פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• חרדות
    אור
    03/06/2009

שלום

בני השלישי בן 6 עולה לכיתה א' מזה כשנה וחצי הוא נרדם בסלון לאחר מכן אנו מעבירים אותו לחדרו
    שם הוא ישן עם אחיו בן ה-10 ובאופן קבוע בסביבות אחת בלילה הוא עובר לישון ביחד במיטתי עם בעלי , אנו ניסינו לדבר איתו ולנסות להבין למה זה קורה , גם כשאנו מעבירים אותו חזרה למיטתו הוא לאחר מספר דקות חוזר אלינו
    איני יודעת למה זה קורה וכיצד לטפל בנושא זה אנא ייעצו לי

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    חרדות

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• הרגלי שינה והצבת גבולות

נעמה סבג שמש
    03/06/2009

אור שלום,

איך זה קשור לחרדות???
    לי זה נראה כמו הרגל שאתם כהורים מאפשרים אותו.

אוסיף ואומר שמדובר בנושא של גבולות וחשיבותן, והיכן נכנסת הסמכות ההורית.

אנא קראו את מאמריי בנושא הרגלי שינה באתר שלי או במאמרים באתר זה, וגם מאמר בנושא סמכות הורית.
    אשמח לענות אם יש שאלות נוספות.

בברכה,

נעמה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התלבטות לעליה לכיתה א
    אמא מתלבטת
    02/06/2009

בתי ביוני עוד שבוע תחגוג את גיל 6 ואמורה לעלות בספטמבר לכיתה א . נמצאת בגן חובה ועם אותה גננת כבר שנתיים . (הייתה בגן זה גם בטרום חובה ) . בתי ילדה שמחה חברותית אך עם זאת ילדותית . לא יודעת להתמודד עם ילדים , לענות להם , ברוב המקרים מגיבה בקול בכיני .
    לא מתמודדת עם קושי . הגננת לפי דבריה משחקת לפעמים לבד עם עצמה ולא מפריעה לה שאין לה מישהו לשחק איתו ולפעמים גם עם חברים . בבית היא יכולה לשחק עם עצמה לדבר עם עצמה מבלי להשתעמם .במהלך השנה אני יכולה לסכם את מספר הטלפונים שהזמינו את ביתי איזשוהי חבר/ה לגן לשחק אצלם בבית . אך אם היא תזמין איזהשהו חבר/ה יבואו אליה ברצון .
    מבחינה קוגנטיבית בתי ילדה חכמה פקחית מטופלת בפיזיוטרפיה וגם בריפוי ועיסוק .
    במסגרת הגן באה פסיכולוגית פעמים לגן לראות אותה וגם בתי עשתה אבחון מהשירות הפסיכולגי . האבחון נערך שעתיים . ולאחר מכן נפגשתי עם הפסיכולוגית לשיחה ומשוב - המלצותיה של הפסיכולוגית השארות שנה נוספת בגן והמלצה על טיפול רגשי - הבעתי באבחון נמצא קושי רגשי הסתגלות למצביים חברתיים ,קושי בהתאמת סיטואציה חברתית כדבריה. נראה קושי בשיום ובשליפה .ההתלבטות היא קשה כי בתי היא ילידת יוני ולהשאיר אותה ש נה נוספת בגן חובה זה צעד חריג . אני לא נתקלתי עדיין במצב שילד בגיל שלה נשאר שנה נוספת בגן ועלה בגיל 7 ושלושה חודשים לכיתה א בנוסף להשאר שנה עם ילדים שקטנים ממנה בשנה וחצי . האם את מכירה מקרים שאכן ילדים כן נשארו שנה בגיל זה ? ואיפה יש דבר כזה שנקרא טיפול רגשי הבעתי (באיזור השפלה)
    אשמח לקבל חוות דעת .

לקביעת תור
    סגירה
    התלבטות לעליה לכיתה א

הוספת תגובה

• תגובה כואבת

אבא למוד נסיו
    03/06/2009

איני בעל מקצוע. אלא אבא אינטואיטיבי למוד נסיון .
    להעלות ילד בגיל 7 וקצת לכיתה א זה יותר מדי . יש דברים שהטבע משנה לטובה ( וגם בורא עולם) .
    פסיכולוגיה אינה מתמטיקה מדויקת . אין סכ"ה חותך וברור והכל אפשר לשנות , כל עוד אין בעיה נפשית של ממש. הגגנות נוטות לחתוך מיידית כדי לא לקחת אחריות , ואין לסמוך עליהן בשום אופן .

צריך לזכור שהגן ובה"ס זה רק בייביסיטר . העבודה האמיתית היא בבית של ההורים .

תעלי אותה לא'. בלי חששות . פסיכולוגים מבחינתם ישאירו אותה עוד 4 שנים בגן .

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אמא מתלבטת

ליאת גרוס
    04/06/2009

שלום לך, אכן התלבטות קשה. ראשית השארת ילד בגן לשנה נוספת אינו צעד מאד חריג. בממוצע נשארים היום בכל גן 2-3 ילדים לשנה נוספת. עד לאחרונה הפסיכולוגים האמינו כי כשלא בטוחים עדיף להשאיר שנה נוספת, לאחרונה מתחילים לשקול נושא זה שנית.
    אני מתארת לעצמי כי הנחת הפסיכולוגית מבית הספר הינה כי במהלך שנה זו יטופלו קשייה הרגשיים חברתיים ואז תהיה פנויה רגשית להתמודדויות המורכבות שדורש ממנה בית הספר.
    זו הנחה נכונה לדעתי ,במידה ואכן תקחו את הנושא ברצינות ותטפלו.
    חשוב לבדוק (וזה בטח כתוב בדוח) האם מוכנה ללמידת הקריאה והחשבון? האם אין בעיות מוטוריות שיקשו עליה את הכתיבה? האם היא עצמה משתוקקת לעלות לבית הספר או שתשמח לעוד שנה בגן?
    במידה וקיימים קשיים נוספים או שהיא עצמה אינה מתעקשת על עלייה לא', כבר נוצר שילוב של מספר גורמים המעידים על עדיפות להישארות.
    ילדים רבים נתרמים משנה נוספת בגן. יחד עם זאת, תחושת הבטן שלך היא חשובה. מה את חושבת? האם תוכל להסתדר בבית ספר ? למה את חוששת מהישארות ?
    בנוסף, נראה לי כי הבעייה החברתית אינה קשורה לקטע ילדותי בשלותי אלא לבעיה יותר מורכבת שלא תיפתר רק מהישארות בגן. אני מצטרפת להמלצה לפנות לטיפול ומוסיפה כי רצוי שהטיפול יכלול גם הדרכת הורים. טיפול רגשי הבעתי הוא בעצם טיפול פסיכולוגי ולא טיפול בתנועה/ יצירה או רכיבה על סוסים. אני מכירה אולי מישהיא שתתאים. פני אלי לקבלת הפרטים

מקווה שעזרתי
    ליאת גרוס
    מודיעין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גם אני עברתי אותו דבר

אודיה
    05/06/2009

אמא יקרה הבן שלי שנה שניה בגן חובה ביגלל אותן סיבות כמו ביתך .... היו גם לי ים חששות .
    אבל כניראה (בטוח) שאני חששתי לחינם לבני חברים חדשים + חברים שעלו לכיתה א
    שנה הבאה בני עולה בשעה טובה לכיתה א עם הרבה ביטחון עצמי והרבה חברים ...
    בני השנה למד ליכתוב וליקרוא לומר מה טוב לו ומה לא .
    אין יותר בכי היום יודע להסביר את עצמו ...אני ממש מאושרת מהשינוי .
    וממליצה בחום מה שההפך אצלנו זה שאותו רצו לעלות לכיתה א ואני סירבתי ביגלל הילדותיות והיה ילד שאוהב ליהיות בפינה שלו ....עוד שנה לא מזיקה רק מחזקת
    וחברים ....היו עוד הרבה ... בהצלחה בכל לך ולביתך .....תעשי מה שאת חושבת ומרגישה שיעשה טוב לבת שלך ....את אמא שלה את מכירה אותה הכי טוב ....רק את מחליטה !!!!
    .

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• נושא במחלוקת

ליאת גרוס
    06/06/2009

תודה לאודיה ולאב שכתב קודם. הנה דוגמא לשתי עמדות לגבי הבעייה. זהו אכן נושא שנוי במחלוקת, ולא תמיד אפשר לדעת אם ההחלטה הייתה נכונה. לדעתי חשוב לבחון כל מקרה לגופו ולא להחזיק בדעה גורפת לכאן או לכאן.
    נכון להיעזר בפסיכולוגית הגן ולהעלות בפניה את כל ההתלבטויות. ואכן הכי חשוב, ללכת עם תחושת הבטן... אבל להיזהר לא לפעול מתוך נוחות או צרכים של ההורה....

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אך מיתמודדים
    אודיה
    02/06/2009

אני אמא ל3 בנים בני 9 7 ו4 וחצי ....
    עובדת 4 שעות בבוקר (כדי ליהיות בבית כשהילדים באים ).
    בעלי איש קבע רק סופי שבוע בבית ...
    בתקופה האחרונה אני חסרת סבלנות ומרגישה רע .בקשר לזה .
    יש לי ילדים מקסימים ...באמת וכשאני מרדימה אותם בלילה אני יושבת בסלון וחושבת על כול היום שעבר ומרגישה לא טוב באך שהייתי עם הילדים במשך היום ....ללא סבלנות ...
    אך אפשר להיתמודד? אני מתוסכלת מאוד ....הם רבים ואני מוצאת את עצמי רק כועסת וצועקת .
    ובלילה רע לי עם עצמי .... ובלי רק לחבק ולבקש סליחה על זה שאני עייפה ולא סבלנית בתקופה האחרונה... יעוץ בבקשה

לקביעת תור
    סגירה
    אך מיתמודדים

הוספת תגובה

• סבלנות ומשמעת

נעמה סבג שמש
    03/06/2009

אודיה שלום,

תק' של חוסר סבלנות מוכרות לכולנו. אין רע בלנסות ולשתף את הילדים בתחושותייך ובהרגשתך.

עם זאת, חשוב שתקבלי עזרה מסבתא או ממישהי שתהיה שותפה לפעמיים בשבוע בבילוי משותף עם הילדים, כדי שתוכלי להקדיש זמן לכל ילד בנפרד.

לא פשוט להתמודד עם שלושה. העניקי גם לעצמך. טפחי גם את עצמך כדי שתוכלי לצבור אנרגיות ואז תוכלי להעניק יותר.

בנוסף, אני ממליצה לך לקרוא את המאמר: השפעתינו כהורים על מערכת היחסים בין אחים.הוא נמצא הן באתר שלי והן באתר זה.

בהצלחה,

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לאח חדש
    אמאלה
    02/06/2009

שלום,

שאלתי לפני מספר הודעות לגבי נסיגה בהתנהגות אצל כמעט בן 4 בעקבות הולדת אח.

אחת התופעות שהופיעה הינה הכנסת ידיים לפה.
    למשל בזמן צפייה בטלויזיה.
    כל פעם שמעירים - הוא מוציא ומבין שזה לא לעניין.
    נראה שהעסק לא בשליטתו.

כרגע אני כל הזמן מעירה לו -
    מה עוד אפשר לעשות בשביל להיפטר מההרגל?

אגב, הילד מעולם לא לקח מוצץ וגם אחיו התינוק לא לוקח.

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    בהמשך לאח חדש

הוספת תגובה

• אמא לשניים

נעמה סבג שמש
    09/06/2009

שלום לך,

התעלמי. אל תקדישי לכך יותר מידי תשומת לב, כי הדבר רק מחזק את ההתנהגות.

בברכה,

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אח חדש
    אמאלה
    02/06/2009

שלום,

בני הבכור בן 3.10
    נולד לו אח לפני 6 שבועות.

בהתחלה נורא שמח.

עכשיו יש תקופה לא פשוטה של רגישות/בכיינות/התקפי זעם.
    לפני כמה ימים הרביץ לגננת.
    גם הציע שנשאיר את האח חדש ביער שיטרוף אותו הזאב.
    מעבר לזה אוהב את האח - מלטף, עוזר לטפל בו.

לפני חצי שנה עבר תקופה קשה - היה נושך ילדים ומרביץ בגן וכו'.
    אבל עד לאחרונה השתפר פלאים ולדברי צוות הגן היה מדהים.

כמון אנחנו מאוד מבואסים מהנסיגה.
    משתדלים לתת לו תשומת לב תוך הצבת גבולות ברורה.

לגבי התקפי זעם (מתעצבן על שטות מתחיל לבכות ולצעוק ומרביץ להורים/גננת/ילד) -
    אני לא נותנת לו להרביץ ואומרת לו שאני רוצה לעזור ל להירגע.

אשמח לעצות להתמודדות.
    זה יעבור?

המון תודה

לקביעת תור
    סגירה
    אח חדש

הוספת תגובה

• אח חדש

נעמה סבג שמש
    02/06/2009

היי,

את מתארת מצב מאד שכיח ולא מפתיע. זו נסיגה די צפויה.
    את מוזמנת לקרוא מאמר על קבלת אח חדש למשפחה המפורסם באתר זה או באתר שלי.

אם עדיין יהיו שאלות ספציפיות, כתבי לי ואענה לך.

בכל מקרה, היו סבלניים אליו. אל תפחיתו בהצבת הגבולות, אך תנו מקום להבעת רגשותיו ואל תשללו ממנו את הרגש שלו, גם אם לא תאהבו את מה שיש לו לומר. אל תנסו לשכנעו אחרת.

כמו כן, השתדלי להקפיד על זמן איכות רק איתו. לבד. בלי התינוק. גם חצי שעה ביום בהחלט רלוונטית.

מזל טוב ובהצלחה,

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חילופי דמויות דמיוניות
    יפעת
    02/06/2009

שלום רב לצוות המקצועי:
    יש לי בת בת שלוש ו3 חודשים, מפותחת מאוד ורבלית אוצר מילים עשיר מאוד, משפטים בני 11 ו 12 מילים לפחות. שרה ומדברת חופשי.
    אני אמורה ללדת ב"ה בעוד כמה ימים .(בת נוספת)
    שאלתי היא:
    הבת שלי כל הזמן רוצה לשחק איתי בחילופי תפקידים, מיד שהיא קמה מהשינה היא רוצה להיות מוגלי (ואז להתלבש כמו בן וכל המשתמע מכך) או להיות נסיכה/ מכשפה/ סינדרלה פייה, וכל מיני דמויות טובות יותר או פחות. העניין שזה משגע אותי. נמאס לי כל היום לקרוא לה מוגלי בוא.... ואם אני קוראת לה בשמה היא מיד מתקנת ואומרת לא אני בוב הבנאי...
    היא ממש נכנסת לדמות וזורמת איתה. בהתחלה זה היה נחמד והצלחתי לדובב אותה בהרבה רגשות שלפני הלידה אבל עכשיו היא משנה דמויות בקצב בכל אפשרות בבית, בחוץ וממש בוכה ומתעצבת אם אני כבר כועסת ולא מסכימה יותר לשחק איתה בחילופי תפקידים. אולי צריך לציין שלי היא מגדירה איזה תפקיד להיות וכמעט תמיד לא מוכנה לשמוע איזה תפקיד אני הייתי רוצה להיות. למשל היא אומרת אמא אולי אני תמי ואת פרעה..... ואם אני לא מסכימה היא בוכה ואומרת לא רק כאילו קצת.. קצת...
    אני מאוד מתוסכלת ומפודחת במיוחד שיוצאים בחוץ והיא קוראת לי סבתא.... (אני בת 26 סתם לידע..) מה לעשות???? האם להמשיך לתת לדמיות להשתלט על סדר יומנו ועליה? האם להקציב? האם לחסל לגמרי? ממה זה נובע הבריחה הדמיונית הזאת לעולם פנטזיה?
    לתשובתכם אודה מאוד,
    יפעת

לקביעת תור
    סגירה
    חילופי דמויות דמיוניות

הוספת תגובה

• משחק סוציודרמטי

ליאת גרוס
    02/06/2009

שלום יפעת
    אם היית מתארת את אותו מצב בגיל 6 זה היה מדאיג מאד אבל בגיל 3+ זה הכי נורמלי בעולם, ואף מעיד על אינטלגנציה גבוהה ומצב התפתחותי תקין. זהו גיל בו הילדים משחקים הרבה ב"כאילו" כי הם בעצם "מתאמנים" לקראת העולם האמיתי. דרך הדמיון הם מעבדים רגשות , מחשבות, שאיפות וכו'. כל עוד בתך מודעת לזה שזה משחק... ומודעת להבחנה בין דמיון ומציאות, אין לך מה לדאוג. גישה שלמה בטיפול פסיכולוגי בילדים מבוססת על משחקי דמיון עם ילדים לפי הדמויות שהם מביאים. תני לה לקבוע מי את תהיי כי היא ממציאנ את הדמויות כדי לספק לעצמה צורך מסויים שחקי איתה כל עוד זה נחמד ונעים ואולי עוד טיפה. יותר מזה לא כדאי, גם אם היא מתעצבנת. אל תשחקי איתה כשכבר לא בא לך כי היא תחוש בכך ועלולה לפרש את זה לא נכון. יחד עם זאת, נצלי את את ההזדמנות לחזור ולשחק קצת ב"כאילו" אם תיכנסי לזה באמת, זה יכול להיות כיף...
    נצלי את המשחק והציעי לה לשחק באמא ותינוק - דרך המשחק היא תוכל לעבד חששות ורגשות לקראת הלידה.

ליאת גרוס
    מודיעין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התנהגות ילדה בת שנה וחצי
    רפי
    01/06/2009

שלום. בתנו בת השנה ו 7 חודשים היא ילדה מתוקה, חייכנית וחכמה, אך מאוד פעלתנית ומתישה. היא מגיעה לכל מקום בבית, ולא מקשיבה להוראותינו כאשר אנו מבקשים ממנה לעשות דבר מה. כאשר היא מטפסת על השולחן לדוגמא, ואנו מורים לה לרדת, היא לא ממש מקשיבה לנו ואף צוחקת לנו בפנים. בגן היא מכפכפת את כולם.. נושכת, שורטת.. 2 דברים מטרידים אותנו: את העובדה שהיא מרביצה ולאחר מכן מיד מנשקת ומלטפת, וכמו כן, עם כניסתה לגן, כשאנו עוד נמצאים לידה, היא מתנפלת על ילדים ועושה רושם שהנוכחות שלנו היא שמגבירה את הרצון שלה להפגין בטחון עצמי גבוה יותר...אנחנו קשובים לילדינו(יש לנו ילד נוסף בן 4),נותנים המון אהבה ומגע,מקדישים להם זמן,ומציבים להם גבולות.כשהיא מתחילה להתנהג בצורה כזו,אנו כועסים,מנסים לעצור אותה,מסתכלים לתוך העיניים,מסבירים לה שזה אסור ולא נעים.אבל זה לא עוזר!!כיצד עלינו לנהוג? תודה!

לקביעת תור
    סגירה
    התנהגות ילדה בת שנה וחצי

הוספת תגובה

• גבולות

נעמה סבג שמש
    02/06/2009

רפי שלום,

אתה מתאר מצב שבו הצבת הגבולות אינה חד משמעית. לומר לילד זה לא נעים לי זה אחד, אך יש לכך המשך. עליכם להיות תקיפים והחלטיים בתגובה. אם אמרתם משהו שלא נעשה, קומו ועשו זאת.
    השתמשו גם בשיטת ההרגעות עם הילד בחדר.

חשוב שתעברו ממילים למעשים.

בהצלחה,

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדות
    דרעי פנינה
    01/06/2009

שלום רב,
    יש לי ילדה בת 9 באופן כללי ילדה חברותית, נעימה, חכמה, עליזה עם שמחת חיים
    ילדה זו היא בת זקונים שסובבים אותה אנשים מבוגרים וצמודה אלי מאוד בנוסף ישנה עימי במיטה מקטנותה אינה מסוגלת להישאר לבד וחסרת עצמאות.
    גיליתי אצלה חרדות שמתבטאות משמועות על אנשים חולים/ מוות אינה מסוגלת לשמוע מחלות נכנסת לחרדות במידה ושומעת באופן כללי על אירוע מסויים פוחדת שזה יקרה גם לה נתקפת בהיסטריה של בכי, זיעה, לחץ.
    אבקש לייעץ לי כיצד לטפל בנדון באופן הדחוף ביותר.

לקביעת תור
    סגירה
    חרדות

הוספת תגובה

• חרדות

ליאת גרוס
    01/06/2009

שלום פנינה
    העובדה כי בתך ישנה איתך במיטה ואינה ואינה מסוגלת להישאר לבד מעידה על חוסר בכלים של התמודדות עצמאית עם העולם. כנראה שכבת זקונים היה נוח גם לך וגם לה להישאר צמודה והיא לא חוותה מספיק התנסויות שסייעו לה לרכוש כלים אלו. כאשר חסר הבסיס לעצמאות, מתפתחות בדר"כ חרדות נלוות. במקרה זה החוויות הן סביב מוות ומחלות כי כנראה הנושא "מסתובב" בבית.
    חשוב לטפל על מנת למנוע את הסבל אותו חווה ועל מנת למנוע פיתוח הפרעה חרדתית מוכללת יותר.
    מה לעשות?
    חשוב שהילדה תחווה יותר ויותר חוויות של עצאות וחשוב שהדבר יעשה בהדרגה. בשלב זה נראה לי שאין מנוס מטיפול פסיכולוגי כי הדפוסים והחרדות כבר מושרשות יחסית. הטיפול שהכי מתאים לחרדות הינו טיפול קוגנטיבי התנהגותי. חשוב שהטיפול יהיה מלווה בהדרכת הורים.
    בינתיים חשוב שלא תרויח מהחרדות כלומר לא לרחם או לפנק אלא לשדר מסר כי אתם מצפים ממנה לתפקוד נורמלי. כמו כן אפשר לנסות שינה על מזרון קרוב לחדר ההורים ולא במיטתכם, כשלב ראשון לקראת שינה נפרדת. שינה נפרדת היא מאד משמעותית במקרה זה, למרות שאולי זה לא נראה עקרוני. זה כן!

מה קורה בבית הספר ? כיצד מתפקדת שם חברתית ? האם החרדות באו לידי ביטוי גם בבית הספר ? באיזה תדירות יש התפרצות כזו ? כיצד מתייחס לכך האב ? מה קרה בבית סביב מוות או מחלות ?

ליאת גרוס
    מודיעין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הוספת תגובה

דרעי פנינה
    02/06/2009

ליאת שלום,
    תודה על תגובתך והנה מענה לשאלותייך,
    1. בבית הספר היא משתלבת יפה מאוד מקובלת בחברה אף על פי שנכנסה לבית ספר חדש היא השתלבה יפה והחברה להמון חברות.
    .2. האם חוותה בבית הספר חוויה חרדתית אז הנה כמה דוגמאות ילדה בשעת חזרה למופע בבית הספר התעלפה ועינב לא רצתה ללכת לבית הספר בגלל אותה ילדה כדי להימנע מלהיפגש עימה אם ילדה נפצעת או נפגעת ממשהו היא נחרדת ופוחדת מאוד.היא מדמיינת את הגרוע מכל כמו אישפוז ניתוח או נכות.
    3. האם חוותה בבית מחלות או מוות אביה קיבל התקף לב והיא פשוט לא יכלה להתקרב אליו במשך כשלושה שבועות והקירבה התבטאה בתהליך איטי ביותר. אבי חולה לב קשה ומתאשפז לעיתים קרובות מאוד וכל פעם שהוא מגיע לביקור אלי היא פשוט לא מתקרבת אליו ופוחדת שלא ימות.
    4. האבא לא חושב שיש בעיה עם הילדה ושאינה זקוקה לטיפול בניגוד אלי שאני חושבת ורוצה מאוד לטפל בבעיה כדי שלא יחמיר המצב.הוא מבחינתו מפנק אותה יתר על המידה.
    אני מודה לך מאוד ומקווה שעניתי לשאלותייך ומחכה לתשובתך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שלום פנינה

ליאת גרוס
    04/06/2009

הדברים שכתבת מעידים מצד אחד על כך שהחרדה היא נקודתית לנושא וכאשר אין סביבה אנשים חולים היא מתפקדת היטב. מצד שני, החוויות שעוברת עם אביה וסבא שלה מאד השפיעו עליה. ייתכן שהיא אינה מצליחה לעבד אותם היטב ולכן הם הופכים לחרדות.חרדות אלו עלולות להתרחב גם לנושאים אחרים וליצור דפוס של הימנעות. לדעתי כדאי לפנות ליעוץ וטיפול פסיכולוגי על מנת למנוע מצב זה. בינתיים התייחסי להמלצותי הקודמות.

בהצלחה
    ליאת גרוס
    מודיעין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בועטת וחובטת את ראשה רצפה
    ניצה
    01/06/2009

צהרים טובים אני זקוקה לעיצה!!

ביתי הקטנה (בכורה) בת שנה וחודשיים, היא נמצאת בגן מגיל 9 חודשים,הכל נראה תקין
    בגיל 9 חודשים היא היתה מחזיקה לנו את האצבע והולכת בכול הבית
    לפני כשבועיים היא עמדה בפעם הראשונה לבדה וגם צעדה מספר צעדים לבד.
    בימיים האחרונים היא לא צועדת לבדה יותר,היא ממש רוצה את היד שלנו ורק כך לצעוד
    וברגע שאנחנו לא מסכימים או שסתבא מתחילה איתה צעידה קלה ואז מנסה להפסיק------ הילדה משתטחת על הרצפה וקעת ברגלים אך יותר מכך היאדופקת את מצחה הקטן ברצפה!!!.

מה עליינו לעשות??? אני דואגת....

ממתינה בציפיה להדרכתכן............

לקביעת תור
    סגירה
    בועטת וחובטת את ראשה רצפה

הוספת תגובה

• ילדה שרוצה יד

ליאת גרוס
    01/06/2009

שלום ניצה.
    תהליך התחלת ההליכה הוא גם התחלה של תהליך פסיכולוגי של היפרדות ועצמאות מסויימת. יש בזה משהו מפחיד עבור הילד, בעיקר כאשר ההליכה עדיין לא יציבה. עוד מעט היא תלך לכם לבד בכל הבית ותתגעגעו לימים שלא הלכה בלי יד, בינתיים תנו לה יד. למה הלחץ ?
    הטבע שלה הוא להתקדם לעבר הליכה עצמאית. זה יקרה. כל עוד מבקשת אתכם - תהיו שם בשבילה. אומרים שבגיל זה ההורה מתחיל להיות כמו תחנת דלק אליה מגיע הילד לתדלק כשצריך, יוצא לדרך וחוזר לתדלק. בתכם עוד לא מוכנה לצאת לנהיגת מבחן. ככל שאתם מתעקשים, כך גדל הצורך שלה בתדלוק וקרבה. אתם משיגים את ההפך. תתנו לה למלא כמה דלק שצריכה - היא תתנתק ותלך כשתרגיש בטוחה.
    לגבי חבטות הראש ברצפה, זוהי דרך להביע תסכול ולקבל את תשומת לבכם. זוהי דרך שלילית כמובן. לכן חשוב לא לתת לה את תשומת הלב שם אלא פשוט לתפוס אותה ולהעביר לספה.שתדפוק את הראש בספה עד שתפסיק.
    אני מאמינה שאם תאפשו לה יד לא תהיה כלכך מתוסכלת, ואז גם ההתנהגות הבעייתית תרגע.

תנסי
    ותזכרי, לכו בקצב שלה...

אשמח להתעדכן
    ליאת גרוס
    מודיעין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הרטבת יום ולילה
    פנינה
    01/06/2009

ביתי בת השבע סובלת מהרטבת יום, היא אינה מרטיבה בכל יום אך ישנם ימים שישנה בריחת שתן מספר פעמים ביום. נסינו החל ממתנות, טבלאות, הסברים, כעסים, אך כלום לא עוזר אנא עזרתכם.

לקביעת תור
    סגירה
    הרטבת יום ולילה

הוספת תגובה

• הרטבה בגיל 7

ליאת גרוס
    01/06/2009

שלום פנינה
    שימוש בטבלאות ופרסים יכול להיות יעיל לבעיית הרטבה בגיל זה (בהנחה והבעייה אינה פיזיולוגית או תוצאה של רגרסיות רגשיות) . זהו כלי שצריך לדעת כיצד להשתמש בו. רבים מאד ההורים והמורים שישר מציעים טבלה ומשתמשים בכלי באופן לא יעיל ששורף את השימוש בו בהמשך.
    את יכולה לעיין בתשובותי בנושא עיצוב התנהגות מלפני כמה שבועות על מנת להבין את הכלי טוב יותר. אפשרות אחרת היא לפנות להדרכה אצל פסיכולוגית בי"ס (ללא תשלום) על מנת שתבנה איתך טבלה כזו באופן נכון ומתאים לבתך.

אגב, האם קורה משהו שמסביר מדוע בימים מסויימים מרטיבה אפילו מספר פעמים, ובימים אחרים לא ?

בהצלחה
    ליאת גרוס
    מודיעין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה של אמא
    גילה
    01/06/2009

יש לי ילדה בכיתה ד ילדה טובה ורצוייה הבעיה היא שכל ילדה בכיתה רצתה להיות בחברתה וממש היו "מלחמות" עליה .
    לאחרונה נאמר לי על ידי אחת האמהות שאם היא תלך עם ילדה דומיננטית מסויימת שלא מסתדרת עם בנויתיהן אז ביתי תמצא את עצמה לבד. נורא כעסתי ולא שיתפתי פעולה כמובן ששאלתי את ילדתי מה היא בוחרת והיא חד וחלק בחרה באותה ילדה שהשאר אינן רוצות. ומאז ילדתי אינה מוזמנת לאותה קבוצה של בנות. לא ילדתי ולא הילדה השנייה שחשוב לציין כי שתיהן מאוד מקובלות.
    אך אחרי הצהריים אינן מוזמנות מכיוון שהאמהות אמרו חד וחלק כי אחרי הצהריים הן שולטות בילדיהן וקובועת מי יבוא ומי לא. רציתי את חוות דעתך.

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה של אמא

הוספת תגובה

• קשרים חברתיים

נעמה סבג שמש
    01/06/2009

גילה שלום,
    תמכי בביתך ובהחלטתה, אם אינך רואה פסול באותה הילדה.
    עם זאת, הבהירי לה את ההשלכות. פשוט שקפי לה את המצב.
    אני לא רואה סיבה שביתך תיגרר ולא תעשה את רצונה. כל הכבוד לה שיש לה בטחון ודימוי עצמי חיובי מכדי לאפשר כפייה בבחירת חברותיה.

היא עומדת במבחן חשוב ונראה כי כישוריה החברתיים מפותחים.

בברכה,

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כניסה לגן
    מרינה
    01/06/2009

שלום רב
    אני אימה לבן 2.8, לפני כחודש בני לראשונה ניכנס למסגרת של גן. מאז הילד נהיה עצבני יותר, עם סף גירוי נמוך יותר. לכל דבר מגלה התנגדות, לכל בקשה - כמו לדוגמא להחליף טיטול או להיתישב לאכול ובמיוחד ללכת לישון. מתמרן ביני לבין אביו- "לא רוצה אימא, רוצה את אבא". יושן לא טוב בלילה, צועק ובוכה בתוך שינה, לפעמים אפילו צועק בשינה - "לא רוצה לגן" ולפעמים חולם סיוטים אחרים. מה שלא עוזר כנראה שבמקביל העברנו אותו ממיטת תינוק למיטת נוער, ופה פשוט לא הייתה לי ברירה, הילד תיפס וירד מהמיטת תינוק וזה כמובן מסוכן.
    חשוב להוסיף שהילד מדבר טוב מאוד ומסביר את עצמו- "רוצה להיות עם אבא ואימה כל הזמן, לא רוצה גננת"
    יש לי למעשה 2 שאלות חשובות בעיניין:
    1. האם תופעות אלה אופיניות לקליטה לגן, או שאנחנו עוברים משהו חריג, ואם כך אולי כדאי שאפנה לטיפול אישי?
    2. אני מבקשת כלים להיתמודדות. האם זה נכון לאיים על ילד במצבים קיצוניים - אני אומרת שאם הוא לא יכנס למיטה אני אעביר אותו לישון אמל השכנה. במצב אחר אני נעזרת באיום של עונש כמו להעמיד אותו לפינה או לסגור בחדר (כמובן לדקה או שתיים). כל זה כמובן כי שיכנועים פשוט לא עובדים . רוב ההתנגדויות הילד מביעה בצעקות ויש גם התנגדות פיזית, דוחף אותי, מנסה להיתחמק.

בתודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    כניסה לגן

הוספת תגובה

• כניסה לגן והשלכותיה.

נעמה סבג שמש
    01/06/2009

שלום מרינה,

כניסה לגן, אם לא נעשתה בצורה הנכונה, בסבלנות ובהדרגתיות, יכולה להיות מלווה בקשיים.
    עם זאת צריך להגיע במפתיע בגן ולבדוק את התנהגותו במהלך היום. לראות אם הוא שמח, אם טוב לו ואיך הוא מסתגל. אפשר לראות גם לאיזה מטפלת הוא מתחבר יותר.

לאיים על ילד, כמו שהגדרת, כלומר- לאסור עליו דבר מה, זה בסדר, אך בהחלט לא לומר לו שישן אצל השכנה.

את אמא שלו ואת אוהבת אותו בכל מצב, ובגלל שאת אמא שלו את מחליטה עבורו. וזה אמור להיות ברור. לך ולו.
    כל פעם שיירד מהמיטה את תחזירי אותו. תעשו טקס שינה קבוע. מקלחת וסיפור ושיחה או הצגה. משהו שיהפוך את השינה לחוויה. אפשר לקנות יחד דובי שיילך לישון איתו כל יום ולהדביק מדבקות על הקיר שהם ישמרו זה את זה.

אגרסיביות מובילה לאגרסיביות וחבל.

על כל אגרסיביות מצידו עלייך להגיב בחומרה. להכנס איתו לחדר להרגע. אם צריך לחבק אותו חזק עד שיירגע. בהתחלה זה קשה, אבל לאט לאט המשמעות מובנת וזה עובד.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הסתגלות לגן המשך

מרינה
    02/06/2009

נעמה שלום ותודה על התשובה המפורטת.

ברצוני לציין שאני כל פעם שאני אוספת את הילד מהגן מקבלת הרבה מאוד מחמאות על היתנהגותו, 3 מטפלות וגננת פה אחת מספרות לי איך הוא אוכל את הכל ולבד, משחק, רץ, מקשיב בחוגים. והאמת הוא שלא נעים לי לפגוע באמון של הגננן ולבא "לרגל" אחריהם, אבל יכול להיות שאת צודקת ואני חייבת להיות יותר אסרטיבית בעיניין.

אני בעצמי הרגשתי שאנחנו עושים טעות כשמאיימים על הילד ומאבדים שליטה כהורים כשעושים כך (במיחד שהילד שלי רגיש מאוד ואני מכירה אותו). אני משתדלת לתת לו הרבה חיזוקים חיוביים על כל דבר טוב שעושה וכל שיתוף פעולה תמיד מקבל תגמול ועידוד ושבחים. אך ישנם מצבים שבהם אני פשטוט מאבדת שליטה, במיחד בלילה כשמאוד קשה לתפקד ולחשוב בהגיון.

אני מבקשת ממך אם אפשר להפנות אותי לספרות מתאימה, חומר קריאה שיכול לעזור לי להיתמודד יותר טוב עם חינוך הילד ועם בעיות שינה, כניסה לגן, התנגדויות ובדיקת גבולות.

בתודה
    מרינה
    יש לי עוד שאלה - מאוד מדאיג אותי כשהוא לפעמים צועק מתוך שינה, זה נישמע כמו חלומות (סייוטים), בוכה בשינה. האם זה נפוץ אצל ילדים בגילו (בן 2.9 ) ?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חינוך

נעמה סבג שמש
    02/06/2009

היי מרינה,

קודם כל, אוכל להפנות אותך לאתר שלי לקרוא מאמרים בנושאים שציינת.

בנוסף, אמליץ לך על הספר לישון בלי לבכות של אליזבט פרנטלי והספר איך לדבר כדי שהילדים יקשיבו או דיאלוג עם ילדים.

יכול להיות שהילד חווה סיוטים או ביעותים. אני לא יכולה לדעת בצורה כזו. וכן, חלומות בגיל הזה זה דבר שכיח.

בהצלחה,

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כניסה לגן - המשך

מרינה
    12/06/2009

שלום נעמה. בהמשך לתשובה שלך קראתי קודם כל מאמרים שיש באתר שלך ואני רוצה לרכוש גם ספרים שהמלצת עליהם. ממה שקראתי הבנתי שלילד שלי יש את כל התופעות שאת מתארת כ"לא מדאיגות"- איבוד תיאבון.
    שינוי הרגלי שינה- קושי להירדם, עייפות ייתר.
    שינוי במצב הרוח
    תלות ייתר בהורים.

למעט אולי איבוד תאבון, דווקא תאבון ניפתח לנו יותר ובגן מאוד מרוצים מאיך שהוא אוכל. אבל כל התופעות של שיבושים בשינה, תלות יתר בהורים, מצבי רוח. כל זה נותן ביטוי בכך שיש יותר היתפרצויות זעם, סירוב לשתף פעולה, לא רוצה לקבל סבתא שתמיד אהב ולא רוצה מטפלת שתמיד אהב.מתמרן ביני לבין אביו- "רוצה...." לא רוצה...." , בלילה 3 פעמים לפחות מתוך שינה בוכה או מבקש את אימא . והשאלה שלי מתי הזמן לדאוג? אנחנו כבר חודש בגן, האם זה אמור כבר להיפסק?
    חשוב לציין שלגן הילד הולך טוב, נפרד מאבא, יש טקס ומסלול כמו שאת המלצת וזה עובד, כבר אין בכי בעט פרידה וגם יוצא מהגן עם חיוך ולא ממהר ללכת הביתה. הגננת ומטפלות מאוד מרוצות, יש שיתוף פעולה עם הילד, מדווחות על כך הוא עם כל הילדים ויש אינטרקציה ואפילו ניכנס לחוגים, משחק בחצר. ואני בעצמי שמתי לב שבמקביל לתופעות הלא טובות הרבה שינויי טובים גם היו בחודש אחרון - הילד הפסיק לפחד מזרים, התחיל להיתעניין בילדים אחרים (מה שביכלל לא היה קודם), היתבגר מאוד בכל המובנים.

אך עדין השאלה מתי התופעות "הלא מדאיגות" הופכות ל"מדאיגות" ?

בתודה מראש
    מרינה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן 8 - תמיד כועס
    אורה
    31/05/2009

שלום.
    מהיום שבני נולד היו לו כעסים, וזה הפך לדרך חיים לכל המשפחה. זה מתבטא במאמץ להעיר אותו בבוקר בלי שיכעס או יסרב לקום, זה מתבטא במקלחת בערב כשאינו רוצה לשתף פעולה, זה קורה, כשאינו רוצה ללכת לבית הספר, לדבר על שעורים או לאפשר למישהו אחר לצפות בתחנה שונה בטלויזיה.כלומר צריך לחיות בין הטיפות בתקווה שהיום יעבור בשלום בלי שהילד יתרגז.
    הבעייה שסבלנותי פקעה וכל כעס שלו מביא אותי לכעס חזרה. ביום שבנעימות זה לא מסתדר ואני חשה חוסר אונים נוראי שלא ניתן לטפל בזה. לפני שנתיים טיפלתי בו בתרפיה באומנות ואני לא יודעת עד כמה זה עזר. זה מן תקופות של טוב ותקופות של כעס. אני חייבת לציין שמידיי פעם ישנם ימים שהוא טוב ואז הוא מלאך מושלם.מה עושים כדיי לא להשתגע מהמצב? והאם אפשר לטפל בזה? העימותים מתסכלים ורק מחמירים את המצב.אשמח לתשובתכם.אורה

לקביעת תור
    סגירה
    ילד בן 8 - תמיד כועס

הוספת תגובה

• סמכות וגבולות

נעמה סבג שמש
    01/06/2009

אורה שלום,

נשמע שהבעיה אינה דווקא שסבלנותך פקעה, אלא העובדה שהיתה לך סבלנות רבה מידי ואיפשרת את המצב מזה שנים.

כהורה, אין מצב כזה שאת זו שהולכת "בין הטיפות" ומשתדלת לא להכעיס. ילד צריך משמעת וגבולות! כדי לכעוס פחות, כדי להיות סבלני, כדי לא להיות חרדתי ותוקפני, כדי לדעת שמצפים ממנו, מאמינים בו ומעריכים אותו, כדי לדעת שיש מי שיעצור אותו כדי שייך לאיבוד.

צריך להיות סדר. ההורה הוא הורה ואינו שווה מעמד לילד.

את מוזמנת לקרוא באתר זה מאמרים שלי בנושא גבולות וסמכות הורית ולעיין באתר שלי בכתבות שפורסמו באמצעי התקשורת בנושא.

מאד חשוב להתחיל ולטפל בבעיה בהקדם. הבעיה היא בראש ובראשונה שינוי בהתנהלותכם.

בהצלחה!

נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הורות למתבגרים
    חן
    31/05/2009

שלום כולם,

מחפשת המלצה דיי דחופה של ספר עיון ,להורות למתבגרים. תודה חן

לקביעת תור
    סגירה
    הורות למתבגרים

הוספת תגובה

• הורות למתבגרים

נעמה סבג שמש
    01/06/2009

ספר בנושא בני העשרה של חיים גינות, או של עומר או של ד"ר עדנה כצנלסון.
    בהצלחה!
    נעמה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דחוף ביותר- ילד במשבר
    ש.מ
    30/05/2009

שלום רב,
    הנני גרוש מזה כ- 10 שנה לערך, שלאחר הגירושין המשכתי לחיות עם גרושתי באותו הבית, משיקולים כאלו ואחרים ובעיקר למען הילדים, אך ללא מערכת יחסים עימה וללא תקשורת, למעט מריבות קשות וישיבה יחד בחגים וערבי שישי.
    לי ולגרושתי שני ילדים האחד כבן 11 והשני כבן 20.
    לפני כחצי שנה לערך החלטתי לעזוב את הבית ולעבור ולהתגורר עם בת זוגתי בשנתיים האחרונות. חשוב לי להדגיש כי לא שיתפתי את הילדים במערכת היחסים עימה וגם לא הסברתי את עזיבתי שכן חששתי מלפגוע בהם.
    מאז עזיבתי את הבית, נפגשתי עם ילדי (בעיקר עם הילד הקטן) מידי יום ביומו והייתי עימם בקשר מצויין.
    לפני שבוע לערך פגשתי את הילדים במסעדה לארוחת שישי והם החלו לבכות ולדרוש ממני לחזור הביתה, הילד הגדול הסביר לי כי בני הקטן מצוי במשבר, מסרב ללכת לביה"ס, חלה גם התדרדרות בלימודים (מדובר בילד מחונן), הילד עושה פיפי במיטה בלילה, מתעורר מתוך שינה וצועק "אבא" ועוד התנהגויות שמעידות על משבר שהילד עובר.
    אני נמצא בדילמה קשה, שכן מחד אני נמצא בזוגיות שטוב לי בה ומאידך עומדים מולי ילדי שעוברים משבר בגלל עזיבתי את הבית ואני מעוניין לדעת, האם כדאי לי לחזור ולהתגורר בבית עם הילדים, זאת על מנת לעזור לבני הקטן להתגבר על המשבר ובמקביל אף לקחת אותו לשיחות אצל פסיכולוג? האם החזרה שלי הביתה עשויה ליצור בעיה קשה עוד יותר? האם כדאי לי להיכנע לרצון הילדים, אשר למענם אסכים לעשות הכל, גם אם הדבר כרוך בויתורים בחיי האישיים?
    חשוב לי להדגיש כי יש לי תחושה, כי גם לגרושתי, יש יד בדבר, שכן היא מנסה בכל דרך להחזיר אותי הביתה...
    אשמח לקבל תשובה בהקדם האפשרי זאת בשל הדחיפות ובשל מצבו של בני הקטן.
    תודה ש'

לקביעת תור
    סגירה
    דחוף ביותר- ילד במשבר

הוספת תגובה

• גירושים והשפעותיו

נעמה סבג שמש
    31/05/2009

שלום לך,

מן הכתוב לא ברור לי אם בנך ידע שאתם גרושים בכלל.
    וגם אם ידע, המשמעות אינה ברורה כל עוד אתה עדיין גר בבית.

אין שום סיבה שתחזור הביתה לאור המצב שנוצר. יש לך חיים אחרים. מה שכן, ברור שלילד מגיע הסבר ברור ושיתוף בהחלטותיך ובחירותיך. בנוסף, צריך להיות לו ברור שלא משנה מה יקרה- את אבא שלו, ואפילו אבא בתדירות כמעט יומיומית.
    הייתי כן מערבת איש מקצוע שינחה אותך ואת הילד איך להתמודד עם המצב החדש.

הילד כועס, ומהעיניים שלו, בצדק. זו חוויה לא פשוטה.
    עם כל אהבתך, אל לך להכנע, כי לא עשית שום דבר רע. מה שעליך לעשות הוא להבהיר ולשתף במצב האמיתי. מדובר בילד גדול שיכול להבין, גם אם בתחילה לא ירצה לקבל.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה

יעל
    31/05/2009

אני מודה לך על התשובה המהירה... ומעריך את עבודתכם הנאמנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה