מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- מה קורה לילד שלי?לולי28/12/2008
שלום, יש לי שני בנים בני בכורי בן שלוש וארבעה חודשים, והצעיר בן עשרה חודשים. מזה כמה חודשים שהבכור שלי מגמגם, ביקשתי הפניה לקלינאית תקשורת-יש תור רק בעוד כחצי שנה. אני יודעת שהרבה ילדים מגמגמים בגילאים הללו, אבל אני רוצה לדעת אם זו בעיה פיזית או רגשית אצלו (אולי בגלל האח קטן?) השבוע הוא גם החל לשקר!!! (השתין על הרצפה ליד האסלה ואמר שזה אבא. שאלתי אם אסף את הצעצועים-אמר שכן ולא אסף אפילו לא אחד, פיזר שוקולדים מתחת לשמיכה ואמר שזה חבר של אבא שלו שבא במטוס (הוא בחו"ל) פיזר וטס בחזרה....) לא כעסתי עליו, על המעשים או על השקרים, פשוט ביקשתי שיאסוף את הדברים. האם עליי להראות שאני יודעת שהוא משקר? האם להעיר לו על כך? לא ברור לי למה הוא משקר כך, מעולם לא היכיתי אותו, מעולם לא כעסתי עליו ליד אנשים/חברים, תמיד שיחה של שנינו לבד, לעיתים מאוד רחוקות עם צעקות-כשאנחנו בבית ועשה משהו מסוכן מאוד או חריג. סליחה על האורך.נסחפתי בהשתפכות.תודה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ילדים שמשקרים
מיכל דביר קורן29/12/2008שלום לולי,
ובכן, בדומה למה שאת כבר יודעת על גמגום - זה אכן עשוי להיות קושי התפתחותי חולף בלבד - כך גם בעיניין של שקרים... סביב גיל 3-4, וגם מאוחר יותר, כאשר כושר הביטוי כבר מפותח והדימיון עוד יותר, ילדים מתחילים לשקר. הם נהנים לגלות שהם מסוגלים לרמות אחרים ושהם יודעים משהו שמישהו אחר לא. מבחינה קוגניטיבית-התפתחותית זה דווקא יכולת חשובה וטובה כלומר, זה משקף התפתחות תקינה כי זה אומר לנו שהם מבינים שמה שיש להם בראש שונה ממה שהאחרים יודעים או חושבים. אך כמובן שמבחינה התנהגותית וחברתית זה רצוי פחות וכמו בכל תחום של חינוך להתנהגות רצויה וראויה, כך גם כאן המשימה ההורית היא להדריך וללמד.
לפי התיאור שלך, בנך משתמש כיום בשקרים כדי להמלט מאחריות או מעונש והוא זקוק לתגובה שלך אשר תעמת אותו עם המציאות. השקרים שלו הם שלב התפתחותי שאינו קשור לאופן בו את כועסת או ממשמעת אותו, אלא זוהי עוד דרך לביטוי הרצונות והצרכים שלו, אך התגובה שלך אמורה להבהיר לו שאת לא מקבלת את זה ושאת בעצם יודעת את האמת, שהוא עשה, שהוא פיזר וכו' ושעל כך הוא יצטרך לקחת אחריות או להיענש (כמובן שאפשר להחמיא לו על היצירתיות!...).
ולגבי עיניין הגמגום: כאמור, זה אכן יכול להיות שלב התפתחותי שיחלוף, אך מכיון שבמידה וזה מורכב יותר ואולי כן ידרוש טיפול לא כדאי לחכות זמן רב כל כך. הסיבה העיקרית היא שטיפול בגמגום 'אמיתי' הוא קשה וארוך וגם בגלל שבנתיים ישנה הדרכה שניתן לקבל לגבי האופן בו מומלץ להגיב - לתגובת הסביבה יש הרבה השפעה על ילד שמגמגם. אני יודעת שתורי ההמתנה לקלינאיות תקשורת הם ארוכים ברוב חלקי הארץ, אבל אם באפשרותכם לפנות להתייעצות ראשונית באופן פרטי ולא לחכות זמן רב כל כך, מה טוב. דרך אגב, אין דעה חד-משמעית לגבי תרומת המצב הרגשי לגמגום בקרב ילדים צעירים, כלמור, האפשרות שהוא התחיל לגמגם בתגובה להולדת אחיו היא פחות סבירה, אך מאוד יתכן שהמצב הרגשי הכללי והשינויים בסביבה (פחות פנויים אליו, דורשים יותר וכו') החמירו את הגמגום ולא מאפשר שיפור. בתקופות של סטרס מקובל שיש החמרה.
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה רבה
לולי29/12/2008על תשובה תשובה מהירה, מפורטת ומרגיעה מאוד!חג שמח!
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התקשרות בין אם-פעוטלאה28/12/2008
שלום רב, ילדי בן 1.5 נמצא איתי כרגע בבית. התנהגותו השתנתה לרעה בשבועיים-שלושה האחרונים ואני מוצאת שאני משתגעת ומתקשה להתמודד. כשאנו בבית הוא לא חוקר את סביבתו לבד, אני נותנת לו משחק או יצירה להתעסק ואחרי כדקה הוא קם ומחפש אותי. הוא מייבב המון ללא סיבה רפואית. רוצה הרבה על הידיים. נצמד אלי ומחזיק אותי ברגל ואם אני במטבח, מביא את הצעצועים לשם ויושב לידי. כאשר אני מטיילת בבית מחדר לחדר הולך אחריי לכל מקום. מה שנקרא "דבק". כשאני מדברת בטלפון הוא מייבב ואני לא מצליחה לנהל שיחה. זה נורא מתשכל אותי שלכאורה הוא שולט בי ולא מאפשר לי להתארגן עם מטלות היום וסדר היום כפי שצריך, שכן הכל מתעכב לי בשל התנהגותו זו. יש לציין שהוא ילד מאוד עירני כבר מלידה וכל דבר מעניין אותו והוא רוצה לחקור. כאשר אנו מחוץ לבית (בקניון או בגינה) אני משחררת אותו והוא הולך חופשי מבלי לבדוק אפילו שאני נמצאת אחריו ומתנהג ההיפך הגמור. מוזר לי מאוד שדווקא בבית במקום הכי מוכר ושאמור להיות בטוח הוא נצמד, תלותי ובעל טמפרמנט יבבני ובחוץ במקום חדש, הוא מרשה לעצמו לטייל וללכת לכל מיני מקומות מבלי ליצור עמי אפילו קשר עין. יש לציין שגם שנתו מאז ומתמיד גרועה. הוא נרדם בקושי רב ולאחר שנרדם מתעורר מספר פעמים בלילה - הוא לא רגוע בשנתו. קראתי באיזה מקום שילדים בעלי טמפרטמנט מולד שהוא לא נוח בד"כ ישנים פחות טוב בלילה. גם באוכל מאז ומתמיד היה בעייתי - לא אכלן וכשהוא בוכה לעיתים אני חושבת שאולי רעב ומציעה לו אוכל ושוב טורחת מכינה ובסוף זורקת. אני לא חושבת שיש ביננו קשר על בסיס שאינו בטוח עבורו, שכן תמיד הייתי גם אני וגם בן זוגי רגישים אליו וניגשים אליו לכל קריאה ומתייחסים אליו. התנהגותי השתנתה אליו בשבועיים האחרונים והפכה להיות חסרת סבלנות וצעקנית ופחות רגישה בשל השינוי שחל בו. כשאבא חוזר בערב מהעבודה (בשמונה לערך) הוא יותר שמח, פחות יבבן אבל באופן כללי בסופי שבוע כאשר שני ההורים נמצאים עמו יחד הוא חוזר על דפוס ההתנהגות שלו ויותר נצמד אלי. אני מנסה לחפש את הסיבה וחושבת שאולי זה בשל השינויים הרבים שעבר בשנה האחרונה: היה עמי עד גיל 6 חודשים. הוכנס למשפחתון במשך שלושה שבועות והוצא בשל אי שביעות רצון שלנו. במשך חודשיים היה רק אצל סבתא עד שמצאנו מטפלת. היה עם מטפלת במשך 3 שבועות ושיחררנו אותה כי שיקרה לנו בהכל. כדי לשמור על מקום עבודתי , עבדתי מהבית במתכונת מצומצמת ולכן הייתי איתו, אבל יחד איתי היתה גם למספר שעות מטפלת ויום בשבוע היה אצל סבתא. לאחר 4 חודשים חזרתי לעבודה למשרה מלאה והוא נכנס לגן, ואז כל הזמן מחלות. אני פוטרתי מעבודתי וכעבור חודשיים וחצי הוצא מהגן בשל התחלואה הרבה ושוב כרגע איתי. אני בעצמי מרגישה שעברתי הרבה שינויים בשנה הזו וחוסר יציבות ושיגרה שמאוד חסרים לי ואני חושבת שאולי הוא מתנהג כך בגלל זה. אשמח לשמוע את דעתכם ולקבל עיצה כיצד להתמודד. תודה רבה לאה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר השפעתם של שינויים על פעוטות
מיכל דביר קורן29/12/2008לאה שלום,
את כותבת על קושי בתחומים רבים בהתמודדות עם בנך כיום: הרגלי אכילה ושינה, הרגלי משחק, התפתחות רגשית ואני תוהה האם את מצליחה בכל זה גם קצת לעצור ולחשוב....המעבר לאימהות, המעבר מזוג למשפחה, הם מעברים מורכבים מאוד לכשעצמם, אז כמובן שהקושי והבלבול רק גדלים עם כל שינויי הרקע הללו. השינויים הרבים כל כך שעברתם השפיעו על כולכם: עליו כפעוט שצריך להסתגל לכל כך הרבה מעברים ועלייך בתור מי שאמורה לספק עבורו סביבה יציבה. מאוד קשה להתפנות לגידול תינוק בתוך כל התחלופה הזאת כיוון שמאוד קשה לבודד את הגורמים. את בוודאי חשה מתוסכלת מהשינויים ומהקושי למצוא את עצמך ואת מה שחשוב לך, ולכן היכולת להתפנות אליו ולהעניק לו נמוכה וכך גם היכולת להבין למה הוא זקוק ומה הוא בעצם צריך ממך. את כותבת שהתנהגותך כלפיו השתנתה ושהפכת חסרת סבלנות אליו בגלל התנהגותו, אך אני מניחה שההתנהגות שלו השתנתה בדיוק בגלל זה: הוא מרגיש היטב את השינוי שחל בך ומגיב ואתם שניכם כלואים במעגל שההנאה בו הולכת ופוחתת.
אני מרגישה שהעצה הטובה ביותר שאוכל לתת לך כעת היא לפנות לקבלת עזרה מקצועית. בתקופות מסוימות צריך סיוע של יד מכוונת על מנת "לעשות סדר", לנסות לעצור, לפנות מרחב ומקום, לחשוב על הדברים ולעבד אותם, לעשות סדר עדיפויות ולהכניס מעט היגיון בכל הבלבול. מאוד קשה לעשות זאת ללא עזרה, ובוודאי שזה בלתי אפשרי כאשר את מטופלת בפעוט בעל צרכים ורצונות משלו. אני מניחה שצריך להתרוצץ אחריו ושהטיפול בו אינטנסיבי כל כך עד שאין שום מרווח נשימה להבין מה הוא צריך ומה מתאים לך, איפה הוא מתחיל ואיפה את כבר נגמרת...
תוכלי לכתוב אליי (גם לדוא"ל) על מנת שאוכל להפנות אותך למקום מתאים באיזור מגורייך.
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהיחסים עם הפעוט
לאה29/12/2008שלום מיכל תודה על התייחסותך המהירה אשמח שתפני אותי לעזרה מקצועית באיזור מגוריי בנתניה אגב, האם יש עזרה מסוג זה במסגרת קופות החולים? רב תודות לאה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמלצה לעזרה באיזור נתניה
מיכל דביר קורן29/12/2008לאה שלום,
אני שמחה על הרצון לפנות, לצערי איני מכירה מישהו מתאים שעובד בנתניה אך אולי תוכלי מעט להתרחק...:
אני ממליצה על פסיכולוגית מצויינת במושב חרות (איזור תל מונד) - בט דגני, טל. 0545723158
אפשרות נוספת היא התחנה בקיבוץ גבעת חיים איחוד (איזור חדרה) בה ניתנים שירותים לגיל הרך, טל. 04-6369575.
במסגרת קופות החולים ניתנים שירותים של התפתחות הילד עבור ילדים עם ליקויים התפתחותיים (לכללית ולמכבי יש יחידות בתוך נתניה), אך אני סבורה שהצרכים שלכם כעת הם אחרים.
בהצלחה רבה,
(אשמח להתעדכן מה שלומכם...)
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שינה בחדר ההוריםקרן27/12/2008
שלום רב, אמנם אני רק אמורה ללדת בעוד כ-3 שבועות אך נתקלתי בבעיה: בעלי ואני גרים בדירה שכורה של 3 חדרים כאשר החדר הנוסף הוא ממ"ד שאינו מאפשר תנאי מחיה הולמים לתינוק או לנו. אנו אמורים לעבור לדירה גדולה יותר רק בעוד כשנה-שנה ורבע (היא כרגע בבנייה). האלטרנטיבה היחידה הנראית לנו היא שהתינוק יחיה איתנו בחדרנו שהוא מרווח ביותר עד שנעבור לדירתנו החדשה. האם השהייה והשינה באותו חדר עלולה לפגוע בהתפתחות התקינה שלו? האם יש לכך השלכות על תפקודו העתידי? תודה, קרן.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שלום קרן,
דפנה תייר27/12/2008הורים רבים מעדיפים ונוטים להלין את הרך הנולד בחדרם למשך התקופה הראשונית. אין בכך כל דבר חריג.
השאלה היא - מהי התקופה הראשונית?
אם אינכם מאנשי "עיקרון הרצף" הדוגלים בשינת התינוק במיטת הוריו (לעיתים למשך שנים), הרי שאתם מודעים לחשיבות ההפרדה בין התינוק לבין הוריו, לא רק בנוגע לשינה אלא בכל מיני תחומים ובכל מיני דרכים.
אני מאמינה שהתינוק לא יינזק והתפתחותו לא תיפגע אם תדעו לבסס גבולות ולסמן הפרדות, למרות השינה באותו החדר. יתכן וכדאי לחשוב על הצבת סוג של מחיצה בין מיטתכם לשלו.
אך עיקרון הצבת הגבולות אינו בהכרח גשמי אלא יבוא לידי ביטוי בדרך בה תנהגו עימו. לדרך בה תחנכו אותו, לכאן או לכאן, יהיו מין הסתם השלכות על תיפקודו בעתיד.
שיהיה במזל-טוב ובהצלחה,
דפנה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בת שנה ושולשה חודשיםסיגל26/12/2008
ביתי ילדה מאוד פעילה מלאת מרץ מטפסת על כסאות מבוגרים ומתיישבת עושה דברים מסוכנים נוגעת בכל דבר אם יש לה משהו ביד והיא לא מעוניינת בו פשוט זורקת מהיד ילדה ליצנית עושה פרצופים צוחקת מתחברת עם כל אחד ילדה עקשנית שהכל צריך להעשות איך שהיא רוצה אם היא מעונייינת במשהו ולא מקבלת בכי וצרחות חבלז ,כבר בגיל הזה רואים שהיא יודעת מה היא רוצהיש מצבים ביום שהיא עוברת מדבר לדבר היא לא בגן היא איתי בבית אני סוגרת את החדרים שלא תכנס ותחבל פשוט כך, היא רואה טלויזיה בעמידה אם בישיבה 5 דקות ומתרוממת מהכסא אם אני מכניסה אותה ללול היא בוכה אך משחקת גם 5 דקות ורוצה לצאת , האם התאור שלי נראה כמו ילדה שובבה או יש מה לדאוג בהיפראקטיביות ? נ.ב שאני הולכת איתה לרופא היא בוכה בכניסה לדלת ומחזיקה את המשקוף לא נותנת שיבדקו אותה בכי הסטרי שהיתה יותר קטנה בכתה אך לא שמתי דגש על זה היום זה ממש בהיסטריה מזה? אין ניתן להרגיע אותה ? אנשים שאוהבים אותה אומרים לי שהיא ילדה חכמה סקרנית עקשנית ומפותחת לגילה אך הרבה אומרים שהיא קשה ואינדיאנית האמת שקשה לי פעמים איתה אך היא באמת מקסימה וחכמה לפי ספר התפתחות ילדים היא עושה דברים שילדים בני שנה ותשע עושים מצד אחד אני מעריצה אותה מצד שני גם חוששת האם יש סיבה לכך?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שנה ושלושה חד
סיגל26/12/2008יש לציין שהמוטוריקה עדינה וגסה מפותחת מאוד אצלה, בלילה היא מתעוררת וקוראת אמא ואני לוקחת אותה אליי לישון מעיפות ,פעם הספיק מוצץ וחוזרת לישון בצהריים אני נותנת לה להרדם לבד ובלילה מרדימה אותה על בקבוק
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשלום סיגל,
דפנה תייר26/12/2008רק מקריאת התיאור שלך את ביתך - ניתן להתעייף (:
לפיכך אני מתארת לעצמי שלהיות איתה ימים שלמים עשוי להיות מאתגר מאוד ואף מתיש למדי.
אין ספק שביתך פעילה ביותר, וכנראה גם סקרנית ומפותחת לגילה. לו היתה במסגרת גן ניתן היה להשוות את התנהגותה שם להתנהגותה בבית, והגננת יכלה לתרום לנו מניסיונה ומהתרשמותה מביתך, וזאת מנקודת מבט מקצועית ואובייקטיבית יותר.
איני יודעת לומר אם ביתך אכן בעלת פעלתנות יתר או שמא אינה זוכה להצבת גבולות ראויה ("אני מעריצה אותה" - את כותבת, ואצלי מתעורר חשד לפינוק יתר וקושי בהטלת סמכות). בגיל צעיר כזה קשה מאוד לאבחן היפראקטיביות. עם זאת, אם התנהגותה תמשיך להטריד אותך יתכן ורצוי שתשקלי לפנות לגורם מקצועי על מנת שיעזור באיבחון ביתך.
בברכה, דפנה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתנסי לשים פסיק מידי פעם
דורי17/03/2009אולי זה ירגיע את הילדה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההיי סיגל
אבא של דורין27/03/2009שלום לך הבת שלך בגיל בתי 23/08/2007 אותם התנהגות אותו תיאור לא מאפשרת לאחיות לבדוק אותה בטיפת חלב היא מתרוצצת בכל הבית קשה לה לקבל הוראות למשל כאשר אומר לה NO NO NO מתחילה לבכות ( פתיחת מגירות והוצאת סיכומים) או כאשר אומרים לה תני י נשיקה לא מאפשרת על אף משחקת עם מיקי ומיני ומחבקת אותם ונותנת להם לנשק אחד את השיני ומוציאה קולות של נשיקה ,והיום גם שרה וצוחקת ועושה פרצופים מול המראה אני גם מפחד מהסיפור של המראה שמדברת עם עצמה .
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- פחד מזרים אצל תינוקת קטנהלירז26/12/2008
שלום, אני אמא לתינוקת בת 5 חודשים- דניאלה, בשבוע הראשון לחייה לא הפסיקה לבכות, התקשתה באכילה - למרות נסיונות מרובים לא הצלחתי להניק אותה (ככל הנראה בגלל שלא היתה אכלנית - גם עם תמ"ל לא עלתה במשקל מכיוון שמאז ומתמיד אוכלת כמויות קטנות יחסית - היום בגיל חמישה חודשים שוקלת 5 קילו, אך כיום אוכלת יפה יחסית ועולה במשקל - וזו כבר לא מוגדרת אצלי בעיה). רופאים שבדקו אותה אמרו כי ככל הנראה יש לה היפוטוניה ורגישות חושית. לטעמי אין לה רגישות חושית , והיא מטופלת אצל פיזיוטרפית שאומר שגם מבחינת טונוס שרירי אין לה שום בעיה. והבעיה היא-שדניאלה מאד מפחדת מזרים, מאד קשורה אלי. אנחנו גרים בחול ואני מטפלת בה לבד (אין לנו פה משפחה וחברים טובים) כשאנחנו הולכים לארועים חברתיים היא מאד בוכה, וגם אם חברה מחזיקה אתה בסיטואציה רגועה היא בוכה. במהלך טיפול אצל הפיזיוט' היא בוכה כל הזמן ומשחקת, הפיזיוטרפיסט אומר שרצוי שאני אצא מהחדר במהלך טיפול וכך אולי היא תתחבר אליו יותר, אני ממש לא בטוחה האם זה נכון והאם מבחינה רגשית אני צריכה לעזוב אותה- בסיטואציה שקשה לה. חשבתי להשאר ולטפל בה בבית לפחות עד גיל שנה, טוב לנו ביחד בבית, אך אולי - היא זקוקה לחברה של אנשים אחרים .... אני כבר לא בטוחה . אשמח לקבל התייחסות , בתודה מראש.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שלום לירז,
דפנה תייר26/12/2008את מתמקדת בשאלתך בקשר של ביתך אלייך וקשייכן להיפרד זו מזו. אך איני בטוחה שניתן לצמצם את הבעיה לקושי ספציפי זה בלבד. מתוך תיאורך מצטיירת תמונה של תינוקת עם רגישויות מורכבות, שהחלו כבר בראשית חייה. אני מתארת לעצמי שלא קל להתמודד עם מגוון הרגישויות שלה, ואני מתרשמת שאת עושה כמיטב יכולתך.
התייעצת עם רופאים ועם מומחים, ובכל זאת לא קיבלת את אבחנתם והמלצותיהם. אני יכולה להבין את נטייתך שלא לקבל את דבריהם, אך איני בטוחה שיהיה זה נכון או נבון מצידך להתעלם מהם ולסמוך רק על תחושותייך.
הייתי ממליצה לך בכל זאת לשקול שוב היעזרות באנשי מקצוע, רצוי משהו בסגנון המכונים להתפתחות הילד הקיימים בארץ, שכן שם יושבים מומחים מדיסצפלינות שונות שבצוותא רואים את התמונה הרחבה יותר. אני חושבת ששם תוכלי לקבל מענה לשאלות המטרידות אותך.
בהצלחה, דפנה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מסרב לאכול תמ"לאמא מיואשת26/12/2008
בני בן כמעט חצי שנה יונק הנקה מלאה, רגיל גם לבקבוקים כי אוכל לפעמים שאוב. אני צריכה עוד מעט לחזור לעבודה וכבר שבועיים שמנסה לתת לא סימילאק/מטרנה ללא כל הצלחה הוא משתולל וצורח ולא מוכן אפילו לטעום הוא פשוט מריח את זה ומסרב לטעום מה עושים??? (יש לציין שמס' אנשים ניסו ובפוזות שונות ללא הצלחה)
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שלום לך,
דפנה תייר26/12/2008כתינוק יונק - כמה טוב שבנך מורגל גם ליניקה מבקבוק. עם זאת הבעיה היא שאינו אוהב את טעם התמ"ל.
חוששתני שאיני מתמחה בנושא תזונת תינוקות, ולכן כדאי שתפני לפורום או לאיש מקצוע מהתחום שיוכל להנחות אותך לגבי התזונה עצמה.
מבחינת ההתנהגות - מניסיונן של אמהות רבות שהיו במצבך, אני יודעת כי בסופו של דבר, עם כל הכאב ואי הנעימות הכרוכים בדבר, רוב התינוקות משלימים בסופו של דבר ובלית ברירה עם רוע הגזרה ולומדים לקבל את הדין, ואת הבקבוק, ולהשלים עם הפרידה מההנקה. אל יאוש...
בהצלחה, דפנה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התקפי זעם - ילד בן 4merav25/12/2008
בני בן 4 החל להפגין התקפי בכי וזעם לא אופייניים לו בחודש האחרון - ההתקפים הולכים וגדלים. זה יכול להתחיל מאיזה שהוא דחף שלא סופק (לא מקבל מה שרוצה) אך יכול להתחיל משטות בלי כל הגיון מאחורי. ההתקף מתבטא בצרחות ובכי, במשפטים בוטים ומניפולטיבים כמו : אני לא אוהב אתכם יותר, אתם תעשו מה שאני אומר, אני יחליט מה לעשות, ובמיוחד משפטים כמו אל תדברו איתי אל תגידו לי כלום. הרבה כעס יוצר ממנו במשפטים האלה. בדרך כלל אחרי כחצי שעה של בכי והיסטריה שבה לא ניתן לנהל איתו שיחה הוא פוצח במשא ומתן - " אם תרימו אותי אני אתנהג יפה" וכו'...ההתקף יכול להמשיך כשעתיים לרב ואז נעלם כלא היה והוא חוזר להתנהגות הנורמטיבית שלו. המדיניות שלנו כהורים היא לא להיכנע כמובן כדי לא ללמד אותו שזו הדרך להשיג דברים. אנחנו נוהגים להותיר אותו בוכה ומדגישים שכשהוא ירגע נדבר. גם אם הוא מחליט בסופו של דבר להירגע ומבקש דברים יפה אנחנו מקפידים על בקשת סליחה לפני ש"חוזרים לשיגרה". תכיפות ההתקפים הולכת וגדלה וקשה לנו להתמודד איתם במיוחד ברמה הפיזית - לדוגמא באמצע הרחוב שאנו נאלצים לפעמים לקחת אותו בניגוד לרצונו כדי להגיע ליעד. המצב מתסכל אותנו מאוד. אנחנו נחשבים הורים מתחשבים אך מציבים גבולות. ונראה שכעת שום דבר לא עוזר. אנחנו מאמינים שלא מדובר במצוקה כלשהי משום שהגננות לא מציינות בעיה קיימת וכן מדובר בילד מאוד קומיונקטיבי שתמיד מדבר ומסביר בצורה נהדרת מה מפריע לו. אחרי ההתקפים הוא תמיד מדבר איתנו ומביע חרטה ומבטיח שיותר זה לא יקרה. ומציין שהוא אוהב אותנו גם כשהוא כועס עלינו. איננו יודעים מה עוד לעשות. ההתקפים קיימים רק בנוכחותינו ולא במסגרות החינוך . גם בתקופות קודמות שבהם אולי היה נוטה לדרמטיות מעולם לא הגיע למצב כל כך קיצוני- מדובר בילד שתמיד מקסים את הסביבה מאוד חברותי ומעולם לא גילה קושי בביטוי הרצונות שלו. הגננת אומנם ציינה שקיים לו קושי קל ונפוץ בדחיית סיפוקים אך מעולם לא גילה חוסר סבלנות ברמה כזאת ו"פיוז קצר". במילים אחרות זו התנהגות שמאוד לא אופיינית לו. מה עלינו לשות?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שלום מרב,
דפנה תייר26/12/2008אנא עייני בתשובה לשאלה דומה בעמוד זה. אני בטוחה שתוכלי להפיק ממנה תועלת.
עוד מספר נקודות למחשבה:
כהורים עלינו להיזהר בסובלנות שאנו מגלים להתנהגויות שאינן מקובלות עלינו בעיקרון ("גם בתקופות קודמות שבהם אולי היה נוטה לדרמטיות"), משום שסובלנות שכזו עלולה לגרום לכך שההתנהגות תישמר ואף תתעצם.
רצוי שנמנע בהורות מתפיסות וממושגים שגורים של "מאבקי כוחות" שמהם מישתמע שמישהו, ההורה או הילד, אמור להיכנע בסופו של דבר. ההורה הוא אדם בוגר, בשל, מנוסה והוא אינו במאבק כוחות עם פעוט מבולבל שתלוי ונסמך עליו. עם זאת ההורה כן אמור להורות לו את הדרך ואת מקומו בעולם ולכן הוא מציב גבולות לילדו.
בל נהייה שיפוטיים בהקשר לסיבה שמניעה את התנהגות הילד (" שטות בלי כל הגיון מאחורי"). עבורו גם מה שנראה לנו חסר חשיבות - עשוי להוות ענין משמעותי ביותר. על ההורה לגלות יותר אמפטיה לרגשות של ילדו, להכיל אותם, לעזור לו לווסת אותם. איני חושבת שהתעלמות (עוד המלצה רווחת מדי, לצערי) או השארת הילד לבדו ברגעי המצוקה שלו היא תגובה נכונה ורגישה התורמת לחיזוק האינטליגנציה הרגשית של הילד. האם אנו היינו רוצים שיתעלמו מאיתנו ברגעי המצוקה שלנו (גם אם היא התעוררה מדבר שטות)?!
היו אמפטיים לרגשותיו, ועם זאת הסבירו לו שאת הדרך בה הוא מבטא אותם אינכם מוכנים לקבל. שוחחו עימו על התקפי הזעם שלו אחרי שהכל נרגע, עבדו איתו את ריגשותיו ואת הסיטואציה כולה - עיבוד שכזה אחרי הארוע הוא עבודת המניעה לקראת התמודדות מוצלחת יותר עם האירוע הבא.
אני מאמינה שגישה כזו תביא לכך שאט אט התקפות הזעם יפחתו בתדירותן ובעוצמתן.
בברכה, דפנה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הרדמות תינוקת בת תשעה חודשיםשירה24/12/2008
שלום רב יש לי בת שניה בת תשעה חודשים. מהיום שהיא נולדה הנחתי לה להרדם לבד, היה לה סדר יום קבוע ושעות שינה קבועות. עם זאת מהיום הראשון קשה לה להרדם- גם כאשר היא כבר נרדמת , והיא מאוד עייפה בלי ספק, היא מתחילה להעיר את עצמה ( בהתחלה בשריטות עם היידים שלה, עכשיו היא פשוט קמה וצורחת ) כאילו השינה היא מקום מפחיד או כואב. כרגע המצב הוא: אני מניקה אותה , מניחה אותה במיטה ומלטפת את הראש- אם היא קמה ולא מוכנה לשכב אני יוצאת מהחדר, היא מתבכיינת קצת אני חוזרת ומלטפת את הראש- ההרדמות שלה עם הליטופים יכולה לקחת עד 40 דקות!!!! אם אני מלטפת קצת ויוצאת מהחדר היא מתחילה לצרוח- אין מצב בשום מצב שהיא פשוט תרדם לבד גם אם היא עייפה מאוד מאוד. הדבר קורה גם בהתעורריות באמצע הלילה- אני מוצאת את עצמי מס פעמים בלילה עומדת ליד המיטה ומלטפת לה את הראש זמן רב. בנוסף, השינה שלה קלה וכל רחש קטן מקפיץ אותה. איך עלי לנהוג בכדי שתלמד להרדם לבד?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר דבר נוסף
שירה24/12/2008בחמשת החודשים הראשונים לחייה, רק בשעות הצוהריים, הייתי מניחה לה להרדם עליי. אולי זה הדבר שיצר את הבעיתיות?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהכנ"ל
מיטל25/12/2008הי שירה.גם לי יש את אותה הבעיה עם הבת שלי,בת חצי שנה.איפה ניתן לקבל ייעוץ בנושא?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהקשיי הרדמות בגיל תשעה חודשים
אודט בוקאי25/12/2008שלום שירה
הרגלי שינה של תינוקות מושפעים הן מנטייה מולדת של התינוק הספציפי (טמפרמנט, בשלות פיזיולוגית של מערכת העצבים) והן מהתנהלות הסביבה סביב השינה (עקביות, סדר יום, מידת המעורבות של ההורה בתהליך ההרדמות ותנאי הסביבה הפיזיים).
את מתארת מצב בו נהגת באופן הנכון על מנת להקנות לבתך הרגלי שינה תקינים-למדת אותה מיום הוולדה להרדם לבד, דאגת לסדר יום קבוע ומעטת ככל שניתן במעורבות שלך בהתעוררויות שלה בלילה (השארת אותה במיטתה תוך שאת מלטפת אותה ויוצאת מהחדר לסירוגין).
אני רואה שתי אפשרויות לכך שלבתך יש עדיין קשיים בשינה (קשיי הרדמות ויקיצות במהלך הלילה לזמנים ארוכים). האחת היא אינפורמציה משמעותית שציינת כתוספת לשאלתך - ההרגל שהקנת לבתך להירדם עלייך בשנת הצהריים (מדוע?). זוהי ללא ספק המעורבות הגדולה ביותר של הורה בתהליכי ההרדמות של ילדו ומהווה ניגוד מוחלט להתנהלותך בשאר היום עם בתך בנושא שינה. כתוצאה מכך בתך מתקשה לרכוש הרגלי שינה באופן תקין משום שהיא מצפה להמשכיות ועקביות בהתנהלות שלך גם בלילה.
ככל שהמעורבות ההורית בהשכבה גדלה, כך גדל הסיכוי להווצרות הפרעות בשינה.
אפשרות נוספת היא שקיים בסיס אורגני מולד להתנהגות של בתך בנושא שינה. השינה הקלה שלה, היקיצות המרובות, הצרחות והשריטות, יכולים לרמוז על קשיים בוויסות פיזיולוגי- חושי. על מנת לאשר הנחה שכזו, נדרשת תמונה מלאה לגבי תפקודה של בתך בשאר התחומים-בתחום האכילה(האם הרגלי האכילה שלה לשביעות רצונכם), בנושא הטמפרמנט שלה(האם היא פעילה יתר על המידה), בקצב ההתפתחות שלה עד כה, בתגובה שלה למגע (רגישות יתר/חסר) ובאופן כללי בתגובה שלה למעברים ולשינויים (האם היא מגיבה בקושי רב לשינויים בסביבה?).
אם יש לך חשד שאכן בתך סובלת מקשיי ווויסות, אני ממליצה לפנות לייעוץ של מרפאה בעיסוק במסגרת קופ"ח. ניתן לפנות גם באופן פרטי.
בהצלחה,
אודט* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך לתשובתך
שירה27/12/2008שלום רב קודם כל תודה רבה על התשובה המפורטת. אכן, הילדה שלי נמצאת כל היום בתזוזה בלי לנוח, היא לא מוכנה לאכול כמעט שום דבר מלבד יניקה והיא נוהגת למשוך לעצמה חזק בשיער. בעיניין ההתפתחותי דווקא, לפחות מבחינה מוטורית, היא מאוד מהירה (היא כבר אוחזת בדברים והולכת). מה ניתן לעשות בעיניין? שוב תודה שירה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלשירה
אודט בוקאי27/12/2008אוכל להפנות אותך למכון להתפתחות הילד באזור מגורייך ועל פי קופת החולים שבתך חברה בה. רופא התפתחותי יראה אותה ויפנה אותה בהתאם לצורך לצוות הרב מקצועי (מרפאה בעיסוק, פסיכולוגית התפתחותית, וכו'). מאחר שהתורים לעתים ארוכים ואם את מרגישה שהצורך שלך במענה לא סובל דיחוי, אוכל להפנותך למרפאה בעיסוק באופן פרטי. העדיפות של פנייה למכון היא כמובן בהתייחסות הרחבה של הצוות הרב מקצועי, בהתאם לצורך.
המשך התכתובת בינינו יכולה להיות בפורום או דרך שליחת מייל לכתובת שלי (מופיעה בראש הפורום).
בברכה
אודט* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בעיות אכילה אצל תינוקתגלית24/12/2008
שלום, יש לי תאומיםבני 3 חודשים (נולדו בשבוע 30). בשבועיים האחרונים בכל פעם שהבת מראה סימני רעב ורוצה לאכול היא מתחילה לאכול כמה שניות בהתלהבות ודי מהר מתחילה לצרוח, לנופף בידיים וכאילו להיאבק. דבר זה התחיל בערב אולם בשבוע האחרון מתפשט כמעט לכל הארוחות ביום. תופעה זו קורית רק בארוחות בהן היא רעבה ולא בארוחות שבהן היא ישנונית. קיבלנו טיפול תרופתי לצרבת ולכאבי בטן אך ללא שיפור. גם ניסיון לשנות תחליפי חלב, פיטמה וכו, לא עוזר. רופא הילדים אמר שלדעתו הבעיה היא התנהגותית. האם יכול להיות בגיל כזה בעיה התנהגותית שגורמת לכך? ואם כן הא יש טיפול? תודה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר קשיי אכילה אצל תינוקות
אודט בוקאי25/12/2008שלום גלית,
אין לי מספיק רקע התפתחותי לגבי בתך ומהלך הפגות שלה על מנת לענות לשאלתך. קשה לדבר על " בעייה התנהגותית" אצל תינוקות בגיל שלושה חודשים, לא כל שכן פגים שהמערכות שלהם טרם הבשילו. יתכן ומדובר במינוח של רופאים אשר לא מוצאים בסיס רפואי/בריאותי על מנת להסביר את התנהגותה של בתך בעת אכילה.
למיטב ידיעתי, פגים מצויים במעקב שגרתי בשנה הראשונה לחייהם במסגרת המכון להתפתחות הילד. אני ממליצה לך לפנות למכון, הכולל צוות רב מקצועי ובראשו עומד רופא התפתחותי, שראייתו רחבה יותר מראייתו של רופא הילדים, המתמקד בעיקר בבריאות/מחלות.
יתכן והקשיים שבתך חווה באכילה קשורים למהלך הפגות, לבשלות של מנגנוני היניקה והבליעה ובאופן כללי לבשלות נוירו פיזיולוגית, שמתבטאת בשלב זה בקשיי וויסות. אל נשכח שבתך בת השלושה חודשים היא בקושי בת חודש בגיל מתוקן (נולדה חודשיים וחצי לפני זמנה) ובגיל זה כל התופעות שאת מדברת עליהם עדיין מתרחשות.
מבחינה פסיכולוגית, ניתן לדבר על קשיי אכילה/האכלה רק כאשר שוללים כל בסיס אורגני/נורירולוגי לתופעה.
העצה היחידה שאני יכולה לתת לך מבלי להכיר את הרקע ההתפתחותי של בתך, היא לנסות להאכיל אותה לפני שהיא מגיעה לשיא הרעב, כלומר, אם היא פותחת שעתיים בין ארוחה לארוחה, לנסות ולהקדים את הארוחה הבאה בחצי שעה, ובכך לאפשר לה אכילה יותר רגועה.
בהצלחה רבה!
אודט* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אמא לבן שלוש וחציאפרת23/12/2008
בני נמצא במעון מאז שהיה בן שנתיים , בכל בוקר אומר שלא רוצה ללכת לגן אבל הפרידה בגן אינה כרוכה מתגובות מוגזמות בכל יום כשאני שואלת עם מי שיחק בגן , אומר שם של ילד אחד בלבד , וטוען שאין לו חברים אחרים מלבדו , כשאני באה לקחת אותו מהגן הוא תמיד משחק לבד האם יש מקום לדאגה ?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר התפתחות חברתית בגיל הרך
אודט בוקאי24/12/2008אפרת שלום
ראשית אני מזמינה אותך לעיין בתשובות קודמות בפורום בנושא.
שנית, לדעתי אין מקום לדאגה בשלב זה, יש בהחלט מקום לבירור מול הגננת כיצד היא רואה את תפקודו החברתי של בנך בגן.
התפקוד החברתי של ילדים בגן מושפע ממספר גורמים: מאישיותו של הילד, מהשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא, מהרכב הגילאים בגן וכן מהמידה בה הסביבה (הגננת, ההורים) מסייעים בתיווך החברתי.
ילדים שונים זה מזה בצורך שלהם בחיי חברה וביכולת שלהם לייצר קשר עם אחרים בני גילם. יש ילדים שמסתפקים בחבר אחד או שניים טובים, שזה בסדר גמור בהנחה שהקשר עמם הוא תקין ומפרה (למשל, שאין יחסים של שולט ונשלט) ויש ילדים שיש להם הרבה חברים אבל אף לא חבר טוב אחד.
בנך נמצא בגיל בו המשחק עם חבריו מתחיל להיות עניין מרכזי (גיל שלוש) ובהמשך יתפתח עוד יותר עד לגיל חמש שהוא השיא של המשחקים הסוציו-ודרמטיים(משחק ב"אבא ואמא").
חשוב להבין משיחה עם הגננת אם בנך נוטה לשחק לבד לאורך היום ואם כן חשוב לבדוק מה הסיבה לכך. האם הוא מפותח בשאר התחומים בהתאם לגילו(קוגניטיבית, שפתית, תקשורתית,מוטורית)?
האם כאשר הגננת מציעה לבנך להשתתף במשחק עם ילדים אחרים(האם היא אכן מנסה?) הוא מגלה עניין או נמנע/נשאר אדיש? ישנם ילדים שלא יוזמים קשר עם אחרים אך ישמחו להצטרף ליוזמה של האחר וכאן חשוב מאוד התיווך של המבוגר.
כיצד בנך מתנהג כאשר אתם מבלים אחה"צ מחוץ לבית, בגן שעשועים, אצל חברים/בני דודים? האם הוא מגלה עניין בנעשה סביבו ומביע רצון להצטרף(ואולי לא יודע איך), או עסוק במשחק עם עצמו? כיצד הוא משתף פעולה כאשר אתם מציעים לו לשחק אתכם בבית?
שאלה נוספת היא איזה מודל חיקוי אתם מהווים עבור בנכם, האם אתם יוצרים קשרים בקלות? האם אתם מטפחים את חיי החברה שלכם כאנשים בוגרים?
בכל מקרה, חשוב שתעודדו את בנכם להפגש אחר הצהרים עם ילדים שהוא יבחר להזמין לביתו, בשלב הראשון. חשוב שתלכו לפי הקצב שלו בתדירות המפגשים.
אם אתם מרגישים אחרי תקופה כי מצבו החברתי של בנכם אינו משתנה (עדיין משחק לבד רוב הזמן, לא יוצר קשרים נוספים) כדאי שתפנו לייעוץ מקצועי.
בברכה,
אודט* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- רגרסיה בגמילהליאת23/12/2008
בני בן השנתיים ו-8 נגמל מטיטולים בקיץ האחרון ללא כל בעיה. הכניסה המחודשת לגן בספטמבר היתה טראומטית ולוותה בעשיית צואה במכנסיים. מצב זה נמשך עד היום. הילד הולך לגן בשמחה רבה, מודע למעשיו, אינו מסכים להחזיר את הטיטול,ומבקש שלא נספר לגננת כשהוא עושה את צרכיו במכנסיו. יש לציין שהוא לא מפספס בהטלת מימיו, אך ורק בהפרשת צואה. הוא אינו עושה זאת בגן, כנראה מתוך בושה (ואולי פחד...?) והוא ,כנראה, מתאפק עד אחה"צ. הוא עושה זאת בבית שלו, בבית של סבתו או בכל מקום אחר. הוא מבין ומשוחח על כך אך מתמיד בסירובו לעשות זאת באסלה/סיר.כיצד עלינו לנהוג? לכעוס? להתעלם? תודה רבה, ליאת
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר עשיית צרכים במכנסיים
אודט בוקאי23/12/2008ליאת שלום
לשאלתך, האם להתעלם מעשיית הצרכים במכנסיים או לכעוס, תשובתי היא לא זה ולא זה.
התעלמות לא עוזרת לבנכם להבין מה ההתנהגות המצופה ממנו("לא עושים קקי בתחתונים") ובמישור אחר, בנכם יכול להבין את המסר "קשה להורי להכיר בכך שיש לי/לנו בעיה" וההתעלמות מותירה אותו להתמודד לבד עם רגשותיו הקשים, כגון, אשמה ובושה. כעס על עשיית הצרכים במכנסיים יוביל במהרה למאבקי כוחות ביניכם לבין בנכם ויגביר את ההתנהגות הלא רצויה.
הסיבה הראשונית לעשיית הצרכים של בנך במכנסיים אינה ידועה לי (מה הכוונה לכניסה מחודשת טראומטית לגן?). היא יכולה לנבוע מארוע טראומטי שקרה סביב ההתפנות בשירותים, מפחד ראשוני מעשיית צרכים בשירותים (קראי דיונים קודמים בפורום בנושא) או כתוצאה ממצוקה או חרדה כללית (האם בנכם מפגין התנהגויות נוספות לא מותאמות לגילו?) . לעתים עשיית הצרכים במכנסיים היא ביטוי לכעס של הילד על הוריו(האם חלו שינויים משמעותיים במשפחה שיכולים להסביר זאת?).
על מנת שהתנהגות זו תפסק, צריכים להתרחש שני דברים במקביל. הראשון הוא להעביר מסר ברור ותקיף, על ידי כל המטפלים בבנכם (אבא, אמא, סבתא, גננת), שעשיית צרכים במכנסיים אינה מקובלת עליכם. בכל פעם שההתנהגות תחזור על עצמה תדגישו את המסר ובמקביל שתפו את הילד באחריות על הניקיון של עצמו ושל בגדיו לאחר ההתלכלכות, בהתאם ליכולתו. עודדו אותו בכך שאתם סומכים עליו שהוא יצליח בפעם הבאה לקרוא לכם לפני וללכת יחד לשירותים.
הדבר השני הוא לנסות להבין מה הסיבה הראשונית לכך שבנכם נמנע מלעשות צרכים בשירותים/בוחר לעשות צרכיו במכנסיים, מה הוא מרוויח מהתנהגות זו וכו'..
אם התנהגות זו לא חולפת תוך זמן קצר, אני ממליצה לפנות לייעוץ מקצועי.
בהצלחה,
אודט* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בן שלוש דעתן - עם התקפי זעםקיפיטה22/12/2008
בני בן 3, מדבר בצורה רהוטה ושוטפת ומתבטא בצורה בוגרת . מאז ומתמיד היה דעתן וידע להביע את רצונו או לחילופין את אי שביעותו מדברים שונים ומגוונים. אנו כהורים ידענו להתחשב בדעותיו במידת מה, אך גם להפעיל סמכות הורית בדברים חשובים ועקרוניים. לאחרונה ניכר כי מעבר לעובדה שהוא נוטה "להקטין" את עצמו כאשר עליו לקחת אחריות על מעשיו (בסיטואציות כמו להתפשט לפני מקלחת, לסדר את החדר, להחליף חיתול וכדומה, הוא לפתע "קטן", "תינוק", "אין לו כוח כיוון שהוא קטן מדי" וכו')) הוא החל לפתח התקפי זעם המלווים בצרחות לכל עבר, דבר שלא היה עד כה. סיטואציות לכאורה פשוטות כגון אכילת ארוחת בוקר, או לבישת מעיל לפני יציאה מן הבית, הופכות למופע מפלצתי בו הוא מתחיל להשתולל ולצרוח. ישנם מצבים כאילו הוא לא יודע מה הוא רוצה והנושא גורם לו לתסכול כזה הוא אחר המביא אותו להתקף זעם (לדוגמא - אכל פרוסת לחם עם גבינה. ביקש פרוסה נוספת וקיבל אותה ואז מתחיל ליבב בדיבור "תינוקי" ולבקש עוד פרוסה. כשנותנים לו פרוסה נוספת הוא משתולל. כשמוציאים את הפרוסה הנוספת שביקש, גם משתולל.) נאלצנו להושיב אותו ב"פינת חשיבה" בכדי שירגע ויחשוב על התנהגותו כ-3 דקות, וזה הדבר היחיד שאכן גורם לו להרגע ולחזור לעצמו. כמובן שתוך כדי שליחתו לפינת החשיבה, אנו מסבירים לו שאנו נמצאים פה בשבילו לכשירגע. עליי לציין שמלבד התקפי הזעם החדשים הללו, הוא ילד מאוד רגוע, מפותח מנטלית ורגיש לסביבתו. כיצד עליי להתמודד עם התנהגות שכזו (מיותר לציין שלאחר כל אפיזודה שכזו ולאחר שהוא חוזר לעצמו, המשקעים של אותו מאבק כוחות מלווים אותי למשך שעות ולעיתים הופכת להרגשה שאני פעלתי לא נכון וגרמתי לו להגיע להתקף זעם מסוג זה או אחר ועליי לנהוג בו בצורה אחרת, עדינה יותר) בנוסף עליי לציין שמלבד העובדה ששהה בבית כשבוע בעקבות מחלה ויראלית, לא השתנה דבר בשיגרת יומו.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מאבקי כוחות בגיל שלוש
מיכל דביר קורן23/12/2008שלום לקיפיטה,
הרשי לי דווקא לפתוח בדברים שכתבת על עצמך: "...הוא כבר חוזר לעצמו אבל המשקעים של מאבק הכוחות מלווים אותי למשך שעות..." ובכן, האם יכול להיות כי מה שנחווה עבורך כ"מופע איימים מפלצתי" (כדברייך) הינו רק שלב התפתחותי שגרתי של בנך אשר מנסה לעמוד על דעתו ולבחון את מידת הגמישות של הוריו? בהנחה שאכן אין מדובר בתגובה לשינוי סביבתי כלשהו בבית או בגן, אני קוראת בדברייך תחושה ש"הילד הרגוע, המפותח והרגיש שהיה לך אבד, ובמקומו נמצא כעת בבית ילד אחר, צורח וזועם על דברים מיותרים" ולכן את נותרת עם התחושה שהאשמה היא בך ובתגובות שלך כלפיו. הוא כנראה מרגיש את זה והפער ביניכם גדל. לעיתים הורים חווים משבר מעיין זה כאשר התפתחותו של הילד מאלצת אותם לעשות שינויים בהרגלים שהיו עד כה - עד עכשיו היה ברור שאם מבקשי פרוסה נוספת הרי שרוצה לאכול עוד, מדוע עכשיו זה השתנה?
אומנם, מרבית ההורים לילדים בני השלוש כבר חוו את תקופת 'גיל שנתיים הנוראי' הכוללת התקפים מעיין אלה שאת מתארת ובהם התעקשות, קריאה נואשת לעצמאות ורצון להבעת דעה, אך אם לא עברתם את התקופה הזו בדרמות גדולות הרי שהנה היא עכשיו...את כותבת שאתם משתמשים ב"פינת המחשבה", זוהי אכן שיטה טובה לפסק זמן, להרגעות, וכעבור שלוש דקות של מנוחה עבור שני הצדדים אפשר להתפייס (כדאי דרך אגב שההורה ש'שלח' יהיה גם ההורה ה'מחלץ' - לתיקון יש ערך משמעותי ורב ביחסים! אל תמתיני שהוא ייצא ויודיע כי הוא נרגע). מדוע את חווה את הדרך הזו כפסולה? זוהי הגדרה של חוקים המעבירה מסר ברור וכפי שאמרת, שומרת על הכלל שאתם נשארים בשבילו.
כפי שמקובל לומר בנושא הצבה של גבולות: מתפקיד ההורה ולייצג את המציאות ואת האילוצים שהיא מכתיבה. כך גם כאן מותר לך לעצור את בנך במקומות המתאימים, לעזור לו לווסת את הרגשות שלו ואת העוצמה שלהם על ידי שתסבירי לו מה גודל ה'אירוע' ומה גודל 'התוצאה'. ההסבר המלווה בביטוי הרגשי יהיה על מנת לסייע לו להבחין בין אירוע מתסכל לבין אירוע מתסכל מאוד. מכיון שאת מתארת ילד נבון עם יכולות שפתיות טובות, תוכלו להתשמש גם בהומור ("מותר לצעוק הרבה על משהו גדול ולצעוק קצת על משהו קטן" וכדומה). בהקשר זה אני רוצה להפנות אותך לקרוא גם את התשובה של אודט בנושא גבולות המופיעה בעמוד זה (16/12) - רלוונטי למרות שמדובר בילד צעיר בהרבה.
ועדיין, האם הגננת מתארת התנהלות דומה?האם זה קורה גם במחיצת חברים? איך הוא מתמודד עם ילדים ועם ההתנגשות ברצונות?
ולסיכום: התפרצויות מעין אלה הן ביטוי של קושי ביחסים ביניכם - הוא מרגיש בלתי מובן, אתם חשים חסרי אונים מולו, ודרך היחסים ניתן גם לתקן את זה. אני ממליצה לפנות להתייעצות אם הדברים לא משתנים בקרוב, סביר שבתוך כמה פגישות משותפות לו ולכם דברים יוכלו להרגע יותר.
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- קושי בלהשכיב לישון...אפרת21/12/2008
שלום, בני בן 3.5 חודשים. מאז ומתמיד קשה לו ללכת לישון - אם הוא עייף הוא צריך קצת ידיים וכשהוא בדיוק מתחיל להרדם אני שמה אותו במיטה/עגלה - הוא פוקח עיניים ושוב נרדם. לפני כשלושה שבועות הוא התחיל ללכת למטפלת ונראה ששם הוא נרדם יחסית בקלות אבל איתי ממש קשה לו להרדם. הוא ילד עירני מאוד וסקרן ובמהלך היום ישן מעט, ואין לי בכלל בעיה עם זה רק שכשהוא עייף הוא מתחיל לבכות וממש צריך להרגיע אותו כדי שיגיע למצב מנוחה... למה איתי קשה לו להרדם לדעתכן ואיך אני יכולה לגרום לו להרגע לא על הידיים? או שפשוט הוא צריך מגע שלי כי הוא לאחרונה עבר שינוי מבחינת הליכתו למטפלת, ואני פשוט צריכה יותר להשקיע ולנסות להרגיעו על הידיים? אני רוצה לציין שהוא יונק ובלילה פחות קשה להרגיע אותו אם כי זה נעשה באותה שיטה. עוד שאלה בנושא - לפני שהלך למטפלת הוא היה קם לינוק פעם אחת בלילה (!) אבל מאז שהוא הולך אליה הוא קם 3 פעמים בלילה... לא ידעתי מדוע וייחסתי את זה למחסור בחלב אם אבל ניסיתי לתת לו סימילק 100 מ"ל (זה מה שהוא מסכים לאכול..) אבל עדיין קם 3 פעמים...לא הגיוני .. אם יש רעיונות אשמח לראות את זה מנקודת ראות אחרת משלי... תודה מראש אפרת
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר יצירת הרגלי שינה
מיכל דביר קורן22/12/2008שלום אפרת,
אפתח ואומר שאני לא כך-כך מאמינה ביצירת הרגלי שינה מובנים אצל תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים. למרות שישנם אנשי מקצוע שדוגלים בהרדמה עצמאית במיטה מהיום הראשון (למשל, השיטה המתוארת בספר 'הלוחשת לתינוקות' ואחרים), אני נוטה לחשוב שתינוקות צעירים זקוקים לחום הגוף ולקרבה של מבוגרים על מנת שיווסתו את תנועותיהם הבלתי נשלטות ויסייעו בהרגעה עד להירדמות, לכן שיטות ההרגעה של 'על הידיים' לא נראות לי גרועות כל כך....אפשר להחליף את הידיים בליטוף במיטה, בהישארות לידו עד שנרדם.
אתייחס אם כך לנושא הנקת הלילה: למרות שמקובל לחשוב שתינוקות בגילו של בנך עדיין לא מפתחים העדפה לגבי מי שמטפל בהם, הרי שבנך מוכיח אחרת....הוא כנראה מגיב להעדרותך ולפרידה ממך ומבקש יותר קרבה בלילה בהשוואה להזדקקות בעבר. יתכן כי מדובר בתקופת הסתגלות למטפלת וההנקות הלילה יפחתו בהדרגה. אני נוטה להציע לא לתת תמ"ל ודווקא כן לשמור את ההאכלות שלך ליניקה, בהשוואה לבקבוק שנותנים אחרים על מנת ליצור מובחנות (האם המטפלת מאכילה אותו בתמ"ל או בחלב-אם שאוב?). התעוררות הלילה לא חייבת להיות רק לשם אכילה, יתכן והוא מתעורר כי הוא זקוק לחיבוק ולליטוף, למוצץ, לשינוי תנוחה או לאי נוחות גופנית אחרת (צמיחת שיניים?!) וסביר כי האכלת-לילה אחת כן מספיקה לו.
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שינה בת שנה ו-4 חודשיםחן21/12/2008
שלום, בתי בת שנה ו-3 חודשים עדיין יונקת, בחודשיים האחרונים ישנה לילה שלם משמונה בערב עד שש וחצי, לעתים מתעוררת פעם אחת בלילה רוצה חיבוק וחוזרת לישון מיד. בעשרה ימים האחרונים, נרדמת כרגיל בשמונה אך מתעוררת כל לילה בשלוש וחצי ולא מוכנה לחזור לישון במיטתה, נשארת ערה ובוכה גם במשך שעתיים, כמובן שאנחנו לידה מרגיעים ומרימים אותה, וכשנרדמת עלינו מניחים אותה במיטה ומיד מתעוררת ובוכה. יש לציין כי התנהגות זו ממש לא אופיינית לה, היא ילדה רגועה ובוכה מעט מאוד. רק אם אנחנו מעבירים אותה למיטה שלנו היא נרדמת בשניות עד הבוקר. מדוע זה קורה? היא התחילה ללכת לפני שבועיים אם יש לזה קשר? אנו חוששים להרגיל אותה לישון איתנו במיטה, מה עלינו לעשות? תודה רבה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הרגלי שינה של תינוקות
מיכל דביר קורן22/12/2008שלום לחן,
את מתארת את השינוי של בתך כדרמטי אצל ילדה עם מזג נוח מאוד ויכולת לשינה רציפה (זכיתם!!). אך את בוודאי יודעת כי בהרגלי השינה של תינוקות וילדים ישנם שינויים רבים המושפעים ממגוון גורמים: פיזיולוגיים (למשל, צמיחת שיניים), פסיכולוגיים (פחדים) ואחרים ומהתיאור שלך את בתך קשה לדעת מהו בוודאות הגורם להתעוררויות. לעיתים יש קשר לשינויים גופניים, למשל, כאשר תינוקות מתחילים לנוע (להתהפך, לזחול) חלקם סובלים ממעיין כאבי-פרקים המקשים עליהם את השינה ולכן ייתכן כי להליכה יש קשר לעניין ברמה הפיסית ואולי אף ברמה הרגשית - תחושת העצמאות המעוררת גאווה ואושר אך מאידך עשויה לעורר חרדה בגלל ההתרחקות מההורה. כמובן שההרדמות החוזרת במיטתכם קלה יותר,י שם היא חשה בטוחה: חום הגוף, הריח וכדומה (האם יונקת במיטתכם?).
לא ציינת כיצד היא נרדמת בערב (טקס השכבה? במיטתה? אתכם? לבד?בהנקה?), או האם אתם משתמשים בשיטות השכבה שונות, אך מכיון שהיכולת לשינה כבר קיימת, סביר שניתן יהיה להחזיר את ההרגלים לקדמותם תוך שימוש באותם אמצעים שעוזרים לה להירדם בתחילת הלילה. אם אתם לא רוצים להרגילה ללינה במיטתכם, כמובן שהעברתה לשם אינה הדרך למרות שזהו הפתרון המהיר ביותר. אם אתם מרגישים שביכולתכם לשאת את הבכי לזמן-מה 'תמורת' שינה במיטה לבדכם, נסו להקדיש מספר לילות "להתעקשות" (עדיף סופשבוע, ללא הצורך לקום 'עירניים') והישארו ליד מיטתה גם אם היא בוכה מבלי להרים אותה. ציינת את זמן ההתעוררות כשעה קבועה: האם זו שעה של ארוחה-לילה? היא כמובן לא זקוקה לאכילה לילית בגילה, אך ישנם ילדים ששתיית מים בלילה מספקת ומרגיעה אותם.
אך בסך הכל, כשמדובר בפעוטה בעלת מזג נוח כל-כך והרגלים טובים, ואם אין שינוי משמעותי בחייה שעשוי לגרום לכך, הכי סביר שההתעוררות תחלוף מעצמה...
לילה טוב,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הרטבה לאחר גמילהאורנית18/12/2008
למיכל שלום תודה רבה שהתיחסת לשאלתי , לגבי מה ששאלת אותי היא מתמודדת עם הלידה של התינוקת לדעתי בטוב, אין עוד תחומי התפתחות שיש בהם נסיגה ההפך אני רואה התקדמות יפה לגילה מה שכן היא נעשתה הרבה יותר עקשנית ניסיתי שיטה של התעלמות מוחלטת פשוט לנקות אותה וכאילו לא היה גם בגן היא מרטיבה וממשיכה את סדר היום כאילו לא קרה כלום עד שמתפנה אליה אחת הגננות לה חלפה ואם זה סוף יום היא יכולה פשוט להיתעלם מהמצב. לא החזרנו טיטול בשום אופן כי יש פעמים שהיא רצה לשרותים ומראה לנו כמה היא "בוגרת"היא פשוט מתעלמת ואומרת שהוא ברח לה לי בתור אמא קשה עם זה מאוד כי אני בעצם רוב הזמן באינטרקציה איתה אחרי שעות הגן לפעמים אני מעלמת לפעמים אני כועסת ומשתדלת להסביר לה שזה לא דבר טוב . ביום אתמול אפילו ברח לה קיבה בסוף היום וכשבאתי לקחת אותה מהגן היא פשוט רקדה ושמחה אבל עם קקי. אני ממש מתוסכלת כי בעצם כמה שאני לא נותת לה יחס חם ואהבה כמובן גם צופרים זה לא מתקדם (אני לא יכולה מצד שני להניח תינוקת בעגלה בוכה או רעבה ולתת רק לה יחס) תעזרי לי בבקשה תודה מראש
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר גמילה בפעם השניה
מיכל דביר קורן22/12/2008שלום אורנית,
ילדים שחוזרים להרטיב או להתלכלך בצרכים בעצם 'מאותתים' לנו כי מה שהיה עבורם טוב ומתאים בעבר כבר לא כך, כלומר שמשהו בהרגשתם או ביכולתם לעשות זאת השתנה. אומנם בתך כבר הוכיחה שהיא מסוגלת מבחינה פיסיולוגית ורגשית לדאוג לניקיונה האיש, אך כעת משהו מונע ממנה להתפנות לזה והיא מפספסת. מכיוון שהיא נוטה להתעלם - כמו שציינת, מצאת אותה שמחה ורוקדת אבל עם קקי - אני חושבת שחשוב מאוד שאת וצוות הגן ממש לא תתעלמו מזה. המסר צריך להיות: אני רואה שעכשיו קשה לך לזכור ללכת לשירותים כשאת מרגישה צורך ולכן אני אעזור לך לעשות זאת. בפועל צריך להתייחס כאילו היא שוב בגמילה: להזכיר לה ללכת, לעודד אותה על הצלחות וכדומה. מאוד חשוב לא להביע כעס או תוקפנות, אלא בצורה ברורה ועיניינית להגיד לה: "אני רואה שברח לך, בואי אעזור לך להתנקות".
ועכשיו לגבי "מהו הדבר שהשתנה" כלומר למה הצלחת הגמילה נפסקה. אומנם, יתכן כי מדובר פשוט בגמילה שלא הוטמעה כראוי, אך סביר יותר שהיא מגיבה למשהו משמעותי שקרה לאחרונה, וזוהי תגובה נפוצה ללידת אח או אחות. למרות התחושה שאין קשר, חשוב לזכור כי העובדה שהיא מראה יחס חם כלפי התינוקת לא אומר שהיא 'מאושרת' מהצטרפותה למשפחה. הביטוי יכול להיות תוקפנות או כעס כלפיכם, או כלפי עצמה, והתלכלכות חוזרת בצרכים יכולה להיות ביטוי של שניהם. כפי שציינת, את לא יכולה להניח תינוקת בוכה או רעבה בעגלה ולתת רק לה יחס, וכנראה בתך מגיבה לזה. ברור ששתיכן צריכות להתרגל למציאות החדשה בה תשומת הלב שלך מוקדשת גם לתינוקת החדשה וזוהי מציאות שחווה כל אם עם הצטרפותו של תינוק חדש למשפחה. הלידה אומנם משנה את המיקום של בתך במשפחה והיא כבר לא הצעירה, אך היא עדיין צעירה מאוד....חשוב מאוד לנסות למצוא זמן להיות רק איתה ולדאוג שמישהו אחר יטפל בתינוקת, לנסות לעשות איתה דברים שהיא אוהבת וששתיכן אהבתן לעשות בעבר ולא לצפות ממנה להיות רק בתפקיד ה"גדולה". יתכן כי לא מתחשק לה להיות רק בעמדה הזאת והיא מזכירה לך ולכולם שהיא בכל זאת עדיין קטנה וזקוקה ליחס קרוב.
אם תוך פרק זמן הדברים לא מסתדרים מומלץ מאוד לפנות לייעוץ מקצועי.
בהצלחה,
מיכל
(ואני מתנצלת על העיכוב בתשובה לפנייתך החוזרת)* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
האם את נשמרת מפני דלקת נרתיקית?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)