פורום הפרעות קשב וריכוז - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• מצבי רוח לא מוסברים
    יהודית
    15/09/2008

בתי, כיום בת 17.6, אובחנה בשנת 2005 כבעלת תסמונת ADHD. מאז היא לוקחת שני סוגים של רטלין: בבוקר רטלין 20LA מ"ג, ובערב, לפני שהיא הולכת לסטודיו למחול, היא לוקחת רטלין רגיל 10 מ"ג. לאחרונה היא החלה סובלת ממצבי רוח שהיא עצמה לא מצליחה להסביר לעצמה. מצבי רוח לא מוסברים כאילו מופיעים ללא סיבה. האם יכול להיות שסיבה אחת לפחות היא הכדורים שהיא לוקחת? בברכה, יהודית

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    מצבי רוח לא מוסברים

הוספת תגובה

• מצבי רוח לא מוסברים ונטילת ריטלין..

ד``ר עדי אדר
    15/09/2008

שלום לך!
    אציין כי לא מקובל לטפל בריטלין בשעות הערב. התרופה יכולה לגרום לקשיי הרדמות או לשינה לא שקטה ולכן מומלץ להגביל את מתן התרופה עד השעה 1700 לערך.
    את מציינת כי לאחרונה היא סובלת ממצבי רוח – האם הכוונה שמצבי רוח אלו החלו עם תחילת שנת הלימודים? האם בקיץ היא טופלה בריטלין וגם אז היו מצבי רוח?
    ברור כי יתכנו סיבות נוספות לתלונה זו. עם זאת אכן לעתים מתן התרופה קשור בשינויים במצבי רוח.

בברכה!
    דר' עדי אדר
    דוא"ל – [email protected]

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פעלתנות יתר בגיל הגן
    עמית
    15/09/2008

שלום רב, בני בן שנה וחצי, נמצא בגן שבו 14 ילדים. הגננת היום אמרה לי שהילד שלי לא יכול לשבת דקה במקום אחד, כשביקשתי ממנה לפרט היא אמרה שהוא רץ הרבה, שכשכל הילדים יושבים במפגש קצר של 10 דקות הוא קם מיד, והוא לא יושב אף פעם לצייר או בשקט לבנות בלגו לדוגמא. בנוסף, היא טענה שהתנהגות זו חריגה ביחס לשאר הילדים שכולם בהפרשים בגיל של עד חודשיים שלושה. בבית הוא מתנהג באופן דומה עובר מפעילות לפעילות, רץ הרבה ואכן לא מתרכז בשום פעילות יותר מדקות ספורות. אודה לכם אם התנהגות זו היא נורמטיבית או שיתכן שהיא חריגה?

לקביעת תור
    סגירה
    פעלתנות יתר בגיל הגן

הוספת תגובה

• פעלתנות יתר בגיל הגן

ד``ר עדי אדר
    15/09/2008

שלום לך!
    על פי תיאורך ההתנהגות אכן לא נורמטיבית. התנהגות נורמטיבית היא התנהגות הדומה לילדים אחרים בקבוצת הגיל ומתיאורך התנהגותו שונה מהתנהגות ילדים אחרים.
    מומלץ שרופא התפתחותי יתרשם מהילד, רמת תפקודו ואיכותה. .
    האם לילד הפרעת קשב וריכוז? מוקדם מאוד להחליט על כך ויש להמשיך ולעקוב אחר התפתחותו, בשלותו ולשקול אם יש צורך בבירור רפואי בסיסי

בברכה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עזרה דחופה
    רוני
    15/09/2008

הבן שלי בן 8 אובחן כהיפר אקטיבי עם הפרעות קשב וריכוז אחרי הרבה היסוסים מבחינתי הוא קיבל קונצרטה שאליה הגיב כמו לlsd מיד דרך נוירולוגית הפסקנו את התרופה והיא אמרה שיש אחוז מאוד נמוך של ילדים שמגיבים כך עשינו חמישה ימי הפסקה שבהם נתבקשנו לא להביאו לביהס ואז קיבל רטלין מושהה גם אליו לדעתי הוא לא מגיב או מגיב רע הילד מסרב ללמוד ומהשבועים בית ספר בהמלצת המסגרת הוא היה איתי 11 יום בבית המורה מתקשרת אלי כל יום ושואלת מה היא תעשה איתו ................אני בלחץ היום הוא איבד את האמון במערכת וחוטף ריקושטים שלילים ללא הפסקה הוא מבודד חברתית ואנו עובדי עצות עכשיו המליצו על טיפול פסיכולוגי אבל זה יקח זמן עד שישפיע ומה בנתיים האם ניתן במצבו לקבל חונך צמוד כל יום בבית ספר הוא גהינום עבורו.

לקביעת תור
    סגירה
    עזרה דחופה

הוספת תגובה

• תשובה דחופה.....

ד``ר עדי אדר
    15/09/2008

שלום לך!
    אני לא מבין איך הילד הגיב! היה רצוי שתצייני בצורה ברורה מה היו התגובות שלו. לא ציינת מה המינון שהוא קיבל ומה משקלו. למשך כמה ימים טופל ולמה הטיפול הופסק מיידית?
    לעתים לוקח שבועיים-שלושה עד שמתקבלת תגובה רצויה ואסור למהר להחליט כי התרופה לא מתאימה. יתכן והתגובה לא נראית לכם אבל גם תפקודו ללא טיפול כנראה בכי רע.
    לכן הייתי ממליץ להתאזר בסבלנות ולבחון מחדש את מתן התרופה או תרופה חליפית כגון ריטלין LA .

בברכה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מוטרדת
    לא מגלה
    14/09/2008

אני אם לילד בן 9 אשר אובחן כהיפראקטיבי ומטופל בריטלין. אחת הבעיות הקשות שלו היא דחיה חברתית. אין לו כמעט חברים. גם אם אנחנו מנסים להזמין חבר אף אחד לא רוצה לבוא. אף אחד גם לא מתקשר אליו . הוא אחד הילדים החכמים בכתה ויש לו הישגים גבוהים בלימודים. הוא מסרב לצאת מהבית ואת רוב רוב זמנו הפנוי הוא מבלה מול מחשב או טלויזיה. הוא מרבה להציק לאחותו בת ה-5 מתוך שעמום כמובן הוא מסרב ללכת לחוגים או אינו מתמיד בהם. רציתי לקבל תגובות בנושא, מהי הסיבה לקשיים החברתיים שיש לילדים היפראקטיבים. באיזה גיל אפשר להפסיק את הריטלין מתי הם "נרגעים" בדרכ'? איך אפשר לעזור לו חברתית? אגב בבית הספר הצוות מאוד "משתדל" לשלב אותו חברתית.

לקביעת תור
    סגירה
    מוטרדת

הוספת תגובה

• בעיות חברתיות....

ד``ר עדי אדר
    15/09/2008

שלום לך!
    יתכנו הרבה סיבות לקשיים חברתיים –
    - התנהגות אימפולסיבית ותוקפנית כלפי ילדים אחרים.
    - שתלטנות כולל נטילה של חפצים השייכים לילדים אחרים.
    - חוסר הבנה של מצבים חברתיים,.
    - קושי במיומנויות חברתיות בסיסיות.
    - התנהגות מתנשאת כלפי ילדים אחרים.

בשליש מהמקרים חלה רגיעה לקראת גיל ההתבגרות במיוחד בכיתות י-י"א כאשר בחלקם אף ניתן להפסיק את הטיפול התרופתי.

הטיפול יכול להיות במסגרת בית ספרית וכן עיצוב התנהגותי בבית כולל הדרכת הורים.

בברכה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ריטלין LA
    יפעת
    10/09/2008

בני בן 8 מטופל בריטלין כבר 3 שנים. בשנה האחרונה הוא מקבל ריטלין LA 20 מ"ג. כפי שידוע לי הכדור אמור להחזיק כ-8 שעות אך אצלנו הכדור מחזיק רק 4-5 שעות בלבד. האם זה בסדר? אולי צריך לשנות מינון או להחליף כדור. בנוסף לאחר ההשפעה הילד מאד עצבני ונוטה לדיכאונות (הוא רק בן 8). אני מרגישה את גיל ההתבגרות כבר עכשיו. שאלה נוספת: מי צריך לעשות מעקב נוירולוג או פסיכיאטר? האם יש רשימה של רופאים שעובדים עם הכללית באיזור פ"ת, הוד השרון? אודה על תשובות

לקביעת תור
    סגירה
    ריטלין LA

הוספת תגובה

• ריטלין LA

ד``ר עדי אדר
    11/09/2008

שלום לך!
    ריטלין LA הוא כדור בעל השפעה יחסית לכדורים אחרים כדוגמת ריטלין SR . סביר להניח לכן שהמינון מעט נמוך ויש לכן לפנות לרופא המטפל להתייעץ בנושא.
    לגבי נושא המעקב – צריך לעשות אותו רופא המכיר את התחום. כמובן שאם יש חשד להפרעות "רגשיות" נלוות יש לשקול מעקב על ידי פסיכיאטר.

לגבי רשימת הרופאים ניתן לקבלה דרך כללית קול, במוקד המידע הטלפוני.

בברכה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• 4 שאלות
    ע.
    07/09/2008

שלום, קיבלתי את האבחון של בני ויש לי מס' שאלות: 1 . בהמלצות נכתב כי ממליצים על למידה אקטיבית ככל שניתן., איך מיישמים המלצה כזו לחיי היום יום? 2 . כמו כן מומלצת הדרכת ביה"ס? איך , למי פונים איך מדריכים בבית ספר באופן ספציפי לילד שלי? 3 . בית הספר מעלה חוסר מנוחה, משאלות כמו ליקויים בתקשורת עקב בעיות חברתיות. אין עדות לכך בתוך האבחון . האם כדאי לבקש "הרחבה של האבחון"? 4 . מה עושים הלאה? אין שיפור בתפקוד למרות מינון גבוה של ריטלין, אז מה עושים הלאה? תודה לפורום , מראש.

לקביעת תור
    סגירה
    4 שאלות

הוספת תגובה

• 4 שאלות

ד``ר אריה בקלו
    09/09/2008

קרן שלום,
    כמובן שללא האבחון עצמו והרקע לאבחון, קשה לי לתת תשובות מדויקות אבל אשתדל.
    1. אינני יודע למה הכוונה "לימוד אקטיבי", אני כן מכיר המלצות הנוגעות לחומר הנלמד,הימנעות מהסחות, פיצול מטלות לימוד למקטעים קצרים, הארכת זמן בחינות וכ"ו.
    2. חלק מהדרכת בית הספר נכלל בתשובה 1 . השאר נוגע לאמנה בין שלושת הגורמים: הילד, ההורים ובית הספר. עידכון מצב הילד ( האבחון והמעקב הרפואי ) ואיזון ציפיות. הכתובת הטובה ביותר היא היועצת ורצוי גם המחנכת והמנהלת.
    3. בעיות תקשורת עשויות להיות חלק נהבעיה של הילד בנוסף או בנפרד מהפרעת הקשב והריכוז. בחלק מהמקרים, טיפול טוב פותר את הבעיה. בכל מקרה , אבחון טוב אמור לתת תשובה ברורה.
    ללא פרטים נוספים אינני יכול להרחיב.
    4. יתכן ויש צורך בשינוי הטיפול. גם טיפול ריגשי יכול להועיל. כל זאת תחת פיקוחו של הרופא המטפל.
    בברכה
    ד"ר אריה בקלו

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת 14 משקל 60 קילו מקבלת 2 אס אר
    AS
    03/09/2008

מקבלת בבת אחת פעמיים ריטלין 20 אס אר בבוקר . מה המינון שהילדה צריכה לקבל .זה היה עוד במישקל 40 קילו . ושנתיים לו היתי בביקור נירולוג .בזמנו הבת לו רצתה ללכת . עכשיו בית ספר ותור שלנו רחוק לעוד מרץ 2009 מה עליי לעשות אין תורים . מי יכול לעזור לי . היא הובכנה בכיתה א ובכיתה ז . איך אפשר לעזור לה בשביל התחלת לימודים ואין רופא נירולוג רק לברור ריטלין . מה עליי לעשות ?

הוספת תגובה

• מינון זה לא רק משקל

ד``ר אריה בקלו
    06/09/2008

שלום רב
    המינון שהילדה מקבלת מתאים באופן עקרוני . עקרונית ניתן להגיע גם ל3 כדורים של SR 20 למשקל שציינת, אבל חייבים לזכור שמתן ריטלין איננו רק פונקציה של משקל אלא גם, ובעיקר של המצב הקליני והתגובה לטיפול. ברצוני להסביר ששני כדורי ה SR 20 שווים ביחד ל 18 מג. ריטלין רגיל כך שלא מדובר במינון מאוד גבוה. יתכן בכלל שיש צורך בשינוי סוג הריטלין או בשילוב אחר, אבל כאמור, כל זאת רק לאחר התיעצות עם הרופא המטפל, כי כמו שכבר ציינתי, המינון איננו פונקציה של משקל בלבד.
    בברכה
    ד"ר אריה בקלו

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מסרבת לקחת ריטלין בת 7
    מילי
    03/09/2008

כיצד לחייב ילד ללמוד יש לי בת נהדרת ומקסימה עם קשיים רבים בבית ספר הילדה חייבת לקחת ריטלין על מנת להתרכז . אך היא מסרבת לקחת את הכדור בכל תוקף ונוצר ביננו מאבק כוחות . אני אובדת עצות ניסיתי לתת את הכדור בכל דרך אפשרית אך ללא הצלחה . ללא הכדור היא לא יכולה ללכת לבית ספר היא בת 7 בכיתה ב. ביום הראשון הלכה בלי הכדור ביום השני שיקרה שלקחה אך זרקה לפח והיום היא לא הולכת כי היא לא לוקחת את הכדור . הוצאתי לה את כל המשחקים מהחדר ואני לא מרשה לה לצאת משם עד שלא תיקח את הכדור מה לעשות?

לקביעת תור
    סגירה
    מסרבת לקחת ריטלין בת 7

הוספת תגובה

• הילדה הסרבנית

ד``ר אריה בקלו
    03/09/2008

מילי שלום.
    הבעיה שאת מציגה מוכרת ונפוצה . לא הבנתי אם מדובר בהתנגדות עקרונית לנטילת תרופה ולא משנה איזו, או שיש לה בעיה עם בליעת כדור בניגוד לסירופ.
    אם הבעיה היא בגודל הכדור הרי שניתן לרסק את הריטלין באוכל או שתיה. במקביל יש דרך ללמד ילדים לבלוע כדור. אם הבעיה היא עקרונית , הייתי מציע לשוחח עם הילדה ולהבין מהיכן נובעת ההתנגדות (רתיעה מתרופות, סטיגמה, חשש מתופעות לואי...). בהמשך ניתן לתת לילדה תשובות והסברים לפי מה שהיא מעלה, כל זאת תוך הקפדה על העברת מסר שאת התרופה יש לקחת כי זה קשור לבריאותה וזאת החלטה שלך כהורה שעליה לקבל כמו החלטות הורה אחרות.
    בכל מקרה עדיף לנסות את ההדברות על שיטות הענשה. אני לא הייתי מוציא את המשחקים מחדרה אלא שומר את הסנקציות למועד מאוחר יותר.
    בברכה
    ד"ר אריה בקלו

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מאבקי כוח

מילי
    13/09/2008

ההתנגדות של הילדה נובע ממאבק כוחות איתי . זהו מאבק שנמשך כבר משנה שעברה היא יודעת לבלוע כדור אך לא רוצה להרגיש מובסת . והיא נהנת מכל היחס שהיא מקבלת בעקבות המאבקים ביננו כיצד לאפשר לה להרגיש מנצחת ובכל זאת לקחת את הכדור . בנוסף היא טוענת שהכדור הופך אותה ל"רגילה" וזה לא מתאים לה .

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מאבקי כוח

ד``ר אריה בקלו
    15/09/2008

מילי שלום.
    הבעיה שאת מעלה לא קשורה ישירות להפרעת הקשב והריכוז, אלא יותר לתחום הריגשי. ברור לי ממה שאת כותבת שיש בינכן מאבקי כוח וכנראה שלא רק בתחום המדובר ולא רק בנושא נטילת התרופה.
    אני מציע שתפנו לקבלת הדרכה וסיוע ממאמן אישי המתמחה בנושא קשב וריכוז.
    בברכה
    ד"ר אריה בקלו

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• למה בכוח

כוכבית
    23/09/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טורט - לד"ר אדר
    שרונה
    01/09/2008

שלום רב. 1) האם ייתכן שילד עם טורט יציג רק טיקים מורכבים (קפיצות, מחיאות כפיים, טפיחות על הירכיים, דילוגים, ציקצוקים בשפתיים, 'גרעפסים', פלילליה) ולא פשוטים? הוא מסוגל להתאפק בחברה, אבל בבית זה "יוצא" בריבית דריבית... לפעמים שאנחנו בחברת אנשים, אני רואה שהוא מנסה לעצור את התנועה ואז עובר לו רעד בגוף, כמו "זרם חשמלי" כזה... 2) האם אתה מאבחן/מטפל בטורט? לטעמי אנחנו זקוקים לנוירולוג - אולי התנועות / הקולות הללו הם בכלל משהו אחר? 3) זה יכול להיות משהו אחר?... הילד בן 9 ואנחנו מכירים את התנועות והקולות האלה (בוורסיות אחרות) מגיל 2-3 בערך. כל הזמן חשבתי שזה ביטוי להיפראקטיביות. כשהילד היה צעיר, חששתי שמדובר ב-PDD כי התנועות (שהיו שונות אז) נראו לי כמו תנועות של גרייה עצמית. בנוסף לאיחור וליקויים ברכישת שפה ובשימוש בה. לשמחתי, התבדינו. בינתיים הילד אובחן כADHD וניסיונות טיפול בריטלין לא צלחו (תופעות לוואי). אבחון נוסף ומעמיק מצא ליקוי למידה שפתי בעיקר. אני לא משתחררת מהתחושה המעיקה שיש פה משהו "מעבר" לADHD וללקות השפתית. אנחנו מוכנים להגיע עד קצה העולם בשביל לעזור לנסיך שלנו, והתרשמתי מאוד מגישתך לעבודתך ומתפישת עולמך... תוכל לעזור לנו? תודה.

לקביעת תור
    סגירה
    טורט - לד"ר אדר

הוספת תגובה

• תסמונת טורט.....

ד``ר עדי אדר
    01/09/2008

שלום לך!

תודה על התאור המפורט!
    אכן התסמינים שאת תיארת אכן יכולים לתסמונת טורט עם טיקים קוליים ומוטוריים, טיקים מורכבים. קיימים כנראה גם תסמיני ADHD שכידוע לך מהווים חלק מהקליניקה רחבה של תסמונת טורט.
    אני ממליץ לכם לאור מורכבות התמונה לפנות למרפאת טורט בבית חולים שניידר שם קיים צוות רב תחומי לאבחון טיפול בתחום זה.
    את יכולה להיות בקשר איתי לקבל מידע נוסף דרך המייל שלי.
    בברכה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דרך לקיחת כדור קונסרטה
    רונית אלקיים
    01/09/2008

שלום רב, בתי, בת 8 לוקחת השנה קונסרטה בפעם הראשונה. הבנתי שאין להמיס, לשבור ו/או כל דרך פירוק אחרת,אלא בליעת הכדור בשלמותו. אנו נתקלות בקושי רב בנטילה. היא מאוד מפחדת לבלוע. אשמח לקבל עזרה איך להתגבר. חשבתי להניח את הכדור בכפית עם גלידה - ננסה את זה מחר. תודה,

לקביעת תור
    סגירה
    דרך לקיחת כדור קונסרטה

הוספת תגובה

• דרך לקיחת כדור קונסרטה

ד``ר עדי אדר
    01/09/2008

שלום לך!
    ניתן להכניס את הכדור לתוך במבה או מרשמלו....
    במידה ואכן הילדה לא תצליח לבלוע את התרופה עליכם לחזור לייעוץ אצל הרופא המטפל כאשר קיימת אפשרות לשקול מעבר לריטלין LA – תרופה שניתן לפזר על אוכל ובכך להתגבר על המכשול של הבליעה.

בברכה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שימוש ברטלין ...
    הורים מודאגים
    01/09/2008

לאחר ביצוע בדיקת TOVA בתי ,בת ה-14 וחצי ,אובחנה כילדה עם בעיות קשב וריכוז הומלץ לנו ע"י נוירמולוג לטפל בכך עם ריטלין . יש לנו ספקות לגבי התרופה האם זה באמת גורם לתופעות לוואי , ואם כן לאיזה. התייעצנו עם רופאת הילדים ,יועצת בית הספר והנוירמולוג והם הסבירו שעד כה התרופה לא נמצאה מסוכנת . מצד שני התיעצנו עם רוקח ואנשים נוספים שייעצו לנו שהריטלין הוא בעצם סוג של סם שלא כדאי להשתמש בתרופה מצד שני חיפשנו גם באינטרנט כתבות תגובות ודעות של אנשים בנושא אך יש אנשים שהסכימו ואמרו שזה תרופה נפלאה שעוזרת ומקדמת לעומת זאת יש אנשים שלא הסכימו בכך ואמרו שהתרופה גורמת לתופעות וכולי ... שנת הלימודים החדשה נפתחה היום ואנו לא יודעים מה לעשות כדי להקל על הילדה ולעזור לה בלימודים . האם כדאי להשתמש בתרופה זו? האם זה באמת סם שגורם לתופעות לוואי ואם כן , לאיזה? האם יש טיפולים או תרופות שאפשר לעשות במקום הרטלין? האם ויטמינים זה עוזר ? ושמעתי שיש דבר כזה ריכוזית מה זה בעצם ? המשך יום טוב.

לקביעת תור
    סגירה
    שימוש ברטלין ...

הוספת תגובה

• ריטלין - עובדות שעליכם לדעת!!!

ד``ר עדי אדר
    01/09/2008

שלום!

ריטלין היא תרופה, לא סם! היא שייכת לקבוצת חומרים מעוררים המוגדרים כבעלי פוטנציאל להתמכרות ולכן היא נתונה לפיקוח. ריטלין לא גורם להתמכרות ואין לו מאפיינים אחרים של סמים. השימוש בחומר זה הוא רפואי לכל דבר, הוא ניתן על ידי רופאים מומחים אשר הוסמכו לכך על ידי משרד הבריאות. זוהי תרופה בטוחה מאוד לשימוש כאשר יחד עם זאת יש לה תופעות לוואי קלות (כמו כמעט לכל תרופה הנמצאת בשימוש כיום).
    ריטלין היא תרופה מאוד בטוחה לשימוש. עם זאת יתכנו תופעות לוואי :
    - חוסר תאבון – תופעת לוואי שכיחה הנעלמת בדרך כלל לאחר תום השפעת התרופה.
    - כאבי ראש.
    - בחילה, כאבי בטן
    - קשיי הרדמות
    - יובש בפה
    - עצבנות, אי שקט (בעיקר לאחר חלוף השפעת התרופה),
    - טשטוש ראייה
    - דופק מהיר, עליה בלחץ דם.
    - פריחה בעור
    - טיקים
    - עצירה זמנית בגדילה אשר מתוקנת בהמשך. במחקרים לא נמצאה לאורך זמן השפעה על הגדילה בילדים המטופלים בריטלין. עם זאת וכאמצעי זהירות מומלץ מעקב כמצוין בסעיף ב' לעייל.
    - מתוארים לעתים הפרעות במצבי רוח, דכדוך, הסתגרות, נטייה לבכי ובמקרים מאוד נדירים (שכיחות של אחד לאלף מטופלים) תוארו הפרעות פסיכאטריות כולל מחשבות דמיוניות, הזיות. מצבים אלו לא שכיחים אך חובה לעקוב אחר כל ילד המטופל תרופתית (ראה לעייל לגבי חוזר משרד הבריאות בנדון) ועל ההורים לדווח מיידית לרופא המטפל ולי אם הילד מדווח על תופעות כאלו. חשוב באופן כללי מדי פעם לתחקר את הילדים ולשאול אותם לגבי תחושות שונות שהם חשים במהלך נטילת התרופה.
    א. הערה : אין דיווחים בספרות הרפואית על התמכרות של ילדים לריטלין!! (לפחות לי לא מוכר).
    לגבי ויטמינים הם מאוד מועילים – בעיקר לחברות שמוכרות אותם....
    ריכוזית היא לא תרופה. היא תערובת צמחים שלא נבדקה בצורה מבוקרת להוציא מחקר בודד בבית חולים תל השומר. כרופא איני יכול לחוות דעה על חומר שלא עבר תהליכי בקרה מדעית כמקובל .
    לסיכום : ריטלין יעיל (בדרגות שונות) ב- 80% מהילדים הנוטלים אותו, השפעתו מיידית אך לטווח קצר ועם מיעוט תופעות לוואי הנסבלות היטב ע"י מרבית הילדים. תרופה זו מאפשרת למיליוני ילדים להשתלב במסגרות החינוכיות הן מבחינה אקדמית והן מבחינה חברתית-משפחתית.

בברכה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הפרעות קשב אצל מבוגרים
    אמיר
    31/08/2008

שלום רב מזה מספר שנים אני חושד שיש לי הפרעת קשב, מכיוון שדעתי מוסחת מאוד בקלות מהסביבה, קשה להתרכז לזמן ארוך (מעבר לחצי שעה רצוף), אני מקבל הערות בעבודה על כך שאני לא יורד מספיק לפרטים, אני מתקשה לזכור שמות ונתונים שאני יודע ומכיר אותם היטב, שוכח הרבה דברים כשאני מבצע מספר פעולות ברצף, ואני חש שאני מסוגל הרבה יותר ופשוט תקוע. אני בן 32, באמצע התואר השני שלי (עם ציונים לא רעים), וסה"כ מצליח לא רע בחיים, אבל מרגיש שמסוגל ליותר. הרבה פעמים אני נכנס לדכאונות (קלים אומנם) בגלל טעויות וחוסר שביעות רצון מהביצועים של עצמי, ומצב הרוח שלי בתקופות מסוימות מאוד טוב (ואז גם יש יותר הצלחות), ולפעמים מאוד רע בגלל תחושת כישלון. אני תוהה האם המצב שלי הוא אכן כתוצאה מהפרעת קשב, או שמא אני סובל ממשהו אחר. אני כל הזמן מרגיש, שאם רק היה לי תחת לשבת קצת יותר ולהתרכז יותר במה שאני עושה הייתי מגיע להישגים יותר טובים. האם זה נשמע מוכר למישהו? אשמח לשמוע עצה טובה אמיר

לקביעת תור
    סגירה
    הפרעות קשב אצל מבוגרים

הוספת תגובה

• מוכר מאוד

ד``ר אריה בקלו
    01/09/2008

אמיר שלום,
    מה שאתה מתאר בהחלט מוכר . בעיות ריכוז, טעויות לא הכרחיות,חוסר הצלחה, תסכול ועוד, הם תסמינים המעלים חשד להפרעת קשב וריכוז. קרוב לוודאי שהבעיות קיימות מאז הילדות אבל כםי שציינת , הצלחת למרות הכל וזאת אודות ליכולת ההסתגלות וכנראה גם למנת משכל גבוהה.
    בערך 2/3 מהילדים הסובלים מההפרעה יהיו כאלו גם כבוגרים. לאחרונה פורסם מחקר מעניין שמצא ש 35% מהבוגרים בעבודה עצמאית הם עם הפרעת קשב וריכוז !
    מכאן אתה למד שאינך בודד במערכה אך יחד עם זאת צרת רבים היא נחמת טיפשים, ולכן אני ממליץ לך לפנות לאיבחון כי לא רק שניתן לאבחן מבוגרים , ניתן גם לטפל בבעיה וזה בהחלט יכול לשנות את חייך.
    בברכה
    ד"ר אריה בקלו

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה

אמיר
    01/09/2008

אני מודה לך על התשובה ואני בהחלט מתכוון לפנות לאבחון אשמח אם תוכל להמליץ לי על מכוני אבחון.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מכונים

ד``ר אריה בקלו
    16/09/2008

חפש מכון או רופא מהתחום אשר מאבחן ומטפל לא רק בילדים ונוער אלא גם במבוגרים!
    כמובן שזה תלוי גם באזור המגורים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האם יש צורך באבחון נוסף
    לימור
    31/08/2008

שלום עדי, בני כיום עולה לכיתה ג' - בן 8 ו- 10 חודשים . כשהיה בגן גן טרום חובה וגן חובה היו לו בעיות התנהגות, חוסר סובלנות, לעיתים לא קיבל מרות, על אף שבבית המצב היה בדר"כ אחר. המסגרת הטרום חובה היתה מצליחה, וגננת מחליפה שהיתה יחסית הרבה שם היתה נוראית גם עם ילדים אחרים, חינוך כמו ברוסיה הקרה...., הגננת בגן חובה - יש לאמר חטיבה צעירה בבית הספר המליצה להשאיר אותו עוד שנה וככה לפני שמסיימים את שנת הלימודים גם המליצה לשלוח אותו לאבחון, היא כבר היתה "נעולה" בעובדה שהילד היפראקטיבי וכנראה שב-א' יצטרך רטלין. בחושים האישיים שלי ידעתי שההתנהגות של הילד שלי לא ממש באה מבעיה של היפראקטיביות כהגדרתה, אלא קשיי הסתגלות ובטח למידה בחוסר מוכנות ריגשית במבנה כמו חטיבה צעירה שקצת מלחיץ....עם כל הדרישות הלימודיות. התעקשתי במהלך תקופת הגן על בנייה של מעקב ועיצוב התנהגות בשיתוף עם הגננת. במקביל הגננת מצידה רשמה דוח להתנהגות שאת חלקו כשקראתי נוכחתי כי כביכול אנני מכירה את בני, מבלי שתדע תוך שהחלטתי עימה רק על עיצוב התנהגות באמצעות חיזוקים וכו..., נגשתי כן לנוירולוג שקרה את דיווחי הגננת, שמע ממני, וביצע בדיקה במסגרתה הגדיר הנוירולוג הפרעת קשב וריכוז (ADD) בלבד ברמה גבולית עם המלצה להגיע למעקב לפני העלייה לכיתה א' כביכול על מנת לראות אם יהיה כדבריו צורך בהמלצה אחרת. במקביל עשיתי אבחון אצל פסיכולוגית שאיבחנה שאינו בשל ריגשית ובמידה מסויימת מזהה תסמינים של קשב וריכוז אך ללא דגש מיוחד על כך. החלטתי להשאירו עוד שנה בגן והקערה התהפכה על פיה, הגננת היתה מאוד נבוכה נוכח העקשנות שלי משנה קודמת והעמידה שלי על הצורך להגיע אל הילד ולא לראותו כ"בורג", הוא השתנה להפליא, היה מסוגל לנדרש בגן, הבין את המתריה, לא נלחץ, מבחינה חב' תמיד היה במרכז העיניינים אלא, שכעת הכל ברגוע . הוא עלה לכיתה א ו- ב' , לעיתים לא קרובות כלל המורה דיווחה שמפטפט "בקטנה", לעיתים זז עם הכיסא, אך הדבר כפי שהגדירה המורה שהיתה מדהימה לא מפריע לו לרכישת הידע וביצוע משימות בכיתה, במבחנים בדר"כ סיים ראשון, שיעורים הכין ברובם בכיתה. בבית מסוגל לשבת ולהכין שעורין לבד ובזמן סביר מאוד. בכיתה לעיתים היה מבקש לצאת לשירותים (יתכן וזה בדרכו שלו הצורך להרגע מהישיבה הממושכת בשיעור?!) ******* מכיוון שעולה ל-ג' וזו שנה שנראית לי מלאה דרישות ברמה גבוהה יותר, האם מומלץ לחזור על אבחון, האם לא ,עקב תיפקודו הכללי הטוב?!, האם עשוי להיות לילד עם קשב וריכוז גבולי גם בעיות של לקויות למידה ואולי כדאי איבחון דידקטי? מצטערת שהלאתי בפרטים , אך אני מעוניינת בתשובה ממוקדת. תודה, לימור

לקביעת תור
    סגירה
    האם יש צורך באבחון נוסף

הוספת תגובה

• האם יש צורך באבחון נוסף?

ד``ר עדי אדר
    31/08/2008

שלום לימור -
    תודה על מכתבך המפורט!

באופן כללי אין צורך לעשות אבחון חוזר בתחום זה אם תפקודו הכללי של הילד תקין!
    אכן עושה רושם כי קיימים ביטויים של הפרעת קשב מתונה עם פעילות יתר, צורך בהתאווררות, לעתים ריבוי מלל, תזוזות בכיסא וכו'.
    האינדיקציה לביצוע אבחון קשורה האם יש הפרעות תפקודיות התנהגותית, חברתיות או משפחתיות.
    אין צורך לבצע אבחון דידקטי אם אין פער לימודי המצריך בדיקה מעמיקה של הסיבות לפער זה והתוויות דרכים לסיכום לימודי. לכן גם בתחום זה אני ממליץ להמתין.
    שתהיה לו שנת לימודים מוצלחת!

בברכה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אני מתייאשת
    אור
    29/08/2008

הי אני בת 32 ומאובחנת כ ADHD ומטופל ת ברטלין וקונצרטה - האבחון נעשה לפני מס שנים ומאז חל שיפור משמעותי בהמון תחומים בחיי (עבודה, שינה שלא הית ה סדירה ורגועה ויחסים ועוד..) אך קודם אספר על המינונים 72 מג קונצרטה בבוקר עד לשעות אחהצ ואז 20 SR זה היה השילוב הנהדר עבורי אחרי בדיקות שונות של סוגים ומנינונים יומי פעיל מאוד מהשעות המוקדמות ועד הקטנות של הלילה, אך בחודשים האחרונים בשעות הצוהריים אחרי צוהריים אני מתחילה לחוות את כל אותן "בעיות " של ה ADHD וההשפעה של ה 20SR מורגשת מאוד מאוד חלש, ולומר את האמת זה לגמרי מוציא אותי מאזון ושקט ומי שהיפר יבין... דר מה עליי לעשות ? אני מתחילה שוב לחוות את כל התופעות הנפשיות הנלוות לכך וזה קשה ורע לי מאוד...... תודה

לקביעת תור
    סגירה
    אני מתייאשת

הוספת תגובה

• אל יאוש!

ד``ר עדי אדר
    29/08/2008

שלום לך!

ראשית אני מבין שאת אובחנת לפני מספר שנים – האם היית מאז בביקורת? חשוב מאוד להקפיד על ביקורת של הרופא המטפל !
    אמנם לא הבהרת מה הבעיות שמפריעות לך כיום אך איני משוכנע שהקשיים שלך הן קשורות אך ורק ל- ADHD ויתכן ויש גורמים נוספים הדורשים התייחסות רפואית וטיפולית.
    שנית – את מטופל במינונים גבוהים ביותר של ריטלין. לא ציינת את משקלך אך אין ספק כי טיפול במינונים אלו מחייבת מעקב רפואי! יתכן ואת בעודף מינון ויתכן ואת זקוקה לטיפול נוסף. אולי התסמינים שאת חשה בהם כיום קשורים לתחלואה נלווית (כגון דיכאון, חרדה וכו').

עלייך לדעת שאין אפשרות במסגרת הפורום להציע טיפולים תרופתיים ספציפים ובמיוחד לא במצב שאת מציינת – אנו יכולים להתייחס לתופעות לוואי, להמלצות כלליות אך בשום אופן לא להחליף טיפול של הרופא המטפל ולכן אני ממליץ לך לחזור אליו/ה ולבחון מחדש את מצבך ולשקול דרכי טיפול רצויות.

בברכה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אומגה 3
    הילי
    29/08/2008

אני חשבתי לתת לבת שלי אומגה 3 להרגיעה אותה קצת במחשבה שלה ונוסף אולי כן לעלות את הקשב שלה בשיעורים. אני רוצה לציין שהלכתי לכמה מומחים ואף אחד בוודאי נתן לי תשובה שיש לה בעית קשב וריכוז. באנו מחול שנה שעברה והיא פשוט עברה מהפך רציני בבית הספר בחול אף אחד לא חשב לשלוח אותי לעשות אבחון כזה או כזה. שמעתי על האבחון טובה ואני לא חושבת שזה הדר הנכונה לדעת עם יש לה בעית קשב וריכוז במיוחד שיש לי בעיה כספית לשרוד את החודש וכל האבחון האלו עולים המון כסף בארץ. ונוסף אני לא אתן לילדים שלי שום רטלין אז אני חושבת אז בשביל מה לעשות את הכל.

לקביעת תור
    סגירה
    אומגה 3

הוספת תגובה

• אומגה 3 וטיפול בהפרעת קשב וריכוז

ד``ר עדי אדר
    29/08/2008

שלום לך!
    לא ממש הבנתי את המסר שלך.
    האם בוצעו אבחונים והאם אובחנה הפרעת קשב וריכוז?
    אומגה 3 היא לא תרופת הרגעה – זהו תוסף מזון אר היעילות שלו לשיפור תסמיני הפרעת קשב לא חד-משמעית. את רשאית כמובן לטפל בתוסף מזון זה . עם זאת צריך להיות ברור לך שיעילות תוסף מזון זה לא מתקרב ליעילות הטיפול בריטלין.
    ניתן לבצע אבחון להפרעות קשב גם במסגרת הציבורית במידה ומבחינה כלכלית אינך יכולה לבצע אבחון פרטי. מאידך אני מסכים איתך כי יתכן ואין טעם לבצע אבחון כזה אם מראש את פוסלת טיפול תרופתי בריטלין. למה הדבר דומה – ללכת להתיעצות אצל מנתח אך מראש להודיע לו שאת מסרבת ניתוח.
    ולגבי רטלין - ריטלין יעיל (בדרגות שונות) ב- 80% מהילדים הנוטלים אותו, השפעתו מיידית אך לטווח קצר ועם מיעוט תופעות לוואי הנסבלות היטב ע"י מרבית הילדים. תרופה זו מאפשרת למיליוני ילדים להשתלב במסגרות החינוכיות הן מבחינה אקדמית והן מבחינה חברתית-משפחתית.

בברכה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על תשובתך

הילי
    30/08/2008

אני מודה שוב על תשובתך. אני יסביר בבית הספר אחרי בערך חודשים בבית הספר אמרו לי שהוא לא מרוכז...אז הסברתי אומנם אני לא מורה אבל ילד שלא יודע ממש טוב את השפה אחרי זמן מה מתחיל להשתעמם הריכוז הולך כמה ילד שלא מבין הכל יכול להתרכז? אבל בכל אופן אחרי זמן מה יופי הילד מתקדם אבל לא הכי טוב שאפשר שלי זה לא כל כך מראה בעיה אני לא יודעת אולי זה הנורמה בארץ כל ילד שלא מרוכז הולך לקבל טיפול ברטלין זה מה שנראה לי שפה קורה בחול הילד היה מצויין לימודים. בכל אופן אני הלכתי לפסיכולוג והוא חושב שזה בעיה ריגשית לא יכל לתת לי במאה האחוזים שיש בעיה של קשב וריכוז. נוירולוג נתן לי בערך אותה תשובה אבל רצה שאני אלך לעשות את בדיקת טובה, אני כן די פוסלת את הדרך של רטלין קשה לי להמין זו התרופה שאני צריכה לתת לילד שלי קודם כל בגלל שהוא יכול להיות מרוכז מאוד הוא יכול לשבת לראות טלויזיה שעות בלי לזוז יכול להקשיב כמובן אם זה משהו שיענין אותו. בשביל להביא ציונים יותר טובים זה לא נראה לי סיבה מוצדקת. לכן חשבתי על אומגה 3 קצת יותר טבעי. שוב אולי אני טועה בהכל. לגבי מסגרת ציבורית כמו שהבנתי הכל עולה בין 300 ל 600 שקל האם זה נכון ששוב זה סכום עצום אם באמת אני לא יתן בסופו של דבר רטלין.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אני מזדהה איתך ולבן שלי דוקא האלספה

surraia
    31/08/2008

פוקוס שזה אומגה 3 של אלטמן עזרה מאוד הוא יותר רגוע ופחות היפראקטיבי יותר קשוב ומרוכז. אני הייתי נגד לתת ריטלין עם כל התופעות שלו והרופא שלי הסכים שננסה אומגה. זה בינתיים, טפו, טפו - מצליח מאוד!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לרננה

הילי
    02/09/2008

תודה רבה לפחות אני יודעת שאני לא לבד. איפה אני קונה את זה אפשר לקבל עזרה דרך קופת חולים כמה זה עולה ? סליחה על כל כך הרבה שאלות כמה זמן לקח עד שזה עבד עליו?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה