מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
מנהל הפורום

- פחדים של ילד בן 4רונה12/04/2009
בני בן 4. לאחרונה מוטרד מאד ומפחד מדמויות שרואה בציורים התלויים בבתים על הקירות, בעיקר מפרצופים עם הבעה של עצב או בכלל הבעות שאינן מביעות שמחה. מפחד מאד מפסלונים קטנים שמוצגים לנוי בבית שלנו ובבתים של חברים וממסיכות התלויות לקישוט (כשנתקל בבתים של חברים)
מאז שהתחיל להביע עצמו (לפני גיל שנה) היה בוכה ומבקש שנזרוק לפח מספר משחקים שהשמיעו קולות חזקים מידי או שהשמיעו קולות + תנועה וכן שנפטר ממשחקים עם ציורים של מסיכות.
התופעה הייתה בעבר במינון נמוך ואכן נעניתי לבקשתו והחבאתי משחקים שלא הרגיש אתם נוח.
לאחרונה התופעה התחזקה מאד והבנתי שעלינו לעזור לו להתמודד אתה. הפעולות שנקטתי:
1. מתן לגיטמציה לפחד - אני מסבירה לו שזה בסדר לפחד ושכל אחד פוחד ממשהו אחר. נותנת לו דוגמאות לפחדיםשלי בתור ילדה, של בני משפחה וחברים מהגן.
2. מקרבת אותו לחפצים מהם פוחד ובעדינות עם הסבר והרבה רוך מבקשת שייגע בהם ומסבירה בפרוטורוט מה מביע כל פרצוף ומאילו חמרים עשויים הפסלים והמסיכות וכיצד עושים אותם.
3. הסבר על כך שאפשר להתגבר על פחד לאחר שמבינים שאין סיבה לפחד.
4. לאחר התייעצות עם הגננת שלו, תליתי לו טבלה למילוי מדבקות בכל פעם שיצליח להתגבר על פחד ממשהו
כל הניסיונות נכשלו. הילד ממשיך לפחד מהתמונות והפסלונים ומבקש שילוו אותו כשעובר ליד חפצים מהם מפחד וממשיך לבכות ברעד בנוכחותם. גם בלילות לפעמים מתעורר ומבקש שאבוא לישון אתו (דבר שלא קרה עד כה)
אבקש לקבל הנחיות להתמודדות עם הסוגיה
תודה
רונה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר פחדים של ילד בן 4
ליאת גרוס14/04/2009שלום רונה.
זה שכיח שילד בגיל 4 מפחד, ועם הזמן זה יעבור.בגיל זה לא תמיד ילדים יודעים להפריד בין מציאות ודמיון.
נראה שאת עושה הרבה דברים נכונים . אנסה להציע עוד כמה דברים ואם גם זה לא יעזור כדאי לפנות לייעוץ פנים אל פנים.
- ניתן לנצל את העובדה כי בגיל זה אין הפרדה ברורה בין דמיון למציאות ולנסות לעזור לו להמציא גיבור (אפילו תלכו איתו לחנות ותקנו לו סופר מן או משהו כזה) שיכול להלחם ב"רעים". שהוא ייקח אותו איתו והוא ישמור עליו. או שתקנו לו תחפושת של גיבור ותיתן לו כוח ותסייע לו להלחם.
- אל תיכנסי לישון איתו במיטתו. זה רק ישמר את הפחד. תתני לו כלים להרגע. תשאירי לו אור קטן. ושדרי לו שהוא חזק ועוד מעט יירגע.
- קני לו ספר שקשור בילד שמתמודד עם פחדים ותקריאי לו (רצוי לא לפני השינה) תדברי איתו על הילד בסיפור ועל הפחדים של הילד הזה.
אשמח להתעדכן
ליאת* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בן 8 לא ממושמעvit12/04/2009
שלום, אנו הורים לשלושה ילדים: שני בנים בני 8 ו-4 ובת שנולדה לפני 4 חודשים. בני הבכור הינו מאז ומתמיד ילד רגיש יותר שנזקק ליותר טיפול ותשומת לב. הוא עדין בוכה מכל תסכול קטן ומתלונן ללא הרף שאינו זוכה לתשומת לב מספיקה... אני מבחינתי מרגישה שאני עושה כמיטב יכולתי בהתחשב בנסיבות... הוא מאוד אוהב את אחיו אולם רב עימו ללא הרף, צועק עליו ומקלל... אני מרגישה לפעמים שהוא ממש "משפיט" אותו ומתקשה שלא להתערב... לאחרונה (חצי שנה בערך) הוא מתחצף אלי מאוד. שום דבר שעשיתי או אמרתי (הסברים דידקטיים יותר וגם פחות)לא הצליח למגר את התופעה. הדבר מפריע לי ביותר והצהרתי -גם בפניו- על מלחמת חורמה ... רק שאין לי נשק כרגע...גם בבית הספר המורה מתלוננת על כך שאינו קשוב לה והרבה פעמים עושה ככל העולה על רוחו (הוא תלמיד טוב מאוד) אנחנו נמצאים במעגל כעס שלא נגמר וזה מכאיב לי מאוד. אנא עצתכם.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר גבולות ואח חדש
נעמה סבג שמש13/04/2009היי,
נשמע שמעבר לרגישות של הולדת אח חדש למשפחה, קיימת גם בעיה של גבולות.
התקיפות שלכם מתבטאת בהסברים, וברגע שכלי זה "לא עובד", אתם תקועים.
הוא צריך לדעת שיש לו אפשרויות ואם הוא לא יבחר, אתם תבחרו ותחליטו. הוא צריך לדעת שיש השלכות למעשיו, ואלה יהיו התשלום.
צריכה להיות חוקה בבית של מה מותר ומה אסור ומה קורה כשעוברים על החוקים.
בהצלחה1* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- עזרה דחוףמתלבטת11/04/2009
שלום רב,
אני עומדת ללדת בקרוב ויש מספר נושאים שממש מטרידים אותי:
למרות שזה נשמע מזעזע ואני בכוונה נותנת דוגמאות קיצוניות תינוק שבוכה ולא מתייחסים אליו או שלא מחליפים לו חיתול יהיה יותר מחושל כתוצאה מכך? או שילמד להסתדר בכוחות עצמו וזה לא יפריע לו בפעמים הבאות? מה הוא בעצם חישול? האם תינוק זכר שתנתן לו המון אהבה יהיה רגיש ולא מחושל?
האם חיזוקים חיובים לילד יגרמו לו לדרוש מעצמו פחות? שאלה זו עלתה לי בעקבות ראיון עם חיים יבין שטען שאימו לא הייתה מרוצה מהישגיו אף פעם ותמיד חש צורך להוכיח לה את עצמו מה שגרם לו להגיע להישגים גבוהים.
היה לי ממש קשה לעלות דברים אלו ואשמח לתשובה מהירה אני מוטרדת מכך וחרדה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר אמהות
זהורית אסולין שמחון12/04/2009אני יכולה לנסות ולענות נקודתית על השאלות ששאלת אך נראה שמה שמסתתר מתחת לשאלות אלו הוא חשש עמוק המכונן בתוכך איזה מין אמא תהיי לתינוקך הקרב ובא, זהו חשש טבעי למי שעדיין לא התנסתה באמהות. ועל כן קחי לעצמך את הזמן לגלות למה בנך זקוק, מה מרגיע אותו, מה מחזק אותו. אני מאמינה שכתינוק ילד זקוק לטיפול מסור והדוק, אי החלפת טיטול אינה חישול כיוון שהוא אינו מסוגל לטפל בעצמו ולהחליף בעצמו. במשך הזמן נבנים יותר מצבים באופן הדרגתי שמביאים את התינוק לעצמאות לצד ליווי פיזי ורגשי של ההורה. לאחר שתלדי ותכירי את תינוקך אם עדיין יתעוררו בך שאלות אלו את מוזמנת להעלותם כאן באתר
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- פחדים!!!!ליאת11/04/2009
שמי ליאת והבן שלי בן שנה וחצי בדיוק הוא נימצא אצל מטפלת בביתה עם עוד 3 ילדים בני גילו
המטפלת נשואה עם 2 ילדים ואני יודעת שהם מאוד מפחדים מאביהם ובזמן האחרון הבן שלי קם באמצע הלילה וגם במהלך היום ואומר את שם האב ( פאפה) בלחישות ואז עושה תנועת זילזול בפה
אני מאוד מפחדת ורוצה לדעת מה פשר ההיתנהגות הזו..זה המילה היחידה שהוא לוחש הילדים של המטפלת קוראים לאביהם פאפה
אשמח לתגובה מהירה כולי בלחץ ולא יודעת מה לעשות!!!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר פחדים
זהורית אסולין שמחון12/04/2009אני מאד מבינה את מצוקתך ופחדייך אך מתקשה לתת לך מענה לסוגיה זו דרך האינטרנט, עליך לבחון אם קיימים עוד שינויים בהתנהגותו. כדאי לברר עם המטפלת כמה בעלה נוכח במהלך היום ומה מהות הקשר של האב עם התינוקות, כדאי לברר גם עם הורי התינוקות האחרים.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- לחץ ריגשיהדס ואסתי11/04/2009
למנהלי הפורום שלום
אנחנו דודות לבן ובת, הבן בן 8 והבת 5, אביהם ואימם בהליך גירושין מאד סוער, הילדים רואים את אביהם לעיתים רחוקות למרות שנקבע אחרת, כי אימם לא מאפשרת זאת, הילדים התארחו אצל אביהם במהלך החג מס' ימים ובסך הכל שמחו ובילו יפה, אך שמנו לב למס דברים מדאיגים:
1. בלילות הילדה חלמה חלומות ובכתה בשינה ודיברה על כך שהבובה בראצ שקיבלה מאביה ליום
הולדתה נזרקה לפח ושהיא רוצה את אבא, הדבר נמשך בלילות ובמשך היום לא היה ביטוי לכך.
2. האם נתנה לבן טלפון נייד, והתקשרה אליו בערך כל 10 דקות במהלך השעות שהיה ער או שלחה
לו הודעות כתובות, ובכל רגע כזה הוא היה נכנס ללחץ מפסיק לשחק והולך הצידה, עונה לה ולאחר
מכן נעשה עצוב וחשדן ומדבר בגסות אל אביו עד שהיה מתאושש ושוב מחייך ומשחק עד לצלצול
הבא. בשלב מסויים אביו סיכם איתו שהטלפון יהיה ברשותו בבוקר ובערב בלבד והילד מאד שמח.
בבדיקת ההודעות הכתובות בנייד נמצא כי אימו כתבה עבור הילד "תבנית מוכנה מראש" וכך הדבר
התנהל: היא שלחה הודעה עשרות פעמים של "מה קרה" והוא היה צריך להחזיר לה עשרות פעמים
את "התבנית שכתבה עבורו" "אצל אבא אני מרגיש יתום" .
שאלתנו היא: האם דברים כאלה קורים אצל זוגות מתגרשים, האם האמא נורמלית והאם הדבר
ישאיר אותות קשים אצל הילדים והדבר הכי חשוב האם היא מסוכנת לילדים ואל מי ניתן לפנות
בענין כי הרווחה מתייחסת לפניות של האבות בחשדנות ונוטה יותר לצדד באימהות מבלי לבדוק.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לחץ רגשי
זהורית אסולין שמחון11/04/2009גירושים שאינם נעשים ברוח טובה, וכאשר הילדים הופכים להיות כלי נשק בידי ההורים אכן משאירים צלקות לא פשוטות על הילדים, צר לי שכך הילדים צריכים להכנס בין ההורים. אם אתן מכירות מישהו שקרוב לאם שיכול להסביר לה כדאי לעשות זאת, אני בטוחה שהיא אינה רוצה לפגוע בילדיה אך בלהט הזעם והכאב שבגירושים היא פורקת זאת גם קצת דרכם. אינני יודעת כיצד מתייחסת הרווחה אני רוצה להאמין שהם בודקים לעומק כל מקרה לגופו. נסו אתן בתור הדודות שקצת נמצאות מחוץ לעניין לא לנקוט עמדה מי צודק האב או האם אלא לשוחח עם הילדים על הכאב והקושי שלהם בתהליך , לא כדי לסחוט מהם פרטים על המניפולציות של האם ולא כדי לשכנע אותם שהאב טוב יותר, אלא כדי להיות איתם בכאב, בקושי ובמורכבות להקשיב מבלי לנקוט עמדה לטובת אחד הצדדים.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהגירושים
זהורית אסולין שמחון11/04/2009אפשר להסביר לילדים שכרגע ההורים מסוכסכים וחלק מהסכסוך והכעס נופל עליהם. בהחלט אפשר להציע להם לשמור את הצעצועים בבית אביהם וכך יהיו להם צעצועים בשני המקומות. אם האב רואה שהפלפון מקשה על תפקוד בנו אפשר לקחת ממנו (מה גם שראיתי שהילד שש לפתרון זה) אפשר שהאב יאמר לאם שלאור ה- סמס שהיא שולחת הוא מבקש לא לשלוח את הפלפון עימו ואם כן אז הפלפון יהיה תחת פיקוחו.גירושים זה אכן סיפור מורכב וכל הכבוד לכן שאתם לא בשום צד אלא בצד של הילדים שפעמים רבות יוצאים מוזנחים וחבולים בתהליכים סוערים אלו.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמדוע הילד מוסר לאם דיווח כוזב
הדס ואסתי11/04/2009לאחר החופשה אצל האב שבה בילו הילדים מאד יפה ונראו מאושרים ושמחים הבן דיווח לאם כי סבל בחופשה, לא קיבל מתנות , בקושי אכל, לא בילה ואף נילקח ממנו הטלפון ואביו נזף בו כל הזמן ולכן הוא לא רוצה יותר לראות את אביו - על כך דיווחה האם לרווחה.
מה המניע של הילד לומר דברים לא נכונים כאלה וכיצד ניתן לטפל בזה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהנקרע בין שני ההורים
זהורית אסולין שמחון12/04/2009הילד תלוי מאד באימו פיזית ורגשית וכנראה הוא קולט שאלו המסרים שהיא רוצה לשמוע, קשה לה לשמוע אותו אומר שנהנו אצל ההורה השני. הדרך לטפל בזה היא לא להכביד על הילד אלא לפנות לייעוץ מקצועי כיוון שהנושא סבוך ומורכב אם זה מפריע לאב עליו לפנות לאופציה של גישור, או לחלופין אופציה משפטית שגם היא גובה מחירים לא פשוטים
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אוננות אצל ילדה בת10.5מגי11/04/2009
אני תפסתי את בתי בת 10 וחצי מאוננת
מה אני אמורה לעשות ואיך אני אמורה להגיב
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר אוננות
זהורית אסולין שמחון11/04/2009אוננות היא דבר טבעי אצל ילדים חשוב ללמד אותה לעשות זאת במקום פרטי ואישי, ולבדוק שהיא אכן מסוגלת לבחור עיתוי מתאים לכך (ילדים רבים עושים זאת לפני השינה) ולא במהלך היממה במקומות פומביים או בזמנים שמסיחים אותה מסדר יומה הרגיל .
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההבעת תודה
הדס ואסתי11/04/2009זהורית שלום וחג שמח
תודה מקרב לב על תשובתך, היא חשובה לנו מאד, אנו לא מצדיקות שום צד, למרות הקירבה לאב, הילדים מאד חשובים לנו, הם נפלאים ומפותחים. אנחנו לא מתערבות או נוקטות עמדה.אך מסתכלות מהצד בכאב וחשש לילדים ורק שהוא פונה אלינו אנו עונות לו אך חוששות לייעץ משהו לא נכון.
רצינו לשאול כיצד לנקוט לגבי מתנות והאם נכון מצד האב למנוע במהלך היום את הנייד ולאפשר רק בבוקר ובערב. [לאור התגובות הקשות של הילד לכל שיחת טלפון מהאם]
ולגבי המתנות אם לבקש כי ישאירו אותם בבית האב בכדי למנוע מהם את הסבל שבהשלכת המתנות
כי הילדים קיבלו הרבה מאד מתנות וקודם הם לקחו אותם לבית אימם ושם הושלכו המתנות על ידה לפח לדברי הילדים.
לגבי האם - נסינו ליצור איתה קשר ולהעביר לה מסר שהיא יכולה לפנות אלינו במידה וזקוקה לעזרה או שיחה או כל דבר אך היא הגיבה בגידופים וטרקה את הטלפון ואנו לו יודעות באיזה דרך לפנות אליה לפחות לטובת הילדים.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהגירושים
זהורית אסולין שמחון11/04/2009אפשר להסביר לילדים שכרגע ההורים מסוכסכים וחלק מהסכסוך והכעס נופל עליהם. בהחלט אפשר להציע להם לשמור את הצעצועים בבית אביהם וכך יהיו להם צעצועים בשני המקומות. אם האב רואה שהפלפון מקשה על תפקוד בנו אפשר לקחת ממנו (מה גם שראיתי שהילד שש לפתרון זה) אפשר שהאב יאמר לאם שלאור ה- סמס שהיא שולחת הוא מבקש לא לשלוח את הפלפון עימו ואם כן אז הפלפון יהיה תחת פיקוחו.גירושים זה אכן סיפור מורכב וכל הכבוד לכן שאתם לא בשום צד אלא בצד של הילדים שפעמים רבות יוצאים מוזנחים וחבולים בתהליכים סוערים אלו.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ילד בן 6 שגונביעלי10/04/2009
הילד הוא להורים גרושים אך אחותי לא מחסירה ממנו דבר ובמיוחד זמן איכות הוא כל הזמן איתה בבילויים בחוגים וגם קופת חיסכון יש לו עם סכום נכבד .
לא נראה שעובר עליו משהו הוא מקובל בחברה ולא חסר דבר ממותגים וכל דבר שהוא רוצה הוא בד"כ מקבל ,
עונשים הוא מקבל על מעשים שלא מוצאים חן בעיניה עונשים כמו לקיחת פוגים או לשבת לחשוב אחרי מעשה שלילי .
לכן לא מובן המעשה .
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר בן 6 גונב
ליאת גרוס10/04/2009שלום מיכלי.
ראשית כדאי לבחון יותר לעומק אם נמצא באיזו מצוקה. אולי משהו שקשור לגירושים.. שנית , לאחר שנתפס על גניבה צריך להיות עונש יותר רציני - אולי לקחת לו משהו שהוא שלו ולא להחזיר אחרי יום או יומיים (להגדיר מראש שלוקחים לשבוע לפחות, אם אפשר לא להחזיר בכלל, יותר טוב). לאיים עליו מהו הדבר הבא שילקח ממנו אם יקח משהו מאחרים
לא כדאי להעניש בזה שילך ויחשוב. תאמיני לי, אף אחד לא חושב בסיטואציה כזו "אוי באמת הייתי לא בסדר, לא אעשה את זה שוב".
.כדאי לדבר איתו ולבקש ממנו להסביר את מעשיו. מה הוא אומר ?
חשוב להבהיר לו באופן חד משמעי את חומרת מעשיו.
מקווה שהבעייה תיפתר בקרוב
ליאת* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התנהגות ילדה בת 5הילי10/04/2009
יש לי ילדה מדהימה, וחכמה בת 5 היא באמת מיוחדת ופיקחית מאוד...יש לי גם ילד בן שנתיין וארבעה חודשים, הבעיה הבת שלי קשה לה מבחינה רגשית : א. מכניסה ידיים לפה או כל מני דברים שיש לה ביד היא יכולה להכניס לפה... זה משגע אותי ואני כועסת עליה..
ב. קשה לה עדיין להיפרד בבוקר בגן
ג. כשאנחנו הולכים לחוג היא בוכה רוצה שאני אכנס איתה,\ זה לא אפשרי...
ד. לא רוצה ללכת לחוג בלט כמו כל החברות שלה..
ה. יכולה לבכות מדברים קטנים מאוד
ו. לא מקשיבה לי אני יכולה לבקש ממנה לעשות דבר מה מספר פעמים והיא לא מתייחסת אליי, זה מכעיס אותי מאוד
אילטו מספר דברים שמניתי על התנהגותה
תודה וחג שמח* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ילדה בת 5
ליאת גרוס10/04/2009שלום הילי.
את מתארת ילדה מדהימה מיוחדת ופקחית הסובלת מבעייה רגשית. נשמע כי היא מעט ילדותית לגילה וחסרת ביטחון. קשה להתייחס לשאלה בכמה שורות אך אנסה. אני ממצליצה על כמה דברים במקביל:
-זמן איכות
-הרבה חיזוקים ועידודים על מנת לחזק את הדימוי העצמי שלה
-הצבת גבולות ברורה בבית. חשוב שתתרגל לא לקבל כל מה שרוצה. חשוב שתלמד בבית להתמודד בעצמה בכל מיני מצבים. אל תעשי בשבילה דברים שיכולה לעשות בעצמה. שדרי לה שהיא בוגרת והיא הבת הבכורה שלך. עודדי אותה לעשות דברים של בוגרים.
- לא להתרגש מאד שבוכה ולא לרוץ לספק לה את מה שרוצה.
- כשאת לוקחת אותה לגן, תאמרי שלום ותלכי. שדרי לה שאת יודעת שתכף תרגע ותסתדר.
- בנתיים תתעלמי מהידיים בפה. זה משהו שמרגיע אותה והיא זקוקה לו. תעזרי לה להתחזק ואז זה יפסק מעצמו.
- ספקי לה התמודדויות בהם תוכל להתגבר על חששותיה בהדרגה. תתני חיזוקים משמעותיים על כל התקדמות מצידה.
מקווה שעזרתי.
אשמח להתעדכן על ההתקדמות
ליאת* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהעירית10/04/2009
שלום יש לי ילד בן- 7 וחצי מקסים
אני חליתי במחלת סרטן השד וכמובן שהיו שינויים בבית מצבי רוח שלי עצבנות עייפות רבה הכל מהטיפולים ובעצם בטיפולים נהייתי יותר רגישה אז כמובן שהסכמתי ליותר דברים פחות הייתי החלטית עם בני בגלל שגם לא היינו הרבה ביחד אחרי הבית ספר הוא היה הולך לקנטרי עם בעלי וחוזר בערב אני עדיין בטיפולים אומנם יותר קלים ההקרנות אבל עדיין טיפולים אני פחות עייפה רציתי לדבר על התזונה של בני שלאחרונה כבר הרבה זמן הדרדרה על הבוקר הוא רוצה מסטיק שוקולד מה עם גבינה לא אותי זה מרתיח מאד אני תמיד אומרת לא ואחר כך אני מוותרת אני בתוכי מרגישה אשמה על זה שלא הייתי הרבה איתו בגלל הטיפולים הקשים ואני בתוכי הייתי מאד רוצה להחזיר את הכל לתלם הוא כועס אני מתרגשת מזה ואפילו מרחמת עליו אני מודה שקרה לי משהו כזאת לא הייתי המצבי רוח שלו אתמול נהנינו פתאם בבוקר העולם חרב עליו אני משתגעת מהשינוי של מצבי הרוח שלו אני לא יודעת כבר מה לעשות גם לא לשכוח שהוא כבר ילד גדול עומד על שלו מביע את סמכותו והרצונות שלו היה משהו לפני שבוע מאד נפגעתי הוא ככה התעצבן ואמר אני רוצה לעזוב את הביעת תיהיה לי אמא אחרת לא טוב לי פה עשינו שיחה משפחתית שכל אחד צריך להגיד מה מפריע לו והוא בשיחה אמר כואב לי מה שאת עברת הביע את הרגשות בעצם אני מרגישה שכל התהליך של הכעס ואולי אפילו העצב עכשיו בא אחרי הרבה זמן שלא היה עכשיו מה לעשות שאני מכינה לו אוכל והוא אומר לי אני לא יוכל אני ירעיב את עצמי אודה בתשובה ליאת.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שלום ליאת
ליאת גרוס10/04/2009שלום ליאת
לא פשוט להתמודד עם מחלה כזו באמצע החיים. גם לבן שלך בטח לא פשוט והתנהגויותיו מעידות על כך. הוא בטח מאד חרד לך. העובדה שאומר שהיה רוצה אמא אחרת מעידה על חשש לאבד אותך או על קושי שלו להתמודד ולהכיל אותך ואת המצב. זה לא שהוא מתחיל את גיל ההתבגרות בגיל 7 וחצי.
אני חושבת שבמקרה זה כדאי להתייעץ עם פסיכולוג פנים אל פנים. כדאי שיהיה מישהו שתוכלי לדבר איתו ולהתייעץ ישירות. גם בנך צריך מישהו שיוכל לדבר איתו ולעבד את תחושותיו. חשוב ביותרבעיני. תראי שהתנהגותו תשתנה כשיהיה לו יותר ברור מה מרגיש, ויהיו לו כלים להתמודד.
חוץ מזה, נשמע לי שאת מאד קשה וביקורתית עם עצמך. זיכרי שאת עושה את המקסימום שאת יכולה כרגע ושבעתיד, כשתבריאי תוכלי לפצות על מה שאת לא מספיקה עכשיו.
רק בריאות
אשמח להתעדכן
ליאת* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התנהגות בת 9 - אולי צריך אבחון?טלי10/04/2009
שלום רב,
ביתי בת 9 וחצי בכיתה ג' מתנהגת בצורה לא יציבה ומאוד מדאיגה אותנו ההורים. יש לה 2 אחיות גדולות (17, 15) . להלן מספר דוגמאות: היא לפעמים לא רוצה ללכת לבית הספר וממש מביעה חרדה מאיך שהחברות יקבלו אותה.
היא לפעמים מאוד חברותית ורוצהלהזמין המון חברות אלינו אך כמעט ולא מסתדרת עם חברה אחת (עד היום אין לה חברה טובה אמיתית ותמיד בסוף נשארת לבד). היא לפעמים נתקפת התקפי זעם כאשר היא מרגישה דחויה על ידי אחיותיה וטורקת דלתות, בועטת ברהיטים וממש נכנסת להתקפי בכי. היא צועקת בחוצפה עלינו ההורים. אבל מאידך, היא מפחדת ללכת לישון לבד, מפחדת להכנס לכיתה לבד,מעדיפה להיות בבית מול הטלויזה בסביבתה הבטוחה ולא להזמין חברה, מבקשת מאיתנו ומהאחיות שלה חיבוק. לעיתים זה ממש מעיק כי כל אחד עסוק בעניניו.
בערב פסח היא הסתגרה בשירותים בזמן הסדר שערכנו אצל הורי וסרבה לצאת וזאת בגלל שכעסנו שבעטה בשולחן. אמי אמרה לי שהיא חושבת שאנחנו צריכים לקחת אותה לאבחון.
האם תוכלו לייעץ איזה סוג אבחון מתאים ואיפה ?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר אבחון זה לא הפתרון
ליאת גרוס10/04/2009שלום טלי. אבחןן פסיכודידקטי תפקידו לאבחן אם הבעייה היא לימודית, מהם לקויות הלמידה וכו', אבחון של קלינאית תקשורת או מרפאה בעיסוק בודק אם הבעייה קשורה בשפה או בתנועה,אבחון נוירולוגי בודק אם יש בעיית קשב וריכוז וכו'.
לפי מה שאת כותבת ברור כי מדובר באיזה קושי רגשי התנהגותי הקשור לחרדות וחוסר ביטחון. לכן לא צריך לאבחן את הבעייה אלא להבינה יותר לעומק ולטפל בה.
כדאי לפנות לפסיכולוג לטיפול בילדה המלווה בהדרכת הורים.
חרדות וקשיים מהסוג שאת מתארת ניתנים לטיפול. תפנו.
אשמח אם תעדכני אותי במתרחש
בהצלחה
ליאת* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- צריכה חוות דעתמיטל10/04/2009
ישנה בעיה שמפריעה לי מאוד לנהל חיים תקינים.
הנני אם לבחורה בת 22 ואני נמצאת במצוקה מסויימת עקב דרך ההתנהלות של בתי.
אם לומר את האמת הכל מבחוץ נראה יפה, ילדה יפהפייה שמקבלת כל הזמן מחמאות וחיזוקים אפילו מאנשים שאיננה מכירה, ילדה חייכנית ונעימה.
הבעיה היא שהיא חסרת בטחון ברמות מאוד גבוהות.
היא איננה נוהגת ללכת לבד למקומות כמו בנקים, קניונים וכו'..היא תמיד צריכה חברה/ידיד או אותי כדיי ללכת למקום כלשהו.
היה לה קשר בצבא עם בחור אך זה נגמר כעבור כמה חודשים.
לא היה לה חבר רציני מעולם למרות שאני יודעת(גם לפי מה שחברותיה מספרות)שיש לה המון מחזרים.
היא בקושי יוצאת בערבי שישי וכמעט ולא הולכת לחברותיה..הן כל הזמן באות אלינו הביתה..
היא אחת שעסוקה במראה שלה ולא נותנת לעצמה להשתחרר ולחיות את החיים.
היא כל הזמן אומרת שהעולם טוב רק לאנשים יפים וכאלה שלא נראים טוב לא מתקבלים לעבודות מסויימות ולא מקבלים את אותו היחס כמו אנשים שנראים טוב.
אני ממש דואגת לה מעצם הדרך שבה היא חושבת, אני מפחדת שהיא תחיה עד גיל מאוחר תחת הסינר שלי ואינני רוצה בכך. אני רוצה לראות אותה פורחת ומשגשגת לבד בכוחות עצמה,אני רוצה שתציב לעצמה מטרות בחיים כמו לימודים שכרגע היא רק חושבת עליהם כעל דבר שתעשה "כשייתחשק לה" ,אני רוצה שתחייה את החיים ושלא תשב בצד ותתן להם לעבור כאילו היו כעלה נידף ברוח.
האם אני אמורה להפנות אותה למקום מסויים שמטפל בבעיה הזו? או להמשיך לעמוד מהצד בתקווה שיגיע היום בו היא כבר לא תחשוש מהחיים כל כך?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר חוות דעת
ליאת גרוס10/04/2009שלום רותי
את כותבת שאת נמצאת במצוקה עקב ההתנהלות של ביתך. האם היא במצוקה ? האם היא מודעת לכך שיש לה בעייה ? אם התשובה היא לא - אין לך הרבה מה לעשות חוץ מלאמר לה את דעתך ולהציע לה לפנות לייעוץ פסיכולוגי. בחורה בת 22 כבר אחראית על עצמה.
חשוב להבין שאת לא יכולה לפתור לה בעייה שלך. תנסי להביא אותה למצב שהיא תחוש שהיא זקוקה לעזרה ואז שהיא תיקח אחריות ותטפל בעצמה.
אם מבחינתה אין בעייה אז כדאי לקחת צעד אחורה. אני יודעת שזה קשה. עוד כמה חודשים תבדקי איתה שוב. היא כבר תגיע לשלב שבו היא תחוש שהיא משלמת מחיר ותחליט לטפל. את לא יכולה לקצר לה את הדרך. אלו החיים שלה
אף אחד לא אמר שקל להיות אמא...
אשמח להתעדכן
ליאת
בהצלחה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שיבוש הסדרי ראיהשרי09/04/2009
אני גרושה כמעט שלוש שנים.הגרוש שלי ואני אימצנו ילד מגיל שלוש וכיום הוא בן תשע.היתה תקופה בהם הגרוש של קיים באופן חלקי את הסדרי הראיה עם הילד.לפני כשנה הוא התחתן ולפני פרק זמן קצר נולד לו ילד.בחודשיים האחרונים הוא כמעט ולא ראה את הילד בכלל בטענות שונות ומשונות.כשהסברתי לו את החשיבות של הקשר עם הילד,הוא אמר אני לא חייב לראות אותו אלא רק אם אני רוצה.אני מעריכה שזה הולך להיות המצב החדש בחייו של הילד שלי.ליבי נקרע מול המחשבה שהנוכחות שלו תהיה כמעט אפסית.הייתי מבקשת לדעת מה לומר לילד וכשתעוררנה שאלות כמו:מדוע אבא לא בא לקחת אותי?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לא ליפול במלכודות - הסדרי ראיה
ליאת גרוס09/04/2009שלום שרי.
אני מבינה למה ליבך נשבר. הילד כבר חווה פעם אחת הורים שנטשו אותו (תהה הסיבה אשר תהיה) ועכשיו זו תהיה פעם נוספת. אני מקווה שהאב המאמץ יחזור בו מהתנגדו ולאחר שיתרגל לנוכחות התינוק החדש, ימצא מקום גם לבנו המאומץ.
נכון להיום את לא יכולה למנוע מבנך את הסבל באופן מוחלט. יש מציאות שאותה את לא יכולה להסתיר מילד בן 9. לא כדאי לשקר לו ולהמציא משהו כמו הוא נסע, הוא עסוק, הוא חולה וכו'. לא לשקר. ניתן לאמר לו כי את לא יודעת למה וכי הוא מוזמן לשאול את האב המאמץ ישירות. יש ביהנם קשר ? הוא יכול להתקשר אליו כרצונו ? בכל מקרה אל תקחי עלייך את האחריות על התנהגות האב.ואל תלכלכי על האב. תאמרי שאינך יודעת.
את יכולה לאמר כי אם היית במקומו לא היית מוותרת על הילד בעולם כי הוא הדבר הכי טוב שקרה לך וכו'. תסיטי את הדיון לכמה הוא חשוב ומשמעותי לך ולא לכמה הוא פחות משמעותי כעת עבור האב. תגידי דברים שמדגישים את יתרונותיו וכוחותיו ושמי שלא נמצא איתו מפסיד.
עם כל מה שהילד עבר עד כה, הוא בטח גיבש לעצמו כוחות שיאפשרו ו להתמודד גם עם זה.
בהצלחה
ליאת* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מה ניתן לעשות עם ילד שגונביעלי09/04/2009
יש לי אחיין בן 6 וחודשיים ואחותי מתלוננת על כך שכשהם הולכים לכל מיני מקומות או ניפגשים עם חברים שלו הוא לוקח דברים בסתר וכשמרגישים שהדבר נעלם הוא בקור רוח אומר שלא ראה בעוד החפץ אצלו בכיס אם זה כסף או חפץ מסויים בעבר אבא שלי היה נותן לו כל הזמן כסף לקופת חיסכון האם זה גרם לו לתאווה . אם אמא שלי מניחה כסף על השולחן הוא לוקח ולא אומר דבר גם כששואלים אותו מחביא בתחתונים מפני שאחותי החלה בחיפושים בכיסיו .
לאחרונה נכנסו לחנות והוא פתח קופסא אטומה של טרקטור אולי כדי לקחת אותו.
הבת שלי קיבלה מתנה גומיות והוא לקח בלי שנשים לב וכשחיפשנו הוא ממש בקור רוח טען שהוא לא יודע איפה זה ואני בעדינות אילצתתי אותו לבדוק בכיסים עד שהביא לביתי .
עם חברה של אחותי הוא לקח לביתה מחזיק מפתחות והם לא הפסיקו לחפש והילדה צרחה שהיא רוצה רק שימצאו לה את זה ורק בבית אחותי ראתה אותו מוציא את זה בחדרו מהכיס אחרי שטען בפני כולם שלא ראה זאת בכלל וראה את הילדה בוכה .
מה ניתן לעשות אחותי החלה להסביר על משטרה ולקחה אותו לסיור ליד תחנת משטרה והוא בכה אך אני לא חושבת שזה יעזור אנא תנו לנו תשובה
להתייחסותכם נודה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ילד גונב -מה הוא אומר ?
ליאת גרוס09/04/2009.. שלום מיכלי
קודם כל חשוב לדעת כי אם ה ילד גונב אין בזה כל סימן לפעילות פלילית בעתיד. רב הגנבים הפליליים לא התחילו בגניבות קטנות מהסובבים אותם..דבר שני לפני שמאשימים צריך להיות בטוחים ב100 אחוזים, אם הילד חף מאשמה לגבי הגנבה שבה אתם מאשימים אותו, ייקח הרבה זמן לתקן את הנזק שעשיתם. הילד יחוש דחוי והאמון ייסדק, משני הצדדים. הוא יהיה בטוח שאתם לא בוטחים בו והוא, מצדו, יחוש חוסר אמון כלפיכם.
בדרך כלל ילדים לא גונבים בגלל שחסרים להם מזומנים, משום שהם לא מכבדים את זכויות הזולת, או משום שאינם מסוגלים להבחין בין טוב לרע. הם אפילו לא גונבים כדי לספק תיאבון בלתי נשלט או תאוות, למרות שהם עשויים להשתמש בכסף כדי לקנות מזון, צעצועים או דברים שחביבים עליהם.
למה, אם כן, ילדים גונבים? בחלק מהמקרים ילדים גונבים כדרך לבטא את רגשותיהם, או את החסר הרגשי שלהם בבית. זו הדרך שלהם להפגין את הצורך שלהם בתשומת לב נוספת, תמיכה או גילויי חיבה .
המלצתי היא לפעול בכמה מישורים במקביל:
1. יש לוודא כי לילד דמי כיס לבזבוז. ילדים צריכים שיהיה בידם מעט כסף להוציא על פי שיקול דעתם. זה לא צריך להיות סכום גדול,
2. במידה והילד נתפס "על חם" יש מקום להסבר חריף, לעונש, ולאיום בעונש נוסף במידה והדבר יחזור על עצמו. חשוב להסביר לילד כי להוריו מאד חשוב להמשיך ולתת בו אמון ואם ימשיך כך האמון יפגע.
3. חשוב להקשיב לילד (לא בהקשר הגניבות), להקדיש לו זמן איכות רב, לפחות שעה שלמה בשבוע רק לו. רק בכיף, בלי קשר לגניבות. שימו לב האם קרה משהו שמסביר את התחלת הגניבות ? מה עובר עליו ? האם חונב רק מחברים או גם מהוריו ? הוא בעצם צועק שיש איזט בעייה וצריך להבין מה היא ומול מי.
4. אם כל אלו לא עוזרים, כדאי לפנות לייעוץ מקצועי נוסף.
מקקוה שעזרתי
אשמח לשמוע כיצד הגיבה אחותך ומה קורה הלאה
חג שמח
ליאת
2.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חינוך ילדיםרונית08/04/2009
שלום
יש לי שני בנים בני 7 ו- 4.5
הם שונים זה מזה בתכלית השוני
הם כל הזמן רבים ולא מוותרים אחד לשני
כל אחד צריך להיות צודק
מה לעשות ???? ניסיתי הכל בעונשים בשיחות במשחקים משפחתיים
לא עוזר.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר עימותים בין אחים.
נעמה סבג שמש08/04/2009היי רונית,
שאלתך מאד כללית. היא עולם ומלואו. מקדי אותה.
חג שמח!
נעמה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תפקיד ההורה כמורה פרטי?חנן08/04/2009
שלום.
יש לי שאלה בנושא תפקידו של ההורה בחינוך ילדים .
יש לנו בת שהתחילה השנה בחטיבה , היא אובחנה עם בעיות קשב וריכוז ברמה נמוכה יחסית אבל מתקשה לשבת ולהכין בעצמה שעורים ללא עזרה .
הילדה מקבלת עזרה בהכנת השעורים במהלך השבוע ע"י מורה פרטי במספר מקצועות ובמקצוע החשבון בהסכמה היא מקבלת עזרה מאיתנו הההורים .
שאלתי:
1. האם אנו ההורים צריכים לראות את ההורה כמורה פרטי ?
2. איך לעזור לה (לילדה) האם לבדוק את החומר או לראות שעשתה ללא בדיקת נכונות הדרך והתוצאה ?
3. האם ככלל תפקיד ההורה לבדוק שעורים ?
4. האם להורה יש אחריות על הכנת השעורים של הילדה , ?
חג שמח
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שיעורי בית
נעמה סבג שמש08/04/2009שלום עמי,
אחריות על הכנת השיעורים היא אחריות של הילדים. אנו יכולים לכוון אותם לקחת אחריות על כך ואיך נכון וכדאי להכינם.
ההורה אינו מורה פרטי אלא הורה. חלק מתפקידיו הוא גם לעזור לילד שמבקש את עזרתם. כמובן, שנשאלת השאלה עד איזה גיל ומה היכולות של הילד. אם ישנם עימותים בבית בנושא הייתי ממליצה על עירוב מורה חיצוני כדי לא להגיע לעימותים עם הילד על כך. אך אם הילד מבקש ורוצה עזרה מכם זה נראה לו טוב ונכון לכוון ולהסביר, אך לא לשבת לידו ולהמתין שיפתור ויענה. לאחר ההסבר, אפשרו לילד לרכוש את העצמאות ולנסות להתמודד. תוכלו לבדוק בסופו של דבר או להדגיש בפניו שאם יהיו קשיים, אתם פה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
.jpg)
האם אתם שמרנים במיטה?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)