פורום סוכרת אנדוקרינולוגיה - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

ד``ר מאיה איש שלום
ד"ר מאיה איש שלום
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל ד"ר מאיה איש שלום ללא פרסום בפורום

• ערכי GFR ונחיצות הזרקת טרוליסיטי
    מיכל
    20/08/2018

שלום
    אני בת 70 סכרתית TYPE 2 מזה שנים.
    תוצאת קאטנין 1.97
    היום מאוזנת עי הזרקת אינסולין:
    אפידרה 15 יחידות 3 פעמים ביום.
    לבמיר 60 יחידות פעם ביום בלילה.
    לקחתי זריקת טרוליסיטי פעם אחת בשבוע -1.5 מזרק.
    האם להמשיך לקחת את הטרוליסטי גם אם ידוע לי שה-GFR הוא 25.22?
    מתי נמנעים מלקיחת הטרוליסטי?
    מתי לוקחים בכל זאת טרוליסטי?
    תודה
    מיכל

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• תגובה למיכל

ד''ר מאיה איש שלום
    20/08/2018

בעקרון הפנוי של טרולסיטי אינו כליתי, כך שהתפקוד הכליתי לא מגביל את לקיחת התרופה, בעולם מאושרת גם בחולי דיאליזה אבל בארץ מאושרת למיטב ידעתי עד EGFR של 30. החשש הוא שתהיינה בחילות או שלשולים שיגרמו להתייבשות. התייבשות עשויה להחמיר את התפקוד הכליתי. אולי במצב כזה עדיף לקחת וקטוזה שיש לה פנוי מהיר ואם יש תופעת לואי מפסיקים אותה וההשפעה פגה תוך יממה ולא כעבור ימים...
    יש גם היום תרופת משלב של אנסולין ארוך טווח (טרגלודק) בשלוב עם וקטוזה במזרק אחד נקראית קסולטופי והיא בסל במצבים בהם האנלוגים לGLP1 כדוגמת טרוליסיטי בסל
    בברכה,

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקת טסטוסטרון חופשי לעמות Free androgen index
    דורון
    20/08/2018

שלום,

במסגרת בירור אינדוקריני לרמות מוגברות של LH, טסטוסטרון ו-17OH פרוגסטרון הופניתי לבצע בדיקת טסטוסטרון חופשי.

בכללית שלחי אותי לבצע את הבדיקה שלדעתם אנלוגית Free androgen index.

מה הההבדל בין הבדיקות?
    אציין שאני גבר בן 30.

תודה!

הוספת תגובה

• תגובה לדורון

ד''ר מאיה איש שלום
    20/08/2018

זהו מדד לרמת טסטוסטרון חופשית, מכוון שפרט לבדיקה פרטית שיש באיכילוב שבודקת כמעט בצורה ישירה את הטסטוסטרון החופשי, בקופות החולים הוא מחושב בהתאם לרמות SHBG. שזהו החלבון העקרי אליו נקשר הטסטוסטרון..
    זוהי לא מדידה ישירה של הטסטוסטרון החופשי, אלא מדידה של הטסטוסטרון הכללי, של SHBG וחשוב הטסטוסטרון החופשי FREE ANDROGEN INDEX על סמך הללו
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך לשאלה

דורון
    21/08/2018

שלום,

האם זהו מדד אמין לרמת הטסטוסטרון החופשי בגברים? למיטב מה שצלחתי למצוא לא כך הדבר.

האם קיימת אופציה להתעקש על כך מול הקופה? או שרק באיכילוב מבצעים הבדיקה היותר מדוייקת (אודה גם אם תוכלי להפנות אותי למידע מתאים :))

בתודה מראש!!!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מחלת גרייבס ופעילות גופנית
    מגי
    18/08/2018

היי,
    מאובחנת עם גרייבס ובטיפול תרופתי בחודשים האחרונים (מתימזול/mercaptizol)
    הרופאה הפצירה בי להימנע מפעילות גופנית מאומצת עד שTSH, T4, T3 יתאזנו.
    השאלה שלי מתחלקת ל-2:
    א) worst case scenario - מה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות, כלומר מהו הסיכון? התעלפות? התקף לב/איבוד הכרה? היא אמרה לי להימנע מפעילות אך לא הסבירה לי למה.
    ב) האם תדעי להמליץ לי היכן עובר הגבול של פעילות מאומצת? אני מניחה שריצת 10KM לא, אבל מה לגבי טיול קצר לחו"ל שהולכים הרבה ברגל, לדוגמה?
    אשמח לעזרתך ולתשובה :-)
    תודה! ותודה על כל העבודה הנפלאה שלך בפורום :-)

הוספת תגובה

• תגובה למגי

ד''ר מאיה איש שלום
    18/08/2018

ערב טוב
    אינני יודעת מהי חומרת פעילות היתר, אבל אם מדובר בהפרעה לא קשה (פחות מפי שתים מהנורמה) והדופק סביר (אפשר להוסיף גם חוסמי בטא כגון דרלין, נורמיטן כדומה) להוריד את הדופק, טיול בחול לא מאומץ במיוחד נשמע לי בהחלט סביר
    החשש באמת מדופק מהיר והפרעות קצב..
    הכל תלוי בדרגת החומרה של פעילות היתר והרגשתך
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה אחרונה על רמות TSH
    קרן
    18/08/2018

רק השנה הובחנו רמות גבוהות יותר של TSH בבדיקות הדם שלי, והייתי חולה מספר פעמים השנה (פריחות וחולשה). האם הגיוני שהTSH יעלה בזמן מחלה בלי קשר לבעיית תפקוד כלשהי בבלוטה?
    ואם אני בוחרת להפסיק את הטיפול בלבותירוקסין האם להפסיק בבת אחת, או שעדיף לעשות זאת בהדרגה ולהוריד מינון לאט לאט?
    שוב תודה

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה אחרונה על רמות TSH

הוספת תגובה

• תגובה לקרן

ד''ר מאיה איש שלום
    19/08/2018

אם מדובר בהפותירואידזם משמעותי, שלא קשור בדלקת חולפת בבלוטה אז הפסקת הטפול יכולה לסכן חיים. אם מדובר במשהו קל, אם בכלל אפשר להפסיק טפול, איני בטוחה שניתן אז רק בהדרגה תוך מעקב של הרופא המטפל
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הרגשת מלאות ועייפות לאחר ארוחה
    ג`וני
    17/08/2018

שלום ד"ר.
    אינני בטוח שהשאלה מתאימה לפורום זה, אבל אני ממש אשמח לשמוע את דעתך על התיאור הבא, ייתכן שיש קשר לנושא הפורום.
    אני בן 26. מבנה גופי רזה, היה פעם רזה מאוד.

מזה שנים, במיוחד בשנים האחרונות, אני חווה עייפות חריגה לאחר שאני אוכל מזון בכמויות, שלכאורה, הן אמנם לא קטנות אבל עונות על ההגדרה של ארוחה "מלאה" לכל דבר, לדוגמה: מנת חומוס, טוסט גבינה צהובה, מנת פסטה שמנת גדולה, ועוד.

ראשית, לרוב אני בכלל מתקשה לסיים את הארוחה, בשעה שחבריי לשולחן אוכלים יותר מהר ומסיימים הכל.
    שנית, לעניין הסימפטומים שאני חווה:
    *סחוט*, הרגשה של "כובד", מלאות גדולה, *אפאטיות*. עייף מאוד, מתקשה ללכת מרחקים ארוכים לאחר הארוחה.
    מה דעתך? מידיעותייך ומניסיונך - האם ייתכן שיש כאן בעיה ובאפשרותך להכווין אותי לכיווני בדיקה ספציפיים?

תודה רבה מראש!
    ג'וני.

הוספת תגובה

• תגובה לג'וני

ד''ר מאיה איש שלום
    17/08/2018

מציעה קודם כל להבדק ע"י רופא המשפחה, שיראה אם יש חלילה ממצא בבדיקה גופנית, כגון טחול מוגדל, או כל דבר אחר.. לשקול בצוע בדיקות מעבדה כלליות כולל ספירת דם כימיה מלאה כולל סוכר בצום והמוגלובין A1C, קלציום פוספור אלבומין אלקטרוליטים תפקוד כליתי, לגבי העייפות כדאי לבדוק רמות סוכר כשאתה מרגיש כך (אפשר במד סוכר מהאצבע או להתחבר למד סוכר רציף). למרות שאני מבינה שאין קשר להרכב הארוחה. לשקול יעוץ עם גסטרואנטרולוג. לשקול בצוע US בטן.
    קשה לי לתת יעוץ מקיף יותר מבלי להתרשם אישית. אך יתכן שבכלל לא מדובר בעניין אדנוקריני.
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שתיית מיץ לימון טיבעי
    נתן
    17/08/2018

האם מותר לי לשתות מיץ לימון במשך היום, משני לימונים בינוניים ביום מבלי לחשבם במיניין הפחמימות

לקביעת תור
    סגירה
    שתיית מיץ לימון טיבעי

הוספת תגובה

• תגובה לנתן

ד''ר מאיה איש שלום
    17/08/2018

זה תלוי בסוג הסוכרת ובתגובה האישית שלך ללימון. בכל לימון יש 9 גרם פחמימות בממוצע, כמובן תלוי בגודל הלימון
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חיטוי המקום לפני הזרקה
    מנחם
    17/08/2018

מזריק ויקטוזה בבטן. האם יש לחטא לפני את מקום ההזרקה ?

לקביעת תור
    סגירה
    חיטוי המקום לפני הזרקה

הוספת תגובה

• תגובה למנחם

ד''ר מאיה איש שלום
    17/08/2018

אם אין לך נטיה לזהומים עוריים לא הכרחי. אפשר לבצע אחרי מקלחת , ולהחליף את המחט כל יום.
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תופעות לוואי המסוכנות של פורטאו
    פולינה
    17/08/2018

אני אחרי 3 שנים טיפול בפרוליה עקב אוסטאופורוזיס עם תוצאות טובות מאוד.אך מלפני חודשיים תרופה גרמה לי לדלקת בלסת עליונה וחסיפה קטנה של העצם.טופלתי
    באנטיביוטיקה וממשיכה מעקב אצל כירורג פה ולסת .לדבריו לא יכולה להמשיך בתרופה יותר .רופא אנדוקרינולוג המליץ על פורטאו,לדבריו אין שום טיפול אחר נכון להיום שיכול להתאים לי. קיבלתי אישור.ולאחר מכן שהתעניינתי בתופעות הלוואי פשוט נבלתי:עליה בסידן,הפרעות קצב ,אוסטאוסרקומה ו... בנוסף גם זריקה בבטן יומית.ממש לא יודעת מה לעשות עם טיפול החדש . הודא על דעתך והמלצתך.

הוספת תגובה

• תגובה לפולינה

ד''ר מאיה איש שלום
    17/08/2018

הטפול בפורטאו הוא הטפול היחיד שממש בונה עצם שאר התרופות כגון פרוליה ותרופות אחרות רק מעכבות פירוק עצם ומעודדות בניה מעט מאוד.
    מבחינת תופעות לואי התרופה נראית בטוחה, העליה בסידן היא לרב קלה וחולפת לא מחייבת הפסקת תרופה אלא מעקב ולפעמים הפחתת מנון של תוספי סידן, הפרעות קצב דבר נדיר שלא נתקלתי בו קלינית, אוסטאוסרקומה תוארה בעכברים שקבלו מנון פי 1000 מזה של בני אדם, אך אין שכיחות יתר בבני אדם.
    נזהרים ממתן התרופה באנשים אשר מועדים לגדולי עצם דהיינו כאלו שעברו הקרנות או שיש להם ממאירות פעילה.
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טיפול במיקרואדנומה וגודש בחזה
    יהל
    16/08/2018

ערב טוב! בת 30, לפני לידות. אני מקבלת בחודשיים האחרונים קבותרים 0.5 פעם בשבוע ( אובחנתי לא מזמן עם מיקרואדנומה 6 מ"מ ). הוסת שנעלמה לי לשנה וחצי, חזרה אחרי חודש טיפול ואז הגיעה שוב בדיוק חודש אחרי. הפרולקטין ירד מ 1000 ל 200 שזה סימן טוב. הבעיה שעדיין יש לי גודש נוראי והחזה מאוד גדול, נפוח וכואב ( בשני השדיים בדיוק אותו הדבר ). גם הפרשת החלב/ דמוית חלב עדיין ממשיכה..כמו בכל השנה החולפת. רציתי לדעת האם לוקח לתופעה יותר זמן להעלם, למרות שהפרולקטין ירד?..אני קצת מודאגת כי זה לא משתפר. וגם סובלת מהגודש ומהכאב.
    תודה רבה!!

הוספת תגובה

• תגובה ליהל

ד''ר מאיה איש שלום
    16/08/2018

האם את נוטלת גלולות או טפול הרומונלי?
    אם לא אז יתכן שיהיה כדאי להעלות את מנון הדוסטניקס.
    מציעה להועץ ברופא המטפל.
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טיפול במיקרואדנומה וגודש בחזה

יהל
    19/08/2018

לא. אני לא נוטלת טיפול הורמונלי וגם אין סיכוי להריון. ולהעלות למרות שהפרולקטין ירד?
    (עכשיו שמתי לב שהחזה דגל עוד..מעבר לכך שכבר גדל ב 2 מידות השנה )..התור הבא לרופאה שלי עוד 5 חודשים, לכן שואלת
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה ליהל

ד''ר מאיה איש שלום
    19/08/2018

קשה לי ליעץ לך מבלי לבדוק ולדעת את כל הפרטים. מציעה לנסות בכל זאת להשיג את הרופא המטפל
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רמות הורמונים גיל מעבר
    שואלת
    15/08/2018

שלום דר׳ מאיה, אני בת 50 ובתקופה האחרונה הווסת לא סדיר מגיע פעם במס׳ חודשים. עשיתי בדיקת הורמונים , האם הבדיקה מלמדת שאני בגיל המעבר ? LH 29.8, FSH 59.2, E2.112 הבדיקה בוצעה בזמן ווסת.

לקביעת תור
    סגירה
    רמות הורמונים גיל מעבר

הוספת תגובה

• שואלת

ד''ר מאיה איש שלום
    16/08/2018

אחר צהרים טובים
    יתכן ומדובר בתקופה שלקראת המנופאוזה דהיינו פרימנופאוזה.
    אם יש לך גלי חום אפשר לשקול טפול הורמונלי תחליפי אם אין הוראת נגד בריאותית כגון נטיה לקרשתיות יתר, סרטן שד בעבר
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רמות טסטוסטרון של גבר
    גלעד
    14/08/2018

שלום
    אני גבר בן 49.

כשנתיים שלוש יש קצת תשישות עייפות
    ( אמרו שאולי זה עייפות כרונית אבל כל בדיקות הדם היו תקינות ). כמו כן באחרונה פחות חשק מיני.

בבדיקת טסטוסטרון לפני 3 שנים התוצאה היתה
    כ 12 NMOL/L ( הנורמה 9-28 )
    לפני שנתיים 11.5
    לפני שנה 10.4
    אציין שבבדיקה נקודתית לפני 10 שניםבגיל 39 הרמות היו של 17.5 כך שניכרת ירידה.
    יתר הבדיקות FSH LH פרולקטין היו תקינות לפני שנה.

ביצעתי השבוע בדיקת טסטוסטרון עדכנית והתוצאה היתה
    18.8 NMOL/L

אבקש לשאול
    1. אין לי שיפור בתחושה ואפילו פחות חשק מיני באחרונה. האם הגיוני שקיים זינוק ברמות הטסטוסרון מ 11 ל כמעט 19 תוך שנה או יותר הגיוני שזה טעות מעבדה?

2. ביצעתי את בדיקת הטסטוסטרון ב 8 בבוקר. ב 2 בלילה 6 שעות לפני כן קיימתי יחסי מין כולל שפיכה. האם עובדה זאת עשויה לעלות את הטסטוסטרון בבדיקה ואולי היא הסיבה?

תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    רמות טסטוסטרון של גבר

הוספת תגובה

• תגובה לגלעד

ד''ר מאיה איש שלום
    14/08/2018

יש וארביליות רבה ברמות הטסוסטוסטרון ולכן האגוד האנדוקריני האמריקאי דורש שיבוצעו 3 בדיקות
    אם סבלת מעודף משקל? סטרס? שהשתנו בשנה האחרונה אולי זו הסיבה לעליה בטסטוסטרון.
    לא מכירה קשר לסקס.
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מחלת גרייבס והזרקת בוטוקס
    בלה
    14/08/2018

שלום!
    בת 34. לפני 16 שנה חליתי במחלת גרייבס ועם טיפול נכון בכדורים והרבה מזל הבלוטה התאזנה מהר. סך הכל הטיפול בכדורים היה 8 חודשים. כן נשאר לי קצת בלט עין אבל לא נורא.. מאז אני עושה בדיקות דם כל חצי שנה והבלוטה בגדר הנורמה לחלוטין. שאלתי היא: האם מותר להזריק בוטוקס לקמטים במצח ובעיניים אם הייתה לי בער הרחוק מחלת גרייבס? כי כבר שני רופאים שהייתי אצלם בייעוץ אמרו לי שיש סיכוי שהמחלה תשוב אם אזריק בוטוקס וזה סיכון שכמובן אינני מעוניינת לקחת.
    יחד עם זאת, אני מכירה נשים שחולות או שחלו בעבר במחלות אוטו אימוניות והן מזריקות בוטוקס. לגבי חומצה הילארונית אני יודעת שמותר. ( הזרקתי כמה פעמים במרוצת השנים ולא קרה כלום)
    תודה רבה על המענה
    בלה

הוספת תגובה

• תגובה לבלה

ד''ר מאיה איש שלום
    14/08/2018

דווקא הזרקות בוטוקס בפעמים נדירות משמשות כטפול באופטמלופטיה על רקע גרייבס. לשחרור השריר המוסנן והמכווץ..
    מציעה להתיעץ גם עם רופא עינים אבל אני לא רואה מניעה
    מבחינת עוררות המחלה בבלוטת התריס אכן יש עדויות שאולי יש קשר.
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מלטונין כמה שנים ניתן לקחת והאם ממכר
    יעל
    14/08/2018

שלום,
    אני בת 36. מגיל 28 אני לוקחת מלטונין 5 מ"ג לשעון ביולוגי דחוי. האם במידה ואפסיק זה כמו עם אלטרוקסין והגוף שת
    לי כבר תלוי בהורמון וייצר ממש מעט מלטונין באופן טבעי? האם ניתן ליטול כל החיים? והאם ישנן סכנות? יש לי ברקע תנגודת לאינסולין... שחלות פוליציסטיות ותת פעילות של בלוטת התריס שמאוזנת עם יוטירקס.
    תודה מראש

הוספת תגובה

• תגובה ליעל

ד''ר מאיה איש שלום
    14/08/2018

רופאים מומחים לשינה עוסקים בנושא מלטונין ולא אנדוקרינולוגים ממליצה להוועץ עם מומחה לשינה.
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• השפעות של בלוטת התריס
    דש
    13/08/2018

היי
    האם יש קשר בין תת פעילות של בלוטת התריס לעלייה בערכי הuric acid שיצא 7.8 בבדיקה .. ואם כן האם כשמאזנים את זה הערך גם מתאזן?
    תודה (;

לקביעת תור
    סגירה
    השפעות של בלוטת התריס

הוספת תגובה

• תגובה לדש

ד''ר מאיה איש שלום
    13/08/2018

יתכן שיש קשר בין העליה בחומצה אורית תת פעילות בלוטת התריס, אך לא בהכרח.
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אוסטאופורוזיס כנראה על רקע גנטי
    אייל
    13/08/2018

שלום
    אני בחור בן 45 בד"כ בריא.
    לאבא שלי אוסטאופורוזיס. לא ידוע על שברים.
    בבדיקת צפיפות עצם לפני8 שנים מצאו אצלי אוסטאופורוזיס מינוס 2.8 במפרק הירך מינוס 3.3 בגב.
    בדיקה חוזרת אחרי שנתיים הראתה תוצאה דומה.

בדיקות דם מקיפות היו תקינות והאנדוקרינולוג בקופח אמר לי שזה כנראה על רקע גנטי וגם היות ואני אדם רזה.
    לא לקחתי שום טיפול.

בשבוע שעבר ביצעתי בדיקת CT בטן ואגן בגלל ירידת משקל. הבדיקה תקינה.
    העברתי את הבדיקה לפענוח של רדיולוג בכיר מומחה לשלד.
    הוא בדק אותה היטב ואמר שלא רואים שום סימן לאוסטאופניה והעצמות נראות בסדר גמור גם בגב תחתון וגם באגן
    ולא נראות כמו עצמות של אנשים בני 70 עם אוסטאופורוזיס.

רציתי לשאול מה קובע?
    האם הבדיקת DEXA או האם הסיטי?
    ולאור זאת - האם יש לי אוסטאופורוזיס או לא??

תודה

הוספת תגובה

• תגובה לאייל

ד''ר מאיה איש שלום
    13/08/2018

בכדי לתת תשובה מהימנה עלי לראות את תשובת צפיפות העצם במלואה, את הצלום עצמו ואיכות הבדיקה. בעקרון צפיפות העצם היא בדיקה יותר רגישה לאבחון אוסטאופורוזיס מאשר סיטי
    בברכה,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה