פורום בדיקות גנטיות, מחלות מטבוליות, יעוץ גנטי - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• תסמונת פולנד
    אורן
    15/07/2010

שלום רב
    השבוע לאחר בדיקה אצל כירורג גילינו כי ביתנו בת 9 חודשים יש תסמונת פולנד,חזה בצד אחד פחות מפותח מהחזה בצד השני.
    היום שמנו לב שגם האצבעות ביד אחת מעט קטנות יותר מהאצבעות ביד השניה כשהדבר בהתאמה לאותו צד של החזה המפוצח יותר עם האצבעות היותר גדולות,
    רצינו בבקשה לדעת האם יש קשר לתסמונת הנל ( בידיים ) ?מהם ההשלכות בעתיד לידיים?האם הדבר יהיה בולט ?האם גם הידיים לא יהיו סימטריות באורכן?
    תודה על תשובתך
    הורים מודאגים

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    תסמונת פולנד

הוספת תגובה

• תסמונת פולנד Poland syndrome

פרופ' אוהד בירק
    16/07/2010

תסמונת פולנד מאופיינת בהעדר מלא או חלקי של שריר החזה בצד אחד וכן בקיצור אצבעות מספר 2,3,4 בכף היד באותו צד. שכיח גם קיום רקמת עור מחברת מעט מעבר לרגיל בין האצבעות - ריקמה שניתן, קל ומומלץ להסיר בניתוח פלסטי פשוט. באופן הרבה פחות שכיח ייתכנו מקרים בהם כף היד קטנה יותר באותו צד. נדיר מאוד שהזרוע והאמה קצרים מהרגיל באותו צד.
    ההופעה של התסמונת היא מקרית והסיבה לא ידועה.
    פרטים - אומנם באנגלית - אך בשפה לא מקצועית ובצורה אמינה וברורה ניתן למצוא באתר:
    http://www.polands-syndrome.com/faq.htm
    מומלץ לפנות ליעוץ גנטי מסודר שם תקבלו הסבר מלא ומפורט.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תסמונת פולנד

סלמה
    03/12/2010

האמת גם אני יש לי ילדה עם תסמונת פולנד ואני מאוד מודאגת וחסר לי ידע בנושא הזה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חולשת שרירים ויעוץ גנטי- לד"ר באסל
    שיר
    15/07/2010

שלום,
    אני אמא לילד בן 3 שסובל מחולשת שרירים פרוקסימלית במיוחד באיזור האגן והגפיים התחתונות.
    הילד הולך בהליכה מתנדנדת, מתקשה בעליית מדרגות, לא קופץ ולא רץ. עבר בדיקות דם מרובות כולל CPK, ח. אמינו בדם, לקטט, פירובט, ח. אורגניות בשתן, ח. שומן ארוכות שרשרת, קרניטין ואציל קרניטין - הכל תקין. נעשה MRI ע"ש תקין ולבסוף גם ביופסית שריר כולל שרשרת נשימה שהיתה תקינה. למעשה, כל הבירור שנעשה היה תקין אבל הבעיה הקלינית נותרה (למרות שיש שיפור הדרגתי בתפקוד) ובעצם אין אבחנה ברורה.
    אנחנו מעוניינים להכנס להריון נוסף ומעוניינים בייעוץ גנטי. האם אפשר לבצע איזשהיא בדיקה כללית גנטית כדי להקטין את הסיכונים בהולדת ילד נוסף? שמעתי על בדיקה שנקראת צ'יפ גנטי - האם יכולה להיות רלבנטית? האם ניתן לאתר גנים שקשורים בחולשת שרירים ולבדוק אותם למרות שאין אבחנה ברורה?

תודה רבה על תשובתכם

הוספת תגובה

• חולשת שרירים

פרופ' אוהד בירק
    15/07/2010

חולשת שרירים פרוקסימלית - או בהגדרה הקלינית limb girdle muscular dystrophy , מהווה סל של אפשרויות מבחינה גנטית. על פי רוב מדובר במוטציה בגן בודד - בתורשה רצסיבית (אז הסיכון 25% בכל הריון עתידי) - או פחות שכיח - בתאחיזה ב- X (אז מדובר ב-50% סיכון בבנים). היות ומדובר בבן, שתי האפשרויות קיימות. צ'יפ גנטי לא מגלה מוטציות נקודתיות בגן ולכן הסיכוי שיועיל במקרה זה נמוך. קיימת אפשרות לבדיקת גנים שונים שאופיניים למחלות אלו - על פי סדר עדיפויות שייקבע ביעוץ גנטי. אם אתם שניכם מאותו מוצא - יש אולי מקום לצ'יפ גנטי מסוים שמוצא מקטעים זהים לשני ההורים - ואולי בכך יזהה אתר בגנום בו נמצא הגן אם מדובר בתורשה רצסיבית. ממליץ לפנות ליעוץ גנטי לרופא(ה) גנטיקאי(ת) עם הבן ועם כל המידע הרפואי שקיים לגביו - כולל יסכום מנוירולוג ילדים, שם יומלץ לכם על דרך ההתקדמות הנכונה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לפרופ' בירק - בהמשך לתשובתך

שיר
    19/07/2010

היינו בייעוץ גנטי בקופת החולים שלנו (מכבי) ושם ניתנה לנו תשובה כללית שכל עוד אין אבחנה אין אפשרות לבדיקות גנטיות או לייעוץ גנטי. אני מבינה שאתה אומר שיש אפשרות לבדוק גנים מסוימים לפי סדרי עדיפויות. האם נוכל להגיע אלייך לייעוץ? לאור התשובה שקיבלנו בקופת החולים איך ואיפה ניתן להמשיך?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מחלת שריר

פרופ' אנטוני לודר
    19/07/2010

לדעתי הבעיה כפולה. אם הבנתי נכון, אין בטחון שמדובר במחלה גנטית (יש רקע משפחתי רלוונטי?), אזי ישנן סיבות אחרות לחולשת שריר עקב מחלות נרכשות, הבעיה השניה שלא ברור לי שהבעיה היא בשריר - אזי CPK תקין ורופאיך הזמינו MRI ע"ש דבר מכוון לחפש בעיה בחוט השדרה. קיימות עוד אפשרויות (עצב פריפרלי, צומת עצב-שריר, למשל).

כל בירור גנטי מתחיל עם הגדרה מדויקת של המחלה עצמה, ולכן מה שאתם צריכים מעל הכל הינו אבחנה רפואית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מחלת שריר

פרופ' אוהד בירק
    20/07/2010

מצטרף לדעתו של ד"ר לודר וליעוץ הגנטי שקבלתם: חשוב להתחיל מהגדרה מדויקת ככל האפשר של המחלה על ידי נוירולוג.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לתשובתכם -

שיר
    20/07/2010

הבעיה היא שדי סיימנו עם האבחון הנוירולוגי שלא העלה דבר. אין רקע משפחתי למחלות שריר או מחלות אחרות. הרופאים הבכירים עמם התייעצנו לא סבורים שמדובר בבעיה של עצב- שריר, אין להם אבחנה והם לא מתכוונים לשלוח את הילד לבדיקות נוספו, למעט המשך מעקב. נמסר לנו שיש כאן חולשת שרירים בלתי מוסברת. הקליניקה הכי מתאימה להפרעה סטרוקטראלית במבנה השריר אבל אין לזה אישוש בבדיקות מעבדה או בביופסיה. ככל שנשאר במצב כזה, שבו אין אבחנה מדויקת, האם ניתן לבדוק גנים שמתקשרים לחולשת שרירים? אנחנו רוצים הריון נוסף ורוצים למזער סיכונים. השאלה היא אם יש טעם לייעוץ גנטי במצב כזה ?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שריר

פרופ' אנטוני לודר
    20/07/2010

לעניו דעתי, במצב המתואר הזה אין מקום לבירור גנטי ללא כל כיוון, אבל יעוץ גנטי נוסף - כן. הסיבה היא שתמיד יש ערך לעוד מוח ועוד עיניים לעבור על כל החומר בפרוטרוט - אולי משהו לא ברור או נשכח.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תכונות אופי- גנטיות
    נטע
    14/07/2010

שלום,

רציתי לדעת האם תכונות אופי כמו (יסודי, עקבי, לחוץ, רגוע,ביישן...) הם תכונות שעוברות בתורשה לילדים?

ומה לגבי חכמה??

תודה מראש
    מיטל

לקביעת תור
    סגירה
    תכונות אופי- גנטיות

הוספת תגובה

• תכונות

פרופ' אנטוני לודר
    14/07/2010

אישיות והתנהגות אדם הינם תכונות מורכבות. אין להם גנים ספציפיים, אבל הרבה מרכיבים תורמים לתכונות אלו כולל סביבה (כללית ומשפחתית), חינוך, תרבות, ערכי משפחה, בריאות, מזל, ניסיון, חוויות ועוד. לא ניתן לשלול מרכיב תורשתי בתוך כל אלה אבל אין הורשת תכונה ספציפית או חכמה בצורה פשוטה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אמא דואגת
    חני
    14/07/2010

לאחרונה שמתי לב כי לילד שלי בן שלושה חודשים יש קפל עור בפינות העיניים שהן בולטות קצת. קראתי כי זה אחד הסימנים לתסמנת דאון חס וחלילה.
    השקיפות העורפית הייתה תקינה סיכון 1-2000 וגם בבית החולים בו ילדתי בני ציון בחיפה לא העירו על דבר לא תקין אצל הילד בשחרור אמרו לי שהכל תקין. למעט סימן זה לא ראיתי שום סימן נוסף, אין לו פנים פחוסות אין לו גשר אף שטוח או פה קטן אין לו שום סימן בידיים או באזניים כמו הקו בכף היד או הזרת הקטנה, ואין ל אוזניים קטנות או מעוותות, והוא נראה ילד נורמאלי לחלוטין. אין לו טונוס שרירים נמוך.
    שיתפתי את אחות טיפת חלב אשר אמרה לי להוציא את המחשבה הזו מהראש שכן הילד בריא לחלוטין, האחות אמרה שזה לא יכול להיות בין השאר שאין לו את המראה של תסמונת דאון מבחינה התפתחותית הוא מתפתח בצורה תקינה לחולטין והלואי שכל התינוקות כמוהו. .בנוסף היא אמרה שלהרבה תינוקות בריאים יש עיניים בולטות עם קפלי עור בפינות ושהיא לא יודעת מאיפה הבאתי את הרעיון הזה.
    שיתפתי גם את רופא הילדים אשר מייד אמר לי שאין לו תסמונת דאון והוא בטוח ב- 100% שכן רופא יכול לדעת זאת רק מהסתכלות עליו, ואין כל צורך בבדיקת דם, אין לו את המראה וזה לא יכול להיות.

האם אני יכולה להיות רגועה. האם יש מקום לדאגה רק בגלל קפל עור בפינות העיניים של התינוק?.

לקביעת תור
    סגירה
    אמא דואגת

הוספת תגובה

• אמא דואגת

פרופ' אוהד בירק
    15/07/2010

קפל העור בפינת העינים קיים בהחלט גם בילדים בריאים. ברוב הגדול מאוד של המקרים - התרשמות של רופא ילדים ושל אחות מנוסה אמינים. א עוד יש ספק - ניתן לפנות לרופא גנטיקאי לבדיקה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לתשובתך לאמא דואגת

חני
    20/07/2010

תודה רבה על התשובה.

לרופא ששאלתי אין כל ספק שלילד אין תסמונת. הלכתי גם לרופא ילדים נוסף אשר גם שלל זאת לחלוטין, ואמר שאין צורך בבדיקה נוספת.

על מנת שאהיה רגועה לחלוטין האם אתה יכול לתת לי שם על גנטיקאי באזור הצפון -כרמיאל
    האם לדעתך יש עוד צורך בבדיקת גנטיקאי אם שני רופאי ילדים ואחות שללו זאת לחלוטין.

אציין כי בגובה ובמשקל הוא בעקומות ה-90 וה - 75.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יעוץ גנטי בצפון

פרופ' אוהד בירק
    21/07/2010

ישנם רופאים גנטיקאים מצוינים בכל אחד מבתי החולים בצפון. תפני למי שבאזור שלכם.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לד'ר לינה באסל
    נורית
    14/07/2010

האם ישנה אפשרות להגיע אלייך לא דרך ביה"ח? האם את מקבלת פרטי לקוחות של קופ"ח כללית?

לקביעת תור
    סגירה
    לד'ר לינה באסל

הוספת תגובה

• ד"ר באסל

פרופ' אוהד בירק
    15/07/2010

כבר לא בפורום. מניח שניתן להגיע אליה באופן פרטי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    קרן
    14/07/2010

בוקר טוב,
    שאלתי לפני יומיים שאלה וראיתי שהיא התפספסה...
    שאלתי היתה- האם קיים סיכון למומים בהריון בין בני דודים מדרגה שניה (הסבתא של הבחורה מצד האב והסבתא של הבחור מצד האם הן אחיות)? האם הסיכון גבוה מזה הקיים בכל הריון?
    איני יודעת אם זה המקום הנכון לשאול - אך האם גם קיימת בעיה מבחינה הלכתית במצב זה?
    אודה להתייחסותך
    תודה רבה,
    קרן

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• בני דוד דרגה שניה

פרופ' אוהד בירק
    15/07/2010

מתנצל שדילגנו בטעות... לבני דוד דרגה ראשונה יש במשותף 1/8 מהגנום. לבני דוד דרגה שניה יש במשותף רק 1/32 מהגנום. בהנחה שלא ידוע על מחלה תורשתיות ספציפית במשפחה, לגבי נישואי בני דוד דרגה ראשונה, יש הגברה של כ-3% בסיכון למחלה קשה או מום מולד ביילוד בהשוואה לשאר האוכלוסיה. כלומר הסיכון בכל הריון הוא 5-6% במקום 2-3%. לגבי נישואי בני דוד דרגה שניה המצב טוב בהרבה: יש הרבה פחות מידע אך הסיכון נמוך בהרבה - אומנם מעט גבוה מבאוכלוסיה הכללית - אבל קרוב מאוד לזה שבנישואי מי שאינם קרובים. ההמלצה היא להקפיד על ביצוע הבדיקות הגנטיות השגרתיות המומלצות בעדה אליה משתייכים. אם יש מחלה גנטית ידועה במשפחה, הסיפור שונה ויש לעבור יעוץ ספציפי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה פרופ'

קרן
    15/07/2010

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מבנה מרפנואידי- מחלה גנטית?
    דניאל
    13/07/2010

שלום רב,

ברצוני לקבל ממך רשימה של כל התסמונות/המחלות הקיימות בספר הרפואה הגורמות למבנה גוף מרפנואידי (בתקווה שלא מדובר בהרבה מאוד!) ובנוסף אשמח לקבל קישורים למקורות מידע באינטרנט על כל תסמונת בנפרד (רצוי בעברית אם יש).

תודה רבה וכל טוב!

הוספת תגובה

• מבנה מרפנואידי

פרופ' אוהד בירק
    14/07/2010

אם תיכנס לאתר http://www.ncbi.nlm.nih.gov/omim ותקליד marfanoid תקבל 41 אפשרויות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רציתי לדעת
    גליה
    13/07/2010

שלום
    הייתי רוצה לדעת יותר על בדיקת MLD. מה זה אומר אם אני נושאת את הגן הזה? והאם כדי שיהיה לי אותו לא צריכים שני ההורים לשאת אותו? אני פשוט בהריון מצפה לילד, ורציתי לדעת אם יש סיכון לילד להיוולד מפגר? האם הגן הזה לא יכול להירכש, זאת אומרת מפגיעה נורולוגית או משהו? בתודה ג.

לקביעת תור
    סגירה
    רציתי לדעת

הוספת תגובה

• MLD

פרופ' אוהד בירק
    14/07/2010

Metachromatic leukodystrophy =MLD היא מחלה קשה מאוד הכוללת פיגור שיכלי ומרכיבים נוספים. מי שנושא את הגן (עותק אחד תקין ועותק אחד לא תקין), כפי שקרה אצלך, בריא לחלוטין. רק מי שמקבל משני הוריו עותקים פגומים חולה. מסקנות: 1. ככל הנראה אחד מהורייך נשא.
    2. סיכון של 50% לנשאות אצל אחים ואחיות שלך וראוי שייבדקו לכך לפני הולדת ילדים.3. אם בן זוגך איננו נשא של מוטציה בגן זה אין חשש למחלה בילדים שלך. 4. 50% סיכוי לילדייך להיות נשאים של MLD. כאמור, נשאים הם בריאים לחלוטין. אבל כשיגדלו ויינשאו יהיה מומלץ לבדוק לנשאות למחלה זו את בני הזוג שלהם.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קיבלתי את...

גליה
    14/07/2010

שלום
    אני בהריון מתרומת זרע, ניתן לברר עם זה שנלקחל הזרע ממנו נשא או לא נשא של הגן? האם לפני שאיפשרו לי את השימוש בזרע הנ"ל עשו לגבר שתרם את זה בדיקות גנטיות? בתודה ג.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• MLD

פרופ' אוהד בירק
    15/07/2010

בדיקת נשאות ל-MLD לא מבוצעת באופן שגרתי לתורמי זרע - סביר שהוא לא נבדק לכך. יש להדגיש שנשאות מחלה זו קיימת כמעט ורק ביוצאי תימן. האם את ממוצא זה? אם את נשאית MLD וכבר בהריון עומדות בפנייך שתי אפשרויות: 1. העדיפה - לברר אם התורם ממוצא 100% לא תימני - אז הסיכון שהוא נשא זעום וניתן לשקול לאלעשות כל בירור נוסף בנושא. 2. אם הוא כן ממוצא תימן - ולוא חלקית - כדאי לפנות למקום בו בוצעה ההזרעה ולבקש שיפנו לתורם הזרע ויעשו לו בדיקת נשאות ל-MLD (אולי במימון שלך). 2. אם הוא ממוצא תימן (אפילו חלקי) ואין דרך להגיע אליו - לשקול ביצוע בדיקת מי שפיר ולבקש ספציפית שיבדקו את הדגימה ל-MLD.
    וכמובן כמו תמיד - תפני ליעוץ גנטי מסודר. תשובות כאן אינן תחליף לכך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה על המידע

גליה
    15/07/2010

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• MLD

פרופ' אוהד בירק
    15/07/2010

אחד מההורים שלך נושא את הגן. לך יש עותק אחד תקין ועותק אחד לא תקין שלו ולכן את בריאה ותישארי בריאה. מוטציות כאלו לא נרכשות במהלך החיים. הילד שלך - או שקיבל את העותק התקין ממך או את העותק הלא תקין. גם אם קיבל את העותק הלא תקין הוא יהיה בריא לגמרי בתנאי שמתורם הזרע הגיע עותק תקין. לכן חשוב לדעת שהתורם לא נושא עותק לא תקין.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אני יודעת....

גליה
    17/07/2010

שלום
    אני יודעת שתורם הזרע שלי הוא חצי תימני וחצי פרסי, האם יש סיכון שייצא לי ילד חולה מתורם כזה? או שעלי להחליף תורם? ג.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התלבטות לגבי בדיקת מי שפיר
    מורן
    13/07/2010

שלום,
    הנני בת 39, בהריון שבוע 14.
    מפאת הגיל אני יודעת שמשרד הבריאות ממליץ לבצע בדיקת מי שפיר לגילוי תסמונת דאון.
    אני מתלבטת לאור העובדה כי הבדיקה כרוכה בסיכון להיריון.
    ברצוני לברר - במידה ואני מבצעת את כל הבדיקות הלא פולשניות (שקיפות עוברית, בדיקות סקר טרימסטר ראשון ושני וסקירת מערכות מוקדמת) - והבדיקות יוצאות כולם בסדר - מהו אחוז הגילוי של תסמונת דאון עם עושים שקלול כל הבדיקות?.
    אני יודעת ששקלול שקיפות עוברית וסקר ראשון מגלה כ- 85% ממקרי תסמונת דאון - השאלה בכמה מעלה עם בכלל הבדיקות הנוספות - סקירת מערכות ובדיקת חלבון עוברי - את % הגילוי?
    כרגע אני אחרי שקיפות עוברית ובדיקת טרימסטר ראשון שיצאו תקינות.
    שקפות עוברית יצאה 1.1 ממ ונראה עצם אף.
    בדיקות סקר: לתסמונת דאון יצא 1:5550, ולטריזומיה יצא 1:10000 - הרופאה אמרה שהתוצאות מצויינות.
    אודה על תשובתך.

הוספת תגובה

• בדיקת מי שפיר

פרופ' אוהד בירק
    14/07/2010

התוצאות של הבדיקות שלך אכן מאוד מעודדות. ה-integrated test - המשלב את המדדים של שקיפות עורפית, גיל, סקר שליש ראשון ושליש שני מזהה כ-95% מהמקרים של תסמונת דאון.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקות גנטיות חדשות
    מיכל
    12/07/2010

שלום
    מתכננת הריון בפעם השלישית, וברצוני לדעת אם יש בדיקות גנטיות חדשות שעודכנו .
    אני צברית ממוצא רומני וסורי ובעלי צבר ממוצא טורקי (ספרד).
    תודה מראש
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה
    בדיקות גנטיות חדשות

הוספת תגובה

• בדיקותת גנטיות חדשות

פרופ' אוהד בירק
    14/07/2010

הבדיקות המומלצות במקרה זה הן X שביר, SMA, CF. אם הבדיקות בוצעו לפני 2005 יש לחזור על הבדיקה ל-CF כי נבדקות כיום יותר מוטציות בגן למחלה זו.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• צורך בבדיקת טיי זקס?
    משה
    12/07/2010

שלום

1. אני ממוצא רומני ואשתי ממוצא עירקי-סורי. האם אנחנו צריכים לעבור בדיקת טיי זקס?

2. האם הבדיקה ממוממנת ע"י משרד הבריאות לכולם או רק לפי מוצא בני הזוג?

3. האם יש מצבים בהם לפי המוצא אין צורך לבצע את הבדיקה אך כדאי לבצע אותה באופן פרטי (למשל גיל, מחלות...)?

תודה!

לקביעת תור
    סגירה
    צורך בבדיקת טיי זקס?

הוספת תגובה

• בדיקת טיי זקס

פרופ' אוהד בירק
    14/07/2010

חשש למחלת טיי זקס בצאצאים קיים רק אם שני בני הזוג נשאים למחלה. בעבר בדייקת נשאות לטיי זקס נעשתה ליהודים בני כל העדות. בסקר שביצע משרד הבריאות לאורך שנים הסתבר שנשאות למחלה זו מצויה רק ביהודים ממוצא אשכנזי או ממווצא צפון אפריקה (מרוקו, לוב, טוניס, אלג'יר). מכאן שאישתך (בהנחה שאין במשפחתה רקע גנטי אשכנזי או צפון אפריקה) בסיכון אפסי לנשאות מחלה זו ועל פי הנחיות משרד הבריאות אין המלצה לביצוע הבדיקה אצלכם - לא במימון משרד הבריאות ולא במימון עצמי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה!

משה
    14/07/2010

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תוצאות לקטט
    אמא
    11/07/2010

שלום רב.
    רציתי לשאול בני בן 7 חודשים סובל מניסטגמוס ועיכוב התפתחותי. כחלק מהבירור שאנו עושים חזרנו על בדיקת לקטט שתוצאה עכשיו 2.8 פעם שניה. פעם ראשונה היה 5.5 . מה זה לקטט ומה יכול להיות אם הוא גבוה? האם גם ערך של 2.8 הוא גבוה עדין ויש ממה לחשוש ? כעת נשלחנו לבדיקת לקטט בניקור מותני מדוע?יש לציין ששאר הבדיקות תקינות קריניטין בשתן 8.8 מה זה אומר? וחומצות אמינו בשתן גבוליות.
    אודה על תשובתך.

לקביעת תור
    סגירה
    תוצאות לקטט

הוספת תגובה

• תוצאות לקטט

פרופ' אוהד בירק
    11/07/2010

הערך הנרמלי של לקטט הוא 0.5 -2.2 mmol per litre כך שהערך 2.8 עדיין גבולית גבוה. לקקטט, או בשמו המלא חומצה לקטית, משמש מדד לפעילות מטבולית של הגוף. ערך גבוה שלו מופיע במיגוון רחב של אפשרויות - מקלות יותר ועד קשות יותר. חלק מהבירור בשלב זה כולל גם את בדיקת ריכוזו בנוזל השידרה. סיכום: אתם בתחילתו של בירור מטבולי וצריך להתקדם בסבלנות עד שמגיעים לאבחנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• sacral dimple
    ענבל
    10/07/2010

בני בן שבועיים, בבדיקת רופא לאחר הלידה אובחן sacral dimple ,והומלץ אולטרסאונד לשלילת עגינה של חוט השדרה.

במהלך ההריון בצעתי בדיקת חלבון עוברי שחזרה גבוהה (AFP = 2.66MOM ) בייעוץ גנטי נאמר לנו שהערך הגבוה מחשיד למומים של התעלה העצבית. בצענו שתי סקירות מכוונות במטרה לשלול ככל האפשר מומים מסוג זה,שתיהן יצאו תקינות. האם בדיקת החלבון העוברי הנ"ל מעלה את הסבירות לכך שאכן קיימת בעיה של חוט שדרה מעוגן?

לקביעת תור
    סגירה
    sacral dimple

הוספת תגובה

• Sacral dimple

פרופ' אוהד בירק
    10/07/2010

sacral dimple - שקע נקודתי באזור מרכז הגב התחתון - הינו מימצא די שכיח שמצריך את הבירור האמור, אך ברוב המקרים נמצא ללא כל בעייה משמעותית. הערך של החלבון העוברי בהריון היה גבולי ומימצאי האולטרסאונד בהריון מעודדים. עצתי לא להילחץ, לעשות את הבדיקה ולראות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה

ענבל
    11/07/2010

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מוזאיקה טריזומיה 18
    אור
    10/07/2010

שלום
    אני בת 37, ההריון הראשון בגיל 35-תקין. ההריון השני הופסק לצערי בשבוע 22 עקב מוזאיקה טריזומיה 18, החוייה הייתה טראומטית ועדיין קשה לי מאוד מבחינה נפשית. מפאת גילי אני מעוניינת בהריון נוסף בהקדם אולם חוששת מכך מאוד !
    אני מרגישה במלכוד: מצד אחד אני משתוקקת להגשים את החלום: לבנות משפחה עם 3 ילדים, ומצד שני אני לא חושבת שאוכל לעבור שוב את מה שעברתי אם חלילה תוצאות מי השפיר יצאו שוב פעם לא תקינות.
    שאלותי הן:
    1. האם הסיכון לאי תקינות בהריון הבא עולה?
    2. האם יש קשר לגיל האשה ותסמונת מוזאיקה טריזומיה 18?
    3. האם על מנת לצמצם את תקופת חוסר הוודאות והחרדה כדאי לי בדיקת סיסי שליה בהריון הבא כדי לא לחכות עד לתוצאות מי השפיר?

תודה!

לקביעת תור
    סגירה
    מוזאיקה טריזומיה 18

הוספת תגובה

• מוזאיקה טריזומיה 18

פרופ' אוהד בירק
    10/07/2010

מוזאיקה טריזומיה 18 נובעת מכך שלעובר היתה טריזומיה 18 וחלק מתאי גופו תיקנו את הפגם. לשאלותייך:
    בניגוד לטריזומיה 21, לגבי טריזומיה 18 הדעות בספרות מעט חלקות. סיכום:
    1. הסיכון לאי תקינות בכרומוזומים בהריונות הבאים ככל הנראה עולה - אך הוא עדיין בין חלקי אחוז ללכל היותר 1%.
    2. ככל הנראה הסיכון גובר עם עליית הגיל. אך את עדיין תהיי בסיכון של עד 1% בשנה הקרובה.
    3. בטווחי סיכון יחסית נמוכים אלו, נראה לי שהעדיפות היא למינימום סיכון בבדיקה - ולכן אולי כדאי לחכות למי שפיר. לאחרונה יש הטוענים שבידיים שלהם הסיכון להפלה בבדיקת סיסי שיליה קרוב לזה שבבדיקת מי שפיר אך הספרות העולמית עדיין מורה על פער של כמעט כפלים בסיכון.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לפרופ' אוהד בירק
    כלנית
    09/07/2010

פרופ' בירק היקר,

אני עוקבת כל הזמן אחרי התשובות שלך כאן ובאתר הכללית, ואני פשוט נדהמת כל פעם מחדש מהנתינה האין סופית שלך. זה בא לידי ביטוי כמעט בכל משפט שלך. הסבריך כל כך מפורטים, כל כך מסבירים ומבאירים, כל כך מנסים לעזור ,כמו ניסיונך להכניס אנשים למחקר, נתינת המייל שלך לעזרה מעבר לפורום ועוד ועוד ועוד.
    מקריאת התשובות שלך אני לומדת המון. יש דברים שקשורים באופן כללי לבדיקות ואופן עריכת הבדיקות הגנטיות השונות: קריוטיפ, FISH וכו', ולאופן בו מתייחסים לכל פניה בבדיקות.
    זה כל כך מחמם את הלב לדעת שיש אנשים כמוך במערכת הציבורית, ותשובה שקראתי כאן היום, שבחרת לא לעבוד בתחום זה בפרטי, אלא רק בציבורי, עוד יותר מחזקת את מה שאמרתי.

אז פשוט תודה רבה לך על הטוב לב היוצא מהכלל שלך ועל ההשקעה הרבה שלך למען הקהילה.

ובהזדמנות זו, הייתי רוצה לקבל ממך הבהרה לביטוי osteodysytrophy - זה חלק מהשם של התסמונת שלי, ואני מעוניינת להבין את משמעות המילה.

בהמון תודה והערכה,
    כלנית

לקביעת תור
    סגירה
    לפרופ' אוהד בירק

הוספת תגובה

• Osteodystrophy

פרופ' אוהד בירק
    09/07/2010

תודה
    Osteodystrophy = פגם במבנה העצם, בחלק מהמקרים עקב בעייה במטבוליזם סידן וזרחן בגוף. הסיבות האפשריות רבות - לעתים משני למחלת כיליה או לבעייה הורמונלית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לפרופ' בירק, המשך...

לימונית
    11/07/2010

בכמה מקומות שחיפשתי, מצאתי שהמילה dystrophy קשורה למילה "ניוון" .
    האם במקרה הזה לא מדובר בניוון? ניוון עצמות?

אזכיר שהתסמונת היא : Albright hereditary osteodystrophy like = 2q37 del syndrome

אודה לתשבותך
    כלנית

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• Albright hereditary osteodystrophy

פרופ' אוהד בירק
    14/07/2010

המקרה שלך נדיר ואין לי מידע קליני מדויק לגביו. בעקרון, ב- Albright hereditary osteodystrophy הבעייה היא בהעדר תגובה להורמון הפרתירואיד - שאחראי למטבוליזם סידן וזרחן בעצם. לכן יש בעייה בהרכב העצם. לא מדובר ממש בבעיה ניוונית - השם מטעה מבחינה זו.
    המקרה שלך הינו נדיר - מבודדים בספרות, שאינם בהכרח זהים בביטוי הקליני. מה קורה אצלך ספציפית - מבחינת הורמון הפרתיואיד אינני יודע - וזה לאו דווקא המקום לדון בכך. ההתכתבות כאן איננה תחליף ליעוץ גנטי ורפואי מסודר, כי כאן אין אף פעם את כל המידע במרוכז ובמפורט.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה