פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• ביטחון עצמי נמוך
    מירית נחמיאס
    01/02/2009

לילדי בן 4, לטענת צוות הגן ביטחון עצמי נמוך. הוא משחק רק עם הבנות השקטות, לא מתחבר עם הבנים, לא יוזם שיחות ומשחקים, לא משתתף וכשפונים אליו עונה בקול נמוך, דבוק בגננת ובסייעת- זו התנהגות הפוכה לגמרי מההתנהגותו בנוכחתנו - הוריו.לידינו הוא בעל עודף ביטחון עצמי, עומד על שלו, מתווכח עם ילדים על מקומו. עם זאת הוא קשור אלינו מאוד ולא הסכים מעולם להשאר במקום שאני או אביו אינם הנמצאים(אפילו אצל הסבתות). במקביל הגננת הציעה שנפנה עימו למרפאת ריפוי בעיסוק לשיפור המוטוריקה העדינה שלו. בבית הוא עובד יפה על מוטוריקה עדינה. שאלותי הן: האם יש קשר בין שני הדברים - אולי הוא לא מבצע בגן מטלות הקשורות במוטוריקה משום שהוא חסר ביטחון, וכיצד אנו יכולים לגרום לכך שיהיה לו בגן ביטחון כמו שיש לו בנוכחותינו. תודה רבה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    ביטחון עצמי נמוך

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ביטחון עצמי נמוך

ד''ר שירי שדה שרביט
    02/02/2009

מירית שלום,
    את מתארת התנהגויות של חרדה חברתית מסוימת, והבדל משמעותי בהתנהגות הילד כשאתם נוכחים וכשאינכם בסביבה. הקשר בין התנהגויות אלו לבין הקשיים במוטוריקה העדינה הוא מזערי, אם קיים.
    במקביל לפנייה לריפוי בעיסוק - אשר יכולה מצידה לטעון את הילד בביטחון ובתחושת מסוגלות גבוהה יותר, אני מציעה להתייעץ עם פסיכולוג המתמחה בילדים כיצד לסייע לילד ולהקל עליו את ההתמודדות עם הסביבה. אפשר גם לעודד את הילד באופן הדרגתי להתנסות בהתנהגויות שונות בקבוצת הילדים, למשל שהגננת תטיל עליו תפקיד מסוים שידרוש אינטראקציה חברתית מסוימת (כמו להיות אחראי על חלוקת חומרי יצירה בזמן הפעילות המשותפת). כמו כן, אם תזמינו הביתה חבר מהגן, הילד יוכל להתנסות במשחק ובשיחה חופשית עם החבר בנוכחות המגינה שלכם, והדבר עשוי להשפיע על התנהגותו בגן.
    בהצלחה,
    שירי

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד שאלה חשובה
    ורד
    01/02/2009

בהמשך לשאלה הקודמת ששאלתי ( על ילד בן 12 ). הוא ילד מאוד חמוד, רגיש, דואג לכולם, אהוב בחברה, אוהב חברים. בבית ספר הכל בסדר. הולך להמון חוגים , מצליח. אני לא רואה אצלו שום בעיה. הבעיה שבזמן האחרון (שנה אחרונה) הוא כל הזמן מדבר מגעיל, גס רוח. יכול סתם לקלל את אחותו. איתי גם מדבר מגעיל. למרות שאחר-כך תמיד מבקש סליחה, אומר שהוא אוהב אותי וכו.... אם אני אומרת לו "לא על משהו שהוא רוצה הוא משתגע. ומאוד מתריד אותי שהוא המון מקלל :" האחות המסריחה, המגעילה, פרה,שמנה וכו............". לי הוא יכול חופשי להגיד:"שקרנית", למרות שאף פעם לא שיקרתי לו בחיים. מה עושים עם זה. אני כואסת וממשיכה, אני ממש לא יודעת איך אפשר לתקן את זה. מה אפשר לעשות עם זה? מאוד קשה לי עם זה.

לקביעת תור
    סגירה
    עוד שאלה חשובה

הוספת תגובה

• התייחסות

ד''ר שירי שדה שרביט
    02/02/2009

ורד שלום,
    לא ברור לי לאיזו שאלה קודמת את מכוונת. בכל אופן, עניינית לשאלתך הנוכחית - חשוב להציב גבולות לילד ולנקוט בסנקציות בתגובה לקללות כלפייך וכלפי אחותו. לדוגמא, ברגע שמקלל, להגיב בעונש מסוים שרלבנטי לסיטואציה של הקללה. במקביל, חשוב לחזק ולשבח התנהגויות חיוביות.
    במידה והילד ממשיך להתחצף ולקלל, אלו התנהגויות לא תקינות, ומומלץ להתייעץ עם פסיכולוגית המתמחה בילדים שתוכל לעזור לכם באופן ספציפי יותר למשפחה.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה קטנה פיזית
    ליאת
    01/02/2009

בתי תהיה בת שנתיים ועשרה חודשים בספטמבר 2009. קיבלנו לפני כמה ימים פניה להגיע לרשום אותה לגן מועצה. הגעתי עם בתי למועצה(מכיון שהיתה חולה) אך בהגיעי לרישום רכזת הגנים אמרה כי היא לא מבטיחה שיהיה לה מקום בגן משום שהיא נראית קטנה ועדיין לא גמולה (למרות שאני מתכננת את הגמילה לקיץ והיא מראה סימנים לבשלות). בעקרון היא ילדה עם בטחון גבוה ומדברת שוטף בהתאם לגיל 3+ עם הגיית כל הצלילים בצורה מושלמת וגם חברותית מאוד. אני מבקשת ייעוץ, מה לעשות? כיצד לדבר על ליבה? והאם היא חייבת לרשום את הילדה לגן?

לקביעת תור
    סגירה
    ילדה קטנה פיזית

הוספת תגובה

• ילדה קטנה פיזית

ד''ר שירי שדה שרביט
    02/02/2009

ליאת שלום,
    איני מכירה את בתך או את כללי הרישום במועצה בה את מתגוררת, ולכן אוכל להציע עצה כללית: אם את מתרשמת שבתך מתאימה לגן אליו את מעוניינת לרשום אותה, כדאי שתבקשי מהגננת הנוכחית לכתוב מכתב המתאר את כוחותיה ומסוגלויותיה של הילדה, ואת חוות דעת הגננת לגבי התאמתה לגן המועצה.
    במקביל, כדאי שתבדקי מה יהיה גיל הילדים בגן המועצה, ובאיזו מידה בתך אכן תהיה צעירה מהילדים בגן. פער גדול מדי בינה לבין הילדים האחרים אינו רצוי.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן 12
    ורד
    01/02/2009

שלום, יש לי ילד בן 12. וילדה בת 7 . אנחנו הורים גרושים ואני כבר יותר משנתיים גרה עם בן זוג. החלטנו לנסוע לקפריסין להתחתן. אמרתי את זה לילד והוא בהתחלה מאוד נבהל. ממש עיניים שלו התמלאו בדמאות והוא אמר שאם אני אעשה את זה , הוא לא ימשיך לחיות איתי. באותו יום הסברנו לו, שזה פורמלי לגמרי, שזה בשביל יהיה רשום בתעודת זהות , שזה בשביל ביטוח של אוטו וכו..... עשה רושם שהוא הבין. והוא אמר שהוא מסכים. היום שוב פעם העלתי את הנושא ( בגלל שאנחנו רוצים לנסוע בשבוע הקרוב) והוא אמר שוב :"לא,". לכל השאלות למה , התשובה :"כי לא בא לי". "אם תעשי את זה אני לא אגור איתך". אמרתי לו שהוא לא יכול לחסום ככה ולהחליט ככה על החיים שלי ( כי סתם לא בא לו). אם יש לו סיבה הוא צריך להסביר, אני מוכנה להתחשב בכל דבר, אבל אני צריכה להבין במה אני מתחשבת. אני חייבת להגדיש שיחסים שלו עם בן זוגי ממש בסדר. ובפעם הראשונה שדיברנו הוא אמר שזה ממש לא קשור עליו. שנמשיך לחיות ככה , אבל לא נתחתן. חשבתי שהוא מפחד ומקשר חתונה לתינוק, הסברתי לו שזה ממש לא קשור , ושלא יהיה תינוק , אבל גם זה לא הספיק. מה אפשר לעשות? איך אפשר להסביר לו? האם צריך להתחשב במה שבא לו או לא בא לו? תודה רבה ורד

לקביעת תור
    סגירה
    ילד בן 12

הוספת תגובה

• תגובת הילד לשינויים משפחתיים

ד''ר שירי שדה שרביט
    02/02/2009

ורד שלום,
    תגובת הבהלה של בנך נראית לי מאוד טבעית. הילד כנראה מספיק חכם ורגיש להבין, שאנשים לא נישאים רק לצורך הביטוח של האוטו. העובדה שאת נישאת לבן זוגך, סותמת את הגולל על האפשרות שאת ואביו תחזרו אי פעם להיות זוג, וזו הכרה קשה לילד. כל שלב של התרחקות ההורים זה מזו, הוא שלב קשה לילדים. אני מתארת לעצמי שהנישואין מעוררים גם בך רגשות ומחשבות מגוונים, ואך טבעי שגם הילד יעבור זאת.
    אני חושבת שכדאי להקל על הילד בהסתגלות, בהצגה הדרגתית של הדברים. כדאי לשוחח עמו ועם אחותו יחד, ולומר שאת ובן זוגך מעוניינים להתחתן, לדבר על המשמעויות של הדבר ועל כך שאביהם נותר אביהם, לשוחח על האפשרות שתקימו משפחה וכדומה. כלומר, על כל הדברים שעשויים לרוץ לילדים בראש, כמובן תוך סינון של התכנים לרמה שמתאימה לילדים. איני יודעת מהי איכות הקשר שלך עם גרושך, אולם חשוב ככל שניתן לעדכן אותו. ייתכן גם שהילד חש צורך להגן על הנוכחות האפשרית של אבא ועל הטריטוריה שלו, ולכן מתנגד לחתונה.
    כדאי להכין את שני הילדים באופן הדרגתי לנישואין, ולהודיע להם מספיק זמן מראש לפני הנסיעה לקפריסין, בהתראה לא קצרה.
    בהצלחה ,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה על התשובה, עוד שאלה קטנה...

מירי
    03/02/2009

כמה זמן מראש אני צריכה להודיע להם? כמה צריך לדבר איתם על זה?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

ד''ר שירי שדה שרביט
    03/02/2009

לגבי ההודעה - כדאי להודיע לילדים כמה שיותר זמן. לציין את התאריך המדויק, ולפרט מי ישהה עמם כשתהיו בקפריסין. רצוי להסביר לילדים את כל הפרטים סביב החתונה - מדוע דווקא בקפריסין, האם תציינו את האירוע גם בארץ, מה המשמעות החוקית עבורם, מה יהיה הקשר שלהם עם משפחתו של בעלך החדש (במידה ויש לו ילדים - מה משמעות החתונה עבור הקשר שלך עם ילדיו), וכדומה. ילדייך הם גדולים מספיק על מנת להיות שותפים בתהליך - הם אינם אמורים להיות חלק מקבלת ההחלטות, אך הם שני האנשים שיושפעו הכי הרבה מהחתונה, יחד עמכם. חשוב שתהיי פתוחה לשמוע את התחושות והמחשבות של הילדים, גם אם הן לא ינעמו לך, שכן מה שלא ידובר מפורשות ימשיך להטריד אותם.
    כדאי לשאול את הילדים האם הם ירצו להיות חלק מהתהליך - למשל לראות באינטרנט אם ניתן את בית העירייה בו תתחתנו, או שתצלמו את החתונה בסלולרי ותשלחו להם סמוך להתרחשות, וכדומה. ייתכן שהילדים ירצו להרגיש משמעותיים בתחומים שבעינייך הם זניחים, כמו לעזור לך לבחור את הבגד בו תתחתני וכדומה. הדבר החשוב הוא לאפשר להם להתבטא ולשאול, ולהיות מעורבים ככל שניתן בהתאם לגילם.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה

מירי
    04/02/2009

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התייעצות בבקשה
    טלי
    01/02/2009

שלום רב, רציתי להתייעץ לגבי בני בן ה-3. ילד מאד חכם , קולט מהר, ילד מלא שמחת חיים, מאד אוהב ורגיש. העניין הוא שהוא יכול לשחק עם חברים ובן רגע להתחיל לריב איתם. הוא יכול לדחוף, לחבק חיבוק דב חזק, ללטף חזק או ממש להרביץ או למשוך את היד של החבר וכו'. עד עכשיו חשבנו שהבעיה היא הצבת גבולות (כך לפחות טענו בגן) ושם הגננת מציבה גבולות נוקשים כשצריך והיא אמרה שיש שיפור אדיר בהתנהגות שלו בגן. כשהוא איתי או עם בעלי משום מה הוא יכול להתנהג מקסים ופתאום להרביץ לילדים גם שהוא לא מכיר או גדולים ממנו בלי שום סיבה. האם ההתנהגות נורמאלית לגילו? האם צריך חס וחלילה לחשוב עם כוונים נוספים? עלי לציין שהוא יכול לשבת מרוכז הרבה מאד זמן כשמשהו מעניין אותו ולהעסיק את עצמו. הוא מאד אוהב וחם אך גם מאד רגיש ונעלב מהר. ברצוני לדעת רק אם זו התנהגות תקינה לגיל 3 (ההתפרצויות על הילדים האחרים בלי שום סיבה) תודה וערב טוב,

לקביעת תור
    סגירה
    התייעצות בבקשה

הוספת תגובה

• רציתי עוד לציין

טלי
    02/02/2009

רציתי עוד לציין שנולדה לו אחות לפני חודשיים וחצי אך ההרבצות היו גם לפני כן ובינתיים טפו טפו טפו הוא מראה סימני אהבה מאד גדולים אליה. ועוד דבר שנדמה לי שהוא בהשפעת ילדים אחרים מהגן (מכיוון שאחרי הגן כשהם נשארים עוד לשחק ביחד בחצר אני שומעת את החברים שלו מדברים באותו סגנון) הוא כל הזמן מדבר "בואו נילחם בהם... בואו נגרש אותם... בואו ננצח אותם..." על ילדים אחרים. מחכה לתשובה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התנהגות בכיינית- אצל ילד בן כמעט 5
    שירן
    01/02/2009

שלום לכולם, בני בן ה-5 נוהג בדרך קבע להגיב על כל דבר שנאמר לו בבכיינות או אפשר לומר יללנות. אם זה בגן כשהוא נעלב מהערה של חבר, או בבית כשחולקים על דעתו. בקיצור, כשלא מקובלת עליו החלטה מסוימת. הוא יכול בבית לבקש מעדן/סרט/שירותים/שתייה או כל דבר אחר וזה תמיד יצא מהפה בצורה ילדותית ומתבכיינת. העניין הוא שהוא בכלל לא ילד עקשן, ההתבכיינות הזו נעלמת אחרי דקה או שתיים, זה פשוט עניין של תגובה ראשונה- אין לי מושג איך להסביר זאת, בבוקר זה קורה בכל בוקר בעודינו מתארגנים כל פעולה שלו מלווה בבכיינות והקול רק מתגבר. מדובר בילד מאוד מאוד רגיש כלפי עצמו וכלפי החברה בכלל- תמיד משתף, מארח חברים מדהים, לא יודע להכות בחזרה, לא אלים, לא מתחצף.אך מה שבטוח זה שההתבכיינות לא נעימה לא לי ולא לבעלי וכמובן גם לא למשפחה המורחבת. כדאי לציין שיש לי בת קטנה ממנו בשנתיים, והמערכת יחסים בינהם נפלאה,מפרגנת ואוהבת, עם המון חיבוקים וזמן איכות אשמח לקבל טיפים או תגובות .... תודה

הוספת תגובה

• תשובה

ד''ר שירי שדה שרביט
    02/02/2009

שירלי שלום,
    ילדים נוטים להגיב בתגובות מגוונות כשהם נתקלים בתסכול. עם הגדילה, הם לומדים אלו תגובות הן יעילות ואלו התנהגויות לא מביאות את התוצאה הרצויה.
    אני משערת, שבנך למד שתגובות ה"בכיינות" כפי שאת קוראת להן, מפעילות את המבוגרים באיזושהיא צורה. איני חושבת שסוג ההתנהגות הזה מעיד עליו משהו מסויים, אלא שהוא יודע שההתנהגות הזו תפחית את התסכולים ותביא במהרה את מבוקשו. ייתכן שהוא חושש שאם יבקש בצורה אחרת, יש סיכוי שלא יקבל מה שחפץ בו, או שהוא נהנה מהרווח המשני - תשומת הלב שלכם ושל מבוגרים נוספים.
    הבעיה היא שהתנהגות כזו אינה יעילה לאורך זמן, ובטווח הרחוק היא עשויה יותר לעורר אנטגוניזם מהסביבה. לכן חשוב מאוד שתעזרו לבנכם להכחיד את סגנון הפנייה הזה, ותלמדו אותו דרכים טובות יותר להשיג את רצונו. בפעם הבאה שבנכם "יתבכיין", כדאי שתפנו אליו, תסבירו לו בפשטות שצורת פנייה כזו אינה מקובלת עליכם, ותציעו לו כיצד לבקש מכם את מה שרצה. בהמשך, כאשר ימשיך לפנות אליכם כך, אמרו לו שבכוונתכם להתעלם מבקשותיו, ועודדו אותו לפנות אליכם בצורה נאותה יותר. כאשר הוא פונה אליכם בדרך מתאימה, שבחו את הילד ותנו לו את מבוקשו. עודדו גם את הילד לקיים משא ומתן על נושאים שונים, במקום תגובה של היעלבות מיידית.
    בנוסף, חשוב שתבדקו עם עצמכם, באיזו מידה אתם פנויים לילד ומגיבים אליו במהרה, או שהוא ממשיך ו"מתבכיין" רק כשאינכם זמינים לבקשתו הראשונה.

בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אני מודה לך מאוד, לקחתי לתשומת ליבי

שירן
    03/02/2009

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה ממס' הרגלים דחוף
    אמא
    01/02/2009

הי יש לי ילד בן שנתיים וחודשיים. הוא מפונק מאוד וכמעט שאינו יודע גבולות. יש לו מס' הרגלים הקשורים בשינה שאני רוצה להפסיק בדחיפות. הוא מתעקש להירדם רק בעגלה עם בקבוק ובדרך כלל מסיים ומבקש עוד ועד שלא מקבל מסרב לישון. למרות שלפני שהולך לישון הוא אוכל כך שזה לא נובע מרעב. כמו כן הוא מתעורר הרבה פעמים בלילה ומבקש לעבור לישון בעגלה ורק שם הוא נרדם שוב וכל פעם שאני מנסה להעביר אותו חזרה למיטה הוא מתעורר ומבקש לחזור לעגלה. מיותר לציין כי בגילו העגלה היא ממש לא מקום שינה נוח ובריא הוא כולו מקופל בתוכה. בנוסף הוא גם אוכל באמצע הלילה סימילאק עד עכשיו ולפעמים אף מס' פעמים. עד כה כל פעם שביקש הכנתי לו ובשבוע האחרון גם באמצע הלילה הוא מסיים את הבקבוק הראשון באמצע הלילה ומבקש עוד. אני מעוניינת לגמול אותו מכל ההרגלים הללו ולנסות לגרום לו לישון במיטה וללא אוכל באמצע הלילה. האם עלי לגמול אותו מהכל בבת אחת? ואיך עלי בכלל לבצע כל גמילה? למען האמת הלילה התעקשתי איתו שאני לא מכינה בקבוק נוסף באמצע הלילה לאחר שאכל אחד ולקח לי שלוש שעות וחצי לגרום לו לישון שוב לאחר בכי מצידו. בהתחלה הייתי סבלנית מאוד אבל מרב עייפות נשברתי וצעקתי עליו ורק אז הלך לישון - אני בטוחה שלא כך צריך לנהל את הגמילה תודה רבה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    גמילה ממס' הרגלים דחוף

הוספת תגובה

• הרגלי שינה לבן שנתיים

ד''ר שירי שדה שרביט
    01/02/2009

לאמא שלום,
    ייתכן שלבנך יש רגישויות חושיות מוגברות או מופחתות (מצד אחד מתעורר הרבה בלילה ומתקשה להירדם, מצד שני נוח לו לישון מכורבל בעגלה), אולם גם אם קיים קושי בויסות חושי, חשוב מאוד שלילד יהיו הרגלי שינה תקינים. טוב מאוד שהתחלת בתהליך.
    לאחר 26 חודשים בהם הילד נהג להירדם בדרכים שונות, ללמד אותו לישון במיטתו לאורך כל הלילה, לא יהיה תהליך קל, אך בעיניי הוא הכרחי - לטובת הילד. כדאי שבמידה ואבי הילד מתגורר עמכם, הוא יהיה מעורב ככל שניתן בתהליך ויתחלק איתך בהתעוררות בלילה ובהרגעת הילד.
    כדאי שתתחילי לעת עתה במעבר למיטה משלו ותשאירי את הגמילה מהבקבוקים לשלב הבא. כדאי "ליידד" אותו עם המיטה, תוך-כדי שימוש בכל האמצעים העולים על דעתך - מצעים עם הדמות שהוא אוהב, כרית רכה, שמיכה נעימה, אור קטן במסדרון וכדומה. ואז ליצור טקס שינה עם הקראת סיפור ובמקרה הצורך - שכיבה לידו עד שיירדם. בתחילה הדבר יארך זמן, אולם הילד יתרגל לכך.
    אחכ לאחר תקופה מסוימת, אפשר להתחיל לדלל את הבקבוקים במים+סימילאק, ובהדרגה להעביר אותו למים ואז לגמול אותו לחלוטין. כדאי שבתקופה הזו, לא תגמלי אותו מחיתולים בלילה.
    לפנייך תהליך לא קל, וחשוב שתתאזרי בסבלנות ותיעזרי בתמיכה של דמויות משמעותיות נוספות.
    בהצלחה!!
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינוי בהתנהגות
    אורית
    01/02/2009

שלום לכולם, יש לי ילד בן 4 כרגע הוא נמצא בגן טרום חובה (זאת אומרת שלא שיניתי לו את הגן, הוא רגיל לגננת ולילדי הגן) כאשר הילד למד לומר משפטים שלמים הוא גימגם בדיבור, התברר לנו כי יש לו אוצר מילים גדול מידי ולכן הוא מגמגם, לפני כחצי שנה בערך הוא הפסיק לגמגם. לאחרונה כאשר אני לוקחת אותו לימי הולדת של חבריו הוא לא מוכן להיכנס ליום ההולדת ובנוסף הוא התחיל שוב לגמגם, ניסיתי לברר איתו ועם העננת אם ישנה בעיה אם מישהו מציק לו או שהוא עובר איזה שהוא משבר אך נענתי בתשובות שליליות. מה עלי לעשות? למי לפנות? אני לא יודעת מה עובר על הילד ואיך אני יכולה לעזור לו?

לקביעת תור
    סגירה
    שינוי בהתנהגות

הוספת תגובה

• שינוי בהתנהגות

ד''ר שירי שדה שרביט
    02/02/2009

אורית שלום רב,
    גמגום הוא תופעה שמתרחשת אצל ילדים בסביבות הגילאים 2-4. לא תמיד ניתן למצוא את הסיבה, ולרוב אין לכך השפעה לטווח ארוך. אני מבינה גם שמפידבקים מהגננת וממנו, לא עולה בעיה שמטרידה אותו. לכן לא ברור גם אם הגמגום הוא תוצאה של חרדה חברתית כלשהיא (אני משערת, לפי הנתונים שמסרת - שלא).
    יחד עם זאת, אם זה היה בני - הייתי הולכת לבדיקה התפתחותית, רק על מנת לשלול קשיים שפתיים. אני בטוחה למדי שלא יימצא קושי אובייקטיבי, ושהגמגום יוסבר כתהליך טבעי של ילדים, אולם אישית הייתי עושה זאת כדי להיות יותר שקטה, וזו המלצתי לך, כפסיכולוגית וכאמא.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד חברותי מאוד
    עמי
    01/02/2009

יש לי ילד מקסים בן 4 וארבעה חודשים . ילד נורמלי עם בעיית התפתחות שפתית . העניין הוא שהוא רואה אנשים שהוא מכיר והוא תמיד רוצה לבוא איתם , והוא לא מפסיק לומר זאת ומבקש כל הזמן לבוא אליהם . לפעמים לא נעים לי לשמוע אותו כשהוא אומר ומבקש מעל עשרים פעמיים שהוא רוצה ללכת לאמא של חבר מסויים. כל אורח שהולך הוא בוכה ורוצה ללכת איתו . אני מרגישה זה הפך להיות אובססיבי עם עניין זה , אפילו פעם אחת כשבאתי לאסוף אותו מהגן הוא ישר רץ לאמא אחרת ובקש ללכת איתה . היחסים במשפחה מאוד טובים ואני מודאגת ולא יודעת איך ללמד אותו אחרת . כיצד אוכל ללמד אותו את דחיית הסיפוקים בנושא זה ? האם האובסיסביות מעידה על משהו ? אשמח לקבל מידע על העניין . תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    ילד חברותי מאוד

הוספת תגובה

• התנהגות אובססיבית

עמי
    02/02/2009

היייתי שמחה לקבל תגובה בעניין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התחלה של תהליך פירוד
    יפעת
    01/02/2009

שלום רב, אני ובעלי בתחילת ו נשל הליך פירוד,הפירוד נעשה לא על רקע של מריבות וחיכוכים והמצב בבית מצוין.גם הפירדה כרגע היא בבחינה של מצב ועדיין לא סופית יש לנו תאומות בנות 5 שכרגע לרא חשות בכלום והשאלות שלי הן: 1. האם לערב אותן כבר בשלב הזה? 2. אם לספר להן ,אז איך לספר להן 3. האם פירוד יכול להשאיר בהן צלקת לאורך שנים 4. האם כדאי לי להתייעץ עם פסיכולוג ילדים בכל התהליך כדי למזער את הנזק 5. כמו שאמרתי בבית המצב נסבל אז האם כדאי לחכות עוד כמה שנים כדי שהבנות יגדלו ואז יהיה להן קל יותר או קשה יותר? יש לי הרבה שאלות היות ואני רוצה לעשות הכל על הצעד הטוב ביותר תודה מראש על תשובה מהירה

לקביעת תור
    סגירה
    התחלה של תהליך פירוד

הוספת תגובה

• התחלה של תהליך פירוד

ד''ר שירי שדה שרביט
    01/02/2009

יפעת שלום,
    זה משמעותי וחשוב מאוד עבור ילדותייך, שאת פנויה לבדוק את טובתן, גם כשאת שרויה בתהליך אישי לא קל ומורכב מאוד.
    עירוב הילדות בתהליכים ביניכם תלוי בשאלה האם שני ההורים ממשיכים לגור יחד בבית לעת עתה, או שאחד מכם עוזב, אפילו זמנית. במידה ומישהו עוזב, חשוב שתקבעו הסדרי ראייה קבועים (גם אם זמניים) ואז חשוב לדבר עם הילדות ולהסביר להן מה קורה.
    אני ממליצה מאוד להתייעץ עם פסיכולוג כחלק מהתהליך, אפשר בנפרד או ביחד, על-מנת להבין את סיבות הפרידה ולמזער את ההשפעה על הילדות. בכל מקרה, אחד המשתנים החשובים ביותר המשפיעים על ההתסגלות של בנותיכן, הוא התיאום ההורי והיחסים התקינים בין שניכם, וייעוץ יוכל לסייע גם בכך.
    בהצלחה!
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד שעלה לכתה א' טרם זמנו
    ליאת
    01/02/2009

אני אם לילד בן 6 יליד דצמבר שהועלה לכתה א' (בניגוד להמלצת הגננת) כיוון שבזמנו נראה היה לי שהיות שפיזית הוא גדול, מבחינה קוגניטיבית הוא מחונן והוא מאוד תקשורתי - הוא יצליח להתמודד בכתה א'. היום ברמה הלימודית (כולל ברמת האחריות הלימודית) הוא מתפקד ברמה גבוהה ביותר. אולם, ברמה החברתית ממש קשה לו, הוא ממש חרד מחלק מהילדים הבוגרים יותר בכתה ואינו מצליח ליצור קשרים עם הילדים הפחות בוגרים. הוא תוקפני ועצבני בשעות אחר הצהריים, איני מצליחה לקבוע מפגשים עם ילדים מהכתה.....הוא דבוק למחשב או לאחיו הגדולים... שאלותי כמובן שאם אפשר היה להחזיר את הגלגל לאחור הייתי משאירה אותו בגן. אולם עכשיו מה ניתן לעשות ??? תודה שרית

לקביעת תור
    סגירה
    ילד שעלה לכתה א' טרם זמנו

הוספת תגובה

• המשך

ליאת
    01/02/2009

התלבטות נוספת כרגע הוא נמצא בצהרון עד 4 (נציין שזה הצהרון השני שהוא הולך אליו השנה לאחר שסרב ללכת לצהרון אחר).....וגם שם יש לו בעיות חברתיות לדעתי צריך להוציא אותו מהצהרון כי יש לו מספיק התמודדויות לדעת בעלי הוא צריך להמשיך ללכת לצהרון כיוון שהוא מגלה דפוס של המנעות ממפגשים חברתיים ולכן הוצאה מהצהרון תעודד דפוס זה. מה דעתכם תודה שרית

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הסתגלות לביה"ס

ד''ר שירי שדה שרביט
    02/02/2009

שרית שלום,
    אנחנו נמצאים כעת כבר בתוך שנת הלימודים, ולפיכך נראה לי שהחזרה לגן אינה פתרון ריאלי והיא אינה לטובת הילד. אולם ההסתגלות לכיתה א' היא משמעותית מאוד ותהליך טוב יוצר בסיס טוב להמשך 12 שנות הלימוד.
    לכן, חשוב ביותר שאת ואבי הילד תתגייסו יחד לתהליך ההשתלבות וההסתגלות של הילד. לצורך כך יש לערב באופן מלא את הצוות החינוכי והטיפולי בבית הספר ולהתייעץ עמם - המחנכת, היועצת ופסיכולוגית בית הספר. בנוסף, רצוי ביותר שתיעזרו בהדרכה אצל פסיכולוגית המתמחה בילדים כיצד לסייע לילד להסתגל. העובדה שאת מציינת, כי עיקר הקשיים נמצאים בתחום החברתי, היא כבר התחלה טובה, כי תדעו טוב יותר לאן להתכוונן, והבעיה היא פחות רב-מימדית. בהתאם להבנת הבעיה, ניתן יהיה גם לעזור לכם בהחלטה לגבי הצהרון. ייתכן שיש קושי חברתי מסוים שעומד בבסיס הקשיים בביהס ובצהרון, וחשוב להבינו בטרם מחליטים לפעול .
    רצוי מאוד לא לבזבז זמן, לטובת הילד.
    בהצלחה!!!
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התנהגות
    נטע
    31/01/2009

שלום רב. בני בן ארבע וחצי. נמצא במסגרת של גן טרום חובה. ילד פיקח,חכם,בעל אוצר מילים גבוה. משופע בחברים,וכן בשיחה עם הגננת לטענתה "רואים שהילד מושקע"... לדבריה, משתף פעולה בגן, יוזם, אהוד על הילדים, וממושמע. החל מהרגע שבני חוזר הביתה...הוא חסר מעש,משועמם "ולא מוצא את עצמו"... אנחנו משוחחים,אני מציעה לו לשחק בשפע ממשחקיו, והוא כלל לא מעוניין. מקס' גוזר מעט,וצובע (כשתי דק' בערך). בעיקר אוהב לטפס על הספות,ולרוץ בבית מחדר לחדר. טלויזיה הוא אוהב מאד..אך אני מגבילה אותו בשעת הצהריים לשתי תכניות. הוא ילד שאוהב להקשיב, בעיקר לסיפורים. גם אם הוא נשאל בשאלות במהלך הסיפור, הוא עונה לעניין. כך שלא נראה לי שמדובר בבעיה בריכוז. שאלתי היא...כיצד אני מעניינת אותו במשחקים? מדוע הוא לא מוכן לעשות פשוט כלום?? הילד לא אוהב לצאת מהבית. כשיוצאים לחבר..אסור לשאול אותו, פשוט אומרים לו. ובכלל הוא מעדיף שיבואו אליו. בעיקר הוא אוהב משחקי כדור..מגרש, ופעילות גופנית מחוץ לבית. יש לציין כי נולד לו אח לפני כ-7 חוד'. הוא אוהב לשחק איתו מאד או עם הכלבה. מעבר לזה,כלום. מטריד אותי העניין שהילד חסר מעש. האם לאפשר לו להמשיך כך? האם התנהגות זו תקינה? ומדוע "צריך" לדרבן אותו לשחק כל הזמן (וזה בעיקר איתנו, ההורים). אחרת הוא ימשיך לטפס על הספות. אציין גם שבעבר אהב פאזלים מאד,הרכבות, משחקי קופסה.. ועכשיו איבד עניין כמעט לגמרי. אודה לכם על תשובתכם..

לקביעת תור
    סגירה
    התנהגות

הוספת תגובה

• התנהגות

ד''ר שירי שדה שרביט
    01/02/2009

נטע שלום,
    ההתנהגות של בנך נשמעת לי תקינה לחלוטין לגילו.
    אחרי המנוחה בצהריים בגן, גם אם הם אינם ישנים, ילדים רבים זקוקים להוצאת מרץ נוספת אחה"צ - במשחק בגינה במתקנים ובכדור. נראה לי שבנך יהנה מאוד משהות בחוץ, שם יוכל להשתולל בלי לעבור על חוקי הבית (כמו לא לטפס על הספות).
    דברייך מרמזים על כך שחשוב לך להעסיק את בנך בפעילויות שערך לימודי בצידן. זהו דבר שחשוב לכולנו כהורים, אולם נראה לי שנקלעת עם הילד למעגל שלילי, בו הוא מעוניין בפעילויות אחרות, את לוחצת עליו יותר לשתף פעולה עם רעיונותייך, ואז הוא עוד יותר מתנגד לפעילויות ה"חינוכיות". ילדים בגן חובה רוכשים מספיק מידע וכישורים בגן, ואפשר לבלות את שעות הפנאי שלכם בפעילויות יותר מהנות ופתוחות. כדאי לעודד אותו לצאת מהבית, למשל ללכת אחרי הגן לגינה, פארק או משחקייה ולפגוש שם חבר. ייתכן שלאחר שהוציא אנרגיה בריצות ובמשחקים, הוא יהיה מעוניין יותר לשחק במשחקים. כמו כן, רצוי שתחשבי מהם הידע/כישורים עליהם את רוצה לעבוד, ולבדוק באיזו מידה ניתן לעבוד עליהם גם בפעילויות לא פורמליות, כמו בהליכה משותפת לסופר, בישול וכביסה יחד וכדומה.
    בהצלחה!
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התייעצות...
    אודליה
    31/01/2009

שלום וערב טוב יש לנו כמה שאלות... נשמח אם תייעצו לנו אנחנו תושבי הדרום ובתקופת מבצע "עופרת יצוקה" בננו בן השנתיים ו 3 חודשים שהה עמי אצל אמא שלי מכיון שבעלי הוקפץ לצו 8. אנחו תושבי ב"ש והאזעקה הראשונה "תפסה" אותי לא מוכנה.. הינו לבד בבית אני והילד, בעלי היה בארוע מחוץ לעיר. ונלחצתי נורא מאותו היום ועד ליציאת צה"ל מעזה שהינו אצל אימי. מאז שחזרנו הבייתה- ואנו לא בטוחים שיש קשר בין הדברים, הילד עקשן ובכל פעם שלא מוצא חן בעיניו משהו אנחנו נתקלים בצעקות , בכי , אפילו מכה , וקשה מאוד להרגיעו! מדובר בילד פעלתן מקסים ונינוח לכל הדעות , חוץ מהמקרים האלו , למשל כשאנו רוצים להחליף חיתול עם יציאה הוא כועס ומבקש להחזיר את החיתול בחזרה בצעקות צרחות וכו.. ניסינו להגיד לו שזה לא נעים לנו שהוא מתנהג ככה אבל ה לא עוזר.אני אפילו איבדתי שליטה והרמתי את הקול... קשה לא מאוד לצאת מהאמבטיה , הוא לא מכון להתלבש.. וכל מיני קטעים מרדניים כאלה שנראה כאילו הקדימו את גילו... בנוסף הוא מתעורר בבכי לעיתים באמצע הלילה וקשה להרגיע אותו. המצב מאוד מוזר לנו , אנו לא רגילים להתנהגות כזו. באמת שמדובר בילד מקסים ,נעים , איש קטן! אנחנו לא מצליחים להבין מה קרה? אולי תוכלו לייעץ לנו? תודה

לקביעת תור
    סגירה
    התייעצות...

הוספת תגובה

• התייעצות

ד''ר שירי שדה שרביט
    01/02/2009

אודליה שלום,
    נראה שיש שני תהליכים שמשפיעים שניהם על הילד. ראשית, בנכם נמצא בגיל שנתיים, בו מבחינה התפתחותית כל הילדים בודקים את מידת השפעתם על העולם, ונאבקים לקבוע את סדר היום המשפחתי בעצמם. המרדנות היא שלב התפתחותי, והיא משמעותית מאוד עבור הפעוט שרוצה לחוש תחושת שליטה בעולמו, ולא להיות מוכוון רק על-ידי המבוגרים. הורים רבים מופתעים מההיפוך בילד שהיה נוח ו"זורם", ופתאום מתנגד וכועס. זהו חלק טבעי מההתפתחות והגדילה - אי שיתוף פעולה עם החלפת החיתול, התנגדות להתלבש, חוסר רצון לצאת מהאמבטיה וכדומה. תוכלו להסתכל בשאלות קודמות בפורום בנושא זה, על מנת להתרשם מכך שמה שאתם עוברים עם בנכם הוא מנת חלקם של הורים רבים מאוד.
    אולם יחד עם זאת, אין ספק כי ההפצצות ושינוי מקום המגורים באופן זמני השפיעו הן על הילד והן עליכם. אך אין סיבה שמה שאירע יישאר חרוט אצל הילד וישפיע על התנהגותו לאורך זמן.
    עם שני התהליכים שתיארתי רצוי להתמודד באותה הדרך: לשדר לילד שאתם בטוחים במעשיכם ובבחירותיכם עבורו (למשל, אם צריך להחליף חיתול - אז אין ברירה), ולאפשר לו יכולת השפעה ובחירה הולכת וגדלה. כשהילד בהתקף זעם, חשוב מאוד להגיב אליו עניינית, אפשר לשלוח אותו לחדר ל"פסק זמן" להירגע לשתי דקות, ולהחזיר אותו לפעילות רגילה אחכ. שיתוף הפעולה בין שניכם והתיאום ההורי הם משמעותיים מאוד, ומשדרים לילד שיש הורים ששומרים עליו. במרד יש תקופת שיא שלאחריה יש רגיעה יחסית, ולכן חשוב שתהיו סבלניים ועניניים.
    בהצלחה, וחזרה מהירה לשגרה עבורכם,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מה להסביר לילדה בת 6 וחצי
    מלכה
    31/01/2009

בתי בת השש וחצי רואה במחשב סרטים שאנחנו מורידים באימיול. לתדהמתי הרבה, אחד מהסרטים שהורדתי היה סרט כחול, בהסוואה של שם אחר לגמרי. בתי קראה לי למחשב ואמרה לי שיש סרט עם אשה ערומה. מיד רצתי למחשב, סגרתי אותו מיד. שאלתי אותה מה היא ראתה, היא ענתה: "אשה ערומה ואיש עם בולבול שהדביק לה לטוסיק". הייתי מזועזעת. מה אני אומרת לילדה??? מה דבר כזה יכול לגרום לה? איך אפשר בכלל להסביר לילדה בת 6 וחצי. מחכה לתשובה מהירה. מלכה

לקביעת תור
    סגירה
    מה להסביר לילדה בת 6 וחצי

הוספת תגובה

• מה להסביר לילדה בת 6 וחצי

ד''ר שירי שדה שרביט
    01/02/2009

אכן אירוע לא נעים. במידה ומדובר במקרה חד-פעמי, אזי אין סיבה שבתך תהיה מוטרדת יתר על המידה מהאירוע ושהוא ישפיע עליה במידה ניכרת. ילדים בגיל של בתך חשים מבוכה ואי נוחות בתגובה למחוות אינטימיות (כמו נשיקה בין גבר לאישה בטלוויזיה), לא כל שכן חשיפה למין. לפיכך סביר להניח שבתך לא תמשיך לעסוק בנושא, ואולי רק תשאל בפעמים הקרובות לגבי הסרט, לפני שהיא מתחילה לצפות בו, כדי לוודא שזהו הסרט המתאים.
    במידה ובתך אינה מעלה מיוזמתה את האירוע, מומלץ להימנע מלשוחח עליו. במידה והיא מזכירה את המקרה, תוכלי לומר לה שהיה שם בטעות סרט שאינו לילדים, ושהוא הגיע למחשב בטעות ואינו שייך לכם.
    חשוב מאוד לוודא שילדים לא נחשפים לתכנים מיניים, וזוהי אחריות ההורים לעשות זאת. כדאי לבדוק ליתר ביטחון את הסרטים שלה, לפני שהיא צופה בהם, וכן לחשוב באיזו מידה ניתן להגביל את נגישותה למחשב, כשאינכם באיזור.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחד
    אפרת
    31/01/2009

שלום,אני אם חד הורית לילדה בת שבע וחצי שנימצאת בקשר רציףוטוב עם אביה,ילדה מוצלחת ,חברותית,שמחה,ונבונה מאוד.בשנה האחרונה החלו להופיע פחדים אצל הילדה מחושך והישארות לבד,אל בחודשים האחרונים הפחד נעשה חזק במיוחד כאשר אפילו ללכת לשירותים לבד היא לא מוכנה,לכל מקום היא מבקשת שאלווה אותה ולא מוכנה אפילו להיות בחדרה לבד.בשאר התחומים התיפקוד מצויין ילדה מצטיינת בלימודים אהובה עי חבריה ובסך הכל ילדה מאושרת.רציתי לדעת מה ניתן לעשות? ממה זה נובע?,והאם זה אופיני בגיל הזה? אשמח לקבל תשובה כי המצב כבר נעשה בילתי ניסבל....המאמ המודאגת.

לקביעת תור
    סגירה
    פחד

הוספת תגובה

• פחדים

זהורית אסולין שמחון
    31/01/2009

זהו פחד שאינו אופייני לגיל זה בטח אם לא היה קודם לכן. האם ארע משהו בחייה איזשהו שינוי (נישואים שלך או של האב, כניסה של מישהו חדש לחיי המשפחה, אובדן של מישהו קרוב או בע"ח, מחלה, ) לעיתים הפחד הוא דרך לבטא רגשות לגבי ארועים אחרים שהילד בד"כ מתבייש לבטא במילים מול ההורה, ואז הרגש נשאר בתוכו והוא מתעצם.
    נסי לחשוב על שינויים שחוותה סמוך להתעוררות החרדות הללו

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך פחד..

אפרת
    31/01/2009

היי,ותודה שהשבת לני ,את כל כך צודקת אביה של הילדה התחתן לפני 4 חודשים ומצפה לתינוקת בקרוב הילדה מודעת לכך ואפילו בכמה הזדמנויות דיברה נורא בקושי על כך שלא רצתה שיתחתן ושהיא שונאת אותו ואת אישתו ,לא קישרתי בין שני הדברים...איך בכל זאת אפשר לעזור לילדה עם פחדיה זה מצב לא בריא לה ומקשה עליה בתיפקוד היומיומי?אודה אם תשיבי לי...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה