מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- הדחקותנועה24/08/2008
בילדות הדחקתי הרבה מאוד אירועים טראומטים (ממושכים) שעברתי אבל ההדחקה ממש לא עוזרת לי היום כבוגרת אני סובלת מדיכאונות וחרדות כבר שנים השאלה שלי היא... האם שמעבירים את כל הדברים המודחקים והכואבים מהתת מודע למודע הבעיה ניפתרת ? או שצריכים לדבר עליהם ומה בעצם השלב הבא אחרי שהם כבר במודע הצלחתי לעלות על כולם או לפחות על רובם ואני כבר לא צריכה לבזבז את האנרגיות המיותרות על מנת לשמור עליהם שם אבל עדיין קיימים בי הפחדים יש ממש תקופות שלמות שלא זכרתי בהם כלום אבל אחרי כמה אירועים שהתחלתי להיזכר כולם התחילו לרוץ לי בראש והתחלתי להיזכר בכל הפרטים אבל אני לא מרגישה את מה שהרגשתי אז (כאב, חוסר אונים,עצב) ועוד שאלה האם הדחקה מוגזמת גורמת לחסימה רגשית? תודה רבה רבה וסליחה שזה היה קצת ארוך אני מקווה שזה בסדר
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר זכרונות כואבים מה נעשה איתם?
ד``ר אליהו סמואל31/08/2008לנועה שלום,
נושא ההדחקות רחוק מלהיות פשוט.
קיים בנו כלי נפשי המאפשר לנו לחמוק מתחושות לא טובות. כדוגמא, מלהיות מוטרדים ממחשבות על המוות למרות שהדבר יודע וצפוי. שכיח כי משבר יגרום להצפה כאשר ניגע בנושא אישי רגשי "שאינו פתור" .אולם למרות הכאב מדובר במשבר דרכו וממנו אנו מתפתחים. העבודה הרגשית עם החומר הנדחק היא סוגיה שכל אחד מאיתנו מתמודד בדרך זאת או אחרת וכדוגמא בחלק מהחלומות. הליווי המצמיח מצריך לפרקים איש מקצוע מאחר שקשה לעכל לבד חוויות אילו.
קיים גם סוג אחר של מעין " הדחקה" וזאת ההכחשה כלומר האמירה שאני יודע בהכרה אולם איני רוצה לחוש זאת בחוויה. בהכחשה יש את כל יסודות העיוורון הנפשי וצמצומו למימדים אשר עלולים לחבל בעולם השיפוט. מדובר בצמצום עולם הנפש החווה כדי להפחית את מטען הכאב.
ואם נחזור לשאלתך, יש חרדות ודיכאונות בכל תהליך משבר התפתחותי בו קיימת חשיפה הדרגתית לחומר המודחק . כאמור , תחת הכאב שהוא מקרין קיים גם המפגש עם העולם המתוקן והאחר. כלומר , היכולת לקחת אחריות על חייך ולומר כי למרות הכאב שהיו מנת חלקך בעבר , הרי היום את יכולה לאמץ לעצמך כיום תפיסה חיובית ואופטימית. החלטה להשאיר את הכאב לעבר לחוש אותו ברכות היום ולומר שאת חיה כיום את חייך אחרת אולם נאבקת בעבר. ועל רגל אחת ניתן לסכם כי, זה סודו של השינוי.
כמובן שחרדות ודיכאונות הבאות מתוך דלדול רגשי וצמצומו בשל מנגנוני ההכחשה אינן מצמיחים ומגדלים הם רק מעמיקים את המצוקה והשבר.
יש לזכור כי יש לנו נטייה לחיות את העבר כאילו זה היה היום, היכולת האמיתית, החווייתית לזוז ולהפריד בין העבר להיום ,זאת אחת ממהויות קסם השינוי.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית המכון לפסיכואנליזה בת זמננו.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- נטילת תרופות נגד דיכאוןיוני21/08/2008
שלום רב רציתי לשאול האם נטילת תרופות נגד דיכאון יכול לגרום לפסילת רישיון בעתיד יש לציין שיש לי רישיון האם ידוע לך על אנשים שנוהגים בסטטוס שלי
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר נהיגה עם תרופות נוגדות דיכאון
ד``ר אליהו סמואל21/08/2008
ליוני שלום
נטילת כדור נוגד דיכאון אינה משמשת סיבה לפסילת רישיון.
תמוה בעיני מדוע בכלל נשאלת השאלה.
פסילת רישיון נובעת ממחלה שעלולה לפגוע בתפקוד הנהיגה.תרופה נוגדת דיכאון באדם הנזקק לה מגבירה את הערנות והריכוז על הכביש והיא מעודדת נהיגה זהירה.
יש תופעות לוואי קלות בשבועות הראשונות למתן התרופה וראוי להיזהר אז בנהיגה.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית המכון לפסיכואנליזה בת זמננו.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- סהרוריותשמי20/08/2008
במהלך חופשה באילת הבת שלי בת 9 וחצי קמה מהמיטה בשלוש בלילה פתחה את דלת החדר וירדה אל הלובי. אני התעוררתי כעבור מס' דקות וראיתי שהיא אינה במיטה.היא התקשרה אלי לנייד כעבור מס' דקות ושאלה אותי היכן אני , ואמרה לי שמכיוון שהיא לא ראתה אותי בחדר היא ירדה לחפש אותי. שאלותי הם: האם התופעה נקראת סהרוריות? מה ניתן לעשות בעתיד? איך אפשר למנוע תופעות כאלה בעתיד? אם מי אנ חנו יכולים להתיעץ בנושא? האם זה משהו פסיכולוגי?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר סהרוריות מהי?
ד``ר אליהו סמואל21/08/2008לשמי שלום
אכן לפי התיאור מדובר בסהרוריות ובלעז סומנבוליזם.
מדובר בתופעה שכיחה מאוד בילדים.
לתופעה הסבר פיזיולוגי, גופני ומקורו במבנה השינה. התופעה לרוב חולפת ואינה גורמת לנזק, מאחר ולאחר קימה קצרה הילד חוזר למיטתו.. יש לדאוג שלא יהיו חפצים שיכולים לגרום לחבלה לילד במצב הקימה.
במידה והתופעה שכיחה יש גם תרופה שיכולה להועיל. כאמור לרוב אין צורך בכך.
יש להניח שהתופעה התרחשה בצורה דרמטית גם בשל היותכם במקום שינה שהינו זר לילדה.
מבחינה פסיכולוגית יש למנוע חרדות הוריות או גוננות יתר המזיקות להתפתחות הילד.
הרופאים המאבחנים והמטפלים הם רופאי שינה. אולם גם פסיכיאטר ילדים ונוער וכן נוירולוג של הילד מתעסקים בתחום.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית המכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מבקשת את עזרתכםאמא17/08/2008
אני גרושה עם ארבעה ילדים, הגדולה בת 14.5והבן בן 13. האחרים קטנים יותר, ואין שום בעיות איתם. הבעייה עם הגדולים היא שהחיים איתם בבית הפכו לגהנום של ממש. לבת אין חיי חברה בכלל. היא טיפוס מופנם לגמרי. והילד לעיתים רחוקות נפגש עם חברים. הם מרבים לריב ולהתווכח בינם לבין עצמם. ולהציק לקטנים. כל נסיון מצידי להתחיל בחיי זוגיות, נתקל מצידם בתגובות לעג וזלזול. הם מספרים עלי כל מני דברים שלא היו ולא נבראו לכל מי שרק מוכן להקשיב, ומנצלים את המצב כדי לסחוט אותי, רגשית וכלכלית. למרות בעיות בריאותיות שלי, אני נאלצת לעבוד בשתי עבודות מדי יום כדי לספק את רצונותיהם, וגם לזה יש להם טענות כנגדי על הזנחה וכו..... עלי לציין ששניהם אובחנו כבעלי בעיות רגשיות, הילדה מטופלת על ידי פסיכולוג בבית הספר, והילד מסרב לטיפול. הדברים הגיעו לידי כך שהבת סיפרה בבית הספר שהרבצתי לה, (מה שלא היה ולא נברא!!) ונפתח לי תיק במשטרה בעקבות כך. העניין הכניס אותי למשבר נפשי לא פשוט. אני כל הזמן רוצה לפצות אותם, על מנת שלא ירגישו חסכים, ואני יודעת בוודאות שהם מנצלים את העניין לטובתם. לדוגמא, אם אני מבקשת שיצחצחו שיניים לפני השינה, הם מאיימים שאם לא אסתום הם יתלוננו עלי במשטרה..... יותר מדי פעמים, ואני כותבת בכאב רב, המצב מביא אותי להרהורי חרטה אמיתית, בקשר להבאתם לעולם, כן, אני בפרוש מצטערת לפעמים. תחושת כפיות הטובה מצידם פשוט הורסת אותי. למה לא מצליח לי? איפה אני טועה? בבקשה עיזרו לי. תודה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר צער גידול ילדים
ד``ר אליהו סמואל17/08/2008
לאמא שלום
אני קורא את הכתוב וחש את הכאב שאת נושאת. גידול ילדים אינו בהכרח פעילות קלה ומתגמלת. ובוודאי שאין כך לאורך כל חיינו. יש לדעת לאחוז בתקופות היפות של התפתחות ילדנו וגם בתקופות הקשות שבהן.
שאלתך "איפה אני טועה" (בזמן הווה) אינה מבוטאת בזמן הנכון. כנראה טעית (בזמן עבר) לאורך דרך ארוכה. אין כאן האשמה שאת לא בסדר, כנראה היו נסיבות ותנאים שהביאו אותך לפעול כך. לגידול ילדים יש גם את דמות בן הזוג, בקיומו או בהעדרו.
לא מצאתי, בתיאור שלך זיק של נחת מילדיך. וגם לא שורה המפרטת על מקום דמות האב בחיי ילדיך.את מעבירה תחושה של חוסר אונים ומידה של חוסר תקווה בכוחותיך בתיקון ילדיך. את גם כועסת על חדירת גורמי החוק למשפחתך .
תחושות אילו הן שילוב של מציאותיות ופרשנות אישית למציאות .
תהליך תיקון מחייב עבודה מתמשכת ואמונה בכוח פנימי. גיוסו אינו קל.
לפעמים אנו חווים את חצי הכוס הריקה ושוכחים מקיום חלקו המלא. בכל כאב יש גם ניחומים ואין לבטל אותם תחת כעס או עליבות.
התהליך מחייב מעורבות איש מקצוע לרוב בתיווך גורמי הרווחה. פשוט יש לגשת אליהם ולבקש את מעורבותם. הפתרונות שונים ומגוונים ואין להירתע גם מפתרונות שאינם מוצאים חן.
כאמור מציאות ותחושות משתנים עם השנים. לתקווה וגיוס האמונה והכוח ההורי החיובי חשיבות רבה.
ייאוש הינו האויב המר ביותר במצבים אילו.
מחזיק לך אצבעות,
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית המכון לפסיכואנליזה בת זמננו.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שלום..מישהי~~16/08/2008
יש לי בעיה.... אני לא נהנית מכלום, אני כל הזמן בוכה, לא באלי לעשות דברים כיפיים, רע לי כל הזמן והסיבה היא שאני חושבת שגם ככה אני אמות מתי שהו אז מה זה שווה.. אני כל הזמן חושבת על מוות ואפיל שאני רואה אנשים בטלוויזיה אני ישר חושבת על הגיל שלהם ועל כמה שהם מסכנים שהם מבוגרים ושהם עוד מעט ימותו..(ואני כולה בת 14) פעם חשבתי על קרירה, ועכשיו אני לא חושבת על קרירה כי אני יודעת שכשאני אגדל החיים שלי יהיו יותר קצרים. כל הזמן יש לי כובד על החזה ואני מ-ש-ת-ג-ע-ת!!!!!!!!!! נימאס לי כבר לחשוב על מוות!! אני רוצה לחשב על החיים אבל אני לא מצליחה.. אני לא מבינה אנשים שאומרים לי דברים. לדוגמא: אחותי אמרה לי "איזה באסה שנולדתי שמנה" ואני אמרתי לה "מצטערת שאני לא יכולה להבין אותך..." לא הצלחתי להבין אותה כי אני חושבת שגם ככה כולנו נמות בסוף... ופעם יכולתי להבין אותה ולתת לה עצות... תעזרו לי בבקשה.. מה אני יכולה לעשות בשביל לחשוב על החיים ועל העתיד שלי במקום לחשוב על הזקנה שלי ועל מוות... אגב, כל זה התחיל אחרי שאבי נכנס לבית חולים ועבר ניתוח ואני חושבת שקיבלתי מזה טראומה כי הכול היה מאוד פתאומי ונבהלתי. תודה מראש.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מחשבות דיכאון מה לעשות?
ד``ר אליהו סמואל17/08/2008למישהי שלום
התחושות שאת מתארת בעלות משמעות ומעוגנות מציאות. אולם עוצמתם וחומרת ההפרעה נוגעת בחוויה שאנו קוראים דיכאון. מדובר על תחושות -עם תחושות לא מתווכחים. הסבר רציונלי להפרכת הרעיונות יניב הקלה קצרה. תחושות במניפה כה רחבה כפי שאת מתארת קשה לגרש בהסבר הגיוני.
לרוב הדיכאון חולף כלעומת שבא. אולם הסבל ובעיות התפקוד הסמוכים לו מחייבים גישה טיפולית מקצועית ואחראית.
המלצתי לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער לצורך הערכה ואבחון. הטיפול כרוך בשיחות ולפעמים גם תרופה.
רצוי לפנות להורה לצורך הפניה לאיש המקצוע, את בת 14. באם אין לך את האומץ לכך אפשר להתקשר לער"ן או לפנות למרפאת מתבגרים במסגרות אילו אין דרישה לנוכחות הורים.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית המכון לפסיכואנליזה בתזמננו.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- עזרה בבקשהמודאגת16/08/2008
קרובת משפחתי בגיל ההתבגרות (בת 14). לפני כשנה נכנסה לאורח חיים "פריקי" צובעת את שערה בצבעים שונים ומשונים, כשביקשה מהוריה לעשות פירסינג והם סירבו, היא עשתה בעצמה 2 חורים בפניה!!! מעשנת מזה כשנה,הפסיקה ללמוד וגם לפעמים לא מגיעה כלל לבית הספר. כשלא הגיעה להסכמה עם הוריה ברחה מהבית למשך 36 שעות. עליי לציין שהוריה מאוד טובים ומנסים למצוא עזרה. הילדה לא מוכנה ללכת לשום פסיכולוג או פסיכיאטר, אומרת שלא צריכה עזרה ושמסתדרת לבד. הוריה חסרי אונים ולא יודעים לאן לפנות?! בבקשה תגיד לנו מה ניתן לעשות במקרה כזה? האם זוהי בעיה פסיכולוגית? למי עלינו לפנות (גרים באיזור חיפה הקריות). האם יש מקומות להכוונה הורית במקרים כאלה? תודה רבה מראש
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר בעיות מרדנות בילדה בת 14 מה לעשות?
ד``ר אליהו סמואל16/08/2008
למודאגת שלום
אכן התנהגות מדאיגה. יש לדעת שרוב המצבים האלה הפיכים , יש וקיימת בחלק קטן מהמקרים התדרדרות למחלה נפשית קשה. בהגדרה, מדובר בהתנהגויות מרדניות בגיל ההתבגרות. הדאגה במרכזית במצבים אילו : אובדנות, התדרדרות לסמים או עבריינות. כמובן שיש בהתנהגות זאת סיכון התפתחותי מובהק.
הכלים העומדים ברשות ההורים במצבים אילו קשורים לאמצעים שהחוק מעמיד לרשותם. יש לפנות לגורמי הרווחה ולבחון את ההגדרה המתאימה. לפי התיאור מדובר ב"נערה המצויה במצוקה" ולכן יש לערב פקידת סעד. סוגיה נוספת קשורה לחוק הדורש מילד ללמוד בגיל זה. ולכן הפניה לרווחה חיונית. לצורך מעורבות קצינת ביקור סדיר. במידה וקיימת עבריינות מעורבות גורמי חוק חיונית אף היא מאחר ובגיל זה המעורבות נושאת אופי חינוכי- טיפולי .
במידה וקיימת פעילות חסרת שיפוט ומסכנת אפשר לפנות באופן ישיר לפסיכיאטר מחוזי ,רצוי לרוב לעשות זאת בתיווך פקידת סעד. מקרים אילו מופנים להחלטה טיפולית של שופט או תחת חתימת הפסיכיאטר המחוזי לאשפוז במחלקה פסיכיאטרית לצורך אבחון והמלצות טיפול.
אין לחשוש לפנות לגורמים אילו מאחר והשמת גבולות של גורמי חוק וטיפול חיונית ביותר ולרוב עונה לרצון הילד להשמת גבולות בדיעבד.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו.
פסיכיאטר ילדים ונוער.
עמית המכון לפסיכואנליזה בת זמננו.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה
מודאגת17/08/2008תודה רבה על תשובתך המהירה והמפורטת. יום טוב!
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חוסר ביטחון עצמיחסוי.14/08/2008
שלום. אני בת 14 ואני מרגישה ממש רע עם עצמי, עם המראה שלי עם הכול. אני מרגישה שאף פעם אף אחד לא ירצה להתחתן איתי\לאהוב אותי. כי אני לא מצליחה להבין משהו,אומנם אני שונאת את המראה החיצוני שלי, ואני ממש אובססיבית לגבי זה. אבל אנשים,אפילו אנשים שלא מכירים אותי,אומרים לי שאני כ"כ יפהייפיה ועדינה וכו',אפילו בנים!אומנם אני לא מאמינה בזה,אבל בכול זאת. עכשיו,יש לי חברות שנראות ממש רע,ובכול זאת יש להן חברים(בנים)שאוהבים אותן. אני לא מחפשת חבר או משהו כזה,אבל אני גם רוצה שמישהו יאהב אותי,אפילו קצת. בנים תמיד נועצים בי מבטים,ולפעמים יש כאלה שאפילו מנסים לרמוז לי. אבל הם אף פעם לא יבואו ויגידו לי שהם מאוהבים בי,אף פעם! זה אף פעם לא קרה,למה?יכול להיות שאני ממש יצורה ואני ממדיינת?כי אני בטוחה שאני לא מדמיינת, זה ככה,זאת האמת.למה הם אף פעם לא ייגשו אליי? אפילו שהם כ"כ מקובלים ובנות אוהבות אותם והם כן יוצאים עם כול מיני בנות יפות. מה לפי דעתכם הבעיה בי? האופי שלי הוא כזה:אני קצת ביישנית,אבל אני לא נוטה לדבר הרבה,אני אפילו מרבה לחייך. אה ואני גם לא ילדה מופנמת,תמיד אפשר לבוא ולפתח איתי שיחה. ואני לא מקובלת בכלל.אני לא יוצאת למסיבות וכאלה,אני בקושי יוצאת החוצה. וזהו אני לא יודעת... אני מקווה שתוכלו לעזור לי\= תודה מראש.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ערך עצמי בגיל התבגרות
ד``ר אליהו סמואל15/08/2008
לנערה שלום
תיארת בבהירות ובאומץ רב את תחושותיך.
ברור כי אין להתווכח עם תחושות. תחושות נחוות וגם אם אין הן הגיוניות. ההבנה שאין הן הגיוניות רק מנחמת אולם לא מרפה מהתחושה.
תחושות משתנות במהלך השנים ובמיוחד תחת התנסויות חיים מסוימות. ולפעמים גם בשיחות עם חברי נפש.
ניתן להאיץ את התהליך המיוסר שאת חווה דרך פסיכותרפיה.
מדובר בתהליך של פתיחות עם איש שזה מקצועו. מדובר באדם המנוסה בקשר זה,
אילו אנשי מקצוע הבקיאים בפסיכותרפיה. כמו: פסיכולוג קליני ,עובד סוציאלי קליני ,או רופא פסיכולוג הבקיא בפסיכותרפיה. אפשר לדבר באופן כללי עם הוריך ולבקש תמיכה לפנות לגורם טיפולי.
אפשר לפנות גם למרפאת מתבגרים המצויה באזור מגוריך. ובאם יש לך אמון גם ליועצת בית הספר.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית המכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשלום לך!
adi27/08/2008שלום.
אני לא פסיכולוגית או פסיכיאטרית אני בת 16.
אבל לפי מה שאת רואה, בנים כן מתעניינים בך. ושאת באמת
מעניינת אנשים אחרים!!!
מכירה את אתר הסוד?
אני ממליצה לך בחום לקורא את המאמרים שם על דימוי עצמי,
לאף אחת\אחד לא צריך להיות הרגשה לא מספקת עם עצמו!!
ואם תפגיני טיפה יותר ביטחון ואולי את זאת שתלכי ותדברי עם אותם בנים?
את מחילטה מה יקרה ואיך יקרה!, וכשרואים שישי לך ביטחון את משדרת את זה לאנשים אחרים
כי לרוב אנשים נמשכים אחרי כריזמתיים וחברה עם דימוי עצמי טוב.
אז בהצלחה בכל! מקווה שעזרתי אפילו טיפה.
:):)* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמסכים
ד``ר אליהו סמואל31/08/2008מעבר למה שהחברים והחיים מציעים יש לדעת שיש גם אנשים שזה מקצועם.
אין לזלזל בעצות חברים ובוודאי לא באילו של אנשי מקצוע.
ד"ר סמואל אליהו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ילדה בת 14סבתא13/08/2008
נכדתי בת 14. בתחילת שנת הלימודים האחרונה התלוננה על עייפות. בבדיקת דם נמצא כי חסר לה ברזל. היא מקבלת ברזל עד היום. לפני 3 חודשים התלוננה שקשה לה להתרכז בלימודים. הפסיכולוגית של בית הספר המליצה על תרופות ארגעה. הילדה בלעה את כל תוכן האריזה בבת אחת, והובהלה לבית חולים. לאחר הטיפול שם הועברה לבית חולים פסיכיאטרי בנס ציונה, למחלקה סגורה. אחרי חודש וחצי שוחררה לביתה. לאחר חודש חתכה לעצמה את אמת היד מספר חתכים. היא אושפזה שוב. היא סיפרה כי היא לא רוצה לחיות ושהיא בדיכאון. מאז היא מקבלת כדורים נגד דיכאון. היא טוענת שזה עוזר לה רק לחצי יום. בזמן האשפוז לפני שבוע היא חתכה לעצמה את האמה שוב מספר חתכים. הוריה מחפשים לה בית ספר אחר לקראת השנה הבאה. היא מודיעה לנו שהיא תתנהג יפה מעכשיו כדי לחזור הביתה. ההורים שלה לא משתפים אותי בכל מה שקורה. השאלות שלי הן: 1. האם אפשר לסמוך על הבטחתה שלא תעשה שוב אותו מעשה? 2. יש לה אחות בת 16 האם היא זקוקה לטיפול פסיכולוגי בעקבות המקרה? 3. יש לה אח בן 10 שלא סיפרו לו מה קורה האם צריך לספר לו ואיך? 4. איך אני בתור סבתא צריכה להתנהג עם הנכדה ואחותה? 5. הילדה מבקשת להגדיל את המינון של התרופה בטענה שהיא עוזרת לה רק לחצי יום ובערב היא נכנסת לדיכאון שוב. האם אכן הצעתה נכונה? 6. הוריה התחילו לקבל טיפול פסיכולוגי לפני חודש. האם הילדים צריכים להשתתף בטיפול? 7. האם כדאי לבצע בדיקת דם לגבי רמת B12 ? 8. מה אפשר לעשות כדי להחזיר את הילדה למסלול חיים תקין? 9. האם רצוי שאשוחח עם הרופאים במחלקה? ברצוני לציין שעד לפני 3 חודשים הילדה לא גילתה שום התנהגויות חריגות. היא היתה ילדה שמחה ופעילה חברתית ובצופים. בתודה מראש סבתא דואגת
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תפקיד הסבתא לאחר אשפוז הנכדה
ד``ר אליהו סמואל13/08/2008
לסבתא שלום!
המידע שבידך חלקי כמובן , ולכן חשוב כי שיקול הדעת יישאר בידי ההורי הנערה ומטפליה.
ואשר לשאלותיך:
1. הבטחות הנערה נכונות לשעתן ולא תמיד היא יכולה לעמוד מולן.
2. האחות ויתר בני המשפחה חייבים לקבל הסבר לגבי מצבה של האחות, לא מדובר תמיד בטיפול פסיכולוגי.
3. מעורבותך תלויה במערך המשפחה ורצון ההורים.
4. העלאת המינון אינה פיתרון יחיד מאחר ויש גם פיתרונות אחרים.
5. טיפול ההורים יכול להתרחש גם ללא נוכחות הילדה , הכול לפי שיקול המטפלים.
6. בדיקות דם נוספות הינו שיקול דעת הרופא אין מדובר בבדיקת שגרה.
7. תוכנית הטיפול בילדה הינו בידי ההורים והמטפל וכמובן הנערה.
8. שיחה עם רופאי המחלקה מחייב את הסכמת ההורים ושיקול דעתם של הרופאים.
הצעתי בכלל, כי הסבתא תמשיך בתפקידה כסבתא ותשאיר את התפקוד ההורי בידי ההורים.
ישר כוח והערכה על האכפתיות והדאגה לנכדתך.
איחולי החלמה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית המכון לפסיכואנליזה בת זמננו.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- עמותת דרור - לא להתקרבסבתא13/08/2008
עמותת דרור שאמורה לטפל בחולי נפש לאחר אישפוז, מדכה את החולים. לא להתקרב.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר עמותת דרור
ד``ר אליהו סמואל13/08/2008לסבתא שלום
אין פורום זה מיועד להעניק בקורת או שבח לעמותות או גופים טיפוליים.
בברכה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית המכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהעמותת דרור
ד``ר אליהו סמואל13/08/2008לסבתא שלום
אין פורום זה מיועד להעניק בקורת או שבח לעמותות או גופים טיפוליים.
בברכה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית המכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אחוז הילדים המקבלים תרופות פסיכיאטרטל12/08/2008
מהו אחוז הילדים/בני נוער המקבלים (חד פעמי או ממושך) טיפול תרופתי פסיכיאטרי? תודה רבה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר אחוז מטופלים תרופתית
ד``ר אליהו סמואל12/08/2008לטל שלום
אני מניח שאין מדובר בשאלה של איש מחקר החוקר את הסוגיה מאחר והנושא יכול להבדק בספרי הרישום של בתי המרקחת ולא מעל לדפי הפורום. השאלה כנראה מקורה ברצון להבין מה מקום השימוש בתרופות בטיפול הפסיכיאטרי -רגשי.
טיפול תרופתי הינו הטיפול האחרון שאמור להנתן ,ויש לנסות כל גישה טיפולית אחרת קודם לשימוש בכימיה. כל מספר שאנקוב הוא יותר מידי.
בוודאי כי כאשר הפסיכיאטריה והפסיכולוגיה נמצאים מחוץ לסל הבריאות ונגישותם דלה הרי פתרונות מהירים הופכים לנדרשים.
אין פסיכיאטרים לילדים להוטים למתן תרופות ומדובר תמיד בברירת מחדל או במציאות של הפרעה קשה דבר שאנו מכנים פסיכיאטריה כבדה. אילו כמובן מיעוט שבמיעוט.
בברכה:
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית במכון לפסיכואנליזה בת זמננו* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהחיים11/08/2008
אני מאובחן כ a.d.d עם חוסר סבילות לריטלין,רציתי לדעת מהם הפרוצדורות לקבלת התרופה סטרטרה.תודה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מתן סטרטרה
ד``ר אליהו סמואל12/08/2008לחיים שלום
המתן מחייב ייבוא אישי וכן אישור משרד הבריאות..
הרופא המטפל ימלא טופס מיוחד אשר י שלח למשרד הבריאות. כל זאת מול בית מרקחת אשר מכירה את הפרוצדורה ומשתפת פעולה.
המחיר אינו זול.
בהצלחה
ד"ר סמואל אליהו
פסיכיאטר ילדים ונוער
עמית במכוןלפסיכואנליזה בת זמננו
.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- OCD הפרעה אובססיבית קומפולסיביתד``ר אבי שפירא08/08/2008
Obsessive-Compulsive Disorder (OCD), usually begins in adolescence or young adulthood and is seen in as many as 1 in 200 children and adolescents. OCD is characterized by recurrent obsessions and/or compulsions that are intense enough to cause severe discomfort. Obsessions are recurrent and persistent thoughts, impulses, or images that are unwanted and cause marked anxiety or distress. Frequently, they are unrealistic or irrational. They are not simply excessive worries about real-life problems or preoccupations. Compulsions are repetitive behaviors or rituals (like hand washing, hoarding, keeping things in order, checking something over and over) or mental acts (like counting, repeating words silently, avoiding). In OCD, the obsessions or compulsions cause significant anxiety or distress, or they interfere with the child's normal routine, academic functioning, social activities, or relationships.
The obsessive thoughts may vary with the age of the child and may change over time. A younger child with OCD may fear that harm will occur to himself or a family member, for example an intruder entering an unlocked door or window. The child may compulsively check all the doors and windows of his home after his parents are asleep in an attempt to relieve anxiety. The child may then fear that he may have accidentally unlocked a door or window while last checking and locking, and then must compulsively check again.
An older child or a teenager with OCD may fear that he will become ill with germs, AIDS, or contaminated food. To cope with his/her feelings, a child may develop "rituals" (a behavior or activity that gets repeated). Sometimes the obsession and compulsion are linked; "I fear this bad thing will happen if I stop checking or hand washing, so I can't stop even if it doesn't make any sense."
Research shows that OCD is a brain disorder and tends to run in families, although this doesn't mean the child will definitely develop symptoms. Recent studies have also shown that OCD may develop or worsen after a strep infection. A child may also develop OCD with no previous family history.
Children and adolescents often feel shame and embarrassment about their OCD. Many fear it means they're crazy. Good communication between parents and children can increase understanding of the problem and help the parents appropriately support their child.
ראו המשך בהודעה הבאה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר המשך OCD
ד``ר אבי שפירא08/08/2008Most children with OCD can be treated effectively with a combination of psychotherapy (especially cognitive and behavioral techniques) and certain medications for example, serotonin reuptake inhibitors (SSRI's). Family support and education are also central to the success of treatment. Antibiotic therapy may be useful in cases where OCD is linked to streptococcal infection.
Seeking help from a child and adolescent psychiatrist is important both to better understand the complex issues created by OCD as well as to get help.
אני מקווה שהקטע הקצר אמנם באנגלית יאפשר לשני הכותבים האחרונים להבין יותר את ההפרעה , מורכבותה, ההשלכות על המשפחה וסוג הטיפולים שנחוצים. יש מקרים של הפרעה יותר מורכבת ונחוצה התערבות מערכתית וכוללת יותר מאשר טיפול פרטני בלבד. אבי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאישפוז
ד``ר אבי שפירא08/08/2008בד"כ ילדים ונוער הסובלים מ OCD אינם זקוקים לאישפוז וניתן לטפל בהם באפן אמבןלטורי. יש מקרים קשים במיוחד שמצריכים אישפוז אולם הם המיעוט. אבי
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בהמשך לתגובתךאתי08/08/2008
תודה על התגובה המהירה. ברצוני להוסיף שבני היה במעקב פסיכיאטרי הבמרכז לגיל הרך בב"ש, שם אובחן עם ADHA לקות למידה וקושי בהבנת סיטואציה חברתית והפסיכאטר ד"ר גל מאירי חשב כי לשלבו בבי"ס בכיתה רגילה יהיה נכון אם ילווה לו סיוע בעיקר לשעות ההפסקה שם נוצרת דינמקיה חברתית ושם הקושי שלו. כמובן שזה לא קרה כי מערכת החינוך לא מטפלת בבעיות אלה ובננו שולב בבי"ס רגיל ללא שום מענה לצרכיו. וכשהגיע לגיל 5.5 הפנו אותנו להמשך טיפול במגורינו אשקלון ושם רק לאחר שנה נפגשנו עם פסיכיאטרית שראתה את בננו מס' דקות וביקשנו אבחון לגבי מצבו היא סרבה בטענה שאין זמן וצורך ואנו התייאשנו וחשבנו שאולי הבעיה היא בנו ההורים ולא בילד והיא הוסיפה שאין צורך להגיע למעקב. מאז המצב נהיה קשה מאוד , הילד גדל ונו עושים כמיטב יכולתנו אך ללא ספק ישנם בעיות שאנו לא מסוגלים להתמודד איתם. אשמח אם תוכל להמליץ לי על פסיכיאטר ילדים , אנו רוצים לגשת אליו בדחיפות
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר פסכיאטר ילדים
ד``ר אבי שפירא08/08/2008איני יכול להמליץ בפורום על פסכיאטר ילדים כזה או אחר מטעמים מובנים. באיזור המרכז ישנם לא מעט טובים. תוכלו לראות בדפי זהב רשימה
בברכה אבי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התייעצות בדחיפותאתי08/08/2008
בני בן 8 אובחן עם ADHD כבר מגיל 4.5 והחל טיפול ברטלין ובשנה האחרונה קונצרטה, בעקבות עיכוב התפתחותי בגיל הרך הושם בגן לחינוך מיוחד והחל לצמצם פערים השנה בעקבות הישגיו הגבוהים שולב במסגרת רגילה בכיתה א' רכש את הקריאה מצויין ובאופן יחסי הוא ברמת הכיתה. לאורך כל השנים ישנם קשיים רבים סביב מצבים חברתיים, והתנהגויות מוזרות. נראה כי הוא אינו קורא נכון סיטואציות חברתיות (מסוגל לפנות למבוגרים/ תינוקות בבקשה לשחק עימו, ומדובר באנשים זרים, או שהוא פונה לאנשים בשאלות מביכות, אינו קרא שפת גוף בכל מקום הוא "מסומן" אף אחד לא רוצה להתיידד איתו, וכל הזמן באים אליי בתלונות שהוא מרביץ בכל קושי חברתי הוא מרביץ ללא אבחנה ) יש לו חרדה מטלפון נייד במצב של רטט והוא לא ילך לישון אם לא יחזור 20 פעם על השאלה האם הטלפון בחדר שלו, יש לו התנהגות חזרתית, אם למד משחק מסויים או ראה סרט/תוכנית הוא מבקש לראות או לשחק בזה ללא הפסקה וקשה מאוד לשנות את דעתו ולעיתים יש צורך להכריח אותו ואז אותה התנהות חוזרת לגבי הדבר הבא. וכשהוא מבקש משהו הוא מסוגל לבקש כל הזמן כשזה מלווה בנגיעות בגוף ביידיים או במרפק שלי ולא מוכן להפסיק זורק כל דבר הבא ליד, אינו שומר כלל על חפציו, מסוגל לרדת עם כדור/ אופניים ולשכוח מהם לפעמים מופיעים מעין ."תיקים" או התנהגות מוזרה שחוזרת על עצמה אך היא חולפת לאחר מס' שבועות. הוא לא מתפקד באופן עצמאי, לא מתקלח לבד, זקוק לעזרה בנושא היגיינה, לא מודע לכך ומתקשה לפתח מודעות. זקוק כל הזמן למעין תיווך שלנו בתקשורת שלו בחברה, מתקשה לקבל סמכות אנו מאוד מודאגים ולא יודעים מה לעשות, באשקלון יש מרכז לילד ולמתבגר וחיכנו לתור מעל שנה ושם לא עשו שום איבחון אלא רק נתנו רטלין , אבל אני מרגישה שהמצב נהיה יותר גרוע מיום ליום והילד אומלל, מנודה חברתית, אנו כל הזמן כועסים עליו, לא הולכים איתו לשום מקום הומה אדם ונמנעים מלפגוש חברים כי יודעים שזה יהיה מאוד לא נעים אנא אימרו לי לאן לפנות ?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר דחוף הערכה מקיפה
ד``ר אבי שפירא08/08/2008לתת לילד שלכם רק ריטלין זה לא מספיק. אין ספק שאת מתארת ילד עם הרבה קשיים כולל חרדות , קשיים רגשיים וקשיי התמודדות במשפחה . לצפות שריטלין יפתור את כל הקשיים זה לא ריאלי. כואב לי לשמוע שלא התקבלתם למרכז לילד אני מניח שיש שם פסכיאטר . במידה ולא תתקבלו בהקדם להערכה פסכיאטרית מקיפה לא תהיה לכם ברירה אלא לפנות לפסכיאטר פרטי שיוכל לקבל אתכם בהקדם. באיזור ת"א בטוח תמצאו פסכיאטר ילדים שיוכל לקבל אתכם בהקדם. בברכה אבי
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- HELP!!!!רינה04/08/2008
בני בן 5 וחצי, ילד מקסים וחכם עם הערכה עצמית מאוד נמוכה (קורה לעצמו קקי וכלום) למרות שאנו ההורים תמיד מפרגנים לו ואף פעם לא אומרים מילה לא במקום. הוא גם אמר לי פעם שהוא לא אוהב את עצמו. קשה לו מאוד להפסיד במשחק ( עד כדי כך שהוא כל הזמן מרמא) ולא מוכן ללמוד שום דבר מאתנו ההורים וטוען שהוא כבר יודע הכל. היחסים שלו עם אחותו הקטנה בת השנתיים וחצי אינם טובים. הם רוב הזמן צורחים אחד על השני. למי עלי לפנות? (האם פסיכיאטר ילדים או שפסיכולוג ילדים? ברצוני גם לשאול על הקטנה בת השנתיים וחצי שצורחת המון, רוב הזמן על אחיה או על ילדים אחרים. היו לה בעיות נוזלים באוזניים בעבר אבל זה מאחורינו ואנו לא מבינים את הדפוס הזה של הצרחות. (אציין כי אין צרחות אצלנו בבית) הצרחות האלה גורמות לכולנו תשישות וחוסר אונים. למי לפנות?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר בדיקת רופא
ד``ר אבי שפירא04/08/2008לדעתי רינה לפני שפונים לטיפול כלשהוא חשוב לבצע הערכה מקיפה של הקשיים הרגשייים, המשפחתיים והאורגנים אם קיימים. איבחון פסכיאטרי יכול לתת מענה בכל ההיבטים. פסכיאטר ילדים הוא במקצועו רופא אשר מבצע אינטגרציה באיבחון ובטיפול של החלקים האורגנים והרגשיים. חשוב גם לבדוק רמות בדם של חומרים שונים והורמונים כדי לשלול בעיות הגורמות לסימפטומים שאת מתארת. לאחר האיבחון תופנו לטיפול המתאים פסיכולוגי, נשפחתי, ריפוי בעיסוק וכו' לפי הממצאים בבדיקה. בברכה אבי
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלמי לפנות?
רינה04/08/2008תודה על התשובה המהירה. למי לפנות לכזה אבחון? האם ניתן דרך הקופה?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהיעוץ פסכיאטרי
ד``ר אבי שפירא04/08/2008דרך הקופה כמובן זה אפשרי אך בד"כ התור אינו מיידי. רופא הילדים שלכם יוכל להפנותכם לרופא המתאים. באפן פרטי כמובן תוכלו לפנות לפסכיאטרים באיזור מגוריכם. בברכה אבי
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
.jpg)
האם אתם אנוכיים ומרוכזים בעצמכם?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)