פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• יקיצות לילה
    גלי
    24/08/2014

שלום רב,

בני בן 7, עולה לכיתה ב'. ילד מופנם שלא מרבה לדבר על מה שמרגיש.
    הוא ישן באופן קבוע באותה מיטה עם אחותו בת ה-9 כי הם פוחדים לישון בנפרד והשינה יחד נותנת להם ביטחון.
    בשבועיים האחרונים הוא מתעורר כמעט מדי לילה, מגיע אלינו למיטה וטוען שלא מצליח להירדם. אנחנו מאפשרים לו להיכנס למיטתנו וגם אז לוקח לו המון זמן להירדם.
    מדובר על ילד שעד כה היה ישן במשך לילה שלם רצוף.
    אנחנו גרים באיזור השרון וחווים את איום הטילים באופן מינימאלי, אך האם יכול להיות שזה מה שמטריד אותו וגורם לו לחרדה, ליקיצות לילה ולבעיות הירדמות?
    איך כדאי להתייחס לעניין?
    אודה לתשובתכם,

גלי

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    יקיצות לילה

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• יקיצות לילה - תגובה

פז שפירא
    04/09/2014

הי גלי,

צר לי על המענה המאוחר. אני מקווה שיש שיפור במצב ואם לא, שתשובתי תהיה רלוונטית עבורך. בהחלט ייתכן שהמצב הבטחוני עורר את הקושי בשינה. בזמן שהמצב הבטחוני לא טוב, ניתן להרגיע בדרכים שונות, אפילו בדרכים שאיננו נוהגים בהם בזמן שגרה. כדאי לתת מקום להבעת רגשות, לתת הרבה חום ולדבר על הדרכים בהם ניתן להתגונן.

כעת, כשהמצב רגוע כדאי לשדר שחוזרים לשגרה. אם יש צורך, אפשר לשבת ליד בנך ולהרגיע אותו ומצד שני, כעבור זמן מה לבקש שיישאר במיטתו. לאחר כמה פעמים שתחזרי על כך, אני מקווה שבנך יחוש שכעת המצב רגוע וניתן ללכת לישון בחדרו ולהיות רגוע שיהיה בסדר.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן שנתיים
    יעל
    23/08/2014

הבן שלי שנתיים. ילד עקשן כשלאחרונה אומרים לו את המילה "לא" הוא צורח מעמקי נשמתו.. לא רוצה בנוסף ללכת ברגל, רוצה שניקח אותו על הידיים וגם אם לא אז מתחיל לצרוח ולא מוכן להמשיך ללכת. בנוסף הוא נראה לעומת ילדים אחרים בני גילו חסר בטחון. זה מתבטא בזה שהוא בהתחלה קפוא/המום ובדרך כלל לאחר מכן מפשיר וגם זה לא תמיד. כואב לי לראות ילדים בני גילו שאומרים לו "לך מפה" "זוז" והוא לא מגיב. עד גיל שנה היה איתי בבית ולאחר מכן שמתי אותו במשפחתון 3 ימים בשבוע. אני מוצאת את עצמי מתוסכלת גם מההתנהגות שלו כשאומרים לו לא וגם שהוא נראה חסר בטחון ולפעמים מוציאה את זה עליו. אני אובדת עצות. איך אפשר לעזור לו? חשוב לציין שתמיד אני חושפת אותו לסביבה של ילדים. עכשיו אני צריכה לחפש לו מסגרת חדשה והייתי רוצה לקבל דיעה לאור הדברים שסיפרתי, האם לרשום אותו לגן עם 25 ילדים ו2 סייעות או למשפחתון עם 5-6 ילדים? גן עם 25 ילדים עושה עליי רושם שהוא ילך לאיבוד שם ועוד יותר יחמיר את המצב אבל מצד שני מה יהיה כשילך לגן עירייה בגיל 3. אשמח לקבל דיעה בעניין. תודה

לקביעת תור
    סגירה
    בן שנתיים

הוספת תגובה

• בן שנתיים - תגובה

יאיר סהר
    05/09/2014

שלום יעל,
    תחילה אני מצטער על העיכוב בתשובה, כנראה שפספסנו את הפניה שלך.

את מתארת שני מצבים מורכבים, במיוחד בשל גילו של בנך.
    האחד והמהותי יותר בעיני, הוא התנהגותו של בנך, ומערכת היחסים שנוצרת ביניכם לאור התנהגותו.
    בנוגע לשאלה לגבי הגן / משפחתון, אני מניח שהיא כבר לא רלוונטית.
    אשמח לשמוע ממך מה החלטת לעשות, מה המצב מבחינת התנהגותו כעת והאם חל שינוי כלשהו, כדי שאוכל להתייחס באופן מדויק יותר.

תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רוצה רק אבא אחד
    דודי
    22/08/2014

שלום לכולם, אני אב גרוש עם ילדה בת 6 שחייה עם אמא שלה, לצורך העניין נקרא לה חגית (שם בדוי), חגית התחתנה לפני 8 חודשים, אין לי בעיה עם העניין החיים ממשיכים ואני אף מפרגן, אך משנכנס בעלה של חגית לחייהם של גרושתי והילדה שלי, הילדה מבולבלת מאוד, היה מקרה בו היא סיפרה לאחד הילדים בגן שיש לה 2 אבות, הוא צחק עליה וזה הכניס אותה לטראומה, היא לא רוצה שאבוא איתה ליום הראשון של כיתה א' היא לא מעוניינת להראות איתי בציבור כדי שלא יראו אותה איתי החברים שלה, אני מאוד מתוסכל ולא יודע מה לעשות ואיך להתנהג. אני שומע שיחות של הילדה עם אמא שלה והיא ממש בוכה רק מההצעה שאני אהיה איתה ביום הראשון של הבי"ס, מאידך גיסא כשהיא איתי בימים שאני רואה אותה היא לא עוזבת אותי לרגע וכל הזמן מחדדת לי שאותי היא הכי אוהבת והיא רוצה להשאר רק איתי וכו'.
    כשבעלה של חגית מגיע לבית ויש לה חברים בבית היא מציגה אותו כאבא שלה ומתרפקת עליו מחבקת אותו והכל כדי שיהיה ברור שיש לה אבא והוא בבית, מצד שני כשאין לה חברים בבית היא קוראת לו בשמו הפרטי ומתייחסת אליו כאל עוד אדם שנמצא בבית.
    אני חלילה לא בא בטענות כלפי מישהו כי קודם כל אני לא יודע מה קורה פה, או איך זה הגיע למצב הזה דבר שני אני לא יודע מה לעשות.. אני מפחד לאבד אותה לגמרי, אני לא רוצה להיות מחוץ לחיים שלה
    מה אני עושה? למי אני פונה?
    תודה מראש לכולם

לקביעת תור
    סגירה
    רוצה רק אבא אחד

הוספת תגובה

• רוצה רק אבא אחד - תגובה

פז שפירא
    23/08/2014

הי דודי,

לא נשמע מתיאורך שהיחסים עם ביתך מתדרדרים כרגע באופן משמעותי, שהרי אתה מספר שכשהיא איתך היא מאוד נהנית להיות בחברתך. נשמע שמדובר יותר על בלבול של ביתך הנוגע להגדרת היחסים בינה לבינך ובינה לבין בעלה של חגית ולאופן שבו היא מציגה אותם בפני אחרים.

לפני שאמשיך להשיב, מעניין אותי לדעת מה טיב הקשר שלך עם גרושתך. האם זהו נושא שתוכלו לשוחח עליו?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מתי פעולה רפטטיבית נחשבת לבעייתית
    לימור
    22/08/2014

יש לי בן 3. מקסים רגיש חכם ונבון. בחודש האחרון נוצר מיני טקס בלילה שבו הוא שואל אם האור המרכזי סגור והצדדי פתוח. אם הדלקנו מזגן. ומבקש לסגור את הדלת איפה. לא יחסתי לכך חשיבות. הנחתי שאם זה עושה לו טוב ומקל על תהליך ההרדמות זה סביר וגם ידוע שילדים אוהבים עקביות. אבל שמתי לב לאחרונה שלפני שהוא מכניס את המוצץ לפה הוא עושה מעין תנועת נפנוף עם היד מספר פעמים מה שלא הצלחתי למצוא לו סיבה הגיונית. (קשור או לא, לפני כן הוא היה מסתכל על הנוצץ לפני שמכניס לפה על מנת לוודא שהציור עליו או שמו שכתוב עליו יהיו בכיוון הנכון). פתאום חשבתי שאולי יש בזה משהו כפייתי ואשמח לחוות דעת / הכוונה / עצה. תודה רבה מראש

הוספת תגובה

• מתי פעולה רפטטיבית נחשבת לבעייתית - תגובה

פז שפירא
    23/08/2014

הי לירון

מהתיאור שלך נשמע שיש כאן אלמנטים טקסיים אולם שהם מינוריים ולא מפריעים לו או לכם.

האם אני צודקת? חשבי האם הבקשה שלו מקשה עליכם ועליו, האם התנועה נמשכת זמן רב או שהיא מאוד קצרה. כמו כן האם יש לו טקסים נוספים שהוא עושה במהלך היום.

אם אכן מדובר במשהו מינורי ולא מפריע ואם אין עוד פעולות טקסיות נוספות, הרי שנראה שמדובר בפעולות שהוא מצא כמרגיעות וכמאפשרות לו להרדם ביתר קלות ואין פגם בכך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה

לימור
    25/08/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת 5.5 התנהגות קצת מדאיגה
    נני
    22/08/2014

לבתי כבר זמן רב (שנתיים בערך) יש משיכה וסקרנות לא מוסברת לשדיים שלי. זה התחיל מזה שהיא 'שוקלת' אותם בידיה, מנסה להקפיץ אותם, באופן כללי מנסה לגעת. בהתחלה חשבתי שזו סקרנות וזהו. שאלתי אותה אם זה מעניין אותה וביקשתי שלא תעשה זאת כי זה לא נעים לי (פשוט כי באמת זה לא נעים לי), אבל בתור ילדה מאד מכילה ומכבדת ולומדת מהר ומפנימה,שגם מבינה את מהות הפרטיות (אנחנו מנהלות על זה שיחות וברור שהיא מבינה גם בהתנהלות שלה בכלל) בנוגע לזה היא דווקא לא ויתרה והמשיכה לעשות זאת. התחלתי להתרגז מזה וזה מרגיז אותי יותר ויותר.
    ממש לאחרונה (פחות משבועיים) היא פתאום באה ונישקה לי אותם, במעין רפלקס, כמו שמנשקים מישהו בשתי הלחיים, הססרתי לה שזה לא נעים לי והבהרתי לה שלא תעשה זאת שוב ואז היא עשתה את זה עוד כמה פעמים בהזדמנויות שונות. באחת הפעמים האחרונות העפתי אותה ממני, לא במכוון, זה פשוט היה דחף. אין לי שום חשד לגבי פגיעה מינית, היא איתי כל הזמן, רוב הזמן רק שתינו ואני ובעלי מתנשקים בבית קלות על הפה ולעתים עומדים מחובקים (ואז היא מיד מצטרפת) אנחנו לא משדרים התנהגות מינית לידה. ואציין גם, שהיא מנשקת המון בנסיון לקבל תשומת לב.
    אנחנו מנשקים ומחבקים אותה בבית לא מעט ונדמה שהיא רואה בזה מעין סוג של תקשורת. כשמשעמם לה, כשהיא רוצה יחס, היא מסוגלת לנשק בהגזמה. כאילו היא 'סוגדת' לנו (לא באמת- אבל ככה זה בוודאי נראה מהצד) וזה גם מטריד אותי מאד. ביחוד כשזה נעשה מחוץ לבית. היא פתאום באה ומנשקת לי את היד (למשל) סדרת נשיקות מוגזמת כשאני עסוקה במשהו אחר.אנחנו חיים בבית מלא אהבה והרמוניה אבל... יתכן והגזמנו? מה העניין עם השדיים? (אגב היא נוהגת כך אך ורק כלפינו)

לקביעת תור
    סגירה
    בת 5.5 התנהגות קצת מדאיגה

הוספת תגובה

• בת 5.5 התנהגות קצת מדאיגה - תגובה

פז שפירא
    23/08/2014

הי נני,

טוב שאינך חושדת בפגיעה מינית, כי עיסוק מיני ותנועות מיניות שאינן תואמות גיל עלולות להצביע במקרים מסויימים על פגיעה מינית.

הסקרנות של ביתך לגבי גופך הינה טבעית ביותר. הדבר שאינו מקובל ושדורש התייחסות הוא התנהגותה והמגע שלה בשדייך למרות ההסבר שלך שזה לא נעים לך.
    נשמע מתיאורך שאכן ביתך מנסה לקבל תשומת לב, חיובית או שלילית דרך מגע. חשוב שאתם תבחנו איזה מגע מתאים ונעים לכם לקבל ממנה ואיזה מגע אינו נעים. חשוב לחשוב גם על המגע שמשדר אהבה אך מעורר בכם תחושות לא נעימות, כמו הנשיקה על היד.

תוכלו לומר לה שאתם שמחים שהיא רוצה לגעת בכם אבל שגם בין משפחה ואנשים שאוהבים זה את זה, לא כל מגע הוא נעים ומקובל. אימרו לה איזה מגע נעים לכם איתה ואיזה מגע לא. הבהירו לה שמעכשיו אינכם מרשים לה לגעת בכם באופן שאינו נעים לכם ושאותו ציינתם. כעת, עליכם לשמור על גבולות ברורים ולהגיב כאשר אינה נוהגת על פי האופן שהגדרתם לה.

אם תנהגו כך, היא תקבל מסר שאתם שומרים על גופכם וכך היא תוכל ללמוד כיצד לשמור גם היא על גופה ולא לאפשר מגע שאינו נעים לה.

בנוסף, תוכלו לומר לה שייתכן והיא סקרנית לגבי הגוף שלה ושל אחרים ושאתם מוכנים לענות על כל שאלה שתרצה עליה מענה.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האכלת ילדים
    טל
    22/08/2014

הבת שלי בת שנתיים ונחשבת לילדה שלא אוכלת הרבה. תמיד היו בעיות עם האוכל ותמיד נלחמנו שתאכל יותר מפני שהיא מתחת לעקומה התחתונה במשקל. מצאנו את הטלוויזיה והיא רגילה כבר המון זמן לאכול מול הטלוויזיה או האייפד בוחרת לעצמה סרטים נהנית ואני מאכילה אותה. הבעיה היחידה זה שהיא מרוכזת בטלוויזיה ולכן אוגרת אוכל בפה ולא לועסת , בזמן. אחרון זה נהיה סיוט ולהאכיל אותה לוקחת שעה וחצי. הכח קשה זה בארוחת הצהריים . בכל מקרה החלטנו לשים לזה סוף ולהתחיל להושיב אותה בשולחן אוכל ולהגיש לה אוכל כדי שתאכל יחד איתנו. כבר שלושה ימים זה כך שהיא לא אוכלת ( לכל היותר שני ביסים מכל דבר ) היא קמה בלילה לחלב שלוש פעמים כי היא רעבה ואני כבר ממש מיואשת ולא יודעת מה לעשות . יש המון רגשות אשמה. מה עושים פליז עזרה

לקביעת תור
    סגירה
    האכלת ילדים

הוספת תגובה

• האכלת ילדים - תגובה

פז שפירא
    23/08/2014

הי טל,

את מתארת שלביתך ישנו עיכוב בעלייה במשקל. כמו כן ייתכן שישנו קושי משמעותי במעבר מחלב למוצקים. מעבר לכך, נשמע שאתם מאוד סובלים מהמצב שהפך למאבק מתמשך.

במצב זה אני מציעה לגשת למרפאה העוסקת בהפרעות אכילה בגיל הרך. זאת על מנת שאיש מקצוע יוכל לשמוע מכם את כל הפרטים, לאבחן ולתת לכם את הטיפול המתאים.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רוב הזמן בבית
    ליהיא
    21/08/2014

שלום לכם,
    בני בן ה-6.5, בן זקונים ואח לבת 20 ואח לבן 17 אוהב את הבית ומעדיף להישאר בו. גם שנפגש עם חברים יותר אוהב שיבוא אליו מאשר ללכת לאחרים. מאז הלחימה בעזה התופעה התגברה ופחות מוכן לצאת מהבית (מבינה ממנו שרוצה מקום שקרוב לממ"ד ומאוד מבינה אותו). הקושי שאתו אני מתמודדת הוא התעסקות שלו שעות במחשב, במשחקי מחשב בטלויזיה וכו'. אין ממנו קריאות כמו משעמם לי, בואי תשחקי איתי וכו'.
    שאני מציעה לו ללכת לגינה הציבורית או למקומות אחרים אני נתקלת בסירוב ממנו. בימי הרגיעה "לא ויתרתי" ויצאנו למקומות בילוי עם מים, אתגרים וחברים שהוא אוהב.
    השאלה שלי אליכם האם זה סביר ותקין הרביצה מול משחקי המולטימדיה ואם לא מה כן ניתן לעשות? גם אני מאוד אוהבת את הבית שלי (שקט, מטבח וכו') כך שמה שבאמת מפריע לי זה האם הגישה שבה אני נוקטת ומניחה לו לעשות מה שהוא אוהב נכונה? שם אני חשה בחוסר נוחות.
    תודה רבה לכם.
    ליהיא

לקביעת תור
    סגירה
    רוב הזמן בבית

הוספת תגובה

• רוב הזמן בבית - ממתינה לתשובה

ליהיא
    28/08/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רוב הזמן בבית - תגובה

פז שפירא
    03/09/2014

הי ליהיא,

בעולם הטכנולוגי שבו אנו חיים זה מאוד נפוץ שילדים נמצאים זמן רב מול מסכים (טלויזיה, מחשב, סמרטפון ועוד). מומחים בתחום ממליצים להתעסק פחות בצמצום הזמן שבו הילדים נמצאים מול מסכים ומציעים לנסות ולוודא שהפעילויות החשובות בעיני ההורים יתקיימו. כלומר, לא כדאי להתאמץ כדי שהילד יהיה 3 שעות מול מסכים במקום חמש, אלא כדאי להקפיד על פעילויות חשובות כמו ארוחה משפחתית, פעילות בחוץ פעמיים בשבוע, פגישה עם חבר פעם בשבוע וכו'. זאת על פי הערכים והדברים החשובים לכם כהורים. אני מציעה לתכנן עם בנך את הפעילויות האלה בזמנים קבועים (רצוי שרובן יתקיימו מייד לאחר הלימודים ולפני שהוא נכנס לעינייני המחשב והטלוויזיה).

מעבר לכך, חשוב שתהיי מעורבת בתכנים אליהם בנך חשוף. התענייני באופן לא שיפוטי ובאופן המעמיק ביותר לו את מסוגלת. חווי את דעתך על תכנים לא ראויים ובמידת הצורך הציבי גבולות בעניין זה.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מעבר לארה"ב
    הדסה
    21/08/2014

היי, אשמח לעזרתכם. יש לי שני ילדים. ילדה בת 4 וילד בן שנה וארבעה חודשים. בנובמבר הקרוב אנחנו עתידים לעבור לגמרי לארה"ב.
    השאלה שלי היא כזו: אמא שלי ,שבעצם מטפלת בבן שלי כשאני בעבודה וטיפלה גם בבת שלי כשהיתה קטנה מוכנה לנסוע איתנו לתקופה של כשבועיים וחצי. אני סבורה שזה יהיה טוב לילדים כיוון שזה ירכך את ההלם אם זה יהיה הדרגתי- סבתא באה איתם לארהב ואחרכך תעזוב. בעלי סבור שזה לא רעיון טוב כיוון שלדעתו עדיף "לחתוך" מיד ולא שהילדים יחשבו שיש סבתא גם בארהבכשבעצם היא לא תהיה.
    ברור שעבורי יהיה מדהים אם היא תבוא, אך מה לגבי הילדים?
    תודה!

לקביעת תור
    סגירה
    מעבר לארה"ב

הוספת תגובה

• טרם קיבלתי תשובה, די דחוף...

הדסה
    03/09/2014

אשמח לקבל תגובה...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מעבר לארה"ב - תגובה

פז שפירא
    04/09/2014

הי הדסה,

עמדתי היא שבתקופה של מעבר כזה חשוב לבחון בעיקר מהם הצרכים שלך ושל בעלך בעניין. מצד אחד, השהות של אימך עשוייה מאוד לעזור בתקופה הדורשת הסתגלות למקום חדש תוך טיפול בילדים. מצד שני, ייתכן גם שהשהות של אימך תפגע בפרטיות שלכם ואולי תעמיס עליכם. חישבי יחד באופן רציני עם בעלך על שני הצדדים האלה וקבלו את ההחלטה הנכונה עבור שניכם.

לגבי הילדים, אני מאמינה שהם יוכלו להסתדר היטב אם סבתא תבוא ואם לא. אם תחליטו על כך שאימך תבוא, תוכלו להסביר שסבתא באה לזמן קצר ולהכין אותם בימים הקרובים לעזיבתה שעוד מעט סבתא תיסע חזרה לבית שלה בישראל. אם תחליטו על כך שאימך לא תבוא, עשו את הפרידה קרוב לנסיעתכם. בכל אופן הדגישו את החיובי והסבירו על הדרכים בהם תשמרו עם סבתא על קשר (סקייפ, מייל, לצייר ציורים לסבתא ולשלוח לה בדואר ועוד).

בהצלחה בזה ובדרך החדשה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אלימות כלפי אחים
    י.ש
    20/08/2014

שלום.
    יש לי 3 ילדים, הגדולה עוד מעט בת 10 ותאומים (בן ובת) בני 7 וחצי. הבעיה שלי היא עם הגדולה. היא ילדה מבריקה, מנגנת בפסנתר, מצליחה בבית הספר, אבל מאוד אלימה כלפי האחים שלה. דיברתי איתה על זה, הענשתי אותה, ניסיתי לתת לה יותר תשומת לב, אבל שום דבר לא עוזר. התשובה שלה תמיד שזאת אשמתם ושהם גורמים לה להרביץ להם. היא גם הרבה פעמים אומרת שחבל שהם נולדו והלוואי והם לא היו קיימים. קשה לי להבין את זה כי מצד שני היא משחקת איתם המון ואומרת שאחותה היא החברה הכי טובה שלה. אני אובדת עצות ולא יודעת איך לגרום לה להפסיק להשתמש באלימות כלפיהם. מה לעשות?

לקביעת תור
    סגירה
    אלימות כלפי אחים

הוספת תגובה

• אלימות כלפי אחים - תגובה

יאיר סהר
    29/08/2014

שלום לך,
    אלימות בין אחים אינה עניין נדיר כלל.
    כדי לייעץ אבקש לקבל מידע ברור יותר לגבי סוג האלימות.
    האם מדובר במעשים שמביאים למצבי סיכון לפגיעה פיסית חמורה?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לפעמים

י.ש
    30/08/2014

האלימות שלה כלפיהם מתבטאת בהרמת ידיים, בעיטות, דחיפות וכד׳. היו מקרים שדחיפה גרמה לנפילה שסיכנה אותם (נפילה ליד פינה של שולחן, מכה חזקה בראש וכו׳). אני יודעת שאחים רבים, אבל מאוד קשה לי עם זה, כי אני מאוד חוששת מהתוצאות. מתי זה אמור להיפסק והאם בכל זאת אני יכולה לעשות משהו כדי להפסיק את זה?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לפעמים - תגובה

יאיר סהר
    05/09/2014

שלום שוב,
    אני מאוד מבין את הדאגה שלך לשלומם של הצעירים יותר.
    מהתיאור שלך נשמע כי האילמות אינה במטרה להסב פגיעה קשה, אלא הבעה של תסכול או אי שביעות רצון במערכת היחסים ביניהם.

הקושי הגדול שלנו כהורים, הוא לראות את האלימות ולא להגיב, וכדי לשלוט במצב אנחנו נמשכים לעשות כל שביכולתנו: מבקשים, מסבירים, מאיימים, ואף מענישים, וכל זאת כדי שהמצב ישתנה. אלא שפעמים רבות המעורבות שלנו אינה מצליחה לשנות את המצב בטווח האורך. לכל היותר, האירוע הספציפי מסתיים.

הסיבה לכך עשויה להיות גם המעורבות שלנו. לעיתים אחים רבים כדי למשוך את תשומת לב ההורה. עבור הילד - גם תשומת לב שלילית היא תשומת לב ראויה, שכן ההורה מתגייס ומתקרב. לכן כל עוד אנחנו ממשיכים להגיב למקרי האלימות, הסיכוי שנצליח למנוע אותם פוחת. מעבר לכך, כאשר אנו מגיבים, אנחנו בהכרח נוקטים עמדה אשר משפיעה על מערכת היחסים בין הילדים, ושלנו איתם.

למעשה, אנחנו גם משמרים את המצב, בגלל שאנחנו לא מאפשרים לילדים ללמוד לפתור את הקונפליקט בעצמם. אנחנו מציבים אותם ב"תפקיד" שלהם כל פעם מחדש: יש את האשם, ויש את הנפגע והחלש.
    כאשר אנחנו מנסים להשפיע על הצד ה"אשם" אנחנו גם מעבירים מסר לצד השני על כך שאינו מסוגל להגן על עצמו, או לחילופין שכאשר הוא מפגין פגיעות הוא זוכה ליחס. לא מן הנמנע שלמידה כזו מבראה את ה"חלש" להפעיל את ה"חזק" כך שההורה ימשיך להגיב באופן מובחן לשניהם. ה"חזק" עשוי לומר: "היא התחילה" אלא שאנחנו מתקשים מאוד לראות את הנפגע כחזק ושולט בסיטואציה.

לכן המלצתי היא ברוב המקרים וכל עוד אין פגיעה וסכנה מהותית: לאפשר את האלימות ולהתעלם ממנה. במקרה שהאלימות מסכנת - להרחיק בין הצדדים באופן ניטרלי, תוך התייחסות לחוסר היכולת של הצדדים להסתדר יחד, להבדיל מהאשמת צד אחד וניחום השני.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על התגובה

י.ש
    05/09/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד ביישן
    מאיה
    19/08/2014

שלום,
    בני בן 3.5 ילד מקסים וחכם מפותח לגילו.
    הולך לגן מגיל עשרה חודשים.בספטמבר מתחיל גן עיריה.
    אם להשוות אותו לרוב הילדים אז מדובר בילד ביישן.
    לדברי הגננת בגן הוא משחק עם ילדים ויש לו חברים,הוא ילד בעל דעה -עקשן.בבקרים הפרידות לפעמים היו קשות לא רוצה להיפרד.
    למשל במסיבת סיום בגן הוא בכלל לא השתתף למרות שבבית הוא שר את כל השירים ומאוד התלהב מעניין המסיבה.גם הגננת אמרה דהוא השתתף יפה מאוד בחזרות.אך במסיבה ביקש לשבת רק לידי. לרגע אחת פתאום הוא קם מהכסא הלך עם כל הילדים ומיד חזר בבכי.
    לאחרונה אני מרגישה שהביישנות שלו מתעצמת. לדוגמא אנחנו באים לגן שעשועים או משחקיה הוא מסרב לעלות למתקן בטענה שיש ילדים.
    נפגשים עם חברים ויש ילדים נוספים הוא נצמד אלי ולא מוכן לשחק רק עם אמא.יש ימים שאחרי זמן מה הוא נרגע ומשתחרר ויש ימים שלא.
    אנחנו כהורים מאוד כואב לנו לראות אותו ככה אך מאוד משתדלים לתת לו תמיכה ולא להכריח אותו. אומרים אוקיי בוא נישב יחד אתה לא חייב ללכת לשם או בוא נילך יחד ותראה איזה כיף שם.
    אני נורא מתלבטת אם ישנה בעיה או זה משהו שיחלוף, ואיך אנו כהורים יכולים לעזור לו?

לקביעת תור
    סגירה
    ילד ביישן

הוספת תגובה

• אפשר תגובה בבקשה

מאיה
    27/08/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד ביישן - תגובה

פז שפירא
    03/09/2014

הי מאיה,

ישנן סיטואציות שבהן יש מקום רק לקבל ולתמוך, כמו במסיבת הסיום. בסיטואציות חברתיות, יש מקום לברר את הקושי הספציפי שלו ולנסות לתת לו מענה. למשל, ייתכן ובגן השעשועים הוא פוחד שילדים יזיזו את המתקן במהירות גבוהה מידי, פוחד שיחטפו לו צעצוע וכו'. תוכלי גם לעלות איתו בהתחלה למתקן ואחר כך לאט להתרחק (לעמוד קרוב ולהחזיק את ידו אחר כך רק לעמוד קרוב אליו וכן הלאה).

כשנצמד אלייך בחברת ילדים אפשר שתשחקי איתו והילדים האחרים. כך, אולי הוא יירגע ויוכל בהמשך לשחק בעצמו. כמו כן תוכלי לבדוק את היכולות החברתיות שלו ולנסות לראות היכן ניתן לחזק אותו.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן חמש וחצי
    צילי
    18/08/2014

שלום,
    בני הבכור בן חמש וחצי, אח לבן שנתיים, ילד נבון וחברותי. בחודשים האחרונים שמתי לב שהוא צריך לקבל אישור לגבי כל דבר שהוא חושב או רוצה. לדוגמא: אם אמרתי שאכין לו ולאחיו שוקו אז הוא יגיד לאחיו עשרים פעמים: נכון שגם אני אקבל שוקו? ועד שאחיו לא יגיד לו נכון הוא לא ירפה. אותו דפוס התנהגות חוזר עם חברים שלו. כך לדוגמא, הוא יכול לשחק במשחק תפקידים עם כמה חברים או עם חבר אחד והוא ממש יבקש את רשותם להיות למשל הנסיך או המלך או כל דמות אחרת במשחק. כך הוא ימשיך לשאול: אני אהיה הנסיך טוב? ועד שלא יענו לו הוא ימשיך לשאול בלי הפסקה ולחכות לאישור. ואם לא יענו לו הוא ייכנס למצוקה ולבסוף יבכה.
    אני אציין שההתנהגות הזו חוזרת עם כולם ולאו דווקא עם דמות מסויימת. גם איתי וגם עם אביו הוא זקוק לאישור על כל רצון שלו והוא יחזור על השאלה כמה פעמים שיצטרך, לפעמים אפילו גם אם כבר קיבל תשובה.
    אני אובדת עצות כי ממש עצוב לי לראות אותו ככה. האם זה נובע מחוסר ביטחון? איך אגרום לו להבין שהוא יכול להחליט עבור עצמו ( בדברים מסויימים כמובן ) ושהוא לא צריך שחבר כזה או אחר יאשרו לו?
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    בן חמש וחצי

הוספת תגובה

• ממתינה לתשובה...

צילי
    23/08/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עדיין ממתינה לתשובה

צילי
    30/08/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן חמש וחצי - תגובה

פז שפירא
    03/09/2014

הי צילי,

ייתכן שמדובר בהתנהגות הנובעת מחוסר ביטחון ומצורך באישור. אפשרות נוספת היא שבנך חווה מתח וחרדה אותם הוא מבקש להרגיע באמצעות השאלות והמענה עליהן על ידי הסביבה. מעניין שציינת שלפעמים אפילו המענה עצמו אינו מצליח להרגיע אותו. זה מגביר את האפשרות שמדובר על חרדה והתנהגות טקסית שמטרתה להפחית את החרדה. האם ישנן התנהגויות נוספות שלו במהלך היום שהינן חזרתיות/טקסיות? אם כן, כדאי לפנות לאיש מקצוע בעניין.

אני מציעה לשוחח איתו על העניין ולומר לו שמעכשיו אתם, המשפחה, תשתדלו לתת לו מענה כשהוא שואל שאלות אך רק פעם אחת וזאת כדי שהוא יקבל תשובה אך גם יהיה נוח לשאר בני המשפחה. כך עשו – השיבו רק פעם אחת. כאשר ימשיך וישאל הסבירו שאינכם עונים שוב. אם יבכה תוכלו לחבק אותו ולומר שאתם מבינים שקשה לו אך שהסכמתם איתו שתיתנו לו תשובה אך רק פעם אחת.

לגבי ההתנהגות עם חברים: תוכלו להתאמן איתו על ידי משחק משותף שלכם איתו. אם ישאל אתכם שאלות ויבקש אישור שקפו לו את הרצון שלו ותנו לו אלטרנטיבה התנהגותית. למשל: אם הוא מבקש להיות הנסיך אימרו לו: "אתה שואל כי אתה רוצה להיות הנסיך. אמור עכשיו: אני אהיה הנסיך". אם הוא עושה זאת חזקו אותו על כך.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיה בתקשורת?
    issar7
    18/08/2014

שלום רב. שמי זיו ואני גרוש כשנתיים עם שתי בנות 14, ו-6. היוזמה לגירושים הייתה שלי וביחד איתה עברתי לעיר אחרת כ20 דק נסיעה מעיר "המקור". במסגרת הסדרי הראיה יש לי קשר מצויין עם הבנות והן ישנות אצלי לילה אחד במהלך השבוע וכל סוף שבוע שני. הבילוי עם הבנות כולל פעילויות שונות והן מגיעות אליי בשימחה. כאשר אני מנסה לשמור על קשר מחוץ לימים של הסדרי הראייה בטלפון למשל אני מצליח חלקית להסתמס עם הגדולה בווטסאפ או אפילו לדבר בקול לעיתים, אך כאשר אני מנסה לדבר עם הקטנה - שעדיין לא יכולה להסתמס - היא איננה רוצה לדבר איתי בטלפון בטענות שונות....שהיא עסוקה, רואה טלוויזיה, עם חברה ועוד ...(אגב נתקלתי גם במצב דומה כשהן אצלי והיא מסרבת לדבר עם אמה ) שאלתי היא: כיצד להתייחס למצב הזה? האם להניח להן כשאני לא איתן? האם ללחוץ על שיחה של 2 דק בטלפון בין הזמנים? האם זו הדרך שלהן להגיד עכשיו אנחנו עם אמא? או עם אבא? ( אני בהחלט רואה את עצמי כאבא של 24/7 גם אם גרושתי מתנגדת לכך ואיננה משתפת אותי ביוזמתה על הבנות) . תודה מראש על התשובה. ערב נפלא.

לקביעת תור
    סגירה
    בעיה בתקשורת?

הוספת תגובה

• בעיה בתקשורת? - תגובה

יאיר סהר
    05/09/2014

שלום זיו,
    אני מצטער על התגובה המאוחרת, שאלתך התפספסה כנראה.

תחילה חשוב לי לחזק אותך על המעורבות החיובית שלך בחייהן של בנותיך, ועל הרצון שלך לשמור איתן על קשר רציף. משמח אותי לשמוע ששתי בנותיך מגיעות אליך ואני מניח שהן שמחות על הזמן שלכם יחד.

לגבי בת השש, חשוב לשים לב שההתנהגות שלה כלפיך, היא זהה להתנהגות מול אמה במצב המקביל. כלומר אין כאן המנעות מתקשורת עם אבא, אלא המנעות מתקשורת טלפונית.

אפשר שבגילה היא עדיין מתקשה להכיל את המורכבות הגדולה לפיה מחד אבא לא נמצא ומאידך הוא דווקא כן. יתכן גם ששיחת טלפון אינה קרובה מספיק עבורה, ודווקא מעצימה את הצורך בקרבה והגעגוע. תיתכנה עוד סיבות נוספות כמובן (האם שקלת לשאול אותה - כאשר היא אצלך?)

הדגש מבחינתי הוא על טיב הקשר כאשר אתם יחד. כל עוד הבנות מגיעות אליך בשמחה, והקשר שלך איתן טוב, אני מציע לכבד את צרכיה של בתך ולא לכפות עליה תקשורת מסוג שאינו נעים לה. דווקא כפיה שכזו עלולה לפגוע בה ובקשר ביניכם.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת שנתיים-סרבנית אוכל
    רוית
    18/08/2014

שלום
    הבת שלי בת שנתים ושלושה חודשים,לא מוכנה לטעום דברים חדשים
    היא לא אוכלת פירות וירקות,אחרי שהיא חוזרת מהגן רוצה רק קורנפלקס עם חלב
    אני רוצה שהיא תאכל דברים מזינים,מעדנים לא אוכלת,היא אכלה אבל הפסיקה עם זה
    גבינה צהובה היא אוכלת וביצה רק את החלבון וחביתה
    בגן היא אכלה יפה,עכשיו היא בחופש ולא רוצה לאכול מה שאני עושה כמו עוף עם ירקות
    קוסקוס ,היא לא רוצה לגעת
    אני לא יודעת מה לעשות
    קונצים לא עוזרים

מחכה לתשובה

תודה

הוספת תגובה

• המשך לשאלה

רוית
    18/08/2014

היא לא אוכלת תפוח אדמה ואוהבת מאוד פסטות

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת שנתיים-סרבנית אוכל - תגובה

פז שפירא
    23/08/2014

הי נועה,
    ברמה התזונתית, נראה שביתך בעיקר אינה צורכת ויטמינים. האם ישנה דרך כיפית לתת לה מזונות המכילים זאת, אולי במיצים, אולי בגלידה ביתית עם פירות? אולי בתוספים? תוכלי להתייעץ עם תזונאית ילדים שתוכל להכווין אותך לגבי מאכלים טעימים וכיפים שדרכם תוכל ביתך לצרוך ויטמינים.

ברמה הפסיכולוגית, כיוון שאת מספרת שביתך אוכל היטב בגן והקושי הוא בבית, ככל הנראה מדובר כאן במאבק כוחות מסויים שנקלעתן אליו. הדרך הטובה לנהוג במקרה כזה הוא להפחית את הלחץ הקיים סביב הנושא של אוכל ואכילה. תני לביתך לאכול את הדברים שהיא אוהבת, בדקי כאמור אם ישנם דברים נוספים שאולי ניתן להוסיף שהם נעימים וכיפיים. הציעי פעם אחת בארוחה משהו אחר אך אם ביתך לא מעוניינת אל תמשיכי להציע, אל תכעסי או תראי לה שזה מפריע לך.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• וות
    עדי
    18/08/2014

שלום אבא של בני בן השבע מת לפני שנתיים מדום לב.
    עכשיו גם הסבא אבא של אבא מת. איך לספר בלי לפגוע בו?

לקביעת תור
    סגירה
    וות

הוספת תגובה

• וות - תגובה

פז שפירא
    23/08/2014

שלום עדי,

אני מצטערת לשמוע על מה שקרה. לא ניתן לספר לבנך מבלי שהוא ייפגע או יכאב. הדבר שניתן לעשות הוא להיות איתו, לחבק, לתמוך בו. אפשרי לו לשתף אותך ברגשותיו ותני להם מקום ולגיטימציה. תוכלי לאפשר לו לעשות פעולות מסויימות של הנצחה, למשל לקנות ביחד פרחים לקבר, לכתוב על סבא סיפור/זכרונות, לצייר ציור. נסי להיזכר איתו גם בחוויות החיוביות שהיו עם סבא והדגישי את החלקים הטובים מהם הסב נהנה בחייו. אם מתעוררות אצלו שאלות כלליות לגבי המוות, עני בהתאם לאמונותייך ובהתאם להבנתו ולגילו.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן שנה ו9 מתוערר בלילה ורוצה את
    ירון
    16/08/2014

הילד שלי בן שנה ותשע ,
    בריא, אוכל לפני השינה אבל עדיין מתוערר באמצע הלילה.
    בדר"כ היתי מרגיע אותו נותן לו לאכול הוא היה חוזר לישון,
    לפני כחודש נולד לו אח ומאז בלילות הוא מתעורר ואני כבר לא מספיק
    הוא רוצה את אמא וצועק, בוכה ,
    ואם אני לא קורא לה -הוא ממשיך לצעוק ולבכות "אמא"
    וגם שאמא באה קצת נרגע אבל עדיין ממשיך לבכות ולצעוק
    שרוצה שנקח אותו החוצה.
    מוכר לכם ?
    מה אתם מציעים?...
    אני חיב שהוא הולך לישון בשעה סדירה סביבות 20.30.

הוספת תגובה

• ילד בן שנה ו9 מתוערר בלילה ורוצה את - תגובה

יאיר סהר
    17/08/2014

שלום ירון,
    כניסה של אח חדש לבית מייצרת אוירה חדשה ודורשת התארגנות מחדש, הן התנהגותית והן פסיכולוגית, מכל בני הבית.
    באופן טבעי, כניסה של אח חדש דורשת הענקת תשומת לב אינטנסיבית יותר לגידולו, מאשר אחיו הבכור. זאת מבחינת הנקה, החלפת חיתולים ואף בפעילות משותפת.

כך גם באופן טבעי, האח הבכור מרגיש נפגע במידת תשומת הלב לה היה זוכה בעבר, וסובל מקושי להסתגל למציאות החדשה. קשיים אלו מתבטאים בהתנהגויות שונות, ובכי בלילה וקריאה לאמא (אשר פחות זמינה במהלך היום) אינן חריגות בגיל זה.

מבחינת שינת הלילה - חשוב שלא לשנות הרגלים, ולא כדאי להפוך את ההתעוררות בלילה כאופציה ליציאה מהמטיה.
    מבחינת ההתנהלות הכללית - חשוב לשים לב לצרכיו של הבכור, ולהשתדל לבלות איתו בזמן שניתן. בזמנים שלא ניתן (בעת הנקה למשל) ניתן לעשות זאת לידו, תוך שיתוף שלו בתהליך גידול אחיו. כדאי לאפשר לו לעזור לכם בגידול אחיו - להביא לו חיתול נקי (שיהיה במגרה אליה הוא יכול להגיע), להביא לו בקבוק, משחק וכו'.

משחקים יחד יאפשרו לכם לבלות יחד עם הילדים תוך שיתוף, כך שלמעשה זמן עם ההורים אינו מתחלק בין הילדים, אלא משותף לכולם יחד (במידת האפשר).

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לתגובה

ירון
    17/08/2014

יאיר, תודה רבה על התגובה !
    אנחנו בסה"כ עושים את אותם הדברים שהזכרת: משחקים איתו,
    שמאכילים את האח הקטן -אנחנו מחייכים אליו לפעמים גם נותנים לו (כמו שאמרת)
    להביא חיתול או מוצץ או בקבוק לאח הקטן , אבל עדיין הוא קם בלילה לפעמים פעמיים בלילה (יום שבת) הולך לישון בסביבות 20.30 ומתעורר בסביבות 1.00
    רוצה את אמא שלו
    ושהיא באה בכדי להרגיע אותו, עד שנרדם לוקח לה לפחות שעתיים !
    (כלומר עד 3 בבוקר)
    ואז (דוגמת שבת האחרונה) הוא מתעורר שוב ב6.00 בבוקר.....
    כל זאת,
    בזמן שגם הקטן דורש תשומת לב ולהאכיל אותו לוקח כשעה=שעה וחצי
    כל 3-4 שעות....
    מיותר לציין ששנינו (גם אני וגם אשתי) מותשים..(-:
    אם יש לך עוד רעיון /עצה
    אשמח לשמוע
    ובכל מקרה
    תודה רבה על הפידבק !

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה