פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• ילד בן שנה ושמונה
    נטלה
    04/11/2012

שלום רב,
    הבן שלי בן שנה ושמונה חודשים. הולך לגן מזה כבר כמעט 3 חודשים.
    לדברי הגננת, הוא ילד רגוע, שמח, מקשיב לגננות.
    כאשר הוא נכנס הביתה הוא מתחיל להתבכיין מכל דבר. זה לא קורה כל יום, אבל לעיתים קרובות. רוצה להיות על הידיים רב הזמן, כל דבר לעצבן אותו וכאשר מגיע הזמן לישון, לא רוצה להרדם במיטתו אלא איתי או עליי. כמובן כל זה מלווה בבכי.
    חשוב לציין שהוא רגיל להירדם לבד במיטתו בחדרו ויושן כל הלילה בלי להיתעורר.
    ממה נבעת ההתנהגות הזאת ואיך אליי להתייחס אליה ?

על התייחסותכם אודה
    נטלה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    ילד בן שנה ושמונה

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ילד בן שנה ושמונה - תגובה

סמדר ריינר
    05/11/2012

שלום לך,
    מדובר בילד קטן מאוד, וכנראה הניתוק ממך לאורך כל היום קשה לו מאוד. לא ציינת כמה שעות הוא בגן, אם הוא נמצא עד ארבע, ויש לך אפשרות, הייתי שוקלת לקצר את היום שלו שם ולהיות איתו יותר. כו כן הייתי חושבת איך להעסיק אותו כשאתם באים הבייתה, לא ציינת מה אתם עושים ביחד, אבל יכול הליות שאם תהיי מושקעת בו בשבעות האלה, תשבו ביחד לשחק, תרדו לגינה וכו', יהיה פחות צורך להיות על הידיים.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן שנה ושמונה

נטלה
    05/11/2012

אוקי, תודה לך
    למרות שאני משקיעה בו זמן, כנראה זה לא מספיק

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן שנה ושמונה

נטלה
    06/11/2012

שלום!
    בהמשך לתשובתך לשאלתי הקודמת יש לי עוד שאלה - רשמת שמדובר בילד קטן מאוד, וכנראה הניתוק ממני לאורך כל היום קשה לו מאוד. הוא נמצא בגן מ8 עד 17. וכאשר אנו באים הביתה אני משתדלת להיות איתו כמה שיותר. יש לו אח בן 3.5 חודשים, אבל בשעות הערב הוא נמצא עם סבתא כדי שיוכל להתפנות ולהיות רק איתו. לאחרונה הוא לא רוצה לישון לבד (לא רק להירדם, אלא שהוא מתעורר כמה פעמים בלילה ואם אני לא נמצאת לידו הוא מתחיל לצרוח). שאלתי היא - מה אליי לעשות? האם להישאר איתו ולישון או להתעקש שישן לבד. חשוב לציין שהייתה תקופה יפה מאוד והוא ישן לבד כל הלילה והיה נרדם לבד. אני מאוד מתלבטת - מצד אחד הוא צריך לדעת לישון לבד, מצד שני הכבי שלו קורע לב.

אשמח לתשובה
    תודה
    נטלה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן שנה ושמונה - תגובה

סמדר ריינר
    07/11/2012

שלום נטלה,
    חשוב מאוד שיישן לבד. את יכולה וצריכה ללוות ואתו בשלבי ההרדמות, עם טקס שינה, וכו', אבל הוא יכול בהחלט לישון לבד. שינה משותפת איתו משנה את כל הגבולות בבית ומרעה את מצבו ולטווח הארוך מגבירה את הבכי. שינה משותפת בלילה היא לא פיצוי על העדרות ההורה בשעות היום.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן 6.5 נשלט..
    אני
    04/11/2012

שלום רב,
    בני בכיתה א' , לשמחתנו נפרדנו מילד ש"ליווה" אותו שנתיים בגן טרום חובה וחובה , הילד היה ועדיין מאוד אגרסיבי ושתלטן הוא "המפקד" ובני היה לאורך השנים ה"פקוד/משרת" , עכשיו לצערי הם נפגשים בחוג משותף ושוב אני רואה את בני חווה את השתלטנות שלו כלפיו (למשל:תעצום את העינים ותשב , ובני עושה זאת בעיניים עצומות תרתיי משמע..והילד צוחק עליו עם חבר אחר) בני לא מבין זאת ורואה זאת כמשחק . ניסיתי ברגע האמת להסביר לו שה"חבר" צוחק עליו וישפקח את עינייו..אך הוא לא רוצה ומעוניין לשתף פעולה עם השתלטן .
    אני סובלת מאוד מלראות את המצב . את המשיכה של בני לבנים מהסוג הזה , זו פעם שנייה שנוצרת מערכת יחסים כזאת אצלו שנמשכת שנים . פעם ראשונה בגן של גילאים 2-4 ופעם שניה בגילאים של 4-6 . מערכת של ילד שתלטן מאוד שהופך את בני לפלסטלינה ובני מעוניין ביחסים הנל .
    קשה לי מאוד לראות את ההתנהגות הזאת הופכת לדפוס ואני חוששת לעתיד .
    מה ניתן לעשות ?
    כיצד ניתן להסביר לו שהיחסים האלה אינם בריאים לו ?
    מעבר להפרדה , שאת זה אני מבצעת בצורה מלאה . לא מבקר אותו ואני לא מאפשרת מפגשים מעבר לחוג .
    בנוסף ,, לא יודעת אם קשור ..הוא לא מעוניין לייצר מערכות יחסים חדשות עם חברים חדשים בכיתה א' וטוען שהנל הוא החבר הטוב שלו ורק אותו הוא אוהב.(לכן אין חברים חדשים . )
    היה מקרים בעבר שה"חבר" אסר עליו לייצר קשרים עם ילדים אחרים . ובני כמובן ממושמע ...
    יש סימפטום מדאיג נוסף שהוא כסיסת ציפורניים והוא אוכל את החולצה עד שהיא רטובה לחלוטין .):
    אשמח לתגובה / עיצה בנושא .
    רוב תודות!

לקביעת תור
    סגירה
    בן 6.5 נשלט..

הוספת תגובה

• בן 6.5 נשלט.. - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלום לך,
    אני לא יכולה להגיד לך מה להסביר לו כי אין הסבר שיעזור כאן. יש כאן צורך ריגשי עמוק של בנך במערכת יחסים מהסוג הזה. מהיכן נובע הצורך הזה קשה לי לקבוע בלי להכיר אתכם, אבל ניתן לשער שהוא משחזר כאן דפוס כלשהו מהבית. או שהוא רואה מערכת יחסים כזו בבית, או שבאופן כלשהו כך הוא חווה את היחסים איתכם ההורים. זו כמובן רק אפשרות, יכול להיות שזה בכלל לא נכון. כסיסת הציפרוניים ולעיסת השרוול נובעות כפי הנראה מחרדה, וזו דרכו להרגיע את עצמו. ניתן לנסות ללמד ואתו דרכים אחרות להרגע, למשל אפשר ללמד אותו נשימות מרגיעות, דרך ניפוח בועות סבון גדולות וכך הוא לומד לנשוף נשיפות ארוכות וזה מאוד מרגיע. אם אתם לא מצליחים אולי כדאי לשקול פניה לטיפול.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קשיי פרידה
    דנה
    04/11/2012

שלום, אשמח לעיצה טובה. איך לעזור לילד שבא לגן עם אימו עם קשיי פרידה. זה מתבטא בצרחות, הוא זורק עצמו על הריצפה, בועט בדלת. לאחר 10 דקות כשהאם הולכת הוא נרגע והופך לילד שמח, שמשתלב באופן פעיל בגן, יש לו חברים ולא נראה קושי. ניסנו חיזוקים (טבלה+דבקיות בכל יום בשבוע+גמול) שונים, מכתבי בוקר, עידוד מצד ילדי הגן, מתן תפקידים וסמכויות. ניסינו גם התעלמות בבוקר מהמצב, ניסנו חפץ מעבר מהבית. הילד כבן 4. מה עושים?

לקביעת תור
    סגירה
    קשיי פרידה

הוספת תגובה

• קשיי פרידה - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלוםו דנה,
    הפיתרון היחיד הוא התעלמות. כלומר פרידה קצרה ועניינית בלי להתייחס להתפרצות שלו ובלי לתת מקום יותר מדי לכל העניין. אני מבינה שנסיתם את זה, אבל אני לא בטוחה שניסיתם מספיק והייתם עיקביים. למעשה אין כל בעיה. אם הילד אחרי 10 דקות נרגע ומשתלב בגן, אז זה בכלל לא אמור להטריד אתכם עצם זה שאתם מתייחסים לזה כאל בעיה זה כבר אומר שבתוך תוככם אתם לא מתעלמים. פשוט תניחו לנושא.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קשיי פרידה

דנה
    04/11/2012

תודה רבה. פשוט האם בלחץ וכל ההורים צריכים לראות את הסיטואציה הזאת בבוקר, דבר המקשה עלינו לקבל את הילדים שבאים לגן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קשיי פרידה - תגובה

סמדר ריינר
    06/11/2012

שלום דנה,
    אין מה לעשות מעבר למה שהצעתי. יהיה לכולכם יותר קל אם תהיו עקיביים בהתעלמוות מהדרמה. יש להנחות כך גם את האם, אפילו שהיא נלחצת.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בכיתה ב' שלא מעתיק מהלוח
    נילי
    04/11/2012

שלום, בני בן 7.5 לומד בכיתה ב' מתחילת השנה אנו נתקלנו איתו לבעיה שהוא לא מעתיק את החומר הנלמד בכיתה, מעתיק חצי ויש כל מיני תירוצים לא הספקתי מחקו וכו'.. ביומן כמעט ולא רושם. עשינו בדיקת ראיה והכל תקין.
    יצא כמה פעמים בבוקר שנכנסתי לכיתה ראיתי חומר על הלוח שלא מופיע לו במחברת ולו הרבה פעמים גם אין הסבר למה הוא לא העתיק. פניתי למורה אחרי שפעם היא כתבה שהילד לא הכין שיעורים בנושא מסוים, היא אמרה שתעקוב אחרי זה ושוב זה חוזר פניתי אליה כבר כמה פעמים ואין שינוי.הוא מאד פזיז בזמן שהמורה מקריאה את העמודים לשעורי הבית הוא מכין אותם בכיתה ולא תמיד הם נכונים .
    הוא תמיד אומר לי שהוא זוכר בעל פה את השיעורים ומה צריך לעשות בבית.
    אני כבר לא יודעת מה לעשות כי אני לא יכולה לעקוב אחרי החומר הנלמד, אני לא רוצה שהוא יפתח פערים לעומת הכיתה הוא ילד מאד פיקח וחכם.
    האם יש כאן איזה שהיא בעיה שאני לא עולה אליה?

הוספת תגובה

• ילד בכיתה ב' שלא מעתיק מהלוח - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלום נילי,
    כדאי להתייעץ עם פסיכולוגית בית הספר, אולי מדובר בלקות למידה או בבעיית קשב.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אבא
    מריה
    04/11/2012

שלום!
    בני בן 4.8 שנים (ילד אמצעי) מאד שמח שאבא הולך לעבודה, או שביום שבת הוא ראה שאבא בבית ואמר לאבא למה אתה לא בעבודה? אשמחי לדעת מה אומרת התופעה הזו?

לקביעת תור
    סגירה
    אבא

הוספת תגובה

• אבא - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלום מריה,
    קשה לדעת בלי להכיר אתכם ובלי לקבל פרטים נוספים. זה יכול להיות בגלל שהיחסים עם אבא מאוד קשים, והוא באמת שמח ויכול להיות שדווקא בגלל שאבא חסר לו נורא הוא אומר את זה, וזו מין הכחשה של הקושי. וגם יכול להיות בגלל שהו אעדיין בשבל האדיפלי, זה מתאים לגיל, והוא פשוט שמח להיות אימא לבד, בלי שאבא מתחרה בו.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הוצאה מהמשחק המשותף.
    רונית
    04/11/2012

שלום רב,
    בני בן 3 וחצי. כאשר אנחנו נוסעים לבקר את סבתא, במושב, האחיינים שלי, האחד בכיתה ב' והשני בן 5 וחצי, מוציאים מן המשחקים המשותפים את בני, לעתים בצורה בוטה ולעתים בצורה "מתוחכמת" יותר (בורחים לו, שולחים אותו ואז הולכים...), כאשר אני רואה אותם מתנהגים בצורה שכזו, אני מאוד כועסת אליהם, אני אומרת להם שזה לא מקובל עליי התנהגות כזאת, שזה מכעיס אותי, שאני לא מוכנה שהם יתנהגו כך ובמידה וימשיכו להתנהג כך, אני אקלקל להם את המשחק ואף אחד לא ישחק.
    כאשר אני לוקחת את בני ומשחקת איתו, ויוצרת איתו משחק שמושך אותם, אז הם באים ומחפשים את חברתו, אני חושבת שרק כדי ליהנות מן המשחק החדש שיצרנו, כאשר הם מואסים במשחק הם שוב חוזרים על התנהגותם.
    הם טוענים שהוא מפריע להם, אבל בני מפריע להם רק בגלל שהם לא משתפים אותו, אז כך הוא בוחר למשוך את תשומת הלב שלהם. בני מספר לי שהם לא מתנהגים יפה.

אחרי שבת שכזאת, הוא כועס, עצבני, ואני מאוד פוחדת שזה יפגע בבטחון שלו מבחינה חברתית, כי בגן הוא מאוד חברותי, יש לו חברים רבים, הוא שמח ועליז.

אחרי שבת כזאת אני חוזרת עייפה, עצבנית ושבורת לב.
    מה עלינו לעשות?

תודה, רונית.

לקביעת תור
    סגירה
    הוצאה מהמשחק המשותף.

הוספת תגובה

• הוצאה מהמשחק המשותף. - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלום רונית,
    אין זיבה שזה יפגע לו בביטחון אם כל השבוע הוא מקובל ונהנה מחברה בגן. נשמע שאת מאוד מזדהה איתו ונלחמת את מלחמותיו, ואולי שניכם לוקחים את זה קצת קשה מדי. ראשית יש הפרש גילאים מסויים בינו לבין האחיינים שלך וכול להיות של אמאתים להם לשחק איתו חלק מהזמן וזה לגיטימי לגמרי. בודאי שאת לא אמןרה לרדת לרמה שלהם ולהגיד להם שתקלקלי להם את המשחק, את לא ילדה בגילם. זכותם לא לשתף אותו, אז אתם תעשו משהו אחר בזמן הזה, בשום מקום לא כתוב שהם חייבים לשחק יחד, וגם אם הן כן אולי עדיף שתשאירי לאימא שלהם את החינוך שלהם ותתרכזי במה שיעשה לבנך טוב באותו זמן, כמו לשחק איתו ביחד או להקריא לו סיפור. עם הזמן סביר להניח שהתנהגותם תשתנה כששהפרש הגילאים יהיה פחות משמעותי ככל שהם יגדלו.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אני מודה לך מאוד.

רונית
    04/11/2012

תודה, באמת חששתי מכך שירדתי לרמתם ולגילם.
    תודה שהארת את עיניי וכיוונת אותי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שמחתי לעזור:-)

סמדר ריינר
    04/11/2012

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הילד לא יודע להפסיד..
    גלית
    04/11/2012

הבן שלי מאובחן כמחונן ילד חכם נבון ורגיש..
    הבעיה היחידה היא שהוא תחרותי מאוד !! אם הוא רק צופה הפסד אז כמובן המתחרה מרמה המשחק לא פייר והוא אפילו מנסה ל"עגל" פינות בחוקים

העניין הוא שזה מאוד מתסכל אותו ואותנו כהורים - איך ניתן להתמודד??

לקביעת תור
    סגירה
    הילד לא יודע להפסיד..

הוספת תגובה

• לא ציינתם את גיל הילד.

סמדר ריינר
    04/11/2012

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פרטים חשובים להוסיף
    אודליה
    04/11/2012

שכחתי להוסיף שבגן לדברי הגננות, היא ילדה מקסימה ובכלל לא בכיינית, אבל דעתנית מאוד. עומדת על שלה ולא מוותרת לאף אחד. היא סוג של "טום-בוי". יושבת יפה בריכוז ומקשיבה לגננות. בקיצור ילדה נוחה למרות שאוהבת סיכונים ומטפסת על קופסאות ומדפים.
    כנראה שההתנהגות הבכיינית בעיקר עם ההורים בבית.

לקביעת תור
    סגירה
    פרטים חשובים להוסיף

הוספת תגובה

• פרטים חשובים להוסיף - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלום אודליה,
    נשמע שאתם והילדה במצוקה מאוד גדולה, שלא ניתן לפתור אותה בייעוץ בפורום. אני ממליצה לכם לפנות למרפאת אם תינוק בבית חולים איכילוב, או למרפאת גיל הינקות ברחוב אורלנסקי בפתח תקווה. אם אתם לא גרים באיזור המרכז, אולי כדאי שתפנו טלפונית לאחד המקומות האלה ותבקשו המלצה על מענה דומה באיזורכם.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה "בכיינית"
    אודליה
    04/11/2012

שלום!
    יש לי ילדה בת שנה ושמונה חודשים. אנחנו מגדירים אותה במשפחה כילדה בכיינית בגלל הבכי הבלתי פוסק שלה. היא מתעוררת בבוקר אחרי כמה חיוכים ובקבוק דייסה היא רואה טלויזיה, כדי שאוכל להתארגן לעבודה. בין לבין יש יללות ובכי במידה והיא מאבדת עניין ועד הרגע שיוצאים לגן. כשאני אוספת אותה מהגן ומגיעים הביתה, היא לא מפסיקה ליילל ולבכות עד הרגע שהיא נרדמת! זה פשוט בלתי נסבל, אני ובעלי לא מסוגלים כבר לשמוע אותה. זה מפריע, יותר חיכוכים וויכוחים, אנחנו לא יכולים להעניק יותר לאח הגדול בן 3 וחצי. ברגע שהיא מתחילה עם הבכי אנחנו לא מתייחסים. וגם כשמנסים לשבת לשחק איתה, היא מתעצבת כל כך וזורקת את עצמה על הרצפה במידה והיא לא מצליחה במשחק, או שהיא לא מקבלת מה שהיא רוצה, או שהיא לא מצליחה לנעול נעליים קטנות מדיי או גדולות מדיי. בקיצור היא לא צריכה סיבה מיוחדת כדי לבכות. זה מוריד לנו את המצב רוח והחשק להגיע הביתה ושוב להתמודד אם הבכי. כבר הקדמנו לה את שעת השינה לשעה 18:00 בערב כדי להנות קצת מהשקט.
    אפילו ביום שבת האחרון כשרצינו ללכת לחברים, היא לא היתה מסוגלת לשבת בעגלה יותר מחמש דקות. כל הדרך היא בכתה וירדה מהעגלה, התנגדה שנרים אותה, לא רצתה ללכת ברגל יותר מדקה וכך כל הדרך - פשוט סיוט!
    אנחנו לא נהנים מהגידול שלה ובהשוואה לאח הגדול, היא טיפוס לא נוח, עצבנית ובכיינית. היא עדיין קמה בלילות ולא כדי לאכול. היא התחילה לצרוח סתם ככה מעצבים בזמן האחרון. ויש לציין שבשלושה שבועות האחרונים היא בגמילה ממציצת אצבע. אני מורחת לה "מרה" על האגודל כדי שהיא לא תמצוץ אצבע. הצעתי לה מוצץ במקום אבל אין התלהבות מצידה וקשה לה להרדם בלילה בלי האצבע.
    חשוב להוסיף שעוד לפני הגמילה לא היה שוני בהתנהגות, אולי יש קצת החמרה כי יכול להיות שקשה לה להרגיע את עצמה בלי האצבע, ואין הפוגה בין בכי לבכי.
    השאלה ממה ההתנהגות הזו נובעת? מה אנחנו יכולים לעשות כדי להרגיע אותה? האם זהו גיל קטן מדיי לתת משהו להרגעה? אני רוצה להנות מהגידול שלה ולא כל היום לכעוס ולהתעצבן. זה הופך אותנו ההורים לאגרסיביים ביחס אליה ממש איבדנו סבלנות כלפיה.
    אשמח מאוד לקבל תשובה בהקדם כי אני מעוניינת לשנות את המצב.
    זה מאוד חשוב לי!
    -אודליה-

לקביעת תור
    סגירה
    ילדה "בכיינית"

הוספת תגובה

• ראי תשובתי בהמשך.

סמדר ריינר
    04/11/2012

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מעבר גן
    שלי
    04/11/2012

שלום
    בתי כמעט בת 4, ילדה מקסימה ומתוקה. טופלה טיפול קצר בהתפתחות הילד בשל חשש לאילמות סלקטיבית (לא הוציאה מילה בגן) שאובחנה בסוף כביישנות....הטיפול הצליח והיא היום יודעת להתמודד עם הביישנות למרות שמידי פעם זה חוזר, אז אני מזכירה לה את הכלים שיש לה. היא מדברת על זה יודעת מתי זה "תוקף" וכו'
    לקראת סוף הטיפול העברתי אותה לגן חדש מכיוון שכשהתחילה לדבר יצאו כל מיני דברים תוך כדי משחק והתברר שעד אז חיה (וכך גם כל ילדי הגן) תחת איומים ואלימות בגן מצד הגננות.
    אז מצאנו גן מופלא, וזה היה פשוט סיפור אהבה הגננות והילדים אהבו אותה והיא אותם. והיא פשוט פרחה. כבר בשבוע הראשון בגן השתנתה לחלוטין, השתלבה יפה מצאה חברות וחברים, החלה לבקש להשאר לבד אצל חברים סבתא וכו'. מה שמעולם לא עשתה, החלה לדבר חופשי ופתוח עם הגננות המקסימות והילדים וכו'.
    היום היא נשארה שנה נוספת בגן (סה"כ 15 ילדים) זה אך חברותיה משנה שעברה עברו לגן חובה והיום יש רק 5 בנות בגן. היא מספרת שהילדים לא רוצים לשחק איתה כלל והיא בודדה ומבקשת לעבור לגן אחר. את הגננות היא אוהבת מאד עד כדי כך שהיא מתקשרת אליהן בטלפון הצעצוע שלה אחה"צ. אני רואה שכל יום היא חייבת לקחת משהו לגן צעצוע, מדבקות, ממתק לחלק לילדים........כאילו מנסה בכוח שיאהבו אותה. כל הזמן רק רוצה להיות אצל חברות שלי שיש להן ילדים (קטנים ממנה), כשאני שואלת את מי את רוצה להזמין מהגן היא אומרת שמות של חברות משנה שעברה.
    כך שאני מאמינה לה שהיא בודדה מה עושים האם להעביר לגן אחר? מה שאומר גן עיריה עם 40 ילדים... כך שאולי יהיה לה קשה להשתלב שם? האם יש פתרון אחר? הגן הוא מעולה וחבל לי שלא תהנה מהיתרונות שבו.

לקביעת תור
    סגירה
    מעבר גן

הוספת תגובה

• מעבר גן - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלום שלי,
    אולי כדאי לנסות להיות בקשר עם אימהות מהגן ולהזמין מדי פעם ילד או ילדה הבייתה אחה"צ, ייתכן שזה יעזור לה להרגיש נוח יותר בגן ולהתחבר.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך ופתרון אחר?

שלי
    05/11/2012

היא לא רוצה להזמין אף אחד מהגן, והאם זה לא יגביר את ההרגשה שלא רוצים לשחק איתה אם לא ירצו לעשות זאת גם אצלנו בבית? האם יש פתרון אחר?
    בנתיים דברתי עם הגננת שאומרת שהילדה לא יוזמת כלום אלא רק בתיווך. אך כן משתתפת ועושה וכשכבר יש אינטראקציה נהנית וממשיכה בה גם אם מצטרפים חברים נוספים לקבוצה. מעבר לזה הכול כמו שאר הילדים.
    היא גם אמרה שבשבועיים האחרונים יש מעיין נסיגה מכיוון שבתחילת השנה נראתה חברות יפה מתפתחת בינה לשתיים מהבנות ועכשיו היא כבר אינה משחקת איתן (הן בנות דודות וקרובות). הגננת אמרה שעבורה זה עוד לא מדליק נורות אדומות. ומציעה לתת לזה עוד קצת זמן כשהיא תשים יותר לב ותעדכן ברגע שמשהו יראה מדאיג. היא הציעה להפגיש אותה עם בני דודים שלה וילדים של חברות שלי ולא עם ילדים מהגן. וזה כשלעצמו מוזר לי.
    השבועיים האלה זו גם מסגרת הזמן בה הילדה החלה להגיד שלא רוצים לשחק איתה והיא בודדה, לפני כן שמעתי ממנה דברים כמו רצתי עם זו בחצר, שיחקתי באימא ואבא עם ההוא.......
    מה ש"מדליק אצלי עוד נורה" זה שהגננת אומרת שהיא לא יוזמת, ובטח שהיא תרגיש דחויה אם תחכה כל הזמן שיזמינו ויפנו אליה.
    חשבתי שהיא לא יודעת אייך ליזום, אך השבוע בחוג תנועה היא נגשה (ביוזמתה בלבד) לילדה שלא הכירה ושאלה מיד "את רוצה להיות חברה שלי?" הילדה אמרה כן ושאלה אייך קוראים לה ומשם הן שיחקו והשתוללו יחד כ-20 דקות עוד לפני שהשעור החל.
    אז מה מפריע לה עוצר ומכשיל את היוזמה הזאת בגן? היא נמצאת שם מעל- 40 שעות בשבוע ונראה לי לא טבעי (ובטח קשה מאד בשבילה) שהיא אינה יוזמת משחק/דיבור... עם ילדים אחרים במיוחד אלו שהיא כבר מכירה? והאם לחכות כמו שהגננת הציעה או לטפל ?
    אני ממש לא יודעת מה לעשות וחוששת מאד לפספס משהו איתה ולכן אבקש עצתכן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך ופתרון אחר? - תגובה

סמדר ריינר
    06/11/2012

שלום שלי,
    לא לחכות, וכן להתעקש ילדים מהגן אליכם הבייתה. כל פעם מישהו אחר. כאן כאימא את צריכה להיות קצת יותר אסרטיבית. עצם החשש שלך שגם בבית יתנהגו אליהככה, מרמס לדעתי על כך שגם את כבר בחרדה, ואת מסדהה עם הילדה יותר מדי ומתקשה לעזור לה. אין סיבה שילד בן 4 שמגיע לבדו לבית של מישהו אחר ימשיך להתנהג אליו בצורה שאת מתארת. יש סיכוי מאוד מאוד נמוך שזה יקרה. הם רק בני 4, ונדמה לי שאת מזדהה עם בתך יותר מדי ומדמיינת אותם כמו חבורה של בריונים אימתניים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת 6 עם אמירה לא ברורה
    אלוט
    04/11/2012

שלום לך,
    אני אם ל3 ילדים בת6, בת4, ובן 5 חודשים.
    היחסים ביניהם בסכ"ה טובים הם משחקים ביחד ואוהבים אחד את השני לפעמים קצת רבים...
    ביתי החלה השנה את כיתה א' ובסכ"ה נראה שטוב לה, היא הולכת בשמחה וחוזרת ומספרת חוויות טובות. מדי פעם שילד כזה או אחר העליב או הציק אך לא באופן תדיר או קריטי.
    גם בלימודים היא בסדר גמור נמצאת בהקבצת קריאה וחשבון בקבוצה קטנה ונמצאת במקום טוב באמצע (לפי דברי המורה)
    עושה שיעורים בשמחה. לעיתים שוכחת את המחברת בכיתה ואז היא חוששת מאוד מתגובתה של המורה. פעם אחת אפילו קראה לעצמה "דפוקה" על כך ששכחה את המחברת- כמובן שהערתי לה על כך שהיא לא צריכה לקרוא לעצמה כך בשום אופן והשלמנו את החומר משכן.ביקשתי ממנה להבא לא לשכוח את החוברת ועשינו סימנים כיצד ניתן לא לשכוח (להכניס ישר לתיק, לשאול חברה וכו)
    לפני כמה ימים ביקרנו אצל משפחה והיא (בת ה6) החלה לספר מה למדה בכיתה והחלה לדבר בששש שורקת. לעיתים היא עושה זאת כנראה בכוונה כי היא יכולה לדבר רגיל. הערתי לה כמה פעמים על כך לפני כולם ואז היא התחילה לבכות ואמרה :"אני לא רוצה להיות יותר בחיים". בהתחלה לא הבנתי מה היא אומרת ושאלתי אותה מה היא אמרה. אז היא ענתה לי שהיא לא רוצה להיות יותר בחיים כי חברים צוחקים עליה שהיא מדברת בששש שורקת וגם אני. אמרתי לה שלא צחקתי עליה אלא שאני יודעת כמה היא חכמה ונבונה ולכן מבקשת ממנה לדבר יפה ובוגר כמו שהיא יודעת. המשכנו לדבר על מה שהיא אמרה "שהיא לא רוצה להיות בחיים" שאלתי אותה אם היא שמעה את זה ממישהו והיא אמרה כן שאלתי ממי והיא לא רצתה לספר. אמרתי לה שזה משפט רע ושהחיים טובים ונעימים ומנינו את הדברים הטובים שיש לנו בחיים.התחבקנו והיא נרגעה ואז הכל המשיך כרגיל והיה שמח מאוד.
    (את כל שיחת ההברה עשינו בשקט בצד)

האם אני צריכה לקחת את העניין לתשומת ליבי? מה אני צריכה להבין מכך? האם צריך ללכת ליעוץ? האם היא באמת התכוונה למה שאמרה? האם הזה היה הבעת תסכול גרידא?

זה קצת מלחיץ אותי ואני לא מפסיקה לחשוב על זה מאז.
    אשמח לדעתך.

לקביעת תור
    סגירה
    בת 6 עם אמירה לא ברורה

הוספת תגובה

• עוד כמה פרטים שהשמטתי

אלוט
    04/11/2012

רציתי להוסיף שהיא ילדה שמחה ועליזה מאוד אוהבת לשיר לרקוד ולהציג.
    הולכת לחוג דרמה ומאוד פעילה שם אפילו שזה עם ילדים מגילאים אחרים.
    באופייה היא מופנמת מעט אך ברגע שמרגישה בטוחה במקומה ונותנת אמון בסביבתה היא פורחת ונפתחת.

יש לה חברים וחברות היא מוזמנת ומזמינה ושגרת החיים אופיינית מאוד לגילה.
    כמובן שמדי פעם ישנם קשיים,, בכי או תסכול אך זה לא המרכז.
    כמו כן אחים שלה מעריצים אותה והיא די האחות ה"בכורה" בבית.

אשמח לדעתך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת 6 עם אמירה לא ברורה - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלום לך,
    אני חושבת שסך הכול הגבת יפה. מה שהייתי לקוחת לתשומת ליבי זה לא להעיר לה הערות מביישות ליד כולם. אני חושבת שהתגובה שלה הייתה תגובה של בושה ועלבון, ושל תחושה שהיא פגומה. יכול להיות שהיא מרגישה שיש עליה לחץ להיות נורא טובה ומושלמת, גם אם אתם לא מתכוונים וגם אם זה לא נאמר בצורה מפורשת. יכול להיות שיש יותר מדי התייחסות ביקורתית לטעויות שלה או למקומות שבהם היא מתנהגת כמו ילדה קטנה ולא מספיק בוגרת לפי הציפיות שלכם. זה בסדר בגיל 6 עדיין להיות קטנה לפעמים, לכל ילד יש צורך כזה וזה עובר.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה! לקחתי לתשומת ליבי.

אלוט
    04/11/2012

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שמחתי לעזור:-)

סמדר ריינר
    04/11/2012

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן ארבע - בעיית דיבור והיפראקטיביות
    דודי
    04/11/2012

שלום סמדר, אנחנו הורים ל-4 ילדים. תאומות בנות 11, ילד בן 4 ובת נוספת בת שנה.
    מזה תקופה ארוכה שהבן שלנו נימצא במעקב של המרכז להתפתחות הילד מטעם קופת החולים שלנו. פנינו לקבלת טיפול בעקבות התנהגות היפראקטיבית וקשיים בדיבור אצל הילד.
    לפני קצת יותר משנה הוא אובחן כסובל מבעייה שפתית והומלץ לנו על טיפול אצל קלינאית תקשורת. הילד טופל כשנה אצל קלינאית תקשורת ואכן חל שיפור מסויים ביכולת הדיבור שלו.
    לגבי ההיפראקטיביות, היה חשד שהיא נובעת מכך שהילד סבל משקדים נפוחים ומפוליפים שאכן הפריעו לו וגרמו לו להפסקות נשימה בשינה (היה בבדיקה במעבדת שינה). בעקבות זאת הילד עבר ניתוח להסרת שקדים ופוליפים (שקד שלישי).
    הניתוח עבר בהצלחה ואכן חל שיפור דרסטי בשינה הרצופה של הילד, אך לא חלה כל הטבה בבעיית ההיפראקטיביות.
    לאחרונה יש לנו את הרושם שבעיית ההיפראקטיביות רק הוחרפה.
    הילד מאוד תזזיתי, אימפולסיבי ונוטה להתפרצויות רבות כל פעם שמשהו לא מסתדר לו, כולל בעת משחקי הרכבה.
    אנחנו ממש אובדי עיצות מה עוד ניתן לעשות כדי לעזור לילד ונשמח לקבל המלצה בנושא.

תודה מראש,
    דודי.

הוספת תגובה

• בן ארבע - בעיית דיבור והיפראקטיביות - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלום דודי,
    אם אתם נמצאים בטיפול בעניין, (פניתם למעקב בתהפתחות הילד בגלל ההיפר אקטיביות) חשוב להבין מה ממליצים לכם שם. כאשר אנשים נמצאים בטיפול בנושא מסויים, יהיה זה לא אחראי מצידי להתייחס לאותו נושא, כאשר אני לא מכירה את הילד ואין לי את המידע ואני גם לא יודעת מה כבר נבדק ולאיזה מסקנות הגיעו שם. מדוע בעצם אתם פונים לפורום כאשר יש גורם מקצועי שכבר מכיר את הילד ומטפל לכם בזה? חשוב להיות במעקב רציף אצל אותו איש מקצוע שמחזיק את כל המידע וההכרות, פניה באמצע לגורמים אחרים עם מידע חלקי יכולה לגרום לכם לבלבלול, כפילויות וטעויות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

דודי
    04/11/2012

לגבי ההיפראקטיביות לא קיבלנו מהמרכז להתפתחות הילד עד היום כל המלצה פרט ל"הדרכת הורים".
    מבחינתם הילד לא אובחן כהיפראקטיבי. מה שבטוח לא ככזה שסובל מהפרעת קשב וריכוז ADHD.
    אנחנו מרגישים שלא ממש ירדו שם לעומק או לשורש הבעיה ובכללי אנחנו לא רואים שהתקדמנו בעניין מאז שהתחלנו במעקב ואנחנו על סף ייאוש.
    השאלות שלי הם:
    1. האם אפשר לאבחן הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים בגיל 4 או שצריך לחכות עם זה לגיל יותר מבוגר?
    2. מי הגוף המוסמך לאבחן את זה (פסיכולוג, ניירולוג וכו') ?
    3. מהם דרכי הטיפול?

תודה,
    דודי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלום דודי,
    ניתן לאבחן הפרעת קשב וריכוז מגיל 5.5. בערך. האבחון מתחיל בפניה לנוירולוג או פסיכיאטר שמפנה לשאר הבדיקות המתאימות. הטיפול הוא בדרך כלל ריטלין, או טיפול תרופתי חלופי. ניתן להוסיף לטיפול גם הדרכת הורים כדי לסייע לכם ההורים להתמודד עם הקשיים שמתעוררים סביב הילד.
    יש גם טיפול במאצעות נוירופדיבק, אתם יכולים לחפש בגוגל. גם זה טיפול שככל הידוע לי דורש בשלות קצת יותר גדולה ממה שניתן קבל בגיל 4 אבל כדאי שתבדקו במקומות שעוסקים בכך.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הפניה לטיפול רגשי
    אידה
    03/11/2012

שלום, מה התהליך של הפניית ילד לטיפול רגשי(ילד בן 3+) .גננת.תודה

לקביעת תור
    סגירה
    הפניה לטיפול רגשי

הוספת תגובה

• הפניה לטיפול רגשי - תגובה

סמדר ריינר
    03/11/2012

שלום עדן,
    שאלתך לא ברורה, למה את מתכוונת? למי מפנים ילד בגיל הזה? מאיזה סיבות מפנים? נסי לפרט יותר את השאלה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

אידה
    03/11/2012

כוונתי הייתי- במידה ואני מזהה בעיות בתחום רגשי אצל איזשהו ילד וסבורה שהוא זקוק לטיפול רגשי - האם עליי לפנות אותו לאבחון (ילד בן 3.10) או מפנים ישירות לפסיכולוג?
    איך מתבצע בכלל תהליך של הפנייה כזו- לאן מפנים לאבחון ואיך מתבצע אבחון כזה- כאשר הדגש על התחום הרגשי ולא התחום הקוגניטיבי.מקווה שהסברתי את עצמי.תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך - תגובה

סמדר ריינר
    04/11/2012

שלום עדן,
    בדרך כלל בגיל הזה נהוג להפנות למכון לתהפתחות הילד, ושם יש גם אנשי מקצוע שיכולים לאבחן את התחום הריגשי. כל טיפול מתחיל באבחון מסוג כלשהו, כך שזו לא אחריות שלך, די בזה שאת מפנה לאיש מקצוע, והוא כבר ידאג לאבחן אם יש צורך. כאמור אפשר לאבחן במסגרת המכון להתפתחות הילד, או אצל איש מקצוע, פסיכולוג או פסיכותרפיסט שפוגש את הילד וההורים ומתרשם האם יש בעיה רגשית או שהקושי הוא אחר ויש להפנות הלאה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מרימה ידיים לכניעה
    אורלי
    02/11/2012

שלום רב,
    בני בן ה14 הוא ילד מקסים, כבר ממש לקראת נער.
    יש לו אח בן 4.
    הפרש שלהם מבחירה כמובן.
    אני חד הורית, אך מקבלים כל מה שרק רוצים ומבקשים.

בשנה האחרונה אני רואה שלבן הגדול יש קטע מוזר של "לסמן וי" על כל דבר שמבקש ומקבל אך לא ממש צריך אותו. כאילו להשיג את המוצר ולבחון עד כמה רחוק אני מגיעה בכל דבר שמבקש. שוחחתי איתו על כך שהתקופה האחרונה אנחנו בקשיים כלכלית ואינני עובדת כרגע והוא בשלו. אני מתחילה להרגיש מנוצלת וכמו "ארנק מהלך" ולא אמא.
    מה אפשר לעשות בנידון שהילד גם ככה לא מעריך כלום, שאני קונה שם עליי פס וכשאני לא קונה אותו דבר, זרת אומרת אין הבדל , שום הערכה ואפילו לא מילת תודה, רק לקחת ולקחת העיקר כדי לצבור ולהשיג את המבוקש.

דבק שני שמציק לי מאוד:
    כאשר הולך לבית אביו שמתגורר אצל הוריו עד כה (בגיל 43), הילד משם מדבר איתי כמו לזבל, שאני מתקשרת לנייד שלו לראות אם הגיע לשם בשלום, עם אוטובוס, הוא אומר לי: מה רצית? אין לי כוח לדבר איתך עכשיו.
    וכאשר אני מבקשת ממנו להתקשר שמגיע במקום שאני אתקשר הוא אומר לי בסדר אמא, וברגע שיוצא לא שומעת ממנו יומיים שלמים אם אני לא מתקשרת בעצמי.
    למה זלזול כזה? ייתכן שהוא רוצה להיראות "חלק מהם" כנגדי ולהראות לי שהוא משלהם?
    אני מרגישה קרועה, מצד אחד מנצל אותי עד השקל האחרון, מצד שני זורק אותי לעזעזל, אפילו אם אני חולה במיטה לא יכין תה, או יזרוק זבל.
    השקעתי בו בחינוך, מורים מרוצים, עוזר בבית הספר, מופת בחוץ, בבית סיוט.

איפה שגיתי?
    מה ניתן לעשות? מאוחר מדי לשנות פה?
    אשמח להכוונה. נואשתי.

לקביעת תור
    סגירה
    מרימה ידיים לכניעה

הוספת תגובה

• מרימה ידיים לכניעה - תגובה

סמדר ריינר
    03/11/2012

שלום אורלי,
    יכול להיות שהשגיאה שלך מתחילה בזה שאת בעצמך לא מעריכה את עצמך, וחושבת בטעות שאימהות טובה כרוכה בלתת כל מה שמבקשים, כפי שכתבת בתחילת דברייך. את נותנת המון משקל לזה שהילד לא מעריך. כאילו שאת זוקה להערכה שלו כדי להרגיש שווה.
    ראשית את חייבת להיות משוכנעת שאת אכן שווה, ואם הוא לא מעריך זו בעיה שלו. חשוב שלא תנסי לרצות אותו, להתנצל ולהסביר או לתת כל מה שהוא מבקש, כי כמו שאת רואה זה לא נחוץ וגם מקלקל אותו. מותר וחשוב שתגידי לא, בלי להרתע מתגובתו. את פשוט נותנת לו המון כוח, כאילו הוא הגבר בבית ולא כאילו הוא הילד שלך, ואז הוא מזלזל בך.כי הוא רואה מולו אימא חלשה שזקוקה לאישור ולהערכה שלו ולא אימא בטוחה בעצמה שמנהלת אותו כמו שצריך, אלא הוא מנהל אותך.
    לגבי נושא הטלפונים כשהוא אצל אביו. תפנימי: זה תפקיד של ההורה להיות אחראי על הקשר עם הילד ולהתקשר. לא תפקיד של הילד. נקודה.
    זה לא מאוחר מדי ובהחלט אפשר לשנות. אם את מרגישה שאת לא מצליחה, אולי כדאי שתפני להדרכת הורים.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לא רוצה ללכת לגן
    תות
    02/11/2012

שלום,
    שני בן הכמעט 5 אינו רוצה ללכת לגן בבוקר. הבעיה קיימת כבר מתחילת השנה אך לאחרונה עלתה מדרגה בצורה נוראית וקיצונית.
    קצת רקע על הילד - ילד חברותי, חכם, ללא בעיות כלשהן בעבר בשום תחום. אהוב על חבריו אפילו די בולט חברתית (גם עכשיו למרות הקושי) ילד בכור מבין שלשה. עד ההתקופה האחרונה היה בוגר מאוד לגילו (לדעתי). דבר נוסף הוא שהוא ילד תחרותי והישגי. אינו יודע להפסיד... נמצא במסגרות מאז גיל שנתיים. בכל השנים היה הבוגר בשכבה - יליד סוף דצמבר - פותח שנתון. הדבר נתן לו המון לביטחון העצמי ומהיכרותי עם הילד היה טוב לו להיות הגדול... השנה לראשונה נמצא בגן דו שנתי אשר הוא משכבת הצעירים. הצוות בגן נחמד, קשה לי להאמין שיש איזה מקרה חריג בגן.
    הבקרים שלנו מלווים בבכי, צרחות השתוללויות. קושי להוציא אותו מהמיטה. מספר פעמים שכבר הלך עם פיג'מה לגן והתלבש בגן. ההליכה לגן נראית בערך אותו דבר, הפרידה מאיתנו גם היא עם בכי ולוקח לו בד"כ לפי הגננת משהו כמו שלשת רבעי שעה להירגע (בערך עד שמתחיל המפגש של הבוקר). הגננת טוענת שבמהלך הגן הוא בסדר למעט שלפעמים הוא מתחיל לפתע לבכות ואומר שמתגעגע לאבא ואמא. הוא ילד בעל אינטיליגנציה רגשית גבוהה ויודע לבטא את עצמו. הרבה פעמים הוא בא לגננת ואומר לה "אני תכף מתחיל לבכות".
    שאלתי אם רוצה ללכת לגן אחר אמר שלא.
    לפעמים הוא אומר שהוא רוצה ללכת לגן של הקטנים בו היה שנה שעברה (שם מן הסתם ירגיש הגדול...)
    הגננת והסייעת אומרות שהוא כל הזמן דורש יחס יותר אישי ובמסגרת הגן נורא קשה לתת אותו - 33 ילדים 2 אנשי צוות. חייבת לציין ששנה שעברה לא היה לו איזה יחס מיוחד עם הגננות, איזו אהבה בלתי רגילה אליהן שיכול להיות שהוא רגיל ל"פרוטקציות"...
    התחלנו לוח עם מדבקות - כל יום יכול להשיג 2 מדבקות אחת אם מתלבש יפה ואחת אם הולך יפה לגן. זה החזיק מעמד שלשה ימים וזהו. אנחנו עדיין ממשיכים עם זה אבל הוא כבר לא מקבל מדבקות.
    אני חושבת שהקושי נעוץ בעצם זה שהוא לא מהבוגרים אבל אני לא באמת יודעת.
    במסגרת הביתית יש לו ימים שהוא מקשה עלינו עם כל "פיפס" ויש ימים שהוא ממי. וזה לא קשור לאיך היה הבוקר בד"כ. לדוג' אתמול היה בוקר נוראי אבל אחה"צ בבית היה מקסים וכיף.
    אנחנו מותשים, מרחמים עליו ולא יודעים איך לעזור לו.
    אני יודעת שקשה לאבחן דרך פורום בלי להכיר את הילד את הבית את ההתנהלות אבל אולי איזה טיפ...
    חשבתי לפנות לטיפול רגשי כלשהו - האם זה הכיוון זה מה שאנחנו צריכים?
    בקיצור נשמח לכל מענה שהוא. כואב לנו בלב נורא.
    תודה.

לקביעת תור
    סגירה
    לא רוצה ללכת לגן

הוספת תגובה

• לא רוצה ללכת לגן - תגובה

סמדר ריינר
    02/11/2012

שלום לך,
    את אומרת שאת חושבת שהיה לו טוב להיות גדול, אבל מספרת בעצם כמה הוא רוצה וחסר לו להיות קטן...ואולי זו בעצם הבעיה. יכול להיות שהילד שלכם מרגיש שאין הכרה גם בצרכים הילדותיים שלו, ושיש פער בין היכולות הוציפיות ממנו לבין מה שלפעמים הוא מרגיש בפנים, והפער הזה לא זוכה להכרה. אני לא חושבת שצריך בהכרח טיפול ריגשי אלא יותר הדרכת הורים עבורכם, כדי לדעת לענות על הצרכים הרגשיים שלו בצורה יותר מותאמת למה שהוא מרגיש.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה