פורום הורים לתינוקות, הורים לפעוטות - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• דמות אב
    שני
    14/01/2009

יש לי תינוק בן חמישה חודשים מגבר שאינו מתגורר בארץ אולם בא לבקרנו מידי חודש. מתי העניין של "דמות אב" משפיעה על הילד? מתי זה ירגיש כחסר לו?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    דמות אב

הוספת תגובה

• דמות אב

אודט בוקאי
    15/01/2009

שלום שני

על חשיבות דמות האב בחייו של הילד אפשר לכתוב דפים ארוכים ובכל זאת, אנסה לתמצת:

בראשית חייו של התינוק, הקשר הדיאדי (אם-תינוק) מתקיים כמערכת סגורה וההשפעה של דמות האב היא בעיקר בנוכחותו המאפשרת לדיאדה להמשיך ולהתקיים בבטחון תוך תמיכה נפשית ופיזית שלו באם.
    בהמשך, כאשר התינוק מתחיל בהדרגה להכיר את העולם סביבו, קיימת חשיבות רבה לדמות האב כשלישי בקשר (אמא-אבא-תינוק) מאחר שהוא מאפשר את תהליך הנפרדות של התינוק מהאם ( גיל שנה עד שנתיים). תהליך זה הולך ומתעצם לקראת גיל חמש בו מתרחש תסביך אדיפוס(מומלץ לקרוא בספרות) כשבסופו בשאיפה,הילד, במקרה זה הבן, מזדהה עם אביו כמודל לחיקוי של התנהגויות האופייניות לזהות המינית שלו.

לשאלתך, מתי ילדך ירגיש כי אביו חסר לו, באופן כללי קביעות אובייקט הוא הישג התפתחותי שבו לתינוק יש ייצוג של אדם או חפץ גם אם הוא לא נוכח פיזית. הישג זה נרכש בין גיל ששה לתשעה חודשים. כך, כאשר את כדמות קבועה בשגרת חייו של בנך, תעדרי למספר שעות, ילדך יוכל לשמור בזכרונו את הייצוג שלך ויצפה לבואך. בשונה מכך, מאחר שבנך רואה את אביו אחת לחודש, יידרש יותר זמן עד שתתפתח אצלו קביעות אובייקט לגביו. מה שיכול לעזור במצבים אלו הוא עיון משותף באלבום תמונות בו מופיעות תמונות של האב /האב ובנו, שיחות טלפון כאשר הילד הופך להיות יותר מילולי וכו'..

ודבר אחרון, ילדים מרגישים בחסרון של אנשים/חוויות בחייהם הרבה לפני שהם מסוגלים לבטא זאת במילים, ועד שיהיו להם מילים הם יבטאו זאת בהתנהגות. כאן קיימת חשיבות רבה ליכולת של ההורים לקרוא את אותן התנהגויות ולנסות לתת להן מילים או לייחס להן רגשות מתאימים.

מקווה שעניתי במשהו לשאלתך..
    בברכה
    אודט

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינה בלתי רציפה
    חן
    14/01/2009

שלום, בתי בת שנה ושלושה חודשים ועדיין אינה ישנה לילה שלם. איני יודעת מה לעשות. היא ישנה בחדרנו במיטה שלה אך מתעוררת שלוש פעמים בלילה. אשמח לעצה מעשית. תודה.

לקביעת תור
    סגירה
    שינה בלתי רציפה

הוספת תגובה

• שינה בלתי רציפה

אודט בוקאי
    15/01/2009

שלום חן

איני יודעת מה הסיבה שבגללה בתכם ישנה אתכם בחדר, גם אם במיטה משלה. במצב זה, כל התעוררות הכי מינורית או תזוזה טבעית שלה במהלך השינה עלולה להעיר אתכם ולגרום להתערבות בטרם עת בשינה שלה. רוב הסיכויים שאם הייתה ישנה בחדר משלה לא הייתם ערים כלל לתנועות אלו והיא הייתה חוזרת לישון באופן טבעי.כך שבהחלט הייתי ממליצה כשלב ראשון להעביר אותה לחדר משלה.
    כיצד אתם מגיבים כשבתכם מתעוררת? האם אתם מוציאים אותה ממיטתה? כיצד אתם מבינים את הסיבה להתעוררות-רעב?צמא?פחד?צורך במוצץ?צורך בקרבתכם?
    בכל התעוררות בזמן לילה, חשוב כמה שניתן לשמור על התנאים הקיימים, כלומר, חושך(מנורת לילה לא אמורה להפריע), השארות במיטה ובכל מקרה במתחם החדר, דיבור כמה שיותר מינימלי עם הילד, תמציתי וקצר וחזרה למצב שכיבה מהר ככל שניתן. כל פעילות אחרת מפריעה ליכולת של הילד לחזור באופן טבעי למצב שינה. אכילה לילית גם היא מנציחה את ההתעוררויות הליליות ויש להמנע ממנה אם מתרחשת. אחרי גיל חצי שנה מקובל להניח כי תינוקות מסוגלים להחזיק מעמד ללא אוכל לילה שלם.
    באופן כללי, ככל שתתערבו פחות בדרך לסייע לבתכם לחזור לשינה, כך היא תוכל לפתח באופן עצמאי הרגלי הרדמות שהם טבעיים לכל הילדים. הרגלים אלו משתבשים כשיש מעורבות הורית ואז מתחילים להופיע דפוסים של הפרעות שינה.

בהצלחה
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גננת לפעוטים
    אלינור
    13/01/2009

שלום רב , שאלתי אולי שונה אך אשמח להתייחסותכן, אני גננת במקצועי ,עסקתי בכך כשנתיים . אני מאד אוהבת את הפעוטות אולם מתבישת לעבוד עם קבוצת גיל זו כיוון שאני מרגישה שבחברה מזלזלים וש"גן הוא בייבי סיטר"ואני מאד חושבת ויודעת כמה גיל זה חשוב , אך בוחרת שלא לעסוק בכך למרות אהבתי הרבה לקטנטנים אלו כיוון שה"אגו"נפגע כשאני נתקלת בתגובות החברה. איך עליי להתמודד ?יותר נכון הבעיה היא אצלי ואיך אוכל להתמודד לדעתכן?

לקביעת תור
    סגירה
    גננת לפעוטים

הוספת תגובה

• שלום אלינור

אודט בוקאי
    15/01/2009

אני כמוך מסכימה שעבודה עם הגיל הרך חשובה מאין כמוה בהנתן שהשנים הראשונות לחייו של הילד מעצבות את אישיותו והפיכתו למה שיהיה בעתיד כאדם בוגר( זאת גם אחת הסיבות שאני אישית בחרתי לעסוק במקצועי מאחר שאני מאמינה בתרומתה של התערבות בגיל הרך למניעת התפתחות קשיים בעתיד).

לצערי, איני יכולה לעזור לך להתמודד עם הקושי שהעלית, משום שאיני עוסקת בייעוץ למבוגרים בפני עצמם, אלא בהקשר של היותם הורים לילדיהם. אשמח להפנות אותך לייעוץ של פסיכולוגים קליניים לצורך כך אם תהיי מעוניינת.

בברכה
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• העשרהלהתפתחות
    אלינור
    13/01/2009

שלום רבב, בני בן שנה וחצי ונראהלי כי הוא מאד מפותח לגילו(-מדבר משפטים מגיל שנה וחדשיים, אוצר מילים עשיר, מבין את משמעות המספר 2,1 מבחינה כמותית ,מונה חפצים עד למספר 7, מזהה צורות הנדסיות בסיסיות, מכיר את כל צבעי היסוד, מאד סקרן ,מכיר חיות ואת ביתן ,אברי גוף ועוד.. ) מה שקורה זה שאינני "יושבת "במיוחד כדי ללמדו אלא תוך כדי משחק ,אפילו בהחלפת חיתול אני שרה לו ומשוחחת עימו רבות ,לכן נראה כי הוא "מלקט"מהסביבה וכי קליטתו מהירה- רציתי לדעת כיצד עליי להעשירו כי אני מרגישה שהוא "מפספס" אם לא אעשיר אותו במיוחד דווקא בגלל שהוא קולט רבות. (יש לוגרוטאות, כלי מטבח למשחק הדרמתי,, פזלים ועוד ..)

לקביעת תור
    סגירה
    העשרהלהתפתחות

הוספת תגובה

• העשרה בגיל הרך

אודט בוקאי
    15/01/2009

שלום אלינור

שינוי מרענן לקבל שאלה על העשרה:)

בנך אכן מפותח מאוד לגילו ואני מניחה שמדובר בשילוב של קליטה מצוינת והשקעה שלכם כהורים.

אני תמהה על מקור תחושת "הפספוס" שמתעוררת בך בכל זאת-האם זה משום שבנך טרם יצא למסגרת חוץ ביתית ואת חוששת שמא התרומה שלך להתפתחותו אינה מספקת?

ממה שתארת הסביבה הביתית מספקת לבנך את כל מה שהוא צריך-גרוטאות לפיתוח הדמיון והיצירתיות, משחקים דידקטיים, אביזרים למשחקים סוציודרמטיים ואותך, שרואה בכל מפגש עם בנך כהזדמנות להעשרה בשיחה, שיר וכו'.

ובכל זאת, אוסיף כמה מילים על דרכי העשרה, למרות שאיני יודעת אם זאת כוונתך:

גן השעשועים הוא מקום נפלא להעשרת בנך, הן מבחינה מוטורית-בהתנסות המתקנים השונים, הן מבחינת למידה על הטבע והסביבה-בע"ח, צמחים..והן כהתנסות ראשונית של אינטראקציה עם בני הגיל, שהיא בשלב הראשון בעיקר על ידי תצפית וחיקוי, פחות של משחק משותף. בנוסף, בגן השעשועים בנך מתנסה לראשונה בנפרדות ממך, יציאה מהבסיס הבטוח לחקירת הסביבה ובחזרה לאמא שנמצאת שם כעוגן אם הוא פתאום נבהל, נפגע וכו'..
    שעת סיפור היא גם דרך להעשרה, דרכה בנך מתנסה בחוויה קבוצתית עם ריטואל משלה,יש הנאה משותפת, כללים של מותר ואסור, חשיפה למודלים נוספים של להיות עם האחר, מלבד עם אמא ועם אבא ועוד ועוד.

אשמח לענות לך על שאלות ספציפיות בנושא העשרה אם יש.

בברכה
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן שנה ו3 חודשים נרדם בהנקה
    תמר
    12/01/2009

שלום רב, ברצוני לקבל עצה התינוק שלי בן שנה ושלושה חודשים מיום הולדו נרדם רק עם הנקה וישן במיטה שלנו, בזמן האחרון מתעורר הרבה במשך הלילה ודורש ציצי הדבר מתיש מאוד לפעמים אני מנסה לא לתת לו והוא מתחיל לצווח ומיד אנ י מוותרת לו אני יודעת שההתנהגות שלי מלכתחילה אינה נכונה, הרגלתי אותו להירדם עם הנקה ולכן לא יודע להרדים את עצמו, כאשר צווח אני מיד נענת לו ומוותרת, בזמן האחרון אני חושבת יותר ויותר איך גומלים אותו ואיך מתקנים ועוזרים לו להרדם לבד במיטה משלו אני יודעת מסיפורים של אימהות אחרות שזה קשה אך אשמח מאוד לקבל המלצות איך לעשות זאת , בנוסף לעייפות המתמשכת בזמן האחרון הוא נושך אותי בזמן ההנקה וזה מאוד לא נעים אני אומרת לו שזה מאוד כואב לי לפעמים זה עוזר ולפעמים לא והכאב ממש איום, בנוסף ברצוני להתייעץ בעוד נושא התינוק הולך אל התנור אפייה ולוחץ על הלחצנים אני אומרת לו שזה חם ומסוכן ושאני לא מרשה במידה והוא לא זז משם אני לוקחת אותו ושמה אותו בלול תוך כדי הסבר שאסור לגעת בתנור כי זה חם ומסוכן וזה עלול לכאוב לו ובגלל שהוא לא שומע בקולי אני מניחה אותו בלול האם כך צריך לנהוג או שמא אני מחמירה איתו

הוספת תגובה

• גבולות עם פעוטות

מיכל דביר קורן
    13/01/2009

שלום תמר,
    את מעלה בשאלתך שלושה תחומים שבהם עלייך להתמודד עם הצבת גבולות לבנך וזה שלב לא פשוט - אנו נוטים לאפשר כל דבר לתינוק קטן כי זה לטובתו, אבל כשהוא גדל הדברים מעט משתנים - טובתו היא דווקא כשמונעים ממנו דברים. כפי שאמרת, את זו שנענת לו כשהוא צווח ומייד מוותרת, ועם ההתבגרות וההתפתחות שלו הדברים אמורים קצת להשתנות: הוא כבר לא צריך היענות מיידית, אלא דווקא הקנייה של הרגלים שיתנו לו ביטחון להתמודד יותר בעצמו.
    נושא התנור הוא הפשוט מכולם כיוון שאין כאן בעצם התלבטות: תנור חם הוא מסוכן עבורו ואין שום דרך ללמוד שחם=מסוכן פרט לדרך הבסיסית: עלייך להרחיק אותו משם בכל פעם שהוא מתקרב ולחזור על הדברים במילים: "זה חם!", "אסור לגעת", ופשוט להרחיק אותו. המעבר ללול אומנם הינו הרחקה, אך מאידך הוא ילמד שהלול מקום בלתי נעים, מעניש, ואני מניחה שאת רוצה להשתמש בלול גם לצרכים אחרים, של משחק וכו', ועל כן אולי לא כדאי לחבר את השהות בו לענישה, הרחיקי אותו מהתנור וזהו (אך בתקיפות ובעיקביות!).
    עינייני ההנקה והשינה הם סבוכים יותר כיון שקשורים בהחלטות ובהבנות שלך לגבי גידול ילדים: האם את מאמינה בהנקה ממושכת ולכן רוצה ללמד אותו לינוק בלי לנשוך, או לגמול מהנקה ולעבור לאכילה מבקבוק? האם את מאמינה בשינה משותפת במיטת ההורים ולכן מרדימה אותו איתך?
    מדברייך אני מבינה שאת נוטה להפסיק את שני הדברים אבל זה כמובן קשה מאוד, ודורש שינוי התנהגותי משמעותי מצידך. חשוב לא לעשות את שני השינויים יחד: תבחרי באיזה שינוי להתחיל ורק לאחר שהדברים מתבססים ומתייצבים, עיניין של מס' שבועות, תוכלי לעבור גם לשינוי השני.
    למשל, אם את מחליטה תחילה להרדים אותו במיטתו, עלייך להפריד את האכילה מהשינה, להשכיב אותו במיט לאחר טקס הרדמה (ארוחת ערב, מקלחת, סיפור וכו'), להשאר איתו מעט ואז לצאת מהחדר. השיטה המקובלת לעשות זאת היא "שיטת 5 דקות"' שבה את עוזבת את החדר למשך 2-5 דק' גם אם הוא בוכה וחוזרת להרגיע ללא מילים ומבלי להוציאו מהמיטה. זה עשוי לקחת מספר לילות לא פשוטים עם הרבה בכי אך זוהי שיטה התנהגותית יעילה ותוכלי לקרוא עליה הרבה בפורום שלנו וגם במקומות נוספים ברשת.
    לגבי גמילה מההנקה - מקובל להחית תחילה את ההנקה הפחות משמעותית במשך היום, זו שניתנת להחלפה ביתר קלות באוכל אחר, ההנקה הפחות 'רגשית', ואחרי זמן-מה להוריד הנקה נוספת. לרוב נשארות רק הנקת הבוקר והלילה, ובהדרגה ניתן להחליף גם אותן. כמובן שצריך לשמור על זמן אינטימי משותף אחר עם התינוק במקום ההנקה. בגילו חשוב שהוא ילמד להרגע ולהתנחם גם באמצעים אחרים, שאינם הנקה: חיבוק, משחק משותף ואפילו מוצץ.
    אני מזמינה אותך לקרוא בפורום שלנו דיונים נוספים על הצבת גבולות עם תינוקות צעירים.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מיכל,כמעט אותה השאלה

מאיה
    13/01/2009

נכנסתי לפורום כדי לשאול שאלה ואני רואה את אותה השאלה.. אז אחרי שקראתי את תשובת הייתי רוצה רק יותר פירוט..אני נמצאת באותו המצב,הבת שלי ג"כ בת שנה ו3,נרדמת רק בהנקה וגם אם אחרי שהיא נרדמת אני שמה אותה במיטתה היא קמה אחרי מקסימום שעה ורצה שוב לינוק ניסיתי כמה פעמים לא לקחת אותה או לא לתת ישר אך היא מאוד!!! עקשנית (ולא רק בזה) עד כדי כך שמוצץ היא כבר הפסיקה לקחת ואם אני מנסה לתת לה בקבוק היא מסרבת וממש מתעצבנת!!!!! עכשיו,ההנקה והשינה איתנו זה בעצם אחד תלוי בשני אם היא לידי אז היא קמה לינוק וזו בעצם הסיבה שהיא מתעוררת ואם היא לא לידי אז היא קמה אחרי שעה ואז אני צריכה להניק אותה עד שתרדם ובפעם השניה היא לרוב מתעוררת כשאני שמה אותה במיטתה ושוב בוכה וחוזר חלילה ולכן כדי להקל על עצמי אני פשוט שמה אותה איתי ואז היא יונקת מבלי להעיר אותי וישנה חזק יותר. כרגע,אני ממש רוצה להפסיק את זה אבל אני צריכה לדעת את הסדר...ואיך ללמד אותה להרדם לבד.. נסיתי כמה פעמים היא בכתה הרבה זמן ועד שהיא נרדמה היא כמה אחרי רבע שעה בבכי.. יש לך עצות לעקשנים במיוחד?! פליזז תציל אותי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינה והנקה

מיכל דביר קורן
    15/01/2009

קרן שלום,
    תחושת המצוקה שאת חווה היא כנראה מהקושי לקחת החלטה ולחשוב בבהירות מה נכון עבור בתך ועבורך. נשמע שההנקה כבר פחות מהנה עבורך והפכה למטרד, וכך גם השינה המשותפת, ועל כן, מדוע להמשיך בזה?? בגילה אין כל סיבה לאכילה בלילה, וגם ההנקה היא כבר פחות צורך ויותר השלמה נעימה לתזונה שלה ובעיקר הזדמנות לחום וקרבה. אני מניחה שההתעוררויות המרובות שלה אינן מתוך 'רעב' אלא מתוך הרגל שכאשר היא מתעוררת הדרך היחידה לחזור לישון היא בהנקה. בהרבה מובנים הרגל זה רק מפריע לה לרכוש הרגלי הירדמות עצמאיים, שאינם תלויים בך. ההתעצבנות שאת חווה ממנה קשורה לגיל שלה: היא הופכת תובענית יותר ובעלת רצונות משל עצמה כיון שהיא גדלה ומתפתחת (וזה טוב!), ההרגלים שהיו מתאימים כשהייתה צעירה יותר כבר אינם מתאימים ועלייך לעזור לה לסגל הרגלים אחרים, הן בנגוע לאכילה והן בנוגע לשינה (בין היתר - להפריד ביניהם....)
    בהרבה מובנים עלייך להיות כאן "המבוגר האחראי"....עליך לקחת החלטה שמתאימה לך ולעזור לה, בהדרגה ובאמפתיה, להתרגל למצב החדש. גם אם זה כרוך בבכי לתקופת-מה - כי הרי תהיה זו פרידה לכל דבר, פרידה מהרגלים ישנים ומוכרים, נדמה ששתיכן תהיו מתוסכלות הרבה יותר אם המצב הנוכחי יימשך.
    אני מזמינה אותך לקרוא דיונים קודמים בפורום שלנו בנושא הרגלי שינה ואכילה של תינוקות.
    בהצלחה רבה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    אלה
    12/01/2009

שלום אני כחודש לאחר לידה ויש לי ילד נוסף בן 3 שנים בני הבכור התחיל ברגרסיה של הרטבה בלילה כנראה מהשינוי שחל בבית מה נכון לעשות ? וכיצד יש להתייחס לזה? בנוסף ... הןא עןשה כך הזמן דווקא ומתנהג כמו שלא התנהג בעבר מנה עושים??? תודה

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• חזרה להרטבת לילה

מיכל דביר קורן
    13/01/2009

שלום אלה,
    האפשרות שבנך מגיב ללידת אחיו בהרטבת לילה היא רק אומנם סבירה מאוד וזוהי תגובה נפוצה אצל הרבה ילדים ללידה במשפחה, אולם אל לנו לשכוח שהוא רק בן 3 ועדיין "מותר" לו להרטיב בלילה מפעם לפעם. לא ציינת כמה זמן הוא כבר יבש, איך היה תהליך הגמילה הראשוני (כמה זמן נמשך? האם בלילה וביום במקביל? איזה שלבים עברו בדרך וכו'), אבל יתכן וצוריך לעבור איתו את אותם שלבים מחדש, תוך התייחסות לאפשרות שעכשיו יותר קשה לו ועל כן שיתוף הפעולה יהיה טוב פחות.
    אתייחס יותר לעיניין השינוי ההתנהגותי שציינת: השינוי שחווים ילדים שנולד להם אח או אחות הוא גדול ומהותי. פרט לשינוי שחל במעמדם, ההורים פחות פנויים אליהם, הם נדרשים לתפקד בתור אחים גדולים ולהתחלק בתשומת הלב. על מנת לנסות להחזיר את המצב לקדמותו ילדים עושים הרבה דברים, באופן לא מודע, על מנת להתמודד, ולעיתים קרובות התנהגותם משתנה: הופכים תובעניים יותר, דורשניים יותר, חסרי סבלנות וכדומה. לא ציינת מהו השינוי ההתנהגותי של בנך - באיזה "תחום", פרט להרטבה, הוא התחיל לעשות דווקא?
    אז מה לעשות?? כפי שאת מרגישה שזו הסיבה לשינוי, אפשר גם לשתף את בנך ולשקף לו את רגשותיו כדי שגם הוא יבין את הקשר: "אתה מרגיש שאימא עכשיו יותר עסוקה", "אתה כועס שאימא לא מספיק פנויה אלייך כי אימא כל הזמן עם התינוק" וכדומה. מאוד חשוב לתת לו לגמיטמציה לרגשות שלו ולא להכריח אותו להיות בעמדה בה הוא מאוד מרוצה מהשינוי במשפחה. הורים לעיתים נוטים לחשוב שכאשר הבכור מתעניין בתינוק או רוצה לנשק אותו זה סימן שהוא מרוצה מהלידה...וזה לא בדיוק כך - לעיתים אין כל קשר בין הרצון לנשק את התינוק לבין מה למרגישים כלפיו באמת, או שיודעים שההורים מרוצים מזה ועל כן חוזרים על ההתנהגות הזו. חשוב כמובן לנסות לפנות לו זמן שיהיה רק שלו, בלי התינוק - כדאי שמי שנמצא לעזרתך (סבתא/מטפלת) יהיו דווקא עם הקטן כדי שאת תוכלי להתפנות אליו, לדברים שנהגתם לעשות בעבר.
    התקופה בה נוסף תינוק למשפחה היא אומנם מאושרת מאוד, אך עדיין כוללת בתוכה קשיים וחוויות לא פשוטות עבור כולם, בין היתר גם בגלל שאין זמן לחשוב או אולי להתלבט...
    את מוזמנת לשוב ולהתייעץ לגבי אירועים ספציפיים.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הפרשי גילאים בגן
    גלית
    12/01/2009

ביתי תהיה בת שנתיים ושבעה חודשים בספטמבר הבא. היא נמצאת בגן פרטי מדהים עם 15 ילדים על 3 אנשי צוות ומאושרת להיות בגן (ממש לא רוצה לחזור מהגן..). הצוות חם אוהב, אינטלגנטי ומעשיר. היום היא הכי קטנה בגן (כיום היא בת שנה ו 10 חודשים), ילדה מפותחת שמסתדרת נפלא עם ילדים גדולים ממנה בני שנתיים- שלוש. (יש לציין שגם פיסית היא גבוהה ונראת מעל גילה). היא גם ילדה "חזקה" רגשית,עם הרבה בטחון וסתגלתנית מאוד. ההתלבטות שלי לגבי שנה הבאה היא שהיא כנראה תשאר הילדה הכי גדולה בגן. (יתכן שיהיו עוד ילדה /שתיים גדולים ממנה- אבל זה ממש לא בטוח). שאר הילדים יהיו: כ 8 ילדים בני שנה וחצי -שנתיים ו 6 ילדים בני שנתיים -עד שנתיים ושלושה חודשים. אני מתלבטת אם זה נכון לה חברתית והתפתחותית להשאר עם ילדים קטנים, למרות שהיא מפותחת מעל גילה או להעביר אותה לגן אחר,שיתן לה מענה חברתי טוב יותר, אבל אז אני מתפשרת על גודל הקבוצה ואיכות הטיפול והצוות (בגנים אחרים מדובר בקבוצה של 25-28 ילדים עם 4 אנשי צוות) יש לציין שבעוד 3 חודשים, תוולד לה אחות קטנה, כך שגם בבית היא תהיה בפוזיצית הילדה גדולה. מה דעתכן? תודה

לקביעת תור
    סגירה
    הפרשי גילאים בגן

הוספת תגובה

• להיות גדולה ולהיות קטנה בגן...

מיכל דביר קורן
    13/01/2009

גלית,
    למרות התיאור המפורט שלך, לצערי אין לי תשובה חד משמעית לתת לך: אני מבינה את היתרונות ואת החסרונות של כל אחת מהבחירות שהצגת, וגם השיקול הקשור בלידה הצפויה הוא נכון ומרכזי, אך עדיין קשה לדעת מראש איך יהיה כל אחד מהתסריטים. אני מניחה שיהיה עלייך להחליט בקרוב בגלל תקופת ההרשמה ואין הרבה זמן ללבטים אבל מאוד קשה לדעת איך בתך תגיב ללידה כדי להחליט האם היא מסוגלת לעמוד בעוד שינוי או שכדאי למנוע את זה ממנה ולהשאיר אותה במקום המוכר והבטוח, מבלי לעשות שינוי. גם העובדה שהיא תהיה הגדולה בבית יכולה להיות הן יתרון והן חסרון בהתמודדות עם שינוי נוסף, אך העובדה שהאירועים יחסית אינם סמוכים דווקא מקלה כאן.
    אני מניחה שאם תמצאי מסגרת גנית חדשה שתהיה נעימה עבורה, שבה הצוות - למרות גדולו ומספר הילדים -הוא צוות חם, מבין ותומך, היא תוכל להסתגל ואולי המעבר ל"גן של גדולים" ייתן לה דווקא יתרון נוסף בהתמודדות גם בבית. יש ילדים, בעלי כישורי הסתגלות טובים, שדווקא מעבר כזה מגביר עוד יותר את תחושת המסוגלות העצמית שלהם: הם מרגישים אדפטיבים ומגאים בעצמם על ההתמודדות, ולכן "חממה" אינה בהכרח הפתרון עבורם. זה תלוי כמובן גם במידת התלות שיש לה עדיין בצוות המבוגרים בתחומי התפקוד היומי: אכילה, רחצה, ניקיון - אולי עבור ילדה עצמאית מאוד אין צורך בצוות המוגבר והיא פנויה יותר חברתית לילדים האחרים.
    אני מקווה שדבריי נתנו לך כמה כיווני מחשבה נוספים, אך אני מתנצלת שאיני חד-משמעית....לפעמים התפקיד של הפסיכולוגים הוא לשאול שאלות ולא להשיב תשובות....
    בהצלחה בכל בחירה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מיכל תודה ותוספת לשאלה

גלית
    13/01/2009

כן זו בדיוק הבעיה, שאין תשובה חד משמעית.... נראה לי שביתי תסתגל למסגרת גדולה יותר בקלות יחסית. היא ילדה שמסתגלת לשינויים בקלות יחסית , ילדה עם בטחון ועם חוזק רגשי עד כמה שאפשר להגיד זאת על ילדה בגילה... יחד עם זאת המסגרת הקיימת כ"כ טובה מהמון בחינות (לא רק מספר הילדים ואנשי הצוות) שההתלבטות קשה. השאלה שלי היא בעיקר עד כמה ילדים בגיל דומה , הכרחיים להתפתחות החברתית והרגשית שלה בגיל שנתיים ושבעה חודשים? האם אם נדאג להפגישה עם ילדים בגילה/ מעבר לגילה אחה"צ, זה ימלא את הצרכים גם אם רוב הזמן היא עם ילדים קטנים יותר? תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מפגש עם בני הגיל

מיכל דביר קורן
    15/01/2009

שוב שלום,
    אני חושבת שמפגש חברתי עם בני הגיל כבר מתחיל להיות משמעותי יותר בשנת החיים השלישית - בתך אומנם תתחיל את הגן בגיל 2:7, אך תסיים אותו כ 10-11 חדשים לאחר מכן....ולמפגש עם בני גילה יש חשיבות הולכת וגדלה. כמובן שאפשר להחליט שהמפגשים הללו יהיו אחרי הצהריים ויתקיימו באופן יזום מצידכם (מי יהיו הילדים?), אך השאלה עד כמה תוכלו להתחייב לזה, בהינתן שתינוקת תצטרף למשפחה והניידות תהיה מסורבלת יותר, וכן כשידוע שעל דברים שאינם "הכרח", קל יותר לוותר כשנמצאים בעומס של השגרה המאפיין הורים לילדים צעירים. יתכן מאוד שחברת הילדים הצעירים יספקו את צרכיה החברתיים, אם ימצא ביניהם ילד או ילדה בעלי כישורים קוגניטיביים דומים שיהוו שותפים למשחק, וזה לא תמיד עיניין של גיל מדוייק, החסרון הוא שהמבחר בגן כזה יהיה קטן יותר.
    הייתי מציעה לכם לנסות לחשוב למה הפרידה מהגן הזה - לצד היתרונות הברורים שבו (מוכרות, גודל, צוות וכו'), כל כך קשה לכם: האם קשה לחשוב אולי שבתכם מתבגרת והצרכים שלה משתנים? האם הרצון לגונן עליה מאפיין תחומי חיים נוספים?
    אני מניחה שלכל בחירה יהיו יתרונות וחסרונות ועל כן בהכרח יהיה צער ותחושה של וויתור על משהו. השאלה היא רק על מה קל יותר לוותר...
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• נסיעה לחו"ל
    טלי
    12/01/2009

שלום רב!!!! אשמח לדעת מה ההמלצות להשארת הילדים במשך שבוע עם סבא וסבתא.הילדים בני 3.5 ושנה.ההתלבטות שלי רבה ואקבל כל המלצה.בן השנה עדיין איתי(אמא) בבית למעט יומיים בשבוע. תודה ויום נפלא.

לקביעת תור
    סגירה
    נסיעה לחו"ל

הוספת תגובה

• פרידה לצורך נסיעה

מיכל דביר קורן
    12/01/2009

טלי שלום,
    משמעות הפרידה מההורים עבור בן שלוש וחצי ועבור בן שנה שונה לגמריי, זאת בגלל מידת היכולת להבין את משמעות הזמן, המרחק, הקביעות שביחסים וכמובן בגלל ההבדל בכישורים השפתיים: עד כמה ניתן להכין ולדבר עם כל אחד מהם לקראת הנסיעה.
    הרעיון בגדול הוא לאפשר קביעות רבה ככול הניתן ולייצור יכולת לתכנון ולצפות מראש כאשר הדמויות המטפלות הקבועות נעדרות. לכן, אני חושבת שמומלץ מאוד להשאירם בבית שלהם, עם הרהיטים, הצעצועים, וכל יתר מרכיבי השגרה, ולהשתדל שסבא וסבתא השומרים יבואו אליהם. חשוב מאוד לעשות ימי הכנה בהם, בהדרגה ובנוכחותכם, הסבים ייקחו חלק פעיל במקלחת, בהשכבה, בהאכלה, על מנת ללמוד את השגרה ואת הטקסים של כל ילד. חשוב מאוד לשמור על המסגרת החינוכית הקבועה: להמשיך ללכת לגן או למטפלת (דרך אגב - מי נמצא עם בן השנה באותם יומיים?).
    את שניהם חשוב להכין לקראת הפרידה במילים ובהסברים, אך כמובן שבן השלוש וחצי יוכל להבין הרבה יותר ולכן ההכנה משמעותית יותר. אפשר לשתף אותו בהכנות לנסיעה, לסכם את מועדי השעות לשיחות טלפוניות בהעדרכם ולעשות איתו מעיין "טבלת ייאוש" עד חזרתכם - בכל יום יוכל לסמן עם סבא וסבתא את היום שחלף (אפשר שהימים יהיו מורכבים מהפעילויות הקבועות שלו: חוגים חברים וכדומה).
    רעיון נוסף שהינו רלוונטי לשניהם, אך כמובן הגדול יוכל להבין יותר, הינו להשאיר הפתעות קטנות שתכינו עבורם לכל יום, וסבא וסבתא יתנו להם - "הנה משהו קטן שאימא ואבא השאירו לכם להיום כי הם חושבים עליכם ומתגעגעים". זה לא צריך להיות מתנה יקרה, אפשר משהו קטן וסימלי (מכתב, ציור, מדבקות) לתשומת לב.
    שתהייה נסיעה טובה וחופשה נעימה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה

טלי
    13/01/2009

המחשבה שאכן הסבא וסבתא יהיו בביתנו.ביומיים של העדרותי הסבתא שומרת על הקטן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• משקפיים לבן 3.5
    לירז
    11/01/2009

שלום ד"ר
    בני עומר בן 3.5 זקוק למשקפיים ומרכיב באופן קבע החל משבוע שעבר.
    גם אני ובעלי מרכיבים משקפיים כך שהנושא מוכר לו.
    ערכנו לו בגן בשבוע שעבר מסיבת משקפיים(חילקנו משקפיים לכל הילדים, הוא חבש כתר מעוטר במשקפיים ואפילו הכנו עוגת משקפיים). כל זה כמובן בכדי להקל עך ההתמודדות.
    אך עומר אינו מרוצה מהמצב, הוא לא מסכים שאני אצלם אותו (נושא שלא היווה בעיה בעבר), כשאנחנו אומרים לו כמה שהוא יפה עם משקפיים הוא עונה מיד "לא נכון".
    ומצב רוחו אינו כפי שהיה בעבר.

איך אפשר לעזור לו לקבל בהבנה את הנושא?

תודה רבה!
    לירז

לקביעת תור
    סגירה
    משקפיים לבן 3.5

הוספת תגובה

• בטעות שלחתי פעמיים... סליחה!

לירז
    11/01/2009

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• משקפיים בגיל צעיר
    לירז
    11/01/2009

שלום רב בני עומר בן 3.5 זקוק למשקפיים ומרכיב באופן קבע החל משבוע שעבר. גם אני ובעלי מרכיבים משקפיים כך שהנושא מוכר לו. ערכנו לו בגן בשבוע שעבר מסיבת משקפיים(חילקנו משקפיים לכל הילדים, הוא חבש כתר מעוטר במשקפיים ואפילו הכנו עוגת משקפיים). כל זה כמובן בכדי להקל עך ההתמודדות. אך עומר אינו מרוצה מהמצב, הוא לא מסכים שאני אצלם אותו (נושא שלא היווה בעיה בעבר), כשאנחנו אומרים לו כמה שהוא יפה עם משקפיים הוא עונה מיד "לא נכון". ומצב רוחו אינו כפי שהיה בעבר. איך אפשר לעזור לו לקבל בהבנה את הנושא? תודה רבה! לירז

לקביעת תור
    סגירה
    משקפיים בגיל צעיר

הוספת תגובה

• הרכבת משקפיים אצל ילדים

מיכל דביר קורן
    12/01/2009

שלום לירז,
    ראשית הרשי לי להתפעל ולשבח אתכם על כל מה שעשיתם עד כה!! נשמע שהשקעתם מחשבה רבה על מנת לסייע לעומר להתיידד עם העיניין ועשיתם דברים יפים ויצירתיים!
    באופן כללי אומר שאני מניחה שעומר יתרגל בהדרגה. אין טעם ללחוץ עליו לאהוב את המשקפיים שלו, ומותר לו להביע את אי שביעות רצונו עם המצב החדש, ואף לרצות להסירם לשם צילום תמונות. יש גם הרבה מבוגרים שלא אוהבים משקפיים ומקבלים בהבנה שזה המצב וצריך להתרגל. גם עומר ייתרגל בהדרגה, ותוכלו להתנחם בכך שהן נחוצות לו ושמתסכול שכזה אפשר רק לגדול ולהתפתח....
    אני מניחה שהעובדה שאתם מרכיבים משקפיים רק מסייעת כאן: אתם המודל העיקרי עבורו ילד בגילו והוא רוצה להידמות אליכם. תוכלו לסייע לו למצוא "גיבורים" נוספים שמרכיבים משקפיים, אמיתיים (סבתא וסבא?) או מדומים (סקוטר מהחבובות?!), והוא בהדרגה יראה את היתרונות: המראה האינטליגנטי, האפשרות להחליף מסגרות, הייחודיות מול שאר הילדים וכדומה.
    חשוב להמשיך לדבר איתו על ההכרח שבמשקפיים ועל הרגשות שלו לגביהם ולאפשר לו לא לאהוב אותם: זה חלק מההתמודדות, וכשהוא יחוש שזה לגיטימי לא להנות מזה, הוא יוכל להבין בהדרגה ואולי אפילו להתיידד איתם, או לא - יתכן והוא ימשיך לא לאהו את המצב ואתם תצטרכו לסייע לו בזה....וגם אם הוא מוריד אותם לשם צלומים, זה לא אומר שמותר להוריד אותם בעוד הזדמנויות (שבתות? ימי הולדת? חוגים?) והוא בוודאי יבדוק מתי מותר ומתי לא....
    בהצלחה רבה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התפתחות בגיל 1.5
    לאה
    11/01/2009

שלום רב, בני בן כמעט שנה וחצי, נמצא איתי בבית. מעניין אותי לדעת מה ילד בגילו אמור לדעת/ לעשות מבחינת ההתפתחות שלו? למשל, האם אמור לדעת לזהות צבעים/צורות (אני מניחה שבוודאי לא, רק לצורך הדוגמא) האם לדבר ולומר מספר מילים? כמו כן, איך אני יכולה לסייע בהתפתחות שלו, שכן אני מניחה שבגלל שהוא בבית הוא בוודאי למד ומתפתח פחות מאשר לו היה בגן. רב תודות לאה

לקביעת תור
    סגירה
    התפתחות בגיל 1.5

הוספת תגובה

• אבני דרך בהתפתחות פעוטות

מיכל דביר קורן
    12/01/2009

לאה שלום,
    ראשית אחלוק על קביעתך שילד אשר נמצא בבית לומד פחות מילדים המבקרים בגן, בגילו של בנך זה עדיין לא חד-משמעי, במיוחד אם בבית מקדישים לו זמן למשחק משותף, לטיולים בחוץ, לקרית ספרים וכדומה. דווקא אינטראקציה של 'אחד על אחד' עם מבוגר משמעותי תורמת מאוד להתפתחות בגיל הזה, בהנחה שמתקיימים מפגשים עם ילדים אחרים וכן שהמבוגר המטפל פנוי רגשית על מנת לטפל בו.
    קצרה היריעה מלפרט כאן מהם ההשגים המצופים בגילו, ילדים מתפתחים במגוון תחומים (תקשורת ושפה, מוטוריקה גסה ועדינה, קוגניציה, התפתחות רגשית-חברתית, תפקודי יומיום), ובכל תחום קיים טווח של התנהגויות המצופות בכל גיל. אני ממליצה לך לפנות לאחד מספרי ההדרכה להורים העוסקים בהתפתחות בגיל הרך (למשל, הלוחשת לפעוטות או המדריך השלם לטיפול בתינוק ובילד), או לחלופין לאחד מאתרי האינטרנט העוסקים בנושא ובהם מופיעות טבלאות התפתחות המפרטות בקצרה את המצופה בכל גיל.

בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פרידה לחודשיים מילדה בת שנה וחצי
    יוליה
    11/01/2009

שלום! בתי היא בת שנה ו 7 חודשים. עקב סיבה מסויימת אני ובעלי צריכים להשאיר אותה לחודש חודשיים אצל סבתא (מקסימה) ולנסוע. האם זה יכול איכשהו להשפיע על ההתנהגות שלה בעתיד? האם זה יכול להשאיר אצלה איזה פחד לתמיד- אמא עזבה אותי\ האם היא יכולה לשנות את היחס שלה אליי אחרי ובעתיד? עכשיו אנחנו קשורות מאוד מאוד. המחשבה על פרידה מאוד מפחידה אותי. אבל המצב מאלץ. אודה על תשובתכם.

הוספת תגובה

• פרידה מפעוטה

מיכל דביר קורן
    11/01/2009

שלום יוליה,
    הפרידה הצפויה שאת מתארת היא ממושכת מאוד עבור בתך הצעירה. אני מניחה ששקלתם את כל האפשרויות האחרות לפני שקבלתם את החלטתכם לנסוע וכנראה שאכן אין ברירה. לצערי לא אוכל לומר שלא יהיו השפעות עתידיות לפרידה זו, אך מידת ההשפעה תלויה ביכולות ההסתגלות שלה, ברמה השפתית ובעוד משתנים חברתיים ורגשיים המשתנים בין ילד לילד.
    אני ממליצה לכם לנסות לצמצם את הקושי ככול הניתן באמצעות שמירה על מקסימום גורמים שלא ישתנו, כלומר, עדיף שהיא תשאר בביתה המוכר, עם החפצים שלכם ושלה, ושסבתא תבוא להיות איתה בבית על פני האפשרות שהיא גם תעזוב את ביתה המוכר. חשוב מאוד להמשיך ללכת למסגרת החינוכית הקבועה (וכמובן לעדכן את צוות הגן על השינוי). הרעיון הוא לנסות לשמור על כמה שיותר דברים מוכרים שיאפשרו תחושה של שליטה כאשר היא מרגישה את השינוי. אם היא לא מורגלת להישאר עם סבתא, חשוב מאוד לעשות הכנה בימים ובשבועות שלפני כדי שהן יתרגלו האחת אל השניה ושסבתא תכיר את שגרת היום שלה, את הצעצועים האהובים, את הטקסים וכדומה, ובהדרגה תתחיל לקחת חלק בטיפול בה (מקלחת, השכבה, האכלה וכדומה), תחילה בנוכחותכם.
    קשה לשמור על קשר טלפוני בגיל הזה, אבל אם יש באפשרותכם לצלם את עצמכם בווידאו - מדברים אליה, שרים לה, מספרים סיפור אהוב ומוכר ועוד, תוכלו להשאיר זאת לסבתא ולבקש להראות לה באופן סדיר. ניתן גם לדבר בשיחות וידאו במחשב אם ישנה מצלמת אינטרנט מתאימה. חשוב מאוד שסבתא תקפיד להזכיר אתכם, להגיד שאתם מתגעגעים, חושבים עליה וכדומה, ותאפשר לה לדבר עליכם.
    היא אכן עשויה לכעוס כשתחזרו ולחשוש מפרידה בעתיד, וחשוב שתשימו לב לשינויים בהתנהגותה.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בכי ללא הפסקה לפני השינה
    אודליה
    10/01/2009

שלום! בני בן 4 חודשים (הנקה מלאה). שיגרת השינה עד כה הייתה מסודרת ונטולת בעיות. כל ערב זה מקלחת>אוכל>לישון, עם יקיצה אחת בלילה בסביבות 3-4 כדי לאכול. אך עד לפני שבוע השגרה השתנתה. לאחר האוכל, אני מניחה אותו בעריסה והוא מתחיל לבכוח ולצרוח בקולי קולות ובהסטריה, בכי קורע לב עם דמעות. גם כאשר אנו מנסים להרדים אותו בידיים הוא בוכה. כל זה נמשך עד שעתיים כל ערב! זה הפך להיות דפוס קבוע וזה מתסכל אותנו נורא. היינו אצל הרופאה , למזלו/נו לא מדובר בבעיה בריאותית כלשהי, כמו דלקת אוזניים מטרידה. בסופו של דבר הוא נרדם, מאחר וכבר לא נותר לו עוד כוח לבכות. אני חיייבת לציין כי במשך היום הוא צוחק ומחייך כל הזמן, ואף נרדם לשעות ארוכות, הבכי מתחיל לאחר האוכל. בהמלצת הרופאה עשינו לא אמבטיה בשעה שונה מהרגיל (ב-3) כדי לראות אם ישנו קשר בין ההוצאה מהאמבטיה לבכי, אך הוא ישן כמו מלאך לאחר מכן. שאלתי היא ממה זה נובע ומה אפשר לעשות?? תודה! מההורים המתוסכלים...

לקביעת תור
    סגירה
    בכי ללא הפסקה לפני השינה

הוספת תגובה

• שלום אודליה,

דפנה תייר
    10/01/2009

אכן, כשאנו כהורים לא מבינים ממה נובעת המצוקה של תינוקינו זה בהחלט עשוי להיות מאוד מתסכל. לעיתיםלאנותר להתמודד עם זה אלא בשיטת הניסוי והטעייה. וכפי שנוכחתם - אנשי המקצוע הם לא בהכרח בעלי התשובה, יותרמההורים, לבעיה.
    לפיכך, אנסה בזהירות להוסיף עוד מחשבה או שתיים: ראשית - הבדיקה הרפואית והעובדה שהחזקתו בידיים אינה מרגיעה אותו כלל (ואם כך הימנעו מלהרגילו להרם בזרועותיכם!), מרמזות (כנראה) שאין מדובר במצוקה גופנית. והנה כבר סיבה טובה קצת להרגע ולא להילחץ...
    את מתארת אתהשיגרה שלכם - וההתרשמות היא שזו שיגרה טובה. בדקתם אף שינוי שלה - וזה לא צלח (ולכן רצוי לדעתי שתחזרו לאמבטיה בערב). שיגרות הן דבר חשוב ותורם להרגעת תינוקות, אך יש לזכור שלאורך השנה הראשונה, עם התפתחות התינוק, השיגרה מעט משתנה פה ושם, בהתאם לצורך. עליכם לגלות מעט גמישות ולבדוק: האם יתכן שתינוקכם כבר לא עייף בשעה המסויימת שעד לא ממזמן היה נרדם בה ברצון? האם יתכן והוא ישן כל כך טוב והרבה לאורך היום עד שאינו עייף דיו בשעת ערב? אולי כדאי שישן פחות לאורך היום, ואולי כדאי לאחר מעט את שעת ההשכבה בלילה. יתכן ואז יהיה עייף יותר ולא יביע בבכי את התנגדותו לשכב לישון.
    לילה טוב, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אוסיף דבר קטן

אודליה
    11/01/2009

תחילה, תודה רבה על תשובתך, היא עזרה לי להבין יותר את המצב. אך האם בכך שאדחה את שעת השינה שלו עד לשעה בה ירגיש שהוא עייף, לא תהרוס את השגרה? שהרי הוא עלול להתרגל להירדם בשעות מאוחרות (אם הוא היה רגיל לישון בסביבות 21:00 עכשיו זה יהפוך ל 23:00 לפחות). מצב זה יתיש אותנו מאוד... תודה רבה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד דבר קטן וחשוב :-)

אודליה
    11/01/2009

הוא מראה סימני עייפות בכל הזמן שהוא בוכה לפני השינה. נראה כי הוא ממש רוצה לישון אך משהו מציק לו... תודה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ושוב שלום,

דפנה תייר
    11/01/2009

כפי שכתבתי - ניסוי וטעייה... אולי תנסי ל'שחק' מעט עם שעות השינה שלו לאורך היום כדי להגיע למצב שהוא אכן עייף בשעה סבירה בערב. שימי לב גם לא לעשות שיקול מוטעה ולעייף אותו יותר מדי - כי גם אז יהיה לו קשה להרדם. לימדי לזהות (עד כמה שזה אפשרי) את נקודת העייפות האופטימלית שלו - לא יותר מדי ולא פחות מדי.
    את חוזרת להתחלה וכותבת שמשהו מציק לו - אך בדקתם ונראה לכם שזה לא משהו גופני. אם כך נותר לשער שיתכן ומציק לו משהו רגשי, כגון ההבנה שהוא נפרד מכם כשהוא הולך לישון.
    נסו להיות סבלניים לתקופה זו, מן הסתם זה יחלוף, ואם תתמידו במאמציכם - נקווה שזה יחלוף אפילו מהר יותר (:
    בהצלחה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חזרה מארה"ב
    אליה
    10/01/2009

בני הוא ילד אינטיליגנט, מקסים ורגיש. עברנו לארה"ב לפני שנה ועתידים להישאר פה שנה נוספת (עד ינואר)אך יש לנו אפשרות להאריך את שהותינו (צריכים להודיע בקרוב על החלטתינו). אנחנו מתלבטים בעיקר מכיון שבנינו אמור לעלות לכיתה א' והשאלה היא האם יהיה לו קל יותר לבוא מספר חודשים לפני ולהכנס לגן חדש ואז לעלות לכיתה א' או לחסוך לו את ההסתגלות לגן החדש ולבוא בקיץ לפני שמתחיל את בית הספר. יש לציין כי בני דובר עברית ברמת שפת אם וגם מכיר את האותיות כך שנראה לי שלא פה טמונה הבעייה. מבחינתינו, אין משמעות לתאריך החזרה. בנוסף, הוא התרגל יחסית מהר לגן פה (אחרי עשרה ימים נשאר לבד לגמרי בלי בכי ולמד את השפה מהר) אך עדיין מתגעגע לישראל.

לקביעת תור
    סגירה
    חזרה מארה"ב

הוספת תגובה

• שלום אליה,

דפנה תייר
    10/01/2009

מדברייך ניתן לראות כי שני יתרונות גדולים עומדים לצידכם: האחד - אתם חופשיים להחליט מה שמתאים לכם, והשני - בנך הוא כפי הנראה ילד שמסתגל בקלות לשינויים ולחידושים.
    לפיכך - אין עליכם לחצים מיותרים ונראה שכל הכרעה עשוייה להיות טובה למדי.
    עם זאת, בהתייחסות לשאלה באופן כללי , לדעתי עדיף לילד בן חמש להשתלב בגן החובה שממנו יעלה שנה לאחר מכן לבית הספר ולכיתה א'. זהו מעבר משמעותי ביותר (שונה מהותית מהחלפת גן) ובוודאי רצויה כניסה חלקה ככל האפשר לשלב כל כך חשוב בחיים. שניים-שלושה חברים, שעולים עם הילד מהגן לכיתה א', עשויים להוות תמיכה, רגשית ומעשית, משמעותית ביותר עבורו בהתמודדותו עם השינוי. הגעתכם ישר לכיתה א' אולי תחסוך לבנך הסתגלות לגן, אך תיכפה עליו הסתגלות מאתגרת מאוד הכוללת הן הסתגלות חברתית והן הסתגלות למערכת החדשה.
    בהצלחה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• העדפת אבא על פני אמא
    אמממא
    09/01/2009

בוקר טוב. אני כותבת מתוך יאוש ועצבות, כי אני כבר לא יודעת מה לעשות. בני בן שנה וחצי, בן יחדי. עד גיל שנה וחודשיים הייתי איתו בבית, מספטמבר הוא נמצא במשפחתון. מה שמאוד מתריד אותי זהו הקשר בינינו. הוא מעדיף את אבא שלו על פני ממש מובהק. כלומר הוא פשוט מתעלם ממני. בבוקר כשהוא מתעורר ואנו לוקחם אותו אלינו למיטה. הוא לא מתייחס אלי בכלל. הוא שוכב ליד אבא, מנשק אותו , משחק איתו וכו. ואני שוכבת בצד והוא אפילו לא מסתקל אלי. כשבעלי יוצא לעבודה, הוא פורץ בבכי, אם הוא הולך לשרותים הוא בא אחריו ובוכה ליד דלת. הוא מביא לו משחקים, רץ אליו כשרואה אותו ועוד הרבה דוגמאות. והבעיה היא שכלפי היחס שלו שונה ממש. אם אני יוצאת והוא נשאר עם בעלי. הוא אפילו לא מסתכל לכיווני וממשיך בעיסוקיו, אפילו אם אני אומרת שאני יוצאת. אני אלך לשרותים, לחדר אחר והוא לא שם לב לזה, אם זה אבא הוא מיד יבוא אחריו. אני מאוד מתוסכלת ועצובה, כועסת על בעלי ועל בני. בוכה וצעקת. אני יודעת שאומרים שיש תקופות שילדים מעדיפים הורה אחד על פני שני. הבעיה היא שזה ככה כבר יותר מחצי שנה ואפילו מתגבר... אני לא יודעת למה זה קורה לי. תמיד חשבתי שילדים אוהבים את אמא יותר, במיחוד עד גיל 2-3. אז למה ואיך קרה דבר כזה? מה אני צריכה לעשות ? אולי לפנות ליעץ ? מצתערת על האורך, ומאוד אודה על תשובה.

לקביעת תור
    סגירה
    העדפת אבא על פני אמא

הוספת תגובה

• שלום אמממא,

דפנה תייר
    10/01/2009

צר לי על הרגשות הקשים שאת חווה עקב התופעה שאת מתארת.
    אקדים ואומר שככלל - זוהי תופעה מוכרת ביותר שתינוק או ילד יעדיף בתקופות שונות את אחד מהוריו על פני רעהו. לפעמים קל להבין מדוע ולפעמים זו נשארת תעלומה המורכבת ממגוון סיבות.
    יותר מכך: אותה הסיבה, לכאורה, עשוייה להשפיע אחרת על תינוקות שונים. לדוגמה - מבין התינוקות המטופלים בעיקר ע"י אמהותיהם יהיו כאלו אשר במובהק יעדיפו אותן, ולעומתם יהיו כאלו אשר יעדיפו דווקא את האב שלא נמצא איתם מספיק.
    לתינוק עשויים להיות, ועל פי רוב גם יש, מספר דמויות התקשרות (אנשים שמטפלים בו ושאותם הוא אוהב) ואין בכך רע. נהפוך הוא. לעיתים ההיררכיה בינהם (אל מי הוא יותר קשור) ברורה ולעיתים מטושטשת. חוזק הקשר מתגלה דווקר ברגעים בהם התינוק נמצא במצוקה - אל מי הוא פונה אז?
    לעיתים התופעה כולה היא בעיני המתבונן - האם או האב עשויים לחוש דחויים בשל קושי רגשי הנובע מהם ולאו דווקא בשל התנהגות הילד. כמו כן לעיתים התופעה הופכת לבעיה בשל מאבקי כוח וקונפליקטים בין ההורים לבין עצמם, כשלעיתים במקום לשתף פעולה הם "מתחרים" מי מהם הורה יותר טוב ואת מי הילד אוהב.
    את אינך מספרת מה טיב היחסים בינך לבין בנך שלא במסגרת התופעה שאת מתארת. איך הקשר בינכם כשאתם לבד? האם גם אז הוא אדיש כלפייך?
    אם הסברי זו לא יתרום להרגעת סערת רגשותייך ולא תחושי שיפור בטיב הקשר בינך לבין ילדך - יש בהחלט מקום שתפני לייעוץ.
    בברכה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך ...

אמממא
    12/01/2009

תודה רבה על תשובתך. אני רוצה להעמיק יותר. הבעיה היא זה לא תקופות של העדפה. זה נמשך כבר יותר מחצי שנה. ולדעתי אפילו מחמיר. דווקה בעלי מאוד תומך ואין ביניינו מאבקי כוח. ומה שבאמת לא ציינתי וזה מה שביקר פוגע בי, זה שכואב לו משהו, כשהוא מתעורר בלילה עם בכי ואני ניגשת אליו - הוא מתחיל לבכות יותר חזק וממש דוחף אותי, כאליו אני עוד יותר מחמירה את המצוקה שלו. ואז בעלי לוקח אותו על הידיים והוא מייד נרגע . גם כאשר אני ובני לבד , הוא דיי עדיש כלפי . אני מרגישה שאולי עשיתי משהו רע שפגע בו, אבל אני לא זוכרת שקרה משהו חריג... אז ממש מרגישה עבודה. אני לא מתחרת עם בעלי את מי בננו יאהב יותר, אני פשוט רוצה שהוא לפחות קצת יותר יאהב אותי, וכשרע לו שיבוא אלי לחיבוק... זהו בעצם זה מה שרציתי להוסיף .

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך תשובה,

דפנה תייר
    13/01/2009

את אכן זקוקה לחיבוק...
    דברייך מעלים שאלות רבות, אך אין טעם להרבות בהן כאן מכיוון שאני באמת חושבת שיש מקום שתפני לייעוץ מקצועי. אני ממליצה לך להגיע לאחת התחנות/המרפאות לטיפול באם ובתינוק, שם תיפגוש אותך ואת תינוקך תירפיסטית שתלמד להכיר את היחסים בינך לבין בנך ושתוכל לכוון אותך ולעזור לך.
    בברכה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה