פורום הורים לתינוקות, הורים לפעוטות - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• בן שנה וחצי מכה
    מיכל
    24/01/2009

יש לי בן שנה וחצי , חכם ,חביב ואוהב לשחק עם ילדים . לאחרונה הבאנו כלב הוא מאד מציק לו , עולה עליו ,מושך לו בזנב ו"רוכב" עליו. למרות שהסברנו לו שכואב לו ושיפסיק ,הצבנו גבול שאסור ! הוא התחיל להרביץ ולצעוק "לא!" הוא מרביץ לנו , לכלב ולשכן שהוא נוהג לשחק איתו. אנחנו לא יודעים האם כדאי פשוט להתעלם מתנהגות זו ,כי היא כנראה מושכת תשומת לב . או לחילופין להמשיך ולהגיד לו שאסור . יש לציין שהוא בעבר לפני כשלושה חודשים היה עושה את זה ,התעלמנו וזה ספק עם הזמן. קשה לנו מאד שהוא מתנהג כך אלינו , לחבריו וגם לכלב ,שעלול לנשוך אותו .

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    בן שנה וחצי מכה

הוספת תגובה

• התמודדות עם תוקפנות

מיכל דביר קורן
    25/01/2009

שלום מיכל,
    לא הבנתי מדברייך האם בנך מגיב באלימות כלפיכם רק כאשר אתם מנסים למנוע ממנו להציק לכלב, או שהוא נוטה להרביץ גם במצבים אחרים. התגובה שלו לכלב עשויה להיות קשורה בתשומת הלב שהגור מקבל (ונלקחה ממנו...), בקושי בהבנה רגשות (הכאב של האחר) או כאקט ניסיון להכרזת עצמאות ונפרדות באמצעי שאינו מקובל עליכם. איך הוא מתמודד עם איסורים נוספים? אין מקבלים גבולות אצלכם בבית? האם אתם מוצאים עצמכם עסוקים הרבה בשאלות של הצבת גבולות?
    הכאת הכלב הינה התנהגות תוקפנית שלו שיש להוקיע כמו כל התנהגות אחרת שאינה מקובלת עליכם: בין קשורה בסיכון עצמי כמו משחק בחוטי חשמל, ובין אם קשורה להרגלי הבית כמו אכילה במקום שלא מיועד לכך. המשמעות היא שעל מנת שהדברים יופנמו, יש להיות עיקביים ובכל פעם להרחיק אותו מהכלבלב, להגיד את אותם דברים "(זה אסור, זה כאב לכלב...) ולהיות מאוד ברורים בעיניין - סמכותיים וחד-משמעיים. כמובן שכמו בכל נושא של חינוך ילדים הדברים שוקעים בהדרגה וצריך סבלנות ואורך רוח עד שהם מופנמים. חשוב לחזור שוב ושוב על אותם איסורים ברורים ולהימנע ממצב בו הורה אחד מתיר והאחר אוסר.
    אם להרגשתכם הנטייה שלו להכות את הכלב קשורה בהתעלמות רחבה יותר נרגשות של אחרים, כלומר, הוא מתעלם מהכאב של האחר (שלכם, של אחים וחברים), פנו להתייעצות.
    בהצלחה, מיכל

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחד מזרים אצל בת שנתיים
    עולא
    24/01/2009

שלום רב, בתי בת השנתיים מפחדת מאוד כשמגיעים מפעילים שונים לגן. הכוונה היא למפעילי ימי הולדת, סדנאות מוסיקה וכו'. הילה ביומיום פעילה ומשתפת פעולה בגן בצורה מאוד יפה כמו שאר בני גילה. הבעיה מתבטאת ברגע שנכנס "גורם זר" לגן. התקשיתי בהתחלה להבין או בכלל להאמין לגננות,והחלטתי להשתתף איתה באחת מההפעלות הללו, נדהמתי לראות איך היא מגיבה כלפי אותו מורה למוסיקה, היא נדבקה אליי,בכתה הסתכלה עליו במבטים "עוינים",וסירבה לשתף איתו פעולה. חשוב לי לציין כי ברגע שהפעילות הסתיימה,הילדה חזרה לעצמה ושיחקה כרגיל. איך מטפלים בתופעה הזו?מה עליי לעשות? תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    פחד מזרים אצל בת שנתיים

הוספת תגובה

• שלום עולא,

דפנה תייר
    24/01/2009

לפני שמטפלים בתופעה כדאי לנסות להבין אותה.
    תיארת יפה את תגובתה של ביתך ל"גורמים הזרים" הפולשים לה לגן. ביתך מייצגת בהתנהגותה עוד פעוטות רבים וטובים שנרתעים מהמפעילים הללו (אגב, אני מכירה גם כמה מבוגרים כאלה :)
    שתי סיבות עיקריות עשויות להיות לכך:
    פעוטות הרגישים יותר לרעשים, פעוטות שפתיחותם לגירויים חדשים פחותה ופעוטות שמסתגלים ("מתחממים") לאט לשינויים - הם מועדים לחוות את הפלישה הזו כמאיימת.
    הסיבה הנוספת היא ההקשר הספציפי בו מתרחש האירוע, בעיקר בפעם הראשונה. יתכן שבפעם הראשונה שאותו מפעיל הגיע לא נעשתה הכנה ראויה לקראתו ובתך נבהלה, או שאולי המפעיל לא היה רגיש דיו ופלש למרחב שלה באופן בוטה מדי שלא תאם לה.
    כל אחד מההסברים הללו לחוד ושניהם יחדיו עשויים להסביר את תגובתה ורתיעתה.

הדרך לטפל בתופעה, או לנסות למתן אותה, היא לעשות לביתך הכנה מראש לקראת השינוי הצפוי עם הגעתם של אותם גורמים הזרים, לאפשר לה את המרחב שלה (שתשב רחוק מהם בהתחלה) ואת קצב ההסתגלות שלה, ולאפשר לה מגע עם מישהו (הגננת, המטפלת או ההורה) שיש לה איתו קשר בטוח. לו היה לפני ההפעלה עצמה זמן מספיק למפעיל להתחבב עליה אט אט, בשקט וברגישות ובהתאמה לקצב האישי שלה - גם זה יכול היה לגרום לה לחבב אותו יותר.
    בברכה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לשאלתי

עולא
    25/01/2009

תודה רבה על המענה שנתת לי. אנסה ליישם את העצות ומקווה שזה אכן יפתור לנו את הבעיה. שאלה נוספת ברשותך, בעוד כשבועיים אני מתכננת לה יומהולדת בגן, בחרתי להביא מפעילה "עדינה" במראה ובהתנהגות במחשבה שאולי זה ירתיע אותה פחות. האם את חושבת שכדאי להכיר לה את המפעילה אפילו מחוץ לתחום הגן, לבקש ממנה שניפגש שתכיר את הקטנה כמה ימים קודם ע"מ שלא תירתע ותבכה ,ביומולדת שלה ( אחרת, אני אצטרף לבכי שלה ולא יהיה טוב:)) ). אנחנו צופות בדיסק של אותה מפעילה מדי יום, ובגן גם ביקשתי שהיא תצפה בזה ע"מ שתכיר קצת את הבחורה, האם זה יכול לעזור,לדעתך?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לתשובתי,

דפנה תייר
    25/01/2009

טוב שאת כבר מנסה ליישם את העיצות, אך כפי שכתבתי הן לא בהכרח יפתרו את הבעיה, אך אולי יתרמו להיתמתנותה.
    הרעיונות שאת מעלה לגבי המפעילה המסויימת עשויים לעזור, אך אני לא הייתי "בונה" על זה יותר מדי.
    ראשית - עלייך לדעת שהרבה מאוד פעוטות וילדים נאלמים דום בחגיגות יום הולדתם, כנראה משום ההתרגשות ומשום הקושי שלהם להתמודד עם ההצפה בגירויים החושיים והרגשיים שהם חווים סביב הארוע, כך שכדאי שתנמיכי ציפיות ותחסכי לעצמך את הבכי...
    שנית - ההכנות שאת מתכננת, בתקווה שיעזרו, עלולות שלא להיות מקושרות אצל ביתך עם מה שיקרה ביום הולדתה וזאת בשל פער הזמן ביניהם. לדעתי אולי עשוי לעזור אם אותה מפעילה תיאות להקדים ולהגיע ביום ההולדת עצמו בשעה-שעתיים, בהן יהיה לשלושתכן מספיק זמן ליצור, באוירה רגועה, היכרות והתחבבות מסויימת של אותה "זרה" על ביתך.
    יומולדת שמח,
    דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הדבקות לאמא ולגננת
    רויטל
    22/01/2009

שלום רב, בני בן 4 (חשוב לציין שיש לי ילד נוסף בן 1.3) , בני בן ה- 4 כל היום שואל אם אני אוהבת אותו ואם בעלי אוהב אותו ואם אחיו אוהב אותו ומכריז במקביל שהוא אוהב אותנו. בתקופה האחרונה הוא לא מוכן להפרד ממני (ללכת לחוג או חבר ) מה שבעבר היה ללא בעיה. גם הגננת סיפרה לי שהוא תמיד מחפש את קירבתה ומעדיף לשבת לידה ולא לשחא עם חברים. חשוב לציין שאין לו בעיה חברתית או בעיה כלשהי שהבחנתי בה. אנחנו תמיד מרעיפים אליו חם ואהבה . האם אני צריכה לחשוש שמשהו לא תקין???

לקביעת תור
    סגירה
    הדבקות לאמא ולגננת

הוספת תגובה

• שלום רויטל,

דפנה תייר
    23/01/2009

על סמך המעט שסיפרת קשה להתרשם אם ההתנהגות הזו של בנך היא רק מין התנהגות תקופתית שאין צורך להיות מוטרדים ממנה ושתחלוף תוך זמן קצר, או שמא זו התנהגות ש"יושבת" על או מרמזת על בעייה עמוקה יותר. את כנראה תחת הרושם ששתי התופעות (השאלות שלו וההידבקות שלו אליכן) קשורות זו בזו ומבטאות את אותו הקושי.
    את מעידה שהוא ילד אהוב ואהוד על ידי כל סובביו, וטוב שכך. אם כך - מה לדעתך מקור הדאגה שלו והתלות שהוא מבטא? מתי זה החל והאם היה איזשהו ארוע שהביא לכך? האם הוא ילד שבאופן כללי נוטה להיות טרוד וחסר ביטחון? האם קשריו איתך ועם אביו הרמוניים ותקינים ועונים על צרכיו הרגשיים?
    אינני בטוחה שתוכלי לענות על כל השאלות הללו מבלי לדון עליהן עם איש מקצוע, שאולי ייטיב לזהות מה מקור ההתנהגות של בנך ולייעץ לכם בנידון. עצתי היא שאם התופעות הללו לא חולפות בזמן סביר או אף מתחזקות - פנו לקבלת יעוץ מקצועי.
    בברכה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן שנה וארבעה חודשים
    דנה
    22/01/2009

הבן שלי מגלה לאחרונה סימני התנגדות להמון פעולות יומיומיות ואנחנו כבר חסרי אונים מולו: הוא לא מוכן לשים גרביים ומוריד אותן מיד כשאנחנו שמים לו, עד שמרדימים אותו בלילה יוצאת לנו הנשמה (יש לו מיטה של גדולים שהוא יכול לרדת ממנה והוא אכן עושה זאת עשרות פעמים עד שהוא נרדם), כל החלפת חיתול ממש דורשת שני אנשים כי הוא לא מוכן שיחליפו לו. האם ההתנהגות הזאת נורמלית ואופיינית לגיל? איך מתמודדים איתה? הוא עדיין לא הולך לגן אך ילך בגיל שנה וחצי.

לקביעת תור
    סגירה
    בן שנה וארבעה חודשים

הוספת תגובה

• שלום דנה,

דפנה תייר
    22/01/2009

אחת התחושות הפחות נעימות בהורות היא תחושת חוסר אונים מול התנהגות הילד. בודאי כשמדובר בתינוק. לפי תיאורך תינוקך הקדים מעט והחל כבר את בדיקת הגבולות האופיינית המכונה "גיל שנתיים הנורא".
    מול בדיקת הגבולות של התינוק צריכים להתייצב זוג הורים המציבים לו גבולות. הוא זקוק להורים סמכותיים ובטוחים בעצמם.
    תיקצר כאן היריעה מלהסביר כיצד עושים זאת הלכה למעשה, כיצד מתרגמים סמכות הורית להתנהלות חינוכית יומיומית. אך אל יאוש. כדי שתשתחררו מתחושת חוסר האונים ותחושו בטוחים בהורות שלכם, עצתי: בחרו לכם וקיראו ספר או שניית העוסקים בנושא של חינוך פעוטות מתוך השפע שישנו כיום ו/או פנו לקבלת הדרכה הורית באחד מחוגי/בי"ס להורים שבאיזור מגוריכם או באופו פרטי.
    בברכה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בתי בת ה - 5 דואגת כל הזמן
    שרית
    21/01/2009

אני אמא לשתי בנות בת שנה וחצי ובת חמש. בתי בת החמש סיפרה לי, אחרי ימים ארוכים שהבחנתי שמשהו עובר עליה, שיש לה מחשבות רעות שכל הזמן מציקות לה. היא בכתה כשסיפרה לי את זה, ניתן היה להבחין שזה ממש מעיק עליה. כשדובבתי אותה שתיתן לי דוגמא או שתיים למחשבה רעה היא סיפרה שהיא דואגת שתשכח לשתות כי אז יצטרכו לעשות לה זריקה, הסברתי לה שהגוף שלנו מאותת לנו כשהוא רעב כשהוא צמא וכשהוא עייף ושלא צריך לחשוב על זה, כמו כן גם סיפרתי לה שזריקה זה לא דבר נורא כל כך. דוגמא נוספת למחשבה רעה הייתה שהיא חושבת על סבא שלה... הוא נפטר והיא לא הכירה אותו, היא רק יודעת שהוא בשמיים, כאן כבר לא ידעתי מה נכון לעשות, מה להגיד ומה לא, במיוחד לאור העובדה שאני יודעת שהיא מנתחת בראש כל דבר לבד, ובונה לעצמה טזה כזו או אחרת. אני מרגישה שהילדה שלי כל היום שקועה בדאגות מיותרות והיא לא משתפת, היא "סובלת" לבד. היא דואגת להכל, גם בדברים הכי פשוטים וטיפשיים שבהם היא כן משתפת... היא דואגת שלא ייגמר השמפו, ולא נשכח לקנות חלב ויהיה מספיק טושים ו..... ו.... אלף ואחת מחשבות שמעמיסות עליה ומתישות אותה, פחות הייתי מוטרדת, בשלב של הדאגות ה"פשוטות" חשבתי שהיא דאגנית וזהו. היום כשהיא פרצה בבכי עם עניים מבקשות עזרה על מחשבות שהכותרת שהיא בחרה עבורם הייתה "מחשבות רעות" וזה מציק לה כל הזמן, ולאור העצבות שאני רואה עליה בשבוע האחרון, אני בטוחה שאני חייבת לעזור לה ולא יודעת איך, אני מוטרדת וחייבת להקל עליה HELP!!!!

לקביעת תור
    סגירה
    בתי בת ה - 5 דואגת כל הזמן

הוספת תגובה

• מחשבות טורדניות בגיל חמש

אודט בוקאי
    21/01/2009

שלום שרית

מדברייך אכן עולה כי בתך במצוקה רגשית. הדאגות שלה והתכנים בהם היא עסוקה מבטאים חשש גדול מאובדן שליטה ולא ברור מה המקור לכך (החל מארוע טראומטי שנחשפה אליו/חוותה בעצמה וכלה בגנטיקה מולדת).

אני מאוד ממליצה לך לפנות לייעוץ מקצועי שיבחן את הסיבות לכך באופן מעמיק ויחליט מה הדרך הטובה ביותר לעזור לה (הדרכה לכם כהורים, טיפול לילדה וכו'')

אחד הקריטריונים לפנייה לטיפול הוא מידת הסבל והמצוקה של הילד ועל פי דברייך נשמע שבתך אכן סובלת (ואת יחד איתה כמובן..). בנוסף, חשוב להבין עד כמה העיסוק במחשבות השליליות גורם לה להמנע מתפקוד יומיומי כמצופה מבני גילה-לשחק עם חברות, לבצע מטלות לימודיות בגן , לתפקד בעצמאות בהתאם לנדרש מגילה וכו'.

מדברייך נשמע שאת מאוד רגישה וקשובה לבתך וכי למרות שאת מרגישה שהיא אינה משתפת אותך כפי שהיית רוצה, היא נותנת בך אמון ומשתפת אותך במצוקותיה. זה סימן טוב ליכולת שלה להעזר בקשר טיפולי.

בהצלחה רבה!
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה!!!!

שרית
    22/01/2009

תודה רבה!!!!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התעוררויות רבות בלילה
    ענבל
    21/01/2009

שלום ביתי בת תשעה חודשים וחצי. מתעוררת פעמים רבות בלילה ונרגעת וממשיכה לישון רק לאחר שיונקת. מאז שנולדה ישנה בעריסה צמודה למיטה שלנו ובמיטה שלנו. בגלל הנוחות להניק אותה בשכיבה ולהמשיך לישון.(היו לי בעיות גב לאחר הלידה) כיום בבוקר כשמתעוררת יונקת, בעשר בערך אוכלת יפה פרות/דיסה. מרק ובשר לצהריים. בארבע יונקת כשאני חוזרת הביתה ויונקת שוב לפני שנרדמת בשבע שמונה בערב . ואז כל מספר שעות (מקסימום שלוש) מתעוררת ויונקת אם מנסים להציע לה מים או מוצץ בוכה נורא ולא מוותרת. ביום ישנה בין חצי שעה לשעה וחצי בסביבות תשע בבוקר ושוב בין שתיים לארבע. ביום נרדמת כששוכבים לידה והיא עם מוצץ ושמיכה קטנה. בשש שבע כבר מאוד עייפה והולכת לישון בלי בעיות אחרי אמבטיה, יניקה וששוכבים לידה במיטה שוב עם מוצץ ושמיכה. (לא תוך כדי הנקה) מתעוררת סופית בשש וחצי שבע בבוקר. אני מבינה שהתרגלה לינוק כשמתעוררת בלילה השאלה איך מרגילים אחרת, כמו כן האם השינה המשותפת מחזקת את זה? האם לעשות את שני השינויים ביחד? האם ההנקה מעודדת התעוררויות מרובות? תודה ענבל

לקביעת תור
    סגירה
    התעוררויות רבות בלילה

הוספת תגובה

• התעוררויות בלילה והנקה

אודט בוקאי
    21/01/2009

שלום ענבל

אני מפנה אותך לקרוא תשובותינו הרבות בנושא בפורום:)

ללא ספק השינה של בתכם בחדרכם ובמיטתכם מקשה על בתך לייצר דפוסי שינה תקינים, בהם תינוקות כמו גם מבוגרים, מתעוררים מספר פעמים במשך הלילה אך גם חוזרים מייד לישון באופן עצמאי. מעורבות הורים בהרדמה של תינוקות מפריעה לתהליך הטבעי להתרחש ומייצרת הפרעות בשינה בעתיד.
    האכלת לילה ובייחוד הנקה, שדורשת הוצאה של התינוק מהמיטה/מקשרת הרדמות עם מגע וקרבה של האם, מקשים במיוחד על רכישת שינה רציפה.
    מהתיאור שלך את בתך, נשמע שהיא תינוקת שמסתגלת היטב לעולם ולסביבה, וכי קשיי השינה בלילה אינם נובעים מקשיים מולדים שלה.

הצלחתם להרגיל את בתכם לטקס קבוע לפני השינה -אמבטיה, הנקה ולמיטה עם מוצץ, וזה מראה גם על יכולת בסיסית וטובה שלה להרדם בעצמה ללא הנקה. זהו בסיס טוב ומעודד להתחיל ממנו.

אני מאמינה שלא כדאי לעשות את שני השינויים יחד-השכבה במיטה נפרדת וגמילה מהנקה לילית.

על מנת לדעת ממה להתחיל וכיצד, אני ממליצה לכם לפנות לייעוץ מקצועי אישי, שבאמצעותו יוכלו ללמוד אתכם ואת הצרכים שלכם באופן מעמיק, על מנת לסייע לכם לבצע את התהליך.

בהצלחה,
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האם עשיתי נכון?
    אמא
    20/01/2009

בתי בת השנה וחצי ילדה מאד שמחה, חכמה ורגועה יחסית. היא נמצאת במסגרת כבר מגיל 11 ח' והיא מאוד אוהבת את גן המורה ושאר הילדים איתה. לאחרונה היא מענישה כל דבר שפוגע בה בסטירה קלה אם היא נופלת או פוגעת במשהו אז מכה אותו. כמו כן כבר מספר פעמים היא נותנת לי סטירה קלה כשהיא בוכה כי לא קיבלה מה שהיא רוצה. ומה שמעניין אותי הוא כשהיא נותנת לי סטירה היא ישר שותקת ומחכה לתגובה שלי (אני מרגישה שהיא יודעת שאסור להכות). אז אני ישר מלטפת לה את הפנים ומנסה להרגיע אותה. ופעם האחרונה שהיא נתנה לי סטירה ישר ליטפה לי על הלחי. השאלה - האם השיטה שלי נכונה? והאם זה יעבור לה והיא תפסיק עם זה? יש לציין שהיא מתנהגת עם בנות קרובות כך, מנסה להכות ולאחר מכן מלטפת. על מה זה מעיד? תודה

לקביעת תור
    סגירה
    האם עשיתי נכון?

הוספת תגובה

• בדיקת גבולות בגיל הרך

אודט בוקאי
    21/01/2009

שלום אמא

בתך עסוקה ביתר שאת, באופן שמאפיין את בני גילה, בבדיקת הגבולות של מותר ואסור בקשר עמך ומיישמת זאת גם הלאה, לחברותיה ולסביבתה הקרובה.
    הנושא שמעסיק אותה בבדיקת הגבולות מולך כרגע הוא תגובתך לתקפנות. היא שואלת אותך האם מותר לה להביע כעס וכיצד את מביעה את כעסך.
    את מתארת שכשהיא סוטרת על לחייך, את מיד מלטפת לה את הפנים ואני תוהה מדוע. נסי לדמיין כיצד תרגישי אם תצעקי על אדם קרוב אלייך ובמקום להפגע או להכיר ברגשותייך (כעס, אכזבה, תסכול) הוא יחייך אלייך ויאמר לך כמה הוא אוהב אותך..
    בתך מבקשת שיקוף לרגשותיה והכרה בהם, למשל שתאמרי לה "את סוטרת לי, אולי את כועסת עליי כי עשיתי כך וכך"
    היא חוזרת על התנהגותה שוב ושוב משום שהיא לא קבלה ממך תשובה, האם מותר לה לכעוס עלייך מבלי שתבהלי מכך.
    כאשר בתך סוטרת לאדם אחר ומייד מלטפת אותו, משמעו, היא חוששת מתגובת הסביבה לתקפנות שלה ומיד מבקשת להרגיע את הצד השני. באופן זה היא מקבלת מסר שכדאי לה להשאר עם רגשותיה השליליים ולא לבטא אותם כי אין להם מקום/הסביבה לא תעמוד בכך וכו'..

לצד כל זה, אני רוצה להדגיש שחשוב להכיר בסיבה לביטוי תקפנות ולעזור לילד לקשר בין הרגש שלו למעשה התקפני, אך זה לא אומר שצריך לקבל את המעשה התקפני (סטירה וכו') וחשוב להגיב במילים ולומר "אנחנו לא נוהגים כך בביתנו, זה לא נעים לי כשאת עושה כך".

לסיום,חשוב שתבדקי עם עצמך מה יחסך לתקפנות, כיצד הגיבו אצלך בבית לביטויי תקפנות?

בברכה,
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יחסי גננת- ילד
    לירז
    20/01/2009

שלום בני בן 3.5 מאוד אוהב את הגננת שלו והיא אכן מאוד נחמדה ונעימה וגם אנחנו מאוד אוהבים אותה. אז איפה הבעיה? מכיוון שזהו גן עיריה הגננת נעדרת יום בשבוע ומוחלפת ע"י גננת קבועה (שגם היא מאוד חמודה ונהדרת עם הילדים). הסייעת אגב נמצאת ששה ימים בשבוע. בימים אלו כאשר אנו מביאים את הילד לגן הוא מיד אומר שהוא רוצה לחזור הביתה, בהתחלה חשבנו שמדובר בעיה של אותו בוקר (מצב רוח וכו') אך היום ירד לנו האסימון שקבוע בימי שלישי כאשר הגננת אינה נמצאת, הילד רוצה הביתה.... איך מסבירים? איך עוזרים לו? תודה רבה וכל הכבוד על העזרה והעצות הנהדרות!

לקביעת תור
    סגירה
    יחסי גננת- ילד

הוספת תגובה

• יחסי גננת ילד

אודט בוקאי
    21/01/2009

שלום לירז
    נשמע שבנך נוטה להצמד למוכר ומגיב בחשש לשינויים בשיגרת חייו, במקרה זה, שינוי של דמות התקשרות בגן.
    האם נטייה זו מופיעה גם בסיטואציות אחרות? איך הוא מגיב לאנשים חדשים, למקומות חדשים, למעברים בכלל , לחפצים חדשים בסביבתו הקרובה/לפרידה מחפצים ישנים?
    יתכן ומדובר במזג מולד שמתבטא ביתר חשדנות כלפי הסביבה, הססנות וקצב הסתגלות איטי יותר המאפיין חלק לא מבוטל מהילדים באוכלוסיה.

ישנם כמה דברים שניתן לעשות על מנת לבסס יותר את תחושת האמון והבטחון של בנכם בדמויות שאינו מורגל בהן באופן יומיומי.
    ראשית מומלץ לשוחח עם הגננת המחליפה ולבדוק עד כמה בנכם מרגיש בטוח איתה מעבר לסיטואציית הפרידה מכם: האם במהלך היום הוא משוחרר יותר בקשר עימה-עונה לשאלותיה/בקשותיה, פונה אליה לעזרה וכו'..חשוב כמובן להדגיש בפניה, כפי שתארתם, שאתם עצמכם מרגישים בטחון בקשר עמה, על מנת שתוכל לשתף פעולה אתכם מבלי לחוש מאויימת.

אפשרות אחת היא להגיע תקופה מסוימת מוקדם לגן, על מנת ליצור הזדמנות של קשר אישי בין בנכם לגננת כמובן בתיווך שלכם תחילה. אם בנכם מתקשה לתקשר איתה במילים, יש לאפשר לו להביע עצמו בשפת גוף. מדובר גם בלמידה חברתית-בנכם ילמד דרככם כי ניתן לבטוח בגננת כפי שיראה בקשר ביניכם לבין הגננת. בנוסף, הנוכחות שלכם כסביבה בטוחה, תאפשר לו "לחקור " את הגננת מקרוב ולשנות את התפיסה שהחזיק לגביה עד כה.
    אפשרות שנייה, והיא תלויה כמובן ברצון הטוב של הגננת, שהיא תגיע אליכם הבייתה לביקור קצר, בו מחוץ להקשר של הגן היא תראה יותר" אנושית" ולא רק כדמות סמכות. הביקור יאפשר גם לגננת להכיר את בנכם יותר מקרוב, מה שכנראה לא מתאפשר בגן אם הוא מסוייג בסביבתה.

באופן כללי, חשוב לשקף לבנכם בזמן הפרידה בבוקר, שהוא מבקש ללכת הבייתה משום שהוא חושש/מתבייש כי הוא לא רגיל לגננת, אבל זה המצב (אי אפשר ללכת הבייתה וגם אי אפשר להביא את הגננת הקבועה) ואתם סומכים עליו שעם הזמן הוא ירגיש יותר בנוח, ושאתם והגננת תעזרו לו בכך. אפשר גם לשתף אותו בתחושות שלכם ממצבים דומים כאנשים בוגרים, על מנת שיבין שמה שעובר עליו הוא לגיטימי וטבעי.

בהצלחה
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אימא תשים!
    אימא'לה
    19/01/2009

שלום, הגורה בת שנה וחצי. מפותחת מאוד קוגנטיבית; אומרת משפטים ארוכים; יודעת לבטא את עצמה. באופייה היא עומדת על שלה; היא בוחרת מה ללבוש, מתעקשת בסיטואציות מסוימות. מבחינה מוטורית, היא עדיין לא הולכת- כרגע הולכת בין רהיטים, כמו כן התחילה לזחול מאוחר, בגיל שנה וחודשיים. לאחרונה, בעת תחושה של תסכול או חוסר שביעות רצון מצדה היא מגיבה בכוונה לנשוך, אך לא עושה זאת בפועל. אציין כי זה קורה בעיקר עם אבא. שאלתי היא כיצד להתמודד עם זה. שאלה נוספת- בעת משחק כגון: פאזל או לוטו, היא מבקשת שאנחנו נניח את החלקים במקומם למרות שהיא יודעת בדיוק איפה ממוקם כל חלק. כיצד להנחות אותה לפעול אחרת? תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    אימא תשים!

הוספת תגובה

• שגי שלום,

מיכל דביר קורן
    19/01/2009

לא הבנתי מדברייך האם הבקשה 'אימא תשים!' משמעה "הנה החלק הנכון ואימא תשבץ אותו במקום", או דווקא "אימא תמצא איזה חלק צריךכאן"....כמובן שיש הבדל בין השניים, וגם ההתייחסות היא שונה. אם היא מהססת באיזה חלק לבחור ומבקשת שאתם תעשו זאת עבורה, הרי שזה מתקשר לנטייתה הרגשית לתובענות ולשליטה - היא חוששת מפני הסיטואציה בה לא תוכל לבחור את החלק המתאים (מעיין פרפקציוניזם ינקותי), ועל מנת להבטיח את שלמות המשחק, מבקשת מכם לעשות זאת. אם הכוונה שהיא נמנעת מלהניח את החלק במקומו, הרי שזה עשוי להיות קשור לקושי המוטורי שלה - לא מדובר בקושי "חמור", אבל מתוך התיאור שלך על מהלך התפתחותה נראה שעשוי להיות עיכוב קל ולכן היא מתפעלת אותכם בתור "היד" שלה. אפשר להעמיק את המחשבה הזו אם תתבונני באופן בו היא מחזיקה חפצים אחרים, מצליחה לחבר, לסגור, להשחיל, להדביק וכדומה. יתכן וכל התחום הזה פחות מפותח אצלה ועל כן היא נמנעת. אם כך הדבר אפשר לפנות להתייעצות ולטיפול של מרפאה בעיסוק.
    ולעיניין הנשיכות: הרבה גורים בני גילה משתמשים בנשיכות בגיל הזה, זה קשור לתוקפנות הטבעית המתפתחת, ולרוב מתבטא במסגרות גניות. ההתמודדות היא כמו לגבי כל איסור וגבול: עליכם להבהיר לה במילים שאסור לה לעשות את זה, שזה כאב לאבא, שמותר לה לכעוס אבל אסור לנשוך, עד שבהדרגה היא עצמה תתחיל להגיד "אסור לנשוך", ולפעמים תנשך מייד לאחר מכן....זוהי המהות של לימוד חוקים והרגלים וכמו בכל תחום גידול ילדים זה עשוי לקחת זמן...
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הבהרה קטנה

אימא'לה
    20/01/2009

תודה רבה על התייחסותך, אני לומדת מכן רבות. המוטוריקה העדינה שלה מצוינת, ולכן אני תוהה כיצד לגרום לה לעשות זאת לבדה. את מיקומו של החלק היא מזהה בקלות רבה, אך רוצה שאנו נניח את החלק במקומו. אציין כי הבקשה שאנו נפעל במקומה קיימת גם בתחום של הבאת חפצים כגון: כדור שהתגלגל... כשאנחנו אומרים: ' את תשימי'. היא עונה : ' לא , אימא/ אבא' . מה שאני נוהגת לעשות במקרה כזה הוא להניח בצורה לא נכונה ( כשמדובר בפאזל עץ ), ולעתים היא מסדרת את החלק וממקמת אותו. תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדות אצל בן שנתיים
    אמא מודאגת
    19/01/2009

שלום רב, רציתי לבקש את עצתך בעניין בני- בן שנתיים וחודש, ילד מקסים וחברותי , נמצא בגן חדש כבר 7 חודשים ונראה כי טוב לו שם. (אני מתמודדת כבר הרבה זמן עם- "לא הולכים לגן" אבל נראה שמדובר בקושי להיפרד ממני בבקרים, כאשר אני באה לקחתו אחה"צ נראה שמח , ואני מקבלת פידבק חיובי מהצוות בגן וגם ממספר הורים לילדים אחרים בגן). לפי כחצי שנה החל בני לפחד מדברים מסוימים- זה התחיל מבובה צוחקת של אלמו מרחוב סומסום (אז ייחס כל פחד וחרדה של לאלמו ואמר הרבה- "אני פחד אלמו"), אח"כ פחד מבובות מסוימות אחרות, חשש מהחושך, מחיות בגן החיות, וכו,.ניסינו לקחת אותו להצגה פעם אחת ויצאנו באמצע עד שלב זה היה נראה לי שמדובר בשלב נורמלי בהתפתחות. לפני כחודשיים ראה דמות מצוירת של חזיר באחת תכניות הטלוויזיה שהפחידה אותו והתגובה היתה ממש בכי ובהלה , מלווה ברעד בגוף. מאז היו עוד מספר סיטואציות של פחד ממשהו שראה בטלוויזיה עם תגובות דומות. לאחרונה העניין התגבר- כמעט לפני כל תכנית שמתחילה- גם בערוץ בייבי שהוא מכיר היטב, הוא מביע חשש וחרדה ממה שהולך להופיע על המסך. הוא נצמד אלי ואומר שהוא לא רוצה לראות והוא מפחד. עד לפני שבועיים אמרתי- אתה לא חייב לראות והייתי מעבירה ערוץ או מכבה את הטלוויזיה. אך אני מרגישה שהעניין ממש התגבר אצלו ואני עכשיו מנסה לראות האם הוא יכו להתגבר עםדבר הפחד הראשוני- אני מנסה להרגיע ומציינת כמה שהדמויות חמודות, הסיפור מצחיק וכו'. בד"כ הוא נרגע וממשיך לצפות בלי חשש. בשבוע שעבר היה בגן שיעור התעמלות שמתקיים כל שבוע עם אותו המדריך מתחילת השנה. הגננת סיפרה לי שהוא ממש בכה ברגע שראה את המדריך ואמר שהוא לא רוצה. הגננת לקחה אותו משם והוא היה איתה והמשיך להתנהג כרגיל. כשחזר מהגן שאלתי אותו על שיעור ההתעמלות ואמר שהוא מפחד מהתעמלות ושהמדריך מפחיד אותו. סיפרתי זאת לגננת (כמובן שגם חששתי שמשהו נעשה לבני שקשור במדריך אבל יותר סביר שזה קשור לפחדים שלו). היא אמרה שבד"כ יש מוסיקה רועשת בשיעור ושריקות חזקות. היא ביקשה מהמדריך להפסיק את השריקות והמוסיקה ולערוך שיעור רגוע ואכן בשיעור שלאחר מכן הוא נלחץ ובכה בהתחלה אבל לאחר מכן השתתף בשיעור , סיייע למדריך לחלק חפצים והגננת אמרה שהוא היה מקסים ומאוד נהנה. עוד דוגמא- ישראל והגיטרה: עד לפני מספר חודשים היינו הולכים הרבה למופע שלו (מנגן על גיטרה שירים מוכרים ומפיעיל בריקודים וכו'). קנינו גם דיוידי שלו והיינו רואים בבית. בחודשים האחרונים לא ראה את הדיסק הזה ולאחרונה שמתי לו אותו שוב- הוא מאוד חשש בהתחלה ואחרי שרקדנו ביחד והוא "הפשיר" הוא אפילו ביקש שאשים שוב את הדיוידי. לפני חודש ילדתי בת. בשבועות הראשונים הוא היה בסדר עם זה, אח"כ היה חולה ונשאר איתי ועם התינוקת לבד בבית שבוע שלם שהיה מאוד קשה עם התפרצויות בכי, עצבנות, כעס. כשהחלים דברים השתפרו. עדיין יש התפרצויות בכי בלילה והוא מגיע לישון במיטתנו. מה עושים עם החרדות המתגברות הללו? בתודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    חרדות אצל בן שנתיים

הוספת תגובה

• רגישות ורגישויות

מיכל דביר קורן
    19/01/2009

שלום אימא מודאגת,
    ברשותך אתייחס תחילה לדברים שכתבת עד לפסקה האחרונה....: את מתארת את בנך בתור ילד רגיש מאוד, כלומר בעל נטיית מזג 'איטי להתחמם' - נלחץ בהתחלה במצבים חדשים אך כאשר "מפשיר" ומסתגל מצליח להשתלב היטב ולהנות. כמו כן נראה שיש לו רגישות תחושתית - מגיב בעוצמה רבה יותר לגירויים תחושתיים כמו צלילים ומראות, כלומר חווה אותם בצורה מוגברת מכפי שהם באמת (האם גם בערצי חוש נוספים: טעם, מגע מגיב כך?). אלו הם איפיונים אישיים שלו והחרדות שאת מתארת נלוות לזה. אי אפשר לגרום לזה "להיעלם אך יש דרכים שאפשר ללמוד כדי "לחיות עם זה" (אם זה מפריע להתנהלות היומיומית וגורם להימנעות, אפשר לפנות לטיפול של מרפאה בעיסוק).
    ילדים שמתמודדים עם קשיים אלו נוטים להיות חרדים יותר כיוון שהתנסויות חדשות (או מחודשות, כמו במקרה של ישראל והגיטרה), נתפסות מאיימות מאוד, מפרות את השלווה והאיזון שהצליחו להשיג, מעוררות חשש רב. הדברים שאת אומרת לו מתוך אינטואיציה, הם בעצם תיווך מאוד משמעותי שמקל עליו - את מסבירה לו מה בדיוק קורה ("דמות חמודה"), איך הוא מרגיש ("קצת נבהלת") ומה לעשות עם זה ("אפשר להמשיך לצפות ואפשר שלא"). מאוד חשוב לתת לגיטמציה לחשש שלו ולא ללעוג לו, גם אם נראה לנו שהפחד הוא טיפשי או מיותר, עבורו זה משמעותי ומפר את כל המערכות.
    ועכשיו לגבי הפיסקה האחרונה שכתבת.....מאז הלידה שום דבר לא יכול להיות כפי שהיה ואם את קוראת מפעם לפעם את הפורום שלנו הרי שבוודאי נתקלת בהרבה חוויות של ילדים בוגרים כלפי אחים חדשים שנולדו להם. גם אם נראה לך שהוא מגיב אליה 'בסדר', בוודאי ישנם רגשות ותחושות מבלבלות ומעוררות קונלפיקט, והחרדות שהיו "רק שלו" בעבר, עכשיו הופכות למורכבות יותר כיון שאת בוודאי הרבה פחות פנויה לעזור לו להתמודד עם כל זה. התפרצויות הבכי והרצון לישון אתכם בלילה עשויות להיות תגובות ללידה ולהצטרפות התינוקת למשפחה, ומכיון שבעצמו הוא מאוד צעיר ורגיש הרי שהדברים הופכים למורכבים יותר וגורמים לחרדות להתגבר.
    חשוב מאוד לדבר איתו, ברמה שהוא מבין, על הפחדים האלה, ולעזור לו למצוא זמן להיות אתכם ההורים על מנת להפיג אותם. חשוב לפנות לו זמן בשעה שמישהו אחר נמצא עם התינוקת ולנסות לסייע לו ברכישת האמון והבטחון בסיטואציה המשפחתית החדשה. אם להרגשתך החרדה גורמת לו להימנע מפעילויות שמתאימות לגילו או מעכבת רכישה של שלבים התפתחותיים חשובים, מומלץ מאוד לפנות לייעוץ.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מוצץ
    יעל
    18/01/2009

שלום, בני עוד חודש בן שנתיים. עד לפני כמה חודשים היה לוקח מוצץ רק בזמני שינה או עייפות (כשהיה ממש קטן בכלל לא אהב מוצצים) בחודשים האחרונים התחבר יותר למוצץ וביקש לעיתים תכופות יותר ואני חשה שזה הולך ונהיה איטנסיבי יותר עם הזמן. בפעוטון במשך היום הוא כלל לא עם מוצץ אך בבית הוא רוצה להיות כמעט כל הזמן עם מוצץ. כשזה התחיל להיות אינטנסיבי יותר עדיין הוא היה רגיל שכאשר יוצאים מבית הוא נפרד מהמוצץ, באמבטיה וברוב זמני המשחק. אך לאחרונה הוא לא נפרד מהמוצץ גם בזמנים אלו, הוא משחק עם מוצץ וכאשר אני מנסה לגרום לו להפרד ממנו הוא בוכה ומחפש אותו, גם כאשר משחק ועסוק והוא בלי מוצץ פתאום יכול לעצור ולחפש אותו ולא ממשיך עד שמקבל אותו וכל ניסיון פרידה מלווה בבכי. בימים האחרונים לא מוכן גם לצאת מהבית או מהאוטו בלי המוצץ ומבקש אותו פעמים רבות גם כשאנחנו מחוץ לבית כמו גן משחקים (דבר שלא היה קיים). מצד אחד אני מרגישה שזה מגביל אותו בעיקר בדיבור כי הוא מדבר פחות עם מוצץ, למרות שאני מבקשת שיוציא את המוצץ כשמדבר, אז לפעמים הוא אף מוותר על מה שרצה להגיד ואני מרגישה שמדבר הרבה יותר בלי מוצץ. מצד שני אני לא יודעת אם זה כבר גיל שממש צריך לנסות להפריד אותו מהמוצץ ואולי זה עונה לו על צורך מסויים בתקופה זה. מה ממולץ לעשות? תודה מראש.

לקביעת תור
    סגירה
    מוצץ

הוספת תגובה

• חפצי מעבר

מיכל דביר קורן
    18/01/2009

שלום יעל,
    את מתארת הזדקקות הולכת וגוברת של בנך למוצץ בזמנים ובעיתויים שונים ותוהה האם להגביל את השימוש בו. במקור, השימוש במוצץ מיועד לתינוקות קטנים כפתרון להירגעות באמצעות רפלקס המציצה/יניקה ויש שממליצים להיפרד מהרגל זה כבר בגיל 3-4 חודשים על מנת לסייע לתינוק לרכוש הרגלי רגיעה אחרים.
    בישראל מקובל לתת מוצץ גם בגילאים מאוחרים יותר עד שלעיתים השימוש בו הופך להיות כבחפץ מעבר. כלומר, חפץ שהפעוט מייחס לו ערך רגשי-מיוחד והוא מהווה מעיין תחליף להורה (לרוב, לאימא), וכך מקל על המעבר מהקשר האינטנסיבי עם ההורה לקראת היציאה אל העולם החיצוני. ישנם פעוטות שמאמצים לשם כך שמיכה רכה או בובת פרווה ואחרים משתמשים לשם כך במוצץ או בבקבוק.
    את מציינת שבנך אינו מרבה להשתמש במוצץ בפעוטון: כנראה שם מצליח להסתדר עם חברת הילדים ועם הדרישות החיצוניות הרבות בלעדיו, או שמתאים את עצמו ל"תרבות" של המקום - מבין שזה לא מקובל, ואילו בבית ובנוכחותכם, לעומת זאת, הוא בוחר יותר להיעזר. מחד, מצויין שמצא לעצמו דרך להתרגעות, אך מאידך, כפי שציינת, השימוש במוצץ מגביל את התפתחותו השפתית.
    לא ציינת מהי לדעתך הסיבה לתקופה זו: האם הוא מתמודד בימים אלו עם דרישות חדשות? האם יש שינוי כלשהו בבית עימו עליו להתמודד? כיצד הוא נהג להתמודד עד כה עם הצורך להתרגעות, כלומר, איך הרגיע את עצמו עד כה? האם נהג לפנות אליכם ההורים לשם עזרה (על הידיים, חיבוק) או מצא דרכים בעצמו (פנייה לעיסוק אחר)?
    אין המלצה אחידה להגבלת השימוש במוצץ: זה אומנם עשוי להפחית את השימוש הספונטני בשפה, לגרום לבעיות אורטודנטיות אבל דווקא פסיכולוגים, שרואים במוצץ אובייקט מעבר, נוטים להמליץ לאפשר את השימוש בו עד שהילד מוותר עליו בעצמו. אפשר כמובן להציע "נקודות פרידה" מידי פעם, ורבים הילדים שמפחיתים בהדרגה את השימוש בו מחוץ לבית כי הם מבינים שבגילם זה כבר פחות מתאים והם מתביישים (למשל מקפידים להסתיר אותו מחבריהם).
    באשר לבנך, אני מניחה שתוכלי לזהות את נקודות המשבר בהן הוא נזקק למוצץ ונסי להציע לו לעשות באותו רגע משהו אחר, משותף, מבלי לומר שזה "בלי המוצץ" או להגיד שהסרתו הינה התנאי לשם כך. אפשר לבדוק איתו מפעם לפעם האם הוא רוצה להיפרד ממנו או לא.
    אבל, גם אם הוא כבר בן 3-4, חשוב מאוד לא לעשות "טיפול שוק" כלומר לא להודיע לו ביום בהיר שאין מוצץ יותר וזהו....אם הוא ישתמש בו עד אז, כנראה שיש לו סיבה טובה וחשוב להבין אותה....
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• נקודות נוספות

יעל
    19/01/2009

מיכל, תודה על התשובה המפורטת. לאחר קריאה של תשובתך וחשיבה עליה יש כמה נקודות נוספות שאשמח לשמוע עליהן את דעתך: ראשית, כמה שאני חושבת על כך אין שום דבר חריג או שונה או מיוחד בתקופה זו. מעבר לכך אני אמא שמאוד אוהבת לחבק ולנשק וגם הוא מאוד אוהב זאת, לעיתים אני מרגישה שבעיקר סביבי עולה הצורך למוצץ, הוא לוקח את המוצץ ומיד נכנס ל"מוד" של חיבוקי ופינוקי הוא בא אלי מחבק ומשחק לי בשיער (הרבה פעמים זה הולך ביחד מוצץ ושיער- כמו חיתול טטרה של ילדים אחרים....), זה חלק מהבעיה שאני מרגישה שאחה"צ החלק של הפעילות של המשחק בנפרד ממני ואפילו ביחד איתי אבל לא עלי יורד והוא פחות פעיל. בימים האחרונים זה גם כבר לא סביבי כמו שתיארתי גם באוטו, מחוץ לבית וכו'... האם זה עדיין יכול להיות כחפץ מעבר גם אם זה איתי? לפני שהמוצץ הפך לאינטנסיבי יותר הוא היה נרגע באותה דרך של חיבוק רק בלי המוצץ. האם יכול לעזור להציע לו משהו אחר במקום מוצץ? ואם כן מה יכול להיות מספיק אטרקטיבי שיחליף את המוצץ?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יעל,

מיכל דביר קורן
    19/01/2009

ישנן תקופות בהן ההזדקקות לחפץ המעבר גוברת, ויתכן ובנך אכן בתקופה כזו. האם יש סיבה בגללה הוא מרגיש צורך להיות יותר קרוב אלייך שקשורה בך? (ולא בו), כלומר משהו שאת עוברת והוא, בגלל החיבור החזק אלייך, מרגיש צורך להיות קרוב יותר אלייך כדי "לשמור" עלייך? לפעמים ילדים מרגישים שההורים זקוקים בתקופות מסוימות יותר לחיבוקי-פינוקי הזה והם "מספקים" את הסחורה....
    אני מניחה שמתוך הכרותך איתו את בוודאי תדעי איזה חפץ יכול להיותל תחליף - בובה שהוא אוהב, שמיכה נעימה, או אפילו אפשר ללכת יחד ולחפש משהו כזה בחנות אם הדברים מדוברים ביניכם. תוכלי להגיד לו משהו כמו: "שמתי לב שאתה מאוד רוצה את המוצץ אבל אני חושבת שהוא גם קצת מפריע לך, אולי נבחר משהו שיפריע פחות" .
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מודאגת מאוד בת שנתיים שהפסיקה לדבר
    רחל
    17/01/2009

שלום רב! אני מודאגת מאוד:ביתי בת השנתיים והחודשיים שמאוד מפותחת לגילה (כל הסובבים אומרים גם מנהלת הגן)מדברת שוטף כבר מגיל שנה . יודעת להעסיק את עצמה יפה ,שרה , משחקת בפאזלים בבצק,צופה בטלויזיה. בגן היא נמצאת עם 25 ילדים בני שלוש בערך שחלקם מדבר וחלקם לא, אבל זה לא הפריע לה ובכל יום היא נהגה לשוחח איתנו ולבקש דברים ולספר.אני בחופשת לידה עדיין עם תינוק בן 4 חודשים (לא נראים סימני קינאה, היא מנשקת אותו , שרה לו שירים, מביאה מוצץ, כשהוא בוכה היא רצה להגיד לי שהוא בוכה)בשבועות האחרונים היא מאוד מנוזלת ופשוט הפסיקה כמעט לדבר, במקום לדבר ולבקש היא פשוט מתבכיינת על כל שטות, היא הפסיקה לבוא לבקש שנקנח לה את האף וכשאני מבקשת ממנה לא לנקות את הנזלת עם היד היא מתעלמת ממני וממשיכה לנקות עם היד . הפסיקה לבקש ממני להחליף לה טיטולכשיש קקי . בגן שלה לאחרונה יש אי סדר ולא מקנחים לילדים את האף (פניתי כמה פעמים למטפלות והן אמרו שכן מקנחים את האף למרות שתפסתי אותן על חם)אני מתחילה לחשוב שאולי בגן קורה משהו שאני לא יודעת עליו , אפילו הפסיקה לבקש מים ומוצץ והיא רק מצביעה עליהם ממש כאילו עוברת התעללות כל הזמן בוכה ולא מספרת מה מציק לה. האם זה נורמאלי שילד יפסיק לדבר כל כך הרבה זמן כשהרופאים שוללים בעיה רפואית.אני כל הזמן שואלת והיא לא עונה לי.

הוספת תגובה

• שלום רחל,

מיכל דביר קורן
    18/01/2009

אני מסכימה איתך שראוי שבגן יקנחו לילדים את האף, אך כמובן שכאשר לא עושים את זה (ובחורף זה עשוי לקרות), עדיין לא מדובר בהתעללות - האם יש סימנים נוספים שעוררו אותך לחשוב שזה מה שקורה בגן? האם כיום בתך מדברת פחות גם בגן? האם הגננת שלה חשה בשינוי בהתנהגותה?
    אבל, השינוי המשמעותי שחל בבית עם הולדת אחיה עשוי להיות גורם קריטי בירידה בכישורייה השפתיים והחברתיים, ולמרות שלכאורה נראה שאין סימני קנאה, הרי שיתכן שהשינוי ההתנהגותי נעוץ בזה. היא אומנם לא מפנה כעס כלפיי התינוק (וזה טוב!), אך היא מודיעה לך, בדרכה הילדותית, שגם היא רוצה להיות תינוקת ולהישאר איתך בבית: לא מדברת, מיללת, לא מתריעה על קקי וזקוקה למוצץ: כל אלה דברים שתינוקות קטנים עושים, ועל כך הם דווקא זוכים ליותר חיבוקים מאימא....להתנהגות זו קוראים רגרסיה, נסיגה להתנהגות המתאימה לשלב התפתחותי מוקדמם יותר, וזה מאוד מאפיין ילדים קטנים שנולדים להם אחים. מאפיינת גם תגובה "מושהית", כלומר, היא לא הגיבה מייד אחרי הלידה, אלא רק כעת, לאחר שעצם הישארותו של אחיה הפכה מוחשית יותר.
    חשוב מאוד לנסות להקדיש לה זמן איכות, בנפרד מהתינוק, כדי לנסות לשמור על מעמדה החשוב בתור הבכורה בבית, לא רק בתור מי שמגישה לך עזרה, אלא בתור פעוטה צעירה שזקוקה בעצמה לתשומת לב מיוחדת. בנוסף, אני ממליצה מאוד להסתייע בגננת על מנת לבחון מה קורה איתה בגן - האם גם שם חשים בשינוי.
    אם היא ממשיכה לא לדבר ולהדאיג אותך מומלץ לפנות לייעוץ.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עצירות קשה אצל בן שנתיים וחצי
    יעל
    15/01/2009

בני, בן שנתיים ושבעה חודשים סובל מעצירויות כבר מהיותו בן חצי שנה. היינו אצל רופאי גאסטרו וניסינו טיפול מיידי מאמצעות חוקנים ולאחר מכן ריכוך הקיבה ע"י נטילת פגלקס או שמן פרפין. היו מספר חודשים יותר טובים, שלמרות שלא הייתה יציאה כל יום הילד התאמץ ויצא בכוחות עצמו. הבעיה כיום היא שהילד כנראה מפוחד ואפי' לא מנסה לעשות אלא עוצר את עצמו כמה ימים ויוצר קיבה קשה ולאחר מכן אפי' חוקן לא עוזר. רק אתמול לקחתי אותו בדחיפות בלילה למוקד כדי שישימו לו חוקן חזק לגרום לו להוציא קקי, וזה לאחר שהתאפק שבוע ויום . ע"פ הבנתי לאחר התייעצות עם רופא משפחה, לילד יש קיבה רכה והבעיה שלו היא פסיכולוגית, בכך שיש לו פחד מכל מה שקשור לקקי ועל גמילה אין בכלל על מה לדבר איתו. שאלתי: האם יש פיתרון ? האם הוא דרך פסיכולוג או משהו דומה? ואודה לכם אם תוכלו להדריך אותי בתשובתכם כיצד להתחיל לפעול בפתרון הבעיה ולמי לגשת לטיפול.

הוספת תגובה

• שלום חסר אונים,

דפנה תייר
    16/01/2009

אפשר לשער את הסבל הרב, הגופני והפסיכולגי, העובר על בנכם וגם עליכם.
    לאור התיאור בפנייתך אני מקבלת את הנחת הרופא שכיום הבעיה היא התנהגותית/פסיכולוגית ולא רפואית.
    לעומת זאת איני מקבלת את הקביעה שעל גמילה אין מה לדבר. מדוע? שהרי ברור שאי-הגמילה אינה מקדמת אתכם, אז אולי כדאי לצאת מהחשיבה המקובעת ולהציע שדווקא גמילה, שתיעשה בהנחיית איש מקצוע מנוסה, היא הישועה והפיתרון עבורכם והיא שתגאל אתכם מתחושת חוסר האונים? מניסיוני הקליני אני יודעת כי ניתן לעזור ולפתור בעיות מהסוג שתיארת.
    אני מזמינה אותך לעיין במאמר שלי בנושא שהתפרסם באתר זה.
    בהצלחה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת שנתיים וחצי רוצה לישון איתנו
    גלעד
    15/01/2009

שלום, בתי הבכורה בת שנתיים ושמונה חודשים. עברה מהעריסה בחדר שלנו למיטת תינוק בחדר שלה בגיל שלושה חודשים. ישנה לילה שלם מגיל שנה ורבע. עברה למיטת מעבר בגיל שנתיים. אחותה הקטנה בת ארבעה חודשים נרדמת בהנקה במיטה שלנו ואז מועברת לעריסה (או שלא). בימים האחרונים, הגדולה מתגנבת מהמיטה שלה לחדר שלנו ומבקשת גם להרדם במיטה שלנו. האם כדאי לאפשר זאת כדי שלא לא ליצור מתח וקנאה מול הקטנה? ואם כן איך ומתי להפסיק. או שלהתעקש שתחזור למיטה שלה כדי שלא ליצור הרגל שקשה להפטר ממנו? חשוב לציין שעד עכשיו היא לא ישנה במיטה שלנו בשום שלב, חוץ מכשהיא חולה או כצ'ופר חד פעמי. תודה, גלעד

הוספת תגובה

• שלום גלעד,

דפנה תייר
    15/01/2009

אל לך לחשוש שתיצרו מתח וקינאה אם תמשיכו לשמור על כללים וגבולות המתאימים לגילה של בתכם הבכורה. נהפוך הוא: פריצת גבולות מיותרת שכזו וניסיון מלאכותי ליצור סוג של שיוויון בין הילדות - הוא המתכון הבטוח ליצירת תחרות, השוואות וקינאה מתמשכת ביניהן.
    שננו היטב: מרווח הגיל בין בנותיכם הינו משמעותי ביותר. כל אחת מהן נמצאת בשלב התפתחות שונה לחלוטין ולכל אחת מהן צרכים שונים. התייחסות שיוויונית (אך לא זהה!) לאחים נוצרת דווקא כשאנו מכירים בשונות ביניהם ונענים לכל ילד על פי צרכיו.
    עצתי לבם: לאורך השנים הבאות מיצאו את המקומות המשותפים לשתי הבנות, אך שימו לב והכירו גם בשונות שביניהן, שממילא תביא למצב שלכל אחת מהן יהיו זכויות וחובות המתאימים לה ובהתאם לגילה.
    בברכה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחדים אצל תינוק בן שנה
    שני
    14/01/2009

שלום, בני בן כמעט שנה וחודש. באופן כללי יש לו אופי נוח ונמרץ, ובכלל לא חששן. לדוגמה, החל ללכת בגיל 11.5 חודשים בלי "להתכונן" - פשוט יום אחד התחיל ללכת עצמאית אפילו שעדיין לא ידע לעמוד ללא תמיכה. לאור כך שהוא תמיד היה פעלתן נמרץ ו"אמיץ", אני מופתעת לגלות אצלו לאחרונה פחדים מאוד חזקים. למשל, קנינו מכשיר אינהלציה בצורת רכבת ובשניה שהפעלנו אותו והוא שמע את הרעש החזק, הוא התחיל לבכות בהסטריה והפחד ניכר על פניו. כששמתי את המסכה על הפנים שלי כאילו אני עושה אינהלציה הוא חיבק אותי בלחץ כשברור שהוא דואג לי... אני יודעת שהרבה ילדים מתנגדים לאינהלציה אבל פה לא היתה התנגדות של עצבים או חוסר רצון אלא ממש פחד ומצוקה, והדבר חזר על עצמו מספר רב של פעמים למרות שניסינו לשחק עם האינהלציה ולחבב אותה עליו. בנוסף, הוא מפחד מאד מרופאים ואחיות, עוד לפני שהם נוגעים בו בכלל. ברגע שהוא שהרופא לוקח את הסטטסוקופ או שם חלוק הוא מתחיל לצרוח ולהתנגד לכל דבר, כך שכל פרוצדורת בדיקה הכי פשוטה מצריכה אותי להחזיק אותו מש בכוח, תוך כדי שהוא צורח ונהיה אדום לגמרי ובקושי נושם. חשוב לי לציין שאף פעם לא עבר פרוצדורה רפואית שהיא מעבר לבדיקה רגילה של רופא (מקל גרון, הסתכלות באוזנים וכו'). הוא מתחיל להתנגד ולצרוח לפני שהרופא עושה משהו בלתי נעים. בנוסף הוא גם מפחד מאוד מהרעש של שואב האבק, ואני נאלצת לשאוב רק כשבעלי מקלח אותו עם דלת סגורה. ממה נובעים הפחדים האלה? מה ניתן לעשות בקשר אליהם? האם עלי לדאוג? חשוב לציין שהוא נמצא אצל מטפלת עם ילד נוסף, אני מאד מעריכה וסומכת עליה והוא מאד אוהב אותה וקשור אליה. תודה רבה מראש!

לקביעת תור
    סגירה
    פחדים אצל תינוק בן שנה

הוספת תגובה

• דילגתם על השאלה שלי... :(

שני
    16/01/2009

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחדים בגיל שנה

אודט בוקאי
    17/01/2009

שלום שני

ראשית אני מתנצלת על העיכוב במתן התשובה.

השאלה שלך מתייחסת להסתגלות למצבים וגירויים חדשים. ילדים שונים זה מזה בסף הרגישות שלהם לגירויים חדשים ומעבר לכך-ילד מסוים יכול לגלות רגישות יתר לגירויים מסוג אחד ותת רגישות לגירוי מסוג אחר.
    אין סתירה בין העובדה שבנך "העיז" ללכת לפני שהוא "התכונן" לכך ובין הפחדים הנורמטביים שהוא מגלה במצבים חדשים ומאיימים כגון ביקור אצל רופא וחשיפה לרעשים שהוא לא מכיר. בנך התחיל ללכת מתוך בחירה ותחושה שהוא שולט במצב: הוא זה שמחליט על העיתוי, האופן והקצב של ההליכה. תנאים אלו מגבירים את תחושת הבטחון בדרך להתנסות במצבים חדשים. בנוסף, כנראה שלבנך יש צורך רב בגירויים וסטיבולריים של תנועה במרחב ולכן הוא לא חושש מחוסר יציבות ונפילות שכרוכות בתחילת הליכה. בניגוד לכך, בסיטואציות כגון ביקור אצל רופא הוא אינו שולט במצב, אדם זר נוגע לו בגוף כשהוא בלאו הכי מרגיש לא טוב והוא עוד לא מסוגל להבין שמדובר באדם שמבקש להיטיב עמו-לרפא אותו ולא להכאיב לו.
    מרבית הילדים בגיל של בנך מאויימים מרעשים חזקים ופתאומיים כמו של שואב אבק ומכשיר אינהלציה. האם בנך מגיב בבכי ופחד גם לרעשים פתאומיים אחרים, כגון, הורדת המיים באסלה, מטוס , אופנוע וכו'? באופן כללי בגיל שנה ילדים עדיין לא מקשרים בין הרעש לבין המקור שלו ולכן מרבית הרעשים הם מבהילים. עם הזמן ככל שהם יודעים לקשר בין השניים יש תהליך הסתגלות והחרדה הולכת ונעלמת.
    ילדים אחרים שהם בעלי רגישות יתר לרעש יגלו לאורך חייהם אי נוחות במידות שונות במצבים של רעש חזק-בדרך כלל באירועים המוניים (ימי הולדת וכו'). אלו הילדים שנוטים לשים ידיים על האוזניים עד שהרעש חולף או שממש נמנעים ומתרחקים.

אין מקום לדאגה לנוכח התנהגותו של בנך, יש צורך לכבד את חששותיו ולאפשר לו זמן הסתגלות בקצב שלו. כמובן שניתן "לידד" אותו למצבים אלו כפי שהתחלתם לעשות-לנסות לתת לו כמה שיותר שליטה במצב, לחפש פתרונות יצירתיים, והכל תוך ליווי במלל למשל-הרופא רוצה לעזור לך שתרגיש יותר טוב, אנחנו פה איתך אתה לא לבד וכו'. ככל שאתם תתיידדו עם הרופא ותפגינו נינוחות בקשר איתו, כך בנכם ילמד שאין צורך לחשוש.

בהצלחה

אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על התשובה-ושאלת הבהרה

שני
    17/01/2009

קודם כל תודה על התשובה. הרגעת אותי וטוב לדעת שמדובר בתגובות נורמליות. לא הצלחתי להבין מתשובתך האם לחשוף אותו יותר לגירויים המפחידים או להמעיט בכך ככל שניתן. למשל- האם להמשיך לשאוב רק כשהוא מתקלח כדי שלא ישמע את השואב (מה שמגביל אותי מאד כמובן) או שאם יש צורך, לשאוב גם כשהוא בחוץ אפילו שהוא פוחד, כדי ש"יתרגל" למצב ויראה שה"שד אינו נורא כל כך". בנוסף, האם את חושבת שקנית ערכה של "רופא וחולה" ומשחק בה יכול לעזור לסיטואציות עם רופאים או שזו אסטרטגיה שמתאימה לגיל מאוחר הרבה יותר? (למשל ע"מ לחבב עליו את צחצוח השיניים היינו מצחצחים לי ולדוב, ועכשו הוא אוהב מאד לצחצח לי שיניים אבל זה לא קידם אותנו בכלל לקראת מוכנות שלו שנצחצח לו...)

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שלום שני

אודט בוקאי
    18/01/2009

לשאלתך-האם לחשוף את בנך לרעש השואב או דווקא למנוע ממנו את החשיפה לרעש, אני בהחלט חושבת שחשוב ששגרת הבית תמשיך ותתקיים ושרגישותו של בנך לא תמנע ממך לעשות את עבודות הבית באופן הנכון והמתאים לך. לא מובטח שהחשיפה החוזרת ונשנית תלמד את בנך שהשד אינו רע כל כך ואף יתכן כי בכל פעם הוא יחווה את אותה מצוקה משום שאין לו בשלב זה כלים(=יכולת וויסות תחושתית נמוכה) להתמודד עם עוצמת הגירוי. אתם תוכלו להקל עליו בכך שתכינו אותו ותדברו איתו על מה שהולך לקרות, אחד מכם יחבק אותו, רחוק מהרעש אך עדיין בטווח ראייה על מנת שכן יקשר את הרעש למקור. אפשר לתת לו לגעת בשואב לפני ואחרי הפעולה, לעניין אותו בחלקים שלו, בכפתורים וכו'..
    לגבי רכישת ערכה של רופא וחולה עבור בנך על מנת לנסות להפחית את החרדה בעת הביקור, זהו רעיון טוב בעקרון אך מתאים לשלב התפתחותי מתקדם יותר בו מופיעה יכולת למשחק סוציו-דרמטי. משחק תפקידים כגון רופא וחולה דורש כישורים חברתיים שמופיעים לקראת גיל שלוש-ארבע.

עד אז -היו בריאים וסבלניים ככל שניתן...

אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה