פורום בדיקות גנטיות, מחלות מטבוליות, יעוץ גנטי - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• תסמונת איקס שביר
    מירית
    03/03/2012

1). איזו בדיקה גבר צריך לבצע כדי לדעת האם הוא חולה בתסמונת איקס שביר? האם רופא משפחה יכול להפנות לבדיקה זו?
    2). אם גבר חולה בתסמונת איקס שביר נשוי לאישה שאינה נשאית איקס שביר. האם יש סיכוי שיוולד להם ילד נשא איקס שביר או חולה בתסמונת זו?
    3). אם הגבר חולה בתסמונת איקס שביר נשוי לאישה נשאית איקס שביר- האם גם ילדיהם יהיו נשאים או חולים בכל מקרה?
    4). האם יש טיפול כלשהו לרבות תרופתי לגבר שחולה בתסמונת זו, או לפחות דרך להקל על התסמינים?
    5). ידוע לי שיכולות להיות איוושות בלב אצל חולים בתסמונות זו? מה עושים? פונים לקרדיולוג?

אודה רבות לתשובות!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    תסמונת איקס שביר

הוספת תגובה

• תסמונת איקס שביר - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    04/03/2012

מומלץ לעשות בדיקת דם פשוטה לתסמונת X שביר. צריך הפנייה מרופא המשפחה ליעוץ גנטי ובדיקה ל-X שביר והם יבדקו ויבצעו את הבדיקה. ושאר התשובות כבר על סמך התשובה של בדיקה זו והיעוץ שיינתן שם.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• FMF והגבלות תזונה
    ליאור
    01/03/2012

שלום,
    אני בת 25 ואובחנתי לאחרונה כנשאית של אחת מהמוטציות הגורמות ל-FMF (הסיבה שנבדקתי היא שאני סובלת מן התסמינים אף על פי היותי נשאית... ואשכנזיה...). בכל מקרה, רופאת המשפחה שלי אמרה שאינני צריכה לשמור על דיאטה מסוימת אך כשקראתי את המידע לגביי הקולכיצין נאמר שאסור לצרוך אשכוליות במהלך הטיפול וכנ"ל לגביי שתיית אלכוהול.

לשאלתי - האם באמת חלה הגבלה על שתיה אלכוהול או שזה תקף לחולי שגדון?
    מה הנזק שיכול להיגרם?
    לגביי האשכוליות - קראתי זאת לגביי תרופות רבות אך רק לגביי נטילת התרופה (כלומר בליעת הכדור) ולא לאחר מכן (במהלך האוכל.. ). האם יש להימנע בכלל מאשכוליות? זה מה שמשתמע מהכתוב..

תודה רבה ולילה טוב.

לקביעת תור
    סגירה
    FMF והגבלות תזונה

הוספת תגובה

• FMF והגבלות תזונה - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    04/03/2012

אין זה תחום התמחותו של פורום זה. אלכוהול מוריד את יעילות פעילות קולחיצין. באשר לשאר - בררי במרפאת FMF.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• NF
    yp
    28/02/2012

שלום

אני ואחד מילדי נושאים את הגן שגורם NF שאלתי היא כאשר בני יביא ילדים האם אשתו צריכה לעבור סיסי שיליה או מי שפיר כדי לבדוק נשאות ואם כן האם האחוזים הם שווים בין גבר לאישה לנשאות אצל עובר

שאלה שניה שאר ילדי בריאים כי נבדקו בסיסי שיליה האם זה אומר שאין להם בכלל את הגן הפגום או שיש סיכוי שהם נשאים רציסיבים של הגן

,תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    NF

הוספת תגובה

• NF - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    28/02/2012

בהנחה שמדובר ב-NF1 וכי האבחנה הוכחה באיבחון מעבדתי גנטי: ההורשה היא דומיננטית. כלומר, אם מישהו או מישהי נושא את המוטציה בגן זה, הסיכון להעביר את הגן עם המוטציה לילדים (בן או בת במידה שווה) שלו הוא 50%. מי שנבדק ואין לו את המוטציה לא יכול להעביר מוטציה לילדיו היות ואין לו כלל את המוטציה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    דינה
    27/02/2012

שלום לרופאים

מקריאת חומר בנושא הבנתי שלאדם שיש פולידיקטיליה יש סיכוי של 50% לפחות להוריש את הגן הפגום לילדיו.
    לא מובן לי אם הגן הוא דומיננטי איך זה שלא 100%? יכול להיות מצב שהילד לא יקבל את הגן בכל זאת?
    ודבר נוסף האם יש מקרים של פולידיקטיליה שהגן הוא רציסיבי?

תודה מראש,

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• שאלה - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    27/02/2012

בהורשה דומיננטית לאדם ה"חולה" יש שני עותקים של הגן. עותק תקין ועותק לא תקין. הסיכוי שיוריש את העותק הלא תקין לצאצא (ובכך תיגרם המחלה אצל אותו צאצא) הוא 50% בכל הריון. ישנה הורשה רצסיבית של פולידקטיליה (כמימצא יחיד) אך המרבית הגדולה של המקרים דומיננטית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקות גנטיות ללקויי שמיעה
    מיה
    27/02/2012

שלום שמי מיה
    אני לקויית שמיעה מלידה (עם מכישירים) ושומעת גם בלי מתכננת להיכנס להריון בקרוב
    האם עלי לעבור בדיקות גנטיות מיוחדות שקשורות לחרשות וכו ואם כן אז איזה בדיקות יש לציין שאין במשפחתי עבר של בעיות שמיעה וחרשות (לא גנטי) בנוסף נאמר לי בדיקות הגנים אשר נבדקים בבדיקות לקראת הריון הם קונקסין 30 וקונקסין 26- הגנים להם השכיחות הגבוהה ביותר במעורבות בלקויות שמיעה על רקע גנטי אילו עוד בדיקות צריך לעבור חוץ משתיהן מעבר לבדיקות הרגילות המומלצות והיכן אני פונה לשם כל הבדיקות בקופ"ח או צל גנטיקאי באופן פרטי
    אשמח לתשובה ותודה על הסבלנות

הוספת תגובה

• בדיקות גנטיות ללקויי שמיעה - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    27/02/2012

תבצעי קודם את הבדיקות הרגילות לשני הגנים האמורים. אם לא תימצא הבעייה, אפשר לבדוק גנים נוספים, כאשר הטוב ביותר כיום הוא בדיקה בטכנולוגיה חדשה של קביעת הרצף המלא של כל הגנים הידועים כקשוירם בחרשות - במחיר של 2000-3000 ש"ח. לכל הבירור הנ"ל - הטוב ביותר הוא לפנות ליעוץ גנטי רגיל במכון גנטי באזור ממגורייך. הם יסבירו הכל ויתאמו הכל. אין צורך בשירות פרטי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקות גנטיות
    נועה
    26/02/2012

שלום
    אני ממוצא אשכנזי ובעלי ממוצא עיראקי, נמצאתי נשאית לטיי זקס אולם בעלי לא נשא. עכשיו התברר לי שכמה דורות אחורה יש מוצא אירופאי אצלו במשפחה (3 דורות אחורה לפחות), האם אנחנו צריכים אבחון גנטי נוסף או שאין לכך השפעה ממשית על המוצא שלו?

לקביעת תור
    סגירה
    בדיקות גנטיות

הוספת תגובה

• בדיקות גנטיות - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    27/02/2012

תגשו עם המידע הזה למקום בו אתם מבצעים את הבדיקות ויעשו גם לו את הבדיקה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לא ממש הבנתי

נועה
    27/02/2012

כבר עשו לו בדיקת טיי זקס ונמצא שאינו נשא, האם יש צורך בבדיקות נוספות?
    האם היו בודקים משהו אחרת עם היו יודעים שכמה דורות אחורה יש לו קשר אשכנזי?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לא ממש הבנתי - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    27/02/2012

אם הוא כבר נבדק ונמצא תקין זה סוף הבירור הסטנדרטי בעניין זה, בהנחה שביצעו לו, כמקובל, בדיקה של המוטציות השכיחות בכל האוכלוסיות או בדיקה ביוכימית. במקרה של ספק תגשו עם התוצאות ליעוץ גנטי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המלצה
    DinDani
    25/02/2012

אשמח להמלצה לרופא עבור בדיקת שקיפות עורפית,
    דרך כללית מושלם (זהב) באיזור המרכז.
    לקבל המלצה, אך חשוב שההמלצה תהיה עבור רופא בעל שם וניסיון ספציפי בנושא זה,
    ולא רק המלצה מכיוון שמישהי שהיתה אצלו היתה מרוצה מהיחס,
    אלא בעיקר מישהו בעל שם בנושא (כפי שיש שמות מוכרים ומומלצים בתחום הסקירות ודיקור מי השפיר)

תודה רבה!

לקביעת תור
    סגירה
    המלצה

הוספת תגובה

• המלצה - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    27/02/2012

לא עוסק בהמלצות ספציפיות על רופאים

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עורף ובדיקה
    DinDani
    23/02/2012

1. האם את בדיקת השקיפות העורפית כדאי לבצע באופן פרטי אצל רופאים ספציפיים (כפי שנבצע בסקירות),
    או שמדובר בבדיקה פשוטה ואין בעיה ללכת לפי הקופה?

2. להלן רשימה מצומצמת של מספר בדיקות סקר גנטיות,
    מהקריאה באינטרנט לא הבנתי בדיוק למי הן מיועדות (היו ניסוחים שונים באתרים שונים),
    וגם האחות בקופת החולים לא ידעה להסביר,
    השאלה המרכזית עבור כל בדיקה היא האם הבדיקה רלוונטית רק כאשר שני בני הזוג מהעדה הבעייתית,
    או שנספיק שרק אחד מבני הזוג הוא מהעדה הבעייתית וכבר כדאי לבצע את הבדיקה?
    התשובה כמובן תשתנה לפי כל בדיקה, אשמח מאוד להתייחסות עבור הבדיקות הבאות:

מחלת קוסטף
    לויקודיסטרופיה מטאכרומטית
    פנילקטינוריה
    מחלת Joubert type 2
    גלקטוזמיה
    PCCA

תודה רבה.

לקביעת תור
    סגירה
    עורף ובדיקה

הוספת תגובה

• עורף ובדיקה - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    23/02/2012

בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקה פשוטה אבל חשוב שהמדידה תבוצע על ידי מישהו מנוסה שמודד בזוית הנכונה. בד"כ מי שעושה זאת בקופ"ח עושה המוני בדיקות כאלו והינו מנוסה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקות סקר
    DinDani
    23/02/2012

להלן רשימה מצומצמת של מספר בדיקות סקר גנטיות,
    מהקריאה באינטרנט לא הבנתי בדיוק למי הן מיועדות (היו ניסוחים שונים באתרים שונים),
    וגם האחות בקופת החולים לא ידעה להסביר, אשמח להבהרה בבקשה.

אי הבהירות מתנקזת לנושא אחד בלבד,
    האם העדה הרלוונטית לכל מחלה נדרשת משני הצדדים או מספיק צד אחד?
    כלומר, במידה ורק צד אחד הוא מהמוצא הבעייתי (לדוגמא, עיראקי לקוסטף) עדיין מומלץ לבצע את הבדיקה,
    או שרק במידה ושני הצדדים הם מהמוצא הנ"ל, רק אז מומלץ לבצע את הבדיקה?

להלן הבדיקות הדורשות הבהרה, אני מניח שהתשובות תהיו שונות בהתאם לבדיקה,
    אשמח מאוד להסבר.

מחלת קוסטף - האם הבדיקה רלוונטית רק כאשר שני הצדדים ממוצא מלא/חלקי עירקאי ולא רק צד אחד?
    לויקודיסטרופיה מטאכרומטית - האם הבדיקה רלוונטית רק כאשר שני הצדדים ממוצא מלא/חלקי תימני ולא רק צד אחד?
    פנילקטינוריה - האם הבדיקה רלוונטית רק כאשר שני הצדדים ממוצא מלא/חלקי תימני ולא רק צד אחד?
    מחלת Joubert type 2 - האם הבדיקה רלוונטית רק כאשר שני הצדדים ממוצא מלא/חלקי אשכנזי ולא רק צד אחד?
    גלקטוזמיה - האם הבדיקה רלוונטית רק כאשר שני הצדדים ממוצא מלא/חלקי אשכנזי ולא רק צד אחד?
    PCCA - האם הבדיקה רלוונטית רק כאשר שני הצדדים ממוצא מלא/חלקי עירקאי/מרוקאי ולא רק צד אחד?
    רטיניטיס פיגמנטוזה - האם הבדיקה רלוונטית רק כאשר שני הצדדים ממוצא מלא/חלקי תימני ולא רק צד אחד?

תודה רבה.

לקביעת תור
    סגירה
    בדיקות סקר

הוספת תגובה

• בדיקות סקר - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    23/02/2012

לגבי כל אחת מהמחלות הנ"ל כדי שיהיה סיכון לעובר חולה צריך ששני בני הזוג יהיו נשאים. כלומר, רק אם שני בני הזוג משתייכים (ולוא חלקית) למוצא (או מוצאים) בו מופיעה המחלה, רק אז עליכם לבצע הבדיקה למחלה זו.
    ביום ביצוע הבדיקה מי שמבצע את הבדיקה ממילא ישאל את המוצאים של שניכם ויאמר לכם אלו בדיקות לבצע.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה! הבהרה קצרה:

DinDani
    23/02/2012

האם גם למחלת קוסטף ולפנילקטינוריה נדרשים שני הצדדים מהמוצא, ולא רק צד אחד?
    (אני שואל מכיוון שבמחלות האחרות כתוב שצריך ששני הצדדים יהיו מאותו המוצא ע"מ שיהיה צורך לבצע את הבדיקה, ובשתי המחלות הנ"ל לא כתוב)

תודה רבה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שכיחות מחלת טיי זקס
    נועה
    20/02/2012

שלום
    מהי שכיחות מחלת הטיי זקס בקרב העדה העיראקית?

לקביעת תור
    סגירה
    שכיחות מחלת טיי זקס

הוספת תגובה

• שכיחות מחלת טיי זקס - תגובה

פרופ' אנטוני לודר
    20/02/2012

יחסית נדירה, הרבה פחות מאשר באשכנזים

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקת ריצוף גנטי
    שלומי
    19/02/2012

האם בדיקה של ריצוף גנטי מבוצעת אך ורק במעבדות פרטיות ובתשלום ..? זה לא משהו שכלול בסל

לקביעת תור
    סגירה
    בדיקת ריצוף גנטי

הוספת תגובה

• בדיקת ריצוף גנטי - תגובה

פרופ' אנטוני לודר
    20/02/2012

אתה צודק.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ה-X השביר
    ציון
    19/02/2012

חיפשתי ברשת ולא מצאתי תשובה חד משמעית לעניין הזה.
    האם קיימת בדיקה (כגון מי שפיר) השוללת באופן וודאי ומוחלט את הימצאותה של תסמונת ה-X השביר אצל העובר?
    בתודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    ה-X השביר

הוספת תגובה

• ה-X השביר - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    19/02/2012

בדיקת מעבדה של דגימת מי השפיר לתסמונת X שפיר יכולה לשלול חד משמעית קיום תסמונת זו אצל העובר. בד"כ נהוג להסתפק בבדיקת נשאות למחלה זו אצל האם - ואם האם איננה נשאית והאב איננו עם פיגור - העובר לא אמור להיות עם התסמונת.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה

ציון
    20/02/2012

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כליה אגנית
    נינה
    19/02/2012

שלום,
    אני בת 34, שבוע 26, הריון שני, אם לבן בריא. יש לי אח עם פיגור לא מאובחן, אני נשאית של טיי זקס, בעלי כרגע בבירור נשאות. אחותי נמצאה נשאית של X שביר, אני נבדקתי ואינני נשאית. סקירות של ההריון הנוכחי (נקבה) העלו כליה אגנית, שאר מדדי העובר תקינים, מערכת השתן תקינה. עשיתי מי שפיר, ממתינים לתוצאות. פיש תקין. שאלתי היא האם ניתן לבקש בדיקות ספציפיות במי השפיר לתסמנות שונות (ווילאמס, פרדר ווילי ואחרות) או שהרופא מחליט מה בודקים או שמדובר בבדיקה שגרתית. בנוסף, נאמר לי שלא שהעוברית לא נבדקה לטיי זקס אף על פי שאני נשאית. האם זה נורמלי או שעלי להתעקש על ביצוע בדיקה זו במי השפיר (שנשמרו).
    אני לחוצה בשל גיל ההריון המתקדם..
    אודה לתשובה מהירה

לקביעת תור
    סגירה
    כליה אגנית

הוספת תגובה

• כליה אגנית - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    19/02/2012

שני דברים נוספים שאת יכולה לשקול הם: צ'יפ גנטי - CGH - על דגימת מי השפיר בעלות של כ-3000 ש"ח - אם מעוניינת, יש להודיע מיידית למעבדה בה דגימת מי השפיר כדי שלא תושמד בתום בדיקת הכרומוזומים. בדיקה זו יכולה לזהות אחוזים בודדים של בעיות שלא מתגלות בבדיקת מי השפיר הרגילה. לשיקולכם אם לעשות או לא. כמו כן אולי כדאי לחשוב על אולטרסאונד כליות לך ולבעלך שמא יש לכם כיליה אגנית. וכמובן - הנאמר כאן איננו מכסה הכל ואיננו מהווה תחליף ליעוץ גנטי פרטני.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אוטיזם- גנטיקה
    יפה ירקוני
    18/02/2012

שלום רב,
    יש לי ילד בן 8, שאובחן בגיל צעיר כאוטיסט בתפקוד גבוה. כמו כן יש לי בת, בת 4, רגילה ובעלת התפתחות תקינה. לפני לידת הבת עברתי ייעוץ גנטי, ונאמר לי שבמקרה של אוטיזם, אי אפשר לחזות מראש, אי אפשר כמובן לראות זאת לא במי שפיר, ולא באולטרסאונד, ואי אפשר לעשות שום דבר כדי למנוע הישנות של אוטיזם במשפחה. להיפך, כשיש כבר ילד אחד סבירות גבוהה לילד אוטיסט נוסף.לכן מה שנאמר לי ע"י אותה גנטיקאית שמדובר ברולטה רוסית. מדובר בלקיחת סיכון, ואם רוצים עוד ילד, צריך פשוט לקפוץ למים העמוקים ולקוות לטוב, ושהדבר החיד שאולי ניתן לעשות, הוא לדאוג שתצא בת (בגלל היחס של 1-4 בין בנים לבנות בספקטרום). אגב, גם אם תצא בת זו לא ערובה לכך שהיא תצא בריאה, הרי יש בנות אוטיסטיות..וגם, בזמנו בירת מין היילוד היתה לא חוקית בארץ.
    רציתי לדעת האם יש איזשהם חידושים בתחום הגנטיקה של האוטיזם, או בדיקות נוספות, או אפשרות לבחור את מין היילוד שיכולים לעזור לי בשיקולים של האם להביא או לא להביא ילד נוסף...

לקביעת תור
    סגירה
    אוטיזם- גנטיקה

הוספת תגובה

• יש לי נכד אוטיסט יש סבירות של תורשה

נעמי
    22/09/2012

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקות גנטיות
    אני
    17/02/2012

שלום ד"ר,

אני מתכננת הריון בקרוב. אני ממוצא תימני ובעלי ממוצא אשכנזי . 4 בדיקות גנטיות שנעשו לי, יצאו תקינות ולכן בעלי, פטור מבדיקות.

ביקשתי שיעבור גם בדיקת טיי זקס, אבל נאמר לו שאין צורך. האם לסמוך על זה?

בנוסף, אחיו של בעלי סובל מפיגור קל (לטענת אמו לא נמצאה התסמונת ממנה סובל). האם זה יכול להיות גנטי? ואם כן, איזה בדיקות אצטרך לעשות במהלך ההריון? האם משהו פולשני כמו בדיקת סיסי שליה? מי שפיר?

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    בדיקות גנטיות

הוספת תגובה

• בדיקות גנטיות - תגובה

פרופ' אוהד בירק
    17/02/2012

על פי הנחיות משרד הבריאות אין צורך בבדיקת נשאות לטיי זקס כאשר אחד מבני הזוג ממוצא תימני. באשר לבעייה אצל אחי הבעל - הסיכון לבעייה דומה אצל צאצאים שלכם ככל הנראה נמוך. אבל ניתן לחוות דיעה בעניין זה רק עם בדיקת האח ועיון בכל המידע הרפואי לגביו על ידי רופא גנטיקאי. אין התוויה אוטומטית במקרה כזה לבדיקת סיסי שיליה או מי שפיר. ושוב, ללא בדיקת האח והמידע הרפואי המפורט לגביו אי אפשר לתת תשובה ברורה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה