מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- התפרצויות זעםאמא לילד בן1005/02/2009
שלום רב! השאלה שלי איך ניתן לדעת האם היה לילד התקף זעם או התקף פסיכוטי? במהלך ההתקף שעובר בד"כ תוך 30 דקות הוא נראה מאוד זועם ומתוסכל, הוא לא שולט בתגובות, שובר דברים, צורח, מקלל. אח"כ נורא מצטער ועצוב, אפילו מדוכא, זוכר מה שהיה. לפעמים במהלך ההתקף אומר דברים לא היגיוניים (דבר שפחות קורה עכשיו). נורא קל לעצבן אותו, נוט לקטר הרבה, סובל מחולמנות וחוסר ריכוז, אימפולסיביות בתגובות. תודה על התשובה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר התקף זעם או התקף פסיכוטי...
ד``ר אליהו סמואל05/02/2009לאמא שלום!!!
התשובה מורכבת ובעצם היא תלויה בזוית המבט ותפיסת עולמו של איש המקצוע.
רוב המאבחנים מעדיפים להשתמש בשפה אנושית ולא בסלנג מקצועי קטגוריאלי. אחרי הכול במילה פסיכוטי נלווה קונטקסט קשה, סטיגמטי והוא עלול ללוות את הילד להרבה שנים...
בוודאי כי המידתיות של נסיבות האירוע יכולה לשמש כפרמטר מאבחן ומבדיל. כך: התדירות ,משך האירוע וכיצד הילד נרגע. כמובן שהיכרות מעמיקה חיונית לקביעה זאת. גם רקע גנטי ותוכן הגירוי מהותי לאבחנה המבדלת.
אציין כי הקביעה אינה מהותית מבחינת הטיפול התרופתי. מאידך אמירה כי האירוע הוא פסיכוטי יכולה לרמוז על עתיד התפתחות מחלה קשה וכרונית ואילו קביעה שמדובר בהתפרצות זעם יכולה לרמוז לעתיד בו תתכן הקלה והתמתנות. כולנו מקווים ומצפים להקלה ושיפור של התלונות תחת טיפול נאות ולא חורצים את עתידו של ילד על סמך רמזים קלושים.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית במכון לפסיכואנליזה בת זמננו.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך לגבי התפרצויות זעם
אמא לילד בן1008/02/2009תודה על התגובה. האם הכוונה לטיפול תרופתי הוא טיפול בעזרת ריספרדל? ועוד-האם התיסכול העמוק של הילד וקשיים בבית הספר ואולי דיכאון יכולים לגרום להתקפי זעם?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתשובה חיובית לשתי השאלות
ד``ר אבי שפירא08/02/2009* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מה עושים?ענת01/02/2009
בן 6, מאובחן ADHD, עם ציונים גבוהים בנושא של "מרדנות" ו"יחסים חברתיים". טרם הצלחנו להתאים מינון: מאחורינו ריטלין רגיל, ריטלין LA 20 מג'. ניסינו במשך 10 ימים, כ- 3 ימים היה יותר רגוע, אפילו אפטי. לאחר מכן התפרצויות וכעסים חזרו. היום שלחנו לגן ללא תרופה, היה בסדר, גם מהצהרון קיבלנו דיווחים חיוביים. אבל בערב קרתה תקרית שגרמה לי לכתוב כאן: הבטחתי צפיה בסרט במידה ותהיה התנהגות ראויה ( מדובר ב- 3 ילדים). לצערנו, התנהגותם של שלושתם יצאה מכלל שליטה. הודעתי כי היום לא יהיה סרט אלא נקריא רק סיפור לפני השינה. ילד ADHD שלי בהתחלה כעס יחסית בשקט ואז אמר בהפרש של 10 דקות משפטים איומים 1. אם את לא מדליקה טלויזיה, אני קופץ דרך החלון". 2. את אמא סתומה, אני ארים אליך סכינים". אני פשוט המומה, בוכה ללא הפסקה וכאן השאלה החשובה: ביום רביעי יש לנו ביקורת במרפאה בה אובחן כסובל מ- ADHD. מצד אחד אני חייבת לספר על המשפטים שהשמיע ( גם אם זה ברגע של כעס),גם לחשוב על התאמת/שינוי מינון/תרופה. מצד שני אני פשוט מפחדת שאחרי שאספר זאת, יקחו ממני את הילד ויאשפזו אותו בכפיה בבית חולים פסיכיאטרי כלשהו. אנא, בבקשה, האם אם אני מתארת בכנות את המצב, עלולים לקחת ממני את הילד לאשפוז בכפיה? אציין כי מדובר בילד עם נשמה ענקית,אינטליגנטי, אהוב ומאוד מתוק שברגעים של כעס והתפרצות ( וגם עייפות ורעב) כלל לא שולט בעצמו. אחר כך הוא בא, מתנצל ונראה לי בכלל לא מבין למה זה קורה לו.אחרי שאמר זאת, נכנס למיטה ונרדם באותו רגע. סליחה על האורך ועל הבלבול
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר האם לספר לרופא הכול?
ד``ר אליהו סמואל01/02/2009למורן שלום
אני מבין את דאגותיך...
יש להבין שלא לוקחים ילד מחיק הוריו סתם ככה ובוודאי לא על דברים מהסוג שאת כותבת.
תפקיד הרופא להתאים טיפול לילד. יתכן והילד קלט את רגישותך והוא מנצל אותה.
בגיל זה ילדים לא מתאבדים בדרך כלל והאמירות הינן בעיקר ככלי תקשורת או חיקוי.
אגב, לבנך הפרעת קשב וריכוז המשולבת עם הפרעה נוספת. חיוני לזהות את ההפרעה הנוספת ולהציע טיפול מתאים.
אל לך לדאוג, אמירת המידע חיונית להתאמת הטיפול.
חשוב שוב להדגיש כי פנייתך מדגישה שוב לכל הקוראים העוקבים אחר השאלות כי טיפול תרופתי לילד מחייב גם הדרכת הורים וליווי צמוד של איש המקצוע.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית במכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהבעקבות תשובתך שאלת הבהרה
ענת02/02/2009קודם כל, תודה על התשובה. דבר נוסף ואולי החשוב מכל: אנחנו אחרי 2 נוירולוגים ו- 2 פסיכיאטרים. נוירולוגים לא היו בטוחים לגבי הגדרתו כ ADHD, פסיכיאטרים דווקא כן. אף אחד מהן לא זיהה שום הפרעה אחרת. גם אני מרגישה או שמדובר ב- ADHD מורכב או שאכן יש משהו נוסף שלא מזהים. אם הרגשת רק לפי ההודעה שלי שאכן יש משהו, מה עלי לומר לרופא שאגיע אליו? איך אני אכוון אותו שיש עוד משהו? אני אישית לא מסוגלת מבחינה נפשית לפנות לרופא חדש והתחיל הכל מחדש. אבל, האם ניתן לקבל רמז כלשהו לאיזה כיוון של הפרעה ללכת? OOD? אספרגר? מרוב קריאה בפורומום אני כבר "מלבישה" עליו הכל ובטוחה שגם זה לא נכון לעשות.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך
ד``ר אליהו סמואל03/02/2009לענת
כמאמר חזל " עשה לך רב" כך גם ברפואה. כלל נקוט על הרופאים ובמיוחד בפסיכיאטריה שאין אחידות באבחון ורצוי ללכת אחר איש מקצוע אחד. ריבוי רופאים יוסיף מכאוב ובלבול. גם אתרי האינטרנט מבלבלים מאחר וההתיחסות חלקית ולעולם המתואר באינטרנט לא יתאים למציאות.
כמובן שחשוב לומר את כל העולה על דעתך לאיש המקצוע. מידור רק יזיק.
ואשר לאבחנה נוספת ,התכוונתי שלפי התאור כנראה מדובר באבחנה נוספת אולם לא חליפית. כלומר מדובר בשתי אבחנות והאחת מהן היא קשב וריכוז.יהיה זה לא אחראי באם אציין באופן מפורט את השערתי.
אוסיף עוד עקרון ,שלצערי אינו מודגש באתרי האינטרנט השונים . כיום, האבחון הפסיכיאטרי מאוד ראשוני ולא מפותח דיו- קיימות ווריאציות לדפוסי התנהגות שונים אשר נושאים אותם תגי אבחון.
אנו כיום טובים יותר בהערכות וניתוחי מקרה .כלומר, בגזירת איפיוני התנהגות, ניתוח הרקע להתפתחות ההפרעה, תגובות בני המשפחה וכדומה. ובמיוחד בחינת הכוחות החיובים העומדים ברשות הילד והכוחות השלילים שעומדים לרשותו.
לכן יש לשאוף שאיש המקצוע- הפסיכיאטר לא יוציא מידו פלט אבחון בן שורה אחת או שנים ובו אבחון לפי ה-DSM אלא ניתוח מורחב ביו-פסיכו-סוציאלי וממנו יש לגזור מהו הטיפול הממומלץ.
מכאן שלשאלתך מהו הכיוון שיש ללכת אין משמעות רבה.
יש לדעת כי לעיתים הטיפול בילד מרדני הלוקה בהפרעת קשב וריכוז דומה להפרעת אספרגר....
רק שהוא שונה בניתוח התוצאות והמטרות השונה.(פרוגנוזה)
בהצלחה:
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית במכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלא יכולתי לצפות לתגובה יותר מפורטת
ענת03/02/2009שלום ד"ר, מודה ומערכיה את תשובתך. התייחסת להרבה היבטים ודווקא התייחסות זאת הצליחה להרגיע אותי. אציין כי האבחון האחרון כלל 3 פגישות ( עו"ס, פסיכיאטר, טובה) + לא מעט שאלונים. מה שאני הבנתי, שאכן הטיפול התרופתי ( אם נצליח נתאים אותו) לבד לא יניב פירות רצויים ונצטרך הדרכת הודים. ואת זה נתחיל באמצע פברואר. אפרט ואוסיף כי לילד המתואר יש אח תאום וגם הוא ADHD ( נקי ללא תוספות, כנראה). טוב שיש אפשרות לכתוב, להתייעץ, לקרוא וללמוד מאחרים כי התמודדות מן הסוג המתואר דורשת הרבה כוחות נפשיים מהורים. ואנחנו נעשה הכל בשביל הילדים שלנו.....
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ילד עם שליטה על סוגריםמורן30/01/2009
שלום רב הילד שלי הוא בן 8 ובשבועיים האחרונים הוא לא שולט על סוגריו 8 ועושה צואה במכנסיים ניסיתי לדובב אותו-לראות האם קרה משהו אך הוא טוען שהכל בסדר ההתנהגות שלו רגילה ויש לו מצב רוח טוב האם הבעייה בהכרח מצביעה על בעיה פיסכולוגית או התעללות כלשהי?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר אי שליטה על הסוגרים
ד``ר אליהו סמואל01/02/2009למורן שלום
התשובה מורכבת, הסיבה אינה בהכרח פסיכולוגית.
יש גם סיבות הקשורות לעצירות מתמשכת. אולם יתכן כי נלווה לו גם קושי רגשי מסוים.
ניתן לפנות לרופא דרכי עיכול של ילדים. ובהמשך לפסיכולוג או פסיכיאטר לפי הצורך.
לפי התנהגות בנך יתכן ורופא דרכי העיכול תהיה תחנה יחידה.
רצוי כמובן לפנות לרופא ילדים דרכי עיכול עם גישה פסיכולוגית.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית המכון פסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- זה שהמינון יותר גבוה בכדור בריספרדלתודה רבה!30/01/2009
מאשר בקונסטה לא אמור לגרום ליותר תופעות לוואי? עקב המינון הכפול? נאמר לי שמינון של 50 חודשי קונסטה יהיה 100 בכדורים ולא 90... מה לגבי תופעות הלוואי? זה לא ישפיע יותר מהקונסטה במידה רבה? זה לא ישפיע על המוח הרבה יותר? על עייפות עצירות וכו..? כי בזריקה קונסטה זה יוצא 50 מ"ג ובכדורים 100 מ"ג לחודש. זה יוצא שהחומר יהיה יותר חזק בכדורים? בגלל המינון?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר פורום פסכיאטריה של הילד
ד``ר אבי שפירא30/01/2009השאלות שאתה מעלה הם לרופא הפסכיאטר שלך
קשה לענות לך תשובה מעמיקה
רפואה זה לא מתמטיקה
אג ב קונסטה לא נותנים לילדים אם אתה מבוגר תוכל לפנות לפורום מבוגרים
בהצלחה אבי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ילד חסר ביטחוןניאלה30/01/2009
שלום יש לי ילד בן6 מקסים וחכם אך חסר ביטחון עצמי. הום לא עונה בגן תשובות, מתבייש, אפילו אם שואלים אותו לשמו הוא מרכין את הראש ומתבייש לענות. גם מבחינה חברתיתהוא לא מוצא את עצמו. איך אפשר לחזק אצלו את הביטחון העצמי? דבר נוסף: אנחנו גרושים ואביו ניתק קשר. האם זה קשור? תודה!
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר איבחון
ד``ר אבי שפירא30/01/2009לדעתי ניאלה כדאי לבצע איבחון כדי לשלול חרדה חברתית (SOCIAL PHOBIA ( ואז ניתן לעזור לו או בתרופות או בטיפול קבוצתי בד"כ. חשוב גם לבדוק מה ההשפעה של המצב המשפחתי האם הוא גורם או מחמיר בעיה קיימת. בהצלחה אבי
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- למי לפנות?אנה29/01/2009
שלום רב! בני בן 5, מגיל שנה גילינו שיש לו בעיות עם תחושתיות ( הוא לא בכה כשקיבל מכה, כשנפל... ), חוץ מזה היו לו כל הזמן התפרצויות מוזרות : שמחת יתר, אגרסיביות יתר.. החל מגיל 3 הוא התחיל להכאיב לעצמו, הרביץ את עצמו במצח. רוב התנועות שלו אימפולסיביות, לא נשלטות. ילד יושן כל יום צהריים מ 18-15, ולילה מ 8-22, ומאוד קשה לו לקום. הוא לא מסתדר בשום מסגרת, לא בחוגים וגם לא בגן. קשה לו מאוד לקבל סמכותנות, להקשיב להוראות ולתפקד לפי הנהלים, הוא מתפרץ ומתחיל להשתגע. שאלתי: האם זה שייך לתחום פסיכיאטריה? ( כי אנחנו בטיפול בהתפתחות הילד, מקבלים טיפול רגשי, ופסיכולוגי, אבל לדעתי זה לא יעזור, לדעתי זה "כאילו" שעושים משהו...)
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הפרעת ויסות קשה
ד``ר אבי שפירא29/01/2009שלום אנה
אני חושב שפסכיאטר ילדים שהוא בהכשרתו רופא המחבר בין הנוירולוגיה לפסיכולוגיה יוכל לעשות את האינטגרציה הנידרשת במקרה של הבן שלך. אני מצרף קובץ בנושא המורכב. בברכה אבי
Sensory modulation refers to the ability to adapt and organize the quality and speed of responses to sensory stimuli, to filter out irrelevant stimuli and to maintain a level of awareness necessary for function. Modulation of sensory input is a critical component of human function that influences the individual's interactions with the physical and human environment and adaptation to daily life challenges. Thus, sensory modulation plays a vital role in determining quality of life.
Sensory Modulation Disorder (SMD) refers to a syndrome in which individuals routinely demonstrate exaggerated or inappropriate responses to benign sensory input. Individuals with SMD have difficulty regulating and organizing the amount, extent and manner of response to sensory stimuli. These responses are expressed as over-responsivity or under-responsivity.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הרטבה יומיתטלי28/01/2009
שלום רב. בני בן השמונה וחצי עדיין מרטיב ביום ובלילה מזה שנים. רוב הבדיקות היו תקינות אך האורולוג טוען שיש שלפוחית בעייתית. פרט לכך יש טענה שזו בעיה המשלבת בתוכה בעיה התנהגותית ולכן יהנוירולוגית המליצה באופן מיידי לקבל חוות דעת פסיכיאטרית לכל המצב משום שהילד אובחן בעבר כ-PDD. היא טוענת שיש לבדוק את האפשרות שההרטבה לא נובעת מבעייה חרדתית כלשהי ולכן הוא חייב איבחון פסכיאטרי. מה דעתך בנושא?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הרטבה יומית
ד``ר אבי שפירא28/01/2009Daytime Wetting- Dirunal Enuresis
Diurnal enuresis is defined as unintended wetting in a child old enough to have developed control. Primary enuresis is often associated with structural and congenital abnormalities, and maturational delay. 3-4% of 4 1/2 year olds will wet during the daytime.
Common causes of daytime wetting
Voluntary holding of urine- This is common in 3-5 year olds who don't want to take the time to use the toilet. Less common in older children because of the embarrassment of having accidents at school or in public. These children are recognizable by there frequent fidgeting, holding of their perineal areas, and squirming. Treatment consists of talking to children and encouraging them to go when they have the urge. Also, try to predict when they have to go and encouraging them to use toilet.
UTI's- These children will have intermittent wetting and association with other symptoms of urinary tract infections.
Syndrome- Often associated with ADHD in girls. There is involuntary contraction of the detrussor muscle in the bladder. Child will often squat to decrease muscle contracture. Child has usually attained bladder control. May often respond to medications to decrease contractures such as Ditropan.
Stress incontinence- Associated with increased intra-abdominal pressure.
Less common causes of daytime enuresis
Constipation- Accumulation of stool may cause detrussor muscle contraction. Also increased incidence of UTI's.
Reflux of urine into the vagina. Will lead to leaking of urine when the child stands up. Due to failure of the labia to "open" while sitting and seen in obese females and children too small to sit on an adult toilet seat.
Labia minora fusion
Daytime frequency- may be associated with accidents
Wetting with giggling
Hinman Syndrome- trabeculted bladder, reflux, and post voiding residual of urine
Neurogenic Bladder- may have associated constipation, spinal cord abnormalities, and lower extremity abnormalities including gait disturbances.
Urethral obstruction- there may be an abnormal stream and the child may strain to urinate
Ectopic ureter- Most commonly adjacent to the urethral meatus. Child will always be wet.
Diabetes insipidus and diabetes mellitus
Evaluation
Thorough history including history of toilet training, when does the wetting occur, UTI symptoms, how often, bowel habits, gait disturbances or weakness, nature of the stream.
Physical examination- also should observe the urinary stream.
UA and culture
Ultrasound and possible VCUG
Evaluation of spine and may need radiographs of the back.
Management
Reassurance and avoid punishment. Often condition is only intermittent and self limited.
Talk to child about going to toilet when they have the urge
Treat infection
If suspect vaginal reflux, instruct on proper positioning on the toilet to avoid problem
Avoid circumstances leading to stress and associated enuresis.
Treat constipati* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההרטבה יומית המשך
ד``ר אבי שפירא28/01/2009Treat constipation
Certain drugs to relax detrussor muscle increased activity.
Surgery to correct anatomical abnormalities.
If there is labial adhesion, application of estrogen cream and improved hygiene may break the adhesions.
Pelvic floor strengthening exercises may help if there is urge syndrome, stress, and giggle incontinence.
Reference
Robson, LM. Diurnal Enuresis. Pediatrics in Review. 1997; 18:407-412.
Casale A. Daytime Wetting Contemporary Pediatrics February 2000
Schulman S and Berry A. Helping the child with daytime wetting stay dry. Contemporary Pediatrics June 2006
Schulman S. and Berry A. Helping the child with daytime wetting stay dry. Contemporary Pediatrics June 2006* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאיבחון פסכיאטרי מקיף
ד``ר אבי שפירא28/01/2009שלחתי לך טלי קובץ בפעמיים (יש מיגבלת מילים להודעה) בנושא המורכב של הרטבה יומית. אני מקווה שזה ייתן לך עוד היבטים על הבעיה והטיפול.
בהחלט איבחון פסכיאטרי הכולל גם חלקים נוירולוגים וגם חלקים רגשיים בעצם מחבר ועושה אינטגרציה של האיבחון שאת זקוקה לו. בהצלחה אבי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שלום, האם ריספרדל בכדורים יגרוםתודה רבה27/01/2009
להשמנה , יותר מאשר ריספרדל קונסטה בזריקה אחת לשבועיים? האם יש הבדל בין הזריקה לכדורים בכלל? או שזה אותו דבר בדיוק? תודה!
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר השמנה עם ריספרדל
ד``ר אבי שפירא27/01/2009לא ידוע לי על מחקרים בנושא שהישוו בין השתיים. נראה לי שתופעת ההשמנה קיימת בשניהם באופן דומה. בברכה אבי
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הפרעת התנהגות מרדניתגל26/01/2009
שלום . אודה לך מאוד אם תוכל להציג מאפינים עיקריים שמתאימים להפרעה מסוג זה. האם היא בהכרח קשורה להפרעת קשב וריכוז? (על פי מה שקראתי ביתי איננה עונה על הפרעת קשב וריכוז אך נראה כי יש בעיה לא קלה בהיתנהגות). תודה מראש. נ.ב. אני מחכה שתעבור לעבוד עם ה"כללית"...
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הפרעה מרדנית מתנגדת (ODD )
ד``ר אבי שפירא27/01/2009
הפרעה מתנגדת מרדנית (באנגלית: Oppositional Defiant Disorder, O.D.D) היא הפרעה התפתחותית התנהגותית. ההפרעה מתחילה לרוב עד גיל שש, ומתאפיינת בדפוס חוזר ונשנה של התנהגות "דווקאית", מתריסה, לא צייתנית ועוינת, כלפי דמויות סמכות, הנמשכת לפחות שישה חודשים.
הפרעה מרדנית מתנגדת עשויה להתקיים אצל חלק מהילדים לצד הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות, בקומורבידיות, ולעתים קיים בלבול בהבחנה בין שתי ההפרעות.
להפרעת ילדות זו נמצא במחקרים קשר הדוק עם הפרעת התנהגות (Conduct disorder). ברבע מהמקרים של ODD, היא תתפתח בהמשך, בתוך מספר שנים, להפרעת התנהגות מלאה. בנוסף, הלוקים בהפרעת התנהגות מלאה, לרוב לקו בילדותם בODD-. גורמי הסיכון לשתי ההפרעות הם דומים: עימותים במשפחה, קיפוח חברתי-כלכלי, והתנהגות אנטי-חברתית של ההורים.
עם זאת, זיהוי ההפרעה בשלב מוקדם בילדות וטיפול מתאים בה, עשויים להביא לתוצאות טובות. טיפולים מתאימים אפשריים הם טיפול פסיכולוגי (כגון טיפול התנהגותי וקוגניטיבי) כולל הדרכת הורים, טיפול משפחתי, ועוד.
יש לעיתים שהפרעת קשב מלווה גם הפרעת ODD (קומורבידיות) אך לא תמיד . במידה וקיימת הפרעת קשב רצוי לשלב גם טיפול תרופתי. ODD היא הפרעה שהטיפול בה הוא לא תרופתי.
בהצלחה אבי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה על ההתיחסות הרצינית.
גל27/01/2009* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- add ריטלין ומצב פסיכוטימיכל25/01/2009
ילדי השני בן 12 מוגדר כadd בעבר ניתן לו ריטלין הקל ביותר ככה התחלנו טיפול ולאחר שבוע הילד טען שהוא עצוב ופוחד הנוירולוג אמר מיד להפסיק את התרופה,עכשיו שהייתי עם בני הבכור אצל הפסיכאטר לגבי מצבו שאלתי גם לגבי השני אם כדאי להתחיל עם ריטלין שוב אולי הפעם לא יהיו לא פחדים והוא יגיב טוב יותר,הרופא אמר שאם יש ילד פסיכוטי אחד בבית כדי לחכות עם הרטלין שקודם כל הוא יבדק ביסודיות למה? האם יש קשר בין נטילת ריטלין למצבים פסכוטיים בעתיד? מה עוד יפילו על התרופה הזו?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ריטלין ומצב פסיכוטי
ד``ר אבי שפירא25/01/2009במידה ולילד יש פוטנציאל לפתח פסיכוזה ריטלין עלול לגרום למצב פסיכוטי.ריטלין אינו גורם למצב פסיכוטי בילד עם ADHD לבד
בברכה אבי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאיך אדע
מיכל26/01/2009איך אדע אם לילד יש פוטניצטל?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהחשובה בדיקה פסכיאטרית
ד``ר אבי שפירא26/01/2009* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הזיות וקולותמיכל25/01/2009
בני בן ה15 החל לדווח על קולות והזיות שהוא שומע ורואה ,התחלנו טיפול רגשי ופסיכאטרי,לאחר חודש ברספרדל שלא הועיל עברנו לסרקווול,יש לי תחושה שהוא נהנה מהמצב שהוא נמצא בו,כי הקולות נעימים לו והמראות גם.האם יתכן שבגלל זה התרופה לא תהיה אפקטיבית?תודה מראש
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר האם מצב פסיכוטי ?
ד``ר אבי שפירא25/01/2009חשוב לזכור מיכל שללא אינפורמציה נוספת ובדיקת בנך לא ניתן לתת לך תשובה מעמיקה . קודם כל השאלה הראשונה איזה בירור בנך עשה האם עשה גם EEG , CT האם בוצעו בדיקות דם כגון תפקודי בלוטת מגן וכו'.
מה הפסכיאטר המטפל אמר לכם לגבי האבחנה הבסיסית האם מדובר בסקיזופרניה, במצב חרדתי קיצוני, במצב פסיכוטי על רקע סיבה אחרת, האם מדובר במצבי דיסוציאציה. כמובן שגם המינון ומשך הזמן שהתרופה ניתנת חשוב ביותר לקבוע את השפעתה ואם היא יעילה. מקווה שעזרתי במשהו. לדעתי כדאי להפנות את השאלות לפסכיאטר המטפל. בברכה אבי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמצב פסיכוטי תודה על תשובתך המהירה
מיכל25/01/2009ההגדרה כמצב פסיכוטי לא מעבר לזה,נשלחנו לסיטי ובדיקות דם,כרגע הילד לא מאפשר סיטי-החומר ניגוד פולשני לו מדי ומפחיד אותו והפסיכולוג מטפל בזה ומבקש מאיתנו להיות סבלניים-זה יבוא בקצב שלו.לכן הבדיקות הפיזיות מעוכבות כרגע,אבל הנרויולוג לא ניתן למישהו פיזי אחוז אפילו לא נמוך,אלא אפסי למרות זאת אני אעשה את כל הנדרש,הפסיכאטר במפורש לא הסכים לתת שם לאבחנה רק מצב פסיכוטי וזהו,אני עדיין שואלת אם יתכן והוא "נהנה" מהקולות שנעימים לו האם הוא יכול לא לאפשר לתרופה לעבוד? תודה מראש
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלא מכיר מצב "שנהנים" מהקולות
ד``ר אבי שפירא25/01/2009בד"כ הקולות מפחידים את האדם ולא גורמים לו הנאה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההילד נהנה במפורש
מיכל26/01/2009הילד בהחלט לא סובל ממש לא,הוא נהנה לדבר עם הגברת שמדברת איתו ומלמדת אותו כל מיני "קרינות" וראיה מעבר לדלת וכו'(נראה לי שאני בסרט איך זה נפל עלינו) וכו'.מה אתה חושב זה מדאיג יותר?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהבאמת מעלה שאלות אך לא להתייאש
ד``ר אבי שפירא26/01/2009* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חרדותנורית24/01/2009
שלום, בני בן שמונה וחצי. הוא מטופל בריטלין SR20 מ"ג (ADHD). מזה כחצי שנה יש לו חרדות אשר לאחרונה התגברו עקב המלחמה (היו לנו מספר ביקורים מעזה בשדות ליד ביתנו, אבל לא ממש קרוב לבית). חרדותיו מתבטאות בכך שאינו נותן לנו לצאת מטווח ראייתו. הוא אינו מצליח להמליל את מהות הפחד ואומר שמדובר ברגש וכי אין לזה קשר למלחמה. באופן כללי מדובר בילד מאד נבון, קצת אובססיבי לדיוק בפרטים (מילוליים), רגיש מאד אך גם קצת מניפולטיבי. יש לו נטייה להשמנה עקב צורך מוגבר במתוקים ופחממות. לאחרונה הוא גם מגרד הרבה בראשו (למרות שהראש נקי). נתתי קצת רקע עליו על מנת שאולי תוכלו להנחות אותי כיצד לעזור לו עם חרדותיו? (אגב, ביום שאינני בבית הוא נשאר לבד עד בואי ואינו אומר מאומה. לכן גם נראה לי שזה קצת מניפולטיבי.) אודה להתיחסותכם, נורית
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר פחדים , חרדות ריבוי סיבות
ד``ר אליהו סמואל24/01/2009
לנורית שלום
המחשבה למניפולציה היא הגיונית אולם יש לקחת בחשבון שגם ילד המבצע מניפולציה עושה זאת מתוך מצוקה.... ולכן כדי להגביל את השימוש בתווית "מניפולציה".
יש להניח שהילד מתחבר לחששותיו במצבים מסוימים ובמצבים אחרים הוא מתגייס כדי להתגבר עליהם. יש כמובן להעריך ולציין את ההצלחה לשבח.
יתכן שאכן החרדות מופיעות נוכח המלחמה האחרונה אולם יש לדעת גם כי לחלק מהילדים הנוטלים ריטלין החרדה צצה לאחר המתן ועל כך יש פרשנויות שונות. הגיל של בנך אינו נדיר בהופעתם של תסמיני החרדה. דקדקנותו במילים וכדומה אף היא חלק מנטיה להתבונן על העולם דרך עדשה של
חרדה , אחר הכול האובססיה היא ביטוי של חרדה.
בשל המורכבות וריבוי המשתנים נראה שהיה רצוי לגשת לפסיכיאטר ילדים ונוער לצורך הערכה והמלצות. יש לדעת שפניה לפסיכיאטר אינה רק לצורך התאמת תרופות.
עד הפניה, יש לעודד את הילד במעשים בעלי הביטוי האמיץ ולבטא קורת רוח במילים. אפשר לבקש ממנו לצייר את פחדיו או לכתוב עליהם. אפשר גם לספר לילד על פחדים שהיו להורים וכיצד הם נעזרו. יש גם סיפורי ילדים שמטרתם להפוך את הפחד ממשהו אישי לדבר שהוא כלל אנושי ואף להציע רעיונות כיצד למגר את הפחדים. ( ומי שקרא את הרי פוטר יכול לאשר זאת . יש כמובן עוד סיפורים אחרים המותאמים לגיל)
בהצלחה,
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית במכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה רבה!!!!
נורית28/01/2009* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בינתיים כל כך הרבה שאלותענת23/01/2009
בני, בן הש- 6 אובחן בגהה כסובל מ- ADHD. ניסינו ריטלין רגיל אך היתה רק החמרה. כבר 3 ימים אנחנו בנסיון עם LA 20. אתמול הגננת דיווחה כי התפרצויות אמנם קצת פחתו אבל לא הופסקו. בנוסף, פצע/נפצע במספריים ולפי הסייעת "קרה כי היה מבולבל". בזמנו הילד נבדק על ידי ניורולוג בכיר אשר ביקש הערכה פסיכיאטרית כי "הילד הוא ממש "אניגמה" בשבילו". האמת, שקצת גם בשבילנו, ההורים. ישנם מספר נושאים שאיך שהוא לא ממש מסתדרים לי עם הפרעת קשב: אובססיביות לגבי חבר/ה בגן, לא מוכן לשחק עם אף ילד אחד, מגיע למצב שהילד השני נרטע ממנו, נמנע מהקשר אתו. במצבים והיחס של הילד השני בא לידי ביטוי בצורה גלויה, בן שלי כועס מאוד, מסוגל להרביץ, מתחיל לצעוק ולא פעם בורח. פשוט, פותח דלת של צהרון/גן ( בשלבי מעבר) ומתחיל לרוץ ברחוב. בנוסף, לא מעט זמן עסוק בלסדר את הצעצועים שלו בשכיות, קבוצות, קופסאות. פעם בכמה ימים טוען שהכל מבולגן ונכנס ל"אטרף של ניקיון". ילד אחד שמסתכל אליו בצורה שלא מוצאת חן בעינייו, מעוררת צעקות וכעס. אנחנו, ההורים, כל הזמן הולכים בין הטיפות, אי אפשר לדעת מה יגרום להתפרצות/צעקות/כעס ובכי. האם ייתכן כי בנוסף ל- ADHD מפוספסות הפרעות אחרות? האם מה שמתואר לעיל יכולים להיות סימפטומים של ADHD. אציין כי הגננת שלו שמכירה את ADHD מקרוב אומרת כי זה לא ממש זה ויש עוד משהו שאף אחד לא מצליח לשים עליו את האצבע. בנסוף, אםLA וריטלין רגיל לא עוזרים, ישנם פתרונות תרופתיים אחרים לילד קטן שלא יודע לבלוע תרופות?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר האם הפרעת קשב טהורה?
ד``ר אליהו סמואל24/01/2009
לאלה שלום
אכן זאת לא רק הפרעת קשב וריכוז. איני חפץ לבצע הערכה ולתת לילד תוית אבחון משוערת על סמך התיאור דרך האינטרנט , אולם יש לדעת שכלי האבחון בגיל הצעיר אינם מדויקים, קיימת חשיבות גם להערכה מקיפה .
האבחון מצמצם את הסמפטומים לתוית אבחון מוגדרת שהיא מעין גולת כותרת מסכמת. ואילו ההערכה עוסקת בניתוח גורמי משנה ותת גורמים אשר נותנים את פורופיל הכוחות והחולשות של הילד. זאת מלאכתו ומיומנותו של הרופא הפסיכיאטר.
ואשר לתרופות יש מספר תרופות למצבים שאת מתארת ואחת מהן היא הריספרדל.
אולם יש להדגיש כי אין לתת לילד טיפול תרופתי ללא מיצוי כלי טיפול אחרים ושילובם בטיפול התרופתי.
בהצלחה,
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית במכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהליטל20/01/2009
אני אם ל-2. בן 5 ובת 2 . אני אובדת עצות. הילדים כל הזמן רבים ביניהם. הגדול חוטף לקטנה ולהפך, הקטנה נושכת את הגדול, והגדול דוחף אותה.(הבן לא טיפוס אלים). כשדברים אלו קורים אני מפרידה ביניהם ולוקחת כל אחד לפינה אחרת. זה מוציא אותי מדעתי כי מה שאני עושה ממש לא עוזר והם ממשיכים בזה.התחלתי להתעלם. האם זה כדאי (גם כשהם מרביצים אחד לשני)? תודה רבה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מריבות בין אחים
ד``ר אליהו סמואל20/01/2009
לליטל שלום
את מתארת דרמה משפחתית המתרחשת בכל בית כמעט. טווח גילאים בן שלוש שנים מזמין לפרקים את דפוס המאבקים המתואר.
יציאת ההורה מהמאבקים והנחת המתרחש לאחריותם הינו רעיון יעיל אולם הוא לא תמיד עוזר.
יש לבחון : מה טיב המצוקה? האם נלחמים על ליבה של האם ולמה? האם זה מאבק על בכורה? האם אין מרחב משחק משותף? ועוד שאלות
תשובות לכך ניתן להשיג דרך יעוץ משפחתי ממוקד ואולי תחת טיפול משפחתי.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית במכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ניסיון שני להתאבדותרוני17/01/2009
ברצוני לדעת איזה סוג טיפול מומלץ לנערה בת 15 שניסתה במהלך שנה זו להתאבד פעמיים ע"י שתייה מרובה של כדורים. כאשר מדברים עם הנערה היא מודעת לסיכון ולכך שנהגה בטיפשות ובחרה לברוח ממצב מתשכל שבו נמצאה. היא מצטערת על התנהגותה זו ויודעת שעשתה טעות . איך אפשר לעזור לה לא ליפול במצבים שמרגישה חסרת שליטה. אני לא כל כך יודעת מה קורה במשפחתה אבל מודעת לעובדה שכנראה מצבים של חוסר תקשורת בינה לבין מוריה בבית ספרה או בינה לבין הוריה, מביא אותה למצבים של ניסיון להתאבדות. מה ההמלצה שלכם לטיפול ואף הייתי מעוניינת לדעת עם יש כלים להתמודדות כמו תרגילי תרפיה וכדו'. תודה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר איך מטפלים האובדנות....
ד``ר אליהו סמואל18/01/2009
לרוני שלום
אתה מתאר סימפטום - ניסיון אובדני. כדי לטפל אנו מחויבים לבצע אבחון.
הצורך באבחון נובע לא מסקרנות אינטלקטואלית אלא מרצון להכיר את ההיבטים השונים של אישיותה וצרכיה של הנערה.ניטיב לשאול האם מדובר בדיכאון קליני ואולי בהפרעת אישיות קשה ואולי ברקע סביבתי והתעללות וכמובן יתכן והכול ביחד. לכל מצב הטיפול הייחודי לו.
ובמטפורה רפואית מובן וברור כי לא ניתן לטפל בכאב ראש כרוני באקמול למרות שהוא מועיל, יש חובה לאבחן למשל האם מדובר בסינוסיטיס או בגידול ואולי במיגרנה. כך הדבר בניסיון אובדני.
גישה טיפולית שאינה שיטתית עלולה לגרום להחטאות והחמצות בגישה הטיפולית ואף לסיכון ממשי.
עצתי המעשית להפנות את הנערה לפסיכיאטר ילדים ונוער לצורך הערכה והמלצות טיפול.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית במכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלמה מחקת?
זה אני31/03/2009מה אפילו לא אכפת לך אם מישהו ינסה להתאבד?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהיש לפנות לאיש מקצוע-או לחדר מיון
ד``ר אליהו סמואל31/03/2009מאויי מות אינם תחת דיון בפורום.
התשובה הייתה ותהייה שיש לפנות על כך לאיש מקצוע יתכן וגם לחדר מיון.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
.jpg)
האם אתם עצבניים?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
(1).jpg)