פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• פעטה בגן
    שריל
    07/09/2008

שלום ותודה מראש על התגובה! ביתי בת שנה ועשרה חודשים עד היום היתה איתי ועם בן זוגי בבית (מידי פעם שילבנו סבתא או בייבי סיטר לפי הצורך). ילדה מתוקה ומלאת ביטחון (דעתנית מגיל צעיר). מדברת יפה, אך לא משפטים ולפעמים חצאי מילים (למשל- צה במקום ביצה או פצע) כך שלא תמיד קל להבין. היא התחילה מסגרת של גן שבוע שעבר (22 ילדים,4 נשות צוות, רק עד 13:00 כל יום). אני מודעת לקשיים שהיו צפויים ואכן חלק התממשו. במקביל גם לי קשה- אני דואגת ו"רוצה לדעת שהיא בסדר". אני שואלת אותה, צופה בה מבלי שהיא רואה, שואלת את הגנות וכו' - אך בכל זאת הייתי רוצה מדדים נוספים לבדיקה היות והיא לא מדברת שוטף. רציתי גם לציין שכבר מספר לילות שהיא מתעוררת באמצע ובוכה ואני צריכה להרגיע אותה בחיבוק או ליטוף - דבר די יוצא דופן לאחרונה. שוב תודה ויום טוב, שריל

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    פעטה בגן

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• לשריל

ד''ר שירי שדה שרביט
    07/09/2008

שריל שלום,
    ההסתגלות לגן, גם בכניסה הראשונה למסגרת וגם בהמשך, היא לא קלה גם עבור הילד וגם עבורנו ההורים. בשבועות הראשונים בתך תזדקק לך ולדמויות הקרובות יותר מבעבר. היא תרצה אתכם יותר בקרבתה ותפגין יותר תלותיות ומצבי רוח משתנים מבדרך כלל.
    תוכלי לדעת רק לאחר שיחלוף מעט זמן, כיצד היא חשה בגן. סביר להניח שבקרוב היא תיפרד ממך בשמחה ואולי אף תביע אכזבה קלה כשמגיעים לקחת אותה בצהריים.
    עזרי לה להיפרד בבוקר, הציעי לה לקחת עמה חפץ אהוב לגן, הקדישי לה תשומת לב רבה בבית ובעיקר התאזרי בסבלנות. לרוב תוך שבועיים שלושה הילדים מסתגלים היטב למסגרת החדשה.
    בהצלחה ושנה טובה בגן,

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מקווה שכך יהיה ותודה על התגובה!

שריל
    07/09/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת חמש - לא אוהבת לצאת מהבית..
    אלף
    07/09/2008

אנו הורים לילדה בת חמש וחצי. ביתי אוהבת מאד לשחק בבית. כשאנחנו רוצים לצאת לבילוי כל המשפחה (עוד אח בן ארבע) הרבה פעמים היא מסבירה שהיא מעדיפה להשאר בבית, תמיד רוצה לדעת לאן הולכים ? מה עושים שם ? וכו' אם זה "לא נראה לה" היא תמיד דואגת למחות שלמקום הזה היא לא רוצה ללכת.... אנחנו מנגד לא נכנעים לה ומסבירים לה שנשמח שהיא תבוא ותראה שיהיה לה כיף (ובאמת כיף לה אח"כ) ובכל מקרה אינה יכולה להשאר לבד בבית (גם לא רוצה זאת). בגדול עד עתה לא ייחסתי לזה חשיבות גדולה , אבל לאחרונה חשבתי על זה שאולי זה קצת מוזר לא ?וגם בגלל שלאחרונה היא ממש מסבירה לי שהיא לא אוהבת לצאת מהבית (לא מסבירה למה) ואם הבילוי שלנו השתבש (אוטו שהתקלקל או מזג אויר וכו) אז היא תמיד מעירה ש...אמרתי שהיה יותר טוב להשאר בבית... כמו כן דאגתי החלה לגדול מאחר והיא גם אומרת שהיא לא רוצה שאנשים יראו אותה או לא רוצה שאנשים יסתכלו עליה ( לדוגמה כשלקחתי אותה למספרה חדשה היא בכתה ורק רצתה לצאת משם והסבירה שהיא לא רוצה להיות שם "כי האנשים הסתכלו עליה"...) , או לא רצתה לשים חולצה יפה במיוחד שהבאתי לה כי היא לא רוצה שאנשים יגידו לה : איזה יפה את..... ובכלל גם כשאנחנו אומרים לה שהיא יפה ומיוחדת היא אומרת שהיא לא יפה. נוהגת ללכת כמעט כל יום עם אותה תסרוקת לגן (סרט בשיער) , לעיתים אני מציעה לה ערב לפני לשנות תסרוקת והיא מסכימה ובוחרת קוקיות אבל למחרת בבוקר חוזרת להרגלה. כך גם בבגדים , מאד בררנית ולא אוהבת לגוון , אוהבת לחזור על מספר חולצות/מכנסיים מסוים ומצומצם. חשוב לי להדגיש, היא לא ילדה שמסתגרת, כשיוצאים בסופו של דבר לבילוי היא נהנית ואף לא רוצה לחזור הביתה, כמו כן היא הולכת לשני חוגים וגם לימי הולדת ברצון ובשיתוף פעולה..... מה דעתך ? ביישנות ? דימוי נמוך ? נורמלי ? תודה

הוספת תגובה

• ילדה בת חמש שלא אוהבת לצאת מהבית

ד''ר שירי שדה שרביט
    07/09/2008

לאלף שלום,
    יופי ששמתם לב לקשיי בתכם.
    דברייך מרמזים על כך שבתך מגלה ניצנים של נטיה לחרדה חברתית. היא נמנעת ממצבים חברתיים הרבה יותר ממרבית הילדים בגילה. זו בעיה שניתן לרוב לטפל בה במהירות יחסית.
    לטעמי מומלץ שתפנו להדרכת הורים ממוקדת בנושא זה אצל פסיכולוג.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סירוב מוחלט ללכת לחוג
    יניב
    06/09/2008

שלום רב, ביתי בת 6, עלתה השנה לכיתה א'. ההתמודדות שלה עם ביה"ס והמעבר מהגן יחסית טובה, היא הולכת לכיתה בשמחה, למרות שיש לה עדיין חששות ותהיות לגבי המורה, הילדים... לא משהו שאינו טבעי. הבעיה היא בנושא החוגים, וכך היה גם לפני שנה ושנתיים. היא ילדה פיקחית, נבונה מאוד, מוכשרת ויצירתית. ה"בעיה" שהיא ממש מתנגדת ללכת לחוגים, גם כשהיא רואה את החברות הטובות ביותר שלה הולכות - היא נשארת בשלה, לא מעוניינת! עד לפני שנה האמנתי כי זה עניין של גיל, בשלות... אבל נראה כי זה נמשך גם השנה. היות ובתפיסתי - חוג הוא סוג של העשרה, לא משהו בגדר חובה, אני לא לוחצת עליה. אני כן מנסה לשכנע, מבקשת שתלך לפחות לראות, לנסות ולהתרשם. אני מרגישה שהיא מעדיפה להשאר איתי בבית מאשר ללמוד משהו, להתנסות, להכיר ילדים חדשים וכו'. עם זאת, לדעתי ובתחושתי, הדבר פוגע בהתנסויות שלה, בהעשרה ובלמידה. אני מאפשרת לה לבחור איזה חוג שרק תרצה, כל מה שמעניין אותה (ויש לה תחומי עניין של התעמלות, ריקוד, יצירה, אומנות) - אבל היא בשלה. לא רוצה. מה לעשות? האם להמשיך לתת לה לבחור את דרכה בנושא זה? האם עליי לוותר? אני לא רוצה לדחוף ולהשיג בסופו של עניין תוצאה הפוכה... תודה מראש, אמא מודאגת

לקביעת תור
    סגירה
    סירוב מוחלט ללכת לחוג

הוספת תגובה

• סירוב מוחלט ללכת לחוג

ד''ר שירי שדה שרביט
    07/09/2008

עינת שלום,
    אני שותפה לתפיסתך כי חוג הוא אכן סוג של העשרה, ולא חובה.
    תוכלי לספר לבתך על חוגים אפשריים ולתת לה לבחור אם היא רוצה להתנסות בשיעור לדוגמא או לא. ייתכן כי בתך תהיה מעוניינת בחוגים שהם יותר "כיפיים" וחוויתיים, ופחות בכאלו הממוקדים ברכישת ידע ובהישגים.
    בתך תתפתח היטב גם ללא חוגים והעשרה נוספת מלבד מה שאת ויתר בני המשפחה מעניקים לה, והתכנים שמקבלת בגן.
    שנת לימודים מוצלחת,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בו 4.5 שבוכה
    נעמה
    06/09/2008

שלום, בני הבכור בן 4.5 יש לו אחות בת שנתיים. בעלי ואני מתוסכלים מכך שאינו יודע להתמודד עם דברים, כל התמודדות שלו היא מלווה בבכי. אם מישהו מציק לו הוא בוכה, ואם לא מרשים לו משהו בוכה, מעבר לכך מגלה סימנים של ביישנות וחוסר התמודדות במצבים שקשים לו, לדוגמה, לא יגש לקחת משהו משולחן ביומולדת לבד יבקש מאיתנו להביא, או לא ינסה להשתתף בהפעלת יומולדת וכו'. השאלה איך להתמודד עם המצבים הנ"ל? האם הוא קטן מדי בשביל להתמודד (חברים בגילו כן עושים את הדברים שאינו עושה). חשוב לציין שהוא ילד מאוד טוב, חברותי מאוד ויש לו חברים רבים. נשמח לקבל עצה להתמודדות עם המצבים הנ"ל גם הביישנות וגם הבכי. תודה, נעמה

לקביעת תור
    סגירה
    ילד בו 4.5 שבוכה

הוספת תגובה

• בכי כאופן תקשורת

זהורית אסולין שמחון
    06/09/2008

בכי הוא אופן תקשורת נוסף ובתקופות מסויימות אפילו דומיננטי בקרב ילדים. לצערי אנו מצויים בחברה שאינה סובלנית מבחינת נורמות תרבותיות כלפי בכי של בנים לעומת בנות וישנה ציפייה לא סמויה ולעיתים לא מודעת שבנים ידעו להסתדר טוב יותר ביחוד במצבים חברתיים ובקונפליקטים. האם משם נובעת אי הנוחות שלכם. הדרך לעזור לו בשלב ראשון היא להמשיג לו את מה שקשה לו , ולתת לו כמה שיותר רעיונות כיצד לפתור את המצב. למשל אם הוא בוכה כי משיהו בגן מציק לו אז לומר לו שהוא יכול לפנות לגננת ולספר לה על ההצקה והיא תגן עליו. הוא יכול להתרחק ממי שמציק , הוא יכול לומר לילד המציק תפסיק להציק לי וכדומה. בשלב השני יש לאפשר לו התמודדויות חברתיות ולתווך אותם כך שיצבור בטחון לנוכח ההצלחה שיחווה למשל להזמין חבר ולעזור בסיטואציות שבהן מתקשה להתמודד, ללכת למכולת יחד ולבקש משהו מהמוכר ועוד. חשוב למקד את הבעיה מה קורה עם קשיים שאינם במצבים חברתיים כמו יום הולדת או אינטרקציה חברתית האם גם שם מגיב בבכי . כיצד נוהג מול אחותו , מול בני משפחה האם גם שם נוהג בבישנות. וכיצד את ובן זוגך באופייכם האם גם בכם יש מין הביישנות והמופנמות הזו ואולי הייתם רוצים עבורו משהו קצת אחר. שאלות אלו יעזרו לכם כדי לבחון היכן מוקד הקושי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן 4.5 שבוכה

נעמה
    07/09/2008

אכן יתכן מאוד שאי הנוחות שלנו נובעת מהדברים שציינת. רציתי להתייעץ לגבי דבר נוסף. בני רצה ללכת לחוג ג'ודו (בעיקבות בן דודו שהולך לחוג זה), היות והוא מאוד אוהב לשחק עם אביו ב"קרטה" הסכמנו לקחת אותו לשיעורי ניסיון. הלכנו פעמיים לשיעור ניסיון והוא לא היה מוכן לעלות על המזרון, ניסינו לדרבן אותו ולהסביר לו כמה זה כיף אך ללא הועיל. בכנות, זה קצת שבר אותי ואפילו מפחיד אותי. האם את חושבת שכדאי לנו לפנות לייעוץ? האם לנסות שוב לקחת אותו לחוג? האם יכול להיות שכאשר הוא נמצא לידנו התגובות הביישניות שלו מודגשות יותר? היות וצוות הגן אומר לי שהוא ילד מאוד חברותי ושהוא משתלב יפה בגן. איך להגיב לבכי שלו? האם להתייחס לבכי או להתעלם? תודה, נעמה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• השתתפות בחוגים

זהורית אסולין שמחון
    08/09/2008

גם לנו כמבוגרים קורה פעמים רבות שיש פער בין מה שדמיינו לבין המציאות. אני משערת שלילדך היתה השערה מסויימת מה זה להיות בחוג ג'ודו וברגע שהגיע לחוג נתגלתה לו תמונה אחרת ממה שדמיין . בתפיסת עולמי חוגים הם בשביל הנאה והעשרה ועל כן לא מומלץ לכפות על הילד מסגרת שכזו. אלא אם כן יש קשיים מוטורים שדורשים השתתפות בשיעור ספורט ואז אפשר למצוא יחד עימו את הפעילות המתאימה לו. שוב נראה לי ואולי אני טועה שיש לכם תמונה איך בן - בגיל 4.5 צריך לנהוג, להיות קשוח יותר, לא לבכות , להסתדר להיות בחוגים שכל הבנים אוהבים, ובחוויתכם בנכם אינו מתאים לתבנית זו, אין זה מעיד דבר על התפתחותו הרגשית והנפשית, ואם הגננת מדווחת על הסתגלות חברתית תקינה הרי שבחירותיו השונות או דרכיו השונות להסגלות אינן מביאות לקושי. ייתכן שבגן הוא עושה מאמצים כבירים להסתגל ולהשתלב ובבית שזו הסביבה הבטוחה יותר הוא מרשה לעצמו להיות קצת פחות כזה (במידה מסויימת כמו כולנו שבעבודה מאופקים יותר, מאורגנים יותר מתמודדים יותר ובבית מרשים לעצמנו )

אם אתם עדיין מוטרדים ולא רגועים הייתי ממליצה לכם ההורים לפנות להתייעצות בשלב ראשון ללא הילד על מנת לבדוק האם יש בסיס לחששותיכם ומה מקורן.

בנכם זקוק להורים רגועים המאמינים ביכולתו לגדול ולהתפתח גם אם בחר באפיקים פחות מקובלים

בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פסיכולוג לילד בחרדות מגירושי הוריו
    גיא
    05/09/2008

האם יש למישהו מידע לגבי פסיכולוג/ית ילדים מאזור כ"ס/רעננה/הוד השרון עבור ילד בכיתה ג' שסובל מחרדות (באופן כללי) והוריו עומדים בפני גירושים. הילד נכנס לחרדות בכל עימות שבין ההורים ומגיב בחששות רבים לאפשרות הפרידה. בנוסף, אחד ההורים אינו מעוניין בגירושים ומלחיץ וגורם חרדות לילד בתגובותיו (כך שלא מדובר ביכולת הורית משותפת להסביר לילד ולהרגיעו)

הוספת תגובה

• המלצה

מיכל שמש
    06/09/2008

ממליצה על לימור רייז, שעובדת ברעננה. אגב, שני ההורים אמורים להסכים לטיפול בילד.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כניסה לגן חובה
    טלי
    05/09/2008

שלום לכולם! אני כותבת לכם כאן לאחר כמה ימים קשים שעברו על הילדה שלי שהיא בת 5 בעת הכניסה לגן. עליי לציין כי ביתי עלתה לגן ששם היא מכירה את כל הילדים כולל חלק מהגגננות (מהטרום לחובה). הילדה משתוללת, בוכה, בורחת מהשער ואומרת חד וחלק לא רוצה את הגן הזה. לגיטימי שהילדים בוכים בימים הראשונים של הגן, אבל אני מרגישה שיש יותר מסתם בכי רגיל של ימים ראשונים, אני מרגישה שהבכי בא ממקום של פחד. הילדה מספרת לי סיפורים שונים כגון שהילדים צוחקים על האוכל שהיא אוכלת (היא אוכלת אוכל מהבית כיוון שהיא ציליאקית), שהגננות צועקות, ועוד כמה סיפורים שהיא לקחה מהגן הקודם. הילדה מופנמת וקשה לה להוציא את מה שהיא מרגישה מיד, הילדה הולכת לעיקר בדרך עקיפה ומאוד קשה להבין מה מציק לה. דיברתי עם הגננת, וסיפרתי לה על כל הדברים שנאמרו ע"י הילדה, והגננת אמרה כי ילדים נוטים לספר סיפורים כדי לגרום לאמא להרים ידיים, ואני יודעת שזה נכון במקרים מסויימים, אבל מה שאני מרגישה שהילדה רוצה להגיד לי משהו. הילדה נרגעת מהבכי אחרי שאני הולכת אבל כאשר אמא אחרת שהיא מכירה (חברה שלי) נכנסת לגן אחריי, הילדה מתחילה לבכות שוב. חלק מהילדים בכו בכי רגיל בהתחלה ונרגעו, הילדה שלי היא היחידה שמשתוללת שם והיא בחיים שלה לא התנהגה בצורה כזו. הגננת היום אמרה שהם סיכמו בינהן כי אם היא לא תבכה כל השבוע הבא, היא תקבל פרס, בהתחלה היא הסכימה ולאחר זמן מה הילדה אמרה לגננת "אני אבכה וזהו". בבית היא מתנהגת כרגיל, ילדה מקסימה, עוזרת נבונה ומאוד מאוד בוגרת. היא אומרת לי אני אבכה בגן ואחכה ליום שבת. עליי לציין כי בגן הקודם לא ממש השתלטו על הילדים כי היה צוות חלש, הצוות בגן החדש הוא צוות עם הרבה נוכחות, מדברים בטון שונה, הצוות הנ"ל קיבל ילדים שצריך להציב להם גבולות ולכן הגגנות יותר קשוחות וזה בסדר, ההרגשה שלי היא שהילדה מרגישה מאויימת ברגע שהגננת צועקת ולאו דווקא עליה, רשמתי אותה לחוג וגם שם המורה היא מראה נוכחות, קשיחות, אני מאוד אהבתי את הדרך גם של הגננות וגם של המורה לריקוד, לשיעור השני היא כבר לא רוצה ללכת. בבית כשהיה צריך להיות קשיחות, היה, הבעיה שלא הרבה כי הילדה פשוט בובה ואין לי מילה אחרת, ולא היו לי סיבות להיות קשוחה איתה. אני יודעת שאם הגגנות היו מכירות אותה, הם היו מופתעות כמוני על ההתנהגות שלה, אבל היות והן לא מכירות המחשבה הראשונה היא - פינוק. עליי גם לציין כי בחופש מהגן עשינו כיף ללא הפסקה, האם המעבר בין הכיף הגדול הזה, לשיגרה מקשה עוד יותר על הילדים, אולי הייתי צריכה למתן את הכיף בחופש? איך יודעים האם הילד באמת מתקשה עם המעבר לגן או האם באמת יש משהו שצריך לטפל בו? האם זה נכון לערב את הפסיכולוגית של הגן? (הצעה של הגגנת). אם תרצו עוד פרטים אשמח לידע, מודה לכם מראש על תשובתכם ועזרתכם. טלי

לקביעת תור
    סגירה
    כניסה לגן חובה

הוספת תגובה

• מעברים

זהורית אסולין שמחון
    06/09/2008

לטל שלום
    אני מתארת לעצמי שלא קל לך וגם לביתך בסיטואציה החדשה ובמצב הנוכחי בייחוד בפער ההתנהגותי שאת רואה בגן ובבית. אנחנו בשבוע הראשון ללימודים ועל כן מוקדם להסיק מסקנות . ייתכן שביתך מבחינה בהבדל בגישות החינוכיות בין הצוות הקודם לצוות הנוכחי ומגיבה לכך בנסיון לשמר את השגרה כפי שהכירה אותה עד כה. אם אינך רגועה ואת משאירה את ביתך בלב כבד אני מציעה שתבקשי מפסיכולוגית הן פגישת התייעצות שאולי גם תלווה בתצפית מצידה במהלך היום על מנת להתרשם כיצד קושי זה משפיע על תפקודה של ביתךבמהלך היום. נסי להזכר כאם כיצד היו מעברים אחרים לביתך לאו דווקא במסגרות חינוכיות אלא גם מול דמויות חדשות, מזון חדש , שינויים בחדר או בבית , האם תגובתה היתה דומה ואם כן מה עזר לה להרגע ולהסתגל למציאות החדשה .

מהכרותך עימה עיזרי לה למצוא פתרונות למצבים הקשים שהיא מתארת אולי למשל סביב האוכל באחד מימי שישי לבוא עימה למפגש בגן ובתאום עם הגננת ולהסביר לילדים מדוע היא אוכלת אוכל מיוחד,אולי לכבד את שאר הילדים כך לתת לילדתך כלי להתמודד עם השונות ולא ממקום של חריגות

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• זהורית שלום

טלי
    06/09/2008

קודם כל תודה רבה על הענותך. השבת עברה לא קל, הילדה לא הפסיקה לבכות כל פעם שהיא נזכרת בגן, אני ישבתי 24 שעות וחשבתי וחשבתי ולקחתי כל פיסת מידע וזכרון שיש לי והרכבתי פזל והגעתי לאיזה שהיא מסקנה. לילדה מאז ומתמיד היה פחד מרעש, רעש מבלונים מתפוצצים, רעש מזיקוקים ממסור וכד'... הילדה פחדה והתרחקה מהגננת שלה בגיל 3, הגננת הנ"ל הייתה עם המון נוכחות, פלפלית, עם המון בטחון, מרעישה כזו, וגם המורה שלה לריקוד כזו, יש מישהו דומה לה בערוץ הופ - הילדה מסרבת להסתכל עליה ומסובבת את הראש בגלל שהיא מזכירה לה את המורה לריקוד, וכך גם הגננות שלה, מראות נוכחות, צועקות וכל הזמן הילדה אמרה לי הגננות צועקות על הילדים וכד'... אני כבר מתחילה לחשוד - אולי הילדה מפחדת מדמות שהיא בעלת נוכחות, ביטחון, "רעשנית", כי עכשיו שאני מסתכלת אחורה, זה היה שם ורק עכשיו היא מוציאה את זה, אולי היא מחפשת רק דמויות בעלות אופי שקט, האם יש דבר כזה? את האמת אני חרדה למחר, לא יודעת אם להשאיר אותה ככה בוכה ונסערת, היום היא אמרה לי שתברח לאוטו, תניע אותו ותדרוס אותנו, מאיפה זה בא לה? אני מרגישה שכל זמן שאחת הגננות מתקרבת אליה, היא ממש מבועטת, נצמדת אליי מה עליי לעשות? עליי לציין כי עליי, הגננות עשו רושם טוב! תודה מראש על תשובתך

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• זהורית שלום

טלי
    06/09/2008

קודם כל תודה רבה על הענותך. השבת עברה לא קל, הילדה לא הפסיקה לבכות כל פעם שהיא נזכרת בגן, אני ישבתי 24 שעות וחשבתי וחשבתי ולקחתי כל פיסת מידע וזכרון שיש לי והרכבתי פזל והגעתי לאיזה שהיא מסקנה. לילדה מאז ומתמיד היה פחד מרעש, רעש מבלונים מתפוצצים, רעש מזיקוקים ממסור וכד'... הילדה פחדה והתרחקה מהגננת שלה בגיל 3, הגננת הנ"ל הייתה עם המון נוכחות, פלפלית, עם המון בטחון, מרעישה כזו, וגם המורה שלה לריקוד כזו, יש מישהו דומה לה בערוץ הופ - הילדה מסרבת להסתכל עליה ומסובבת את הראש בגלל שהיא מזכירה לה את המורה לריקוד, וכך גם הגננות שלה, מראות נוכחות, צועקות וכל הזמן הילדה אמרה לי הגננות צועקות על הילדים וכד'... אני כבר מתחילה לחשוד - אולי הילדה מפחדת מדמות שהיא בעלת נוכחות, ביטחון, "רעשנית", כי עכשיו שאני מסתכלת אחורה, זה היה שם ורק עכשיו היא מוציאה את זה, אולי היא מחפשת רק דמויות בעלות אופי שקט, האם יש דבר כזה? את האמת אני חרדה למחר, לא יודעת אם להשאיר אותה ככה בוכה ונסערת, היום היא אמרה לי שתברח לאוטו, תניע אותו ותדרוס אותנו, מאיפה זה בא לה? אני מרגישה שכל זמן שאחת הגננות מתקרבת אליה, היא ממש מבועטת, נצמדת אליי מה עליי לעשות? עליי לציין כי עליי, הגננות עשו רושם טוב! תודה מראש על תשובתך

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחד מרעשים

זהורית אסולין שמחון
    06/09/2008

כיוון שתארת קודם לכן שבתך היא ילדה נעימה , שכמעט ואינה מנסה לבדוק את הגבולות בבית, או להציב כל מיני תביעות ודרישות בצורה אגרסיבית, הרי שהאמירות שאת מציינת פה מהשבת האחרונה נשמעות יוצאות דופן ובהחלט מבטאות מצוקה. ייתכן שמדובר בגננת שהיא יותר רועשת וטון דיבורה נחווה אצל ביתך כמאיים וקולני מידי. אני ממליצה לך לערב בשלב זה את פסיכולוגית הגן על מנת שתוכל לעזור באחבון מוקד הקושי, לראות מה קורה לילדה במפגש , כיצד היא מגיבה לשיחה אישית עם הגננת, האם יחסה משתנה לאנשי צוות שונים, מה קורה בזמן פעילות חופשית ובחצר גם שם יש לא מעט המולה. חשוב להעביר מסר לילדה שאינך מתעלמת מהקושי ואת עושה מאמצים רבים לעזור לה לפתור אותו, לחשוב על חפצים שמעניקים לה בטחון ושיוכלו ללותה בגן תמונות משפחתיות, בובה, שמיכה נעימה וכדומה. אפשר לבקש ממנה להכין ציורים עבורך, וגם להכין לה ציור ולבקש מהגננת למסור לה אותו במהלך היום.ספר ילדים נחמד שעוזר להרבה ילדים בהסתגלות לגן חדש נקרא "ליאור בכה כשאמא הלכה" של שולה מודן שיכול לעזור לביתך ולתת הכרה לתחושותיה. חשוב לא לגנותה על מצבה ולא להקניטה כמו ילדה קטנה או דברים מסוג זה, אלא להעביר לה מסר שאתם מקשיבים לה ומתאמצים למצוא את הדרך הטובה ביותר לעזור לה. הקפידי בבוקר על פרידות קצרות . לגבי מחר באופן ספציפי שתפי את הגננות בתחושותיך ובהשערותיך, שתפי אותן בכך שאת מאד מתרשמת מהן ואינך רוצה לותר על בגן הזה אך את מבינה שמשהו מאד קשה עובר על הילדה, אולי הגננת תעניק לה תפקידים ביום זה , תעשה איתה פעילות באופן אישי בו היא תוכל להחשף לרבדים אחרים באישיותה של הגננת ולא רק לצדדים הקולניים. בהצלחה בהמשך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• להשאר לבד בבית
    טלי וגידי
    05/09/2008

שלום רב, בננו בן 9 וחצי תלמיד כיתה ד', שביקש השנה לחזור מבית הספר הביתה ולא לצהרון, כשם שעושים שאר חבריו לכיתה, שנינו עובדים ולא נמצאים בבית בשעות הצהרים, כך שהוא חוזר לבית ריק. במשך חופשת הקיץ הוא נשאר מספר פעמים לבד, והיה מאוד מאושר מזה. מאז תחילת השנה הוא פוחד מאוד להשאר בבית, ומגדיר כי הוא פוחד לפתוח את דלת הבית ולמצוא שם "אורחים" לא קרואים, וגם הוא מספר כי שומע רעשים מוזרים. יש לציין כי אנו גרים בבנין דירות ומן הסתם יש רעש של פעילות רגילה מחוץ לבית. הוא לא מוכן לחזור לצהרון בשום אופן, ובכל זאת פוחד להיות לבד בבית - יש לציין כי הוא נמצא כשעתיים וחצי לבדו, אך עדין מפחד. איך אפשר לעזור לו להתמודד עם הפחד - נודה לתשותכם. טלי וגידי

לקביעת תור
    סגירה
    להשאר לבד בבית

הוספת תגובה

• להשאר לבד בבית

ד''ר שירי שדה שרביט
    07/09/2008

טלי וגידי שלום,
    בנכם נמצא בגיל בו מצד אחד שהות בצהרון עם ילדים קטנים ממנו נתפסת אצלו כדבר המתאים לגיל צעיר יותר. מצד שני, יש הבדל בין שהות בבית לבד מספר פעמים בודדות במהלך הקיץ, לבין ההבנה שמעתה כל צהריים הוא יהיה לבד.
    לא ציינתם האם יש לו אוכל מוכן והוא יודע כיצד לחממו, האם אתם יכולים במהלך עבודתכם לשוחח עמו בטלפון במידת הצורך וכדומה. כל אלו הם גורמים המשפיעים על יכולתו של בנכם להישאר לבד בבית לאורך זמן.
    לאור העובדה שעזיבת הצהרון באה ביוזמתו של בנכם, אני מציעה להמשיך ולחזק את הצורך שלו בעצמאות ובגדילה, באופן הדרגתי: כדאי למצוא "פתרונות ביניים" שיקלו על השהות בבית. למשל, למצוא בייביסיטר שתוכל להיות איתו בבית בצהריים, להציע לו להזמין חבר הביתה שיהיה איתו וביום אחר ללכת לחבר, להיעזר בסבא/סבתא אם הם זמינים, לקשר אותו לשכנה נחמדה הנמצאת בשעות אלו בבית אליה יוכל לפנות אם יהיה לו קשה וכדומה. המשיכו להרגיע את פחדיו, לדוגמא בהסבר ובהדגמה כי כשהוא נועל את הבית ניתן להיכנס רק עם מפתח.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בני בן שנה ושמונה חודשים אצל הסבתא
    זוהר
    05/09/2008

בני בן שנה ושמונה חודשים ממשיך להיות מטופל אצל חמתי יש לציין שבעברה הייתה סייעת גננת.ואין לי ספק ששם הוא מקבל טיפול מעולה השאלה אם בגיל זה אני חוסך ממנו את הראשוניות של הכרה עם בני גילו והמשחק ביחד או שאין חשיבות לפעוטון בגיל זה ולא יקרה כלום אם רק שנה הבאה הוא יילך למעון. יש לציין שלקראת הצהריים הבית של חמתי מתמלא בעוד אחיינים שחוזרים מהגן ובית הספר שמשחקים איתו. אודה לכם על תשובה.

הוספת תגובה

• מטפלת או משפחתון

זהורית אסולין שמחון
    05/09/2008

שלום רב

רבים עסוקים בשאלה מהי המסגרת המיטיבה לילדיהם בגילאים אלו. אין תשובה ברורה והיא תלויה בין השאר בין גורמים שונים הקשורים לילד ולהוריו. נשמע שיש לך אמון רב בחמותך המטפלת בבנך, זהו אחד הדברים החשובים ביותר אמון בין ההורים לדמות המטפלת ואמונה כי הילד מקבל את צרכיו הפיזיים והרגשיים. בגילאים אלו הפעוטות פחות משחקים אחד עם השני ונוטים לשחק אחד ליד השני. בנך מקבל יחס אישי לו, ובצהריים חובר לקבוצת ילדים וחוה את החוויה החברתית על כל המשתמע מכך. על כן מדבריך נשמע שזוהי מסגרת טובה עבור בנך. בין הגילאים שנתיים עד שלוש מתחילים הילדים לפתח יותר ויותר מיומנויות חברתיות והאינטרקציות עם ילדים אחרים בני גילו הופכת לחיונית וחשובה יותר על כן במהלך השנה הקרובה יש להתיעץ עם חמותך כמי שרואה את הילד שעות רבות ובוודאי תוכל לתרום גם מנסיונה כסייעת וכן עם בת זוגך לגבי הצרכים החברתיים של בנכם וכיצד הם מקבלים מענה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בני בן 5 החל להפגין פחד רב מקול רם
    דיאב
    05/09/2008

שלום רב, בני בן 5 החל ללמוד בגן חובה, הגן נמצא במסוך לבית ספר יסודי, הוא מסרב לצאת לחצר הגן בגלל הפחד מהקולות של הילדים בבית הספר הסמוך, כמו כן החל לפחד מכל קול גבוהה שהוא שומיע בשכונה והוא מוסר שכנראה תהיה קטטה בעקבות הצעקות , בעבר הוא פחד מאירועים המוני אדם (חתונות, הצגות ילדים) אך עברו ביחד את השלב הזה בכך שהייתי מחזיק אותו ומחבק אותו והיינו נכנסים בהדרגה לאולם ולשמחתי זה עבר ( אני מקווה). הילד מדבר על קטטה שהוא נחשף אילה במקום צבורי והדבר היה לפני כשנה , ובזמנו ישבנו ודנו בנושא ( אני לא הייתי איתו בעת האירוע) . השאלה שלי מה עושים , כמו כן האם הפחד קשור במעבר לגן החדש ( אגב הוא מאד נהנה בגן ומהגננת, הוא כבר סיפר לגננת על הפחדים שלו וומה הוא מפחד )..

הוספת תגובה

• פחד מקולות ומרעשים

זהורית אסולין שמחון
    05/09/2008

שלום רב

מתאורך נשמע שרגישות זו היתה כבר קיימת בעבר, אך בזכות עזרתך ותמיכתך בנך קיבל את הבטחון שהיה זקוק לו וחששות אלו נרגעו. אני בהחלט נוטה לקבל את השערתך שהמעבר לגן החדש והמקום החדש העלו שוב את החשש הזה. כוחו של בנך הוא בכך שהוא משתף אותך ואת הגננת בפחד מתוך אמונה שאתם המבוגרים בחייו תמצאו את הדרך לעזור לו. אכן לילד קטן סביבת בית הספר , ההמולה יכולה לעורר חששות רבים, יכול להיות שלבנך ישנה רגישות חושית שמשמעותה שתדרי הקול נשמעים אצלו בצורה קצת אחרת מאצל רוב האנשים. (האם קיימות רגישויות נוספות סביב מגע, מרקמי בגדים, מרקמי אוכל, טמפרטורה?) . כדאי לבנות יחד עימו ועם הגננת תהליך הדרגתי של יציאה לחצר, בהתחלה בזמנים שקטים יותר, אח"כ בליווי צמוד של הסייעת וכולי עד שיחוש מספיק בטוח גם בסביבת הגן. אפשר לתת לו אטמי אוזניים שיוכל להעזר ברגע שהרעש גבוה מידי עבורו. לגבי החיבור שבנך עושה בין קולות המולה לאלימות וקטטות - אם אפשר ללוות אותו בתצפית אל חצר בית הספר ולהראות לו שלעיתים המולה היא תוצר של משחק , השתובבות וביטוי של כיף והנאה. לא מומלץ לכפות עליו יציאה לחצר , אלא שיחוש בטוח בכך. ולהאמין שכשם שהתגבר בעבר על חששות אחרים, יש בכוחו להתגבר על אלו גם עתה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תינוק כועס וצועק כבן שנה ושלושה חוד
    דורין
    05/09/2008

שלום לך, אני אם לתינוק כבן שנה ושלושה חודשים, מתוק , פיקח (כך על פי הערות הסביבה) אלא שלאחרונה חלה תופעה חדשה, הקטן צועק וכועס למעשה כועס ומתרגז כל כך מהר ואז צועק עד אשר מקבל מבוקשו. שמתי לב שגם כאשר מתעורר בלילה או לפנות בוקר הוא צועק אה.... ממש חדש מעין קריאה לאמא אלא שלא מפסיק לילל אלא שבצעקות עד שהדייסה מגיעה. אני בחודש שישי להריוני... והקטן גם מצמיח ניבים. מה דעתך, כיצד מטפלים בביית הצעקות כשלמעשה צועק את זה את זה אתזה וכאשר מקבל מבוקשו נרגע ואם לא אז כועס ואף נותן מכה... להתייחסותך המהירה אודה. אמא מודאגת

הוספת תגובה

• הענות לתינוק צועק

זהורית אסולין שמחון
    05/09/2008

ככלל לא כדאי לעודד סוג כזה של תקשורת שרק דרך צעקות וכעס הוא יכול להשיג את מבוקשו. כדאי לנסות וללמדו אופני תקשורת אחרים שדרכם ישיג יותר (תלוי כמובן בין השאר בהתפתחות השפתית).
    במקביל כדאי לנסות ולהבין מה קרה בתקופה האחרונה ששינה את הדרך בה הוא בוחר לבקש דברים עבורו. את העלת פה שתי מחשבות האחת היא הצמחת ניבים שכרוכה בכאבים, וכמונו גם התינוקות כאשר הם סובלים מכאב היכולת לדחות סיפוקים מצטמצמת. אפשר לבחון האם כך הוא מבקש הכל או רק את הדייסה שכן אולי למציצת הבקבוק ולחיכוך עם החניכיים יש חלק מרגיע עבורו.
    נתון נוסף שהעלת פה הוא היותך בהריון , יתכן ותינוקך חש את השינויים שאת עוברת ומבין בדרך זו או אחרת שפניותך וזמינותך הרגשית נתונה גם לאחר (האם הוא בן יחיד?)וכתגובה תובע את מקומו . התשובה תהיה טמונה במקור הקושי. אם תגלי שזה בעיקר מכאב בחניכיים תמצאי דרכים להקל עליו. וא מקור הקושי נובע מהשינויים המשפחתיים העתידיים תוכלי להסביר לו בדרכים שיבין כי אהבתך אליו עדיין קיימת

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התאמה לקבוצת גיל בגן ילדים
    לימור
    04/09/2008

שלום רב , בתי בת שנה ושבע , ילדה היפוטונית שמאחרת מעט בהתפתחותה הן הקוגנטיבית והן המוטורית עדיין לא הולכת מטופלת ע"י מכון התפתחות הילד . החודש המשיכה בגן בו גם הייתה שנה שעברה באותה קבוצה אך לפתע אני מרגישה שאפילו שמדובר בבני גילה יתכן והילדה תרגיש תסכול מעצם העובדה שהיא לא הולכת עדיין וכולם חוץ ממנה הולכים . מעבר לכך ביום הראשון בגן נשארתי איתה כשעה מה שגרם לי לחששות מכיוון שראיתי שמדובר בפער גם קוגנטיבי וגם מוטורי די לא קטן . מצד שני האופציה השניה היא להכניס אותה לקבוצה של תינוקות שכולם זוחלים כמוה אך ללא כל דמות לחיקוי . מקווה שהבנת את שאלתי .. אמא בהתלבטות :)

הוספת תגובה

• ללימור

עירית חגי
    04/09/2008

שלום רב
    אני חובת שעדיף שביתך תבקר בגן של ילדים בני גילה. גם אם אינה הולכת היא בוודאי כבר זוחלת ואם היא בטיפולים במכון- ובהנחה שההיפוטוניה אנה כה חמורה ואכן מדובר רק בהיפוטוניה -יש יסוד להניח במהלך השנה תלמד ללכת. העובדה שאינה זוחלת אינה סיבה מספקת לשלב אותה עם תינוקות . יש חשיבות רבה לכך שתמשיך את הטיפולים במכון ואת המעקב על מנת לצמצפ את הפערים עם בני גילה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינוי התנהגות מדאיג בבתי בת 11
    גלית
    04/09/2008

שלום רב! בתי בת 11, בסה"כ ילדה נורמטיבית ללא התנהגות חריגה כלשהי לאורך השנים. אנו גם משפחה רגילה , יש לה 2 אחים גדולים וללא שינויים כלשהם בזמן האחרון. כשבוע לפני תחילת שנה"ל הנוכחית הסתיימה המסגרת שבה ביקרה לאורך החופש הגדול בקיבוץ (אם כי לא נהגה ללכת למסגרת זו יום יום). היא החלה לומר שיש לה בחילות, נצמדה לבקבוק מים, איבדה תיאבון, בלילה התקשתה להירדם ורצתה לישון רק איתנו ההורים. מדי פעם בכתה ונראתה בדכאון ועצבות. אני רוצה לציין ששללתי בעיה בריאותית כלשהי כי כאשר היתה עסוקה במשהו או כאשר נסענו איתה לביקור משפחתי כל הסממנים האלה נעלמו אך חזרו כשחזרנו הביתה. עם תחילת שנת הלימודים נעלמו הבחילות וחוסר התאבון אך היא עדיין מתעקשת לישון בחדר השינה שלנו ובכתה כשערב אחד נסענו בעלי ואני והיא נשארה עם אחיה. יש לציין שמעולם לא פחדה ואף נשארה פעמים רבות בבית לבד ולא היו לה שום קשיי הירדמות אף פעם. כמו כן כששאלתי אותה אם משהו מטריד או מפחיד אותה אמרה שלא מלבד העובדה שהתרגשה לקראת תחילת שנה"ל. שאלתי כיצד עלי לנהוג בבית והאם כדאי לפנות לייעוץ מקצועי.

הוספת תגובה

• לגלית

עירית חגי
    04/09/2008

שלום רב

אני חושבת שאם הבעיה נמשכת וביתך אינה חוזרת להתנהגות הרגילה שלה יש מקום לערב איש מקצוע .חכי עוד 10שבועיים שלושה - אם הסימפטומים לא חולפים ,פני למישהו מקצועי .שינויים מסוג זה את מתארת אצל ילד מחייבים להערכתי התערבות מקצועית אם הן נמשכים לאורך זמן. בינתיים בבית היי אמפטית על תלחצי ו"תנדנדי " אך העבירי מסר ברור שאת לרשותה ומוכנה לשמוע כל דבר שהיא רוצה לספר והבטיחי ( וגם עמדי בהבטחתך !) שלא חשוב מה - לא תכעסי עליה ולא תאשימי אותה . אולי - מי יודע - תתרצה ותפתחת בפניך.
    לחילופין יכול להיותש אכן מדובר בהתראגשות של סתחילת שנה או במשהו מינורי והכל יחלוף.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עלייה לכיתה א'
    שירן
    04/09/2008

בני בן 6 ו- 3 חודשים עלה לכיתה א'. הוא ילד חכם מאוד, ללא קשיי קשב וריכוז, אך עם קשיים בגבולות. אני חוששת מאוד מהמעבר מגן לבי"ס בגלל אופיו השובב וחוסר הגבולות שלו. אני ממש לא ישנה בלילה ולחוצה מאוד. כיצד אני יכולה להרגע?

לקביעת תור
    סגירה
    עלייה לכיתה א'

הוספת תגובה

• לשירן

עירית חגי
    04/09/2008

שלום רב ,
    אני מציעה לשתף את המחנכת בחששות שלך .ספרי לה על הקשיים של הילד ובקשי אותה לשתף אותך אותך במה שקורה במהלך יום הלימודים . אם תיווצר בעיה ניתן תמיד לפנות אל הועצת או בעת הצורך אל פסיכולוג בית הספר האמונים על סוג זה של בעיות. אך היי פתוחה עם המחנכת שתפי אותה ושתפי איתה פעולה. אל תסתירי את הבעיה והיי מוכנה גם את לקבל הדרכה מאנשי המקצוע

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

שירן
    07/09/2008

עירית, תודה על התגובה. כבר עידכנתי את המחנכת בצורה כללית. בעיקרון מאוד נלהבת מהילד גם בצהרון. כנראה הבעיה טמונה בבית. הוא לא מקשיב לי או לאבא שלו, מכה את אחותו הגדולה ומקלל מאוד. אם אני מבקשת שישב לחזור על החומר הנלמד מסרב. התחלתי להעניש על קללות מכות וחוסר הקשבה. אני מכניסה אותו לחדר ל- 6 דקות, ואז דווקא מקשיב ולא יוצא מהחדר ללא אישורי. מודה שדברים שהבלגתי עליהם עד היום לא מקובלים עלי יותר כי אני יודעת שבית ספר הוא לא חממה כמו גן. האם יש לך המלצות נוספות שאני יכולה לפעול על פיהן? תודה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התלבטות לגבי גן
    יג
    03/09/2008

בני נמצא כשנה במשפחתון בו 10 ילדים בגילאים משנה עד 3, שפת הפעילויות בגן היא עיברית אך הצוות דו לשוני. אנחנו והילד מאד מרוצים מהגן מכל הבחינות. פרט לדבר אחד: בעקבות שינוי בהרכב הילדים הוא בין הגדולים ובפועל הוא מדבר הכי טוב מכולם (ברוסית) ולאחרונה כשאני שואלת גננת מה למדו - הוא בעצם יודע הכל מזמן ברוסית, כך שלאחרונה הוא לא כ"כ לומד משהו חדש. מבחינת הגיל יש 3 ילדים מעליו. לעומת זאת בשנה קודמת הוא היה בין הקטנים וכל הזמן למד בגן דברים חדשים והיה מספר לי בבית. הגננת אומרת שבפעילויות הוא משתתף יפה אך לא יודע כל התשובות בעיברית והרמה מתאימה לו. השאלה: האם כדאי להעביר אותו לגן אחר בו יהיה בין הקטנים כדי שהרמה תהיה קצת מאתגרת עבורו?

לקביעת תור
    סגירה
    התלבטות לגבי גן

הוספת תגובה

• בחירת גן

מיכל שמש
    03/09/2008

יוליה שלום, לא ציינת את גילו של בנך, אולם בטווח הגילאים המתואר הדבר החשוב לילד בגן הוא תחושת הביטחון ואיכות הטיפול שהוא יקבל. מאחר ונשמע שהילד נבון, התפתחותו לא תיפגם אם לא יחשף לחידושים מתמידים. ניתן להעשיר את הילד בבית, ובזכות סקרנותו הטבעית הוא ימצא אפשרויות ללמידה גם בגן, ובנוסף הזדמנויות לפתח כישורים רגשיים וחברתיים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רכישת חברים חדשים לילדה בת 6
    שרון א.
    03/09/2008

בתי עלתה בשעה טובה לכיתה א' בבית ספר חדש בשכונה חדשה ללא חברים שהיו לה בגן. היא מספרת שכיף לה בבית הספר. לאחר תשאול שלי הבנתי שמשעמם לה בהפסקות ולא תמיד יש לה עם מי לשחק. היא שואלת ילדים אם אפשר לשחק איתם, לרב לא רוצים לשתף אותה. השאלה אם אני צריכה להתערב, לשתף את המורה? או להיות סבלנית ולתת לזמן לעשות את שלו. ברצוני לציין כי מדובר בילדה מאד חברותית, בגן הם היו קבוצת ילדים מאד קשורה שגדלו יחד מגיל שנה ועד היום ופתאום היא לבדה.

הוספת תגובה

• רכישת חברים

מיכל שמש
    03/09/2008

שרון שלום,
    אני מזכירה לך שהיום רק היום השלישי ללימדים. ביתך, וגם הילדים האחרים, עסוקים בהסתגלות כללית למסגרת בית הספר, והתחברויות, במוחד למי שלא הכירה ילדים מכיתה זו קודם, לוקחות זמן. כדאי להציע לילדה להזמין חברה מהכיתה, אולם בעיקר לסמוך עליה שתשתלב היטב, מאחר וכנראה המיומניות החברתיות שלה תקינות אם לא היה קושי בתחום בגן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה