מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
מנהל הפורום

- התמודדות של ילדים עם חבר חדש של אמאסיון04/07/2010
שלום רב!
אני גרושה מזה שנה + ילד בן 6 וילדה בת 4. אני מנהלת מערכת יחסים עם גבר מזה מספר חודשים והילדים מכירים אותו בתור ידיד שלי, יש בינהם חיבור נהדר והם אוהבים אותו מאוד וגם הוא אותם- הוא משחק איתם מלמד אותם ומבלה המון זמן איכות עימנו.
מהרגע שסיפרתי לילדים שאני אוהבת אותו ואנחנו חברים וכמובן שהצגתי זאת בהתאם לגיל, בני התחיל לשאול שאלות כמו: אמא ואותי את אוהבת גם? אמא גם אותי את תנשקי, אמא תחבקי אותי גם? אני מניחה שהוא מגלה סימני קנאה או פחד שהגבר יתפוס את מקומי.
אני בהחלט עונה לו על כל השאלות ומסבירה לו שהוא כל עולמי וגם אחותו ושאני אוהבת אותם מאוד- אני גם לא מחסירה נשיקות וחיבוקים או תשומת לב- הם אכן כל עולמי, יחד עם זאת אני מסבירה להם שכמו שלאבא יש חברה גם לי יש חבר ואבא תמיד יישאר אבא שלהם (שמספר פעמים בני שאל אותי אם אבא שלו יישאר אבא שלו), עוד בנוסף אני מסבירה לו שגם הוא כשיהיה גדול תהיה לו חברה אבל אני אמא שלו ותמיד הוא יישאר הבן שלי ואני אמא שלו ושיש בינינו אהבת דם.
מה דעתך? אני מניחה שאלה שאלות לגיטימיות אך יש לי מועקה בלב מזה, ואני מניחה שזאת ההשלכה הכי משמעותית כשמתגרשים ויש ילדים בסיפור. את הגבר שלי אני מאוד אוהבת וסביר להניח שנעבור לגור יחד ויהיה לזה המשך כך שחשוב לי לנהוג בצורה הנכונה.
מה עליי להסביר לילדים? האם הזמן יעשה את שלו?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר התמודדות עם החבר החדש של אמא
סמדר ריינר04/07/2010שלום שירן,
מבחינת ההסבר נשמע שאת מסבירה בסדר. העניין הוא לא רק איך מסבירים אלא גם איך מתנהגים. חשוב אם אתם עוברים לגור ביחד או מהדקים את הקשר להקדיש מחשבה למקומם של הילדים, הזמן המוקדש להם, המקום הפיזי שמוקדש להם בבית כשיש מישהו נוסף שעובר לגור, איך מתארגנים סביב השאלה מה הסמכות של אותו בן זוג כלפיהם, האם יש לו סמכות חינוכית? לא? אם לא אז איך באה לידי ביטוי העובדה שגם הוא גר בבית וצריך לקבוע דברים, אם יש לו סמכות חינוכית אז באיזה נושאים? מה זה אומר לגבי אבא שלהם, וכו'. לפעמים זוגות לא מקדישים מחשבה לעניינים האלה והתוצאה היא שמישהו תמיד מרגיש לא לוקחים אותו בחשבון ושהדברים לא ברורים.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההתמודדות עם החבר החדש של אמא
סיון04/07/2010תודה רבה על התייחסותך.
האם זה הכרחי לקחת את הילדים לשיחה יחד עם בן זוגי הנוכחי ולהסביר להם לפני המעבר יחד?
נכון לעכשיו אין הוא סמכותי כלפיהם ו/או משליט סדר ומחנכם. אני מניחה שביום מן הימים כשנעבור למגורים משותפים זה יהיה הכרחי על מנת שגם כבודו יהיה במקומו מונח.
מה לעשות? האם להמשיך לענות על השאלות? להשתדל לא לבוא במגע מולם? (הכוונה לנשיקה על הלחי, חיבוק ליטוף), להעניק יותר תשומת לב גם מצד בן זוגי, ז"א שיותר יחבק יותר ינשק יבוא במגע עימם?- אולי ככה הם ירגישו יותר ביטחון? האם לבקש מאביהם להתראות עימם יותר?
תודה רבה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההתמודדות עם החבר החדש של אמא
סמדר ריינר04/07/2010שלום שירן,
ממש לא התכוונתי שתיזמו שיחה משותפת עכשיו ותסבירו להם את כל הדברים האלה. הדברים האלה הם קודם כל לחשיבה עבורכם, ויש עוד דרך ארוכה בעיני עד שזה יתיישם, איך זה יתשיים ואיך זה יועבר לילדים. לדבר איתם עכישו על כך זה לדלג על המון שלבים, את בטוחה שתאם יודעים מה אתם רוצים בעניין הזה? אני התכוונתי באופן כללי איך להתחשב בילדים וגם בבן הזוג כשדברים יהפכו להיות יותר קונקטים. כרגע, אני חוזרת ואומרת הסברת להם בסדר. אין קסם שיקטין את החרדה שלהם עד שהכל יהפוך יותר מוחשי והם יוכלו לראות בעצמם מה קורה.
לא נראה לי שהדבר המתאים הוא לבקש מבן הזוג או מאביהם להיות איתם יותר במגע, או להקדיש להם יותר זמן אלא דווקא את, את האהבה שלך הם חוששים כרגע לאבד, למה את מפנה את העניין לאבא או לבן הזוג.? זהו מעבר לזה לא נראה לי שיש מה עוד לעשות כרגע מלבד סבלנות לשאלות שלהם.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאוקיי. קיבלתי, תודה רבה
סיון04/07/2010* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהבבקשה:-) ובהצלחה.
סמדר ריינר04/07/2010* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ילד גירושיןיהודה אלמנובי04/07/2010
שלום
אני גרושה טריה מזה חודש.אני בת 27 עם ילד בן שנתיים וחצי .
אני התחלתי לצאת עם גבר אחר .
שאלתי : האם זה בסדר להביא את הגבר הביתה והילד שלי יראה אותו ,בזמן שהוא רואה גם את אביו בהסדרי הראיה ?
האם זה בסדר ? האם לאפשר זאת ?
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ילד גירושין
סמדר ריינר04/07/2010שלום מירב,
לא הבנתי מה הקשר לסדרי הראייה. בעיקרון הייתי מחכה עם העניין של להכיר בן הילד לבן זוג ושומרת את זה לקשרים רציניים, מעל חצי שנה שיש להם אופק של מגורים משותפים או לפחות של המשכיות רצינית. את רק התגרשת, רק התחלת לצאת, את לא יודעת האם וכמה זמן הקשר יחזיק מעמד, אין צורך כרגע לבלבל את הילד.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אבא עובד בחו"לליאת03/07/2010
שלום
הבן שלי בן שנתיים וחצי ואבא שלו (בעלי) עובד בחו"ל .בעלי נוסע לתקופות של 3 חוד' לעבוד וחוזר אלינו לחודשיים ושוב נוסע ל3 חוד'.
בתקופה שהוא בחו"ל בעלי מדבר עם הבן שלי פעם ביום בטלפון או במחשב .(לפעמים הבן שלי לא רוצה).
חשוב לציין שאבא שלי ואחי מבלים עם הבן שלי יום יום. הסברתי לו שאבא עובד וכשהוא יסיים לעבוד הוא יחזור .אני תמיד הייתי הדמות היותר דומיננטית בחיו של בני.
הוא לא מראה סימנים שזה מפריע לו ,הוא לא שואל עליו.
השאלה שלי האם המצב יכול לפגוע בו ?
מה היית ממליצה לעשות כדי להקל עליו בתקופות שאבא שלו לא לצידו?
וכמה טיפים למצב העדין הזה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר אבא עובד בחו"ל
סמדר ריינר03/07/2010שלום ליאת,
ברור שהמצב לא אידאלי ויש לו חסרונות. עם זאת נראה לי שכרגע אתם עושים את המיטב כדי שזה יפגע בו כמה שפחות.
חשוב מאוד שתקפידי על גבולות תקינים, על מנת שלא ייווצר מצב שמרוב רצון לפצות אותו, ובגלל העדר תפקיד אב מוגדר וברור הילד לא יקבל גבולות שתואמים לגילו. אחד הדברים המרכזיים בנושא זה הוא שהילד לא יתרגל לישון במיטתך בזמן שאביו לא נמצא, ושגם כשאביו בחו"ל יהיה מסר ברור, מילולי והתנהגותי שאבא הוא בן הזוג של אמא, התפקיד הזה לא פנוי, אמא אוהבת אותו והוא אותה והם זוג והילד הוא ילד.
דבר נוסף שמשמעותי כאן הוא איכות הקשר בינו לבין אביו בזמן שהאב כן נמצא בארץ, האם משחקים יחד, האם האב משמעותי בזמן השהייה בארץ בחינוכו ובגידולו?
אלה בעיקר הדברים שהייתי שמה לב אליהם.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההאם המצב כרגע עלול לפגוע בו ?אם כן
ליאת04/07/2010באיזו צורה?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך
סמדר ריינר04/07/2010שלום ליאת,
אני חושבת שאת מבינה בעצמך שהמצב לא אידאלי, זה מפריע בודאי לקשר שלו עם אביו, אולי גם לדימוי העצמי העצמי שלו, לדימוי שלו אודות מבנה משפחה וההתנהלות שלה וכו'. אלה נראים לי דברים ברורים שאתם בודאי מבינים גם בעצמכם.
אם יש שאלה או חשש יותר ספציפי, תנסי לפרט יותר.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאיך זה פוגע בדימויו העצמי ?
ליאת05/07/2010ומה אפשר לעשות כדי שלא יפגע דימויו העצמי?
איך מסבירים לו את המצב בצורה הטובה ביותר בשבילו?
איך אני יידע להבחין עליו האם זה משפיע עליו?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך
סמדר ריינר06/07/2010שלום ליאת,
תראי, כל ילד זה משהו אחר, ואנחנו נכנסנו כאן לדיון שהוא מאוד תאורטי ובכל לא ברור לי איך זה אצל הילד שלך. אין דבר כזה בפסיכולוגיה שיש רשימת דברים שקורים ולכל דבר יש את התשובה שלו, לצערי.
גם אין אפשרות להורים למנוע פגיעה מהילדים שלהם באופן מוחלט, אפשר רק לעשות הכי טוב שניתן, ולגבי זה, כמו שאמרתי לך נראה לי שאתם עושים הכי טוב שניתן, במסגרת המגבלות. עדיף היה שאביו היה בארץ, אך זה לא אפשרי.
כמו שהסברתי לך, ילד שלא גדל עם אבא עלול לפתח תחושה שאבא עזב אותו כי הוא לא מספיק אוהב אותו. וזה עלול לפגוע בביטחון העצמי. כמו גם התחושה שרק הוא ואמא ביחד, עולים לפתח אצלו את הפנטזיה האדיפלית שאמורה להיות בגיל הזה שהוא בעצם הבן זוג של אמא. בבית שאבא גר או שיש בן זוג, זה מעמיד את הפנטזיה בפרופורציות של המציאות. כאן זה לא תמיד קורה וזה עלול לגרום ו להרגיש אחריות כלפי אמא, לדאוג בגלל דברים שהוא לא אמור לדאוג מהם וכו'. לכן אמרתי לך שכדאי להקפיד על הגבולות, ובכמובן חשוב מאוד שהוא לא יישן איתך באותה מיטה.
מעבר לזה, כל עוד אין לי דוגמה ספציפית של התנהגות אין לי מה להוסיף לך כרגע, ואני מציעה שתניחי לזה, ואם תהיה בעיה ספציפית - תחזרי להתייעץ.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- למה דילגתם עלי ?לילי03/07/2010
כותבת שוב, מקווה שאענה :
בן שנתיים וחצי.
מדבר דיי שוטף ומבדיל בין זמנים, יחיד - רבים, זכר נקבה ואפשר ממש לנהל איתו שיחה, מלבד בעיה אחת, שהוא בוחר לדבר על עצמו בלשון נקבה (אני הולכת, יושבת וכו').
הסברתי לו את ההבדלים וברור לי שהוא מבין, לפעמים כאשר אומר אני הולכת, אני כאילו מתקנת אותו וחוזרת אחריו שיתקן " אתה הו .... " הוא משלים כדי לרצות אותי "הולך". אבל לאחר דקה שוב מדבר בלשון נקבה.
האם זה יחלוף לבד ? האם צריך טיפול ?
אגב, יילך למסגרת לראשונה ב-9/10, אני ואביו גרושים והוא גר איתי ועם אמי.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר בן שנתיים וחצי
סמדר ריינר03/07/2010שלום לילי,
קשה מאוד לדעת כרגע . יש בהחלט בעייה כרגע בגיבוש הזהות המינית של בנך, ובהחלט ייתכן, כמו שאת בעצמך מבינה, שזה קשור בין השאר לכך שאולי חסרה דמות גברית להזדהות.
תנסי ליצור קשר עם בי"ח שניידר, יש להם מחלקה שמתמחה בקשיים מהסוג הזה, אני באמת לא יודעת אם הם עוסקים גם בגיל הזה אבל אולי הם יוכלו להפנות אותך.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ילד ללא חבריםאורנית03/07/2010
שלום, בני עולה לכיתה ד, במשך שנה זו הילד עבר משבר קשה ולא היה פנוי ללמוד ואף הציק מאוד לילדי הכיתה והפריע במהלך השיעורים, לקראת סוף השנה חל שיפור ניכר בהתנהגותו, העיניין הוא בגלל מה שקרה במהלך השנה, בני נשאר ללא חברים, אף ילד אינו מתקשר אליו ואינו מזמין אותו אליו, בני מרגיש זאת ולנו מאוד כואב לראות אותו בלי חברים, הוא מחפש סיבות כאשר משעמם לו-לעזור לנו בבית וכו'. אני מאוד מודאגת ולא יודעת כיצד לקרב אליו בשנית את חבריו, במיוחד שהם עולים לכיתה ד' ובגיל זה כבר לכל ילד יש דעה משלו-הרי אנו לא יכולים ל"נהל" לו את העיניינים עם חבריו. מה גם שיש אצלו בכיתה מספר הורים שמאוד מנווטים את ילדיהם עם מי להיות חבר ועם מי לו, ואני חוששת שבגלל התנהגות בני והירידה בלימודים הם רואים אותו בעיין מאוד לא יפה-מה שלא נכון-הוא ילד מקסים , חברותי ונבון. בעקבות מצב זה הוא ממש איבד את בטחונו האישי וממש פוחד להתקשר לחברין-הרי הוא יודע שיקבל תשובה שלילית כל הזמן, אשמח לקבל הנחיות כיצד אפשר לעזור לבני לקרב אותו בחזרה לילדי הכיתה ולהיות מהמקובלים.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ילד ללא חברים
סמדר ריינר03/07/2010שלום אורנית,
זה לוקח זמן לשנות תדמית וגם לוקח זמן לשנות אותה בחזרה. לכן צריך להתאזר בסבלנות. במהלך החופשה אפשר בכל זאת לנסות ליזום כמה מפגשים עם ילדים, אולי לרשום אותו לקייטנה שבה יכיר חברים חדשים ויתחיל איתם דרך חדש ותוך כדי כך יחזיר אליו חלק מהביטחון שאבד. בכיתה ד' לרוב נפתחת האפשרות להתחיל פעילות בתנועות הנוער, כדאי ומומלץ להירשם וללכת גם כדי להכיר חברים חדשים וגם לאפשר לילדים שמכירים אותו להיחשף למחדש ליכולותיו החברתיות בסיטואציות נוספות. הכי חשוב לשדר לילד תקווה, כמו שחלף המשבר באמצע השנה גם הקושי הזה סופו להיפתר אם הוא ימשיך לנסות ולא יוותר.
ישנו גם סיכוי שאחרי החופש הגדול חלק מהדברים יישכח ויהיה קל יותר לפתוח דף חדש.
בהצלחה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהילד ללא חברים
אורנית10/07/2010הי, נכון יש אפשרות לפתוח דף חדש בכיתה ד', אבל מה לעשות שלהורים בכיתה יש סטיגמה כבר על הילד והם מנווטים את הילדים שלהם עם מי להיות חבר ואת מי להזמין, עד כי כך שכשהבן שלי מתקשר להזמין הילדים עצמם ממציאים תירוצים מדוע אינם יכולים להיפגש איתו. אנו ממש מתוסכלים מלראות את ביננו בלי חברים ....האים נכון אולי להעביר אותו בית ספר?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהילד ללא חברים
סמדר ריינר10/07/2010שלום אורנית,
זו בהחלט אפשרות להעביר אותו בית ספר, אם אתם אכן משוכנעים לגמרי שלא תהיה שם חזרה על אותו דפוס ושכל העניין שנגרם כתוצאה ממשבר באמצע השנה כבר פתור וגמור אצלו בפנים.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חסרת אונים בבקשה עזרהדורין03/07/2010
שלום
אני בת 30 גרושה ויש לי ילדה בת 5, הבת שלי עושה לי בעיות ואני ממש דואגת , ההתנהגות שלה ממש לא אופיינית לילדה בגילה, היא מתנהגת בילדותיות , לא אוכלת לבד בשום אופן רק שאני מאכילה אותה כמובן לא מוכנה לאכול כל דבר, במידה והיא לא מקבלת מה שהיא רוצה היא משתמשת באלימות לא משנה כלפי מי עם זה סבא סבתא אמא או אבא, ושאני מנסה להרגיע אותה ונותנת לה מכה בטוסיק היא מתחילה להתשוללל ומתחילה לצרוח ברמות שזה נהיה מפחיד אני מתחיךלה לפחד שיקרה לה משהו, ואחרי שהיא בוכה ובוכה וצורחת אז אני מרגיעה אותה כי אני מפחדת שיקרה לה משהו אז היא אומרת לי שיש לה כאבי ראש וזה מדאיג אותי היא רועדת שהיא נכנסת לעצבים וזה מראה מזעזע לילדה בת 5,
בגן היא משחקת אך ורק עם ילד מסויים אחד ולא מוכנה לשחק עם בנות, אני פשוט לא יכולה ללכת איתה לשום מקום שלא תעשה לי בושות , מה עושים בבקשה עזרה ופה ניסיתי לתמצת כמה שיכולתי
בבקשה תמליצו לי על עזרה דחופה אני רוצה לעזור לילדה שלי לפני שיהיה לי מאוחר מדי
תודה רבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר חוסר אונים
סמדר ריינר03/07/2010שלום דורין,
נראה לי שכדאי שתפני להדרכת הורים באופן דחוף. בינתיים אנא הימנעי ממתן מכות בטוסיק או בכל מקום אחר. אי אפשר לבוא בטענות אל הילדה על כך שהיא נוהגת באלימות כאשר נוהגים כך כלפיה, ולא משנה מה הסיבה.
נסי להתייעץ עם פסיכולוגית הגן (אם הילדה בגן עירייה) לגבי הכתובת המתאימה באיזור מגורייך להדרכת הורים.
בהצלחה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- עשיית צרכים-ילדה בת 4אמא03/07/2010
שלום רב
ראשית אבקש להתנצל על אורך השאלה....
ביתי בת 4 גמולה מגיל שנתיים וחודשיים עדיין עם חיתול בשעות הלילה.
לפני 4 חודשים נולדו לנו תאומים. היא קיבלה אותם מאד בטבעיות ומפגינה כלפיהם הרבה חום ואהבה. לא ניצפו שום סימני קינאה. מייד לאחר שנולדו חלה השתנות קלה בהתנהגותה היתה רגישה יותר בוכה יותר בקלות אך זה חלף ולא שב.
לפני שלושה שבועות ערכנו מסיבת לרגל הולדת הקטנטנים. הבאנו מפעילה שתפקידה היה "להעצים" את הגדולה וכך היה. במהלך הארוע כאשר הקרנו קליפ קצר עם התמונות של כל המשפחה היא פרצה בבכי ולא רצתה שכולם יראו את הסרט של האחים שלה (כהכנה הקרנו לה את הסרט מס' פעמים לפני הארוע).
למחרת הארוע ארע דבר שלא ארע מאז שניגמלה היא היסתתרה מאחורי ספה עשתה קקי והביאה אותו בידיים להראות לי. למרות הזעזוע מהמקרה לא צעקנו ולא הגבנו בחומרה אלא רק שאלתי אותה מדוע עשתה זאת אך ללא תשובה.
מאז כמעט על בסיס יום יומי בורח לה קקי בתחתונים וכאשר אני שואלת אותה למה היא לגמרי מתעלמת משאלתי או מפטירה שזה לא נורא וממשיכה בשלה.
עלי לציין כי הילדה מקבלת תשומת לב מלאה אנו מבלים איתה המון בין אם בגני שעשועים סרטים חברות וכו' אנו מאד מעצימים אותה ומקדישים לה המון ומעריפים עליה אהבה כך שמאד מדאיג אותנו נושא עשיית הצרכים ואיננו יודעים כיצד להגיב!
מאד אודה לך אם תוכלי לייעץ
בתודד מראש* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר עשיית צרכים ילדה בת 4
סמדר ריינר03/07/2010שלום לך,
נדמה לי, אם אני מתרשמת נכון, שמה שקורה אצלכם בבית הוא שנורא חשובה לכם ההרמוניה והרגשות החיוביים. לא ברור לי איזה מקום אם בכלל יש לרגשות קשים, שלא לדבר על תוקפנות. אם הילדה לא הראתה קנאה כלפי אחיה, מאוד יתכן שזה לא משום שלא הרגישה קינאה אלא הרגישה את החשש המאוד גדול שלכם מפני תחושות כאלה. את מתארת כמה אתם מעצימים אותה ומעניקים לה תשומת לב, ונשאלת השאלה כמה מהמאמצים האלה נעשים כדי למנוע מהילדה להרגיש ולבטא חוסר שביעות רצון, ולמעשה, מרוב כוונות טובות אתם "חונקים" את האפשרות שהיא תבטא תחושות טבעיות ונורמליות של כעס, קנאה וחוסר שביעות רצון. כאילו יש לכם פנטזיה שאם תעשו הכל כמו שצריך ולא תקפחו לעולם אף אחד כולם יהיו מרוצים ולא תהיה שום סיבה לטענה, וכל המשפחה תחיה באושר ועושר עד קץ הימים. דבר שהוא לא מציאותי ולא אפשרי, כמובן. ואז ייתכן שהתחושות הקשות, שאין להן מוצא אחר, מצטברות ומצטברות עד שהן באות לידי ביטוי בצורת הקקי שהילדה מביאה לך בצורה כל כך הפגנתית. לי זה נשמע כאילו הילדה אומרת לך: "די להסתיר, הקקי שלי קיים, הכעס שלי קיים, יש גם לכלוך ואי נעימות בעולם, תקבלי את זה כבר ותני לזה מקום כי אני לא יודעת מה לעשות עם זה יותר לבד".
אני מציעה לך לדבר עם הילדה כך שהתגובות הכועסות שלה הם טבעיות ולגיטימיות, ומותר לה להרגיש כך. ובנוסף אני ממליצה שתפנו לייעוץ סביב הנושא בצורה יותר מסודרת.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- איך מתייחסים לילד הגונב ?אמא02/07/2010
ילדנו "נתפס" גונב כסף
איך נכון להתמודד עם הנדון?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ילד שגונב
סמדר ריינר02/07/2010שלום לך,
קשה לקבוע מה ההתייחסות המתאימה במקרה שלכם ללא פרטים נוספים. קודם כל מה גיל הילד, וגם יעזור לדעת מה הוא גנב, איך הוא "נתפס" , איך הוא הגיב כשהוא נתפס, וכו'.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהילד שגונב
ליאת גרוס03/07/2010כפי שסמדר כותבת,אכן קשה לקבוע מהי ההתייחסות המתאימה. ברצוני להוסיף כי חשוב להעביר מסר ברור וחד משמעי עד כמה הדבר חמור ולאיים בעונש חמור במידה והדבר יתרחש שנית. יחד עם זאת יש לזכור כי לעיתים קרובות גניבה אצל ילדים אינה סימן לחוסר חומרי אלא לחסך רגשי כל שהוא (בעיקר אם הגניבה היא בתוך המשפחה). כדאי להתייחס באופן רחב, לבחון לעומק את מצבו הרגשי ואת צרכיו בתחום זה, וללנסות לענות לתת מענה לצורך.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ברית וחשש מעשיית פיפייעל02/07/2010
שלום רב,
בני בן ה-3 עבר ביום שלישי ברית מילה כירורגית (לא נימול בלידתו ונימול עכשיו מסיבה רפואית). תוך יומיים הכאבים עברו והוא אינו מתלונן כלל. הבעיה היחידה היא שכשעשה פיפי בפעמים הראשונות, זה שרף לו, ומאז הוא לא מסכים לעשות פיפי, מחשש שישרוף. זה הגיע למצב של התאפקויות מאוד ארוכות (10 שעות) שבסופן הפיפי בורח כשהוא לחוץ ובוכה. החל מהאתמול שאלתי אותו לאחר שהפיפי ברח אם זה שרף לו, והוא ענה שלא, אך הוא עדין מאוד חושש ומאוד לחוץ.
אציין כי הסברנו לו ודברנו איתו לפני הניתוח רבות, והוא יודע שעכשיו הרופא סידר לו את הבולבול שיהיה בריא וטוב יותר.
מה לעשות עם הלחץ מעשיית הפיפי? כרגע אנחנו פשוט מנסים לא להתייחס. לא להזכיר לו לעשות, וכשהוא לחוץ לדבר על דברים אחרים, ולציין במשפט שהפיפי לא שורף יותר.
תודה,
יעל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ברית וחשש מעשיית פיפי
סמדר ריינר02/07/2010שלום יעל,
תנסו לשרטט עבורו בציור צבעוני וברור את הפין וצינורית השתן, ואת הפצע שהיה לו שם. תסבירו לו שאחרי שהרופא סידר לו את הפין, נשאר שם פצע קטן, וזה מה ששרף לו. הפצע כבר עבר (אפשר לצבוע ביחד את האיזור מאדום לצבע רגיל) ועכשיו זה כבר לא שורף ואפשר לעשות פיפי. אתם גם יכולים להראות בספר של גוף האדם לילדים את האיזור ולחזור על הסיפור הזה מספר פעמים, עד שיפנים. התגובה הזו היא בעיקר כי הופתע מהכאב ולא צפה אותו, הסבר מוחשי, יכול להכניס סדר והגיון למה שקרה, וכך מושגת מחדש תחושת השליטה ואפשר להמשיך הלאה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בשבועות הקרוביםסמייל02/07/2010
אני לא אוכל להומיא את הילדה שלי בת שהלוש וחצי מהגן
אמא של אחד הילדים מהגן תוציא את הילדה שלי איך עושים את התהליך????.....
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הוצאת הילדה מהגן
כמובן צריך להכין את הילדה מראש, להזכיר לה זאת במשך כמה ימים, להסביר לה, אם ניתן איפה את תהיי ולמה את לא יכולה (אמא בעבודה, למשל), להסביר לה בדיוק מה יקרה אחרי האיסוף, לאן יקחו אותה (לבית שלכם, לבית של הילד מהגן) מה התכניות שם ומתי את תגיעי. למשל: "בימים הקרובים אמא של רוני תיקח אותך מהגן, כי אני אהיה בעבודה קצת יותר שעות. את תלכי עם אמא של רוני ורוני לבית שלהם, תאכלי שם צהריים, ותראו טלוויזיה או תשחקו יחד, ואני אבוא אחרי זה" או : בימים הקרובים את תלכי מהגן עם רוני ואמא של רוני, והם יביאו אותך הבייתה ואני אחכה לך בבית, כי אני לא ספיק להגיע מהעבודה בזמן לקחת אותך.
בפעמים הראשונות צריך להזכיר את זה בבוקר עם הפרידה בגן, וגם אם אפשר לבקש מהגננת שתזכיר לה בפעם הראשונה: "את זוכרת? היום את הולכת עם אמא של רוני ורוני הבייתה".* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- פחד נטישה !!!גוגו02/07/2010
יש לי שאלה, לא מזמן בטעות הילדה נשארה ברכב זה היה בערך ל- 10 דקות, אני חשבתי שהילדה עם בעלי והוא חשב שהיא איתי, מאחר והיא עמדה לצאת מהרכב ובסוף נשארה ואני עליתי ראשונה הביתה ובעלי סגר את הדלת מבלי לראות שהיא לא יצאה רק לאחר 10 דקות שתינו שמנו לה שהיא לא בבית, זה קרה לפני כמה חודשים, אני יודעת שזה נורא זה בחיים לא קרה לנו ולא חשבתי בחיים שלנו זה יכול לקרות, השאלה היא שמאז הילדה כשהולכים לכל מיני מקומות הילדה לא עוזבת אותי למשל בקניות כשאח שלה יחד איתה כשבדרך כלל היא היתה מסתובבת איתו בסופר בלי בעיה מאז היא יותר צמודה.
הוא שהיא אומרת שחלמה חלום ששכחנו אותה, אחרי שקרה המקרה אנחונו דיברנו איתה ואמרנו לה שעכשיו תמיד תצא ראשונה וארנו לה שלא שכחנו אותה אלא שזה ממה בטעות שכל אחד חשב שהיא עם השני, מה לעשות???????????????????????* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר פחד נטישה
לא ציינת מה גיל הילדה. קודם כל טוב מאוד שדיברתם איתה על כך. מעבר לזה, אתם יכולים לעיין בעמודת "שאלות נפצות" בתשובה גבי פחדי ילדים ולראות אם יש שם משהו שיכול לסייע לכם.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ילדה ביישניתענת02/07/2010
שלום,
בתי בת 7 (סיימה כיתה א) ביישנית מאד, בעיקר למבוגרים. היא לא עונה כשפונים אליה ובטח לא פונה לאחרים ,פשוט מתחבאת מאחורי (אם אני בסביבה). היא תמנע מלהשתתף בכיתה ולהביע את עצמה בפומבי. היא משחקת עם חברים, אך מרגישה נוח להשמיע את קולה בסביבה ובחברה מוכרת. היא מתביישת מילדים חדשים או מכאלה שפחות קרובים לה ובאופן כללי לא כל כך יוזמת.
כשהיתה קטנה היתה מלאה בטחון וחברותית לכולם אך עם הגן המעבר לגן העירוני (גיל 4.5) חל שינוי דרמטי. המעבר היה מאד משברי היה לה קשה בעיקר עם התמודדות עם גננת קשוחה מאד, קרה וצעקנית והדבר גרם לה להסגר. שאלתי - האם ה"חוויה" הזו אכן גרמה לביישנות ולחוסר הבטחון? ובכל מקרה - מה ניתן לעשות וכיצד לחזק את הילדה?
תודה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ילדה ביישנית
סמדר ריינר02/07/2010שלום ענת,
קצת קשה לי להאמין שחוויה אחת גרמה לבעיה הזו, אני מניחה שזה צירוף של גורמים שונים, שאני לא יכולה לדעת אותם כיוון שאני לא מכירה אתכם.
מה נשיתן לעשות הוא למשל לדבר עם המורה שלה שתנסה לדובב את הילדה בכיתה, שתנסה להתקרב אליה, לדבר איתה באופן אישי, ולשכך את החרדה שלה מולה.
כמובן שניתן גםלדבר על כך עם הידה בעצמה, וגם ברר הםאזה מפריע לה והםא היא רוצה לשנות את זה, ואם כן אז ניתן לעודד אותה להכיר ילידם חדשים, להזמים מדי פעם ילדה חדשה הבייתה, לשחק איתה וכו', וכל פעם שביתכם מנסה ליזום משהו חדש, אפילו קטן ביותר - לדבר עם מוכר במכולת וכו', לחזק ואתה על כך מאוד.
אם הבעיה ממשיכה או מתגברת, ומפריעה מאוד ניתן כמובן לפנות לטיפול.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התפתחות זהות מיניתגלי01/07/2010
בני בן 3 ו- 8 חודשים , אח תאום לבן (אינם זהים).בעל נפש מאוד רגישה ועדינה. הוא מאוד נמשך לדברים שנוגעים לבנות , נסיכות . תכשיטים וכיוב'. מידי פעם הוא עונד את התכשיטים שלי ואני זורמת איתו או לובש גופיה שלי ומתייחס אליה כאל שימלה (כיון שהיא ארוכה עליו) ואין מאושר ממנו .
הוא אוהב מאוד צבע ורוד וכל דבר שאנו רוכשים לו הוא מבקש בורוד. בכל פעם שאני פונה אליו ואומרת לו "נסיך שלי" הוא מתקן אותי ואמר שהוא לא נסיך אלא נסיכה. לעיתים אני שומעת אותו מדבר בלשון נקבה ומדמה עצמו לגננת הפונה לילדים. היתה אף תקרית לפני כחודש כשהגעתי לגן והילדים לבשו תחפושות שמשום מה הוציאו להם (על אף שעברנו את פורים מזמן) והוא, מכל התחפושות שהיו ,בחר ללבוש פריט שמצא בקופסא - שימלה ורודה. כשהגעתי הוא היה גאה בשימלה ורצה לקחת אותה הביתה . בדרך הביתה הוא ביקש שאקנה לו כזו בדיוק וכשניסיתי להסביר לו שרק בנות לובשות שמלות ושהוא בן הוא כעס ואמר שהוא רוצה להיות בת. אנחנו מאוד משתדלים לא לעשות מזה עיניין בבית ודי זורמים איתו ,אם הוא לובש את החולצות שלי או עונד תכשיט וכיוב' אבל אנחנו ממש אובדי עצות ורוצים לדעת אם התנהגות זו מעידה על נטיה כלשהי וכן כיצד עלינו לנהוג עימו כך שהאינטראקציה שלנו איתו לא תדחוף לכיוון כלשהו ,מה להרשות ומתי, כיצד להגיב כשהוא טוען שהוא נסיכה וכיוב' .אודה לתשובתכם
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר התפתחות זהות מינית
סמדר ריינר02/07/2010שלום גלי,
ייתכן בהחלט שבנך מפתח נטייה מינית כמו שאת חוששת, אם כי זה מוקדם מדי מכדי לקבוע סופית. לדעתי תגובתכם לא תשנה בהרבה, מלבד זה שתגובה לא מקבלת עלולה לתסכל אותו מאוד ולפגוע בו.
אם את מעוניינת ייתכן שכדאי לך לפנות לבי"ח שניידר, אמורה להיות להם יחידה שמתמחה בנושא ואולי שם יוכלו לייעץ לך באופן יותר מדוייק למקרה שלכם.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בעיות התנהגותיות לבת 8שלי01/07/2010
יש לי ילדה בת 8 ילדה מקסימה תלמידה נהדרת ומקובל לעטוף את עצמה בפרצוף חמוץ לקטר כמובן להתעלם מהחברה שאיתה לעיתים אף בעצבים או בבכי ולגרום לכולם הרגשה רעה.
כשאנחנו מתערבים אז היא תמיד אומרת לא עשיתי כלום ותמיד האחר אשם.
אם יש מפגש של שלישיה אנחנו 3 אימהות חברות ( והבנות באותה כיתה )אז כמעט תמיד יש מאבקי כוח בין שתיים ואחת נוספת כשכל פעם בתורנות משהי נפגעת בדרך כלל ביתי היא הכוחנית שמנסה להרחיק את החברה הנוספת מהשלישית ולהיות רק איתה.
יוצא שאני כועסת עליה הרבה בנושא כי ההתנהגות שלה עם חברות נהייתה מזעזעת. היא מסוגלת להיות עם 2 בנות ולהגיד לאחת מהן את תלכי לשבת לבד והיא מעולם לא תודה שאמרה זאת.
אם מתעמתים איתה על ההתנהגות שלה היא ישר בוכה וטוענת שלא מאמינים לה.
אני די אובדת עיצות כי אני חוששת שבהתנהגותה היא תרחיק את כולן ממנה ויצא לה שם של ילדה אנטיפטית.
אם חברות שלה ידברו לבד והיא לא תשותף ישר היא תתחיל לבכות ותגיד את רואה הם מדברים עלי ועושים עלי חרם, למרות שאין לכן כל ביסוס.
אינני יודעת כיצד להתמודד האם להעניש כשהיא לא מתנהגת יפה, איך גורמים לה להתרכך ולקבל בצורה נעימה את האחר גם אם לא ממש בא לה באותו רגע* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר התנהגות חברתית אצל ילדה בת 8
סמדר ריינר01/07/2010שלום שלי,
תראו, בדרך הזו זה לא ילך. בודאי שלא להעניש, עונשים רק גורמים לילדים להשפלה והם לא פנויים בשל כך ללמוד את המסר החינוכי שאנחנו רוצים להעביר להם. לכן עונשים בדרך כלל לא יעילים.
כרגע הילדה שלכם לא רואה שום בעיה, וזה בגלל שאתם לוקחים אחריות במקומה ומתערבים. מריבות בין ילדות הן דבר שכיח. לא כל כך בטוח שמה שלכם נראה נורא ואיום הוא אכן כזה גם בשבילן, עובדה שהן ממשיכות להיות חברות שלה.
אתם צריכים להפסיק להתערב בעניין הזה, כי חוץ מהתגוננות לא תקבלו שום דבר. אם אכן תיגרם בעיה כלשהי וזה יפריע לילדה בעצמה - אז תהיה הזדמנות, גם, לא דרך הטפת מוסר ונאומים, אלא דרך חשיבה משותפת, לחשוב ביחד ממה נובעת הבעיה, למה לא מזמינים אותה, או לא רוצים לשחק איתה, ואיך ניתן לשנות את זה.
כרגע אין לה מוטיבציה לשנות כלום כי היא לא סובלת ולא תשיגו את הקשב שלה.
אתם צריכים ללמוד שיש דברים שילד צריך ללמוד אחרי שהוא נפגש איתם במציאות, ואתם לא יכולים לגונן כאן. וגם לא בטוח שצריך, כמו שאמרתי, מה שנראה לכם נורא ואיום - הוא חלק מהתנהגות טבעית של ילדות בגיל הזה, ונראה שלהן זה לא עד כדי כך מפריע.
כשהיא מתנהגת כך בבית כלפיכם - זה משהו אחר. קודם כל מהפרצוף החמוץ אני ממליצה להתעלם כי הוא נועד להשיג תשומת לב. כן אני ממליצה לתת חיזוקים חיוביים על התנהגויות אחרות, כדי להגביר אותן ולהתעלם מהנטייה לדרמה כדי להקטין אותה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה רבה אני מעונינת ליצור עימך קשר
שלי03/07/2010תודה רבה אני מעונינת ליצור עימך קשר האם זה אפשרי
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאת מוזמנת.
סמדר ריינר03/07/2010* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- היי, האם אפשר להתייעץ במייל?מי01/07/2010
אפשר לשלוח מייל כדי להתייעץ באופן אישי יותר?
או רק דרך הפורום..?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תודה
עמית03/07/2010תודה, :)
המייל נשלח..* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
.jpg)
האם יש לכם ביטחון עצמי?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)