פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• ילדה שסומכת על כולם ותמימה מידי
    שרית
    03/03/2014

ילדתי בת ה 5 סומכת על כולם עם זה שהיא נותנת את הדברים שלה ומצפה שיחזירו לה או שלא ישברו את המשחקים שלה.היא נותנת חיבוקים לכולם וזה קצת מפריע לי עם זה לחברים של בעלי כמובן שלוקח לה זמן להפתח ולהשתחחרר ואני לא בטוחה עם זה בגלל שהיא בוחנת אותם לפני שהיא הולכת ומחבקת ולא מספיק זה היא קוראת לחברים של בעלי החברים שלה האם זה נורמלי?
    ועוד דוגמא היא חושבת שכל האנשים והילדים בעולם אנשים טובים אפילו הילדים שלא נחמדים וצועקים ועצבנים ואפילו יוצא שאלה חוטפים מימנה את המשחקים בגן הם אלה שכן נחמדים ואיתם היא מעדיפה לשחק
    האם זה מצב נורמלי?האם אפשר להסביר לה לא להיות תמימה מידי ולא לתת לאף אחד שיפגע בה
    אני כאמא שרואה מהצד ושומעת מהגננת או מביתי שזהיא אומרת שזה בסדר שהילד עשה או חטף זה בסדר והוא עיין ישחק איתה מחר
    מה עושים?איך מסבירים לה שלא תיתן לאף אחד לפגוע בה והאם זה מתוך תמימיות?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ילדה שסומכת על כולם ותמימה מידי - תגובה

טל כרמלי טבת
    03/03/2014

שלום שרית,

את שואלת האם התנהגותה של בתך נובעת מתוך תמימות, וקשה לענות על כך. ייתכן שהיא אכן מתקשה "להבין" את הסיטואציות על מנת להתרחק מילדים אשר חוטפים לה או פוגעים בה. ייתכן גם שקשה לה להתמודד איתם בצורה אחרת, ומצד שני חשוב לה להמשיך להיות בחברתם, ולכן היא מחליטה "להבליג". בנוסף לכך, ההתנהגויות שאת מתארת אצל הילדים האחרים לא נשמעות חריגות, ילדים בגיל הגן נוטים לפעמים לצעוק או לחטוף דברים זה מזה, ויכול להיות שהיא מוצאת בהם צדדים חיוביים שבגללם נעים לה לשחק איתם. האם יש לה גם חברים אחרים, "עדינים" יותר? האם את חושבת שיש לה קושי ליצור קשרים עם חברים, וזוהי הדרך היחידה שלה לעשות זאת?

בנוגע לביטויי חיבה פיסיים, אמנם ילדים בגיל הזה מתחבקים לפעמים ואין בכך פסול כשלעצמו, אולם אם הדבר מפריע לך את יכולה לדבר איתה על פרטיות הגוף ועל כך שזה לא תמיד נעים לכולם, ואתן יכולות לחשוב יחד על דרכים אחרות לבטא חיבה וקירבה. לגבי החברים של אבא הדבר מורכב יותר, ומכיוון שנלווית לכך גם אמירה שהם חברים שלה, ייתכן שיש שם בלבול ושנכון יהיה להבהיר גבולות ולא לאפשר זאת.

את שואלת האם ניתן לדבר איתה על "תמימותה". אולי לא במילים אלה, אך בהחלט ניתן לשאול אותה אם זה מפריע לה שהיא למשל נותנת דברים ולא מחזירים לה, ולהנחות אותה לשמור על חפציה ועל עצמה כך שלא יפגעו בה. דברי איתה על כך בעדינות, כך שמחד לא תפסלי את בחירותיה, ומאידך תעבירי לה מסר ברור שזכותה לעמוד על שלה, לכעוס כשחוטפים לה, לדרוש בחזרה וכדומה.
    בהצלחה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ייעוץ דחוף למעבר גן במיידי
    א
    02/03/2014

שלום! יש לי ילד בן 5 הנמצא בגן חובה שאני מאוד לא מרוצה בלשון המעטה. הגננת מאוד חסרת נסיון, יש בעיות משמעת חמורות ביותר בגן, אני מתרשמת שהגננת לא יודעת להתמודד ולהשתלט על ילדי הגן ויוצא שרוב שעות היום עסוקים שם בלהרגיע את הילדים או להעניש אם צריך (ואני גם יודעת את זה בוודאות מהסייעת הותיקה של הגן). מה גם שיש שם בעיית אוכל קשה. לילדים מגישים אך ורק ג'אנק פוד לא טרי ולא מגוון. הילד שלי כבר לא אוכל שם בכלל ואני יודעת על עוד ילדים כאלה. כשאני מסתכלת על התמונה הכוללת, אין לי מה להפסיד וכדאי להוציא אותו משם לגן אחר. יש לו עוד שנה בגן חובה ומה שבטוח שזה לא יהיה שם אלא בגן אחר שכבר ביקרתי והתרשמתי לטובה גם מהסדר בגן וגם מהגננת הותיקה. יש לציין שהילד שלי חכם מעל הממוצע וחבל לי שיתבזבז שם ושימשיך לעשות נזק בעיכול בגלל התזונה הלקויה שם. כבר התלוננתי לא מעט ושום דבר לא זז. האם יהיה נכון להעביר אותו עכשיו כשעוד לא הסתיימה השנה? האם יכול לגרום לנזק פסיכולוגי? זקוקה לתשובה בהקדם. ממתינים לתשובות באגף החינוך. תודה!

הוספת תגובה

• ייעוץ דחוף למעבר גן במיידי - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    03/03/2014

שלום אודליה,
    איני רואה סיבה לא להעביר את בנך מסגרת עוד השנה. אומנת שינוי מסגרת הוא שינוי הדורש הסתגלות, אך ע"פ המקרה שתיארת זה יכול להיות שינוי לטובה. גורם נוסף חשוב הוא שאת תרגישי שאת יכולה לסמוך על המסגרת בה את שמה את בנך, כאשר את תרגישי בטוחה ונינוחה עם המסגרת בה הוא נמצא מסר זה יוכל לעבור גם אליו. תכנני את המעבר למסגרת החדשה, הכיני את בנך לקראת המעבר, ספרי לו על המסגרת החדשה. תכנני עם צוות הגן כיצד להיפרד מהגן הנוכחי. ובימים הראשונים במסגרת החדשה תתארגני על מנת להיות זמינה יותר לבנך אם יצטרך אותך יותר במעבר. יהיה בקשר עם צוות הגן החדש שיעקבו אחר הסתגלותו במסגרת החדשה.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פיפי פה ופיפי שם
    רונית
    02/03/2014

הגננת של ביתי (בקרוב תהיה בת 4 ) סיפרה לנו שביתנו עושה לפעמים פיפי בחצר, לפעמים בכלים קטנים כמו סיר משחק וכד'
    אצלנו בבית לא קרה דבר כזה אבל אצל חבר מהגן שביקרה, הם עשו יחד פיפי בתוך כלי קטן מדי..

זה נכון שקורה לא מעט שכשכולנו יחד בחוץ בטיול אנחנו עושים בטבע אבל ההבדלים ברורים ובבית איך יותר מדי פספוסים או טעויות

בגדול מדובר בשעשוע שלא ברור איך לעצור אותו ואיך להגיב לו. אנחנו עוד לא נדרשנו לטפל בו ואני לא בטוחה שהגננת יודעת להתמודד עם זה, לאור העובדה שזה ממשיך...

לקביעת תור
    סגירה
    פיפי פה ופיפי שם

הוספת תגובה

• פיפי פה ופיפי שם - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    03/03/2014

שלום רונית,
    מעניין לברר מה ההתנהגות של ביתך מסמנת, יכולים להיות להתנהגותה כמה מקורות או סיבות.
    יכול להיות שהיא לא מספיק מבחינה או מבינה מדוע זה אסור, כך שכדאי לעשות עימה שיחה להסביר לה איפה אנחנו עושים צרכים ולמה זה כך, שחוק זה נועד לשמור עליה ועל ילדים אחרים וכן על הציוד של הגן והצעצועים. האם זו תופעה חדשה אצלה? האם היא כבר גמולה הרבה זמן?
    יתכן שהיא בודקת גבולות, האם היא בודקת גבולות בדרכים נוספות? האם היא נראית לך עסוקה בגבולות בתקופה האחרונה?
    יתכן שזו התנהגות של התרסה, כלומר דרך התנהגות זו ביתך מסמנת איזשהו כעס על הסביבה וזו דרכה היחידה להביע זאת. האם מתנהל מאבק כוח מסוג כלשהו במשפחתך כרגע? פעמים רבות ילדים חשים שאין להם שליטה על הנעשה בחייהם והשליטה היחידה שיש להם זה על גופם והסוגרים שלהם.
    בכל מקרה דבר ראשון הייתי מדברת איתה על העניין, ומסבירה לה מדוע זה אסור. יתכן שבהמשך ההתנהגות תחלוף, במידה ולא המשיכי לעקוב אחרי העניין ולחשוב מה מנסה ביתך לומר דרך ההתנהגות. כמו כן אם הבעיה ממשיכה או מחריפה ניתן להתייעץ עם פסיכולוגית הגן, שתערוך תצפית כללית על התנהגותה של ביתך.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קשה לי!
    נטע
    02/03/2014

היי.. רוצה קצת תמיכה וייעוץ...
    יש לי 2 ילדים, אחד בן 3 ו- 3 חודשים והשני בן 3 חודשים... הבן הגדול שלי התחיל בחודש האחרון להתנהג בתוקפנות (לא יודעת אם אני מגדירה את זה נכון) בגן- דוחף המון, מרביץ, לא מקשיב. כל יום אני שומעת מה הוא עשה.
    היו לו בחיים 2 שינויים עיקריים בחודשים האחרונים- אח קטן שהצטרף למשפחה וגמילה מחיתולים שעברה מהר (מלבד לילה).
    הצוות בגן מדהים ומלווה אותנו בהכל, והם גם מתייעצים עם פסיכולוגית שמלווה את הגן. מה עליי לעשות?!?! הם המליצו שנפגש עם הפסיכולוגית של החינוך, אבל זה יקר... וזה בעייתי בשבילנו. הגננת אמרה שכדאי כדי שלא יהיה לעידן עוד נזק ושהורים מתחילים לדבר.. זה ככ קשה לי לשמוע שמדברים עליו ככה ושאני צריכה להרחיק אותו מילדים אחה"צ מפחד שיגיב באלימות. הוא ילד ככ חיובי וחברותי בסה"כ!
    עזרה...

לקביעת תור
    סגירה
    קשה לי!

הוספת תגובה

• קשה לי! - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    03/03/2014

שלום נטע,
    עוברת על משפחתך תקופה של שינויים המצריכה כוחות התמודדות מרובים מכל בני המשפחה. נשמע שבנך מגיב לשינויים בעוצמה, פעמים רבות ילדים דרך התנהגותם מסמנים על מצוקה וקושי להתמודד. לכן הייתי ממליצה לכם לפנות בשלב ראשוני לתהליך של ייעוץ ואבחון, במטרה לקבוע מה המקור לקשים של בנך וכיצד יהיה הכי יעיל לסייע לו. תהליך הייעוץ יוכל לתת לך כלים להחליט האם צריך טיפול ואיזה סוג כיצד אתם ההורים תוכלו לתמוך בילדכם.
    אכן התייעצות מקצועית הינה יקרה, אך ניתן לפנות לתחנות לבריאות הנפש, בכל עיר ישנה תחנה כזו, הטיפול בה הוא ללא עלות. אומנם בדרך כלל יש תורי המתנה ארוכים עד לתחילת טיפול אך התהליך הראשוני הכולל מספר פגישות של הערכה ואבחון קליני המענה הוא מהיר יותר. אפשרות נוספת היא לפנות דרך קופת החולים. במידה ואתם בכללית, ניתן לפנות למרפאות שנייד שם הטיפול מוזל. ניתן למצוא את כל הטלפונים של הגורמים באינטרנט ואם אינך מוצאת כתבי לי מייל ואעזור לך לאתר.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת 5.5 עם בעיות חברתיות
    רוזי
    27/02/2014

הבת שלי מתלוננת על כך שאף אחד לא רוצה לשחק איתה בגן, ואף אחד לא אוהב אותה. הגננת מודעת לבעיה זו והמליצה לי לא להעלות אותה לכיתה א' בגלל בעיה זו. חשוב לציין כי שנה שעברה בתי הייתה מקובלת חברתית והכירה חברות רבות. זה היה בגן אחר. בנוסף על כך יש לבתי בעיית היגוי והיא מתחילה לקבל טיפול, אולם לדעת הגננת זו הסיבה להצקות מצד ילדי הגן. בתי היא ילדה נעימה וחברותית אך מדברת בקול שקט בגלל המודעות לבעיה שלה בהיגוי ובגלל בטחון עצמי ירוד. שאלתי היא כיצד אוכל לסייע לבתי והאם להשאיר אותצה שנה נוספת בגן למרות שמבחינה שכלית ולימודית היא בשלה?
    אודה על תשובה מהירה

לקביעת תור
    סגירה
    בת 5.5 עם בעיות חברתיות

הוספת תגובה

• בת 5.5 עם בעיות חברתיות - תגובה

יאיר סהר
    27/02/2014

שלום רוזי,
    את מספרת שבתך סובלת מקושי אובייקטיבי בהגייה של מילים, וככל הנראה זו גם הסיבה לירידה בבטחון העצמי שלה. אני מבין ממך שהגננת מקשרת את קשייה מבחינה חברתית לקשיי ההגייה, ולא מן הנמנע שזהו אכן המקור לעניין.
    חשוב לשים לב שקיימים קשרים נוספים בתהליך: קשיי ההגיה שלה תורמים לחוסר בטחון. חוסר בטחון מתבטא בדיבור שקט יותר ומעורר קשיים חברתיים. קשיים חברתיים גורמים לירידה נוספת בתחושת הבטחון העצמי באופן מעגלי.

מעודד לשמוע שבתך החלה לקבל טיפול בנושא ההגייה על ידי קלינאי/ת תקשורת. טיפול בשורש הבעיה עשוי להקל מאוד עליה להשתלב שנית בחוג החברים. עם זאת, כדאי להיוועץ בקלינאי/ת לגבי לוח הזמנים הצפוי לטיפול, ולגבי מידת השינוי הצפויה בסופו. תהליך טיפולי שתוצאותיו יעילות אך ורק בטווח הרחוק, לא יעזור לה להעלות את בטחונה מבחינה החברתית בתקופה הקרובה, והקושי החברתי עלול להמשיך להציק לה.

לאור המורכבות הרגשית של הנושא, אני מאוד ממליץ להיוועץ בפסיכולוג החינוכי השייך לגן, על מנת לקבל הערכה מתואמת יותר לכישוריה החברתיים והקוגניטיביים ולאופן ההתמודדות המתאים עם הנושא החברתי, ובהתאם גם בסוגיית בעד ונגד מעבר לבית הספר.

ככלל, במקביל לטיפול בהגייה ובתלות בחומרת קשייה, כדאי להתייחס להתנהלותה החברתית, ולנסות לסייע לה בדרכים מגוונות.
    למשל: ניתן לבקש מהגננת (באם זה אפשרי) לנהל שיעור עם הילדים בנושא נכויות ומוגבלויות. להעביר מסר שהקושי של האחר לא מעיד עליו רעות, וכי עלינו לעזור לו להרגיש שייך ושווה. במהלך השיעור אפשר לשאול את הילדים אם יש ילדים מתקשים בגן, ומה סוג הקושי שלהם. אפשר למשל לדבר בפתיחות על ילדים שמתקשים לשבת בשקט זמן רב, ילדים עם קשיים פיזיים שונים ולהזכיר גם את בתך במהלך השיעור. אפשר אפילו לאפשר לכל הילדים להציע עצות שיעזרו לכל ילד, ולשאול אותם כיצד הם יכולים לעזור בעצמם לאותם ילדים. באופן כזה ניתן להפוך את הנושא למדובר בפומבי, וכקושי אחד מני רבים שיש למגוון ילדים בגן. כך גם אלמנט הבושה פוחת משמעותית.

ניתן גם לשוחח עימה על כך. אציע דרך אחת - יתכן שחלק מהדברים כבר נעשו על ידך:
    כדאי למצוא פרק זמן שליו בבית, ולשוחח איתה על המצב. הסבירי ששמת לב שהיא מדברת בקול חלש בגן, ושאלי אותה אם היא שמה לב לכך? מדוע לדעתה זה קורה?
    בהמשך הציעי את האפשרות שילדי הגן מתקשים לתקשר איתה, בגלל שהיא מדברת חלש והם לא מצליחים להבין מה היא אומרת.
    כאשר היא תעלה את נושא ההגייה, הסבירי לה שדווקא בגלל הקושי שלה, חשוב שתדבר חזק - גם אם חלק מהילדים לועגים על כך, כדי שניתן יהיה לנסות להבין אותה - אם ירצו בכך.
    חשוב להתייחס לנושא הקשיים בהגייה בצורה מותאמת, ולא להמעיט בחשיבותם או בהשפעתם. כך בתך תחוש מובנת ובטוחה יותר.
    בנוסף, כאשר היא באה מיוזמתה מתלוננת על מצבה החברתי, הציעי לה תמיכה והקשבה, אך לא עצות. ברגעי קושי היא אינה זקוקה להן.

לגבי שנה נוספת בגן - במידה ובתך בשלה מבחינה קוגניטיבית וחברתית (למרות הקשיים), שנה נוספת בגן עשויה להיות עבורה קשה ומתסכלת, לאור הפערים בינה ובין שאר ילדי הגן. לכן באופן כללי אני ממליץ לשקול מאוד בחיוב מעבר לבית ספר.

ושוב, מאוד ממליץ להיוועץ בהקדם עם פסיכולוג הגן, כדי שתוכלי לקבל ממנו הנחיה ואף כלים מותאמים לשיחה עם בתך כך שתיעשה באופן מיטבי. ובמקביל יוכל להציע את עמדתו המקצועית לגבי מעבר לבית הספר.

אשמח שתשובי לעדכן אותנו.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פעוט בן שנה וארבעה חודשים
    מיקה
    26/02/2014

שלום,
    בני בן שנה וארבעה חודשים. מאז שנולד נמצא איתי בבית. בגלל היפוטוניה רק לאחרונה מתחיל לטפס ולעמוד. אני ובעלי מאוד מחזקים אותו כשעושה זאת בקריאות עידוד ו"כל הכבוד " והוא נהנה מזה. אולם, כשאנו הולכים לבית של הסבים או הדודים והם מחזקים אותו ואומרים כל הכבוד, הוא בוכה...מה הסיבה שיכולה להיות לכך? אציין שבכללי הוא לא נפתח מהר בבתים של אנשים אחרים, גם אם מכיר אותם, בוכה לפעמים כשמגיע או שנצמד אלי או לאביו.
    אודה לתשובתכם,
    מיקה

לקביעת תור
    סגירה
    פעוט בן שנה וארבעה חודשים

הוספת תגובה

• פעוט בן שנה וארבעה חודשים - תגובה

טל כרמלי טבת
    26/02/2014

שלום מיקה,

מדברייך עולה כי תגובתו של בנך לקריאות העידוד והשמחה מצד סבים ודודים אינה כה שונה מתגובתו הכללית כלפיהם, לפחות בעת כניסה והסתגלות ראשונית לסיטואציה. ייתכן שמה שבמסגרת האינטימית של אמא-אבא נחווה כנעים, מלהיב ומחזק, נחווה בסביבה הפחות מוכרת ובטוחה כ"התנפלות" מבהילה. כמובן שכוונותיהם של הסובבים טובות, אך כדאי לבקשם בעדינות להשהות מעט את תגובותיהם, שאולי עבור בנך הנן רועשות ומלחיצות.

והערה כללית יותר, אשר מובאת כהשערה בלבד שכן אינני מכירה את בנך: התפתחותם של תינוקות ופעוטות נוצרת כתוצאה מיחסי גומלין מורכבים בין בשלות פיסית, התנהגותית וקוגניטיבית, והיבטים רגשיים. ייתכן שהעיכוב בהתפתחות הגופנית משפיע על התפתחות היבטים אחרים. למשל, יכולות פיסיות של זחילה ושל טיפוס מאפשרות לתינוק להתרחק מהאם ברמה הפיסית. הוא הופך אז מעט פחות תלוי ופסיבי, יכול להתחיל "לחקור את העולם" ובהדרגה מפתח הבחנה בינו לבין האחר, וכתוצאה מכך מתפתחת גם "חרדת זרים" וחלים תהליכים נוספים. ייתכן שאצל בנך תהליכים אלה מתרחשים מעט לאט יותר, ולכן הוא בוכה לפעמים בסביבה לא מוכרת, נוטה להיצמדות וכדומה. נראה שכדאי לאפשר לו את התנאים שיסייעו לו לחוש בנוח, ולא ללחוץ עליו לפתח "עצמאות" שאינה מתאימה לו עדיין.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך שאלה

מיקה
    27/02/2014

תודה על התשובה. שאלתי היא האם יכול להיות שגם רכישת השפה קשורה בכך? הוא רק לאחרונה אמר את המילה הראשונה שלו, אך עם זאת מתבטא יפה במלמול ובהצבעה. מבחינה קוגניטיבית נראה שיש פער לטובה, שכן הוא מכיר צורות ואף מזהה צבעים לפי שמם... בנוסף- איך להגיב אם בכל זאת מעודדים אותו והוא בוכה?לתת לו מענה בחיבוק או שגם לנסות להסביר לו במילים?
    תודה רבה
    מיקה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך שאלה - תגובה

טל כרמלי טבת
    02/03/2014

לגבי רכישת השפה, כאמור היבטים שונים של התפתחות עשויים להיות קשורים זה בזה, למשל לעתים עיכוב שפתי נובע במקורו מבעיה מוטורית שכן ההגייה וההבעה דורשות גם הפעלה של המערכת המוטורית של הלוע, הלסת וכדומה. עם זאת אני ממליצה לפנות לאנשי המקצוע האמונים על כך, כלומר רופא/ה התפתחותי, קלינאי/ת תקשורת, מרפא/ה בעיסוק ופסיכולוג/ית התפתחותי. צוותים אלה נמצאים במכונים להתפתחות הילד ויוכלו לבצע הערכה מקצועית של הקשיים של בנך ודרכי הטיפול המומלצות.
    באשר לשאלתך השנייה, שילוב של תגובה פיסית-הבעתית (כולל טון דיבור, הבעות פנים וכדומה) ותגובה מילולית הוא מיטבי בגיל הזה, כיוון שכך התינוק לומד לזהות מצבים רגשיים שונים ולהבין הן את עצמו והן את הסביבה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה

מיקה
    03/03/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מתלבטת ????
    ורד
    26/02/2014

הילדה שלי בת שבע בדר"כ מופנמת עם ביטחון עצמי נמוך יש שתי שאלות
    אחת היא היתה חולה מאוד קרוב לשבוע ובמהלך הלילה בגלל שהיה לה חום גובה היא סיפרה את כל מה שהיא עוברת בבית ספר בשלוש לפנות בוקר ממש שכבה במיטה ודיברה איתי ואני רק הקשבתי ולא נתתי שום עצות אני בדרכ רק מקשיבה לה ולא מחלקת עצות ואני מתלבטת האם זה נכון רק להקשיב ולא להגיד כלום???.

שאלה שניה זה בגלל החרדות והבטחון שלה חשבתי לרשום לרכיבה על סוסים האם זה ידוע כמשהו שמחזק?...

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    מתלבטת ????

הוספת תגובה

• מתלבטת ???? - תגובה

טל כרמלי טבת
    26/02/2014

שלום לך,

לא לגמרי ברור לי האם את שואלת באופן כללי לגבי הקשבה ומתן עצות, או משהו לגבי המצב הספציפי שהתקיים בעקבות מחלתה של בתך.
    באופן כללי אני יכולה לומר שאין כלל גורף לגבי איך כדאי להקשיב ולהגיב. הדבר בוודאי תלוי בהקשר, בתוכן הדברים ובמה שהילד זקוק לו באותו זמן. לעתים קרובות אנחנו "מתפתים" לייעץ ולומר כיצד לדעתנו כדאי לנהוג או איזו החלטה כדאי לקבל, בזמן שהאדם שמולנו, ילד שלנו או חבר או כל אדם אחר, לא מעוניין בעצה פרקטית אלא בשיתוף, בהקשבה ובתחושה שנמצאים יחד איתו. מצד שני, לעתים אותו אדם דווקא זקוק לעצה טובה, וככל שנצליח להבין את נקודת המבט שלו ומצבו, כך נוכל לתת לו עצה טובה יותר.
    קשה לדעת למה בדיוק בתך הייתה זקוקה באותה עת. את מספרת שהיא הייתה חולה ועם חום גבוה, וייתכן מאד שרק רצתה לספר ולפרוק מעליה מחשבות או חוויות. מעבר לכך כדאי לחשוב על אפשרויות נוספות בין לתת עצות לבין "רק להקשיב ולא להגיד כלום". אפשר להתעניין, לשאול, להביע אהדה או השתתפות וכדומה.

באשר לשאלתך השנייה: ככל הידוע לי, עד כה לא נמצאו עדויות מובהקות ליעילותה של רכיבה/רכיבה טיפולית בטיפול בבעיות רגשיות. בכל הטיפולים הקשר בין המטפל למטופל הוא מרכיב משמעותי, וגם במקרה זה הוא יכול להיות משמעותי ומקדם. עם זאת על מנת לטפל בבעיות רגשיות הייתי ממליצה לפנות לפסיכולוג או למטפל רגשי מוסמך אחר (מטפל באמנות, בתנועה, בדרמה וכו, בהתאם להעדפותיו של הילד).
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דימוי עצמי נמוך - ילדה בת 5
    גליה
    26/02/2014

שלום, יש לי ילדה בת 5, היא מאוד פעילה חברתית, יש לה ביטחון עצמי אך נדמה לי כי הדימוי העצמי שלה נמוך. היא תמיד מנסה לרצות את הילדים מסביבה , עושה מה שהם רוצים גם אם היא לא רוצה. לא חושבת שגם לה מגיע .. לדוגמא- ילד/ה יושבים על האופניים ולא מדוושים היא דוחפת את האופניים מאחורה ומסיעה אותם.. שאני אומרת לה עכשיו תתחלפו ,הילד/ה שיושבים על האופניים כמובן אומרים "לא, לא" והיא מתרצה ולא עומדת על שלה כי גם לה מגיע וממשיכה לסחוב. דוגמא שניה- היא ציירה ציור מאוד יפה שהיא אוהבת והגיעה ילדה מהגן לשחק איתה, הילדה מהגן שואלת אותה "מי צייר את הציור המכוער הזה"? והבת שלי ישר ענתה "אח שלי".. אולי אני לא מאבחנת נכון ואין שום בעיה, ויכול להיות שיש והייתי רוצה לטפל עכשיו . אשמח לדעתכם ותגובתכם.

לקביעת תור
    סגירה
    דימוי עצמי נמוך - ילדה בת 5

הוספת תגובה

• דימוי עצמי נמוך - ילדה בת 5 - תגובה

טל כרמלי טבת
    27/02/2014

שלום גליה,

אני מבינה את דאגתך ואת הקושי לראות את בתך נענית לרצונם של אחרים ולא עומדת על שלה. את אומרת שיש לה "ביטחון עצמי" ומנגד "דימוי עצמי נמוך", ואינני מבינה בדיוק מה כוונתך. נראה שההגדרות האלה מעט מטושטשות ולמעשה מתכוונות לאותו דבר - "דימוי עצמי" הוא האופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו, מה אנחנו חושבים ומרגישים כלפי עצמנו, עד כמה אנחנו מאמינים ביכולתנו להצליח.

ההתנהגות שאת מתארת אצל בתך יכולה לנבוע ממספר מקורות, וכדאי לנסות לחשוב ולזהות את מקורותיה. האם באופן כללי היא ילדה שמאמינה בעצמה וביכולתה להצליח, לימודית, חברתית? מתוך דברייך נראה שכן. האם היא אומרת אמירות כמו "אני כישלון", "אף אחד לא רוצה להיות חבר שלי", וכדומה? אם כן, זה יכול להעיד על דימוי עצמי נמוך ולהסביר את התנהגותה החברתית. אך כדאי לשקול אפשרויות נוספות:

יתכן שהיא מוותרת ומתרצה כי היא רוצה להיות חברה טובה, או כדי שיאהבו אותה וירצו להיות בחברתה, ואולי גם כי כך בתפיסתה "ילדה טובה" נוהגת, באופן מנומס וותרני. נסי לברר איתה מה זה בשבילה לעמוד על שלה, יש ילדים שחוששים לעשות זאת שמא יידחו, או שקשה להם לבטא חלקים "תקיפים" מסיבות אחרות.

עוד שאלה שעולה היא האם התנהגותה בבית שונה. לא ציינת אם יש ילדים נוספים במשפחה, אך מעניין לדעת האם בקרב אחים/בני דודים היא עומדת על שלה ופחות נוטה לוותר.

נראה כי בשלב זה כדאי לכבד את העדפותיה ולא ללחוץ עליה לנהוג אחרת, ובמקביל לנהוג עמה באופן שיוכל לחזק את ביטחונה ודימויה העצמי - להראות לה שסומכים עליה, לפרגן על הצלחות, לחזק את כישוריה וכדומה, אך לא באופן מוגזם או מלאכותי. בנוסף, כדאי לעודד ביטויים של עצמאות ושל אסרטיביות בתוך המשפחה, שכן זו מהווה מודל חשוב ליחסים בין אישיים בכלל. לפעמים, בלי לשים לב, אנחנו נוטים לחזק התנהגויות מרצות, וכך הילד קולט שזוהי ההתנהגות הראויה.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דימוי עצמי נמוך - ילדה בת 5

גליה
    27/02/2014

ראשית טל כרמלי טבת אני מודה על מאוד על תשובתך הפרטנית מאוד.
    רק אבהיר כמה נקודות בהמשך לתגובתך:
    1. הכוונה בביטחון עצמי - הבת שלי מסוגלת לעלות על במות ולשיר מול קהל גדול שהיא לא מכירה, לעשות הצגות ולשחק דמות מול כולם (לפי הבנתי מדובר בביטחון עצמי. אלא אם אני טועה..)
    2. היא לא אומרת שהיא כישלון אך מס' פעמים בודדות היא אמרה "אף אחד לא רוצה להיות חבר שלי" אך בפועל לכל מקום שהיא נכנסת (גן, צהרון, מפגש עם חברים) רוב הילדים קוראים בשמה ורוצים לשחק איתה..
    3. אני אכן מסכימה איתך לגבי האפשרות שהיא רוצה "שיאהבו אותה, וירצו בחברתה" ואולי באמת היא חוששת שיידחו אותה ובגלל זה בדיוק הפחד שלי ואני פונה אליך. האם ללכת איתה לשיחה עם פסיכולוג, האם ללכת לבד שהוא ייעץ לי מה להגיד ואיך להדריך? אולי אני עושה טעות בחינוך.. אני לא יודעת...
    4. יש לי עוד ילד בבית בן 3 וחצי.. לפעמים היא מוותרת לו ולפעמים לא אבל לדעתי זה בגלל שהוא אח שלה אז היא מרגישה פחות מאויימת כי הוא תמיד יהיה שם, וזה אח שלה והיא לא צריכה לנסות לרצות אותו..

אני רוצה שהיא תעלה לכיתה א' עם יותר מוכנות נפשית, קצת יותר חוזק.. גם ככה זה שינוי מאוד גדול .. מה לדעתך אני צריכה לעשות?
    תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת 4
    אם דואגת
    26/02/2014

בתי פרקה לילד כתף בטעות. שמעתי על זה רק למחרת בגן. הסתתרה מאחורי ולא רצתה להכנס לגן. היא נראית עצובה וחשה אשמה. אמרתי לה שלפעמים אנחנו פוגעים בלי כוונה ונתתי דוגמאות שכביכול קרו לי כשהייתי קטנה. היא מתעצבנת ולא רוצה לשמוע. הכי עצוב לי שהיא ביקשה שלא אספר לסייעת שהיא אוהבת מהגן הקודם בו נמצאת עדיין אחותה מחשש שהיא לא תרצה לחבק אותה יותר. אמרתי בסדר למרות שכבר סיפרתי לה בבוקר. כשהגענו לקחת את אחותה אמרתי לסייעת שהיא חוששת שלא תקבל חיבוק בגלל המקרה וביקשתי שלא תאמר כלום רק תחבק והסייעת אמרה לה מייד שזה קורה והיא תמיד תחבק אותה. בתי מייד שאלה אותי למה סיפרתי לה. בגדתי באמון של בתי ולא יודעת מה לעשות. בבקשה עזרה איך להקל על תחושת האשמה שלה ואיך להשיב את האמון בי. תודה רבה.

לקביעת תור
    סגירה
    ילדה בת 4

הוספת תגובה

• ילדה בת 4 - תגובה

טל כרמלי טבת
    26/02/2014

שלום לך,

בתך מתמודדת עם תחושה שהיא עשתה מעשה חמור ומזיק. האירוע "חשף" אותה לחלקים "מסוכנים" ו"הרסניים" שיש בתוכה, והיא חשה על כך אשמה. ילדים יכולים להגיב כך גם על שבירת כלי יקר וכדומה, ועל אחת כמה וכמה כשיש כאן אדם שנגרם לו כאב.

היא זקוקה כעת לתחושה של קבלה ושל רוגע. כדאי להמשיך באותו כיוון שנקטת בו, כלומר להעביר לה את המסר שקרה דבר מצער, וחבל שאותו ילד/ה סבל/ה מכך, אך הדבר נעשה בטעות (אם אכן את בטוחה בכך!) ולפעמים אנחנו עושים רע שלא במתכוון. הייתי ממליצה להימנע מניסיונות מעבר לכך, כמו למשל הניסיונות שתיארת לספר לה על דברים דומים שכביכול קרו לך. היא עלולה להרגיש שאת "מתגייסת" יתר על המידה, ולזהות שיש בכך משהו מלאכותי ולא כן. זה רק יגרום לה לחשוב שאכן מדובר במעשה איום ונורא, שמבהיל אותך ולכן גורם לך להתאמץ כך.
    באשר לנושא האמון, כשסיפרת לסייעת פעלת מתוך מניעים ברורים של דאגה וניסיון להוכיח לבתך שהכל כשורה, אבל בכך שהסתרת את האמת מעלת באמונה. נראה שמוטב היה לומר לה מיד את האמת - שכבר סיפרת לסייעת - ולהתמודד באותו רגע עם אי הנוחות מאשר לעורר תחושת חוסר אמון. בכל אופן אם הדבר עדיין מעסיק את בתך את יכולה להתנצל ולומר שטעית, ואם לא יקרו מקרים נוספים כאלה בקרוב, היא ודאי תחזור לתת בך את אותו אמון.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• צבע מועדף אובססיבי
    אסתר
    25/02/2014

שלום.
    הבת שלי בת שנתיים וחצי, מאד חכמה ונבונה. מדברת ומבינה שוטף וכו,.

רציתי לדעת אם זה בעיה שהיא אובססיבית לצבע מסוים?

סגול זה צבע יפה בעיני ומטבע הדברים העגלה שלה בצבע הזה,ויש לי ולה מספר בגדים בצבע הזה. זה צבע פרקטי מבחינתי ולכן יצא שכל זוגות הנעליים שלה ליומיום (מהנעליים הראשונות, סנדלים, נעלי חורף) בצבע סגול.

לאחרונה (כבר תקופה ארוכה) כל דבר שיש לה אופציה לבחור בעצמה היא רק תבחר סגול: בגד, בלון,כדור, סוכריה או אפילו אם היא תראה מישהו אחר לובש בגד בצבע הזה היא תתלהב ותספר לי את זה.
    לדוגמא כל שבוע כשאני לוקחת אותה לג'ימבורי , יש בבריכת כדורים בצבעי אדום/כחול/צהוב/ירוק +כדור אחד בלבד סגול, וברגע שהיא מוצאת אותו היא לא מניחה אותו מהידיים עד שאנחנו הולכים!
    אפילו הגננת אמרה לי לאחרונה אם אני יודעת כמה שהבת שלי אוהבת את הצבע הזה..

אגב, היא יודעת לזהות צבעים בשמותם מגיל צעיר (אני חושבת מגיל שנה וחצי).
    לגבי כשהיא צובעת בצבעים/טושים וכו' היא כן משתמשת בכל הצבעים.

האם אני אמורה לשתף פעולה ולזרום עם זה? לא אכפת לי לזרום עם זה אבל אני חוששת שזה לא נורמלי ויכול לגרום או להעיד על בעיה מסוימת?

אני לא יודעת אם זה באותו הקשר אבל שמתי לב שיש לה גם כל פעם תקופות שהיא רוצה כל יום שאני אקרא לה את אותו הספר (שהיא כמובן יודעת בעל פה) לפני השינה.

משאר הבחינות באופן כללי היא סקרנית, בוגרת ומפותחת לבני גילה
    (נהינת לשחק עם ילדים בגילה, לשתף צעצועים, להסביר ולבטא מחשבות, מעשים ורגשות, שמות משפחה וחברים)

תודה מראש על ההתיחסות!

לקביעת תור
    סגירה
    צבע מועדף אובססיבי

הוספת תגובה

• צבע מועדף אובססיבי - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    26/02/2014

שלום אסתר,
    את מציבה שאלה מעניינת, עצם ההעדפה לצבע ודבקות בהעדפה לצבע זה כשלעצמו לא בעייתי. הרבה ילדים דבקים בקנאות להרגל, חפץ, צבע, דמות מאחר וזה נותן להם תחושה של בטחון ושליטה, ובהמשך כשהם גדלים מעט הם מרגישים מספיק בטוחים כדי להרפות מההרגל, כך שלא צריך יותר את ההרגל על מנת להרגיש בטחון.
    מה שחשוב לבדוק לגבי ביתך זה כמה דברים:
    האם "האובססיה לצבע" כמו שקראת לה מפריעה לתפקוד תקין שלה והדבר לפגוע בה? נגיד שאם הבגד הסגול בכביסה היא לא מוכנה ללבוש שום דבר ולא מוכנה להתלבש? או אם אין סגול באוכל היא לא מוכנה לאכול? ואז אם היא תצא בחורף מהבית ולא תוכל אלו יפגעו בה ולא נכון לזרום עם זה, אך כל עוד ההעדפה שלה לא פוגעת בה או בסביבה אין אינדיקציה למנוע ממנה את העדפתה.
    כמו כן באם בחייה של ביתך חלו לאחרונה שינויים שיכולים לגרום לערער את תחושת הביטחון? במידה וכן יתכן שהעדפה לצבע באה לפצות על תחושת אובדן הביטחון ואז מה שנכון זה לנסות להשיב לה את תחושת הבטחון ולדבר איתה על כך.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שליטה בכעסים במצבים חברתיים
    ויקי
    25/02/2014

היי,
    בתי בת 8, ילדה מדהימה, חכמה, חברותית וגם בעלת צורך גדול בשליטה:)
    בהרבה מצבים חברתיים ועם ילדים ספציפיים , כשהיא מרגישה ורואה שהיא לא מצליחה להגיד את המילה האחרונה היא נהיית מתוסכלת בצורה קיצונית- מתחילה לבכות בהיסטרייה ובעצבים ומתנהגת ממש בחוסר שליטה. מכיוון שהיא מאוד מבינה ובוגרת היא גם יודעת לנתח את הסיטואציה ולדבר עליה. אנחנו מדברות הרבה על הדברים ואני מציעה לה דרכים להתמודד והיא מקשיבה אך כשמגיע הרגע היא לא יכולה לשלוט בעצבים שלה.
    יש לה ילדה בכיתה שאיתה קשה לה להתמודד במיוחד- גם ילדה חכמה מאוד ובוגרת בעלת רצון דומה בשליטה רק שהיא מצליחה יותר ממנה במלאכת השליטה בחברות ולכן זה גם קשה לה יותר להתמודד מולה.
    היא כו"כ מבינה את הסיטואציה ואת הקושי כך שאפילו דימתה את הסיטואציה לחבורת חתולים- חתול לבן, ג'ינג'י ושחור מהחלש לחזק. כמובן שאותה הילדה היא החתול השחור והחזק והיא עצמה חתול ג'ינג'י עם נקודות שחורות:)
    כיצד אני יכולה לעזור לה להתמודד? היא גם עם אותה ילדה בחוג פעמיים בשבוע כך שקשה לשמור על מרחק ומשום מה הן תמיד נמשכות אחת לשנייה.
    בנוסף אין לה "חברה הכי טובה" היא נפגשת עם חברות מגוונות ואין לה בעיה של ביטחון כלל בלהזמין וכדומה.
    בשורה התחתונה- אשמח לקבל עצה כיצד לעזור לה והאם מומלץ לקבל עזרה מקצועית מעמיקה יותר.
    תודה רבה!

הוספת תגובה

• שליטה בכעסים במצבים חברתיים - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    26/02/2014

שלום ויקי,
    ביתך אכן נשמעת ילדה נבונה ורגישה. את מתארת שיש לה רגישות סביב הצורך להנכיח את עצמה ולהרגיש שהיא משפיעה. צורך זה מתבטא אצלה דרך שליטה ודרישה להיות דומננטית בכל סיטואציה. במצבים אלו בדרך כלל במידה והיא לא מצליחה להרגיש משפיעה ונוכחת באופן טבעי היא מנסה לעשות זאת בדרך כוחנית יותר. נסי לחשוב מה חוסם את היכולת של ביתך להרגיש משפיעה ונוכחת באופן נינוח. באשר למתח מול הילדה, אנשים שמכעיסים אותנו במיוחד ושאנחנו מתנגשים איתם זה בדרך כלל מאחר והם מפגישים אותנו עם צד בעצמנו שאנחנו לא שלמים איתו. כך שהילדה הספציפית שעימה יש קושי נשמע שמפגישה את ביתך עם בדיוק הנושאים המורכבים שמעסיקים אותה ולכן זה מעורר מתח וכעס עוצמתיים יותר. הדרך לעבוד על זה היא בעבודה על העולם הפנימי של ביתך.
    באשר לעזרה מקצועית, חשוב לפענח מדוע ביתך לא מרגישה שיכולה להנכיח את עצמה ולהרגיש שהיא משפיעה בדרכי נועם טבעיים, שזה יתברר גם יהיה יותר ברור איך יהיה הכי יעיל לעזור לה. המקורות לדברים הללו הם מורכבים ולפעמים נובעים מחלקים שאנחנו לא מודעים אליהם כך שיכול להיות מועיל לפנות להתייעצות ואבחון קליני.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קושי להשאר ערנית בשיעור
    אמא
    25/02/2014

בתי בכיתה ד' לומדת בבית ספר בו קיים יום לימודים ארוך . המורה מדווחת כי בין השעות 13 ל15 הילדה אינה מעורה בשיעור , לא פותחת מחברות ולא ספרים וניכר עליה כי קשה לה מדובר על שיעור ספציפי ולא בכל שאר ימות השבוע. המורה מציינת כי יש הבדל בין הפעילות בבוקר לשעות הצהריים.

מה ניתן לעשות על מנת לסייע לילדה ובכל זאת להותיר אותה במצב של עירנות על מנת שלא תיצור פערים בלימודים.

בברכה
    אמא

לקביעת תור
    סגירה
    קושי להשאר ערנית בשיעור

הוספת תגובה

• קושי להשאר ערנית בשיעור - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    27/02/2014

שלום אמא,
    קודם כל כדאי לבדוק איף ביתך ישנה במהלך הלילה. באיזו שעה הולכת לישון? מתי היא נרדמת? האם ישנה רצוף? באיזו שעה מתעוררת. לבחון האם באיזשהו שלב מאילו שציינתי ישנה בעיה שמפריעה לסדירות השינה. מחקרים מראים שבמידה וישנה פגיעה במשך או רציפות השינה הדבר משפיע מאוד על יכולתם של ילדים לתפקד וללמוד במסגרת בית הספר. מעבר לכך גם במידה והיא ישנה תקין, ישנם אנשים שבשעות הצהרים באופן פיזיולוגי חשים עייפות ויש האטה בתהליכים הגופניים והקוגנטיביים אצלם, כך שמומלץ שישנו צהריים כאשר הדבר מתאפשר מאחר וזה מה שהגוף דורש. בדרך כלל ילדים מסימים בית ספר בשעות הללו ויכולים לנוח בבית.
    כל זה במידה והיא עייפה תמיד בשעות הללו בין 13-15. אבל במידה וזה אך ורק בשיעור ספציפי, אצל מורה מסוימת אז הפער יכול להיות אינדיקציה למשהו רגשי שחוסם אותה דווקא בשיעור הזה. במקרה כזה כדאי לברר איתה איך היא חשה מול החומר הנלמד ומול המורה הספציפית. במידה ויש אי נוחות מצד הילדה צריך להעלות את זה ולחשוב על איך אפשר לגרום לה להרגיש יותר בנוח.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• להכין ילדים ללידה
    יעל
    25/02/2014

שלום,
    יש לי 2 ילדים בני 3 וחצי ושנתיים. אני עומדת לפני לידה בע"ה.
    כמובן שסיפרנו להם שעומד להיות לנו תינוק והכל.. אך רציתי לדעת מבחינה מקצועית.
    איך הכי טוב להתמודד איתם אחרי הלידה, איך אפשר לעשות את השינוי בדרך שהכי קלה תהיה להם והכי בריא מבחינה ריגשית.. על מה לשים לב ומה לעשות? מה להגיד ומה להכין?
    אשמח לתשובה מפורטת כמה שיותר.
    תודה רבה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    להכין ילדים ללידה

הוספת תגובה

• אבקש לקבל תגובה

יעל
    25/02/2014

ראיתי שלחלק עונים ולחלק לא...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת שנתיים ו3 שנונה
    טעות..שוב מור
    24/02/2014

שלום רב,
    ילדתי הקטנה, בת 2 ושלושה חודשים,ילדה חכמה מאין כמוה,בעלת יכולות מילוליות גבוהות.
    היום בערב נכנסה למיטתי, בזמן שנמנמתי קלות,אמרה לי "את חצופה" וחזרה ואמרה לי מספר פעמים "אני לא אוהבת אותך , תלכי מפה".
    הייתי בשוק!
    יש לציין שהיא מאוד קרובה אליי.
    הייתי מופתעת מהכל, מעצם בחירת המילים, מההבנה שלה שמשפט כזה "מפעיל".
    בכלל למה אמרה זאת?
    זה הגיוני שילדה בגיל כזה תבין את המשמעות העמוקה של המשפט?
    שתבינו שאני אמא מודעת..בכל זאת "הופעלתי" וקמתי לאחר שנרדמה בתחושה כבדה מאוד...
    כיצד עליי להתייחס למקרה ביני לבין עצמי?
    תודה,מור

לקביעת תור
    סגירה
    בת שנתיים ו3 שנונה

הוספת תגובה

• בת שנתיים ו3 שנונה - תגובה

יאיר סהר
    25/02/2014

היי מור,
    ילדים בגילאים שונים מתנסים באמירות שעשויות להיות מאוד מעוררות אותנו המבוגרים.
    סביר להניח כי בתך שמעה הביטויים דומים (אולי בגן?), וכחלק מההתנסות שלה היא בוחנת את מידת ההשפעה שלה עליכם - ההורים.
    לא סביר שהיא מבינה את המשמעות העמוקה של הדברים, ואני גם נוטה להאמין שלא מדובר בתחושה שלילית שלה כלפייך.
    חשוב שלא להפוך את העניין לגדול מכפי שהוא. ניתן להגיב באופן שמכוון לרגשותייך כלפיה - "ואני דווקא מאוד אוהבת אותך", בחיוך ובקלילות. קבלי את אמירותיה מבלי לנסות לשכנע אותה אחרת. דווקא תגובה חריפה או רגשית עשויה לעודד אותה לפעול בכיוון זה על מנת "להפעיל" אותך בעת הצורך.

במילים אחרות - היי רגועה ודעי שעוד נכונו לך הפתעות בהמשך הדרך :)

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פסיכולוג לילדה בת 4
    דניאל
    24/02/2014

הי ,
    הקטנה שלי בת 4 ו3חודשים גדלה לתוך העיניין של הורים גרושים (מגיל שנתיים) .
    באופן כללי היא חווה אכזבה שאבא שלה לא מגיע בימים רביעי שהיא מחכה לו אבל הבעיה הגדול היא שלפני שלושה שבועות היא הייתה עדה למריבה לא נעימה בכלל שלא התאפשר לי לעצור .. אבא שלה נלקח לחקירה .
    אמרו לה שאמא שלה שלחה שוטרים לקחת אותו ועוד..
    אני מרגישה שהילדה כלואה " ברגשות שלה ,היא חזרה לעשות פיפי במהלך היום,כמו כן התחילה באכילה כפייתית ולצייר על עצמה .
    אמרתי לה שאבא בסדר ושאני לא שלחתי משטרה אבל בצד השני אומרים לה שאני משקרת וכן שלחתי .
    עכשיו אני בכלל לא חושבת שצריך לערב ילדה בת 4 בדברים האלון אבל אני לא יכולה לשלוט על הצד השני .
    אני חושבת שהיא צריכה פסיכולוג או איזשהו טיפול לפרוק וגם אני יעוץ מה לומר לה .
    רציתי לדעת מה ההמלצה לטיפול ואיך נוהגים בסיטואציות כאלו.? האם זה בסדר ל"יפות את העולם" ?
    והמלצה על פסיכולוג באזור ראשון

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    פסיכולוג לילדה בת 4

הוספת תגובה

• פסיכולוג לילדה בת 4 - תגובה

יאיר סהר
    25/02/2014

שלום דניאל,
    מדברייך נשמע שהיחסים בינך ובין גרושך ומשפחתו מאוד טעונים.
    באופן כללי - אני מאוד מסכים שמאוד לא מומלץ לערב את בתך במאבקים ובויכוחים של המבוגרים, ומכאן שדאגתך לבתך מובנת. ניסיונות הסטה כאלו, שנעשים בדרך כלל על מנת להשפיע על הצד השני דרך הילדה, מציבים אותה בעמדה מאוד בעייתית ומתסכלת.
    עם זאת, נשמע גם שיכולת ההשפעה שלך על בעלך ומשפחתו קטנה, ומכאן אני מסיק שהסיכוי שיפסיקו עם ההסטה כנגדך קטן.

לאור מורכבות הסיטואציה המשפחתית, ולאור העובדה שבתך כבר מראה סממנים של מצוקה (הרטבה, אכילה כפייתית) אני ממליץ לפנות במהרה לייעוץ ראשוני אצל הפסיכולוג/ית בגן אליו הולכת בתך. יתכן שגם יוכלו המליץ לך על טיפול מתאים.
    חשוב מאוד שלא להשהות את הנושא מתוך תקווה שהעניין יסתדר מעצמו.

במקביל, השתדלי להיות עבורה אוזן קשבת. שוחחי איתה על קשיים שהיא מבטאת, ועודדי אותה לשוחח עימך על תחושותיה. אינני ממליץ "ליפות את העולם". במידת הצורך את יכולה לשוחח איתה על המריבות והקשיים שלכם - הוריה, אולם התייחסי אל הנושא באופן כללי, מבלי להיכנס לפירוט יתר. אין טעם ליפות את הדברים, היות ותפקודה הנוכחי מעיד על כך שהיא מבינה היטב את הסיטואציה. אישור שלך לקושי שלה עשוי להקל עליה במידה רבה.

אני מזמין אותך לפנות אלינו שוב במידת הצורך.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הי יאיר

דניאל
    27/02/2014

קודם כל תודה על התגובה המהירה.
    קבעתי פגישה אצל פסיכולוג על מנת לקבל עזרה עם הסיטואציה , הדרכה הורית, הבעיה שעל מנת שהפסיכולוג יוכל לטפל בקטנה חובה אישור של האבא - שזה בעייתי.0פניתי לפרטי )
    הבנתי שזו טעות ליפות את העולם , משתדלת להוריד בהדרגה מקווה שעם ההכונה אני אדע מה לומר ואיך להתנהל.
    דילמה נוספת היא ההתנהלות עם האבא אני כבר לא יודעת מה יותר טוב עבורה להרחיק אותו כדי שיבין את המשקל הנוראי של ילד רגש וכ"ו הזה או להשאיר את המצב ככה .
    תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טובת הילדה לנגד עיניכם

יאיר סהר
    27/02/2014

שלום דניאל,
    מעודד אותי לשמוע שאת מקדמת את נושא הטיפול בבתך ככל יכולתך.
    ניכר שטובתה עומדת לנגד עינייך, וחשוב לי לחזק אותך על כך.

אכן על פי חוק, על מנת לתת טיפול פסיכולוגי לילד יש צורך בהסכמת שני ההורים, שכן שניהם אפוטרופוסים של הילד. עם זאת, על פי הידוע לי, פגישת אבחון ראשונה אינה מחויבת בהסכמת ההורה השני.
    בנוסף, ניתן יהיה לבקש מהפסיכולוג אליו פנית לאבחון, לפנות באופן ישיר אל האב להסביר לו כי התרשם שלאור הקשיים המשפחתיים, טובת הילדה היא לקבל טיפול פסיכולוגי. זאת כמובן בהתאם להערכתו של הפסיכולוג, ובמידה שאת מעריכה כי כך גדלים הסיכויים להסכמת האב.

באופן כללי, אני מאמין שתהליך שיעשה תוך הסכמה של שני ההורים יהיה המיטיב ביותר עבור בתך. לכן, חשוב להגיע להסכמה משותפת לגבי הטיפול. יתכן אף שהאב יחשוש לאפשר לבתו טיפול אצל מטפל שאת בחרת (מחשש לקונספירציה למשל), ובמידה ומתעורר חשש כזה, כדאי להציע לו שתבחרו יחד מטפל המוסכם על שניכם.

הסכמה ושיתוף פעולה בנושאי הורות (גם כאשר נושא הזוגיות כבר איננו רלוונטי עוד) הינן באחריות שני ההורים, ולשיטתי כדאי לפעול בהתאם לרוח זו ככל שניתן. כל זאת כמובן בהינתן שהילדה לא נפגעת מהחתירה לשיתוף פעולה. לכן גם אם יש באפשרותך להרחיק את האב מהילדה (ע"י צו הרחקה?), אינני ממליץ לנקוט באופן שכזה כל עוד שבעת המפגשים עם אביה הוא איננו פוגע בילדה. נוכחותו של האב עבור בתך היא חשובה גם עבורה, ולראיה היא מתאכזבת כאשר הוא מפספס מפגשים שנקבעו.

כמובן שבמסגרת ייעוץ בפורום, אינני יכול להעריך את מידת הפגיעה הנפשית בילדה על רקע המתחים שאת מתארת בין הצדדים, וזאת כדאי שתהיה אחת ממטלותיו של המטפל. קיימים עוד צעדי גישור רבים לפני נקיטת צעדים דרסטיים כהרחקת האב מבתך, וחשוב למצות את כולם בטרם ניגשים ל"נשק יום הדין". חשוב למשל שהמטפל (ולא את) יסביר לו את המשמעות הרגשית, והפגיעה הנפשית הנגרמת לבתו כאשר הוא מפספס פגישה, ועל אחת כמה וכמה כאשר משפחתו מסיתה (או לפחות מנסה להסיט) אותה כנגדך.

כמוצא אחרון, במידה והמטפל סבור שנדרש טיפול אך כשלו כל ניסיונות השכנוע של האב בעניין, ניתן לפנות לבית משפט על מנת שיפסוק בעניין בהתאם לתפיסתו את טובת הילדה.

אנא המשיכי לעדכן.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה