פורום הורים לתינוקות, הורים לפעוטות - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• הרדמות במיטה-תינוקת בת 5 חודשים
    אתי
    06/12/2008

שלום, ביתי בת 5 חודשים, נרדמת על הציצי או בידיים ואינה לוקחת מוצץ. מתי ניתן ללמד אותה להרדם לבד? כיצד לעשות זאת?האם שיטת חמש הדקות עובדת? כיצד להתחיל קודם בבוקר ואח"כ בערב או להיפך? כמו כן, היא עומדת לעבור לישון בחדר עם אחותה בת שנתיים ואחד עשרה חוד'( שיודעת להרדם לבד-אמא שלי לימדה אותה בגיל חצי שנה).איך מלמדים את הקטנה להירדם עם הכי פחות הפרעות לגדולה? תודה אתי

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• שלום אתי,

דפנה תייר
    06/12/2008

אמך לימדה את בתך הגדולה להרדם בעצמה סביב גיל חצי שנה, וזהו אכן הגיל שהמומחים השונים ממליצים עליו כגיל שניתן להתחיל להעביר בו "סידרת חינוך" בעינייני שינה (אמהות מנוסות עשויות לגלות כי ניתן לעשות זאת עוד קודם). לפיכך את מתקרבת לגיל שאפשר להתחיל.
    הייתי ממליצה דבר ראשון לנסות לפתוח רווח ולהפריד בין ההאכלה לבין ההרדמות. אם ניתן - מינעי מצב בו את מרדימה את בתך בעזרת הנקה.
    שיטת חמש הדקות עובדת, אם כי תמיד ישנם מקרים חריגים. בידקי מראש בינך לבין עצמך אם את מאמינה שתוכלי לעמוד בה, אפילו לא בחמש דקות אלא, נאמר, בשתי דקות בכי רצוף בכל פעם. אם את חושבת שיש סיכוי סביר ש"תישברי" - חיסכי מעצמך ומביתך את הסבל ואל תשתמשי בשיטה זו, אלא כשתחושי שאת בשלה לכך.
    עשי את סדרת החינוך בהתחלה רק בלילה - כי הרדמות לילה נכונה היא ההרדמות העיקרית והיותר חשובה לאורך זמן. כשזה יסתדר, נסי ליישם זאת גם ביום.
    אם את יכולה בצעי את סדרת החינוך היכן שהתינוקת ישנה כעת. אפשרות אחרת היא לסדר לו"ז כזה שבו התינוקת הולכת לישון לפני הגדולה. אם אין ברירה - הגדולה תאלץ ללמוד להתמודד עם הפרעת הקטנה - רוב האחים הגדולים לומדים בזמן קצר להתעלם מהפרעות אלו.
    בהצלחה, דפנה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• צמיחת שיניים
    חדוה שיר
    05/12/2008

שלום, נכדתי יהל בת 9 חודשים. מתפתחת תודה לאל יפה. לפני חודש צמחה לה שן ראשונה בחניכיים התחתונות. מזה כשבועיים צמחו לה 2 נוספות בחניכיים עליונות, אלא שהן צמחו מחודדות, לא סימטריות, כאילו שלא במקומן הטבעי. אני קצת מודאגת ומצפה לתשובתך.

לקביעת תור
    סגירה
    צמיחת שיניים

הוספת תגובה

• שלום חדווה,

דפנה תייר
    05/12/2008

איני בטוחה שיש סיבה לדאגה, אך אם כן עצתי היא: פנייה לרופא שיניים מומחה לילדים.
    בברכה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שיטת חמש הדקות?
    אפרת
    04/12/2008

שלום, מהי "שיטת חמש הדקות" שאני כל הזמן קוראת בפורום? תודה

לקביעת תור
    סגירה
    שיטת חמש הדקות?

הוספת תגובה

• שלום אפרת,

דפנה תייר
    05/12/2008

שיטת חמש הדקות הינה שיטה להרגלת התינוק/פעוט להרדמות בכוחות עצמו, במיטתו.
    עפ"ר מדובר בתינוקות שהורגלו, שלא בטובתם, להרדמות בזרועות הוריהם, בניענוע, בשכיבה במיטת ההורים, בעגלה וכיוב'. בשלב מסויים קצים ההורים בהרגל הלא מוצלח להרדמת התינוק שנוצר, והם מעוניינים להרגילו, לטובתו לטובתם, להרדם בעצמו ומיטתו.
    התינוק עשוי להגיב לשינוי זה בבכי ובהתנגדות. השיטה, לפיכך, מעודדת את ההורים לתת לתינוק לבכות חמש דקות, ואז להכנס לחדרו, להרגיעו מעט ע"י דיבור קצר, ליטוף או אף הרמה על הידיים לשניות ספורות, ואז הנחתו מחדש להרדמות ויציאה מהחדר.
    וחו"ח: מהרגע שהתחיל לבכות שוב - ההורים מודדים כחמש דקות ושבים לחדרו להרגעה קצרה.
    הרציונל מאחורי השיטה: מסר לתינוק שההורים לא נטשוהו והם שם עבורו, ועם זאת מסר שמעתה אלו כללי ההרדמות (או הצבת הגבולות) - אתה ישן במיטתך ונרדם בכוחות עצמך.
    אני אישית ממליצה לא פעם להורים להסתפק בבכי של 2-3 דקות ואז לשוב לחדר. כל הורה שחווה בכי של תינוקו יודע שגם דקות ספורות עשויות להיראות כמו נצח...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אשמח אם תוכלו להמשיך לענות לי
    שלי
    03/12/2008

כמה הודעות מטה בנוגע לתלישת שיער...

הוספת תגובה

• תלישת שיער - המשך

מיכל דביר קורן
    07/12/2008

שלי,
    תלישת השיער של בתך הינה הרגל שהיא כנראה פיתחה לשם הרגעה-עצמית. אני מניחה שהרגל זה ימשך עד שהיא תצליח לסגל לעצמה שיטות התרגעות נוספות, שונות, שיקנו לה את אותן תחושה נעימה ומרגיעה. את יכולה לסייע לה בכך שתרחיבו יחד את האפשרויות. למשל, הנחת הבובות במיטתה והכוונתן ללטפן היא אחת מהן, אם כי מניסיוני זה לא תמיד עובד...לא תמיד אנחנו מצליחים לשכנע ילד לחבב את הצעצוע שאנו בוחרים עבורו, אבל אם זה הצליח, נסי להמשיך בכך זמן-מה. כמובן שלא ניתן לדעת מתי היא תפסיק לעשות כך, אך העובדה שאינה תולשת לעצמה את השיער או מכאיבה לעצמה בדרכים נוספות הינה מעודדת. מה קורה בשנת הצהרים? איך היא נרגעת כשהיא מקבלת מכה? נעלבת? על מנת לסייע לה ולכם חשוב להבין את האופן בו היא נרגעת בהקשרים שונים - האם לבד, עם ההורים וכו'.
    כאמור, אם הרגל זה לא נפסק לאורך זמן או מתרחב לכדי מועדים נוספים במהלך היום מומלץ לפנות לקבלת עזרה מקצועית.
    בהצלחה (וסליחה על השהות בתשובה - פנייתך החוזרת נשמטה...)
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הכנה לקראת לידת אח קטן
    voozy2009
    03/12/2008

האפרוח שלי בן שנתיים אוטוטו ואני בשבוע 34. לפני כשבוע בערך סיפרנו לו שלאמא יש בבטן תינוק קטן וניסינו לא להכביד עליו בפרטים. מאז העליתי את הנושא עוד פעם-פעמיים ממש לא בכבדות ושאלתי אותו מה יש לאמא בבטן והוא יודע להגיד מה יש אבל כשנסיתי להסביר לו מה התינוק עושה (יעשה) הוא כאילו איבד עניין לא התייחס והמשיך בשלו, צייר וסיפר לי מה צייר... השאלה היא באיזה מינון להמשיך לדבר על זה, להזכיר לספר לשתף? וכמו כן איך להגיב ל"התעלמות" שלו מהנושא וחוסר העניין. זה לא חס וחלילה שיש לי טענות, אני רק רוצה לדעת למה לצפות ובאיזה מידה להמשיך ככה שלא יהיה מופתע אבל מצד שני שלא להגזים. תודה!

לקביעת תור
    סגירה
    הכנה לקראת לידת אח קטן

הוספת תגובה

• למה דילגתם על השאלה שלי??

voozy2009
    05/12/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הכנת פעוטות ללידת אח/אחות

אודט בוקאי
    06/12/2008

שלום לך

אתחיל מסוף דברייך-"איך לעשות שלא יהיה מופתע"..ובכן, אין ממש אפשרות להכנה אמיתית לקראת לידת אח/אחות ובכל מקרה מדובר בשינוי משמעותי ביותר בחיי כל בני המשפחה. מצד שני, גם לא נכון להתעלם מקיום ההריון ומהציפייה לתינוק, משום שללא ספק פעוטות ערים לשינוי שחל בגוף אמם ובתפקוד היומיומי שלה בתקופה זו, מה גם שאנשים סביבם מתייחסים להריון.

התגובות של כל ילד וילד להריון וללידת תינוק שונות ומגוונות, יש שמתעלמים ויש שללא הרף מתייחסים לבטן בדיבור או במגע, הכל לגיטימי ובגדר הנורמה!

בגיל שנתיים היכולת המילולית של פעוטות עדיין לא מפותחת דיה ובכל מקרה היא אינה מהווה ערוץ דומיננטי בתקשורת עם הסביבה, כמו שהיא עבור המבוגרים. בנך הגיב לדברייך אודות האח הצפוי להיוולד באופן שמעיד על כך שהוא מתקשה לעבד את האינפורמציה שנמסרה לו, אם מתוך רגשות שמתעוררים בו ו/ או מתוך העובדה שדברייך מופשטים מדי עבורו והוא זקוק להמחשה על מנת שיוכל לתרגם את המידע לעולם המושגים המיידי/יומיומי שלו. בכל מקרה, אין להסיק מתגובתו על יכולת ההתמודדות שלו בעתיד אל מול האח החדש.

באופן כללי, טוב עשיתם שלא הכבדתם על בנך בפרטים. בכל נושא, חשוב לספק לילד מידע ולחכות לשאלות מצדו, על מנת להבין היכן הוא נמצא בהתייחס לנושא ומה מעסיק אותו.
    אם בנך כפי שאת מתארת אוהב לצייר ואף לשתף במשמעות ציוריו-זו דרך טובה לייצר "שיחה" סביב הנושא, כמובן כשהוא מוביל את השיחה. ישנם ספרי ילדים רבים בנושא הריון ולידה, אפשר להציע לו ולראות אם הוא מתחבר ואם לא-להניח לו.

דרך נוספת להתייחס לנושא באופן שקרוב יותר לעולמו היומיומי של בנך היא להזכיר ילד/ילדה שבנך מכיר ויש לו אח/אחות תינוק ולעשות עבורו את האנלוגיה לגביו.
    אם אתם עומדים לשנות דברים בסביבה הביתית, כמו הכנסת התינוק כשותף לחדרו, שינוי חדרים וכו'..כדאי להתייחס לכך, בעיקר אם מדובר בשינויים שנוגעים ישירות לבנך.

מבחינת הטיפול היומיומי בבנך, מכיוון שאת עומדת להיות הרבה פחות זמינה אחרי הלידה, כדאי שכבר כעת בן זוגך יתחיל לתפוס מקום משמעותי יותר בתפקוד בבית מול בנך ככל שניתן-השכבות, מקלחות וכו'..

בהצלחה ולידה קלה!
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אז איך באמת עושים גמילה מחיתולים?
    דקלה
    02/12/2008

שלום יש לי 4 ילדים נתניאל בן 5 ענהאל בת 3 אריאל בן 2 ושיראל בת 11 חודש נתניאל נגמל בגיל 2. ענהאל התחלתי לגמול בגיל שנה וחצי עקב הוראה מרופא בגלל אדמומיות מאוד חריפה שהיתה לה ושום משחה לא עזרה. התהליך היה מאוד ארוך קרוב אפילו לחצי שנה , גם בגלל שינוי שחל בחיינו. עברנו דירה למדינה אחרת וכנראה שגם זה היה אחד הגורמים לתהליך הארוך. עם אריאל לא רציתי להתחיל כל כך "מוקדם" במיוחד אחרי מה שעברתי עם ענהאל בשלב הגמילה הארוך והמתסכל לשנינו. אך אריאל בן השנתיים החליט שהוא מוכן והוא פשוט הולך לפעמים לשירותים מוריד חיתול ומתישב על האסלה. לפעמים יוצא לו ולפעמים לא. עכשיו החלטתי אני שבאמת זה הזמן לגמול אותו. אריאל משתף פעולה יפה אך לא הורדתי לו את החיתול כך שאם יש פיקשושים זה יוצא בחיתול תחתון. יש לי גם שיתוף פעולה מהגן, הגננות מאוד עוזרות לעודד ולקחת אותו לשירותים כי הוא נמצא בכיתת גמילה כך שזה חלק מהתפקיד שלהן. במגביל לכל זה יש לי את שיראל בת 11 חודש שאני מאוד נחושה להתחיל איתה בגמילה על פי מה שכותבת דפנה תייר באתר באחד המאמרים. השאלות שלי הן כאלה: האם זה בסדר שאריאל הוא עם חיתול תחתון והוא עדיין נשאר יבש מפפי אבל עושה קקי בחיתול? דרך אגב אנחנו רק 4 ימים בערך בתהליך הגמילה והאם כדאי להתחיל גמילה עם שיראל ואם כן אז איך עושים את זה בגיל כזה? מורידים חיתול? כל כמה זמן הולכים לשירותים? האם שימוש בסיר הוא טוב בגיל הזה? מקווה לשמוע תגובה מהירה , ותודה מראש על העזרה והייעוץ

הוספת תגובה

• שונות בין ילדים בתהליכי גמילה

אודט בוקאי
    02/12/2008

דקלה שלום

לפי מה שאת מתארת עולה עובדה מוכרת בה כל ילד וילד מבני משפחתך עבר תהליך גמילה עם אופי אחר, בגיל אחר ובמשך זמן שונה. לעתים כמו שאת מתארת ישנן נסיבות חיצוניות שמזרזות או מעכבות את תהליך הגמילה(הולדת אח, מעבר מגורים וכל גורם דחק אחר במשפחה) אך השאיפה היא להתאים את העיתוי לילד הספציפי. אני חושבת שאריאל מדגים זאת בצורה הכי ברורה-הוא החליט שהוא מוכן וטוב עשית שאפשרת זאת וחיכית לו.
    לשאלתך-האם נכון שיהיה לו חיתול מכיוון שמקקי טרם נגמל בזמן שמראה סימנים שנגמל מפיפי (חיתול יבש, מתריע על רצונו לעשות פיפי) -לדעתי אין מקום לחיתול כעת והפספוסים הם חלק חשוב ביותר בתהליך הלמידה ואין למנוע אותם. הגמילה מפיפי לפני קקי היא תופעה מוכרת ואפשר להתמודד איתה באופן הדרגתי. למשל, כשהילד מתריע כי יש לו קקי אך נמנע מלגשת לשירותים (האם זה המצב אצל אריאל?) אפשר להציע לו חיתול וכשמסיים מיד להורידו. בהדרגה לשכנעו לשבת עם החיתול על האסלה ובהמשך להסיר את החיתול.

אני מזמינה אותך לקרוא דיונים נוספים בנושא כאן בפורום.

לגבי שיראל הייתי מחכה לפחות עד שאריאל ישיג שליטה מלאה בהרגלי הניקיון, זה נשמע לא פשוט להיות מועסק כהורה בשני פעוטות בגמילה, ועוד יש ילדים נוספים כל אחד עם צרכיו. מעבר לכך איני מתמצאת בגמילה בגילאים אלו (11 חודש) אך אם את נחושה בדעתך לגמול את שיראל, כדאי שתפני ישירות לדפנה תייר שמומחית בנושא.

בברכה
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איך היה היום בגן?
    לילך
    02/12/2008

שלום רב ברצוני לדעת האם נכון לתחקר ילד ולשאול אותו איך היה היום בגן עם מי שיחקת, מה עשיתם בבוקר ומה עשיתם בחצר ועים מי? האם כדאי לשאול זאת על בסיס יומי, או שמע השאלות יגרמו לבני ללחץ חברתי מיותר ולהמצאת תשובות?

לקביעת תור
    סגירה
    איך היה היום בגן?

הוספת תגובה

• איך היה היום בגן?

אודט בוקאי
    03/12/2008

שלום לילך

התשובה לשאלה שלך תלויה בגורמים כמו מה גיל הילד(לא ציינת), מה אופיו (האם מופנם/מוחצן?מילולי?)ומה טיב הקשר ביניכם, ומעל הכל-ממה נובעת השאלה שלך: האם כצורך לפתח שיחה בחידוש המפגש ביניכם?האם מתוך רצון להשלים את החסר מהשעות שביליתם בנפרד?

מניסיון, ילדים לא תמיד עונים לשאלות שנשאלות מיד אחרי הגן (או כל אירוע אחר)משום שהם קרובים מדי לחוויה וזקוקים זמן ומרחב לעבד את רגשתותיהם לגבי היום שעבר עליהם, על מנת להיות מסוגלים להעביר זאת למילים. לכן הרבה פעמים נראה שילדים יתחילו לספר מה עבר עליהם דווקא לקראת המשך או דווקא בסוף היום בהשכבה, כשיש אווירה יותר אינטימית ויכולת הקשבה ממקום רגשי של ההורה.
    הרבה פעמים עוזר כשההורה דווקא מתחיל לספר איך עבר היום שלו, ובכך הוא מהווה דוגמא לילדו בנושא של שיתוף רגשי, המשגה של חוויות וכו'. זה יוצר מצב יותר אמין ויותר מזמין שיתוף גם מצד הילד.

ולדברייך-השאלות שהצגת נשמעות יותר כסוג של תחקור מתוך דאגה למצבו של בנך, ספציפית לתחום החברתי. המסר עובר לילד ועלול בסופו של דבר להשפיע כנבואה שמגשימה את עצמה. שאלתי היא האם יש לך בסיס מוצדק לחשש שלך להשתלבותו החברתית של בנך בגן?
    אם כן, רצוי שתקבלי אינפורמציה בנושא ישירות מצוות הגן ולא מבנך. לעתים (לא ברור אם במקרה של בנך) ילדים מספקים תמונה מעט מעוותת לגבי המצב החברתי שלהם בגן, "אף אחד לא רוצה לשחק איתי", כשבפועל הילד חווה אולי דחייה מאחד הילדים אך היא נחוותה לו כה קשה שהותירה בו תחושת דחייה גורפת.
    לסיכום, אני מעודדת אותך להמשיך ולהתעניין בחוויותיו של בנך מהגן ואני חושבת שזה חלק מנושא חשוב ורחב יותר של פתיחת ערוץ תקשורת אמיתי בין הורה לילדו.
    אני ממליצה לך על ספר בנושא "איך לדבר כך שילדים יקשיבו ואיך להקשיב כך שילדים ידברו"/פייבר ומייזליש.

בברכה
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן 9 חודשים
    סיגל
    02/12/2008

שלום. בני השני בן 9 חודשים, מאז נולד הוא מחייך כל הזמן וממש מגנט לאנשים . יש לו מצב רוח כל הזמן. לפני שבועיים החל לשבת ואף לזחול. עד עתה היה ברור כי העדיף לא להשאר לבד והיה צריך מישהו בקרבתו והדבר לווה בנידנודים. לפני כשבוע וחצי החלטתי שהוא ישן בשיטת ה5 דקות כי המצב החל להיות בלתי אפשרי כשיושבים ליד מיטתו כשעה. הדבר הוכיח את עצמו ותוך יומיים הוא כמעט ולא בוכה כשמשכיבים לישון. אילו בשורות נהדרות אך, עליה וקוץ בה - מאז הוא לא מוכן שנניח אותו על השטיח, הוא בוכה ומשתולל ונעשה יותר עצבני. מה שנקרא : איפוה הילד? האם לדעתך יש קשר בין השניים ומה עושים תודה

לקביעת תור
    סגירה
    בן 9 חודשים

הוספת תגובה

• תהליכי פרידה ונפרדות בינקות

אודט בוקאי
    03/12/2008

סיגל שלום

ראשית ברכותיי על ההישג המרשים שלכם של השכבה ללא בכי.

כמה שאלות-האם במעבר לזחילה שיניתם משהו בסביבה הפיזית בביתכם שבנכם הורגל אליה? האם נהג לשהות בלול וכעת הוא הוצא משם לצורך הזחילה וחש פחות מוגן? האם קורה שבמהלך הישיבה שלו הוא נופל מכיוון שלא מספיק יציב? איך הוא מגיב כעת באופן כללי לפרידה מכם (מעבר לידיים של סבא/סבתא, מטפלת אם יש?) כיצד הוא מגיב כעת לאנשים חדשים בקרבתו? האם בנכם בימים אלו בקו הבריאות? האם מצמיח שיניים?

יכולות להיות מספר סיבות לשינוי ההתנהגותי שחל כרגע בבנכם ונושא שיטת ההשכבה הוא רק אחד מהם, כך שלא הייתי ממהרת להסיק מסקנות.
    השכבה היא בעיקרה תהליך של פרידה וכעת עם שיטת חמש הדקות החרדה סביב הפרידה מכם הועצמה. עם זאת חשוב לזכור שאתם עדיין בתחילת התהליך ועם הזמן עוצמת החרדה תפחת והאמון שאמא ואבא הם דמויות קבועות ויציבות ואינן נעלמות-יגבר.

מעבר לכך חשוב לציין:
    בנכם עובר כעת תקופה של קפיצה משמעותית בשלב הההתפתחותי -ממצב של נייחות, בה נשאר פחות או יותר בעמדה בה הונח והביט על העולם מזווית מסוימית (בטן/גב) למצב בו הוא התרומם לישיבה, ידיו פנויות למשחק, הוא משקיף על העולם מגובה אחר, וכעת הוא זוחל ומתחיל להיות נייד. אלו הם אינם רק הישגים מרשימים בהתפתחותו המוטורית, אלו גם הישגים משמעותיים בהתפתחות הקוגניטבית והרגשית של בנכם. הוא מגלה את היכולת שלו להתרחק מכם ולחקור את העולם ותחושת הנפרדות שלו מכם הולכת ומתגברת ומגבירה את תחושת החרדה.

בכל מקרה, לא הייתי מפסיקה את שיטת ההשכבה כמענה להתנהגות של בנכם.

כן הייתי נענית למחאות שלו כמה שניתן, כלומר, לא להשאיר אותו הרבה לבד, לשבת ולשחק יחד איתו על השטיח, לאפשר לו להיות על הידיים כשהוא דורש וכו'. לא הייתי משנה כעת הרגלים נוספים בחייו או בחייכם כמה שניתן, על מנת לשדר לו יציבות.

בברכה,
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    בחור צעיר
    01/12/2008

שלום רב, אני בחור באמצע שנות העשרים לחיי, ובזמן האחרון עוברות בי כל מיני מחשבות וחששות לגבי הדאגה לילדיי (שיהיו אני מקווה), כאשר יהיו בפעילויות מחוץ לבית ושאינם יהיו תחת שליטתי. את העובדה שהם צריכים חופש, עצמאות, שירגישו עצמיים חופשיים וכו' זה ברור לי ומובן, כמו שאני הייתי רוצה בתור ילד. את מה שצריך ואת החופש הם יקבלו, אך מה שאני חרד לו, זה עניין המחשבה והדאגה שלי, שאני כל הזמן אהיה מוטרד מכך כאשר הם לא יהיהו תחת פיקוח שלי. מחשבה זו לא מרפה ממני ואני לא בנאדם לחוץ או מוטרד באופן כללי, מה אני יכול לעשות?אמנם אין לי עדיין ילדים, אך מחשבה זו מטרידה אותי, לכשיהיו לי. תודה.

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• דאגות לילדים שטרם נולדו

אודט בוקאי
    02/12/2008

שלוםבחור צעיר

מה שאתה מתאר מאוד תואם את ההרגשה שמלווה כל הורה מרגע הפיכתו להורה לאורך כל חייו. החרדה מחוסר השליטה עולה ביתר שאת ככל שהילדים גדלים וגדל הזמן שהם מבלים מחוץ לבית, וכן בעקבות אירועים קשים שמדווחים בתקשורת (התעללות בילדים, תאונות וכו'..). מדובר באתגר קיומי וכל הורה מוצא לעצמו את האיזון הנכון לו בין השליטה לבין מתן החופש.

מאחר שאתה עוד אינך שם תמוהה בעיני העובדה שנושא זה מעסיק אותך ומעורר בך חרדות. אני תוהה אם יש עוד נושאים בהם אתה מוטרד ומודאג (מחשבות טורדניות)באופן שאינו נותן לך מנוח ועד כמה הדבר מפריע לך בתפקוד היומיומי ובהתפתחות האישית-חיי חברה, זוגיות ובהמשך, בשאיפה-הורות.

בכל מקרה אני ממליצה לך לפנות לאיש מקצוע (פסיכולוג קליני) על מנת לברר יחד עמו באמצעות שיחות, את מקור החרדה שאתה מתאר.

בברכה
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יחסי הורים והתפתחות התינוק
    אילנה
    01/12/2008

שלום רב יש לי תינוק חייכן , סקרן ,פעיל וערני ביותר בן שנה וחצי, במהלך השנה הראחרונה אני ובעלי חווינו משבר ביחסים ולצערי הרב הילד שבמהלך היום חווה המון המון ש/מחחה וצחוק מצידי (אני איתו בבית)ומצד הסבים נאלץ להיות מספר פעמים (כ 10 מקרים לערךבשנה וחצי האחרונות)להיות נוכח בוויכוחים הקולניים שלי עם אבין. האם מספר מקרים אלו פגעו בהתפתחותו? האם ילד שחווה מידי פעם ריב בין ההורים בינקות נפגע ביטחונו העצמי ,ואושרו? מתי מצבים שכאלו עלולים לפגוע פגיעה משמעותית בתינוק? אציין כי כעת אנו נמנעים מאד מלהכנס לחיכוכים ויחסיינו השתפרו וחזרו לקדמותם. אשמח לתגובה

הוספת תגובה

• תגובת תינוקות למריבות ההורים

מיכל דביר קורן
    01/12/2008

שלום אילנה,
    ראשית אני שמחה לשמוע כי הדברים השתפרו ונרגעו אצלכם, זה בוודאי מאפשר לך מעט יותר מרחב לחשוב על הדברים שקרו ולעבד אותם, וגם לבדוק מה מתוך כל זה 'נשאר' אצל בנך.
    קשה להעריך באופן כמותי את שיעור ה"נזק" שמריבות אליהם תינוקות חשופים גורם. כלומר, אין נוסחא שלפיה ניתן לחשב את רמת הפגיעה על פי מספר הפעמים בהם זה קרה. כמובן שעדיפה סביבה 'נטלות מתחים' עבור תינוקות, אך גם עדיף להיות בריאים וזה לא תמיד קורה......העולם מורכב מכל מיני רגשות ומצבים רגשיים, והתינוק, שלומד להכיר את העולם, לומד גם את זה.
    התינוק שלכם לומד להכיר את העולם דרך השהות שלו איתכם, הוא לומד לחוות את עצמו דרך היחסים שהוא יוצר איתכם כלומר בונה סכימות של רגשות: "ככה אני מרגיש כשאני עם אימא" - תמיד כשאני עם אימא אנחנו צוחקים ושמחים ולעומת זאת, "לפעמים כשאני עם אימא ואבא יחד הם מדברים בקול רם ונראים כועסים". התינוק לומד שישנם גם רגשות אחרים: אני מניחה שפרט לשהות שלו במהלך הריבים עצמם, בנך חווה גם את המתח שלפני ושאחרי הריב, הרגיש שאת נסערת, שאביו קצר רוח וכדומה, אך הוא גם לומד שלאחר הכעס מופיע הפיוס, התיקון, וגם לכך ערך רב.
    הפגיעה בבטחון העצמי שהזכרת נובעת לעיתים בגלל הנטייה של ילדים לייחס לעצמם דברים שקורים בסביבתם כלומר, מכיוון שבחושיהם הילדותיים הם חשים "שהעולם סביבם", הם עשויים לפתח מחשבות שווא שדברים קרו בגללם, למשל, שהם הגורם לריב הקולני, שבגללם אימא בוכה וכדומה. זה כמובן תלוי גיל, אבל תמיד חשוב לסייע לילדים להבין, עד כמה שניתן, שלא הם הגורם לתקרית שראו. זו בעצם אחת הסיבות למה כדאי לנסות לא לריב מול ילדים. כמובן שלא אחת זה קורה, וזה חלק מהעולם לתוכו ילדינו גדלים.
    ובאופן כללי, אני חושבת שחשובי לנסות ליצור סביבה נטולת מתחים לא רק עבור התינוק, אלא גם עבור המבוגרים....
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ליאת
    ליאת
    01/12/2008

שלום רב, בתי בת שלוש וחודשיים גמולה מטיטול כ-8 חודשים אך עדיין מרטיבה בלילה, בתהליך הגמילה היא סירבה בכל תוקף לשים טיטול במהלך הלילה כך שהגמילה מטיטול בלילה הייתה מהירה יחסית במהלך התקופה היו לילות יבשים והיו רטובים ניסיתי כל מיני שיטות של פיפי פרס וכד' אך ללא הועיל מה שהצליח לא תפס ליותר מיומיים שלושה. בתקופה האחרונה ( חודש וחצי לערך ) היא מרטיבה כל לילה וכמויות אדירות ממש קמה רטובה מאוד וכל המיטה השמיכות והכרית הכל רטוב. האם ניתן להגדיר זאת כבעיה כבר מהגיל הזה? אם כן ואם לא מה ניתן לעשות ע"מ לגרופ לילדה לא להרטיב בלילה / לקום לשירותים/לשמור לבוקר? אני ממש אובדת עצות וזקוקה לעזרה בעניין אשמח לתגובה תודה מראש ליאת

לקביעת תור
    סגירה
    ליאת

הוספת תגובה

• הרטבת לילה

מיכל דביר קורן
    01/12/2008

ליאת שלום,
    הרטבת לילה נחשבת לבעיה אם היא מתרחשת מעל גיל 4 וישנם ילדים רבים שיבשים לגמריי במהלך היום אך עדיין מרטיבים בלילה ונעזרים בטיטול זמן ארוך לאחר הגמילה. הסיבה היא שהיכולת לשלוט על עשיית הצרכים ביום שונה מאוד מהיכולת לשלוט עליהם בלילה, העירנות לתחושת הגוף שונה ומתשנה בין ילד לילד (עד כמה ישנים עמוק, עד כמה עצמאיים במידת יכולתם לקום לבדם בלילה וכדומה).
    את מתארת נסיגה בשליטה בחודש וחצי האחרונים. האם ישנה סיבה חיצונית לנסיגה זו? שינוי בבית, שינוי בגן, אירוע שעברה וכדומה?מכיוון שעברו כבר 8 חודשים מתהליך הגמילה סביר שיהיה קשה לעסוק בעיניין מחדש, אך כדאי לפתוח את זה איתה. על מנת לסייע לבתך חשוב להבין עד כמה הרטבת הלילה מפריעה לה: האם היא מעירה אותך בבקשה שתחליפי לה את הסדינים הרטובים בלילה? מה היא אומרת על האכזבה שלך בכל בוקר? אפשר לנסות להעיר אותה לשירותים לפני שאתם הולכים לישון ולקחת אותה ישנה/מנומנמת לעשות פיפי. כדאי גם להפחית בשתייה לפני השינה.
    ישנם ילדים שמסכימים להיעזר בטיטול מחדש ואף חווים הקלה כשההורים מציעים להם את זה. אפשר להגיד לה "חמודה אני רואה שאת מתעוררת רטובה ורציתי להציע לך להשתמש בטיטול שוב. ניתן תחילה לבדוק איתה האם היא מוכנה לשים טיטול מבלי לחוות את זה כעלבון, כפגיעה בבגרותה.
    אני מזמינה אותך גם לקרוא דיונים קודמים בנושא שהתנהלו בפורום שלנו.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדים דומיננטים, כיצד להגיב?
    לילך
    01/12/2008

שלום רב בני בן שלוש וחצי ועברנו השנה לגן חדש, בני הסתגל די מהר ואני מקפידה להזמין ולהתראות עם ילדים מהגן לרוב. אתמול בני בכה נורא שאינו מעונין ללכת לגן, בטענה שהחברים מרביצים לו ולא מתייחסים אליו. היום בבוקר כשהיינו בגן שמעתי שני ילדים אומרים לבני אנחנו לא חברים שלך, ואף אמרו לילד אחר שלא ישחק עימו, יש לציין שהגננת לא הגיבה. האם עלי להגיב? מה עלי לאמר לבני כשהוא נמצא במצב כזה לבדו? יש לציין שבני מאוד רגיש, גם הגננת ציינה זאת, כיצד עלי להגיב ומה עלי לאמר לו כדי שיפגע פחות? הגננת טוענת שאין בעיה חברתית, יש לציין שבני נמשך לשחק דווקא עם הבלגניסטים יותר, אך אלו לא תמיד מעונינים לשתפו. האם כדאי להתייחס, כיצד ללמדו לפתח חסינות ? תודה

הוספת תגובה

• יחסים חברתיים אצל ילדי גן

מיכל דביר קורן
    01/12/2008

שלום לילך,
    את מתארת פגיעה וכאב עז שחשת כאשר בנך חווה דחייה חברתית. לפעמים כהורים אנו חווים את היחסים החברתיים של ילדינו כאילו אנחנו חלק מהסיטואציה וזה מובן וברור, בעיקר כאשר מדובר בראשית החיים החברתיים של בנך ובעובדה שאת יודעת שהוא ילד רגיש (אך תוכלי לבדוק עם עצמך, מתוך החוויות החברתיות שלך-עצמך, האם זה נוגע בך אישית באופן מעוד סיבות).
    לצערנו סיכסוכים חברתיים, קבוצות וחברויות מתחילים כבר בגיל הזה ולא תמיד ניתן למנוע את תחושת העלבון, זה חלק מהאינטראקציה החברתית בעולם. אני חושבת שכדאי לנסות להבין מהגננת האם בנך אכן נקלע לתקריות אלימות עם ילדים באופן תדיר ומה מקומו שם, האם הוא תמיד "הקורבן", או לעיתים דווקא לוקח חלק פעיל "בבאלאגן". תוכלי לסייע לבנך על ידי הרחבה של מגוון התגובות האפשרויות כלפי ילדים תוקפניים (למשל, לספר לגננת, להפנות כלפיהם תגובה בטון כועס). בנוסף, יתכן שמול הבכי שלו צריך לעודד את בנך לייצור יחסים גם עם קבוצות ילדים נוספות, ניתן לשאול את הגננת מיהם הילדים להם מזג דומה ולסייע לו ליצור עימם קשר. מיהם הילדים עימם אתם מתראים אחר הצהריים? כיצד אז בנך מסתדר ומתמודד עם דחייה, תסכול או רגשות שליליים נוספים? האם יש הבדל באופן בו הוא מתמודד בבית לעומת ההתמודדות שלו בגן? המפגשים האלה חשובים מאוד כיוון שהם יוצרים תחושת שייכות לקבוצת הילדים וכדאי לשמר אותם, אך לא תמיד כל מפגש חברתי כזה עולה יפה, וילדים, כמו מבוגרים, מעדיפים לשחק עם ילדים מסוימים ולא עם אחרים מתוך מגוון סיבות ותוכלי לנסות להבין מבנך מיהם הילדים המועדפים עליו ולמה.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיתיות חמורה בגן
    טל
    30/11/2008

יש לי ילד בן 4.5 שנים .הוא בגן משולב תת חובה וחובה. הגננת מספרת לי שהוא מרביץ וקשהלו עם הילדים ושהם לו משתפים אותו בגלל שהוא מרביץ. ושקשה לו לשבת על הטוסיק במהלך המפגש. האם זה הגיוני שהגננת לו מנסה אפילו לחבר אותו לילדים או לפחות שתעזור לו להשתלב כי לפי דעתי הוא סובל שם. אני פשוט אובדת עצות כי נראה לי שהגננת לו משתפת פעולה מספיק וקשה איתו. דיברתי איתה אך זה לו עוזר . מה עליי לעשות?

לקביעת תור
    סגירה
    בעיתיות חמורה בגן

הוספת תגובה

• בעיות התנהגות בגן

מיכל דביר קורן
    01/12/2008

שלום טל,
    מדברייך אני מבינה שהגננת פנתה אלייך וספרה לך על הקשיים של בנך ושאת מצפה ממנה (בצדק!) לעזור לו להשתלב בגן בצורה טובה יותר. ישנם ילדים המתקשים לפתור קונפליקטים חברתיים עם בני גילם והם נוטים להתנהגות תוקפנית כפתרון. לעיתים מדובר בילדים הסובלים גם מקשיי ריכוז, אך על מנת לסייע לך לחשוב מה לעשות, עלינו להבין טוב יותר את המצב ולהכיר את בנך: האם הפנייה של הגננת הפתיעה אותך? כלומר, האם גם את התרשמת שאולי בנך מתמודד עם קשיים חברתיים?האם את רואה אותו דווקא מצליח להתמודד היטב עם ילדים אחרים בשעות אחר הצהריים וספציפית בגן קשה לו ולכן את מאוכזבת מהגננת? כיצד הוא פותר את המחלוקות החברתיות שלו כשאת נמצאת (מחוץ לגן?) וגם: מדוע את חושבת שהוא סובל בגן? האם חשבת על זה גם לפני שהגננת פנתה אלייך ואם כן, מדוע? ולגבי הקושי לשבת במפגש: האם בבית בנך נוטה להיות מרוכז לאורך זמן? האם מצליח להתרכז במשחק או ספר לאורך זמן (לא טלוויזיה) ולדעתך הוא דווקא כן מסוגל לשבת? ישנם ילדים הנוטים לתזזיתיות ומתמודדים עם קשיי קשב וריכוז הדורשים התערבות טיפולית, האם את חוששת שבנך נמנה עם ילדים אלה? מה ביקשת מהגננת לעשות איתו וזה לא עזר? האם זה לא עזר לאורך זמן (כלומר, איזה עזרה ניתנה לו עד כה)?
    נראה לי שעלייך להבין טוב יותר מהגננת כיצד היא רואה את בנך ולחשוב האם הדברים דומים למה שגם את חושבת עליו. אני מניחה שאם אתן חושבות דברים דומים יהיה קל יותר לשתף פעולה יחדיו ולנסות לסייע לבנך בגן. מכיוון שמדובר בגן חובה, סביר שישנו גורם מקצועי-ייעוצי המבקר בגן (למשל, פסיכולוג מהשירות הפסיכולוגי) עימו ניתן להתייעץ ולפנות לגורמים מתאימים. מכיון לחוויה החברתית בגן בגיל הזה חשיבות גדולה, מומלץ מאוד לפנות לקבל עזרה מקצועית במידת הצורך.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תלישת שיער בפעוטה בת שנה וחצי
    שלי
    30/11/2008

שלום רב! בתי המקסימה בת שנה וחצי. מאז ומתמיד נהנתה לשחק עם שיער. כשינקה התעקשה לשחק בשערותיי, וכשגדלה למדה למולל את שערות ראשה. מזה כמה חודשים ההרגל התפתח לתלישה של שערות הראש. בהמשך ממוללת אותן בידיה, ואף מניחה על המוצץ- ולפה. זה קורה בעיקר כאשר היא נרדמת במיטתה, או כשעייפה. יש לציין כי היא מתפתחת נהדר, כפי גילה, מאוד מבינה. כמו כן אוסיף שהיא אינה עושה את זה כאשר עירנית ומשחקת. רק כשהמוצץ בפיה לקראת השינה, או כשעייפה. איני יודעת כיצד להתייחס. מכיוון שזה לפני ההירדמות, היא בעצם לא ממש עושה את זה באופן מודע. האם אני צריכה להפסיק את המנהג? האם יחלוף לבד? אני משתדלת למנוע הכנסת שערות לפה, אך איך להפסיק את התלישה? ניסיתי כובע, היא מורידה. ניסיתי מרככים בכדי שלא תצליח לתלוש, אך היא בהחלט ממשיכה. מה עושים?

הוספת תגובה

• תלישת שיער אצל פעוטות

מיכל דביר קורן
    30/11/2008

שלום לשלי,
    תלישת שיער (או בשפה מקצועית - טריכוטילומניה) הינה תופעה פסיכולוגית המוכרת אצל ילדים ומבוגרים כאחד. אצל תינוקות, בדומה לתיאור שלך את בתך, הנוהג לרוב מתחיל להתפתח בניסיונותיהם להרגעה עצמית, כמו למשל סביב ההרדמות. העיסוק בשיער נעים ומרגיע, הם לומדים כך להרגיע את עצמם ולהפחית את המתח והחרדה, ובהמשך העיסוק הופך לתלישה של שיער, אקט שבו הכאב הופך למרגיע ומנחם. חלקם גם אוכלים את השיער שהם תולשים במקרים קשים יותר תלישת השיער גורמת להתקרחות באיזורים ספציפיים (האם כך אצל בתך?).
    מכיון שמדובר באקט של הרגעה ו-ויסות עצמי חשוב לדעת כיצד בתך נרגעת באופן כללי: איך היא מתנחמת? כיצד נפסקו הרגלים אחרים שלה? האם היא יודעת כבר שאת מוטרדת מהעיניין ומנסה ל"בדוק" את תגובתך? היות ומדובר בהפרעת חרדה, אצל מבוגרים (וגם אצל ילדים גדולים יותר) מקובל לטפל בתופעה בטיפולים התנהגותיים, לפעמים גם בליווי טיפול תרופתי. לעיתים הפתרון הוא פסיכותרפיה נרחבת יותר כיוון שתלישת השיער הינה סימפטום של קושי גדול יותר. אצל פעוטות או תינוקות שיטות אלה אינן רלוונטיות עדיין, אך פעמים רבות הנוהג אינו פוסק מעצמו ובהחלט ניתן לקבל ייעוץ והדרכה הממוקדים בהחלפת שיטות ההרגעה הללו באחרות באופן הדרגתי שמותאם לתינוק ולהוריו.
    כדאי לנסות להחליף את שיטת ההרגעות שלה באחרת: ליטופים, שימוש בבובות ובבגדים נעימים וכדומה ובאם הדבר לא עוזר לפנות לייעוץ.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תלישת שיער אצל פעוטות

טובי פלד
    10/11/2016

שלום רב
    אם ניסית מספר דברים וזה לא עזר כדאי שתפני ליעוץ אישי בדרך כלל מספיקה פגישה אחת או שתיים לדבר כזה. בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תשובות לשאלותייך

שלי
    02/12/2008

היא נהנית ממגע השיער בכף ידה וממוללת שוב ושוב. כך היה מאז ומעולם. בעבר הייתה מוצאת שערות שלי תוך כדי ההנקה, או ממוללת את שערות ראשה בלי לתלוש. לאחרונה (כמה חודשים) למדה לתלוש. אין קרחות. היא תולשת רק בשעות הערב לקראת השינה. אינה סובלת מחרדה כלשהיא או שינוי במהלך החיים, לדעתי. כרגע אני נמנעת ממתן מוצץ מחוץ למיטה (מה שעודד בעבר את ה"התמסטלות" והתלישה) ומשגיחה עליה ומונעת ממנה בעדינות לתלוש כשהיא נרדמת. יש לידה בובות ואני מניחה עליהן את ידיה ע"מ שתלטף אותן. אני עושה זאת כבר יומיים. כמה זמן עליי להמשיך בכך? תוך כמה זמן תפסיק? היא כל כך אוהבת את זה. אני חוששת שלא תפסיק.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מבחן התוצאה

מיואשת
    28/07/2014

שלום,
    אני יודעת שעברו כמה שנים והייתי רוצה לדעת איך הסתיים עניין תלישת השיער אצלך.
    בתור אמא מיואשת.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מזדהה איתך..

מיכל
    04/04/2016

אולי מישהי מכן תקרא את זה במקרה ותוכל לענות לי האם הבעיה נפתרה? איך?
    תודה,
    אמא שעדיין לא מיואשת..

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גם אצלינו

רחלי
    03/07/2016

גם אני אשמח לדעת האם ואיך זה הסתיים...

לא מיואשת אבל קרובה לזה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אני מיואשת

שני
    09/11/2016

תאומות בנות שנתיים שתולשות לעצמן את השיער בזמן מנוחה כולל מציצת אצבע.. אני ממש מיואשת ולא יודעת מה לעשות כי יש להן כבר קרחות בראש.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מפגש חברתי
    דנה
    29/11/2008

בני בן 5.5 חודשים. מאיזה גיל רצוי להפגיש אותו עם ילדים ובאיזה טווח גילים?

לקביעת תור
    סגירה
    מפגש חברתי

הוספת תגובה

• חברותיות אצל תינוקות

מיכל דביר קורן
    01/12/2008

שלום דנה,
    המפגש החברתי עבור תינוק צעיר הוא סוג של גירוי שמשמעותו תחילה דומה לכל גירוי חדש אחר. בדומה להתרגשות שחווה התינוק מצלילים חדשים, מחפצים, בעלי חיים או מראות נוספים, כך מהווה גם המפגש האנושי גירוי מעניין. בהדרגה הופך המפגש הזה לייחודי ולמעניין במיוחד, עובדה: תינוקות אוהבים במיוחד להסתכל על אנשים בכלל ועל תינוקות אחרים בפרט. עדיין, אין מדובר ממש ב"מפגש חברתי" ובפועל תינוקות אינם זקוקים לשהות המשותפת הזאת לשם ההתפתחות שלהם (כלומר, העובדה שהם ישהו יחד עם תינוקות נוספים במסגרת חינוכית בגיל הזה לא תתרום לחברותיות שלהם). היתרון במפגשים חברתיים בגיל הזה הם בעיקר עבור האימהות: אפשרות לחלוק רגשות וחוויות, לא להרגיש לבד, לבלות יחדיו עם התינוק בחברת אם ותינוק אחרים. לשם כך, המפגש עם ילדים במגוון גילאים עשוי להיות מעניין עבורם, כמובן בהנחה שמדובר להנאה משני הצדדים, למשל, ילדים בני 3-4 לרוב לא יתעניינו בתינוקות, אלא אם מדובר בילדות 'אימהיות' שמחקות את התנהגות אימהותיהן ורוצות מאוד לטפל בעצמן בתינוק. למעשה, רק סביב גיל שנתיים המפגש החברתי עם בני גילם הופך להיות חיוני וחשוב לילדים באופן שנחוץ להתפתחות שלהם, ואילו עד אז המפגשים יכולים להיות אקראיים יותר. כמובן שקיימת שונות בין ילד לילד במידת החברותיות ובמידת הצורך בחברת ילדים ובהנאה מכך.
    בילוי נעים,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה