פורום שרירנים ברחם - מיומה - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

פרופ` יונה תדיר
פרופ' יונה תדיר
פרופ` רועי משיח
פרופ' רועי משיח
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל פרופ' רועי משיח ללא פרסום בפורום

• שאלה
    קרולין
    03/06/2008

שלום רב,
    האם תמיד שרירנים ברחם גורמים כאבים ומחייבים טיפול?
    תודה רבה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• שרירנים וכאבים

פרופ' יונה תדיר
    03/06/2008

קרולין,
    שרירני רחם אינם גורמים תמיד לכאבים. בין התלונות הנקשרות לשרירנים ניתן למנות: דימומי רחם מוגברים, חולשה על רקע הדמם, כאבים מקומיים או כאלה המקרינים לאזורים אחרים בגוף, סמני לחץ על אברים סמוכים, תכיפות במתן שתן, וליקויי פוריות (קושי להרות ו/או בעיות במהלך ההריון והלידה). רק בחלק מהנשים מלווים השרירנים בתלונות המחייבות טיפול רפואי.
    במקרים רבים, במיוחד כאשר לא מתבצעות בדיקות רופא באופן סדיר, אין האשה יודעת כלל על המצאות השרירן עד אשר מתחילים להופיע סמנים המביאים את האשה לבדיקה. הגדרת גודל, מספר, מיקום וקצב השתנות השרירנים ניתן כיום להגדרה מדוייקת ולמעקב באמצעות סריקת גלי על-קול (אולטרה-סאונד) בגישה בטנית או נרתיקית.
    ההחלטה על הטיפול הינה פועל יוצא של תלונות האשה ובמקרים רבים אין צורך בטיפול כלל. מעקב רפואי מסודר מספיק במקרים רבים ויש בו כדי למנוע טיפול ניתוחי או אחר.
    פרופ' יונה תדיר

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מה זה מיומה ושרירנים ברחם?
    עינת
    01/06/2008

שלום, לא ראיתי הסבר אל אאם כן פספסתי את אחת התשובות רציתי לדעת מהם המושגים הללו

הוספת תגובה

• מיומה ושרירני רחם: הסבר

פרופ' יונה תדיר
    01/06/2008

שרירני רחם (=מיומות בלע"ז) הינם גידולים שפירים (בגדלים שונים) המצויים בכ-40% מכלל הנשים בסביבות גיל 35 ובשכיחות המגיעה לכדי 70% לקראת סוף העשור החמישי. משמעות הדבר היא כי 4-7 נשים מתוך כל 10 נשים מפתחות גידול זה. ידועה נטייה משפחתית המגבירה את שיעור הופעתם, כמו גם שכיחות גבוהה יותר בקבוצות אוכלוסיה מסוימות (כגון נשים אמריקאיות ממוצא אפריקאי בהן נעה השכיחות בין 60-80% באותן קבוצות גיל). רק בחלק מהנשים מלווים השרירנים בתלונות הגוררות מעקב וטיפול רפואי. אלה כוללים דימומי רחם מוגברים, חולשה על רקע הדמם, כאבים מקומיים או כאלה המקרינים לאזורים אחרים, סמני לחץ על אברים סמוכים, תכיפות במתן שתן, וליקויי פוריות.
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• באילו טכנולגיות משתמשים לשרירנים?
    זיו צח
    29/05/2008

לפרופ תדיר שלום
    אני עוסק שנים רבות בהנדסה רפואית ואשמח לקבל ממך מידע על טכנולוגיות חדשות שבהם משתמשים כיום להורדת\הקטנת שרירנים.

תודה מראש
    זיו צח.מ.הנדסה רפואית אסותא

הוספת תגובה

• גישות שונות לטיפול בשרירנים -מיומות

פרופ' יונה תדיר
    29/05/2008

זיו שלום,

כללית, זו רשימת הגישות הטפוליות.

א. ניתוחים בגישות שונות להסרת השרירנים (גישה בטנית פתוחה, בלפרוסקופיה, בהיסטרוסקופיה)

ב. פעולות זעיר פולשניות, או בלתי פולשניות, להקטנת השרירנים ושיפור הסימפטומים, (אמבוליזציה/חסימה של עורק הרחם והשרירן בהנחיה רנטגנית, או בגישה לפרוסקופית, באמצעות דופלר או באולטרה-סאונד ממוקד)

ג. טיפולים תרופתיים להקטנת נפח השרירנים ושיפור הסימפטומים, (תכשירים הורמונליים מדכאי אסטרוגן או פרוגסטרון)

שיטות רפואה משלימה להקטנת נפח השרירנים ושיפור הסימפטומים, כגון דיקור סיני או תוספי מזון טבעיים למיניהם)

פרטים נוספים תוכל למצוא ע"י כניסה לקישורים הבאים:
    http://www.beok.co.il/SelectedArticle.aspx?ArticleID=6748
    http://www.beok.co.il/SelectedArticle.aspx?ArticleID=6749

בברכה,

פרופ' יונה תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה ואשמח לפרטים על האולטרסאונד

זיו צח
    30/05/2008

תודה לך על התשובה
    אשמח לפרטים על אופי הפעולה בעזרת האולטרסאונד הממוקד
    כתבה על השימוש בו,היצרן,ניסיון בארץ בעולם וכו...

זיו

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אולטרה סאונד ממוקד למיומות

פרופ' תדיר
    30/05/2008

זיו,
    השימוש בגלי על-קול ממוקדים לטיפול בגידולים מוכר לעולם הרפואה מזה שנים רבות. העקרון הבסיסי הוא פגיעה ברקמות ע"י חימומן בגישה בלתי פולשנית. חברה ישראלית בשם InSightec קידמה את הטכנולוגיה באופן מרשים, בין היתר ע"י שילוב מערכת דימות מתקדמת המאפשרת ניטור אברי הבטן ומיפוי שינויי טמפרטורה בזמן אמת ע"י תהודה מגנטית MR guided Focused Ultra Sound).
    קיימים דווחים בספרות הרפואית על מידה קלה של הקטנת נפח השרירנים ושיפור קל בתחושת חלק מהנשים המטופלות, אולם שיטות שמרניות אחרות (כגון צינתור לצורך חסימת כלי הדם של הרחם והשרירן – מה שנקרא "אבמוליזציה") מספקות, לפי הספרות, שיעור גבוה יותר של הצלחה במרבית המקרים של שרירני רחם. לסיכום: הטכנולוגיה מעניינת. לעניות דעתי נבחנת השיטה כיום לשימושים אחרים בגידולים בהם אין אולי פתרונות פשוטים יחסית. בשלב הנוכחי קיימות עדיין שאלות רבות הנשאלות מעל דפי הספרות הרפואית ואשר עליהן אין עדיין מענה.
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רופאים יקרים שלום
    גל
    27/05/2008

האם מיומה שמיקומה אינו מפריע, לא גורמת לכאב ולא גורמת לדימום מפרישה הורמונים אשר עשויים להקשות כניסה להריון?

לקביעת תור
    סגירה
    רופאים יקרים שלום

הוספת תגובה

• למה מפריעה המיומה?

פרופ' יונה תדיר
    27/05/2008

גל,
    שאלתך מצויינת. לכאחת מכל שתי נשים (כ- 50%) יש ימומה אחת או יותר, ורק כאחת מכל ארבע נשים (כ- 25%) נזקקת לטיפול. קרי, נשים רבות "מגדלות" מיומות בגופן ואינן מודעות לכך. כאשר מתחילים תסמינים כגון דימומים, כאביף או ליקויי פוריות, מסתבר שיש גם מיומה (שרירן). הקשר שבין שרירנים (מיומות) לליקויי פוריות ידוע אך אינו הכרחי. הדבר תלוי בעיקר במיקום השרירן ובגדלו.
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    מירב
    25/05/2008

מהן הסיבות העיקריות בגינן כורתים רחם, והאם מיומות ברחם היא הסיבה המובילה?
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• מיומות, כריתת רחם לטיפולים נוספים..

פרופ' יונה תדיר
    25/05/2008

מירב,
    שרירני הרחם (מיומות) ידועים כגידול שפיר השכיח ביותר בנשים. להלן רשימת מגוון הטיפולים העומדים כיום לרשות האשה בעידן הרפואה המודרנית:
    א. השגחה ללא טיפול,
    ב. ניתוחים בגישות שונות להסרת השרירנים,
    ג. פעולות זעיר פולשניות, או בלתי פולשניות, להקטנת השרירנים ושיפור הסימפטומים,
    ד. טיפולים תרופתיים להקטנת נפח השרירנים ושיפור הסימפטומים,
    ה. שיטות רפואה משלימה להקטנת נפח השרירנים ושיפור הסימפטומים,

לשאלתך בעניין הניתוחים: השאלה העקרית הינה: כריתת השרירנ/ים לאחר הפרדתם מהרחם? או כריתה מלאה של הרחם והשרירנים? התשובה לשאלה זו תלויה בגיל האשה ותכניות הילודה.
    בקבוצת הפתרונות הניתוחיים ניתן לפרט את הגישות הבאות:
    א. בטנית פתוחה (laparotomy).
    ב. בטנית זעיר פתוחה (mini laparotomy).
    ג. בטנית זעיר פולשנית (laparoscopy).
    ד. נרתיקית, לכריתת הרחם ושרירנים קטנים.
    ה. נרתיקית, זעיר פולשנית (hysteroscopy), לשרירנים הבולטים אל תוך חלל הרחם.
    הגישה בטנית הפתוחה היתה מקובלת במשך שנים רבות, ומקובלת עדיין ע"י מנתחים רבים. יש לגישה זו יתרונות וחסרונות אשר לא על כולם ניתן להרחיב בדרך זו. כללית ניתן לאמר שהבקרה על מהלכי הניתוח מיטבית ובמקרה של כריתה שמרנית של השרירנים, ללא הרחם, ניתן למשש אם יש גם שרירנים קטנים בתוך הדופן על מנת לכרות גם אותם ולהקטין את הסיכוי להתפתחות מחודשת של שרירנים. גם הפרדת שרירנים גדולים המגיעים עד חלל הרחם הפנימי מתוך הדופן, וסגירה כירורגית של כל שכבות הרחם טובה ומבוקרת יותר בדרך זו. מאידך, משך האישפוז ותהליכי הריפוי ממושכים יותר בהשוואה לניתוחים הלפרוסקופיים.

ב. בטנית זעיר פולשנית (laparoscopy) מאפשרת גישה לאברי הבטן והאגן דרך נקבים זעירים בדופן הבטן. ציוד ייעודי פותח למטרות אלה והוא מתבצע תוך שימוש במסרטות זעירות המאפשרות למנתח ולעוזריו לראות את שדה הניתוח על גבי מסך הטלויזיה. יתרונות השיטה באשפוז קצר וריפוי מהיר יותר. סוגים מסוימים של שרירנים ניתנים להפרדה בקלות רבה, במיוחד אלה המחוברים על גבעול, או כאלה הבולטים כלפי חוץ. הוצאת השרירן שהופרד מהרחם מתבצעת באמצעות מכשירים הפורסים את השרירן לפרוסות.
    מקווה שהסבר זה לא היה מקיף מידי,
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עברתי ניתוח להוצאת שרירנים
    פרופ` יונה תדיר
    22/05/2008

שלום,

מזה זמן רב אני סובלת מרחם שרירנית ולפני כ-6 שנים ,אף עברתי ניתוח להוצאת השרירנים.
    מאז נכנסתי להריון ונולד בני.
    היום אני בת 40, השרירנים חזרו בגדול וכבר לפני כשנה המליץ לי הרופא לבצע כריתת רחם.
    מאז ועד היום ניסינו גלולות על מנת להפחית את הדימום כיוון שממש לא רציתי לשמוע על ניתוח.
    אתמול בוצע אולטרטסאונד נוסף , להלן הממצאים:

מנח: קדמי, מירקם:שרירני, עובי אנרמטריום: 23 מ"מ (בוצעה ביופסיה נאמר לי שהורמונים גורמים להתעבות)
    גבולות" סדירים, מידות רחם: 119X01X120 מ"מ
    בקיר קדמי שרירן 76X77 מ"מ עם אזורי התנזלות דוחק את חלל הרחם. בקיר אחורי שרירן 57X46 מ"מ. (שרירן על גבעול עם תהליך התנזלות או ממצא שיחלתי?) נתוני שחלה ימנית: 21X42 מ"מ, נתוני שחלה שמאלית:18X30 מ"מ , מרקם שחלה תקין.
    דוגלס חופשי מנוזל

האם במקרה שלי אכן אין ברירה אלא לכרות את הרחם? (יש לציין שאיני מתכננת ללדת שוב אבל ממש פוחדת לאבד את הרחם)

אודה לך מאוד על תשובתך.
    איריס

הוספת תגובה

• חלופות טיפלויות שאינן כירורגיות

פרופ' יונה תדיר
    22/05/2008

איריס,
    על פי תאור הדברים נראה כי את חייבת לקבל טיפול כלשהוא. קשה לאמר איזה ממגוון הטיפולים הרחב יתאים לך יותר. קיימות חלופות טיפוליות שאינן כירורגיות. תוכלי למצוא פרטים על מגוון הטיפולים הקיים כיום בקישורים הבאים:

בהצלחה,
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה.

איריס
    22/05/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• "ואקום" בחלל הבטן לאחר הוצאת רחם
    רות
    21/05/2008

רחם שגדלה בעקבות שרירני ענק [כמו חדש ששי], ממילא מתחה גם את דפן הבטן, בדיוק כמו בהריון.

מה קורה בחלל הבטן לאחר הוצאת הרחם. האם ישנה "תזוזת" אברים? האם אברים שהיו בקרבת הרחם תופסים מקומם מחדש?
    מה קורה לשרירי הבטן?

האם ומתי ממלץ לאסוף את הבטן בחגורה לשם תמיכה, שהרי כאשר שרירי הבטן חלשים, עמוד השדרה שלנו אף הוא לא יציב.

תודה

הוספת תגובה

• מצב שלאחר ניתוח

פרופ' יונה תדיר
    21/05/2008

רות,
    אכן, את מתארת מצב שלאחר הוצאת שרירן גדול, אך עדיין מצב לא כל כך נדיר. לאחר הסזרת גוש בגודל זה חוזרים אברי הבטן למצב רגיל במהירות יחסית. חלל הבטן אינו כדור מנופח ולכן מיקום האברים למצב החדש מתרחשת במהירות יחסית. מצב שרירי הבטן אינו משתנה כמו בהריון מאחר ועדיין, במקרים כגון אלה אין שינוי כה משמעותי במצב שרירי הבטן. באשר לחגורה או לא? זו כבר שאלה של תחושה ועדיף להפעיל את שריר הבטן ולא לתמוך בהם עם חגורה על מנת שיחזרו לפעילות רגילה מהר ככל שניתן. חגורה עלולה רק לגרום לרפיון שרירים.
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רב תודות. פחות מפחיד ממה שסיפרו לי

רות
    22/05/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    שולה
    21/05/2008

שלום רב,
    אני בת 20 וידוע לי שיש לי רחם הפוך. אולם אינני יודעת מה זה. ברצוני לדעת כיצד זה ישפיע עלי כשארצה ללדת?
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• מנח הרחם

פרופ' יונה תדיר
    21/05/2008

שולה,
    הרחם שלך אינו הפוך, אלא אם כן את עומדת על ראשך :) המינוח הנכון הוא שהרחם שלך מצוי בכפיפה אחורית. לידיעתך, כ 80% מהרחמים נמצאים בכפיפה קדמית וכ 20% בכפיפה אחורית. באופן עקרוני אין לכך חשיבות רבה ולא צריך להפריע לך להרות.
    נא להרגע.
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שרירן ברחם
    ויויאן
    17/05/2008

היי....
    שמי ויואן בת 4אן1 ויש לי שלושה ילדים .
    גילו לי שיש לי שרירן ברחם בגודל של 16מ'מ וכעבור שלוש שבועות גודלו היגיע ל35 מ'מ.
    עשו לי ביופסיה ואני עכשו בהמתנה לתשובה אבל מאוד לחוצה מההמתנה הזו ולכן אני כותבת לכם העם יש סיכוי שהשרירן שיש לי הוא ממהיר כי הוא גדל מהר?.?
    מחכה לתשובה בקוצר רוח ............
    תודה מראש
    ויויאן.

לקביעת תור
    סגירה
    שרירן ברחם

הוספת תגובה

• שרירן הגדל מהר

פרופ' יונה תדיר
    17/05/2008

ויויאן.
    בקשתך לתשובה מהירה תכנס לאתר תוך דקות מרגע העלאת השאלה לפורום, אולם מקריאת שאלתך קשה להבין מספר פרטים חיוניים כגון: , 1. מה גילך? כנראה 41 ???
    2. לא ברור גם מדוע נעשו בדיקות אולטרה-סאוד (האמנם?) בהפרש של 3 שבועות לשרירן יחסית קטן. האם יש סיבות נוספות? מה מיקום השרירן ברחם? ממה את סובלת? כנראה דימומים? גם לא ברור ממה נלקחה הביופסיה? האם מרירית הרחם? במקרה כזה אין בכך כדי להצביע על טיבו של השרירן. רירית הרחם והשרירן (המיומה) הם שני חלקים שונים של הרחם.
    בכל מקרה מדובר בשרירן קטן יחסית. אמנם שרירן הגדל במהירות עלול להצביע על בעיה, אולם בגודל יחסית קטן לשרירן זה לא הייתי ממליץ להבהל אלא לעקוב ולעקוב בצורה מסודרת.
    פרופ' יונה תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שרירנים ברחם

א
    18/05/2008

ערב טוב

הנני בת 45 פלוס ילדה, לפני כחצי שנה נבדקתי ע"י רופאת נשים שגילתה לי שיש לי רחם ש
    ירני עם שרירן של 6 ס"מ שחלות ללא ממצא חריג אין נוזל באגן.
    היום לאחר כחצי שנה לערך נשלחתי לאולטרסאונד של אגן קטן וה
    רחם בגודל ממיצאים מהיום הם:65.65 מ"מ במבנה שרירני
    סה"כ גודל הרחם והשרירנים 37.109 מ"מ
    שרירן בקיר אחורי 35 מ"מ
    שרירן סוב סרוזי משמאל ומאחורי הרחם בקוטר 65.88
    רירית הרחם בעובי 6 מ"מ סדירה
    שחלה ימין בגודל 17.31 מ"מ במראה תקין
    שחלה שמאל בגודל 17.31 מ"מ במראה תקין
    ללא נוזל חופשי באגן.

בבקשה ד"ר אודה לך אם תאמר לי אם המימצאים בעייתים
    בתודה מראש א.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה אישית על רחם שרירני

פרופ' יונה תדיר
    20/05/2008

לגב' א' בת ה 45
    מקריאת שאלתך בה את מתארת שרירני רחם, ומאופן הגדרת השאלה, נראה בברור כי עליך לקבל ייעוץ רפואי אישי. מגוון האפשרויות החל ממעקב ללא טפול וכלה במגוון רחב של אפשרויות טאיפוליות הינו פועל יוצא של מספר גורמים ולא ניתן להתייחס אליהם באופן כוללני. פורום אינטרנט נועד לתת מענה לשאלות כלליות ולא כייעוץ אישי למצב כזה או דומה לו..
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רחם שרירני

א
    20/05/2008

תודה על התגובה
    אני אעשה את מה שהצעת לי
    פשוט רציתי את חוות דעתך באם אני יכולה לחיות כך את חיי ללא התערבות טיפולית
    כיוון שאני לא סובלת מדימומים מיוחדים או כל דבר אחר שתואר כאן למעט דחיפות בהטלת שתן
    מה שהיה לי גם קודם לכן כיון שיש לי שלפוחית קטנה...

תודה מראש
    א

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהצלחה

פרופ' תדיר
    20/05/2008

בהצלחה,
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מיומה והריון
    שאלה יובל
    13/05/2008

שלום רב אני בת 29 לפני הריונות לפני כשנתיים נמצאה אצלי ברחם מיומה בדופן הרחם התחתונה בגודל של כ 4/5 סמ' אנחנו מנסים להרות מזה 7 חודשים ללא הצלחה ...משום מה הרופאה שלי עדיין לא שלחה אותי לבדיקות הורמונליות ?! אם ישנו קשר בין היווצרות מיומה לבין אסטרוגן יכול להיות שרמת האסטרוגן שלי גבוהה מידי ולכן זה משבש את כל התהליך ?!
    השאלה שלי בגדול הינה כזו ---1. אילו בדיקות הורמונליות עלי לבקש מרופאת הנשים שלי ?
    2. האם אני יוכולה לעבור תהליך הסרת מיומה ללא ניתוח חודרני
    לגודל המיומה שיש לי
    תודה מראש יובל

לקביעת תור
    סגירה
    מיומה והריון

הוספת תגובה

• מיומה הריון והורמונים...

פרופ' יונה תדיר
    13/05/2008

יובל,
    א. לעניין גודל ומיקום המיומה: העובדה שנמצאה אצלך מיומה (שרירן) לפני שנתיים היא חשובה, אך חשוב שיהיה בידך מידע עדכני על גודלה. בדיקת אולטרה סאונד מדוייקת היא חובה כחלק מהמעקב על מיומה. זאת, גם ללא הנסיונות להרות, וודאי בשלב בו את מנסה להרות. לידיעתך, המושג דופן תחתונה אינו קיים. את הרחם מחלקים באופן שונה (דופן קדמי, אחורי, גוף הרחם, צואר הרחם, קרוב לרירית הרחם, וכיוב'.). המושג "תחתונה" אינו מבהיר את מיקום המיומה, ופרט זה חשוב מאד, בוודאי לגבי הקשר האפשרי בין מיומה והריון.
    ב. לעניין בדיקת ההורמונים: שרירני רחם מתפתחים אמנם בעקבות הפרשת הורמונים נשיים (אסטרוגן ופרוגסטרון) אולם בדיקת רמות ההורמונים בדם לא יהיה בה כדי לקדם את ההבנה מדוע יש לך שרירן (אולי שרירנים?) וגם לא כיצד לטפל בהם. על מגוון הטיפולים הקיים כיום, ואולי גם על בחירת הטיפול המתאים לך, תוכלי למצוא פרטים נוספים בקישור הבא:

פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    רינת
    11/05/2008

שלום רב,
    מה גורם להיווצרות שרירנים ברחם?
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• הרקע להווצרות שרירני רחם (מיומות)

פרופ' יונה תדיר
    11/05/2008

רינת,
    שאלתך חשובה וטובה. על מנת לתת מענה לשאלתך יש להבין מעט מנגנוני פעולה הורמונליים בגוף האשה. תקוותי כי ההסבר לא יהיה מעמיק מידי. להלן ההסבר:
    חומר מדעי רב הצטבר על שלוב גורמים האחראים להווצרות השרירנים, החל משינוי בפעילות האנזימטית בשריר הרחם, דרך ריבוי קולטנים להורמוני המין, וכלה במרכיבים גנטיים. חוקרים מצאו שב 40% משרירני הרחם ניתן למצוא תמונה כרומוזומלית בלתי תקינה. הקושי באיבחון הגנטי מקורו בעובדה שכמות הפגמים הגנטיים שנמצאו מעידה על מגוון רחב. ממצאים מעידים על פעילות אנזימטית מקומית מוגברת ברקמת השרירן באופן הגורר נוכחות רמות גבוהות יותר של ההורמון הנשי - אסטרוגן (אסטרדיול) בהשוואה לשריר הרחם התקין. בניגוד לחשיבה שהיתה מקובלת במשך שנים מסתבר שגם לפרוגסטרון חלק נכבד בתהליך התפתחות שרירני רחם. חוקרים הדגימו ריכוז גבוה של קולטנים לפרוגסטרון בהשוואה לשריר הרחם התקין, ושילוב פרוגסטרון עם טיפול ב GnRH מנע את צימצום נפח השרירנים.. גורמים נוספים משפיעים על הווצרות שרירני רחם כאשר המוכר ביותר הוא הקשר המשפחתי. הימצאות שרירן בבת משפחה אחת מדרגה ראשונה יגדיל את השכיחות פי 2.5. הופעה מוקדמת של גיל הווסת או עודף משקל יגדילו את הסיכוי עקב החשיפה הממושכת למאגרי אסטרוגן, ולחילופין, פעילות גופנית רבה מלווה בשכיחות נמוכה יותר. שאלות כגון השימוש בתכשירים הורמונליים למניעת הריון, והשפעה אפשרית של טפול הורמונלי חלופי לאחר הפסקת הווסת מעוררות מחלוקת. באשר ל"גלולה", קיימת נטיה להמנע מלעשות בה שימוש בנוכחות שרירני רחם אף כי אין הוכחה ברורה בספרות להשפעתה השלילית. באשר להורמונים חלופיים בגיל המתקדם, ברוב המקרים נמצא כי אין קשר, ואם קיים הוא נקשר למרכיב הפרוגסטטיבי ולא האסטרוגני. פרטים נוספים ניתן למצוא בקישורים הבאים:
    פרופ' יונה תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רירית הרחם
    0
    06/05/2008

8 ממ -רירית הרחם.האם נחשב למיומה.??מאיזה גודל נחשב למיומה??-
    בהפרש של 4 חודשים רירית הרחם קטנה ל-4 ממ,השחלות גדלו במעט-מה זה אומר???
    תודה.

לקביעת תור
    סגירה
    רירית הרחם

הוספת תגובה

• רירית הרחם ושרירן (מיומה)

פרופ' יונה תדיר
    06/05/2008

שאלתך אינה ברורה, וכדאי להשקיע מעט תשומת לב בניסוחה.
    רירית רחם ושרירן הם שני חלקים שונים של הרחם. הרירית עוטפת את החלל הפנימי של הרחם. עובי של 8 מ"מ הותא תקין בשלבים מסויימים של המחזור ועובי הרירית משתנה בהתאם ליום המחזור. גם השחלות עשויות לשנות את גודלן באופן מזערי (מילמטרים בודדים) על פי יום המחזור.
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מיומה
    שרית
    04/05/2008

מה עליי לעשות אני אובדת עצות איני רוצה וגם פוחדת נורא מניתוח כריתת רחם דבר שהרופאים המליצו לי לעשות בשל מצבי המיומה גדולה ויושבת לי בצוואר הרחם ולוחצת לי על שלפוחית השתן וכן הרקטום כרגע מנסים לטפל בי בצורה שמרנית וזה לא כל כך עוזר זריקת פרוברה כדורי פורלומוט נור וכן הקסקאפרון נרגע במעט כי אני עם דימום מעל שבועיים

לקביעת תור
    סגירה
    מיומה

הוספת תגובה

• מיומה - לא לפחד

פרופ' יונה תדיר
    04/05/2008

שרית,
    אפשר להבין את מצבך. הבעיה היא רק אחת. פחד לא יקדם את פתרון הבעיה אלא רק יחמיר אותה, מאחר ועלול להוסיף מרכיבים מיותרים לטיפול ואולי אף לדחות אותו. את מגוון הטיפולים ניתן לחלק למספר קבוצות:
    א. השגחה ללא טיפול,
    ב. ניתוחים בגישות שונות להסרת השרירנים,
    ג. פעולות זעיר פולשניות, או בלתי פולשניות, להקטנת השרירנים ושיפור הסימפטומים (כולל צינתור וחסימה של עורק המיומה),
    ד. טיפולים תרופתיים להקטנת נפח השרירנים ושיפור הסימפטומים,
    ה. שיטות רפואה משלימה להקטנת נפח השרירנים ושיפור הסימפטומים,
    קשה להתייחס למידת ההצלחה או טיפול הבחירה של טיפולים שמרניים למיניהם מאחר ו... (בין היתר) חסרים גם פרטים על גודל המיומה, על עברך המיילדותי, גילך, וכיוב'. לכל אלה השפעה חשובה על טיפול הבחירה. מכל מקום, כדי להרגיע אותך, ועל בסיס עובדות בדוקות, שרירן (מיומה) הוא ממצא שכיח מאד (כ 50% מכלל הנשים בין גיל 30-50) וכמחציתן נזקקות לטיפול. יש למחלה שכיחה זו מגוון רחב של טיפולים. חלקם פשוטים יותר וחלקם פחות, אך ללא פחד תמצאי וודאי טיפול אשר ישחרר אותך מהבעיות הנלוות לרחם שרירני.
    פרופ תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שלום רב
    אורה
    01/05/2008

התגלו אצלי שרירנים ברחם ואני סובלת מכאבים קלים ומדימום מעט מוגבר. ברצוני לקבל המלצות לטיפול במצבי שנחשב לקל.

אילו משככי כאבים מתאימים לי, וכיצד ניתן להפחית את הדימום?

תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    שלום רב

הוספת תגובה

• תופעות עקב שרירן

פרופ' יונה תדיר
    01/05/2008

שרירני רחם (מיומות) אכן גורמים לתופעות כגון אלה שציינת. יחד עם זאת, טיפול רפואי והמלצות על תרופה זו או אחרת יש לקבל מהרופא המטפל. תוכלי לעשות שימוש בתרופות נגד כאבים אשר מותרות כיום (בחלקן) ללא מרשם רופא, אולם טיפולים יותר מוגדרים למיומות ו/או כנגד דמום מחייבים כולם מרשם רופא.
    בהלצחה,
    פרופ' יונה תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    שירה
    28/04/2008

מזל טוב לפתיחת הפורום, איזה כיף לי שאני הראשונה.

יש לי שאלה. אני בת 45, לאחרונה הופיעו אצלי כאבים בעת קיום יחסי מין, מחזור שנמשך יותר זמן מבעבר, ואני מטילה שתן פעמים רבות יותר מבעבר.

האם אלו סימנים של שרירנים ברחם והאם עלי לגשת להיבדק?
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• מיומה (שרירן רחם)

פרופ' יונה תדיר
    28/04/2008

שירה שלום,
    תודה לברכות, ומה חביב יותר מאשר לפתוח ב... שירה.
    ולשאלתך, הסימנים אותם את מתארת אכן עלולים להיות קשורים בשרירן רחם. גם הגיל מתאים, גם לחץ (אולי?) על שלפוחית השתן, וגם שינוי אופי (משך, כמות) הדמם. לא ברור משאלתף אם, ומתי עברת בדיקה גינקולוגית אותה צריכה כל אישה לעבור מידי שנה. בכל מקרה, אם יש חשד למיומה/ות (שרירן/ים), בדיקת ההמשך המתבקשת היא בדיקת אולטרה-סאונד. מדובר בבדיקה פשוטה יחסית אשר נותנת תמונה מדוייקת גם על מיבנה וגודל אברי האגן (רחם, שחלות) וגם אם יש שרירן/ים, כמה? היכן, וכיוב'.
    בהצלחה,
    פרופ' תדיר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה