פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• פעוטה בת שנתיים וחצי מנסה גבולות!!
    אמא ואבא :-)
    02/02/2014

שלום רב.
    יש לנו קושי בלהגיב למעשים של הילדה.
    למשל כשהיא משחקת איתנו פתאום צובטת חזק בצוואר או נונתנת מכה חזקה עם היד, נושכת ושורטת...
    כיצד להגיב?
    ניסנו כמה פעמים להגיד שזה לא נעים בקול תוקפני אך לא צועק ,זה חוזר על עצמו כל ה זמן.
    מה לעשות.
    בנוסף, שמתי לב כשברגע שהיא שמחה מאוד מבושרה כלשהיא, היא עושה עצמה עצובה ומתחילה לזרוק דברים .
    מה הדרך הנכונה להגיב??
    עצתכם בבקשהההה!
    תודה ושבוע מבורך
    :-)

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• פעוטה בת שנתיים וחצי מנסה גבולות!! - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    02/02/2014

שלום,
    על מנת לצמצם התנהגות תוקפנית ואנטי-חברתית צריך להציב גבולות עקביים ומתמשכיים, אכן בלי כעס אלא באופן אסרטיבי, כך שיהיה ברור לכם ולה שאצלכם בבית לא מכים ולא פוגעים פיסית או מילולית באחרים. הראו לה שהתנהגות זו אינה מקובלת עליכם.
    ילדים לאורך הדרך פעמים רבות ינסו אותכם ההורים, זהו תפקידם, כאן החלק שלכם למצוא את דרך להציב גבולות באופן יעיל. בכלליות הקפידו להיות עקביים בהצבת הגבולות, בשום מקרה לא מקובל עליכם שהיא פוגעים בכם. בנוסף, א מספיק להגיד במילים שזה לא מקובל עליכם הדגימו זאת גם בהתנהגות, אל תמשיכו לשחק עימה אם היא נושכת, אתם מזמינים אותה לשחק אבל רק כאשר היא מתנהגת באופן ראוי אחרת היא לא תהנה מהזכות לשחק איתכם. לעיתים אצל הורים יש פער בין האמירה המילולית להתנהגות בפועל וילדים מיד קולטים זאת.
    במידה וההתנהגות הזו תמשיך או תעלה בשכיחות או בעוצמה כדאי לפנות לאיש מקצוע כדי לקבל הדרכת הורים שתסייע לכם להציב גבולות באופן הכי אפקטיבי במשפחה שלכם.
    בהצלחה!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אחייניתי בת ה10
    לימור ע
    02/02/2014

הי בת שנייה מתוך ארבע. ילדה שמתחצפת להורים בעיות התנהגות בבית הספר (לא אלימות) בבית לא מסתדרת ממש עם הוריה שכנראה עובדים מידי קשה ולא מצליחים לתת לה את התשומת לב שהיא זקוקה להם. לאחרונה אמרה מס' פעמים את המשפט הכה קשה "אני רוצה למות ולא להיות בבית הזה" שאני בתור דודה ליבי נשרף...ברור שלילדה לא טוב.האם זה מקרה שמצריך טיפול פסיכולוגי? מה ניתן לעשות? אני מפחדת שיהיה מאוחר מידי ובגיל ההתבגרות יהיה יותר חמור.

תודה
    דודה מודאגת

לקביעת תור
    סגירה
    אחייניתי בת ה10

הוספת תגובה

• אחייניתי בת ה10 - תגובה

יאיר סהר
    04/02/2014

שלום לימור,

את מתארת ילדה שחווה קשיים רגשיים לא פשוטים, ומאותתת על כך בדרכים רבות. ההנחה שלך כי היעדר תשומת לב מספקת של הוריה גורר חסך רגשי המתבטא בצורה שכזו אפשרית לחלוטין. חשוב גם לזכור, כי למרות שרק הילדה הזו (האמנם?) מביעה את קשייה באופן כזה, אין הדבר מעיד על כך שצרכיהם הרגשיים של שלושת אחיה מסופקים כנדרש.
    ככלל, חשוב מאוד לספק את צרכי הילדים מבחינה חומרית, אך חשוב לא פחות להיענות לצרכיהם הרגשיים. היענות לצרכים רגשיים מתחילה בשהייה משותפת באוירה נינוחה, ולשם כך נדרשת הקצאת זמן ייעודית. לאחר שהוקצב הזמן, חשוב לעסוק בפעילויות הנעימות לילד/ה - משחק יחד, שיחה וכו' - על מנת לבסס את חוזקו של הקשר, ובעיקר לשדר לילד/ה מסר פשוט "אני אוהב אותך, אני כאן איתך".

השילוב בין חיי עבודה ומשפחה גורר לחצים שלעיתים מקשים על הורים למצוא את האיזון הנכון שיאפשר להם לפרנס את משפחתם, להתקדם ברמה המקצועית, וגם להיות פנויים די הצורך לצורכי המשפחה. לכן, במידה וההורים מתקשים למצוא פתרון יעיל שיאפשר להם לפנות זמן מספק לשהייה בחברת הילדים, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע על מנת שיוכל לעזור להם בעניין.

שאלתך בנוגע לגיל חשובה גם כן. ביסוס של מערכת יחסים חיובית ויציבה בין ההורים לילד/ה לפני מעבר לגיל ההתבגרות, עשוי להיות מאוד חשוב. גיל ההתבגרות טומן בחובו אתגרים רבים משפחתיים נוספים, אשר עשויים להקשות מאוד על עיצוב מחדש של מערכת יחסים הורית/משפחתית חיובית.

הצעות של בני משפחה עשויות לגרור התנגדות ותרעומת. כדודה, תוכלי לנסות להציע בעדינות את הרעיון של פניה לאיש מקצוע. בשיח על הנושא חשוב שתביעי את דאגתך, והשתדלי להימנע מדברי ביקורת. במידה ויש בן משפחה אחר (אח / הורה) שיש לו סיכוי גדול יותר להעביר את המסר כך שיתקבל, כדאי להיעזר בו.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הילד לא מוכן לישון במיטתו
    מירי ת
    01/02/2014

שלום רב,הילד בן שנה ו10 לאחרונה ממש לא מסכים ללכת לישון הן ביום והן בלילה גם כשעייף מאוד,עושים טקס שינה כמו תמיד והוא לא מסכים,צורח ומראה שהוא רוצה לישון בחדר שינה ,בעבר לא היו כאלה בעיות בכלל הוא נהג לומר "בי בי" וללכת לישון בחדרו,היום כל השכבה-מרד!!!

היום בצהרים הוא בכה כשעה וללא הצלחה ,אמר ולא התייאש ונכנסנו כל כמה דקות לפי השיטה

בסוף הוא נרדם וישן כחצי שעה התעטרר ושוב בכה כחצי שעה ואז נתנו לו לשכב במיטתינו ,זה נמשך כבר כשבוע ונהיה ממש קשה הוא צור ולא מוותר ושורט את עצמו וזורק מוצץ,

יש לציין שזה התחיל כי לילה לפני השארנו אותו עם דודה והיא השכיבה לישון,למרות שזו לא ]עם ראשונה,אך לא קורה הרבה,

עוד תופעה שלא יודעת האם קשורה הוא ממש בוכה בבוקר בכניסה לגן,למרות שבעבר היה ממש אוהב,עכשיו זה עם בכי ובריחה בחזרה לדלת ,לאחר שהולכים כמה דקות והוא נרגע

תודה מראש על העצה

לקביעת תור
    סגירה
    הילד לא מוכן לישון במיטתו

הוספת תגובה

• הילד לא מוכן לישון במיטתו - תגובה

טל כרמלי טבת
    02/02/2014

שלום מיה,

נשמע שאתם מתמודדים עם ימים לא פשוטים, לאחר שהתרגלתם לשגרה נעימה ונוחה.

את מעלה השערות לגבי הסיבה להתחלת הקשיים, ואכן כדאי לנסות להבין מדוע הם החלו. האם אכן בגלל אותו ערב בו הדודה השכיבה אותו לישון? האם נעשתה הכנה כלשהי לקראת בואה? האם את חושבת בדיעבד שזה היה אירוע מפחיד עבורו? מצד שני ציינת שזאת לא הייתה פעם ראשונה. את מציינת גם שינוי בפרידה בבוקר בגן - האם יש לך השערות מה הביא לשינוי? האם שני הדברים נראים לך קשורים זה לזה? האם חל שינוי כלשהו בגן, אליו הוא מגיב? או אולי במשפחה? האם הגננת מדווחת על שינוי בהתנהגותו, מעבר לקושי בפרידה? האם הוא מבטא קשיים נוספים בבית, מעבר לנושא השינה?

אם הקשיים ממוקדים רק בשינה ובפרידה בגן, ניתן לחשוב שבשני המקרים מדובר בפרידה מכם - הפרידה בגן מציינת פרידה פיסית של ממש לשעות ארוכות, וגם הליכה לישון היא פרידה, מעבר משעות של פעילות משותפת למצב בו הוא נשאר "לבד". יתכן שהמעברים הללו מעוררים בו חשש ואי נוחות ולכן הוא מגיב כפי שמגיב. הזכירו לו שעליכם להיפרד כיוון שכך היום בנוי, זה הזמן בו הוא הולך לישון ואתם פונים לענייניכם, אך הזכירו גם שאתם נמצאים בקירבתו, ואם יזדקק לכם תוכלו מיד להגיע.

יתכן גם שהוא נכנס לתקופה "מרדנית" בה הוא מנסה לבדוק עד כמה ביכולתו להשפיע על ההתנהלות ועל קבלת ההחלטות בנוגע אליו. הדבר תואם את גילו ואת השלב ההתפתחותי בו הוא נמצא. כך, הוא בודק האם הוא יכול להשפיע בכיוונים רצויים לו - לישון במיטת ההורים, להישאר אתכם במקום ללכת לגן, וכו'. אם כך הדבר, חשוב להיות עקביים ולהעביר לו מסר שעל אף רצונו הסותר, עליו לישון במיטתו, ללכת לגן וכדומה. לצד התקיפות הביעו הבנה לרצונותיו והסכימו לתמוך בו. למשל, הציעו לו להישאר עמו זמן מה ליד מיטתו כשהוא מנסה להירדם, או נסו ליצור "טקס פרידה" קצר בגן, כמו משחק משותף קצר ואז חיבוק ופרידה, באופן שיעזור לו להתמודד.
    בכל מקרה נסו להיות עקביים גם נוכח הקשיים, הדבר ישרה עליו תחושת יציבות וביטחון.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן 4

דנה
    04/02/2014

הבן שלי יהיה השבוע בן 4.ילד חברותי ושמח.אני נמצאת בבית כל יום מהצהריים .בחודשיים האחרונים התחלתי לעבוד פעמיים בשבוע אחהצ,בימים אלו לפעמים אני מספיקה לראות אותו בצהריים או בערב ולפעמים בכלל לא.בימים אלו הוא נמצא עם בעלי ועם אחיו,הגדולים ממנו.היתה תקופת הסתגלות...קצת יותר נדבק אלי ,ביטא במילים שהוא מתגעגע אלי אבל סהכ עכשיו זה עובד יפה.לפני כשבוע נסענו,אני ובעלי ללילה אחד ,והוא נשאר עם בת הדודה ועם אחיו,שהוא אוהב אותם מאד!מאז שחזרנו הוא נצמד אלי ואפילו לא רוצה לשהות בסלון רגע לבד!גם שהוא נמצא איתי הוא אומר לי"אמא,אני רוצה אותך!"שבוע הבא אאלץ להעדר לשלושה ימים והוא יהיה עם בעלי.א-האם זו לא תגובה קיצונית מידי להעדרות של לילה אחד?ב-אני חוששת מהנסיעה שבוע הבא וליבי כבד עלי,למרות שהוא עם אבא שלו (בכז זה רק אחד מאיתנו נעדר..)מה עושים?תודה-דנה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן 4 - תגובה

טל כרמלי טבת
    05/02/2014

שלום דנה,

אני מבינה שאת ובנך, והמשפחה כולה, עוברים שינוי שבו את לא נמצאת בבית באותה מידה כפי שהיית עד כה. את מספרת שהמעבר לעבודה אחה"צ פעמיים בשבוע לא היה לגמרי חלק, אבל בסה"כ ההסתגלות הייתה סבירה בהחלט. לא ציינת האם גם בעבר נעדרתם את ובעלך ללילה - אך יתכן שבפעמים קודמות בנך יכול היה לקבל זאת ביתר קלות, ואילו עתה, כשזה בא בסמיכות לשינוי הרחב יותר, זה היה לו קשה יותר.

בנך כפי הנראה קשור אלייך מאד, רגיל לנוכחותך הרציפה ומתגעגע אלייך בהעדרך. הוא נמצא בתקופה בה הוא רגיש יותר מהרגיל לנושא של פרידה, ולכן הפרידה החריגה (שהרי באופן רגיל הוא נפרד כל בוקר לגן...) מעוררת בו חרדה מסוימת, אשר מתבטאת ב"הידבקות" ובאמירות "אני רוצה אותך". אני מבינה את חששותייך לקראת הנסיעה המתקרבת, אך נראה לי שכדאי להעביר לו את המסר שהוא גדול מספיק כדי להישאר בלעדייך, עם אבא ועם אחיו. ככל שהוא יזהה את הספקות והחששות שלך, כך הוא "יבין" שמדובר באירוע קשה ויתייחס אליו בהתאם. הפגת חוסר וודאות תסייע לו - יש להכין אותו לנסיעה מספר ימים מראש, לומר לו מי יהיה איתו בשעות אחהצ והערב, כמו כן אפשר לחשוב יחד על דברים נחמדים שיעשה בימים שלא תהיי, וגם להציע דרכים להקל עליו את הגעגועים - שיחת טלפון (או סקייפ), פתקים שתשאירי לו ויקריאו לו כל ערב, וכדומה. שוב, ככל שתצליחי לשדר לו שאת רגועה בנוגע לכך ובטוחה שהוא יסתדר, כך ייטב.
    בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חסרת אונים
    אימאן
    01/02/2014

הבת שלי הינה בת 5, ויש לי עוד ילדה בת 2.5 , לאחרונה הבת הגדולה שלי, הפכה להיות סוג של אנטי, לא רוצה לעשות כלום ממה שמבקשים ממנה, כל דבר מציק לה וכל הזמן בוכה לא מצליחה להבין אותה וממה זה נובע, אני פוחדת שמשהו מציק לה בגן ואני לא מצליחה לעלות על זה. מה השאלות שאני צריכה לשאול את הילדה ע"מ להגיע לתשובות, במיוחד שהיא טיפוס שלא בא ומספר דברים וקשה להוציא ממנה מידע? יש לציין שהיא הייתה עד כה ילדה מאוד טובה, חביבה, ענימה וכייפית בבית, חשבתי שהיא כרגע מקנאת באחות שלה שמקבלת גם המון תשומת לב, אבל לא ברור למה דווקא עכשיו היא מוציאה את התסכולים שלה, כל דבר מציק לה, היא פשוט כל הזמן "מחפשת סיבה לבכות".
    במידה ולא אצליח לקבל הסברים ממנה לאן עליי לפנות לעזרה?

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    חסרת אונים

הוספת תגובה

• חסרת אונים - תגובה

טל כרמלי טבת
    02/02/2014

שלום אימאן,

את מודאגת מהשינוי בהתנהגותה של בתך וחוששת שעובר עליה משהו בגן. לא הסברת מדוע זאת ההשערה שלך, אך אני מניחה שזוהי תחושת הבטן שלך.

ראשית, דברי עם הגננת ונסי לברר איתה האם גם היא רואה שינוי כלשהו. האם משהו השתנה במצבה החברתי של בתך, האם חל שינוי בקשר שלה עם הצוות, האם גם בגן היא "אנטי" ובוכה?

שנית, נסי לדבר עם בתך ישירות. נסי למצוא שעה יחסית רגועה, אולי לסדר זמן בו תהיו רק את והיא, ללא אחותה. שאלי אותה האם קרה משהו בגן לאחרונה, האם מישהו אמר לה משהו מעליב, האם מישהו עשה לה משהו לא נעים וכדומה. גם אם היא ילדה שלרוב לא משתפת, יכול להיות שבאווירה נעימה ושונה תוכלי ליצור עמה שיחה כזאת. אל תלחצי עליה אם תראי שהיא לא מעוניינת, אך אמרי לה שאת שמה לב שבזמן האחרון היא מצוברחת וכל דבר מציק לה, וחשוב לך להבין מדוע. נסי לשדר פתיחות גם לדברים אחרים שלא קשורים לגן, למשל לשאול אם היא אולי כועסת על משהו או על מישהו במשפחה וכדומה.

את מציינת שאחותה מקבלת המון תשומת לב ויש אולי קנאה, אך לא ברור לך למה דווקא עכשיו חל השינוי. בכל מקרה, אם היומיום שלכם מאפשר זאת נסי להקדיש לה באופן קבוע זמן משלה, בו את והיא תעשו משהו נחמד שהיא אוהבת. זה לא צריך להיות משהו "גרנדיוזי", יכול להיות הליכה משותפת לגינה, כל דבר שיאפשר לכן ליהנות יחד, לשתף ולשוחח.

אם תמשיכי להרגיש שאת מודאגת ולא מבינה, תוכלי לפנות אל איש מקצוע שייפגש אתך ועם בתך, יתרשם ממהות הקשיים, ובהתאם ימליץ על דרכי סיוע.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איך מספרים לילד שאמא בבית חולים
    נטלי
    31/01/2014

שלום
    לפני כשבוע גיסתי אושפזה במצב קשה מאוד בבית החולים לאחר ניתוח קיצור קיבה שעברה וכעת היא מורדמת ומונשמת.
    יש להם ילד בן 4 שאחי הסביר לו שאמא נסעה לטיול ותחזור מהר מאוד, אך הילד בימים האחרונים מתנהג באופן שונה מהרגיל ( אלימות) וחוסר תיאבון, בנוסף היום היה אמור לחגוג את יום הולדתו כאשר כל המשפחה הגיעה הוא פרץ בבכי ואמר שאינו רוצה יום הולדת עד שאימו תחזור.
    מה עלינו לעשות? אנחנו חוששים שעד שאימו תחזור זה ייקח זמן וחוששים לשלום הילד

אודה לתשובתכם
    נטלי

הוספת תגובה

• איך מספרים לילד שאמא בבית חולים - תגובה

יאיר סהר
    01/02/2014

שלום נטלי,
    צר לי לשמוע על מצבה של גיסתך. אני מניח שעוברים עליכם ימים לא פשוטים - בלשון המעטה, וכולי תקווה להחלמה מהירה.

לגבי אחיינך, המצב כעת מעט מורכב, לאור העובדה שכבר נאמר לו שאמא יצאה לטיול.
    חשוב לשים לב שהתנהגותו מבשרת לנו כי הוא לא השתכנע מהסיפור שסופר לו, וכנראה שלאור ההתנהלות בסביבה, הוא חש שמשהו אינו קשורה, ואף מקשר זאת לאמו.
    דאגתו כעת גדולה גם לאור התחושה כי מסתירים ממנו את האמת, ולכן מתבטאת במכלול ההתנהגויות שאת מתארת, ואלו עלולות עוד להחמיר.

לכן, אני מציע למצוא דרך לבשר לו באופן הדרגתי על מצבה של אמו.
    רצוי שאביו ינהל עמו שיחה באופן רגוע, ויבשר לו למשל שאמו כבר חזרה מהטיול אך חשה שלא בטוב ולכן נמצאת כעת בבית-חולים. כדאי לנסות שלא להדאיגו יתר על המידה, ובשלב ראשון לא להזכיר שמצבה קשה מאוד. עם זאת, רצוי להסביר לו שהרופאים הסבירו שהיא זקוקה למנוחה רבה, ולכן לא ניתן לבקר אותה בשלב זה.
    דרך אחת שעשויה לעזור לו להפיג את תחושות התסכול, היא להציע לו להכין עבור אמא עבודה / ציור או כל דבר אחר שהוא רוצה לתת לה בזמן שהיא בבית החולים.

לאור תחושתו שמשהו אינו כשורה, ייתכן ויביע מחאה, ויבקש לראותה בכל זאת.
    אני מבין שברור לכם כי היחשפות למצבה הנוכחי עלול להשפיע עליו באופן שלילי, אולם זה עשוי להיות גם המצב במידה ומצבה חלילה לא ישתפר.
    בכל מקרה כדאי להתייעץ עם גורמי הרווחה בבית החולים, אשר לצערנו מיומנים בהתאמת מענה במצבים כאלו, ויכולים לקחת בחשבון את כל הפרטים הספציפים במקרה זה.

ושוב, איחולי החלמה.
    כולי תקוה לבשורות טובות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אודה לתשובה דחופה, גננת יוצאת לחופש
    shona74
    31/01/2014

בני בן 2.8 לפני כשבועיים התחיל ללכת לפעוטון בפעם הראשונה. עד שנראה שמתחיל להסתגל בעיקר לגננת, היא יוצאת לחופשה של 3 ימים.
    חוששת להשאיר אותו עם המטפלת, אותה הוא עדיין לא אוהב (כך הוא אומר) ואת המחליפה אני לא מכירה.
    האם יהיה נכון לא לשלוח אותו. או לקחת אותו ולראות איך יתמודד. אני פוחדת שיחזור לימים הראשונים שהיו מאוד קשים רגשית עבורו.
    אודה לדעתכם המקצועית.

הוספת תגובה

• חשוב להמשיך בשגרה

יאיר סהר
    31/01/2014

שלום לך,
    הדאגה שלך ברורה, לאור העובדה שבנך חווה קושי להסתגל למסגרת החדשה.
    עם זאת, כאשר אנחנו משנים הרגלים בשעת קושי אנחנו משדרים מסר בעייתי.

כשאתם פועלים אחרת (משאירים אותו בבית), המסר המועבר הוא: "אנחנו רואים שקשה לך וחושבים שאתה לא מסוגל להתמודד עם הקושי, לכן נשנה עבורך את הסיטואציה".
    במצב כזה, הוא מפנים כי הסיטואציה אכן קשה מאוד, ומעבר ליכולתו. כאשר תבקשו להחזירו לגן - אותו מקום קשה מנשוא עבורו - הוא כנראה ימשיך למחות, והפעם מחאותיו יהיו עוצמתיות יותר, וכך גם הקושי שהוא יחווה. אפשר לראות זאת גם כך: כמעט כל הילדים יעדיפו להיות בבית עם ההורים (במצב נורמטיבי). לכן, כשישאר בבית יגלה "כי טוב" וגם "כי אפשרי", ולכן כשתרצו להחזירו לשגרת גן המחאות יחזרו, ובצדק.

את מספרת שבימים האחרונים החל להסתגל לגננת, אך מבחין בינה לבין המטפלת. מצב כזה יכול להפוך מתמשך אם ימצא בגננת מקור ביטחון, וייצמד אליה כל עת שהוא בגן.
    דווקא אם ימשיך ללכת לגן בימים אלו, יוכל לקבל הזדמנות לפתח קשר עם המטפלת, וגם עם דמויות מטפלות אחרות - המחליפה.

החשש שלך כי הימים הקרובים יהיו קשים רגשית עבורו הוא הגיוני. אולם ההתמודדות שלו תהיה טובה יותר אם תקבלו את העובדה, שייתכן שהימים הקרובים יהיו קשים עבורו. חוסן נפשי מתפתח כאשר החוויה הרגשית היא לא נעימה, אולם נסבלת. כדי להפוך את הקושי לנסבל, היו שם עבורו בשעות אחר הצהריים. שחקו איתו, שוחחו איתו, ואפשרו לו לדבר על הקושי. זאת מבלי לנסות לעודד אותו, אלא מתוך מטרה לאפשר לו להרגיש שאתם מבינים אותו.

לסיכום, מאוד מומלץ שלא לשנות את שגרת חייו הנוכחית.
    המשיכו לקחת אותו לגן, והיו זמינים רגשית עבורו בשעות בהן אתם יחד.

אשמח לשמוע ממך שנית בעוד מספר ימים, כדי לדעת איך היתה ההתמודדות.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה לא רוצה לישון אצל אבא
    אייל
    30/01/2014

שלום,

אני גרוש מזה 5 שנים ואבא לילדה בת 8. לפני מספר שנים כתוצאה מכך שאמה של הילדה התחתנה ועברה לגור עם בן זוגה בעיר אחרת, הילדה החלה להתעקש שהיא לא רוצה לישון אצלי באמצע שבוע ולאחר שהגיע לרמה של פגיעה בקשר ביננו וכעס של הילדה עליי ונאלצתי להתפשר על כך שתישן אצלי רק כל סוף שבוע שני.

בחודש האחרון אמה של הילדה עדכנה אותי שלילדה החלו פחדים וכתוצאה מכך היא רוצה לישון רק בבית אמה ולא רוצה לישון אצלי גם בשישי.

האם להתעקש על כך שתישן אצלי תוך סיכון בפגיעה בקשר הטוב שקיים כיום? האם ויתור יפגע בטווח הארוך בקשר הקיים?

הוספת תגובה

• ילדה לא רוצה לישון אצל אבא - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    31/01/2014

שלום אייל,
    מרגש לראות שאתה נלחם על הקשר הטוב עם ביתך. חשוב בעיני לעבוד לקראת המטרה שתישן אצלך, בעיקר מתוך מסר שאתה רוצה להעביר לה כי הבית שלך זה גם הבית שלה, ושיש לה מקום אצלך. בשינה והטקסים הקשורים לשינה (אמבטיה, סיפור..) יש הרבה הנאה ואינטמיות ולכן לא כדאי בטווח הארוך לוותר על חלק זה בקשר שלך עם ביתך. כדאי לברר איתה ממה היא מפחדת? מה מפחיד אותה בלישון אצלך, ולהעביר לה את המסר שאתה תיהיה איתה ותעשה הכל כדי שתרגיש בנוח. הצג בפניה את השינה אצלך כמשהו כפי, ספר לה מה תכננת (לדוגמה תקנה ספר ילדים מתאים לגילה ותפתה אותה איתו) כך יהיה לה תמריץ חיובי לישון אצלך. הזמן אותה ליום שבו אתה ערוך לכך ואפשר לה לבחור, הזמן אותה שוב ושוב עד שתוכל להענות להזמנה. המודל הזה חשוב לא רק בהקשר לשינה אלא בכלל לקשר ביניכם, שאתה אינך מוותר על הקשר איתה ומוכן לעשות מאמץ לתת לה להרגיש בנוח.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד לא מדבר וחסר ביטחון
    דאנה
    30/01/2014

שלום
    לך יש לי שני ילדים בן שנתיים ו7 חודשים וילדה בת שנה ו7 חודשים
    העיקר הבעיה כאן זה הילד הוא לא חברותי בכלל מפחד מכל דבר מליצנים אפילו אם לא לובשים תלבושת ליצן הוא ממש רועד אם מקרבים אותו אליו הוא מפחד מרופאים כל פעם שהוא חולה הוא עושה לי בלגנים שם בכי צעקות בקושי יודעים לתפוס אותו וגם הוא מקיא והבעיה שהוא לא מסכים לשתות את התרופה אלא אם אני שמה לו בתוך השתיה הקלה בלי שיבחין והוא חולה הרבה
    אפילו אם הולכים לגמבורי ויש מתקנים חשמליים הוא מפחד למרות שאחותו לא מפחדת היא כן עם הרופאים והתרופות גם בלגן וגם עם זרים היא יותר בלגן הוא אוהב לראות חיות אבל אם מתקרבות אליו הוא מת מפחד אפילו אם חתול
    וכאן העיקר יש לו בעית דיבור הוא בקושי אומר משפט בן שתי מילים הוא לא יודע להביע את עצמו במילים הוא מעדיף את היד והאצבע הוא מטופל אצל קלינאית תקשורת פעם בשבוע והיא סיפרה לי שהוא צריך גן מיוחד כן שפתי למרות שרשמתי אותו לגן רגיל אני יודעת שיש לו את הכוח ללמוד יותר אבל לא יודעת יש משהו שתמיד מכעיס אותו הוא כזה רציני פתאום לא שמח כל כך כמו אחותו הוא כבר שבועיים שמכה את אחותו למרות שלא היה מרים ידיים על מישהו בכלל הוא כן אוהב אותה אבל כנראה בגלל שהוא לא יודע להביע את עצמו הוא מתעצבן ומתחיל להכות והיא מולו תמיד הוא לא מגן על עצמו מפני ילדים אחרים ולא מכה הוא כזה עדין וחסר ביטחון אני לא יודעת מה לעשות איתו אני לא רוצה להכניס אותו לגן מיוחד אני לא מעכלת את זה שהוא צריך חינוך מיוחד פעם שלחתי אותו לגן הוא ואחותו לחודשיים והצאתי אותם בגלל שלא אהבתי את הגן והמורות אין להן תעודות בכלל הרבה אומרים לי תכניסי אותו לגן מעכשיו ובלי אחותו שילמד להיות עצמאי אני בדילמה גדולה מה לעשות איצו אני די מותשת איצו הוא גם מתעורר לי בלילה בשביל לשתות הוא בקושי אוכל ביום והוא לא לא יטדע לשכב לישון רוצה אני או אבא לידו אני לא יודעת מה לעשות אני כותבת ועיניי דומעות מרוב כאב עליו

לקביעת תור
    סגירה
    ילד לא מדבר וחסר ביטחון

הוספת תגובה

• ילד לא מדבר וחסר ביטחון - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    31/01/2014

שלום דאנה,
    בהחלט התמודדות לא פשוטה עבור בנך, עבורך ועבור כל בני המשפחה. נשמע שבנך נתון במצוקה רגשית לאור המצב, תיארת הרבה מקורות של קושי: חרדות, קשיים חברתיים, קושי שפתי, תסכול בעקבות אלו. כדאי לפנות למרכז מקצועי על מנת לבדוק את המקור לקשייו, לדוגמה למרכזי התפתחות לילד שם יש צוות רב מקצועי שיוכל להסתכל על העניין מזוויות שונות ולסייע לך במתן אבחנה.
    באשר לגן של חינוך מיוחד - לא הייתי נבהלת המיתוג הבעייתי של זה, העיקר למצוא לו מסגרת שתתאים לצרכים שלו ותסייע לו להתפתח ולהתקדם. הרבה פעמים מסגרות מיוחדות יש בהם יותר צוות ואנשי צוות מקצועיים (כגון פסיכולוגית) וקבוצה קטנה , כך שבסופו שלך דבר בנך יזכה לתנאים טובים יותר ובתנאים אלא הצוות יוכל לקדם אותו ולעבוד איתו על דברים שקשים לו.
    הרבה בהצלחה בהתמודדות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בחירת גן
    דן
    29/01/2014

שלום

האם כדאי לרשום שני ילדים אחים בגילאי 4 ו5
    באותו גן רק שנה אחת?

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    בחירת גן

הוספת תגובה

• בחירת גן - תגובה

יאיר סהר
    01/02/2014

שלום דן,
    אני תוהה למקור השאלה.
    האם תוכל להסביר מהי ההתלבטות ומדוע?
    אילו חששות עולים בנושא?
    מהם היתרונות/חסרונות לדעתך?

בנוסף, אנא הוסף פרטי רקע לעניין:
    האם הכוונה שבכל מקרה יהיו באותו הגן מקסימום/לפחות שנה אחת?
    האם אחד הילדים שהה באותו גן, והשני מצטרף, או שעבור שניהם המסגרת חדשה?
    וכדומה.

מידע נוסף יתרום למענה הולם.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך בחירת גן

דן
    01/02/2014

שלום יאיר

כרגע כל אחד מהם בגן אחר באותו מתחם רק המטבח מפריד בין הגנים.
    אני מתכוון לשנה אחת בלבד. כי האח הגדול יעלה לכיתה א.
    האח הקטן מצטרף לגדול.

העניין הוא שזה גן חובה ורק בגן חובה אפשר להיעזר בשירותים נוספים מקצועיים
    שאין בגן שהאח הקטן נמצא כרגע. (טרום טרום חובה וטרום חובה).

זו ההתלבטות העיקרית.

תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך בחירת גן - תגובה

יאיר סהר
    02/02/2014

שלום דן,

ככלל, לבחירות מסוג זה ישנם שיקולים לכאן ולכאן, ואין תשובה חד משמעית שתתאים לכל מצב.

אני מבין שהייתם רוצים להיעזר בשירותים מקצועיים נוספים (אילו?), וזה שיקול משמעותי בעד הכנסתם לאותה מסגרת.
    קיימים שיקולים נוספים שניתן להעלות על הדעת:
    למשל, במידה ונרצה להקל על האח הקטן להתאקלם במסגרת החדשה, צירופו יחד עם אחיו עשוי להישמע הגיוני.
    לעומת זאת, האח הקטן מופנם יחסית, ואנו חוששים שקיים סיכוי סביר שיפתח תלות באחיו וכך תיפגע יכולתו ליצור קשרים חברתיים עם ילדים אחרים בגן - כדאי לשקול בחיוב הרשמתם למסגרות נפרדות. ההתייחסות להשפעה על האח הקטן היא רק דוגמא, היות והשפעה דומה עשויה להיות גם עבור האח הגדול יותר.

ככלל, איני מכיר מניעה לצרפם למסגרת אחת, אולם כדאי להיוועץ בגננות המכירות אותם.
    אפשר שההיכרות שלהן עם כל אחד האחים ודעותיהן יוסיפו למכלול השיקולים ויוכלו להנחות אתכם בבחירה.

במידה וקיימות תהיות נוספות, אני מזמין אותך לשוב ולהעלות אותן כאן.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אני סבתה לנכד מתבגר
    אני ואני
    29/01/2014

מסיפורי בני שעבר גרושים קשים התברר לי
    שהנכד הגדול בן 16 מעורר מאוד דאגה.

הוא לא רוצה שהות אצל האם , כך שהוא רוב הזמן אצל האב,
    הוא עושה צרות צרורות שכוללות התפרצויות זעם אלימות שמתבטעות
    בשבירת חפים, כך הוא עושה גם כאשר הוא אצל אמו ויש לו התפרצות
    זעם.

השבוע הא איים שהוא יהרוג את כל הדגים באקווריום, כמו כן מצכו
    צכין נעוצה בתמונה של אחותו שתלויה על הקיר.

אותי זה נורא מפחיד, נראה לי שהילד זקוק לאשפוז דחוף, אך מכיוון שההורים
    לא תמימי דעים אין אפשרות לאשפז את הילד.

מה אתם מציעים לעשות?

לדעתי יקרא שם אסון גדול, כי הרי הכתובת כבר על הקיר.

אודה לכם לכם מה שתענו לי ותיעצו לי.

לקביעת תור
    סגירה
    אני סבתה לנכד מתבגר

הוספת תגובה

• אני סבתה לנכד מתבגר - תגובה

טל כרמלי טבת
    29/01/2014

אני מסכימה איתך שהדברים מדאיגים. התפרצויות שכוללות שבירת חפצים, ואמירות שכוללות כוונות אלימות, יש בהם להדאיג ולסמן שהנער נמצא במצוקה וזקוק לעזרה. אני מניחה שאת גם חוששת שהוא עלול להזיק לסביבה.
    התנהגותו של נכדך יכולה להיות תגובה לגירושים הקשים, ועשויה לנבוע גם מסיבות אחרות או נוספות. גם לא ניתן להבין מדברייך איך ההורים מוצאים לנכון להתמודד עם המצב. אני מבינה את תחושת חוסר האונים שלך כסבתא, שיכולה רק לנסות לשכנע אך לא לפעול בניגוד לרצון ההורים. ייתכן מאד שהוא לא זקוק לאשפוז אך כן לטיפול. אני ממליצה לך לדבר עם בנך ועם האם על המצוקה שבנם כפי הנראה חווה, ועל פנייה לאיש מקצוע שיוכל לנסות להבין את מקורותיה ולהמליץ על הטיפול המתאים.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת שנתיים ששולטת בבית
    טליה
    29/01/2014

שלום בתי בת השנתיים פשוט שולטת על סדר היום שלנו כהורים הולכת לישון מאד מאד מאוחר אחרי השעה 11 בלילה היא כרגע במיטת מעבר ואינה מוכנה לישון בחדר שלה שבו יש עוד תינוקת היא צורחת וצועקת עד שבסוף אני לוקחת אותה אלינו למיטה וגם אז היא לא ישנה לילה שלם וכמה בבכי כמה פעמים
    היא עדין מסרבת לאכול אוכל מוצק למרות שבגן טוענים ששם היא אוכלת אינני יודעת לאן ולמי לפנות ומה לעשות איתה כבר אשמח אם אקבל עצה מה עושים

תודה
    טליה

הוספת תגובה

• דרושה התערבות

יאיר סהר
    29/01/2014

שלום טליה,
    את מתארת מצב של שגרת יום-יום בעייתית המקשה על כל בני הבית.
    לצערי מדובר במצב שקיים בבתים רבים, ואשר מתפתח בשל הרגלים לא מותאמים שהשתרשו.
    חשוב לציין כי נשמע שבתך ילדה בריאה ומתפקדת, וכי עיקר הקשיים נובעים מהתנהגותה המרדנית כלפיכם ההורים. לראיה, את מספרת שהילדה מסרבת לאכול אוכל מוצק למרות שבגן אינה מביעה התנגדות.

מנסיוני, ניתן לייצר שינוי משמעותי בשגרה היומיומית באופן קל ומהיר יחסית.
    שינוי השגרה אמור לכלול בתוכו אימוץ של סט התנהגויות חדש כלפי הילדה, כדי לעזור לכם לבנות עמדה סמכותית מולה (אני מאוד ממליץ שלא להיגרר לענישה).

לאור עוצמת ההתנגדות של בתכם, אני ממליץ על פניה לאיש מקצוע שיוכל לתת לכם יעוץ התנהגותי וליווי. כדאי שההדרכה תתרכז באופן העברת המסרים לילדה, ותחזק את עמידותכם מול מחאותיה.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תאומים
    אורלי
    29/01/2014

רציתי להתייעץ בנושא שמאוד קשה לי. יש לי תאומים בני שנתיים וחצי. הוא חברותי, מחייך לכולם, חכם, חזק, מהיר , ונהדר..
    היא - יפה וחכמה, שרה מקסים, מספרת סיפורים, אבל- חלשה, מסורבלת (גם שמנמנה מה שמקשה על התנועתיות - ריצה, טיפוס), איטית, ובאופן כמעט מוחלט- תמיד "מפסידה" בריבים ביניהם. היא צוברת המון תסכול , מתכנסת הרבה בתוך עצמה, רוצה" לישון" ו"לאכול" באופן רגשי כשלא הולך לה מול העולם, בעיקר מולו.
    כואב לי מאוד לגביה. מאוד.
    אנחנו מנסים להעצים, לתת המון אהבה, להעניש אותו אם התנהג באלימות- וללטף במקביל אותה, לעודד בה צדדים חזקים. אבל כל זה נעלם כשהיא שוב חווה תסכול. תמיד הוא לפניה.
    האם יש לכם עצות עבורי?..
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    תאומים

הוספת תגובה

• תאומים - תגובה

טל כרמלי טבת
    29/01/2014

שלום אורלי,

נשמע מדברייך שאת/אתם רגישים מאד כלפי ילדיכם, מזהים חוזקות וחולשות ואת מצבם הרגשי.
    הנטייה להשוות בין אחים היא טבעית ובלתי נמנעת, ואף מתעצמת כשמדובר בתאומים. למרבה השמחה, לצד הסירבול והאיטיות את רואה אצל בתך גם צדדים חזקים, וחשוב לטפח ולחזק אותם - כפי שתיארת שאתם עושים. כך היא תוכל לחוות גם מקומות שבהם היא ״לפניו״, גם אם לא במובן המוטורי. כדאי גם לתת לחוויותיה מילים - כשהיא מגיבה בתסכול ובהתכנסות, להגיד משהו כמו ״מפריע לך שאחיך מהיר יותר״. לפעמים קשה לומר את הדברים באופן ישיר, אבל אם נניח שכך היא מרגישה בכל מקרה, אז ההכרה ברגשותיה יכולה לספק לה הקלה מסוימת. וכמובן, כפי שציינת, יש לשלול בתקיפות התנהגות אלימה כלפיה.
    לצד דברים אלה, כדאי לשים לב שאצלכם ההורים לא מתקבעים כלפי התאומים דימויים של ״חזק״ ו״חלשה״. חלוקה כזאת, גם אם לא נאמרת, תורגש על ידם ועשויה לגרום להם להזדהות עמה. כך, הוא יחווה את עצמו כמי שתמיד ״מסתדר״ ולא זקוק לתמיכה, והיא - כמי שזקוקה להגנה ולא יכולה להסתדר לבד. עבור שניהם לא יהיה זה רצוי. באמצעות גישה אחרת שלכם, גם הם יוכלו לפתח דימוי עצמי מאוזן יותר והבנה שלכל אחד יש דברים בהם הוא טוב יותר, ואחרים בהם פחות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדה?
    מיכל
    28/01/2014

פעמיים בשבוע בני בן ה 10 הולך לצהרון. כמובן שהוא מעדיף את הבית על פני הצהרון והחל "להיות חולה" ערב לפני יום צהרון או "לחזור חולה" מהצהרון. לפני כחודש חלה החמרה במצב. הוא החל להרגיש לא טוב בעוד ימות השבוע ואכן נראה כי הוא סובל באמת מכאבי בטן ובחילות. החמרה נוספת חלה כאשר התקפי כאבי הבטן והבחילות החלו להופיע כבר מהצהריים. כמובן שאנו בבירורים רפואיים (בינתיים לא נמצא דבר).

עם זאת, אנו יודעים כי מאז שהיה קטן היה נגעל מהקאות של אחרים, ומדבר רבות על תחושת גועל זו. השבוע אמר לי שהוא חושב שהבעיה הרפואית שלו החמירה לאחר שראה את אחיו הגדול מקיא לפני 3 שבועות (וירוס). אתמול חלם בלילה על הקאות שלו ושל אחרים. הבחילות תוקפות אותו כבר חודש (!) בזמן הארוחה וסביב השכיבה לישון. הוא קם המון משולחן האוכל או ממיטתו ופשוט עומד ליד האסלה. הוא מספר שיש לו בחילות והוא פוחד להקיא. לעיתים מוותר על הארוחה מהפחד מפני הבחילות העתידיות. מוותר על הליכה לחברים, מסיבות יום הולדת מהחשש שיקבל שם בחילות.

אנו מאמינים שכאבי הבטן ותחושת הבחילה הם אמיתיים לגמרי. אבל אני תוהה אם מדובר בפוביה מהקאות.
    במקביל לחרדה (?) ישנם גם שינויים התנהגותיים דרמטיים. מתפקד בצורה פחות בוגרת (רוצה שישבו איתו עד שירדם, רוצה שיקלחו אותו, מדבר בהתבכיינות ומתפרץ רבות בבכי).
    אודה על כל עיצה או מידע רלוונטי.

לקביעת תור
    סגירה
    חרדה?

הוספת תגובה

• חרדה? - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    29/01/2014

שלום מיכל,
    נשמע מאוד לא נעים כחוויה לבן שלך ולמשפחה כולה. אכן חשוב לעשות בירור רפואי מקיף לוודא מה מקור התחושות הגופניות שחווה. מעבר לכך קשה להגיד באופן וודאי מה מקור החרדה אצל בנך. אפשרות אחת היא הופעת הסימפטומים הגופניים שחווה בתחילה עוררו בו תחושת של חוסר ביטחון הנוגע לגוף שלו, פחד "שלא ניתן לסמוך על הגוף". מאז הוא ברגישות יתר לכל המחושים הגופניים, גם אם קצת לא נוח לו בבטן ישר מתעוררת בו חרדה שיקיא או יחלה. הדרך הממולצת להכחיד חרדה היא ע"י חשיפה והעברת המסר שאין צורך לשלוט בתחושות הגופניות ובתחושת החרדה כי גם אם יגיעו הם יחלפו מעצמם מאחר וכך בנוי הגוף שלנו. לדוגמה אם נחלה או תכאב לנו הבטן יהיה לא נעים לכמה זמן אבל זה יחלוף. נסו לעבוד עימו בכיוון זה אבל אם אין שיפור משמעותי כדאי לפנות להתייעצות עם אנשי מקצוע שיסייעו לכם.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התוכלי להמליץ על דרך טיפול או

מיכל
    29/01/2014

איש מקצוע?
    פסיכולוג ילדים או תרפיסט רגשי?
    הציעו לי גם מטפלת שעובדת עם פרחי באך ודיקור סיני שמומחית בילדים.

הבנתי שלטיפול התנהגותי-קוגנטיבי יש תוצאות טובות בתחום של חרדות.

האם את מכירה פסיכולוג/תרפיסט מומחה לילדים שעובד בגישה ההתנהגותית- קוגנטיבית באיזור חיפה-קריות-טבעון?

אשמח לכל המלצה.
    תודה על התשובה. בהחלט אאמץ את גישתך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התוכלי להמליץ על דרך טיפול או - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    31/01/2014

שלום,
    אני ממליצה לפנות לפסיכולוגית ילדים, ההכשרה של פסיכולוגים מתאימה למצבים הללו. בהחלט אפשר לבדוק עימה האם היא עובדתגם עם שיטה ההתנהגותית קוגנטיבית שהחלט מתאימה במקרה הזה. שיטת טיפול זו כוללת חשיפה למקור הפחד, על מנת להעצים את הילד כדי שיראה שהוא מצליח להתמודד עם הפחד. זה בסדר להרגיש פחד ואי נוחות, זה טבעי וכל אחד חווה את זה, אנחנו גם מספיק חזקים להתמודד, וזה חולף.
    אני אבדוק לגבי איש מקצועמומלץ באזור חיפה (אם אני שוכחת לכתוב לך תכתבי לי מייל בעניין). בכל מקרה בדרך כלל אין מדובר בטיפול מאוד ארוך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה.

מיכל
    01/02/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שני בניי
    חיים
    28/01/2014

שלום! שמי חיים ויש לי שניי בנים האחד בן 8 והשני בן 3 הקטן יותר מנבל את הפה בחריפות והגדול מחכה את מעשיו כגון הרטבה במיטה התנהגות ילדותית ומשתלחת הקבצות הדדיות חוסר עניין אחד במשנהו שמלווה בהעלבות הדדיות ובמהלומות כנ״ל גם קנאיות לפרטיות ועוד דברים שאינני זוכר ! אבקש אם תוכלו נכבדיי לעזור לי בהבנה ובגישה לפתור דברים ולפתח הרמוניה משותפת בינהם אם ישנם טיפים שעליי ליישם אשמח ליישמם תודה רבה וערב מצויין

לקביעת תור
    סגירה
    שני בניי

הוספת תגובה

• שני בניי - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    29/01/2014

שלום חיים,
    אכן מאוד חשוב לעבוד על מנת ליצור אווירה ידידותית וטובה בין אחים, וזו באמת עבודה של ההורים. המצב כפי שהוא עכשיו כשיש אלימות בין הבנים הוא רע להם ולאווירת הבית ככלל. ראשית תצטרכו לסמן להם באופן ברור ועקבי אילו התנהגויות אינן מקובלות עליכם ההורים ולכן אסור לילדים לעשות אותם, למשל אסור לקלל, אסור להרביץ! במידה ומישהו עובר על כללים אלו יהיו לכך השלכות, החליטו למשל שאם הם לא ממלאים את החובות שלהם לא יקבלו את הזכויות שלהם (לדוגמה: אין טלווזיה בערב). כך שברמה ההתנהגותית צריך לעבוד לקראת הכחדה של ההתנהגויות האנטי חברתיות, מאחר ואלו לא ישרתו את הבנים בקשר ביניהם או בכלל בכל מסגרת שיהיו בה. בנוסף לכך עיבדו על מנת לבנות ביניהם רגעים חיוביים, ליצור סיטואציות בהם הם רואים את הרווחה וההנאה שיש באחאות. לדוגמה לשחק איתם במשחק קבוצה כאשר אתה מתווך ביניהם ומדגים את הכללים של משחק משותף, או משחק ספורטיבי למשל כדורגל בו שניהם מולך.
    חיים נכונה לך עבודה מרובה על מנת ליצור שינוי ביחסים בין הבנים, אך שווה את זה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ריצוי האחר והיות חלק מ..
    אנונימית
    28/01/2014

שלום רב,

אני פונה אליך בקשר לביתי בת ה- 6.5, בכיתה א'.
    נראה כי ביתי תמיד משתוקקת להיות חלק מקבוצת הבנים בכיתה וחשוב לה שהם יתייחסו אליה ויאהבו אותה עד כדי כך שביום חמישי האחרון החלה לבכות כי "כואב לי בלב" שהבנים לא אוהבים אותה.
    זה מרגיש לי כאילו היא תמיד נמצאת בתחרות (עם עצמה) בניסיון לרצות אותם ולמצוא חן בעיניהם וזה לעיתים כה מעיק עד שזה גורם לפעולה ההפוכה.
    לדוגמא: בתחילת השנה התעקשה להירשם לחוג כדורגל עם הבנים רק בכדי להרשים אותם, ולאחר שיעור ניסיון כשהבינה שהיא הבת היחידה בחוג הסכימה להירשם לחוג אחר.
    חשוב להדגיש שלא מדובר בקבוצת ילדים חדשה אלא בקבוצה שהיתה איתה משך שנתיים בגן עירייה ואנו נפגשים עימם בפעילויות אחה"צ ובשבת.
    יודגש גם כן כי היא ילדה עם בטחון עצמי ומקובלת.
    החשש שלי שעל אף היותה ילדה חכמה ונבונה אשר יודעת להבחין בין טוב לרע, שיקול הדעת שלה והבחירות שהיא עושה ו/או תעשה בעתיד יושפעו מהרצון העז שלה להיות "חלק מ..." ולרצות שיאהבו אותה- בעיקר "הבנים".

אשמח לעצתך.
    אלמונית

לקביעת תור
    סגירה
    ריצוי האחר והיות חלק מ..

הוספת תגובה

• ריצוי האחר והיות חלק מ.. - תגובה

יאיר סהר
    28/01/2014

שלום לך,
    נשמע שחברת ה"בנים" מעניינת את בתך יותר מאשר חברת הבנות, ואת מתארת שהבנים היו איתה גם בגן, כלומר הם חבריה כבר מעל שנתיים וזו סביבה המוכרת לה יותר.

למרות שבד"כ נוח לנו לראות שבנים ובנות מעדיפים לשחק עם בני מינם, אין לכך בהכרח צידוק פסיכולוגי או חברתי. את מספרת שבתך בעלת בטחון עצמי ומקובלת חברתית, כך שאני מתקשה להבין את המקור לדאגתך. למשל, כלל אינני רואה בעיה עם זה שבת רוצה להירשם לחוג כדורגל, ואין סיבה ללחוץ עליה שתשנה בחירתה.

האם מדובר בציפיות שלך שתעדיף לשחק עם הבנות?
    האם ישנם מחירים חברתיים אותם היא משלמת מבלי להבחין בכך?

כשאת עדה להתנהגות לא סתגלנית מצדה (למשל: דוחפת עצמה בכוחניות במקום בו אינה רצויה וחווה דחיה), כדאי שתעזרי לה לפרש את הסיטואציה באופן שיעזור לה ללמוד ממנה להמשך.
    שוחחי איתה על רצונה, ועזרי לה לנסות ולשער מה הרגישו האחרים בסיטואציה, וכך תוכל להפנים בצורה טובה יותר קשרי סיבה ותוצאה ביחסים חברתיים.
    כרגע, חשוב בעיקר לתת לה תחושה שאת לצידה, ולעזור לה להתמודד עם הקשיים והכאבים הנפשיים אותם היא חווה מדי פעם בעקבות דחיה.

לגבי העתיד,
    האדם מוגדר כחיה חברתית. רובנו רוצים שיאהבו אותנו ולהרגיש רצויים כחלק מקבוצה. זהו מצב טבעי המביא כל אחד להתנהג באופן אותו הוא מבין כמגדיל סיכויים לקבלה חברתית. עם זאת, חשוב שהתנהגותנו לא תושפע באופן מוחלט על-ידי המצב והסביבה, וכי המניע הראשי להתנהגות יהיה ערכינו ותפיסותינו.
    אם החשש שלך שבתך תוותר על עצמה כדי "להתקבל" - עוד מוקדם לנבא.
    ביתך צעירה, ועם התבגרותה הרגשית התנהגותה עשויה להשתנות משמעותית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה