מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
מנהל הפורום

- מה משמעות מועד זה לגבי העובר?ד``ר אריק האס02/05/2011
ד"ר נכבד,
בבדיקת CMV שנערכה בשבוע 6-7 התקבלה תוצאה שלילית.
בשבוע ה-26 התבצעה בדיקה נוספת ותוצאותיה להלן:
CMV IgM (Add-VIDAS) CMV Igm - Positive
CMV IgG - 0.40 borderline IU/ml
CMV IgM - Positive
CMV AVIDITY - Index לא ניתן לחשב
שלושה שבועות לאחר מכן, בדיקה נוספת שתוצאותיה:
CMV IgM (Add-VIDAS) CMV Igm - Positive
CMV IgG - Positive>10 IU/ml
CMV IgM - Positive
CMV AVIDITY - 0.29 Borderline index
1) האם ניתן לשער את מועד/שבוע ההדבקה?
2) מה משמעות מועד זה לגבי העובר?
אודה לך על תשובתך המהירה,* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
cmv בהריון - תגובה
ד''ר אריק האס06/05/2011הילה,
תודה על השאלה. לפי הבדיקות נדבקת בCMV בין שתי הבדיקות, לא ניתן לשער בדיוק מתי אלא אם היית בחשיפה עם מישהו ידוע (ילד עם חום ממושך, עובדת בגן ילדים). אם זה היה בשליש הראשון של הריון, זה יכול להשפיע על העובר. תתיעצי עם רופא נשים והוא יכול להפנות אותך למומחה יותר בזיהומים מולדים כדי להמליץ על תוכנית אבחנתית\טיפולית.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- צהבת נגיפית Bנועה01/05/2011
שלום רב,
בני בן שבעה חודשים וכשנולד החלטתי לא לחסנו נגד צהבצ נגיפית בגלל שלהבנתי ההדבקה היא ממזרקים ויחסי מין ואורך חיי החיסון הוא 7 שנים כך שלא סביר שיידבק בשנתו הראשונה לפחות.(אני אינני נושאת את הנגיף) עכשיו הוא צריך להיכנס לגן והאחות בטיפת החלב ציינה שמצאו כי אפשר להידבק גם מרוק והחלפת מוצצים בין תינוקות, חיפשתי מחקרים בנושא ולא מצאתי,
האם זה נכון והאם כדאי לחסנו לפני הכניסה לגן (אני מעדיפה כמה שפחות חיסונים במיוחד אם אפשר לדחות אותם)
תודה רבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
צהבת נגיפית B - תגובה
ד''ר אריק האס06/05/2011נועה,
תודה על השאלה. יש מקרים של העברה של צהבת B דרך רוק וחפצים. זה נדיר אבל זה קורה. ילד שנדבק עם צהבת B יש לו אחוז יותר גבוה להסתבך עם צמקת של הכבד ולכן כדאי לחסן אותו בהקדם האפשרי. יש מצב שילד צריך מנת דם דחוף, או ששוכחים ואז בגיל 13 מקיים יחסי מין ונדבק ומסתבך בלי סיבה. לכן לא כדאי לאחר את המועד עד ש"צריך".
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תופעות לוואי חיסון MMRVאודליה01/05/2011
שלום,
ביום חמישי בני בן השנה קבל את חיסון ה MMRV, ביום שישי בתחיל להשתעל (הוא גם סובל מברונכיטיס שהייתה עד עכשיו ברגיעה) והיום החלה נזלת, האם יש קשר? ואם כן מתי זה אמור לחלוף?
תודה רבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
תופעות לוואי חיסון MMRV - תגובה
ד''ר אריק האס06/05/2011אודליה,
תודה על השאלה. קשה לדעת אם סימנים כאלה קשורים לחיסון, כי יש וירוסים שגורמים לתופעות זהות. בד"כ אירועים של נזלת ושיעול חולפים תוך 3-5 ימים אלא אם יש סיבוך (דלקת אוזניים, דלקת ריאות, וכו').
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- דחיית החיסונים של גיל שנהליאת30/04/2011
שלום,
בי בן 10 חודשים, החל מהחיסון של גיל חודש הוא סובל מנזלות בלתי פוסקות וכעת לאחר טיפול בדיקור מצבו התייצב.
אני חוששת לתת לו את החיסון של גיל שנה שלא יערער את יציבותו.
שתי שאלות:
- האם יש מקסימום זמן בין החיסונים שאחריו הדחף כבר פג תוקף?
- האם כדאי לתת רק חלק מהחיסונים? אילו?
- בני נכנס בספטמבר לגן, האם כדאי להשלים את החיסונים לפני כן?
תודה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
דחיית החיסונים של גיל שנה - תגובה
ד''ר אריק האס06/05/2011ליאת,
תודה על השאלה. נזלת היא תופעה מאוד שכיחה אצל תינוקות וילדים. היא לא נחשבת סיבה לא לחסן ואם היינו דוחים חיסונים לכל ילד עם נזלת אחוז ניכר של ילדים לא היו מקבלים חיסונים. לדעתי כדאי לתת כל חיסוני שגרה. ילדים לא מחוסנים שמגיעים לגן מביאים סיכון לא רק לעצמם אבל גם לאחרים שהתחסנו (יש מחקרים על היארעות יותר גבוהה של מחלות נמנעות ע"י חיסונים אצל ילדים שהתחסנו כשנמצא אחוז גבוה של ילדים לא מחוסנים בסביבתם). עם זאת, אין שינוי בלוח זמנים של החיסונים אם תדחי אותם - כלומר, ממשיכים מאיפה שהופסקו.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חיסון שעלת בכתה ב'רותם29/04/2011
שלום,
ביתי בת 8 קיבלה חיסון טטנוס לפני כחודש לאחר פציעה. אתמול חיסנו את ילדי הכתה (ב') בבית הספר, לפי אחות בה"ס אין צורך לחסנה, כי היא חוסנה ב- ta אבל לא ניתן לחסן נגד שעלת בנפרד.כיצד והאם אפשר לחסנה נגד שעלת?
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
חיסון שעלת בכתה ב' - תגובה
ד''ר אריק האס06/05/2011רותם,
תודה על השאלה. אני מסכים איתך שכדאי שתקבל את החיסון נגד שעלת. ההמלצה של משרד הבריאות שמופיע בתדריך חיסונים היא שאפשר לחסן את החיסון הרגיל לכתה ב כל עוד שלא עובר על שש מנות לפני גיל 8 (בד"כ מקבלים 4 כתינוק ואז קיבלה עוד אחד בזמן נשיכה סה"כ 5). צריך לחכות חודשיים מהדחף ואז אפשר לחסן אותה עם החיסון הרגיל של כתה ב'. במידה ואחות ביה"ס לא מסכימה לחסן, אפשר לפנות לקופ"ח או לשכת הבריאות קרוב לאזור מגוריכם.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חיסון גיל שנהשפרה28/04/2011
שלום!
האם הסימפטומים של חיסון של גיל שנה עלולים להופיע גם בקרב אח (תינוק קטן) של זה שחוסן?
כלומר אחד חוסן, שני - לא, לזה שיש את הסימפטומים- האם יכול "להדביק" את אחיו שלא חוסן אם משחקים על אותו משטח, נוגעים זה בזה, מכניסים יד לפה אחד של השני וכו'...?
תודה רבה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
חיסון גיל שנה - תגובה
ד''ר אריק האס28/04/2011שירה,
תודה על השאלה. לא ברור לי אם את שואלת באופן תאורטי או מעשי. יש כמה חיסונים שניתנים בגיל שנה. מתוכם "MMRV" שכולל חצבת, אדמת, חזרת, ואבעבועות רוח הוא חיסון חי מוחלש. הכוונה שהנגיף עדיין חי ומתרבה, אבל הוחלש בצורה שלא גורם למחלה בואתה מידה כמו הנגיף הרגיל. עם זאת לפעמים כן גורמים לתופעות קלות כמו פריחה, נזלת, חום. כל עוד שנגיף החיסון מתרבה הוא גם יכול לעבור לאנשים אחרים, ולגרום לתופעות דומות, אבל בפועל זה מאוד נדיר אם קורה בכלל. הרבה יותר הגיוני ששני ילדים קטנים מדביקים אחד את השני עם וירוסים אחרים ואלה גורמים לסימנים דומים לתופעות ידועות של החיסון שעל פי רוב לא ספציפיות לחיסון.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה על תשובתך! הסבר בפנים
שפרה28/04/2011השאלה נובעת לקראת חיסון של תינוק כבן שנה, כשאחיו הצעיר צריך לעבור ניתוח בע"ה כשבועיים אחרי, ולניתוח אמור להגיע ללא מחלת חום בימים שלפני הניתוח.
לכן אני שואלת כדי לדעת אם ממש להרחיק אחד מהשני בימים שמהחיסון ועד לניתוח כדי שזה שעובר את הניתוח (לא זה שחוסן) לא יפתח סימפטומים.
אז שאלתי בעצם- האם להרחיק אחד מהשני בימים הללו, או שאין צורך להרחיק אחד מהשני?
תודה רבה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
תודה על תשובתך! הסבר בפנים - תגובה
ד''ר אריק האס28/04/2011שירה,
אין צורך לנסות להרחיק אותם.
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שלום לכם.עדי28/04/2011
אני אמא לתינוקת בת 4 חודשים.
אני מחפשת רופא מומחה בתחום החיסונים והמחלות הזיהומיות, שאוכל להיפגש עמו ולקבל הסבר מפורט בנוגע לחיסונים (ע"פ מתכונת משרד הבריאות), ולשאול את השאלות שמטרידות אותי בנושא.
אוסיף שעד היום חוסנה בתי בכל החיסונים הנדרשים (צהבת, 2 מנות של רוטה, מנה של מחומשת ומנה של פרבנאר - החיסונים פוצלו). אני שוקלת את המשך מתן החיסונים מסיבות שונות, ולכן מעוניינת לשוחח עם איש מקצוע בנושא.
אשמח להפניה.
תודה רבה,
עדי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
שלום לכם. - תגובה
ד''ר אריק האס28/04/2011עדי,
תודה על השאלה. קודם כל, מזל טוב על הבת החדשה, וכל הכבוד שהחלטת לחסן אותה, זה אחד מההחלטות הכי חשובות שאת יכולה לעשות עבור הילדה.
לגבי שיחה על חיסונים עם מומחה, לדעתי זה תלוי בהרבה גורמים כמו איזור מגורים, שעות פנאי, וקופת חולים מאבטחת. יש הרבה מומחים בנושא חיסונים (לא כולם בהכרח מומחים במחלות זיהומיות עם תואר) וחלק מהם עם שם בינלאומי בצפון הארץ, במרכזה, ובדרום. אני מציע לך לשאול רופא בטיפת חלב או רופא ילדים רגיל. תשאלי את כל השאלות שיש בלבך. אם קיבלת מענה מספק רצון, מה טוב. אם את לא מקבלת תשובות לטעמך, זה זמן טוב לבקש הפנייה לגורם יותר מוסמך כגון מומחה במחלות זיהומיות. בנסיון שלי רופא ילדים בקהילה יש לו ידע ונסיון נרחב על חיסונים ויכול לענות על רוב השאלות. אם את שואלת שאלות יותר מתחום המדעי\סטיטסטי, לא כל רופא ילדים מכיר הנתונים מקרוב לעזור ואז הוא יגיד שזה יותר בתחום של תת-מומחים.
אני מקבל ילדים בבאר שבע ואם זה מתאים ננסה לקבוע פגישה.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהד"ר האס, תודה על התגובה המהירה.
עדי28/04/2011אנחנו מאיזור השרון ונוכל להגיע גם למרכז הארץ, אך לצערי באר שבע רחוקה לנו מדי...
שוחחתי על נושא החיסונים עם רופא הילדים של בתי, והוא לגמרי בעד החיסונים.
קראתי גם את הספר "האמת על החיסונים" וגם קראתי ברשת קצת על הנושא.
בכל פעם כשאני מחסנת - אני עושה זאת בחששות כבדים מאוד.
יש לי מן הרגשה שבנושא הזה רב הנסתר על הגלוי, ואני מאוד מבולבלת ולא יודעת מהי ההחלטה הנכונה - להמשיך לחסן או להפסיק? או לחסן חלק מהחיסונים בלבד?
השאלה הזאת עלתה בי לאחר שראיתי את תגובתה של בתי לחיסון הפרבנאר. היא קיבלה אותו כשהייתה בת 3 חודשים. במשך כמה שעות לאחר החיסון הרגשתי כאילו החליפו לי את הילדה. היא הייתה אפאטית, בקושי הגיבה אלי, התנהגה מאוד מאוד מוזר. זו לחלוטין לא הייתה ההתנהגות ה"ישנונית" הרגילה שלאחר חיסון. זה היה משהו אחר לגמרי, ואלה היו שעות של בהלה גדולה, עבורי לפחות. אני שוקלת ברצינות את המשך מתן המנות הבאות של החיסון הזה. קראתי עליו מידע רב, ויצאתי יותר מבולבלת. הבנתי שמדובר בחיסון מאוד שנוי במחלוקת.
קשה מאוד למצוא מקור מידע שאינו חף מאינטרסים בנושא החיסונים (עמך הסליחה), לכאן או לכאן.
הרופאים - ברובם מאוד בעד החיסונים, ואני יכולה לגמרי להבין ולהתחבר לזה.
אך ישנם כ"כ הרבה מקרים שהסתיימו בצורה עגומה מאוד בכל הקשור למתן חיסונים, ואני מאוד מאוד חוששת ותוהה מה הדבר הנכון לעשות.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
דר האס, תודה על התגובה המהירה. - תגובה
תודה על ההערות שלך הנבונות. נשמע שחשבת על הנושא הזה זמן רב וממש בהתלבטות. אני לא מתכוון לשכנע אותך לכאן או לכאן (כמובן כמנהל לפורום בנושא חיסונים לא קשה לנחש מהי העמדה האישית או מקצועית שלי). גם ככה בפורום כזה אני לא יכול להתיחס לכל מה שכתבת או דברים נוספים. אני כן אתייחס לשתי נקודות לטובת קוראים אחרים ולמחשבה:
1. ביחס למה שכתבת על ניגוד אינטרסים - אני לא בטוח שזה רלבנטי - כולנו אינטרסנטים לצרכים שלנו כולל אחות טיפת חלב, חברות תרופות, הורים, שכנים, תקשורת, ולא רק במובן הכספי. את צריכה להתייעץ עם גורם מוסמך, שמכיר את העדות מקרוב שיכול לתת לך החוות דעת הכי טוב שלו (ואולי עם כמה). לא ברור לי למה הומיופתית שכתבה ספר "אמיתי" על חיסונים היא באותו דרגה של סמכות של ארגוני רפואת ילדים בכל העולם, הארגון לבריאות עולמי שעל וועדות שלהם יושבים עשרות מומחים בתחוים רפואת הילדים, אפידמיולוגיה, מחלות זיהומיות, וכו'.
אני גם יכול לכתוב ספר נגד תרופות ללחץ דם, סכרת וכל הבעיות שנגרמו ע"י תרופות כאלה (דרך אגב הממסד הרפואי היה מוריד אותי הרבה יותר מהר מעמדה כזו לעומת ספרים נגד חיסונים שממשכים להצמיח כל שנה).
תאתגרי את עצמך להגדיר למה רופאים ומדינות ממליצים על חיסונים. האם זה משתלם כספי? האם הארגון שלהם מכריח אותם? מה האינטרס של רופאים להמליץ על תכשיר שלדברי המתנגדים גורם לכל כך הרבה נזק? איך מגדירים הרבה נזק?
2. יש כמה בעיות עם חיסונים שאני לא יכול לפרט במסגרת זו. אחת מהבעיות הגדולות זה תפיסה של אנשים. אנשים בחברה ישראלית (וחברות אחרות) רוצים רפואה רק כשחולים. כשמרגישים טוב לא רוצים רופאים, תרופות, הרצאות או כלום. הדילמה: הרפואה הכי יעילה, טובה, וזולה היא רפואה מונעת. לכל מקרה שאת אומרת לי הסתיים במצב עגום מחיסון, אני יכול לתת לך כמה מקרים שילד שמת ממחלה זיהומית שניתן למנוע עקב החלטת ההורים. יש אתר באנגלית מהורים שאבדו ילד ממחלה זיהומית (PARENTS OF KIDS WITH INFECTIOUS DISEASES) שהיתה נמנעת לו הילד התחסן כשגרה. הבכי שהילד שלך עבר והדאגה שהרגשת היו כפליים אם ילד התאשפז או יותר גרוע מדלקת קרום המוח או בדם. הבעיה שאף אחת לא חושב שזה יקרה להם אז מרגשים ש"נדפקו" מהחיסון. נסיון בינלאומי הוכיח שכשמספיק אנשים מפסיקים לחסן (מכל סיבה אבל הכי מכריע אם באמצעות תקשורת ולא יחידים), מחלות זיהומיות מהר מאוד מזכירות לנו כמה ברכה ובריאות חיסונים הביאו לנו במאה הקודם.
אם יש עוד שאלות ספציפיות אשמח לעזור.
בהצלחה עם הכל,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה רבה.
עדי28/04/2011יש לי המון שאלות בנושא אך אני מניחה שהפורום אינו המקום להתדיינות הארוכה הזאת.
אני רוצה לציין לשם האיזון שאני אינני נגד חיסונים. חוויתי לפני כמה שנים על בשרי את תוצאת אי מתן חיסון מסוים והיה מאוד לא נעים, בלשון במעטה.
אבל אני בהחלט אמביוולנטית, כשאני עדה לתגובותיה של התינוקת שלי לחיסונים וקשה לי המחשבה על מה שאני מכניסה לגופה הקטן. השאלה היא עד כמה חיסון הפרבנאר (אם אהיה ספציפית) הוא יעיל. מקריאה ברשת (שהיא אומנם מקור מידע מפוקפק לעיתים) הסקתי שישנה התייעלות של החיידק ולכן החיסון אינו יעיל כ"כ (וגם שבשנתיים האחרונות מחסנים נגד 13 זנים במקום 7 בשנים קודמות, מה שמעלה את יעילותו). מה זה אומר בעצם אם אני מחסנת אותה? שהיא לא יכולה לחלות בדלקת ריאות למשל?
וגם שאלת תם - האם לגוף שלנו אין "התחסנות טבעית" או עמידות כלשהי, כזאת שחיסונים יכולים דווקא להחליש? איך בעצם עובדים חיסונים?
אם יש לך המלצה על איש מקצוע מוסמך בתחום שאוכל להתייעץ איתו באיזור מגוריי (שרון) - אשמח לקבל.
אפשר גם במייל:
[email protected]
תודה לך.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
תודה רבה. - תגובה
פרבנר הוא חיסון מאוד יעיל ולפחות ספרות הרפואית זה לא נתון בספק. הקטע איתו שהיא מיועד למנוע דלקות חודרניות (דם, קרום המוח). אותו חידק גם גורם לדלקת אוזניים ודלקת ריאות והחיסון מורידה אותם פחות (אבל הרבה יותר מאשר לא להתחסן). המחשבה ראשונה היתה להשתמש בזנים הכי נפוצים כי יש כ100 סוגים של החידק ואי אפשר להכליל כולם בתוך החיסון. מהר מאוד התברר שזנים אחרים הפכו להיות שכיחים (עדיין פחות מה7 הראשונים ולכן היה עניין בלהכליל יותר זנים בחיסון הניתן. דרך אגב הרבה מחקר על חיסון פרבנר נעשה פה בארץ כך שאין לחשוב שחיסון שנחקר במקום אחר איננו נצרך כאן. ה87 זנים אחרים יכולים לגרום למחלות דומות, אבל הם לא נפוצות כמו ה 13 וגם אין להם אותם יכולת לחדור כמו אלה שכן מחסנים נגדם.
לגבי חיסון טבעי זה עניין של גישה. חיסון טבעי יותר טוב - אם אתה לא מסתבך. חיסון "מלאכותי" טוב בזה שידוע על התופעות לוואי וברוב המכריע הם קלות. הסיבוכים מזיהומיים טבעיים לא מופעים בחדשות באותו פאר והדר כמו ילדי שהסתבך מחיסון, ואף פעם לא מראים מיליוני אנשים שהתחסנו בלי כלום.
את גרה קרוב למרכז רפואי שניידר, בית חולים עם שם עולמי עם הרבה מומחים בתחום החיסונים. לדעתי, כל אחד מהם יצליח לענות על השאלות שלך.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- משחת אמלהדנה27/04/2011
שלום,
האם מותר לתת לילד בן חודש שעובר חיסון משחת אמלה לאילחוש? האם בכלל כדאי להשתמש בזה? האם ישנה משחה אחרת יותר מתאימה לתינוקות?
משחת אמלה - תגובה
ד''ר אריק האס27/04/2011דנה,
תודה על השאלה. מותר להשתמש בEMLA לתינוק, למרות שאין המלצה שהתשמש באופן שגרתי. מה שחשוב שהחיסון יהיה בין 30-60 דקות מהמריחה כדי לקבל השפעה מירבית. יש לי נסיון רב עם שימוש להכנסת קטטר תוך-וריד ולקיחת דם וזה עובד מצוין. בארה"ב יש גם שמשתמשים לברית מילה. לא ידוע לי על משחות אחרות. האם כדאי זה תלוי בך. חלק מהחיסונים מכילים חומר ששורף ולא בהכרח המשחה תמנע כאבים מסוג זה, אז לא להתאכזב אם כבל זאת התינוק בוכה. כמובן יש תופעות לוואי אחרות כמו אודם, חום אמלה בכלל לא משפיעה עליהם.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשאלה נוספת בבקשה
דנה27/04/2011תודה רבה על התשובה המפורטת. ברצוני לדעת האם חיסון צהבת HEPATITIS B מכיל את החומר השורף שציינת? האם משחת אמלה משפיעה בחיסון כזה?
לאמלה אין בכלל תופעות לוואי? - אינני מעוניינת שהסיכון יעלה על התועלת..
שוב תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלה נוספת בבקשה - תגובה
ד''ר אריק האס27/04/2011לא ידוע לי בדיוק איזה חומר שורף למרות שבד"כ צהבת B לא כואב. רק רציתי להכין אותך שהחיסון יכול לכאוב למרות EMLA וזה אפשרי בכל חיסון. תקחי לך כלל ברפואה: לכל תרופה יכולות להיות תופעות לוואי. אני ראיתי פעם כוויה דרגה שניה מEMLA, אני ראיתי הלם אנפילקטי מEMLA, ויש תיאורים של METHEMOGLOBINEMIA. השאלה הרלבנטית היא האם היעילות יותר מהסיכון. במקרה הזה אפשר להגיד שאמלה מאוד בטיחותית ואין לי בעיה שתשתמשי בה.
הצד השני כאן הוא שיש מיליארדי ילדים שמתחסנים בלי עזרת EMLA כך שהיא לא חובה. מאידך, יש עדות מצטברת שתינוקות כן סובלים מאירועים מכאיבים (ברית מילה, חיסונים, אשפוזים בבית החולים) ושזה יכול להשפיע על התפתחות בטווח הארוך כך שלדעתי בעתיד אנחנו כן ננסה להפחית כאב יותר אצל ילדים, אבל בינתיים זה נשאר כהחלטה של ההורים באם למרוח אמלה או לא.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- טעות בחיסוןליבוביץ תמי20/04/2011
אחות טיפת חלב טעתה בחיסון היא חיסנה תינוק בן 5 חודשים באותו יום גם ב"מחומשת" וגם ב"משולשת" (חצבת,חזרת,אדמת - שניתנת בדרך כלל בגיל שנה), מה עלולות להיות ההשלכות של טעות זו.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר קיבל בגיל 5 חודשים חיסון MMR ואבעבו
ליבוביץ תמי20/04/2011קיבל בגיל 5 חודשים חיסון MMR ואבעבועות רוח במקום לקבל פרוונר.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
קיבל בגיל 5 חודשים חיסון MMR ואבעבו - תגובה
ד''ר אריק האס27/04/2011תמי,
לא צפוי להיות השלכות מקבלת החיסון מוקדם. מה שכן שהמנה לא נחשבת ויצטרך להתחסן בגיל 12 חודשים ובכתה א' כאלו שלא קיבל עכשיו. זה לא מסוכן לקבל 3 מנות במקום ה2 המומלצים.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אחות טיפת חלב טעתה בחיסוןליבוביץ תמי17/04/2011
אחות טיפת חלב נתנה לילד בן 5 חודשים בטעות חיסון מחומשת של גיל שנה
מה עלולות להיות ההשפעות עליו ?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
אחות טיפת חלב טעתה בחיסון - תגובה
ד''ר אריק האס19/04/2011תמי,
תודה על השאלה. החיסון מחומשת לא שונה בגיל שנה מאשר פחות מגיל שנה כך שלא צפוי השפעות ולא ברור לי איפה היתה הטעות. אם היו פחות ממרווח מינימלית לא מחשיבים המנה וצריך לחזור על המנה בעוד 8 שבועות. אם נעשתה טעות, על האחות לדווח לממונה שלה וליצור קשר עם רופא או אחות אחראי על אפידמיולוגיה וחיסונים להמליץ על המשך חיסונים.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שיעול כרוני ילד בן עשרה חודשיםאמאלה12/04/2011
שלום,
אני מיואשת לגמרי
בני בן שנה ועשרה חודשים, ילד בריא בד"כ, אוכל ישן ומבסוט. מינואר השנה החלה סאגה של צפצופים ושיעולים שממש לא נתנו לו לישון כולל דלקת ריאות בצד ימין.
לאחר טיפול בנטולין ואז בסטרואידים הלכנו גם למומחה ריאות שהעריך כי עדיין ישנה דלקת וקיבלנו אנטיביוטיקה שהופסקה לאחר כשלושה ימים בהתייעצות עם הרופא. לאחר הקלה של כשבוע שוב שיעולים בלילה במשך שעה וחצי שעתיים, גם יבשים וגם עם ליחה.
האם יש משהו שלא עשינו? אני מרגישה ששום דבר לא עוזר, אני נותנת לו את הטיפול במשאף כבר די הרבה זמן ויש כאן מעגל של הקלה והחמרה שלא נפסק.
מה לעשות??* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
שיעול כרוני ילד בן עשרה חודשים - תגובה
ד''ר אריק האס15/04/2011אמאלה,
תודה על השאלה. לצערי יש לא מעט ילדים שממשיכים להשתעל אחרי מחלה זיהומית בדרכי הנשימה. לא ברור לי ממה שכתבת אם מדובר באסתמה, אבל אם כן אולי יש מקום לסטרוידים. בנוסף, יש כמה זיהומים שיכולים לגרום שיעול ממושך, החשובים ביניהם הם שעלת ומיקופלסמה שאפשר לבדוק. אם הילד קיבל אזניל, זה יכול לעזור אבל לפעמים צריך לחזור על הקורס או להשתמש בתרופה אחרת. לדעתי, כדאי לבצע צילום חזה אם לא בוצע עד עכשיו. הסיפור שאת מתארת על הקלות והחמרות מתאים או לאסתמה או למחלות ויראליות חוזרות שלזה אין כל כך הרבה מה לעשות. ילדים כאלה מאוד רגישים לעשן מסיגריות ואם מישהו מעשן, כדאי להפסיק. בהצלחה.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- נסיעה לתאילנד עם תינוקת בת שנה וחציצחי11/04/2011
שלום רב,
אנחנו רוצים לנסוע עם התינוקת שלנו בת שנה ושמונה לתאילנד לאזור האיים, קאו סומויי.
ורציתי לדעת איזה חיסונים היא צריכה לעשות, בכללי אנחנו מתכננים להיות במלון ולטייל קצת אבל לא לישון בטבע.
תודה מראש
צחי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
נסיעה לתאילנד עם תינוקת בת שנה וחצי - תגובה
ד''ר אריק האס15/04/2011צחי,
תודה על השאלה. בנוסף לחיסוני שגרה, מומלץ חיסון נגד TYPHOID. למיטב ידיעתי לא ניתן מתחת לגיל שנתיים. מאוד חשוב שהיא קיבלה לפחות מנה אחת של צהבת A שניתן בגיל 18 חודשים, ומנה שניה 6 חודשים לאחר מכן. מכיון שהיא עוד לא בת 2, סביר להניח שהיא לא קיבלה יותר ממנה אחת. אני ממליץ לך לקבוע תור במרפאת מטיילים (שנמצא ברוב הבתי חולים היותר גדולים) לעזור עם הנחיות ספציפיות ותכשירים מיוחדים לפי הצורך.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שריטה וטטנוסטלי10/04/2011
שלום רב
אני בהיריון, שבוע 39.
הכלבה שלי קפצה עלי ושרטה אותי בכתף. השריטה שטחית מאד. מעט קילוף של העור שבקושי רואים, לא ירד לי דם בכלל.
מייד שמתי אלכוהול 7ם אחוז ושטפתי בסבון ומים.
לפני כשש וחצי שנים עשיתי חיסון טטנוס. אני בת 30.
האם עלי להילחץ ולעשות חיסון שוב??? יש סיכון לטטנוס?
הכלבה שלי מחוסנת אך חיה בחצר הבית.
ממש לחוצה...
תודה רבה...* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
שריטה וטטנוס - תגובה
ד''ר אריק האס15/04/2011טלי,
תודה על השאלה. יש כמה עקרונות פה. החיסון טטנוס תקף למשך 10 שנים, אבל במקרה של נשיכת בעל חיים משמעותית, נותנים דחף אפילו אם עבר יותר מ5 שנים עקב הסיכון. שריטות הם פחות מסוכנות מבחינת הטטנוס, במיוחד אם השריטה לא היתה מספיק אפילו להוריד דם. אין הורית נגד לדחף טטנוס במשך הריון, מצד שני פה אינני רוה צורך. לציין שכל מי שננשך או נשרט ע"י בעל חיים אמור לדווח את זה בלשכת הבריאות הקרובה להם לצורך מעקב, החלטות על מניעת כלבת וטטנוס, ולשקול צורך להסגר של הבעל חיים.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חיסוןאורית05/04/2011
שלום
כמה חיסונים של פריונר עושים? לילדה שלי עשו שתי מנות אמרו שזהו אין צורך יותר
אחרי כמה חודשים היתקשרו אמרו שהיא צריכה עוד מנה של חיסון.
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
חיסון - תגובה
ד''ר אריק האס05/04/2011אורית,
תודה על השאלה. לילד בריא - 2 מנות לפני גיל שנה. לילד עם גורמי סיכון לתחלואה מחידק פנוימוקוק - 3 מנות לפני גיל שנה. לכולם מנה אחת אחרי גיל שנה. בחודשים אחרונים נכנס חיסון חדש עם יותר זנים של החידק (13 במקום 7 עם התאמה יותר טובה לאלה שיש בארץ לעומת אלה שנפוצים בארה"ב). החיסון מומלץ אפילו לאלה שסיימו 3 או 4 מנות של החיסון הקודם. אחות טיפת חלב תדריך אותך מה שייך לבת שלך.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- כאבים חזקים נורא מחיסוןאורטל31/03/2011
שלום,
אני בת 14 בכיתה ח'
היום עשו לי חיסון נגד דיפתריה שעלת וטטנוס בכתף.
הכתף נורא כואבת לי אני בקושי יכולה לתפקד עם היד הזאת. זה נורמלי שהכתף כואבת?
האם קומפרסים יורידו קצת את הכאב? קומפרסים עושים עם מים חמים או קרים?
אני מבקשת שתענו לי בהקדם האפשרי נורא נורא כואב לי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
כאבים חזקים נורא מחיסון - תגובה
ד''ר אריק האס01/04/2011אורטל,
תודה על השאלה. יש הרבה אנשים שסובלים מכאבים מקומיים אחרי חיסון. מה שחשוב שתביני שזה יעבור. ניתן להשתמש עם קומפרסים חמימים או אקומול או נורופן. אני מאחל לך החמלה מהירה.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה על התשובה. יש לי עוד שאלה
אורטל02/04/2011עברו יומיים מהחיסון והכאב קצת ירד.
המקום שלייד הדקירה של החיסון נהיה לי אדום. בדקתי בדף תופעות הלוואי והתופעה הזו מופיעה שם.
רציתי לדעת אם עדיין להשתמש בקומפרסים חמימים ? להזיז את היד הרבה או שליהיות רוב הזמן במנוחה עם היד שכואבת ?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
.jpg)
עד כמה חשוב לכם המראה החיצוני שלכם?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
(1).jpg)