פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• מיניות בגן
    ענת
    27/04/2009

בני בן 6 והוא בגן חובה השבוע ארע מקרה בגן שהוא וילד נוסף הורידו לילד אחר את מכנסיו ואת התחתונים הסיעת שראתה מיד לקחה לשיחה והסבירה להם שזה אסור השבוע הם שיחקו בחצר הגן ובנו מעין מטוס בני הוכרז כטייס וחברו סגן הטיסת ילד שהיה מעוניין לעלות לטיסה התבקש להוריד את מכנסיו אחד הילדים קרא לגננת והיא זימנה אותם לשיחה והסבירה להם שהגוף שלנו פרטי ויש מקומות צנועים בגוף שלאף אחד אין רשות לגעת והורדת בגדים לאחר אסורה אני מאדמוטרדת מהתנהגות בני והייתי מעונינת לשמוע כיצד עלי לטפל בענין ומה להסביר לו שיהיה ברור וחד משמעי שזה לא יחזור תודה ענת

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    מיניות בגן

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• מיניות בגן

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

ענת שלום,
    ראשית כדאי שתבררי עם בנך מהיכן שאב את הרעיון להוריד בגדים, והאם מדובר בסקרנות טבעית או שהוא נחשף לרעיונות אלו היכנשהוא.
    שנית, אל לך להשאיר לגננת בלבד את החינוך לפרטיות הגוף. זהו מסר חשוב שעל הורים להעביר לילדים. אפשר להתחיל למשל במקלחת ולהסביר לו שהוא זה ששוטף את איבריו האינטימיים, להסביר שיש איברים שאנחנו לא חושפים, לא נותנים לגעת בהם וגם לא נוגעים אצל האחרים, וכדומה. כדאי להסביר זאת לילד בטון שאינו שיפוטי, שכן סקרנותו היא טבעית והוא אינו מבין את המשמעות הרחבה יותר של הפשטת ילד אחר.

בהצלחה,
    שירי

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• נשירת שער-הקרחה
    אנונימי
    27/04/2009

ביתי בת שנה וחודשיים בערך בסביבות גיל שנה התחילה להקריח במרכז הראש.
    השער נעשה דליל יותר וחלש כל נגיעה הורידה מקבץ של שערות הלכתי לרופא וזה רק שלח לבדיקת מומחה עור- התור לבדיקה רחוק מאוד.
    ואני ממש מודעגת כיוון שלא נעשו שום בדיקות (דם .....)
    ממה תינוקת יכולה להקריח מלבד חוסרים כגון אבץ וכו (ישנן מחלות שתואמות תופעה זו?)

לקביעת תור
    סגירה
    נשירת שער-הקרחה

הוספת תגובה

• העברת הודעה לפורום אחר

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

לקבלת תשובה רחבה ומקיפה, יש להציג הודעה זו בפורום: [a href=SelectedForum.aspx?ForumID=61 id=link]רפואת ילדים, מחלות ילדים[/a].

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדה ופאניקה אצל בת 3.5
    אפרת
    27/04/2009

ביתי בת 3.5 חכמה מאוד וחברותית ללא בעיות מיוחדות.
    יש לך פוביה מבלונים ואינה מתקרבת למקומות בהם יש בלונים, ואם במקרה נתקלת בבלון נכנסת להיסטריה וחרדה וועוזבת את המקום.
    לטענתה היא מפחדת שזה יתפוצץ.
    לאחרונה פיתחה פחדים למשחקים באמבטיה ומסבירה את הפחד בכך שהיא מפחדת שישברו. החרדה מתבטאת הביסטריה אם הצעצועים נמצאים באמבטיה ועד למצב הקיצוני שגרם לנו לזרוק יחד איתה את כל המשחקים לפח.
    החרדה מתבטאת בבכי, ברעד של כל הגוף.

למי כדאי לפנות?

לקביעת תור
    סגירה
    חרדה ופאניקה אצל בת 3.5

הוספת תגובה

• פחדים של בת 3.5

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

אפרת שלום,
    נראה לי שיש מן המשותף בין שני הפחדים של בתך - היא מפחדת שמשהו ייהרס וישמיע רעש, אולי חוששת מחוסר השליטה שבפיצוץ/שבירה. ילדים רבים פוחדים מבלונים, ותכופות ככל שהם נחשפים יותר לבלונים וככל שהם גדלים, כך הפחד חולף.
    תוכלי לעזור לבתך להתמודד עם פחדיה, על ידי כך שתשחק עם בלונים שאינם מנופחים, ובהמשך תנפחי לה אותם מעט, והיא תוכל לשחק עמם כשסכנת רעש הפיצוץ אינה גבוהה. כמו כן, לקראת הגעתכם לאירועים בהם יש בלונים, כדאי להתכונן עם הילדה לכך מראש ולהסביר לה כי היא עלולה להפסיד את הכיף שבחגיגה, רק בשל הפחד מהבלונים. כפי שאמרתי, לרוב פחדים מסוג זה חולפים מעצמם, ולכן איני רואה סיבה לפנות להתייעצות בשל פחד זה.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בני בן השלוש
    חן
    27/04/2009

שלום רב
    בני הבכור הוא בן 3, ילד נבון ומפותח, נוהג לפנות אלינו בבקשות תמיד בבכי ללא שום סיבה נראית לעין ואני מבקשת לדעת כיצד להפסיק את זה.
    כמו כן, כשאני ובעלי נמצאים יחד הוא תמיד מעדיף את בעלי על פני ורציתי לדעת את הסיבה

לקביעת תור
    סגירה
    בני בן השלוש

הוספת תגובה

• ילד בן שלוש

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

חן שלום,
    חשוב שתלמדו את בנכם לפתח דרכים נאותות יותר לתקשר את רצונותיו. בכל פעם שהוא פונה אליכם בבכי מלכתחילה (לא כאשר נפל או נחבל או ספג אכזבה מאוד קשה - אז הבכי עדיין מתאים בגילו), עליכם לומר לו נחרצות משהו בסגנון הדברים הבאים: "אנחנו לא אוהבים שפונים אלינו בבכי. זה לא נעים לשמוע, ואין סיבה לבכות סתם", ואז לבקש ממנו לחזור על בקשתו/דבריו בקול שאינו בכייני. רק לאחר שהילד יצליח לפנות אליכם בצורה הולמת, שבחו אותו על כך ותנו לו את מבוקשו. ככל שתהייו עקביים יותר בתגובות מסוג זו, כך ההתנהגות תכחד. בנוסף, כדאי לדבר עם הגננת על כך ולברר עמה האם בנכם נוהג באופן דומה גם בגן. במידה ולא, ייתכן שהוא למד כי פנייה אליכם בבכי מביאה להשגת יחס או תמורה מסוימת.
    לגבי העדפת הבעל, אני בטוחה שגם את וגם בעלך חשובים לילד. ייתכן שיש לו פחות מדי "שעות אבא", ולכן כשאתם יחד הוא מנסה להשלים את הזמן החסר. ייתכן גם כי הוא קלט שהדבר מפריע לך, או אף מפריע לשניכם, והוא מנסה להפעיל אתכם בדרך זו. כדאי לכבד את רצונו של הילד במקרה זה, אלא אם את והוא אמורים לעשות יחד משהו שאינו יכול לעשות עם בעלך.

בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה

חן
    28/04/2009

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טיסה לחו"ל כן או לא
    יפעת
    26/04/2009

שלום
    אני אמא לילדה בת שנה ו-5 חודשים ואני מעוניינת לטוס לחו"ל לשבוע ימים עם חברה רציתי לדעת אם כדאי או לא. יש לציין שהילדה נשארת עם סבתא שלה שאתה היא נמצאת רוב שעות היום בביתה היות ואני עובדת בבקרים ובשעות אחה"צ ,וכן גם עם בעלי בשעות אחה"צ. מדובר בילדה חברותית מאוד ועצמאית ומלאת שמחת חיים.
    השיקול שלי לגבי הטיסה הוא שלא טסתי כבר המון שנים ובטח לא יצא לי לטוס כי אני מתכננת הריון נוסף ואז זה יהיה מסובך כפליים.
    אשמח לתגובה בהקדם.

לקביעת תור
    סגירה
    טיסה לחו"ל כן או לא

הוספת תגובה

• טיסה לחו"ל כן או לא

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

יפעת שלום,
    בגיל של בתך, אמנם הפרידה לא תהיה קלה לילדה (וגם לך), אולם לא צפויים לה נזק או טראומה בשל כך. עדיף לנסוע לפרק זמן מעט יותר קצר משבוע, אולם גם בשבוע אין נזק. כדאי שתקפידי שבעלך ישוב מוקדם הביתה בשבוע בו תיעדרי על-מנת שבתכם תהיה איתו כמה שיותר. כמו כן, כדאי לחשוב באיזו מידה יהיה נכון לשוחח עם הילדה בטלפון, שכן היא עלולה להתעצב מאוד לאחר השיחה. בנוסף, בגילאים אלו מספיק להכין את הילדה ביום של הפרידה בלבד. לאחר שתחזרי, התכונני לקבל יחס קר וכועס ממנה למשך מספר ימים, וגם לחרדה רבה שלה מפרידות נוספות ממך, אשר תימשך לתקופה.
    לדעתי, כדי להיות פנויות לטפל בילדינו היטב, חשוב שנרגיש מסופקות גם בהיבטים אחרים של החיים מלבד האימהות, ואני מבינה שתקופת החופש הזו נדרשת לך על מנת למלא את המצברים, במיוחד לקראת הריון עתידי שאת מתכננת.
    שתהיה נסיעה טובה והתארגנות טובה לקראתה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גבולות לילד.
    רוני
    26/04/2009

שלום שמי רוני ולילד קוראים יריןץ
    ירין הוא הבכור שלי בן 3 ולו יש אחות קטנה בת 10 חודשים. אני עובדת בגן ילדים עם אמא שלי וירין נמצאאיתנו מאז שהוא נולד.
    כיום ירין ילד מפונק ללא גבולות בגן עושה מה שהוא רוצה, מרביץ נזרק על הריצפה אם משהו לא מסתדר לו כמו שהוא רוצה. בקיצור שובב ולא ממושמע בגן בכל אופן כי בבית אני כן מקפידה על כללים.
    ברצוני לדעת איך אני יכולה לשים לו גבולות ולהביא אותו למצב שיעשה מה שאני מבקשת. כיום זה תמיד תעשה משהו ותקבל משהו רק ככה זה עובד היום.
    אני אשמח לכמה רעיונות מה לעשות ואיך להתמודד איתו.
    בקשר לאחותו הוא לא קנאי אליה בכלל.

לקביעת תור
    סגירה
    גבולות לילד.

הוספת תגובה

• גבולות

נעמה סבג שמש
    26/04/2009

היי רוני,

ראשית כל, הייתי נמנעת מלהיות הגננת או מטפלת בגן של הילד שלי.
    ויתרתם לו בגן ונוצר מצב שאין לו חוקים וכללים, ואין הפרדה בדמויות המשמעותיות בגן ובבית.

שיטה של תמלוגים יכולה להיות נהדרת, אך לא כאשר היא הופכת לשגרה וליצירת תנאים: "אם...אז..."

יש להשתמש בשיטת ההרגעה, ללכת איתו להרגע כמה דקות בחדר נפרד.
    עדיף שבגן מישהו אחר יהיה זה שמגיב אליו בהתנהגויות מעין אלו.

הוא צריך לדעת שהוא מפסיד מהתנהגויותיו לדוג': אם אינו שם נעליים הוא לא יוצא לחצר, וכו'.

הבעיה שאת מציגה מצריכה הדרכה וליווי.
    בדקי עם היועצת הפסיכולוגית של הגן, או תפני להדרכה הורית.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדות / פחדים אצל בת כמעט 6
    ליאת
    26/04/2009

שלום רב,
    בתי בת כמעט 6 שנים.(הבכורה מבין 3 ילדים) מאז היותה תינוקת גילתה פחדים ונקיטת זהירות יתרה בכל מיני מצבים. זכור לי היטב שרופאת הילדים תמיד הית המתפעלת מחוכמתה ונבונותה והיהת אומרת לי שהחשש הוא מנת חלקם של ילדים נבונים (לא ידעתי האם לשמוח או להעצב) בחודשים האחרונים החלה בתי לגלות פחדים מפני עזיבתה /נטישתה. כך למשל: בכל בוקר שהולכת לגן מבקשת ממני להגיע מוקדם לקחתה, לעשות תזכורת בטלפון שלי שיזכיר לי לקחתה וממתינה לי בסוף היום דרוכה ובהרבה מקרים אף בוכיה. אציין כי הנני מגיעה בד"כ כחצי שעה לפני שתם היום ואף פעם לא אחרתי לקחתה. היתה אולי פעם אחת בודדה שהיא המתינה לי עם עוד ילד אחד בגן. בבית - היא איננה מוכנה להמצא לבדה באחת מקומות הבית, כך לא באמבטיה ובכל כמה שניות קוראת לי כשאינני בטווח ראייתה ושואלת "אמא, את כאן?" בגן המשחקים - איננה מוכנה לשחק אם אני לא עומדת לידה וכל העת עסוקה בלוודא שאני נמצאת. לחוג משחקי מחול בקשה להפסיק ללכת לאחרונה, למרות שאני ממתינה לה בתוך האולם, מעבר לדלת החדר בו מתקיים השיעור. היא איננה מוכנה להתארח אצל חברים, והיא זו שמארחת כל הזמן וכו'.
    בעוד מס' חודשים אנו עתידים לעבור דירה למקום חדש לחלוטין ובתי עומדת לעלות בספטמבר הקרוב לכיתה א'. השבוע לקחנו אותה לאחד מבתי הספר הפוטנציאליים במקום החדש, ע"מ שתתרשם מהמקום יחד איתנו. הדבר עורר בה מחשבות ותהיות ובשעות אחר הצהריים, לאחר עיבוד הנתונים, ככל הנראה, היא אמרה לי שבית הספר מאוד גדול ושאלה אותי איך היא תדע להגיע לכיתה והאם תמיד יש מורה בכיתה ועוד כמה זמן זה יהיה המעבר לביה"ס והביעה חששות.
    זה המקום לציין שמאז שבתי נולדה וכך גם אחיה עם סיומו של היום בגנים ואילך מהשעה אני זו שנמצאת איתם, ללא שמרטפים וללא העדרויות. אינני יכולה לחשוב על איזו שהיא טראומה או חוויה לא נעימה שחוותה בתי ובעקבותיה היא חרדה נהפוך הוא - הכל יהיה אוטופי (כך לפחות בראייה שלי ושל בעלי).
    אנו ממש מוטרדים מהמציאות בה היא חיה בעיקר משום שהפחדים הללו מנטרלים אותה מלפעול וגורמים לה לוותר על כל מיני הנאות. אנו מרגישים שהיא ממש רוצה להיות בשליטה בכל רגע נתון!!
    אנו תומכים בה ומעודדים אותה שהיא יכולה להסתדר גם בלי שמבוגר יהיה צמוד אליה, אנו אומרים לה מפורשות שאנו לא זונחים אותה לעולם ואנו דואגים לה ואוהבים אותה גם אם היא לא תמיד רואה אותנו וכו'.
    אנו מרגישים שאנו חייבים לטפל במצב ולעזור לה במיוחד לפני שעושים מעבר למקום חדש וכמוכן לכיתה א'. אשמח לקבל חוות דעתכם וייעוץ כיצד להתקדם.

לקביעת תור
    סגירה
    חרדות / פחדים אצל בת כמעט 6

הוספת תגובה

• חרדות / פחדים אצל בת כמעט 6

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

ליאת שלום,
    באופן כללי, חרדה היא תגובה יעילה במצבים רבים. למשל, רצוי לחשוש מאנשים לא מוכרים או מאכילת מאכל שאיננו יודעים מהו. החרדה של בתך נשמעת מעט עזה מהרצוי, בכך שהיא מגבילה אותה בפעילויות שונות. משאלתך לא ברור לי לגמרי אם הילדה סובלת בעיקר מחרדת פרידה, או יש דברים נוספים שמטרידים אותה (חרדה ממקומות ציבוריים, פחדים שונים, רצון שדברים יהיו נקיים או בסדר מסויים, וכדומה). מעניין גם לדעת האם בתך חוששת מפרידה ממך בלבד, או שהיא מגיבה גם לבעלך באופן דומה.
    לגבי מעבר הדירה, התגובה של בתך נראית לי תואמת לסיטואציה. מעבר מגן קטן ומוכר לבית ספר חדש וגדול יותר הוא מפחיד. אני, למשל, זוכרת את סיור ההיכרות שעשיתי באוניברסיטה , לחברתי שהתחילה ללמוד שנה אחריי. גם כשאנחנו מתחילים לעבוד במקום חדש, מתעוררות אצלנו שאלות רבות.
    לטעמי, כדאי לפנות להתייעצות אצל פסיכולוג המטפל בילדים. בטיפול בילדים בגיל של בתך, מרבית העבודה נעשית באמצעות הדרכת ההורים כיצד להתנהל עם הילדה ולהקל עליה בחרדותיה ובהסתגלות לשינויים (מקום מגורים חדש, כיתה א' וכדומה).
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלות של "אמא את אוהבת אותי"
    נטשה
    26/04/2009

או שאלה של "אמא נכון שאת חברה שלי"? אוף אני ממש מתוסכלת הבן שלי בן שנתיים ושבעה חודשים חוזר ושואל אותי את השאלותה אלה איך שהוא פותח את העיניים בבוקר וגם במהלך היום, לאחרונה גם אומר לי אני לא רוצה שתלכי לעבודה וקשה לו להיפרד ממני בבוקר בגן. עליילציין שנאיאם יחידנית מבחירה הוא גם שואל "אמא נכון שאין לי אבא"... זה נורא כואב לי האם זה נורמלי או שאלו איתותי מצוקה? האם אני עושה משהו לא בסדר? אני מרעיפה עליו המון אהבה וחיבה ודואגת לכל צרכיו.. יש מצב שאני הזנחנתי בלי לדעת את צרכיו הרגשיים?
    תודה רבה.

הוספת תגובה

• חרדות של ילד

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

נטשה שלום,
    האמירות של בנך וקשיי הפרידה שלו, מאפיינים ילדים רבים בגילו, מסוגים שונים של משפחות ורקעים. יחד עם זאת, ייתכן שבנך מבין כי הוא אכן תלוי בך מאוד מאוד, כיוון שאתם משפחה חד הורית. ילדים אחרים אולי מצליחים להכחיש יותר את התלות שלהם בהורה ואת ההבנה שאם אחד ההורים ייעלם, עלול לקרות משהו לא טוב - כיוון שיש להם שני הורים והחרדה מתחלקת בין שניהם.
    בכל מקרה, ללא היכרות עם הילד לא ניתן לדעת האם הוא נמצא במצוקה. רצוי שתתייעצי בכך עם הגננת, אשר יכולה להשוות את התנהגותו לזו של ילדים אחרים בגילו. בנוסף, עמידה בראש משפחה חד הורית היא תפקיד מאוד קשה ומורכב. ככל שהילד גדל, לקשיים הקודמים בגידולו, מתווספות גם השאלות והאמירות של הילד, שלא תמיד יש לנו תשובה מוכנה עבורם. נראה לי כי את תוכלי מאוד להרוויח מהשתתפות בקבוצה לאמהות יחידניות. במסגרת כזו תהיה לך הזדמנות לראות שכל האמהות עושות "משהו לא בסדר" כדברייך, ללא קשר למערכת המשפחתית בה הן מתנהלות.
    בהצלחה לך ולבנך,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מה עושים
    מיכל
    26/04/2009

שלום רב!
    בתי בת 4.5. כשהייתה תינוקת היתה לה היפטוניה קלה ולמוטוריקה גסה היה איחור קל. הרופא המליץ על כל סוג שהוא של פעילות פיזית. עד גיל שלוש הסתפקנו במתקני ג'ימבורי למינהם ומגיל שלוש היא החלה ללכת לחוג התעמלות לגיל הרך. הילדה מאוד אהבה ללכת לשם וזה אכן השפיע לטובה על חיזוק השרירים שלה. כבר מעל חצי שנה שהיא הולכת לחוג ריקוד פעמיים בשבוע. היא מאוד אוהבת ללכת לשם וגם בימים שאין חוג מבקשת שיקחו אותה לשם. לדברי המורה הילדה מאוד כישרונית למרות הגיל. ביום ראשון שעבר קרה משהו לא ברור. היא כרגיל הלכה לחוג עם סבתא, אבל לא הסכימה להכנס פנימה ושום שכנועים לא עזרו. היא עמדה מחוץ לדלתת ובכתה והמציאה כל מיני תירוצים כדי לא להכנס. בערב ניסיתי לדבר איתה על זה , אך היא ממשיכה לתרץ ואומרת שהיא לא מוכנה ללכת לשם. אציין שהשיעור מתקיים עם דלתת פתוחה ואנחנו רואים מה מתרחש במהלך השיעור ולא היה שום דבר חריג. מה שכן, שבאותו היום ילדה אחרת בכתה ולא נכנסה לשיעור ואולי בתי הושפעה מזה. בהתחלה אמרתי לה שהיא רוקדת יפה ומצליחה ומתקדמת ולמדה המון בזכות הריקוד. אחר כך ניסיתי להסביר לה שמאוד חשוב שהיא תמשיך להתאמן. אחר כך גם ניסיתי להיות יותר אסרטיבית בנושא, אך שום דבר לא עזר היא לא מביעה רצון ללכת לשם. היא אף אמרה שהיא תיתן את התלבושת שתפרו לה להופעה שתתקיים בחודש הבא למישהי אחרת. אני יודעת שללכת לחוג צריך להיות כיף ולא מכריחים לעשות את זה. אבל נראה לי שהמקרה הזה קצת יותר מורכב ויכול להשפיע לתחומים אחרים ואולי לטווח ארוך יותר. למעשה אם לא אתעקש היא תלמד שהיא עושה מה שהיא רוצה, היום זה חוג ומחר זה יהיה משהו אחר. יודגש שהילדה נראת לי די מבולבת. ואני בעצם גם. איך עלי להתנהג במקרה כזה?

לקביעת תור
    סגירה
    מה עושים

הוספת תגובה

• תנודות במוטיבציה

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

מישל שלום,
    אני חושבת שצריך להבחין במקרה הזה, האם החוג בעינייך הוא העשרה ופעילות פנאי, או שמדובר בשעה שהיא חובה עבור התפתחות בריאה לבתך, ובהתאם לכך להחליט. במידה והאפשרות הראשונה היא הנכונה, אזי באמת לא כדאי להכריח וחשוב לתת לה לבחור את הפעילויות בהן עסוקה אחהצ. אולם במידה והחוג אכן קריטי להמשך התפתחות/גדילה תקינות, והוא משמעותי לבריאות הילדה כמו שעות שינה או תזונה נכונה, אזי ההתייחסות אמורה להיות אחרת.
    מעבר לכך, הדברים שכתבת מרמזים על לחץ ומתח רבים בבית סביב החוג הזה - ילדים לעתים לא נכנסים לשיעור או מבקשים הפסקה, וכשהדבר מתקבל על-ידי הסביבה כתגובה טבעית, הם לעתים קרובות ממשיכים בפעילות לאחר הפסקה. דרך מה שכתבת עלתה לי תהיה, באיזו מידה את מדגישה בבית תכנים של הישגים, למידה והתקדמות בהקשר לחוג. הדגשה יתרה של היבטים כאלה (לעומת ערכים כמו הנאה, בילוי, פעילות נעימה וכדומה), עלולים פעמים רבות להרתיע ילדים מלהמשיך בפעילות, לא כל שכן להופיע בפני קהל.
    לטעמי האישי, רצוי שבפעם הבאה מישהו אחר מלבד הסבתא יביא את הילדה (רצוי את, או אבי הילדה אם הוא מעורב) ויעזור לה להיכנס לחוג. אולי כדאי גם לדבר מראש עם המדריכה, שתזמין אותה להיכנס ותהיה רגישה למצוקה שלה. אולם במידה והילדה לא מעוניינת, לא כדאי להתעקש מדי בנושא החוג המסוים, ואפשר להציע לה חוגים אחרים עם פעילות פיסית (ואולי אף כאלו שאינם מערבים הופעה מול קהל בה הילדים מציגים את הידע שרכשו), כמו ג'ודו, קאפוורה וכדומה.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הקיץ של אביה...
    ליאת
    26/04/2009

שלום יש לי ילד בן 5, ובעוד כמה ימים אנו צריכים לארח 4 ילדים מהגן שלו בשילוב פעילות חוייתית.
    אני נורא חוששת שהילדים לא יגיעו למפגש(זו הסיבה שגם לא חגגתי לו יום הולדת בבית) ולא יודעת מה לעשות במקרה כזה. אני רוצה הדרכה מראש למקרה שזה יקרה כי בני הוא ילד מאוד רגיש.
    הסיבה שאני פונה אליכן עכשיו היא כי אני מאמינה שזה יקרה מאחר והילד שלי לא מאוד פופולרי בגן. והוא קצת שונה מכולם(קצת מרחף ומתעניין בדברים לא רגילים (כמו מכונות) ע"כ אין לו כימיה עם הרבה חברים. (יש לו חבר אחד שהוא מאוד מסתדר איתו אך הוא לא מהגן והוא גדול ממנו בשנתיים).
    מה עושים, אבקש עצה בדחיפות.

לקביעת תור
    סגירה
    הקיץ של אביה...

הוספת תגובה

• חגיגת יום הולדת לילד בן 5

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

לירז שלום,
    נראה לי כי את מתייחסת לחגיגת יום ההולדת של בנך, באופן שמתאים יותר לילדים גדולים. ילדים בני חמש בדרכ לא בוחרים האם להגיע או לא להגיע לאירוע מסוים, אלא הדבר תלוי בהוריהם שבוחרים האם להשתתף או לא, או האם להביאם למקום או לא - בהתחשב בנתונים שונים. הדברים שכתבת מרמזים על קושי חברתי מסוים שבנך אולי סובל ממנו, קושי הגורם גם לך לסבל ולמצוקה. אני חושבת על הכותרת שנתת לשאלתך, שמעלה אסוציאציה לחווית דחייה קשה של ילדה "אחרת", כפי שהיה בסרט "הקיץ של אביה".
    אני נוטה לא להאמין שבנך נמצא בסיטואציה דומה לזו שבסרט, כיוון ששם היה מדובר בבנות גדולות יותר וברקע משפחתי מאוד מאוד טראומנטי. לטעמי כדאי לך לבחון בינך לבין עצמך מה מעלים בך הקשיים החברתיים של הילד, ובאלו דרכים ניסית עד כה לטפל בקשייו. רצוי להתכונן ליום ההולדת מראש באמצעות בדיקה טלפונית עם הורי הילדים, מי מהם מתכוונים להגיע. במידה ויש ביטולים רבים, אולי כדאי שתזמיני ילדים שאת יודעת שהוריהם יביאו אותם (כמו בני משפחה, שכנים, והחבר המבוגר ממנו בשנתים) אולם מעבר למקרה מסוים זה, זו הזדמנות עבורך לחשוב האם בנך אכן סובל מקשיים חברתיים, ובמידה שכן - כדאי לפנות להתייעצות בנושא עם פסיכולוג המומחה בטיפול בילדים.
    בהצלחה וחגיגה טובה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חשש להתפתחות חוסר יכולת חברתית
    אמא
    26/04/2009

אז ככה,
    לצערי אני אמא שאובחנתי בעלת חרדה חברתית בעבר. כיום לא לי ולא לבעלי יש קשרים חברתיים מעבר לקשר המשפחתי.
    בתנו בת השלוש מתגלה כילדה מאוד חברותית וכאשר אני מוציאה אותה לגן שעשועים ולמסגרות שיש בהם ילדים אחרים. ( לא הרבה ) אני רואה שהיא מנסה להתחבר איתם.
    לצערי קשה לי לזום מפגש חברתי מחוץ לגן בשל הבעיה שלי. אני שוקלת לקחת אותה לחוגים של בני גילה שאולי שם היא תוכל להיות עם ילדים מחוץ לגן.
    החשש שלי שהיא לא תלמד לפתח קישורים חברתיים ובגלל ההמנעות שלי היא תסגל חוסר צורך
    אני ממש מתוסכלת ולא יודעת מה לעשות
    האם לקחת יותר לגן שעשועים? אין לי בעיה עם זה . האם לקחת אותה לחוגים? יש לה בן דוד בן קרוב ל 5 אותו היא מאוד אוהבת אבל נפגשים מעט בשל הריחוק. בנוסף יש ילד גדול ממנה בשכבה בוגרת בגן שלעיתים רחוקות אני נפגשת עם אמו בשל ההכרות איתה. המפגשים בעיקר בגן שעשועים.
    מה עושים? קשה לי ואני מתוסכלת בגלל המצב
    אמא

הוספת תגובה

• יכולת חברתית

נעמה סבג שמש
    26/04/2009

לאמא, שלום:

חוגים זה רעיון טוב וכנ"ל הליכה לגן המשחקים.
    בנוסף, ניתן לקבוע עם חברים מהגן אחה"צ.
    בהתחלה תצטרכי להיות נוכחת, אך לאחר מכן תוכלי לשלוח אותה בלעדייך.
    כמו כן, תוכלי להזמין עבורה חבר הביתה ללא נוכחות ההורה. שוב, בהתחלה זה בטח לא ייעשה, אך לאחר מס' מפגשים, ההורים יוכלו "לשחרר".

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה מטיטול
    רחל
    25/04/2009

הקטנה שלי בת 3 וארבעה חודשים. התחלנו גמילה מטיטול ביום חמישי וההתחלה היתה בסדר, פספסה בממוצע פעם ביום.

מאתמול היא הולכת לשירותים כל דקה, יושבת ומיד קמה ואומרת סימתי (למרות שכלום לא יוצא). היא עושה ככה כמה פעמים, וכשיש לה באמת פיפי היא מתחילה לתפוס את המכנס ולרקוד ככה שרואים שהיא מתאפקת, אך היא לא מוכנה ללכת לשירותים. כשהיא במצב הזה היא בוכה ורוצה ידיים, לא רוצה טיטול ולא רוצה סיר. זה יכול להמשך גם שעה עד שהפיפי בורח.

מוזר לי כי כשאין לה פיפי היא מבקשת לשבת בשירותים.

מה עושים?

לקביעת תור
    סגירה
    גמילה מטיטול

הוספת תגובה

• גמילה מטיטול

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

רחל שלום,
    התהליך שאת מתארת הוא הטבעי והצפוי. מבחינת בתך, היא רוצה (והסביבה מצפה ממנה) לעבור שינוי מאוד גדול, והיא אינה יודעת אם תוכל לעמוד בו בהצלחה. לילדים קטנים עדיין אין מספיק חוויות של הצלחה עם אתגרים גדולים, וגמילה היא אתגר גדול עבורם, אולם הם לא יודעים אם יוכלו להצליח בכך. חשוב מאוד שתמשיכי לעודד את בתך לשבת על הסיר או בשירותים, ותזכירי לה בשבועות הקרובים ללכת לשירותים, אחת לחצי שעה בערך. עם הזמן פרקי הזמן בין תזכורת לתזכורת יתארכו. מבחינת בתך, כשהיא יושבת על הסיר גם כשאין לה, היא מתאמנת, ולכן כדאי להתייחס לנסיונותיה בהבנה. בכל פעם שהיא מצליחה, חשוב מאוד לחזק אותה. כשהיא מפספסת, כדאי להתייחס לכך בצורה עניינית, לומר חבל, להחליף בגדים ולהמשיך הלאה.
    היי סבלנית, כיוון שצפוי שהתהליך ייקח זמן, ויהיה גם רווי תסכולים.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מיואשת משעורי הבית בכיתה א
    דרורה
    25/04/2009

בני בכיתה א, ילד שקט וחמוד שולט בחומר הנלמד בכיתה . טוב בעיקר בחשבון , אך גם קורא וכותב בקלות . לא גאון מספרים או משהו דומה. ילד רגיל אך מאוד חיובי בדרך כלל.
    מאז הגיע לבית הספר עיניין עשיית השעורים הפך לסיוט מבחינתו. גם אני שלא ממש ידעתי איך להתמודד עם ילד שיודע את התשובות ויכול לענות עליהן בעשר דקות מורח את זה לשלוש שעות ויותר. היום אנו במצב שהוא לא מוכן כלל לעשות שעורים. הינו כבר בשלב שבו אסרתי עליו חברים,טלבזיה,מחשב, חוגים, טיולים ועוד... עד עשיית שעורים. גם זה כבר לא מפחיד אותו .
    עם כל ההסברים שאנו מסבירים לו על חובתו כתלמיד, כבוגר- זה לא מעניין אותו. הוא לא מוכן .
    גם המורה לא מפחידה אותו (אותנו ההורים זה מאוד מלחיץ שהוא אינו מכין שעורים)לפעמים היא מגלה שלא הכין ומעירה הערה במחברת קשר , לפעמים היא לא שמה לב כלל והוא מתחמק. וכך עוברים להם הימים שהנושא העקרי בחיינו - הכין או לא הכין וכיצד לנהוג בו . הסברתי לו אתמול שוב בצורה רגועה שהוא אחראי לשיעוריו ואם לא יכין זו בעיה שלו עם המורה- זה לא הרשים אותו . מחר שוב הוא הולך ללא שיעורים. הוא כן לחוץ היות והחל שוב היום להעוות את פניו בפרצופים ושיעול עצבני(מה שנעלם בחופשת הפסח כשלא היו לימודים)אנחנו לא יודעים אם עלינו להודיע למורה בכל פעם שלא הכין שעורים כדי שתבדוק ותשאיר אותו בהפסקה להכין השיעורים שלא הכין? זה העונש המקובל .האם זו הדרך הנכונה בכלל להלשין למורה? איך לנהוג בבית? לנדנד לו ? לא לנדנד? כן או לא לנקוט סנקציות בבית? החיים שלנו הפכו נסובים סביב אי הכנת שעורי הבית . אודה על תשובה .תודה דרורה

הוספת תגובה

• כיתה א'

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/04/2009

דרורה שלום,
    על מנת לעזור לילד, כדאי לברר מה מביא אותו לאי עשיית השיעורים - האם מדובר בקושי בקבלת גבולות (אולי ראיתם סימנים קודם לכן לאי קבלת מרות או לקושי שלכם להציב גבולות), האם הוא זקוק לנוכחות של מבוגר לצידו כשהוא מכין את השיעורים, שיוכל לשאול אותן כשהוא מתקשה, האם מדובר בקושי גרפומוטורי או באי הפנמה מספקת של הא"ב (יודע את התשובות כשנשאל בע"פ אבל מתקשה לכתוב אותן במחברת), האם מדובר בחרדת ביצוע - במסגרתה הוא חושש שלא יוכל לבצע את המשימה באופן הרצוי, האם הוא סובל מקשיי קשב וריכוז הפוגעים ביכולותו להבין את החומר הנלמד בכיתה ואת שיעורי הבית, האם הוא נמצא במתח עקב הכניסה לכיתה א' והשיעורים הם דרך לבטא זאת, ועוד ועוד אפשרויות. אגב ,סביר להניח שהסיבה לאי הכנת השיעורים נעוצה בשילוב של כמה מהסיבות שמניתי, וייתכן שאף גורמים נוספים.
    רצוי מאוד שתפנו להתייעצות גם עם המורה וגם עם פסיכולוג בית הספר, שיוכלו לחשוב עמכם יחד מה עומד בבסיס הימנעותו של הילד מהכנת שה"ב. ללא בירור מעמיק והבנה מספקת, לטעמי יהיה מאוד קשה לסייע לילד. חשוב לציין כי הסתגלות טובה לכיתה א' ולדרישות הבית ספריות, מקלה על התפתחות טובה כתלמיד ב-11 השנים הנותרות ובלימודים גבוהים. לכן רצוי לטפל בנושא ולא להזניחו, במיוחד כעת כשאת מציינת שהילד מפגין סימנים גופניים למתח.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כיתה א

דרורה
    27/04/2009

תודה שירי על תשובתך.הילד מאוד יודע לקבל ולכבד גבולות בכל תחומי החיים האחרים. אפילו ילד יותר מידי ממושמע ומנומס . אני יושבת לצידו במקרים בהם הוא מוכן להכין חלק מהשיעורים. הוא אינו מתקשה וטענתו מהשבוע הראשון בבית הספר שהשעורים משעממים אותו. לא מדובר בקושי גרפומוטורי או באי הפנמה מספקת של הא"ב. בתחילת השנה כשעדיין הסכים להכין שעורים הכין אותם במהירות וקלילות .אין לא בעיית הבנה או ביצוע.
    הוא ילד עדין ומעט חולמני . מאז החליט שהשעורים משעממים הפך ליותר חולמני כאשר הוא מתבקש להכין שיעורים או כאשר הוא מתבקש לבצע משימות בכיתה. הציונים שלו במבחנים הם טוב מאוד ומצויין. הבעיה הינה רק בהכנת שיעורים . אני בקשר רציף עם המורה ובכיתה הוא משתתף אך כאשר נדרש לבצע משימות ארוכות באופן עצמאי - שני דפי עבודה ומעלה הוא מתחיל לחלום באמצע הדף השני. היא ניגשת אליו ומבקשת ממנו להמשיך ואז הוא חוזר לעבוד.שעורי הבית הם מה שאינו מספיק בכיתה ולכן יש להשלים בבית . לרוב אינה נותנת שיעורים ובוודאי לא רבים.
    כיצד אני יכולה לאתר מתח עקב הכניסה לכיתה א' ? יש לו חברים בכיתה ובכיתות המקבילות, עושה רושם שהילדים מחבבים אותו . מקבלים את פניו בשמחה בבוקר ומבקשים לבוא אליו לשחק.יכול להיות שזה קשור לתשומת לב שהוא מבקש לקבל ממני ? למרות שהוא מרכז תשומת הלב בכל מקרה. יש לו אח צעיר ממנו בשנתיים הסובל מקיפוח בגלל הישיבה שלי על השעורים.
    או אולי זה קשור לכך שהוא פחות טוב מחבריו במשחקי כדורגל ? האם לאחר שהסברתי לו שהוא אמור להיות אחראי לשיעוריו - זה נכון יהיה שאפסיק לחלוטין ללחוץ עליו לגבי שיעורים ? שיתמודד עם ההסברים למורה ?
    תודה דרורה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הכנת ש"ב בכיתה א'

רבקה זיו
    27/04/2009

דרורה שלום,
    כאמור, הימנעות מהכנת שיעורי בית יכולה לנבוע מסיבות שונות. חשוב להבין שילד שתחושת המסוגלות שלו נמוכה בכל הקשור ללמידה יעשה הכל כדי להימנע ולדחות את ההתמודדות עם הכנת שיעורי הבית. לדוגמה, ילד שמתקשה להעתיק מהלוח ואינו מספיק למלא את המשימות הנדרשות בכיתה או אף מגלה קושי מסוים בהבנת החומר הלימודי. ילדים אלה לא ירצו להתמודד עם משימות ש"ב מכיוון שההכרה בחוסר היכולת להצליח, יכולה להכאיב. דחייה ואף הימנעות מהכנתם הינה הפתרון היחיד עבורם.
    מדברייך אני מבינה שלבנך יכולות לימודיות טובות שבאות לידי ביטוי בציונים גבוהים. יחד עם זאת, את מציינת כי יש לו נטייה לחולמנות והוא מתקשה לבצע משימות לימודיות ארוכות באופן עצמאי בכיתה, דבר הדורש את התערבות המורה והשלמת המשימות בבית. קושי זה יכול לנבוע מעייפות קוגניטיבית בביצוע משימות ארוכות, מקשיים בהתארגנות לקראת משימה, מניהול זמן לא יעיל ויתכן שיש לבחון את יכולות הקשב.
    א ני מבינה את הקושי וחוסר האונים בהתמודדות, אולם חשוב להבין, שהטפה, האשמה, הזהרה וענישה לא יעילים להשגת המטרה. אין לוותר על הכנת ש"ב, אך יש להקשיב לילד, לסייע לו להבין מדוע הוא מסרב להכינם ולעזור לו בהתמודדות. תחושת שליטה מרגיעה את הילדים כשהם יודעים מה מצופה מהם ומה עליהם לעשות כשמתעורר קושי בלמידה ובביה"ס.
    נקודה נוספת למחשבה: האם הקשר שלך עם בנך עוסק הרבה סביב הלמידה וההשגיות?
    קבעו זמן קבוע ומוגבל להכנת ש"ב. בחרו יחד פעילויות ומשחקים לבילוי בזמנכם החופשי דבר שיספק את הצורך של בנך בקשר איתך ובתחושת השייכות ולא ממקום שיפוטי.
    ולבסוף, חשוב להתייעץ עם יועצת ביה"ס ומחנכת הכיתה.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שעורי בית

דרורה
    28/04/2009

תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קקי במכנסים
    בתיה
    25/04/2009

שלום , יש לי 3 בנים הראשון בן 8 השני בן 5.5 (עולה לכיתה א ) ותינוק בן חצי שנה, כאשר הבעיה היא עם בני האמצעי אשר נגמל ביל 3 ם מפיפי וגם מקקי שניהם בשרותים בהיותו בן פרטי, כאשר עבר בגן מהקטנים לבוגרים (גיל 4 ) לאחר כחודשים הפסיק לעשות קקי בשרותים והתחיל להיתפק.
    כמה שביררתי הילד לא עבר התעללות או צעקה הוא היה הולך לגן בשימחה מאז ועד היום הוא לא יושב בשרותים הוא עושה בתחתונים, אבל לא בפעם אחת אלה כמה פעמים ביום וקטנים , ניסית
    בדרכים טובות עם טבלה ופרסים הוא ישב פעם או פעמיים והפסיק ניסיתי בדרכים של הפחדה ולא קיבלתי שום תוצאות, אני אובדת עצות הבית כבר לא רגוע פשוט נמאס לכולנו וזה מביא למתיחות בבית (יש לציין שהטלתי עליו לנקות את עצמו וזה לא עוזר וזה גם לא מפריע לו).
    אנא מתחחננת עיזרו לי. תודה בתיה ד חו ף

לקביעת תור
    סגירה
    קקי במכנסים

הוספת תגובה

• התאפקויות

זהורית אסולין שמחון
    25/04/2009

בגיל כזה הייתי מציעה לך לפנות לייעוץ מקצועי. אפשרות אחת היא טיפול קוגנטיבי התנהגותי ואפשרות שניה יעוץ אצל פסיכולוג קליני שיתחיל בהדרכת הורים ואולי ישלב טיפול בילד. כיוון שיכולות להיות סיבות רבות לתופעה זו ולשם כך צריך להכיר לעומק את ילדך ולשמוע ממך בהרחבה את תהליך הגמילה. שיהיה בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדת סנדויץ
    סימה
    25/04/2009

שמי סימה אני כבת 40 יש לי 3 בנות ביתי האמצעית בת 10 יש לה בעיות תקשורת מאז היותה קטנה אינה יוצרת קשר בטענה שמראש לא ירצו אותה.
    היא לומדת בכיתה ד' במשך היום במסגרת בית הספר המורים אומרים כי אינה מדברת שקטה מאוד
    אין לה מוטיבציה ללימודים בהפסקות מסתובבת די לבדה.
    כאשר היא מגיעה הביתה פורקת את כל התסכול מרביצה לי ולאחיותיה צועקת.
    אינה מוכנה לרדת למטה לשכונה לשחק המחשב והטלויזה הם החברים היחדים שיש ברשותה
    היא נמצאת בחוג כדור עף פעם בשבוע הסכימה ללכת רק בלוווי שלי ובנוכחות שלי .

אני יודעת שזה לא נורמטיבי אבקש כלים לעזור לביתי

לקביעת תור
    סגירה
    ילדת סנדויץ

הוספת תגובה

• קשיים חברתיים

זהורית אסולין שמחון
    25/04/2009

כרגע נשמע שנקודת המפתח של ביתך היא את. נוכחותך מעניקה לה בטחון ואפשרות להעז דברים שלבד אינה מעזה. לכן הייתי יוזמת יחד איתה מפגשים חברתיים (עם חברה שתיים מהכתה לא יותר, ) שבהם את נוכחת ומלווה אותה בפעילות משותפת כמו משחק בפארק, פעילות יצירה, פעילות בישול . את תהיי אחראית לההפעלה של הבנות, כך לאט לאט אולי תצבור בטחון ותשחרר. מעבר לכך כדאי להתייעץ עם יועצת בית ספר ומחנכת ולשתף בקשיים של הילדה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה