פורום התפתחות תינוקות - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• יישור רגליים
    נאוה
    13/05/2007

שלום!
    בתי בת חודשיים, היא נולדה עם רגליים מאוד עקומות, פונות החוצה, ושמו לה אביזר יישור על הרגליים. זה נראה לי מאוד כבד ומגביל ואני פוחדת שבגלל זה היא לא תלמד ללכת מתי שהיא צריכה, יש לכם מידע על הנושא?
    תודה רבה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    יישור רגליים

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    13/05/2007

היי נאווה,

התחושה שלך נכונה, זה אכן מגביל את התנועה ועלולות להווצר תבניות שיכולות אחר כך להפריע. אני מאוד ממליץ לך מעבר לרצועות להתכונן מבעוד מועד ולהתחיל לאמן את מפרקי האגן שלה ולחשוב בכיוון של טיפול וכיון מאנשי מקצוע, כבר בשלב הזה.

בהצלחה ובריאות
    עידן דולב

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יישור רגליים

שי זילברבוש
    15/05/2007

אימא יקרה,

אכן הסיטואציה שאת מתארת היא בלתי נעימה,ובמקרים מסוימים יש צורך ב"אביזרי יישור".מניסיוננו לטיפול מסוג כזה יש השפעה על אופן ההליכה של הילדה,על יציבתה ועל התפתחותה המוטורית.
    אנו ממליצים שהילדה תהיה במעקב של ליווי התפתחותי פעם בשבוע בכדי לקבל את התרגילים המתאימים שיתרמו להתפתחותה התקינה וימנעו ככל האפשר את השיבושים שעלולים להיווצר כתוצאה מהתערבות טיפולית.בכדי לקבל הכוונה יותר מדויקת יש להיפגש עם מדריך לליווי התפתחותי.

את מוזמנת לבקר באתר שלנו. www.first-step.co.il

בברכה,
    שי זילברבוש
    מנהל מכללת "צעד ראשון"
    www.first-step.co.il

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התפתחות מטורית
    ססס
    09/05/2007

שלום, הילד שלי בן 3.5 חודשים וכאשר הוא שוכב על הגב הידיים שלו קופלות וסגורת לכיוון הראש אומנםהוא מזיז את ראשו מידי פעם כדי להכניס את ידיו לפה אך אינו מביא א ידיו לכיון הפה.
    כאשר הוא יושב על הטרמפולינה הוא כן תופס בחפצים עם שתי דיו ומכניס אותם לפה.
    רציתי לדעת אם יש איזשהי דרך בה אני יכוה לעזור לו לא להיות כל כך נוקשה בידיו בזמן שהוא שוכב על הגב.והאם כל הכתוב הנ"ל מעיד על בעיה מוטורית מסוימת
    אני אשמח לקבל תגובה כי אני מאוד מודאגת

לקביעת תור
    סגירה
    התפתחות מטורית

הוספת תגובה

• התפתחות מוטורית

עינת דולב-הדס
    09/05/2007

אמא יקרה הי,
    אם הבנתי נכון כאשר הוא שוכב על הגב הוא נוקשה מאוד. מה קורה כאשר הוא שוכב על הבטן?
    בעיקרון כאשר גופו של התינוק נוקשה אנחנו משחררים את המתח על ידי סוגי מגע שונים. לא מדובר בבעיה מוטורית אלא במתח שרירים שיכול בסופו של דבר לגרום לבעיה מוטורית כי הוא יכול לגרום לעיכוב בהתפתחות או להתפתחות מוטורית לא אופטימאלית. הטיפול במתח שרירי הוא על ידי מגע.
    המגע העמוק הוא מרפה יותר ואילו המגע העדין דורך את המערכת. הייתי ממליצה לך לעסות את בנך עיסויים עמוקים, שהמגע שלך יגיע לעצמות ולשלד. לחיצות, מעיכות, הדהודים לתוך הגוף. זה אינו "תרגיל" אלא דבר שיכול להכנס לסדר יומכם, המגע יכול לבוא בכל פעולה שאת עושה, אם את מאכילה אותו את יכולה במקביל ללוש את רגליו, במקלחת את כל גופו, תוך כדי משחק וכד'.
    את יכולה לשפשף אותו עם חפצים שונים לדוגמא, ליפה של אמבטיה, חיתול טטרה, כדור גומי עם קוצים וכד'. כל סוגי המגע מאוד חשובים. בנוסף הייתי טופחת על גופו על מנת לשחרר את השרירים הקפוצים. הטפיחות יכולות להעשות עם היד או עם פטיש משחק (כזה של יום העצמאות שעושה רעש...), כל זה על כל הגוף, בעיקר על בית החזה משני כיווניו.
    גם הטפיחות המונוטוניות וגם השפשופים והמגע יעזרו בשחרור הנוקשות.
    בנוסף את יכולה לערסל אותו, אולי במנשא, או בתוף פוף. את יכולה להשכיב אותו בתוך פוף ולהחזיק את הפוף משני הצדדים (צריך עוד מבוגר לתרגיל הזה) ולהקפיץ את הפוף קלות כדי שהוא ישקע בתוכו ויתערסל יותר. ההתערסלות משחררת את בית החזה הנוקשה.
    הייתי ממליצה לך לעודד גם שכיבה על הבטן של בנך על ידי שתסעיי לו ותהיי לידו כשהוא על הבטן, גם על הבטן ניתן לעשות טפיחות ושפשופים ובכך לסייע לבנך להיות על הבטן.
    אני מוסיפה לינק למאמר בנושא נשימת תינוקות, קראי אותו, הוא יכול לעניין אותך, מופיעים בו כל מיני הסברים על חשיבות המגע והתנועה להתפתחות תקינה של תינוקות
    http://www.first-step.co.il/html/hamlaza.htm
    קריאה מהנה ובהצלחה
    עינת דולב הדס
    מדריכת ליווי התפתחותי בשיטת "צעד ראשון"
    www.first-step.co.il

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה להתפתחות מוטורית

דבי גרוס דולב
    09/05/2007

נשמע שלבנך יש מתח בשרירים ועל כן ידיו קפוצות ןלא משוחררות.
    הדרך להוריד מהמתח היא ע"י מתן מגע עמוק באזור הידיים ואף רצוי בכל הגוף, שכן בד"כ מתח מוגבר משפיע על כל המערכת.
    סוג המגע הוא לחיצות עמוקות לתוך השרירים, טפיחות, שפשופים נמרצים ומהירים על הגוף כשאפשר גם בעזרת חיתול בד לשפשף ובכלל כל סוג של מגע עמוק.
    במקביל אנו ממליצים להוריד במינון השימוש בטרמפולינה מפני שלתינוקות בעלי מתח גבוה ישנה נטייה לנסות ולהתרומם למצב של חצי ישיבה ומאוד לא מומלץ להתרומם דרך שרירי הבטן.
    כתבת שבנך מכניס דברים לפיו דרך הפניית הראש, רצוי במקביל לעבודה הנ"ל להמשיך לנסות ולגרות אותו להושיט ידיים ע"י גירוי כפות ידיו עם צעצוע אהוב והצגת צעצועים שונים לפני הידיים כל הזמן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שלום רציתי לשאול עוד שאלה ?
    עדי
    08/05/2007

איך ניתן לדעת שילד בן חצי שנה (הוא במשפחתון מגיל 4 חודשים)
    לא מרוצה מהמשפחתון שהוא נמצא בו.
    הגננת אומרת שהוא בקושי אוכל לא רוצה לישון רוצה להיות בידיים של הגננת. הוא חזר עכשיו מחופשת מחלה בת שבוע וזה קצת קשה לו להסתגל שוב. אבל בקשר לאוכל זה מהתחלה הוא לא היה אוכל טוב.
    השאלה האם סימנים כאלה מראים על מצוקה כלשהי של הילד?
    תודה
    עדי

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    08/05/2007

היי עדי,

השאלה הזאת היא פחות בהקשר התפתחותי ולא בתחום התמחותי אבל אנסה לענות:
    ישנם ילדים שהם יותר רגישים ויש להם צורך יותר עמוק להוריהם ולכן המעבר למשפחתון אינה קל להם. דרושה תקופת מעבר להסתגלות והמחלה רק מחזירה אותו אחורה בהקשר הזה.
    לגבי לדעת האם הילד מרוצה במשפחתון, אין סימנים ברורים כל כך, את אומרת שהאוכל אף פעם לא היה הצד החזק שלו ( האם חקרת את הנושא מדוע ?) והסיבה שהוא לא רוצה לישון קשורה כנראה לעובדה שהוא עדיין לא מרגיש מספיק נינוחות ובטחון לישון בפעוטון. האם ישנם ילדים נוספים שם ? האם הם הרבה יותר מפותחים ממנו ברמה התנועתית ? האם היתה תקופה שבילית איתו במקום כדי להתרשם ולהקל עליו את המעבר ?.
    אם היה מדובר בילד גדול יותר היה כבר אפשר ממש לראות האם הוא שבע רצון מהמקום אבל בקצה גיל, הניתוק והריחוק מהאם יכולים להיות משמעותיים ללא קשר לפעוטון לכן הייתי נותן עוד קצת זמן.

בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

עינת דולב-הדס
    08/05/2007

הי עדי,
    לצערי הפעם לא אוכל לענות לך באופן מקצועי מכיוון ששאלתך היא לא בתחום ההתפתחות.
    אני יכולה רק לומר שאת אמא שלו ולכן את מכירה אותו הכי טוב מכולם והייתי ממליצה לך לפעול מתוך האינטואיציות שלך לגבי מה טוב לו יותר או פחות.
    מהיכרותי עם תינוקות, הם בדרך כלל יודעים לאותת לאמהותיהם כשהם רוצים להעביר להן מסר כלשהו...
    שיהיה בהצלחה
    עינת דולב הדס
    www.first-step.co.il

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התפתחות
    מיכל
    07/05/2007

בוקר טוב,
    אני אמא לתינוקת בת שנה. (מתוקן 10 חודשים-נולדה פג בשבוע 32 )
    רק עכשיו היא החלה לזחול לאחור , היא מתהפכת על הבטן ולפעמים מהבטן על הגב,בקשר לעמידה עדיין קשה לה לעמוד על כפות הרגלים ישר אלה היא עומדת כמובן כשאני מחזיקה אותה אך על קצה האצבעות.
    שאלתי היא האם צריך תרגילים מיוחדים כדי לעודד אותה לעמידה יציבה?
    שאלה נוספת האם מומלץ להשיב אותה בהליכון כדי לעודד הליכה ? ולחזק את שרירי הרגלים?
    אודה לכם על תשובתכם המהירה.
    בתודה מראש מיכל.

לקביעת תור
    סגירה
    התפתחות

הוספת תגובה

• זחילה והתפתחות

עינת דולב-הדס
    07/05/2007

מיכל הי,
    אם הבנתי נכון בתך בת השנה רק התחילה לזחול לאחור, חסרים לי פרטים לגבי הדרך בה היא עושה זאת. בכל אופן, אם היא רק התחילה לזחול למה את ממהרת להעמיד אותה ולגרום לה ללכת?
    חשוב לי מאוד שתביני שיש משמעות לזחילה ושזחילה נכונה היא אבן דרך בדרך להתיישבות ומשם לעמידה ואחר כך להליכה. דמייני שהשלב בו נמצאת בתך הוא כיתה א' (התחלת זחילה) את מעוניינת להקפיץ אותה לכיתה י' (עמידה) בלי שעברה את כל הדרך. האם היא מוכנה לכך? האם הגוף שלה מוכן?
    אני מצרפת לינק לכתבה בנושא חשיבותה של זחילת הגחון להתפתחות מוטורית תקינה.
    http://www.first-step.co.il/html/hamlaza1.htm#זחילת_גחון_
    בנוסף הייתי ממליצה לך כן לעשות לה תרגילים אבל לא לעמידה.
    תרגילים אפשריים הם תרגילים להתהפכות, אם הבנתי נכון היא עוד לא מתהפכת ממש ובאופן שוטף לשני הצדדים וגם תרגילים שיעזרו לבתך לשפר את היכולת שלה לדחוף עם כפות הרגליים ובכך לשפר את הזחילה (במקום לאחור לפנים) אני מצרפת מספר תרגילים שיכולים לעזור:
    1 להשכיב על הגב ולהצמיד כפות רגליים רצפה (רוחב האגן, לא קרוב מדי לטוסיק) ולחכות שהיא תדחוף עצמה למעלה. אם אין דחיפה, מעט ניעות מהברכיים לכיוון כפות הרגליים והקפצות אגן וחזרה על הצמדת הרגליים. תרגלי זה מאפשר לימוד דחיפה עם הרגליים
    2 להשכיב על הבטן ולהגיש לה צעצוע מהצד ולראות אם מעבירה משקל לצד הנגדי ומושיטה יד. חשוב לראות שהרגל הנגדית מתכופפת בזמן העברת המשקל. ניתן לעשות תרגיל זה גם על כדור פיזיו תוך הטייתו לצד. זהו תרגיל העובר על העברות משקל.
    3 תרגיל שאפשר לעשות בכדי לשכלל את ההתהפכות, זה לגלגל בתוך המזרן מהגב לבטן וחזרה. לבצע זאת מאד לאט בהתחלה שלא ייבהל. חשוב לשים לב בהתהפכות מהבטן לגב שהיד אינה כלפי חוץ (לדאוג להרים אותה כלפי מעלה) אחרת לא מאפשר גלגול.
    4 תרגיל לעזור להתהפכות מהגב לבטן, זה לאחוז יד ורגל של אותו צד וגם של הצד השני ולגלגל מצד לצד. הדרך בה תינוק אמור להתהפך מהגב לבטן, זה ע"י אחיזת הרגליים והעברות משקל מצד לצד.
    5. כמה שיותר לגרום לה לעבור מעל מכשולים – הרגליים שלך, כריות, שמיכות מגולגלות... מעבר מעל מכשולים מחזק את הידיים, חגורת הכתפיים, ביצוע הצלבות ומאלץ אותה לעבור לזחילה על 6.
    לגבי שאלתך על ההליכון, באותו הקשר, לא הייתי משתמשת בהליכון, הוא אינו תורם בחיזוק שרירי הרגליים מכיוון שהתינוקת תהיה "תלויה" בו ולא תפעיל בעצמה את שרירי הרגליים, ההליכון גם אינו גורם להליכה בעלת יציבה ושיווי משקל טוב כי הוא מוביל בקצב שלו שהוא בדרך כלל מהיר מהקצב של התינוקת. לסיכום לא הייתי ממליצה לך להשתמש בו אלא לעבוד יותר על המוכנות של גופה של בתך להתפתחות והיא בעצמה תגיע לעמידה לבד ומשם להליכה.
    את מוזמנת לקרוא מאמרים נוספים בנושא ההתפתחות המוטורית באתר הבית של צעד ראשון.
    בהצלחה
    עינת דולב הדס
    www.first-step.co.il

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בני בן 6 חודשים ועוד לא מתהפך

jessica
    03/03/2009

האם יש גיל מסויים שתינוק אמור להתהפך

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה לגסיקה

דבי גרוס דולב
    03/03/2009

הי גסיקה
    הטווח העליון של ההתהפכויות הוא שישה חודשים ולכן בנך מתחיל להיות בעיכוב התפתחותי. אני מאמינה שתינוק שהגיע לגיל זה ואיננו זוחל, יש סיכוי שיש לו איזשהו קושי פזיולוגי שמונע ממנו את המשך ההתפתחות, לא מדובר שמשהו פתולוגי אבל בהחלט משהו שראוי לתת עליו את הדעת, לזהות אותו ולעזור על מנת שקושי זה לא ילווה את המשך ההתפתחות.
    בברכה
    דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
    ינוקט
    052-8240914

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    07/05/2007

היי מיכל,

נעים מאוד קודם כל :)
    בשלב הזה של חיי בתך הייתי פחות מעודד עמידה בגיל מוקדם זה. מבחינה התפתחותית, בגיל הזה היא אמורה ללמוד לזחול ולפתח את המיומנות של ישיבה עצמאית. הסיבה שבתך עומדת על קצות האצבעות היא שזה עדיין מוקדם בשבילה ויש מתח בגוף. על מנת להתמודד עם המצב הזה היא נעמדת על קצות האצמבעות וכך קל לה להזדקף.
    הייתי עובד יותר על כיוון הזחילה. אני ממליץ לך להכנס למאמר שכתבנו על זחילה בלינק הנ"ל:
    http://www.beok.co.il/SelectedArticle.aspx?ArticleID=3050
    בתור התחלה ועם את מעונינת בעוד תרגילים אנו פה.
    עידן דולב
    מדריך להתפתחות תינוקות

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ישיבה
    עדי
    07/05/2007

בוקר טוב
    בני בן 6 חודשים כל הזמן מנסה להתיישב לבד ואוהב שמושיבים אותו
    גם בעגלה אני מרימה קצת את המשענת לא לישיבה ממש אבל שיוכל להסתכל ...
    יש לו נדנדה סלקל וכשהוא בנדנדה הוא מתיישב זקוף לבד הוא לא רוצה להשאן גם בעגלה הוא תמיד מנסה לשבת זקוף לבד
    השאלה האם זה נקרא שהוא יושב לבד למרות שמהגב לישיבה ממש הוא מנסה אבל לא מצליח להתיישב לבד רק שיש לו קצת תמיכה?

תודה עדי

לקביעת תור
    סגירה
    ישיבה

הוספת תגובה

• התיישבות

עינת דולב-הדס
    07/05/2007

הי עדי,
    כשאנו מרימים את משענת העגלה, אנו הופכים אותה למשטח מוטה. בין המשטחים מוטים נכללים: סל קל, טרמפולינה, עגלה מוטה, נדנדה... משטחים מוטים משרתים בדרך כלל את הצורך של התינוק לשכב באופן נוח על הגב. תינוקות רבים מראים קושי בשכיבה על הבטן ולכן המשטח המוטה מהווה פתרון לכך. פתרון זה אמנם מתאים לתינוק ולהוריו, אך אינו נכון מבחינה התפתחותית, בשל מספר סיבות:
    1) שיבוש ההתפתחות המוטורית של התינוק - שהיה ממושכת במשטח מוטה משבשת את התיאום השרירי בין החלק הקדמי והאחורי בגוף, וגורמת לשרירי הבטן לתפקד בעודף ,ביחס לשרירי הגב, שכלל לא מתפקדים בתנוחה זו. שרירי הגב אמורים לפעול בשכיבה על הבטן בכדי להרים את הראש ואת חגורת הכתפיים.
    2) שהיה במשטח המוטה משבשת את פעולת חוליות עמוד השדרה וגורמת למתחים באזור הגב התחתון.
    3) משטח מוטה מאפשר לילד להתיישב מוקדם מדי ובצורה לא נכונה היינו קדימה ולא דרך הצד ואחורה מעמידה על שש. ישיבה מוקדמת מפעילה לחצים בלתי סבירים על השלד וגורמת להרגלי יציבה משובשים.
    כלומר הושבת התינוק במשטחים מוטים אינה מומלצת, עד לשלב בו הילד מתחיל לשבת בצורה עצמאית. ניתן להשכיב מדי פעם את הילד על הבטן בעגלה, ובכך לאפשר לו תרגול וחיזוק השרירים של חגורת הכתפיים והגב.
    לשאלתך האם זה שבנך יושב זקוף ובאופן עצמאי ממשטח מוטה, כן הוא יושב לבד, אבל ההתיישבות הזו לא מתבצעת באופן נכון. ההתיישבות הנכונה מתרחשת אחרי שהתינוק מתהפך, לומד לעלות על שש ומשם מושך את עצמו אחורה להתיישבות, כך הוא לא פוגע בעמוד השדרה ולא מחזק יתר על המידה את שרירי הבטן. כך גם הוא מגיע לישיבה כאשר בית החזה שלו מאוד תנועתי והוא יכול לשמור על שיווי משקל בעצמו בצורה האופטימאלית.
    השלב שנכון שבו תינוק ילמד להתיישב הוא משהייה על שש. משהייה על שש תינוק צריך להעביר משקל אחורה לכוון הרגליים, להסיט את האגן הצידה ולהניח את הטוסיק. זו ישיבה משוכלת שממנה עובר גם לישיבה רגילה וחוזר חלילה.
    אני מצרפת לינק למאמר בנושא הישיבה שכתב שי באתר של צעד ראשון.
    http://www.first-step.co.il/html/hamlaza1.htm#מדוע_לא_להושיב_תינוקות_
    יום נפלא
    עינת דולב הדס

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    07/05/2007

היי עדי,

ישיבה דרך שרירי הבטן לא מומלצת. את מכירה את זה שבשעורי ספורט היו אומרים לנו לקום דרך הצד ? הסיבה היא שמעבר משכיבה על הגב לישיבה דרך שרירי הבט מכביד מאוד על הגב ועל שרירי הבטן. הדרך הטבעית בה התינוק אמור ללמוד לשבת מגיע משכיב על הבטן, התרוממות על 6 ומשם הטיית הגוף לתנוחת ישיבה. הקטע הוא שהיום הסביבה שאנו חיים, היא אולי מאוד נוחה עם כל הסלקלים והטרמפולינות אבל פחות טבעית לתינוק שלומד לעלות ולשבת דרך שרירי הבטן.
    הייתי ממליך על כמה שפחות שימוש באביזירם ומצבים בהם תינוקך מוטה, נסי שישכב על הבטן ואם הוא בכל זאת מוטה, נסי שרגליו יהיה למעלה ( את יכולה להרים אותם באמצעות כרית מתחת לרגליים) - כל מה שאת יכולה כדי ששרירי בטנו לא יתכווצו ושגבו יהיה זקוף.

דבר נוסף, תינוק שלמד להתיישב לפני זחילה לרוב מתעכב עם הזחילה....

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כתבה בנושא למה לא להושיב תינוקות?

עינת דולב-הדס
    07/05/2007

הי עדי,
    אני מצרפת לינק לכתבה בנושא שפורסמה באתר הזה.

http://www.beok.co.il/SelectedArticle.aspx?ArticleID=4512

קריאה מהנה
    עינת דולב הדס
    www.first-step.co.il

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על התגובות שיהיה יום נפלא!

עדי
    08/05/2007

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התהפחות
    לימור
    05/05/2007

יש לי תאומים בני 5 חודשים. אחד שוקל 6 קילו (רזה) והוא מתהפך מהבטן לגב , ומהגב לבטן מגיל 3 חודשים. ואילו התאום השני שוקל 8 קילו לא מתהפך כלל. מה עושים?

לקביעת תור
    סגירה
    התהפחות

הוספת תגובה

• התהפכות

עינת דולב-הדס
    05/05/2007

הי,
    ראשית לא כדאי לעשות השוואה בין תאומים, כל אחד נולד אחרת, חווה הריון אחר, מתפתח אחרת וכד ולכן יש סיכוי שגם יתפתח מוטורית בצורה שונה. את מציינת שהם שוקלים שונה, אולם חסרים לי פרטים ולכן קשה לי להיות ספציפית.
    טווח הגילאים להתהפכות הינו בין 4-6 חודשים. בפרק הזמן הזה חשוב לראות שתינוקך מתנסה ולומד תוך כדי את דפוסי התנועה שישרתו אותו בהתהפכות והלאה.
    חשוב להשכיב על הגב ועל הבטן,על הצדדים, לוודא שטונוס השרירים לא מוגבר ואין מתח מיותר בשרירים.למשל שהרגליים לא נעולות כששוכב על הגב, או לחלופין שלא נועל את המרפקים כששוהה על הבטן.
    מרכיב חשוב הוא יכולת התעגלות הגב המשפרת ומאפשרת לתנועת ההתהפכות להתרחש.(זאת ניתן לראות כשמחזיקים על הידיים בתנוחת ערסול,או כשמשכיבים על הגב ומרימים רגליים ואגן כלפי מעלה).
    להלן מספר תרגילים בנושא:
    1. ראשית כדאי לתרגל את התנוחה הבסיסית על הבטן שמאפשרת התהפכות:
    - על המרפקים טפיחות על השכמות , אחיזת השכמות והנעתן מצד לצד.
    - על כדור פיזיו על הבטן על המרפקים ניעות של הכדור קדימה אחורה, ימינה ושמאלה. כך לומד להעביר משקל מצד לצד.לשלב שליחת יד לבועות סבון לסירוגין.
    - על הרצפה - בהמשך אחרי שתרגישי שהשלב הראשון מוכר יותר, כדאי לגרות את הושטת היד קדימה ולמעלה על ידי צעצוע כך שיעביר משקל ליד הנגדית. ניתן לעזור ולכופף במקביל את
    ברגל של הצד שאותו מגרים, ולאט לאט להניע את התינוק אל הגב.
    2. על מנת לעודד התהפכות מגב לבטן:
    לשכב על הגב. לאחוז שתי רגליים. רגל אחת ליישר , את השניה לכפל ותוך כדי לגלגל אל הצד וחזרה לגב. מגלגלים אל הצד של הרגל הישרה. לעשות את הגלגול לשני הצדדים. אחרי מס´ תרגולים לגלגל עד אל הבטן וחזרה לגב. לתרגל לשני הכוונים.
    על הגב - הרימי את הרגליים לכוון הפנים וחזרה. חזרי על התנועה מס´ פעמים.
    - הרימי את האגן, הניחי יד מתחת לישבן. ביד אחת אחזי את הרגליים ובשנייה גלגלי את האגן לכוון הראש. כך נוצרת התארכות של שרירי הגב,התעגלות ותנועתיות בעמוד השדרה. חזרי על התנועה מס´ פעמים.
    - הגביהי את האגן של תינוקך על הרגל שלך. טפיחות קלות על החזה.על מנת להוריד מתח שרירי מיותר.
    - גלגלי אל הצד, אחזי ברגל העליונה כפופה. טפיחות על צידי הגוף והשכמה. חשוב ללמד את התינוק שלך לשהות על הצדדים.
    אנ ימצרפת קישור לשאלה דומה באתר הבית של צעד ראשון, את יכולה להיעזר בתרגילים נוספים משם.
    http://first-step.co.il/html/qa.htm#התהפכות_
    בהצלחה
    עינת דולב הדס
    www.first-step.co.il

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    07/05/2007

היי לימור,

תינוק אמור לדעת להתהפך מבטן אל הגב והפוך דרך שני צדי גופו עד 6 חודשים לערך. בשביל שתינוק ידע להתהפך הוא צריך לדעת מספר דברים כגון : שכיבה נכונה על הבטן, היכולת להעביר משקל מצד לצד ויכולת הרמת רגליים למעלה. צריך לראות איזה מרכיב חסר לבנך ולתת לו חיזוקים למה שאת מרגישה שהוא צריך. ישנם פרמטרים נוספים שקשורים להתהפכות כגון טונוס שרירים.
    אני מזמין אותך לקרוא את המאמרים שיש באתר שלנו שעוסקים בהתהפכות ובטונוס שרירים בתור התחלה.
    אם תהי מעונינת בעוד תרגילים אני פה :)
    עידן דולב

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מתי להתחיל להרגיל תינוק לשכב על הבט
    דורית
    04/05/2007

שלום
    בני הקט כולו בן שבועיים, האם כבר להתחיל להשכיב אותו על ביטנו תוך השגחה צמודה שלי כמובן?
    ואם כן, מתי כאשר הוא ערני או ישן
    ואם כשערני והוא נרדם כך זה בסדר?
    ולכמה זמן?
    תודה רבה , דורית אמא של איתן

הוספת תגובה

• לשכב על הבטן

עינת דולב-הדס
    05/05/2007

הי דורית,
    קודם כל מזל טוב להולדתו של איתן.
    לשאלתך, ההמלצה של משרד הבריאות היום היא להשכיב תינוקות על הגב בזמן השינה, דבר זה לא אמור לגבי זמני העירות. התפתחות מוטורית של תינוק מתרחשת כאשר הוא שוכב על כל צידיו ובכך לומד להכיר את כל צדדי גופו. דבר זה הכרחי על מנת שהוא יוכל להתפתח. מכיוון שבשבועות הראשונים לחייו התינוק מבלה את רוב זמנו בשינה הוא למעשה בגלל ההמלצה שוכב רוב שעות היום על הגב, כך נוצר מצב שבעוד מספר שבועות כאשר זמני העירות של איתן יגדלו, הוא יהיה רגיל לשכב רק על הגב ולכן יהיה לו קשה לשכב על הבטן ו/או על הצדדים (תנוחות שאותן הוא צריך להכיר ולהרגיש בהן נוח כדי להתפתח מוטורית בצורה מיטבית).
    ולכן המלצתי היא כבר מעכשיו להכיר לו את התנוחות האלו, גם בעירות וגם בשינה, כמובן בהשגחה.
    אני מצרפת קישור לכתבה בנושא שנת החיים הראשונה של התינוק בה מתואר כיצד אנחנו כהורים מהווים את הסביבה ההתפתחותית של התינוק, בהקשר שלך ושל איתן איך השכיבה על הבטן יכולה לסייע לו בהתפתחותו המוטורית.
    http://www.first-step.co.il/html/hamlaza1.htm#שנת
    בהצלחה
    עינת דולב הדס
    www.first-step.co.il

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    07/05/2007

היי דורית
    קודם כל מזל טוב :)

כמה שתתחילי לעבוד עם בנך על השכיבה על הבטן, כך העבודה שתצטרכי להשקיע תקטן.
    חשוב שתביני ששכיבה על הבטן חשובה בדיוק כמו שכיבה על הצדדים ועל הגב והשאיפה היא שהתינוק ידע להיות בכל מצב שנשכיב אותו כי מכאן הכל מתחיל. המון דברים קורים בגוף התינוק כשאנו חושבים שהוא רק שוכב שם, אבל הוא לומד להתשמש בגופו ובשריריו בזמן הזה ולכן חשוב ללמד אותו לשכב על כל חלקי גופו.
    השכיבה על הבטן לא חייבת להיות בזמן שינה שלו או שלך, את יכולה לתרגל בזמן עירות שלך ושלו.
    ישנם תרגילים רבים שאת יכולה להתשמש בהם לשיפור שכיבה על הבטן בזמן שתינוקך למעשה שוכב על הבטן.
    את מוזמנת להכנס לאתר שלנו לחלק של המאמרים יש שם מאמר שעוסק בזה ובעוד נושאים אחרים.
    חשוב שבנך יהיה בתנועה עליך, עדיף במנשא עוטף בצורה של ערסול - גם זה יעזור לו לשכב על הבטן.
    מזל טוב והרבה שינה
    עידן דולב

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התהפכות
    נטלי
    03/05/2007

הילד שלי בן 4 חודשים ועוד לא התהפך , אבל הוא שוכב יפה על הבטן ומרים את הראש , יש לי סיבה לדאגה?

לקביעת תור
    סגירה
    התהפכות

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    03/05/2007

היי נטלי,

אין לך מה לדאוג. רוב התינוקות מתחילים להתהפך בערך בגיל הזה. מה שאת כן יכולה זה להתחיל לעבוד איתו ולתרגל התהפכויות.
    עידן דולב
    מדריך להתפתחות תינוקות

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איך מעודדים זחילה
    עדי
    03/05/2007

תודה על תשובותיך,שאלה נוספת:
    איך מעודדים זחילה? מה טווח הגילאים בהם אמור התינוק להתחיל לזחול?
    בנתיים (4 וחצי חודשים) מנסה להתהפך לצד אחד בלבד, מתעצבן, בוכה ורוצה שיעזרו לו (בעיקר עם היד שנתקעת מתחת לגוף). האם לעזור בהיפוך?
    האם לעודד היפוך לצד השני, או לתת לו להתהפך באופן עצמאי.
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    איך מעודדים זחילה

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    03/05/2007

היי עדי,

רוב התינוקות מתחילים לזחול לאחר חצי שנה כך שיש לך עוד זמן לבסס מיומניות ראשוניות יותר כגון התהפכות ושכיבה על הבטן.
    התהפכות בדר"כ מתחילה בצד החזק יותר של הגוף, הצד שבו הגוף הכי נוח לנסות ולהתנסות בו ולאחר זמן מה עובר לצד השני. כמובן שצריך לעבוד על שני הצדדים.
    לגבי היד, תתני לה ללכת קצת מכות ולנסות, מה שהיא צריכה לעשות זה להרים את הטוסיק קצת ולהוציא את היד או להטות את עצמה לצד השני - מה שמשרת אותה לשיווי משקל והכנה לזחילה, לכן חשוב שתתנסה. אם את רואה שהיא לא מצליחה, נסי ע"י דחיפות הצד לצד באזור הטוסיק לרמוז לה מה היא צריכה לעשות, תביאי את גופה למצב שהיא עצמה תשחרר את היד.

בהצלחה
    עידן דולב
    מדריך להתפתחות תינוקות

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הפניה לתשובה

עינת דולב-הדס
    05/05/2007

הי,
    בנושא התהפכויות, אני פתחי את התשובה שכתבתי ללימור מתאריך ה-5.5
    בנוסף אני מצרפת קישור לשאלה דומה מהאתר של צעד ראשון.
    http://first-step.co.il/html/qa.htm#התהפכות_
    בהצלחה
    עינת דולב הדס
    www.first-step.co.il

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לא מרים את הראש
    משה
    02/05/2007

הבן שלנו בן חודשיים. הוא לא מרים את הראש כמעט בכלל כשהוא על הבטן וזה מעצבן אותו והוא בוכה כל פעם שמנילים אתו על הבטן.
    מה עושים?
    לשים אותו על הבטן למרות שהוא בוכה כדי שיפתח את שרירי הצואר?
    מה ההשלכות של זה?
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    לא מרים את הראש

הוספת תגובה

• לא מרים את הראש- תגובה

דבי גרוס דולב
    02/05/2007

שלום משה
    הרמת ראש מתאפשרת רק לאחר שיש שכיבה נינוחה על הבטן, שלב אחרי שלב.
    הבן שלך מסרב לשכב על הבטן בגלל שקשה ולא בגלל שזה מעצבן אות. קושי לשכב על הבטן נובע בד"כ ממתח בשרירים שנגרם עכב השכבה מרובה על הגב ו"גוף פתוח", עלינו לעשות עם התינוק תרגילים שירככו וירפו את שריריו- תרגילים שיגרמו לו לכפיפה.
    נשמח לשמוע איך הולך או אם יש לך שאלות, אתה מוזמן
    בהצלחה
    דבי גרוס
    עידן דולב
    מדריכים להתפתחות תינוקות

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ניסיון לשבת בגיל 4 וחצי חודשים
    עדי
    01/05/2007

בני בן 4 וחצי חודשים מנסה לשבת בכל הזדמנות, בתוך העגלה ,על הנדנדה שלו ,על הסל קל.
    מה לעשות, האם לעודד? אני חושבת שהוא מפעיל לחץ גדול מדי על שרירי הבטן.
    את הראש והצוואר הוא מרים יפה מאוד.
    האם להגביה לו את המושב בעגלה או שזה עדיין מוקדם מדי.
    תודה

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    01/05/2007

היי עדי,

התחושה שלך נכונה. עדיף להמעיט בכל אותם מצבים בהם התינוק שוכב על משטח מוטה קדימה. כשבנך שוכב מוטה, שרירי הבטן שלו מתכווצים ומושכים אותו למעלה, הרצון להזדקף הוא רצון שמוביל אותנו בהתפתחותנו והוא זה שמושך אותנו למעלה. מצבים רבים כאלו עלולים לגרום למתח בשרירים הכופפים (שנמצאים בחלק הקדמי של גופנו) ולתוצאה כמו גזים או חוסר נוחות לשכב הבטן.
    מה לעשות ? להמעיט בכל אותם תנוחות שציינת, לא להושיב , לשים כמה שאפשר על הבטן, כשבנך שוכב על הגב, הרימי את רגליו שיהיו מעל כרית כדי שגבו יהיה בכפיפה ונסי להרפות את שרירי בטנו ואת שרירי החזה ע"י מגע, ע"י עיסוי עדין ולא עדין.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך לתשובתך

עדי
    02/05/2007

תודה,
    עד איזה גיל להמנע ממשח מוטה קדימה? עד שהוא יושב באופן עצמאי?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

דבי גרוס דולב
    02/05/2007

כן, ממש ככה. רצוי לא להושיב את התינוק ולא לגרות מצבי ישיבה עד שמתרחשת התיישבות עצמאית וזאת, בין השאר, כדי לא לפגום בהתיישבות העצמאית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    06/05/2007

אכן, עד שהתינוק לא מגלה סימני התיישבות עצמאיים, לא כדאי להניחו במשטחים מוטים וזה קורה בד"כ לאחר עלייה על 6

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הטייה

שגית
    11/02/2008

בני בן 4 חודשים וחצי והוא מתהפך מין הבטן לגב ומהגב לבטן מגיל שלושה חודשים
    גם הוא מנסה להתיישב בכול הזדמנות, ברוב היום הוא נמצא על הבטן
    חוץ מזה שאני מסתובבת איתו בעגלה ואז אני מעלה אותו טיפה כלפי מעלה כדי שיוכל לראות מסביב? האם זה בסדר?
    הוא גם עומד על 4 , האם זה אומר שהוא לקראת זחילה, ואם כן האם אני יכולה לעזור לו או צריכה לעשות איזה שהיא פעולה כדי לעזור לו?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן 4 חודשים

שירי קאשי
    12/02/2008

הי שגית,
    ראשית נראה שהוא בכיוון הנכון לקראת תחילתה של הזחילה.
    נסיונות ההתישבות שלו מקבלים חיזוק מהשהיה בעגלה מורמת (אפילו אם זה קצת). רצוי לא להרים את העגלה עדיין אלא לטייל איתו כשהוא על הבטן וכך יוכל לראות עולם בזמן שהוא מחזק את חגורת הכתפיים, וחופשי להניע את ראשו.
    בשלב זה אני ממליצה לך לגרות אותו לסיבוב סביב ציר לשני הכיוונים (על ידי משיכת צעצוע ככל שהוא מתקדם) הסיבוב סביב ציר יחזק את היכולת הנדרשות לקראת זחילת הגחון. כמו כן ניתן בשכיבה על הבטן לכופף רגל אחת כך שנוצרת רוטציה באגן (אם הוא רוצה ממקום זה להתהפך לגב זה בסדר). וכמובן שככל שישהה יותר על הבטן (גם בעגלה) כך ההתפתחות המוטורית לקראת זחילה תוכל להתרחש טוב יותר.

בהצלחה,
    שירי קאשי
    מדריכת התפתחות תינוקות – מכללת "צעד ראשון"
    054-5652502

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינה
    שרון
    01/05/2007

שלום רב,

בני בן השנה וחצי ישן כל יום משעה 21:00 פלוס מינוס חצי שעה וקם מ- 6:30 ועד 7:30, ישן בסביבות 9 10 שעות כל לילה. בבוקר בסביבות השעה 11 הוא שוב עייף (בין 10:30 ל- 12:00) ונרדם לשעתיים עש שלוש שעות ואז הוא קם, ארוחת צהריים וממשיכים את היום רגיל עד הערב כרגיל.

האם זה לא הרבה שנת צהריים 3 שעות?

כמה ילד בגילו בדרך כלל אמור לישון?

ומתי שינה מוגברת יכולה להדאיג?

תודה

לקביעת תור
    סגירה
    שינה

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    01/05/2007

היי שרון,

השאלה הזאת פחות בשטח המומחיות שלי, ישנם אנשים אשר עוסקים בשינה ויכולים לענות לך תשובה יותר אקדמאית ועובדתית. מנסיוני ילד בגילאים האלו ישן כ 10 שעות במהלך הלילה ובמהלך היום בין שעתיים לשלוש כך שנשמע שהרגלי השינה של בנך תקינים.

לילה טוב...
    עידן דולב

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שכיבה על הבטן והידיים
    דנה
    30/04/2007

היי
    בתי בת 4 חודשים ושבוע.
    כאשר אני משכיבה אותה על הבטן, אני שמה לה את הידיים בצורה כזו שתשען על המרפקים, אחרת היא משאירה אותן בצידי הגוף ונאבקת עם הראש בתוך המזרון.
    כאשר אני עוזבת את התמיכה שלי שבידיים ובמרפקים שלה היא ישר מחזירה אותן לצדדים, כאילו קשה לה להשאיר אותן שם.
    כאשר היא עם ידיה בצדדים היא איננה מצליחה להרים את ראשה כמעט לחלוטין, אלא רק אם אני מחזיקה לה אותן כמו שהסברתי.
    מה לעשות?
    האם יש לה בעיה כלשהיא לדעתך?
    איך לגרום לה להשאיר את ידיה בעצמה מבלי שאחזיק לה אותן?
    תודה מראש, דנה

לקביעת תור
    סגירה
    שכיבה על הבטן והידיים

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    30/04/2007

היי דנה,

לימוד קירוב הידיים אל קו האמצע והשענות על המרפקים טומן בתוכות מספר מרכיבים שאותם עלינו ללמד מבחינה תנועתית את בתך:
    1) שחרור השכמות - כשהיא על הבטן, עסי את איזור השכמות שלה עם ידיים ועם חיתול בד. כשהיא על הגב, נסי לכדרר אותה ( ניעות של הרגליים לכיוון הראש כשהתנועה מגיע מהטוסיק). את יכולה גם לשים אותה על הצד (מעין חצי התהפכות) כך שאחת מידיה תהיה ממש מתחת לגופה, להשאיר מספר שניות ולעבור לצד השני
    2) שחרור בית חזה. - את התרגילים שמופיעים אצלנו באתר בהרפיית בית החזה
    3)הבאת ידיים אל קו האמצע - באמצעות גירוי בזמן שהיא על הגב, נסי לגרות את ידייה שינועו לכיוון קו האמצע
    4) שימוש בשאר חלקי הגוף - בזמן שבתך על הבטן, דחסי קלות עם ידייך את גופה של בתך לתוך הרצפה בכל חלקי גופה, אגן, רגליים.

בהצלחה
    עידן דולב
    מדריך להתפתחות תינוקות
    ינוקט -http://ww.yanukat.net

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תינוקת בת 4 חודשים ומטרנה
    דנה
    30/04/2007

היי
    בתי בת 4+ חודשים, ועד כה ינקה בהנקה מלאה, אך לצערי הרגלתי אותה לאכול היישר מהציצי שלי וללא בקבוק בכלל.
    כעת, משאני צריכה לחזור לעבודה... היא איננה מסכימה לאכול מהבקבוק, והבעיה היא איננה בתחליף החלב, אלא בבקבוק עצמו ובפיטמה שהיא איננה אוהבת.
    מה אני יכולה לעשות כעת? זה כבר מאוחר מדי?....
    אני צריכה לחזור בעוד כשבועיים לעבודה וכל ניסיון להאכיל אותה מבקבוק נגמר (וגם מתחיל) בבכי נוראי וצרחות.
    תודה על העזרה, מראש,
    דנה.

לקביעת תור
    סגירה
    תינוקת בת 4 חודשים ומטרנה

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    30/04/2007

היי
    ראשית אני מניח שבפורום שעוסק בהריון והנקה את תמצאי המון עצות ודרכים שיכולות לעזור לך.
    מה שאני מכיר זה פטמות מסיליקון שמרכיבים על הציצי ויוצרים התחלה של מעבר למציצת פטמה מסיליקון. מעבר לזה, התהליך הוא בתחילה קשה ועדיף שאת הפעם פעמיים הראשונות של הבקבוק לא את תתני אלא בעלך.....מנסיון וזה די ידוע.
    בקרי בפורומים נוספים אני בטוח שתשבעי מעצות אבל בכולם צריך כוח רצון וסובלנות.
    בהצלחה
    עידן דולב
    מדריך להתפתחות תינוקות
    ינוקט -http://ww.yanukat.net

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת 4 חודשים
    דנה
    29/04/2007

בתי בת 4 חודשים החל מגיל 3 חודשים אוהבת מאוד ידיים קשורה אליי מאוד תינוקת חייכנית יוצרת קשר עין מאד פעילה שוכבת על הבטן וכבר התחילה להתהפך מהבטן לגב מסכימה לשכב על מזרן רק כאשר אני או בעלי לידה אחרת בוכה עד שניגשים אליה .בוכה כאשר אנשים אחרים כגון סבתא דודים מרימים אותה ממש צורחת מבכי ונרגעת ממש בשניה שאני מרימה אותה מה עושים!!!

לקביעת תור
    סגירה
    בת 4 חודשים

הוספת תגובה

• תגובה

דבי גרוס דולב
    29/04/2007

היי קרן,

מה עושים ? ממשיכים לעבוד כמה שאפשר, ברגע שאת רואה שהתינוקת שלך במתח הפכי אותה על הגב ותרגלי איתה את התרגילים שיש במאמר שלנו באתר לשיפור שכיבה על הבטן, גם את שחרור בית החזה והרפיית הידיים, כמה דקות ולהפוך לבטן.
    עדיף להשקיע עכשיו מאשר מאוחר יותר.
    כמובן בטעם :)
    עידן דולב
    מדריך להתפתחות תינוקות

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה