פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• מחשבה טורדנית
    דנה
    08/06/2014

לביתי בת עשר יש לאחרונה מחשבה שאולי היא לא אוהבת את ההורים שלה.בהתחלה היא גילתה לי בסוד שהיא אוהבת אותי יותר מאבא שלה ועכשיו היא מרגישה שהיא לא אוהבת אותנו וזה מאד מאד מטריד אותה.היא ממש בוכה מיזה וטוענת שהיא לא מצליחה להפטר מהמחשבה הזו למרות שהיא לא רוצה לחשוב על זה.אצין שיש לה יחסים מאד טובים איתנו ובדכ היא ילדה מאד שמחה ולא טרודה בכל מיני מחשבות...מה עושים?איך אוכל להרגיע אותה?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    מחשבה טורדנית

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• מחשבה טורדנית - תגובה

טל כרמלי טבת
    12/06/2014

שלום דנה,

את מתארת ספק שמנקר אצל בתך לאחרונה, וגורם לה לחוסר מנוחה. מקורו של ספק זה הוא כפי הנראה בחלק "מפקח" בתוכה, ש"דורש" ממנה לאהוב את הוריה אהבה טוטאלית ללא כל פקפוק. זהו אותו חלק בתוכנו שדורש מאיתנו לציית לחוקים, להתנהל בהתאם לנורמות וכו'. לפעמים החלק הזה נעשה נוקשה מדי, ואז עולות מחשבות מטרידות שכאלה. לעתים זה קורה בתגובה למחשבה או רגש שאנחנו נבהלים ממנו, ורוצים לסלקו.

בתך זקוקה לך לסיוע ב"ריכוך" אותו חלק והפיכתו לסובלני יותר כלפי מגוון רחב של מחשבות ורגשות. נסי לקיים איתה שיחה בה תסבירי לה שכולנו מרגישים לפעמים כעס, או אכזבה, או רגשות לא נעימים אחרים, גם כלפי אנשים שאנחנו מאד אוהבים ויקרים לנו. נסי להעביר לה את המסר שאפשר וזה אפילו טבעי ובסדר להרגיש "גם וגם", גם לכעוס על ההורים (למשל) וגם לאהוב אותם. אולי תוכלי להדגים לה על עצמך, איך את חשה לפעמים רגשות מעורבים ואפילו סותרים כלפי אבא, או כלפי ילדייך. כך, רגשות שליליים שאולי עולים בה לא יבהילו אותה כל כך, והיא לא תצטרך "להילחם" בהם.

אם תראי לאורך זמן שהמחשבות ממשיכות להטריד אותה ברמה שמעוררות מצוקה של ממש או פוגעות בתפקוד שלה (ייתכן שיש מחשבות נוספות בהן לא שיתפה אותך), מומלץ לפנות לאיש מקצוע על מנת לקבל עזרה. המתאים ביותר לטיפול ממוקד בבעיה כזאת יהיה ככל הנראה פסיכולוג ילדים שמטפל בשיטת CBT.
    בהצלחה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התנהגות מוזרה אצל תינוקת בת שנה 10
    חגית חיון
    08/06/2014

אני מאוד מודאגת מהבת שלי ... תותי בת שנה ו10 חודשים עם עיכוב התפתחותי רב תחומי.
    הילדה עברה סדרת בדיקות EEG.M.R.I איבחון פסיכולוגי היא מטופלת בהתפתחות הילד פעמים בשבוע פזיו וריפוי ועיסוק.
    הילדה כבר 10 חודשים חובטת את הראש בקיר או דופק את פלג גופה העליון בלול שלה היום מקרים של אובדן הכרה.
    לאחרונה התחילה לפתות את הטיטול למרוח על גופה את הצוואה שלה ובנוסף היא אוכלת את הצואה שלה המקרה הזה חזר על העצמו כבר 10 פעמים.
    אני חוששת מאוד ומודאגת.
    לפעמים שהיא משחקת היא נעלמת לי אני קורא בשמה כמה וכמה פעמים אבל אין תגובה \רק לאחר צעקה בעוצמה גבוהה או ניעור קל .
    היא לא חשה כאב שמקבלת מכה בראש או באיבר אחר בגופה היא לא בוכה
    במהלך חיסון היא בוכה לאחר כמה שניות שהחומר מתפשת בגופה
    לפני שלושה חודשים היינו אצל רופאה התפתחותית ונורולית היא חושדת שלידה יש פיגור קל
    אבל רק בגיל 3 היא תחתום סופית עם החשד שלה הכן נכון פעם אמרו לי שהילדה יש לה אוטזים ברמה קלה אשמח לקבל תשובה או פתרון לבעיות אכילת הצוואה

הוספת תגובה

• התנהגות מוזרה אצל תינוקת בת שנה 10 - תגובה

טל כרמלי טבת
    08/06/2014

שלום חגית,
    את אכן מתארת קושי התפתחותי נרחב בתחומים רבים. טוב שאתם נמצאים במעקב ובטיפול במכון להתפתחות הילד. נראה לי נכון שתעלי שם את הדאגות שלך בפני אנשי המקצוע שכבר פגשו את בתך, ויוכלו לייעץ ולהדריך לאור ההיכרות. נשמע שבתך עלולה להגיע למצבים בהם היא מסכנת את עצמה, וגם בשל כך המשפחה כולה זקוקה לייעוץ. מעבר לכך מדובר בהתמודדויות קשות שבוודאי מציבות בפניכם קשיים רבים, ואולי תוכלו לקבל שם גם ליווי לצורך תמיכה. בנוגע לאבחנה, פני שוב לרופא התפתחותי, ואם הוא יתרשם שיש צורך לערוך אבחון לנושא האוטיזם הוא יפנה אתכם לכתובת הנכונה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אולי דכי עוד הבחנת של פסיכולוג

חגית חיון
    10/06/2014

הייתי רוצה שעוד פסיכולוג יבחן אותה לקבל עוד חוות דעת
    את חושבת שזה בסדר?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אולי דכי עוד הבחנת של פסיכולוג - תגובה

טל כרמלי טבת
    10/06/2014

אני חושבת שזה בסדר גמור. במיוחד כשמדובר בבעיה כה מורכבת, סביר שתרצי לשמוע דעות נוספות. קחי בחשבון שייתכן שבקופת חולים לא ירצו לממן זאת, ותצטרכי לעשות זאת באופן פרטי. אני ממליצה לגשת לפסיכולוג התפתחותי, או לפסיכולוג שמומחה בהפרעות שעל הספקטרום האוטיסטי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טיסה לחו"ל
    נטלי
    08/06/2014

שלום.
    אני מתכננת לטוס לחו"ל עם בעלי למשך כשבועיים ורוצה להשאיר את הילד שלי בן שנה ותשעה חודשים עם אמא שלי.
    רציתי לשאול אם הילד יכול לסבול מחרדת נטישה או להיות בטראומה מזה?
    חברה בעבודה סיפרה שאחרי שטסה למספר ימים לחול כשחזרה הילדה לא הסכימה להירדם בלי הנוכחות שלה לידה ומאז היא סובלת מזה.
    אודה על תגובתך,
    תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    טיסה לחו"ל

הוספת תגובה

• טיסה לחו"ל - תגובה

טל כרמלי טבת
    08/06/2014

שלום נטלי,
    היעדרות של שבועיים עבור ילד בן שנה ותשעה חודשים הינה היעדרות ממושכת למדי. האופן בו הוא יסתגל למצב בהעדרך, ויגיב אלייך בשובך, תלוי בגורמים רבים. ביניהם מידת ההתפתחות שלו, אופי הקשר ביניכם וטיב הקשר בינו לבין הדמות עמה הוא נשאר, במקרה הזה סבתו. גם המידה בה הוא מורגל בפרידות כאלה עשויה להשפיע.
    ההישג ההתפתחותי הרלוונטי הוא קיומה של מה שמכונה "קביעות אובייקט", כלומר יכולתו של הילד לתפוס את העובדה שהוריו ממשיכים להתקיים גם כשהוא לא רואה אותם והם לא בנוכחותו, ולהבין שגם אם הם אינם לזמן מה, הם עתידים לחזור. ילדים רוכשים יכולת זאת בסביבות הגיל בו הוא נמצא כעת. כאמור מעורבים בכך גורמים נוספים, כמו מידת הביטחון שלו בקשר עם הוריו.
    בכל מקרה, יש לקחת בחשבון כי יתכן שכאשר תחזרו יהיה עליכם להתמודד עם תופעות שונות שיופיעו אצל בנך, כמו זו שתיארת אצל חברתך או אחרות. צריך יהיה להתייחס אליהם בסובלנות ולזכור שפרידה ממושכת כזאת יכולה להוות עבורו מקור של קושי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה.

נטלי
    09/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אוננות
    דנה
    08/06/2014

ביתי בת עשר וחצי,אין איתה בעיות מיוחדות..ילדה שמחה וטובה.אני ובעלי ישבנו בסלון והיא ישבה במחשב עם הגב אלינו .בעלי ליטף לי את החזה (עם בגדים כמובן)לכמה דקות.כשביתי הלכה לישון היא אמרה לי שהיא חיבת לספר לי משהו ,והיא סיפרה שראתה אותנו וזה עשה לה חשק לאונן ואכן עשתה זאת.אני הייתי די קולית ואמרתי לה שלפעמים אבא ואמא מתלטפים ככה ולא שמנו לב והיינו צריכים לעשות את זה בפרטיות...אין לי בעיה עם האוננות שלה באופן כללי ,שהרי זה טבעי.מטרידה אותי המחשבה שמה שגרם לה לאונן זה הוריה המתלטפים...דעתכם?

לקביעת תור
    סגירה
    אוננות

הוספת תגובה

• אוננות - תגובה

טל כרמלי טבת
    08/06/2014

שלום דנה,

כפי שציינת אוננות בגיל הזה הינה דבר טבעי, כל עוד מתרחש בתדירות ובמקום סבירים שלא מפריעים לילד ולסביבתו. טוב שבתך מרגישה פתוחה איתך ויכלה לשתף אותך במה שהציק לה. מדבריה עולה שהמראה של הוריה מתלטפים היה מגרה עבורה. מכיוון שגם כך היא כנראה עסוקה בנושאים של מיניות, נראה שעל מנת להקל עליה יהיה נכון להגביל בצורה מסוימת את המחוות הגופניות ביניכם בנוכחותה. עליכם למצוא את הגבולות שיהיו גם לכם נוחים ולא תרגישו כי הם מגבילים אתכם מדי, אך בשלב זה נראה כי עבור בתכם רצוי לבצע פעילות כזאת שלא לעיניה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התנהגות תינוקת בת 15 חודשים בים
    אפרת
    07/06/2014

כשאני נמצאת בגן שעשועים עם בתי היא רצה ממתקן למתקן בהתלהבות , דבר שנתיש אותי - כי אני צריכה לרוץ אחריה. בים - היא אינה פוחדת ורצה לים. אני כמובן עומדת על כך שתיתן לי יד כי אחרת אי אפשר לכן אני מוותרת על גני שעשועים או ים. מה ניתן לעשות? בדרך כלל, היא שקטה , נינוחה בעגלה, רק במרחבים אני מרגישה את הרצון שלה לרוץ חופשי.

הוספת תגובה

• התנהגות תינוקת בת 15 חודשים בים - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    08/06/2014

שלום אפשרת,
    מה שאת מתארת זו סקרנות ויצר חקרנות טבעי, בגיל זה ילדים מחזקים באופן זה את היכולות המוטוריות ואת הביטחון הגופני שלהם, הם סקרנים לגלות את העולם ולהתנסות.
    זה נהדר ובריא שביתך נוהגת כך.
    עבור ההורים, אין ספק שזו תקופה תובענית ומעייפת מהרבה בחינות. על מנת להקל עליך נסי לקחת אותה לגינות מגודרות שהמתקנים בהם מותאמות לגיל שלה ולכן פחות מהווה סכנה. כמו כן יהיה קשובה לכוחות שלך - בימים שיש לך אנרגיות קחי אותה לגן יותר פתוח וגדול ובימים שאת עייפה יותר, שחקי עימה בבית במרחב המוכר והבטוח או שתכלו לבית של חברים שגם שם מצד אחד יש צעצועים חדשים מצד שני המרחב תחום ובטוח.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חדר בנפרד - כן או לא?

שלום,
    יש לי שני ילדים. הבן בן 6.5 והבת 4.5 ובע"ה הבן אמור לעלות בשנה הבאה לכיתה א'.
    בגלל אילוצים של מקום כיום שנשהם ישנים באותו החדר
    האם יש מקום להפריד אותם לחדרים בנפרד (אצטרך לפנות הממד שהוא חדר לכל דבר) ולאפשר ליילד מרחב בנפרד בחדר משלו הכולל תשתית ללימודים ולשינה או שלחליפין להשאיר את שנהם באותו החדר ואת הממד להתאים לחדר ללימודים.
    אני מתלבט כי אני רואה שהורים מפנים לילדהם חדר בנפרד שהוא גם ללימוד וגם לשינה.
    מה עדיף?
    אשמח לשמוע את דעתכם.

לקביעת תור
    סגירה
    חדר בנפרד - כן או לא?

הוספת תגובה

• מחכה לתשובתכם

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מחכה לתשובתכם - תגובה

יאיר סהר
    13/06/2014

שלום גיל,
    מצטער על התגובה המאוחרת - וגם הקצרה כרגע.
    באופן כללי, אין העדפה חד משמעית, וכדאי שבחירה שלכם תיעשה על פי הערכים והתפיסות שלכם, כאשר טובתם של הילדים לנגד עיניכם.
    בכל משפחה נעשים שיקולים אחרים, וכל אחד מהם יכול להיות תקין לחלוטין מבחינת הילדים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חדר בנפרד - כן או לא? - תגובה

יאיר סהר
    17/06/2014

שלום גיל,
    באופן כללי, אין כל העדפה חד משמעית לסידור הבית באופן כזה או אחר.
    כדאי שבחירה שלכם לגבי לינה בחדר משותף תיעשה על פי הערכים והתפיסות שלכם, כאשר טובתם של הילדים לנגד עינכם.

הבחירה בין חדר שינה משותף, וחדר נוסף פנוי (למשחקים?) לבין חדר שינה אישי לכל ילד, בוא נמצאים גם הצעצועים שלו, הינה בחירה מאוד אינדיווידואלית.
    השיקולים הינם מחד שיקולי המשפחה מבחינת מקום - האפשרות להקדיש חדר שלם לכל ילד, וגם מבחינת רצונם של הילדים, במיוחד בשל הפרש הגילאים הקטן בינהם.

בגילם, בהינתן שמבחינתכם שתי האופציות אפשריות, איני פוסל (ואף מעודד) התייעצות פומבית עם כל בני המשפחה, תוך בדיקת העדפתם של הילדים. יתכן שכאשר הילדים יביעו דעתם, תיחסך מכם הדילמה.

לסיכום, בכל משפחה נעשים שיקולים אחרים, וכל אחד מהם יכול להיות תקין לחלוטין מבחינת הילדים, בהנחה שההחלטה מותאמת לצרכי המשפחה כולה.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן שנה ו10 חודשים
    יעל
    06/06/2014

שלום, שמתי לב שהבן שלי בן השנה ו10 חודשים מתחיל להרתע מילדים. למשל כשאנחנו מגיעים לגינה והוא רואה ילדים הוא הולך אחורה או נעצר וזאת למרות שאני מאוד משתדלת לחשוף אותו כל יום לחברת ילדים (נמצא כרגע איתי בבית - עד לפני חודש היה במשפחתון). או למשל כשאנחנו מסתובבים איתו לדוגמה בקניון או ממש רוצה רק על הידיים או לשבת בעגלה... מה לדעתך גורם לו להרגיש כך? ושאלה נוספת, בספטמבר הקרוב הוא ילך לגן. מה היית ממליצה עבורו להיות בגן עם עוד 6 ילדים? או עוד 15-20?

הוא בכלל מאוד לחוץ בהתחלה מסיטואציות חברתיות ולרוב יבקש את אבא שלו וירצה שיקח אותו על הידיים (גם אצל סבא וסבתא). לפעמים ממש לא נעים לי מזה ואני ממציאה כל מיני תירוצים שהילד עייף וכו'... איך אני יכולה לעזור לו ולגרום לו להיות ילד משוחרר יותר? יש לציין שהוא בהתחלה לחוץ ולאחר חצי שעה משתחרר

לקביעת תור
    סגירה
    בן שנה ו10 חודשים

הוספת תגובה

• בן שנה ו10 חודשים - תגובה

יאיר סהר
    13/06/2014

שלום יעל,
    מצטער על העיכוב בתשובה.

את מתארת תהליך טבעי שמתרחש אצל חלק מהילדים לקראת גיל שנתיים.
    עם ההתפתחות הפסיכולוגית מתחילה חשיבה מפותחת יותר, ואיתה דווקא פחדים או חששות.
    כך שלמעשה הופעה של חששות הינה טבעית, ואף מעידה על התפתחות תקינה.
    לכן אין כל סיבה להרגיש שלא בנוח בסיטואציה. עם זאת, ניתן לאפשר לו תמיכה מצדכם, מבלי להוציאו מאותה סיטואציה שנחוות אצלו כלא נעימה.
    למשל, במצב שבו הוא רוצה "על הידיים" או "בעגלה", לא חייבים להיענות לבקשה בכל מחיר, וניתן להפגין בטחון ביכולות שלו להתמודד עם הסיטואציה. במילים אחרות, חשוב לאפשר לו להישאר לידכם, כך שתספקו לו את הבטחון שבקרבתכם, אולם אין צורך בתגובה מעבר לכך.
    עם הזמן נצפה שהוא ירגיש שוב חופשי ויותר בנוח בסביבת אחרים.

מבחינת הגן, איני סבור שההחלטה צריכה להיות על בסיס החששות שהוא מפגין כרגע.
    עם זאת, חשיבותו של הגן להתפתחות הילד היא משמעותית בעיני. לכן ככל שניתן, כדאי לבחון מסגרת שבה עובדים אנשי צוות טובים, ויחס מטפלים לילדים הוא גבוה.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אחות חדשה לבת 6
    עירית
    05/06/2014

שלום רב,
    לפני 5 חודשים נולדה לנו תינוקת. בתי בת ה- 6 עם אינטליגנציה רגשית מאוד גבוהה. מתקשה לקבל את אחותה. היא מאוד רצתה אחות אבל לא באמת הבינה את המשמעויות של זה.
    בעיקר היא מחבקת אותה מאוד חזק, אוחזת בידיה וברגליה חזק, ממשמשת את הבטן שלה באופן מוגזם, מבהילה אותה, מציגה לה פנים חמורות סבר, מניחה על פניה חיתול בד. בין לבין מנשקת אותה ומשעשעת אותה. אחותה מוקסמת ממנה ומחייכת וצוחקת אליה. בפעמים שזה לא נעים לאחותה היא מחפשת את מבטי ולפעמים בוכה.

בתי בת ה- 6 חיה כנסיכה במשך שש שנים. נכדה יחידה. ואני אמא מאוד מעורבת ומעניקה. מנסים הרבה דברים. לשתף אותה בטיפול בתינוקת. לתת לה הרגשה של בוגרת. לאפשר לה לפעמים להתפנק באופן תינוקי כמו לחבק אותה כמו תינוקת, או לקלח אותה פעם ב. אחה"צ אחד בשבוע יש לנו זמן איכות. ומעבר לזה מדי פעם במהלך השבוע אימי שומרת על התינוקת ואני עם הבכורה בלבד. היא מקבלת ים של אהבה מסבא וסבתא. לפעמים אני מעירה לה ברכות לפעמים באסרטיביות ובחדות שאני לא מרשה בשום אופן ואז זה עוזר לאותו יום. לפעמים אני לא קוראת לה סיפור באותו יום, לפעמים מתעלמת. אבל אני כל הזמן צריכה לפקוח עין ומפחדת שהיא תגרום לתינוקת נזק. בעלי יותר נוקשה איתה.
    אני מאפשרת לה להוציא את הרגשות השליליים. ואז פעם אחת היא אמר לי - מה אני צריכה את הדבר הזה, או יש לי מעט זמן עם אמא ואיתה אני כל היום בבית, ולמה כולם מתלהבים מהתינוקת כל כך. ואתמול היא אמרה לי : ממש לא היה כדאי להביא אותה לעולם. אני לא שופטת אותה אלא אומרת לה שאני מבינה את הרגשתה. ושאמא אוהבת אותה. ושבעתיד אני מקווה שהן יהיו חברות.
    היא הרבה פעמים אומרת שלא טוב לה בגן ושהיא לא רוצה ללכת. (אני עדיין בחופשת לידה). מדי פעם אני לקחת אותה בצהריים מהגן.
    איך להעיר לה? האם "להעניש"? הוריי הם סבים מאוד מעורבים, איך הם צריכים לפעול מולה? מה עוד לעשות כדי שזה יפסק/יפחת?
    המון תודה
    עירית

לקביעת תור
    סגירה
    אחות חדשה לבת 6

הוספת תגובה

• אחות חדשה לבת 6 - תגובה

טל כרמלי טבת
    07/06/2014

שלום עירית,

הולדת ילד חדש הינו אירוע מרגש ומשמח אך גם מטלטל. כולכם עברתם שינוי משמעותי כמשפחה, וטבעי שיהיו לו השלכות. מדברייך נשמע שאת אכן אמא מעורבת ורגישה. את משקיעה הן מחשבה רבה והן מעשים על מנת לתת לבתך את התחושה, שלמרות שנולדה לה אחות והיא כבר לא "הנסיכה" היחידה, עדיין היא אהובה ורצויה. ובכל זאת, טבעי שיהיה לה קשה, ושהיא תבטא תסכול ואף תוקפנות.
    כל הדברים שציינת שאתם עושים הינם טובים ונכונים: לערב אותה בטיפול בתינוקת ולתת לה תחושה של גדולה ואחראית; לאפשר לה "רגרסיה" וגילויים של התנהגות תינוקית; לדאוג לזמן שבו אתן מבלות יחד ללא נוכחות אחותה; לשוחח איתה על רגשותיה ולאפשר לה לבטא את מצוקתה, תוך שאתם מעבירים מסר שהדברים שהיא מרגישה הינם הגיוניים ולגיטימיים; וכמובן, איסור על פגיעה באחותה.
    ייתכן שדווקא לאחרונה, כאשר אחותה מתחילה לתפוס נוכחות ולא רק אוכלת וישנה, הקושי מתגבר. עליכם להמשיך ולפעול בדרכים הנ"ל ולקבל את הקושי ואת הצורך שלה בזמן הסתגלות. בהדרגה היא תוכל לראות יותר ויותר את הרווחים שבקיומה של אחות, אך ביטויים מסוימים של קנאה יכולים להמשיך ללוות לאורך הדרך.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האם בת 10 צריכה טיפול ואיזה מומלץ ?
    מור
    04/06/2014

שלום רב
    ביתי הבכורה בת ה 10 כל הזמן כועסת ומכה את אחיה.
    מביעה זלזול לבקשותינו החוזרות להפסקת התנהגות זו.
    פעם נפלט לבעלי שהוא יקח אותה לטיפול, מאז היא תולה
    בכך תקווה. ואומרת אבל אמרת שתיקח אותי לטיפול לא ?!
    האם באמת כדאי לקחת אותה לטיפול ? איזה טיפול / אבחון
    מומלץ ? היא לא מסכימה ללכת ליועצת בבית הספר.
    תודה

הוספת תגובה

• האם בת 10 צריכה טיפול ואיזה מומלץ ? - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    08/06/2014

שלום מור,
    יתכן שההתנהגות שלה נובעת מכעס, וכדאי לחשוב ולברר מה מקורות הכעס.
    כיוון אפשרי אחד שעולה לי בראש זה שהיא כועסת על אחיה שלוקח את תשומת הלב שלכם ממנה, ודרך המכות היא מקבלת תשומת לב ממכם, אם כי תשומת לב שלילית.
    אם זה הכיון הרעיון של טיפול קסם לה כי זו תשומת לב, כך שלא בהכרח היא מבינה או המהות של טיפול אלא רוצה שתשקיעו בה זמן ומשאבים, וכן שמישהו ישקיע בה תשומת לב וזמן.
    כמו כן נשמע שחלק מסוים בקשר ביניכם לבינה נחסם אם היא אינה קשובה לבקשות והגבולות שאתם מציבים לה בעניין אחיה. אם אתם פתוחים לרעין של יעוץ הייתי פונה לאבחון קליני, במטרה לפענח את ההתנהגות של ביתכם, מה היא מנסה לתקשר ולומר דרך התנהגותה וכיצד תוכלו לדבר על כך עימה ישירות ולא בעיקפין.
    אבחון קליני כלול בדרך כלל, פגישה עמכם ההורים, פגישה משפחתית ושוב פגישה עם הילדה. כך יכולו לתת לכם כלים שיהיו יעילים וייסיעו לכם לפגוש את הילדה במקום הרגשי בו היא נמצאת.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה נוספת

מור
    08/06/2014

ראשית תודה על המענה
    אני סבורה כי זו הבעיה, אך אנני יודעת מה הכלים
    לצאת ממנה בשלום !?!
    האם אבחון קליני נעשה ע״י פסיכולוג ?
    האם צריך פסיכולוג ילדים ?
    האם ידוע לך , האם טיפול זה תחת קופח כללית או שבאופן פרטי ?
    סליחה על מיליון השאלות...
    תודה שוב

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה נוספת - תגובה

יאיר סהר
    13/06/2014

שלום מור,
    בהמשך לכיוון המחשבה שכבר הוצע ע"י דר' בנטוב, גם אצלי עלתה השאלה אם מדובר ביותר מאשר ניסיון לקבל תשומת לב (אגב, בן כמה האח?).
    אחד הרמזים לכך הוא סירובה לגשת ליועצת בית הספר, ורצונה בטיפול פסיכולוגי. יועצת בית הספר היא איש מקצוע שהילד פוגש בד"כ לבד, ללא מעורבות ההורים. לעומת זאת, טיפול חיצוני דורש השקעה של זמן מצדכם.

אם את אכן סבורה כמו דר' בנטוב וכמוני, שהמקור לקושי הוא בעניין תשומת הלב, ניתן תחילה לנסות ולפתור את העניין באופן הכי ישיר שניתן לחשוב עליו - בילוי זמן איכות (ונפרד) שלכם עם בתכם.
    נסו להגדיר זמנים מסוימים אחר הצהריים שמוקדים לבילוי איתה בלבד. זה יכול להיות משחק משותף, ואפילו שיחה חברית שמתנהלת רק איתה, כאשר מתעניינים בשלומה.
    חשוב מאוד לדאוג שבזמנים אלו האח לא ידרוש את תשומת לב ההורה. במידת הצורך אפשר להיעזר בשכנים/חברים/בני משפחה שיעזרו גם בהשגחה עליו בזמן הזה.
    הזמן הזה צריך להיות "שלה". חשוב גם לזכור שלעיתים אפילו חיבוק מפתיע של דקה ממושכת יכול להיחוות כזמן איכותי מאוד אתכם.

במקביל לבילוי בתוך הבית, כדאי לקבוע ערב אחד בשבוע (או במינון המתאפשר) שבו אחד ההורים לוקח אותה לבילוי מחוץ לבית. זה לא חייב להיות בילוי יקר. אפילו טיול איטי ברחוב או על שפת הים. אפשר גם לפנק במשהו טעים.

אני מאוד ממליץ לעשות נסיונות כאלה לפני שניגשים לאיש מקצוע, שכן מתיאורך אני מאמין שאתם מסוגלים לפתור את הנושא בעצמכם.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מה אומרים לילד בן שנה ?
    טטיאנה
    04/06/2014

איך ומה אומרים לילד בן שנה וחצי שאמור לעבור ניתוח אחריו לא יוכל לרדת מהמיטה כמה שבועות?מה הוא יכול להבין? איך אפשר למנוע או לפחות להקטין נזקים אשמח מאוד ועזרה בנושא.תודה

לקביעת תור
    סגירה
    מה אומרים לילד בן שנה ?

הוספת תגובה

• אשמח למענה בהקדם עקב דחיפות המצב. ת

טטיאנה
    05/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אשמח מאוד לתשובה. תודה

טטיאנה
    10/06/2014

אשמח מאוד לתשובה. תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אני לא פסיכולוגית..

הילה
    10/06/2014

אבל עד שיענו לך...
    אני חושבת שבגיל הזה לא צריך להכין הרבה זמן מראש. עם זאת חשוב לומר לו לפחות באותו היום על מה שיקרה בצורה פשוטה, ושוב אחרי ניתוח להסביר שהוא לא יכול לרדת לבד ושאתם תעזרו לו וכד.

בהצלחה ורפואה שלמה
    הילה (קלינאית תקשורת)

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה , הילה

טטיאנה
    11/06/2014

תודה, הילה. על התייחסותך ותשובתך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מה אומרים לילד בן שנה ? - תגובה

יאיר סהר
    14/06/2014

שלום טטיאנה,
    השאלה שאת שואלת היא מעניינת, היות שהיא נוגעת למגבלות הקוגניטיביות של ילדים, התלויות בהתפתחותם.

באופן עקרוני, לילדים בני שנה וחצי עוד לא קיימת היכולת הקוגניטיבית להבין את כל המידע שנרצה להעביר להם, ולעיתי גם לא נוכל להסביר במילים את המצב גם אחרי הניתוח. מצב שכזה עשוי לתסכל ולהדאיג אותנו מאוד כהורים, אולם אני רוצה להציע התבוננות מעט שונה.

מחד, לא נוכל לעשות לו הכנה "טובה" כפי שהיינו רוצים.
    בגילו, הוא לא יכול להבין בצורה טובה את משמעות המילה ניתוח, וגם לא נוכל להסביר לו את התהליך. גם הבנת מושג הזמן עדיין לא מפותחת, כפי שאת בטח יודעת, ולכן מילים כמו אתמול, מחר או עוד שבוע, עשויות להיות חסרות משמעות עבורם.
    מסיבה זו אנחנו מרגישים שאין לנו יכולת להקל עליו את התהליך.

מאידך, אני רוצה להציע שבזכות אותן מגבלות קוגניטיביות, גם תחושות אי הנוחות והתסכול אותם יחווה לאחר הניתוח יהיו עבורו נשכחות מהר מאוד. לכן במהלך התקופה חשוב בעיקר לנסות להקל עליו כמה שיותר את הסבל הפיסי, לאפשר לו להיות בקרבתכם במידת האפשר (למשל למקם עבורו מיטה זמנית באזור הסלון, ולהעבירו אליה כאשר אינכם איתו בחדר).

חשוב שהעובדה שאינו יכול לרדת מהמיטה לא תגרור תחושת בדידות גדולה או כל מגבלה אינה הכרחית, אולם אין ספק שהיא תעורר תסכול, ואני משוכנע שתעשו כל שביכולתכם על מנת להקל עליו את התחושות האלו.

לכן המלצתי היא להסביר לו את עובדת הניתוח כשעה עד מספר שעות לפני הניתוח (בעיני אין טעם להסביר את העובדה שיצטרך לשהות במיטה במשך מספר שבועות), ולאחריו בעיקר להיות נוכחים עבורו.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מעבר דירה ומסגרת חדשה
    מירי
    03/06/2014

שלום רב,
    רציתי לשאול מה יכול לגרום לילדים מבחינה רגשית בגיל הרך כאשר אנו מעוניינים לעבור דירה לעיר אחרת בחודש הנוכחי (חודש יוני) וכמו כן מעבר למסגרת חדשה כשמדובר בפתח סוף שנה?
    אציין שהילדים נמצאים במעון מתחילת השנה הנוכחית והם מן הסתם כבר רגילים לצוות שבמעון והצוות עצמו מכיר את הצרכים של הילדים.

לקביעת תור
    סגירה
    מעבר דירה ומסגרת חדשה

הוספת תגובה

• מעבר דירה ומסגרת חדשה - תגובה

יאיר סהר
    08/06/2014

שלום מירי,
    ילדים מטבעם הם בעלי יכולת טובה יותר של הסתגלות לסיטואציות חדשות, אולם כמובן שישנם הבדלים בין-אישיים התלויים במאפיינים כמו תכונות. באופן כללי, כדאי לעשות מעברים בתקופות סיום מסגרות, כל עוד הדבר מתאפשר.

בגיל הרך (בני כמה?), ההבנה בנוגע למעבר עצמו אינה כל כך ברורה. עם זאת, כדאי לעשות הכנה של מספר ימים לפני המעבר, לשוחח על כך, ולהסביר שנפרדים מהגן ומהבית.

כדי להפוך המעבר לסביבה החדשה לפחות מתסכל, כדאי לארגן את חדר הילדים באופן דומה עד כמה שניתן לחדר הקודם, כולל הריהוט עצמו.
    מבחינת המסגרת החדשה, אם ניתן לדחות את הכניסה למסגרת לתחילת השנה הבאה, זה עשוי להיות מעבר נוח יותר. יחד עם זאת אני מסייג וחשוב לי להסביר שזה מאוד תלוי בילד עצמו. יש ילדים שיקבלו את השינוי באופן מאוד חיובי.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תיסכולים וכעסי אצל ילדה בת עשר וחצי
    דנה
    02/06/2014

שלום רב
    בתי, הלומדת בכיתה ה', היא בת זקונים מפונקת ומטופחת, אוהבת לרקוד ולשיר, אוהבת את החיים, הולכת לארבעה חוגים (שירה, ריקוד, נגינה וכו') ומאוד נהנית מהם. אחיה הגדולים מבוגרים ממנה בהמון שנים ולכן גודלת במידה מסויימת כבת יחידה. היא ילדה אהובה מאוד, אהבה שנראית לעין, מחובקת ומנושקת, אני ובעלי עובדים מהבית ולכן אנחנו מקבלים אותה מבית הספר, מסיעים לחוגים ורואים עם איזה מצב רוח היא חוזרת מבית הספר ובדר"כ מדברים על זה. אז איפה הבעיה: כמה שהיא אהובה היא עדיין רוצה עוד ועוד הוכחות לאהבה, עושה מניפולציות ובוחנת כל הזמן עד קצה הגבול את האהבה הזאת. איתנו, בני משפחתה זה עוד נסבל, אלא ששמתי לב שהיא כל הזמן בוחנת גם את חברותיה, כל הזמן שואלת מי ה-BFF (החברה הכי טובה) שלך, נעלבת שלא אומרים לה שהיא, מחכה שיפייסו אותה ויתחננו לפניה שתחזור למשחק (למשל). אני מניחה שזה כמו הביצה והתרנגולת: ככל שהיא בוחנת יותר, כך הן מתרחקות ממנה. אז יש לה חברות, אבל היא מאוד מתאמצת בשביל זה. מתקשרת ומבקשת להיפגש, בדרך כלל נענית בשלילה וכך צוברת עוד ועוד חוויות של דחייה. בנוסף, היא קצת שמנמונת ויש לה שיער מתולתל והיא אוהבת חלק, וזה מוריד לה את הביטחון העצמי ומוסיף לתסכוליה. היא כל הזמן מסתכלת על אחרות ושואלת למה אין לה שיער חלק, למה היא לא רזה וכו'. והיא ממש לא שמנה.
    מה עושים עם זה ומאיפה מתחילים.
    אמא נבוכה ומתוסכלת

הוספת תגובה

• תיסכולים וכעסי אצל ילדה בת עשר וחצי - תגובה

טל כרמלי טבת
    07/06/2014

שלום דנה,

אפשר להבין את התסכול והשאלות שמתעוררות אצלך - אם הילדה כל כך מטופחת ואהובה, איך זה שהדימוי העצמי שלה אינו מבוסס, והיא זקוקה כל הזמן לחיזוקים?
    התשובה יכולה להיות בכמה כיוונים, וכדאי לנסות לחשוב עליהם:
    את מתארת שמדובר בילדה מפונקת. לעתים ילדים אשר גדלים "כמו ילדה יחידה" פחות נתקלים בהתמודדויות שמלמדות אותם לחלוק, להתחשב, לחשוב על האחר, וכך נותרים יותר מרוכזים בעצמם ופחות מיומנים ביחסי גומלין עם בני גילם. ייתכן שזה מקשה עליה את ההתנהלות עם חברות, שנעשית יותר ויותר מורכבת ככל שגדלים, והדבר יוצר איזושהי רתיעה ותחושה של דחייה כלפיה.
    ייתכן, שלצד האהבה שאתם מרעיפים עליה יש גם מסרים פחות מודעים, למשל דגש רב על מראה חיצוני או ביקורת מסוימת לגבי "שמנמנות" וכדומה. ייתכן גם קושי לקבל חלקים אחרים אצלה, אשר מתורגם אצלה למחשבות על משקל או שיער. או, שבעצמכם קשה לכם להתמודד עם התסכולים האלה שלה, ולמרות שלדעתכם אין לכך חשיבות מרובה, היא קולטת את ההזדהות עם צערה וכך מתקשה לאמץ גישה יותר נינוחה ביחס לנושאים הללו. לא ציינת מהן החוזקות שלה, אך עולה השאלה כמה היא זוכה להערכה לגבי כישוריה והאם היא מרגישה שהיא אותנטית.
    את מעלה השערה שהדחייה שהיא סופגת מחברות נובעת מהבקשות החוזרות שלה לאישורים ולסימנים שהיא רצויה. בהחלט ייתכן שזה נכון. האם יש לך השערות נוספות, מה יכול לגרום לחברות להתרחק?
    מכיוון שמדובר בדפוסים שהתפתחו לאורך זמן ואינם קלים לשינוי, הייתי ממליצה לפנות לייעוץ אצל איש מקצוע, אשר יוכל לפגוש אתכם ולבצע הערכה. ביחד תוכלו לחשוב מהי הדרך הנכונה ביותר לעזור לבתכם - הדרכה שלכם ההורים, טיפול עבורה, או אולי קבוצה שעוסקת במיומנויות חברתיות.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על התשובה.

דנה
    08/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה מחיתולים בת שנתיים וחצי
    רוני
    01/06/2014

שלום רב, בתי בת שנתיים וחצי. בפסח התחלנו תהליך גמילה מחיתולים בעקבות מוכנות שהראתה הילדה( הייתה מורידה חיתול לבד אחרי הגן) הצליחה כפעמיים לעשות בסיר בבית וכן עוד פעמיים בערך בגן. לפתע היא אינה מוכנה יותר לעשות בשירותים / סיר לא בורח לה אבל היא מתאפקת במשך שעות רבות עד שמבקשת חיתול בצרחות ואני שמה לה כדי לא לעשות לה טראומה ושלא תמשיך להתאפק. יש לה סיר מנגן, ישבנון, הראיתי לה סרטונים, קראתי לה סיפורים כל מה שניתן כדי שתרגיש נוח. היא מוכנה לשבת אך לא לעשות כלל.אין לי או לגננת שלה פתרון. אציין כי לא קרה דבר בבית או בגן למיטב ידיעתי שיכל לגרום לנסיגה כזו. כאשר הצליחה קיבלה עידודים ופרסים קטנים.

הוספת תגובה

• ממתינה למענה

רוני
    01/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה מחיתולים בת שנתיים וחצי - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    02/06/2014

שלום רוני,
    זה לא נדיר שיש נסיגה תוך כדי תהליך הגמילה, אל תקחי את זה כסימן למשהו רע שקרה, פשוט התהליך של גמילה הוא לפעמים קשה יותר לילדים.
    זה שהיא מוכנה לשבת על האסלה או הסיר זה נהדר, ושלב ראשון שממנו ניתן להתקדם. תעשו "ישיבות קבועות" על האסלה והסיר, פעמיים ביום בוקר וערב לפרק זמן של 5-7 דקות, ותתגמלי אותה בחיזוקים חיובים על עצם הישיבה על המושב. נסו לעשות את זה עבודה חוויה כמה שיותר בטוחה ונעימה. כל זה יצור מרחב שבהדרגה היא תוכל להשתחרר בו ולהרגיש בנוח ולתת ליציאות לזרום בקלות. תגידי לה שזה בסדר אם תעשה פיפי או קאקי בזמן הישיבות וזה בסדר אם לא. פעמים רבות זה עובד, כי מרגיע את הילד כשאין לחץ ביצוע.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה מחיתולים

רוני
    02/06/2014

תודה על המענה. האם הגיוני שתתאפק כ"כ הרבה.
    ובנוסף- האם להמשיך לתת לה להסתובב ללא חיתול וכאשר היא מבקשת פשוט לשים לה אותו?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ממתינה לתשובה ...תודה

רוני
    05/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה מחיתולים - תגובה

יאיר סהר
    17/06/2014

שלום רוני,
    בהמשך להסבר של דר' בנטוב, כמו בכל תהליך גמילה, הופעה של קשיים הינה טבעית.
    העובדה שהיא מתאפקת מוכיחה כי היא כבר סיגלה את היכולת החשובה לצורך הגמילה.

המלצתי היא להמשיך עם ישיבות קבועות.
    במידה וכעת אין בעיה עם הישיבות, אין צורך לתגמל בנושא.

באופן כללי מומלץ שלא להגיע למצב של מאבק או צרחות בעניין החיתול. כדאי שהגמילה תיחווה עבורה כתהליך שהיא לוקחת עליו אחריות.
    לכן, ההמלצה לגבי חיתול תלויה מאוד באופן בו נוח לכם לנהוג בסיטואציה.
    בשלב זה, אם זה בסדר מצדכם לאפשר לה לעשות בחיתול, ניתן לאפשר לה זאת.
    הסבירו לה שאם היא מרגישה צורך בחיתול כשהיא רוצה לעשות פיפי/קקי - שתבקש ותקבל.
    בכל מקרה כדאי לעשות ישיבות בתדירות שמותאמת ליכולת ההתאפקות שלה.

בנוגע למסגרת הגן:
    אם נמצאת בגן, חשוב שתהיה שם עם חיתול (אלא אם כן בשגרה היא כבר ללא חיתול בגן). הסבירו לה שכל עוד היא זקוקה לחיתול בשביל עשיית צרכים, היא צריכה להיות עם חיתול במשך שעות הגן.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סירוב לשבת על הישבנון והסיר

נירית
    03/07/2014

שלום רב, ביתי בת שנתיים ושמונה חוד', התחלנו בתהליך הגמילה לפני כשבועיים כשהילדה הראתה מוכנות, הילדה מתאפקת שעות ומחכה לעשות את צרכיה כשמלבישים לה טיטול לפני השינה בצהריים בגן ובלילה, מוכנה לעשות פיפי רק בחוץ, ממאנת בכל תוקף לשבת על הסיר או הישבנון.
    ניסינו בדרכים יצירתיות לקרב אותה לסיר ולישבנון, כמו סיפורים, בובות, קישוט הסיר ועוד..
    מה הפתרון?

תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סירוב לשבת על הישבנון והסיר - תגובה

יאיר סהר
    05/07/2014

שלום נירית,
    אנא העתיקי את תגובתך כפניה חדשה, כדי שנוכל להתייחס.
    תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מעבר בין בתים
    חסוי
    01/06/2014

שלום,

אחת לשבועיים ילדיי בני 4+5 לנים אצל אביהם וחוזרים ממנו בשבת בערב עצובים ובוכיים, זה בדר"כ קורה אחרי שהם חוזרים הביתה, לפני השינה

המעבר בין הבתים קשה להם

איך ניתן להקל עליהם ?

האם יש ספר ילדים שאפשר להקריא להם בנושא ?

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    מעבר בין בתים

הוספת תגובה

• מעבר בין בתים - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    02/06/2014

שלום,
    כדי שתוכלי לסייע להם באופן יעיל קודם כל צריך לברר מה מוקד הקושי, מה בדיוק גורם להם מצוקה ואי נוחות.
    את מתארת שהם בוכים כשהם חוזרים מלינה אצל אביהם, לא בכל מעבר בין הבתים. יש צורך לברר מה קורה להם שם, מה מקשה עליהם או לא מתאים להם. המעבר עצמו בין הבנים, כלומר שינוי המרחב והריהוט לא גורם בדרך כלל למצוקה, נסי לחשוב ולאפיין מה עבורם מעורר קושי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התקפי הסטריה אצל בת שנתיים וחצי
    אנה דסיאטניק
    01/06/2014

לבת שלי יש התקפי הסטריה בתדירות גבוהה יחסית. ההתקפים נמשכים לפחות חצי שעה. רובם חלים קרוב להרדמה (אך לא כולם). הילדה הפסיקה לישון שנת צהריים בגן כי קמה מאוחר יחסית (סביבות 8), לכן עייפה בשעות הערב. לשעת ההרדמה אין קשר להתקפים כי ניסיתי להשכיבה מוקדם וכן מאוחר יותר. בזמן ההתקף קשה מאוד להרגיעה, לא מוכנה שיגעו בה או יקחו אותה לידיים. אני חוששת שאולי מדובר במשהו מעבר לעייפות.
    מודה נראש על התשובה

הוספת תגובה

• תגובה מישהו??

אנה דסיאטניק
    06/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התקפי הסטריה אצל בת שנתיים וחצי - תגובה

יאיר סהר
    13/06/2014

שלום אנה,
    מצטער על העיכוב בתשובה, כנראה פספסתי את הפניה.

ילדים בגילה של בתך נוטים עדיין להיות זקוקים לשינה בצהריים, וזאת ללא תלות במספר שעות השינה בלילה.
    איני פוסל את האפשרות לפי התקפי ה"היסטריה" כפי שאת מתארת אותם נובעים מעייפות יתר, שאינה מקבלת מענה הולם במהלך היום.

חשוב לערוך בירור עם הגן, בעיקר בנוגע לסימני עייפות, והרגלי שינה של שאר הילדים.

מספר שאלות שיעזו לי לתת תשובה ממוקדת יותר:
    1. מהו מספר הילדים בגן, האם כל הילדים ישנים צהריים ורק בתך לא?
    2. האם במהלך שעות הצהריים ישנו רעש בגן / בכי של חלק מהילדים (או כל רעש שעשוי להפריע לכניסה לשינה)?
    3. האם בתך נראית עייפה בשעה כלשהי במהלך היום? והאם בשלב זה נעשה ניסיון להשכיבה לישון?
    4. אם נעשה ניסיון להשכיבה, האם מתנגדת ומגיבה ב"היסטריה" דומה?
    5. באיזה אופן ושעה נעשה תהליך ההשכבה לקראת השינה בלילה ("טקס שינה")?

תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה