פורום התפתחות תינוקות - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• שלום רב
    נום
    06/05/2008

איזה כייף שגיליתי את הפורום,כל הכבוד!
    בני בן 3 חודשים מחר והוא מסרב בתוקף להרים את הראש,במקום זה הוא שוכב לו על הבטן עם כל היד בתוך הפה להנאתו.כשאנחנו מחזיקים אותו על המרפק הוא מרים מצויין את הראש,כמו כן שהוא שוכב עליי!האם זה נורמלי בשגיל כזה עדיין קשה לו ?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    שלום רב

הוספת תגובה

• תגובה לנום

דבי גרוס דולב
    06/05/2008

הי נום
    יופי שגילית את הפורום, את מוזמנת!
    בגיל 3 חודשים מתחיל התינוק להחזיק את ראשו יותר ויותר. האם לבנך קשה להרים את הראש או שהוא פשוט נהנה לשכב עם ידיים בפה?
    הנה כמה תרגילים:
    1. נסי להחזיק את מרפקיו ברוחב הכתפיים כשאת רוכנת מאחוריו וכך ירים את ראשו.
    2. כשהוא שוכב על הבטן העבירי מגע עמוק לאורך צידי חוליות עמוד השדרה (לא בחוליות עצמן) על מנת להדגיש את תפקודם בהרמת הראש
    3. לחצי כנגד הרצפה על הרגליים, השוקיים והטוסיק והשארי שם מעט על מנת לתת עוגן להרמת ראש.

נסי את התרגילים ותיהי בקשר לספר איך הולך, כדאי לוודא שלא מדובר בקושי רציני שעלול להעיד על חגורת כתפיים חלשה.
    בברכה, דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
    ינוקט- אבחונים ושיעורים פרטים
    052-8240914

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך- נום

דבי גרוס דולב
    06/05/2008

הי
    נראה לי שכדאי לברר מאיפה בא הקושי. אנו מתייחסים מעט שונה למצבים כאלה ומאמינים שלכל דבר או קושי ישנה סיבה וכדאי שם לעזור.
    בעניין הטיית הראש, צריך לעקוב ולראות שזה אכן מסתדר ע"י שינוי כיוון הגירויים ולא נשארת שום נטייה שעלולה להשפיע על המשך התפתחותו. במקרה שזה לא משתפר כדאי לקבל תרגילים מתאימים.
    בכל מקרה את מוזמנת להמשיך את הדיון אם יש לך עוד שאלות או לפנות אלינו טלפונית ליעוץ אישי.
    בברכה, דבי גרוס דולב, מדריכה להתפחות תינוקות
    ינוקט
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כיצד להרדים תינוק?
    שירי
    05/05/2008

בני בן 5 חודשים ועד היום היה רגיל להירדם בערב על הידיים ונינוד כדי לישון,אני רוצה ללמד אותו להירדם לבד במיטתו.בערב אנחנו עושים טקס קבוע,מיקלחת,אוכל,מוזיקה מרגיעה וחושך.
    מה המינון הנכון לעשות זאת? כמה לתת לו ליבכות? אנא עיזרו לי

לקביעת תור
    סגירה
    כיצד להרדים תינוק?

הוספת תגובה

• אני יכולה להמליץ לך כאם

אלינור
    05/05/2008

לתת אוכל, וכשהוא כמעט רדום להכניס אותו למיטה. סביר להניח שיתעורר, ואז תפעילי מובייל, שבי לידו, לטפי אותו ואם הוא בוכה-קחי אותו על הידיים, תרדימי ושוב את התהליך.
    מיום ליום תכניסי אותו למיטה קצת יותר מוקדם, כשהוא יותר ערני עד שתגיעי למצב שהוא נרדם לבד-אני מקווה...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הרדמות

שירי קאשי
    06/05/2008

הי שירי,
    באופן עקרוני אני מסכימה עם השיטה שדנה הציעה פרט לשילוב האוכל בתהליך. רצוי לא להרגיל להתנייה של הרגעות באמצעות אוכל גם לצורך שמירה על השיניים בהמשך וגם כהרגל לחיים בוגרים. המשיכו כרגיל בטקס השינה הרגיל שלכם. התחילי את ההרדמה על הידיים ומעט לפני שנרדם הניחי במיטה והמשיכי ללטף ולהרגיע. אני לא מאמינה בלתת לבכות, ההמלצה שלי היא להרים להרגיע שוב עד כמעט הרדמות ולהניח וחוזר חלילה. בהדרגה להתחיל להניח אותו בשלב מעט יותר מוקדם על מנת שיתרגל להרדם בכוחות עצמו. בתחילת התהליך ייתכן ותצטרכו להרימו מספר רב מאוד של פעמים אך לבסוף הוא ילמד שזו שעה של לילה ושאין למה לקום. התהליך הזה בדרך כלל יותר ארוך משיטות 5 הדקות למיניהן בו נותנים לתינוק לבכות אך ההרגעות וההרדמות יבואו מהמקום הזה של בטחון שההורים לידו ולא מתוך עייפות מוגברת כתוצאה מבכי.

הי דנה,
    מרגע שתינוק מתהפך לבד באופן חופשי לא ניתן לעשות הרבה בכדי להשאירו על הבטן. אני לא מכירה אמצעי טוב אשר יכול לעזור בכך. כיוון שלא ניתן להשגיח כל הלילה, ניתן להשתמש באחד המוניטורים הקיימים בשוק על מנת שתהיה הדגחה כלשהיא על הנשימה. גם אם את מונעת ממנה להרדם על הבטן הרי שהיא מגיעה לשם לבד מהר מאוד ובמקרה שלה נשארת עם היד תחת החזה. אצל תינוקות בית החזה יותר גמיש משל מבוגר והיד לא נרדמת כל כך מהר, יחד עם זאת כמובן שלא מומלץ להשאר כך לזמן ממושך.
    אם את בוחרת להתחיל ולאפשר לה לישון על הבטן הרי שעדיף ללמדה להרדם בתנוחה זו. את יכולה בזמן השכיבה על הבטן לטפוח בתחתית הישבן לכיוון הראש. טפיחות אלו מעבירות תנועה מהישבן לאורך עמוד השדרה ועד לראש (בניגוד לטפיחות על הישבן מלמעלה שהן רק נותנות מגע). התנועה הזו שהיא מאוד מונוטונית עוזרת להרפייה והרגעות ויכולה לעזור מאוד בכדי להרגיל אותה להרדם על הבטן. בהמשך מורידים את עצמת התנועה עד ששוב תלמד להרדם בכוחות עצמה.

בהצלחה,
    שירי קאשי
    מדריכת התפתחות תינוקות – מכללת "צעד ראשון"
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה לשירי

דבי גרוס דולב
    06/05/2008

הי שירי
    הקניית הרגלי שינה חדשים הם עניין שדורש התמדה, החלטיות ולפעמים קצת קושי רגשי של התינוק ושלנו ההורים..
    אני ממליצה, לאחר טקס השינה הקבוע שלכם, להניח את התינוק במיטתו תוך מגע מתמיד, נענוע קל של גופו דרך טפיחות קצובות בישבן, שימוש בקול שלכם, אולי לשיר לו, לספר סיפור בשקט ולא לעזוב את החדר עד יש רוגע.
    כשהוא בוכה להרים על הידיים לזמן קצר, להרגיע ולהחזיר מייד למיטה.
    זמן הבכי הוא לא משהו שאפשר לתת עליו תשובה חד משמעית, זה תלוי בכם ובו ובכל מקרה לא צריך לתת לבכות הרבה וגם לא לקפוץ מצליל הבכי הראשון.
    תינוקות מבינים די מהר את כוונתינו כשאנחנו מתמידים. הורים תמיד מספרים שעם התמדה זה לקח שבועיים או שלושה עד שהתינוק התחיל להתרגל למצב החדש.
    שיהיה בהצלחה
    דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
    ינוקט
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת 3 חודשים
    אינה
    05/05/2008

בתי בת 3 חודשים, התהפכה השבוע מהגב לבטן ומאז לא מפסיקה... במשך היום זה מצוין (על אף שבשלב מסוים היא מתעצבנת ולא יודעת לחזור חזרה לגב..) אבל הבעיה מתחילה בלילה-

א-כשהיא במצב חצי ערני-כשהיא רעבה-היא מסתובבת על הבטן אבל אין לה כח להרים את עצמה, אז היד נשארת תקועה מתחת לבטן עד שאני שומעת אותה ואני חוששת שתרדם לה היד, וזה ממש לא נעים.
    מעבר לזה, בשכיבה על הבטן יש צורך בהשגחה, אבל מה קורה אם היא מתהפכת באמצע הלילה? מה את ממליצה לעשות?

ב-עד היום, בשכיבה על הגב היא הרדימה את עצמה לבד. על הבטן היא לא יודעת לעשות את זה וכפי שציינתי-היא מתעצבנת. מה שקרה היום הוא שהנחתי אותה במטה והיא מיד התהפכה.
    החזרתי אותה חזרה לגב ומנעתי ממנה להתהפך לחלוטין, אלא חסמתי אותה עם היד כדי שתשכב על הצד. היא אכן נרדמה.
    האם עשיתי נכון?
    האם להניח לה לשכב על הצד או שלאחר הרדמות לסובב אותה חזרה לבטן?

מתנצלת על כל השאלות, אין לי את מי לשאול...

תודה!!

לקביעת תור
    סגירה
    בת 3 חודשים

הוספת תגובה

• בת 3 חודשים

שירי קאשי
    06/05/2008

הי דנה,
    מרגע שתינוק מתהפך לבד באופן חופשי לא ניתן לעשות הרבה בכדי להשאירו על הבטן. אני לא מכירה אמצעי טוב אשר יכול לעזור בכך. כיוון שלא ניתן להשגיח כל הלילה, ניתן להשתמש באחד המוניטורים הקיימים בשוק על מנת שתהיה הדגחה כלשהיא על הנשימה. גם אם את מונעת ממנה להרדם על הבטן הרי שהיא מגיעה לשם לבד מהר מאוד ובמקרה שלה נשארת עם היד תחת החזה. אצל תינוקות בית החזה יותר גמיש משל מבוגר והיד לא נרדמת כל כך מהר, יחד עם זאת כמובן שלא מומלץ להשאר כך לזמן ממושך.
    אם את בוחרת להתחיל ולאפשר לה לישון על הבטן הרי שעדיף ללמדה להרדם בתנוחה זו. את יכולה בזמן השכיבה על הבטן לטפוח בתחתית הישבן לכיוון הראש. טפיחות אלו מעבירות תנועה מהישבן לאורך עמוד השדרה ועד לראש (בניגוד לטפיחות על הישבן מלמעלה שהן רק נותנות מגע). התנועה הזו שהיא מאוד מונוטונית עוזרת להרפייה והרגעות ויכולה לעזור מאוד בכדי להרגיל אותה להרדם על הבטן. בהמשך מורידים את עצמת התנועה עד ששוב תלמד להרדם בכוחות עצמה.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• נדנדה של גרקו בגיל שבועים
    שילי
    05/05/2008

האם בטוח לשים את התינוקת על הנדנדה בגיל כה צעיר?
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    נדנדה של גרקו בגיל שבועים

הוספת תגובה

• תגובה לשילי

דבי גרוס דולב
    05/05/2008

הי שילי
    אני לא יודעת בדיוק באיזו נדנדה מדובר מפני שיש דגמים רבים של חברות רבות,
    בכל אופן אם מדובר בכסא נדנדה בעל שיפוע אני לא ממליצה להשתמש בו בגיל כ"כ מוקדם.
    כל משטח מוטה ושאיננו מדמה ערסול או לא בעל זווית של 180 מעלות לא מומלץ בחודשים הראשונים מהחשש שיעודד התיישבות דרך שרירי הבטן.
    ובגיל שבועיים הכי מומלץ להיות עטוף, מוחזק ומעורסל.
    שיהיה בשעה טובה ובהצלחה
    ינוקט
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• נטייה לדפוק לעצמו חפצים בראש
    דבי גרוס דולב
    04/05/2008

אני אמא לקטנצ'יק מטריף בן שנה וכמעט חודשיים.
    מפותח מאוד הן מבחינת מוטורית והן קוגנטיבית.
    מתקשר מצויין, אנחנו מבינים אותו והוא מבין אותנו מצויין.

אבל מה, מפריע לי שיש לו נטייה לדפוק לעצמו חפצים בראש, בעיקר באזור המצח (עד כדי סימן כחול), לפעמים גם נותן לעצמו סתם מכות בראש/מצח ללא חפצים.
    זה קורה כשהוא עייף/עצבני אבל גם ככה סתם בזמן שמשחק לו לבד ואני משקיפה מהצד.
    אני משתדלת לא להעיר לו אלא אם כן זה כבר מסוכן וזה מכות חזקות . התגובה שלו להערה שלי היא, שהוא נעלב ובוכה.
    אני כמובן מסבירה לו שאני אוהבת אותו מאוד ושאני לא אוהבת שכואב לו וזו הסיבה שביקשתי שיספיק.

האם זה משהו חולף? מצריך בירור ? עניין של גיל?
    אני יודעת מהעבר שהייתי מודאגת מדברים שהיום ניראים לי חסרי חשיבות לגמריי וחלפו לבד ובזמנו הדירו שינה מעיניי. אשמח לחוות דעת המומחים/ות שכאן.

תודה מראש,
    ליאת

הוספת תגובה

• מכות בראש

שירי קאשי
    05/05/2008

הי ליאת,
    התופעה של הכאת הראש היא נפוצה ומוכרת אצל ילדים רבים. זו יכולה להיות דרכם להתבטא או דרך להגביר גירוי פיזי. בדרך כלל זה חולף מעצמו, השאלה היא העצמה והמינון. אם זה קורה הרבה והוא כבר פוגע בעצמו כדאי לפנות לפסיכולוג התנהגותי על מנת לנסות ולברר מה הגורם לכך. התחילי עם התייעצות עם רופא הילדים אשר מכיר את התינוק ויוכל לחוות את דעתו האם זה בגדר הנורמלי אול האם זה מצריך המשך ברור.
    בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הקשתה בגב
    לו
    03/05/2008

המשך לשאלה קודמת מלפני שעה...

לאחר קריאת ההודעות שבפורום, הבנתי שלבתי (בת 4 חודשים) יש את בעיית ההקשתה - דבר שמאוד הלחיץ אותי. יש לה את כל הסימנים אם הבנתי נכון כגון: ישנה עם ראש תמיד בצד (הן ימין והן שמאל), לא מניחה ראש כאשר היא על הבטן, בעת שאני מנסה להשכיבה לצד יד בורחת אחורה. לצערי לא ידעתי בכל זה מעיד על בעיה, מה גם בבדיקה בטיפת חלב בגיל חודשיים וארבעה חודשים נאמר לי שהכל בסדר. עוד דבר הוא ובאמת שמתי לב שהתפתחות מוטורית קצת יותר איטית ביחס לתינוקות אחרים בגילה שאני מכירה (למרות שכולם אמרו לי שאני סתם מגזימה).היא עוד לא מתהפכת (קרה מספר פעמים בטעות מבטן לגב), כן מביאה ידיים לאמצע ותופסת צעצועים. יש לי מספר שאלות בנושא:

1. האם התופעה של ההקשתה יכלה לגרום נזק בלתי הפיך, מאחר וגיליתי אותה רק עכשיו (לדעתי הסימנים היו כבר מלפני חודשיים לפחות - עכשיו שאני יודעת מהם)?

2. האם ניתן לטפל בהם בבית או כדי לפנות לאיש מקצוע?

3. האם תופעה זו יכולה להיות סיבה לקשיי הרדמות של בתי? בעת עייפות מנסה לשכב על צד תוך הבאת ראש אחורה והקשתת גב ואז מיד נופלת חזרה לגב ובוכה. מצליחה להרדם רק בעגלה (של דר' בייבי - מדריד - לא אמבטיה) והבנתי שזה ממש לא מומלץ.

4. היא ממש שונאת מנשא ותנוחת ערסול כבר מחודש ראשון - האם זה קשור לתופעה.

אני ממש מודאגת,

אודה ליעוץ

לובה

לקביעת תור
    סגירה
    הקשתה בגב

הוספת תגובה

• הקשתה בגב

שירי קאשי
    04/05/2008

הי לובה,
    עניתי לך בפרוט בשאלתך הקודמת. את אכן פה מאשרת את האבחנה שהצעתי לך בשלה הראשונה. אכן כל הדברים הללו קשורים אחד בשני. חוסר היכולת לשכב בנוחות על הבטן, קשיי ההרדמות, עיכוב כללי בהתפתחות (שהוא עדיין לא מאוד ניכר) וכן ההתהפכויות המקריות מהבטן לגב בשל הראש המורם. התרגילים שנתתי לך בשאלה הקודמת הם המתאימים לכך. אין נזק בלתי הפיך בשל האבחון המאוחר אך ככל שמתחילים לטפל מאוחר יותר השינוי הוא קשה יותר, מצריך יותר עבודה וככל שמתקדמים בשלבי ההתפתחות עלולים להיווצר עוד ועוד שלבים משובשים. התרגילים שנתתי לך הם רק ההתחלה וחשוב להמשיך ולטפל תוך התייחסות גם לכל שלב התפתחותי בדרך. אני בהחלט חושבת שחשוב לפנות בשלב זה למדריכה על מנת שהיא תוכל לתת לך עוד פתרונות ולהתאים את הטיפול לכן באופן ספציפי. עם עבודה נכונה בהחלט ניתן לשפר את המצב באופן משמעותי ולהגיע להמשך התפתחות תקינה.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד שאלות בנושא זקיפות יתר

לו
    04/05/2008

שירי, תודה רבה על התשובה המהירה ויש לי שאלה נוספת:

על איזה מנשא את ממליצה? בתי שוקלת 6.5 קילו. יש לנו מנשא של TOMY והיא לא אוהבת להיות בו. :(

קראתי בפורום על פוף. האם הוא יכול לסייע בבעיה והאם זה פוף מיוחד לתינוקות או פוף רגיל?

כמה פעמים ביום יש לתרגל את התרגילים? (בתי נכנסת למשפחתון בשבוע הבא ואני חוששת ששם לא יוכלו לתרגל עימה בתדירות שהייתי רוצה)

תודה

לובה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

שירי קאשי
    05/05/2008

הי לובה,
    המנשא המומלץ ביותר הוא מנשא קשירה מבד ארוך. מנשא זה מאפשר ערסול עם תמיכה מלאה בכל הגוף כך שהתינוק יכול באמת להרפות. הבעיה שבגיל של ביתך כיוון שאינה רגילה למנשא כזה יהיה מאוד קשה להרגילה וללמדה לשהות בו. עם המון סבלנות והתמדה זה אפשרי אך בשל ההוצאה הגדולה והגיל שהוא כבר מתחיל להיות גבולי לערסול אני ממליצה לחשוב היטב האם לרכוש כעת מנשא זה. אם בכל זאת את מעוניינת לרכוש, חשוב לדעת שהמנשא הזה טוב גם בהמשך לתנוחות נוספות כמו בטן לבטן, פנים החוצה, על הצד ואף על הגב. ההמלצה שלי היא לגשת לחנות למוצרי תינוקות ולהתנסות שם במספר מנשאים בכדי לראות עם איזה מנשא הכי נוח לך.
    הפוף המדובר בפורום הוא פוף גדול מרובע, עם בד נמתח. זהו פוף רגיל שאינו מיועד בהכרח לתינוקות.
    לגבי התרגילים - כמה שיותר יותר טוב. ומבחינה פרקטית יותר, אם תצליחי להגיע ל3- פעמים ביום תרגול זה יהיה מצויין. אם במשפחתון משתפים פעולה, מה טוב. אם לא תשתדלי בבוקר, אחר הצהריים ובערב. קשה מאוד לעמוד בזה אבל שימי לך את זה כיעד. גם אם תציחי רק פעמיים זה בסדר. כמובן שככל שיהיה יותר תרגול, התוצאות יהיו טובות יותר ומהירות יותר.

שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מדריך התפתחות באיזור קריות?

לו
    04/05/2008

היי שירי!

את יכולה להמליץ לי מדריך/ה התפתחות באיזור חיפה וקריות?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה ללובה

דבי גרוס דולב
    04/05/2008

הי לובה
    אני מגיעה לכל אזור בארץ לשיעורים פרטים,
    אשמח לתת לך פרטים נוספים ב052-8240914
    בברכה
    דבי גרוס דולב, מדריכה להתפחות תינוקות

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מדריכה

שירי קאשי
    05/05/2008

הי שוב,
    לקבלת שמות של מדריכות מומלצות את יכולה לפנות למרכז "צעד ראשון" או להתקשר אלי.

שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה על התגובה הענינית והמהירה וגם:

לו
    05/05/2008

התחלנו לעשות תרגילים ובמקביל מצאנו שיטת הרדמות (למעשה מטפלת במשפחתון מצאה ולא אני אבל מה זה משנה העיקר שזה עבד מספר פעמים): אני עוטפת אותה בשמכות מכל הכיוונים וחיתול בד מעל ראש כך שטיפה מכסה את הפנים/מצח וככה היא נרדמת בקלות (טפו טפו).

כמו כן אני מנסה לערסל אותה כמה שאני יכולה.

שוב תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הרדמות

שירי קאשי
    06/05/2008

הי לובה,
    מה שאת מתארת דומה מאוד לשיטת העיטוף בה נוהגים לעטוף תינוקות מיום היוולדם על מנת לתת להם רוגע בזמן השינה. אין לי ניסיון רב עם שיטה זו אך מחוות דעתם של רבים היא עובדת נפלא.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מספר שאלות
    לו
    03/05/2008

שלום רב !

קודם כל אציין כי זהו אחלה פורום וחבל שגיליתי אותו רק היום!

בתי המקסימה בת 4 חודשים ויש לי מספר שאלות בתחומים שונים לגבי ההתפתחות שלה:

1. אם היא נולדה בשבוע 36 - האם יש צורך לעשות תיקון התפתחות ואם כן כמה להפחית?

2. מחזיקה ראש יפה - למרות שאינה אוהבת לשכב על הבטן. הבעיה היא שכאשר היא מתעייפת היא מתחילה לבכות ולא שמה את הראש על המזרן למנוחה, וכשאני מנסה לעזור לה (לגרום לה לשכב על הבטן עם ראש מונח) היא מתנגדת לשים אותו ובוכה עוד יותר. זה נשמע כמו בעיה?

3. בשבוע האחרון פיתחה קשיי הרדמות חמורים. בדר"כ מתנהגת לפי תבנית הבאה: אכילה, משחק, שינה וככה כל היום. עד לפני שבוע הייתה תמיד נרדמת לבד ללא קושי במיטתה. בשבוע אחרון לא מצליחה להרדם: בעת עייפות מסובבת ראש לכל הכיוונים, מזיזה ידיים רגליים בעצבנות, מנסה לשכב על הצד ואז נופלת חזרה אל הגב, מקשתת את גבה ועושה צלילי מאמץ מוזרים וככה עד שמתישה את עצמה ונכנסת אל בכי מטורף. זה מאוד קשה במיוחד שזה קורה כל שעתיים ושבוע הבא היא אמורה להכנס למשפחתון. יש לציין שכאשר היא מעוררת היא שמחה וחייכנית וגם במהלך המשחקים - זה קורה רק בעת עייפות. כמו כן אני לוקחת אותה למיטה עם פיהוק ראשון. הצלחנו להרדים אותה בעגלה תוך נדנוד אבל לא הייתי רוצה להרגיל אותה לכך. גם על היידים היא לא נרדמת. מה ניתן לעשות בנדון?

4. באיזה מרחק מעיניים יש להציב צעצועים? מצד אחד קרוב מדי - זה לא טוב לעיניים (פזילה?) ומצד שני רחוק יותר (30 ס"מ למשל) היא לא מגיעה עם הידיים ומאבדת עניין בהם. וגם האם לשים אותם ממש מעליה או קצת קדימה יותר (מעל החזה או הבטן)?

5. שאלה אחרונה (מצטערת על האורך) באיזה שלב יש להרים את העגלה ל-45 מעלות ואו לחילופין עד מתי מומלץ לשכב ב-180 מעלות?

תודה מראש,
    לובה

לקביעת תור
    סגירה
    מספר שאלות

הוספת תגובה

• מספר שאלות

שירי קאשי
    04/05/2008

הי לובה,
    אנסה לענות על כל שאלותיך.
    1. מבחינה רפואית בתך נולדה בזמן. מבחינה התפתחותית אנו מתייחסים להריון של 40 שבועות ולכן ניתן לתת לה הנחה של 4 שבועות בגיל כאשר רוצים לבחון היכן היא נמצאת מבחינה התפתחותית.
    2+3. אני קושרת בין שתי השאלות כיוון שנראה לי כי הגורם לשתי הבעיות הוא אותו הגורם. מה שאת מתארת הוא מאוד אופייני לתינוקות עם זקיפות יתר בגב. הם מרימים ראש יפה על הבטן בעזרת אותה זקיפות אך לא יודעים להניח את הראש ולהרפות את הגב. אותו קושי בהרפיית הגב וגם בית החזה יוצרים מצב שהשכיבה על הבטן באופן כללי אינה נוחה להם והם מתקשים לשהות במצב זה זמן ממושך. אותו קושי בהרפייה מקשה על הרדמות. התינוק אינו נינוח, המתח השרירי מעיק עליו ומקשה על ההגעה לנינוחות וממנה לשינה. תרגילים אני אוסיף בסוף התשובה.
    4. ניתן לשים צעצועים במרחק שהיא תגיע אליהם. בנוסף היא עדיין לא יכולה למקד את הראיה לטווח רחוק מידי כך שצעצוע רחוק אינו אטרקטיבי עבורה. פזילה אם תתפתח, היא לא תתפתח מכך ששיחקה עם צעצועים קרובים. כל התינוקות משחקים ומתבוננים בצעצועים שהם בעצמם מחזיקים ורוב הילדים אינם בעלי פזילה. להתפתחות פלזילה יש גורמים אחרים. בכל מקרה אני ממליצה לשים לה צעצועים על הרצפה כשהיא שוכבת על הבטן ופחות לתלות מעליה כשהיא על הגב.
    5. מומלץ לא להרים את העגלה עד שהתינוק למד לשבת בכוחות עצמו וזה מהסיבה שישיבה כזו מעודדת נסיונות ישיבה דרך שרירי הבטן דבר העלול להשפיע על ההתפתחות התקינה.

תרגילים:
    לתרגל על פי הסדר הבא-
    1. להשכיב על הגב ,הרימי את הרגליים לכוון הפנים וחזרה.חיזרי על התנועה מס' פעמים.
    יש לראות שהאגן מתרומם והגב מתעגל.
    2. הרימי את האגן, הניחי יד מתחת לישבן.ביד אחת אחזי את הרגליים ובשנייה
    גלגלי את האגן לכוון הראש.כך נוצרת התארכות של שרירי הגב,ותנועתיות בעמוד השדרה. חיזרי על
    התנועה מס' פעמים.
    3. הגביהי את האגן על הרגל שלך. טפיחות קלות על החזה.על מנת להוריד מתח שרירי מיותר.
    4.קרבי שתי רגליים ושתי ידיים והניעי את בתך לצד אחד ולצד שני לסירוגין.
    בהמשך לגלגל כך מצד לצד.
    5. על הגב.ישרי רגל אחת וכופפי את השנייה. גלגלי את התינוקת אל הצד של הרגל הישרה.
    הגיעי אל הצד וחזרה לגב. חיזרי על התנועה מס' פעמים, לשני הצדדים
    6. גלגלי אל הצד, אחזי ברגל העליונה כפופה. טפיחות על צידי הגוף והשכמה. חשוב ללמד את התינוקת שלך לשהות על הצדדים.
    7. לשהות על שני הצדדים.
    8. המשיכי לגלגל עד אל הבטן. על הבטן יש לוודא שנמצא על המרפקים. טפיחות על השכמות,
    והכתפיים.הדהוד של הקול לתוך השכמות והגב.אפשר לעניין אותה על ידי צעצוע/ בועות סבון.
    בנוסף להחזיק בתנוחת ערסול (רצוי במנשא) בזמן יציאה מהבית או אפילו כתרגיל בבית.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• צורות
    ענבל
    03/05/2008

שלום
    בתי בת שנה, מקשקשת ועומדת לקראת הליכה
    מתקשרת נהדר, אך בענייני משחקים שדורשים הכנסת כדור לתוך חור אינה מגלה עניין בכלל
    גם אם אשב ואראה לה מה לעשות עם הכדור- היא מעדיפה לזרוק אותו ולרדוף אחריו
    ברצוני לשאול האם זה נחשב עיכוב בהתפתחות? ואיך אוכל ללמד אותה לעשות זאת ? (משחקים מנגנים וזזים בינתיים לא עבדו.
    עד איזה גיל זה עדיין בסדר שילד לא מכניס כדורים לחור?
    תודה!!

לקביעת תור
    סגירה
    צורות

הוספת תגובה

• צורות

שירי קאשי
    04/05/2008

הי ענבל,
    לא כל ילד אוהב כל משחק וזה לגיטימי. חשוב להסתכל על ההתפתחות בכללותה. לא הייתי ממהרת לקבוע שיש עיכוב רק בגלל פרמטר מסויים. בכל מקרה סיבה נפוצה מאוד לחוסר שיתוף פעולה של ילדים, היא הצבת אתגר גדול מידי בשבילם ואיבוד העניין מגיע מהר מאוד. בגיל שנה לא כל התינוקות מצליחים להכניס צורה באופן מדוייק לחור שלה. יש כאלו אשר נהנים מהאתגר וימשיכו לנסות ואף יצליחו ולעומתם אחרים שמראש יוותרו על המשחק. אני מציעה להתחיל מהכנסת כדור לתוך דלי. הפתח גדול יותר, יש עניין בכך שהכדור נעלם והתינוק רוצה למצוא אותו. ניתן לאתגר יותר על ידי הרמת הדלי לגובה יותר גבוה המצריך עמידה על קצוות אצבעות בכדי לראות היכן הכדור. כאשר הקורדינציה והעניין במשחק השתפרו את יכולה לחזור להשחלות יותר מדוייקות. חשוב תמיד ליזכור שמשחק כזה או אחר הם לא המטרה אלא היכולת שמלווה בו. לקואורדינציה ודיוק של פעולךת הידיים והאצבעות, ניתן גם להקים מגדל קוביות. ככל שהקוביות יותר קטנות כך היכולת צריכה להיות גבוהה יותר.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חוסר תגובה
    מיקה
    02/05/2008

בני בן חודשיים ולא תמיד מגיב לסביבה.
    לעיתים הוא בוהה בנקודה מסויימת ושום קול או צבע לא גורמים לו להביט.
    האם זה נורמלי? מתי תינוקות מתחילים להגיב לסביבה?

לקביעת תור
    סגירה
    חוסר תגובה

הוספת תגובה

• חוסר תגובה

שירי קאשי
    04/05/2008

הי מיקה,
    גיל חודשיים זה עדיין מעט גבולי בכדי לומר שיש בעיה. בגיל זה ישנם עדיין תינוקות שעוד לא נפתחו לסביבה ולא מגיבים לכל גירוי. תשימי לב בשבועות הקרובים האם הוא נפתח בהדרגה והאם מגביר את יצירת הקשר. חשוב לתת לו גירוי שהוא קרוב יחסית לפנים. הגירוי הטוב ביותר הוא פרצוף של אמא אך גם צעצוע או כל דבר אחר שיכול למשוך את תשומת ליבו זה בסדר.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה

מיקה
    05/05/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חיוכים
    אמא של תמר
    02/05/2008

הי
    בתי בת חודשיים, היא מאד מאד קשוחה ולא מרבה לחייך, אני גם לא בטוחה שהיא מחייכת כתגובה אלי או לאנשים שהיא מזהה אלא כשמתחשק לה. האם זה נורמלי? האם זה מעיד על איזושהיא בעיה?

לקביעת תור
    סגירה
    חיוכים

הוספת תגובה

• תגובה לתמר

דבי גרוס דולב
    02/05/2008

הי תמר
    גיל חודשיים הוא הגיל שבו מתחילות תגובות רצוניות כמו חיוכים אבל לפעמים הם עדיין לא באים כתגובה ישירה לגירוי שלנו. נסי לערסל את ביתך קרוב אלייך, להשתמש בקול רם ובמפתחי פה גדולים, לשיר לה, לדבר ולתקשר מקרוב.
    אני חושבת שזה קצת מוקדם מידי לייחס לזה בעיתיות, המשיכי לעקוב אחר תגובותיה ואם עדיין תרגישי דאגה פני אל רופא הילדים כדי לשלול את פחדייך.
    שבת שלום
    דבי גרוס דולב, מדריכה להתפחות תינוקות
    ינוקט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חיוכים

שירי קאשי
    04/05/2008

הי,
    בגיל חודשיים ישנם תינוקות רבים שעדיין לא מפגינים חיוכים ללא הגבלה וזה בסדר גמור. כמובן שגם בהמשך ישנו עניין של אופי ולא כולם נדיבים בחיוכים אך חשוב לשים לב שכן ישנם חיוכים רצוניים ושהיא מגיבה לסביבתה ולסובבים אותה.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• משקל
    עדי
    02/05/2008

התינוקת שלי בת חודשיים וחצי ושוקלת 6 קילו. ראיתי בטבלת משקלים שמשקל ממוצע של בנות עד שלושה חודשים אמור להיות 5.5.
    רציתי לדעת האם זה מראה על נטייה להשמנה (לבעלי יש נטייה להשמנה והיה שמן בתור ילד),
    התינוקת יונקת בלבד,
    האם כשמניקים הרבה (בכל פעם שהתינוקת רוצה לינוק) יכולים לגרום להשמנה?

לקביעת תור
    סגירה
    משקל

הוספת תגובה

• משקל

דבי גרוס דולב
    02/05/2008

הי עדי
    הפורום שלנו איננו מטפל בסוגיות אלה, כדאי להתיעץ עם רופא ילדים או אחות טיפת חלב בעניין זה.
    בכל מקרה, לא נראה לי שבגיל חודשיים אפשר לאבחן נטייה להשמנה.
    בברכה, דבי גרוס דטלב, מדריכה להתפתחות תינוקות
    ינוקט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    ורד
    01/05/2008

שלום ,
    בני בן 3 וחצי חודשים ואתמול הבחנתי שכאשר הוא במצב של חצי ישיבה עליי הוא מנסה להתרומם למצב ישיבה. מדוע לא מומלץ מצב זה של הפעלת שרירי הבטן??.

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• תגובה לורד

דבי גרוס דולב
    01/05/2008

הי ורד
    התרוממות דרך שרירי הבטן איננה מומלצת מפני שהיא עלולה לגרום להתחזקות יתר של שרירי הבטן על חשבון שרירי הגב ובכלל, אצל תינוק, אנו לא רוצים ליצור אזור שיהיה מתוח ומחוזק יותר מאזורים אחרים, אנו רוצים איזון.
    אני לא ממליצה לשים את התינוקות במצב של חצי ישיבה כדי לא לעודד את המצב שתארתי ובכדי לא לשבש את ההתפתחות כפי שהיא אמורה להתבצע, ז"א לא לעזור ביצירת הרגלי התישבות משובשים.
    שיהיה בהצלחה
    ינוקט
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מתי הם יושבים
    גלית נחום
    01/05/2008

הבת שלי בת חמישה חודשים היא לא מעוניינת לישכב היא רוצה לקום כל הזמן אבל אני מפחדת שזה ילחץ לה על עמוד השידרה האם זה בסדר שהיא כל הזמן מנסה ליתרומם ורוצה רק לשבת אך היא לא מאה אחוז יציבה מתי היא כבר אמורה לשבת היא גם מיתהפכת לבד מהגב אל הבן

לקביעת תור
    סגירה
    מתי הם יושבים

הוספת תגובה

• תגובה לגלית

דבי גרוס דולב
    01/05/2008

הי גלית
    את מוזמנת להציץ בתשובה הקודמת שלי ולהבין איך התישבות אמורה להתבצע. אנו לא אמורים להושיב את התינוק שלנו ולא להעמיד אותו לפני שגופו מוכן לכך. דרך הושבת התינוק את עלולה לפגוע בהתפתחות הטבעית והנכונה של ביתך.
    אני מאוד ממליצה להניח את התינוק הרבה ככל האפשר בזווית של 180 מעלות, שכיבה מוחלטת כי רק ממצב זה מתבצעת ההתפתחות כראוי.
    אולי כדאי לבדוק מדוע ביתך מתקשה לשכב ומה "מושך" אותה למעלה, לפעמים מתח יתר או טונוס שרירים מעט גבוה עלול לגרום להתרוממות טרם עת.
    בברכה
    ינוקט- אבחונים ושיעורים פרטים
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ישיבה

שירי קאשי
    04/05/2008

הי גלית,
    השלב הנכון שבו תינוק ילמד להתיישב הוא משהייה על שש או ישיבה דרך הצד שלו. משהייה על שש תינוק צריך להעביר משקל אחורה לכוון הרגליים, להסיט את האגן הצידה ולהניח את הטוסיק. זו ישיבה משוכלת (רגל אחת קדימה ורגל אחת אחורה) שממנה עובר גם לישיבה רגילה וחוזר חלילה. ישיבה זו היא המומלצת ביותר כיוון שהמעבר ממנה לזחילה וחזרה לישיבה הוא הטבעי ביותר. רצוי לא להושיב אותו לפני שלמד להתיישב לבד כיוון שזה עלול לפגוע ולעכב את ההתפתחות הנכונה של התהליך. בנוסף כדי שיוכל להתיישב ללא תמיכה הוא צריך מערכת שיווי משקל מפותחת מספיק, וממה שאת מתארת נראה שישי לה קושי בכך. בכל מקרה ישיבה דרך שרירי הבטן היא שגויה ומעמיסה לחצים עצומים על שרירי הגב והבטן. התיישבות כזו עלולה לעכב ולשבש את התהליכים הטבעיים שאמורים להתרחש.
    בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התפתחות בת 5 חוד'
    אמא של יובל
    30/04/2008

היי שירי, בדרך כלל את זו שעונה לי :)
    ביתי המדהימה בת 5 חודשים כבר ורציתי לשאול מס' שאלות:
    כאשר אני מרימה אותה כשגבה מופנה לבטני, זאת אומרת כלפע חוץ היא מורידה את הראש למטה כאילו שקשה לה להחזיקר את הראש אך יחד עם זאת כאשר שוכבת על הבטן טו מוחזקת בידיים במצב ההפוך כאשר הפנים שלה מופנות אליי היא מחזיקה יפה מאוד ויציב את הראש, למה זה קורה.
    ועוד דבר,
    היא כל הזמן מנסה להתרומם במצב שהיא חצי יושבת או אפילו שוכבת לגמרי על הגב, מרימה את הראש מהמיטה וממש מנסה להתרומם, הבנתי שזו דרך לא מומלתת כייון שזה דרך שרירי הבטן- מה ניתן לעשות?
    ושאלה אחרונה- היא התהפכה מס' פעמים לאחרונה מהגב לבטן ולהפך, מתי היא אמורה להתחיל לזחול, לשבת וכן הלאה...?

תודה רבה וסליחה על אורך השאלות...

לקביעת תור
    סגירה
    התפתחות בת 5 חוד'

הוספת תגובה

• התפתחות בת 5 חוד'

שירי קאשי
    01/05/2008

הי אמא של יובל,
    קשה לי לאבחן את הסיבה להורדת הראש רק בתנוחה הזו מבלי לראות את הילדה. על פי מה שאת מתארת לא נראה לי שיש לה קושי בהחזקת הראש כיוון שעושה זאת היטב במנחים אחרים. ייתכן שבתנוחה זו היא מצליחה לארגן את גופה בצורה נוחה יותר עבורה במנח זה. התופעה שאת מתארת של התרוממות דרך שרירי הבטן אפילו בשכיבה מלאה מעידה לרוב על מצב של מתח מוגבר בשרירי הגב וזקיפות מרובה. ייתכן שחוסר הנוחות בגב משפיעה על האופן בו היא בוחרת להחזיק עצמה במנחים השונים. בכדי להקטין את התופעה של התרוממות דרך שרירי הבטן, מומלץ קודם כל להמנע עד כמה שניתן ממשטחים מוטים המעודדים את התופעה (טרמפולינה, סלקל, עגלה מורמת, נדנדה של תינוקות וכו'). בשכיבה על הגב ניתן בזמן שהיא מנסה להתרומם, להרים לה את האגן מעט וזה מביא להורדת הראש חזרה לכיוון הרצפה. כשהיא שוב על הרצפה לתת לה מגה של טפיחות שפשופים ומעיכות קלות של אזור בית החזה. בנוסף כדי להרבות בשכיבה על הבטן וכך להמנע מהתופעה לחלוטין.
    זחילת הגחון מתחילה בדרך כלל בין 6-7 חודשים. ומיד אחריה או אפילו במקביל מתחילים נסיונות של עלייה על שש. לאחר העלייה על שש יכולה להתפתח קודם זחילה על שש או קודם התיישבות משש.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה שירי... ובנוסף:

אמא של יובל
    01/05/2008

עוד שאלה קטנה- כאשר אני מרימה אותה מהמיטה למשל, היא ממש כולה מתוחה, אני לא מרגישה שהיא מכופפת את הראש או מתעגלת את יודעת במצב של הרמה ממיטה סביר להניח שהגוף לא יישאר ישר ומתוח, האם זה מאותה הסיבה שציינת קודם?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שירי,

אמא של יובל
    01/05/2008

שאלתי עוד שאלה קטנה...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בנוסף

שירי קאשי
    04/05/2008

הי,
    אכן ההתנהגות הגופנית שלה בכל שינוי מצב כמו למשל בהרמה מהמיטה, מושפעת מהיכולת שלה לארגן את גופה. כל מצב שיוצר אצלה חוסר נוחות גופנית או מביא אותה לתנועתיות שאינה נוחה או מוכרת לה יכול להתבטא בפיצוי בתנועה כמו למשל הקשחת הגוף או בהגעה לתנוחה אשר מפחיתה מבחינתה את השינוי שאינה רוצה בו.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שנת לילה
    שני
    30/04/2008

שלום!
    בני בן 9 חודשים וחצי.
    הוא אוכל במשך היום פירות, ירקותף גבינות ומעדנים וכן בקבוק מטרנה בבוקר, בצהריים ובערב.
    את הארוחה אחרונה הוא אוכל בשעה 7 בערב ואחריה נרדם לשנת לילה. אבל בסביבות השעה 12 בלילה מתעורר לאכול ובבוקר בשעה 6 כבר ממש מורעב. האם זה הגיוני כי הוא אוכל כל 5-6 שעות בגילו? האם ניתן לפתוח פער גדול יותר איכשהו? ניסיתי דייסות לפני השינה וזה לא עזר וגם קשה מאוד למשוך אותו בערב כיוון שבשעה 7 הוא כבר ממש עייף.
    נושא נוסף שרציתי לשאול עליו - הוא זוחל גחון ועדיין לא יושב אבל כאשר מושיבים אותו הוא מאוד יציב ונשאר לשלבת זקוף. האם זה בסדר להושיב אותו כשהוא עדיין לא מגיע לזה בכוחות עצמו?

תודה
    שני

לקביעת תור
    סגירה
    שנת לילה

הוספת תגובה

• שנת לילה

שירי קאשי
    01/05/2008

הי שני,
    לגבי התזונה זה לא הפורום המקצועי לענות לך. אני ממליצה לפנות לרופאת הילדים, אחות טיפת חלב או תזונאית המתמחה בתינוקות.
    לגבי הישיבה - השלב הנכון שבו תינוק ילמד להתיישב הוא משהייה על שש או ישיבה דרך הצד שלו. משהייה על שש תינוק צריך להעביר משקל אחורה לכוון הרגליים, להסיט את האגן הצידה ולהניח את הטוסיק. זו ישיבה משוכלת (רגל אחת קדימה ורגל אחת אחורה) שממנה עובר גם לישיבה רגילה וחוזר חלילה. רצוי לא להושיב אותו לפני שלמד להתיישב לבד כיוון שזה עלול לפגוע ולעכב את ההתפתחות הנכונה של התהליך. גם אם יושב כבר ללא תמיכה כדאי שקודם ילמד לעלות על שש ומשם להתיישב בכוחות עצמו. תינוק שלמד לשבת כשמושיבים אותו ולא זוחל עלול לדלג על הזחילה על שש ולפתח דרך התקדמות על הטוסיק ובכך להמנע מהקושי שכבר יש לו.
    תרגילים:
    1. על משטח מוטה (שיפוע בג'ימבורי, מזרון מיטת תינוק שנשען על ספה) - להעמיד על שש, להצמיד לו את הרגליים ולהחזיקן באמצעות הרגליים שלך. לאחוז אותו באזור הצלעות ולהניע קדימה ואחורה. תרגיל זה מכיר לו את התנוחה של עמידת שש ומלמד אותו להעביר משקל לידיים ולרגליים, דבר שהוא הכרחי לזחילה.
    2. על גליל או שמיכה מגולגלת להעמיד אותו על שש כך שהחזה נתמך על ידי הגליל. ניתן גם להניע קדימה ואחורה ואפילו לתת לו לנסות לצאת ממצב זה בכוחות עצמו. זה מאוד יחזק את שריריו.
    3. לפזר כריות על הרצפה כך שאין הרבה חללים ביניהן. להניח אתו באמצע ולקרוא לו לצאת. אפשר לגרות אותו לצאת עם צעצוע אהוב או בועות סבון. ההתקדמות על משטח הכריות מחייב אותו להשתמש בגפיים בצורה שונה מאשר על רצפה ישרה. זה מלמד אותו להתנתק מהרצפה ולהרים את הגחון וכן מחזק מאוד את השרירים.
    4. לשפר שיווי משקל - תנועה במרחב, נדנה, גילגולים, על צלחת וסטיבולרית (צלחת מתנדנדת כמו שיש בג'ימבורי) תנועה לכל הכיוונים. על כדור פיזיו בישיבה (ישיבה רק לצורך התרגיל) תנועה לכל הכיוונים.
    5. רפלקס הבלימה וחיזוק חגורת הכתפיים - להרים עם הפנים החוצה כשאת מחזיקה בבית החזה שלו ובהדרגה לקרב אותו לרצפה עם הראש. לחקות לתגובה של שליחת ידיים לרצפה.

בכבוד רב,
    שירי קאשי
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה