מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- איך יודעים אם ילד דיסלקטיאורית12/07/2010
אני מורה לאנגלית ומלמדת מספר ילדים שיעורים פרטיים. שמתי לב שלאחד התלמידים שלי בכיתה ב' קשה מאוד לזכור את האותיות ולהתחיל בקריאה. הוא ילד טוב מאוד ממושמע ומקשיב, אבל בחס לילדים אחרים עם אותה רמת מוטיבציה והקשבה מאוד קשה לו וההתקדמות שלו היא איטית יחסית. הוא זוכר כעת את רוב האותיות אבל קשה לו עדיין לחבר אותם למילה עם צליל, מה שיותר זורם אצל ילדים אחרים.
לאחרונה עלתה לי המחשבה שאולי הוא דיסלקטי. מדובר באנגלית, אז בכל זאת אולי זו רק בעיה בשפה זרה.
מה לעשות? איך אפשר לדעת? האם כדי להגיד להורים? מה עושים במצב שיש הוא דיסלקטי? האם יש לזה טיפול? האם נותנים כדורים?
מצד אחד אני לא רוצה לעורר משהו שלא קיים ולפגוע בילד ובהורים, ומצד שני אם לא אגיד כלום אולי לא יאבחנו את זה ויגרם לו נזק.
אשמח לקבל עיצות,
תודה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר קשיים באנגלית
יעל שפירא13/07/2010אורית שלום,
ישנם אנשים המגלים קושי ברכישת שפה זרה ללא קושי בשפת האם.
בשלב ראשון נראה לי כי נחוצה לך (ולי, אם תרצי בהמשך ייעוץ) אינפורמציה נוספת, כגון מדוע הופנה ילד בכיתה כה נמוכה לסיוע פרטני באנגלית, האם ההורים רואים קשיים כלשהם ברכישת הקריאה בעברית או בתחומים נוספים, האם הילד קבל או מקבל סיוע בתחום אחר מעבר לשעורי האנגלית, וכדומה. בנוסף, חשוב לבדוק כמה זמן את עובדת עם התלמיד ובאיזו תדירות, לאור העובדה כי את מתארת התקדמות איטית בינתים. כחלק מתהליך הבירור עם ההורים ניתן לשקף להם את התהליך שעבר הילד עד כה. כאשת מקצוע הבדיקה שאת מתחילה כעת נראית לי אחראית מאד, אולם אין למהר להפנות לאבחון ללא מידע נוסף
אשמח לשמוע ממך שוב ולהמשיך לחשוב יחד, יעל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה על התגובה
אורית19/07/2010הילד בכיתה ב' עדיין לא לומד את האותיות באנגלית, אני מלמדת אותו בפרטי. העניין הוא שהוא יחסית לומד הרבה זמן (כמעט שנה) ועדיין מתבלבל בין האותיות ולא מחבר אותן למילה. ילדה אחרת שאני עובדת איתה (חברה שלו באותו גיל), כבר למדה לקרוא. בגלל זה עלה לי החשד שאולי יש לו לקות למידה. הוא לא היפרקטיבי בכלל ומאוד ממושמע. היום ניסיתי לשמוע איך הוא קורא בעברית וראיתי שיפה מאוד! אז אולי זאת לא הבעיה.
מה את חושבת?
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהחשד ללקות בשפה זרה
יעל שפירא21/07/2010אורית,
מן התיאור שלך עולה כי עשויה להיות בעיה, גם אם לא לקות למידה ממש. יתכן כי גם בעברית יש קושי, שהילד הצליח למצוא דרכים לעקוף אותו ולרכוש את הקריאה.
להערכתי חשוב ליידע את ההורים לגבי ההתקדמות המועטה ביחס להשקעה ולבדוק אתם האם נתקלו בכל שלב בהתפתחות בקושי כלשהו בתחום אחר (לדוגמא, האם היה קושי בהפנמת שמות הצבעים, בשיום אותיות ה-א"ב, בלמידת ספרות, בשליפת מילים וכן הלאה).
חשוב ליידע אותם לגבי האפשרות לערוך אבחון דידקטי, אבל לדעתי לא הייתי ממהרת לפנות לאבחון מבלי להתייעץ עם ביה"ס. נכון למה שידוע כעת המניע היחיד לעריכת אבחון הוא שיפור האפקטיביות של השעורים הפרטיים באנגלית, שכרגע את מתארת ביושרה ראויה להערכה כנמוכה מאד, ולא ברור כי זה מניע מספיק משמעותי עבור ההורים בשביל להוציא סכום נכבד על אבחון דידקטי.
בברכה,יעל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמה עושים אם מגלים שילד הוא דיסלקטי?
אורית25/07/2010האם מדובר רק בהקלות וטכניקות? האם נותנים כדורים?
לגבי הילד שדיברתי עליו, האמת כשראיתי שהוא קורא יפה בעברית הייתי בטוחה שטעיתי וחשבתי שטוב שלא הלחצתי אותם סתם...אבל כשאת אומרת שהוא יכל למצא דרכים לעקוף את הלקות במידה ויש ,אז שווה לשים יד על הדופק. כי חבל, הוא ילד רציני ושקדן וחבל שהוא לא יצליח בגלל לקות שלא תתגלה ויקבל חוסר ביטחון. כי ראיתי שהרבה פעמים הוא צוחק ממבוכה שהוא לא זוכר את האותיות או לא מצליח לקרא, ואז הוא ממציא משהו. זה די עצבן אותי שהוא ממציא סתם הגיים לא קשורים למרות שהשתדלתי לא להראות לו שזה מרגיז, כי זה עדיף שהוא יגיד שהוא לא זוכר את הצליל.
לגבי צבעים האם באנגלית או בעברית?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהארז12/07/2010
שלום רב
אני קיבלתי מינון של 20 מ"ג ריטלין SR פעמיים ביום.
והאמת ההשפעה לא טובה. מצד אחד אני לא מרגיש אחידות. לפעמים אני יותר מרוכז ולפעמים פחות. לפעמים יש לי גם חוסר סבלנות ועצבנות קלה. לכן אינני יודע אם אמשיך עם זה
השאלה שלי היא כזאת האם עצם העובדה שיש לי בעיות קשב וריכוז ובמרוצת השנים למדתי להסתדר איתם (אני בן 22) האם כשאני אחליט להפסיק לקחת ריטלין. האם אני לא אוכל לתפקד כלל ללא ריטלין? אני לא מדבר על תלות אלא על הבעיות קשב וריכוז כלומר הגוף (המוח) אשר התרגל לתרופה לא יוכל להסתדר כלל ללא התרופה?. אני לא רוצה למצצוא את עצמי עוד כמה שנים חייב לקחת ריטלין בשביל לקרוא ספר כי בלעדיו המוח כלל לא מתרכז
תודה מראש.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר טיפול תרופתי בבעיות קשב לאורך זמן
יעל שפירא13/07/2010ארז שלום,
ראשית, השימוש בריטלין, כמו כל תרופה אחרת, מצריך מעקב של איש מקצוע מתאים בתדירות סבירה. קיים כיום מגוון גדול של סוגי כדורים המבוססים על ריטלין, השונים זה מזה מבחינת המינון של החומר הפעיל וגם מבחינת מנגנון ההשתחררות שלו בגוף. לכל אדם עשוי להתאים סוג אחר, הן מבחינת היעילות בשימוש והן מבחינת תופעות הלוואי המופיעות וחומרתן. כמו כן, עלולים להתרחש שינויים פיזיולוגיים עם הזמן ותהליך ההתבגרות, המצריכים שינוי של סוג הכדור. במידה ולא היית במעקב אצל הרופא המטפל (פסיכיאטר או נוירולוג מומחה להפרעות קשב) בחודשים האחרונים, מומלץ כי תקבע תור למעקב ותשתף את הרופא במצב אותו אתה מתאר, על מנת לשקול האם הכדור שאתה נוטל אכן מתאים לך, ולהחליפו במידה ולא, ואתה מעוניין בכל זאת בהמשך טיפול תרופתי.
באשר לשאלתך השניה, מטרת הריטלין היא לסייע למוח לווסת טוב יותר תפקודי קשב ותפקודים אחרים כגון אימפולסיביות, על מנת לאפשר למידה. טיפול תרופתי אינו מספיק, ועליו להיות מלווה ברכישה של אסטרטגיות למידה והרגלי למידה ותפקוד, אשר ללא הריטלין אדם עם הפרעת קשב מתקשה לרכוש באופן יעיל או להפוך לאוטומטיים. השאיפה היא שבמקרים רבים יוכל האדם בבגרותו לתפקד באופן מרוכז ומאורגן יותר גם ללא ריטלין, ויוכל לצמצם את השימוש בתרופה רק למצבים מסוימים בהם עדין ישנם קשיים, בעיקר מצבים בהם האדם נדרש להתמודד עם עומס של גירויים או משימות (לדוגמא הכנה למבחן באוניברסיטה, נהיגה, מרכז הערכה לתפקיד חדש וכדומה).
חשוב שתבדוק עם עצמך האם קבלת סיוע מתאים, םרט לריטלין, כגון הוראה מתקנת, ליווי פסיכולוגי, אימון וכדומה, והאם אולי אתה חש צורך בסיוע נוסף כעת על מנת לשפר את התפקוד היום-יומי שלך, ללא קשר לשימוש בריטלין.
בהצלחה, יעל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חוסר תשומת לב לפרטיםדנית12/07/2010
שמתי לב שאני לא רואה פרטים קטנים - כלומר, אם אני מסתכל על כיסוי ספה שהוא בד צבעוני עם כל מיני ציורים עליו, אני לא רואה את זה - אני רואה צבע כללי עם מריחות. אם אני ממש מתרכזת אני יכולה לראות במה מדובר. השאלה שלי היא שיכול להיות שמדובר בליקוי ספציפי כלשהו לפרטים או פרטים קטנים או פירוק השלם לפרטים או משהו כזה? מקווה שהבנתם מה רציתי.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תשומת לב לפרטים
יעל שפירא13/07/2010דנית שלום,
הדוגמא שתארת עדיין אין בה כדי להצביע על בעיה או לקות.
ראשית, לא ברור לי עד כמה התופעה שתארת גורמת לך מצוקה או פוגעת בדרך כלשהי בתפקודך ביום-יום, עד כמה היא זמנית או קבועה. אם תוסיפי מידע זה, אשמח לנסות לבדוק איתך מה ניתן לעשות בנידון.
באופן כללי חשוב לומר כי בטרם מחשבה על לקות כלשהי חשוב לבדוק כי התפקוד הגופני הרלוונטי תקין. במקרה זה, לערוך בדיקת ראיה עדכנית כולל בדיקת מיקוד ראיה (יש לבקש זאת במפורש, זה לא חלק מהבדיקה השגרתית), על מנת לשלול ירידה בתפקודי הראיה שעשויה להסביר את התופעה.
יעל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- איזה אבחון לעשותאיריס04/07/2010
ברצוני לעשות לביתי בת ה-15, עולה לכיתה י' אבחון, מאחר וגיליתי 2 קשיים:
1. בעיה בגאומטריה. לא במתמטיקה, כי למשל באלגברה היא ממש מצויינת. בגאומטריה, גם עם עזרה של "אחד לאחד" היא לא מצליחה להבין מה רוצים ממנה. לדעתי יש לה בעיה עם ראייה מרחבית.
2. בעיה של התנהלות, סדר וארגון עצמי.
יש חילקי דעות לגבי סוג האבחון. דידקטי או פסיכו-דידקטי.
אני רוצה שהיא תקבל הקלות - לא רק בביה"ס - אלא גם במבחני הבגרות.
האם מבחן דידקטי בלבד יאפשר לה לקבל את ההקלות לבגרויות ממשרד החינוך? איך זה עובד ברגע שיש המלצה?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר בחירת אבחון מתאים
יעל שפירא05/07/2010איריס שלום
באופן כללי, אבחון פסיכודידקטי נותן תמוןנה רחבה ומדויקת יותר של היכולות והקשיים של התלמיד. בהקשר הנקודתי של התאמות בבחינות הבגרות חשוב לדעת כי התאמות נחלקות לשלוש רמות, ובמידה ונדרשות התאמות מרמה 3 לא ניתן להסתפק באבחון דידקטי אלא נדרש אבחון פסיכודידקטי.
במקרה של בתך יתכן כי, כפי שאת משערת, יימצא ליקוי בעיבוד מרחבי-חזותי ויוחלט להמליץ על מבחן מותאם במתמטיקה, על מנת שאפשר יהיה לפטור אותה מהשאלות העוסקות במקצועות ההנדסה. המלצה כזו ניתן לקבל רק על בסיס אבחן פסיכודידקטי, ולכן נראה לי כי מומלץ לפנות מראש לאבחון מורחב.
בכל מקרה, לאחר עריכת האבחון וקבלת הסיכום וההמלצות יש להעביר את הדו"ח לידי יועצץ השכבה בביה"ס, אשר באחריותה להגיש את התלמיד לאישור לועדת התאמות, פנימית של ביה"ס או מחוזית במשרד החינוך (_במקרה של התאמות מרמה 3).
חשוב לדעת כי לגבי בגרויות קיץ של כל שנת לימודים, חייבת היועצת לקבל את האבחון עד סוף דצמבר של אותה שנת לימודים, כלומר, אם בתך נבחנת במתמטיקה כבר בשנה הקרובה עליה לעבור את האבחון בקיץ הנוכחי או בתחילת שנת הלימודים.
יעל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אי שפיות והפרעות קשבלמיס30/06/2010
שלום,
האם זה אפשרי שמישהו שיש לו הפרעות קשב יסבול גם מאי שפיות או אי שפיות זמנית ?
הרבה תודה
מרי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הפרעת קשב ובעיות נלוות
יעל שפירא05/07/2010מרי שלום,
שאלתך מאד כללית. כעקרון יתכן כי אדם יסבול בעת ובעונה אחת ממספר בעיות. כמו כן לעיתים סממנים של קשיי קשב יכולים להופיע כחלק מבעיה רחבה יותר. בכל מקרה, במידה ומדובר במקרה קונקרטי, מומלץ להתיייעץ עם פסיכיאטר בעל ניסיון בקבוצת הגיל הרלוונטית - מבוגרים, נוער או ילדים - לגבי אבחנה והמלצות להתערבות
יעל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- טוב בחשבון ולא בתנ"ך?חוה29/06/2010
האם יכול להיות שליקוי למידה יתבטא במקצועות מסוימים ובמקצועות אחרים בכלל לא?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר התבטאות הלקות במקצועות שונים
יעל שפירא29/06/2010חוה שלום
בתגובה לשאלתך בהחלט כן, כיון שכל מקצוע דורש הפעלה של מיומנויות ותהליכי עיבוד שונים, ולכן לקויות שונות יתבטאו באופן שונה בכל מקצוע. יחד עם זאת, בדרך כלל ככל שהלקות חמורה יותר, ובדרך כלל עם העלייה בגיל והעליה בדרגת המורכבות והקושי בכל מקצועות הלימוד, נראה השפעה מסוימת של הלקות ברוב תפקודי הלמידה.
אם יש לך שאלה ממוקדת יותר, נשמח לענות,
יעל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התלבטות היכן ללמוד תואר שני בלקויותדנה22/06/2010
שלום,
שמי דנה ואני מתכוונת להירשם ללימודי לקויות למידה
רציתי לדעת היכן יותר מומלץ ללמוד באוניברסיטת חיפה או בירושלים?
האם מישהו יודע מהם ההבדלים ביניהן?
איזו אוניברסיטה יותר מוערכת בשוק העבודה?
אודה לכם מאוד על עזרתכם,
דנה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לימודים לתואר שני
שמאי כרכום23/06/2010שלום דנה,
צר לי אינני יכול לענות לך על שאלתך זו.
גם בירושלים וגם בחיפה יש חוג איכותי וטוב ללימודים בתחום לקויות הלמידה.
באופן כללי ביותר, אוכל לייעץ לך לברר בכל חוג מהם הקורסים הנלמדים, מיהם המרצים, כמה שעות פרקטיקום ועבודה מעשיית יהיו לך וכמה שעות הדרכה על אבחון ועל הוראה מתקנת ניתנים בכל מקום ובאיזה מסגרת (פרטנית או קבוצתית)* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהציפי21/06/2010
שלום אני אמא לילד בן 8 וחצי שיש לו הפרעת adhd מגיל 6 לקח ריטלין וגם אל איי עד גיל 8 הפסקנו בגלל בעיות בריאותיות אשפוזים תכופים עם דלקות ריאות,ירידה במשקל וחוסר תיאבון.
בחצי שנה האחרונה בבית הספר תמכו בילד וזה עבד אבל הם מבקשים שבכל זאת נשקול טיפול אחר ניסיתי השבוע ביופידבק שלא ממש הלך כי הוא לא הסכים לשתף פעולה עם המטפל ואני מחפשת דרכים אלטרנטיביות אשמח לקבל עזרה והכוונה איך לטפל בילד!!!!
תודה רבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר דרכים לעבודה ולטיפול בהפרעת קשב
שמאי כרכום21/06/2010שלום,
ראשית כל - כל הכבוד על האיתור המוקדם ועל ההתגייסות לטיפולים השונים. צר לי לשמוע כי לתרופה יש תופעות לוואי חריפות כל כך.
שנית, לא הרבה מטפלים יסכימו איתי, אבל בכל טיפול לאישיותו של המטפל יש תפקיד לא מועט בטיפול ובהצלחת הטיפול. מטופלים שלי המחליטים להפסיק טיפול שומעים ממני זאת. ייתכן ואני כמטפל אינו מתאים להם ולכן הם אינם חייבים להתייאש מהטיפול עצמו.
לכן, אמליץ לכם תחילה לבדוק אופציות של מטפל/ת חלופיים המטפלים בשיטת הביו-פידבק. לשיטה זו יש ממצאים אמפיריים (מחקריים) רבים התומכים בה.
שיטה חלופית, שרק חלק מהמחקרים תומכים בה, היא השיטה של מכון אלבאום - הממוקדת בתכלול חושי ותנועתי.
הרבה בהצלחה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תקן יועצתציפי16/06/2010
אני מעוניינת לדעת מה התקן של יועצת בחט"ב ובתיכון (לכמה תלמידים, כמה שעות יעוץ) ניראה לי כי בביה"ס של בני אין מספיק שעות, איך אני יכולה לדעת?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר יועצות בבית הספר
שמאי כרכום17/06/2010שלום,
באופן כללי, היועצות והיועצים של בתי הספר משתייכים לגוף ממשלתי שנקרא השירות הפסיכולוגי יעוצי, או בקיצור שפ"י. נסי לברר דרכם באמצעות האתר שלהם באינטרנט או השיגי את הטלפון שלהם באמצעות בזק.
באופן ספציפי - אני מסיק - ואייתכן שכלל אינני מבין נכון - כי את מעוניינת לדעת פרטים אילו מאחר ופנית/ביקשת מענה לילד שלך.
במידה ואכן כך, חשוב שתדעי כי כמות שעות העבודה של היועצת איננה רלוונטית - יועצות וגם פסיכולוגים חינוכיים העובדים תחת שפ"י אינם מחוייבים לקבל כל פנייה אליהם לטיפול פרטני או קבוצתי. גם היועצות וגם הפסיכולוגים החינוכיים עושים עבודה רבה בתחומים שונים פרט ליעוץ הפרטני ושניהם על פי רוב משמשים בעיקר כמו רופא בחדר מיון - כלומר, עושים הערכה ראשונים ומפנים למקומות טיפול אחרים.
לכן, בחלק גדול של המקרים הפניות (באופן ישיר של הורים ותלמידים או באופן ישיר דרך המורים בבית הספר) מקבלות הערכה ראשונית ומופנות להמשך טיפול של ההורים באמצעות בתחנות הקליניות של קופת החולים, באמצעות השירות הפסיכולוגי החינוכי או באופן פרטי - לפי שיקול הדעת של ההורים.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הפרעה ?שובל13/06/2010
שלום , רציתי לתאר לך קמצוץ ממה שעובר עליי בתקווה ותוכל לומר לי
האם מדובר בהפרעת קשב וריכוז .
מה שבעיקר מתרחש אצלי זה מחוסר ריכוז, אני מבצעת כל הזמן טעויות שטותיות
במחנים בבית הספר , אני משתעממת מהר ומתקשה להתמיד במשימות.
קשה לי מאוד ללמוד חומר חדש, קשה לי לעקוב אחר הוראות אני צריכה שיסבירו
לי לאט מה רוצים ממני ואני צריכה להחזיק את עצמי בכח להקשיב לכל מילה ומילה
כדי שאוכל לזכור לעשות את זה , מתקיימות אצלי גם בעיות זיכרון לא ברורות,
אפילו החלו לי שגיאות כתיב , ואני בכלל לא כזאת דילסקטית זה דבר אחרון שאפשר
להגיד עליי , לפי דעתי הן נובעות מחוסר ריכוז .
[דרך אגב יכול להיות מצב כזה - של בילבול אותיות ושגיאות כתיב כתוצאה מקשב וריכוז?
זה בטוח לא מדסלקציה]
לא נראה לי שאני היפראקטיבית , אך כן לעיתים חסרת מנוחה וסבלנות ... בנוסף אני מרבה לחלום .
קשה לי מאוד ללמוד למבחנים אני יושבת שבועיים ועדיין לא מגיעה לציון שאני מסוגלת
אני מרגישה חוסר מיצוי עצמי רב אני מאוכזבת מעצמי רוב הזמן ויודעת שאני לא עושה את
מה שאני באמת מסוגלת .
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר אבחון והערכה
שמאי כרכום13/06/2010שלום,
צר לי, אך לא ניתן לבצע אבחון והערכה באינטרנט. זה יהיה בלתי מקצועי לענות לך על שאלתך.
כשמבצעים הערכה צריך:
1. להתרשם באופן ישיר,
2. לאסוף מידע ממספר מקורות (הורים, מחנכת, הנער/ה עצמם)
3. להעביר משימות אובייקטיביות שיש לגביהן נורמות גיל ומין כדי לערוך השוואה ולראות האם הביצוע שלך נמוך, תקין או גבוה לגבי כל אחד מתפקודי הקשב הריכוז והזיכרון.
רק אז ניתן לדעת אם היכולות הללו הן תקינות עם לקויות.
בכל מקרה, העצה שלי היא לפנות אל יועצת בית הספר לשאול לדעתה ולהתייעץ האם את זקוקה לאבחון.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התייעצותטלי10/06/2010
שלום, אני אמא לילד מקסים בן שבע - מסיים כיתה א. העניין הוא שהוא מאוד מאוד תזזיתי. קשה לו להתרכז בלימודים יותא מרבע שעה. לקחתי לו מורה פרטית וגם היא מדווחת על אותה הבעיה. הוא זז הרבה, מדבר על מה שמעניין אותו וכו - לא משקיע בלימודים. האם זה נורמלי או שזה עלול להצביע על בעיה?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תזזיתיות
שמאי כרכום10/06/2010שלום,
את מתארת תנועתיות וגם קשיי קשב וריכוז. ילד המסיים את עיתה א' כבר אמור לשבת ברציפות מבלי לקום ומבלי להתנוענע בכיסא לכל הפחות 30-45 דק'.
ייתכן והדבר מצביע על קשיי קשב וריכוז המלווים לעיתים גם בהיפר-אקטיביות. בכדי להבין מה מצבו כדאי לבקש פגישה עם המחנכת ועם יועצת בית הספר ואולי גם לשקול בדיקת קשב וריכוז אצל רופא נוירולוג* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מורה לא מתייחסת יפהצפירה10/06/2010
מה עושים כאשר יש מורה שלא מבינה את בעיתו של הילד, מקלללת ומשפילה?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר התייחסות של מורה.
שמאי כרכום10/06/2010שלום,
תיארת שני סוגים של התייחסויות של מורה:
1. אי-הבנה של קשייו של תלמיד.
2. השפלה ושימוש בקללות.
העצה הראשונה שלי היא לברר. הדבר הוודאי היחידי הוא שבנך נפגע מיחס המורה. ייתכן אבל שהוא לא הבין את דבריה, שהוא מעצים את הדברים שהיו וישנן כמובן אפשרויות נוספות. לכן, דרוש בירור עם המורה רצוי ביחד עם היועצת של בית הספר ועם המחנכת של הכיתה.
לאחר בירור יהיה ניתן להבין דברים.
ייתכן שמה שאת ובנך מכנים 'אי-הבנה' של המורה את קשייו של הילד, זה בעצם דרישות לימודיות שהמורה חייבת לעמוד בהן, או לחילופין דרישות של המורה מבלי שתדע כי בנך זכאי להתאמות בדרכי ההוראה או בדרכי ההיבחנות.
ולבסוף, במידה ואכן המורה קיללה את בנך או השפילה אותו - ביכולתך לפנות אל המנהלת (לאחר הבירור) ולבקש ממנה להגיב לדבר זה ולפעול בנושא. במידה ותגובתה לא מקובלת עליך או אינה עיניינית ביכולתך לבקש את הטלפון של המפקחת על בית הספר או אף לפנות ישירות אל משרד החינוך באופן טלפוני או באמצעות האתר שלהם באינטרנט.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהמירי30/05/2010
בני בן שנתיים, ויש לו אחות בת שבעה חודשים. התפתחותו האינטילקטואלית תקינה. כל יום כמעט הוא לומד מילה חדשה. יוצר קשר, חייכן, מלא קסם אישי ושמחת חיים.
עם זאת, הוא מאוד עקשן. נוטה בקלות לצעוק ולבכות כשמשהו לא נראה לו, ומסרב להרגע עד אשר מקבל את מבוקשו. כשמתעורר באמצע הלילה פורץ בבכי לעיתים קרובות. התחושה לגביו לעיתים היא שהוא בלתי נסבל.
בניסיונות חוזרים ונשנים לעשות איתו עבודות הדבקה, הקראת סיפורים שונים, לוטו המתאים לגילו, ציור וכד', אינו מתמיד בכך מעבר למספר דקות בקושי.
במפגשים עם בני גילו נוטה לחטוף משחקים.
התחושה לגביו היא לעיתים של חוסר שקט. כלומר: נוטה לעבור מדבר לדבר. לעומת זאת, כן מתמקד בצפייה בטלביזיה, נוטה להכניס ולהוציא דברים מתוך קופסאות בהנאה, התעסקות בדברים טכניים.
הוא הולך לפעוטון ומדיווח המטפלות מתנהג ככל הילדים. דהיינו, יושב בריכוז ואין איתו בעיות מיוחדות.
שאלתי היא האם לדעתך יש מקום לאיבחון במרפאה להפרעת קשב וריכוז.
יש לציין שבעלי, אביו, בצעירותו, לא הצליח להתרכז בעצמו בלימודים ולא עשה בגרות, אלא רק מאוחר יותר.
תודה רבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר נורות התפתחות בגיל הצעיר
שמאי כרכום30/05/2010שלום
בגלאים צעירים כל כך, חלק מן ההתנהגויות שתיארת נחשבות לתקינות.
יחד עם זאת, אני מתרשם מהחשש שיש לך כאם רגישה ולכן אציע לך לגשת קודם כל לבדיקה ולהערכה של מרפאה בעיסוק בנוגע לשני תחומים: 1) תנועתיות ומוסחות, 2) שאלה של וויסות חושי.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תיכון מקצועיניבה30/05/2010
האם לילד שאובחן כבעל ליקויי למידה כדאי לבדוק כיוון של תיכונים מקצועיים? האם יהיה לו יותר קל במסגרת זו?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הכוון מקוצעי
שמאי כרכום30/05/2010שלום,
קיומה של לקות למידה בדרגה קלה עד בינונית אינו מונע מאדם מלהגיע להישגים אקדמאים.
כאשר יש ריבוי של לקויות למידה בו-זמנית, או כאשר יש לקות חריפה ביותר, או כאשר פערי הלמידה עצומים, או כאשר התסכול הלימודי גדול מדי יש מקום לשקול אלטרנטיבה של לימודים מקצועיים.
לימודים מקצועיים רלוונטיים גם כאשר אין כל לקות למידה, אך הם יכולים לסייע בפיתוח של יכולות וחוזקות טכניות, החשובות לא פחות מכישורים אקדמאיים.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אבחון מוקדםורד30/05/2010
שלום, בני יהיה בן חמש ביוני ואני ממש חייבת להודות שאני חושבת שהוא סובל מליקויי למידה. ניסינו ללמד אותוו לקרוא והוא מאוד מתקשה בעוד שאחיו הצליח מצוי בגיל הזה וזה לקח לו ממש מספר שבועות מועט. על מנת להקדים תרופה למכה חשבתי לעשות לו אבחון כבר עכשיו, אולי כך אוכל להכינו טוב יותר למה שצפוי לו בכיתה א. האם ניתן לעשות אבחון בגיל הזה? מה דעתכם?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מוכנות לכיתה א'
שמאי כרכום30/05/2010שלום,
למרות שבתרבויות שונות נהוג להתחיל את הלימודים בגלאים שונים (למשל, 'בחדר' התחילו ללמד קריאה כבר בגיל 3), נהוג כיום להתחיל לימוד פורמאלי של קריאה כתיבה וחשבון בגלאי 6. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שקודם לכן טווח ההישגים גדול מאוד ולמרות שישנם ילדים המסוגלים לרכוש מיומניות יסוד אילו, ישנם ילדים רבים אחרים שאינם מסוגלים לעשות זאת - אף שהם אינם סובלים מלקות למידה.
באופן דומה, אבחון לקויות למידה נעשה במקרים דחופים ביותר רק באמצע כיתה א' ורצוי לא לעשותו קודם לכיתה ב'.
ניתן לחשוב על מוכנות לכיתה א'. לשם כך, ביכולתך לפנות לשירות הפסיכולוגי החינוכי של מקום מגוריך. ניתן לפנות אליהם באופן ישיר או דרך הגננת של הגן בו לומד בנך. ניתן לעשות זאת גם באופן פרטי, אך אז חשוב להתעקש שהפסיכולוג/ית יקבלו מידע מגננת הגן בנוגע להתרשמותה שלה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
.jpg)
האם אתם ישרים?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)

(1).jpg)