פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• הפרעות התנהגות לילד בגיל 8
    ליאור
    04/02/2009

שלום יש לי ילד בגיל 8 בכיתה ב , בשנה האחרונה יש לו בעיות התנהגות בבית הספר ובבית אשר גורמות למצב של חוסר סבלנות מצד המורים , ומצדינו ההורים ,הבעיות הם הפרעות בשינה בלילות ,חוסר סבלנות בבית הספר ,והפרעה לתלמדים ואלימות שלא הייתה הפעם מצידו,לגבי לימודים הוא נחשב תלמיד מוביל בכיתתו ואפילו עבר את בחינת המחוננים בבית ספרו,אבקש עזרה ביעוץ להמשך דרכו . בתודה מראש .

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• בעיות התנהגות

מיכל לופו-שדה
    04/02/2009

שלום ליאור
    בעיות התנהגות יכולות לנבוע מסיבות שונות. מאחר ואתם מציינים כי יש החמרה בשנה האחרונה וכי קשייו באים לידי ביטוי גם בבית הספר וגם בבית ופוגעים בתפקודו החברתי אני ממליצה לפנות ליטיפול אצל פסיכולוג ילדים על מנת לבצע בירור מלא של התמונה ולהבין טוב יותר את הגורמים לקשייו ולטפל בתהאם. במקביל אני ממליצה לכם לפנות לפסיכולוגית בית הספר על מנת שהיא תוכל לייעץ לכם ולמחנכת והמורים של ילדכם כיצד לעזור לו להירגע ולתת מענה לבעיות ההתנהגות שלו במסגרת בית הספר.
    בהצלחה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה ממוצץ בגיל גדול
    ורד
    04/02/2009

שלום רב, בתי בת 5.8 חודשים ועדיין ישנה עם מוצץ וחיתול. היא מסרבת להיפרד מהם ואומרת שאינה מצליחה להירדם בלעדיהם. למרות שדיברתי איתה על כך שהיא כבר גדולה ,הצעתי לה חפץ במקום היא לא מוכנה להיפרד וכל פעם דוחה את הקץ בכמה חודשים וחןזר חלילה.ברצוני לציין כי בתי מאוד בוגרת בשאר המובנים מקובלת וחכמה מה עליי לעשות? אינני רוצה לקחת לה את המוצץ בכח כיצד אני יכולה לגמול אותה מהמוצץ. בתודה ורד.

לקביעת תור
    סגירה
    גמילה ממוצץ בגיל גדול

הוספת תגובה

• לורד

מיכל לופו-שדה
    04/02/2009

לרוב מומלץ לגמול ממוצץ בין גיל שלוש לארבע. ככל שדוחים את הגמילה התהליך לרוב הופך קשה יותר ומורכב מאוד, מאחר ועל אף שמצד אחד הילד כבר גדול ומבין, מצד שני ההרגל הופך מקובע ונוקשה וקשה יותר להפסיקו. לכן, אין לי ספק כי לבתך יהיה לא קל להיפרד מהמוצץ. עם זאת, חשוב לעזור לה להיגמל וכדאי לעשות זאת לפני כניסתה לבית הספר. המעבר שנה הבאה לבית ספר כולל התרגשות א גם מתחים עבור הילד ולכן לא כדאי לעשות את הגמילה סביב ההשתלבות בבית הספר אלא דווקא השנה ועכשיו.
    חשוב לי להדגיש כי על מנת התהליך הגמילה יצליח הדבר הכי חשוב הוא כי את תהיי עקבית והחלטית ולא לחזור אחורה. כאשר מתחילים לגמול ומחזירים את המוצץ כי היא בוכה, פוגעים בתהליך הגמילה ובעצם המסר שאת מעבירה לה הוא כי בכי יעזור להחזרת המוצץ ולכן זה לא כדאי. אני ממליצה לך גם לקחת אותה לרופא שיניים על מנת שגם הוא יאמר לה ויסביר לה מהו הנזק שהמוצץ עושה לשיניה. לעיתים קרובות ילדים נענים לדמויות סמכות כמו רופא, וזה מעודד אותם ונותן להם מוטיבציה להיגמל.
    התחילי את הגמילה בשיחה איתה, ואימרי לה כי היא גדולה ואת יודעת שהיא בוגרת ויכולה להיפרד מהמוצץ. את יכולה להציע לה לעשות בהתחלה בית למוצץ ששם הוא יהיה לידה כאשר היא הולכת לישון.. בהמך אפשר לומר לה כי לאחר שבוע שהיא תישן ללא המוצץ תלכו ביחד לחנות צעצועים ושהיא תיתן את המוצץ למוכר ובמקום המוצץ תקבל מתנה שהיא תבחר . כמו כן, אפשר לעשות מסיבה או טקב פרידה מהמוצץ ולהתגאות בה בפני חברים ומשפחה על כך שהיא נפרדה מהמוצץ.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שנת צהרים בגיל שנתיים וחצי
    אמא
    04/02/2009

שלום, בתי בת שנתיים וחצי, ישנה שנת צהרים בגן כשעתיים כל יום. לאחרונה היא עושה בעיות לקראת שעת השינה בערב. אנחנו משכיבים אותה לישון בסביבות שמונה בערב (אחרי אמבטיה+ א.ערב+סיפור) והיא יורדת מהמיטה ולא מוכנה לישון. אנחנו מחזירים אותה, ככה במשך שעה וחצי-שעתיים. זה מאוד מתסכל אותנו. רצינו לדעת אם זה יכול להיווצר מעודף שינה בצהריים. אם זה יהיה נכון להוריד לה שעה אחת משנת הצהריים בגן? יש לציין שהגננת לא ממש ממליצה לנו על הצעד הזה. אך כרגע נראה לי שזה הפתרון היחיד... לתשובתכן אודה אמא.

הוספת תגובה

• לאמא

מיכל לופו-שדה
    04/02/2009

לרוב סביב גיל 3.5 ילדים מתחילי לוותר על שנת הצהריים. קודם לכן, מרבית הילדים עדיין זקוקים לשינת הצהריים. בשלב מסויים, לרוב סביב גיל שלוש, הרבה ילדים מתחילים ללכת לישון מאוחר יותר ומתקשים להירדם, לעיתים מאחר והם באמת פחות עייפים. ואז כפשי שאת מתארת הם נודדים מהמיטה שלהם לסלון עד שהם נרדמים.
    את יכולה כרגע לעשות שני דברים. אחד הוא להשכיב אותה מעט מאוחר יותר, למשל בשמונה וחצי. ובמקביל, לנסות לקצר לה את שנת הצהריים בהדרגה ולראות אם זה עוזר. נסי לקצר לשעה וחצי למשל. לא הייתי כרגע מוותרת בכלל על כך שתישן בגן מאחר והיא קטנה ועדיין זקוקה לכך.
    אך בהחלט אפשר לנסות ולקצר אותה מעט ולבחון זאת.
    כמו כן, חשוב לי לציין, כי לעיתים הקושי להירדם בלילה אינו נובע מעודף שעות שינה אלא מפחדים שונים המופיעים בסביבות גיל שנתיים וחצי והם מאוד נורמטיבים וטבעיים. עקב הפחדים לעיתים בגיל זה ילדים מפחדים יותר להישאר לבד, מפתחים יותר פחד מרעשים וקולות למיניהם וכדומה. לעיתים גם מתחילים חלומות רעים הגורמים לקושי להיפרד ולהירדם בקלות. לכן, יתכן והיא זקוקה כרגע יותר לנוכחות שלכם לידה כשהיא הולכת לישון.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לא קיבלתי תשובה.............
    שרון
    04/02/2009

שלום בתאריך 1.2 כתתי שאלה על פחדים לילדה בת 4.8 ולא נעניתי כשהפורום מאז התמלא בשאלות ותשובות אודה לכם על התשובה.

לקביעת תור
    סגירה
    לא קיבלתי תשובה.............

הוספת תגובה

• לשרון

מיכל לופו-שדה
    04/02/2009

אני מתנצלת על התגובה המאוחרת יש תגובה לשאלתך מאותו תאריך
    בהצלחה
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גבולות בגיל שנה וחצי
    טל
    04/02/2009

אני אמא לשלושה 13,9,1.5 כבר הספקתי לשכוח ונראה קשה מכפי שאני זוכרת שהיה עם הגדולים. אני לא מצליחה למצוא זמן לשום דבר אחר מלבד הטיפול בגיא(1.5) אם לא משגיחים לרגע הוא לוקח כוסות מהארון,משחק עם הדי.ו.ידי,נוגע בכל דבר וכשאומרים לו "לא" או "אסור" או "זה מסוכן" הוא נורא נעלב כועס והאמת הויא שמיד אחרי שהוא עושה משהו כזה או אפילו מפיל משהו חסר משמעות וא שופך את האוכל על המגש הוא מיד אומר "או יו יו" ולפעמים הוא אומר לעצמו "נו נו נו גיא אסור"

לקביעת תור
    סגירה
    גבולות בגיל שנה וחצי

הוספת תגובה

• גבולות גיל שנה וחצי

מיכל לופו-שדה
    04/02/2009

שלום טל
    רובנו נוטים לשכוח במהרה את התנהגותם של ילדינו בגילאים השונים ולעיתים אומרים לעצמנו משפטים כמו: " עם הבן/בת הגדול/ה שלי זה לא היה כל כך קשה". לעיתים זה אכן נכון, אבל ברוב המקרים ההתנהגות של הילדים היתה דומה ואנו אילו שנוטים לשכוח את הקושי ולזכור יותר את הדברים הטובים... וטוב שכך.
    ילדים בגילו של בנך נמצאים מבחינה התפתחותית בשלב בו הם מתחילים לדראוש את עצמאותם ובונים את זהותם הנפרדת. עקב כך הם בוחנים שוב ושוב את הגבולות של הסביבה וההורים, ומנסים לעשות הכל באופן עצמאי, תוך ניסיון לחקות ולעשות את מה שהמבוגרים סביבם עושים.גיא, הינו הבן הצעיר שלך, ויש לו וודאי רצון לחקות אתכם ואת אחיו הגדולים תוך שהוא מנסה אולי לעשות דברים כמוהם. כמו למשל, לגעת ב- DVD לפתוח ארונות וכו'. עם זאת, הקושי בגילו של גיא הוא שהוא אינו מסוגל לעשות כל מה שהוא רוצה לבד ולעיתים קרובות וודאי חש עקב כך תסכול או כעס, כמו כן, צריך להשגיח עליו מאוד כי הוא מתרוץץ ולא מודע לסכנות השונות, כמו חשמל, חפצים שבירים וכו'. לכן, בדיוק כמו שאת אומרת, זהו גיל לא קל בו צריך וחשוב לתת לילד להתנסות בדברים ולתת לו להרגיש שהוא יכול ומצליח לעשות דברים שונים. יחד עם זאת, חשוב כן לשים גבולות במקומות בהם הוא מסכן את עצמו או עושה דברים שאסור. אני מבינה את העומס והקושי, עם זאת, כרגע לא נשמע לי שיש לך מה להיות מודאגת. המשיכי הסביר לו מה מותר ומה אסור, לא בצעקות וכעס, אלא על ידי הסבר. חשוב למנוע ממנו להתקרב לחפצים שהם מסוכנים לו. ובמקביל תני לו מרחב וחופש להתנסות ולחוש שהוא גדול ומצליח כדי לפתח תחושת מסוגלות ויכולת.
    אם בכל זאת, את חשה עומס רב ומרגישה כי התנהגותו מאוד חסרת גבולות את יכולה לפנות לייעוץ אצל פסיכולוג ילדים התפתחותי.

בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אוננות בגיל שנתיים
    דידי
    04/02/2009

שלום ותודה על ההזדמנות להתייעץ! בני בן שנתיים וקצת. לאחרונה, בכל יום לפני שהוא יוצא מהאמבטיה, הוא נשכב במים ומתחכך ברצפה במשך כמה דקות. הוא נעשה ממש מרוכז בהתחכחות ואינו עונה לי כאשר אני פונה אליו. אני מתלבטת מה לעשות, האם להתעלם ולאפשר לו את זה, להסיח את דעתו, כרגע אין עוד אחים אבל ברור לי שפעילות כזו היא יותר בעייתית אם למשל נעשה לו אמבטיה משותפת עם ילד של חברים ). אשמח לשמוע עצה. תודה

לקביעת תור
    סגירה
    אוננות בגיל שנתיים

הוספת תגובה

• אוננות בגיל שנתיים

מיכל לופו-שדה
    04/02/2009

ילדים רבים נוגעים באיברי המין שלהם בכדי ללמוד על גופם, ללמוד את התחושות שגופם מייצר, ולעיתים גם על מנת להירגע. מדובר בתופעה שכיחה ופוצה מאוד המהווה חלק מתהליך ההתפתחות הנורמטיבי של ילדים. נראה כי בנך גילה זאת ועסוק בכך כרגע. חשוב לזכור כי בגילו הצעיר של בנך נגיעות אלו אינן מיניות כלל .
    מדברייך אני מבינה כי בנך נוטה לבצע זאת רק באמבטיה, ולא בנוכחות הרבה ילדים במו בגן למשל. ולכן לא הייתי מנסה כרגע למנוע ממנו את התנהגות זו או מעירה לו על כך. אם בכל זאת, הדבר יוצר חוסר נוחות עבורך או עבור בעלך או במקרה ו הוא עושה זאת בנוכחות ילדים אחרים, אתם יכולים להציע לו לעשות זאת בחדרו ולהסביר לו שהוא יכול לגעת בגוף בחדר שלו כשהוא לבד ולא בנוכחות עוד אנשים.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• השתלבות בגן
    ציפי
    04/02/2009

בני בן 4.5 לא מצליח להשתלב חברתית בגן.כאשר אנו מגיעים בבוקר לגן הוא לא ניגש לילדים והם לא ניגשים אליו והוא מתיישב לבד באיזה פינה.כאשר אני שואלת אותו עם מי הוא שיחק בגן,הוא לא עונה או שהוא עונה"עם אף אחד"או "אף אחד לא משחק איתי" הגננת אומרת שהיא לא רואה בעיה חברתית, אך זה לא נראה ככה.יש לציין כי ילדים מהגן לא מזמינים אותו.מצב זה מדאיג אותי מאוד.אשמח לקבל חוות דעת.

לקביעת תור
    סגירה
    השתלבות בגן

הוספת תגובה

• השתלבות בגן

מיכל לופו-שדה
    04/02/2009

שלום ציפי, אני מבינה כי את מודאגת ממצבו החברתי של בנך בגן. עם זאת, חשוב לי לציין כי מתיאורך עולות מספר שאלות. ראשית, האם הקושי החברתי תמיד היה או שהוא דבר שקורה ספציפית בגן הנוכחי? האם זהו גן חדש עבור בנך וקודם לכן הוא היה בגן אחר? פרטי אולי?
    כמו כן, לרוב הגננות נמצאות עם הילד לאורך כל היום ואת מתארת כי קיים פער משמעותי בין האופן בו את רואה את בנך לאופן בו הגננת רואה אותו. יתכן כי בשעות הבוקר הוא זקוק לזמן לעצמו לפני שהוא ניגש לילדים ובהדרגה במהלך היום הוא נפתח ומשחק עם ילדים אחרים?
    כל אלו חשובים על מנת להבין טוב יותר האם באמת קיימת בעיה חברתית או לא. בכל מקרה, בינתיים אני ממליצה לך לעזור לו ליזום וליצור מפגשים עם ילדים מהגן, ולא רק להיות בעמדת המתנה לילדים שיזמינו אותו. בגילאים אלו הרבה פעמים המפגשים אחה"צ בים ילדי הגן נעשים ביזימת ועידוד ההורים. לכן, עודדי אותו להזמין חברים מהגן אליכם הביתה בשעות אחה"צ, על מנת לחזק את הבטחון החברתי שלו. כמו כן, ניתן ללכת איתו לגן השעשועים אחה"צ שם נמצאים עוד ילדים מהגן, לרשום אותו לחוג שהוא אוהב בו נוכחים ילדים נוספים מהגן וכדומה. בנוסף, את יכולה להתייעץ עפ פסיכולוגית הגן, אם אני מבינה נכון אתם בגן עירייה. הפסיכולוגית תוכל לבצע אולי תצפית בגן ולתת לך אינפורמציה וייעוץ. כמו כן, שוחחי שוב עם הגננת הסבירי לה כי את מוטרדת ונסי לקבל ממנה יותר מידע לגבי מצבו החברתי. האם הוא משחק במהלך היום עם עוד ילדים, מיהם החברים שלו וכו'.
    הגננת עצמה יכולה לעזור לו אם כן קיים קושי , למשל על ידי כך שתיתן לו תפקיד בגן , כמו לחלק ציוד או משחקים לילדים. אפשר גם לתת לו תפקיד עם ילד נוסף, על מנת לחזק אותו חברתית.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מתן שתן תכוף
    ורד
    03/02/2009

שלום רב בתי בת 5.5 מרבה ללכת לשירותים במשךהיום ובעיקר לפני השינה. היא גם קמה במהלך הלילה כדי להתפנות.בדקנו את הסיבות הרפואיות אך הכל תקין. לדברי הרופא קיימת אפשרות כי דבר זה הוא התנהגותי וכי עליי להתייעץ עם רופא ילדים. ברצוני לדעת מה יכולה להיות הסיבה להתנהגות זאת וכיצד עליי לטפל בכך. האם יש קשר לכך שנולד לה אח לפני כחצי שנה . תופעה זו כבר קיימת כחודשיים. בתודה מראש ורד

לקביעת תור
    סגירה
    מתן שתן תכוף

הוספת תגובה

• שתן תכוף

זהורית אסולין שמחון
    06/02/2009

לורד שלום

ראשית סליחה על חוסר המענה. ייתכן שהדבר קרה לא במקרה כיוון שבאמת לא ברור פה התפר בין הרפואי לנפשי. אם הרופא שלל סיבות רפואיות לתופעה מדוע שלח אותך להשמך ברור אצל רופא ילדים ולא אצל פסיכולוג. שנית האם כל פעם שהיא הולכת לשירותים היא באמת מטילה את מימיה או רק יושבת שם. אני חושבת שגם זו שאלה שחשוב להבין. עם איזה רופא בדקתם את התופעה - אורולוג? . חסרה אינפורמציה כדי שאוכל להתייחס להבטים הרגשיים של התופעה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תינוק בן 3 חודשים - נכנס לתינוקיה
    אורה פ
    03/02/2009

שלום, בעוד ימים ספורים יהיה בני התינוק בן 3 חודשים. בעוד שבועיים עלי לשוב לעבודה מחופשת הלידה ולפיכך בעוד שבועיים אכניס את התינוק לתינוקיה. (מדובר בגן החולק לכיתות לפי גילאים, ויש בו גם תינוקיה). האם עלי להכין את התינוק לכניסה לתינוקיה? כגון: ללכת עימו לתינוקיה כמה פעמים לפני מועד כניסתו הרשמית לתינוקיה? האם מומלץ לי לנהוג בימים שנותרו עד כניסתו לתינוקיה באופן מסויים? או שבגילו, דהיינו יהא בגיל 3 חודשים וחצי כמעט כשייכנס לתינוקיה, אין משמעות ואין צורך בהכנה מוקדמת של התינוק להסתגלות למקום החדש? (עד עכשיו היה איתי בבית).

הוספת תגובה

• כניסה לתינוקיה

מיכל לופו-שדה
    03/02/2009

הפרידה מהילד והכנסתו לתינוקיה היא תמיד שלב קשה לא רק עבור התינוק אלא גם עבור האמא. אין ספק שתינוקך קטן מאוד ויש בכך יתרון מסוים מאחר והוא עוד לא חווה חרדת זרים וחרדת פרידה אשר מופיעות בגילאי 9 חודשים ואילך. בכל זאת, בנך רגיל אליך ולטיפול שלך והוא עומד לעבור שינוי משמעותי. לכן, אני ממליצה לך לעשות את המעבר לתינוקיה באופן הדרגתי. כלומר, כשבוע לפני שאת אמורה להתחיל ולעבוד הגיעי איתו לתינוקיה ותשהי איתו שם על מנת שיכיר את המטפלות והמקום. יום אחר כך שימי אותו והיפרדי ממנו לזמן קצר, כשעה ואחר כך חיזרי לקחת אותו. בכל יום האריכי מעט ובהדרגה את כמות השעות שהוא נשאר שם. הדבר חשוב הן על מנת שהוא יראה ויחוש כי את חוזרת לקחת אותו והן עבורך על מנת להיות רגועה ובטוחה יותר כשאת מתחילה לעבוד.
    בזמן שנותר להיות איתו אני לא מוצאת לנכון שתשני את התנהגותך איתו. המשיכי כרגיל . כן חשוב כי בתינוקיה תאמרי למטפלות מה מרגיע אותו . תדאגי להביא לשם מוצץ או חיתול אם הוא זקוק לכך כדי להירדם או להירגע. אם הוא יונק כדאי לנסות ולהרגילו לאכול מבקבוקים.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחד ממעליות ומקומות חשוכים
    efrat
    03/02/2009

שלום רב ביתי בת ה-6 (גן חובה) מפחדת ממעליות ומקומות חשוכים . מה שמתבטא בהחזקת המעלית כאשר אנו עולים מילות אזהרה וריצה למעלה לראות שהכל בסדר וכולם יצאו בשלום . לאחרונה קמה בבכי היסטרי שחלמה חלום שאחותה בת ה-3 נתקעה במעלית . פחד זה נמשך כבר הרבה זמן ( כשנתיים ) ולאחר שלא עזרו שיחות התעלמנו מהמצב. יש לציין שהילדה לא עברה טראומה במעלית ולא ראתה אף אחד נתקע . מה עלי לעשות ??

הוספת תגובה

• לאפרת

מיכל לופו-שדה
    03/02/2009

פחד ממעליות הוא דבר טבעי ונפוץ אצל הרבה ילדים. הרבה פעמים הוא קשור לפחד להישאר במקום סגור , פחד להישאר במעלית לבד, פחד מהמעלית שתתיקע וכו'. לעיתיפ הפחד חולף ככל שהילד נחשף למצבים שהוא במעלית ודבר לא קורבה וכך החרדה יורדת בהדרגה. אם בכל זאת, ביתך סובלת מזה זמן ממשוך, ואת רואה שהפחד מחריף, וכי זה אף מפריע לה לעלות איתכם במעלית או לאפשר לכם לעלות במעלית, אני ממליצה על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, אפשר גם בשילוב ביופידבק. מדובר בטיפ]ול מאוד יעיל וקצר שעוזר לחרדות שונות ומתאים מאוד לפחד מהסוג של בתך. אין לי ספק כי טיפול זה יוכל לעזור לה יחסית במהרה והוא מאוד מומלץ.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איך מספרים לילדים שמתגרשים?
    איילת
    02/02/2009

יש לי 2 בנות אחת בת 5 והשנייה בת 3 אני ובעלי מתגרשים (עשינו הסכם אצל עו"ד )הכל מתנהל בצורה בוגרת בלי מלחמות או מריבות .אנחנו ביחסים טובים .יש לציין שבימים רגילים לעיתים קרובות האב יצא לעבודה לפני שהבנות התעוררו וחזר אחרי שכבר נרדמו הוא אף עבד בחו"ל לתקופות קצרות ז"א שהן רגילות שהוא נעלם לפעמים . מה ואיך אומרים לבנות ? איך מבשרים שאבא עוזב את הבית ? האם יש צורך לשתף את הילדה הקטנה ? יש עוד הרבה שאלות שאני אפילו לא יודעת איך לשאול תודה מראש על התשובה

הוספת תגובה

• איך מספרים שמתגרשים

מיכל לופו-שדה
    03/02/2009

לאיילת,
    הדבר החשוב בעיני עבור הילדים כאשר מתגרשים הוא שההורים ידאגו לטובת הילדים ויחשבו על התהליך שהם עומדים לעבור, תוך התייחסות לצרכי הילדים. חשוב לי לומר לך כי מניסיוני, כאשר ההורים מתייחסים לילדים באהבה, מדברים איתם עד כמה שניתן בגובה העיניים,נותנים לגיטימציה לרגשות שליליים, הילדים לרוב מתגברים ועוברים את משבר הגירושים בצורה קלה יחסית.
    כיום בחרבה שלנו, ישנן הרבה משפחות מסוגים שונים, לאו דווקא מהסוג המסורתי של אבא אמא וילדים. ולמרות זאת, אנו נוכחים כי הילדים מצליחים לגדול ולהתפתח היטב וגדלים להיות שמחים ומאושרים.
    העובדה ששניכם מוכנים להמשיך לחיות בקשר טוב זה עם זו היא חשובה מאוד עבור הבנות שלכם.
    חשוב כי תשמרו על תקשורת ביניכם עד כמה שניתן ולא להפוך אף אחד מהצדדים לאויב. כאשר ההורים שומרים על קשר יחסית פתוח וטוב זה עם זה הגירושיםקלים יותר עבור הילדים.
    באשר לשיחה ולדרך לומר זאת, יש כמה הדגשים בעיני. ראשית, אם ניתן בצעו את השיחה ביחד. חשוב כי בשיחה, בשפה פשוטה התואמת את גילן הצעיר של הבנות תאמרו כי אמא ואבא נפרדים . הדגישו כי אתם אוהבים אותן מאוד . אפשר לומר כי "אבא נשאר אבא ואמא נשארת אמא שלך לכל החיים. תמיד נהיה כאן עבורך". בנוסף, חשוב כי בשיחה עימן תדגישו כי הפרידה לא קשורה אליהן ולא לשום דבר שהן עשו. "אנחנו לא נפרדים בגללכן". לעיתים ילדים חושבים כי ההורים נםפרדים בגללם או כי הם יכלו או יכולים למנוע את הגירושין. .
    זיכרו כי במהלך השיחה כל תגובה של הבנות לשיחה הזו תהיה לגיטימית. . יתכן כי הבנות יגיבו בבכי או בתחנונים שלא תיפרדו, ויתכן כי יגיבו באדישות. לעיתים ילדים נוטים להגיב דווקא בשלב מאוחר יותר, אחרי שהם קולטים את השינוי. חשוב לאפשר לבנות לשאול אתכם שאלות, לדבר, לשאול ולחקור גם אחרי שהשיחה ,עצמה הסתיימה. עם הבת הקטנה אפשר לשחק בבובות דרכן היא אולי תבטא את הפחדים והשאלות שלה. .
    כמו כן, נסו עד כמה שניתן להפחית חוסר וודאות ובלבול . כשיש באפשרותכם ספרו להן איך הדברים יתנהלו. למשל איפה אבא יגור, מתי הן יראו אותו. אם הפרטים לא ידועים ספרו להן זאת מאוחר יותר. כדאי בהמשך לקחת אותם לדירה של אבא ולהראות להן את החדרים שלהן. מאחר והן קטנות חשוב כי הן יראו שיש להן חדרים אצל אבא ולדאוג שיהיו להן שם צעצועים שהן אוהבות ומכירות.
    אני גם ממליצה בחום ללכת ליעוץ אפילו באופן חד פעמי על מנת להתכונן לשיחה הזו וכפי שציינת לשאר הלבטים והתהיות שיש לך ולאביהן וודאי. דבר שהוא רק נורמטיבי וטבעי ומראה על הקשיבות שלך לבנותייך.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד מרדן, פורץ גבולות
    אורלי
    02/02/2009

שלום רב, אנו משפחה של ארבעה בנים. תאומים בני 17 - אף פעם לא רבו בינהם. קטנים בכיתות ג' וא'. יש לנו בעיה עם הקטן. למרות שהתייעצתי, מסתבר כי שיטות רגילות אל עובדות איתו, לרבות שיטות שניסתה הגגנת. ילד מבריק בעל ביטחון רב. פורץ גובולות", חצוף, מערער על סמכות המורים, ההורים, הגגנת. "מרשה" לעצמו. משתמש במילים לא יפות ועוד. כאשר אנו מעירים לו על כך הוא "לא מבין",מתכווח, בוכה, אומר "לא התכוונתי" או לחילופין - ממשיך בשלו. כאמור השיטות הרגילות ( לאחר התייעצות עם פסיכולוגית ומנחת הורים שכל עצותיה עם הילדים האחרים מאוד עבדו) לא עובדים כאן. "עיצוב התנהגות" כגון תגמולים או מניעת זכויות, שיחות ועוד. הוא מערער על סמכויות !!! האם אוכל לקבל איזה כיוון חדש, הפניה, רעיון ? תודה, אורלי

לקביעת תור
    סגירה
    ילד מרדן, פורץ גבולות

הוספת תגובה

• בעית גבולות

מיכל לופו-שדה
    03/02/2009

אורלי שלום
    אני מבינה את הקושי שלך ואין לי ספק כי לאור היותך אם לארבעה ילדים, ובנים, יש לך הרבה ניסיון, ובכל זאת את מרגישה שלבנך קושי. מתיאורך אכן נשמע כי הוא בעל קושי בויסות עצמי ובגבולות. הסיבות לבעיות אלו הינן שונות מילד לילד .
    אם אני מבינה נכון השתתפתם בהדרכת הורים קבוצתית ולא פרטנית בה קיבלתם הנחיות כלליות . ראשית, טוב שפניתם לעזרה וייעוץ. עם זאת, כפי שראית בעצמך, לא תמיד פתרונות הטובים לילד אחד מתאימים לילד אחר. לכן, מאחר והמצב עדיין כזה שהוא סובל מבעיות התנהגות ואתם מתקשים להציב גבולות באופן ששומר עליו ומרגיע אותו , הייתי ממליצה לך לפנות להדרכת הורים ולטיפול אצל פסיכולוג ילדים, בה תקבלו מענה פרטני ותוכלו לבחון ביחד את התמונה המלאה ביחס לבנך. חשוב למשל, להבין את הדינמיקה ואופן ההתנהלות שלכם כהורים מולו, את מצבו בבית הספר והאם קשיי ההתנהגות שלו קשורים אולי לתפקודו בבית הספר ולקשיים שהוא חווה שם. האם יש קשיי קשב וריכוז אולי? האם הוא מסוגל לשבת לאורך זמן ולהכין שיעורים? חשוב לבחון האם ישנו קושי חברתי או לימודי כלשהו. האם בעיות ההתנהגות היו מאז ומעולם או שהחלו יותר לאחרונה עם כניסתו לכיתה א'?
    אני ממליצה לך לשוחח גם עם המורה ופסיכולוגית בית הספר על מנת לקבל עזרה גם בתוך המערכת החינוכית וגם המלצה לפסיכולוג ילדים שיוכל לייעץ לכם באיזור מגוריכם.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שוב למיכל - ילד פורץ גבולות

אורלי
    05/02/2009

מיכל שלום רב, תודה על המענה המורחב. הייעוץ אליו הלכנו היה פרטני - אצל פסיכולוגית נהדרת שעזרה לנו עם כל האחרים. מדובר בילד יוצא דופן. אין לו בעיות קשב וריכוז בכלל. הוא ילד מבריק, בעל יכולת ריכוז גבוהה. לא ברור לי מדוע הסמכות ההורית שלנו או של מורה או גננת מקבלת אצלו משמעות פחותה מאוד. לרוב - יש משהו ב"מבוגר" שמעצם היותו כזה לילד יש איזה "רספקט" אליו.אצלו המקום הזה קיים באופן מופחת, למרות שהוא יכול להתבייש בנוכחות מבוגרים זרים. ייתכן שמדובר ביחד מאוד עצמאי, בעל כישורים גבוהים, אך עם מערכת שיטור פנימית שאינה מוגבשת. כאמור התייעצנו והלכנו אחר ההנחיות, אולם מדובר בקושי שאיני יודעת מה המוצא. אני לא מוכנה שתתנהג ככה, אצלנו לא מדברים ככה, אלה מילים לא יפות וכו' - לא עובדים עליו כל כך המשפטים האלה. יש לו לב. אם אני עצובה הוא ניגש אלי ומלטף אותי. יש לו מבט עמוק של איש חכם ופיקח. זה לא שהוא אטום. אבל הוא מסוגל לאבד גבולות, לצעוק ולא להבין "מה לא בסדר". אני זקוקה לאיזה כיוון שונה - אפילו הפניה למאמרים, ספרים אחרים. בספר - ילדי האינדיגו מדברים על ילדים כאלה שענישה רגילה או גישה רגילה אינה עובדת אצלם. אבל מאידך לא ברור ממש מה כן עובד אצלם. תודה, אורלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שנתיים וחצי- כל הזמן בעמדת הגנה בגן
    אורה
    02/02/2009

בתי בת שנתיים ושבעה חודשים עכשיו, אני בחודש תשיעי אמורה ללדת בקרוב. היא נכנסה לגן בספטמבר האחרון בפעם הראשונה בגיל שנתיים ו3 חודשים. בבית היא פורחת בד"כ למעט לעומת זאת בגן הגננת אומרת שהיא כל הזמן במצב של התגוננות כל מי שמתקרב אליה היא דוחפת או שומרת על הדברים שלה שלר יקחו. היתה לה תקופה בהתחלה שהיכתה את מי שהתקרב אבל זה פחות או יותר עבר למעט מקרים שהיא חוזרת לאחר מחלה ואז שוב היא עוברת תקופת הסתגלות. הגננת אמרה שהיא ראתה אותה מספר פעמים ממש פורחת משחקת יפה עם כולם וממש מאושרת והיא לא מבינה למה זה לא תמיד ככה ושאלה איך היא בבית, דווקא עכשיו אני פחות איתה ובעלי יותר כי קצת יותר קשה לי והיא ממש פורחת מהזמן עם אבא והגננת טוענת שבגן זה הפוך היא כל הזמן שוב בעמדת התגוננות. אני לפעמים מרגישה קצת אשמה על כך שאולי לא הפגשתי אותה קצת יותר עם ילדים אחרים אחה"צ וחשבתי שהגן יפתור את הנושא הזה. איך נוכל לעזור לה? אני רוצה שיהיו לה חברים בגן והיא תהנה, יש משהו שהגננת יכולה לעשות?

הוספת תגובה

• הסתגלות הילדה לגן

ד''ר שירי שדה שרביט
    02/02/2009

אורה שלום,
    הכניסה למסגרת קבוצתית לאחר זמן ממושך בו לא נאלצה להתמודד עם ילדים ולהגן על הטריטוריה שלה, אינה פשוטה עבור בתך.
    תוכלי להקל עליה את ההסתגלות, על-ידי יזימת מפגשים עם ילדים מהגן בשעות אחהצ. בתחילה, מומלץ שלא להיפגש בביתכם, אלא בגינה, משחקיים וכדומה. ככל שבתך תכיר יותר ילדים חברותיים מהגן, כך היא תתן בהם יותר אמון ותרגיש פחות צורך בהתגוננות.
    כדאי לשוחח עם הגננת, על חיבור הילדה לילדים שהם יותר משתפי פעולה ופחות תוקפניים, בתור התחלה, ולבקש את עזרתה בסיוע לילדה להסתגל לגן.
    בהצלחה ולידה קלה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחדים לילדה בת 4 ושמונה חודשים
    שרון
    02/02/2009

שלום רב ! לאחרונה ביתי בת ה4 ושמונה חודשים התחילה לפחד, בהתחלה זה היה סביר אבל בתקופה האחרונה משהו כמו שלושה שבועות היא ממש מפחדת להיות לבד ברמה שאסור לעזוב אותה ס"מ אחד, אם היא עושה יצירה בחדר צריך להיות איתה אם היא רואה טלויזיה חייבים לשבת איתה. היא לא מסכימה להיות לבד לשניה אחת. הבת הקטנה שלי בת שנתיים והגדולה תמיד נתמכת בה שלא תיהיה לבד ואם היא הולכת אז היא מייד נבהלת. אני מסבירה שאני תמיד בסביבה במטבח, בסלון, אבל תמיד לידה. בתקופה האחרונה העניין הפך למטרד גדול, היא לא מתלבשת לבד, היא לא הולכת לצחצח שיניים לבד ובכלל אין לבד מבחינתה. בנוסף בגלל שהיא מפחדת ללכת בגן לשירותים היא צמפספסת נרטבת כולה בפיפי וגם נשארת ככה כי היא לא מודיעה לאף אחד. אני מנסה לדבר איתה ולהסביר לה קראנו את פחדרון בארון, וניסינו כל מיני דברים אבל לא עוזר שאלותיי: באיזה שלב עליי להבין שמדובר בבעיה ? או שאולי מה שאני מתארת זה נורמלי שלב מסויים ? איך אני פותרת את זה ? וגם את עניין הפיפי ? העניין שתמיד היא מהלכת לי בין הרגליים אני מרגישה שהיא מאבדת את העצמאות שלה, והיא אכן הייתה ילדה בוגרת ועצמאית. אודה לכם על עזרתכם.

הוספת תגובה

• לשרון

מיכל לופו-שדה
    04/02/2009

אני מצטערת על כך שהתפספסה השאלה שלך ועל התגובה המאוחרת.
    ילדים נוטים לפתח פחדים וחרדות בגילאים שונים. הסיבות לכך שונות ומגוונות. לעיתים פחדים נובעים משינוי כלשהו שחל במציאות החיצונית בחיי הילד כמו מעבר דירה, תוספת אח, הריון וכדומה. לעיתים הדבר נובע ממחשובות של הילד ללא שינוי אובייקטיבי במציאות. בכל מקרה, כאשר החרדות הן ממשוכות ופוגעות בתפקוד של הילד, כדאי לבדוק ולהבין זאת יותר לעומק. מאחר ומדברייך אני מבינה כי בתך נמצאת במצב בו היא מסרבת להישאר לבד, וכן בורח לה פיפי עקב כך והיא הפסיקה לבצע פעולות שעשתה קודם לכן באופן עצמאי, כמו להתלבש, אני מרגישה כי כדאי לכם לבדוק זאת מאחר ויתכן והדבר מבציע על מצוקה כלשהי שהיא חווה אולי עקב אירוע שקרה . מאחר וגם ניסיתם כמו שאת אומרת לעזור לה בדרכים שונות וזה לא עזר, הייתי ממליצה לכם לפנות להדרכה וייעוץ אצל פסיכולוג ילדים.
    בינתיים נסי לדבר עם בתך כשהיא רגועה ואת פנויה לכך, ווחחחי איתה, לא מתוך ביקורת, אלא מתוך הקשבה והכלה. אמרי לה שאת רואה שבתקופה החאורנה קשה לה להיות לבד ושאת רוצה לדעת אם משהו מטריד אותה, אם קרה לה משהו שהפחיד אותה. חשוב כי היא תרגיש כי יש לה לגיטימציה לדבר על כל מה שהיא מרגישה או חושבת . אפשר גם להציע לה לצייר ביחד אם היא רוצה אם יש משהו שמציק לה. כמו כן, במצבים בהם היא חייבת להישאר לבד, כמו בגן, תני לה חפץ שיכול להרגיע אותה, אולי אפילו פריט שלך שהיא אוהבץ על מנת שתחוש בטחון רב יותר.
    בנוסף, אני ממליצה לך לשוחח עם הגננת ולבדוק האם היה שינוי בהתנהגותה בגן בתקופה האחרונה. האם קרה משהו שהגגנת הבחינה בו מול ילדים אחרים אולי.ף כמו כן, אתם יכולים להתייעץ עם הפסיכולוגית של הגן.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• צפיה באתרי פורנו
    רוי
    02/02/2009

בני בן ה 11 וחצי ילד עם לקויות למידה אך עם לב זהב, ללא הפרעות התנהגותיות, מאוד פעיל בשעות אחה"צ, הבעיההיחידה שבדר"כ מטרידה היא חוסר האמביציה ואי הכנת שעורי הבית, לאחרונה תפסתי אותו פעמיים מתבונן באתרי פורנו באינטרנט,למרות שאחרי הפעם הראשונה טען שזו טעות ואז קרה מקרה נוסף, לטענתו אין לו הסבר מדוע עושה זאת שאל אותי מתי מסתיים גיל ההתבגרות, ניהלנו שיחה בנושא אך מעבר לחסימת האתר האם זה יכול לקרות בגיל הזה? האם אני אמורה לרוץ מיד לאיש מקצוע?

לקביעת תור
    סגירה
    צפיה באתרי פורנו

הוספת תגובה

• צפיה באתרי פורנו

ד''ר שירי שדה שרביט
    02/02/2009

רוי שלום,
    איני רואה קשר ישיר בין לקויות הלמידה לבין הצפיה באתרי פורנו.
    הסקרנות של ילדים היא טבעית, וכשהאינטרנט נגיש, הם חשופים לתכנים שאינם תואמים לגילם. ילדים לא תמיד מצליחים להציב לעצמם גבולות, ולפיכך חשוב מאוד שתבצעו חסימה של אפשרות הגלישה באתרים של מבוגרים. לא תוכלו להסתמך על יכולת השליטה העצמית של בנכם, שכן ילדים בגילו לא מצופים לווסת את עצמם באופן מוחלט. לגבי השאלה של הילד, היא לא לחלוטין ברורה לי. ייתכן שהוא מתחיל להיות מודע לשינויים הגופניים וההורמונליים ולתחילת ההתפתחות המינית שלו ושל בני ובנות גילו. לכן חשוב שמבוגר קרוב (אבא/אח גדול) ישוחח עמו על מין ועל התפתחות מינית, ושתספקו לו חומר קריאה מתאים לגילו, כמו ספר בנושא בנים-בנות.
    לגבי לקויות הלמידה, לא ציינת האם הן מטופלות בהוראה מתקנת. שיעורי הבית הם מטלה מאוד קשה עבור ילדים שסובלים מלקויות למידה, וכדאי לבדוק איך ניתן להתגייס לעזרתו מבחינת המשאבים בבית, ובאיזו מידה בביה"ס באים לקראתו.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה