פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• התעללות בגן טרום חובה
    שרונה
    23/04/2014

שלום רב, 
    לצערי גם אני נמצאת באותה הסירה, אך מנגד אני לא זו שראיתי את הסימנים וזאת מאחר והבן שלי לא ממש מבטא את עצמו. 
    הבן שלי בן 5 ונמצא בגן טרום חובה. 
    הסייעת הקודמת שלו בגן יצרה איתי קשר וסיפרה לי על מהלך התנהלות הגננת בגן אם הבן שלי אשר כולל ענישה בחדר סגור או בפינת בובות למשך חצי יום ומעלה, הגננת גם לוקחת אותו למעון לעונש, מנדה אותו משאר הילדים בגן וכ"ו. 
    לאחר ששמעתי את זה התחלתי להבין יותר את הסימנים של מצוקה: הרטבה במיטה בלילה באמצע השבוע ( אך בסופ"ש הוא יבש), כשאני כועסת עליו הוא מתרחק ממני ונבהל. 
    לצערי הרב אני לא הבנתי זאת, 
    למי אני צריכה לפנות? האם להתעמת אם הגננת או קודם לערב מישהו בחיר? 
    נותר לילד שלי עוד חודשיים בגן. 
    אודה לכול תשובה שתאיר את עיניי

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    התעללות בגן טרום חובה

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• התעללות בגן טרום חובה - תגובה

יאיר סהר
    27/04/2014

שלום שרונה,
    הסוגיה שאת מעלה היא מטרידה מאוד. נראה שבנך מגיב באופן מאוד לא טוב להתנהלות הגננת, ולכן בעיני ההגנה הטובה ביותר שאת יכולה להעניק לבנך היא לדאוג ולהפסיק את ההתנהגות של הגגנת כלפי בנך.

אני מציע לפעול בשני מישורים.
    האחד הוא בירור שלך עם הגננת לגבי הנעשה, והבעת עמדה ברורה שאינך מוכנה לקבל זאת.
    השני הוא פניה למנהל/ת הגן, או סמכות בכירה אחרת לצורך עריכת בירור מקיף יותר. חשוב שאף ילד לא ימשיך להיפגע מההתנהלות שלה.
    במידת הצורך, במידה ונראה כי דבר לא משתנה, לא הייתי פוסל אפילו להעבירו לגן אחר (גם כשמדובר בחודשיים אחרונים).

בעניין בנך,
    אני מציע לשוחח עימו על המצב, להסביר לו שנודע לך המצב, ושהתנהלות הגננת אינה תקינה. בשיחה כדאי מאוד לחזק אותו ולשוחח על התחושות שלו, ולהעביר לו תחושה שאתם לחלוטין תומכים בו ושהוא חשוב לכם.
    בקשי ממנו שיספר לכם במידה ומתרחש אירוע נוסף (בגן ובכלל), והסבירי לו שכך תוכלו לדאוג לו, ולשמור עליו.
    במקביל, חשוב לעקוב אחר התנהלותו ברגישות, ובמידה של חשש אף לגשת להתייעצות עם איש מקצוע.

בהצלחה!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קללות
    מירב
    22/04/2014

שלום
    יש לי ילד בן 3.6 שנים לפני כחצי שנה הילד שמע בגן את הקללה "שרמוטה" ומאז הוא לא מפסיק להגיד אותה ברגע של עצבים ולא משנה למי. יש לציין שברגע ששמעתי את המילה אני ובעלי נחרדנו וניסינו כל מיני שיטות של עונשים שכמובן כלום לא עזר.
    ניסיתי להתעלם ולהגיד לו שלא נעים לי לשמוע מילים לא יפות, ניסיתי להעניש באותו הרגע בזה שאני מכניסה אותו לחדר לחשוב על זה ועוד כל מיני שיטות,
    ברגע שהוא הבין שאנחנו מתייחסים למילה יותר מידי הוא פשוט אומר אותה כל הזמן.
    מבקשת עזרה איך לגרום לו להפסיק להגיד את המילה הזו.

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    קללות

הוספת תגובה

• קללות בבקשה תשובה

מירב
    24/04/2014

שלום
    יש לי ילד בן 3.6 שנים לפני כחצי שנה הילד שמע בגן את הקללה "שרמוטה" ומאז הוא לא מפסיק להגיד אותה ברגע של עצבים ולא משנה למי. יש לציין שברגע ששמעתי את המילה אני ובעלי נחרדנו וניסינו כל מיני שיטות של עונשים שכמובן כלום לא עזר.
    ניסיתי להתעלם ולהגיד לו שלא נעים לי לשמוע מילים לא יפות, ניסיתי להעניש באותו הרגע בזה שאני מכניסה אותו לחדר לחשוב על זה ועוד כל מיני שיטות,
    ברגע שהוא הבין שאנחנו מתייחסים למילה יותר מידי הוא פשוט אומר אותה כל הזמן.
    מבקשת עזרה איך לגרום לו להפסיק להגיד את המילה הזו.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קללות בבקשה תשובה - תגובה

טל כרמלי טבת
    25/04/2014

שלום מירב,

אכן מדובר במילה לא נעימה ורצונכם שיפסיק להשתמש בה הוא מובן ביותר.

עם זאת נשמע כאילו ניסיתם המון שיטות - מהתעלמות ועד ענישה מיידית - ושום דבר לא עוזר.
    כפי שכתבת בעצמך, בנך קלט שאמירת המילה גוררת התייחסות רבה, בהלה, כעס, תשומת לב כלפיו וכו' - זה מוצא חן בעיניו, ומאז הוא אומר אותה שוב ושוב. נסו להיות עקביים בכך שלא תגיבו לאמירות הללו, ועם הזמן הוא יראה שאין עוד טעם בכך ויפסיק מעצמו. במקביל המשיכו להעביר מסר כללי שאצלכם בבית לא משתמשים במילים גסות או מעליבות, ותנו דוגמא אישית, כך ילדים לומדים בצורה הטובה ביותר.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קללות למה אין תגובה

מירב
    25/04/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינוי פעוטון
    עדי
    22/04/2014

בתי בת שנה וחצי ילדה מפותחת לגילה,הינה גם ילדה רגישה.
    כיום היא נמצאת אצל מטפלת ואיתה נמצא ילד בגילה. השאלה האם כדי להעביר אותה בחודש הבא למשפחתון שרשמתי אותה(בחודש ספטמבר ) כדי שתיהיה לה הסתגלות טובה ולגננת תיהיה יותר איתה כי בספטמבר היו הרבה ילדים חדשים והגננת תצטרף להתחלק .....

לקביעת תור
    סגירה
    שינוי פעוטון

הוספת תגובה

• שינוי פעוטון - תגובה

יאיר סהר
    23/04/2014

שלום מיטל,
    נשמע שברור לך שמעבר מסגרת, כמו כל שינוי שגרה, כרוך בהתמודדות מאתגרת ובקושי מסוים. בגילה נשמע לי שכבר אפשר ואולי אף כדאי להעבירה למשפחתון, כדי שתתחיל להתאקלם לרעיון, ותפתח בטחון בנוכחותה של הגננת.

זכרו שתקופת המעבר עשויה להיות מאתגרת, השתדלו להקדיש לה זמן, ועשו את המעבר בשלבים (במידת האפשר). כך למשל תוכלו לקחת אותה בימים הראשונים לשעה או שעתיים בה תהיו איתה במשפחתון. אח"כ לשעתיים לבד, ובהמשך להגדיל את מספר השעות בהדרגתיות.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שמח איתי, אוהב אותי? לא אוהב? בוכהה
    ירדן
    22/04/2014

היי בני בן 11 חודשים ואני איתו רוב הזמן .
    כשהוא איתי לפעמים מרגיש לי שאני רק המטפלת שלו ואין תמיד קשר עין או חוויות יחד, לפעמים צוחק ונהנה ורגוע ולפעמים מסתכל עליי ומשמיע קולות של "אההה" "אההה" כעס כזה ורוצה את סבתא שלו????????!

דבר נוסף ברגעים שהוא איתי ורוגע וכיף לו וכשהוא רואה את אביו בכיייייייייייי מטורףףףף רוצה את אבא וזה הגיע למצב שהוא בוכה כשהוא קם בבוקר, בלילה וזה מטריד אותי כי כואב לי שהוא בוכה דמעות כאלה ופתאום ניהיה לא רגוע.

הוספת תגובה

• שמח איתי, אוהב אותי? לא אוהב? בוכהה - תגובה

טל כרמלי טבת
    26/04/2014

שלום ירדן,

את מתארת שהקשר בינך לבין בנך הקטן הינו סוער ולא יציב, ואני מבינה שזה מקשה עלייך ומדאיג אותך. אתם נמצאים בשלבים מוקדמים יחסית של היכרות ושל "יצירת הקשר", וטוב שאת רגישה ושמה לב שמשהו לא נראה לך, כי יש לכם עוד הרבה אפשרות לשיפור במידת הצורך. לא ציינת אם זהו בנך הראשון, אבל אם כן, אז על אחת כמה וכמה טבעי שמתלווים לתקופה זו חששות, ושאלות האם ההורות שלנו "נכונה" וטובה מספיק.

את מציינת מעברים בין תחושה טובה ונינוחה שיש ביניכם, לבין רגעים בהם תינוקך מבטא פתאום כעס או רצון להיות עם דמות אחרת. ייתכן מאד שזהו מצב טבעי, שכן אף תינוק אינו "מרוצה" כל הזמן, ויש רגעים שבהם הוא חש שצרכיו אינם מסופקים - קר לו, חם לו, הוא רעב, משועמם, מבוהל, וכדומה. אך ייתכן גם שיש גורם נוסף לאי שקט, ולכן מומלץ ראשית לשלול מקור רפואי (אצל רופא הילדים), ולאחר מכן ניתן לפנות לאיש מקצוע התפתחותי (רופא או פסיכולוג), שיוכל להתרשם האם יש משהו נוסף שיכול להסביר את תחושותייך לגבי "חוסר חוויית יחד". ייתכן מאד שמדובר בתהליך טבעי שבו בנך "מגלה" דמויות נוספות ומעוניין כעת גם בנוכחותם של אביו או סבתו, אך בגלל התחושה שלך שיש משהו בקשר שלכם שכדאי לשפר, הייתי ממליצה על פנייה כזאת. איש מקצוע יוכל להעריך מקרוב האם יש קושי כלשהו שבנך מתמודד איתו, או שאולי את יכולה להפיק מהדרכה הורית ומבירור החוויה המשותפת שלכם.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קציצת ציפורנים
    מיטל
    22/04/2014

שלום לך רציתי לשאול יש לי ילד בן שנה ו10 חודשים בחודש האחרון הוא התחיל לקצוץ ציפורניים בידיים וברגליים האם זה נורמלי?
    יכול להיות שזה מסמן שיש איזו בעיה איתו?
    אודה לך אם תוכל לעזור לי בזה
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    קציצת ציפורנים

הוספת תגובה

• כסיסת ציפורנים - תגובה

יאיר סהר
    23/04/2014

שלום מיטל,
    כסיסת ציפורניים הינה תופעה נפוצה מאוד בקרב ילדים ומבוגרים, וקיימת גם בפעוטות.
    הסיבות להופעתה של ההתנהגות עשויות להיות מגוונות - החל מחרדה, שינויי שגרה או אירוע פתאומי ועד שעמום.

העוצמה של הכסיסה עשויה להשתנות מאוד מאדם לאחר.
    באיזו מידה הילד כוסס ציפורניו? האם הוא מגיע לרמה של פציעה וזוב דם?

באופן כללי יש מעט מאוד שניתן לעשות על מנת להפסיק את ההתנהגות, ובמיוחד בגיל צעיר כ"כ. תוכלי למשל לדאוג לגזור את ציפורניו כך שאורך ציפורניו לא יאפשר כסיסה.

עם זאת, יש דברים שכדאי מאוד שלא לעשות. למשל, מאוד לא מומלץ לגעור בילד על התנהגותו, או להעניש. בנוסף, אמנם מריחת כימיקל מריר על הציפורניים עשויה לעזור בגיל מבוגר יותר (גיל 7 ואילך), בגיל צעיר כ"כ זה מאוד לא מומלץ.

אם הכסיסה החלה בפתאומיות ובתכיפות רבה, או אם הכסיסה היא עד זוב דם - מומלץ להיוועץ ברופא.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינוי התנהגות
    עדי
    22/04/2014

יש לי שני ילדים האחד בן 4.5 והשניה בת 1.4. בדרך כלל בני ילד טוב וכמעט לא היה לי איתו בעיות התנהגות בתקופה האחרונה בני ניהיה חוצפן עונה לי חוזר אחריי ואני רואה שאני מתחילה להרים את הקול ואף צועקת.

לקביעת תור
    סגירה
    שינוי התנהגות

הוספת תגובה

• שינוי התנהגות - תגובה

טל כרמלי טבת
    26/04/2014

שלום מיטל,

אני מבינה שחל שינוי בהתנהגותו של בנך לאחרונה, אך הסיבות לכך יכולות להיות רבות ומגוונות ובדברייך אין כיוון. מסיבה כלשהי הוא בוחן כעת את הגבולות, וכפי הנראה זקוק לכך שתהיי יותר ברורה ותקיפה איתו סביב התנהגותו. בנוסף, מעבר לרובד הגלוי של ההתנהגות יש לעתים קרובות צרכים אחרים, קשיים, תגובות לשינויים וכדומה, אשר כדאי לנסות להבין אותם וכך לסייע לו באופן נכון יותר. אם תרצי לשתף עוד - את מוזמנת.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הנקה
    גבי
    22/04/2014

שלום,

בתי בת שנה ועשרה חדשים ואני מניקה אותה. היא לא בגן עדין, פרט ליומיים בשבוע עם מטפלת כשאני עובדת.
    היא יונקת המון במשך היום ומספר פעמים במהלך הלילה. הייתי רוצה להפחית את כמות הפעמים אבל לא להפסיק לגמרי להניק. אני לא ממש יודעת איך לעשות זאת, מה לומר לה, מתי זה כן ומתי זה לא, כלומר מה ההגיון מאחורי זה.
    אני מנסה לפעמים לא לתת בזמנים שאני מרגישה שמשהו אחר כמו שתיה, אוכל, חיבוק יכולים לעזור, זה גורר בדרך כלל צעקות והעלבות והרבה פעמים אני מוותרת.

תודה רבה,
    גבי.

לקביעת תור
    סגירה
    הנקה

הוספת תגובה

• הנקה - תגובה

יאיר סהר
    23/04/2014

שלום גבי,
    הפניה שלך מערבת שני נושאים השלובים פעמים רבות זה בזה.
    האחד הוא אכן נושא ההנקה-הענקה.
    השני הוא נושא השינה, והוא בעיני הנושא בו כדאי להתחיל בשינוי.

שינה:
    באופן כללי, רוב התינוקות (גם תינוקות יונקים) מפתחים יכולת שינה רצופה במשך הלילה החל מגיל 4-6 חודשים ועד גיל שנה.
    לצערי, אני נתקל פעמים רבות בהורים המעדיפים האכלה לאורך הלילה (או לפחות פעם אחת בלילה) על פני שינה רצופה, בעיקר מתוך תפיסה שגויה שאוכל חשוב יותר משינה.
    חשוב להבין שכבר סביב גיל 6 חדשים התינוק אינו חייב לאכול במהלך הלילה, כך שמתאפשרת שינה רצופה אשר הנה אחד הגורמים החשובים ביותר להתפתחותו.
    כמובן שחשוב לבחון איך היא ישנה לאורך היום, ובאיזה אופן היא נרדמת - למשל האם היא נעזרת בהנקה לפני כל שינה, לצורך הירדמות?

הנקה-הענקה:
    חשוב להבחין בין הנקה להרגעה. מהתיאור שלך, נשמע לי שבתך לא תמיד יונקת, אלא גם משתמשת ב"הנקה" כמקור לנחמה. האם אני צודק?
    אם כן, מדובר בהשתרשות של תלות שלה בך, לצורך תפקוד יומיומי. במקביל לכך שאת מבטאת אי נוחות לגבי העניין, חשוב לשנות את ההרגלים הללו בעיקר למען הילדה.
    ההנקה נתפסת בעינינו בהענקה אולטימטיבית, אולם לא פעם מתפתחת תלות. במקרה כזה, ההנקה למעשה מונעת ממנה לפתח יכולות עצמאיות (הרגעה עצמית למשל), אשר חשובות מאוד לתפקודה בעתיד.

אני ממליץ להיעזר בהדרכת איש מקצוע בעל נסיון, על מנת לעזור לכם להתחיל לפתח הרגלי שגרה חדשים. ההדרכה במקרה זה חשובה בעיני, על מנת שלא להיגרר לאירועים של "מאבקי כוח" (צעקות והעלבות). אירועים כאלה עשויים לעורר התנגדויות מיותרות, להקשות על השינוי, ולהגדיל תחושות תסכול, וחבל.

אשמח לספק פרטים נוספים במידת הצורך.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה להצקות
    דורית
    21/04/2014

הבת שלי בכיתה ד בת 10 ילדה מופנמת אינה מספרת מה עובר עליה . כאשר אני שואלת איך היה בבית הספר אומרת בסדר וזה הכל.

לאחרונה ניסיתי לשוחח איתה ואיך שהוא הגענו לשיחה בה היא אמרה שיש שתי ילדות בשכבה שמציקות לה כאשר הן מתראות באחד החוגים. כאשר שאלתי מה זאת אומרת מציקות היא אמרה שהן חוסמות לה את הדרך וצוחקות עליה מהצד וכל מיני כאלה. ששאלתי אותה האם אמרה למורה טענה כי יש הרבה ילדים בחוג והמורה לא רואה את ההצקות.

הצעתי לה שאני אלך לדבר עם המורה והיא ממש מתנגדת ואמרה שהיא פוחדת מהילידות האלה.

השאלה שלי היא מה עלי לעשות. האם להתעקש ולגשת למורה, אני ממש לא יודעת מה לעשות ומרגישה חסרת אונים שאינני יכולה לעזור לבתי.

אודה לתשובה

דורית

לקביעת תור
    סגירה
    תגובה להצקות

הוספת תגובה

• תגובה להצקות - תגובה

טל כרמלי טבת
    25/04/2014

שלום דורית,

דאגתך מובנת, קשה לנו לשמוע שילדינו חווים יחס לא נעים מצד ילדים אחרים ויש רצון מיידי להגן עליהם. עם זאת, הייתי מנסה לברר קצת יותר במה מדובר, האם אותן ילדות מציקות לה רק בדרך לחוג או גם בחלקים נוספים של היום, והאם יש ילדים נוספים שמפריעים לה. מעבר לזה, מהו מצבה החברתי? האם יש לה חברות? האם היא נפגשת עם ילדות מהכיתה בשעות אחה"צ? אם יש לה "קבוצה" משלה אז הקושי מול אותן ילדות יכול להיות פחות חריף, ואילו אם היא מבודדת, אז ההתמודדות איתן קשה יותר.

נשמע שבאופן כללי בתך ממעטת לשתף אותך במה שעובר עליה, וזה מצב שכדאי לנסות לשפר אותו, לטובת שתיכן - את תרגישי קרובה אליה יותר, והיא תדע שיש לה כתובת לשיתוף בקשיים ובמצוקות, אם הם עולים. מבלי ללחוץ עליה יותר מדי, נסי להזמין אותה לזמן שהות משותף, אולי תהווי לה מודל בכך שאת תשתפי אותה מעט במה שעבר עלייך במהלך היום או ברגשות שיש לך, וגם אמרי לה באופן ישיר שאת היית רוצה לדעת מה עובר עליה כי אכפת לך ממנה, וכי לפעמים אולי תוכלי לעזור.

בנוגע לפניה למורה, הייתי מנסה לדבר איתה עוד על כך שהיא תפנה בעצמה. נסי להבין יותר למה היא מתנגדת לדבר עם המורה, וממה היא מפחדת. עודדי אותה לספר על דברים לא נעימים שקורים לה בבית הספר, והעבירי מסר שתפקידם של המבוגרים - מורים, הורים - לדעת על הדברים הללו כדי שיוכלו לעזור ולהגן. בנוסף, דברי איתה על אופני התמודדות אפשריים מול אותן ילדות - מה היא יכולה לענות להן ואיך להגיב, על מנת שהיא לא תרגיש חסרת אונים מולן אלא כמי שמסוגלת גם להגן על עצמה בעצמה.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האב הורחק מהבית
    נופר
    21/04/2014

שלום רב,
    אודה מאוד לעזרתכם - אני נמצאת בהליך גירושין (העניין טרם הוסבר לילדה בת ה-5 ותאומים בני שנתיים). אתמול בעלי הורחק מהבית ל-11 יום בעקבות אלימות מילולית כלפיי (הילדים לא היו עדים לאירוע, אך בהחלט חוו מצבים בהם האבא צועק, מקלל ומאיים עלי בנוכחותם בעבר). הבת הגדולה כבר התחילה לשאול איפה אבא ולהגיד שהיא מתגעגעת אליו ורוצה אותו. בינתיים אמרתי שאבא נסע לטיול משפחתי. מה עלי לענות במצב כזה??
    תודה מראש,
    נופר

לקביעת תור
    סגירה
    האב הורחק מהבית

הוספת תגובה

• האב הורחק מהבית - תגובה

טל כרמלי טבת
    23/04/2014

שלום נופר,

עלייך ועל כל משפחתך עוברים ימים לא פשוטים ומטלטלים. צר לי לשמוע שחווית אלימות ואיומים.
    אינני יודעת באיזה שלב אתם נמצאים מבחינת הליך הגירושין, וכמה זמן את ובעלך תמשיכו להתגורר יחד, אך בכל מקרה אם אכן תיפרדו תצטרכו בשלב מסוים לנהל עם הילדים שיחה ולהסביר להם מה עומד לקרות, עם כל אחד בהתאם ליכולת ההבנה שלו.

בינתיים את מתמודדת עם מצב של היעלמות פתאומית של האב ועם השאלות שזה מעורר. אני מניחה שעבור הילדים, גם אם היו חשופים למריבות ולאלימות, מדובר בדמות משמעותית אשר ללא הכנה מוקדמת יצאה מהבית, ופתאום לא מהווה חלק משגרת יומם. גם בעניין זה המענה צריך להיות בהתאם ליכולת ההבנה וההכלה של כל ילד. לקטנים ניתן לומר שאבא היה צריך לנסוע לכמה ימים, וישוב אחר כך. נראה שהם קטנים מכדי לשמוע הסבר מפורט יותר. לבת הגדולה ניתן לומר יותר מזה, בהתאם להיכרותך איתה ולהערכתך כמה תוכל להבין ולעכל. ניתן לומר לה שבגלל מריבה עזה במיוחד בינך לבינו, אבא התבקש לצאת מהבית לכמה ימים, על מנת שהרוחות יירגעו.
    עד כמה שאני מבינה האלימות לא כוונה כלפי הילדים, האם ההרחקה היא גם מהם? האם יוכל להיות איתם בקשר טלפוני בתקופה זו? בוודאי יש גורמי רווחה אשר מעורבים, אולי תוכלי להתייעץ ולהיעזר גם בהם.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה מסקרנת מחול
    ליאת
    19/04/2014

אני בעלי ובתנו בת 6 נמצאים כמה חודשים במדינת עולם שלישית , יחסית למקומות אחרים , המקום לא מאוד מוכה גורל .אבל מה שתופס לי כל הזמן את העין ואי אפשר לחמוק מזה , את הילדים הקטנים , ואני מדברת על ילדים קטנים מאוד בני 3 ו5 , שנכון מכורח נסיבות החיים והעוני , נראים כל הזמן מלוכלכים , ואני לא יודעת מתי היתה הפעם האחרונה שהם אכלו ארוחה , או ראו את אמא וקיבלו ממנה חיבוק , אבל מצד שני החיים לימדו אותם להיות עצמאיים בטירוף, וזה אומר שילדה בת 4 מתנהגת כמו אמא קטנה לאחים הקטנים שלה , (בעוד ששלנו מתעצלים לסדר את הצעצועים והחדר שלהם )ילדות בנו 3 ו 2 הולכות קילומטרים יד ביד בצידי הכביש למכולת ,( הדור של היום הולך 100 מטר ברגל ומתחיל לקטר )! בני 3 יודעים לשחות , ( אנחנו ישר רצים לחוג שחיה שעולה מאות שקלים ) ורוכבים בלי גלגלי עזר , ילדים בלי טלווזיה , אייפד ושמייפד ....ומצד שני אנחנו עובדים מאוד קשה כדי לתת לבתנו את הכי טוב ....ולא ההיתי רוצה שהיא תחליף יום אחד ביום שלהם ! אבל מה בעצם קורה ככל שאנחנו מגוננים ונותנים יותר כך בעצם משיגים את התוצאה ההפוכה , הילדים של היום מפונקים בטירוף ... השאלה שלי איך מוצאים את האיזון !!!???

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה מסקרנת מחול

הוספת תגובה

• שאלה מסקרנת מחול - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    21/04/2014

שלום ליאת,
    את מעלה הרבה סוגיות מרתקות הנוגעות בסוצילוגיה פסיכולוגיה פילוסופיה ועוד.
    קודם כל נחמד לראות שהטיול שלכם היה מעורר השראה ומחשבה.
    אני מסכימה עם הרבה מהאבחנות שלך, אכן התרבות המודרנית הופכת אותנו ואת ילדנו לתלותיים מאוד בחפצים וחמוריות, כך שנוצר מעגל שבו אנחנו צריכים לעבוד הרבה וקשה כדי לממן את החצפים ההולכים ומתרבים שאנחנו תלויים בהם וכך הלאה. זהו התליך מאקרו חברתי שיש לנו מעט שליטה עליו.
    באשר לילדים שאת רואה במדינה בה אתם מטיילים כדאי להבחין בין מספר תופעות. ראשית הזנחה הורית רגשית או פיסית ועצמאות בטרם עת אינם מובילים לתוצאות מיטבות בהתפתחות של ילדים. גם אם ילדים מצליחים למצוא דרכים לשרוד את זה, יש לכך מחירים בחיים הנפשיים וביכולות של אותם ילדים. לדוגמה כשאדם חי במוד של הישרדות יכולת הלמידה של דברים חדשים והיצרתיות נפגעים משמעותית. אלו סוגיות נבדלות מהתלות בחפצים, ואחריות ועצמאות תואמי גיל.
    המפתח להתפתחות תקינה היא אכן כפי שציינת האיזון.
    אם את בוחרת לחיות בישראל או במדינה מערבית על מנת שילדיך יכולו לגדול להיות בוגרים מסתגלים וחלק מהחברה יהיה בעייתי לנתק אותם בעידן בו הם חיים. עם זאת יש לחנך ולסייע להם ליטול אחריות על עצמם והסביבה שלהם, להפנים ערכים פרו-חברתיים. לפתח דימוי עצמי חיובי ועולם פנימי שאינו תלוי לגמרי העולם החיצוני הגשמי.
    החינוך לרעיונות והערכים הללו מתחיל מגיל מאוד צעיר, הרבה דרך דוגמה אישית.
    דוגמאות בודדות לדברים שניתן לעשות עם ילדים זה: לקחת כלב שילדים יגדלו ויהיו אחראיים ליצור חי, השתתפות בתנועות נוער, שם לומדים ילדים לשתף פעולה או להדריך ילדים קטנים מהם.
    בכל מקרה המשיכי להשקיע מחשבה בסוגיות הללו, הן חשובות מאוד ואני בטוחה שתמצאי את האיזון שנכון לך ולמשפחתך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הילדה עקשנית, איך מתמודדים ?
    אנונימית
    19/04/2014

שלום, הבת שלי בת ה-9 עקשנית ברמה קיצונית. ברגע שהמילה שלה נאמרה היא לא מוכנה לחזור בה גם אם היא מבינה שהיא עושה טעות! לדוגמא היום החלטנו שנוסעים למסעדה על הים ליום כיף, היא שמחה והתלהבה אבל ברגע שהיא התחילה להתלבש ואמרתי לה שלא צריך בגד ים כי לא נכנסים לים היא ננעלה על כך שאם לא נכנסים לים היא לא הולכת ולא משנה מה.. ניסינו לפתות אותה עם דברים שהיא אוהבת כמו גלידה ומתנפחים ונסיעה באוניה אבל היא פשוט התחילה להסתייג מכל דבר שנאמר לה אפילו שהיא מאוד אוהבת את הדברים הללו !!
    לבסוף כשנאמר לה שאם היא לא נוסעת שתשכח מאטרקציות אחרות בחופר ושהיא הרסה לי את המצב רוח ושבגללה אף אחד כבר לא רוצה לנסוע היא שיחקה אותה שהיא בכלל לא יודעת לאן נוסעים ושלא אמרו לה שנוסעים למסעדה ושיהיו מתנפחים וכו' (למרות שנאמר לה בברור) ואז אמרה שאם כך אז היא כן נוסעת.
    והתחיל סיפור חדש- סיפור הלבוש, היא נעלה נעלי אצבע. כשנאמר לה שהיא לא יכולה לצאת עם נעלי אצבע התחילה מלחמה חדשה. היא טענה שאין לה נעליים אחרים למרות שיש לה. ופתאום היו לה תלונות על כל נעל שהוצעה לה. ושוב בכי וצעקות וכשהיא הבינה שהולכים בלעדיה היא החליטה כן ללבוש את הנעל שהוצעה לה.
    אני מרגישה שברגע שהיא אומרת משהו, לא משנה שום דבר ואפילו אם היא מבינה שהיא עושה טעות היא לא תחזור בה! היא פשוט ננעלת ורק אחרי בכי וצעקות היא נרגעת וגם אז היא בחיים לא תודה שעשתה טעות.. תמיד אותו משפט - "לא אשמתי ש______ . ההתנהגות הזו כבר פוגעת בה, היא לא הייתה מוכנה לקנח את האף במשך תקופה ארוכה ועכשיו היא חולה עם סינוסיטיס, וגם כשנאמר לה ע"י הרופא שזה בגלל שהיא לא מקנחת את האף היא לא מוכנה לקבל.
    בנוסף לפעמים היא אומרת משהו וכשאומרים לה שהיא אמרה את זה היא אומרת מה פתאום, לא אמרתי .. וכולם כולל היא יודעים שהיא אמרה את זה אבל היא פשוט מתעקשת שהיא לא! דוגמא נוספת לכך כשיש בגדים על הרצפה ואני מבקשת ממנה לסדר אותם היא אומרת שהיא לא יודעת איך וכשאני באה לעזור ומבקשת ממנה שתביא לי את הבגדים הזרוקים היא אומרת שאין בגדים זרוקים, ושהיא לא יודעת איפה הם (כשהם נמצאים מולה)
    ההתנהגות שלה בלתי נסבלת ומאוד קשה, אני מרגישה מיואשת, מה עושים ???

הוספת תגובה

• הילדה עקשנית, איך מתמודדים ? - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    23/04/2014

שלום אמא אנונימית,
    מתוך התאור נשמע שההתנהלות שלכם עם ביתכם קשורה בהצבת גבולות ויצירת סמכות יעילה.
    כיום ביתך נשמעת מאוד עקשנית, כלומר היא לא מצליחה להתגמש צריכה שהדברים היו בדיוק כמו שהיא רוצה. מעניין לחשוב כיצד הדברים התפתחו שהיא הגיע למצב הזה.
    בדרך כלל התנהגות כזו של ילדים היא תולדה של סמכות הורית לא יעילה.
    מתיאור של התגובה ההורית שלכם נשמע שאתם נעים בין שני קצוות, רכות יתר: מוותרים לה ,מנסים לפתות אותה בטוב. וכשזה לא עובד עוברים לקשיחות יתר: "לא נוסעים בגללך". דפוס זה נפוץ אצל הורים שמתקשים למצוא דרך יעילה להציב גבולות לילדים שתאזן בין הצרכים והרצון של הילד לבין מגבלות המציאות.
    הדרך שתשפר את ההתנהלות של ביתך ואת הקשר ביניכם היא עבודה על האופן בו אתם מציבים גבולות. יהיו סבלניים אך עקביים והחלטיים, הסבירו לה מה הולך להיות ולה בחרתם כך. הסבירו לה כיצד לקחת את צריכה בחשבון בהחלטה שלכם, ומרגע שהחלטתם זה מה שקובע.
    התיאור שכתבתי מעט כללי ופשטני , כל הורה צריך למצוא את הניסוח והדרך שנוחים לו להעביר את הרעיון הזה. במידה ואתם חשים שלא תוכלו לעשות שינוי עצמאית באופן הצבת הגבולות שהייתי ממליצה לכם לקחת כמה פגישות של הדרכת הורים לעבוד על הנושא, בעיקר לברר איך היה עד כה במשפחה ומה נכון לכם.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אתגרים עם ילדה בת שנה ועשרה
    רננה
    18/04/2014

שלום,
    יש לי ילדה בת שנה ועשרה חודשים, בעלת מזג טוב, חברותית ושמחה. בזמן האחרון (כחודש וחצי), זה נראה כאילו היא "חזרה אחורה"- בוכה מכל דבר, מכניסה ידיים לפה, כל הזמן רוצה את המוצץ שלה, ובשבוע האחרון התחילה גם לעשות בעיות בקשר לשינה- תמיד היא היתה מאד נוחה בנושא- איך שהיינו מניחים אותה במיטה היא הייתה נרדמת, ופתאום אנחנו רק מתרחקים והיא מתחילה לבכות, או ש10 דקות אחרי שעזבנו את החדר היא פתאום בוכה ולא מסכימה בשום פנים ואופן לישון.
    יש לציין שיש לה אח תינוק בן חצי שנה, שהיה לה תהליך מסוים בקבלתו אבל נראה שהיא כבר עברה את הקושי. חשבנו שאולי ייתכן שהיא משקפת את מעשיו, אבל מבחינת השינה זה לא מסתדר.
    איך נכון לפעול? כיצד להגיב למה שהיא עושה? חשבנו לדוגמא להתעלם מעניין הכנסת הידיים לפה, אך מה לעשות כשהיא מבקשת מוצץ? ומה לעשות כשבשום פנים ואופן היא לא מוכנה לישון? ניסינו לנטרל את החדר מכל מיני דברים שעשויים להפחיד אותה אך זה עדיין לא עוזר..
    תודה, רננה.

הוספת תגובה

• אתגרים עם ילדה בת שנה ועשרה - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    21/04/2014

שלום רננה,
    עוברים על בינתך שינויים רבים, נולד לה אח אליו היא צריכה להסתגל. תהליך של הסתגלות הוא מתמשך, פעמים רבות דווקא בהתחלה פחות רואים את המשבר ודווקא בחלוף זמן כשילד מבין שאחיו נשאר ומבין במה כרוך היווספות של אח במשפחה אז עולה הקושי.
    בנוסף ישנם שינויים התפתחותיים שמגיעים עם הגיל, יכולת ההבנה והמודעות של ילדים הולכת ומתעצמת עם הגיל, זה כמובן מבורך אך מביא עימו גם קשיים. ילדים הופכים להיות יותר קנאיים להוריהם, רכושניים, מנהלים מאבקי שליטה כי יש להם רצונות יותר מובחנים.
    כך שצריך קודם כל לקבל את זה בהבנה ולא להיבהל מזה, ההתפתחות אינה מתנהגת כקו לינארי ישר אלא תמיד יש צעדים קדימה ולפעמים צעדים זמניים לאחור.
    קחי בחשבון שגם החג מאוד שובר את השיגרה של הילדים בהיותם בחופש מהגן והכל מתבלבל להם, כך שכדאי לעקוב אחרי זה כשתחזור לגן ולראות האם הדברים נרגעים מעצם החזרה להרגלים והדפוסים הרגילים.
    אכן נשמע שעניין הידיים בפה לא מאוד פריע, באשר למוצץ ניתן להענות לה גם בעניין הזה. הורים צריכים לבחור את המאבקים שלהם, כך שכעת כדאי להתמקד במה שהכי מפריע להתנהלות התקינה שלכם ושלה. כרגע נשמע שזה השינה, כדי להתמודד עם העניין יהיו עקביים. חיזרו להרגלים שאתם בדרך כלל מנהלים בבית ויהיו עקביים איתם - טקס שינה, שעת השינה, תהליך ההשכבה. אל תיבהלו אם היא מתנגדת לזה, זה התפקיד שלה, התפקיד שלכם הוא להתעקש, זה לא זמן לשחק אלא לישון. אם היא יוצאת מהמיטה החזירו אותו בסבלנות ועקביות למיטה, היא לא חייבת לישון אך חייבת להישאר במיטה שלה.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחדים לפני השינה - בת שמונה וחצי
    מיכל
    17/04/2014

לביתי קשה להרדם. היא ילדה אופטימית ושמחה ביסודה אבל בעלת דמיון מפותח שלעיתים מקשה עליה. היא הולכת לישון בשעה תשע בערב אחרי בילוי רגוע של חצי שעה איתי (אחיה הקטנים הולכים לישון לפניה). לפני השינה היא תמיד חוששת שלא תצליח להרדם ובאופן קבוע קמה לפחות פעמיים בבכי עד השעה אחת עשרה.
    היות וההרגעה לוקחת זמן וזו זמן איכות שלי עם בעלי, והיות שהסיבות לבכי לעיתים נשמעות על פניו מאוד מגוחכות (לרוב מדובר בארועים מסדרות מצויירות ואני יודעת שלמרות שבעיננו זה מגוחך, בעיניה לא) הדבר גורר כעס מצידנו...
    היא ילדה בעלת לב זהב, ממושמעת והיחסים ביננו מצויינים.
    איך ניתן לטפל בפחדים האלו?
    האם כדאי לפנות לייעוץ?

אודה לתגובתכן,

הוספת תגובה

• בנוסף...

מיכל
    17/04/2014

הפחדים הללו מונעים מאיתנו יכולת לצאת לבלות. השארות עם אדם אחר בערב (אפילו סבתא) מעוררת אצלה חרדה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בנוסף... - תגובה

יאיר סהר
    23/04/2014

שלום מיכל,
    מצטער על התגובה המאוחרת.

מפנייתך קל להבין את התסכול, הן מהתחושה שאינכם מצליחים לעזור לבתכם להתמודד עם פחדיה, ולצד זה העובדה כי פחדיה פוגעים בזמן האיכות הזוגי שלכם. את מציינת כי אתם מבינים שפחדיה אותנטיים, אך מתקשים שלא להגיב בכעס על כך שקמה מהמיטה ובוכה.

אנסה להציג תמונה רחבה של המצב, לתפיסתי:
    כאשר היא מתעוררת בלילה, היא מפחדת ומרגישה לבד. לכן היא קמה אליכם, ומבקשת את נוכחותכם המרגיעה. כאשר אתם כועסים עליה, אינכם מנחמים או מפחיתים את הפחד שלה, ובנוסף רק מעצימים את התחושה שהיא לבד בהתמודדות עם הפחד, שהופך נורא עוד יותר. בעיני, חשוב מאוד להקל עליה ולאפשר לה להיעזר בכם להפחתת הפחד. ארחיב על כך בהמשך.

תחילה קצת על פחדים באופן כללי:
    פחדים מתעוררים לאורך הגדילה, והם תוצר (לואי) של התפתחות הקוגניציה.
    כך תינוק בן 10 חודשים שהיה חייכן לכולם מתחיל לפתע לפחד מזרים, וילד עצמאי בן 5 מוטרד לפתע ממות של הוריו. בהמשך ההתפתחות פחדים נוספים עשויים להתעורר, בהתאם לחשיפה לתכנים או אירועים מסוימים (האם היה שינוי כלשהו בתקופה שלפני הופעת הפחדים?)

כאשר בתכם מתעוררת בלילה, היא זקוקה לתחושה שיש לה למי לפנות, ויש מי ששומר עליה. נוכחות מרגיעה שלכם, חזקה, מנחמת אך לא נסערת מהסערה הרגשית שלה, תאפשר לה לווסת את תחושותיה באופן יעיל יותר.
    לכן, אם כבר הגיעה לקרבתכם, קראו לה אליכם! חבקו אותה, לטפו אותה, והרגיעו אותה בשקט וברוך. המתינו שתירגע ולוו אותה למיטה בנעימים. שלבו אמירות מרגיעות לגבי נוכחותכם בכל רגע. הסבירו שאם היא מרגישה שהיא מפחדת מדי - היא מוזמנת לבוא אליכם שוב. דווקא כך, התחושה שאינה לבד עם פחדיה תחלחל באיטיות, ותעזור לה להתמודד עם הפחדים בכוחות עצמה.

היזהרו ממלכודת ה: "אין מה לפחד"
    אחת המלכודות שאורבות לכל הורה. כשהילד מפחד, אמירה שכזו יוצרת אצלו תחושה דומה של בדידות. ברגעים אלו הילד חושב: "אני מפחד, ולא מבינים אותי. אני לבד מול הפחד!". במקום זה אני מציע אמירות בסגנון: "אני מבין שאת מפחדת, ואני פה ואני אשמור עלייך!" שמחזקת אצל הילד דווקא את התחושה ש"אני מובן, ואני לא לבד".

אם אתם בכל זאת מרגישים שאינכם מצליחים להתמודד באופן יעיל עם פחדיה, אני ממליץ על פניה להדרכת הורים ממוקדת בנושא.

בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על התגובה המפורטת

מיכל
    24/04/2014

בהחלט אאמץ את עיצותיך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בשמחה!

יאיר סהר
    27/04/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יעוץ
    אנה
    17/04/2014

שלום.
    אני אתחיל מהסוף ..
    הגוזל שלי בן שנתיים וחודש ילד חכם ושובב מקסים
    מאוד בוגר לגילו
    עכשיוהשאלה בקיץ אמא שלי רוצה לטוס איתו ל14 יום יש לציין שמעולם הוא לא טס..
    הוא מאוד אוהב את הורים שלי.. בעיה שהוא יותר מכמה שעות לא נפרד ממני מבעלי חוץ מהזמן שהוא נמצא בגן או שהולך להורים שלי שזה גם 3-4 שעות
    פעם בכמה חודשים הוא ישן אצלם לילה ואנחנו באים בבוקר
    אם זה מומלץ? או יכול לעשות נזק?
    אם זה בסדר אז להכין אותו לפרידה כזאת..
    תודה וחג שמח

לקביעת תור
    סגירה
    יעוץ

הוספת תגובה

• יעוץ - תגובה

יאיר סהר
    23/04/2014

שלום דניאלה,
    מצטער על התגובה המאוחרת.

באופן כללי כל שינוי בשגרה דורש הסתגלות, וזו כרוכה בקושי מסוים. בהתאם, שינויים משמעותיים הינם מאתגרים יותר, ועשויים להוות קושי גדול יותר.

השאלה העיקרית שאני תוהה לגביה היא מטרת הנסיעה.
    האם הסבתא מעוניינת לקחת את הנכד שלה לטיול כדי שיהיה לו כיף?

אם המטרה היא אכן להעניק לנכד, אז אני מאמין שנסיעה של 14 יום מפספסת מאוד את המטרה. בגילו, ובהתאם לסגנון חייו עד עתה, המרחק מהוריו במשך 14 יום יהיה לא פשוט, ולא מהנה. בגילו, טיול בפארק עשוי להיות חוויתי במידה זהה, ללא ההשלכות של מרחק רב לאורך זמן מהוריו.

במידה ויוחלט לקחת אותו לטיול בכל זאת, אנא הוסיפי פרטים לגבי מטרת ומיקום הנסיעה ולגבי היכולת שלכם להישאר עימו בקשר (טלפון, שיחת וידאו בסקייפ).
    כל פרט נוסף יעזור לגיבוש ההמלצה.

אך שוב, אני מאמין שנסיעה כזו אינה לטובתו בשלב זה.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אבחון התפתחותי עזרה
    לימור
    17/04/2014

שלום עשיתי לבני שני אבחונים פסיכולוגים בהפרש של יותר מחצי שנה .קיבלנו את האבחון וכתוב mdi70 מה זה אומר?????בבקשה איי יודעת שלא יעדיפו לומר לי פה תמשמעות אך לא מספרים לנו כלום בבקשה תעזרו לי להבין תתוצאה .באבחון הראשון התוצאה הייתה 75 והוא בן שנתיים ו9 חד

לקביעת תור
    סגירה
    אבחון התפתחותי עזרה

הוספת תגובה

• אבחון התפתחותי עזרה - תגובה

יאיר סהר
    17/04/2014

שלום לימור,
    שאלתך נוגעת להתפתחות הילד, ולכן אני ממליץ לך להפנות אותה לפורום:
    פורום התפתחות הילד, התפתחות ילדים

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• העברת הודעה לפורום אחר

יאיר סהר
    17/04/2014

לקבלת תשובה רחבה ומקיפה, יש להציג הודעה זו בפורום: [a href='Forums/פורום_התפתחות_הילד_התפתחות_ילדים' id=link]התפתחות הילד, התפתחות ילדים[/a].

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה