פורום שומנים בדם, מחלות לב - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• LDL רצוי בנוכחות גורמי סיכון שונים
    צבי
    21/02/2016

שלום ד'ר

ברשותך שאלה חשובה לי, קצת רקע, גיל 57 25% היצרות בקרוטיס סובל מידיי פעם מאקסטרא סיסטולות לפני שנה היה מצב של PAF בעקבותיו טיפול בקרדילוג 1.25 וטמבקור 50 2 ליום יתר ל. ד. ערכים מישתנים של כ בין 120 וכ 130+ ליפעמים קפיצות של משהו כמו 140 סיסטולי לוקח מיקרופירין 75 ליפיטור 20 טריטייס10 ליום
    בערכי השומנים הייתה יציבות עד לפני שנה , עם סימבסטטין 20, הערכים היו כ כולסטרול כללי כ 135 HDL כ55 ו LDL כ 64 עד שיום אחד ערכי הLDL עלו ל87 ללא כל שינוי או סיבה סבירה בעקבות כך ובעקבות חולשת שרירים הוחלף לליפיטור 20 ה LDL ירד ל 64 כעבור 3 חודשים עלה ל 69, בבדיקה שנערכה כעת לאחר 9 חודשים הLDL הוא 86 אם כך שוב עליה, היות ויש לי כבר טרשת מוכחת בקרוטיס וגורמי סיכון כמו י ל ד באיזה ערך של LDL רצוי שאהיה?
    אני שמעתי כבר מזמן שיש לקרדיולוגים בארה'ב שלחולים עם גורמי סיכון טרשתיים רצוי להיות עם LDL נמוך מ70 גם אם לא עברו אירוע לבבי ראשוני, בכדיי לנסות להאיט את היתקדמות הטרשת שהיתגלתה אצלם, האם המלצה זו אומצה בקרב הקרדיולוגים בישראל? הכם ההמלצה חלה גם לחולה כמוני? במידה וכן, מה עליי לעשות?

תודה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• לצבי

ד``ר רפי ביצור
    22/02/2016

פורמלית, ההנחיות ממליצות טיפול עם ערכי מטרה של LDL פחות מ- 70 לאנשים שעברו אירוע (התקף לב, צנתור, אירוע מוחי וכו').

רבים סבורים כי מוצדק לנהוג כך גם במקרים כמו שלך, בהם לא היה אירוע אך יש עדות לטרשת עורקים התחלתית.

עם כל הזהירות שב"ייעוץ" אינטרנטי - המקרה שלך הוא גבולי. יש שהיו מעלים את מינון הטיפול שאתה מקבל, ויש שהיו מסתפקים במעקב של ערכי הכולסטרול ודופלר עורקי הצוואר.
    במקביל, חיוני, כמובן להקפיד על אורח חיים בריא (תזונה, פעילות גופנית באישור הרופא המטפל והימנעות מעישון) ואיזון כל שאר גורמי הסיכון, אם ישנם (סוכרת, יתר לחץ-דם וכו').

מציע לדון על המשך הטיפול עם הרופא המטפל. אם יישארו שאלות - ניתן לפנות למרפאת ליפידים.

בריאות שלמה!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כולסטרול גבוה מאוד אחרי רעלת הריון
    ליאת
    19/02/2016

לפני 3 שבועות ילדתי בניתוח קיסרי שהסתבך חטפתי רעלת הריון של אחרי ובדיקות הדם עומדות על מדדים לא נורמלים של 333ldl וגם שאר המדדים כמו לחץ דם מוגבר....קיבלתי ואזודיפ קומב 10 מג וליטורבה 20 מג ואספירין 75 מג , יש לציין שאני בקושי אוכלת כך שזה לדעתי לא קשור לתזונה, איך זה יכול להיות מה עליי לעשות והאם נכון שילוב התרופות, אשמח לתשובה/עזרה

הוספת תגובה

• המשך

ליאת
    19/02/2016

אני בת 39 שוקלת 61 קג ירדתי 12 קג ב3 שבועות איך זה ייתכן שהגוף ככה "משובש"? האם הגוף מייצר בעצמו ?? כי אני כמעט ולא אוכלת אז לא נראה לי שזה קשור לתזונה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לליאת

ד``ר רפי ביצור
    20/02/2016

ערכי הכולסטרול אכן גבוהים ודורשים התייחסות. יש לשים לב לכמה דברים:

1. רמת הכולסטרול נוטה לעלות בהריון, בייחוד בנשים בהן היתה נטיה לרמה גבוהה עוד קודם לכן (האם היו רמות גבוהות עוד טרם ההריון?). ירידה בערכי הכולסטרול מתרחשת כחודש לאחר הלידה, אולם זהו ממוצע - יש נשים שאצלן זה לוקח יותר זמן.
    2. רעלת הריון מלווה לעתים בהפרשת כמות מרובה של חלבון בשתן. הפרשת חלבון בשתן יכולה לגרום לעליה בערכי הכולסטרול. האם זה המצב אצלך?
    3. רעלת הריון מלווה לעתים בהפרעה בתפקודי הכבד. הפרעה בתפקודי הכבד יכולה לגרום לעליה בערכי הכולסטרול. האם זה המצב אצלך?

אם רמת הכולסטרול לא תרד בשבועות הקרובים, מציע לפנות למרפאת ליפידים.

שבת שלום ובריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מה ניתן לעשות כאשר הLDL בדם עולה
    יעקב
    16/02/2016

אני בן 60 לוקח ליפיטור 20 כשנה וחצי, הייתה לי טרובוזה ברגליים לפני 20 שנה, ודופלר ורידי רגליים מראה על רבדים טרשתיים באותו מקום , סוג של היצרות כ 30% הLDL בבדיקות הדם היה סביר עד כה משהו כמו 60 לאחרונה משום מה הוא קפץ ל90 בלי שהישתנה משהו במינון או בצורת השימוש של התרופה, מה כדאי לעשות במקרה כזה? כדיי לקבל רמה קודמת של LDL? מינון יותר גבוה? להחליף כדור? לשנות משהו?
    תודה רבה

הוספת תגובה

• ליעקב

ד``ר רפי ביצור
    17/02/2016

במגבלות תשובה בפורום אינטרנטי:-
    בסה"כ רמת ה- LDL סבירה.
    אם לא עברת התקף לב, צנתור או אירוע מוחי, ובבדיקות דופלר חוזרות של עורקי הרגליים אין התקדמות של ההיצרות - לא בטוח שיש צורך בשינוי המינון.

אורח חיים בריא (תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה לאחר קבלת אישור מרופא המשפחה והימנעות מעישון) - מומלצים תמיד.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה בקשר לצורת השימוש בליפיטור
    רוזה
    16/02/2016

שלום רב לרופא אני רוצה בבקשה לישאול בנוגע לתרופת הליפיטור לשומני הדם, כדיי שהיעילות תיהיה מירבית, איך ליטול את התרופה? באיזו שעה מומלץ? האם מותר לשתות או לאכול אחרי הנטילה שלה? האם יש צורת נטילה או נטילה בשעות כלשהן ביממה שמורידות מהיעילות שלה? חן חן

הוספת תגובה

• לרוזה

ד``ר רפי ביצור
    17/02/2016

עדיף לקחת ליפיטור בערב.
    אין חשיבות אם לפני או אחרי אוכל.
    עדיף להימנע מצריכת אשכוליות העלולות לגרום לתופעות לוואי.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חשתי כאב מסוים בימים האחרונים וזה מלחיץ אותי ומפחיד
    צבי
    14/02/2016

שלום ד'ר אני בן 57, עם MVP מינורי, י.ל.ד. ותופעת פעימות מוקדמות, שמציקה לי מידיי פעם, לפני שנה וחצי עברתי PAF בעקבותיו קיבלתי טומבקור 50 2 ליום, עם קרדילוג 1.25 מינון נמוך של הקרדילוג בכלל שיש לי בראדיקרדיה.יתר שומני דם- מאוזן והיצרות קרוטיס בעורק אחד 25% . מזה כמה ימים שהתחלתי לחוש כאב מסוים שמזכיר דקירה אבל לא תמיד כי הכאב השתנה גם לכאב שלא מזכיר דקירה כאב לא חזק שהופיע במשך כ 4 ימים למשך כמה שניות כאב שבא והולך בא והולך באיזור הצלעות משמאל בקו שמתחת לבית השחי, כאילו במוקד ליד הפיטמה אך בעומק בית החזה, אתמול זה שוב הופיע כשעה אחרי הליכה בשכונה,כאב שבא והולך, הפעם זה הטריד יותר אז לקחתי אקמול כדיי לבדוק האם זה יחלוף, כעבור חצי שעה זה קצת נחלש, אבל לא הפסיק, התחלתי להלחץ מזה , חיכיתי עוד ואז התחלתי לחוש כאב יותר חזק ואז הופיעו לי מחשבות שזה אולי מהלב כי האקמול לא משפיע, כעבור 3 שעות הכל נחלש ונפסק, היום לא ממש הרגשתי את זה, אך ביקרתי אצל רופא המשפחה, עשיתי א.ק.ג. שהיה תקין, הרופא אמר שלא חושב שזה לבבי, ושאל האם עברתי מיפוי לב מתי שהוא ומה הבדיקות שעשיתי, הזכרתי לו שהיה לי הולטר לב לפני 4 חודשים ואקו לב לפני כשנתיים וחצי, רשם לי רוקסט +, וחזרתי הבייתה, שאלתי , ממה זה יכול להיות?האם צריך לעשות משהו בנידון?בדיקות? או לחכות עם הסיפור לראות מה יהיה, אולי זה היה משהו חולף אשמח לקבל עצה

הוספת תגובה

• לצבי

ד``ר רפי ביצור
    15/02/2016

החשש מובן, אך ודאי תבין כי זה בדיוק סוג השאלות שלא ניתן לענות עליהן בפורום אינטרנטי.
    אם הכאב נמשך - יש לפנות לבדיקת רופא שיתרשם ויחליט מה צריך לעשות.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תוצאות בדיקות דם . כולסטרול, טריגליצרידים
    שלומית
    14/02/2016

שלום רב!
    אני בת 57 ולפני כשבוע עשיתי בדיקות דם כלליות
    התוצאות:
    glucos- 95
    cholesterol-231
    triglycerides-87
    hdl-cholesterol-86
    non hdl cholestero-144
    ldl-cholesterol-127.1
    רופא המשפחה ממליץ על תרופה סימבקסון 20 מיליגרם.
    לעניות דעתי התוצאות הן טובות ואין לי מושג מה הסיבה לקחת את התרופה
    השאלות שלי:
    1) מה דעתכם על התוצאות? האם הן תקינות?
    2)איזה תופעות לוואי יכולות להיות לסימבקסון? יש לי פחד להתחיל לקחת את התרופה
    בתודה רבה מראש!

הוספת תגובה

• לשלומית

ד``ר רפי ביצור
    14/02/2016

הצורך בטיפול נקבע עפ"י הערכת הסיכון למחלת לב. הערכת סיכון זו מתבססת על מכלול הנתונים הכוללים גיל, מין, עישון, לחץ-דם, סוכרת, ערכי שומני הדם השונים, סיפור משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר ועוד - נתונים אותם לא ציינת. לעתים, כאשר המצב "גבולי", אנו נעזרים גם בבדיקות נוספות.

סימבקסון היא תרופה בטוחה מאד. לעתים היא גורמת לכאבי שרירים החולפים עם הפסקתה. אם יש בה צורך - ניתן לקחתה ללא חשש.

מציע לברר עם רופא המשפחה את הסיבה להמלצתו. אם יישארו שאלות - ניתן לפנות למרפאת ליפידים.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה ושאלה נוספת

שלומית
    14/02/2016

תודה על התשובה.
    יש לציין שאני לא מעשנת ואין סיפור משפחתי של לב.
    לחץ הדם שלי תקין לגמרי.120/80 ובסביבות האלה.
    אני לא נוטלת שום כדורים.
    לגבי שומנים אחרים בדם אשמח אם תציין את שמם כדי שאבדוק בבדיקות
    בכל מקרה אתייעץ עם הרופא שלי
    בתודה
    שלומית

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לשלומית

ד``ר רפי ביצור
    14/02/2016

אם אכן כך - לא ברור לי מדוע סבר רופא המשפחה שיש צורך בטיפול תרופתי וכדאי לברר איתו.

כל שומני הדם שיש לבדוק נבדקו בבדיקה שצירפת.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה!

שלומית
    15/02/2016

תודה רבה! יישר כח!
    אברר עם הרופא שלי כעצתך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקות דם כולסטרול וסטטינים .......................
    שי
    12/02/2016

שלום .אני בן 51 ללא מחלות לב .לפני שנתיים ארוע חד פעמי של פירפור פרוזדורים שחלף עצמאית וללא טיפול כיום.לא מעשן ולא שותה אלכוהול.בבדיקת דם : כולסטרול 222 , LDL 144 , HDL50 ,NHDL171 ,סוכר 96 . האם זה מצריך טיפול בסטטינים.תודה.

הוספת תגובה

• לשי

ד``ר רפי ביצור
    12/02/2016

הצורך בטיפול נקבע עפ"י הערכת הסיכון למחלת לב. הערכת סיכון זו מתבססת על מכלול הנתונים הכוללים גיל, מין, עישון, לחץ-דם, סוכרת, ערכי שומני הדם השונים, סיפור משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר ועוד. לעתים, כאשר המצב "גבולי", אנו נעזרים גם בבדיקות נוספות.

אם אין לך מחלת לב פרט לאירוע החד-פעמי של הפרפור או גורמי סיכון נוספים - לא בטוח שיש צורך בסטטינים. תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה (לאחר קבלת אישור מרופא המשפחה) והימנעות מעישון - מומלצים בחום תמיד.

מציע לפנות לרופא המשפחה להערכת סיכון מסודרת והחלטה על צורך בטיפול לפי זה. אם יישארו שאלות - ניתן לפנות למרפאת ליפידים.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עומס על הלב
    דורון
    26/01/2016

שלום

האם לעומס על הלב יש השלכות לטווח הארוך על תפקוד ובריאות הלב?
    אדם שיש לו דופק 60 במנוחה הלב שלו יתפקד יותר טוב בגיל מבוגר מאשר מי שיש לו דופק 100 במנוחה? מבחינת פוטנציאל של הלב הוא יאריך ימים יותר?
    הדבר נכון הן לגבי הבדלים בדופק במנוחה, וכן לגבי אנשים שעובדים בעבודה מאומצת.

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    עומס על הלב

הוספת תגובה

• לדורון

ד``ר רפי ביצור
    26/01/2016

לאנשים בעלי כושר גופני טוב כתוצאה מפעילות גופנית סדירה יש בדרך כלל דופק איטי יותר וסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תוצאות בדיקות לילד
    הילי
    24/01/2016

שלום,
    קיבלנו תוצאות בדיקת ביוכימיה בדם שערכנו לילדנו בן 3 (בעקבות ארוע פרכוס לא ברור ותוצ' EEG וMRI לא תקינות). בתוצ' הבדיקה יש כמה דברים שלהבנתי קשורים ללב ויצאו מחוץ לנורמה, עד התור לרופא, אשמח לקבל הסבר לענין..
    הבדיקות:
    LDH - 347.00 IU/I
    CK - 269.00 IU/I
    CK-MB - 38.00 IU/I
    אשמח לקבל פיענוח או הסבר קצר האם זה תקין או?
    תודה!

לקביעת תור
    סגירה
    תוצאות בדיקות לילד

הוספת תגובה

• להילי

ד``ר רפי ביצור
    24/01/2016

שאלתך חורגת מנושאי פורום זה. התוצאות שפירטת אינן קשורות לשומני הדם.
    מציע לפנות לרופא הילדים המטפל.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עורקי הלב
    ישראל
    22/01/2016

שלום

כשמבצעים עיסויים לאדם עם אוטם בלב, איך עוזרים העיסויים אם העורק בעצם סתום? האם העיסוי מועיל גם לעורק החסום או רק לעורקים שנשארו פתוחים?

בזמן ביצוע צנתור בלב, בין אם צנתור דחוף או שלא, הכלים עצמם תופסים את נפח כלי הדם, זה לא פוגע בלב אם מדובר בצנתור מורכב וממושך (בפרט בצנתורים של החלפת מסתמים)?

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    עורקי הלב

הוספת תגובה

• עורקי הלב - תגובה

ד``ר רפי ביצור
    24/01/2016

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לעופר

ד``ר רפי ביצור
    24/01/2016

עיסויי לב לא נועדו לפתוח עורקים סתומים, ולא כל מי שלוקה בהתקף לב זקוק להם. העיסויים נועדו למצבים בהם יש דום לב - הלב אינו מתכווץ ואינו מזרים דם לאיברי הגוף. במצב זה, העיסויים מאפשרים מידה מסוימת של הזרמת דם מהלב עד החזרת התכווצות הלב באמצעים אחרים (מכת חשמל, תרופות ועוד - הכל לפי סיבת דום הלב).

הצנתרים בהם משתמשים מאפשרים את המשך זרימת הדם בעת ביצוע הפרוצדורה (לעתים יש הפרעה זמן קצר מאד שאינו גורם לנזק).

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקות דם
    יהודה
    20/01/2016

שלום דוקטור,
    אני בן 36 לוקח כדור סימבקסון מדיי ערב של 20 מ"ג
    להלן תוצאות דם שעשיתי אתמול.
    כולסטרול כללי - 153
    כולסטרול LDL 70.5
    כולסטרול HDL -40
    טרגלצירידם - 210
    סוכר - 96
    האם בדיקות אלה תקינות?
    ואשמח לתשובה בנשוא של בדירה של ALT GPT
    התוצאה יצאה 39. והרף הוא 0-37
    מזה הבדיקה הזאת? והאם זה תקין? רק בידקה זאת יצאה מעבר לגרף.

תודה!!

לקביעת תור
    סגירה
    בדיקות דם

הוספת תגובה

• ליהודה

ד``ר רפי ביצור
    20/01/2016

רמת הכולסטרול ה"רע" (LDL) מצוינת

רמת הטריגליצרידים מעט גבוהה - מומלץ לפנות ליעוץ תזונתי ולעסוק בפעילות גופנית באופן סדיר (לאחר קבלת אישור מרופא המשפחה).

ההפרעה המינימלית בתפקודי הכבד (GPT) קרוב לודאי אינה משמעותית, אך כדאי להתייעץ ברופא המשפחה, לו יש את כל האינפורמציה (מה היו הבדיקות הקודמות? האם בוצע אולטראסאונד כבד? ועוד).

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקות דם

יהודה
    20/01/2016

יש אפשרות שבדיקת הכבד קצת מהרף מגלל תופעת לוואי של הכדור לכולסטרול?

תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ליהודה

ד``ר רפי ביצור
    20/01/2016

יתכן, אולם אם זה המצב - החריגה המינימלית היא חסרת משמעות ואינה מעידה על פגיעה כבדית, ולכן אינה מצריכה שינוי של הטיפול.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה איש יקר

יהודה
    20/01/2016

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טיפול בטוסטוסטרון ורמות שומנים בדם
    יהודה
    18/01/2016

שלום

האם טיפול בטוסטוסטרון גורם לעליה ברמות השומנים בדם?
    באלו מהם? כולסטורול? טרגילצרידים?
    למה זה? והאם יש דרך למנוע את זה?
    לכאורה זה שיקול אם לטפל או לא כי זה מעלה את הסיכון לתחלואה לבבית.

תודה

הוספת תגובה

• ליהודה

ד``ר רפי ביצור
    20/01/2016

שאלת הקשר בין טיפול בטסטוסטרון ומחלות לב וכלי-דם היא שאלה הנמצאת במחלוקת עזה.

ה- FDA הוציא אזהרה בדבר אפשרות לעליית הסיכון למחלות לב וכלי-דם עם טיפול בסטסוסטרון, אולם לא מעטים סבורים שאזהרה זו אינה נסמכת על מידע אמין ומוצק.

מציע להתייעץ באנדוקרינולוג על מנת לוודא קודם כל שיש צורך בטיפול.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הטיפול בטסטוסטרון

שימרית
    20/01/2016

הטיפול בטסטוסטרון עשוי להוביל לעליה ברמות השומנים בדם.
    כולסטרול הוא רכיב חיוני מאוד לבריאות הכללית.
    הטיפול במינונים גבוהים של ההורמון
    טסטוסטרון עשויים לגרום לעלייה ברמות
    השומנים בדם - לרבות הכולסטרול....

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אספירין
    ישראל
    14/01/2016

שלום

1. האם נכון שהגורם להתקפי לב/אוטם זה לא הצרות העורק אלא קרע ברובד הטרשתי של העורק שכתוצאה מכך נוצר תהליך של קרישת שם, והקריש דם הוא זה שחוסם את מעבר הדם וגורם לאוטם?

2. א"כ הסיכון להתקף לב קיים בלי קשר לדרגת ההצרות, וגם כאלו שבבדיקות כמו אקו במאמץ יוצא תקין, הם בעצם באתה דרגת סיכון כמו כאלו שסובלים מרמת הצרות קשה ואיסכמיה?

3. האם בכדי למנוע את הסכנה של התפתחות קריש דם במקרה של קרע ברובד הטרשתי ובעצם למנוע את התקף הלב התרופה אספירין מספיקה?
    והאם מינון מינמלי של 75 מ"ג יעיל לזה? מה בעצם ההבדל בין המינונים?

תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    אספירין

הוספת תגובה

• לאלי

ד``ר רפי ביצור
    14/01/2016

1. האם נכון שהגורם להתקפי לב/אוטם זה לא הצרות העורק אלא קרע ברובד הטרשתי של העורק שכתוצאה מכך נוצר תהליך של קרישת שם, והקריש דם הוא זה שחוסם את מעבר הדם וגורם לאוטם?

- הגורם להתקפי לב הוא אכן לרוב קרע ברובד טרשתי. הרובד הטרשתי הזה לעתים גורם להיצרות משמעותית, אך לא בהכרח - לעתים ההיצרות היא אכן קלה בלבד.

2. א"כ הסיכון להתקף לב קיים בלי קשר לדרגת ההצרות, וגם כאלו שבבדיקות כמו אקו במאמץ יוצא תקין, הם בעצם באתה דרגת סיכון כמו כאלו שסובלים מרמת הצרות קשה ואיסכמיה?

- אכן, אין כל הוכחה שביצוע מבחני מאמץ למיניהם ואף צנתור (שלא בזמן התקף לב) מפחיתים את הסיכון להתקפי לב. מי שבבדיקת הדמיה נמצא שיש לו טרשת עורקים בדרגה כלשהי נמצא בסיכון. הדרך להפחית את הסיכון היא אימוץ אורח חיים בריא (תזונה, פעילות גופנית, הימנעות מעישון), ושליטה טובה על כל גורמי הסיכון (כולסטרול ושומני הדם, לחץ דם, סוכרת).

3. האם בכדי למנוע את הסכנה של התפתחות קריש דם במקרה של קרע ברובד הטרשתי ובעצם למנוע את התקף הלב התרופה אספירין מספיקה?
    והאם מינון מינמלי של 75 מ"ג יעיל לזה? מה בעצם ההבדל בין המינונים?

- באנשים הנמצאים בסיוכון מקובל לתת אספירין, אם כי אין הוכחה חד משמעית שהוא עוזר במי שלא חווה התקף לב. אספירין בלבד אינו מספיק - ראה תשובה לשאלה 2.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אספירין

ישראל
    15/01/2016

שלום

הרובד הטרשתי גורם להצרות שהולכת ומחמירה במידה ולא מטפלים בגורמי הסיכון, האם לזה הכוונה?
    בכל מקרה, ההצרות היא לא זו שמביאה להתקף לב אלא היא גורמת לתעוקת חזה והגבלה בפעילות, כלומר ההצרות היא סיבה לתלונות בעיקר ולא מסוכנת לכשלעצמה?

לגבי הטרשת, יש אנשים מבוגרים (40+) שאין להם בכלל טרשת?
    בעצם כל בדיקות ההדמייה הרגילות שעושים כמו מיפוי ואקו במאמץ ויוצא תקין אין בהם בעצם אינקידציה לשלול אפשרות להתקף לב, אז מדוע הדעה הרווחת אצל אנשים שאם מבחן מאמץ או מיפוי תקינים אז אפשר להיות רגועים?

מה ההבדל בין מי שחווה התקף לב למי שלא חווה מבחינת התועלת בטיפול באספירין?

אני נוטל באופן קבוע אספירין במינון של 75 מ"ג כבר כמה שנים טובות בגלל המלצה של נוירולוגית עקב חשד שהיה לה בבדיקה נוירולוגית וכן קרדיולפין חיובי בבדיקת דם.

אחדד את השאלה לגבי הקשר של האספירין בנוגע לקריש דם.
    העובדה שאני נוטל אספירין במינון נמוך תמנע בוודאות יצירת קריש דם במקרה של חלילה קרע ברובד הטרשתי? (שהרי הסכנה הקריטית היא הקריש שחוסם ולא ההצרות של העורק כתוצאה מהטרשת עצמה)

תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לאלי

ד``ר רפי ביצור
    15/01/2016

הרובד הטרשתי גורם להצרות שהולכת ומחמירה במידה ולא מטפלים בגורמי הסיכון, האם לזה הכוונה?
    בכל מקרה, ההצרות היא לא זו שמביאה להתקף לב אלא היא גורמת לתעוקת חזה והגבלה בפעילות, כלומר ההצרות היא סיבה לתלונות בעיקר ולא מסוכנת לכשלעצמה?

- הטיפול בגורמי הסיכון עשוי להאט ואף לעצור את התקדמות ההיצרות ומקטין את הסיכון לקרע ברובד הטרשתי ולכן מפחית את הסיכון להתקף.
    היצרות קלה אכן אינה גורמת לתלונות, אך היא עלולה להיות האתר בו יתרחש קרע של הרובד הטרשתי שיביא לאוטם.

לגבי הטרשת, יש אנשים מבוגרים (40+) שאין להם בכלל טרשת?
    בעצם כל בדיקות ההדמייה הרגילות שעושים כמו מיפוי ואקו במאמץ ויוצא תקין אין בהם בעצם אינקידציה לשלול אפשרות להתקף לב, אז מדוע הדעה הרווחת אצל אנשים שאם מבחן מאמץ או מיפוי תקינים אז אפשר להיות רגועים?

- יש אנשים כאלה, והם אפילו הרוב.
    לגבי מבחני המאמץ - זו בדיוק הסיבה שאין כל המלצה לבצע אותם כמבחני סקר, אלא לבירור תלונות מחשידות בלבד. אפשר ורצוי תמיד להיות רגועים, במיוחד אם מקפידים על אורח חיים בריא ועל טיפול בגורמי הסיכון, אם ישנם.

מה ההבדל בין מי שחווה התקף לב למי שלא חווה מבחינת התועלת בטיפול באספירין?

- כל המחקרים הראו תועלת בהפחתת הסיכון באלה שעברו התקף. באלה שלא, גם אלה שבסיכון - התועלת שנצפתה היתה קטנה יותר ובחלק מהמחקרים היא לא עלתה על הנזק שבתופעות הלוואי. עדיין, באנשי בסיכון גבוה להתקף לב ושהסיכון לתופעות לוואי מאספירין (בעיקר דימום) הוא נמוך - אנחנו נוהגים לטפל.

העובדה שאני נוטל אספירין במינון נמוך תמנע בוודאות יצירת קריש דם במקרה של חלילה קרע ברובד הטרשתי?

- אין ודאות ברפואה. נטילת אספירין מפחיתה את הסיכון, אך שום דבר לא מפחית את הסיכון לאפס.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אספירין

ישראל
    15/01/2016

שלום

הטיפול בגורמי הסיכון מקטין את הסיכון לקרע ברובד הטרשתי בגלל שהוא מונע החמרה בהצרות או לכשלעצמו ובלי קשר לרמת ההצרות?

איך אדם יכול לדעת אם יש לו טרשת? (כמובן מבלי לעבור צנתור)
    הרופא כתב שלרוב האנשים אין טרשת, איך בעצם יודעים את זה? הרי לאנשים בריאים לא עושים צנתור.
    (ובדיקות כו מיפוי ומבחני מאמץ ואקו מאמץ לא נותנים מידע לגבי קיום טרשת)

ושאלה פרקטית ומתבקשת.
    כאשר מדובר בצנתור מתוכנן, הוא בא בעיקר בכדי להקל על סבלו וכאביו של אדם ואיכות חייו.
    כאשר מדובר בצנתור דחוף כתוצאה מאוטם, שהאוטם עצמו הוא תוצאה של קריש דם ולא ההצרות לכשלעצמה.
    א"כ מדוע בצנתור כזה עושים הרחבה וסטנט? הרי כל מה שהיה צריך לעשות זה לשלוף/להמיס את קריש הדם שחוסם את העורק וגרם להתקף הלב, לא כך?
    זה הרי מה שעושים בצנתור מוחי כשיש אירוע מוחי על רקע של חסימה בכלי דם במוח.

תודה רבה
    ושבת שלום

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לאלי

ד``ר רפי ביצור
    15/01/2016

הטיפול בגורמי הסיכון מקטין את הסיכון לקרע ברובד הטרשתי בגלל שהוא מונע החמרה בהצרות או לכשלעצמו ובלי קשר לרמת ההצרות?

- גם וגם

איך אדם יכול לדעת אם יש לו טרשת? (כמובן מבלי לעבור צנתור)
    הרופא כתב שלרוב האנשים אין טרשת, איך בעצם יודעים את זה? הרי לאנשים בריאים לא עושים צנתור.
    (ובדיקות כו מיפוי ומבחני מאמץ ואקו מאמץ לא נותנים מידע לגבי קיום טרשת)

מס' מחקרי אוכלוסיות השתמשו בבדיקת CT של העורקים הכליליים. זו גם הדרך לדעת אם יש טרשת ללא צנתור, באותם אנשים בהם קיים חשד לקיומה ותוצאות הבדיקה עשויות לשנות את ההמלצות הטיפוליות.

מדוע בצנתור כזה עושים הרחבה וסטנט? הרי כל מה שהיה צריך לעשות זה לשלוף/להמיס את קריש הדם שחוסם את העורק וגרם להתקף הלב, לא כך?

בעת התקף לב הדבר החשוב ביותר הוא לפתוח את העורק החסום מהר ככל האפשר. בשנות ה- 80 של המאה שעברה אכן נהגו לתת חומרים ממיסי-קריש. לחומרים אלה לוקח מס' שעות עד שהם ממיסים את הקריש, בעוד שסטנט מביא לפתיחה מהירה יותר של העורק, העמידה יותר לאורך זמן. ""שלליפה" של הקריש מסובכת יותר טכנית, ואינה נותנת תוצאות טובות יותר בעורקים הכליליים.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה לסיום הדיון

ישראל
    19/01/2016

שלום

אין מילים להודות על ההסברים ומאור הפנים של הרופא.

בעצם מבחינת האפשרות ללקות באירוע לבבי, אין הבדל בין מי שיש לו הצרות של 70 אחוז ומעלה שגורמת לאיסכמיה לבין מישהו עם הצרות של 30 אחוז ללא כל תופעות?

מבלי לעשות צנתור, אדם יכול לדעת אם יש לו טרשת? זה משהו שיש לכולם עם הגיל? כי א"ככל אדם בעצם בסיכון לקבל התקף לב ובלי קשר לרמת שכבת הרובד.
    בעצם זה אומר שגם אנשים שנדמה להם שהם בריאים ולא סובלים ממיחושים בחזה ובדיקות ההדמייה שלהם תקינות, הם יכולים לקבל ביום בהיר התקף לב כמו חולי לב.

האם ידוע מה הטריגר שיוצר את הקרע ברובד הטרשתי שמביא לאוטם לבבי בגלל הקריש שנוצר על גבי הקרע?

ולגבי עניין ה"שליפה" בצנתור. למה בצנתור מוחי זה עובד ושם לא עושים הרחבה עם בלון, ובצנתור בלב לא שואבים את הקריש אלא מרחיבים עם בלון ושמים סטנט, הרי המיקום של ההתקף לא קשור לרמת ההצרות, מה גם שיכול להיות שרמת ההצרות שם לא היתה גבוהה וכל הבעיה זה רק הקריש.
    מה קורה לקריש בשיטה הקיימת שלא מוציאים את הקריש?

תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לאלי

ד``ר רפי ביצור
    19/01/2016

בעצם מבחינת האפשרות ללקות באירוע לבבי, אין הבדל בין מי שיש לו הצרות של 70 אחוז ומעלה שגורמת לאיסכמיה לבין מישהו עם הצרות של 30 אחוז ללא כל תופעות?

- בהנחה שזו ההיצרות היחידה (במקרים רבים יש מס' היצרויות בדרגות חומרה שונות) ושכל גורמי הסיכון זהים - הסיכון אכן דומה.

מבלי לעשות צנתור, אדם יכול לדעת אם יש לו טרשת? זה משהו שיש לכולם עם הגיל? כי א"ככל אדם בעצם בסיכון לקבל התקף לב ובלי קשר לרמת שכבת הרובד.
    בעצם זה אומר שגם אנשים שנדמה להם שהם בריאים ולא סובלים ממיחושים בחזה ובדיקות ההדמייה שלהם תקינות, הם יכולים לקבל ביום בהיר התקף לב כמו חולי לב.

- כפי שציינתי בתשובה קודמת, אם יש חשד והתשובה עשויה לשנות את הטיפול - ניתן לבצע CT של העורקים הכליליים (המספקים דם ללב). אם הבדיקה מראה היעדר מוחלט של טרשת - הסיכון להתקף לב בשנים הקרובות נמוך מאד (אם כי אינו אפס - כפי שציינתי כבר אין ודאות מוחלטת בחיים בכלל וברפואה בפרט). הדרך הטובה ביותר להקטין את הסיכון - אורח חיים בריא ושליטה אופטימלית ככל האפשר על גורמי הסיכון.

האם ידוע מה הטריגר שיוצר את הקרע ברובד הטרשתי שמביא לאוטם לבבי בגלל הקריש שנוצר על גבי הקרע?

- כל היודע את התשובה לשאלה זו מתבקש ליצור קשר בדחיפות עם מלך שבדיה לצורך תיאום קבלת פרס נובל לרפואה...
    וברצינות - יש מס' חשודים אך הוכחות חד משמעיות - אין.

ולגבי עניין ה"שליפה" בצנתור. למה בצנתור מוחי זה עובד ושם לא עושים הרחבה עם בלון, ובצנתור בלב לא שואבים את הקריש אלא מרחיבים עם בלון ושמים סטנט, הרי המיקום של ההתקף לא קשור לרמת ההצרות, מה גם שיכול להיות שרמת ההצרות שם לא היתה גבוהה וכל הבעיה זה רק הקריש.
    מה קורה לקריש בשיטה הקיימת שלא מוציאים את הקריש?

- התשובה הכי טובה שאני יכול לתת היא "ככה". ניסו את שתי האופציות, ובעורקי הלב עבדה משום מה אופציה א' ובעורקי המח - דווקא אופציה ב', והחליטו לעשות את מה שעובד...יתכן שהדבר נובע מהבדלים מבניים בעורקים, ממנגנונים מעט שונים של היווצרות הטרשת והקריש, או מסיבות אחרות שאיננו מודעים להן נכון להיום.
    כאשר שמים סטנט "דוחסים ומועכים" את הקריש והטרשת אל הדופן כדי לפתוח את העורק. במקביל נותנים במהלך הצנתור ואחריו חומרים מונעי קרישה כדי למנוע היווצרות קריש חדש.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הולטר לב בזמן חולי
    ציפי
    13/01/2016

בת 56. הופניתי להולטר לב בגלל תלונה של הרגשת דפיקות לב. ארגומטריה ואקו תקינים. שמו לי הולטר לב ואחרי שעתיים התחלתי להרגיש כאבי גרון נזלת מעט התעטשות ושיעול וחולשה ולא היה לי חום (בדרך כלל איני מפתחת חום במחלות).האמת , לא הרגשתי יותר דפיקות לב, ממה שאני מרגישה שלאור זה הופניתי .בלילה היה קשה לי להרדם וקמתי לשרותים כמה פעמים ובין לבין נרדמתי .שאלתי היא, האם זה שהייתי חולה כפי שתארתי ועשיתי הולטר באותו זמן ,יכול להשפיע על תוצאות הולטר לב?תודה ענקית על הסבלנות!

לקביעת תור
    סגירה
    הולטר לב בזמן חולי

הוספת תגובה

• לציפי

ד``ר רפי ביצור
    13/01/2016

ניתן לבצע את הבדיקה והתוצאות יהיו אמינות.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקת דם BNP
    יקי
    12/01/2016

שלום רב
    למען קביעת דרגת אי ספיקה דיאסטולית , רמה של 715 BNP לאיזה דרגת חומרת אי ספיקה היא נחשבת ?
    קלה , בינונית , חמורה , או דרגה אחרת ?
    בברכה יקי

לקביעת תור
    סגירה
    בדיקת דם BNP

הוספת תגובה

• ליקי

ד``ר רפי ביצור
    12/01/2016

לא פירטת את היחידות ואת ערכי הנורמה של המעבדה.

בהנחה והיחידות הן ננוגרם לליטר (או פיקוגרם למילילטר), ברוב המעבדות ערך זה נחשב גבוה ומחשיד לקיום אי ספיקת לב. בדיקה זו אינה מאפשרת להבדיל בין אי ספיקה סיסטולית לדיאסטולית - האבחנה הזו היא על סמך אקו לב.

חומרת אי ספיקת הלב לא נקבעת רק ואפילו לא בעיקר לפי תוצאת הבדיקה, אלא לפי חומרת הסימפטומים והמגבלה התפקודית.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה