פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• הצקות מיניות לילדה בכיתה ו'
    אוסנת
    17/01/2010

הבוקר גיליתי בתיקי מכתב מילדתי בת ה 11.5 בו היא מתארת כי בן מהכיתה ניסה לדחוף את ידו למקומות אינטימיים בגופה.

הדבר הראשון שעשיתי זה להתקשר אליה ולאמר לה שאני שמחה שהיא סיפרה לי, אבל אין לי מושג איך להמשיך להתמודד עם הסיטואציה כשאחזור הביתה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• הצקות מיניות

סמדר ריינר
    17/01/2010

שלום אוסנת,
    חשוב שפשוט תהיי איתה. קבלי אותה בחיבוק ובחום, תשבו ביחד, ותנסי לשמוע מה קרה. כדאי לא להכנס ללחץ ולנסות להיות רגועים ככל הניתן. תנסי להבין, רצוי ללא אווירת חקירה ולחץ, אלא בקצב שלה - מה קרה בדיוק, האם זה היה חד פעמי וכו'. במידת האפשר נסי ליצור אווירה רגועה ומאפשרת, שתאפשר לה לבטא את תחושתיה, מעבר לעובדות של מה קרה. אחר כך תחשבו ביחד מה אפשר לעשות כדי לשמור עליה טוב יותר, איך ואת מי לשתף בתוך המשפחה, בבית הספר וכו', כדי להתארגן ולהגן עליה בהמשך.
    לפי הצורך אפשר לשקול אם לפנות לייעוץ בנושא.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת שלוש רוצה להיות הכי הכי
    אבא
    16/01/2010

הבת שלנו בת שלוש, ילדה יחידה (בינתיים), מקבלת המון חום ואהבה, ובעצם בשעות שלנו איתה אנחנו לגמרי למענה- על כל המשתמע מכך. בזמן האחרון שמנו לב שהיא מצפה ליחס כזה בכל מפגש שלה עם מבוגרים אחרים- בעיקר הורים של חברים שלה. היא מתרפקת עליהם, משוויצה בפניהם ומנסה להרשים אותם בכל מיני דרכים. אנחנו נפגשים רבות עם בני גילה ולא נתקלנו בדבר כזה,וברור שבשבילנו היא הכי אבל לפעמים היא נפגעת כשאחרים לא נותנים לה את אותו היחס...האם זה טבעי לגילה או שפשוט הגזמנו עם תשומת הלב ובמקום לטעת בה ביטחון פנימי עשינו פעולה הפוכה? ואם כן איך בעצם ניתן להעניק לה יותר ביטחון שלא תרגיש כל הזמן צורך לקבל אישורים מאחרים...
    תודה מראש

הוספת תגובה

• בת שלוש שרוצה להיות הכי

סמדר ריינר
    17/01/2010

שלום אבא,
    לא כל כך הבנתי מהתאור שלך מה זאת אומרת שבשעות שאתם איתה אתם לגמרי למענה. האם זה אומר שמרגע שהיא מסיימת את הגן בצהריים אתם ממוקדים בה לגמרי ואי אפשר לעשות שום דבר אחר מלבד להתפעל ממנה ולהתייחס אליה? אם כן, אז אתה צודק, יכול להיות שזה מוגזם, ואז צריך למצוא דרך הדרגתית לגמול אותה מהצורך להיות תלויה בצורה כל כך מאסיבית בתשומת לב של מבוגר. למשל לתת לה לעשות דברים לבד כשאתם לידה אבל לא מעורבים בכל שניה, ללמד אותה לחכות לפידבק ממכם ולא לתת לה אותו מייד (אבא עסוק עכשיו הוא בטלפון, תסיימי את הציור ואבא יתפנה אלייך עוד מעט), אחר כך להציע לה לעשות דברים בחדר כשאתם בסלון, ורק כשמסיימת או אחרי פרק זמן מסויים לבוא אליכם להראות לכם וכו'.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה

אבא
    17/01/2010

לא ראינו את זה ככה.. היא באמת כמעט לא מסוגלת לשחק כשהיא לבדה...אומנם היא לא "מפונקת" והכוונה בכך שהיא מאוד "מחונכת" (פשוט אין מילה אחרת)יודעת להתנהל בגבולות שאנחנו הצבנו לה ובאמת אנו מרגישים שזכינו בבת כזאת ומתפעלים ממנה מאוד בפניה ושלא בפניה.. אבל באמת אולי נצטרך למצוא דרך הדרגתית לגמול אותה מזה (לא לגמרי כמובן)... תודה רבה...מקווים שנוכל לפנות אלייך בשאלות בתהליך.. בינתיים נשתמש בעצות שנתת...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בבקשה:-)

סמדר ריינר
    17/01/2010

שלום אבא,
    בודאי שתוכלו לפנות בהמשך,
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה עצלנית
    אמאלה
    16/01/2010

ביתי השניה בת 8,עצלנית בטבעה.אוהבת לישון הרבה ולנוח.ואם אפשר כל היום לבהות בטלויזיה-עדיף.
    מתרגזת מאוד כשמבקשים ממנה לבצע מטלה כלשהי ותמיד מביעה על כך מורת רוח ומתלוננת שכל הזמן דורשים ממנה לעשות דברים.
    הבעיה היא כמובן ביה"ס.הילדה פשוט לא לומדת.לא עושה שיעורים,לא מעתיקה מהלוח,לא לומדת למבחנים(אין כל כך חומר במבחברת ללמוד ממנו).הציונים שלה דוקא סבירים ומעלה אבל זה בגלל שהיא מקשיבה בשיעור.
    דיברתי עם המורה.ניסיתי בטוב ניסיתי ברע.כלום לא עוזר.אם אני כל הזמן בודקת אותה אז איכשהו בשן ועין היא עושה משהו.ברגע שמרפים ממנה-כלום.כמובן שהיא משקרת ואומרת שעשתה שיעורים או שאין לה.
    כמו כן היא מידי פעם מתחצפת למורה.אין לה פחד או יראה ממבוגרים/סמכות(דוקא ממני כן) ולא אכפת לה מה המורה/מנהלת יחשבו עליה.בפעם האחרונה שלחו מכתב הביתה ואיימו להשעות אותה מביה"ס ליום אחד-צחקתי בליבי-בשבילה זה פרס לא עונש!
    אובדת עצות מה עושים?
    יש לציין שהיא ילדה שניה בין 4 ילדים ,אני אם חד הורית המגדלת אותם לבד(אבא שלהם כמעט לא בתמונה מבחירה שלו).אני גם עובדת וגם לומדת בעצמי ככה שאני גם עמוסה מעל הראש.

לקביעת תור
    סגירה
    ילדה עצלנית

הוספת תגובה

• ילדה בת 8

סמדר ריינר
    16/01/2010

שלום אמאלה,

נשמע שהילדה שלך מצאה דרך לקבל ממך תשומת לב בתוך כל העיסוקים העמוסים שלך. חבל רק שנכנסתם למצב שכל תשומת הלב הזו היא שלילית. לדעתי היא פשוט קלטה שמה שמעניין אותך זה הלימודים, ולדעתי היא קצת כועסת על כך שאת לא מקדישה לה זמן והתייחסות, והיא גם דואגת שתהיי עסוקה בה וגם קצת נוקמת בך על כך שאת לא מספיק איתה.
    מאחר שבלאו הכי, את מצבה הלימודי את לא מצליחה לשפר, אז אין לך מה להפסיד, אז מה דעתך לעזוב את זה קצת? ובקום הזמון שאת מקדישה לה דרך נזיפות, אכזבה ועונשים, תנסי לבלות איתה קצת זמן איכות שלא קשור ללימודים. מתי בפעם האחרונה הלכת איתה לסרט רק שתיכן? או משהו דומה?
    זה לא מצב טוב שההורים נורא עסוקים והקשר היחיד שלהם עם הילד שלהם הוא נזיפות. אם כבר הקשר הוא יחסית מצומצם בגלל העומס רצוי שיהיה בו איזון.
    תנסי לתקופת מה לשנות גישה, לבלות איתה, ולתת חום ואהבה בלתי מותנים, ותנסי לשוחח איתה על כך שאולי היא רוצה ממך גם יחס קצת אחר, והיא צודקת מגיע לה.
    תדאגי להתעניין בכל יום איך עבר עליה היום ולא רק אם היו לה שיעורים ואם הכינה אותם. תייסדי ביניכן אוירה אחרת, ותתחילי להתעניין בה באמת.
    להערכתי אחרי תקופה ההתנהגות שלה בבית הספר תשתפר, כי היא מוציאה על המורות כעס שמיועד אלייך ואולי גם לאבא שלה שלא מתעניין בה..
    ורק אחרי זה, כדאי לראות שוב מה עושים עם הלימודים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת חמש וחצי
    מיכל
    16/01/2010

הי. בתי בת 5.5. היא נוהגת לשאול שאלות מטרידות כמו: "אם נגעתי ב(משהו...חפץ) לא יקרה לי כלום?" או "אם טעמתי מ...יקרה לי משהו?", או כשמישהו אומר משהו בצחוק/בהגזמה היא מיד נלחצת ושואלת אם זה נכון ואם לא יקרה לה משהו. היא שואלת כל שאלה כזו מספר פעמים ונלחצת מאוד עד שהיא מקבלת תשובה שמספקת אותה.
    מצד אחד אני רואה שהשאלות הללו מאוד מטרידות אותה, וזה הולך ומחריף, מצד שני אותנו זה משגע, כי היא יצרה מעין יחסי שליטה מולנו (הלחץ שהיא נכנסת אליו אם לא עונים לה הוא סוג של כח עבורה). ועוד תופעה שבאה וחולפת מדי מספר חודשים: לעתים היא נכנסת ללחץ כשהיא מנסה לפהק ולא יוצא לה...היא מרגישה שהפיהוק "נתקע" לה ונכנסת לעצבנות/בכי/הסטריה.
    מה זה?? למי לפנות??

לקביעת תור
    סגירה
    בת חמש וחצי

הוספת תגובה

• בת חמש וחצי

סמדר ריינר
    16/01/2010

שלום מיכל,
    שימי לב שאת מתארת היסטריה ולחץ של הילדה, ובסוף שאלתך גם את מתבטאת בהיסטריה - מה זה?? למי לפנות??
    אז קודם כל אתם צריכים להירגע, לא להילחץ, לא להשתגע, זו בסך הכל ילדה שמנדנדת קצת כמו כל הילדים. לא ברור לי מהתאור שלך האם באמת קורה משהו חריג, או שפשוט אתם לא מקבלים שילדים בגיל הזה לפעמים לא מבנים סיטואציה והומור בצורה מדוייקת והם חרדים, צריך קצת להסביר להם את העולם וצריך סבלנות.
    אם נצתקע לה הפיהוק, צריך להרגיע אותה ולהגיד לה שזה עוד מעט יעבור, ואם היא בוכה בהיסטריה לא צריך להיכנס להיסטריה יחד איתה, ולא צריך להתרשם מזה יותר מדי, אם לא תעשו מזה סיפור היא תרגע בסוף.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בו שמונה חודשים שלא מפסיק לבכות
    אורן
    16/01/2010

שלום,,
    בני בן שמונה חודשים והוא כל היום רוטן. התופעה קיימת מאז שנולד אך החמירה מאוד בזמן האחרון. הוא לא מסוגל להיות רגע אחד לבד וחייב כל הזמן להיות על הידיים.
    כמעט בכל בכי שלו אני ניגשת אליו, מנסה לשחק איתו, לשיר לו וכשאני עוזבת אותו הוא בוכה ורוטן. הדבר שהכי מרגיע אותו זה יניקה. תמיד הוא מיכן לינוק ומפסיק לבכות בעקבות כך למספר דקות.
    ניסינו לברר האם יש לו בעיה רפואית אך הרופא שלל זאת.
    השאלה שלי היא: מה עליי לעשות? האם לגשת אליו בכל בכי או לתת לו לבכות? האם ניתן לגשת לייעוץ? הכין?
    אציין כי הוא זוחל גחון ומתפתח יפה מאוד.
    בנוסף גם הלילות מאוד קשים והוא מתעורר לעיתים תכופת לינוק.
    איך עוצרים את הטירוף הזה? אני כבר מתמוטטת - זה מתיש ומאוד!!!!

הוספת תגובה

• דילגתם עלי...

אורן
    17/01/2010

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התמודדות עם מוות - ילדה בת חמש
    דודה מודאגת
    16/01/2010

האחיינית שלי בת חמש היא ילדה אינטליגנטית אשר לאחרונה עברה משבר לא קל - סבא שלה נפטר ממחלת סרטן ארוכה וקשה.
    הילדה בוכה כל הזמן, שואלת את הוריה מה המשמעות של המוות שלו, אומרת שהוא רוצה שהוא יחזור, שעצוב לה שכאב לו לפני שנפטר ועוד.
    כיצד י ש להגיב למצב? האם יש פעילויות שיכולות להקל עליה? לאיזה דברים יש לשים לב בשיחות איתה? מה יכול להרגיע אותה ולעזור לה להתמודד עם המצב?

הוספת תגובה

• התמודדות עם מוות

סמדר ריינר
    16/01/2010

שלום לדודה המודאגת,
    בדברייך את מתארת בעיקר עצב של הילדה, ובעניין הזה אני לא חושבת שיש או שצריך לעשות משהו. זה באמת עצוב, ופשוט צריך להיות עצובים, עד שזה עובר.
    צריך לדבר איתה על כך שכשמישהו מת באמת רוצים שהוא יחזור ומתגעגעים אליו. אפשר להגיד לה שהוא ממשיך לחיות בלב שלנו, ואנחנו זוכרים אותו (ואפשר להעלות זכרונות כאלה יחד איתה) ויש לנו תמונות שלו, באלבום או במחשב, ושזה באמת עצוב, ועם הזמן נרגיש הקלה ונוכל לחשוב על דברים אחרים, ולשמוח, ושסבא היה רוצה שאחרי שקצת יעבור לה העצב, היא תשמח ותעשה דברים כמו כל ילדה בגילה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תופעת blek out
    ורד
    16/01/2010

שלום רב,

בתי בת ה 7 לומדת בכתה א . ילדה מאד חברותית ואמיצהבעלת ציפיות גבוהות מעצמה , כי היא מנסה לשאוב להיות כמו אחיה שבין 10.5 והוא ילד מחונן .אני השארתי אותה בגן חובה שנתים מסיבות רגשיות וילדותיות . היא ילידת סוף חודש ספטמבר.אני מנסה להסביר לה שגם היא ילדה
    חכמה ושיש לה גם ידע ושהיא לומדת טוב.
    לכתה א היא עלתה בוגרת מאד. היא לומדת טוב ויודעת את החומר הנילמד בכתה.
    אני ניתקלתי איתה בתופעה מוזרה מבחינתי ומבחינת המחנכת , כאשר למדנו למבחן בבית באיזה שהוא שלב
    של החזרה כ 15-20 דקות היא ניכנסת ל בלאק אוט ודברים שכבר למדנו או חזרנו ואני יודעת שהיא
    שוחה בהם מצויין היא פשוט לא ידע לפתור . אני מבקשת ממנה שנעשה הפסקה של חמש עד עשר דקות
    ונחזור ללמוד היא לא מוכנה ומתחילה לבכות ולהגיד לי שאני לא רוצה לעזור לה עד כדאי היסטריות.

השבוע המחנכת שלה שיתפה אותי גם במקרה הנ"ל שקרה לה בכתה , כאשר המחנכת גם יודעת שהיא יודעת את החומר בצורה מצויינת וכאשר היא נתנה לכתה לפתור במקרה הנ"ל תרגילי חשבון היא שוב ניכנסה ל בלאק אוט ולא ידע לפתור אותם . המחנכת ביקשה ממנה לגשת לשולחן ולנסות לחשוב ולפתור אותם . הילדה ניסתה לדובב את המחנכת כמו שאותי שתגיד לה את התוצאות.
    מבקשת עצה והסבר מה זה התופעה ואיך מתמודדים איתה. האם צריך איזה שהוא טיפול מיוחד או
    להתעלם וזה יעבור לבד.

תודה רבה, ורד

לקביעת תור
    סגירה
    תופעת blek out

הוספת תגובה

• בלק אאוט

סמדר ריינר
    16/01/2010

שלום ורד,
    מדובר בתופעה ידועה ומוכרת, אם כי לרוב היא מתחילה בגילאים יותר מאוחרים. הבת שלך סובלת מסוג של "חרדת בחינות" ו"חרדת ביצוע".
    אני כמובן לא יכולה לדעת אם זה יעבור לבד. להתעלם זה בטח לא נכון, כי אז גם מתעלמים ממצוקה מאוד גדולה שלה.
    טוב מאוד שאת מחזקת אותה ומדברת איתה על הידע שלה יש.
    בשלב הזה באותם רגעים הייתי מניחה לה. הייתי אומרת לה שלא חשוב, אתם יודעים שהיא יודעת ושתניח לזה עכשיו (לא הפסקה ולחזור לזה, אלא ממש להניח).
    מאוחר יותר כשהיא נרגעת, הייתי מדברת איתה על כך שהיא נורא נלחצת באותם רגעים. הייתי מלמדת אותה להירגע (לנשום לאט, לחשוב על משהו נעים).
    בנוסף, הייתי מנסה לבדוק האם יש אצלכם בבית אווירה שההישגים הלימודיים זה הכי חשוב. מה עוד חשוב? באיזה עוד דרכים ילד יכול לקבל מקום אצלכם בבית? איזה תכונות חשובות וטובות יש לילדה הזו מעבר לכך שיש לה ידע גם. דרך איזה עוד פעילויות והקשרים עובר הקשר ביניכם מלבד נושא הלימודים? כאן הייתי מרחיבה, את הקשר ביניכם לעוד תחומים, ומניחה לתקופה מסויימת לעניין הלימודים, בשיתוף המורה כמובן, ועושה קצת דברים אחרים בבית , בשעות הפנאי. כלומר נותנת לה להכין שיעורים איך שיוצא לה, ולא מתעכבת על זה כל כך, אלא יוצאת איתה החוצה, ונותנת לה לבטא את עצמה איך שבא לה בתחומים שבא לה.
    אם אחרי תקופה המצב לא משתפר, כדאי לפנות לטיפול.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך ,

ורד
    16/01/2010

ראשית כל תודה רבה , על התשובה המהירה ,

נכון את צדק אצלנו בבית הלימודים במקום הראשון.
    אבל איתה אני לגמרה עובדת בצורה שונה מהבן .
    חוץ מזה כל ילד בפני עצמו. ואני לא משוואה בינהם.

בשעות הפנאי אני הולכת איתה לחוג ריקודים סךונים , היא רוקדת בחוג מגיל 3.5 וזה חוג עם הרבה
    מסר של הישגיות .אבל בחוג אין לי איתה בעיות מסוג שתארתי לך .
    לפעמים היא הולכת לחברות ולרוב היא מאד אוהבת לצייר ולהדביק
    והיא מאד הרבהעושה זאת , לפי דעתי זה גם מרגיעה אותה.

כמובן שאני אדבר גם עם המורה ואשתף אותה בתשובתך.

בברכה ותודה שוב, ורד

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך נוסף

סמדר ריינר
    16/01/2010

שלום ורד,
    זה טוב שאת לא משווה בין הילדים אבל אולי זה לא מספיק. יכול להיות שהילדה קולטת שלא דורשים ממנה כמו מאחיה, אבל היא לא גורמת אושר כמוהו. כלומר צריך להיות לה מקום ייחודי משלה ולא רק מקום שנמדד יחסית להישגיה בלימודים.
    כשכתבתי על לעשות איתה דברים אחרים לא התכוונתי לבילוי שלה עם החברות שלה, שגם זה חשוב, אלא לדברים שתעשו אתם יחד איתה, ותהנו ממנה כמו שהיא, לא רק "תסתפקו במה שיש" כי היא לא כמו אחיה. יש הבדל, ואני מקווה שהעברתי אותו בצורה ברורה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיות התנהגות
    לימור
    14/01/2010

בני בן 8 בקרוב והחל לפתח התנהגות של גיל ההתבגרות: מתווכח הרבה,עושה דווקא בדברים שמבקשים ממנו,משקר שאין לו שיעורים (כשלאחר בדיקה מתגלה שיש...) ולעיתים מתחצף.
    ניסיתי לדבר איתו,לערוך לוח עם חיזוקים חיוביים וכן להעניש ע"י מניעת דברים שחשובים לו (מחשב,חבר...). אין שינוי בהתנהגות ואני על סף ייאוש.

לקביעת תור
    סגירה
    בעיות התנהגות

הוספת תגובה

• בעיות התנהגות

סמדר ריינר
    15/01/2010

שלום לימור,
    אולי כדאי לפני שחושבים על פיתרון להבין מה הבעיה. ייתכן שהיד מאותת על מצוקה כלשהי, האם ניסת לדבר איתו על כך ? האם יש משהו בחייו שהתשתנה לאחרונה (פרידה של ההורים, מעבר דירה, הולדת אח וכו') או שקרה לו משהו ואתם לא יודעים? כדאי לברר האם כועס על משהו, האם נפגע?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיית גניבות עם ביתי בת ה-7
    מישה
    14/01/2010

שלום לכל חברי הפורום,
    לפני כחודשיים הודיעו לי שביתי בת ה-7 "לקחה" ללא רשות צעצוע של ילד בביה"ס, וכשנשאלה על כך הכחישה, לאחר שהמדריכה איימה על חיפוש בתיקים היא התוודתה שלקחה את הצעצוע.
    כעבור מספר שבועות אותה מדריכה התקשרה לספר לי שביתי שוב"לקחה" בהחבא מספר ממתקים שנועדו לחלוקה וניסתה להסתיר אותם בכיס מעילה. לאחר שני המקרים שוחחתי איתה והבהרתי לה את משמעות מעשיה, שזוהי גנבה לכל דבר וזה אסור ולא מקובל בשום צורה ואופן,היא נענשה וחשבתי שהמסר הועבר.
    היום התבשרתי ע"י המחנכת שלה על שני מקרים נוספים שקרו אתמול והיום. באחד היא לקחה זכוכית מגדלת ששייכת למורה למדעים, וכשנתפסה על חם טענה שזה שלה, ולמחרת היא לקחה לילדה חטיף שהיא השאירה על השולחן ורק לאחר שהמורה איימה על התלמידים בחיפוש היא התוודתה שגנבה את הממתק. המורה גם ציינה שנלקח לה כסף מארנק ואמרה שביתי היא היחידה שראתה שיש לה כסף, אבל שוב הכחישה.
    היום נזפתי בה קשות ועליי לציין שרק אחרי שסיפרתי לה שאני יודעת מה קרה היא טרחה לספר את האמת.
    אני אמא לביתי ולבני בן ה-4 ואני מצפה לילד השלישי(בכל רגע). אני כל הזמן מדברת עם הילדים ומחנכת אותם לכבד את הזולת ואת רכושו, וערך זה הוא ערך עליון במשפחתי.
    אני קיבלתי את זה מאוד קשה לאור העובדה שהתנהגות זו חוזרת על עצמה, ואני חוששת מאוד שזה ייהפך לדפוס התנהגות. אני מתביישת בהתנהגות זו ואני יודעת עוד כיצד לנהוג על מנת שההתנהגות הלילית הזו לא תהפך לדפוס. היום הענשתי אותה בחומרה לאחר ששוב הובהרה לה חומרת מעשיה וההשלכות שלהם.
    ברצוני להוסיף שאנחנו אמנם לא עשירים, אך אני מחסירה דבר מילדיי, גם בצרכיהם וגם בפינוקים.
    אנחנו משפחה שמחה שהאושר שלה מעולם לא היה תלוי בחומריות ואני מנסה להנחיל לילדיי את העובדה שאפשר למצוא אושר ושמחה בהרבה דברים בלי קשר למה שיש או אין.
    אני חשה שנכשלתי בחינוך ואני מבקשת עצה כיצד לעקור את ההתנהגות הזו.
    אני מודה מראש על מענה.

הוספת תגובה

• בעיית גניבות בגיל 7

סמדר ריינר
    14/01/2010

שלום מישה,
    את נשמעת מאוד מזועזעת, ואני יכולה להבין אותך. אבל אני חושבת שאנחנו מחמיצים פה נקודה חשובה. אם הבהרת לילדה והענשת אותה מספר פעמים, אז אנחנו יכולים לצאת מתוך הנחה שהידה מבינה. זה לא עניין של הבנה. זה גם לא עניין של חינוך לקוי, כך נשמע לי מהתאור שלך את הערכים במשפחתך. אז מה בכל זאת קורה כאן?
    כשילד עושה משהו שמטריד אותנו וחוזר עליו וכלום לא עוזר, אנחנו צריכים לעצור רגע, ולנסות להקשיב מה הוא בעצם מנסה להגיד לנו.אין טעם להמשיך לכעוס ולהיכנס עם הראש בקיר, ראית בעצמך שזה לא עוזר.
    יש כאן מצוקה כלשהי.
    בחלק מהמקרים שילדים בגילאים כאלה מתחילים לגנוב, זה לא עניין של מוסר לקוי, או חינוך לקוי, אלא נסיון לא מודע של הילדים להחזיר אליהם משהו שהיה פעם שלהם והם איבדו. לא מדובר במשהו חומרי, אלא יותר משהו שקשור בסוג של התייחסות, תשומת לב או אהבה שפעם הם קיבלו יותר והיום יש ממנה פחות והיא חסרה להם. הם מנסים, דרך הגניבה, לקבל את זה חזרה, כמובן שזה לא עוזר, אבל זה סוג של איתות לעזרה.
    במקרה שלך מדובר בילדה בכורה, שפעם הייתה כנראה מרכז ההתעניינות במשפחה בתור ילדה ראשונה. בשלב מסויים בא תינוק אחר, וחלק מתשומת הלב שתמיד הייתה שלה, עברה אליו. מעבר לכך, הדרישות ממנה גברו, כי עכשיו היא ילדה גדולה.
    ככל שההריון הנוכחי שלך מתקדם, היא מבינה, התהליך הזה הולך להתרחש שוב. אולי הוא כבר מתרחש, היא מרגישה שיש לך פחות סבלנות אליה וכו'. והיא מאותתת, שהיא לא מוכנה לוותר על המעט שנשאר לה.
    אני הייתי משוחחת איתה, על כך שאולי לפעמים היא מרגישה שהיא רוצה יותר זמן לבד עם אבא, ואמא, שאולי נדמה לה שפחות אוהבים אותה מבעבר, שאולי יש כלפיה פחות סבלנות ויותר דרישות.
    הייתי חוזרת ומחזקת באוזניה כמה היא חשובה, ומנסה, במידת האפשר ובהתחשב בעומס לקבוע איתה זמן איכות באופן קבוע שבו היא מקבלת את תשומת הלב הבלעדית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המון המון המון תודה...

מישה
    15/01/2010

זו נקודה שאני מודה שלא הקדשתי לה הרבה מחשבה בזרם השוטף של החיים.
    אני אפעל בכל יכולותיי כדי להשיב לה את "מה שאבד לה..". מגיע לה היא ילדת פלא מקסימה .
    תודה רבה , עזרת לי המון.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בבקשה.

סמדר ריינר
    15/01/2010

שלום מישה,
    שמחתי לעזור, ועוד יותר שמחתי שהדברים נפלו על אוזן קשבת:-)
    המון בהצלחה, לך ולבת.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תינוק ופעוט באותו החדר
    ענת
    14/01/2010

בני הגדול בן 3.5 ולפני כחצי שנה התצטרף אלינו למשפחה אח קטן.
    עד לפני שבוע ישן התינוק בעריסה בחדרנו ליד מיטתי.
    השבוע העברתי אותו בהסכמת הגדול לחדר הילדים והם ישנים באותו חדר כל אחד במיטתו.
    הבעיה היא שהתינוק כמו תינוק -לא ישן כל הלילה ומתעורר מס' פעמים ובוכה.
    הוא מעיר את הילד הגדול ומפריע לו לישון.
    שאלתי היא האם כדאי להשאיר אותם יחד בחדר ולהסתכן בהפרעה לילד הגדול (שצריך לקום בבוקר כמו כולנו, ולתפקד בגן)
    או להעביר את התינוק חזרה לחדר שלנו עד שישן לילה מלא.
    האם לשאול את הגדול אם הוא רוצה שנעביר את התינוק או לקבל החלטה בשבילם?
    מה דעתכן?
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    תינוק ופעוט באותו החדר

הוספת תגובה

• תינוק ופעוט באותו חדר

סמדר ריינר
    14/01/2010

שלום ענת,
    בודאי שזו לא החלטה של הילד הגדול. אם אתם מתרשמים שההפרעה היא משמעותית והילד קם עייף, מתקשה לקום או מתלונן, כדאי למצוא פיתרון אחר.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן חמש וחצי
    נעה
    14/01/2010

ילד בן 5 וחצי מקסים וחכם התחיל לאחרונה לקחת כסף מהארנק בלי רשות ולחלק לילדים בגן. איך להגיב?

לקביעת תור
    סגירה
    בן חמש וחצי

הוספת תגובה

• בן חמש וחצי

סמדר ריינר
    14/01/2010

שלום נעה,
    קודם כל, כדאי לדבר איתו ולשאול אותו למה עשה זאת ומה רצה להשיג. אם רצה להשיג את החברות של הילדים, צריך ללמד אותו דרכים אחרות להתחבב, או לבדוק האם הוא מרגיש שאין לו מספיק חברים ומה בדיוק הבעיה.
    כמובן שצריך גם לו לומר לו שאסור לקחת בלי רשות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מעבר דירה והסדרי ראיה - דחוף
    איציק
    14/01/2010

אני אב גרוש בן 35 עם ילד בן 5. הסדרי הראיה שלי היום הינם שני ורביעי כולל לינה וסופי שבוע לינה לסירוגין. עד היום כשנה מאז הגירושין התגוררתי אצל הורי ויכולתי לסדר לילדי חדר משלו כך כשהיה ישן אצלי היתה לו את כל הנוחות של חדר משלו כפי שגם קיימת בבית אצל אימו.
    כעת אני נאלץ לצאת מבית הורי ולעבור לדירה משלי , יחידת דיור בת 1.5 חדרים. מכיוון שסכום המזונות שאני משלם בחודש גבוה ( כ 3300 ש"ח) אין לי אפשרות לשכור דירה בת 3 חדרים ובכך לאפשר לילדי את הנוחות שלה הוא רגיל גם אצלי וגם בבית אימו.
    הדילמה: האם עדיפה הנוחות של הילד כלומר, לאפשר לילד לישון בבית אימו עד שאוכל לעבור לדירה גדולה יותר או מיטה מתקפלת ללא חדר משלו בבית שאליו אני עובר לגור, ובכך לשמור על אותם הסדרי הראיה הקיימים. מעוניין להדגיש כי השינוי המדובר הוא אך ורק לגבי הלילות. בימי שני ורביעי יישמרו ביקורים סדירים שלי עם הילד.

הוספת תגובה

• מעברי דירה וסדרי ראייה

סמדר ריינר
    14/01/2010

שלום איציק,
    יפה וחשוב בעיני האופן שבו אתה מתלבט בנוגע לטובתו של הילד שלך.
    אני חושבת שילד בן 5 עדיין לא ממש זקוק לחדר משלו. הקשר איתך יותר חשוב מהנוחות הטכנית כרגע. אני בטוחה שיש לך הרבה מה לתת לו גם אם היכולות הכלכליות שלך הן מוגבלות. אתה לא בית מלון, ואתה לא חייב לעמוד בסטנדרטים חומריים כל כך נוקשים. כשהילד יגדל, הוא יצטרך מקום ליותר חפצים שנוגעים ללימודים וכו' אז נראה, כרגע אני חושבת שהוא בהחלט יכול להסתדר עם מה שיש, ומה שיש בלב יותר חשוב ממה שיש בבית.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על תגובתך

איציק
    14/01/2010

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בחירת גן ילדים
    שיר
    14/01/2010

שלום רב,

בתי בת שלוש וחודשיים, לומדת בגן עירית טרום-טרום-חובה, ממלכתי-דתי.
    חשוב לציין שאנו משפחה חילונית, אנחנו מקיימים מנהגים דתיים ברמה בסיסית ביותר : קידוש, הדלקת נרות, הפרדה בין חלב ובשר, אוכל כשר ועוד דברים קטנים.
    לבעלי ולי יש עדיפות לשלוח את הילדה למסגרת דתית-ממלכתית לפחות עד כיתה ו'.
    כמובן שאם אני אמצא גן/בי"ס חילוני ברמה גבוהה אני אעדיף על פני גן/בי"ס דתי ברמה בינונית.

בגן של בתי ישנה חלוקה שווה של חילוניים ודתיים. ולצערי, נוצר מצב שבו יש ניתוק מסוים בין ההורים הדתיים והחילוניים. בגיל מוקדם ייתכן ואין חשיבות גדולה לפער , אך בהמשך הייתי שמחה שלבתי יהיו חברות שיפגשו עמה אחה"צ. קשה לי להאמין שהורים ממשפחה דתית יסכימו לשלוח את בתם לבקר בבית חילוני (בשל מגבלות כשרות וכו). נוכחתי לגלות שכניראה אני שולחת את בתי למסגרת שבה אני מונעת ממנה חיי חברה מלאים.
    התענייני לגבי אופי הילדים שנרשמים גם בשנה הבאה לגן טרום-חובה הדתי באזור מגוריי, מתוך 22 ילדים שנרשמים 3 מגיעים מבית חילוני. אחוז נמוך מאוד.
    מצד שני, גם ההיבט הערכי-חינוכי שמספקת המסגרת הדתית חשוב לי. אני נמצאת בדילמה, כיון שחבל לי לוותר על המסגרת הדתית שאני באמת מאמינה בה.

אשמח לקבל הכוונה או חוות דעת. כל דבר יעזור לי, אני ממש אובדת עצות.

תודה רבה,
    שיר

לקביעת תור
    סגירה
    בחירת גן ילדים

הוספת תגובה

• בחירת גן ילדים

סמדר ריינר
    14/01/2010

שלום שיר,
    לכל בחירה שאנחנו עושים, יש גם מחיר, השאלה איזה מחיר אנחנו מוכנים לשלם, ובמקרה הזה שילדינו ישלמו. קחי בחשבון שבנוסף לקושי החברתי, יכול להתווסף קושי אחר מבחינת הפער בין מה שהילדה לומדת בבית הספר לבין מה שהיא רואה בבית. יש חשיבות גם לכך שילד לא יחווה פער גדול מדי בין הערכים החינוכיים שמלמדים אותו בתאוריה לבין הדוגמה שהוא רואה בבית.
    זה נכון גם לגבי בחירת מסגרת חינוכית וגם בכלל, למשל אני לא יכולה ללמד את הבן שלי לדבר יפה ודקה אחרי זה לקלל לידו פקח שרשם לי דו"ח חניה.
    בבית ספר שמדברים בו הרבה למשל על חשיבות שמירת השבת, יש השפעה מסויימת לגבי ילד שבא הבייתה ושם לא שומרים שבת. זה יכול לגרום להתערערות הסמכות של הוריו בעיניו ולגרום לבעיות נוספות.
    אלה רק גורמים שעלו בדעתי, אבל כמובן שההחלטה היא שלכם, רק אתם צריכים להיות ערוכים למחירים שלה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עצה...
    גלית
    13/01/2010

יש לי ילד בן 7.5 נבון מאוד ומצליח מאוד בתחום הלימודי בביה"ס אבל כשמגיעים לחלק הרגשי מאוד קשה לו.
    יש לו קושי גדול מאוד לקבל תגובות שאינן אוהדות ( לדוגמא שמעליבים אותו הילדים או כשיש לו הרגשה שהוא מאחור .....) ואז מתחיל השימוש בידיים....
    קיים כרגע מצב שבו ילדים מסוימים שמצויים בחברתו במסגרת הלימודים מתגרים בו בכוונה על מנת שיגיב אליהם וברגע שהוא נענש הם צוחקים ושמחים ....
    לא עוזרים השיחות הרבות איתו למרות שהוא מבין ומשנן את המשפט :לפנות למבוגרים כשמציקים לו"

מה עושים????

גלית

לקביעת תור
    סגירה
    עצה...

הוספת תגובה

• ילד המעורב בתגרות

ד''ר שירי שדה שרביט
    14/01/2010

גלית שלום,
    קשה לייעץ לך ללא היכרות. לא ברור האם בנך יוזם תגרות או רק "נגרר" אליהן בתגובה להצקות, באיזה נושאים מתגרים בו, ומהם היחסים החברתיים האחרים שהוא יוצר. כמו כן חשוב לדעת באיזו מידה ההתנהגות של בנך שונה בבית, והאם הוא חשוף לאלימות או יחס משפיל בבית (או רואה יחס כזה לגבי אחרים בסביבה).
    נראה לי שהכתובת המתאימה להתייעצות היא פסיכולוגית בית הספר, אשר יכולה להבין את התנהגותו בקונטקסט של הכיתה הספציפית. ייתכן שהוא סובל מהצקות של ילדים שהם מוקד הבעיה, וייתכן שיש לו קשיים רגשיים, קושי בהבנה של מצבים חברתיים מורכבים, או שלא פיתח מספיק דרכים אפקטיביות אחרות להשפיע על הזולת מלבד מכות. כמובן שייתכנו אפשרויות נוספות.
    פסיכולוגית בית הספר תוכל לסייע לכם בהתכווננות ראשונית ובבדיקה ראשונית של הגורמים לבעיה.
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שעור יתר אצל ילדה בת 8.
    אמא
    13/01/2010

שלום.
    ביתיבת ה- 8.5 מאוד שעירה יש לה שפם שחור בולט. עד עתה היא לא שמה לב לכך. עכשיו שעברנו למקום חדש. חלק מהבנות בכיתתה צוחקות עליה. מידי פעם זה עולה והיא בוכה. היא ביקשה מימני להוריד לה בשעווה. ולא אכפת כמה זה יכאב. אני מאוד רוצה לעזור לה. מיצד אחד אני לא רוצה להתחיל להוריד לה כי זה מוקדם מידי. וזה חוזר על עצמו. חשבתי אולי בטיפול בלייזר. טיפול חד פעמי. או לפחות לכמה שנים. הנקודה שאני מתייחסת אליה כאל ילדה קטנה וכל ההתעסקות הזו עדיין מוקדמת מידי. ומיצד שני אני רואה כמה זה מפריעה לה ואכן מדובר בשער בולט. לא סתם באיזה גחמה. ואני רוצה לעזור לה. מה דעתכם איך אני יכולה לעזור לה.

לקביעת תור
    סגירה
    שעור יתר אצל ילדה בת 8.

הוספת תגובה

• שיעור יתר

ד''ר שירי שדה שרביט
    14/01/2010

לאמא שלום,
    אני מתארת לעצמי שאם בתך היתה סובלת משיעור יתר עוד מספר שנים, לא היתה לך כלל התלבטות. באמת חבל שהיא נאלצת להתמודד עם בעיה כזו בגיל מוקדם. אולם לטעמי, כיוון שהבעיה כבר צצה ומפריעה לה, והיא אולי כבר לא תוכל להתבונן במראה ולא לראות את השיער שמפריע לה - הטיפול בכך הוא משמעותי. מה גם שבתך מסתגלת למקום מגורים חדש וגם לבי"ס חדש. בסך הכל, כל שיטה שתבחרי היא לא מורכבת מדי (לא מדובר בניתוח להגבהה, או בנטילת הורמונים וכדומה). נראה לי שרצוי להתייעץ עם רופא הילדים שלה ועם רופא עור לילדים מהן השיטות העדיפות בגיל זה (טרם קבלת המחזור החודשי). בכל מקרה, כדאי גם לשוחח עמה על הדרכים להתמודד עם לחצים של ילדים אחרים וגם לבדוק באיזו מידה שיחה עם המחנכת יכולה להקל על כך שצוחקיםעליה. ילדים בני שמונה עדיין סרים למרות המחנכת, ובתך לא צריכה לסבול מהצקות, בין אם הן "מוצדקות" או לאו.
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה