מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- שאלה נוספת מרבמרב29/10/2008
ד"ר יקר יש לי מיומה בגודל 8 ס"מ בחלק העליון של הרחם באיזה גודל של מיומה אפשר לטפל בצינתור . ואם מחליטים לעשות ניתוח ליפתוח את הבטן כמו ניתוח קסרי כי אני מאוד מפחדת לעשות הרדמה מלאה האם אפשר בהרדמה אפדורלית חבל שאין קבוצה תמיכה לנשים שסובלות מימיומה בירושלים שכל אחת תדבר על הפחדים שלה הרופא הנשים שלי אמר אם זה לא מפריע לי לכלום אפשר לחיות עם זה אבל עצם המחשבה שיש לך בבטן גוף זר זה מפחיד תודה על הכל
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
,תשובה נוספת
פרופ' יונה תדיר29/10/2008מרב,
לעניות דעתי אין קבוצת תמיכה לשרירני רחם בשום מקום, ולמען האמת אין צורך שתהיה, מאחר ואין סיבה לחשוש. יש לעשות את שצריך, אם בכלל צריך, ולדון בכל מקרה לגופו.
פרופ' תדיר,
המרכז הישראלי לשרירני רחם שאינו קבוצת תמיכה אלא מקבץ יועצים.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מרב שאלה נוספתמרב28/10/2008
ד"ר יקר תודה על תשובתך הברורה יש לי מיומה כ - 8 ס"מ מעל הרחם האם אפשר לעשות צינתור ואם מחליטים לעשות ניתוח רגיל האם אפשרי לעשות הרדמה באפדורל בחצי גוף תודה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
תשובה
פרופ' יונה תדיר29/10/2008מרב,
עניתי גם לשאלותיך אלה. יותר ממוקד מזה לא ניתן לענות. כללית ניתן לעשות צינתור בגודל זה של מיומה, וזה נעשה תחת הרדמה אפידורלית.
פרופ' תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהמרב28/10/2008
גילו לי שיש לי מיומה מעל הרחם בגודל 8 ס"מ האם מיומה זה סרטני זה מפריע לי לכיס השתן אין דימום אני חוששת מניתוח אמרו שאפשר לעשות כמו צינתור אבל עם עושים ניתח אפשר להרדים חצי גוף עם אפדורל כמו ניתו קסרי כי לפני 13 שנים עברתי ניתוח קסרי
טיפולים שונים למיומות (שרירנים)
פרופ' יונה תדיר28/10/2008מרב,
חלק קטן מאד משרירני הרחם (מיומות) הוא סרטני ויש דרכים אשר על פיהן ניתן לחשוב ולהחליט אם וכיצד לברר חשד זה.
שרירנים הממוקמים בחלק הקדמי התחתון של הרחם עלולים ללחוץ על שלפוחית השתן ולגרום לתסמינים כגון תכיפות במתן שתן. הטיפול בצינתור הוא אכן אחד הטיפולים השמרניים היעילים. פעולת הצנתור נעשית תחת הרדמה מותנית/אזורית (אפידוראלית) על מנת למנוע כאב מקומי העלול להיגרם עקב תהליך התכווצות השרירן. מקובל לאשפז כיממה לאחר הצנתור לצורך השגחה והמשך טיפול נוגד כאב. מחקרים מעידים על שביעות רצון רבה בקרב הרוב המכריע של המטופלות. במהלך העשור האחרון פורסמו השוואות של גישה זו לשיטות ניתוחיות ואחרות והתוצאות מעידות על כי שיטה זו תופסת מקום של כבוד כיעילה ומבוקשת בין מגוון טיפולי הבחירה. במעקב בן שנה לאחר הפעולה נמצאה ירידת משמעותית בנפח השרירנים (עד כ 55% לעומת הנפח המקורי) וכמוכן נמצא במעקב של כ-5 שנים כי אכן, נמנעת התערבות כירורגית כמעט בכל הנשים אשר בחרו לעבור טיפול זה.
ולשאלתך האחרונה: את סוג ההרדמה ניתן להתאים לפי צרכים ורצונות, כגון הרדמה אפידורלית המשמשת הדכ"ד בטיפול הצינתור.
פרופ' תדיר
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שרירןשרה26/10/2008
שלום לך יש לי שרירן גדול 25 ס"מ אך אינו מציק לי חוץ מהרגשה של גוש בבטן כשאני ממששת חוץ מזה שום תופעות האם עליי לעבור כריתת רחם כפי שנאמר לי במרפאה האם זה יכול לגרום לנזק להשאירו בתודה,ועוד שאלה אסור לי לעבור הרדמה האם יש דרך אחרת לטפל בזה.
שרירן גדול
פרופ' יונה תדיר26/10/2008שרה,
קשה לתת תשובה אישית בדרך זו, מאחר וחסרים נתונים בסיסיים כגון גילך, תכניות הילודה שלך, וכיוב'. יחד עם זאת ניתן לאמר ששרירן בגודל זה מחייב התייחסות טיפולית בכל מקרה. יתכן וניתן למצוא פתרונות אחרים שאינם ניתוח, אולם השארתו ללא טיפול אינה כנראה הגישה הנכונה. זאת, לאור הסכנה של פגיעה במערכות גוף אחרות.
פרופ' תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהעוד שאלה ברשותך
שנהב26/10/2008אני בת 46 ורציתי לדעת מהן האלטרנטיבות חוץ מניתוח להסרת רחם שנאמר לי שזו הדרך היחידה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמגוון טיפולים
פרופ' תדיר26/10/2008בהעדר נתונים אישיים קשה ךהגדיר אם?ומה מתאים לך ביותר, אולם כללית ניתן לגדיר את אפשרויות הטיפול תחת מספר קבוצות: 1. ניתוחי הסרת שרירנים בלי או עם כריתת הרחם (בדרך של פתיחת דופן הבטן או בגישה אנדוסקופית~ [~אנדו=פנימי, סקופיה=ראיה]). 2. פעולות זעיר פולשניות או בלתי פולשניות לפגיעה במנגנוני החיות של תאי השרירן. מטרת טיפולי קבוצה זוו להקטין את נפחם ובכך להקטין את התסמינים הנלווים, כגון דימומים, לחץ על אברים פנימיים, וכיוב' (ראי: מה זה בכלל?). אחת השיטות אשר הוכנסה לשימוש שגרתי לפני כ 13 שנה בארה"ב, ובשנים האחרונות גם בישראל, מתבססת על העיקרון של חסימה בררנית (סלקטיבית) של עורק הרחם בדרך של צנתור מונחה שיקוף. הקטנה משמעותית של נפח השרירן גוררת בעקבותיה שיפור בתסמינים (סימפטומים) להם גורם השרירן. כאמור, פעולה זו מתבצעת בהנחיה מתמדת של שיקוף, ע"י רופא המומחה ברדיולוגיה פולשנית, ודומה במידת מה לצנתור כלי הדם של הלב. אולם בשונה מצנתור לב אשר בו מוכנס בלון או תומכן (סטנט) לפתיחת עורק חסום הרי שכאן נעשית פעולה הפוכה ע"י הזרקת חלקיקים זעירים אשר פותחו במיוחד למטרה זו, ואשר חוסמים את אספקת הדם לשרירן/ים ובכך גורמים להקטנה משמעותית ולשיפור בתסמינים. שיטה זו מיועדת לנשים המבקשות לשמר את הרחם. 3. טיפולים תרופתיים למיניהם (חלקם נסיוניים עדיין). 4. שיטות של רפואה משלימה/אינטגרטיבית. הרחבות על שיטות אלה תוכלי למצוא בקישור המצוי בפתיח לפורום זה. פרופ' תדיר
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמרב
מרב30/10/2008ד"ר יקר מחכה לתשובה היום שלחתי הודעה תןדה מרב
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהעמית22/10/2008
שלום רב, רציתי לדעת מהם התסמינים של הוירוס הגורם לסרטן צוואר הרחם, והאם נקודות חן רבות באיזור הפות ופי הטבעת מהווים תסמין כלשהו... האם יש סיכון בחיסון והאם הוא יעיל בגיל 24. תודה מראש
עמית,
פרופ' יונה תדיר22/10/2008עמית,
שאלותיך אין נוגעות לנושא שרירני רחם אלא לנושא סרטן צואר רחם והחיסון גנכגו.
ככלי, במענה לשאלתך, תסמיני זימום מוירס לפפליומה הם נגעים (גידולים קטנים( באזור אברי המין החיצוניים). ניתן לקבל את החיסון בגיל 24 אולם יש להוועץ ברופא/ה כדי לקבל את כל המידע (בעד ונגד).
פרופ' תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההאם ישנם חסרונות לחיסון בגיל 24?
בר31/10/2008לפי מה שהבנתי החיסון בטוח מאוד. האם אני טועה? תודה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהדנה19/10/2008
אני בת 22.5 נשואה כשנה וחצי ללא ילדים. בבדיקת אולטרה סאונד גיניקולוגי נמצאה אצלי מיומה בפונדוס בגודל 49X44 ורחם במרקם שרירני. בדיקת אולטרה סאונד נוספת נאמר שהמיומה היא בצמוד לרחם מימין שנראה כשרירן על גבעול בגודל הנ"ל. ובבדיקה נוספת נאמר שהמיומה נמצאת בצמוד לקיר קידמי בגודל הנ"ל. אורך רחם: 84 מ"מ עובי: 47 מ"מ רוחב: 73 מ"מ. עפ"י בדיקת דם (פרוגסטרון) ועפ"י מעקב זקיקים נמצא שיש ביוץ. עלי לציין שהוסת אצלי נמשכת לפחות 7 ימים ובימים הראשונים יש לי כאבים חזקים ודימום רב ומכיוון שאני שומרת נידה היה חשש שהביוץ נופל על ימים שלפני המקווה. ולכן טופלתי בחודש שעבר באיקקלומין כדי לדחות את הביוץ- חצי כדור ליום למשך 5 ימים, הביוץ התרחש אחרי המקווה אך לא הצלחתי להרות. כעת אני מתחילה טיפול נוסף של כדור 1 למשך 5 ימים. שאלתי היא האם המיומה היא זו שמפריעה לקליטת ההריון? כיצד עפ"י תיאורי השרירן לעיל ניתן לדעת את מיקומו.? האם כדאי ואפשר להסיר את המיומה ללא פגיעה בפוריות? אני צעירה ורוצה ילדים. תודה רבה ויום טוב.
שרירן והריון
פרופ' יונה תדיר20/10/2008דנה,
את מיקומו של השרירן ניתן להגדיר באמצעות אולטרה-סאונד (מה שעשית) אולם לא בכל מכשיר ניתן להגיע לאותן רמות דיוק הנדרשות לצורך הגדרה מדוייקת. ניתן בצורה מדוייקת יותר למקמו ע"י בדיקת MRI אולם אין כל הצדקה בכך. השאלה החשובה היא אם יש הצדקה לטפל וכיצד למנוע פגיעה ברחם. הדבר ניתן לביצוע בזהירות הראויה.
העובדה שיש לך מיומה (שרירן) בגיל יחסית צעיר מרמזת על כך שאת עלולה לפתח מיומות נוספות במהלך השנים וזה מצדיק התייחסות בכל הקשור לתכניות הילודה שלך/ם.
בברכת חג שמח.
פרופ' תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהאילנה13/10/2008
שלום רב, האם עושים כיום שימוש נרחב בטכנולוגיה החדשה של "אינסייטק" להעלמת מיומות באולטרא-סאונד? האם רק נשים מסוימות מקבלות את אפשרות הטיפול הזו? תודה רבה
מידת היעילות של טכנולוגיה חדשה
פרופ' יונה תדיר13/10/2008אילנה,
השימוש בגלי על-קול ממוקדים לטיפול בגידולים מוכר לעולם הרפואה מזה שנים רבות. עקרון הטיפול מתבסס על גרימת נזק מבוקר לרקמות ע"י חימומן בגישה בלתי פולשנית. חברה ישראלית קידמה את הטכנולוגיה באופן מרשים, בין היתר ע"י שילוב מערכת דימות מתקדמת ( תהודה מגנטית - MRI) המאפשרת ניטור אברי הבטן ומיפוי שינויי טמפרטורה בזמן אמת. שם השיטה ממחיש את אופיה: אולטרה-סאונד ממוקד מונחה תהודה מגנטית MR guided Focused Ultra Sound)), או בקיצור MRgFUS. השיטה נקראת גם HiFUS אשר משמעותו אולטרה-סאונד ממוקד בעוצמה גבוהה.
קיימים דווחים בספרות הרפואית על מידה קלה של הקטנת נפח השרירנים ושיפור התסמינים הנגרמים מאותם שרירנים, קרי, שיפור בתחושת חלק מהנשים שטופלו בשיטה זו. מדובר כאמור בטכנולוגיה מעניינת הנבחנת כיום (על פי דווחים בספרות) גם כטיפול לגידולים אחרים. מאידך, שיטות שמרניות אחרות (כגון צנתור לצורך חסימת כלי הדם של הרחם והשרירן –"אבמוליזציה" - UAE) מספקות, לפי הספרות הרפואית, שיעור הצלחה גבוה יותר כטיפול לשרירני רחם. זאת, על פי נתונים סטטיסטיים אשר פורסמו עד כה ומהם נשאב מידע זה. בשיטה זו טמון יתרון פוטנציאלי לנשים אשר קיים סיכון בריאותי גבוה להתערבות כירורגית פולשנית. בשלב הנוכחי קיימות עדיין שאלות רבות הנשאלות מעל דפי הספרות הרפואית ואשר עליהן אין עדיין מענה.
לסיכום: הטכנולוגיה מעניינת אך יעילותה מוגבלת בהשוואה לשיטות אחרות.
בברכת חג שמח,
פרופ, יונה תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שרירןאדוה08/10/2008
שלום רב, ברחמי קיים שרירן מזה כמה שנים הפעם הרשונה שגילו אותו היה בשנת 2003. למרות שהשרירין קטן (2.69cm*3.19cm) הוא מפריע לי עד מאד וגורם לכאבים וגם מקרין לרגל ולגב לסרוגין. שאלתי למי צריך לפנות על מנת שבסופו של דבר יתנחו אותי, כרגע הגישה של הרופאים היא לא לנתח היות והשרירין קטן. תודה וגמר חתימה טובה, אדוה
נתוח או טיפול אחר?
פרופ' יונה תדיר09/10/2008אדוה,
השאלה אם לנתח או להמליץ על טיפול חלופי אחר היא פועל יוצא של גורמים שונים, כגון גיל, סימפטומים, וכיוב'. קשה כמובן להמליץ בדרך זו בהעדר פרטים נוספים.
תוכלי להוועץ בגורמים רפואיים שונים (גינקולוגים, רופאים/ות) או למכרז הישראלי לשרירני רחם המצוי בפתיח לפורום זה. במידה רבה ההפניה תלויה בקופת החולים אליה את שייכת.
גמר חתימה טובה,
פרופ' תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- היסטרוסקופיהשי06/10/2008
ד"ר שלום אני אמורה לעבור היסטרוסקופיה (אבחנתית וניתוחית) מאחר וגילו באולטרא סאונד פוליפ בגודל 1 ס"מ רציתי לדעת האם אפשר להסיר פוליפ בהיסטרוסקופיה בהרדמה מקומית בלבד? אני מפחדת מהרדמה כללית תודה
היסטרוסקופיה והרדמה
פרופ' יונה תדיר07/10/2008עדי,
להבדיל מהיסטרוסקופיה אבחנתית הנעשית בהרדמה מקומית, היסטרוסקופיה טיפולית לכריתת פוליפ מצדיקה הרדמה כללית או אחרת, אך בכל מקרה הרדמה קצת יותר משמעותית מזו האבחנתית. אין לך מה לחשוש מכך, מדובר בהרדמה פשוטה וקצרה אשר בידיים מיומנות אינה בעייתית ונחשבת לבטוחה. עליך להבין כי יש להרחיב את צואר הרחם לצורך הוצאת הפוליפ אף כי הוא קטן (כדבריך - 1 ס"מ). הרחבת הצואר היא פעולה כואבת וחבל לסבול סתם.
בהצלחה,
פרופ' תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שרירנים בהריוןאורנה06/10/2008
שלום, אני בהריון בשבוע 8 (אני בת 32, וזה הריון שני לאחר 11 שנים בערך). בביקור אצל הרופאה ביום ו', יש עובר קטן ויש דופק והכל בסדר. אבל יש 8 שרירנים אשר מפוזרים בחלל הרחם וגם ציסטה בשחלה הימנית (היא עשתה לי אולטראסאונד על הבטן) דיווחתי לרופאה שיש לי כאבים מאז תחילת ההריון, הבאים בגלים, יכול לכאוב לי שעה שלמה בלי הפסקה ממש חזק ואז פשוט לעבור כלא היה, בדיוק כמו מיגרנה. הכאב הוא באיזור הבטן וגם מצידיה, הכאב מתיש ומחליש אותי. העניין מאוד מטריד אותי, כי אני רוצה לעבור את ההריון באושר ובשמחה, ולא לחשוב חלילה על משהו לא חיובי. הרופאה אמרה, שהשרירנים לוחצים על הרחם ולכן יש לי כאבים. אמרה לי לקחת אופטלגין ו/או אקמול...ואני רוצה להמנע מלקחת משככי כאב בכזה שלב של ההריון. לדברי הרופאה : השרירנים ייכולים להשאר כמו שהם (יכול להיות שהם קטנים, לא שאלתי מה גודלם), או לחילופין הם יכולים לגדול, בנוסף הם יכולים לגרום לדימום וגם חלילה להפלה... הרופאה לא אמרה לי שאני צריכה להיות במעקב, בעקבות השרירנים האלה. אני פוחדת שהם יגדלו ואני לא אדע,מה קצב ההתפתחות שלהם בתחילת ההריון, אני מאוד מודאגת. האם לבקש מעקב של אולטראסאונד כל שבועיים, או שזה מוגזם מידי, מה הנוהל בכזה מצב? יש לי תור לרופאה בעוד 7 שבועות רק לאחר שאני עושה את השקיפות עורפית וסקירת מערכות מוקדמת. השקיפות עורפית שלי, היא בסוף החודש ב - 31.10.08, האם אני יכולה לשאול מה גודלם של המיומות בבדיקה הזו ?(כדרך אגב). אודה למענה בהקדם האפשרי... אני כל כך טרודה ומודאגת. תודה רבה אורנה
שרירנים והריון
פרופ' יונה תדיר07/10/2008אורנה,
ניתן להבין את דאגתך, אולם בעידן המודרני יש דרכים לעקוב אחרי המצב, גם אם לא ניתן למנוע את כל ההשלכות.
בכל מקרה חשוב לדעת את גודלם ומיקומם של השרירנים. לא מומלץ לנתח שרירנים בהריון אולם עשויה להיות לכך השלכה על תכנון הלידה.
אין טעם לבצע בדיקת אולטרה-סאונד כל שבועיים (לא להיון ולא לשרירנים) אולם יש לבצע בדיקת אולטרה סאונד לשרירנים לצורך מדידה מדוייקת והגדרת מיקום. הרופא המבצע בדיקת שקיפות עורפית יכול לבצע גם בדיקה זו אף כי מדובר בבדיקה שונה מבחינת אופיה ומשך הבדיקה.
בהצלחה,
פרופ' תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהמיטל05/10/2008
שלום רב, האם ניתן לבדוק בבית לבד האם יש לי שרירנים ברחם? יש שיטות פשוטות לזהות שרירנים? תודה רבה
איבחון אישי לשרירנים
פרופ' יונה תדיר07/10/2008מיטל,
שלא כמו בגידולי שד בהם ניתן לבצע מישוש עצמי, בשרירנים הדבר לא ניתן עקב המיקום במעמקי האגן. נשים מתלוננות על תופעות כגון דימומים, או כאבים, אולם אלה אינם ספציפיים רק לשרירנים. אשה יכולה למשש שרירן רק אם הוא גדול יחסית , כלומר בגודל המתקרב לכ-4-5 חדשי הריון (16-20 שב) (בהשוואה לגודל רחם המתקרב לאזור הטבור.
האיבחון המדוייק הוא קל יחסית ונעשה באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד.
פרופ' תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- כריתת רחםטרזית27/09/2008
אני בת 48 לפני תשעה חודשים בשל דימום קל שהיה בין שני מחזורים הסתבר שיש לי מיומה בגודל שבעה ס"מ. הרופא המליץ על מעקב. במהלך החודשים בבדיקות שערכתי (לפני חמישה חודשים המיומה לא גדלה. לפני כשלושה חודשים הרגשתי ששבוע אחרי קבלת המחזור יש לי בריחת שתן קלה במשך שבוע ואחר כך הוא מפסיק. יש לציין שמאז הדימום הנ"ל לא היו8 לי דימומים נוספים, המחזורים שלי היו סדירים וללא בעיה מיוחדת. (חוץ מדימום מעט יותר מוגבר במשך יומיים במחזור. בשל בעית בריחת כהשתן הלכתי לרופאת נשים שמומחית גם לתחום הנ"ל. הסתבר שהמיומה גדלה והיא כעת בגודל של 10 ס"מ. הרופאה שלחה אותי לבדיקה של אירדינמיקה ואמרה שאחר כך נמשיך אבל נראה לה שנוציא את הרחם. אני לא רוצה בכך בפרט שאני לא מרגישה שהמיומה מפריעה לי חוץ מהתופעות שאמרתי מקודם ואני גם חוששת מכך שהמיניות שלי תפגע דבר שחשוב לי מאוד. אשמח לשמוע על אפשרויות נוספות חוץ מניתוח ואם אין ברירה האם ניתן לעמוד על כך שלא יוציאו לי גם את השחלות כדי שלפחות ההורמונים לא יפגעו?
מיומה בגיל 48
פרופ' יונה תדיר01/10/2008טרזית,
מיומה בגיל זה אכן מעוררת שאלות לגבי חיוניות הניתוח, מאחר ובגיל המעבר קיימת נטיה לנסיגה.
ההחלטה מקורה בעיקר בגודל המיומה, בקצב הגידול, והאם יש תלונות.
1.נתוחי הסרת שרירנים בלי או עם כריתת הרחם (בדרך של פתיחת דופן הבטן או בגישה אנדוסקופית~ [~אנדו=פנימי, סקופיה=ראיה]).
2.פעולות זעיר פולשניות או בלתי פולשניות* לפגיעה במנגנוני החיות של תאי השרירן.
3.טיפולים תרופתיים למיניהם (חלקם נסיוניים עדיין).
4.שיטות של רפואה משלימה/אינטגרטיבית.
את הטיפולים הנוספים ניתן לרכז ל-3 קבוצות:
א.הקטנת נפח השרירנים באופן ישיר באמצעות שימוש במקורות חום או קור.
ב.הקטנת נפח השרירנים באופן עקיף ע"י חסימת אספקת הדם בדרכים שאינן מונחות רנטגן.
ג.טיפולים עתידיים על בסיס ביטוי גנטי וגורמי גדילה.
ההתאמה לטיפול זה או אחר תלויה כאמור בגודל ובתלונות.
בהצלחה,
פרופ' תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שרירנים אינטרמוליםלי25/09/2008
אני סך הכל בת 20 ונמצאו אצלי שרירנים אינטרמולים (כ-1.5 ס"מ) ולא מזמן גם סבלתי מקורפוס לוטום עם דימומים בנונים פלוס באגן. מה זה בעצם אומר? כיצד מתפלים בשרירנים ? אינני מעוניינת לחכות שזה יגדל ומעוניינת למנוע את הסתבכות העיניינים.
שרירנים, גופיף צהוב, וכיוב'
פרופ' יונה תדיר26/09/2008לי,
ראשית אסביר שקורפוס לוטאום הוא דבר נורמלי ולא ברור למה הכוונה בדבריך שסבלת ממנו. קורפוס לוטאום הוא מצב לאחר ביוץ תקין שנשאר בשחלה ונקרא גופיף צהוב. מיעוט דמם הנראה בחלל הבטן לאחר ביוץ גם הוא מצב נורמלי ואינו מדאיג. יתכן וסבל מכאב במקביל. לא נעים, אבל חלק מהליך ביוץ נורמלי.
לעניין השרירנים: קשה לאמר אם לטפל ןמה להמליץ. יש לראות את תמונת האולטרה-סאונד כדי להיות יותר ממוקד וברור. יש מגוון רחב של טיפולים, אם בכלל, ויש להתאימם לגיל למיקום וכיוב'.
בהצלחה, פרופ' יונה תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- לעזרתך אודהעדי22/09/2008
ד"ר שלום במסגרת מעקב זקיקים לקראת הזרעה הרופא חושש שמא יש פוליפ ברחם בגודל 1 ס"מ השאלות בבקשה הן: 1)האם יכול להיות שזו הסיבה לאי פיריון עד כה של שנה? 2)ביצעתי בחודשיים האחרונים 4 בדיקות אולטראסאונד ולא ראו פוליפ !יכול להיות שפתאום צץ לו בהפרש של חודש? 3)חובה להסיר לפני התחלת הזרעות או אפשר בשלב מאוחר יותר? תודה רבה
פוליפ ברחם ופוריות
פרופ' יונה תדיר26/09/2008עדי,
שאלתך טובה מאד, ולמעשה היא מורכבת ממספר שאלות, אך אשנה מעט את סדרן:
1. האם יתכן שהפוליפ הופיע תוך חודש? בהחלט יתכן שהיה קודם לכן פוליפ קטן יותר שלא נראה בבדיקה ועכשיו מימדיו הגיעו למצב בו הוא נראה.
2. הקשר בין פוליפ בחלל הרחם לבין אי פוריות אינו חד משמעי, אך בהחלט יתכן שיש קשר, מאחר וחלל הרחם הוא המקום בו משתרש ההריון.
אין חובה להסירו לפני הזרעה, אולם אם זו נעשתה (עם או בלי טיפול הורמונלי (?) ולא הרית יש הצדקה להסירטץ פוליפ בגודל של 1 ס"מ הוא יחסית גדול בהשוואה לחלל הרחם ורופא מיומן יכול להוציאו בקלות יחסת, בהיסטרוסקופיה.
בהצלחה,
פרופ' יונה תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלות לקראת ניתןחרונית20/09/2008
אני בת 48 יש לי ברחם הקידמי שרירן בגודל 120x84 מ"מ אינטרהמורלי פונדלי משמאל-רירית בעובי 10 מ"מ, רחם מוגדל כ 13 שבועות. לאחרונה סובלת מדימומים חזקים מאוד עם כרישי דם שגרמו לירידת המוגלובין לרמה 6.7. כתוצאה, אושפזתי וקיבלתי 2 מנות דם. כיום ההמולובין -עלה ל-9. שוחררתי מבי"ח עם המלצה לניתוח כריתת רחם וטיפול בפרימולוט-נור למשך 10 ימים. שאלותי: האם ניתן במצבי לבצע לפרוסקופיה? האם מומלץ לכרות באותה הזדמנות גם את השחלות (שנראה שבינתיים מתפקדות אצלי)? האם מומלץ לכרות גם את צואר הרחם למרות שהשרירן נמצא בחלקו העליון של הרחם? האם לקחת "ברזל" כהכנה לניתוח?
כירורגיה לפרוסקופית והכנה לניתוח
פרופ' יונה תדיר20/09/2008רונית,
שאלותיך מצוינות. כללית ניתן לאמר שאכן, יש הצדקה לטיפול, אולם האם טיפול זה צריך להיות כירורגי, לפרוסקופי, או אולי צינתור כלי הדם, קשה לאמר בוודאות בדרך זו מאחר וחסרים פרטים בנתונים שמסרת. אתחיל מהסוף. לגבי כריתת השחלות. במידה ואינך בקבוצת סיכון לחלות בסרטן שחלות אזי קיימת כיום נטיה שלא לכרות אותן מאחר ויש להן תפקיד גם אחרי הפסקת הווסת (גיל המעבר). ההכנה בברזל תמיד טובה לקראת ניתוח עם המוגלובין נמוך. לעניין כריתת הצוואר, ו/או כירורגיה לפרוסקופית: הדבר תלוי במידת החדירה של השרירנים לעומק הרחם ולמידת המיומנות של המנתח/ת. לא ניתן לתת לכך תשובה בדרך זו, אלא רק לתת רקע כללי על חלופות הטיפול כגון:
בחירת המקרים לניתוח בגישה פתוחה או "סגורה" מהווה סלע מחלוקת בין מנתחים רבים ברחבי העולם. מיומנות המנתח וצוותו חיונית להצלחה הניתוחית אך אינה הכלל המנחה היחיד לבחירה מיטבית של סוג הניתוח. לשיקולי פוריות עתידית יש משקל רב ברקע החלטה זו. צוות "מי-שר" צבר נסיון רב בביצוע ניתוחים לפרוסקופיים והיסטרוסקופיים במהלך השנים, כמו גם בבעיות פוריות הנקשרות למצב הרחם.
גישה נרתיקית, לכריתת הרחם ושרירנים קטנים. גישה נתוחית זו מקובלת בעיקר לניתוחים גינקולוגיים אחרים, כגון תיקוני צניחות רחם ובעיות דליפת שתן. ניתן לכרות גם שרירני רחם בגודל קטן עד בינוני כחלק מכריתת רחם בגישה נרתיקית. בחלק מהניתוחים הלפרוסקופיים משולבת הגישה הנרתיקית להוצאת הרחם.
לעניין חסימת כלי הדם כטיפול למיומות: אחת השיטות אשר הוכנסה לשימוש שגרתי לפני כ 13 שנה בארה"ב, ובשנים האחרונות גם בישראל, מתבססת על העיקרון של חסימה בררנית (סלקטיבית) של עורק הרחם בדרך של צנתור מונחה שיקוף. הקטנה משמעותית של נפח השרירן גוררת בעקבותיה שיפור בתסמינים (סימפטומים) להם גורם השרירן. כאמור, פעולה זו מתבצעת בהנחיה מתמדת של שיקוף, ע"י רופא המומחה ברדיולוגיה פולשנית, ודומה במידת מה לצנתור כלי הדם של הלב. אולם בשונה מצנתור לב אשר בו מוכנס בלון או תומכן (סטנט) לפתיחת עורק חסום הרי שכאן נעשית פעולה הפוכה ע"י הזרקת חלקיקים זעירים אשר פותחו במיוחד למטרה זו, ואשר חוסמים את אספקת הדם לשרירן/ים ובכך גורמים להקטנה משמעותית ולשיפור בתסמינים. שיטה זו מיועדת לנשים המבקשות לשמר את הרחם. פעולת הצנתור נעשית תחת הרדמה מותנית/אזורית (אפידוראלית) על מנת למנוע כאב מקומי העלול להיגרם עקב תהליך. מקובל לאשפז כיממה לאחר הצנתור לצורך השגחה והמשך טיפול נוגד כאב. מחקרים מעידים על שביעות רצון רבה בקרב הרוב המכריע של המטופלות. במהלך העשור האחרון פורסמו השוואות של גישה זו לשיטות ניתוחיות ואחרות והתוצאות מעידות על כי שיטה זו תופסת מקום של כבוד כיעילה ומבוקשת בין מגוון טיפולי הבחירה.
פרופ' יונה תדיר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
האם אתם מאמינים ברפואה משלימה?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)