פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• אמא לילדה עם תסמונת טורט
    אוחיון סילביה
    06/05/2009

בתי בקרוב ימלאו לה 12 שנים היא סובלת מתסמונת טורט שאובחנה אצלה מגיל חמש לערך היתי רוצה ליצור קשר עם מיכל מאחר והיא האדם הראשון ששמעתי עלייך שאת אכך עוסקת בנושא זה בפרת אשמח לקבל תשובה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    אמא לילדה עם תסמונת טורט

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• טיפול בילדה עם תסמונת טורט

ד''ר שירי שדה שרביט
    07/05/2009

סילביה שלום,
    תוכלי לפנות ישירות לפסיכולוגית מיכל לופו טלפונית ולהתייעץ עמה. היא מומחית בטיפול בטורט ולכן תוכל לעזור לך באופן ממוקד יותר. מספר הטלפון שלה הינו : 0544-909611
    בהצלחה,
    שירי

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מוכנה לגמילה?
    ליאת
    06/05/2009

אני אם לבן 5 ולבת 2.5 , ובטח אתם כבר מזהים אותי עפ"י השם משאלות קודמות. אני רוצה לברר מה הסימנים הודאיים למוכנות לגמילה. ושנית אתן לכם קצת רקע על בתי ואמרו לי האם היא מוכנה.
    בעקרון היא מורידה תיתול מס פעמים ביום והולכת לשירותים ומתיישבת באסלה/בישבנון(אגב האם מומלץ שיהיו שני עזרים אלו?)מיד לאחר שהיא עושה פיפי/קקי בתיתול היא אומרת יש לי פיפי והיא ניגשת לשירותים ומורידה את התיתול ומתיישבת. ואחר כך מבקשת תיתול חדש. בבוקר היא קמה עדיין רטובה.
    מה דעתכם האם היא מוכנה לגמילה? בגן אומרים לי שכדאי לגמול אותה כי מגיע שלב שילד מתרגל לתיתול ולא מוריד יותר לבד. אנא התיחחסו לכל שאלותיי....

לקביעת תור
    סגירה
    מוכנה לגמילה?

הוספת תגובה

• למה אתם מתעלמים משאלתי?

ליאת
    07/05/2009

אנא ענו לי. אני באמת צריכה עצה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה

זהורית אסולין שמחון
    09/05/2009

אני חושבת שההתעלמות משאלתך אינה מקרית קשה לתת תשובה כל כך מתחייבת דרך אתר האינטרנט. אין נקודה מוחלטת וודאית שבה ניתן לומר עכשיו זה הזמן המתאים , הרבה אנו לומדים על נכונות התגובה שלנו מילדינו, ובדיעבד. גם בגמילה כמו בחלקים אחרים בהורות אין נוסחא, אני מבינה את הצורך שלך בוודאות, ואת החששות שלך אך קשה לומר בוודאות.ובכל זאת אנסה לחשוב יחד איתך האם זה השלב הנכון לביתך ולך להתחלת גמילה. ראשית חשוב לזכור שהגמילה היא תהליך וביתך אכן עושה את השלבים הראשונים בתהליך, מראה נכונות להיות בלי טיטול, מנסה לחבר בין הצורך הפיזיולוגי שלה לאמירה שהיא צריכה פיפי (גם אם זה אחרי) . שנית אני מבינה ממה שכתבת שזוהי הפעם השניה שאת מסייעת לתינוק להגמל כיוון שיש לך בן בכור. נסי להזכר איך היה איתו, מה רמז לך שהוא בשלב המתאים לתהליך. סימכי על האינטואיציות שלך ובעזרת הצוות החינוכי שלך ביתך החליטו על האופן שבו תעשו זאת - אולי להתחיל להרגיל אותה כל בוקר לשבת בשירותים עד שתלמד ששם עושים פיפי של בוקר, אולי להיות בשעות הבוקר בלי טיטול בגן וגם אם היא מפספסת לא נורא כך היא תלמד וכולי.

שיהיה בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גנבה
    מימי
    06/05/2009

בני בן ה 8 בכיתה א' , תלמיד טוב בבית הספר התנהגות טובה בבעת הספר די מתפרק בבית אך בסך הכל ילד טוב , יש לו אחות גדולה ממנו כבת 16 ואחות קטנה ממנו כבת שנתיים
    הוא די מקנא באחות הקטנה ומחפש תשומת לב ולפעמים בכח וברוגז , אך בסך הכל התנהגות נורמטיבית

לפני כחודש בעלי הלך עם בני לסופר כמו כל שבוע ופתאום בעלי תפס את בני בגניבה של סוכריות , כמובן מאוד כעסנו עליו והסברנו לו את ההשלכות של המעשה והוא מאוד בכה והתחרט והבטיחשלא יעשה זאת יותר .
    להפתעתי היום הוא הלך עם גיסי למכולת על מנת לקרנות ארטיקים וגיסי תפס אותו מנסה להכניס לכיס סוכריות ,
    מה עושים ,??

לקביעת תור
    סגירה
    גנבה

הוספת תגובה

• גנבה

זהורית אסולין שמחון
    09/05/2009

בד"כ גנבה של ילדים מעידה על קושי רגשי ודרך להשיג תשומת לב באופן לא מכוון ולא מודע. באופן סימלי הילד גונב משהו שהוא חושב שהוא לא מגיע לו משהו טוב שהוא צריך מהאחר. לכן עדיף שתראי זאת כך שילדך אינו חש בטוח כרגע באהבתכם אליו וזקוק מכם ליותר גילויים של תמיכה ואהבה , לחוש שוב בטחון ורצוי במשפחתכם. אם ההתנהגות הזו תשוב על עצמה כדאי לפנות לייעוץ

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת 10 עבודה בקבוצה ועוד
    אילנה
    06/05/2009

שלום רב!
    1.בשיחה ביום הורים אם המורה של בתי בת העשר, המורה ציינה בפני שבתי לא מוכנה או לא רוצה לעבוד בקבוצה. בתי תלמידה טובה אם ציונים גבוהים ויכולות למידה מצויינים, עובדת בזוגות נפלא ומורות מאוד אוהבות ומרוצות ממנה. שאלתי אותה מדוע היא לא מוכנה לעבוד בקבוצה והיא ענתה לי שהיא מרגישה שהם מעקבים אותה. היא עושה דברים מהר ומרגיז אותה שלא כולם עומדים בקצב שלה והיא מהר משתעממת מזה.
    שאלה האם יש צורך להתעקש שכן תעבוד בקבוצה או שלבקש מהמורה לאפשר לה לעבוד לבדה או לפחות בזוג?

2. לבתי יש חברה טובה מגן חובה והן חברות 5 שנים. השנה נכנסה לכיתה ילדה חדשה, מאוד נחמדה והן יתחברו איתה. לאחרונה שמתי לב שבתי לא נפגשת ולא מדברת אם חברתה הטובה כמעט שבועיים(הן תמיד דיברות מיליון פעמים בטלפיון ביום והלכו אחת לשניה כמעט כל יום). דיברתי אם מורה והיא אמרה לי שכנרא בתי מאוד מקנא לחברתה הטובה כאשר היא הולכת אם הילדה החדשה, עד כדי כך שלא מוכנה לשחק אם ילדים אחרים בהפסקה , אלה להיצמד למורה. שוחחתי גם אם אמא של חברתה והיא אמרה לי שבתה התלוננה שבתי לא מדברת איתה ולא מתיחחסת אליה יפה. ניסיתי לדבר אם בתי והיא לא שיתפה איתי פעולה , אמרה שהכל בסדר והיא "לא שמה לב שחברתה הטובה לא מתקשרת ולא בא אליה". לשאלתי אם היא קצת מרגישה לא טוב אם העובדה שחברתה הולכת אם ילדה החדשה, ענתה שלא מפריע לה בכלל, כי גם היא חברה שלה. אני יודעת שעובר אליה משהו, אבל לא מצליחה לעודד אותה לדבר איתי ולשתף ברגשותיה, מאוד כואב לי ועצוב לי שאני לא יכולה לעזור לה, למרות שתמיד ציינתי שהיא יכולה לספר לי הכל ועד עכשיו היא היתה מאוד פתוחה איתי ודיברנו על הכל. אני לא מצליחה להבין מה קרה הפעם?
    אנא עזרו לי לעזור לילדתי. תודה מראש וסליחה על האורך הדברים.

הוספת תגובה

• חברויות

זהורית אסולין שמחון
    09/05/2009

לגבי הסעיף הראשון הציעי לביתך לשתף את המורה בסיבה לסירוב לעבוד בקבוצות כך שיוכלו יחד לחשוב על פתרון הולם (הציעי לה לעזור לה אם היא מתביישת לומר למורה) ייתכן שיחד הורה תחשבו או לשים אותה בקבוצת מתקדמים או לתת לה ללמד את הקבוצה משהו וכך תחוש פחות משועממת. לגבי הסעיף השני חברויות מגבשות ומתפרקת אצל ילדים מה שחשוב לראות שביתך לא בוחרת להסתגר לגמרי אלא מוצאת לעצמה חברה חדשה. ייתכן שדרכך לעזור לה בתקופה זו היא באופן עקיף איך חולקים חברה אהובה, איך מתגברים ומתמודדים עם תחושות של קנאה של דחייה וכדומה. ייתכן שהההתנהגויות הלא יפות של ביתך לחברתה נבעו מקנאה ומחרדה שהיא תעזוב אותה. אם אתן יוצאות יחד לטיול הציעי לה להזמין את החברה ועיזרי לה בהתנהגויות שונות שאת רואה שמחבלות לה בקשר. אפשרות נוספת היא לתת לה דוגמאות מחברויות שלך כיצד את מתמודדת עם קנאה, איך את חולקת את זמנך בין חברות שונות וכולי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מרביצה בלי סיבה
    קרן
    06/05/2009

שלום שמי קרן ויש לי ילדה נועה בת 2 ו-8 חודשים הבעייה היא תמיד שאני או בעלי באים לאסוף אותה היא מרביצה לכל ילד שנצא סביבה גם אם האמא באה לאסף את אחד מילדיה אז היא קמה ומרביצה לאותו ילד לא נעים לי מהאמא וגם מהגגנת מה עלי לעשות?

לקביעת תור
    סגירה
    מרביצה בלי סיבה

הוספת תגובה

• קרן שלום

נעמה סבג שמש
    06/05/2009

האם זה קורה רק בנוכחותכם?
    האם זה קורה רק בגן?
    בררו זאת עם הגננת. אם הסיבה היא נוכחותכם ובטחון רב בשל כך, יהיה עליכם להיות תקיפים בתגובתכם.

אם ההתנהלות היא כך בגן, כדאי לברר אם התוקפנות היא במהלך היום כולו, ואם מדובר בילדים מסויימים.

בדקו וחזרו אליי,

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

קרן פלח
    06/05/2009

הי תודה על היתייחסותך
    לגבי בעייתי שוחחתי עם הגננת וזה קורה רק בנוכחותינו אני גם כועסת עליה מאוד אבל זה לא עוזר אני גם פונה לילד המרביץ ומבקשת שיחזירו לה אבל נראה לי שהם מפחדים ממני אני רוצה לציין היא לא מרביצה בגן לפי דבריה של הגננ היא ילדה טובה זה קורה רק שאחד מאיתנו מגיע

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לקרן

נעמה סבג שמש
    06/05/2009

קרן היי,

האם יש סיבה בגללה נראה לך שהילדה רוצה למשוך את תשומת ליבכם?

היה נראה לי ברור שהסיבה היא לרכוש את תשומת ליבכם. האם עברתם שינוי בבית? אח חדש? מעבר מגורים? שיות עבודה מרובות של אחד מבני הזוג? מריבות ביניכם?

עליכם להיות תקיפים עם התנהגות זו, לאחוז את ידיה ולומר :"אנחנו לא מרביצים!". יש לאחוז את ידיה בחוזקה ולא להרפות.

תשבו איתה ותחזיקו אותה עד שהיא תהיה מסוגלת לומר שהיא נרגעה.
    בהתחלה זה ילווה בבכי, אבל אז היא תבין את הפרוצדורה.

נסי זאת,
    נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן 3 שעושה מה שבא לו
    דנה
    06/05/2009

שלום,

בני בן ה 3 ילד בכור, מפונק. לפני 10 חודשים נולדה לו אחות.
    הוא נמצא כרגע בשלב של לעשות הכל לבד. שלב טבעי ואנו משתדלים לזרום איתו. הבעיה מתחילה כאשר אנו עושים משהו שהוא רצה לעשות מבלי שהוא הודיע על רצונו בכך (לדוג': להכניס את המפתח לדלת, לנעול את האוטו) הוא מתחיל לצרוח ולהשתולל בצרחות אימים והשתוללות מבלי להפסיק גם למשך 15 דק'. ברוב הפעמים אנו נותנים לו לעשות בין אם זה לצאת שוב מהבית ושהוא יכניס את המפתח ובין אם זה לגרוב שוב גרביים כדי שהוא יוכל להורידם.
    לעיתים לאחר שהוא מתחיל לצרוח ואני נותנת לו הזדמנות לעשות לבד את הדברים הוא מסרב. כשאני מתחילה לעשות אותם (למשל להלביש אותו) הוא מתחיל שוב להשתולל וחוזר חלילה. בשלב הזה אני מודיעה לו שאם לו ינעל את נעליו עכשיו לדוג' אני יעשה זאת. מחכה כמה שניות ועושה זאת תוך כדי צרחות וטירוף מוחלט. כעונש אני שולחת אותו להרגע בחדרו.
    אנחנו מותשים!! איך מחזירים אותו לתלם?
    יש לציין שהוא מוציא את תסכוליו על אחותו הקטנה במכות והצקות בלתי פוסקות
    מחכה לעזרתכם... תודה

לקביעת תור
    סגירה
    בן 3 שעושה מה שבא לו

הוספת תגובה

• סמכות

נעמה סבג שמש
    06/05/2009

היי דנה,

ילד בן 3 לא יכול "לעשות מה שבא לו" אלא אם כן ההורים מאפשרים את זה!

כשהוא מבקש לעשות דבר מה בצרחות או בהשתוללות, אסור לאפשר לו.

עצמאותו חשובה וזה בסדר שהוא רוצה להתנסות, אבל יש דרך לבקש. חשוב להקנות לו כישורים חברתיים ובטח ערכי כיבוד אב ואם.

כדאי שתקבלי הדרכה ותדעי לנהוג בו בסמכותיות כך שלא תאפשרי התנהגות זו אך תאפשרי לו לפתח את עצמאותו.

בהצלחה!

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד שותק בנוכחות אנשים
    חיפושית
    06/05/2009

בן 5 משתתק כששואלים אותו שאלות. התופעה מתרחשת גם כשמכיר את השואלים וגם כשאינו מכיר. מה עושים.

לקביעת תור
    סגירה
    ילד שותק בנוכחות אנשים

הוספת תגובה

• יל שותק בנוכחות אנשים

נעמה סבג שמש
    06/05/2009

שלום,
    ממתי התחילה התופעה? את יכולה להצביע על כך? דיברתם איתו על הנושא? מהם תגובותיו?
    פרטי יותר.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחדים
    יעל גז
    06/05/2009

שלום רב ילדתי בת השבע ננשכה ע"י כלב לא גדול די קטן לפני מספר ימים ומאז היא מסרבת להסתובב או ללכת לבד לכל מקום אנחנו גרים בישוב קטן בגולן היא ילדה מאוד רגישה וזה רק הרע את בטחונה רציתי לדעת האם כדאי לטפל מיד בעניין ע"י פסיכולוג או לתת לזמן לעשות את שלו תוך כדי תמיכה ושיחות בבית מה לעשות? תודה מראש יעל

לקביעת תור
    סגירה
    פחדים

הוספת תגובה

• פחדים בעקבות ארוע מציאותי

ד''ר שירי שדה שרביט
    07/05/2009

יעל שלום,
    לרוב ילדים מצליחים להתמודד בעזרת הכוחות הבריאים בתוכם, עם אירועים מפחידים ולא נעימים.
    אין צורך לפנות כעת לפסיכולוג. תוכלי לעזור לבתך ע"י עיבוד האירוע בדרכים שונות - משחק באמצעות דמויות וחיות, ציור, כתיבת סיפור, הכנת קומיקס של האירוע (אפשר ע"י שימוש במונות מעיתונים ומהאינטרנט), וכדומה. חשוב לאפשר לה לבטא מה שהיא חשה, ובמקביל גם להעביר מסר שהאירוע הוא אירוע נדיר, ואלו התנהגויות עשויות להבטיח לה יותר ביטחון שדבר כזה לא יקרה שוב. כמובן שרצוי להימנע מהבטחה שהדבר לא ישנה, כי אינך שולטת בכל הסיטואציות אליהן בתך תיקלע.
    יחד עם זאת, במידה ואת חשה כי בתך אינה מעוניינת להמשיך ולדון בנושא, כדאי להניח לה ולא להעלות אותו שוב ושוב.
    רק במידה והחרדות של בתך תעמיקנה ותמשכנה במשך יותר מחודשיים, כדאי לפנות להתייעצות עם פסיכולוג.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן שנתיים וארבעה חודשים נושך
    איילה
    05/05/2009

הילד שלי בן שנתיים וארבעה חודשים ובגן מתחילת השנה, אבל פתאום בחודש האחרון הוא הפך לנשכן. נכון, גם נושכים אותו, אבל אני לא יודעת מה לעשות. אגב גם אותו נושכים.
    אנחנו לא נושכים מאהבה, והפסקנו להגיד אני אוכל אותך, והנשיכות מחמירות. לפני יומיים הוא נשך ילד והילד סיפר לאמא שלו לידי. לא ידעתי איפה לקבור את עצמי.
    איך מפסיקים את זה?
    איך מתמודדים עם זה? נורא קל לשמוע בכל מקום זה גיל אבל זה קשה לעמוד מול הורים ככה, אני פוחדת שלא ירצו לשחק איתו, ושתץהיה לו סטיגמה של ילד נושך/לא בסדר.
    מה עושים?

הוספת תגובה

• נשיכות

נעמה סבג שמש
    06/05/2009

איילה שלום,

כיוון שהוא כבר גדול , ניתן לעבוד על שיטת התמלוגים והמתנות. שבוע של מדבקות שווה בחירת מתנה.
    שתפו בכך גם את הגננת.
    בנוסף, הבהירו לו מה כן מותר לו לנשוך. קנו בובה שהוא יבחר או נשכן. אמרו מה לא, אך הראו גם מה כן. תנו לו אופציות אחרות

בהצלחה!

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדת מבחנים בגיל 10
    דלית
    05/05/2009

שלום רב,
    בתי בת ה10 לומדת בכיתה ד, תלמידה טובה למדי עם ציונים גבוהים פיתחה לפתע חרדה ממבחנים ולחץ רב שמתבטה גם במבחן. בשיחותי עמה אמרה שהינה פוחדת להוציא ציונים נמוכים ממה שקיבלה עד כה (מדובר בציונים גבוהים 95 ומעלה), למרות שאני משוחחת ומנסה להרגיעה לפני הבחינות ללא הועיל. בינתיים למרות החרדות הציונים אין ירידה בציונים, שאלתי היא איך אפשר להפיג המתחים בגיל זה לפני בחינה שלדעתי החלו מוקדם מדי. ומה ניתן לעשות כדי שלא יחמירו?

אודה לתשובה.

לקביעת תור
    סגירה
    חרדת מבחנים בגיל 10

הוספת תגובה

• חרדות מבחנים

נעמה סבג שמש
    06/05/2009

היי דלית,

כדאי להפנות אותה לשיחה באופן ישיר עם יועצת ביה"ס. זהו נושא די שכיח והיא תוכל להקל עליה.

בהצלחה!

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדת מבחנים גיל 10

דלית
    06/05/2009

שלום נעמה,

תודה על תשובך, אך ציפיתי לעצה מה עלי לומר לו ואיך לנהוג במצב מעין זה לפני התערבות מקצועית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דלית- חרדת מבחנים.

נעמה סבג שמש
    06/05/2009

דלית היי,

את מוזמנת להתקשר אליי מחר בשעות הבקר ואתן לך הכוונה בשמחה.

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדת מבחנים

דלית
    07/05/2009

תודה רבה, אנסה ביום א' בבוקר.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדת מבחנים

רבקה זיו
    06/05/2009

הי דלית,
    מתיאורך את השגיה של בתך היא לא רק תלמידה טובה, אלא מצטיינת. האם היא שואפת לשלמות בכל הקשור ללימודים? האם יש לה אולי התחושה שאת מעריכה מאוד הישגים לימודיים גבוהים וחשוב לך מאוד שהיא תצליח בלימודים? חשוב מאוד להבין מה גרם פתאום לחרדה הזו? האם היה לה ניסיון כושל במבחן מסוים? האם היא משקיעה מאמצים רבים בלמידה ולכן חוששת מכישלון?
    ישנן סיבות רבות לכך שילד מפתח חרדה מבחינות וחשוב לדעת אותן כדי לסייע לו.
    אחת הדרכים היא לשוחח עם בתך ולומר שאת מעריכה את מאמציה גם אם הציון שתקבל יהיה 80לצורך העניין. כמובן שציון 80 הוא ציון מעולה ולא נחשב לנכשל. חשוב להפחית בדרישות ובצפיות ממנה. בררי עימה מדוע היא חוששת מכישלון ומה נחשב כישלון עבורה.
    ולבסוף, שוחחי עם יועצת בית הספר ומחנכת הכיתה, יש להם הכלים לסייע.
    בהצלחה
    אשמח להתעדכן

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה לדר' שירי שדה שרביט - ילדי מפח
    אנה
    05/05/2009

שלום רב,
    בני בן שנתיים ושלושה חודשים.
    בני מאוד מפחד מהרבה דברים, כגון: קרוסלה שבה עולים על סוסים ומסתובבים. רכבת ,
    סוסים אמיתיים, דמויות מסויימות, טון דיבור שונה, רעשים.
    הוא מגיב בבכי , בהסתרת הפנים ומתעקש שלא לעשות.
    הוא כל הזמן אומר לי שהוא מפחד.
    כשאני מכינה אותו למפגש מסויים , הצגה וכו... הוא תמיד אומר לי "אני לא אפחד"
    מה עליי לעשות? ממה זה נובע?
    אנה

הוספת תגובה

• פחדים

ד''ר שירי שדה שרביט
    07/05/2009

אנה שלום,
    הפחדים שציינת הםנשכיחים בקרב ילדים. נטייה לפחד היא אחד המאפיינים המולדים, שעוצמתו משתנה בין אדם לאדם.
    גם בהינתן שבנך נוטה לפחד יותר מילדים אחרים בגילו, תוכלי לעזור לו להתמודד עם הפחדים ולהגיב באופן תואם יותר. הדבר הראשון המשמעותי הוא מתן לגיטימציה לפחד - פחדים וחרדות הם תכונות חשובות שהשתרשו באדם בתהליך האבולוציה, והרי הגיוני שהילד לא ירגיש נוח עם טון דיבור שונה, או רעשים. עדיף לחשוש ממצב כזה לא מוכר וצורם, כי אכן אפשרי שהוא מעיד על סכנה. כלומר התגובה ההגנתית של הימנעות היא טובה, אולם כדאי לעזור לו להיות מסוגל גם להתמודד עם הדבר המפחיד בעוד אופנים מלבד הימנעות. לכן, כשבנך מנסה לא לפחד, לגבי חלק מהדברים אפשר דווקא לומר לו: "זה בסדר לפחד, באמת יש כאן סוס מאוד גדול...", או משפט אחד ברוח אמירה זו, ואז להוסיף עידוד קל לגשת לדבר המפחיד, במידה והדבר מתאים. לגבי חלק מהפחדים, במיוחד אלו שאינם כ"כ משמעותיים לחיים - כמו פחד מקרוסלה, הייתי מניחה לו. במידה והוא משחק במשחקים אחרים בגן השעשועים, אזי להימנעות מהקרוסלה אין תופעות לוואי.
    כמו כן, כדאי שתחשבי על מתן חפצים לבנך, שיוכלו להרגיע אותו כאשר הוא מפחד - בובת פרווה, דמות שהוא אוהב, "כדור אומץ" וכדומה.
    כאשר את רואה שבנך מתקרב ומנסה להכיר גירויים מפחידים, רצוי מאוד לעודד אותו ולשבח אותו על כך.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לפסיכולוג - ילדה בגיל ההתבגרות
    דבי
    05/05/2009

אני אם חד הורית ( גרושה כ 7 שנים) ומגדלת את בתי אשר גרה עימי.
    בתי נמצאת היום בכיתה ו' .
    עד סוף כיתה ה' בתי היתה תלמידה מצטיינת, נעימה וחברותית מאד.
    בשנה זו חלה ירידה משמעותית בהישגיה הלימודיים ואפילו חומר שידעה על בוריו בשנים קודמות היא מתקשה בו.
    אינה זוכרת נושאים פשוטים כמו לוח הכפל.
    כל זמנה מתעסקת עם התכתבות באינטרנט עם חברותיה, הורדות והעברות שירים ותמונות בפלאפון,
    חלה הרעה גם בהתנהגותה - היא אדישה, מזלזלת, חצופה, מנבלת הפה, ואף מעט אלימה.
    האם יש הסבר לתופעות הללו?

דבי

הוספת תגובה

• מתבגרת צעירה

ד''ר שירי שדה שרביט
    07/05/2009

דבי שלום,
    אכן הבחנת נכונה כי בתך, על אף היותה עדיין תלמידת בי"ס יסודי, היא כבר מתבגרת צעירה. לפיכך חלק מההתנהגויות שלה הן מאוד מאוד נורמטיביות ואופייניות לגיל - התעסקות רבה עם החברות באמצעות סוגי המדיה השונים, וגם התנהגות מרדנית מולך.
    יחד עם זאת, את מציינת ירידה מאוד חדה בלימודים, עד כדי כך שאינה זוכרת את לוח הכפל כדברייך. זהו היבט מדאיג שיש לברר אותו גם עם הילדה וגם עם המערכת החינוכית. ייתכן שהיא עסוקה בעולם החברתי מאוד מאוד ולכן נותרת לה מעט אנרגיה פנויה ללימודים, אולם חשוב להבהיר לה שגם הלימודים הם אלמנט משמעותי. ייתכן גם שיש לחץ חברתי לא ללמוד ולא להיות "חנונית".
    כדאי שתשבי עם בתך ותשוחחי עמה על הנושאים המעסיקים אותה ועל הדברים שמטרידים אותך. רצוי לעשות זאת ללא שיפוטיות וללא ביקורת, אלא לקבל את העובדה שהחברה היא היבט מאוד מאוד משמעותי בגילה, ולנסות למצוא דרכים לעזור לה להתמודד היטב עם הלחצים המופעלים על מתבגרים.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גירושין ומעבר
    הילה
    05/05/2009

שלום, אנחנו זוג בתהליך גירושין, הבנות עדיין לא יודעות.
    לפני 9 חודשים קנינו בית ליד ההורים שלי שנמצא בבניה ויהיה מוכן בעוד 5 חודשים
    הבנות(אחת בכיתה ב' והשניה בגן)רשומות כבר בשכונה החדשה ומוכנות למעבר במחשבה כמובן
    אני בטוחה שההתאקלמות תיקח קצת זמן.עכשיו בעקבות הגירושין אנו מוכרים את הבית ואני אעבור לשכירות ואני מעדיפה כן לעבור ולגור ליד הוריי, השאלה שלי היא כזו האם כדאי לוותר על המעבר ולהשאיר את הבנות בשכונה הקיימת בגלל שהן צריכות לעבור בקרוב את השינוי בבית ולא כדאי גם לשנות להן איזור מגורים ולימודים למרות שהן יודעות שעוברים וכבר רשומות?
    הילה

לקביעת תור
    סגירה
    גירושין ומעבר

הוספת תגובה

• גירושין ומעבר

נעמה סבג שמש
    06/05/2009

היי הילה,

ברור שהמעבר בנוסף לשינוי בבית הוא בעייתי.

את ההחלטה הייתי לוקחת איתן, לאחר שהייתי משתפת אותם ונותנת להם לעכל את המציאות החדשה.

אולי הן כה מצפות למעבר, שהשארות רק תאכזב אותם? החליטי איתם, לאחר שאת ובן זוגך תשתפו אותם ותכינו אותם למצב בבית בעזרת שיחות וספרים, ואם יהיה צורך- גם גורם מקצועי.

בהצלחה!

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת 6 שמרביצה חופשי לאמא שלה
    איה
    05/05/2009

יש לי ילדה בכיתה א' שפשוט לא מוכנה לשמוע את המילה "לא" כל דבר שהיא רוצה או מבקשת או עושה משהו לא טוב היא לא מוכנה לקבל ממני האמא שלה את המלה תפסיקי או לא, היא מתחילה להרביץ, מתחילה לקלל מה לא? אז אני אולי נותנת פליק קטן אבל המכות שהיא נותנת לי השאלה היא מה לעשות ועד איפה הגבול היא לא מפחדת ממני בכלל.

הוספת תגובה

• חינוך והצבת גבולות.

נעמה סבג שמש
    06/05/2009

שלום איה,

את בהחלט מתארת פה מצב קיצוני ובעייתי.

אני מניחה שהבעיה לא החלה פתאום, וחוסר ההקשבה של הילדה והיכולת שלה לקבל סירוב לא נולדו בן יום.

הבעיה היא חוסר סמכות שלך וחוסר הצבת גבולות. אין ספק שתצטרכי לעבוד על שיקום סמכותך כאמא.
    נושא זה הוא מורכב , ולאור המצב אף דורש הכוונה אישית.

הייתי ממליצה לך לפנות להדרכה אישית כדי לעצור את זה. המצב קיים פוגע מאד, גם בך וגם בילדה, ועלול רק להחמיר.

אל תמתיני!

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחד מזרים
    מיכל
    05/05/2009

שלום רב,

ביתי בת שנה ותשעה חודשים ולאחרונה התחילה לה חרדה ופחד מזרים שלא היה ברמה זו קודם.
    חשוב לציין שאף פעם היא לא הלכה בקלות אל אנשים שלא הכירה אך בשבועיים האחרונים יש החמרה בתגובותיה.
    היא החלה גן לפני 3 חודשים , היה לה שבוע ראשון קצת קשה אבל מהר מאד היא הסתגלה מצויין !!!.

לאחרונה כאשר היא פוגשת בהורים שבאים בבוקר/ שאוספים מהגן / מדריכות החוגים / אבא של הגננת ואפילו סבא של בעלי בארוחת שישי שהיא רואה פעם בחודש/ שכנים בחדר מדרגות או אפילו סתם במסעדה . חלק מן הפרצופים היא כבר ראתה ומכירה . היא פשוט קופאת על מקומה מורידה מבט ובוכה ולא נרגעת עד שאותו אדם יילך . גם אם אני אפילו לידה ואף מחזיקה אותה בידיים קשה מאד להרגיע אותה.

האם זה טבעי ? מן שלב כזה? כיצד עלי לנהוג ולהתמודד ?

בתודה מראש,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה
    פחד מזרים

הוספת תגובה

• טרם קבלתי התייחסות...

מיכל
    06/05/2009

שאלה מאתמול לגבי פחד מזרים - להתייחסות אודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחד מזרים

ד''ר שירי שדה שרביט
    07/05/2009

מיכל שלום,
    את מתארת תופעה מאוד שכיחה לגיל של בתך. בתך מבינה הקשרים חברתיים באופן מורכב יותר מבעבר, היא יודעת שאתך הכי טוב ונעים, בעוד שעם אנשים אחרים מחוץ למשפחה הקרובה, יהיה לה יותר קשה - הם עלולים לא להיענות לבקשותיה, לא להבין את הדיבור שלה, להיות עסוקים בדברים אחרים או אפילו לכעוס ולנקוט בסנקציות. ואנחנו יודעים הרי, שמבחינתה היא צודקת...
    תוכלי לעזור לבתך בשתי דרכים - ראשית, רצוי להכין אותה מראש למפגשים בהם יהיו אנשים שהיא רואה לעתים רחוקות, למשל בהצגת תמונות וסרטונים של אותם אנשים במחשב, מפגישות קודמות. אפשר אפילו לצלם אותה איתם אחרי שהיא נרגעת, ולהראות לה טרם הפגישה הבאה.
    בנוסף, כשבתך בחרדה, חבקי אותה חזק והרגיעי אותה במלים ובמחוות גופניות. החרדה שוככת לרוב לאחר זמן קצר, ואז תוכלי לעזור לה להתחבר וליצור קשר עם האנשים האחרים, כמובן בהדרגה (למשל, לדבר עם הסבא כשהיא עלייך). כמו כן, חשוב לחזק כל התנהגות של יצירת קשר עצמאית, ובמידה והיא מתקשרת עם אחרים היטב, להשתדל שלא להתערב ולתת לה להינות מהמרחב החדש שנוצר.
    כפי שציינת בשאלתך, זהו לרוב שלב התפתחותי חולף.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה