פורום שומנים בדם, מחלות לב - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ויטמין C
    יוגב
    02/09/2015

שלום רב
    בתוכנית טלויזיה "עושות חשבון" נאמר ע"י רופא בשם ד"ר אבני כי לשימוש ב-ויטמין C (כמדומני 6 מ"ג) יש אפקט הורדה של כולסטרול בדם כמו סטטינים, ללא תופעות הלוואי.
    שאלותי:
    1. האם אכן הוכח שויטמין C "עושה את העבודה" ?
    2. אם כן - מדוע לא מומלץ עליו?
    3. האם צריכת ויטמין C יש בה סכנות, או תופעות לוואי משמעותיות?

בתודה ובברכה
    יוגב

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    ויטמין C

הוספת תגובה

• ליוגב

ד``ר רפי ביצור
    03/09/2015

1. ממש לא
    2. בגלל שממש לא
    3. לא ממש

לויטמין C אין השפעה משמעותית על רמת הכולסטרול בדם
    קשה לקבל הרעלת ויטמין C. במינונים גבוהים מאד יכולים להיות כאבי בטן, שלשול והקאה.

בריאות שלמה!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טריגלצרידים
    שלי
    20/08/2015

היי בן 32 ויש לי תופעה מוזרה, אני אוכל רגיל, רגיש למוצרי חלב, בבדיקות דם טריגליצרידים בין 400- 500 גבוה מאוד, אני שומר במשך שבוע לא אוכל מוצרי חלב, בשר אדום ופירות תוך שבוע הטריגליצרידים יורדים ל 130, זה כבר קרה בבדיקות דם מספר פעמים, הרופאים לא יודעים להסביר את זה, אני חושב שיש משהוא דפשאני אוכל שגורם לרמת טריגליצרידים כזאת גבוהה, כמו טריגר אבל אני לא יודע איך לבדוק את זה, תוכלי לעזור לי עם הבעיה שלי תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    טריגלצרידים

הוספת תגובה

• לשלי

ד``ר רפי ביצור
    23/08/2015

הטיפול ברמות גבוהות של טריגליצרידים מתבסס קודם כל על תזונה דלת פחמימות (פירות רבים עשירים בפחמימות פשוטות), פעילות גופנית סדירה, שמירה על משקל גוף תקין ואיזון סוכרת (אם יש). מומלץ לפנות לתזונאי(ת), לעסוק בפעילות גופנית (לאחר קבלת אישור מרופא המשפחה), ולהימנע מעישון.

במקרים שכל אלה שלא עוזרים - ניתן לשקול את הצורך בטיפול תרופתי, אולם נראה לי שאם תקפיד על אורח החיים לא יהיה בכך צורך.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לחץץץץץץץ
    לי
    30/07/2015

תוצאות בדיקת הדם הראו שיש לי טגליצירידים מאוד גבוהים 460
    הייתי שמחה לדעת לאן עלי לפנות עמ לדעת מה הנזק שיש בגופי עד כה מהכמות הגבוהה הנל. מה לבדוק איך לבדוק..היכן לבדוק?.מעתה ודאי שאשמור על תזונה מתאימה ואעשה פעילות גופנית אך איך אפשר לדעת מה הנזק שקרה עד כה?

לקביעת תור
    סגירה
    לחץץץץץץץ

הוספת תגובה

• ללי

ד``ר רפי ביצור
    30/07/2015

קודם כל - לנשום עמוק ולהירגע.

אם לא לקית בהתקף לב - הרי שלא נגרם נזק ואיתרת את הבעיה בזמן כדי שאפשר יהיה למנוע נזק בעתיד.

הטיפול ברמות גבוהות של טריגליצרידים מתבסס קודם כל על תזונה דלת פחמימות, פעילות גופנית סדירה, שמירה על משקל גוף תקין ואיזון סוכרת (אם יש). מומלץ לפנות לתזונאי(ת), לעסוק בפעילות גופנית (לאחר קבלת אישור מרופא המשפחה), ולהימנע מעישון.
    לגבי תוספים - כל תוסף הנו משני! אומגה 3 במינון גבוה יכול לעזור, אולם אין לקחת מינון גבוה ללא התייעצות ברופא המכיר אותך.
    במקרים שכל אלה שלא עוזרים - ניתן לשקול את הצורך בטיפול תרופתי.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סטטינים
    שושי
    28/07/2015

שלום,

אני בת 55 . בבדיקת דם שערכתי לאחרונה, יצאו התוצאות הבאות:
    כולסטרול 253
    טגריגליצרידים: 154
    HDL: 72
    .NON HDL CHOLESTEROL: 181
    LDL CHOLESTEROL: 150.6
    מקבלת תרופות קבועות מטמורפיןלטיפול בסוכרת כדור אחד ביום וטבעפרין כדור אחד ביום.

שאלתי- האם אני צריכה לקבל סטטין שיעודד ירידה בכולסטרול?
    שכן אני עושה פעילות גופנית- 5 פעמים בשבוע הליכות במשך שעה ורבע בכל פעם ומשתדלת לשמור על תזונה נכונה, ובכל אופן הכולסטרול נשאר קצת גבוה.

תודה רבה.

לקביעת תור
    סגירה
    סטטינים

הוספת תגובה

• לשושי

ד``ר רפי ביצור
    28/07/2015

מאחר ויש לך סוכרת, שהיא גורם סיכון משמעותי למחלות לב, רצוי מאד להוריד משמעותית את רמת הכולסטרול ע"י סטטין (בנוסף להמשך ההקפדה על אורח חיים בריא).

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כולסטרול וסטטינים

יוספה
    11/08/2015

כולסטרול וסטטינים: שומנים גבוהים בדם ,כולסטרול או טריגליצרידים מהווים גורמי סיכון למחלות כגון יתר לחץ דם, אנגינה פקטוריס ולמוות כתוצאה מהתקף לב או שבץ מוחי.
    לכן אם את סובלת מסוכרת יש להיזהר יותר מהאדם הרגיל...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תוצאות בדיקה
    חנין
    25/07/2015

שלום ערכתי בדיקת דם לפני יומיים והנה התוצאות
    גלוקוז בדם בצום של יותר מ8 שעות

כולסטרול 245
    טריגליצרידים 359
    HDL-Cholesterol 57
    כולסטרול 188
    בת 37 עם היסטוריה לסוכרת אבא ואח והיסטוריה גם ל טריגליצרידים גבוהים אצל אבא ואחי
    בריאה בדרך כלל
    מה אומרות התוצאות האם אני בטרום סכרת או צריכה לקבל טיפול תרופתי

לקביעת תור
    סגירה
    תוצאות בדיקה

הוספת תגובה

• לחנין

ד``ר רפי ביצור
    25/07/2015

לא ציינת את ערכי הגלוקוז כך שלא אוכל להתייחס לשאלת הסוכרת.
    ערכי הכולסטרול והטריגליצרידים גבוהים.
    מומלץ בחום לפנות להנחיה דיאטנית, לעסוק בפעילות גופנית באופן קבוע ולהימנע מעישון. כמו כן מומלץ לפנות לרופא המשפחה להערכת הסיכון למחלות לב וכלי דם והצורך בטיפול תרופתי.
    אם יישארו שאלות, ניתן לפנות למרפאת ליפידים.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לחץ בחזה וכאב בזמן אכילה ושתיה
    דניאל
    19/07/2015

שלום

בן 41
    מהבוקר אני חש מין לחץ/כאב בחזה ומקרין עד לאזור הלוע.
    כמו כן באכילה ושתיה זה מתגבר.
    לשתות שתיה חמה בכלל אני לא יכול, זה פשוט גורם לכאב ושריפה בחזה.
    לא היה לי צרבת או ריפלוקס הלילה (אלא אם היה משהו מתוך שינה ואינני יודע)
    האם יש חשש למשהו שקשור בלב? גסטרו? או פשוט לחכות ולראות אם זה עובר?

תודה

הוספת תגובה

• לדניאל

ד``ר רפי ביצור
    19/07/2015

אני מקווה שבינתיים אתה מרגיש טוב יותר.
    אם עדיין יש כאבים, ממליץ לפנות לבדיקת רופא ללא דיחוי.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פרופיל RISK
    אורי
    14/07/2015

בס"ד
    האם הבדיקה של פרופיל השומנים בדם, המוצעת במרכז הליפידים בתל השומר, ( מופיע באתר של תל השומר בשם פרופיל RISK ) מכילה מידע חשוב מעבר לבדיקת השומנים בדם, המבוצעת באופן שיגרתי בקופות החולים? האם כדאי לבצע בדיקה זו בנוסף או במקביל לבדיקה של HDL ו LDL בקופת חולים?.
    בתודה מראש
    אורי

לקביעת תור
    סגירה
    פרופיל RISK

הוספת תגובה

• לאורי

ד``ר רפי ביצור
    14/07/2015

בדיקות אלה מיועדות לשיפור הערכת הסיכון במקרים בהם אנחנו מתלבטים אם יש צורך בטיפול ואיזה. בדרך כלל מתבצעת הערכה ע"י אחד מרופאי המכון ובהתאם לכך מחליטים אם יש צורך בבדיקות נוספות, ואם כן, אילו.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• LDL-P
    אורי
    13/07/2015

שמעתי וקראתי כי מחקרים חדשים מראים, כי הגורם המשפיע על היצירות העורקים, אינו LDL כפי שרגילים למדוד בבדיקות הדם הרגילות, אלא LDL-P או LDL-particle. כלומר מדידה של כמות ה LDL עצמו, ולא כמות הכולסטרול שמולקולות של LDL נושאות. האם זה נכון ? והאם יש בארץ מקום שמבצע בדיקה כזו? היכן ניתן למצוא חומר אמין בנושא הנ"ל?

בתודה מראש
    אורי

לקביעת תור
    סגירה
    LDL-P

הוספת תגובה

• לאורי

ד``ר רפי ביצור
    14/07/2015

השאלה האם LDL—P עדיף על LDL-C שנויה במחלוקת. יש מחקרים המראים עדיפות ויש שלא. לא ידוע לי על מקומות המבצעים בדיקה זו בארץ.
    בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סימבקור ומגנזיום
    גל
    27/06/2015

שלום רב
    אני בן 61 רזה שסובל מקולסטרול לא גבוה בלי שומנים בדם. מקבל באופן קבוע סימבקור 10 מילי גרם. לאחרונה סובל גם בלחץ מתון בראש ולאחר שנשללו סיבות פתלוגיות קיבלתי מהנאורולוג לשימוש יום יומי כדורי מגנזיום 100 מילי גרם לטווח ארוך. קראתי באינטרנט שחלק ממשפחת הסטטנים הלולים לגרום להורדה חלקית ביעילות של המגנזיום. יש לציין שאת הכדור הקולסטרול אני לוקח לפני השינה בערך בחצות ואת המגנזיום מומלץ לקחת בשעות הערב אבל לא מחייב. שאלתי האם יש אמת בכך שיש תגובה שלילית שמפחיתה את היעילות בנטילת שתי התרופות לגבי המגנזיום? ואם כן אולי אני צריך לבקש מהרופא סוג אחר של כדורים נגד הקולסטרול?

אבקש את תשובתכם
    בתודה מראש.

לקביעת תור
    סגירה
    סימבקור ומגנזיום

הוספת תגובה

• לגל

ד``ר רפי ביצור
    27/06/2015

אין מניעה לקחת מגנזיום עם סימבסטטין

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טוסטוסטרון
    דניאל
    22/06/2015

שלום

בן 40 עם רמות נמוכות של טסטוסטרון (כנראה שאין בעיה באשכים ו/או בבלוטת יותרת המוח)
    הוצע לי בעבר טיפול בטסטוסטרון (לא דובר אז על משהו ספציפי), אך העדפתי שלא.
    לאחרונה אני חושב על זה, בין השאר גם מהבחינה של המשקל, אני חושב שיש קשר בין ההשמנה וחוסר היכולת שלי לרדת במשקל לירידה בטסטוסטרון .
    רציתי בבקשה לשאול:

1. האם יש עדיפות למי מהתכשירים (כדורים/זריקות/ג/ל) מבחינת הסיכונים ותופעות הלוואי?
    2. האם אכן יש סיכון למחלות לב ושבץ מוחי בטיפול בטסטוסטרון?
    3. יש הגיון בלנסות במקרה שלי טיפול בטסטוסטרון על מנת לראות האם זה הגורם להשמנה? תוך כמה זמן אפשר יהיה לבחון את זה?

תודה רבה ולילה טוב

לקביעת תור
    סגירה
    טוסטוסטרון

הוספת תגובה

• יניב

ד``ר רפי ביצור
    22/06/2015

1. האם יש עדיפות למי מהתכשירים (כדורים/זריקות/ג/ל) מבחינת הסיכונים ותופעות הלוואי?

- אין כדורי טסטוסטרון. זריקות תלת-שבועיות זולות יחסית, אך יש מידה מסוימת של תנודתיות ברמה, היכולה לגרום לתופעות לוואי. זריקות תלת-חודשיות נוחות יותר ובעלות פחות תנודתיות אך יקרות. ג'ל דורש שימוש יומיומי, אך אם יש תופעות לוואי, השפעתו חולפת מהר. יש הטוענים שמבחינת תופעות לוואי ג'ל בטוח יותר.

2. האם אכן יש סיכון למחלות לב ושבץ מוחי בטיפול בטסטוסטרון?

- שאלת הקשר בין חסר טסטוסטרון, טיפול בטסטוסטרון ומחלות לב וכלי-דם נמצאת במחלוקת עזה. ה- FDA הוציא אזהרה בדבר אפשרות לעליית הסיכון למחלות לב וכלי-דם עם טיפול בטסוסטרון, אולם לא מעטים סבורים שאזהרה זו אינה נסמכת על מידע אמין ומוצק.

3. יש הגיון בלנסות במקרה שלי טיפול בטסטוסטרון על מנת לראות האם זה הגורם להשמנה? תוך כמה זמן אפשר יהיה לבחון את זה?

- יותר הגיוני להיפך - לרדת במשקל על מנת לראות אם זה גורם לרמות הטסטוסטרון הנמוכות. מציע לפנות ליעוץ פורמלי פנים אל פנים עם אנדוקרינולוג. אם תחליטו שיש מקום לטיפול - ניתן יהיה לשפוט את יעילותו במהלך חודשים ספורים.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קרסטור ותיפקודי כבד
    שי
    21/06/2015

שלום
    אני בן 42 בריא נוטל קרסטור 10 מג כ7 שנים עקב עלייה בldl ולצורך מניעה עקב אב שעבר התקף לב בגיל 40
    לאחרונה ביצעתי בדיקות דם ותפקודי הכבד עלו במיקצת מעל הנורמה
    ערך הldl 88 רופא המשפחה הורה לי ליטול כדור יום כן יום לא
    מה דעתך ? אשמח לקבל דעה אחרת

לקביעת תור
    סגירה
    קרסטור ותיפקודי כבד

הוספת תגובה

• לשי

ד``ר רפי ביצור
    21/06/2015

באופן עקרוני - אם יש צורך בטיפול בסטטין (כגון קרסטור), וההפרעה בתפקודי הכבד הנה קלה (עד פי-3 מהערך העליון של הנורמה), אין צורך להוריד את מינון הטיפול.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טסטוסטרון ומחלות לב וכלי דם
    נעם
    10/06/2015

שלום

אני בן 40, סובל מטסטוסטרון נמוך 5.80 (ערכי הנורמה- 5.80 - 28.00)
    בבירור שעברתי לפני מספר שנים לא נמצאה הסיבה לכך (אם כי כעת זה הגיע לרמה הנמוכה ביותר שהיה לי)
    קראתי שיש קשר בין רמות נמוכות של טסטוסטרון להתפתחות מחלות לב וכלי דם ועוד.
    אלו בעיות מלבד התפקוד המיני יש בטסטוסטרון נמוך? ועד כמה זה משמעותי לעניין הלב מבחינת הסיכונים?
    האם יש המלצה לטפל בטוסטסטרון נמוך בגלל הבעיות האחרות מלבד הליבידו?

תודה

הוספת תגובה

• לנעם

ד``ר רפי ביצור
    10/06/2015

שאלת הקשר בין חסר טסטוסטרון, טיפול בטסטוסטרון ומחלות לב וכלי-דם היא שאלה הנמצאת במחלוקת עזה.

ה- FDA הוציא אזהרה בדבר אפשרות לעליית הסיכון למחלות לב וכלי-דם עם טיפול בסטסוסטרון, אולם לא מעטים סבורים שאזהרה זו אינה נסמכת על מידע אמין ומוצק.

בכל מקרה, האינדיקציה היחידה למתן טסטוסטרון נכון להיום היא כאשר רמתו נמוכה ומלווה בסימפטומים המיוחסים לכך, למשל תפקוד מיני.

ממליץ להתייעץ עם אנדוקרינולוג.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• א.ק.ג.
    יוסי
    02/06/2015

שלום

האם בדיקת הא.ק.ג.המצורפת תקינה?
    חשוב לציין שיש לי שינויים קבועים באק.ג. - היפוך גלי T.
    בעבר ביצאתי אקו ומבחן מאמץ לבירור הסיבה לכך ולא מצאו סיבה להיפוך.
    בן 40 ולא מעשן.
    אני מצרף א.ק.ג מהיום, וכן א.ק.ג מ 2012 לשם השוואה.

תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    א.ק.ג.

הוספת תגובה

• 2012

יוסי
    02/06/2015

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לדניאל

ד``ר רפי ביצור
    02/06/2015

אין הבדל משמעותי בין שני תרשימי האק"ג שצירפת.
    הממצא יכול להיות חסר משמעות או בעל משמעות - ודאי תבין שאין אפשרות לקבוע מעל דפי פורום אינטרנטי ללא בדיקה ומעבר על כל החומר הרלבנטי.
    ממליץ לפנות לבדיקה אצל קרדיולוג.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דופק וסטורציה
    יוסי
    28/05/2015

שלום

בן 41, לא מעשן, ללא תרופות, ועם עודף משקל.
    מהו דופק מנוחה? ועל מה הוא מלמד?
    מודדים את הדופק מנוחה מיד ביקיצה ולפני שקמים מהמיטה?
    הרי במשך היום בוודאי הדופק גבוה יותר גם לא בזמן מאמץ.
    שמתי לב אצלי שביקיצה יש לי דופק שבין 65-70.
    אבל במשך היום הוא גבוה יותר.
    ובאופן כללי כשאני עומד על פי רוב זה בסביבות 100 (פלוס מינוס)
    ומאמץ קל מעלה לי את הדופק עוד יותר.
    האם הנתונים הנ"ל תקינים? האם זה נורמלי שבעמידה הדופק עולה?
    אוסיף עוד נתון, רמות הסטורציה שלי בדרך כלל באזור 94 (פלוס מינוס), אבל בבוקר ביקיצה מדדתי כמה פעמים והיה באזור 90 (אני חש חוסר נוחות מסויימת)
    האם זה בעייתי? זה קשור לעניין הדופק?

תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    דופק וסטורציה

הוספת תגובה

• לדן

ד``ר רפי ביצור
    29/05/2015

באופן שרירותי, דופק תקין במנוחה (מקובל לבדוק לאחר כרבע שעה של מנוחה) מוגדר כדופק שבין 60 ל- 100. זוהי הגדרה שרירותית - למשל, באתלט מקצועי דופק נמוך בהרבה עדיין יחשב לתקין.

דופק על הצד הגבוה כמו אצלך, יכול לנבוע מסיבות רבות - עודף משקל, כושר גופני ירוד, בעיות לב ו/או ריאות, אנמיה, פעילות יתר של בלוטת המגן ועוד ועוד...
    חלק מבעיות אלה יכולות להסביר גם סטורציה על הצד הנמוך.

אני מציע לפנות לבדיקה אצל רופא המשפחה, שלאחר שיחה עמך ובדיקה גופנית יפנה לבירור המתאים, שיכלול מן הסתם בשלב הראשוני אקג ובדיקות דם לשלילת המצבים שציינתי. לאור עודף משקל וסטורציה נמוכה בבוקר, כדאי אולי לשלול גם אפשרות של דום נשימה בשינה. בהתאם לתוצאות הבירור הראשוני, רופא המשפחה יחליט על הצורך בבדיקות נוספות או הפניה לרופא יועץ מתאים.

שבת שלום ובריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אקו לב
    יואב
    28/05/2015

שלום

בת 65 , לא מעשנת, בעלת עודף משקל, סובלת מלח"ד ומטופלת בתרופות, כמו כן רמות סוכר גבוהות ומטופלת בגלוקופז'.
    מבצעת בדיקת עיניים שנתית בהתאם להוראת רופאת המשפחה.
    נשלחתי לבצע בדיקת אקו (לא בגלל תלונה כלשהי) ע"י רופאת המשפחה בגלל יתר לח"ד. (זו בדיקת האקו הראשונה שאני מבצעת בכלל)
    מצ"ב התוצאות, רציתי לשאול האם התוצאות תקינות? יש משהו שדורש בירור נוסף או מעקב כלשהו?

(חלק מהמשבצות ריקות, זה אומר שחלק מהפרמטרים לא נבדקו?)

תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    אקו לב

הוספת תגובה

• למיכל

ד``ר רפי ביצור
    29/05/2015

איני רואה ממצא מטריד מאד בתוצאות האקו. קיימות כמה חריגות קלות (כגון יתר לחץ דם ריאתי קל) שיתכן ודורשות התייחסות.

ההתייחסות לתוצאות כל בדיקה צריכה להיות ע"י הרופא שהפנה אליה, בקונטקסט של המטופל הספציפי (תלונותיו, הממצאים בבדיקה הגופנית ובבדיקות עזר אחרות...) ושל השאלה שבגינה בוצעה הבדיקה. לכן חשוב לפנות עם תוצאות האקו לרופאה שהפנתה אותך לבדיקה, על מנת לקבל הערכה מושכלת.

שבת שלום ובריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אקו לב

יואב
    29/05/2015

שלום

הממצא של יתר לחת דם ריאתי קל, הכוונה ל - GRADE 1-MILD DIASTOLIC DYSFUNCTION
    ?
    מה המשמעות של זה? האם זה ממצא "נורמלי" בקרב בני 65 ?
    ההפניה לאקו היא מרופאת המשפחה ולא בגלל תלונות או סימפטומים כלשהם אלא רק בגלל קיום יתר לח"ד במשך שנים (מקבלת תרופות).
    האם מספיק לחזור לרופאת משפחה או שיש צורך בייעוץ קרדיולוגי?

תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• למיכל

ד``ר רפי ביצור
    29/05/2015

הכוונה ל- Mild pulmonary hypertension

יכול בהחלט להיות חסר משמעות אך דורש התייחסות לא אינטרנטית. הייתי מתחיל מרופאת המשפחה שהפנתה לבדיקה.

שבת שלום ובריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה