פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• בן 7.5 נוגע בכל דבר כתנועה לא סבירה
    קרן
    13/02/2014

בן שבע וחצי החל לגעת בצורה מוזרה ללא שום סיבה בכל דבר כגון ריצפה כסא בגוף של בני המשפחה ועם רגל אחת הוא הולך על קצות האצבעות ובידיים רוב הזמן כף היד סגורה התופעה מוזרה מאוד וחריגה מאוד מה הסיבה לכך ? אשמח לקבל תשובה . תודה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• בן 7.5 נוגע בכל דבר כתנועה לא סבירה - תגובה

טל כרמלי טבת
    13/02/2014

שלום קרן,

את מתארת מספר התנהגויות "מוזרות" שהופיעו לאחרונה, ודאגתך מובנת.

קשה לדעת ממה הדבר נובע, אך לעתים ילדים מפתחים התנהגויות שכאלה, בהן הם מגבילים את עצמם או פועלים בהתאם ל"חוקים" מסוימים שהם קבעו, כחלק מניסיון לשלוט בחרדה שמתעוררת בהם.
    לעתים קרובות תופעות אלה חולפות מעצמן תוך זמן מה. אולם, אם הן לא חולפות או אם הן מפריעות לתפקוד שלו או נראה שכרוכות במצוקה, אני ממליצה לפנות לייעוץ אצל איש מקצוע. תוכלי לבדוק את האפשרויות דרך קופת החולים או במרפאה ציבורית לבריאות הנפש במקום מגוריכם.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

יאיר סהר
    14/02/2014

שלום קרן,
    אני מצטרף לתשובתה של טל.
    בנוסף,
    האם בנך שם לב לשינוי בהתנהגותו?
    האם הביע מצוקה?
    חשוב לוודא שלא מדובר בבעיה שמקורה בהפרעה נוירולוגית / רפואית אחרת, וזאת ניתן יהיה לשלול בבדיקות רפואיות. כדאי להתייעץ בנושא עם רופא המשפחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

יאיר סהר
    14/02/2014

שלום קרן,
    אני מצטרף לתשובתה של טל.
    בנוסף,
    האם בנך שם לב לשינוי בהתנהגותו?
    האם הביע מצוקה?
    חשוב לוודא שלא מדובר בבעיה שמקורה בהפרעה נוירולוגית / רפואית אחרת, וזאת ניתן יהיה לשלול בבדיקות רפואיות. כדאי להתייעץ בנושא עם רופא המשפחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פתיל קצר בילד בן 6 וחצי
    רחלי מלחי
    13/02/2014

שלום בני בן שש וחצי ילד בכור ובעל פתיל קצר.
    אתמול המורה בצהרון אמרה לו שהוא צריך להיכס לפעילות מסויימת עם כל הכיתה והוא לא רצה . הוא רצה לשחק בכדור.
    לאחר מספר בקשתו מצד המורה המורה לקחה לו את הכדור.
    מאותו רגע בני נכנס פשוט להתקף של צעקות והתחיל לקלל את המורה (לציין אנחנו משפחה דתית לאומית שלא מקללת בבית) אין לי מושג מהיכן שמע את הקללות האלו אבל הם מאוד חמורות.
    הוא רדף אחרי המורה בגלל שלקחה לו את הכדור וקילל בלי הפסקה.
    לאחר כעשר דקות נרגע ודיבר עם המורה כאילו כלום לא קרה.
    זה קורה לו גם בבית כשלוקחים לו משהו ששייך לו אז הוא פשוט משתולל.
    הוא גם לא מבדיל מבחינת דיבור בין אחות סבא סבתא מורה וכו הוא מדבר לכולם באותה צורה...
    אשמח לקבל עצה...
    תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    פתיל קצר בילד בן 6 וחצי

הוספת תגובה

• פתיל קצר בילד בן 6 וחצי - תגובה

טל כרמלי טבת
    13/02/2014

שלום רחלי,

את מתארת קושי של בנך לקבל סמכות, לקבל מצבים בהם דרישותיו אינן נענות. האם מאז ומתמיד היה כך, או שזוהי תופעה חדשה? האם חל שינוי כלשהו במשפחה בתקופה האחרונה? את מציינת שהוא נוהג כך כלפי כולם, האם בכל זאת יש דמות שכלפיה הוא מגיב אחרת? ציינת שההתפרצויות מתרחשות "כשלוקחים לו משהו ששייך לו", האם זה קורה גם נוכח דרישות אחרות? הבנת ההקשר הרחב של הבעיה יכולה לסייע בתכנון התגובה.

באופן כללי יש להציב גבולות ברורים ולשדר לבנך כי התנהגותו איננה מקובלת, וכי הוא עשוי לשלם עליה מחיר. כדאי לשים לב מתי זה קורה ומה "מקפיץ" אותו, וכשזה ניתן - לבדוק איתו מה יעזור לו, כלומר לנהל מעין "משא ומתן" בו גם הוא יוכל להשפיע. חשוב לתת לו את ההרגשה שקשובים אליו ומוכנים להתחשב ברצונו כאשר הדבר אפשרי, אך רק בתנאי שהוא מקבל כללי התנהגות מסוימים, כמו למשל לא להשתמש באלימות מילולית ובקללות, ובכלל מקבל על עצמו את חוקי הבית ובית הספר. וכאמור, עליו להבין שאי עמידה בנורמות המקובלות תגרור סנקציות מסוימות, עליהן תצטרכו להחליט. ככלל כדאי שהן יהיו סמוכות לאירוע ופרופורציונליות.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן שנתיים ושמונה חודשים משתולל
    קרן
    13/02/2014

שלום רב
    בני המתוק בן שנתיים ושמונה חודשים ואח לשני אחים בני 13,8 ועוד אחות תאומה.
    יש לו נטייה לזרוק חפצים, סתם ככה, להשתולל, לתפס ״לעשות דברים אסורים״. ילד חכם עם יכולת וורבלית גבוהה. עדיין לא גמול מטיטולים, מסרב בכל תוקף- נראה שהוא מאוד חושש. בכל התנהגות בלתי הולמת אני מחייבת אותו להרים את מה שזרק, הוא איננו מתנגד ועושה זאת תמיד. מנסה לתת לו תפקידים, להסיח דעתו ברגע ההשתוללות ועוד. אחותו התאומה בסך הכל ילדה ממושמעת, גמולה מטיטולים.
    בגן הגננת מדווחת שהוא מאוד חכם ובעל ידע נרחב, אך כל הזמן זז, גם במפגשים הוא מקשיב אך תמיד בתנועה. היא מדווחת שלפעמים הוא יכול לעבור ולהרוס משחק לילד אחר ולפעמים יש לו ימים שהכל קשורה, בלי שום בעיה.
    שאלתי היא, האם יש צורך לעשות משהו נוסף/אחר בנוגע להתנהגות שלו? האם ניכר שזוהי בעיה ריגשית או משהו אורגני?
    אני חוששת שהוא לבסוף יתויג ע״י הסביבה ועל ידינו כילד מופרע וכך התנהגויות אלה יהפכו למשהו קבוע שיהיה מאוד קשה לשחרר אותו מהן.
    תודה
    קרן

הוספת תגובה

• בן שנתיים ושמונה חודשים משתולל - תגובה

טל כרמלי טבת
    13/02/2014

שלום קרן,

אפשר להבין את חששותייך, והשאלה שאת מעלה האם מדובר במקור רגשי או אורגני - גם היא נראית לי במקומה. עם זאת בנך הפעוט הינו צעיר מאד עדיין, וייתכן גם שמדובר בטמפרמנט סוער יחסית, שיתמתן עם הזמן.

נראה כי בנך בוחן את הגבולות ובודק איך הסביבה תגיב כלפי "הדברים האסורים" שהוא עושה. נשמע מדברייך שאת משקיעה מאמץ וסבלנות על מנת להכיל את התנהגותו, מחד לא לקבל אותה ומאידך לא ליצור אווירה כעוסה ושלילית. נראה לי שנכון להמשיך בכיוון זה, אך ברגעי השתוללות לא רק לנסות להסיח את דעתו אלא גם להתייחס באופן ישיר ובתקיפות לכך שהוא מתנהג באופן שאינו מקובל עלייך. כך למשל לאחר מספר פעמים רצופות שהוא עושה "מעשה אסור" כדאי להגיב גם באופן מעשי ולא רק בדיבור, למשל להרחיק אותו לכמה דקות מהאזור המשותף וכדומה. ניתן לשוחח על כך עם הגננת ולגבש יחד צורת תגובה משותפת. לגבי התנועתיות שלו במפגשים כדאי לאפשר לו מדי פעם באופן מובנה "לצאת לסיבוב" אך את ההתנהגות הלא נעימה כלפי ילדים אחרים יש לעזור לו לווסת.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת שנה עם התנהגות מוזרה
    חגית חיון
    12/02/2014

אני אמא לשולש בנות מקסימות הבכורה ב5 שנה וחצי וחצי שנה
    ביתי בת השנה וחצי עם עיכוב התפתחותי , לפני האיבחון הפסיכולגי שעשתה לפני חודשים נמצא הילדה מתאימה לגיל 9 חודש, היא מטופלת בהתפתחות הילד בפיזיו,
    לפני חודש התחילה הילדה לתנהג ממש מוזר האמת מהיום שאני זוכרת את הילדה היא הייתה קצת מוזרה רק שעכשיו זה מחמיר,ההבעות פנים שלה והמבט בעינים מדי פעם מפחידים מאוד,כבר תקופה שביא דופקת את הראש בקיר או בלול או כול חפץ אשר בידייה היא דופקת אותו בראש פתאום צועקת במיוחד בלילה היא נפילה את עצמה על הראש ,-שהיא רואה אנשים בסביבה שלה היא חייבת למשוך בשיער או לנשוך את אותו האדם שניצב ליידה אני מאוד מודאגת

הוספת תגובה

• ילדה בת שנה עם התנהגות מוזרה - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    13/02/2014

שלום חגית,
    דאגתך מובנת, ביתך צעירה מאוד וקשה לקבוע בשלב זה מה טיב ואופי הקשיים שלה. מה שחשוב זה בכל שלב לדאוג שהיא מקבלת "חיזוקים" שעוזרים ותומכים בה. הצרכים משתנים עם הגיל, בגילה הצעיר כרגע את כבר עושה עבורה את הדבר הכי טוב וזה טיפול פיזיו שיסייע לה להשלים את הפערים המוטוריים. המשיכי להיות עם יד על הדופק לגבי אילו צריכים יעלו בהמשך וחפשי מסגרות ודרכים לתמוך בהתפתחות שלה ולתת לה לחוש יותר בנוח. חלק מההתנהגויות שתארת נובעים מחרדות עוצמתיות וראשוניות, כך שחשוב לנסות להפחית חרדה על מנת לתת לבתך יותר נינוחות. דאגתך מובנת, ואת יכולה לשקול לפנות לייעוץ והדרכה הורית שתסייע לך לקבל החלטות או לפרוק את הקושי. בפרט אפשר לפנות לפסיכולוגית התפתחותית לגיל הרך.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך לנושא הילדה בת שנה וחצי

חגית חיון
    22/02/2014

רשמת לי שההתנהגות נובעת מחרדות,,,איזה סטג של חרדות
    לא זכור לי שהילדה עברה אירועים דרמטים

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דעה
    שושנה
    12/02/2014

יש לי ילד היום הוא בן שלוש ואני אציג בקצרה את הבעיה

מגיל קטן עשה בעיות הוא לא רצה לינוק היה תינוק לא רגוע מכיוון שלא רצה לינוק ולא ישב באופן רגוע על השד היה מאוד קשה להעביר אותו לבקבוק.
    זה המשיך בכך ששי לא היה ישן טוב לא נרדם מוקדם היה קם באמצע הלילה כאילו נגמר...

משם המשיך לכך שהיה יותר גדול מגיל שנה הייתי קוראת לו והוא לא היה מסתכל ולא מסובב את ראשו אלינו היה משחק רק במכוניות או בגלגלי המכוניות לא היו לו תחומי משחק בכלל וחוסר הצבעה .

היום הוא בן שלוש עדיין אין לו קשר עין (יש קשר עין אבל מאוד קצר) יש לו אחות בת שנתיים והוא לא משחק איתה בכלל אין לו שום תחומי משחק מגוונים הוא לרוב משחק עם מכוניות,גם היום נרדם מאוד מאוחר בשעה עשר אחת עשרה שישן רק שעה בצהריים,שהוא רוצה משהו הוא נשכב על הרצפה וצרח צרחות מונוטוניות (כאלה שחוזרות על עצמן) שאני משווה את התפתחותו להתפתחות של אחותו היא עוקפת אותו בהרבה.

הדבר שמדאיג אותי זה ששנה הבאה אמור להיכנס למסגרת של גן תת-חובה ואני לא שלמה עם האבחון שבו נקבע כך: מדובר בילד עם איחור שפתי משמעותי וקשיים קלים של תקשורת נכון לגיל שנתיים ...יש לציין שאת האבחון ביצעתי אצל פסיכולוגית קלינית ולא במכון. ואני מפחדת שילך שם לאיבוד ושיכנס למסגרת שאינה מתאימה לו.

מה דעתך האם ישנה אפשרות שאכן מדובר באוטיזם?

ועוד משהו שרציתי לציין נעשה לו אבחון בגיל שנתיים CRAS ע"י פסיכולגית ויצאה תוצאה של 28 ומציון 30 זה נחשב לאוטיזם האם זה גבולי?

לקביעת תור
    סגירה
    דעה

הוספת תגובה

• דעה - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    13/02/2014

שלום אמא,
    האבחון של אוטיזם הוא עניין מורכב ומאוד אפור. חלק מהקשיים שתארת (בעיקר אי היכולת לשחק או יצירת קשר עין) מאפיינים את הספקטרום האוטסטי, כך כאמור זהו ספקטרום מאוד רחב. כך שמומלץ להמתין עם האבחנה, הדבר יתכן ויהיה ברור יותר בהמשך כתלות בהתפתחותו. כעת כדאי לבנות לו סביבה כמה שיותר מכילה ותומכת. בדרך כלל גן עירייה היא מסגרת לא מאוד קלה להשתלב בה, יש הרבה ילדים ומעט צוות, כך שעדיף למצוא לו מסגרת יותר תומכת וקטנה. אם את מרגישה יותר נוח במכון, כדאי לפנות למכון להתפחות הילד שם מגוון אנשי מקצוע יכולו לראות את בנך.
    בהצלחה
    אם יש לך עוד שאלות כתבי לנו

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אחיינית שמדברת על צרכים
    שלומית
    12/02/2014

שלום,
    אני פונה אליכם בנוגע לאחיינית שלי בת החמש.
    בזמן משחק משותף שלנו בארגז החול היא העלתה את עניין עשיית הצרכים.
    בתחילה דרך הדמויות, בצורה שהיא לגיטימית (בעיני) למשל: "הכלב יצא לחצר.. ומה הוא עשה? נו תגידי.. מה הוא עשה??" ואני הייתי צריכה להגיד. אמנם לא אמרתי ונתתי לה לחשוב מה הוא עשה. היא אמרה שהוא עשה דבר שהוא פיכס. אמרתי לה שנשמע שהוא עשה משהו שהיא מכירה אך היא בכל זאת לא רצתה להגיד. כמובן שאמרתי. בהמשך המשחק הדבר הפך להיות מעט לא נוח כאשר הדמויות של האבא והאמא צעקו על הילדים שלא עושים צרכים בשירותים.. במשך כעשרים דקות דמויות ההורים, צעקו על הילדים בשל אי עשיית צרכים, פספוס על הרצפה או אי ניגוב נכון.
    אני יודעת שהיא נורא מתאפקת ללכת לשירותים, בשני המקרים.
    וכשהיא הולכת זה רק כי מכריחים אותה ובליווי הוריה או סבתה.
    אני תוהה מה יכול להיות מאחורי זה ובעיקר, איך אני יכולה לעזור לה? אפילו אם דרך משחק..
    תודה מראש וסליחה על אורך ההודעה.
    שלומית

לקביעת תור
    סגירה
    אחיינית שמדברת על צרכים

הוספת תגובה

• אחיינית שמדברת על צרכים - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    13/02/2014

שלום שלומית,
    נשמע שיש לך חיבור חזק עם אחייניתך ובעצם זה, שאת דמות נוכחת מטיבה בחייה את כבר משפיע עליה לטובה. נושא הצרכים הוא מאוד עמוק ומהותי ביחסי ההורים ילדים. ברובד רגשי מתנהל בו משא ומתן על צרכים, פורקן גבולות והתחשבות הדדית. בעצם ההורים מבקשים מהילד לרסן עצמו ולהתאפק ולעשות את צרכיו היכן שהם מצווים, על מנת שילד יוכל לחוש נוח בסיטואציה כזו ולהסכים להקשיב הוראות ההורים עליו להרגיש כי קשובים גם אליו. מהמשחק שתיארת נראה כי אחייניתך חווה את דמויות הסמכות והוריה אולי כנוקשים ולכן המוקד הוא מול ההורים. אם הילדתה מרבה להתאפק זה סימן לא טוב כי חושב שילד יוכל לשחרר ולהרגיש בנוח. לא פשוט להגיד איך כדאי לך להתערב, תלוי בקשר שלך עם הוריה, אם הקשר טוב ואת מרגישה בנוח להעלות את הנושא לדיון איתם עשי כן ואם את חושבת שזה יחווה כביקורת על ידם אז כדאי להיזהר יותר. בכל מקרה אל מול אחייניתך תיהיה דודה תומכת ומאפשרת שאינה לוחצת וזו כבר תיהיה השפעה טובה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה ד"ר על התשובה

שלומית
    13/02/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מוות במשפחה
    יסמין
    11/02/2014

שלום, אבא של בעלי גוסס מסרטן ולצערי לא נותרו לו עוד ימים רבים לחיות.
    בנותיי בנות שש ושלוש ואני לא יודעת כיצד להכין אותן לדבר כזה.
    האם לא לומר כלום בינתיים אלא רק אחרי שזה יקרה?
    או להכין אותן מראש?
    מה לומר לאחר שסבא שלהן ילך לעולמו?
    עלי לציין כי אנחנו גרים בצמוד להורים של בעלי והן רגילות לראות אותו על בסיס יום יומי.
    אני ממש אובדת עצות ולא יודעת איך לגשת לנושא הזה אודה על תשובתכם.

לקביעת תור
    סגירה
    מוות במשפחה

הוספת תגובה

• מוות במשפחה - תגובה

יאיר סהר
    11/02/2014

שלום יסמין,
    צר לי לשמוע על התקופה בה אתם נמצאים.
    לעניין שאלתך, פעמים רבות אנחנו כהורים עומדים בפני דילמה אם לספר דבר מה לילדינו.
    במקרה זה, הדילמה היא מתוך הרצון להגן על הילדים ולחסוך להם כאב ופגיעה.
    עם זאת, כדאי לדעת כי שיחה עם הילדים הינה חשובה מאוד במצבים כאלו, וזאת מכמה סיבות:
    השיחה תאפשר לילדות לחבר את היעדרו של סבא להתרחשות במציאות. שיח פתוח בנושא, גם יעביר להן מסר שאתם (ההורים) פתוחים לשיחה על הדברים, וכך ירגישו בנוח להפנות אליכם שאלות או מחשבות שתהיינה להן בנושא. זו גם תהיה ההזדמנות שלהן לראות שהכאב שהן חוות איננו רק שלהן, אלא גם אתם שותפים לו. אפשר גם שלאור השינויים שמתרחשים - הן כבר חשות שקורה משהו, ותחושת אי הידיעה גורמת דווקא לתחושת חוסר אונים גדולה יותר.

לכן, כדאי לשבת ולשוחח עימן, ולספר להן על המצב כבר כעת.
    לעת עתה, הסבירו להן שסבא חולה מאוד, וזו הסיבה שהן לא רואות אותו הרבה כמו תמיד. תוכלו לומר שגם אתם מתגעגעים אליו, ולאפשר להן לספר מה הן חושבות או מרגישות באופן פתוח: "את רוצה להגיד / לשאול אותנו משהו?". באם עולה שאלה בסגנון "האם סבא ימות?", תוכלו כרגע לומר שזה אפשרי, במידה והוא לא יבריא מהמחלה. זו למעשה ההכנה מראש. אפשרו להן זמן לעכל את המצב, ולכן המנעו מלנבא (בסגנון - "סבא חולה, ובקרוב ימות"). כמו כן, המנעו מכניסה לפרטים מורכבים וקשים מדי כגון שיח על פרטי המחלה הספציפיים, כאבים גדולים וכדומה, אלא השתדלו לדבר על הדברים באופן כללי, אך מובן.
    אם וכאשר ימות, ספרו גם זאת לבנותיכם. חזרו על שיחה דומה ואפשרו להן לבטא את תחושותיהן, ולעבד את הכאב.

תגובותיהן עשויות להיות מגוונות אך גם בלתי צפויות - מהבעת כאב גדול ובכי, ועד מה שעשוי להיראות כאדישות. קבלו כל תגובה שלהן כלגיטימית. שאלות ותהיות נוספות עלולות להתעורר בהן מידית, אך גם כעבור מספר ימים. בכל מקרה, היו אתם גם ערניים ורגישים לשינויים בהתנהגותן, והשתדלו לתת מענה לצרכים רגשיים שעשויים להתעורר.

בכל מקרה, השתדלו לשוחח איתן בגובה העיניים, ולהשתמש במילים שהן מכירות. השתדלו להמנע מביטויים גבוהים (בדוגמת "הלך לעולמו" או "נפטר") ולומר פשוט "מת". זכרו שהמטרה היא להעביר מסר שהכוונה שלכם היא באמת לשוחח איתן, ולהעביר להן מידע שהן מסוגלות להבין. התאימו את השיחה לכל אחת מהבנות, הנמצאות בשלב התפתחותי שונה, ובמידת הצורך נהלו שיחה עם כל אחת בנפרד.

אשמח לענות במידה ועולות לכם תהיות נוספות.

השתתפותי הכנה בצערכם.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מריבות בין אחים
    אודליה
    11/02/2014

שלום!
    יש לי 2 ילדים, ילד בן 5 וילדה בת 3.
    הילד טיפוס מאוד רגיש וותרן והילדה מאוד עקשנית ודעתנית. שניהם ביחד זה פיצוץ, פשוט כל הזמן וכל רגע לא מפסיקים לריב.
    הילדה ברוב הפעמים גורמת לריב, מציקה ומפריעה לילד בכל משחק ואפילו סתם בלי סיבה. הילד ברוב הזמן בוכה ואני נאלצת להעניש את הילדה ומסבירה לה שזה בגלל שאני לא מסכימה שתרביץ ותציק לילד.
    בזמן האחרון הילד התחיל להחזיר לה במכות, הוא מסביר שהוא מחזיר לה בעדינות ולא חזק בגלל שהוא מתחשב שהיא קטנה.
    המריבות ביניהם בלתי פוסקות וממש בלתי נסבלות. זה מוריד לי ולבעלי את כל המצב רוח והחשק להנות עם הילדים.
    ניסינו אפילו לקנות מתנות זהות לחלוטין לשניהם, אותו צבע, אותו גודל רק כדי למנוע מריבה, אבל גם אז זה לא קורה והילדה מתעקשת שהיא רוצה את מה שיש לילד ולא מה שהיא קיבלה...
    אנחנו ממש מיואשים מהמצב ולא יודעים מה הפתרון?
    אשמח לקבל עצה.
    המון תודה!

לקביעת תור
    סגירה
    מריבות בין אחים

הוספת תגובה

• מריבות בין אחים - תגובה

יאיר סהר
    11/02/2014

היי אודליה,
    ברוב המשפחות ילדים נולדים עם אופי וטמפרמנט משלהם, אשר גם מתעצב על רקע הסיטואציה המשפחתית.
    במקרה שלכם, את מתארת כי השוני בין אופיים של שני ילדייך גדול, ואת מניחה כי הבדל זה גורם להם להיכנס לעימותים חוזרים ונשנים. במקביל את מתארת סיטואציה בה אתם (ההורים) נכנסתם לתפקיד המגשרים בין השניים, כך שאתם עושים כל שביכולתכם על-מנת למנוע את הריב הנוכחי או הבא.

חשוב לדעת כי מריבות בין אחים הן מצב שגרתי, טבעי ואף בריא (כל עוד לא מדובר באלימות שעלולה להסתיים בפציעה משמעותית). בשלבי התפתחות שונים, הילדים מפתחים סגנון תקשורת בינאישית שאמור לענות על מטרות רבות - השגת חפץ בעל ערך, השגת תשומת לב, הפגנת רגשות ותקשורת רגשית וכו'. מריבה בין אחים הינה המרחב הבטוח ביותר להתנסויות בסגנונות תקשורת שונים (יש הורים שיבטיחו שלא יקצינו למקומות מסוכנים). התנסות שכזו עשויה ללמד אותם על יחסי כוחות, דרכי התמקחות, אסטרטגיות שכנוע, התמודדות יעילה עם איום, ועד ועוד. התנסות באופני תקשורת מגוונים הוא חשוב, ולכן גם אם מניעת מריבות כליל היא אפשרית, אין זה המצב הרצוי.

כאשר אתם פותרים לבנכם את הבעיה ומענישים את אחותו, מועבר לו מסר שהוא חלש וזקוק לעזרתכם. כאשר אתם נמנעים מלעזור, אתם מאפשרים לו לפתח סגנון התמודדות אחר מאשר בכי. את מציינת כי לאחרונה בנכם החל "להחזיר" לאחותו הקטנה, ואף דואג לומר שהוא עושה זאת באופן מותאם לגודלה. כלומר, הוא למד להגן על עצמו, ובמהרה תלמד גם היא לכלכל צעדיה באופן מחושב, כך שאפשר שבקרוב תלמד לבקש באופן אחר, ותמנע מלהתחיל עמו מריבה. כלומר תהליך הלמידה של שניהם מתרחש הלכה למעשה למול עיניכם.

התערבות שלכם בעת מריבה על מנת להשליט סדר, עשויה לעכב דווקא את תהליכי הלמידה החשובים האלו. יתר על כן, פעמים רבות הילדים לומדים כי מריבות מביאות באופן מיידי להתערבותם של ההורים (גם אם הם מאוד עסוקים באותו זמן במשהו אחר), ומשתמשים במריבות על מנת לקבל תשומת לב. במצב כזה, עשויה אף להתרחש החמרה בעוצמת הריב, על מנת לזכות בתשומת הלב המיוחלת.

לכן, שמשו להם תמרור אזהרה, וסמנו להם כאשר סגנון התנהגותם הופך מסוכן (אלימות שעלולה להביא לפגיעה פיסית). אולם כל עוד מדובר במאבקים, הצקות, ואף בכי, אפשרו להם לפתור את המריבה ביניהם. במקביל, תנו להם את תשומת לב במקומות אחרים. בלו איתם זמן איכות משמעותי, שחקו ושוחחו איתם. ובעיקר - תהנו מהם!

במידה ואתם מרגישים כי המצב לא משתנה, וכי אינכם מצליחים למצוא דרך לחיות עם ילדיכם בשלום - התייעצו עם איש מקצוע שידריך אתכם ויעזור לכם לעשות את השינוי.

אשמח שתחזרו לעדכן לגבי ההתקדמות והשינויים.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן ארבע אלים
    אני
    10/02/2014

שלום
    בני כמעט בן 4. השנה התחיל גן עירייה. יש לנו עוד ילדה בת שנה וחצי.
    הבן מאוד אלים כלפי אחותו וגם בגן כלפי הילדים. אם ילד לוקח לו משהו או אם הוא רוצה משהו הוא מיד מכה.
    הגננת אומרת שלאחרונה כף הדרדרים התנהגותו והוא ללא סיבה יכול להחטיף לילד שיושב לידו.
    במפגשים בגן הוא בדרך כלל לא יושב ולפעמים אף מפיל כסאות, או שוכב על הרצפה.
    הוא אומר די הרבה שהוא כועס וכשאני מנסה לשאול מה הסיבה הוא לא עונה.
    הגננת שלו אומרת שיש לו בעיות רגשיות. אני ממש אובדת עצות ומאוד מיואשת.
    לא יודעת מה לעשות.

לקביעת תור
    סגירה
    בן ארבע אלים

הוספת תגובה

• בן ארבע אלים - תגובה

טל כרמלי טבת
    10/02/2014

שלום,

את מתארת מצב שנשמע מאד סוער, ושקשה לשאת אותו בבית ובגן. חשוב להבין מתי הבעיה החלה, האם למשל בסמוך לכניסה לגן חדש או עוד קודם עם הולדת האחות, האם גם בשנה שעברה התנהג כך בגן, וכיצד הסביבה מגיבה להתנהגות שלו.
    ללא מידע זה קשה לומר איך כדאי לטפל. באופן כללי כדאי להגיב באופן שמעביר מסר מאד ברור, שההתנהגות שלו איננה מקובלת. אפשר לבנות תכנית התנהגותית ביחד עם הגננת, ואם יש בגן פסיכולוגית חינוכית ניתן להיעזר בה.

בנוסף, אם מגיל ינקות בנך הוא ילד אנרגטי ופעלתן במיוחד ואם יש סימנים נוספים שיכולים להעיד על בעיית קשב (לעתים גננות מנוסות יכולות לסייע בכך), אני ממליצה לפנות לייעוץ נוירולוגי. לעתים תופעות כאלה של אלימות וקושי לשלוט ולווסת את ההתנהגות מקורן בבעיה אורגנית מסוג כזה.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ישנה עם בקבוק
    איילה
    10/02/2014

בתי בת שנתיים וחודשיים ולאחרונה מבקשת לישון עם בקבוק..שמים אותה לישון מדי ערב עם "שמיכי" ובובה שישנה איתה קבוע אך לאחרונה מבקשת גם בקבוק...היא לא מנסה לשתות ממנו אלא רק מחבקת אותו...האם זהו שלב שעובר? אם לא מקבלת אותו כשהולכת לישון היא מתעוררת כמעט תמיד באמצע הלילה ומבקשת...

לקביעת תור
    סגירה
    ישנה עם בקבוק

הוספת תגובה

• ישנה עם בקבוק - תגובה

טל כרמלי טבת
    10/02/2014

שלום איילה,

הרבה פעוטות בגיל של בתך מאמצים להם אובייקטים כמו "שמיכי" ודומיהם, אשר משמשים להם מקור להרגעה ולנחמה בעת הצורך, לרוב לפני השינה או ברגעים של קושי. הדבר טבעי ולרוב חולף מעצמו עם ההתפתחות.

לצד זאת כדאי לחשוב מדוע לאחרונה בתך מבקשת להוסיף לעצמה חפץ נוסף. את מתארת שהיא לא שותה מהבקבוק, האם היא מוצצת אותו, כלומר משתמשת בו כמו במוצץ? האם החפצים האחרים הפכו פחות חשובים עבורה? אולי כדאי לבקש ממנה לבחור שניים ולהסתפק בהם, על מנת שלא ליצור תלות מורכבת ומסורבלת מדי. בכל מקרה לא הייתי הופכת את הנושא לעניין מרכזי מדי ולא מפעילה עליה לחץ, מכיוון שכאמור מדובר בתופעה טבעית שלרוב חולפת מעצמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הכנה לפרידה מסבא
    ארז
    09/02/2014

בחודש האחרון התבשרנו שאבא של אשתי עם גידול. די ברור שנצטרך בקרוב להיפרד ממנו. יש לנו שלושה ילדים בני 7.5 6 ו- 2.5 ועוד סבים וסבתות מבוגרים וחולים אבל מתפקדים מצוין ולא נוטים למות.
    אני רוצה שידעו את האמת אבל בלי להבהיל אותם בלי חלומות רעים ובלי חרדות מיותרות. איך מסבירים להם את המצב של סבא?. למה הוא בבית חולים? למה אמא הולכת לבקר אותו אבל הם לא ( מדובר בסבא שלהם שעד היום תמיד ניתן היה לבקר) ברגע שיחזור הביתה איך מסבירים להם את השינויים שיחלו בו ? סביר מאוד שהם יראו שינויים גם עקב ההקרנות. איך מסבירים למה אמא עם מצב רוח רע ועייפה? אחרי המוות איך מסבירים לאן סבא נעלם? האם צריך לעשות הפרדה בהסברים בין מה שנעשה בגוף לבין הנשמה? האם להסביר מיוזמתי או לחכות לשאלות?

לקביעת תור
    סגירה
    הכנה לפרידה מסבא

הוספת תגובה

• הכנה לפרידה מסבא - תגובה

יאיר סהר
    11/02/2014

שלום ארז,
    מצטער על התגובה המאוחרת, ובמיוחד על המצב בו אתם נמצאים כרגע.

בקצרה - ההמלצה היא לספר לילדים על המצב בגובה העיניים ובאופן כללי (סבא חולה מאוד, נמצא בבית חולים ומטפלים בו) מבלי להיכנס לפרטים קשים.

כאשר מתרחשים שינויים כאלו, הילדים בד"כ שמים לב. הדבר החשוב ביותר כדי לתת להם תחושת בטחון הוא דווקא לדבר איתם על השינויים (עם כל ילד בהתאם לגילו), ולאפשר להם לשאול שאלות.

לא ניתן להבטיח שלא יהיו חלומות רעים או חרדות, אולם ככל שתהיו פנויים יותר לשוחח עם הילדים ותיצרו אוירה בה יש מקום לשאול ולהביע כאב וחשש, כך תפחיתו את מצוקתם. השתדלו להימנע מנסיונות הרגעה כגון "אין מה לפחד", "הכל בסדר", והשתמשו יותר במתן תוקף לתחושות שלהם "אני מבין שאתה מפחד", "אנחנו מבינים שעצוב לך" וכדומה. כך תתנו להם הרגשה שאתם מבינים אותם, ואתם איתם בקושי שלהם. כך הוא גם יהפוך נסבל יותר.

מבחינת הסברים על גוף ונפש - אלו הסברים תלויי תרבות ואמונה. אני כשלעצמי איני מוצא בכך צורך. מבחינת הילדים, כל הסבר שעשוי להיות מורכב להבנה יקשה עליהם את עיבוד המידע. כאמור נסו להתאים את המידע שאתם מוסרים לפי גיל הילדים, והשתדלו להיצמד למידע שאתם מאמינים בו, מבלי לנסות ליפות את המציאות.

אני רוצה להפנות אותך לתשובתי לפניה "מוות במשפחה" לקבלת פרטים נוספים.
    אשמח לענות לשאלות נוספות במידת הצורך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קוראים לו בשמות
    חסוי
    09/02/2014

שלום,

בני בן ה-4.5 מספר לי לאחרונה שילדים בגן קוראים לו בשמות. אלו לא שמות גנאי אבל זה מעצבן אותו בכל זאת. מה הפתרון לנושא בגיל הזה ?

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    קוראים לו בשמות

הוספת תגובה

• קוראים לו בשמות - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    10/02/2014

שלום,
    נסי לברר עימו מה התרחש לפני שקראו לו בשם גנאי. שם גנאי הינו מופע של תוקפנות מילולית חשוב לברר לאור מה זה מתעורר, מה קדם בהתרחשוב לאמירת מילת הגנאי. למשל אם ילדים רבים על משחק או אחד מהם הורס את המשחק (לדוגמה ארמון חול שאחר בנה). אם תוכלי להבין מה מתרחש שילדים אומרים לו מילות גנאי אז תוכלי לסייע לו להבין גם כן ולשנות אולי את התנהגותו בהתאם.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד נגרר ....
    אנונימי
    08/02/2014

שלום רב
    אני אשמח לכל עצה או יעוץ בנושא
    בני בן 4.7 ילד שיודע גבולות ומהו מעשה טוב ומה מעשה רע
    ושיש מצב בגן או בחוץ שילד עושה מעשה שובבות הוא מצטרף או נגרר אחרי זה.
    מה אפשר לעשות????

לקביעת תור
    סגירה
    ילד נגרר ....

הוספת תגובה

• ילד נגרר .... - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    09/02/2014

שלום,
    כדאי לדבר איתו ולברר בעניין. קודם כל להגיד לו שאת שמה לב שהוא מאוד מתאמץ להיות קשוב אליך ולא עושה מה שאת לא מרשה, אבל את שמה לב שכשילדים אחרים עושים משהו אסור הוא עושה יחד איתם. ואז לשאול אותו אם יש לו רעיון למה הוא עושה ככה. כיוון אחד שלי עולה זה שהוא מתאמץ מאוד מבחינתו להיות ילד טוב אבל לפעמים אולי בא לו להיות שובב ולהרשות לעצמו. אם זה הכיוון הדבר דורש בירור ושיח ביניכם איפה הוא מתאמץ ואיפה יש ביניכם גמישות בהתנהלות, איפה הוא יכול להרשות לעצמו לעשות כרצונו אבל במסגרת הגבולות הסבירים והמקובלים עליך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    סומא
    08/02/2014

שלום
    יש לי שני בנים, הבכור בן 6 וחצה בכיתה א, הוא תמיד אומר לי שהילדים לא משחקים איתו בהפסקה ואינו יודיע את הסיבה. דיברתי עם המחנכת ואמרה שגם לה הוא אמר את זה וכשאלה את התלמידים מי רוצה לשחק איתו כולם הרימו אצבעות. איך לעודד אותו לשחק עם האחרים ושזה יבוא גם ממנו ולא לחכות שהם יקראו לו?
    בני השני בגן והוא בן 4, נולד באמצע דצמבר וגם בסוף חודש שמיני להריון.. הוא יכול לעלות בשנה הבאה מבחינת גיל לגן חובה, אני מאוד מתלבטת אם להשאיר אותו עוד שנה בטרום חובה או לגן חובה, הוא גם מטופל אצל קלינאית תקשורת שאומרת שהוא מתאים מבחינת התפתחות להיות בגן חובה ואותה דיעה יש לגננת שלו. אבל אני ממש לא יודעת מה להחליט כאם אני רואה שהוא עדיין לא בשל להיות בגן חובה מבחינה רגשית . מה יהיה יותר טוב לו בעתיד כשיהיה בבית ספר??
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• שאלה - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    09/02/2014

שלום,
    לגבי בנך הבכור, כדאי לערוך תצפית לראות איך הוא משחק עם ילדים בני גילו בכיתה או בבית, כך תוכלו לראות ולהתרשם ממקור ראשון מההתנהלות שלו מול ילדים. האם חש בנוח איתם או לא? האם יש קושי ביוזמה מצידו או מקור הקושי אחר. כמו כן יתכן שהוא משחק איתם, אבל החוויה שלו היא שהוא לא רצוי, ואז זה ממקם את הדברים אחרת לא ביזמיה למשחק אלא בפרשנות שלו את האינטראציות. כך שהמלצתי אליך בעניינו היא לאסוף עוד מידע לגבי ההתנהלות שלו עם בני גילו על מנת לאתר את הנקוד שמקשה עליו. לגבי בנך הצעיר בן ה-4. נשמע שאנשי החינוך שמכירים אותו חשים שהוא בשל. עם זאת האינטואיציה של אמא היא חשובה, מדוע לדעתך הוא אינו בשל? תבחני האם החששות שלך קשורים לבנך הצעיר או מתערבבים דברים הקשורים אליך לבנך הבחור או מקור אחר. אם הדברים קשורים אכן להתפתחות של בנך הצעיר, אפשר וכדאי להשאיר כיתה. מחקרים היום מראים שכדאי להגיע למסגרת מעמדה בשלה וחזקה ולא מעמדה של המתקשה שצריך להשלים את הפער מאחר וזה בונה דימוי עצמי חיובי יותר כשהילד בשל ופוטנטי והדבר משליך הלאה להתנהלותו בהמשך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד רגיש
    ליאת
    06/02/2014

שלום רב, ברצוני לשאול: יש לי ילד מקסים וחברותי בן 5 , הלך לחברים ולחוג בשמחה.. לפני כשבועיים היה חולה בשפעת כשבוע ( בשבוע זה גם אני -אמא- הרגשתי לא טוב)ולאחר שבוע דיי קשה עם חום ותחושה לא נעימה (שבתקופה זו גם אני הייתי לחוצה) החלים וחזר לגן. אולם מאז לא מסכים ללכת לחוג או לחברים, נעשה מאוד רגיש ובוכה מכל שטות..(גם קודם היה רגיש אך עכשיו זה החמיר) ולא מסכים לעזוב אותי ..(לגן הולך בסדר) , על החוג ויתרתי.. אך רציתי לדעת האם להתעלם ולתת לזה לחלוף האם עליי לשוחח עימו ואם כן מה להגיד לו? ברצוני לציין כי בסך הכל מתנהג רגיל ושמח ואוכל ושותה , אך פשוט לא רוצה ללכת לחוג/חבר .. וזה משונה.. אשמח לקבל תשובה. תודה.

לקביעת תור
    סגירה
    ילד רגיש

הוספת תגובה

• ילד רגיש - תגובה

יאיר סהר
    06/02/2014

שלום ליאת,
    בהחלט אפשרי שתקופת המחלה, במהלכה שהה בבית יחד איתך, השפיעה עליו.
    יתכן שחש פגיע יותר, ונזקק לך יותר, אך גם חווה אותך לחוצה ותשושה.
    כל אלו אולי השפיעו עליו, וגרמו לו כעת לרצות בקרבתך יותר, וזה טבעי לחלוטין.

בשלב זה אני מציע פשוט להמתין ולבחון אם העניין מתפתח והופך קבוע או מקצין. במיוחד אם הולך לגן כרגיל והתנהגותו בשעות הגן אינה חריגה או מעידה על מצוקה.

התנהגותו מלמדת על כך שהוא זקוק לבטחון בקרבה רבה יותר אלייך כעת, לכן בתקופה הנוכחית השתדלי למלא אחר הצורך הזה. וודאי שאתם מבלים זמן יחד בשיח ובמשחק משותף.
    בנוסף, המנעו מנסיונות שכנוע ללכת לחוגים או לחברים. אלו עשויים לשים דגש על המנעותו, לעורר בו חשש ולקבע אותו בעמדתו הנמנעת.

אשמח לקבל ממך עדכון בעוד כשבועיים לגבי המצב.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה