פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• בן 5 - עם ידיים בפה
    הילה
    30/03/2014

שלום,
    בני בן ה-5 מכניס ידיים ומדי פעם בגדים לפה בכל הזדמנות בחודשים האחרונים. עושה זאת יותר ללא ספק כאשר לחוץ/בסביבה חדשה. אין גורמי מתח חדשים בבית/בגן שידועים לי. הוא ילד מאושר, חברותי, פעיל ספורטיבית ופרט לכך התנהגותו נורמטיבית לחלוטין. הוא גם אוכל נהדר ונגמל ממוצץ לפני גיל שנתיים בעצמו. אין לו התנהגויות של הימנעות או רגישות ממרקמים וכו'.
    ההתנהגות הזו מפריעה גם לו, אך לדבריו אינו שולט בצורך להכניס את הידיים לפה.
    אני מרגישה שמאד לא נכון להעיר לו כל הזמן ולהוריד לו את הביטחון/להוסיף אשמה לכל העניין, ועל כן רוב הזמן לא אומרת לו כלום.
    השאלה האם וכיצד ניתן לעזור לו או שזהו שלב שיחלוף מעצמו? האם נכון לחזק את הצורך בגירוי הזה ע"י עידוד לעיסת מסטיק וכד'?

תודה רבה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    בן 5 - עם ידיים בפה

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• בן 5 - עם ידיים בפה - תגובה

יאיר סהר
    31/03/2014

שלום הילה,
    חשוב לי לחזק אותך על התנהלותך עד כה.
    נשמע שאת מאוד עירנית למצבו, וטוב שכך, ובמקביל גם בוחנת לעומק את החלופות האפשריות להתנהגות שלך מולו.

הכנסת עצמים לפה (בדומה לכסיסת ציפורניים) עשויה בהחלט להיות תגובה התנהגותית לתחושות חרדה. את גם מתארת התגברות של ההתנהגות במצבים מעוררי חרדה.
    לפי תיאורך, בשאר תחומי החיים תפקודו תקין, ומדובר בהתנהגות שהוא מרגיש שאין לו שליטה עליה אבל היה מעוניין להפסיקה. לכן נטייתך שלא להעיר לו על כך היא נכונה מאוד בעיני.

קשה לדעת אם מדובר בשלב שיחלוף בעצמו, אולם לא הייתי ממהר לגשת לטיפול.
    עם זאת חשוב לנטר את המצב - עדיף באמצעות ניהול יומן.
    היומן צריך לכלול אילו עצמים הוא מכניס לפה, באילו מצבים, ומה התכיפות של ההתנהגות. כדאי לערוך את הרישום כל מספר ימים / שבוע, כך שתוכלי לקבל תמונת מצב אובייקטיבית יחסית לגבי הנושא כעבור כחודשיים.

לגבי הרעיון של לעיסת מסטיק - נשמע לי מעולה.
    אני לא רואה במסטיק כעידוד להתנהגות, אלא פעולה נורמטיבית שתאפשר לו לווסת את רמת החרדה שהוא נמצא בה. הרי הוא ילעס בכל מקרה - ללא מסטיק, זו תהיה החולצה.

מתי לשקול טיפול:
    1. בכל מקרה של סיכון, למשל אם מתחיל להכניס חפצים מסוכנים / חדים לפה.
    2. במידה וחלה החמרה בהתנהגות - תכיפות גבוהה יותר, מתקשה להרפות מהחולצה, עוצמת נשיכה (מלעיסה קלה הופך לחירור הבגד / פציעת היד).
    3. אין כל שיפור בהתנהגות במשך תקופה ממושכת. בעניין משך התקופה העניין מאוד אינדיבידואלי, לכן קשה לתת כלל אצבע.

במידה וההתלבטות קשה, ממליץ מאוד שלא להישאר רק עם ההנחיה הכללית שלי, ולהיוועץ בפסיכולוג/ית של הגן, גם לגבי התנהגותך מול בנך, וגם לשיקולי התחלת טיפול.

אשמח שתשובי לעדכן.

בהצלחה!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה מסבתא
    אלה
    30/03/2014

אני סבתא לילדה בת 8 ולאחותה בת ה שנתיים. בהרבה מאוד מקרים כאשר נכדתי בת ה 8 מבקשת משהו ולא מקבלת בהתחלה היא מתחילה לנדנד וכאשר אומרים לה לא היא ממש "יוצאת מדעתה", נעלבת ונהיה סרט שנמשך כמה שעות. זו תופעה שחוזרת על עצמה ואף אנחנו מזהים מתי זה הולך לקרות. יש לציין שזה קורה אצלנו ואצל הוריה לטענתם זה לא קורה. לדוגמה לקחנו אותה למשחקייה ואז היא רצתה גלידת קפה ולא הסכמנו והצענו לה גלידה בטעם אחר וכלום לא עזר ושעות של בכי.יש לציין שהיא כל הזמן רוצה לישון אצלנו ואנחנו רק שמחים שהיא באה רק שזה נהיה קשה בכל פעם ואנחנו לא יודעים כיצד להתמודד עם זה. מה הסיבה ומה עלינו לעשות?

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה מסבתא

הוספת תגובה

• שאלה מסבתא - תגובה

יאיר סהר
    31/03/2014

שלום אלה,
    מחמם את ליבי לשמוע על מעורבותכם בגידול הנכדות, ועל הרצון שלכם להפוך את הזמן יחד לנעים יותר בשביל כולכם.
    את מתארת התנהגות עקבית, ואפילו צפויה, היות שאתם יודעים לזהות מקרים בהם יש פוטנציאל לאירוע שכזה.
    את מספרת שהאירועים האלו מתרחשים אצלכם, אולם לא אצל הוריה, לכן אני נוטה להניח שקיים משהו באינטראקציה שלכם איתה שמעורר את זה. למשל, אפשר שאתם מציבים מגבלות אחרות, או מעבירים מסרים סותרים מהמסרים שמועברים בביתה על ידי הוריה.

היות ולדברי הוריה האירועים לא מתרחשים בבית (אגב - מה קורה במפגשים משותפים?), אני מציע לך להיוועץ בהורים עצמם, כדי ללמוד מהם על אופן ההתנהגות והכללים שהילדה רגילה להם.
    כך למשל, אפשר שהוריה תמיד מפנקים אותה בגלידת קפה, כך שאי ההסכמה שלכם לגלידה הזו ספציפית מציב אתכם בעמדה שלא ברורה לה, ואותה בתסכול מיותר.

לסיכום, כדאי להתייעץ עם הוריה ולשמור על התנהלות דומה מולה, ובכך להקל עליה.

אם לאחר השיחה עם ההורים עדיין נותרו שאלות, את מוזמנת לשוב ולהתייעץ.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התמודדות עם תסכולים
    shai
    29/03/2014

שלום רב
    אנחנו הורים לשלושה ילדים בני 6.5, 4 , חצי שנה. שאלתנו מתייחסת לבן הבכור שלנו:
    ילד מאוד אינטליגנטי, סקרן ובעל דמיון עשיר במיוחד. בנוסף, הוא מאוד סוליסטי, אוהב (מאז ומתמיד) לשחק עם עצמו (לא פעם, חברים מעוניינים לשחק/להפגש עמו אולם הוא לא מעוניין), למרות שיש לו חברים בגן.
    שנה שעברה בגן חובה , החלטנו בעצת הגננת ופסיכולוגית הגן, להשאירו שנה נוספת בגן חובה ולא להעלותו לכיתה א' (יליד דצמבר, כרונולוגית ופיזית קטן לגילו. מבחינה קוגניטיבית היה מוכן לעלות לכיתה' א' אך רגשית לא).
    שיתפנו את איתי בהמחלטה זו, הקפדנו להציג את הצדדים החיוביים ולרוב לא הביע התנגדות למהלך.
    עם תחילת הקייטנה (בסיום השנה), התחלנו לראות אצל איתי שינוי התנהגותי (שלא לומר משבר) ניכר: נעלב מהר, מתרגז, מגיב באלימות כלפי חבריו שלדבריו מעליבים אותו / משקרים לו, פורץ בבכי כאשר נעלב / לא מצליח ובנוסף, התנכר לכל ילדי הגן שמרביתו עלו לכיתה א'.
    כל הניסיונות לטפל בזה מצדנו: , להסביר, להבין, להתעלם או לכעוס – לא הועילו, איתי התנגד להיכנס לגן חובה שנה נוספת והמצב נרגע באופן הדרגתי עם סיום החגים.
    כעת, איתי השתלב יפה בגן ומחכה לעלות לכיתה א'. כאמור, הוא בין הגדולים בגן, הוא מוביל ונהנה ממעמד של גדול בגיל.
    עם זאת, אנחנו רואים יותר ויותר מקרים בהם הוא לא מצליח להתמודד עם תסכולים, לא מסוגל "להפסיד בכבוד".
    כאשר משהו לא הולך בדרכו (במשחק עם חברים למשל) הוא מסרב להתפשר, ממציא לעתים חוקים חדשים, "פורש" (מה שגורם לילדים אחרים לא לרצות לשחק איתו) ולעתים אף נמנע מלשחק מראש.

השאלה שלנו היא:
    -מה אנחנו יכולים לעשות על מנת לעזור לו להתמודד, לתת לו כלים?
    -מטרתנו העיקרית בשנה הזו (גן חובה שנה נוספת) עבורו היא התבגרות על מנת שייכנס "בשל" לביה"ס, ונראה כרגע שאולי אלמנט הזמן לא בהכרח מספק את התשובה. מהי המלצתכם?

לקביעת תור
    סגירה
    התמודדות עם תסכולים

הוספת תגובה

• התמודדות עם תסכולים - תגובה

יאיר סהר
    30/03/2014

שלום שי,
    אני מבין שאתם הורים מאוד מעורבים ומחויבים כלפי ילדיכם, ונראה שאתם בהחלט מוכנים לעשות הרבה על מנת לקדם אותם, על מנת שיוכלו להתפתח בצורה הטובה ביותר.

לצד מצבים בהם ניתן לראות עיכובים התפתחותיים או התפתחות לקויה, חשוב לזכור שאין התפתחות "נכונה", אלא רק "תקינה".
    ילדכם נשמע בהחלט מפותח היטב קוגניטיבית, ולכן טבעי שאתם מודאגים לגבי הצד הרגשי, היות שנראה לכם כי הוא מתמודד עם קשיים רגשיים ותסכולים בצורה שאינה בוגרת דיה.

אמנם קשה להתרשם מהתמונה הכוללת בפורום, אולם מתיאורך נראה שבנכם דווקא הצליח להתמודד עם תסכול מאוד גדול עבורו (הישארות שנה בגן) בצורה מאוד מרשימה. נכון שבתחילה הראה באופן טבעי קשיים ניכרים, אולם אתה מתאר הסתגלות מהירה יחסית, כאשר כבר לאחר החגים הרגשתם רגיעה. כיום אתה מתאר אותו כמוביל אשר נהנה מיתרון מעמדי, כך שנראה שגם החלטתכם להשאירו שנה בגן הועילה לו.

למרות ואולי בשל מעמדו בגן, הוא פורץ את גבולות המציאות מתוך תחושה ש"בא לי לנצח, בכל מחיר". נכון - היינו שמחים לגדל ילד שיודע "להפסיד בכבוד", אבל עם היד על הלב - מי מהמבוגרים סביבנו יודע להפסיד בכבוד?
    אז הוא כועס, מתוסכל, לא מתפשר ומנסה לשנות את החוקים, ואולי לעיתים זה עובד לו?
    לעיתים הוא מרגיש שאינו מעוניין בסיכוי להיכנס למערבולת הרגשית הכרוכה בהפסד, ומעדיף שלא לשחק מראש - אני דווקא רואה בכך התנהגות מאוד בוגרת. גם כמבוגרים אנחנו מחשבים סיכוי מול סיכון.

ברור וטבעי שקשה לכם לראות אותו "נכשל" באתגרים חברתיים, פוגע בחברים, מתרחק וכדומה, אולם הוא בשלב בו הוא מתנסה במכלול ההתנהגויות שעומד לרשותו. הוא לומד לעשות בהן שימוש מותאם, כך שיפיק מהן את המרב עבור סיפוק צרכיו ומניעת סבלו.
    חלקן יתגבשו כיעילות יותר עבורו, והוא יעשה בהן שימוש מוגבר.
    חלקן לא יובילו למטרה הרצויה, כך שיפסיק מעצמו להשתמש בהן.
    זכרו שגם לו יש מטרות עיקריות משל עצמו, והן לא בהכרח חופפות לאלו שלכם.

כמובן שכל דברי אלו נכונים כל עוד התנהגותו אינו מסכנת את עצמו או אחרים. במידה ויש סכנה שכזו - שימוש באלימות וכו', יש להציג עמדה ברורה ויציבה, ששוללת אופציה להמשיך לנהוג כך.

לסיכום,
    כמיהתכם לעזור לו מעוררת בי הערכה רבה כלפיכם, אולם לעיתים העזרה הגדולה ביותר היא היעדר עזרה. תנו לו ללכת ולחזק את שרירי רגליו, נראה שהוא מסתדר. לעיתים דווקא הקביים מנוונות ויוצרות תלות לא בריאה.
    זכרו גם שהתפתחות קוגניטיבית ורגשית לא תמיד מתרחשת בהדרגה. קיימות קפיצות התפתחותיות לאורך כל תהליך הגדילה, לכן אל לכם למדוד את התקדמותו היחסית באופן רציף. זה פשוט "לא עובד ככה".

מספר מילים נוספות:
    הצגתי את עמדתי ותפיסתי, אך אני מאמין שאנשי מקצוע אחרים יביעו דעה שונה ואף הפוכה ממנה. באם אינכם רגועים ומרגישים כי עליכם לפעול באופן כלשהו על מנת לעזור לבנכם, ממליץ לכם להיוועץ באיש מקצוע נוסף.
    אני מזמין אתכם להגיב בהמשך לתשובתי כאן, ואף לשוב ולעדכן בהמשך.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיות שינה. אכילה ו
    עירית
    28/03/2014

שלום. יש לי 3 בנים מדהימים בני 2.8 ותאומים בני 1.5. הבן הגדול צמוד לאביו בצורה מתישה כך שבעלי חייב לישון איתו, במידה והוא יוצא מן המיטה במהלך הלילה בני מתעורר ומאד קשה להחזירו לישון בנוסף רוצה ומעדיף באופן קבוע את אביו וכל סוקר מחדש נפתחת סצנה בה אינו מסכים כי בעלי ילך לעבודה. העדפה הזומישה אותי אני מרגישה כי אני נלחמת איתו על דברים לגיטימיים כגון להתלבש או להתקלח להסיע אותו לגן. בנוסף התזונה שלו לקויה ומורכבת רק מכמה דברים בסיסיים כגון מעדנים (בלי הגזמה לפחות 5 ביום) ושניצלים מוכנים. איננו מוכן לנסות בשום אופן מזון חדש וגם אינו אוכל בגן. ואם זאת אינו מספיק בחודש האחרון החל לפצח הרגל מגונה בו איננו הולך לישון פשוט מושך ומושך את הזמן ומגיע לשעות מאד מאוחרות )בערך ב23:00( ומגיע לגן בבוקר סחוט והיסטרי מה שמחייב את הגננת להשכיבו לישון. אני מרגישה שאנו כושלים בכל פרט איתו בתפקידנו כהורים אנחנו ככ עסוקים בטיפול בשלושתם שאנו פשוט נוטים לוותר מאשר להילחם. הייתי רוצה לקבל הכוונה לגבי השבת הסמכות והשבת האמון שלו בי כאמו.

לקביעת תור
    סגירה
    בעיות שינה. אכילה ו

הוספת תגובה

• התייעצות בנוגע למס שינויים.
    סיגלית
    28/03/2014

היי,
    יש לי תינוקת בת שנה וחודשיים אנחנו אמורים לעבור דירה בחודש מאי
    ובנוסף להכניס אותה לגן באותו בחודש,האם זה עבורה יהיה יותר מידי?
    ובנוסף להכול בחודש אוגוסט אני אמורה ללדת ולכן אנחנו רוצים להכניס אותה לגן בכדי שתוכל להסתגל.
    השאלה שלי בגלל המעבר דירה כדאי להכניס אותה בחודש יוני או באותו החודש.
    אשמח אם תוכלו לעזור לי.
    תודה מראש
    סיגלית

הוספת תגובה

• התייעצות בנוגע למס שינויים. - תגובה

יאיר סהר
    29/03/2014

שלום סיגלית,
    שאלתכם בהחלט במקום, אולם חשוב לציין שאין "כלל אצבע" מתאים למקרים אלו.
    ככלל, שינויים בשגרת החיים של כולנו כרוכים פעמים רבות בקושי פסיכולוגי. יחד עם זאת, קיימת שונות בחווית הקושי אצל כל אחד, כך שארועים מסוימים עשויים להיחוות קשים/קלים מאחרים עבור בני אדם שונים.

סביב גיל שנה וחצי, אני צופה שהופעתו שלך אח תהווה שינוי משמעותי מאוד בחייה של ביתך. להבדיל, מעבר דירה עשוי להיות שינוי זניח עבורה, או קל משמעותית, והחלפה של גן נמצאת במקום כלשהו בתווך.

היכולת שלה להסתגל לשינויים תלויה מאוד גם בתמיכה שלכם בה (אם כי גם למאפייניה האישיותיים עשוי להיות חלק גדול). לכן הייתי מציע לעשות את המעברים קלים עד כמה שניתן עבורה:
    בנושא מעבר הבית - "העתיקו" את חדרה באופן שיכיל כמה שפחות שינויים - לפחות בעת המעבר ובתקופה הראשונית בבית החדש, מקמו את הרהיטים באופן דומה לזה שהיה בחדרה הקודם, השתדלו שלא להחליף את המצעים או הצעצועים איתם היא ישנה באותם ימים וכדומה, והשתדלו שחדרה יהיה מסודר - לפחות מבחינה חיצונית (לאו דווקא בגדים בארונות) - כבר ביום המעבר, כך שתוכל להרגיש שהיא ישנה באותו חדר, ולשאוב מזה בטחון. כדאי גם שלא לעשות שינויי שגרה (לישון עם ההורים למשל) על-מנת "להקל עליה" את המעבר. אלו רק ישדרו שהשינוי גדול יותר, וחוסר האיזון הופר באופן חד יותר.

במידת האפשר הייתי מציע לדחות את הכניסה לגן במספר ימים לאחר יום המעבר. אם ריאלי עוד להשאירה בגן הקודם (בתלות במרחק כמובן) עדיף לעשות זאת, וכך לאפשר לה להתאקלם לשינוי שהתרחש בבית במשך כמה ימים. באופן נורמטיבי - תוך שבוע כבר לא צפויים להיראות סימנים של קושי להתמצא בבית, או "געגועים" לבית הקודם, ואז יהיה לה קל יותר להתמודד עם שינוי הגן.
    לאחר שהות של כשבוע בגן החדש נצפה לראות התחלה של התאקלמות, וכחודש לאחר מכן לא צפוי שתמשכנה להיות עדויות של קושי בשל המעבר לגן אחר.

אז תהיה בתכם גם "מוכנה" (מעטים הילדים שיהיו באמת מוכנים) להיכרות אם אח/ות חדשים - אחד השינויים הטבעיים אשר לרוב מערב קושי משמעותי יותר, בעיקר על רקע הפחתה טבעית בתשומת הלב ההורית.

לסיכום, לנוחותכם, השינויים העתידיים יוכלו להיעשות במרווח זמנים מסוים. ישנם מקרים בהם לרגל לידה מתוכננת, מתבצע מעבר לעיר מגורים רחוקה, ולא ניתן לדחות כניסה לגן, ואז 3 השינויים (ולעיתים יותר מכך) נכפים על המשפחה כולה בו זמנית. מקרים כאלה אינם מובילים בהכרח לשיבוש חיי המשפחה.
    אתם מודעים לקשיים הפסיכולוגים אותה בתכם עלולה לחוות, וטוב שכך, אך האזינו גם לקולכם הפנימי. אם היא מגלה מצוקה - חזקו אותה, תמכו בה. עם זאת זכרו שחשוב להמשיך בשגרה ולא "לוותר" יתר על המידה על ציפיותיכם. ויתורים גדולים על השגרה - "למענה" - מובילים לבלבול ומוסיפים לתחושה של היעדר קרקע יציבה, לה היא זקוקה על מנת לחוש בטחון.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יעוץ בנוגע שינויים

סיגלית
    30/03/2014

אני מודה לך,עזרת לי מאוד!!!
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אוננות אצל ילדים
    דניאל
    25/03/2014

בתי בת 5 וחצי, מאז גיל3 בערך מאוננת. בהתחלה היה בכל הזדמנות עד שלימדתי אותה שיכולה לעשות זאת בלילה בחדרה במיטה כשהיא לבד בפרטיות, ומאז אכן מתאפקת ללילה, אך כמעט כל לילה שני היא לפני שנרדמת נוגעת בעצמה. האם זה בסדר? זה רגיל? איך עלי להגיב? אם בכלל?! מה יהיה כשתגדל קצת ותרצה לישון אצל חברות או להיפך, אני לא רוצה שיהיה מצב שהיא תאונן וחברה או הורי חברה יראו אותה. זה פרטי שלה ואינני יודעת איך להגיב מכאן. תודה

לקביעת תור
    סגירה
    אוננות אצל ילדים

הוספת תגובה

• אוננות אצל ילדים - תגובה

יאיר סהר
    26/03/2014

שלום דניאל,
    אוננות אצל ילדים הינה דבר טבעי. גם ילדים נהנים מהמגע "שם למטה".
    בנוסף, ילדים שונים בעלי צרכים שונים והרגלי אוננות שונים - באופיים ובמינונם.
    מעודד אותי לשמוע שלימדת אותה להתאפק, ונראה שעד כה הגבת בהתאם. ההבנה לגבי הצורך להתאפק, בשילוב עם היכולת להתאפק הנן המפתח להתנהגות חברתית מותאמת.

לכן, כאשר היא מאוננת באופן פרטי - בחדרה, בהתאם להסכמה ביניכן - אין סיבה להגיב.
    במידה ומאוננת במרחב הציבורי, או לידך (למשל בחדרה כשאת עדיין נמצאת) - נצלי זאת על מנת להסביר לה שאת מבינה שנעים לה, והיא יכולה להמשיך לגעת ולעשות לעצמה נעים, אבל בגלל שמדובר בעניין פרטי (להבדיל מ"סודי"), חשוב שתעשה זאת כשהיא לבד.

ככלל, היות שאוננות היא טבעית ולגיטימית - המסר צריך להיות מותאם, אך כדאי להדגיש שמדובר גם בעניין פרטי שאנחנו לא עושים ליד אחרים. ולכן היא יכולה לעשות אותו כשהיא נמצאת לבד בחדרה בבית (לאו דווקא בלילה - למרות שאם ההגבלה מתקבלת, אין סיבה לשנותה). כך המסר שיעבור הוא גם לגבי השהייה בבית, וגם לגבי ביקור אצל חברים או משפחה.

חשוב לזכור שאוננות היא עניין פרטי, אולם לא סודי, ולכן בתלות במידת הנוחות שלך, תוכלי לאפשר ואף להזמין אותה לשוחח בנושא. אולם אם הדבר מביך אותך - לא כדאי "לזייף" שיחה נינוחה.

כשתגדל מספיק כדי לישון אצל חברות, אני מניח שגם ההבנה לגבי אוננות תתפתח. בנוסף, אם עדיין ידאיג אותך, תוכלי לשתף את הורי הילדה המארחים, על מנת של יופתעו. כאמור, העניין טבעי, והורים רבים לא יופתעו מהעניין, אולם גם אם כן, עדיף שיהיו מוכנים לכך מראש.

בהצלחה ובנעימים :)

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה.
    אביבית
    24/03/2014

הבת שלי רביעית במשפחה .בת שלוש ושלושה חודשים.
    לא מצליחה לגמול אותה. חיכיתי עד גיל 3 כי ראיתי שמסרבת בכל תוקף !
    בוכה ובוכה כאשר משיבים אותה בסיר. הבנתי שברגע שמבקשת טיטול כנראה צריכה לעשות. אז גם עם בכי אני מושיבה אותה.
    במעון אינה עושה בכלל בשירותים. מרטיבה כמה פעמים ביום.
    מרגישה אובדת עיצות. מה עושים?

לקביעת תור
    סגירה
    גמילה.

הוספת תגובה

• גמילה. - תגובה

טל כרמלי טבת
    25/03/2014

שלום אביבית,

מדברייך משתמע שעם הילדים הקודמים לא היו קשיים דומים לאלה שיש עכשיו עם הבת הצעירה. האם יש לך השערות מה מקור הקושי?

אמנם את מתארת "סירוב", כלומר ההשערה שלך היא בעלת אופי רגשי-התנהגותי, ובכל זאת הייתי ממליצה לשלול קודם כל בעיה רפואית-פיזיולוגית, כלומר לפנות אל רופא ילדים לבדיקה. במידה וכיוון זה יישלל, יהיה צורך לנסות להבין מדוע היא מסרבת. האם יש בעברה אירוע מבהיל או מכאיב, שמתקשר לה עם ישיבה על סיר או בשירותים? האם בסירובה להיגמל היא למעשה "מסרבת לגדול", ומעדיפה לשמור על מקומה במשפחה כ"תינוקת"? האם באופן יותר כללי היא מפגינה מאבקי כוח ושליטה? לעתים, ילדים שמרגישים שהקול שלהם לא נשמע במשפחה מאמצים את השליטה בצרכים כדרך להצהיר על "כוחם".

בוודאי יש אפשרויות נוספות, ובהתאם להבנת מקור הקושי כדאי יהיה לגבש תכנית פעולה. בכל מקרה נראה שכדאי יהיה להגיב בכמה שיותר סבלנות ורוגע, ולעצב תכנית התנהגותית אשר מבוססת על חיזוקים - ליצור ישיבה על הסיר בזמנים קבועים, באופן שיהיה לה נעים וילווה למשל בהתחלה בקריאת סיפור; לתת "כוכב" על כל הטלת צרכים בשירותים או בסיר, ולאחר צבירה של כך וכך כוכבים היא תקבל "פרס" כלשהו. רצוי לערב גם את צוות הגן בתכנית.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה תגובה

אביבית
    25/03/2014

ראשית, תודה גדולה שהגבת.
    כן,
    נראה שהיא תפשה את מקום התינוקת... היא הקטנה ..
    היא מאוד עצמאית ומתלבשת בכוחות עצמה וגם מתפשטת יפה בעצמה.
    בקטע הזה ... נראה לי שקיים פחד! לפני שיוצא לה היא ממש בוכה. אני מחבקת אותה
    וכאילו לא מוותרת... כשזה יוצא...היא מלאה בסיפוק וחווית הצלחה.
    בהחלט גיליתי עכשיו שהיא עקשנית גדולה!
    בגן היא צרחה וצרחה ועשתה בתחתונים...
    אני מרגישה שהיא פשוט מפחדת.
    איך מורידים את הפחד?
    האם ספרים בנושא יכול להוריד פחד?
    כמובן שירדנו מישבנון לסיר...
    עדיין לא עוזר.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה תגובה - תגובה

טל כרמלי טבת
    30/03/2014

שלום שוב,

האם את מבינה ממה היא מפחדת? היא מסבירה? האם יכול להיות שכואב לה? האם עשיתם בירור רפואי? נשמע לי שזה רצוי.

אם אתם בטוחים שאין מקור גופני רפואי, אז ניתן לעזור לה להתמודד עם הפחד. ראשית יש לשדר מסר שאין ממה לפחד, כלומר לא "להישאב" יחד איתה אל המתח והלחץ, ולנסות להישאר רגועים, גם אם זה קשה. שנית, ניתן בהחלט להיעזר בספרים בנושא ("סיר הסירים", "לא רוצה חיתול" ועוד רבים), לשבת איתה ולהקריא לה תוך כדי, או לעשות משהו נעים אחר, לשיר שיר, לספר סיפור בעל פה, לשמוע מוסיקה, וכל דבר שהיא אוהבת ויוכל להסיח את דעתה. בנוסף נסו לדבר איתה ולהבין ממנה ממה היא מפחדת, לפעמים פחדים של ילדים קשורים למה שקורה בגוף ולמחשבות ש"מאבדים" חתיכה ממנו וכדומה, אז ניתן שוב להיעזר בספר הסבר, או לצייר לה את ה"מסלול" שהמזון והשתייה עושים בגוף עד ליציאה ממנו, כל דבר שייתן לדברים תחושה של טבעיות ונורמליות.

אם כל זה לא יעזור תוך זמן סביר כדאי לפנות לסיוע של איש מקצוע המתמחה בתחום, על מנת לעזור לה במצוקתה ולא ליצור בעיה כרונית.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת 5
    חנית
    24/03/2014

ילדה מאוד נבונה ואחות גדולה לתינוקת בת חצי שנה.מה שקורה כבר כמה חודשים זה שאני יוצאת איתה לפארק או שהיא בגן משחקים איתה ומושכים אותה בלי שתירצה כלומר תופסים לה ביד ומושכים אותה בצורה לא נעימה והיא לא עוצרת אי אומרת שז. לכ נעים לה. כמובן שלי היא אמרה ואפילו דיברנו על זה והצעתי לה כפילו מה לעשות במצב כזה איך היא לכ מיסמת בזמן אמת
    מה אפשר לעשות?ואיך אפשר להסביר בדרך אחרת מה לעשות?ולפעמים היא נגררת ונראה שזה מתוך שהיא נחמדה מידי ולא יכולה להגיד לא
    מה אפשר לעשות?

לקביעת תור
    סגירה
    בת 5

הוספת תגובה

• בת 5 - תגובה

טל כרמלי טבת
    24/03/2014

שלום חנית,

ניתן להבין את דאגתך ואת הרצון שבתך תדע להגן על עצמה ולדעת לעצור התנהגויות שאינן נעימות לה. האם יש לך השערה מדוע היא נוהגת כך? את כותבת שנראה לך שהיא "נחמדה מדי", כדאי לבדוק איתה את זה - האם מבחינתה לומר "לא" או להסביר שמשהו לא נעים לה, זה להיות לא נחמדה? כדאי לדבר איתה בפירוט על ההתנהלות החברתית, לברר עם מי נעים לה לשחק ולהיות ועם מי פחות, ולעודד אותה לומר "די, זה לא נעים לי" כאשר מושכים אותה או נוהגים כלפיה בצורה לא נעימה.

באופן רחב יותר כדאי שתנסי להעריך מהם כישוריה החברתיים, והאם התנהגותה נובעת מדימוי עצמי נמוך, מחשש להידחות, מרצון למצוא חן גם במחיר של אי נוחות, וכדומה. אם תחשבי שזהו המצב, כדאי לנסות לחזק אותה גם בדרכים עקיפות, למשל להדגיש את חוזקותיה, ולעודד גילויי אסרטיביות ועצמאות בבית ובתוך המשפחה. מאידך יתכן שהיא באופיה פשוט פחות דעתנית ויותר וותרנית ולא חשה מצוקה כתוצאה מכך, כלומר כדאי להיזהר גם מלהחיל עליה תפיסות שיש לנו לגבי "איך כדאי להיות".
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחד לגשת לשירותים לבד...
    Oshkosh
    23/03/2014

הי, בני בן 7 מפחד להיכנס לחדר השירותים/מקלחת לבד.... אחרי המון זמן הצלחתי לשכנע אותו והוא מספר שזה בגלל שהוא חושש שיצא לו נחש. יש הצעות להתמודדות עם החשש?

לקביעת תור
    סגירה
    פחד לגשת לשירותים לבד...

הוספת תגובה

• פחד לגשת לשירותים לבד... - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    24/03/2014

שלום,
    פעמים רבות ילדים מפחדים מהשרותים כשהיציאות שלהם, אם כי בדרך כלל זה אצל ילדים צעירים יותר.
    הייתי מציעה לנסות להפוך את הזמן בשירותים לנעימים וחיוביים דרך הסחות דעת, צעצועי אמבטיה. מוזיקה או ספר בהיותו בשרותים כך זה מסיח את תשומת הלב מהפחד מהשרותים ותשומת הלב מופנית למשהו אחר ונעים יותר.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• נסיעה ראשונה לחו"ל ללא התינוקת.
    הורים צעירים
    23/03/2014

שלום לך מיכלי היקרה!

אנחנו, הורים לתינוקת יונקת בת 4.5, מעוניינים מאוד לקחת קצת חופש ולנסוע בפסח הקרוב לחו"ל ל6-7 ימים. לצורך כך הקפאנו כמות גדולה של שקיות עם חלב אם וקבענו להשאיר את התינוקת, שימלאו לה בדיוק חמישה חודשים , אצל חמי וחמותי, הורי האישה הצעירים בגופם וברוחם.

מבחינת העיתוי - זוהי ההזדמנות היחידה שבה האישה תוכל לצאת לחופשה כזו כיוון שהאישה חוזרת לעבודתה בתום החגים ואין שום סיכוי שהיא תוכל לקחת שבוע חופש עד לשנה הבאה!!

מאידך - וכאן ברצוני לשאול אותך - האם קיים חשש שעזיבת האם את הילדה לשבוע תגרום לנזק נפשי בלתי הפיך בשלב הזה?

עד עכשיו חשבנו שבגלל שהיא קטנה ופחות מבינה אז עדיף עכשיו מאשר אח"כ כאשר היא תהיה בת שנה או שנה וחצי.

מה המחקרים מראים? האם יש הבדל בסיכון שתיחרט צלקת בנפש הילדה הרכה אילולא תיסע האם בפסח הקרוב אלא למשל בסוכות או בחנוכה כאשר הילדה תהיה בת 10 חודשים או כשנה?

תודה רבה!

הוספת תגובה

• נסיעה ראשונה לחו"ל ללא התינוקת. - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    24/03/2014

שלום,
    ראשית להרגיע שאירוע חד פעמי של פרידה מהמטלפים העיקריים למשך ימים ספורים לא יוצר צלקת נפשית בלתי הפיכה. הקשר בין הורים לילדים הוא מתמשך ונבנה לאורך הזמן.
    עם זאת ילדים רגישים לנוכחות או ההעדרות של הוריהם מגיל 0 גם אם אינם יכולים להביע זאת באופן מילולי. מחקרים מראים שתינוקות בני שבועות סופרים כבר מזהים את האמהות שלהם. בגיל 3 ילדים מפתחים "קביעות אובייקט" כך שגם שהוריהם אינם נמצאים פיסית הם עדיין נמצאים בתודעת הילד כך שהם יכולים בגיל זה לשאת יותר קבלות העדרות של ההורים.
    אך אם נשים את הספרים והמחקרים בצד, נשמע שהתארגנתם, חלב אם, וסבא וסבתא מסורים ואוהבים שמוכנים לקחת על עצמם את הטיפול בבתכם, כך שהיא תיהיה ביידים טובות. אם אתם חשים שאתם צריכים קצת חופש לבדכם היענו לצורך זה. אם כי זכרו שבטח שזו לא הזדמנות אחרונה לחופש, גם כשחוזרים לעבודה אפשר לקחת חופש. אפשרות נוספת היא לקחת את בתכם עימכם. קחו בחשבון שיתכן מאוד ב6-7 ימים יהיה לכם ארוך מדי ותרגישו געגוע ודאגה, הרבה הורים חשים כך, כך שאפשר לשקול גם חופשה של 4 ימים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טלוויזיה בגיל הרך
    אלה
    23/03/2014

היי, בתי בת 5 מאוד אוהבת טלוויזיה , מיד לאחר הגן היא רצה אל המסך, אני כמובן מגבילה אותה אך זוהי העדיפות הראשונה שלה, גם כאשר אני מזמינה את החברות שלה אלינו הביתה היא מדליקה את המסך, גם שיעורי הבית היא רוצה לעשות מול הטוליזיה, בקיצור הטלוויזיה מועדפת על הכל הכל- על גן שעשועים, על החברות, על המשחקים עם אחותה וכו' , מה עליי לעשות? תודה.

לקביעת תור
    סגירה
    טלוויזיה בגיל הרך

הוספת תגובה

• טלוויזיה בגיל הרך - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    23/03/2014

שלום אלה,
    אכן כמות המדייה שחשופים אליה ילדים היום מאוד מאתגרת אותנו כהורים בהתמודדות עם העניין.
    קודם כל הגדירי זמנים מוגדרים ומוגבלים בהם היא רשאית לצפות בטלווזיה, לדוגמה שני פרקים של 30 דקות ביום. מיד עם שובה מהגן ולפני ארוחת ערב. כמו כן את יכולה לשלוט בתכנים שפרקי זמן אלו. כך תגדירי שלכל דבר יש זמן, יש "זמן טלווזיה" שאינו חופף עם "זמן להתארגן בבוקר" זמן לאכול" "זמן לשחק". כפי שקורה בדרך כלל עם גבולות היא לא תאוהב את זה בהתחלה אבל תתרגל אם תיהיה עקבית. זכרי שאת עושה את השינוי הזה לטובתה בטווח הארוך. שנית עדיף לעשות עכשיו את השינוי והצבת הגבולות ולא כשתיהיה מתבגרת ואז יהיה הרבה יותר קשה להתאמן על גבולות.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תשומת לב בלתי פוסקת
    ימית
    23/03/2014

שלום, יש לי שלוש בנות, 7, 4 , 1.7 . בת ה-7 ילדה טובה ונבונה בכל מקום אך בבית בחלק ניכר מהזמן, התנהגותה משתנה: מדברת בקול רם מאוד עד כדי צעקות, מדברת לא יפה כמו מטומטמת ומפגרת לנו ההורים ולאחיות שלה. דורשת תשומת לב בלתי פוסקת וככל שאני נותנת יותר, היא דורשת יותר... אני מקפידה לשחק איתה, לאפות יחד, לשמוע מה למדה ועבור על המחברות יחד. לכל מקום שאנו הולכים, בעיקר משפחה היא צריכה להיות מסמר המפגש ואם לא מאפשרים לה זאת, או מנהלים " שיחת מבוגרים, היא משתוללת, צועקת , מפריעה- למשל קופצת על הספות. אני מרגישה שאני מאבדת שליטה, כועסת עליה הרבה וסה"כ הילדה טובה וחיובית. נא הצעתכם איך להתנהג. אני מרגישה שכל תשומת הלב שאני נותנת בעצם לא עוזרת כי היא רוצה עוד ועוד ובכל זאת יש עוד שתיים בבית.... תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    תשומת לב בלתי פוסקת

הוספת תגובה

• תשומת לב בלתי פוסקת - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    23/03/2014

שלום ימית,
    ממה שאת מתארת ביתך דרך התנהגותה הדורשנית מנסה להגיד ולתקשר אליך משהו, שמשהו בבית ובהתנהלות שלכם מכעיס אותה. כרגע לא ממש ברור מה מכעיס אותה, חשוב לנסות לפענח מה עומד בבסיס ומה בעצם היא מנסה להגיד כי זה יאפשר מענה יעיל לקושי. ברגע שתוכלו לדון בעניין האמיתי עצמו שעומד מתחת לשכבות ההתערבות תוכל להיות יעילה. בעת את כועסת שהיא דורשנית היא כועסת עליך על משהו ואתן בתוך מעגל של התערבויות לא יעילות שלא נוגעות לעניין עצמו.
    נסי ללכת עם השאלה על זו על מה ביתך הבכורה כועסת עליכם? אם תרגישי שאת לא לגמרי מפענח את הענייו, את יכולה לפנות להתייעצות ואבחון קליני של כמה פגישות לפענח את העניין.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האם מדובר בחרדת נטישה?
    נטלי
    23/03/2014

שלום רב לכולם,

התינוק שלי בן שנה ושבעה חודשים.
    עד עכשיו היה ישן לילה שלם ללא בעיות. היינו משכיבים אותו לישון ב 21:00 והיה מתעורר ב 8:00 בבוקר. מעולם לא התעורר באמצע הלילה. בסופשים בעלי היה נוהג להאכיל אותו ב 8:00 ולאחר מכן להשכיב אותו לישון עד בערך 11:00. הוא היה נרדם במהירות בזק, לא משנה מתי היינו משכיבים אותו.
    לפני כשבועיים הפסיק באופן פתאומי לישון עד 8:00, והחל להתעורר בסביבות 6:00. בסופשים הוא כבר לא מסכים להרדם אחרי הארוחת בוקר, ויוצא כך שאנחנו לא נחים בכלל כי הוא מתעורר בסביבות 6:00 ולא נרדם אחרי זה. לפני יומיים הוא הקיא באמצע הלילה ואחרי זה לא הסכים לחזור לישון. באותו לילה הוא נרדם במיטה שלנו. יום למחרת הוא לא הסכים לישון צהריים לבד, פשוט לא נתן לנו לצאת מהחדר שלו, צרח צרחות אימים, ובסופו של דבר נרדם איתנו במיטה (דבר שמעולם לא קרה לפני כן). אתמול בערב כשבעלי השכיב אותו, אותו התכביין ולא רצה לתת לו לצאת מהחדר. נרגע רק אחרי שבעלי נישק אותו ודיבר איתו. היום בבוקר התעורר ב 6:00 בצעקות, לקחנו אותו אלינו והוא נרדם איתנו לעוד שעה.
    האם אפשר לומר במדובר בחרדת נטישה או במניפולציות? כיצד נכון להתנהג במצב כזה? הבנתי שאסור בשום פנים ואופן להתעלם או לכעוס. לקחת אותו אלינו למיטה כל בכל פעם שהוא בוכה זה גם לא נראה לי כמו פתרון טוב, מפחדת שהוא יתרגל.
    דבר נוסף, כשכל זה התחיל, בעלי היה נוהג לצעוק עליו כשהוא לא היה נרדם, סוגר את הדלת ופשוט מתעלם ממנו במשך חצי שעה. כעת הוא מודאג שמא הוא גרם לו לטראומה. האם יכול להיות שהוא גרם לו לאיזשהו נזק פסיכולוגי?

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    האם מדובר בחרדת נטישה?

הוספת תגובה

• שכחתי לציין

נטלי
    23/03/2014

שכחתי לציין שמגיל שנה (כבר שבעה חודשים) הילד הולך לגן. נמצא בגן כל יום עד השעה 19:00 בערב. אם אכן מדובר בחרדת נטישה, האם העובדה שהוא נמצא כל כך הרבה שעות בגן מהווה בעיה? האם זה יכל להוות טריגר?

תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האם מדובר בחרדת נטישה? - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    23/03/2014

שלום נטלי,
    את מעלה המון דברים לגבי בנך, אנסה להתייחס אליהם באופן נפרד.
    1. שעות השינה - נהדר שעד כה בנך התאים את שעות השינה שלו בצורה מושלמת לשעות השינה שלכם והיה ישן לילה שלם, נהדר ונדיר. לילדים יש תקופות יכול להיות שמשהו השתנה לו וכעת הוא רוצה לקום ב-6, אגב מרבית התינוקות מתעוריים בשעה זו. אתם יכולים לנסות להחשיך את החדר לראות אם זה עוזר לו לישון עד שעה יותר מאוחרת, אבל על בעניין שעת ההתעוררות אין זו מניפולציה ואין מה להילחם איתו על זה.
    2. לגבי ההקראה, אני מניחה שזה בעקבות מחלה או משהו כזה, אירוע חריג שאולי גרם לו לפחד מהשינה, כך שצריך להרגיע אותו ולדבר אליו, שהוא כבר מרגיש טוב ואם הוא צריך אותכם אתם פה. כך שאפשר להישאר איתו בחדר עד שהוא נרדם כמה ימים לאחר האירוע.
    3. אם אתם רואים שהוא מבקש ודורש שתיהיו עימו כשהוא נרדם, רוצה לישון איתכם - יתכן שיש פה עניין נוסף. לא הייתי קוראת לזה מניפולציה אלא הילד שלכם אומר שהוא צריך יותר זמן איתכם, הוא רוצה את קירבתכם יותר. כפי שציינת הוא המון שעות בגן, עיקר האינטראקציה שלכם איתו היא סביב שינה, השכבה ולכן הוא מבקש תשומת לב והתייחסות מכם במקום הזה. הקדישו לו זמן באיזורים אחרים של היום ואולי זה יאפשר לו להרגיש את הנוכחות שלכם יותר ולהרפות מההתקעשות שתיהיו צמודים אליו בשעות השינה.
    4. אירוע חד פעמי לא גורם טראומה, טבעי לחוש כעס כשהילד מתעורר בלילה, השאלה מה עושים עם הכעס. צריך להבין שהכעס הוא חלק שלנו ולא אחראי לו הילד. מה שחשוב זה לוודא שבאופן כרוני שוטף אתם מצליחים להקדיש לילדכם זמן כשאתם עירניים וחפצים באינטראקציה איתו
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• היי ג'וי

נטלי
    24/03/2014

ג'וי תודה רבה על תשובתך,

אני ממש אובדת עצות.

אתמול בערב השכבתי את בני לישון, הוא נרדם ללא בעיה, אבל בלילה התעורר (ב 2:00) ולא הסכים לחזור לישון בחדר שלו. צרח צרחות אימים עד שנשברנו ולקחנו אותו אלינו למיטה.

הוא נרדם איתנו וב 4:00 הוא התעורר שוב בצעקות. נרגע רק כשחיבק אותי או את בעלי ורק כשהדלקנו את האור (ברגע שהיינו מכבים את האור היה מתחיל לצרוח). בסופו של דבר נרדם עליי בחיבוק ועם אור דולק במסדרון.

אני לא מבינה מה קורה לו.
    אשמח לשמוע את דעתך

תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• היי ג'וי - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    30/03/2014

שלום נטלי,
    אכן נשמע לילה סוער וחוויה לא נעימה לו ולכם. קשה לומר מה בדיוק הפריע לו.
    חשוב להיות במעקב רפואי סדיר, לבדוק שאין דלקת אוזניים וכדומה שגורמת לו לכאב ואי נחת.
    בגילאים הללו הילדים כל כך משתנים ומתפתחים כל יום. כל יום משהו משתנה להם ומשהו מתחדש אצלם, כך שדבר מרכזי שהייתי רוצה לומר לכם זה להירגע ושזו אולי תקופה כזו של שינויים מבחינתך הבן שלכם וגם לו זה קצת מפחיד כמו שגם לכם. נסו להירגע ולהעביר גם לו את המסר המרגיע, שאתם איתו והכל יהיה בסדר. פעמים רבות פעוטות ישנים פחות טוב למשך תקופה ואז זה מסתדר. כך זה גם עם אוכל, הם לעיתים אוכלים פחות טוב או מסרבים לאכול משהו מסוים ואז זה חולף.
    כמו כן זיכרו שגם אם הוא ישנן עימכם כמה לילות זה לא אומר שהוא "יתמכר" או יתרגל לזה. ילדים בגילאים הללו מאוד גמישים ומתרגלים בקלות כך שברגע שהוא יהיה מעט יותר רגוע תוכלו להחזיר אותו למיטתו והוא יתרגל במהרבה לשינוי.
    בהצלחה.
    ג'וי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קנאה בין אחים
    יעל
    22/03/2014

שלום,

יש לי ילד בן 2.4 וילדה בת 1.3. ההפרש ביניהם מאוד קטן. חשבתי שהם יהיו חברים טובים, אבל בינתיים מה שקורה הוא ההפך הגמור. הגדול כל היום מציק ומרביץ לה, למרות שברור לי שזה משהו שיחלוף. הבעיה שלי איתו היא שהוא לא מוכן בשום פנים ואופן לשחק עם אחותו. זה בא לידי ביטוי גם שברגע שהיא מחזיקה איזשהו צעצוע, לא עוברת דקה והוא חוטף לה בגסות את הצעצוע ורוצה את אותו צעצוע. כאשר אני מביאה לה צעצוע אחר, הוא כמובן שוב פעם חוטף לה ומבקש את אותו צעצוע. חשוב לי לציין, שלא רק לאחותו הוא מתנהג כך. גם עם ילדים אחרים הוא לא שש לשחק ולשתף פעולה. מאוד רכושני לגבי המשחקים שלו. הוא באופיו ביישן וסגור, איך אני יכולה לנסות "לפתוח" אותו קצת ולשחק עם אחותו ואחרים? גם בגן שאני באה לקחת אותו, תמיד רואה אותו יושב בצד בספסל ולא מתערבב עם החברים בגן.
    תודה מראש!

לקביעת תור
    סגירה
    קנאה בין אחים

הוספת תגובה

• קנאה בין אחים - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    23/03/2014

שלום יעל,
    ילדים רוכשים בהדרגה כישורים חברתיים פרו-חברתיים שיאפשרו להם בהמשך להסתגל לעולם החברתי בבית ובמסגרות בחוץ. כדי לקחת פרקי זמן שלכם שיוקדשו לו במטרה לחנך ולתווך לו כיצד להתנהג עם ילדים. למשל בשעות אחר הצהרים לשבת איתו ועם ילד בגילו עימו יוכל לשחק ולהציע לו רעיונות ולהדגים כיצד משחק משותף יכול להיות כיף ולא רק ויתור. למשל תקבעו לשחק אחהצ עם עוד ילד שבנך או את מתחברים אליו ולמשפחתו , הביאי איתך משחק שבנך אוהב ומתאים לשחק עם עוד מישהו שבי עימם ועזרי להם ליצור שיתוף פעולה ומשחק מתמשך. אפשר למשל לקחת משחק לגו פשוט, להציע מטרה משותפת ותעקבי לראות היכן בנך "נתקע" באינטראקציה החברתית.
    גם באינטראקציה בבית, עזרי לו להציע לאחותו הצעירה צעצוע שהוא נותן לה לשחק בו, כך הוא ירגיש נדיב ונותן לאחותו. תני לו חיזוקים כאשר מתנהג באופן פרו-חברתי. תני לו בבית להרגיש הגדול שיכול לעזור להחליט היכן שזה מותאם.
    בסוף הם יהיו חברים טובים אבל הדרך לשם עוברת בהרבה עבודת תיווך ובנייה של כישורים חברתיים על ידי ההורים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ביקור תינוק בכלא
    שולי
    20/03/2014

שלום, יש לי ילדה מדהימה בת עשרה חודשים , אני וגרושה והאבא של ביתי נכנס לכלא, לתקופה של ארבע חודשים. האבא רוצה שאביא את הילדה לביקור ואני לא בטוחה שזה בריא לילדה, מה לעשות? מה ההשלכות של ביקור כזה? האם זה יפגע בביתי?

לקביעת תור
    סגירה
    ביקור תינוק בכלא

הוספת תגובה

• ביקור תינוק בכלא - תגובה

יאיר סהר
    21/03/2014

שלום אסתר,
    צר לי לשמוע על כליאתו של בעלך.
    באופן כללי, חשוב לשמור על הילדה מפני חשיפה למצב מסוכן.
    אינני יודע מה טיבו של המאסר ושל הכלא בו בעלך נמצא, אולם אם חווית הביקור הינה נורמטיבית יחסית (למשל, אינה דורשת הפרדה שלך מהבת לשם בדיקות גופניות), וביקור האב יעשה בחדר שבו תוכלו לנהוג כמשפחה - איני רואה סיבה שלא לקחת את הילדה.
    בעיני, החוויה של ניתוק מאביה קשה יותר מאשר החוויה של ביקור בכלא, היות ועבורה אין משמעות מיוחדת לכלא, והוא עשוי להיתפס רק כמקום חדש, כמו מקומות חדשים אליהם היא מגיעה מדי פעם. לכן אני דווקא בעד ביקור עם הילדה.

איני רואה סיבה לפגיעה של הביקור בביתך (שוב, בתנאי שתהליך הביקור אינו חושף אותה לפרידה כפויה מכם, צעקות או גילויי אלימות מהסביבה וכו'), ואני רואה חשיבות בשמירה על רצף מפגשים עם האב, עד כמה שניתן.
    כדי להנעים לה את השהות בזמן הביקור ולהקטין סיכוי לאי נוחות, אני ממליץ שתקחי אתכן חפצים המוכרים לה (צעצועים, שמיכה וכו'), אותם תוכלי להניח בחדר בזמן הביקור.

לסיום, אני רוצה לחזק אתכם בתקופה הלא פשוטה שעוברת עליכם.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה