פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• פחד ממחבלים בבית
    גילי
    05/01/2009

בתי בת 8.5 ולומדת בכיתה ג'. השנה היא החלה לבקשתה לחזור הביתה בצהריים במקום ללכת למועדונית. יש לה אחות גדולה שמגיעה מהחטיבה שעה וחצי אחריה. עד היום לא היו בעיות משמעותיות י בנושא, אולם לאחרונה היא החלה לרמוז שהיא קצת מפחדת להשאר לבד (עוד לפני תחילת המלחמה), ובימים האחרונים - היא מתקשרת אלי ואל בעלי לפני שהיא נכנסת הביתה בטענה שהיא מפחדת שיהיו בבית מחבלים ומבקשת שנדבר איתה בטלפון כל הזמן עד שאחותה תגיע. (אנו גרים בשוהם כך שזה לא בעקבות משהו שקרה ביישוב או בקרבת מקום). כל נסיונות ההרגעה שלנו לא עוזרים (בעיקר נסיונות לשכנע אותה שהסיכוי מאוד נמוך שזה יקרה). אתמול זה נפתר רק על-ידי כך שבקשתי משכנה להכנס איתה לבית ולראות שאין מחבלים. אחר-כך היא כבר נשארה לבד וראתה טלויזיה. היום היא סיכמה איתנו שנדבר איתה שתי דקות בטלפון עד שתכנס ותשב לראות טלויזיה וזה היה בסדר. השאלה - א. כיצד להתמודד עם הפחדים/חרדות שלה ? מה להגיד לה באופן כזה שלא יחמיר את המצב? ב. אם הנושא אינו משפיע על תפקוד שלה ושלנו (לדבר איתה 2 דקות בטלפון זה לא משהו שמכביד באופן מיוחד) - האם בכל זאת כדאי ללכת ליעוץ בנושא איתה/בלעדיה ?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    פחד ממחבלים בבית

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• פחד ממחבלים

מיכל לופו-שדה
    06/01/2009

שלום גילי
    באופן כללי, ילדים מגלים מוכנות להיות לבד בבית בגילאים שונים, ולכל אחד הקצב שלו. בסה"כ בתכם מגלה כוחות ויכולת יפה לדאוג לעצמה. הפחד של בתך להישאר לבד בבית הינו מובן וטבעי בגילה. מצד אחד היא חשה בוגרת ורוצה להיות לבד, כמו אחותה הגדולה, ומצד שני עדיין חוששת לעיתים וזקוקה לליווי ותמיכת מבוגר בסביבתה כדי לחוש בטוחה. על מנת לעזור לה בהחלט ניתן לתת לה לשוחח איתכם בטלפון ולהיות זמינים בשעה בצהריםם בה היא לבד. כמו כן, אם ישנה שכנה שגרה קרוב ומסכימה לכך, תנו לבתכם את הטלפון שלה ואימרו לה כי אם קורה משהו היא יכולה לפנות אליה. ביחס לפחד ממחבלים שהחל בימים האחרונים , לאחר תחילת המלחמה, קרוב לוודאי שמדובר בתגובה למצב הבטחוני בו אנחנו נמצאים בימים אלו. ילדים בכל גיל נחשפים למתרחש אם דרך שיחות שהם שומעים בין המבוגרים, אם דרך חשיפה לאמצעי תקשורת שונים וכו'. ילדים , כמו מבוגרים, מגיבים למצבי לחץ בצורות שונות ובתגובות שונות. תגובתה של בתך היא טבעית מאוד, למרות שהיא אינה מתגוררת בישוב הנמצא בסכנה היא חשופה מאוד לכך שילדים ומשפחות אחרות נמצאות במצבים מפחדים, וחוששת מה יקרה לה. על מנת לעזור לה חשוב ראשית, לנסות ולהפחית את כמות החשיפה שלה לאינפורמציה הקשורה למלחמה המתרחשת ללא תיווך והסבר של מבוגר. יתכן ובשעות הצהריים בהם היא לבד בבית היא פותחת טלוויזיה ורואה חדשות שמלחיצות אותה ומגבירות עוד יותר את הלחץ. לכן, חשוב שתימנע מלראות חדשות לבד. שוחחו איתה גם על הפחד שלה . חשוב כי היא תרגיש לגיטימציה לדבר על מה מפחיד אותה וקשרו את הפחד ממחבלים לכך שאולי היא חוששת עקב מה שהיא רואה בכלי התקשורת. הסבירו לה כפי שאתם עושים, כי אתם ההורים ואתם דואגים לה ושומרים עליה וכי אתם עושים הכל כדי לשמור עליה. כמו כן, אם היא מתקשה להישאר לבד בימים אילו בשעות הצהריים אולי כדאי להפחית את השהות שלה לבד בימים אלו, וכן להציע לה לעשות דברים אחרים מהנים במקום לראות טלוויזיה שם כאמור יש כל הזמן חשיפה ללחימה המגבירה את חששותיה. מדברייך אני מבינה ששיחת טלפון קצרה איתכם עוזרת, דבר המצביע על כך שיש לה יכולת להיעזר בכם. המשיכו בכך.
    רק אם המצב ממשיך ומחמיר, ניתן לפנות לייעוץ והדרכה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• זהות/בלבול מגדרי
    סיון
    05/01/2009

שלום, יש לי בן כמעט בן 3 וחצי, מקסים וחברותי. אבל אני חוששת שהוא נמצא קצת בבלבול מגדרי. פחות או יותר בשנה האחרונה הוא מתעסק הרבה בלהתחפש/להיות בת. זה התחיל בזה שהיה לוקח מגבות מטבח ועושה מהם חצאית או שם על הראש כאילו יש לו שיער ואומר שהוא ילדה. הוא אינו משחק במשחקים של בנות כגון בובות אך כן מתעסק בלהיות "ילדה" ומידי פעם מסתכל על בובות בחנות. הוא אוהב את הצבעים ורוד וסגול ומאוד מאוד אוהב נעליים של בנות/נשים ואוהב לנעול את הנעליים שלי. אני מרשה לו לנעול אותן ומעבר לזה שהוא שם אותן הוא לא ממשיך את זה למשחק של בנות אלא פשוט אומר שנעליים של בנות הן יותר יפות. בנוסף, הוא מדבר איתי על האיפור שלי, למרות שאינו מבקש שאאפר אותו. הוא מדבר הרבה על זה שבנות לובשות שמלות ועל דברים שנוגעים לבנות אבל לא מבקש את זה לעצמו. הוא אוהב מאוד להתחפש לילדה ועושה זאת כמעט מידי יום.. במידה ונמצא ברשותו דברים הקשורים לבנות הוא יתחפש לבת וכמעט תמיד גם יקח על עצמו תפקיד נשי במשחקי תפקידים. בימים האחרונים הוא אומר שכשהוא יהיה גדול הוא יהיה בת ואז נקנה לו נעליים של בנות בצבעים ורוד וסגול. הוא חוזר על זה כמה פעמים ואני קצת מבולבלת לגבי המשמעות של זה. יש לציין שהוא ילד חברותי מאוד, מסתגל בקלות, הרבה חברים, נהנה לשחק עם בנים, להשתולל וכו'. אם אין דברים של בנות בשטח הוא ישחק בדברים אחרים, משחק כדורגל, רוכב על אופניים ויודע להעסיק את עצמו בצורה מדהימה, יש לו עולם פנימי מאוד עשיר. אבל ברגע שיש בסביבה דברים של בנות הוא ישחק בזה ויתחפש לבת. אנחנו מאוד זורמים איתו ומאפשרים לו, מידי פעם אני מנסה לנחליף איתו תפקידים במשחקי התפקידים והוא מוכן אבל בהחלט מעדיף להיות בתפקיד הנשי. בנוסף, אני אומרת לו שאפשר להתחפש ולהיות בכאילו למה שרוצים והוא יודע להגיד לי שהוא מתחפש בכאילו וכאשר מוריד את התחפושת הוא אומר שהוא ילד.. אני מאוד מבולבלת לגבי העיסוק הרב שלו בדברים של בנות וברצון שלו להיות בת.. מה זה אומר? האם צריך לעשות משהו? האם זה מעיד על משהו? עד עכשיו זרמנו איתו אבל נראה לי שאני צריכה אולי קצת להכווין אותו יותר ולא תמיד לאפשר את ההתחפשות לבת וכו'. אשמח לעצתכם. תודה

לקביעת תור
    סגירה
    זהות/בלבול מגדרי

הוספת תגובה

• בלבול מגדרי

מיכל לופו-שדה
    06/01/2009

שלום סיון
    ראשית, חשוב לי לומר כי תגובתייך כלפי בנך מצביעות על הפתיחות והסובלנות שלכם כהורים וכמשפחה אחד לשני דבר שהוא מאוד חשוב במצבים אלו. ביחס לשאלתך, מהתיאור שהבאת אני שומעת שבנך מגלה סקרנות ועניין רב במאפיינים נשיים חיצוניים ורוצה להתנסות בהם. ילדים רבים בגילאים אלו אוהבים ורוצים להתנסות במשחקים ובמאפיינים השייכים לגיל הנגדי על מנת לעצב לעצמם את הזהות המגדרית וחשוב לתת להם להתנסות בכך.
    עם זאת, אני שומעת שאת מוטרדת לאור העדפתו את המשחקים של בנות המין השני על פני משחקים ומאפיינים של בנים. חשוב לי לציין ולהדגיש כי בגילו הצעיר של בנך, מדובר בבלבול מגדרי ולא בבעיה בזהות המינית. זהות מינית מתפתחת בתחילת גיל ההתבגרות (גילאי 12-20).
    אין כל קשר ישיר בין בלבול מגדרי בגיל זה לבין הומוסקסואליות בגילאים מבוגרים יותר.
    ההמלצה שלי אליכם היא להמשיך לאפשר לבנך לעסוק במשחקים שהוא בוחר, תוך שאתם מציבים להם בעדינות גבולות בסביבות חברתיות שונות. התמיכה והאהבה שלכם חשובה מאוד.
    במקביל לכך, לנסות להציע בעדינות כפי שאתם עושים תחומי עניין נוספים, שנראים לכם יותר הולמים. למשל, חישפו אותו יותר לאינטראקציה עם אבא כך שיתנסה בחווית גבריות ובמשחקים של אבא-ובן.

אם הקושי ממשיך ואתם מרגישים שאינכם יודעים כיצד להתמודד עם הקושי, ניתן לפנות להדרכת הורים או על ידי פנייה לתחנה לבריאות הילד והמשפחה באזור מגוריכם דרך קופת-החולים ורופא המשפחה. אפשרות נוספת היא פנייה לייעוץ ולטיפול פרטיים.

בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד שמגיע למיטת הוריו כל לילה
    ana
    05/01/2009

בני בן ה-6 נרדם יפה במיטתו ובאמצע הלילה מגיע למיטתנו וחוזר לישון. בעבר זה היה בתדירות נמוכה מאוד. בתקופה האחרונה זה ממש כל לילה. כששאלתי אותו מדוע הוא מגיע הוא מסביר שלפעמים הוא חולם חלום רע ולפעמים הוא פשוט רוצה להיות איתנו.כיצד ניתן לטפל או להפחית תדירות ההגעה?

הוספת תגובה

• ילד שמגיע למיטת הוריו כל לילה

ד''ר שירי שדה שרביט
    05/01/2009

ana שלום,
    ביעותי לילה הם תופעה שכיחה בסביבות גיל 6, ולרוב היא עוברת לאחר תקופה. בינתיים בנכם זקוק לנוכחותכם לידו בשעות הלילה כשהוא מתעורר מהחלום. תוכלו לעזור לו בהתמודדות עם הפחדים המתעוררים על-ידי החזרתו למיטה ושהייה לצידו עד שהוא יירדם. כדאי במהלך היום לנסות לבטא את הפחדים, למשל לצייר את החלום הרע שהיה לו. אפשר להוסיף גם חפץ שיהיה איתו במיטה שיעזור לו להירגע, בנוסף לפנייתו אליכם.
    הפנייה להורים היא טבעית ומתבקשת מבחינת הילד, כיוון שהוא צבר מספיק חוויות חיוביות בהן הרגעתם אותו כשהיה לו עצוב, קשה, מפחיד, רעב וכדומה. הוא רגיל שאתם עוזרים לו כשהוא זקוק לכם. כעת תוכלו לחזק את ההישענות שלו על עצמו בהרגעה עצמית, כמובן בהדרגה.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדת נטישה
    עדי
    05/01/2009

בתי הבכורה היא בת 4 ותשעה חודשים. מצד אחד היא ילדה מאוד חברותית, אוהבת תשומת לב ואינה פוחדת להיות במרכז תשומת הלב. מצד שני, זקוקה מאז ומתמיד ל"זמן הסתגלות" למצבים חדשים, אנשים חדשים וכו'. בתקופה האחרונה התגבר הקושי והפך כמעט לבלתי אפשרי. בוכה בבקרים שמגיעה לגן והגננת/הסייעת המחליפות נמצאות. בוכה כשהיא בגן ואחת הגננות מתרחקת ממנה. בוכה אם מאחרים לבוא לקחת אותה לצהרון. בשבוע שעבר בכתה כשיצאתי לרבע שעה ונשארה עם אבא שלה. בשנה שעברה הלכה לבד לחוג ולבד לחברות. השנה מסרבת לתת לי לעזוב את החוג שהיא הולכת אליו כבר 4 חודשים ומאוד נהנית בו. לא מוכנה ללכת לבד לחברות ומתעקשת להזמין כל הזמן אליה. באינסטינקט אני מנסה לזרום איתה ולא להתעקש - לא על חברות, לא על החוג (אני יושבת בפנים), אבל יש לי הרגשה שזה רק הולך ומחמיר במקום להשתפר. גם במפגשים עם החברים שלנו - כולם עם ילדים בני גילה שהיא מכירה מינקות ומסתדרת איתם מצויין - מתקשה לעזוב אותי. לא קרה שום אירוע מיוחד שאני יכולה להצביע עליו, ואני מרגישה קצת אבודה. אשמח לחוות דעת ראשונית על הסיטואציה ולקצת עצות כדי להתניע את התהליך. להשלמת התמונה אציין, כי יש לי עוד ילדה, קטנה ממנה בשנה ותשעה חודשים. אודה לתגובה מהירה.

לקביעת תור
    סגירה
    חרדת נטישה

הוספת תגובה

• חרדת נטישה

ד''ר שירי שדה שרביט
    05/01/2009

עדי שלום,
    עולות לי לראש מספר השערות מה יכול להניע את בתך להפגין כזו חרדת פרידה בייחוד כשכבר נהגה להיפרד ממך ביתר קלות בעבר.
    ייתכן שבתך משדרת לך את תחושתה שהיא זקוקה לך יותר מכפי שאת חושבת. אפילו שהיא נשמעת מתיאורך ילדה פקחית וחברותית, היא מעדיפה שתתפסי אותה כפחות מפותחת. אולי היא עושה איזהשהוא קישור בין בגרות ויכולת להיפרד ולקיים משהו קצת פרטי לעצמה (כמובן במגבלות הגיל, זה לא פשוט גם להיפרד בחוג מהורה שממתין בחוץ), לבין הישארות לבד באופן טוטאלי. עבורה, חרדת פרידה שהיא דבר טבעי, הופכת לחרדת נטישה - יעזבו אותי (אם אני גדולה ומתפקדת כמו ילדה גדולה ובוגרת). זה תהליך אגב שכיח אצל ילדים בכורים.
    בנוסף, נוצר מצב בו בתך כרגע מרוויחה מהסיטואציה הקיימת - את נשארת לידה כמעט קשורה אליה. הזכרת את קשיי הפרידה בעיקר ממך, אפילו שאביה נוכח. לכן אין לה הרבה מוטיבציה לשנות את המצב - מבחינתה היא מרוויחה גם את החברות וגם אותך לידה.
    כרגע היא זקוקה לנוכחותך לידה, וחשוב לאפשר לה זאת כל עוד ניתן, ולא לשדל אותה להיפרד ולנהוג כבוגרת בעוד אינה חשה כזו. בהמשך, בעוד תקופה קצרה, תוכלי להתחיל להיפרד ממנה בהדרגה. בזמן זה חשוב שתשוחחי עם בתך לגבי הקושי שלה להיפרד, ומה היתה רוצה. הדגישי בפניה גם את היתרונות שבהיפרדות - למשל יכולה ללכת לחברה ולשחק אצלה בכל המשחקים ולא רק לארח. בנוסף כדאי לדאוג שהפרידות תהיינה הדרגתיות, למשל כשאת נמצאת איתה בחצי השעה הראשונה בחוג ויוצאת רק אז לרבע השעה האחרונה, או לבקש שההורים של החברה ייקחו אותה מהגן ואת תצטרפי לאחר כשעה וכדומה.
    כמו כן כדאי להבטיח לכל אחת מהילדות זמן פרטי עם אבא או אמא במידת האפשר, על מנת שכל ילדה תיהנה מתשומת לב בלעדית מכל אחד מכם.
    בהצלחה!
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלת המשך

עדי
    06/01/2009

שירי שלום, תודה על המענה. אבל זה עורר אצלי תהיה נוספת. אני משתדלת לא לכפות עליה דברים ולזרום איתה (גם אם לפעמים אני בוערת מעצבים על המצב....). ניסיתי כמה פעמים לעבוד איתה על הפרידה בחוג, ובין היתר לסכם שאני נמצאת כמעט כל החוג בפנים ורק לקראת הסוף יוצאת לכמה דקות מחוץ לדלת (השקופה). זה לא עבד. הרעיון האחרון שהיה לי, היה לתת לה משהו "שלי" (נתתי לה שרשרת שהייתה שלי כשהייתי קטנה) שהיא תוכל למשש בכל מצב שבו היא מתגעגעת אלי (ולא מספיק לה שאני נמצאת מעבר לדלת השקופה). אני לא יודעת עם זה יעבוד (היום זו הפעם הראשונה שננסה). האם יש לך "טיפים" נוספים לייצר את סיטואציית הפרידה? גם עם חברות, אני לא כל כך רואה איך היא תסכים בכלל ללכת עם מישהו אחר (שהוא לא אני/בעלי/סבתא).

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לעדי

ד''ר שירי שדה שרביט
    11/01/2009

עדי שלום,
    הרעיון עם השרשרת הוא מקורי ומצוין. את מגיבה טוב מאוד לצורך שלה שתישארי בסביבתה, על-ידי מתן חפץ שלך שילווה אותה במהלך הפרידה ממך. אני מציעה בזמן הקרוב לעזוב בכלל את הנושא של הפרידות ולהשתדל להתאים עצמכם לילדה ולבקשותיה.
    בעוד מספר שבועות, תוכלי שוב להתחיל בפרידות בהדרגה. אפשר להציע לאמא של הילדה שמזמינה אותה, שהילדה עצמה תפנה אליה (בנוכחותך) ותזמין אותה - ואז ייתכן שהמוכנות שלה ללכת לבד תגבר.
    אני מדגישה שוב שבזמן הקרוב כדאי להימנע ככל שניתן מעיסוק בנושא, כדי להימנע מהרווחים שלה מהמצב ומתחושה אפשרית שלה ש"זורקים" אותה מהר מדי לעצמאות.
    בהצלחה!!
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מדבר לא יפה
    רונית
    05/01/2009

שלום, בני בן ה 6 החל לאחרונה כל הזמן לומר לי "את אמא מעצבנת", או כל פעם כשמשהו לא נראה לו הוא אומר "מעצבנת אחת". הבת הקטנה (בת 3) החלה לחקות אותו וגם היא משמיעה משפטים כאלה. כיצד עליי לנהוג?

לקביעת תור
    סגירה
    מדבר לא יפה

הוספת תגובה

• מדבר לא יפה

ד''ר שירי שדה שרביט
    05/01/2009

רונית שלום,
    חשוב להפריד בין הרגשות הטבעיים והלגיטימיים של בנך לבין הצורה בה הוא מבטא אותם.
    הילדים שלנו פעמים רבות כועסים עלינו, ובחלק מהמקרים הם צודקים, לפחות מבחינתם. זו תחושה מאוד לא נעימה כאמא, אבל חשוב לאפשר לו לבטא את רגשותיו ובעיקר התסכול שלו מסיטואציות מסוימות.
    כדאי שבפעם הבאה שבנך ידבר אלייך בצורה שאינה מוצאת חן בעינייך, הציבי לו גבול. את יכולה לומר משהו בסגנון: "אני מבינה שאתה כועס עכשיו, אבל לא מדברים ככה לאמא. בוא תנסה להסביר לי למה התעצבנת...". הסבירי לבנך כיצד את מעוניינת שידבר אלייך, ומהי הדרך הרצויה בעינייך לביטוי כעסים ותסכול.
    חשוב בהקשר זה לשים לב כיצד אנשים אחרים מדברים בבית אל בני הבית האחרים, ואולי כלפי אנשים נוספים, ולהשתדל להפחית התייחסויות פוגעניות, במידה ויש כאלו.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן 3 לא אוכל
    אפרת
    04/01/2009

הילד שלי בן 3 והבעיה היא שהוא אוהב לאכול רק שניצלים , נקניקיות ולעיתים אורז כתוספת גם בגן הוא לא תמיד אוכל אך שותה המון (מעל ל-3 בקבוקים מלאים ליום ) . אני מקפידה לא לתת לו לשתות הרבה ומכינה אוכל מבושל כגון קציצות , פירה ,פשטידות וכו' אך ללא הואיל . הילד פשוט מסרב לאכול פרט למאכלים שציינתי.הגעתי למצב שימי שישי שבת שאני נמצא איתו בבית הוא פשוט "צם" לא אוכל דבר ממה שאני מכינה . אני אובדת עצות ואיני יודעת כיצד לגרום לו לאכול מאכלים יותר מזינים . יש לי ספרים בבית ומתכונים במיוחד לילדים ואני מכינה אותם והוא מסרב מה עושים ??

לקביעת תור
    סגירה
    בן 3 לא אוכל

הוספת תגובה

• ילד לא אוכל?

מיכל שמש
    04/01/2009

ליזי שלום, ישנם ילדים עם תיאבון נמוך, אך לא יתכן שהילד אינו אוכל כלל, ובמרבית המקרים מתברר שהוא "משלים" תזונה בממתקים, חטיפים ועוד. העובדה שהוא אוהב מגוון מאכלים מצומצם יחסית קיימת לעתים בגיל זה, ולא כדאי להילחם על מגוון, אלא לתת לו פשוט מה שהוא אוהב. כל שתתעקשי יותר על אכילה כך הנושא יהפוך טעון יותר, ויהי עניין של בינו לבינךך במקום בינו לבין עצמו.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדה אצל בן 3
    ענבל
    04/01/2009

שלום. לבני בן ה- 3 החלו לצוץ כל מיני חרדות לפני מספר חודשים. יש סרטי DVD שאסור להקרין לפניו, שאני כבר יודעת לא לעשות זאת, אך כשזה קורה בגן, הוא נכנס להתקפי פאניקה ולא ניתן להרגיעו עד שלא מפסיקים את הסרט או מעבירים אותו לחדר אחר. יידעתי בגן לגבי הסרטים הספציפיים, אבל לאחרונה זה החריף, ובגלל שתוכנית טלוויזיה מסויימת הפחידה אותו (ומדובר בתוכנית שבה כבר צפה זמן רב לפני), אינו מוכן להדליק טלוויזיה כלל. כשהטלוויזיה הודלקה ע"י אורח במקרה בערוץ הופ, שוב נכנס להתקף חרדה שקשה מאוד היה להרגיעו. יש לציין כי מדובר בילד חייכן ובעל ביטחון עצמי מאוד גבוה. האם יש צורך בהתייעצות מסויימת? לתשובתכם אודה, ענבל.

לקביעת תור
    סגירה
    חרדה אצל בן 3

הוספת תגובה

• חרדה

מיכל שמש
    04/01/2009

ענבל שלום,
    אם אכן מדובר בהתקפי חרדה כדאי להתייעץ עם פסיכולוג ילדים בדבר דרכים להקל על הילד.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת שנתיים ושלושה חודשים משליכה
    מירית
    04/01/2009

שלום צהריים טובים, הבת שלי היא בת שנתיים ושלושה חודשים בת יחידה כרגע(אני בהריון) ונכדה ראשונה. היא דיי מפונקת. יש לי שאלה היא משליכה/זורקת כל הזמן דברים לדוגמא: 1. צעצועים מהארגז היא משליכה על הרצפה ורק שאני מאיימת (דבר שהתחיל מלפני שבוע) שאני יעניש אותה היא אוספת. 2. אוכל - מה שלא מוצא חן בעיניה היא זורקת על הרצפה. זה ממש מעצבן. יש לי עוד שאלה לפעמים היא גם לפעמים סתם מרביצה לילדים אני מסבירה שזה לא יפה, ושיש לה פה לדבר. היא ילדה מאוד מפותחת היא כבר מדברת משפטים, מדברת בטלפון ואפשר בקלות להבין אותה. תודה לבנת

הוספת תגובה

• התנהגו ילדה

מיכל שמש
    04/01/2009

לבנת שלום,
    לא ציינת אם הילדה כבר יודעת שאת בהריון, שכן יתכן שהתנהגותה מבטאת תחושות בקשר לכך. בכל מקרה, כדאי להבהיר לה מה ההתנהגות הרצויה, וכאשר זורקת צעצועים פשוט לקחת אותם משם לפרק זמן מסוים (לא הייתי מציגה זאת כעונש, אלא כתוצאה טבעית של התנהוגתה
    "כשהצעצועים זרוקים אי אפשר לשחק איתם ולכן הם הולכים לנוח לזמן מסוים"). גם באכילה, ניתן להרחיקה מייד כשזורקת אוכל.
    במקביל כמובן יש לחזק על כל התנהגות חיובית, וגם לתת אופציות אחרות להבעת עצמה. יתכן וזו דרכה להביע את הצורך ההתפתחותי של גיל שנתיים במרד ועצמאות, וכל שתתני לה לבחור בי דברים, ולהביע עצמה באופן לגיטימי, הצורך בעצמאות יבוא על סיפוקו באופן חיובי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• 2 אחיות באותו גן
    מיטל
    04/01/2009

שלום רב בתי יעל בת שנתיים וחצי נמצאת בגן מגיל שנה וחודשיים . בקבוצת הגיל שלה הם 9 ילדים בגן בתי השניה כעת בת שנה וחודשיים ובספטמבר אני אמורה להכניסה לגן הגננת הודיעה לי כי היא מאחדת את הקבוצות של קטנים בני שנתיים עם בני השלוש כלומר יווצר מצב ששתי בנותיי יהיו באותו גן באותה קבוצה שאלתי היא האם מצב כזה הוא כדאי בכלל? או שמומלץ לשלוח כל אחת מהן לגן אחר? בגן זה ישארו בערך 4 ילדים גדולים בגיל בתי יעל והשאר קטנים יותר כיצד זה יכול להשפיע?

לקביעת תור
    סגירה
    2 אחיות באותו גן

הוספת תגובה

• אחיות יחד בגן

מיכל שמש
    04/01/2009

צריך לחשוב מהו גודל הקובצה בשנה הבאה. ככל שהקבוצה קטנה יותר כך קשה יהיה לגננת להתייחס בנפרד לצורכי שתי הבנות.
    לגבי קבוצת הגיל של הגדולה, יש לבחון מהן האפשרויות האלטרטיביות. יתכן שניתן יהיה להכניסה לגן עירוני, בו יהיה יותר ילדים בגילה.
    בכל מקרה, לגיטימי שגם שאלות כמו הפן הכלכלי והנוחות שלך יכנסו לתוך המשוואה של השיקולים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• "שקר" של ילד
    טליה
    04/01/2009

בני בן ה-5 אינו אוהב לצחצח שיניים. הבוקר הוא אמר לי "ציחצתי שיניים". וכשבדקתי הוא התחיל לבכות. שאלתי "מדוע אתה בוכה?" והוא ענה "כי שיקרתי לך.." אודה לכם אם תדריכו אותי כיצד להסביר לילדי שחשוב לא לשקר (?) והאם הוא יודע מהו שקר?

לקביעת תור
    סגירה
    "שקר" של ילד

הוספת תגובה

• שקר?

מיכל שמש
    04/01/2009

טליה שלום,
    לא הייתי מבליטה את נושא הקשר, אלא מביהרה לילד שהסתיר את התהנגותו כי ידע שאת תכעסי. הייתי מגיברה הסברה בנושא צחצוח השיניים ומנסה להעביר את האחריות לילד עצמו, כדי שלא יבחר דוקא בהתנהגות זו כדי להתריס כלפייך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התמודדות עם קנאת אחים?!
    הדס
    04/01/2009

שבוע טוב, בני בן 6, בתי בת 2 ובת נוספת בת חצי שנה. בני הבכור ילד נבון מאוד ובעל אינטיליגנציה רגשית מפותחת מאוד מרבה להביע רגשות אהבה לאחותו הקטנה אולם הנשיקות, החיבוקים והמגע הם אינם עדינים ולעיתים אף מסוכנים. ברור לי שהוא לא עושה זאת בכוונה אך... בשבוע האחרון הוא התחיל גם להביע חוסר סבלנות כלפי אחותו בת השנתיים ומביע זאת במכות קלות!!! אנחנו משוחחים עימו המון, אך דבר לא משתנה. אני מבלה עימו כל צהריים ביחד, הוא נרדם עם סיפור שאחד מאיתנו קורא לו לבד- כך שמבחינת תשומת לב הוא מקבל מה שאנחנו יכולים וכמובן המון מגע, נשיקות וחיבוקים. אך...קשה להמשיך כך! אני מרגישה שאני נוזפת בו המון ומעירה לו המון על המגע הקשה והמסוכן (השענות על הבטן שלה, משיכת ראשה לתת נשיקה ועוד...) מה עוד אני יכולה לעשות??? תודה...

לקביעת תור
    סגירה
    התמודדות עם קנאת אחים?!

הוספת תגובה

• התמודדות עם קנאת אחים

ד''ר שירי שדה שרביט
    04/01/2009

הדס שלום,
    את מתמודדת עם עניין נפוץ מאוד בקרב אחים, ראי גם את השאלה שנשאלה מספר שורות מתחתייך.
    נשמע שאת ובן זוגך עושים כל מה שניתן כדי להעניק לילדיכם תשומת לב אישית מירבית. אולם קנאת אחים היא רגש טבעי מאוד שהוא חלק בלתי נפרד מיחסי אחים. מהתיאור שלך, אגב, לא עולים בהכרח תכנים של קנאה, אלא יותר ביטויים לתוקפנות טבעית שיש בין אחים.
    עם זאת, חשוב להציב גבול ברור לאלימות כלפי האחות, גם בשליחה לחדר להירגע למספר דקות. אפשר גם להסביר לו שאחותו היא עדינה, והוא אינו יכול לשחק איתה כפי שהוא משחק עם חבריו בני גילו. כדאי לבדוק גם באיזו מידה יש לו מקום פרטי לעצמו, שכן אם אחותו עשויה לגעת בכל חפציו, זו תחושה שהיתה מעצבנת כל מבוגר.
    אני מציעה גם לחשוב אם קרה משהו בשבוע האחרון ששינה את התנהגותו.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה לפחדים
    יעל
    03/01/2009

בני בן שנתיים וקצת. יש לו כל מיני פחדים ואני מתלבטת איך להגיב אליהם. למשל ראינו ביחד קלטת והוא פחד מאחת הדמויות. האם להפסיק לראות או שזה מסר שמחזק את הפחד? תודה

לקביעת תור
    סגירה
    תגובה לפחדים

הוספת תגובה

• תגובה לפחדים

ד''ר שירי שדה שרביט
    04/01/2009

יעל שלום,
    ילדים פוחדים מדברים רבים - חיות, חושך, אנשים זרים, דמויות מפחידות בטלוויזיה וכדומה. כדאי לזכור שפחד הוא תגובה הישרדותית וטבעית. לדוגמא, עדיף שילד יחשוש מעט מזרים, ולא יתחבר לכל אדם ללא שיפוט.
    בהתייחסות לפחדים, חשוב לפני התגובה להעריך מהו האובייקט המפחיד ועד כמה לפחד יש משמעות בחיי היומיום של הילד. לדוגמא, ילד שפוחד מכלבים - זה פחד אמנם מציאותי אולם עדיף לעזור לילד להתגבר עליו כי הוא יפגוש בחייו כלבים רבים שרובם אינם מסוכנים.
    לעומת זאת, לטעמי בעת צפיה בטלוויזיה, במידה ויש דמות מפחידה, ממש לא חובה שהילד ימשיך לראותה שכן פעמים רבות הדמויות נחוות באופן מאוד דרמטי אצל ילדים צעירים. אם רואים את הדמות רק לזמן קצר, אפשר לסייע לילד בשהות לידו ובהרגעה, ואחכ ימשיך לצפות בהנאה. אולם אין צורך לחשוף אותו בטרם עת לתכנים שאינם לגילו.
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך תגובה לפחדים

יעל
    04/01/2009

ואיך להגיב לפחדים? האם לאמר שאין מה לפחד, להכיר בפחד?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

ד''ר שירי שדה שרביט
    05/01/2009

יעל שלום,
    חשוב להכיר בפחד על מנת שהילד יקבל הדהוד חיצוני לחוויה הפנימית שלו, יידע איך לתאר אותה במלים ואיך להיעזר בעצמו ובזולת על מנת להתמודד עם הפחד. אפשר לומר משהו בסגנון: "אני רואה שהאיש הזה בטלוויזיה מאוד מפחיד אותך עכשיו". כדאי לשאול מה מפחיד אותו בדיוק - למשל ייתכן שהוא חושש ממצבים, אנשים או דברים מסוימים ללא סיבה מציאותית ואז ניתן יותר להרגיע אותו.
    יחד עם זאת, חשוב לעשות זאת במידה ולא לעסוק יותר מדי בפחד. גם התרחקות מהגורם המפחיד (כמו שינוי התוכנית בה צופים) היא התמודדות תקינה, כל עוד אינה פוגעת בהתנהלות הרגילה של החיים.
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינה
    הדס
    03/01/2009

היי זו שוב הדס, בהמשך לשאלתי הקודמת, אילו דרכים נעימות יש כדי להרגיל את יהל לישון במיטתו ובעצמו מבלי לפתח אצלו חרדה, בכי והיסטריה? חשוב לי לתת לו ביטחון ונינוחות ושיטת ה"חמש דקות" שבה הוא בוכה ונרדם - ניסתי אותה וזה מרגיש לי חסר רגישות. ושוב תודה.

לקביעת תור
    סגירה
    שינה

הוספת תגובה

• הדס שלום, ראי תשובתי הקודמת.

ד''ר שירי שדה שרביט
    04/01/2009

אם נותרו לך שאלות, את מוזמנת להוסיף תגובה ואשיב לך.
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינה בתינוקות
    הדס
    03/01/2009

שלום, שמי הדס ווברצוני לקבל את עזרתכם בנושא השינה. בני יהל בן 11 חודשים. כאשר מגיעה שעת שינה הוא לא רוצה לישון במיטתו וכשאני עומדת על כך העיניין הופך לטקסיות שבה אני יושבת לידו משחקת איתו שרים שירים ואני מלטפת את ידיו עד שהוא נרדם. לפי מיטב הבנתי חשוב שיהל ילמד להירדם במיטתו ובכוחות עצמו ועל כן, ערב אחד הנחתי אותו במיטה שרתי לו שיר הסברתי לו שאנו יוצרים הרגל חדש ונתתי את בירכת לילה טוב ואת אהבתי. הסברתי לו שאבא ואני בסלון וניגשתי לסלון. כשהוא שם לב שאני לא חוזרת אליו פרץ בבכי גדול וקורע לב. אשמח לקבל את עזרתכם בהתמודדות הנ"ל ומה הדרך הנכונה ביותר ליצור הרגל חדש זה? בנוסף, יהלי בשלב חרדת הנטישה האם זה יכול להשפיע על העיניין ואם כן כיצד? תודה מראש הדס ויהל.

לקביעת תור
    סגירה
    שינה בתינוקות

הוספת תגובה

• שינה בתינוקות

ד''ר שירי שדה שרביט
    04/01/2009

הדס שלום,
    עזרה לתינוקות לפתח הרגלי שינה תקינים היא אחד מתפקידי ההורים החשובים ביותר, ואני חייבת לציין כי נראה שאת ויהלי בדרך הנכונה לכך. חרדת הפרידה בגילו היא אכן עזה, והירדמות ללא נוכחות ההורה מעוררת בתינוקות מתח. לפיכך התגובות של יהל הן תואמות לגילו ותקינות.
    מהדברים שלך עלו שתי נקודות חשובות: ראשית, העובדה כי יהל מצליח להירדם במיטתו (בנוכחותך) היא נהדרת, כיוון שיש תינוקות רבים בני גילו שמתקשים מאוד לעשות כן. שנית, ניכר כי כשאת עומדת על עקרונותייך, יהלי מבין את המסר ומשתף פעולה. האמונה שלך ביכולתו להירדם לבד ובחשיבות הרגל זה היא מאוד משמעותית להצלחת התהליך.
    בגיל הינקות, תינוקות זקוקים במידה רבה להדרגתיות בשינויים. הטקס שיצרת עם יהלי, בו הוא נרדם במיטתו כשאת מלטפת אותו, הוא נקודת התחלה טובה. מכאן, כדאי להתחיל להגמיש מעט את הטקס, כמובן לאורך תקופה ובהדרגה, עד אשר הוא ילמד להירדם ללא נוכחותך. למשל, את יכולה לנסות להפסיק את הליטופים ביד קצת לפני שהוא נרדם, ולהמשיך לשבת לצידו. אחכ תוכלי בהדרגה לקום יותר ויותר מוקדם. ניתן גם לשלב את נוכחות האב לחילופין, על מנת שיהלי לא יהיה תלוי בך בלבד לשם ההירדמות. לטעמי האישי, עדיף טקס קצר לפני ההירדמות (שיר או סיפור כשהילד במיטה) על מנת לאפשר הדרגתיות בהירדמות.
    בהצלחה!
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינה בתינוקות

הדס
    04/01/2009

תודה רבה על החיזוקים בתהליך, אני אכן סומכת עליו ועל יכולותיו. חשוב לי לשתף שאתמול יהל בכה מאוד ולבסוף נרדם והיום כשהשכתתי אותו הוא בכה אך נרגע במהרה כאשר ליטפתי אותו מעט וממש לאחר שניות ספורות הוא נרדם עוד לפני שסיימתי לשיר לו שיר. האמנם כל כך מהר התהליך מתבצע?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינה בתינוקות

ד''ר שירי שדה שרביט
    05/01/2009

הדס שלום,
    נראה לי שיהל שלך הוא ילדון נוח במיוחד, שכן לרוב התהליכים אינם כה מהירים. מצד שני, עצם העובדה שהוא נרדם יחסית בקלות גם בנוכחותך אינה שכיחה ככ בגילו, ומעידה על הקלות היחסית שבה הוא יכול להרגיע את עצמו ולהיפרד ממך לשעות השינה.
    אם התהליך הולך טוב ומהר, יופי. זכרי שיש נסיגות זמניות, כשהוא יהיה חלילה חולה, או לחילופין לאחר היעדרות שלך וכדומה.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אלימות בין אחים
    rosaline
    03/01/2009

שלום רב: יש לי שני ילדים אחד בן 6 והשני בן 4 שניהם מקסימים ומקשיבים לי ולא עושים יותר מדי בעיות אך ביניהם הם כל הזמן רבים ואחד מכה את השני בהתחלה זה היה הגדול שמכה שהוא הבין שזה אסו עכשיו הקטן כל הזמן מכה אותו אני מנסה להעניש אותם כגון אין שוקלד היום או אין משחקי מחשב או לשבת בחד ולא לצאת אך זה לא עוזר כל משחק שאני קונה בדרך כלל אני קונה שניים שהם לא יריבו ובכל זאתצ כל אחד רוצה לקחת את המשחק מהשני ולהרביץ לו.... אני לא יודעת מה לעשות ואני מפחדת שהם יגרמו לנזק אחד לשני יש לציין כי שניהם לא אלימים כלפי ילדים בגן וכי מחוץ לבית שהם לבד כגון בגן הם מגינים אחד על השני

לקביעת תור
    סגירה
    אלימות בין אחים

הוספת תגובה

• אלימות בין אחים

ד''ר שירי שדה שרביט
    04/01/2009

רוזאלין שלום,
    קשר בין אחים הינו קשר קרוב, ובשל כך הוא מורכב מרגשות מגוונים יותר ועוצמתיים יותר. אחים מרשים לעצמם לפרוק יותר תוקפנות זה על זה, יחד עם הקרבה והחיים המשותפים, ולפעמים דווקא בגללם. חשבי על כך שעם בן זוגך, משפחתך וחברותייך הקרובות, את מאפשרת לעצמך להתנהג בצורה יותר חופשית ולעתים גם אגרסיבית יותר, מאשר עם אנשים יותר רחוקים.
    לכן, חשוב להבין את התוקפנות בין ילדייך כחלק טבעי ביחסי אחים. אולם יחד עם זאת, חשוב מאוד להציב גבולות ולהעביר לילדים את המסר כי אלימות אינה מותרת בביתכם. כדאי לשוחח על כך עם הילדים מראש, ולהגדיר מהי התגובה בה תנקטו כאשר הילדים יהיו אלימים זה לזה. חשוב להגדיר היטב בשיחה עם הילדים אלו התנהגויות הן אלימות בעיניכם ולשמוע את דעתם.
    תגובה יעילה היא להפריד בין הילדים, לשלוח כל אחד מהם לפינה אחרת בבית (אם יש להם חדרים נפרדים, מה טוב) למשך 5-10 דקות, ואז להפגיש ביניהם שוב, לבקש שיתנצלו זה בפני זה, ולאפשר להם לחזור לשחק יחד אם ירצו. הסבירו להם כי הם נשלחים "להירגע" או "לנוח" וכשיהיו רגועים יותר, יוכלו לחזור לפעילות בה עסקו קודם לכן. השתדלו גם לעודד את הילדים כשהם נוהגים יפה זה בזה ולהחמיא להם על כך.
    בהצלחה!
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה