פורום התפתחות תינוקות - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ישיבה בטרמפולינה
    אירית
    30/03/2008

שלום, בני בן שלושה חודשים והוא מאד אוהב לשבת בטרמפולינה. לאחרונה כאשר הוא שוכב על הגב הוא מאד מאמץ את שרירי הבטן שלו ומנסה להגיע לישיבה. הוא לא אוהב כ"כ לשכב על הבטן, האם זה בגלל הישיבה בטרמפולינה? והאם זה יכול לפגוע בהתפתחותו התקינה?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    ישיבה בטרמפולינה

הוספת תגובה

• תגובה לאירית

דבי גרוס דולב
    30/03/2008

שלום אירית
    התשובה לשאלתך נמצאת בגוף השאלה, אני לא ממליצה על שימוש מוגבר בטרמפולינה בשל העובדה שזה מעודד התיישבות דרך שרירי הבטן- מה שמעוד לא מומלץ, במקום הדרך הנכונה להתישב- דרך עמידה על 6.
    קושי לשכב על הבטן נובע פעמים רבות עקב מתח יתר בבית החזה והגב ואין ספק ששימוש בטרמפולינה מעודד זאת.
    בשלב ראשון הייתי ממליצה על שימוש מוקצב מאוד בטרמפולינה ותרגול יומיומי של שכיבה על הבטן.
    באתר זה תמצאי מאמר מורחב על שכיבה על הבטן ושיפורה . את מוזמנת לנסות ולתרגל ולחזור אלי עם שאלות נוספות.
    שיהיה בהצלחה
    דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
    ינוקט- אבחונים ושיעורים פרטים
    052-8240914

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התהפכות וישיבה
    איילת
    29/03/2008

שלום, בני בן חצי שנה. בגיל ארבע חודשים התהפך מהבטן לגב במשך שבועיים. מאז לא מצליח לשחזר את הצלחת ההתהפכות. הוא לא אוהב לשכב על הבטן אך יודע להרים יפה ראש ולהשען על כפות הידיים כשיש משהו מאוד מעניין מעליו.
    על הגב הוא מאוד מרוצה, מרים רגליים לפה מסתובב לשני הצדדים ולעיתים ישן על צד שמאל.
    עדיין לא התהפך מהגב לבטן. שאלותי הן:
    1. מדוע חלה רגרסיה ביכולת להתהפך מהבטן לגב?
    2. איך ניתן לעזור לו?
    3. כשהוא בעגלה הוא ממש מרים את פלג גופו העליון לכמעט ישיבה . קראתי שישיבה נכונה מתחילה מעמידת 6. מה עלי לעשות, למנוע ממנו להתישב כרצונו?

לקביעת תור
    סגירה
    התהפכות וישיבה

הוספת תגובה

• התהפכות וישיבה

שירי קאשי
    30/03/2008

הי איילת,
    נתחיל דוקא מהישיבה. רצוי להמנע כמה שיותר משהיה במשטחים מוטים ובכללם גם העגלה. אם העגלה שלך לא נשכבת ל180 מעלות הרי רצוי שישהה בה על הבטן ולא על הגב על מנת להקטין את הגירוי להתיישבות דרך שרירי הבטן.
    לגבי ההתהפכות - התהפכויות מתרחשות לרוב באזור גיל 4-6 חודשים. לעיתים ההתהפכויות הראשונות הן מקריות ומלוות במעין נפילה והחוויה השלילית עוצרת את התהליך. ניתן להכין את התינוק לקראת ההתהפכויות נכונות על ידי שנכיר לו את צורת התנועה תוך כדי חוויה חיובית וכך כשהוא יוכל לבצע בעצמו הוא לא יופתע וייבהל. להלן מספר תרגילים שיעזרו להכין את התהליך:
    1.חוויות של תנועה במרחב. תוך כדי משחק איתו, לשנות את האופן בו מחזיקים אותו בקצב מהיר, להרים לאווירון, לרקוד איתו. חוויות אלו מפתחות את מערכת שיווי המשקל ותורמות להפחתת הבהלה כתוצאה מההתהפכות.
    2.גלגול ג'ודו - התינוק שוכב על הבטן. רוכנים מעליו מכניסים יד אחת מתחת לבית השחי ואוחזים בזרוע הנגדית. עם היד השנייה מכופפים את הרגל הנגדית ליד שאוחזים ולאט מתחילים גלגול עד לחצי שכיבה. לשים לב שהראש לא נופל אלא מונח על הרצפה. לתת מעט שהות שהתינוק ישלים את הגלגול בעצמו.
    3.גלגולים במזרון-התינוק במרכז המזרון מרימים משני צדדים וכל פעם על ידי הרמת צד אחר מגלגלים את התינוק מבטן לגב ומגב לבטן. יש לשים לב שהראש נתמך ולא נופל וכן שהידיים קרובות לקו האמצע כך שהן לא מפריעות לגלגול.
    4.בשכיבה על הבטן נגרה עם צעצוע את היד ונרים את הצעצוע כך שתנועת היד המושטת אליו תוביל להעברת משקל ולהתהפכות.
    5.בשכיבה על הגב לגלגל מצד לצד תוך כדי החזקת כל יד עם הרגל בצד שלה.
    6.גלגול פסיבי-בשכיבה על הגב לכופף רגל אחת ולגלגל לצד של הרגל הישרה (לבצע לשני הצדדים).
    7.בשכיבה על הגב נגרה עם צעצוע הושטת יד הצידה ומעבר לראש כך שתנועת היד תוביל להתהפכות. להגברת הגירוי יש לגרות את פנים כף היד ואת הפה.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    מדריכת התפתחות תינוקות – מכללת "צעד ראשון"
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• זחילה
    חני
    28/03/2008

ילדה בת שנה שלא זחלה מעולם אלה זוחלת על הטוסיק וכשאני שמה אותה על הבטן היא זוחלת בעצבים על הבטן אבל לא עם הידים וגם רציתי לדעת למה זה כל כך חשוב שהיא תיזחל עם הידים קודם

לקביעת תור
    סגירה
    זחילה

הוספת תגובה

• תגובה לרוני

דבי גרוס דולב
    28/03/2008

הי רוני
    "זחילה" על הטוסיק היא אינה זחילה אלא סוג של נסיון התקדמות ובכל מקרה היא שיבוש התפתחותי שמאוד כדאי לתת עליו את הדעת.
    קצרה היריעה מלהכיל את החשיבות של זחילה על 6 אבל בין היתר היתר היא אחראית על חיזוק חגורת כתפיים, שיווי משקל, קואורדינציה , מוטוריקה עדינה ועוד ועוד.
    אני מאוד מאוד ממליצה לטפל בבעיה וליחס לזה חשיבות. יכולות להיות סיבות רבות לכך שהילדה מתקדמת על הטוסיק וכל אחת מהסיבות מהווה שיבוש מוטורי התפתחותי אשר עלול ללוות את הילדה בהמשך התפתחותה המוטורית.
    אנא פנו אל מדריכה להתפתחות תינוקות, קבלו איבחון ונסו לעזור לילדתכם להתפתח נכון,
    בברכה, דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינה אצל תינוקות
    פנינה
    27/03/2008

בני בן 3 חודשים אינו ישן מספיק ביום (מקסימום שעתיים)ובלילה קם כל 4 שעות לאכול ובין הארוחות גם כן(כאשר נופל המוצץ).הוא נרדם רק ביידים או בעזרת נידנוד העריסה.מה אפשר לעשות על מנת שישן יותר?

לקביעת תור
    סגירה
    שינה אצל תינוקות

הוספת תגובה

• שינה אצל תינוקות

שירי קאשי
    30/03/2008

הי פנינה,
    שינה אצל תינוקות רבים יכולה אצל אחדים להיות במשך רוב שעות היום ואצל אחרים הרבה פחות. זה נתון שאינו קבוע והטווח הנורמלי הוא רחב. התינוק אוגר בגופו מתחים רבים אשר אינו יכול להפטר מהם כיוון שהוע עדיין לא מספיק תנועתי. זו הסיבה שהנדנוד בידיים או בעריסה עוזרים לו להרדם. התנועה עוזרת לפרוק מתחים ולהרפות את הגוף. גם עניין הצורך בארוחות בלילה הוא בעל טווח מאוד גדול וייתכן שהוא עדיין זקוק לאוכל.
    תנסי את הדרכים הבאות על מנת לעזור לו להגיע לנינוחות:
    1. בתוך פוף גדול (כזה עם הבד הנמתח) להשקיע אותו כך שיהיה מעורסל. אם אתם שניים בבית אז כל אחד מחזיק בשתי פינות ומנדנדים מצד לצד, קצת מעלה ומטה. עם מעט יותר מאמץ ניתן גם לעשות לבד על ידי הרמת הפוף מלמטה כך שנשען על שתי הידיים. אם את לבד ניתן גם להניע את הפוף על הרצפה קדימה ואחורה במעין תנועות חתירה. התנועה של הפוף עוברת לאורך כל עמוד השדרה ועד לראש, מרגיעה מאוד ומרפה מאוד. בסדנאות של תינוקות רבות משתתפים 90% מהתינוקות נרדמים בתהליך הזה.
    בתוך הפוף התינוק נמצא מעורסל, עם תמיכה מלאה בגופו (מה שאין על הידיים). כל זה בשילוב עם תנועה מאפשר את אותה רגיעה מוחלטת והרפיית כל השרירים.
    2. אפשר להגיע לרגיעה גם מתוך ערור המערכת. שימי מוסיקה קצבית וריקדי איתו בבית. תוך כדי תבצעי העברה שלו מתנוחה לתנוחה בידיים שלך. כל פעילות שמעוררת את מערכת שיווי המשקל מעייפת מאוד ועוזרת לשינה עמוקה יותר.
    3. אם יש בבית כדור פיזיו גדול - לשבת עליו עם התינוק בידיים בערסול ולקפוץ מעלה מטה בעדינות. ככל שהתינוק פחות רגוע להגביר את קצב ועצמת התנועה וככל שהוא נרגע להוריד עוצמות. לאחר שאת מרגישה שהשינה כבר עמוקה להעביר למיטה בתנועה בטוחה ומהירה ולא איטית ומהססת. במיטה אם הוא על הבטן לטפוח על הישבן לכיוון הראש כך שתהיה תנועה לאורך כל עמוד השדרה. אם על הגב להמשיך בשפשופים של בית החזה.
    4. עיסוי במגע עמוק לפני השינה.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הבת שלי בת 7 וחצי חודשים
    מעין
    26/03/2008

הבת שלי בת שבעה וחצי חודשים והיא התחילה לזחול אך ישר על ארבע, אמרו לי שהשרירים שלה חזקים מאוד והיא לא משוחררת יש תרגילי הרפיה? מה אני אמורה לעשות?
    אשמח לקבל עצות.

לקביעת תור
    סגירה
    הבת שלי בת 7 וחצי חודשים

הוספת תגובה

• בת 7 וחצי חודשים

שירי קאשי
    27/03/2008

הי מעיין,
    חסרים לי הרבה פרטים על מנת לבחון מה מקור הבעיה. האם היא זוחלת עם רגליים ישרות וברכיים נעולות? איך ההתנהגות הכללית שלה? באיזו מידה שרירי הגב שלה מוחזקים? האם קיימים מרכיבים של כפיפה או כפיפה צידית? אילו שרירים אחרים בגוף מוחזקים? ועוד...
    באופן כללי בכדי לעזור להרפות שרירים צריך לשלב הרבה מגע עמוק, שפשופים וטפיחות באזורים המוחזקים אבל זה לא מספיק. לעיתים שריר מוחזק בצורה כזו שצריך לעבוד באופן ממוקד יותר ולכך לא אוכל לכוון אותך ללא אבחון.
    בכל מקרה אם היא נועלת ברכיים תנסי על ידי טפיחות על הרגליים בזמן שאת מכופפת את הברך להביא לשחרור ועל ידי כך תתאפשר הכפיפה. חשוב לא לכופף בכח אלא רק כמה שהיא מאפשרת. בנוסף שכיבה מעורסלת בתוך פוף עוזרת לתת תמיכה לכל הגוף ולכן מאשרת הרפיית השרירים שבד"כ מוחזקים. כפי שציינתי יש עוד הרבה דברים ספציפיים שניתן לעשות אבל צריך לערוך תחילה אבחון.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קצת יותר פרטים..

מעין
    27/03/2008

אמרו לי שהטונוסים שלה חזקים מאוד, כשהיא צריכה לעשות תנועות קטנות היא ננעלת, הרבה פעמים היא מושיטה את שתי הידיים אחורה( בצורת אוירון),
    השפה שלה לרוב נעשית ע"י צעקות אבל זה מאז שהיא נולדה אף פעם לא מילמלה אלא צעקה, גם כשהיא שמחה והיא צוחקת היא עושה זאת בצעקות.
    אנחנו נוהגות ללכת פעם בשבוע לחוג תנועה ושם היא מסרבת לשתף פעולה ונצמדת אליי.
    אני חוששת לשלוח אותה בשנה הבאה לגן, אמרו לי שאני מפנקת אותה יותר מידי, מה בגלל זה היא ננעלת? אפשר להציב גבולות בגיל כ"כ צעיר?
    אני חושבת שהנעילה מגיעה מאזור הידיים , בית החזה ולא מהברכיים.
    אודה לך מאוד אם תוכלי לייעץ לי בנושא.
    שוב תודה..

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הי מעין

דבי גרוס דולב
    27/03/2008

טונוס שרירים גבוה עלול להפריע להתפתחות המוטורית וכן למצב הרגשי בלי קשר לפינוק יתר (מה זה פינוק יתר בכלל?...). הקושי והמתח של השרירים גורם להחזקה מוגברת של הגוף ולקושי להתנועע ולהתפתח "נכון" ולכן גם להשפיע על מצב רוחו של התינוק.
    העבודה צריכה להיות כלל מערכתית, ז"א עבודה על כל הגוף כדי להוריד מעט מהמתח ולאפשר תנועה נינוחה ומאורגנת.
    כל הפרמטרים שתיארת אכן מורים על היפרטוניה- טונוס מוגבר ולא תמיד מתאים לחוג עם הרבה תינוקות אלא מצדיק עבודה פרטנית ואבחון מדויק שיקל על ביתך להתפתח נכון ולממש את הפוטנציאל שלה.
    פינוק יתר אינו משפיע על טונוס שרירים אבל כן יכול להשפיע על ההתנהלות המילולית שאת מתארת וכן על שינה לא נינוחה וחוסר שקט כללי.
    אני ממליצה על שיעור פרטי בו ינתן לך אבחון אישי ותלמדו יחד תרגילים לתירגול יומיומי בבית שישפרו את איכות החיים של כל המשפחה.
    ינוקט- איבחונים ושיעורים פרטים
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קצת יותר פרטים..

שירי קאשי
    30/03/2008

הי מעיין,
    ראשית הטונוס המוגבר לא נוצר בגלל פינוק היתר שלך. אני מניחה שהפינוק נוצר עקב הקושי שלה וזו היתה הדרך שלך לעזור לה להתמודד ולהגיע לדברים. כיוון שאת רוצה להכניסה לגן בשנה הבאה אני ממליצה לעבוד כבר מעכשיו בכדי להכין אותה לתהליך הזה כשיש עדיין מספיק זמן. הטיפול צריך להיות משולב בין תרגילים להורדת המתח השרירי, הכנסת נינוחות למערכת וכן התנהגותי. צריך ללכת על הקו הדק בין לדרוש ממנה יותר מצד אחד ובין לא לעורר את המתח במערכת תוך כדי התהליך. הלימוד הוא גם בשבילך כיצד להפחית מרמת הפינוק (גם כהכנה לגן וגם כחלק מעידודה לפעילות מוטורית עצמאית) וכיצד לעזור לה להשתחרר ולהתחיל לנוע. התהליך הוא לא קצר אבל התוצאות הן נהדרות ותוכלי להעניק לה כילים אשר ודאי יתרמו לכניסה חלקה יותר לגן וכן לחיים בכלל.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה לגבי דיבור
    אילנית
    25/03/2008

הבת שלי כיום בת 7 חודשים , בגיל שישה חודשים היא אמרה את המילה אמא ומאז נוספו לה עוד מילים כמו אבא , בובה - היא קוראת לבובות רק שהיא צופה בטלויזיה בסרטים מצוירים , היא קוראת בשמה של הבת הגדולה וגם אומרת אבא בא , אבא בו.

האם זה הגיוני שתדבר מוקדם , כי בכל אתר של התפתחות תינוקות אני קוראת שהמילה הראשונה של התינוק היא בגיל 10 חודשים וזה "אבא".

מה זה אומר על הבת שלי?

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה לגבי דיבור

הוספת תגובה

• דיבור

שירי קאשי
    26/03/2008

הי אילנית,
    בתך אכן מקדימה מאוד בדיבור. סביר להניח שגם שפה מפותחת יותר של משפטים שלמים תתרחש מוקדם יחסית. כל מה שזה אומר הוא שבתך ילדה מפותחת מאוד, מרגישה בטחון לבטא את עצמה ושרק תמשיך כך...

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התפתחות תינוקת בת חצי שנה
    אמא
    24/03/2008

התינוקת שלי התחילה ממש באחרונה להתהפך מהבטן לגב (לא עושה זאת בתדירות גבוהה מדי....)
    אך עדיין איננה מתהפכת מהגב לבטן.
    שאני שמה אותה על הצד היא משלימה לבד את התנועה להתהפכות.
    אני מתרגלת אותה המון והיא גם שוכבת הרבה על הבטן אך ניראה כאילו זה "לא מעניין אותה" להתהפך. לקחתי אותה לפיזיוטרפיסטית שגם לא ראתה שום בעיה....

מה עוד ניתן לעשות?

לקביעת תור
    סגירה
    התפתחות תינוקת בת חצי שנה

הוספת תגובה

• התפתחות תינוקת בת חצי שנה

שירי קאשי
    25/03/2008

הי אמא,
    התרגול הוא מאוד חשוב ודרכו את מלמדת אותה את מרכיבי התנועה החסרים לה. ללא אבחון לא אוכל לתת לך תרגילים יותר ספציפיים מאשר התהפכויות באופן כללי, אבל התחילי עם התרגילים הבאים ואם לא יהיה שיפור אני ממליצה לפנות למדריכה לאבחון.
    תרגילים:
    1.חוויות של תנועה במרחב. תוך כדי משחק איתה, לשנות את האופן בו מחזיקים אותה בקצב מהיר, להרים לאווירון, לרקוד איתה.
    2.גלגול ג'ודו - התינוק שוכב על הבטן. רוכנים מעליו מכניסים יד אחת מתחת לבית השחי ואוחזים בזרוע הנגדית. עם היד השנייה מכופפים את הרגל הנגדית ליד שאוחזים ולאט מתחילים גלגול עד לחצי שכיבה. לשים לב שהראש לא נופל אלא מונח על הרצפה. לתת מעט שהות שהתינוק ישלים את הגלגול בעצמו.
    3.גלגולים במזרון-התינוק במרכז המזרון מרימים משני צדדים וכל פעם על ידי הרמת צד אחר מגלגלים את התינוק מבטן לגב ומגב לבטן. יש לשים לב שהראש נתמך ולא נופל וכן שהידיים קרובות לקו האמצע כך שהן לא מפריעות לגלגול.
    4.בשכיבה על הבטן נגרה עם צעצוע את היד ונרים את הצעצוע כך שתנועת היד המושטת אליו תוביל להעברת משקל ולהתהפכות.
    5. בשכיבה על הגב לאחוז בשתי הרגליים לכופף אחת וליישר את השנייה. הרגל המכופפת מובילה את ההתהפכות לכיוון הבטן.

בנוסף את יכולה לעיין במאמר הבא:
    http://first-step.co.il/html/katavot.htm#בטו_גב_וחזרה_-_להיות_משפחה_גליון_ינואר_2001_
    בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מאמר בנושא התהפכויות

שירי קאשי
    25/03/2008

[a href='http://first-step.co.il/html/katavot.htm#בטו_גב_וחזרה_-_להיות_משפחה_גליון_ינואר_2001_' id='link'][/a]

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תינוקת בת 5 וחצי חודשים
    נעמה
    24/03/2008

ילדתי בת החמישה וחצי חודשים התחילה להתהפך בפעם הראשונה בגיל שלושה חודשים ולאחר כמה זמן החליטה שמספיק לה ומאז אינה מתהפכת. אני משתדלת שהיא תהיה רוב היום על הבטן למרות שהיא לא כל כך אוהבת את זה. האם זה בסדר שהיא הפסיקה פתאום? האם צריך לבדוק זאת?אשמח לקבל תשובה,תודה ושבוע מקסים.

לקביעת תור
    סגירה
    תינוקת בת 5 וחצי חודשים

הוספת תגובה

• תגובה לנעמה

דבי גרוס דולב
    24/03/2008

הי נעמה
    הייתי הולכת אחורה ובודקת מדוע ביתך איננה אוהבת לשכב על הבטן ומנסה לעזור לה שם.
    יכול להיות שהיא אינה חוזרת להתהפך מאותה סיבה שאינה שוכבת על ביטנה.
    אינני יכולה להגיד לך על פי התכתבות זו מה הסיבה לעיכוב אבל אני מפנה אותך למאמרים המופיעים באתר זה על חשיבות השכיבה על הבטן ותרגילים לעידודה.
    אם אינך רואה התפתחות וגילויי התהפכות עד גיל חצי שנה כדאי אולי לקבל אבחון אישי ותרגילים לתירגול יומיומי בבית.
    ינוקט
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה

נעמה
    26/03/2008

תודה רבה על עזרתכן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תינוקת בת 5 וחצי חודשים

שירי קאשי
    25/03/2008

הי נעמה,
    ההתהפכויות מתרחשות לרוב באזור גיל 4-6 חודשים. לעיתים ההתהפכויות הראשונות הן מקריות ומלוות במעין נפילה והחוויה השלילית עוצרת את התהליך. ניתן להכין את התינוק לקראת ההתהפכויות על ידי שנכיר לו את צורת התנועה תוך כדי חוויה חיובית וכך כשהוא יוכל לבצע בעצמו הוא לא יופתע וייבהל. להלן מספר תרגילים שיעזרו להכין את התהליך:
    1.חוויות של תנועה במרחב. תוך כדי משחק איתו, לשנות את האופן בו מחזיקים אותו בקצב מהיר, להרים לאווירון, לרקוד איתו.
    5.בשכיבה על הגב לגלגל מצד לצד תוך כדי החזקת כל יד עם הרגל בצד שלה.
    6.גלגול פסיבי-בשכיבה על הגב לכופף רגל אחת ולגלגל לצד של הרגל הישרה (לבצע לשני הצדדים).
    7.בשכיבה על הגב נגרה עם צעצוע הושטת יד הצידה ומעבר לראש כך שתנועת היד תוביל להתהפכות. להגברת הגירוי יש לגרות את פנים כף היד ואת הפה.

בנוסף בשל הקושי שעדיין יש בשכיבה על הבטן חשוב ללמד את בתך לעגל את הגב ולהרפות את בית החזה. כשגופה יהיה תנועתי יותר וכל השרירים באזורים אלו יהיו פחות מוחזקים כך תשתפר גם היכולת לבצע התהפכויות בצורה מאורגנת יותר.
    את יכולה כשהיא שוכבת על הגב, להגביה את אגנה על השוק שלך ובתנוחה זו לתת לה המון מגע עמוק(שפשופים, טפיחות) באזור בית החזה. בנוסף את יכולה להניח את כפות ידייך על הצלעות ולהניע אותן מעט למעלה ולמטה וכן באלכסון. בנוסף בתנוחה זו כשהרגליים למעלה לתת לה לשחק עם צעצוע כך שידיה יהיו בקו האמצע וגבה יתעגל עוד יותר.
    היכולת להרים את הרגליים חשובה גם ליכולת להתהפך מהגב לבטן.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הליכה ומילמול תינוק בן שנה וחודשיים
    דקל
    23/03/2008

שלום רב!
    *בני בן השנה וחודשיים ממעט למלמל ואומר רק אבא באופן ברור, אם זאת נראה כי הוא מבין מילים רבות ואף משפטים, האם יש סיבה לדאגה? כמה מילים הוא כבר צריך להגיד בגיל זה, ועל מה הדבר יכול להעיד שהוא ממלמל מעט?
    * בני הולך כבר ארבעה חודשים עם הרהיטים בבית, ואף מצליח לטפס על הספה. הוא אינו מראה סימנים של עמידה עצמאית והליכה.
    אודה לכם אם תוכלו לשפוך קצת אור על מצב התפתחותו.

הוספת תגובה

• תגובה לדקל

דבי גרוס דולב
    23/03/2008

שלום דקל
    איננו מתמחים בתחום הדיבור אבל לא נראה לי שמדובר באיזושהי בעיה ובשביל להיות שקטה את יכולה להתייעץ עם קלינאית תקשורת.
    לגבי הליכה, עד גיל שנה וחצי אין מה לדאוג ובד"כ תינוקות קצת מתעקבים עקב אי בשלות של מערכת שיווי המשקל. את יכולה לתת לו גירויים למערכת זו ע"י הרבה תנועה במרחב, היפוכים ,הנפות וגילגולים שיגרו את המערכת .
    בנוסף אני ממליצה לא להוליך אותו עם ידיכם שכן זה עלול לעכב את התפתחותה של מערכת שיווי המשקל העצמאית.
    בהצלחה, דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
    ינוקט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה

דקל
    23/03/2008

תודה רבה על התשובה המהירה, ועל הטיפ לא להוליך אותו עם הידים....

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מרכיבים מוטוריים
    טל
    23/03/2008

מהם המרכיבים המוטוריים שתינוק בגיל 0-3 חודשים אמור לממש?

לקביעת תור
    סגירה
    מרכיבים מוטוריים

הוספת תגובה

• תגובה לטל

דבי גרוס דולב
    23/03/2008

שלום טל
    תינוק בגיל זה אמור להתחיל לשכב יותר ויותר על הבטן ובסביבות גיל חודשיים להתחיל להרים את ראשו.
    ינוקט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גיל 0-3

שירי קאשי
    24/03/2008

הי טל,
    בגיל זה תינוק צריך להכיר את כל צדדיו, כלומר לשכב גם על הבטן, הצדדים והגב. זמן השהות על הבטן צריך להתארך והרמת הראש צריכה להתפתח. צריך לאפשר לגב להיות מעוגל: התינוק נולד עם כפיפה פיזיולוגית שאמורה להתחיל להפתח בהדרגה עד גיל 3 חודשים. הכפיפה הזו נועדה לשמור עליו מפני חשיפה לעודף גירויים. בדרך כלל אצל תינוקות שמרבים לשכב על הגב יש פריסה מוקדמת של הגוף דבר המביא לזקיפות יתר בגב שמתבטאת בקושי לשכב על הבטן ובשיבושים מוטורים נוספים, ולעיתים לחוסר שקט בשל התחושה הלא מוגנת שהתינוק חווה. כיוון שבלילה התינוקות ישנים על הגב חשוב במשך היום להרבות בשכיבה על הבטן והצדדים וכן לעגל את הגב על ידי ערסול במנשא, פוף ועל הידיים. בנוסף מערכת שיווי המשקל צריכה להתחיל להתפתח ולבוא לידי ביטוי באזור גיל 3 חודשים. בכדי להכין את מערכת שיווי המשקל לגיל 3 חודשים על התינוק לחוות תנועה במרחב: ניתן לעשות זאת על ידי שינויים בתנוחות האחיזה, ריקוד משותף וכו'. בנוסף גם מערכות חושים נוספות צריכות להתפתח. חשוב לחשוף את התינוק לסוגי מגע שונים (מרקמים שונים, עצמות שונות - מגע מלטף וכן מגע עמוק יותר). מערכת נוספת היא מערכת השמע - לשיר ולדבר אליו, שוב בעוצמות שונות, ואיטונציה משתנה.
    גם מערכת הראיה מתפתחת אבל היא פחות דומיננטית בתחילת הדרך. חשוב ליצור קשר עין מקרוב. בתחילה ממרחק של כעשרים ס"מ ובהדרגה על למטרים ספורים בגיל 3 חודשים.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיה קטנה בישיבה
    עדי
    19/03/2008

הבת שלי בת עשרה חודשים וחצי. זוחלת גחון, אבל נעזרת רק ברגל אחת (ימין) כדי לדחוף את עצמה.(ומושכת את עצמה עם הידיים, החלק גוף העליון שלה מאוד חזק).
    היא נעמדת על 6, ומרימה את עצמה על חב' חיתולים, ומהמצב הזה נעמדת, ונועלת את הברכיים. גם כששוכבת הי "נועלת" את הרגליים (למשל כשאני מחליפה לה חיתולים).
    כאשר היא עולה על 6, היא גם מתנדנדת, כבר די הרבה חודשים (לפחות 5 חודשים, לפני שממש זחלה גחון למרחקים).
    היא עדיין לא עולה על הרבה מדרגות, אבל על אחת היא מצליחה לעלות ולרדת בצד השני שלה (בג'ימבורי או על חב' חיתולים)
    והיא עדיין לא יושבת. גם לא כשמושיבים אותה.
    הייתי שמחה לשמוע מה אני יכולה לעשות כדי לעודד אותה לשבת, להשתמש גם ברגל שמאל כשהיא זוחלת, ואם יש איזושהי בעיה שהיא נועלת ככה את הרגליים.

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    בעיה קטנה בישיבה

הוספת תגובה

• בעיה קטנה בישיבה

שירי קאשי
    20/03/2008

הי,
    חוסר הסמטריה בתנועה מעידה על חוסר סימטריה כלשהיא בתבנית הגופנית. ייתכן שיש לה קושי בכפיפה צידית באחד הצדדים ולכן היא צוחלת כשהיא משתמשת רק ברגל אחת. באופן הזה היא נמנעת מלהזיז את הצד הנוקשה יותר של מרכז הגוף. תבנית גופנית כזו יכולה להיות גם הגורם לכך שהתקשתה בזחילת הגחון. בעיה נוספת שמסתמנת היא בעיית שיווי משקל. שיווי המשקל נחוץ גם לעלייה על שש וגם לישיבה. ודבר אחרון הוא נעילת הברכיים שגם היא מהווה מכשול תנועתי.
    אני ממליצה מאוד לפנות למדריכה לאבחון כיוון שיש כאן אוסף של דברים שכרגע עוצרים את ההתקדמות שלה ובינתיים היא רוכשת הרגלי תנועה משובשים. בנוסף חשוב להדגיש כי האבחון מעל גבי האינטרנט אינו מדוייק ולכן חשוב שמדריכה תראה את הילדה.
    בינתיים תעזרו בתרגילים הבאים:
    1. לגרות אותה הרבה לסיבוב סביב ציר לשני הצדדים. הסיבוב מחייב אותה ליצור כפיפה צידית ותנועתיות של עמוד השדרה. אם תרבה בכך גם הרגליים יאלצו להכנס לפעולה.
    2. על כדור פיזיו על הבטן. להניע לאט הצידה ולהמתין לתגובה של כפיפת הצד הנגדי כולל כפיפה של הרגל. וכמובן גם לצד שני.
    3. להרבות בתנועה במרחב על מנת לעורר את מערכת שיווי המשקל. בכדי לאזן את עצמה היא צריכה להניע יותר את עמוד השדרה וכך תתפתחת גם תנועתיות שחסרה לה.
    4. כשהיא נעמדת בתמיכה על חפץ, בהדרגה ובאיטיות להטות את החפץ מטה כך שהיא תאלץ להתכופף בכדי להמשיך ולהחזיק. התכופפות זו תלמד אותה לכופף ברכיים.
    5. מעמידת שש להטות את הטוסיק מעט אחורה והצידה לכיוון של ישיבה משוכלת. רק להראות כיוון ולא להושיב לגמרי. בשילוב עם שיפור שיווי המשקל היא תלמד לשבת בדרך זו.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינה בערסל?
    ולרי
    18/03/2008

בני הוא בן 5 וחצי חודשים. בפעוטון נותנים לו לשון את רוב השינות שלו בערסל. האם זה יכול להזיק לבריאות שלו?

תודה על תשובתכם

לקביעת תור
    סגירה
    שינה בערסל?

הוספת תגובה

• תגובה לולרי

דבי גרוס דולב
    18/03/2008

הי ולרי
    שינה בערסל לא יכולה להזיק אבל אני חושבת שצריך לגוון ולתת גם לישון במיטה רגילה. בערסל תינוק חווה כפיפה והרפיה של שרירי הבטן אבל אנו רוצים שידע ויהנה גם משכיבה על הגב ועל הבטן אשר חשובה מאוד גם היא. נסי לדבר עם הגננת על גיוון ושילוב בין מיטה וערסל.
    יום טוב וחג שמח
    דבי גרוס דולב, מדריכה להתפחןת תינוקות
    ינוקט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מציצת אצבע
    18/03/2008

שלום,

התינוק שלי בן חודש וחצי ולאחרונה הוא החל למצוץ את אצבעותיו, הוא מכניס את כל האגרוף לפה ומשמיע קולות מציצה. לעיתים הוא אף מוציא את המוצץ או לא מסכים להחזיקו בפה ומעדיף את האצבעות במקום.
    האם זה אומר שהוא ימצוץ אצבע במשך? האם זהו רק שלב או התחלה של הרגל? האם יש לאפשר לו להמשיך או לנסות להחליף לו את האצבעות במוצץ?

תודה רבה מראש על תשובתכם

גלית

לקביעת תור
    סגירה
    מציצת אצבע

הוספת תגובה

• תגובה לגלית

דבי גרוס דולב
    18/03/2008

הי גלית
    רק ימים יגידו האם תינוקך ימצוץ אצבע או לא אבל מנסיוני, לא פגשתי כמעט אף תינוק שרצה למצוץ אצבע והוריו הצליחו להניעו מכך. אני מאמינה שאם תינוק מחליט ורוצה למצוץ אצבע, עלינו לאפשר לו זאת ואלי גם לשמוח על כך שהוא יכול להרגיע את עצמו ולעומת מוצץ הוא גם מחליט מתי.
    אני לא מאמינה ב"לדחוף" מוצץ ולכבד את רצונו.
    שיהיה בהצלחה, דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
    ינוקט
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מציצת אצבע

שירי קאשי
    19/03/2008

הי גלית,
    הכנסת הידיים לפה בגיל זה היא טבעית וחשובה ואין מקום להחליפה במוצץ. התינוק חוקר את עולמו דרך הפה שהוא איבר החישה המפותח ביותר שלו. בתחילה הוא חוקר את ידיו ואחר כך ממשיך עם צעצועים. החקירה הזו חשובה גם מבחינת טיפוח יצר החקרנות והסקרנות של התינוק וגם לצורך הבאת הידיים לקו האמצע. המוצץ בגיל הזה הוא לא תחליף להבאת הידיים לפה אלא צריך לשמש רק כאמצעי הרגעה וככזה אם אין לתינוק צורך בו והוא מרגיע עצמו לבד או שהוריו מצליחים לתת מענה לצרכיו ללא המוצץ הרי שאין בו שום צורך התפתחותי. כפי שציינת בעצמך בנך לעיתים נפטר מהמוצץ לטובת הידיים, אין זה אומר שהוא עובר למציצת אצבע אלא פשוט הוא עובר שלב התפתחותי תקין וחשוב. בכל מקרה אם התינוק רגוע אין צורך לתת לו מוצץ כיוון שכך גם יוכל לחקור את עולמו, להתבטא ולהשמיע הברות ומילמולים וכן ילמד להרגיע עמצו ללא גורם חיצוני.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על התשובות!

19/03/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הצילו, בעיה בישיבה
    קרן
    17/03/2008

שלום רב,
    בתי היקרה מכל יושבת על הרצפה ולפעמים היא זורקת את עצמה אחורנית, אולי גם נופלת לפעמים
    ואני ממש לא יודעת מה לעשות, ממש מפחדת שיגרם לה נזק
    היום זה קרה לה פעמיים בגן, לפעמים קורה לה בבית, זה בלתי אפשרי למנוע את זה כי איך שאני מושיבה אותה עם תמיכה בגב, היא זוחלת וזזה. בגן אין סיכוי שירדפו אחריה
    היא בת שנה בשבוע הבא, דרך אגב.
    התחילה לזחול לפני כ 3 שבועות, זוחלת על שש.

תודה מראש
    המפוחדת

לקביעת תור
    סגירה
    הצילו, בעיה בישיבה

הוספת תגובה

• תגובה לקרן

דבי גרוס דולב
    17/03/2008

ערב טוב
    ממה שאני מבינה אתם מושיבים את בתכם לפני שהיא למדה להתישב בעצמה.?
    אם זה המצב אז זו הסיבה לנפילות הרבות, כנראה שגופה עדיין לא מוכן לישיבה שצריכה לקרות עצמאית. אני מאוד לא ממליצה על הושבה טרם עת.
    עקבו אחר התפתחותה וודאו שאכן הזחילה מתקדמת יפה ושלאחריה מתחילה התישבות עצמאית.
    בברכה, דבי גרוס דולב, מדריכה להתפחות תינוקות
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דבי, היא מתיישבת לבד!!

קרן
    18/03/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הצילו, בעיה בישיבה

שירי קאשי
    18/03/2008

הי קרן,
    כמובן שללא אבחון מסודר אני לא יכולה לתת דיאגנוזה מדוייקת אבל נראה שלבתך יש חסר בשיווי משקל. חשוב בשלב זה לפנות למדריכה לאבחון ומתן תרגילים ספציפיים כיוון שהעיכוב כבר משמעותי, ובינתיים תמכו בה בעזרת התרגילים הבאים:
    1. הנפות באויר, שינויים במרחב על מנת להפעיל את מערכת שיווי המשקל.
    2. לשים אותה על הכתפיים שלך. תחילה אחיז בגבו אבל אם היא יציבה עיברי לאחוז רק באגנה על מנת שתאזן עצמה על ידי תנועתיות של עמוד השדרה. בתנוחה זו להתכופף מעט קדימה, מעט אחורה ולצדדים. לתת לה שהות להגיב על ידי כך שתאזן עצמה. אם את חשה בהתחלה חוסר בטחון עשי זאת כשמשהו עומד מאחוריך על מנת לשמור שלא תיפול.
    3. בישיבה משוכלת על כדור פיזיו להניע לכל הכיוונים וגם פה לתת לה שהות להגיב ולאזן עצמה.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך לקרן

דבי גרוס דולב
    18/03/2008

הי קרן
    אם היא מתיישבת לבד (האם ממצב של עמידת 6?) ועדיין נופלת כדאי אולי לברר למה, שכן תינוק שמצליח להתישב לבד אמור כבר להיות יציב מספיק גם להשאר שם.
    לא כדאי להילחץ אבל כדאי לאבחן לקבל תרגילים לחיזוק ולמתן במחון תנועה מלא,
    אשמח לעמוד לרשותך ליעוץ טלפוני או לשיעור פרטי
    ינוקט
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת 7 שבועות
    אינה
    17/03/2008

יש לי מס' שאלות-סליחה על האורך:
    1. הילדה נמצאת על הבטן מס' שעות ביום, מתוכם ישנה רוב הזמן. לא מצליחה לגרום לה להרים את הראש ולהתמך בידיים. מה עושים?

2. שינת הילדה לא מסודרת לחלוטין! כשהיתה בת שבוע התרגלה ללכת לישון בסביבות 23:00 לאחר שאכלה היטב, ולהתעורר בסביבות 06:00. משהו השתבש במשך השבועות שכן היום שלה לא מסודר.

היא קמה בין השעות 4 ל 6 בבוקר, אוכלת מבקבוק במשך כחצי שעה, לעיתים נרדמת לשעה שעתיים ולעיתים מתעוררת אחרי כ 20 דקות. החל מרגע זה היא ערה, האוכל שלה לא מסודר, היא עייפה (אני רואה את זה עפ"י גירוד העיניים) אבל לא נרדמת. בשלבים שהיא ממש לא רגועה אני מקלחת אותה, ומנסה להרדים אותה.

על הגב היא נרדמת (אם בכלל) לעשר 20 דקות ומתעוררת, על הבטן היא מתעצבנת ובוכה...
    אני מנסה לשחק איתה, לשיר לה, לשים אותה על הטרמפולינה/אוניברסיטה-אבל היא לא ממש בענין.
    היא נרדמת אחרי מאבק בשעות אחה"צ, ישנה סביב 3-4 שעות, ושוב ערנית, ונרדמת שוב לאחר שהיא כבר ממש לא רגועה סביב 21:00-00:00, מתעוררת מתישהו באמצע הלילה, אוכלת וחוזרת לישון, הכל תלוי מתי היא נרדמה. גם השינה לא רגועה בחלק מהלילה-היא מתכווצת (לא גזים), נוגעת בחוסר שקט בפנים, משמיעה קולות (לא בכי), ונרגעת לדקה שתיים, ושוב.. ככה כשעה בכל לילה!
    אני משתדלת לא לגעת בה כי היא ישנה, ולפעמים מלטפת אותה שתרגע.

טקס של לפני השינה אני לא מצליחה לעשות לה, להרדם לבד היא לא מצליחה גם אם אני לידה, שרה לה, מלטפת וכד'.
    רק על הידיים-במהרה או על המיטה שלנו-גם אחרי מאבק.
    זה נהיה כבר ממש מלחמה ושלום בבית, מה עושים?

לקביעת תור
    סגירה
    בת 7 שבועות

הוספת תגובה

• בת 7 שבועות

שירי קאשי
    18/03/2008

הי,
    בתך עדיין צעירה אבל את יכולה להתחיל לעודד את הרמת הראש על ידי התרגילים הבאים. עשי אותם בעדינות בהתחשב בגילה הצעיר:
    1. בשכיבה על הבטן לעבור בצידי חוליות מהגולגולת ועד לאמצע עמוד השדרה לאט לאט (חוליה חוליה) ובמגע ברור. זה אמור לעורר את האזור ולעודד את הרמת הראש.
    2. על כדור פיזיו - בשכיבה על הבטן (כשאת אוחזת ברגליה) להטות את הכדור מעט קדימה. גם כאן התגובה אמורה להיות הרמת הראש לשם שמירה על איזון.

לגבי השינה - בתך עדיין מאוד קטנה ולרוב התינוקות בגילה עדיין אין סדר יום קבוע. בכדי לעזור לה לישון שינה עמוקה יותר צריך לעזור לה להרפות את גופה ולהגיע לנינוחות (דבר שקשה לרוב התינוקות להגיע אליו בכוחות עצמם):
    1. בתוך פוף גדול (כזה עם הבד הנמתח) להשקיע אותה כך שתהיה מעורסלת. אם אתם שניים בבית אז כל אחד מחזיק בשתי פינות ומנדנדים מצד לצד, קצת מעלה ומטה. עם מעט יותר מאמץ ניתן גם לעשות לבד על ידי הרמת הפוף מלמטה כך שנשען על שתי הידיים. אם את לבד ניתן גם להניע את הפוף על הרצפה קדימה ואחורה במעין תנועות חתירה. התנועה של הפוף עוברת לאורך כל עמוד השדרה ועד לראש, מרגיעה מאוד ומרפה מאוד. בסדנאות של תינוקות רבות משתתפים 90% מהתינוקות נרדמים בתהליך הזה.
    בתוך הפוף התינוק נמצא מעורסל, עם תמיכה מלאה בגופו (מה שאין על הידיים). כל זה בשילוב עם תנועה מאפשר את אותה רגיעה מוחלטת והרפיית כל השרירים.
    2. אפשר להגיע לרגיעה גם מתוך ערור המערכת. שימי מוסיקה קצבית וריקדי איתה בבית. תוך כדי תבצעי העברה שלה מתנוחה לתנוחה בידיים שלך. כל פעילות שמעוררת את מערכת שיווי המשקל מעייפת מאוד ועוזרת לשינה עמוקה יותר.
    3. אם יש בבית כדור פיזיו גדול - לשבת עליו עם התינוקת בידיים בערסול ולקפוץ מעלה מטה בעדינות. ככל שהתינוקת פחות רגועה להגביר את קצב ועצמת התנועה וככל שהוא נרגעת להוריד עוצמות. לאחר שאת מרגישה שהשינה כבר עמוקה להעביר למיטה בתנועה בטוחה ומהירה ולא איטית ומהססת. במיטה אם היא על הבטן לטפוח על הישבן לכיוון הראש כך שתהיה תנועה לאורך כל עמוד השדרה. אם על הגב להמשיך בשפשופים של בית החזה.
    4. עיסוי במגע עמוק לפני השינה.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה! ושאלה לגבי הפוף

אינה
    18/03/2008

יש לי כזה בבית והוא אכן רך ונעים. האם שכיבה ממושכת עליו (לאו דווקא לפני השינה) מומלצת במקום שכיבה על הגב? האם זה לא מזיק לעמוד השדרה?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לגבי הפוף

שירי קאשי
    19/03/2008

הי,
    היתרון שבפוף הוא שניתן לערסל בו את התינוק על ידי השקעת אזור בית החזה בתוך הפוף. השכיבה בתנוחת ערסול מומלצת כיוון שבניגוד לשכיבה על הגב על משטח ישר, בערסול הגב מתעגל, שרירי הגב מתארכים, בית החזה שוקע, ידיים מתקרבות לקו האמצע ויש תמיכה מלאה בכל הגוף המאפשרת נינוחות מלאה. התינור נולד עם כפיפה פיזיולוגית, כלומר עמוד השדרה מעט מעוגל וזה במטרה לשמור אותו מעט סגור לפחות לשלושת החודשים הראשונים על מנת להגן עליו מעודף גירויים והצפה חושית. כשהתינוק שוכב על הבטן הוא מכופף רגליים ומרים טוסיק ולמעשה מערסל את עצמו. לעומת זאת בשכיבה על הגב הגוף נפתח באופן לא טבעי, נוצרת הזדקפות יתר בגב וכל זה מביא לחוסר נינוחות ולהתפתחות מתחים מיותרים בגוף. כל עוד התינוק לא יכול לצאת לבד מהפוף אז הוא גם יכול לישון שם במהלך היום (תחת השגחה) ולהנות מנינוחות מלאה וכן לרכוש מרכיבים מוטורים שהוא צריך להמשך (יכולת כפיפה, ידיים לקו האמצע..)

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה, על התשובה ובכלל על

אינה
    19/03/2008

היכולת להעזר בכם. יישר כח!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה