פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• בן 7, דרשן לסליחה.
    ענת
    30/04/2014

שלום רב,
    בני בן השבע, לומד בכיתה א, מרבה באופן חריג לבקש ולדרוש את סליחתם של אחרים ללא כל פורפורציה.
    דרישת הסליחה מכוונת בעיקר לנו ההורים, מייד מבקש סליחה {שלא תמיד בצדק}, חוזר שוב ושוב באופן אובססיבי " סולחת ...סולחת ..." וכ...
    פעלנו במספר דרכים ע"מ למגר את התופעה אך ללא הועיל.
    מבקשת יעוץ והכוונה בנושא.

דבר שני המציק לי הוא שאיני יודעת כיצד אני יכולה להעצים אותו ולגרום לו להיות יותר "מחוספס",הינו רגיש מאוד, נעלב ובוכה מכל שטות שחבריו אומרים או עושים.

אודה מאוד על יעוץ או הכוונה.

ענת

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    בן 7, דרשן לסליחה.

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• המשך לבקשת סליחה..

ענת
    30/04/2014

ברצוני להוסיף מספר עובדות שאיני יודעת כמה הן רלוונטיות.
    בני אינו מרבה לעסוק ב רכיבה על אופניים, קורקינט וכ..למרות שמאוד רוצה בכך.
    סרב עד כה להצטרף לחוגים ..חשפנו אותו והגענו עימו לימי ניסיון, מעולם לא הסכים לנסות.
    כמו כן מעולם לא עשה את צרכיו במסגרת הגן או בית הספר{אינו מסביר מדוע}
    לכיתה אנו מלווים אותו עדיין ואינו מוכן להצטרף לחבריו שמגיעים לבד משער בית הספר עד הכיתה.
    כשאנו נפרדים ממנו וצופים מהצד , נראה שאינו משתלב במהרה, צופה בחבריו לבדו.
    לציין שחברים מגיעים אלנו ביום יום ע"פ הזמנתנו אך הוא מוזמן אליהם בתדירות פחותה בהרבה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך לבקשת סליחה.. - תגובה

יאיר סהר
    03/05/2014

שלום ענת,
    המידע שהוספת נשמע לי מאוד רלוונטי.
    אנא הוסיפי פרטים שעשויים לעזור לי למקד את התשובה:
    מצב משפחתי - אחים, גילאים, יחסים במשפחה, טיב היחסים שלכם ההורים עם בנך.
    היסטוריה - התנהגות בבית ובמסגרות גן, מינקות ועד היום.
    האם עבר אבחונים כלשהם (קשב וריכוז, אחר?)
    מצב לימודי והתנהלות בית ספרית מבחינה חברתית ולימודית - מה המורים מדווחים?
    תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן 7...השלמת מידע.

ענת
    05/05/2014

יאיר שלום,
    מודה לך על תגובתך, מוסיפה פרטים כפי שביקשת..
    בני בן 7 ולו אחות גדולה בת 18,היחסים בבית בין כולנו ההורים והילדים טובים מאוד ותומכים.
    במסגרות הגן עד כה היו דיווחים טובים, ילד טוב, קשוב, רגיש מאוד, חברותי,התפתחות תקינה לחלוטין.
    לא , התפנה מעולם במסגרת גן חובה בשרותי הגן,
    גם בכיתה א אינו משתמש כלל בשרותי בית הספר.
    המורה מדווחת על רמת לימודים טובה אך נתונה לשיפורים וחיזוקים מצידו.
    אינה מדווחת על בעיות התנהגות כלל, בסהכ ע"פ התרשמותה "ילד טוב"
    שקלתי השנה לערוך מבדקים של קשב וריכוז אך טרם סיימנו את התהליך, משום שעפ התרשמותי ישנו קושי מסויים בהכנת השיעורים, בהתארגנות...מעט "מעופף", מתקשה "לאסוף את עצמו".

תודה על תשומת הלב........ענת

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן 7...השלמת מידע. - תגובה

יאיר סהר
    07/05/2014

שלום ענת,
    אכן נשמע שבנך ילד רגיש יותר מרוב בני גילו, ונראה כי רמת הרגישות שלו משפיעה על תפקודו האישי (שימוש בשירותים, פעילויות מהנות) והן בתפקודו החברתי - ויתכן כי קיים קשר בין השניים.

הנטיה לבקש "סליחה" פעמים רבות, עשויה אמנם להעיד על רמות חוסר בטחון גבוהות, אולם קשה מאוד לדעת מהו המקור להן. משמח אותי לשמוע שהיחסים ביניכם מאוד טובים, אולם ניכר שהוא מתקשה לבטא קשיים מסוימים עימם הוא מתמודד למרות זאת.

לא ציינת באילו דרכים ניסיתם להתמודד עם כל אחד מההרגלים והקשיים, ולכן הייתי מציע שבשלב ראשון תנהלו עימו שיחה נעימה על נושא הסליחה. בחרו זמן נינוח בבית, ובואו שניכם (ההורים בלבד) אליו לשיחה, בזמן שהוא פנוי לכך. השתדלו לדבר בתיאורים ולא בשיפוטים. כך למשל - במקום "אתה מבקש יותר מדי סליחה" ניתן לתאר "כאשר קורה משהו, אתה מבקש סליחה, וממשיך גם לאחר שאנחנו כבר סלחנו" - או משהו בסגנון.
    הסבירו לו שמטרתכם היא לברר עימו את הנושא. שניסיתם לעזור בכל מני דרכים, וברור לכם שעד עתה לא הצלחתם, אבל אתם נחושים לעזור לו. נסו לבדוק עימו סיטואציה שהתרחשה לפני יום או יומיים (בניגוד לסיטואציה שהתרחשה לפני כשעה). בדקו איך הוא מבין את הסיטואציה, ומה לדעתו יקרה אם לא תסלחו.
    המטרה בשיחה היא השיחה (ולא השכנוע שאתם אוהבים אותו, ושאתם סולחים, ושאין צורך לבקש שוב ושוב...). נסו להבין אותו, ואת תחושותיו, ובדקו עימו אם לדעתו אתם יכולים לעשות משהו שיוכל לעזור לו.

יתכן ששיחות כאלו, בהמשך גם לגבי נושאים אחרים, יוכלו לעזור לכם להבין את המקור לכך בצורה טובה יותר. במידה ולא, כדאי לשקול בירור אצל איש מקצוע. לעיתים התערבות טיפולית קצרה עשויה לחולל פלאים בהתנהגות ובתחושה שלו, ולמעשה לשנות את חייו.

אגב, העובדה שהוא "מעופף" ומתקשה "לאסוף את עצמו", עשויה דווקא לרמוז לקיומו של קושי למקד קשב, אולם אין הדבר בהכרח מעיד על צורך הטיפול תרופתי או הקלות כלשהן.

אשמח שתשובי לעדכן,

ובהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינה
    נורית
    29/04/2014

שלום רב ,
    אני גרושה כבר 11 שנה ובני בן 12 ושלושה חודשים .
    אני ובני ישנים ביחד .
    ניסיתי כבר מס' פעמים לנסות להסביר לבני שהוא צריך לישון לבד בחדרו .
    כל פעם אני נופלת מבחינה רגשית ונכנעת שימשיך לישון איתי .
    גם אני התרגלתי לישון איתו ולכן אני נשברת .
    אני יודעת שזה לא בריא ולא מומלץ והגיע הזמן והגיל שהוא ישן בחדרו .

האם זה ממש פסול שנמשיך לישון ביחד ? בתקווה שעוד שנה הוא ירצה מרצונו לישון לבד .

האם אני עושה בזה רע לבני ?

נא עזרתכם .
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    שינה

הוספת תגובה

• שינה - תגובה

טל כרמלי טבת
    29/04/2014

שלום נורית,

את שואלת האם השינה המשותפת שלכם היא דבר פסול אך גם נשמע מדברייך שאת בעצמך מרגישה איתה לא בנוח ומעוניינת להפסיקה. בנך הוא כבר מתבגר צעיר, ובהתאם לגילו אמור לעבור תהליכים שונים של היפרדות, מעבר לעצמאות, גיבוש זהות עצמית, גילוי המיניות שלו, ועוד. לא מתאים שהוא ימשיך לישון ביחד איתך במיטה, גם אם שניכם התרגלתם לכך וזה נעים ומספק עבור שניכם.
    ניתן להבין מדברייך שעשית ניסיונות לשנות את המצב אך בנך מתקומם. זה טבעי ומובן לאחר שנים כה רבות של הרגל, אך יש להניח ששניכם משלמים על כך מחיר. גם אם לא באופן ישיר, השינה המשותפת שלכם עשויה לסמל קושי מסוים שיש ביחסים שלכם, זה עם זו ואולי גם עם אחרים. לכן אני ממליצה לך לפנות לייעוץ, בו תוכלי לקבל עזרה בתהליך הזה של "היפרדות" ואולי של מעבר לדפוס יחסים שונה. העובדה שפנית בשאלה הזאת היא כבר הצעד הראשון ומעידה על נכונות שלך לשקול את השינוי. לא כדאי לחכות שזה יבוא ממנו.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת שנתיים לא רוצה לישון
    רבקה
    29/04/2014

שלום רב.
    ביתי בת השנתיים מסרבת ללכת לישון. כל ערב זה חוזר מחדש.ארוחת ערב בשש מקלחת ברבע לשבע בקבוק ואז מתחיל הסרט... אמא נפל לי המוצץ אמא מים אמא פיפי- לאחרונה התחילה להשתמש בסיר אך עדין לא בגמילה ועדין עם חיתול. אני לוקחת אותה לסיר לא יוצא לה פיפי ואז מחזירה אותה למיטה ואז שוב בוכה פיפי... וכך זה נמשך עד השעה שמונה וחצי תשע... חשוב לציין שהילדה מראה סימנים של עיפות לפני שאני משכיבה אותה לישון.כל ערב זה חוזר מחדש... היא בוכה שרה במיטה קוראת לי עשרות פעמים.
    חשוב לציין שהעברתי אותה לפני כחודש למיטה של גדולים. אך המצב היה זהה גם במיטת התינוק.
    מה לעשות? היא משגעת אותנו כל ערב מחדש?
    תודה
    רבקה

הוספת תגובה

• ילדה בת שנתיים לא רוצה לישון - תגובה

טל כרמלי טבת
    29/04/2014

שלום רבקה,

אכן נשמע מצב מתיש ומעייף עבור כולכם. האם למעשה מאז ומתמיד היו איתה קשיים כאלה? האם הייתה תקופה שבה הלכה לישון באופן עצמאי ונינוח יותר?
    ילדים רבים מתקשים להיפרד בסוף היום - מההורים, או בכלל מהיום ומהעירות, ושלב ההירדמות הוא רגע לא פשוט עבורם. לכן קיימת מחשבה שיש לנסות לסייע להם ברגע הזה - באמצעות "טקס שינה" קבוע, רצף פעולות שיש בו "הורדת הילוך" מהמולת היום וכניסה למצב רגוע יותר. הקביעות של הפעולות מעוררת תחושת היכרות וביטחון ומאפשרת גם היא כניסה נעימה יותר לתוך השינה.
    את מתארת שיש לכם רצף קבוע של פעולות, אך כדאי להכניס גם פעילות קצרה רגועה משותפת, כמו קריאת סיפור או שיר ערש. אלה יוכלו לענות על הצורך שלה בהימצאות ביחד איתך באופן נעים ורגוע לפני ההכרח להיפרד. אחרי חיבוק או נשיקה או מה שמתאים לכן כדאי לומר לה באופן ברור "עכשיו את הולכת לישון, תשני טוב, וניפגש בבוקר", ולצאת מהחדר. ההיענות שלך לכל בקשותיה - פיפי, מים וכו - מלמדת אותה שכדאי לה להמשיך בזה... לכן כשהיא בוכה ומבקשת מים אפשר לגשת אליה ולומר לה בצורה רגועה שסיימנו להיום ועכשיו לא שותים יותר, ולצאת שוב. בימים הראשונים היא תהיה מופתעת ותתקשה כמובן לקבל את המציאות החדשה, אך בעשייה סבלנית ועקבית היא תלמד שאין טעם בבכי ובדרישות. ניתן גם להציע לה לשבת לידה על מנת לעזור לה להירדם בימים הראשונים.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סירוב להשתמש בשירותים בגן
    עינת
    29/04/2014

שלום רב,

הבן שלי בן שנתיים, במהלך חופשת הפסח התחלנו איתו גמילה מחיתולים.
    הבן שלי הולך לגן פרטי אשר בו מספר כיתות גילאים, לאחר חופשת הפסח הוא עבר לכיתה הגדולה יותר (יצוין כי הוא מכיר את הילדים בכיתה וגם את המטפלות), במהלך כל חופשת הפסח דיברנו איתו על כך שלאחר חופשת החג הוא הולך לגן של "הגדולים" והוא הביע עניין גדול ורצון לכך.
    לאחר חופשת הפסח הבאנו אותו לגן לכיתה של הגדולים (ללא חיתול), בשל חוסר הבנה בינינו לבין הגננת הבאנו אותו ישר לגן של הגדולים ולא לגן של הקטנים על מנת שיעשו את השילוב באופן הדרגתי.
    לאחר יומיים בגן של הגדולים הבן שלי הביע חוסר רצון ללכת לגדולים וביקש ללכת לקטנים, כאשר בבוקר היום השלישי הוא סרב לשים תחתונים וביקש לשים חיתול תוך שהוא מציין כי הוא רוצה ללכת לגן של הקטנים (בגן של הקטנים אין ילדים גמולים).
    לאחר שהסברתי לו שאם הוא רוצה שאני אקח אותו לקטנים אעשה זאת והוא יכול ללכת לקטנים גם ללא חיתול, התרצה והלכנו לגן של הקטנים ללא חיתול.
    מאז האירוע הזה הוא מגיע כל בוקר לגן של הקטנים ועולה למספר שעות לגן של הגדולים (בהתאם לנכונות שלו), לעניין הגמילה הוא מסרב להיכנס לשירותים בגן, כשבאתי איתו לגן וביקשתי ממנו שיראה לי את השירותים, הוא הצביע לי היכן השירותים וסירב להיכנס איתי לחדר עצמו.
    באחד הבקרים הבאנו איתנו את הסיר שלו מהבית בתקווה שהוא ישתמש בו בגן ואולי הבעיה הינה בשימוש באסלה, אולם, הוא רק הבחין בסיר והתחיל לבכות ולבקש הביתה (הוא לא השתמש בו במהלך אותו יום בגן).
    אציין כי מחוץ לגן הגמילה מתקדמת טוב, פיפי + קקי, כאשר בבית הוא משתמש גם בשירותים בעמידה ובסיר בישיבה.

אודה על עצתכם כיצד עליי להתייחס לעניין הסירוב להיכנס לתא השירותים בגן (מדובר בסירוב הן בכיתת הקטנים והן בכיתת הגדולים).

הוספת תגובה

• סירוב להשתמש בשירותים בגן - תגובה

טל כרמלי טבת
    29/04/2014

שלום עינת,

בנך נדרש לעבור שני שינויים משמעותיים במקביל, ונשמע כאילו הוא עושה קישור בין השניים - המעבר לכיתת גן אחרת והגמילה מתחברים לו אולי ביחד לאיזו ציפייה ממנו "להפוך להיות גדול". למרות שטרם המעבר הוא הביע לגביו נכונות ואולי אף שמחה, יתכן שבפועל קשה לו הפרידה מכיתת "הקטנים" (אם זה מהחברים, מהצוות, או אפילו משגרת היום או מהסביבה הפיסית), והוא מביע את הקושי שלו דרך הסירוב להיכנס לשירותים.

כדאי לנסות לברר יותר מה מפריע לו בשירותים של הגן, במה הם שונים מאלו של הבית וכו. עם זאת את מציינת שגם את הסיר הוא לא רוצה בגן, וזה מעיד יותר על קושי עקרוני מאשר על משהו בשירותים עצמם. מכיוון שכאמור הוא עובר כעת במקביל שני שינויים שהינם שינויים לא קטנים בחייו של פעוט, הייתי מסייעת לו על ידי חלוקה שלהם לתקופות, כלומר מאפשרת לו להסתגל לגן בהדרגה, ורק אז חוזרת לשים דגש על נושא הגמילה - או להיפך, מחזקת את נושא הגמילה תוך הישארות בכיתת הקטנים ורק אחר כך חוזרת למעבר לגדולים, בהתאם למה שנראה לך מתאים יותר.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המלצה לפסיכולוג רפואי
    אלי
    29/04/2014

צריך המלצה על פסיכולוג רפואי לילדה בת חמש וחצי
    רצוי שמטפל גם בהיפנוזה

לקביעת תור
    סגירה
    המלצה לפסיכולוג רפואי

הוספת תגובה

• המלצה לפסיכולוג רפואי - תגובה

יאיר סהר
    03/05/2014

שלום אלי,
    כדי להפנות לאיש מקצוע מתאים, אנא הוסף פרטים:
    מה הקושי של הילדה?
    מהי המטרה של הטיפול?
    מי אבחן / הפנה לטיפול?

יתכן שנוכל להוסיף מידע שיעזור לך לקבל את ההחלטה הנכונה לגבי איש המקצוע המתאים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה
    לילי
    29/04/2014

שלום ביתי בת שנה וחצי ילדה נבונה מדברת מישפטים שלמים
    ברצוני להתחיל גמילה מיטוטולים מיזה כחודשיים או יותר כאשר יש לה קקי מודיעה זה לא תמיד היה קורה אבל לרוב כן
    ולאחרונה זה ממש בלי פיספוס כל פעם שאמרה את המילה קקי לאחר כמה דקות אכן עשתה
    אני יתלבטת אם זה זמן נכון להתחיל גמילה
    (הבנתי שעדיף כשמתחמם 0קיץ) אני לא רוצה לפספס את הקיץ הזה כיא ני לא רוצה לחכות לשנה הבאה
    האם להתיחל וכיצד
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    גמילה

הוספת תגובה

• גמילה - תגובה

טל כרמלי טבת
    29/04/2014

שלום לילי,

גמילה הינה תהליך שיכול להיות פשוט וחלק, אך גם יכול ממושך יותר ולדרוש סבלנות רבה מצד ההורים. מקובל להניח כי לצורך גמילה על הפעוט לגלות מוכנות במספר תחומים - קוגניטיבי, מוטורי ורגשי. יפה שבתך בגילה הצעיר כבר מסוגלת לדווח על יציאותיה, אך כדאי לבחון עוד מספר היבטים: האם היא מדווחת כך גם על פיפי? האם היא מבינה וקולטת שעושים צרכים בשירותים? האם היא הראתה רצון לעשות בשירותים, הורידה את החיתול והתיישבה בשירותים, או על סיר? האם היא עצמאית דיה מבחינה מוטורית, כלומר תוכל להוריד וללבוש מכנסיים ותחתונים בעצמה? האם היא מגלה שאיפה לעצמאות, למשל מבקשת לאכול בעצמה, להתלבש בעצמה וכדומה?
    אם התשובה על מרבית השאלות הללו חיובית, יתכן שהיא אכן מוכנה וניתן לעשות ניסיון לגמילה. במקרה כזה אפשר להסביר לה שמהיום היא כבר תהיה "כמו הגדולים", תלבש תחתונים במקום חיתול, ותעשה פיפי וקקי בשירותים (או בסיר). אפשר לציין זאת בחגיגיות, להראות לה את התחתונים החדשים וכדומה. בכל מקרה יש להיות מוכנים ל"פיספוסים", לגלות כלפיהם סבלנות ולא להגיב בשום אופן בכעס ובאכזבה.
    אם התשובה על מרבית השאלות הנ"ל איננה חיובית, אולי כדאי להמתין עוד קצת. בכל מקרה ההמלצה על הגמילה בקיץ הינה מטעמי נוחות בלבד, ולא מטעמים מהותיים. והקיץ רק מתחיל...
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה

לילי
    30/04/2014

הי תודה על תשובתך
    היא ילדה עצמאית מאוד מסרבת שיאכילו
    מתעקשת לנעול לבד נעיליים לא תמיד בצלחה
    מודיעה על קקי על פיפי פחות
    לפי תשובתך ניראה לי שכדאי לחכות מה דעתך?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה - תגובה

יאיר סהר
    09/05/2014

שלום לילי,
    כמו בתחומים רבים בפסיכולוגיה, כך גם בנושא גמילה ישנן גישות מגוונות.
    טל הציגה גישה אחת, ואני ברשותך אציג גישה אחרת.

באפן עקרוני, ההרגל לעשות צרכים בחיתול הנו הרגל אותו אנחנו מנחילים לתינוק, והוא השתרש בתרבותינו לאור מאפייני החיים והדרישות התפקודיות מההורים. מאז השתכללות החיתולים החד-פעמיים, גיל הגמילה מהחיתולים התאחר מאוד. למעשה, הצורך לגמול את התינוק נובע מעצם ההרגל שהונחל לו בינקותו, בלית ברירה.

הגישה שאני מצדד בה, תומכת בגמילה מחיתולים בכל זמן שבו ההורים מרגישים שהם מסוגלים לכך, וברור שכדאי שלא להגיע למצב בו הם מחויבים לכך (בעיקר על-ידי מסגרת הגן). למעשה, ניתן להתחיל תהליך גמילה בכל גיל, ואף ניתן לגדל ילד המודע לצרכים כבר מלידתו (עדויות לכך קיימות בחלקים נרחבים בעולם ובתרבויות שונות).

בהתאם לכל גיל, אופיו ומשכו של תהליך הגמילה עשוי להשתנות.
    לפי התיאור שלך, בתך כבר יודעת מתי היא צריכה לעשות קקי, ואף מודיעה. בעיני, אין תקופה נוחה מזאת להתחלת התהליך. יתרה מכך עם התקרבות לגיל שנתיים, גדל הסיכוי שבתכם תעשה שימוש בנושא הגמילה כמאבק מולכם, דבר שעלול להאריך מאוד את התהליך, ולתסכל אתכם.

יחד עם זאת, חשוב לדעת שתהליך גמילה איננו תהליך של שבוע, והוא מלווה במעידות, בדיוק כשם שהלמידה לעמוד וללכת מלווה גם היא במעידות.
    לכן, אני ממליץ לצאת לדרך הגמילה כעת, מתוך ידיעה שמעידות או פספוסים הינם עניין טבעי, אשר נובע מתהליך הלמידה של ההרגל החדש. לכן, אל לכם לכעוס או לעורר בה תחושות אשמה במקרים אלו. זכרו שככל שהתהליך יהיה נעים יותר עבורה, כך הוא יהיה גם מהיר יותר.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הרגלי שינה
    טלי
    28/04/2014

שלום רב,
    בתי, בת כמעט שנתיים היתה הולכת לישון ללא בעיות וללא צורך בנוכחותי בחדר ( הייתי שמה אותה במיטה, נותנות נשיקה וזהו) בשבוע האחרון היא לא מוכנה ללכת לישון, צורחת ובוכה - יכול לקחת שעתיים כל השכבה.( אם אני יושבת על ידה היא רגועה)
    שאלתי במעון והם הופתעו לשמוע ואמרו שהיא הולכת למזרון לבד ונרדמת בקלות.
    מה עלי לעשות? האם זה נכון לשבת על ידה עד שתרדם לפחות בימים הקרובים על מנת אולי לספק צורך כלשהו שלה.
    תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    הרגלי שינה

הוספת תגובה

• הרגלי שינה - תגובה

יאיר סהר
    03/05/2014

שלום טלי,
    זו אכן עשויה להיות סיטואציה מפתיעה, אולם חשוב לדעת שגם אצל ילדים שישנים "טוב" ישנן תקופות התפתחותיות בהן עשויים להתעורר קשיים. זה אגב נכון לסוגי תפקודים רבים, לאו דווקא שינה.

יתכן בהחלט שהיא מרגישה זקוקה לך יותר בימים האחרונים (האם חלו שינויים כלשהם בבית? הריון?), ולכן איני רואה בעיה בהרגעה באצעות נוכחות פאסיבית, כדי לעזור לה לעבור את התקופה.

נוכחות פאסיבית משמעותה להימצא יחד עם הילדה בחדר, אפשר למשל לשבת ליד מיטתה על כיסא, אולם ללא יצירה של תקשורת הדדית.
    תקשורת הינה שם כולל לכל אינטראקציה שמערבת את שתיכן:
    ליטופים וחיבוקים לאורך זמן ההירדמות, שיחה כמובן, ואפילו קשר עין.

לכן במידת הצורך אני ממליץ לך להיות נוכחת בחדר, אולם לא לקחת חלק בהרגעה פעילה.
    המסר הבסיס הוא: עכשיו לילה, הולכים לישון, ובלילה אין אינטראקציות חברתיות.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רגרסיה בגמילה
    היללי
    27/04/2014

שלום, בתי בת 3 ילדה מאוד נבונה, דעתנית, מדברת באופן רהוט ועצמאית מאוד. גמולה מגיל שנתיים, גם יום וגם לילה. בחודשיים האחרונים החלה ל"פספס" פיפי (במהלך היום בלבד). זה התחיל בכך שהייתה מבקשת את עזרתי ללכת איתה לשירותים למרות שכבר חצי שנה לפחות היא יודעת לגשת לבדה, להוריד מכנס, להתיישב על האסלה לבדה וכו'. בתחילה אכן הייתי ניגשת איתה ועוזרת לה אך עם הזמן כשהחלה להתעורר גם בלילה כמה פעמים רק כדי לבקש ממני לגשת איתה לשירותים החלטתי שזה משרת אותה באופן כלשהו ושכדאי לשים לזה סוף כי מדובר בילדה שמעולם לא התעוררה לפני כן לפיפי בלילה ומעולם לא עשתה מגיל שנתיים ועד היום פיפי במיטה בלילה כך שאני יודעת שפיסיולוגית אין כל בעיה. מאז יש עניין סביב נושא הפיפי שרק הולך ומחמיר. הילדה פשוט עומדת מולי ועושה פיפי בתחתונים. מה עושים? אשמח להכוונה כיצד להגיב. כרגע אני פשוט מסבירה בנועם שמאחר ועשתה פיפי לא יכולה להמשיך לשחק או כל דבר שעשתה וכי עליה להוריד בגדים ולהתלבש שוב. אני לא עוזרת לה וגם לא מדברת איתה על הנושא. אבל כאמור המצב רק מחמיר... מה אני עושה לא טוב?

לקביעת תור
    סגירה
    רגרסיה בגמילה

הוספת תגובה

• רגרסיה בגמילה - תגובה

יאיר סהר
    28/04/2014

שלום היללי,
    את מתארת מצב מאוד מתסכל.

אמנם ציינת שהיא כבר היתה גמולה, אולם אין זה פוסל סיכוי לבעיה פיזיולוגית.
    אפשרי שבתך סובלת מבעיה גופנית ואינה יודעת לדווח עליה.

לכן, בשלב ראשון אני ממליץ לגשת לרופא ולשלול בעיה כזו.

לאחר שנשללה בעיה גופנית, ניתן יהיה להתייחס בצורה מקיפה יותר לנושא.

אנא שובי לעדכן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

היללי
    29/04/2014

יאיר תודה על תשובתך. מאחר ובגן היא הולכת לבדה לשירותים ואין מצבים כאלה של פיפי שבורח אני מסיקה שהבעיה אינה פזיולוגית כמו כן בחופשה משפחתית של 3 ימים בה לא יכלה לגשת לשירותים לבדה כי לא היו מותאמים לשימוש לילדים בגילה ואני סייעתי לה בכל פעם לא פיספסה אפילו פעם אחת. בנוסף העובדה שהיא דורשת את עזרתי "יש לי פיפי ואני צריכה עזרה" ולא מוכנה ללכת לבדה למרות שאין כל בעיה טכנית או של יכולת לעשות כן מראה לי שמדובר במשהו התנהגותי. ההתעקשות שלי שהיא יכולה לבדה החמירה את המצב. לכן ביומיים האחרונים כשהיא מבקשת אני עונה: אין בעיה אמא כאן איתך תעשי פיפי. והיא אכן נכנסת לבדה ועושה לבד כשאני רק עומדת בפתח הדלת. האם עלי פשוט להמשיך לגשת איתה לשירותים?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך - תגובה

יאיר סהר
    03/05/2014

שלום שוב,
    נשמע לי שמצאת את דרך המלך לעזור לה.
    יתכן שבזמן הטיול המשפחתי, העובדה שליוית אותה וסייעת לה הפך את הסיטואציה הזו למאוד נעימה ואינטימית ביניכן.
    לכן, הצורך שהיא מביעה הוא אכן הצורך לחוש את קרבתך באותו אופן. מעודד אותי לשמוע שהיא זקוקה לקרבתך, אולם לא לעזרתך, וחשוב לשמור על כך, ולא לסייע פיזית כשאין צורך.

לכן אני בהחלט מציע כרגע להמשיך לגשת איתה לשירותים עד שיתבססו הרגל ותחושת בטחון.

בהמשך לעשות תהליך התרחקות הדרגתי (לאורך שבוע נניח):
    תוכלי ללוות אותה לשירותים ואז "רק הולכת לרגע לבדוק משהו וחוזרת"
    ללוות אותה לשירותים ו"הולכת לעשות משהו, אם את צריכה אותי, אני בסביבה"
    "אני מסתכלת עלייך כשאת הולכת לשירותים"
    "אני אהיה כאן, ואחכה לך שתסיימי"
    וכו'.

אשמח שתשובי לעדכן,

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה ממושכת
    לי
    27/04/2014

בני בן 4 חצי אנחנו כבר לשנתיים מנסים לגמול ניסנו כבר כול מה שאפשר (מה זה פרסים להסביר בו לא להזכיר או לדבר על זה)
    אנחנו כבר לאחרונה נורא כועסים וצועקים כי הוא לא מפסיק לעשות קקי
    אין לא בעיה עצירות הוא יושב 2 דקות על השירותים ואומר אין לי או קשה לי ואז יורד שם תחתונים ומתחיל בשלבים לעשות את הקקי בשקט או בצד עד שיוצא הכול
    ( גם בשבועות האחרונים הוא להתחיל גם לעשות בגן משחקים במיוחד בגן)וזה לא מפריע לו בכלל הוא גם לא יגיד שיש לו זה לא מפריעה לו
    הוא גם אחרי שכועסים שעשה קקי הוא אומר שקקי צריך לעשות בשירותים והוא יעשה זה מה לא קורא
    כבר לא נעים לנו ללכת לשום מקום ואנחנו גם רבים בינינו אני ובעלי בכלל הנושא

לקביעת תור
    סגירה
    גמילה ממושכת

הוספת תגובה

• גמילה מתמשכת

לי
    28/04/2014

אשמח לתשובה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה ממושכת - תגובה

טל כרמלי טבת
    28/04/2014

שלום לי,

אתם מתמודדים הרבה מאד זמן עם בעיה אשר מעוררת אי נוחות רבה, בעיקר לסביבה המשפחתית וגם לילד עצמו. את מציינת גם מתח שמתעורר ביניכם ההורים, ומגבלה על אורח החיים. ללא ספק זוהי בעיה שכדאי מאד "להיפטר" ממנה, אך לעתים קרובות זה דורש תהליך ארוך וסבלנות רבה.
    מספר שאלות עולות ממה שכתבת: האם לגבי פיפי הייתה גמילה? האם זה קורה לו בעיקר בבית, או גם בגן (לא הבנתי אם בגן המשחקים, או בגן הילדים)? האם ילדים אחרים שמים לב לזה ומתייחסים לכך?
    לפני שניגשים לטפל בבעיה בכל צורה אחרת, יש לשלול מקור רפואי. את מציינת שאין לו בעיה של עצירות אך ייתכן שיש לו בעיה כלשהי של שליטה בסוגרים, ואני ממליצה לבצע בירור רפואי.
    לאחר שנשלל מקור רפואי לבעיה, ניתן לנסות לטפל באופן התנהגותי או משפחתי. את אומרת שניסיתם כבר דרכים התנהגותיות (פרסים וכד'), אך לא ברור עד כמה רצוף ועקבי היה הניסיון הזה. ניתן להחליט על תכנית התנהגותית מקיפה, בה תקבעו זמנים קבועים לישיבה על האסלה ותנסו ללוות אותו בכך באופן נעים וסבלני, ולא כעוס. לא תענישו במידה ולא עשה צרכיו אך תתנו חיזוק כלשהו על כל עשייה, כגון נקודה או "כוכב", ולאחר שיצבור מספר כוכבים כאלה יוכל לקבל פרס כלשהו. חשוב להציג לו את התכנית ולהשיג את שיתוף הפעולה שלו, וכן להמשיך בה ולשמור על עקביות גם אם זמן מה אין "הצלחות". ככלל יש להשתדל לא להפעיל לחץ ולא לשפוט כל ניסיון כ"הצלחה" או "כישלון".
    בנוסף, יש הרואים בבעיות סביב עשיית צרכים כאלה שנובעות מקושי משפחתי בנושא של מאבקי כוח, השפעה, שליטה והישמעות. הילד, אשר שואף להשיג לעצמו תחושה של כוח ועוצמה, או להשמיע את קולו, ולא מצליח לעשות זאת בדרך אחרת, פונה אל גופו - ה"מבצר" האחרון שעליו הוא יכול לשלוט. אם הכיוון הזה מדבר אליכם, אם יש אולי קשיים נוספים שקשורים למאבקי כוח או לקושי לקבל סמכות, מומלץ לפנות ליעוץ מקצועי בו תוכלו לקבל הדרכה הורית או יעוץ משפחתי על מנת לברר מהו ה"תפקיד" של הסימפטום הזה, או מה ילדכם רוצה לומר דרך ההתנהגות שלו.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה מתמשכת

לי
    30/04/2014

קודם תודה על התשובה
    כן גמילת הפיפי היתה לו קשה אבל תוך שנה הוא נגמל
    לגבי גמילת הקקי הוא היה עושה במיוחד בבית ובגן המשחקים לאחרונה הוא התחיל לעשות גם בגן שלו וזה לא מפריע לו והוא גם לא אומר ?
    האם הרופא ילדים יכול לשלול אם יש בעיה סוגרים?
    דבר אחרון כן ניסנו להיות עקבים לגבי פרסים אוו כול דבר אחר הוא אומר כן אבל לבסוף אנחנו מרגישים שזה לא ממש מענין אותו
    (יש לו משפט קבוע כן אני צריך לעשות בשירותים אני יעשה אבל זה לא קורה)
    כמה באמת צריך זמן וסבלנות -
    האם נכון לשם לו חיתול לגילו (גם בשביל שלא הברח לו במיוחד בגן או לקראת יציאה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיות הרדמות
    מריה
    26/04/2014

שלום ,
    יש לי בן שהוא בן 6.5, אנחנו עברנו בתקופה אחרונה לבית חדש וכל ילד קיבל חדר משלו , בבית הקודם בני היה יושן עם אחותו הקטנה בחדר ועכשיו הם ישנים בנפרד בתקופה אחרונה הוא לא מוכן לישון בחדרו כי הוא כביכול מפחד להירדם שם הוא רוצה לישון עם משהו או במיטת הורים וכך כל יום הוא נרדם או אם אחותו או במיטת הורים לבד עם אור קטן, ואחרי שנרדם מעבירים אותו לחדרו והוא ישן טוב בלילה. מה כבר לא ניסינו לעשות שמנו לו מנורת לילה שלא יהיה לו מפחיד , קוראת לו סיפור לפני שינה או קצת יושבת לידו ומנסה להרגיעו אבל זה לא עזר. רציתי לדעת מה אפשר לעשות בנידון . תודה

לקביעת תור
    סגירה
    בעיות הרדמות

הוספת תגובה

• בעיות הרדמות - תגובה

יאיר סהר
    27/04/2014

שלום מריה,
    אני יכול להבין את התסכול שלך, במיוחד כשאתם סופסוף יכולים לאפשר לכל אחד מילדיכם חדר משל עצמו.

פחדים הם עניין טבעי, והם מתעוררים ומשתנים לאורך כל ההתפתחות. החל מחרדת הזר קרוב לגיל שנה, פחדים מהמוות, וגם פחדים מחושך או מפלצות.
    את אומרת שהוא "כביכול מפחד להירדם שם", ואני תוהה מדוע השימוש בכביכול?
    האם את לא מאמינה שהוא מפחד?

אני גם תוהה, בהנחה שהוא מפחד, מדוע לא לאפשר לו לישון עם אחותו בשלב זה?
    האם יש סיבה טכנית או אחרת לכך שישן בחדר נפרד?

אשמח להתייחס לתשובותייך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה לגבי הרדמות

מריה
    28/04/2014

תודה לך יאיר, ולשאלתך למה אנחנו לא שמים את האחים לישון ביחד בגלל שהקטנה נרדמת מהר והוא רק מציק לה , וגם בבוקר הוא תמיד קם מוקדם אז על הדרך הוא גם מעיר אותה ואז מתחילה הסרנדה הוא מציק והוא לא ניתן לי לישון וכו' עכשיו כשהם לא ישנים ביחד , בבוקר כשהוא מתעורר הוא מעסיק את עצמו בחדר עד שנמאס/משעמם לו.
    ולעניין האם הוא באמת מפחד לא יודעת, כעקרון בחדרו יש רק מיטה, ארון ומשחקים שלו וחדר לא עמוס כזה ואין משהוא שיכול להיות מפחיד...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה לגבי הרדמות - תגובה

יאיר סהר
    28/04/2014

שלום שוב,

אתחיל מהסוף:
    פחדים עשויים להתעורר בנו ובילדים כמובן, גם ללא סיבה חיצונית נראית לעין.
    לעיתים, הפחדים נובעים מבפנים, מהמחשבות, ולכן ההורים לא יכולים לשלוט על כך.

לגבי "אין משהו שיכול להיות מפחיד" - חשוב לזכור שההתבוננות שלנו היא של מבוגר. רובנו מפחדים מהחושך (בסמטת רחוב אפלה למשל), ולכן מצליחים להתחבר. רובנו לא מפחדים ממפלצות, אולם יש קונצנזוס על הנושא - :ילדים מפחדים ממפלצות", ולכן גם עם זה אנחנו מצליחים להתמודד.

אולם אצל ילדים, הפחדים עשויים לנבוע מתוך מגוון רחב מאוד של סיבות, גם כאלו שיראו לנו "לא מפחידות". שאלתי אם את מאמינה שהוא מפחד, מפני שלעיתים ילדים משתמשים במילים "אני מפחד" כדי שלא לבצע פעולה מסוימת בזמן מסוים. למשל: "אמא, אני לא רוצה לסדר את הצעצועים, אני מפחד". במקרה כזה כדאי לבחון היטב האם מדובר בפחד או אי-חשק ש"התחפש".
    בהתייחסות לתשובתך, מתקבל הרושם שבנך באמת מפחד.

ועתה לעניין השינה יחד, והבעיות שהיא יוצרת:
    להבנתי, אם בנך ישן עם אחותו - הוא מפריע לה לישון, ואם ישן לבד - הוא מפחד.
    אלו הם פני הדברים כרגע, אולם לאור גילו, ולאור העובדה שאינכם רואים בעיה עקרונית עם שינה של שני הילדים באותו חדר, נראה לי שניתן להגיע איתו לשיח חיובי.

לכן אני מציע להסביר לו את המצב בדיוק כפי שהסברת לי.
    בחרו זמן נעים בשעות אחה"צ, והסבירו לו שאתם מבינים שהוא פוחד לישון לבד בחדר, והייתם רוצים לאפשר לו לישון עם אחותו, אלא שכאשר הוא נמצא איתה בחדר, הוא מפריע לה לישון, ואתם לא מוכנים לזה.
    בדקו איתו האם לדעתו יש אפשרות שיהיו באותו חדר ולא יפריע לה (גם אם הוא מתקשה להירדם, או שכבר התעורר). אם כן, יוכל לישון יחד איתה בחדר. אם לא, יצטרך לישון בחדרו.

אני מניח שהוא ירצה לעשות נסיון, אלא שבימים הראשונים יתקשה להיפרד מהרגלים קודמים, ויפריע לאחותו. נסו להיות סובלניים מספר ימים, והזכירו לו בנעימים כי סיכמתם יחד שלא יפריע לה לישון, ללא איום ש"אם תמשיך, נחזיר אותך לחדר", שאנחנו בד"כ משתמשים בו.
    הסיבה שאני מציע שלא לאיים, היא שאיום יגדיל את הפחד שלו שבאמת תחזירו אותו לחדר שלו, וכך יתקשה עוד יותר להירדם.

אשמח שתשובו לעדכן.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מעבר דירה
    מישהי
    26/04/2014

שלום, אנחנו משפחה קטנה ואוהבת עם שתי בנות, הגדולה תהיה בת 4 והקטנה תהיה בת שנתיים.
    אנחנו מתכננים לעבור בית. כרגע גרים במושב קטן עם סביבה קטנה חמה ומלוכדת. אנחנו מתכננים לעבור בקיץ בחודש יולי תחילת החופש הגדול לאזור גדול יותר - מושבה של אלפי אנשים.
    השאלה שלי היא:
    איך הכי נכון לעשות את המעבר מבחינת השתלבות הבנות בגן.
    האם כדאי לשים אותן ישר בקייטנה של הגנים החדשים ביום המעבר לבית החדש?
    האם יש דרך נכונה יותר לעשות זאת?
    החשש שלי הוא שיום המעבר לבית החדש והתחלת קייטנה עם ילדים חדשים באותו יום הוא יותר מידי.
    אנא המלצתך.
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    מעבר דירה

הוספת תגובה

• מעבר דירה - תגובה

יאיר סהר
    28/04/2014

שלום,
    השאלה שלכם מעידה על כך שאתם מאוד רגישים לבנותיכם, ומאוד מוכוונים לרווחתן, וזה נפלא בעיני.
    זה גם כנראה מעיד על כך שאתם מכירים היטב את הרגישויות של כל אחת מהן.

באופן עקרוני, ילדים עשויים להיות רגישים מאוד לשינויים, אולם הם גם עשויים להיות סתגלנים יותר משנראה לנו. ובעניינים האלו ישנה שונות רבה בין הילדים (כמו גם אצל מבוגרים).

חשוב לעשות את המעבר קל עבורן, כך שעיצוב החדרים והריהוט בהם יהיה דומה עד כמה שניתן לאלו שבבית הקודם. זה יאפשר להם תחושת בטחון חשובה.
    לגבי הקייטנה, ישנם מספר גורמים שניתן לבחון:
    הכניסה לקייטנה ביומה הראשון לעומת שלב אחר, עשויה להיות קלה יותר מבחינת יצירת חברויות (רלוונטי לבת ה-4), אולם לא בהכרח.
    כניסה לקייטנה בכלל עשויה להיות אירוע משמח, או דווקא חוויה נוספת הדורשת הסתגלות. העניין תלוי באופן בו בתכם (שוב בת ה-4) יוצרת חברויות במסגרות חדשות.
    לעיתים דווקא הקייטנה עשויה להוות "מפלט זמני" מהתמודדות עם שינוי הבית.

חשוב לדעת שכל החלטה שתעשו עשויה להוליד קושי אצל אחת הבנות, ואף אצל שתיהן.
    קשה לחזות דברים כאלו ראש, אולם ניתן וחשוב לבצע "הערכת מצב" בעת יום המעבר, ובמידה ונראים קשיי הסתגלות, לנסות לתמוך ולסייע ככל שניתן. כך למשל, אם תרגישו שהילדות זקוקות לקרבתכם, כדאי לשקול אם נכון יהיה לקחת אותן לקייטנה, אך את זאת תדעו רק בעת המעבר עצמו.
    ובנימה מנוגדת - ילדים רבים רואים במעבר דירה תהליך מרגש, ואינם מוטרדים ממנו כפי שאנחנו חוששים.

את מוזמנת לשוב ולעדכן.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדה
    mirit
    26/04/2014

לפני כחצי שנה ביתי הקטנה בת ה 7 הלכה לאיבוד , לאחר רבע שעה מצאנו אותה
    מאז ביתי בת ה 10 חרדה לגורלה.
    זה בא לידי ביטוי בכך שהיא הולכת אחריה לכל מקום.
    כשהקטנה יוצאת מהבית , למכולת למשל , הגדולה בוכה מכה עצמה וצורחת.
    מה עושים ? איך אפשר להרגיע אותה ?

לקביעת תור
    סגירה
    חרדה

הוספת תגובה

• חרדה - תגובה

יאיר סהר
    28/04/2014

שלום מירית,
    נשמע שבתך הגדולה אכן חווה חרדה גדולה לשלומה של אחותה הצעירה.
    היות והאירוע התרחש לפני כחצי שנה, ואני מניח שניסיתם לשוחח איתה ולהרגיע אותה בדרככם ללא הועיל, אני מציע לפנות להתייעצות עם איש מקצוע.
    בשלב ראשון ניתן לפנות גם ללא הילדה, על מנת לבחון יחד עם המטפל האם בתכם זקוקה לעזרה מקצועית לטיפול בחרדות הללו.

אנא שובי לעדכן, ולהתייעץ במידת הצורך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סיוטים לילד בן 8
    אמא
    23/04/2014

שלום רב,
    בני בן 8,
    לפני כשנה הוא ראה סרט שבו היה קטע של גנב שנכנס לדירה,
    מדובר היה בסרט לילדים,
    בני ילד פחדן מטבעו,
    בחודשים האחרונים הפחד שלו מגנבים הלך והחמיר,
    הוא מפחד לישון בלילות,
    ולעיתים מפחד להסתובב בבית כשאין אור מלא ואני צריכה ללוות אותו,
    פעם אחת הוא קם מתוך שינה והחל לבכות ולהתנהג בצורה ממש מפוחדת,
    מה עלי לעשות???

תודה מראש.

לקביעת תור
    סגירה
    סיוטים לילד בן 8

הוספת תגובה

• שכחתם אותי...

אמא
    24/04/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סיוטים לילד בן 8 - תגובה

טל כרמלי טבת
    26/04/2014

שלום אמא,

פחדים וחרדות הם תגובות הכרחיות ואף חשובות להתפתחות. הפחד משמש עבורנו "אזעקה" ומזהיר אותנו מפני סכנות. עם זאת, לעתים האזעקה היא "אזעקת שווא" ואז המערכת פועלת "על ריק", ויכולה להיווצר פגיעה בתפקוד כמו הימנעות מפעולות מסוימות וכדומה.

מטרתנו כהורים היא לעזור לילדים להכיר בפחדים שלהם, ולהכיר את היכולת שלהם להתמודד עמם. בנך נחשף לגירוי מפחיד וכעת סובל מפחד לישון בלילות, את גם מספרת שמתמיד הייתה לו נטייה לפחד. לפעמים, הרצון שלנו לגונן על הילדים מפני הפחד משמר את ההימנעות ואת התפיסה שאכן יש ממה לפחד. אינני יודעת אם זה המקרה, אך בכל מקרה כדאי לסייע לו "לגלות" שגם כאשר הוא לא מקבל עזרה או לא נוקט בצעדים מסוימים, הפחד בסופו של דבר נרגע (כי זהו טבעו). למשל, לא בהכרח כדאי לעזור לו להימנע מהגירוי המפחיד (כלומר, ללוות אותו בהליכה בחושך), אלא לתמוך בו כך שיבצע את הדבר המפחיד וכך יראה שהוא מסוגל להתגבר על הפחד. יש לעשות זאת בהדרגה, באווירה תומכת ומרגיעה, אשר מחד תעביר מסר של אבנה ואכפתיות לפחדיו, ומאידך תעודד אותו להתמודדות עם הפחד ולהבנה שהוא "רק פחד", ולא מציאות.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תכנים מיניים בחלום
    חן
    23/04/2014

שלום,ביתי בת 5 שנים.בשבוע האחרון הרבתה להתעורר בלילות גם עקב צינון וגם מחלומות.שלשום בלילה בכתה תו"כ שינה ואמרה פעמיים "לא אמא אל תעשי לי משהו בפושפוש(כינוי לפות)" ואז אמרה "לישון אמא רק לישון".למחרת שאלנו אותה האם מישהו נגע בה באיבר המין וענתה שלא,גם לגבי ילדים/מבוגרים.אם תוכלו להתייחס איך ניתן להבין התכנים שעלו,והאם צריכים להדליק אור אדום,כי אותנו זה הלחיץ,תודה רבה,חן.

לקביעת תור
    סגירה
    תכנים מיניים בחלום

הוספת תגובה

• תכנים מיניים בחלום - תגובה

יאיר סהר
    28/04/2014

שלום חן,
    אני מבין שההתבטאות הדאיגה אתכם.
    נשמע שלאור הדאגה גם פעלתם באופן מתבקש, וערכתם בירור עם בתכם לגבי הנושא.

חשוב לזכור שכמו במבוגרים, כך גם אצל ילדים - בחלומות עשויים לעלות תכנים מגוונים שאינם בהכרח קשורים לחוויות קונקרטיות.

המשיכו להיות ערניים ורגישים להתנהגותה כפי שעשיתם עד היום, אולם לא נשמע לי שיש כרגע סיבה לדאגה.

במידה ויראה שינוי התנהגותי מהותי, אז נראה שתהיה סיבה "להדליק אור אדום".
    במקרה כזה אני מזמין אתכם לשוב ולעדכן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה

חן
    28/04/2014

תודה רבה לך על התשובה,חן

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בשמחה רבה

יאיר סהר
    29/04/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אובססיה אצל ילדים
    נירית
    23/04/2014

שלום רב,

אחינית שלי בת 9.5 , ילדה מאוד חכמה ומוצלחת.

היא סיפרה לי שלפעמים היא מרגישה מוזר ואולי בגלל שיש לה דימיון מאוד מפותח.

התפלאתי לגבי הוידוי וניסיתי להבין ולשמוע...

נראה לי שסיפרה לי מאחר ששיערה שאני הכי אבין אותה .

מה שסיפרה שלפעמים כשהיא הולכת למשל על שטיח עם צורות אז היא מדלגת על

צורה מסויימת ולמשל דורכת רק על המשולשים בשטיח...וכך על המדרכה דורכת רק על החלק שצבוע בשחור נניח.

היא אמרה שכאשר היא תגדל אולי יצחקו עליה על צורת הליכתה....?

ויש עוד משהו אבל היא לא תספר לי.... ואני לא לחצתי שתספר.

שאלותי:

האם הסיפור הזה קשור לאובססיה או לתופעה אחרת?

אם כן האם העניין אמור להעלם במשך הזמן?

האם יש דרך לעזור לה?

איך אני יכולה לעזור לה?

יש לי תחושה שבני משפחתה: הורים, אחים לא יבינו את הסיפור או שיתעלמו.

תודה.

לקביעת תור
    סגירה
    אובססיה אצל ילדים

הוספת תגובה

• אובססיה אצל ילדים - תגובה

יאיר סהר
    27/04/2014

שלום דנה,
    תחילה אומר שזה נפלא בעיני בלאחייניתך יש דודה שהיא מרגישה בנוח לספר לה דברים שהיא לא יכולה לספר להורים. כך את יכולה להוות מקום תמיכה שיכול גם ליידע את ההורים במידת הצורך.

בנוגע ל"אובססיות" - זמן לוידוי:
    אני לא יודע איך היתה הילדות שלך, אבל בילדותי היה לי "משחק" מאוד דומה עם תבניות צבעים על המדרכה ברחוב. גם אני מאוד הקפדתי לא ללכת על ה"אדומים", ובראש שרטטתי לי כל מני תבניות נוספות.
    אמנם אף פעם לא חקרתי מה המקור של מחשבות מעין אלו, אבל אני נוטה להאמין שאני ואחייניתך איננו היחידים, ושניתן להניח שהתפתחתי באופן תקין.

אין בדברים הללו כוונה לומר כי אחייניתך אינה סובלת, או חשה במצוקה.
    אינני יודע מהו הדבר הנוסף שלא רצתה לספר, והאם קיימות אצלה מחשבות מטרידות נוספות. אולם מהתיאור הנוכחי אינני רואה כל בעיה. שאלה חשובה שכדאי לבחון היא אם היא מרגישה שהיא יכולה ללכת על אותן צורות ומעדיפה שלא - במעין משחק, או שהיא מרגישה שממש אסור לה.

אם היא מרגישה שאסור לה, לא יכולה, מסוכן וכו', יתכן שמדובר בסממנים להפרעה שנקראת OCD, וניתן וגם חשוב לטפל בה. כדאי לעודד אותה לספר על דברים נוספים שמטרידים אותה, כדי שאפשר יהיה לבדוק יחד איך להקל עליה.

במידה ומדובר בהעדפה/משחק בלבד, המלצתי היא להסביר לה שבדקת את הנושא, ולהוסיף ש"מסתבר הרבה ילדים משחקים בראש עם כל מני הרגלים ומשחקים שכאלה".
    חשוב להסביר לה שזה לא חריג, וגם לעודד אותה לספר להוריה על כך.

במידת הצורך, שובי לעדכן ואשמח לענות.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה ליאיר סהר לגבי התשובה

נירית
    28/04/2014

לצערי,

אני לא רואה את אחיינתי לעיתים קרובות אבל כאשר אני כן נפגשת איתה אני מקדישה לה זמן באהבה רבה.

כנראה שהיא קולטת זאת.

יום אחרי שסיפרה לי לגבי המדרכה וכו', הלכנו לטיול ואז ניצלתי את ההזדמנות לשאול אותה אם היא יכולה לדרוך על צבע מסויים (היתה שם מדרכה והיא דילגה....בקלילות על צבע מסויים) ואז היא הראתה לי מיד שכן.....
    אבל אחרי כן אמרה לי - "אבל אמרתי לך שתשכחי מזה, ושלא תספרי לאף אחד...."

הבטחתי לה שאני לא מספרת לאף אחד,

אני עצמי לא בדיוק ידעתי איך לעזור לה ואם בכלל יש צורך להתייחס לזה בכובד ראש.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה ליאיר סהר לגבי התשובה - תגובה

יאיר סהר
    29/04/2014

דנה שלום שוב,
    מעודד אותי לשמוע שה"חוקים" האלה שאחייניתך פועלת על פיהם הינם יותר סוג של משחק שהיא עושה עם עצמה מאשר פעולה שהיא מרגישה שהיא נכפית לעשייה.
    זה מפחית מאוד את הסיכוי שמדובר בהפרעה טורדנית כפייתית, היות והפרעה כזו מלווה בתחושות חרדה קשות והדרך להתמודד עימן היא בהקפדה אדוקה על "הכללים" ואשר מהם אסור לחרוג.
    במילים אחרות, אין סיבה להתייחס לכך בכובד ראש.

ובכל זאת, לאור העובדה שאחייניתך מרגישה מוזרה, אני רוצה להציע לך לנסות ולהעביר לה מסר שאין כל סיבה לחוש כך, וכי זה מצב טבעי שיש להרבה ילדים, ורובם נוטים שלא לספר עליהם, כי זה סוג של משחק שהם עושים עם עצמם.
    מציע לך לפתוח איתה בשיחה שהמסר העובר בה הוא כפי שאציע, בהתאם לסגנון האישי שלך ולקשר ביניכן:
    "חשבתי על מה שסיפרת לי, והעניין עצמו ממש לא נראה לי מוזר. אבל לקחתי את זה ברצינות ואפילו בדקתי והבנתי שלהרבה ילדים יש כל מני משחקים כאלה שהם עושים עם עצמם (פה את יכולה להוסיף כרצונך כמובן)....... מה שכן מציק לי, זו התחושה שאת מרגישה שיש בך משהו לא בסדר, וחשוב לי להגיד לך שאלו מחשבות טבעיות, ואין סיבה שתרגישי שאת צריכה להסתיר אותן, ובטח שלא מההורים. אם את רוצה, נוכל לספר להם ביחד, ואני גם אסביר להם שבדקתי את הנושא, ושזה טבעי...(שוב המשך לפי הסגנון שלך)"

אשמח לדעתך, ושתשובי לעדכן.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה