מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
מנהל הפורום

- דמיוןמירב08/07/2012
שלום, בני בן הארבע אוהב לדמיין והרבה, במיוחד בנושאים של חיות אבל לא רק. הוא בן יחיד. הוא מתפקד בסדר, הוא לא ביישן, הבעיה היא שרוב הזמן הוא נמצא במצב של דמיון לכן כשאני מבקשת ממנו לעשות משהו הראש שלו תמיד במקום אחר והוא לא מסוגל להתרכז במה שאני מבקשת ממנו כמו לבישת נעליים, או דברים שקשורים לבטיחות. בכל מה שקשור למשחקים, צעצועים, ספרים וכל מה שהוא אוהב הוא יכול להתרכז שעות תוך שהוא מדבר דיבורים על דברים דמיוניים. אנחנו גרים בחו"ל והוא לא שולט לגמרי באנגלית וגם לא בעברית. כשאנחנו הולכים לגן שעשעועים הוא פונה לילדים ושואל אם הוא יכול לשחק איתם אבל אז הוא מתחיל לפטפט ולהכנס לעולם הדימיוני שלו שיש בו הרבה תכנים לא הגיוניים או משפטים שהוא שמע מתוכניות טלויזיה ומאוד לא מובנים לילדים אחרים גם אם זה באנגלית כך שהוא לא יוצר אנטראקציה אלה משחק ליד, ואם כבר משהו משחק איתו אז בני לא ממש שם. פתאום הוא יכול לקום וללכת לענינים אחרים תוך שהוא ממשיך לדבר לעצמו. גם אלינו ההורים הוא הרבה פעמים פונה בשיחה דמיונית למשל כשהולכים לגן פתאום הוא יכול להגיד "אמא אבל עוד לא ראינו את הזברה וההיפופוטם" או "אמא בואי נתחבא מהאריה" כשאנחנו במסעדה הוא כאילו בסרט אחר לגמרי. הוא לא מתענין בשום דבר שקשור לעולם של מבוגרים.
אני יודעת שבגיל הזה ילדים מדמיינים הרבה אבל תופעה כזו שהילד תמיד נמצא בסרט
אחר עוד לא נתקלתי. בגן הגננת אומרת שהוא בסדר למרות בעיות הקשבה קלות.
אני מודאגת שזה לא יעבור לו.
מה דעתכן?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר דמיון - תגובה
סמדר ריינר09/07/2012שלום מירב,
יכול להיות שזה יעבור לו אך משהו באינטנסיביות של התאור שלך, בכך שהוא כל הזמן בזה ולא משחק עם ילדים אלא ליד מעלה לטעמי את הצורך לעושת אבחון מעמיק יותר כדי לבדוק את העניין בכל זאת.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ביטחון עצמיאגם08/07/2012
היי,
ביתי בת 4 וחצי בגן פרטי עולה לגן חובה ואני מאוד מודאגת מכמה סיבות היא מאוד נמוכה וניראת כבת 3 (היא פגית) בגן לרוב היא לא יוצרת קשר עם ילדים עד שלא פונים אליה ומאוד שקטה למרות שבבית היא שונה מאוד היא יודעת לעמוד על שלה ומאוד חברותית אני דואגת תמיד ליזום פגישות לאחר הגן עם חברות מהגן.
בגן שעשועים אין לה בעיה לגשת לילדים וליצור משחק.
מאד מציק לה שהיא נוכה ושמתנהגים אליה כאל תינוקות (מצד הילדים)
איך אני יכולה לגרום לה ליותר ביטחון, להעצים אותה?
אני בדילמה האים להכניס אותה לגן חובה או לטרום חובה? לא בגלל התפתחות שיכלית אלא ריגשית.
תודה מראש על העזרה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ביטחון עצמי - תגובה
סמדר ריינר09/07/2012שלום אגם,
אני לא מתרשמת לבתך יש בעיית ביטחון. ילד עם בעיית ביטחון לא ניגש לילדים בגן שעשועים. יכול להיות שמה שמרתיע אותה מליזום בגן הוא המסה של הילדים והרעש, זה לא קשור לביטחון. תני לילדה להבשיל בדרך שלה, אל תלחצי עליה ואל תעצימי אותה בכוח, לחץ מצידך יכול לשדר חוסר ביטחון ולייצר בעיה איפה שאין. כמובן שתמיד טוב לתת חיזוקים חיוביים. נראה לי שכדאי לרשום אותה לגן טרום חובה ולתת לה להבשיל בקצב שלה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בן 10שירי08/07/2012
שלום רב!
לצערי גיליתי בעיה דווקא ביום האחרון של הלימודים כאשר הבן שלי ניגש אלי בסוף היום ואמר לי כי ילדים מהכיתה מציקים לו וכאשר התחלתי לדובב אותו הוא אמר שזו הסיבה שהוא לא יורד לכיתה עם כל החברים מהכיתה וכי בגינה הם אומרים לו שהוא "לא שייך לגינה" לאחר בירורים מעמיקים יותר גם ביתי בכיתה א אומרת כי בהפסקות הוא לבד וכ "אין לו חברים" אני לא יודעת איך הגעתי למצב הזה שבעצם הילד ממש לא התחבר עם שאר הילדים וכרגע אני במצב של חוסר אונים לא יודעת איך לעזור לו כמו כן הילד אינו אוהב כדורגל ומרבית הכיתה שלו (80 אחוז) הן בנות, הילד הוא ילד יפה וחכם מאוד
כיצד אני יכולה לעזור לו?
בבקשה עזרה דחוף
צודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר בן 10 - תגובה
סמדר ריינר08/07/2012שלום שירי,
חשוב להבין יותר לעומק ממה נובעת הבעיה. כמה זמן היא נמשכת, מתי החלה, מדוע מציקים לו, מה הם ואמרים כשהם מציקים, מדוע דווקא לו, וכו'. אני מציעה לכן להתייעץ עם פסיכולוגית בית הספר, וכן לברר האם הבעיה קיימת גם אחה"צ בחוגים? האם יש לו חברים שהם לא מהכיתה? אם לא אולי כדאי לעבוד גם על זה, רק אחרי שתבינו טוב יותר ממה נובעת הביעה ניתן יהיה לחשוב כיצד ניתן לעזור לו.
את מניחה אני מבינה שהסיבה היא שהוא לא אוהב כדורגל. אני לא בטוחה שזו הסיבה היחידה. וגם אם כן, אולי צריך לחשוב מה מפריע לו יותר, לשחק כדורגל כשהוא לא אוהב, או להיות מנודה בכיתה? האם הוא לא אוהב כדורגל כי הוא לא טוב בזה? אם זו הסיבה אז אולי גם בזה ניתן לעזור ולחשוב האם אבא או מישהו אחר יכול לאמן אותו בקיץ ולעזור לו לצבור ביטחון בעניין כדי שיוכל להשתלב טוב יותר.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מסירת כלב וההשפעה על הילדיםשרית08/07/2012
שלום,
יש לי 2 בנים (בן 6 ובן 3) . לפני חודשיים לקחנו לביתנו כלבה חמודה וגדולה. היא בגינה לא בבית. לפני כן, היה לנו כלב כמה שנים גם כן בחוץ שנפטר באופן מפתיע. הגדול שלי שאל שאלות, קיבל תשובות ונזכר בו לעיתים בשמחה ואומר שמתגעג ודברים כאלה. הקטן לא זוכר אותו, היה קטן מדי.
הבעיה כרגע היא שהכלבה עושה לנו נזקים לגינה ולרכוש ואנחנו לא מצליחים להשתלט עליה ולחנך אותה. אם נרצה להחזיר את הכלבה או למסור אותה, אנחנו חוששים מתגובת הילדים. הם אוהבים אותה כמובן, ומשחקים איתה. אני חוששת ממסר של: היא לא התנהגה יפה או משהו כזה ושלחנו אותה בחזרה. בשבילם היא חלק מהמשפחה..
השאלה היא אם ככה הילדים באמת רואים את המציאות והאם לשלוח אותה יכול לגרום נזק כל כך גדול?
מקווה שהסברתי את עצמי טוב..
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מסירת כלב וההשפעה על הילדים - תגובה
סמדר ריינר08/07/2012שלום עדי,
החששות שלך הם במקומם. אני לא יודעת אם זה יעשה נזק כל כך גדול אבל השאלות בהחלט יתעוררו. קיימת גם האפשרות לנסות ולאלף את הכלבה. אפשר גם להזמין מאלף מקצועי למספר פגישות, ולפתור את הבעיה, או להתייעץ בפורום שמתאים לכך. זה נראה לי פיתרון עדיף, והוא גם משדר לילדים מסר של מחוייבות, התמדה והתמודדות עם בעיות, ולא כל פעם שנהיה קשה מרימים ידיים בנוסף למסרים שאת חששת מהם בלאו הכי.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מעבר גניםיעל08/07/2012
שלום רב,
ביתי עוברת בשנה הבאה לגן טרום חובה. הינא נמצאת במסגרת של גן מגיל שנה ולמעשה כל שנה עברה מסגרת. בגיל שנתיים עברנו דירה אז עברה גן, בגיל 3 הוצאנו אותה מהגן בו היתה כי נראה היה שלא טוב לה שם וכעת בגיל 4 עוברת לגן טרום חובה (המעבר הרביעי שלה). נודע לנו כי הגן אליו נכנסת הוא טרום טרום וטרום, כך שגם בשנה הבאה תצטרך לעשות מעבר נוסף לגן חובה (מעבר חמישי...)
היתרון בגן הזה הוא שהיא עוברת עם מספר חברים מהגן הקודם וגם שהיא תהיה מהגדולים. אני מאוד מודאג מהמעברים הרבים ותוהה אם לנסות ולבקש העברה לגן שבו תהיה שנתיים ברצף (גם במחיר שתעבור לשם ללא חברים).
אשמח לעצה....
תודה רבה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מעבר גנים - תגובה
סמדר ריינר08/07/2012שלום יעל,
זו באמת דילמה. נכון לכרגע נשמע יותר הגיוני שתישאר עם החברים. אחד הדברים המהותיים במעבר גן הוא הקושי להשתלב כל פעם חברתית, כך שמבון הזה, אם עכשיו היא עם חברים שמוכרים לה, ואם יש סיכוי סביר שגם בשנה הבאה היא תוכל לעבור יחד איתם, המשמעות היא שחלק מהקושי העיקרי במעבר נחסך ממנה, ולכן הייתי משאירה את ההחלטה כרגע כמו שהיא.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תינוקת מסרבת להתקלחילנה07/07/2012
שלום רב.
הילדה שלי, בת שנה ו10 חודשים. כמה ימים אחרונים לא מוכנה בשום פנים להיכנס לאמבטיה. צורחת, ומתנגדת עם כל הגוף. אני מנסה להרגיע אותה, לתת לה בטחון, מראה איך צעצועים עושים אמבטיה, שום דבר לא עוזר. הילדה נרגעת ברגע שיוצאים מחדר אמבטיה. לפני כן מאוד אהבה להתקלח, שיחקה באמבטיה יפה מאוד. לא עברה שום טראומה שקשורה לאמבטיה. חשוב לציין שבחודש אחרון הילדה סובלת משלשולים. האם זה יכול להיות קשור? איך אפשר לעזור לה להתגבר?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תינוקת מסרבת להתקלח - תגובה
סמדר ריינר08/07/2012שלום ילנה,
הקשר היחיד לשלשולים יכול להיות בעיני אם יצא לה קקי באמבטיה ואתם כעסתם, ועכישו היא חוששת שזה יקרה שוב. אם זה אכן מה שקרה, והיא קצת מבינה אפשר לנסות לדבר איתה שלא נורא, ואם יצא שוב אז תנקו, בינתיים נסו בהדרגה לקלח אותה מקלחות קצרות, אולי מתחת לברז, ועם מטלית לחה, ולהרגיל ואתה לאט לאט שוב לאמבטיה מלאה יותר.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שינוי בהתנהגותאמא מודאגת06/07/2012
שלום רב ! אני זקוקה לעזרה נואשות! בתי בת שש באוקטובר עולה לכיתה א? מאז שנולדה אחותה, בת 3 חוד~, יש שינוי דרסטי בהתנהגותה (יש לי גם בן בן
14.5). היא אוהבת אותה מאוד , אך לעתים גם עושה דברים שעלולים להזיק לה כמו משיכה ביד וכו. מסביב ללידה החלה לא לנגב אחרי הפרשות, לא מקשיבה כלל לאחר הלידה שזה מטריף אותי, ואני מתעצבנת עליה בקלות, אינני רוצה בכך אך גם אינני יודעת איך לנהוג, כנ"ל עם אחיה. אני לפני חודש עברתי כריתה חלקית של בלוטת התריס בחשד גוש ממאיר, ובניתוח נפגע עצב האחראי על קול, לכן הקול נחלש וצרוד ואינני יכולה לצעוק ממש מה שגורם גם לעצבנות. בנוסף,היא עושה דברים שיודעת שיכעיסו אותנו וגם החלה לשקר בכל מילה. אני אומרת לה שאוהבת אותה ומחבקת ומנשקת ופעם ביום יוצאת איתה לטיול רק איתה וזה בימים האחרונים אך נראה שדבר לא עוזר. אשמח לקבל כמה טיפים, ממתינה לתשובה בקוצר רוח ותדה רבה מראש!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שינוי בהתנהגות - תגובה
סמדר ריינר08/07/2012שלום לך,
נראה שלע בתך ועלייך עברו דברים לא פשוטים בתקופה האחרונה, ראשית הודלת האחות ושנית חשד למחלה ממאירה וניתוח. אני מניחה שתבקופה זו היית מוטרדת, חרדה ועייפה, ולא היית פנויה לצריכם הרגשיים של בתך, והיא מגיבה על כך בצורה צפויה ומובנת. חשוב קודם כל לדבר איתה על התקופה שעברתן. אני לא יודעת מה היא יודעת על הבעיות הבריאותיות שלך, האם הדבר הוסבר לה או לא. לפעמים הורים רוצים להגן על ילדים ולא מסבירים, אך הילדים מרגישים שמשהו מפחיד ומדאיג קורה ואין להם למי לפנות בעניין כי זה לא מדובר ולכאורה אין בעיה. לכן חשוב לתת הסבר, להגיד שהיא בטח הרגישה ששמהו לא בסדר, ובאמת אימא הייתה חולה, ועכשיו הכל בסדר (אם זה אכן כך, אני מקווה שזה אכן כך...), ואימא בריאה ורגועה, זה עבר. כמו כן חשוב לדבר איתה על כך שבודאי קשה לה עם הולדת האחות, מצד אחד היא אוהבת אותה אך מצד שני היא מרגישה שאחותה לוקחת את תשומת הלב של אימא שפעם הייתה כולה שלה, וזה מרגיז והיא מקנאה, וזה טבעי, וזה בסדר גמור, אבל כשזה קורה צריך לחשוב על דרכים לבטא את זה לא דרך פגיעה באחות, אולי להגיד :"אימא, עכשיו אני מקנאה, וכועסת, אני צריכה אותך" לא תמיד אימא תוכל להתפנות מייד אבל כן אימא תנסה לשבת איתך אחר כך או לעשות איתך דברים לבד.
וכמובן כדאי שתצטיידי בסבלנות. את מצפה שתוך כמה ימים שאת נותנת לה תשומת לב הכל יחזור לקדמותו, זה לא עובד ככה. חשוב שתמשיכי להעניק לה זמן איכות לבד איתך, ושבזמן הזה תוכל לדבר על הקשיים שלה והפחדים שלה עקב התקופה שעברה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשינוי בהתנהגות
אמא מודאגת09/07/2012תודה רבה על התגובה! אתמול קבלתי תשובה שזה שפיר לשמחתי. ויש עוד משהו נוסף שלא אמרתי זה שלאחרונה הילדה לא רצתה להיות בבית אלא אצל סבתא חברות ועוד כי לטענתה משעמם בבית. למרות שהצעתי לה לשחק איתה בבית או לקרוא לה סיפור וסרבה כל הזמן. למה זה קורה? תודה מראש ושבוע טוב
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשינוי בהתנהגות - תגובה
סמדר ריינר09/07/2012שלום לך,
אני לא חושבת שתא צריכה להתעמק נורא בלמה זה קורה. לכל ילד לפעמים בא לאכול אוכל של בית אחר, זה מחדש ומגוון, זה לא אומר שהאוכל של אימא שלו לא טוב. אותו דבר גם כאן. גם יכול להיות שהיא גם רוצה להראות לך שכמו שלך יש עוד ילדה גם לה יש עוד אופציות. אז מה. לא הייתי מתייחסת לזה, ובטח שלא מודאגת או נעלבת מזה, אלא זורמת איתה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשינוי בהתנהגות
אמא מודאגת10/07/2012או קי, תודה רבה. זה מאוד מרגיע התמיכה שלך, אני מאוד מעריכה זאת. לגבי השאלה הקודמת שהיתה על כך שלא מנגבת אחרי יציאות ושתן ושמשקרת מה אפשר לעשות בנידון? תודה רבה רבה שוב ויום טוב!
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשינוי בהתנהגות - תגובה
סמדר ריינר10/07/2012שלום לך,
לגבי הנושא של ניגוב שתן אולי כדאי להציע חיזוקים חיוביים כל פעם שפועלת תנכון, לגבי השקרים, שקרים בגיל הזה הם חלק נורמטיבי מההתפתחות, כי הם חלק מההבנה של הילד שאימא היא אדם נפרד ולא יכולה לקרוא מחשבות ולכן לא תדע אם אני לא אומר אמת. זה בדרך כלל עובר. אני לא מציעה לך לך כרגע להתייחס לזה בנפרד, אלא לנקוט בכל הפעולות שציינו קודם וזה כבר יוריד את המתח וינפה חלק מהסימפטומים שאת מציינת שהם למעשה סוג של קריאה לעזרה. כשלא תהיה מצוקה כבר לא יהיה בהם צורך.
בהצלחה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה רבה רבה על העזרה ישר כוח!
אמא מודאגת12/07/2012* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהבהצלחה, שמחתי לעזור:-)
סמדר ריינר12/07/2012* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- קונפלקטים ומריבותזיוה05/07/2012
שלום רב,
הבן שלי בן שלוש וחצי והשאלה שלי היא כזו האם יש דרך או עצה שעלי להנחות את ילדי
שבזמן שילד מכה או חוטף לו משהו,מהיד איך עליו להגיב.
לפעמים אני נשארת חסרת אונים ולא יודעת איך לעזור לו כדי שבעתיד ידע לפתור קונפליקטים בדרך הטובה ביותר.
בתודה מראש
זיוה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר קונפלקטים ומריבות - תגובה
סמדר ריינר06/07/2012שלום זיוה,
בגיל הזה כשילד מכה או חוטף לו מהיד הפיתרון המתאים הוא לפנות למבוגר בסביבה. מה שאת מתארת זה לא בדיוק קונפליקט או מריבה, אלא אלימות שמופעלת כנגדו. הוא עדיים קטן מדי מכדי להתמודד עם זה לבד. קונפליקט ומריבה זה כשרבים על משהו מילולית וזה משהו אחר לגמרי.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- קבלת החלטהטל05/07/2012
בתי כמעט בת ארבע. נגמרה מטיטול ביום בגיל שנתיים וחצי. בחורף האחרון ניסינו לגמול מחיתול לילה - אבל היא פספסה במשך שבוע שלם כל יום, והחלטנו לחכות לימים חמים יותר.
החודש חזרנו על הניסיון- הילדה ישנה שינה מאוד עמוקה ובמשך עשרה ימים כל יום ויום הרטיבה בלילה. היא אפילו לא מתעוררת מזה שהמיטה רטובה.
אני מאמינה שהסבל הזה לא שווה (עבורנו) ושאולי עדיף להחזיר את החיתול ולחכות קצת, או לחלופין לתגמל על כל יום בו תקום עם חיתול יבש.
אשמח לקבל עצה
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר קבלת החלטה - תגובה
סמדר ריינר05/07/2012שלום טל,
אתם יכולים לנסות לתגמל, ואם זה לא הולך כדאי לפנות לטיפול עם פעמונית. פנו בעניין לרופא המשפחה שלכם.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הבן שלי בן שנה ו8 ולא מתחבר לילדיםפלור05/07/2012
היי, הבן שלי בן שנה ו8 ולא משחק עם הילדים בגן.
הוא נמצא בגן כבר 5 חודשים בגן אומנם לא תמיד היה ברצף כי היה חולה הרבה, עד לפני חודש הוא היה עד 16:00 בגן ובחודש אחרון היה בבית כי הרופאים המליצו לי להוציא אותו חודש שיבריא ויתחזק בבית השבוע החזרתי אותו לגן עד השעה 12. ושוב הוא מסתובב לבד או שמשחק לבד.
לאחיינים שלי שהם יותר גדולים בגיל מתחבר ומשחק איתם אבל בגן או בגינה לא מוכן לשחק עם ילדים אחרים.
אני חייבת לציין שהוא ילד יחיד והוא יודע שאנחנו אוהבים אותו ומפנקים מאד וכל מה שרוצה מקבל, הבית שלנו נראה כמו גן שעשועים קטן.
אני רוצה להאמין שהוא מתנהג ככה כי הוא יודע שהגן זה כולה כמה שעות ואז הוא חוזר למקום שהוא אוהב ונוח לו, אני לא אומרת שזה בסדר זאת רק מחשבה שעוברת לי בראש.
מה לעשות ואם יש צורך לטפל?
תודה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הבן שלי בן שנה ו8 ולא מתחבר לילדים - תגובה
סמדר ריינר05/07/2012שלום פלור,
הכל בסדר ואין צורך לטפל. מבחינה התפתחותית לילדים עד גיל שנתיים אין באמת צרכים חברתיים. אלה התנאים הסביבתיים שכופים על רוב ההורים להכניס ילדים לגן מגילאים קטנים כאלה, זה לא באמת צורך של הילדים. הכל בסדר, אפשר להרגע בינתיים.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- עזרהלנה04/07/2012
שלום יש לי בת אחת בת עשר וחצי בעבר ראיתי שהיא לקחה מהבית שזרוק פה ושם כמה שקלים וגם לקחה לי מהתיק הערתי לה על כך ואמרתי שזה גנבה ואם היא רוצה משהו שתבקש אם אני יחליט לנכון לתת לה אני יתן ,אני חייבת לציין שהכספים שנלקחו הם בסביבות ה 5 שקלים עד 10 שקלים (למרות שאולי זה לא משנה כמה) וזה נלקח לקניית ממתקים ,אני מגבילה אותה בממתקים היא די שמנמונת וזה גם לא בריא אני מגבילה אותה לממתק ביום למרות שהיו מצבים שניסיתי להוריד ל3 פעמים בשבוע . היא נוסעת לביה ס בהסעה וקרה שירדה מההסעה ובמקום ללכת לבית הספר הלכה עם עוד ילדה למכולת באיזור וקנתה ממתקים לאחר שלקחה כסף מהבית או מהתיק שלי ללא ידיעתי וזאת שהיא בתוך זמן שקיבלה עונש שבוע לא לקבל משהוא טעים ,היא כמובן קיבלה על זה עוד עונש .
עד כאן פחות או יותר רקע.....
אתמול היינו בסרט היה נחמד מאוד והיא אכלה כמה ממתקים למרות שאמרתי לה שהיא תקבל 1 ביום אפילו שחופש איך שהוא השתוללתי אתמול היא באה איתי לעבודה ואני עובדת בסופר שם דווקא קיבלה ממתק אחד ואחר כך הלכנו לסרט ושם קניתי לה פופקורן וופל בסרט ושיצאנו מאוד ביקשה גלידה אמא בבקשה זה חופש ופה ושם אז אמתי לה בתנאי שמחר לא תקבלי כלום לא כעונש כי היום מאוד הגזמנו אז היא אמרה טוב אמא אין בעיה.
היום בבוקר אני שוטפת כלים במטבח לפני שיצאתי לעבודה התיק שלי עמד על הכסא היא התיישבה ליד התיק ,היה שם גם עיתון היא פתחה את העיתון כאילו מדפדפת וקוראת ואני רואה שתוך כדי היא מכניסה את היד לתיק שלי ,חיכיתי עד הסוף ורציתי לראות מה היא תעשה היא לקחה כסף שמה בכיס בחולצה וקמה כאילו רגיל לסלון יש ר הלכתי אחריה ואמרתי לה שתביא את מה שהיא לקחה היא כמובן התנגדה אמרתי לה שראיתי אותה ולקחתי לה איך שהוא בכוח....(לקחה 7 שקלים בערך..) אמרתי לה שמה שהיא עשתה זה מאוד חמור ואני מאוד עצובה היא כתבה לי מכתב מהיר שבו היא מבקשת סליחה בפעם המי יודע כמה ושהיא מצטערת ..אמרתי לה שהסליחות שלה לא ככ שוות כי היא כל פעם מבקשת סליחה וחוזרת על אותה התנהגות(גם חוצפה וכדומה) הייתי ממש חסרת אונים ולא ידעתי מה לעשות ואיך להתמודד עם זה בסופו של דבר היא מאוד רצתה ללכת לבריכה היום עם חברה (והיא מאוד רוצה את זה וזקוקה לזה אין לה אחים ובקושי יש לה חברה) אמרתי לה שבגלל שהיא גנבה וזה חמור מאוד היא לא תלך לבריכה וחבל כי רציתי לקחת אותה היא בכתה וביקשה עונש אחר אמרתי לה שאני יחליט מה העונש אמרתי לה אולי זה ינער אותך ותביני שמה שעשית הוא חמור מאוד .(נתתי לה את העונש בכובד לב היא מאוד זקוקה לחברה ולא כל יום יש חברה שמוכנה ללכת איתנו לבריכה וזה חופש גדול וחשוב לי שתהנה אבל אם עכשיו אני לא יחנך אותה אז מתי כשתהיי ה בת 15 וזה יהייה כמעט בלתי אפשרי ,גם עכשיו זה קשה מאוד ...* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר עזרה - תגובה
סמדר ריינר04/07/2012שלום אור,
כמו שאת רואה העונשים לא עוזרים, אז לא כדאי להמשיך אותם. הבת שלך מאותתת על חסך ריגשי שהיא חשה והיא מנסה לפצות את עצמה באכילת ממתקים ובגניבת כסף ממך. מה שהיא רוצה ממך באמת זה לא כסף אלא סוג של יחס שהיא כנראה כן קיבלה ממך בעבר והיום אולי מקבלת פחות, בגלל שהיא גדולה יותר, או בגלל שאת עסוקה יותר, או בגלל שהקשר ביניכן השתנה או מכל סיבה אחרת.
חשוב מאוד שתפנו לטיפול בהקדם כדי לעזור לה ריגשית וכך היא לא תצטרך לאכול ממתקים או לגנוב ממך כדי להרגיש טוב יותר. חשוב שהטיפול יהיה מלווה בהדרכת הורים.
אם תחליטי אכן לפנות איתה לטיפול, חשוב שלא תתארי לה את זה כמשהו רע או כמשהו שאתם עושים כי היא לא בסדר, אלא בגלל שהיא מרגישה מצוקה ואתם צריכים ללמוד איך לעזור לה.
וכך את צריכה להגיב גם בפעם הבאה שהיא גונבת, יש לדרוש ממנה להחזיר את הכסך כמובן, ולדבר איתה על כך שאתם מבינים שהיא חשה מצוקה, אתם רוצים לטפל בזה, אבל גניבה היא לא הדרך.
בהצלחה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תינוקת בת 8 חודשים וגןנטלי04/07/2012
שלום רב,
ביתי תהיה בע"ה בתחילת שנת הלימודים (1.9) בת 8 חודשים.
יש לי את האפשרות להיות איתה בבית לפחות עד אשר תהיה בת שנה ואפילו קצת יותר.
הנני מתלבטת אם זה כדאי מבחינת הילדה, התפתחותה.
ישנן דעות רבות מסביבי האומרות כי ,להיות במסגרת של גן זה מפתח מאוד והילדה זקוקה לזה ולא כדאי להשאירה עימי בבית.
מה כדאי לעשות?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תינוקת בת 8 חודשים וגן - תגובה
סמדר ריינר04/07/2012שלום נטלי,
מבחינה התפתחותית אין צורך להכניס ילד לגן לפני גיל שנתיים. זה נכון שאולי בגן היא תלמד עוד כמה שירים או כמה מילים, אבל לא זו ההתפתחות החשובה בגיל הזה. את זה אפשר להלשים בקלות אחר כך. זהו גיל שבו יש צורך בתשומת לב אישית, ואם יש לך אפשרות להישאר איתה עוד בבית זה מצויין.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- כיצד לספר לילדים שהורים נוסעים לחולעדי04/07/2012
היי
אנחנו הורים לילדה בת 4.5 וילד בן שנה וחצי. בחודש הקרוב אנחנו צפויים לטוס לחו"ל
ל10 ימים ללא הילדים ומשאירים אותם אצל סבא וסבתא,כמו כן ראוי לציין שהם רואים את סבא וסבתא בין 2-3 בשבוע והם מאוד רגילים אליהם!ואחת לשבוע ישנים אצלם.
השאלות שלי הן:
1.האם לספר לילדה הגדולה?אם כן מתי ואיך?
2.כדאי לנו לדבר איתם בפלאפון?
3.האם 10 ימים זה הרבה מידיי לילדים כה קטנים והאם זה עלול להשפיע עליהם גם כשנחזור??
אנחנו קצת בחששות לגבי הנסיעה,במיוחד אני האמא ואני מתלבטת(עדיין) אם בכל זאת כדאי לנו לקיים את הנסיעה הזאת...איך ניתן לעשות את זה בכל זאת כמה שיותר קל לכל המעורבים?
אני חייבת לציין שגם הסבתא והסבא קצת חוששים ולכן זה משפיע עלינו.
אשמח לתשובה בהקדם כי אנחנו מאוד חוששים
תודה מראש* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר כיצד לספר לילדים שהורים נוסעים לחול - תגובה
סמדר ריינר04/07/2012שלום עדי,
לגבי הילד בן השנה וחצי הנסיעה הזו אכן היא בעייתית. משום שזה וגיל שעדיין קשה להסביר לילד שנסעתם ושתחזרו, מבחינתו זו העלמות שאי לו דרך להבין אותה, ועלולות להיות לה השלכות לטטוח הארוך ולטווח הקצר. לטווח הקצר זה עלול להתבטא בקשיים בשינה, בתאבון, בכי והיצמדות אליכם כשתחזרו. לטווח הארוךל זה עלול ליצור נזק בצורת חרדת נשטיה כזו או אחרת וקושי לתת אמון (כל זה באומדן גז מאוד, ייתכן בהחלט ולילד יש בסיס יציב ורגוע וההשפעה לא תהיה מאוד דרמטית אך עדיין תהיה השפעה כלשהי).
לגבי הילדה זה כבר קצת יותר קל, אם כי לטעמי 10 ימים זה קצת יותר מדי, הייתי מקצרת לחמישה ימים או לכל היותר שבוע.
אם החלטתם לנסוע, אין דרך מיוחדת להסביר אלא פשוט להגיד לילדה הגדולה שאתם נוסעים, ולהסביר לה מה הולך להיות, סבא וסבתא הולכים להיות איתה להסביר לה כמה שיותר בהמחשה כמה זה 10 ימים, בהנחה שהיא יודעת לספור.
בהחלט חשוב לדבר בטלפון בתקופה הזו, ואם אפשר אז גם בסקייפ.
לילד הקטן אין לדעתי ממש דרך להסביר, זה בדיוק מה שציינתי קודם. כלומר אתם יכולים להסביר אבל זה לא אומר שהוא באמת יבין את המשמעות. אפשר להסביר לו שאתם, אבא ואמא נוסעים באווירון והוא ואחותו ישארו אצל סבא וסבתא. ואחר כך תחזרו.
רצוי, במידת האפשר שהסבים יבואו לשהות עם הילדים בבית שלכם, כדי לא להוציא את הילדים במיוחד את הילד הקטן מהסביבה המוכרת ולטלטל כמה שפחות את תחושת היציבות שלו שהולכת להתערער בלא הכי עקב נסיעתכם. אם אין אפשרות כזו, אז כדאי לצייד אותם בצעצועים, מצעים, וחפשצים מוכרים מהבית כדי שיהיו איתם כמה שיורת דברים שהם מכירים ומרגיעים אותם.
בהצלחה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הצקות בבית ספריעל03/07/2012
היי,
שמי יעל ואני רוצה להתיעץ בנוגע לאחי בן 13.5.
לאחרונה הוא החליט לחשוף בפניי כי עבר הצקה מתמשכת (3 שנים) מצד אחד הילדים בבית ספרו שהתבטאה בקללות,השפלות וסטירות
וגם כשחגג את בר המצווה שלו החברים שהגיעו חייבו אותו באיומים להגיע לחגיגת בר המצווה שלהם ולשלם להם את מלוא הסכום ששילמו לו בארוע שלו.
מקרים אלו הסתיר זמן רב לעומת מקרים נוספים של ילדים בעיתיים שהציקו לו אך הוא בחר להתלונן בפני המחנך וההצקות פסקו וכן הילדים סולקו מבית הספר (ללא קשר אליו).
חשוב לי לציין שהוא נשאר בגן שנה נוספת. ואף הודה בפניי שהיתה זו אחת הסיבות לכך ששמר על כך בסוד והתבייש לספר.
מעבר לכך,הוא אינו מרבה ללכת לחברים ולארח אותם אצלו והיות והוא הקטן בבית יוצא שהוא מבלה את מרבית זמנו לבד או עם אימי שלוקחת אותו לקניות והוא מנהל לה את התקציב ובחירת המוצרים מה שמקנה לו ביטחון פיקטיבי.
גם הנטיה המינית שלו מעלה תהיות.יש לו קול נשי וילדותי בצורה קיצונית,הליכה נשית והוא מאד עדין ורגיש יחסית לחבריו.והשגיו בלימודים בינוניים ואף נמוכים.
על רקע כל זה הוריי בתהליך גרושין מיזה שנתיים במסגרתו אבי הוציא אותנו מביתו (לאחר שאימי רצתה חצי מהדירה ולא קיבלה) וכיום אנו שוכרים דירה שאבי דאג שנשכיר באזור תעשייה כשרב הדיירים הם זקנים והדירה מחניקה,חמה ומושכת חרקים.אורח חיינו מצומצם מה שמאד מקשה על אחי שהקשר בינו לבין הורי מתבטא לרב בסיפוק צרכים פיזיים בלבד.
שאלתי היא איך ניתן לסייע לו מעבר להתערבות של אנשי בית הספר שכבר עירבנו ואיך את מעריכה את המצב?
תודה רבה מראש.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הצקות בבית ספר - תגובה
סמדר ריינר04/07/2012שלום יעל,
נשמע שאכן אחיו במצוקה,
ניתן ורצוי לפנות בהקדם לטיפול פסיכולוגי, שיעזור לו להתמודד מבחינה חברתית ואישית, אם קשה לכם כספית אפשר לפנותלמרפאה ציבורית באיזור מגוריכם. אני ממליצה לכם להתחיל מפניה לפסיכולוגית בית הספר שתיתן המשך הכוונה.
בהצלחה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההצעות נוספות
אור07/07/2012היי, מצבו של אחיך באמת נוגע ללב ורציתי לומר לך שנראה לי שיהיה כדאי להוציא את אחיך ללימודים בתנאי פנימייה.
יש מספר פנימיות איכותיות בארץ, בהן יקבל טיפול ותשומת לב ואולי ילמד במסלול לימודים אותו יאהב יותר ויסתדר עמו יותר.
מה שחשוב עכשיו, זה פחות להתייחס להישגים לימודיים ויותר למצבו הנפשי.
בפנימיות יש ליווי של מדריכים ולעיתים טיפול פסיכולוגי שיכול להקל על אחיך.
נראה שהוא בסיר לחץ מתמשך: התעללות חברתית ממושכת, גירושי הוריו, מגורים וחוסר תשומת לב לצרכיו הריגשיים.
כל אחד יכול להשבר במצב כזה.. צריך להזדרז ולמצוא לו פתרון פרקטי.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תאומות ביישניות בחברהרחלי03/07/2012
שלום רב,
אני אמא חד הורית. (לא גרושה) יש לי תאומות בנות 4.5
בגן מגיל שנתיים. בגן כמעט ולא לוקחות חלק בפעילות החברתית
למשל לרקוד ולהשתתף במסיבת סיום או בחגיגות יום הולדת שנערכות שם.
תמיד כשאני מגיע אני רואה אותן יושבות בצד בשקט.
הן פיקחיות אבל פשוט לא אוהבות ארועים הומים.
היום לקחתי אותן לחוג בלט (אחת מהן מאוד רצתה) אבל כשהגענו לא היו מוכנות
לעזוב אותי. נצמדו אלי ומאוד התאכזבתי משום שדברתי איתן מראש והן הסכימו
שאני אשב בחוץ..
לפני השעור כשהיינו ביחידות עם המורה היו חופשיות הראו מה יודעות לעשות צחקו והשתובבו.
עשינו לפני כ 9 חודשים נסיון עם חוג אחר. בשעור הראשון עבד
ואח"כ לא זזו מטר ממני. ובסוף ביטלתי את החוג.
כיצד ניתן לגרום להן להרגיש יותר בטחון?
מדוע הן כה צמודות אלי?
אודה לתשובה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תאומות ביישניות בחברה - תגובה
סמדר ריינר03/07/2012שלום רחלי,
יכול להיות שהן צמודות אלייך כיוון שהם מרגישות גם חרדה שאת משדרת, אולי באופן לא מודע וסמוי. זה יכול בלוא לידי ביטוי בתוגובת דאגניות שלך, בצער שלך להיפרד מהן, בתגובות הגנתיות שלך כלפי דברים מסויימים או אפילו למידה ממך (האם גם את ביישנית? חברותית? האם את מזמינה חברים הבייתה? עבורך? עבורן?).
כמו כן צריך לזכור שביישנות היא גם בחלקה תכונה מולדת. לא כתבת האם הבנות הן תואמות זהות, לפעמים לביישנות יש גם בסיס גנטי.
יכול להיות שכדאי בהדרגתיות קודם כל להרגיל אותן לחברה מצומצמת יותר בתנאים בטוחים, למשל להזמין חברה או שתיים הבייתה, אחר כך לצאת לגינה ולאפשר להן לשחק עם ילדים נוספים וכו. וכן להישאר איתן בחוג חלק מהזמן ולהפחית את הזמן שבו את נמצאת בתוך החוג בהדרגה ולא לצאת מייד בהתחלה לכל הזמן (אם המדריך בחוג מאפשר כמובן).* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה
רחלי04/07/2012תודה סמדר.
כן גם אני ביישנית. ויכול מאוד להיות שהן קולטות ממני חלק מאי הנוחות שיש לי
בארועים מסויימים.
בגינה לרב הן משחקות ביחד ולא עם ילדים אחרים גם כשמנסים להתחבר אליהן
הן נשארות ביחד ולא מנסות לתקשר איתם.
(הן לא זהות.אבל דומות מאוד)
אני מסתכלת מן הצד ובאה לעזרתן למשל כשילדים גדולים יותר שעומדים בדרכם או מעירים הערות מעליבות...
דווקא החוג שלקחתי אותן אתמול היה תפור בשבילן. מסגרת מצומצמת, ילדות בנות גילן
האם כדאי לדבר איתן על זה ולנסות שוב???
מודה לך* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה - תגובה
סמדר ריינר04/07/2012שלום רחלי,
כדאי לנסות שוב, אבל הדיבור עצמו לא יועיל לבד, אלא אם תנסי כמו שהצעתי לך כניסה הדרגתית לחוג.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
.jpg)
האם אתם חולי ניקיון?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)