פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• ילד מקנא
    חנין
    04/12/2008

יש לי שני בנים הגדול בן שלוש שנים והשני הוא פעוט בן שלושה חודשים. הבעיה היא שהבן הגדול מנסה כל הזמן להפריע לאח שלו, נותן לו מכות והרבה פעמים ניסה לחנוק אותו בכרית או בשמיכה.וכשאני מניקה הוא מפריע לי בכל דרך שהיא,מתחיל לבעוט בי ברגליו, וכו'.אני מנסה להיות סובלנית אבל עד כמה זה אפשרי.איך להתייחס למצב הזה?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    ילד מקנא

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• אח מקנא

זהורית אסולין שמחון
    06/12/2008

אחת הדרכים להבין את רגשות בנך הוא לדמות את הסיטואציה הבאה . שערי בנפשך שבן זוגך יגיע יום אחד עם אישה חדשה לבית ויאמר לך אני אוהב אותך אישתי אך זוהי אישתי החדשה והיא תגור מעתה עימנו בבית. מהצד כל הזמן את רואה כיצד הוא קונה לה מתנות, מקדיש לה זמן, בזמן שאת הולכת לעבודה הם נשארים יחד בבית ונהנים. מה היית חשה הקנאה היא רגש טבעי וכואב מאד, על כן שתפי את בנך הסבירי לו מה הוא חש אל תנסי לכפות עליו לאהוב את אחיו זה יגיע בבוא העת, נסי למקד את כעסו אלייך ולא אל האח, את אחראית לבואו של האח החדש. איסרי עליו התנהגויות מסוכנות והיי שם בנוכחות כדי להשגיח , אך במקביל נסי לחשוב כיצד להרגיעו שמקומו בבית לא נלקח ממנו, נסו למצוא זמן בילוי משותף ללא האח , נסי ליצור קופסת משחקים משותפת עימו שיהיו שם משחקים שאוהב, סיפור אהוב, פלסטלינה וכל פעם שתניקיהזמיני אותו יחד עם הקופסא הזמיני אותו לשחק עימך במשחקי הקופסא הללו. שאלי אותו אם היה רוצה לקחת חלק בטיפול באחיו. טיול משותף בעגלה, עזרה בהחתלה או במקלחת , כך יחוש שהוא אינו מודר מהסיטואציה. ובעיקר להכיר בכך בינך לבין עצמך ובינך לבינו שדברים השתנו בבית ובאמת אמא פחות פנויה אליו ממה שהיתה פעם, וכל פעם שירצה זמן איתך או יחוש בודד ולא אהוב שיסמן לך (אפשר לחשוב על סימן מיוחד) ואת תמצאי את הדרך להשי לו את בטחונו לגבי אהבתך

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התארגנות לפני השינה
    אלה
    04/12/2008

בני בן 16 ילד רגיש וטוב. הבעיה הינה בכל נושא ההתארגנות שלו ,ובפרט התארגנות לשינה. היות וחשוב שילך לישון בשעה סבירה (עד 23:00) הוא הסכים לשתף פעולה בנושא .. אולם כל לילה אני מתאכזבת מחדש שהוא לא מתארגן כלל(גם אם אני מזכירה לו שכבר 22:30 ועליו להתארגן), הוא מושך זמן- ובסופו של דבר הולך לישון רק לאחר שאני מנדנדת/כועסת.ׁבבוקר הוא לא מצליח לקום, הוא לא שומע את השעון ומבחינתו, לא ללכת לביה"ס. אינני רוצה להיות בתפקיד האמא הנודניקית. אולם בעבר כשהסרתי מעצמי את האחריות והטלתי אותה עליו,, הילד לא היה מגיע ימים שלמים לבי"ס כי היה עייף מדי. מה עושים? תודה רבה אלה

לקביעת תור
    סגירה
    התארגנות לפני השינה

הוספת תגובה

• שינה

זהורית אסולין שמחון
    06/12/2008

אכן נשמע שהוא עדיין אינו מסוגל לקחת אחריות זו לגמרי על עצמו. ונשמע שהוא מבין זאת ולא כל כך הודף את נוכחותך שם. הורים למתבגרים צריכים להתמקם בכל מיני פונקציות מול ילדיהם אחת מהם היא פונקצית השמירה על הגבולות והמסגרת. יחד עם זאת אל לך להתייאש משיחות עימו בנושא ולעזור לו להבין מה קשה לו היכן הוא מתקשה לעמוד בגבול זה ששניכם הסכמתם עליו ומתוך כך לנסות ולמצוא פתרונות .

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אמא נואשת
    ורדית
    04/12/2008

שלום רב, בני בן 4 והוא מסרב בתוקף להיפרד מהצואה שלו - עושה פעם בשבוע אחרי שגופו לא עןמד בלחץ. כשבועיים לאחר שנגמל מטיטולים, עברנו לדירה חדשה בעיר חדשה. יש לציין כי ניסינו את כל המלצות הרופאים הקונבנציונליים - אך ללא הועיל. כרגע המצב החמיר כששבנו מטיול בין 5 ימים. ניסינו לחזק אותו במילים טובות ובחיבוקים, ניסינו להיות אדישים ולא להלחיצו - אך ללא הועיל. הילד אומר : " לא מעוניין לעשות קקי". אנא עיזרו לי, הוא סובל ואנו סובלים אתו. נ.ב. הצב נמשך כבר למעלה משנה. אנא תנו לי עצה כיצב לטפל. תודה

לקביעת תור
    סגירה
    אמא נואשת

הוספת תגובה

• הימנעות ממתן צואה

מיכל שמש
    06/12/2008

ורדית שלום,
    אנסה לת לך מספר עצות פשוטות, אולם מאחר והתופעה נמשכת כבר זמן רב וגורמת סבל לכם ולילד, היתי ממליצה לפנות ליעוץ לפסיכולוג התפתחותי באזור מגורייך.
    בנתיים, כדאי לדבר כמה שפחות על הנושא. לשדר לילד מסר שאתם סומכים עליו שכשיוכל יעשה קקי באסלה. כאשר כבר עושה באסלה לא כדאי להתלהב יותר מדי ולהמנע פרסים, על מנת שהילד לא יבהל. מומלץ לתת לו חומרים רכים כמו חול ובצק ומשחק להתלכלכות לגיטימית.
    ניתן לפנות לרופא ילדים לקבלת מרשם לחמרים מרככי צואה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מעבר לבי"ס חדש באמצע שנת הלימודים
    אמא מודאגת
    04/12/2008

שלום רב למומחים, אני מתכננת לעבור לצפון בסוף דצמבר לאחר שקיבלתי הצעת עבודה מפתה. הילדים שלי לומדים בכתה א במרכז באזור מגורינו. השאלה שלי היא: האם מעבר ללימודים בבי"ס חדש בעיר חדשה באמצע שנת הלימודים יעשה טראומה לילדים? האם להתפשר על עבודה זמנית ולעבור רק כשיעלו לכתה ב'? אם כדאי לי לעבור עכשיו אז מה ניתן לעשות כדי להקל את המעבר על הילדים?\ הם לומדים עכשיו בכתות נפרדות, אם נעבור..אז האם כדאי להמשיך עם ההפרדה או לשים אותם בכתה אחת כדי להקל על הקושי?? אני מבולבלת לגמרי.. נא תשובתכם המהירה.. תודה, אמא מודאגת

הוספת תגובה

• תגובה על מעבר

ד''ר דוד וילנסקי
    04/12/2008

בלי להכיר את הילדים קשה מאד להתיחס. אם הם ילדים חברתיים ובלי קשיים מיוחדים לא נראה לי שחייב להיות כל כך טראמטי. לגבי השיקולים מתי לעבור גם קשה להתייחס בלי לדעת מה המשמעות בשבלך אם את מרחיקה את המעבר. אם אתם כן עוברים הייתי מנסה לדחות את התחלת העבודה שלך כדי שתוכלי לתמוך בהם בימים הראשונים בבית החדש. ד"ר דוד

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עזרה דחופה!!!
    יפית
    04/12/2008

שלום, בני בן 10 עבר סוג של טראומה לפני כשבועיים ואני אפרט, במסגרת חוג במדעים בשעות הערב היה ניסוי שהמדריכה הדגימה עם כוהל וסוכר הניסוי התפוצף על פניו של בני ועל ידו הוא פונה לבית חולים עם כוויות בדרגה 2 היה מאושפז כ-4 ימים ושוחרר הביתה כיום הוא עדיין בבית מאחר ולא ניתן לשלוח אותו לבי"ס. הנחיות הרופא: להימנע משמש למשך חצי שנה . מאז הכוויה הוא מאוד שקט, מרבה לבכות ומאוד פגיע, יש לו פחד שישארו לו צלקות (וכרגע שום רופא לא יכול להתחייב שלא ישארו צלקות). הייתי מבקשת לדעת מה אפשר לעשות במקרה זה איך ניתן לעזור לו והאם אפשר להפנות אותי לפסיכולוגית ילדים שיכולה לקבל אותו בהקדם האפשרי לפני שיהיה מאוחר. נואשתי מלחפש ולא למצוא כי רשימות ההמתנה ארוכות מאוד. אודה על עזרתכן בהקדם האפשרי בברכת המשך יום נפלא, יפית

לקביעת תור
    סגירה
    עזרה דחופה!!!

הוספת תגובה

• ליפית

ד''ר דוד וילנסקי
    04/12/2008

תשימי בכותרת "מחפשת פסיכולוג באיזור ... " ואז מישהו מהצוות שמכיר את האיזור יגיב. בינתיים חשוב לתת לו אוזן קשבת לדאגות שלו ולנסות להחזיר אותו לשגרת חיים כמה שיורת נור מלית. דוד

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מחפשת בדחיפות פס' ילדים בחולון

יפית
    04/12/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיה חברתית
    מורית
    04/12/2008

בתי בכיתה א ויש לה קושי בהסתגלות חברתית . דיברתי עם המורה והתברר שהיא מנסה להיכנס לחברויות קימות וכשהיא לא מצליחה היא מנסה להגיד לאחת לא לשחק עם השניה ןכשזה לא הולך אז היא מעליבה ופוגעת ובסופו של דבר נפגעת. איך אני יכולה לעזור לבת שלי וממה נובע הצורך שלהיות דווקא עם מי שלא רוצה אותך.

לקביעת תור
    סגירה
    בעיה חברתית

הוספת תגובה

• בעיה חברתית

מיכל לופו-שדה
    04/12/2008

שלום מורית
    בתך נמצאת כעת בתהליך התסגלות לכיתה א'. הכניסה לכיתה א' היא מרגשת אך גם קשה ומעלה מתח. בתך צריכה להסתגל הן למסגרת חוקים חדשה והן למסגרת חברתית חדשה. לכן בתקופה זו חשוב לנסות ולתמוך בה ולתת זמן להסתגל בהדרגה. בפן החברתי, נסי לשוחח עם בתך ולדבר איתה על מה היא מרגישה מול הבנות בכיתה. נסי להציע לה פתרונות אלטרנטיביים למצבים בהם היא חשה שלא מעוניינים בחברתה, כמו לחפש חברה אחרת שכן רוצה להיות איתה. נסי לבדוק עם המחנכת מיהן הבנות שכן מעוניינות בחברתה ו בשעות אחה"צ ניתן לעודד אותה להיפגש עם חברות אלו, בכל פעם עם חברה אחרת על מנת לחזק את הבטחון החברתי שלה.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סיפור בהמשכים
    מיכל
    03/12/2008

ערב טוב חשבתי לתומי שהסיפור של אתמול אלימות נסגר אך טעות בידי. חברה צלצלה להגיד לי שבני משך לביתה בחולצה, קלל אותה קללות נוראיות ואף ארגן קבוצת ילדים שירביצו לבנות. לקחתי את בני מהורי והוא כמובן הכחיש. עלינו לחברתי כדי שבני יבקש סליחה , ועדין התבצר בעמדתו. לא בטוחה שזה היהרעיון טוב לעלות אבל הייתי חיבת לשמוע את הגרסהשבני לא מוכן להודות בדרך חזרה נתתי לו זמן לחשוב וכשהגענו הביתה היה מוכן להודות בחלק מהעובדות טענתו שהלב לא נותן לו לומר את האמת. אני מבולבלת ברמות. עוד ערב של שיחות איך אדע להבא שהוא מספר לי את האמת לגבי המלצתך: לפני שבועיים וחצי היתה אספת הורים [ללא הילדים] והמורה ציינה שהוא ילד הדהים, קשוב, יודע לבקש סליחה... תודה מראש להתיחסות

לקביעת תור
    סגירה
    סיפור בהמשכים

הוספת תגובה

• שלום מיכל

מיכל לופו-שדה
    04/12/2008

בהמשך לתגובה הקודמת, אני מבינה שאת מודאגת ומרגישה חוסר אונים ובלבול. אני ממליצה לך לפנות להדרכת הורים על מנת לקבל הנחיות וליווי רגשי.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אין

אוחיון סילביה
    06/05/2009

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התנדנדויות
    ruchi
    03/12/2008

ביתי בת 5, מאז שהיא יודעת לשבת (מס' חודשים), היא מתנדנדת. ואני יסביר: ביתי בת ה - 5 ילדה רגילה לגמרי.. לפי הגננת היא מאוד חכמה ובוגרת. יודעת לקרוא, לעשות פעולות חשבון לחסר וכו'.. אבל יש לה תופעה מוזרה מאז שהייתה בת מס' חודשים. כשהיא יושבת בלי מעש (טלוויזיה, ריכוז או שהגננת נותנת הוראות) היא מתנדנדת (דופקת את הגב במשענת הספסל/כיסא/ ספא). היא לא עושה את זה כשהיא קוראת, צובעת וכו'. אני ניסיתי לשאול בטיפת חלב מה עושים בכאלה מקרים עוד כשהייתה קטנה, אבל כיוון שהתפתחה יפה, הם לא הבינו מה אני רוצה מהם. עכשיו הגננת של גן חובה דיברה איתי ואמרה שצריך לטפל בזה. היא לא נתקלה בזה אף פעם ככה שאין לה מושג מה עושים. הילדים בגן רגילים אליה ובגלל שהיא חכמה וחברותית וגם מאוד תחרותית.. אף אחד עד היום לא צחק עליה, אבל מה יהיה בכיתה א???? מה לעשות? האם זו תופעה מוכרת? היא מפספסת הרבה בלילה בגלל שינה עמוקה מאוד מאוד... יכול להיות שיש קשר? בבקשה עזרתך................

לקביעת תור
    סגירה
    התנדנדויות

הוספת תגובה

• התנדנדות

מיכל לופו-שדה
    04/12/2008

שלום, נשמע שבתך בסה"כ מתפתחת בהתאם לגילה. עם זאת, ישנן התנדנדויות אשר כן כדאי לבדוק אותן, לא מאחר וילידם יצחקו עליה, אלא על מנת לבחון מה הסיבה לכך. לעיתים מדובר בקושי מסוים בויסות וניתן לסייע לה . נסי לתת לה למשל בזמן שהיא יושבת מול הטלוויזיה לשחק עם כדור גומי נמעך ביד, האם ההתנדנדות ממשיכה? האם היא מסוגלת לשבת בזמן מפגש בגן באופן רציף או שהיא קמה ומתנועעת כל הזמן? מענה לשאלות אלו חשוב מאחר והוא יעזור להבהיר טוב יותר ממה נובעות ההתנדנדויות שאת מתארת.
    כאשר פנית לטיפת חלב האם פנית לרופא ילדים התפתחותי בנושא זה או לאחות?
    אני ממליצה ראשית לפנות לרופא ילדים התפתחותי, אשר ניתן להגיע אליו גם דרך טיפת חלב. יתכן ולבתך יש מעט קושי בוויסות חושי,ובמקרים אלו ניתן להיעזר בריפוי בעיסוק.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התנדנדויות

יהודית
    04/12/2008

בני בן ה-10 גם הוא מתנדנד מגיל צעיר מאוד, זה לא עבר אך בבית הספר הוא אינו עושה זאת מאחר והוא מתבייש גם אצל חברים. ליד בני משפחה אין לו בעיה.הוא "משלים" התנדנדויות באוטו.. אחד הפתרונות שלי הוא שהוא לא רואה טלויזיה בסלון -הוא מתנדנד רק כשהוא יושב לכן בחדר במצב שכיבה אין הוא מתנדנד. בכוח,הפתעות והבטחות זה לא עוזר. גם אף רופא/נאורולוג ורבנים לא מכירים תופעה זו . ליבי איתך אני מבינה אותך אך תתנחמי שיום אחד זה יעבור-מישהיא שהתנדנדה בילדותה אמרה לי -כיום היא נשואה וילדיה מתנדנדים. אם שמעת על פתרונות אשמח לשמוע

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת 7 -יעוץ דחוף
    שני
    03/12/2008

שלום בתי בכיתה א מעולם היא לא הרטיבה במיטה השבוע זה קרה פעמים. התיעצתי אם חברה והיא אמרה לי שלפעמים זה יכול להצביע על חרדה מסוימת שלילד קשה לבטא. שאלתי את בתי לגבי בית הספר הכנסתי אותה לחינוך דתי כי היא אוהבת את הדת,לדבריה המורה בבית הספר אמרה להם:שבלילה שהולכים לשיון אלהים לוקח את הנשמה ,ובבוקר מחזיר אותה מאד מפחיד לומר כאלו דברים לילד בן 7. לאחר מכן היא סיפרה לי שי שספר למעשים רעים שאלתי אות המתי רושמים ילד בספר של המעשים הרעים אז היא ענתה לי:במידה ולא חוזרים בתשובה,האבא והאימא נהיים חולים,וגם אני. הייתי המומה האם זו יכולה להיות הסיבה להרטבה הלילית???.. מה אתם מיעצים לי לעשות תודה לימור

לקביעת תור
    סגירה
    ילדה בת 7 -יעוץ דחוף

הוספת תגובה

• ילדה בת 7

מיכל לופו-שדה
    03/12/2008

שלום לימור
    מהדברים שאת מתארת אכן ישנה אפשרות שההרטבה בלילה נובעת מפחד של בתכם עקב דברים שנאמרו לה בבית הספר.. נראה כי בתך נחשפת לאינפורמציה מהמורה אשר מטרידה אותה ונובעת אולי גם מהפער בין החינוך בבית לחינוך בבית הספר. מורה נתפס על ידי הילד כדמות סמכות בעלת ידע רב , וסביר מאוד שבתכם אכן פוחדת וחוששת כי משהו רע יקרה לה בלילה ומשהו רע יקרה לכם אם לא תחזרו בתשובה. נשמע שלבתך קשר טוב איתך והיא משתפת בחוויות שמציקות לה ומטרידות אותה וזה חשוב וטוב. אני מייעצת לכם לשוחח עם בתכם. ניתן לומר לה שאתם רואים שלאחרונה היא יותר מתוחה ולתת לה לגיטימציה לדבר על כל הדברים שמטרידים אותה. הסבירו לה והרגיעו אותה ביחס לנושאים אלו. חשוב כי תשוחחו גם עם המחנכת שלה.
    הפער בחינוך בין הבית ולבית הספר עשוי להיות מורכב עבורה ולכן חשוב שאתם תחשבו היטב האם אכן זו מסגרת שמתאימה לכם ולבתכם.

בהצלחה
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• משחקים
    אמא
    03/12/2008

הבת שלי בת שנה ו4 חודשים. היא מפותחת מאוד ואנו חברות טובות. מאז גיל 11 ח' היא כבר בפעוטון ומשתלבת יפה מאוד עם ילדים יותר גדולים ממנה. המורה שלה תמיד אומרת שהיא מפותחת וחכמה מאוד, מקשיבה ומתנהגת כמו מבוגרים. מגיל שנה וחודש היא כבר מקשקשת בצבעים על נייר אך שמתי לב פעם כשהייתי בפעוטון איתה תוך כדי פעילות יצירתית שהיא אוהבת לשחק בצבעים עצמם יותר, ז"א להכניס אותם לקופסה ולהוציא אותם כמה פעמים, יותר להתעסק איתם מאשר לצייר על נייר. אני יודעת שהיא עדיין קטנה בשביל לצייר כמו כן במברשת צבעים ... בקיצור מתעניינת יותר בהרכבות מאשר לצייר או לצבוע. האם זה לא בסדר? אני מקווה שתרגיעו אותי.

לקביעת תור
    סגירה
    משחקים

הוספת תגובה

• ציור ילדים

מיכל לופו-שדה
    03/12/2008

שלום
    מדברייך נשמע שאין לך מה להיות מוטרדת. כפי שאת רואה וכפי שהגננת אמרה לך בתך נשמעת ילדה נבונה ומפותחת בהתאם לגילה. גם בתחום הציור, היא כבר יודעת לאחוז בצבע ולשרבט, וזה מה שהיא אמורה לעשות בגיל זה. מבחינה התפתחותית, בגילאי שנה וחצי עד שנתיים ילדים נחשפים לציור בהדרגה. בגיל של בתך ילדים לרוב מתחילים לאחוז בצבעים ומבצעים על הדף ועם חומרי היצירה תהליך של ניסוי וטעייה . הם בהדרגה מתחילים להתנסות במגע עם חומרי יצירה שונים, כמו בצק, צבעי ידיים וכו'. עד גיל שנתיים וחצי ילדים רק משרבטים, מה שאנו מכנים "קשקוש" ועוד לא ממש מציירים דמויות ותבניות.
    זה נורמטיבי מאוד שבתך עסוקה כרגע יותר במשחק עם הצבעים עצמם מאשר ציור ממש. בגילה משחקים של הכנסת והוצאת דברים הינו משחק התפתחותי שכיח מאוד שבתך מתרגלת אותו גם דרך הצבעים. בהדרגה, בהמשך היא תתחיל יותר לשרבט על הדף ולציייר קווים, אח"כ עיגולים וכו'.
    חשוב גם לזכור כי לילדים שונים יש קצב שונה ובדיוק כמו שכמבוגרים יש לנו דברים שיותר אהובים עלינו ופחות כך גם ילדים. לכן, זה מאוד יתכן שבתך תאהב יותר לעשות פאזלים מאשר לצייר בגיל מסויים, ואולי בגיל אחר זה ישתנה.

היי סבלנית, ותני לבתך להתפתח בהדרגה ובקצב שלה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד משחק

אמא
    04/12/2008

קודם כל תודה לך על התשובה. רציתי גם לשתף אותך בעוד משחק מעניין שהיא משחקת וזה - הכנסת דברים קטנים בין אצבעות רגליה וזה התחיל לפני חודשיים. היא מכניסה אפירו פירורים שונים וקטנים מאוד לבין כל אצבע ואצבע בכף רגליה. יכולה לשחק מעל רבע שעה במשחק כזה. מה הפסיכולוגיה אומרת על זה חוץ מזה שהוא משחק בשבילה תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה מחיתולים
    אוראל
    03/12/2008

שלום לכם. יש לי ילד כמעט בן 3 שנגמל יפה לפני כ- חצי שנה אך ורק מפיפי. את הקקי הוא מעדיף ביודעין לעשות בתחתוניו. איך עוזרים לו להגמל סופית.

לקביעת תור
    סגירה
    גמילה מחיתולים

הוספת תגובה

• גמילה מחיתולים

מיכל לופו-שדה
    04/12/2008

שלום אופירה
    גמילה מחיתולים היא שלב חשוב בהתפתחות ילדים והפיכתם מתינוקות לילדים בוגרים. חשוב לזכור כי לכל ילד קצב שונה וכי תהליך ההתסגלות עשוי להיות הדרגתי. בנך נגמל מהר מאוד מפיפי, דבר שמראה על מוכנות ועל כך כי הוא היה בשל ומוכן להיגמל מהחיתול. עם זאת, כמו ילדים רבים נוספים בגילו, הגמילה מפיפי וקאקי לא נעשתה בו זמנית ולכן הוא עושה עדיין את הקאקי בתחתוניו.
    בהרבה מקרים סירוב לעשות קאקי בשירותים או בסיר קשור לתחושה של הילד כי הקאקי הוא חלק מהגוף שלו וניתוק מהקאקי מפחיד. מה עוד יפול ממני? לפעמים הקושי נובע מפחד לשבת על האסלה שהיא גדולה מאוד ואולי אני אפול פנימה. לכן חשוב להיות רגישים, סבלניים ועניינייים.
    ניתן לעשו ת איתו תכנית חיזוקים. בתחילה לומר לו שאת רואה כי קשה לו לעשות קאקי בשירותים וכי את בטוחה שלא נעים לו לעשות בתחתונים. ניתן לחזק אותו בכל פעם שהוא מוכן להתקרב לשירותים, גם אם הוא עושה את הקאקי בתחתונים אך קרוב יותר למטרה תני לו פרס (מדבקה, בלון וכו'). בהמשך את הפרס ניתן לתת רק כאשר עושה בתוך חדר השירותים ולבסוף בשירותים עצמם.
    אפשר גם לשים ניילון נצמד לאסלה, וכך הוא יעשה את הקאקי בניילון ויוכל לראות אותו ולזרוק את הקאקי יחד איתך לשירותים או לפח.
    אם הפחד קשור יותר לישיבה על האסלה עצמה, חזקי אותו על ישיבה על האסלה ללא קשר לקאקי. הציעי לו לשבת בשירותים מספר פעמים ביום, ללא קשר ליציאות ובכל פעם שישב על האסלה חזקי אותו על כך באמצעות מדבקה או פרס קטן.
    כמו כן, חשוב כי גם בגן הגננת תגיב לכך ברגישות ולא בהעברת ביקורת. חשוב כי תשתפי אותה בתהליך החיזוקים שתנקטי בה כך שגם בגן יקבל חיזוקים.
    כמו כן, את יכולה להקריא לו ספרים בנואש
    סיר הסירים של אלונה פרנקל, טוסיקים.
    להורים יש ספר גמילה של ד"ר עדנה כצנלסון שאת יכולה לעיין בו עבורך.
    אם הקושי ממשיך את יכולה לפנות להדרכה וייעוץ
    בהצלחה
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תינוקת שמעדיפה אמהות אחרות על פניי
    לימור
    03/12/2008

שלום רב, ביתי בת שנה. בחודש האחרון בכל פעם שאנחנו נפגשים עם חברים היא מיד רצה אל האמהות האחרות ומבקשת שירימו אותה. כאשר אני רוצה לקחת אותה מהן היא מסרבת ומעדיפה להישאר עליהן. אבקש לציין כי אני לא עובדת ומבלה את רוב היום עם ביתי. בבית היא תמיד מעדיפה להיות איתי (יותר מאשר עם בעלי ועם הבייביסיטר). האם יש מקום לדאגה? האם יכול להיות כי חסרה לה תשומת לב ממני? תודה רבה, לימור

הוספת תגובה

• תגובה ללימור

מיכל לופו-שדה
    03/12/2008

שלום לימור
    אני שומעת שאת מוטרדת ומודאגת באשר לקשר שלך עם בתך ולעד כמה היא אוהבת אותך או מעדיפה אותך על פני אחרים. ראשית, ממה שאת מעלה, אני מבינה שאת נמצאת עם בתך רוב שעות היום, כך שנראה לי כי בתך מקבלת ממך הרבה מאוד תשומת לב ויחס בשעות מרובות אלו. כמו כן, מדברייך עולה כי כאשר בתך נמצאת איתך בבית היא רוצה את נוכחותך ומעדיפה להיות איתך על פני בעלך ובייביסיטר, מה שמצביע על כך שהיא זקוקה לך ומחפשת את קרבתך המקנה לה בטחון.
    העובדה שבזמן שאת נמצאת איתה אצל חברים היא ניגשת אליהם בשימחה ונהנית מכ הינה נורמטיבית. סביב גיל שנה ילדים רבים מתחילים להתעניין מאוד באנשים וילדים חדשים בסביבה. הם סקרנים יותר והופכים יותר ויותר חברותיים ומחפשי חברה. העובדה שבתך שמחה לגשת לאמהות אחרות מראה על עניין ורצון בקשר עם אחרים. שימי לב כי כאשר את אצל חברות והיא ניגשת אליהן בשימחה, היא יודעת שאת לידה ולא עומדת ללכת, ולכן גם פחות חוששת לגשת בניגוד למצב בו מגיעה בייביסיטר או בעלך ואז היא גם יודעת שהיא עשויה להיפרד ממך.
    אם בכל זאת, את ממשיכה להיות מוטרדת באשר לקשר ביניכן, אולי כדאי לפנות להדרכת הורים עבורך.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• נואשתי. אני משוועת לכלים להתמודד עם
    קרו
    03/12/2008

בוקר טוב, (מכתב ארוך, בבקשה אל תוותרו. ותקראו אותו משום שאני נואשת!!) שמי קרן ויש לי שני ילדים מקסימים: בת בת 6 ובן בן שנתיים וחצי. היום אני רוצה לדון דווקא על היחסים שלי עם ביתי. בתי ילדה נהדרת, חכמה מאוד, בעלת יכולת התבטאות מעולה, בעלת אופי עיקש מאוד או שמא אי היכולת שלי לתקשר איתה גורם לי לתייג אותה כעקשנית. איני מועניינת לעשות עימה עוול ולתייג אותה כעקשנית וכן איני רוצה שהיחסים שלי איתה יתפתחו לכיוון שלילי ולכן אני פונה אליכם ומקווה שתעזרו לי למצוא כלים להתמודד איתה בצורה טובה ובונה לשתינו. עיקר הבעיות מתמקדות בכך שהיא לא מקשיבה לי ולא מקבלת מרותי, לדוגמא בבקרים אני לא מצליחה לגרום לה לשתף פעולה בהתארגנות מהירה לגן (אני צריכה להתארגן ולארגן את בני ולצאת לגנים ולעבודה), ניסיתי לבנות לוח לבבות שעל כל בוקר שתתארגן בזמן תקבל לב, ועבור 5 לבבות תקבל הפתעה - לא עזר! ניסיתי להעיר אותה חצי שעה קודם על מנת שיהיה לה יותר זמן - לא עזר! ניסיתי לאיים שבשעה הייעודה אנחנו יוצאים מהבית והיא תאלץ ללכת לגן לפי הספק ההתארגנות שלה (לבושה בפיג'מה, לא מסורקת....) - זה רק גרם להיסטריית צרחות ובכי כשהגיע הזמן ללכת. התנהגות מרדנית מופיעה אצלה בעוד כמה תחומים כמו לבקש ארוחה מסוימת ולא לאכול, להציק לאחיה באופן שגורם לו לבכות. בהרבה מיקרים אני ממעטת מלהתערב אך לעיתים אין ברירה. אני מענישה אותה בלהרגע בחדר, או הימנעות מטלויזיה, או ויתור על משחק אהוב הכל תלוי בחומרת התנהגותה. עכשיו הסיבה לפנייתי : שום דבר לא עוזר, היא סופגת את העונש ועדיין דבקה בהתנהגותה, היא צוחקת לנו בפנים כשאנחנו כועסים או מגיבה בצרחות איומות כאשר אנו מביעים חוסר שביעות רצון מהתנהגותה, עושה רושם ששום דבר לא נוגע לה ולא כואב לה מספיק ע"מ שתבין שהיא צריכה לשנות דפוס התנגות מסויים. אציין שאני גם מסבירה לה שבחיים צריך לקבל אחריות על מעשים ולכל מעשה יש תגובה הולמת ואם צריך להימנע מתגובה לא נעימה צריך לבחון את ההתנהגות ולשנותה בהתאם. ייתכן מאוד שהבעיה היא דווקא בי ובדרך בה אני מתנהלת מולה - אני בהחלט לא פוסלת את האפשרות, אבל אין לי מושג מה עוד לעשות!!! אנא עיזרו לי! אני מאוד רוצה לבנות יחסים נעימים, טובים וחיוביים איתה ומאמינה שעכשיו זה הבסיס. תודה מראש, קרן

הוספת תגובה

• גבולות

מיכל לופו-שדה
    04/12/2008

שלום קרן
    מדברייך אני שומעת שאת מרגישה עייפה ומוטרדת ביחס לקשר שלך עם בתך. מתיאורך נראה כי את ובתך בתהליך מתמשך בו ישנו מאבק על שליטה. אחד המכשולים והאתגרים שלנו כהורים הינו הצבת גבולות בתך זקוקה לגבולות על מנת לרכוש בטחון ולדעת שיש הורים ששומרים עליה. עולם ללא גבולות עבור ילד גורם לו לרוב לפחד ובלבול, כאשר הילד עשוי לתפוס עצמו כחזק מדי וכי אין מי שיעצור אותו. נשמע לי שבתך יום יום בודקת את הגבולות בבית סביב תכנים ונושאים שונים, הארוחות, התארגנות הבוקר הצקות לאחיה וכו'. אני שומעת שניסית לעזור לה כבר בדרכים רבות ואת מרגישה שכל אלו לא עזור עד כה. עם זאת, נשמע לי שבכל פעם התקשית לעמוד עד הסוף בנושא הגבול ועברת לפתרון חדש אולי עקב הפחד מכעס של בתך כלפייך, אוךלי עקב תחושות אשמה כי את עשויה לגרום לבתך עוול כפי שציינת ואולי עקב הרגשות השליליים שהתחלת לחוש כלפיה וכתוצאה מכך גם גלפי עצמך?. כל התחושות הללו שלך הינן טבעיות והורים רבים מתמודדים איתם, אך לא תמיד מדברים ואומרים זאת.
    על מנת שבתך תבין שאת ההורה בבית ייש צורך בהצבת גבולות באופן עקבי וברור. אולי במקום לעבור מפתרון אחד לאחר, דבקי בדרך מסוימת ולכי איתה עד הסוף גם אם הדבר גורם להתפרצויות כעס מצידה ולצרחות. למשל, אם הבהרת לה שמבחינתך אם לא תתארגן בבוקר זו אחריות שלה והתוצאה תהיה ללכת לביה"ס בפיג'מה עשי זאת. בתך זקוקה כי תאמרי לה לא ותעמדי בכך. בימים הראשונים היא וודאי תבכה אך בהמשך תלמד להתארגן בזמן. את יכולה לשוחח איתה ולהסביר לא תוך מריבה , כי אם במצב בו שתיכן רגועות, כי המצב לא יכול להימשך ולהעביר אליה את האחריות. אמרי לה שזהו תפקידה להתארגן בבוקר למשל, ושתחשוב מה היא מציעה כדי לפתור את בעיית ההתארגנות שלה בבוקר. חשוב כי גם האבא והסביבה יהיו שותפים לכך ויציבו את הגובלות ולא את לבד. למשל, יידעי את המורה בקשיי ההתארגנות בבוקר, כך שאם היא מאחרת שהמורה תתייחס לכך ותדבר איתה על אחריות. במצבים בהן היא כן מתארגנת יפה או מתנהגת יפה חזקי אותה ותגמלי אותה על כך.
    בנוסף, לא ציינת מתי קשיים אלו החלו? יתכן והם קשורים גם לקינאה של בתך באחיה, לרצון לקבל תשומת לב, גם אם בדרך שלילית. נסי למצוא זמן קבוע בו שתיכן מבלות לבד ועושות פעילות מהנה עבור שתיכן.
    בכל מקרה, על מנת לקבל עזרה בצורה מסודרת וליווי וכן לדבר על הרגשות שאת חשה, ניתן לפנות להדרכת הורים.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כמה הבהרות

קרו
    04/12/2008

ראשית אני רוצה להודות לך על התשובה המאוד מפורטת. שנית אציין שביתי תמיד בדקה גבולות וייתכן באמת שהבעיה החמירה מאז שאחיה נולד. שלישית אני שיניתי את סדר יומי כך שאוכל להוציא אותה מהגן בצהריים ולא אשלח אותה לצהרון, כך שמידי יום יש לנו 2.5 שעות ביחד ללא נוכחות אחיה. ואכן זמן הצהריים הוא הזמן הטוב ביותר שלי ושלה, כיף לנו ונעים לנו יחד ולכן אני כל יום שמחה על הצעד שעשיתי (עברתי לחצי משרה). ביתי יוצאת איתי להביא את אחיה מהגן, ובשנייה שהם נפגשים אני נפרדת לשלום מהילדה המדהימה שפגשתי בצהריים ואומרת שלום לילדה שלא מקשיבה ומציקה באדיקות לאחיה..... אני אנסה שוב לבחור בדרך אחת ולדבוק בה (אפילו אם אני חשה שנכשלה בעבר) ואבדוק התנהלות במהלך הימים הקרובים, מקווה שאחוש בהבדל. אם לא כנראה שנתכתב שוב. שוב תודה, קרן

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גבולות וקנאה באחים

מיכל לופו-שדה
    04/12/2008

קרן שלום
    מדברייך אכן נראה כי בתך חשה קינאה כלפי אחיה הקטן ממנה, דבר שהוא כמובן נורמטיבי מאוד. כאשר אח קטן נולד והמשפחה מתרחבת זהו אירוע מרגש המעורר רגשות שימחה ואושר. עם זאת, הדבר גם כמובן מעורר מתחים ולחצים הן עבור ההורים והן עבור האחים הבכורים. תארי לעצמך שיום אחד בעלך היה שב הביתה ואומר לך כי הוא מביא הביתה אישה חדשה והיא עדינה וצריך להתנהג אליה יפה. אני בטוחה שלא היה לך קל לקבל זאת, וסביר כי כעס וקנאה היו חלק מהרגשות שהיית חשה. כך גם קורה לבתך. לכן, הייתי מנסה לשוחח איתה ומאפשרת לה לדבר על הרגשות הללו. ניתן לומר לה שאת מרגישה כי במהלך הזמן בו שתיכן לבד אתן מבלות בכיף ונעים לשתיכן וכי אחה"צ כאשר כולם יחדיו קשה לה יותר ויש יותר מריבות. תני לה לגיטימציה לדבר עלהקינאה שאולי היא חשה והכעס שזה מעורר בה. חשוב לתת לה תחושה שזה לגיטימי להרגיש זאת והרבה אחים מקנאים באחיהם הקטנים ולא רק שמחים איתם.
    בנוסף, חשוב למצוא דרכים בהן את יכולה לחזק אותה על היותה אחות גדולה, כמו למשל שעת השכבה מאוחרת יותר, הליכה לחברות לבד וכדומה. הדגישי זאת בפניה, שהיא הגדולה ולכן מותר לה דברים שלאחיה הקטן עדיין אסור.
    ולבסוף, כל אלו צריכים להתלוות לנושא הגבולות. המשיכי להציב לה גבולות. כמה ימים אינם מספיקים כדי לשנות התנהגות שהיא הורגלה אליה מאז היותה קטנה. על מנת שהיא תבין שאת אמא ואת מחליטה מעתה והלאה הקפידי על הצבת גבולות ברורה ועקבית לאורך זמן.
    בהצלחה
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• למיכל שלום

מורית
    04/12/2008

האם הבעיה שרשמתי לא קשורה לפורום הנ"ל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הסתגלות למעון
    נעמי
    03/12/2008

שלום, ביתי בת 14 חודשים. עד היום היתה איתי בבית. היא תינוקת מפונקת ומאוד קשורה אלי. חוץ מלאבא היא לא הולכת לאף אחד. היא יונקת עדיין (מאחר והיתה אלרגית לחלב ולסויה עד גיל שנה). היא בקושי אוכלת מוצקים בגלל שהיא מעדיפה הנקה. וכמו כן נרדמת רק על הידיים. לאור כל זאת ומאחר ועלי לחזור לעבודה החלטתי להכניסה למעון. אני חוששת שיהיה לה מאוד קשה ואשמח לקבל הדרכה כיצד לעשות זאת בהרדגה. אני לא מתכוונת לעבוד עד שהיא תסתגל. אני פנוי לחלוטין לטובת המעבר לגן. אשמח שתפנה אותי למאמר או אם תוכל לתת לי כמה טיפים בסיסיים. תודה נעמי

לקביעת תור
    סגירה
    הסתגלות למעון

הוספת תגובה

• הסתגלות למעון

מיכל לופו-שדה
    03/12/2008

שלום נעמי
    אני שומעת את החששות שלך לגבי הסתגלותה של בתך למעון החדש.
    אין ספק שלפנייך ולפני בתך צפויה תקופת התסגלות לשינוי בשגרת החיים שכל כך הורגלתן אליה עד כה. ממצב בו אתן יחד זו עם זו כמעט כל היום, באופן אינטנסיבי מאוד, כמעט ללא אפשרות לטיפול של דמויות אחרות כפי שאת אומרת, היא תכנס למסגרת עם עוד גננות וילדים רבים, כאשר צריך להיפרד מאמא בבוקר עד שהיא חוזרת. כל הילדים עוברים תהליך זה בגיל מוקדם או מאוחר יותר ומסתגלים בהדרגה וכך גם בתך. עם זאת, אכן הכנה טובה חשובה ועוזרת להסתגלות להיות טובה יותר..
    ראשית, כבר עכשיו התחילי בבית להרגיל אותה לאכול מבקבוקים, חלב שאוב אם יש צורך וכן אוכל מוצק. אם בנוכחותך בתך רוצה הנקה בלבד, נסי להעזר באבא ואפילו צאי מהבית לשם כך. על מנת לא להעמיס את כל השינויים בבת אחת, התחילי במוצקים או בבקבוקים. ואח"כ עברי לדבר השני.
    חשוב כי כשבוע שבועיים לפני כניסת בתך למעון תקחי אותה לשם ותרגילי אותה למעון ולמטפלות. בתחילה בנוכחותך ורק אח"כ בלעדייך. היי איתה שם ורק לאחר מספר פעמים שאתן שם ביחד תתחילי ללכת. חשוב שבתחילה תיעדרי לפרקי זמן קצרים ובהדרגה ליותר שעות. כך בתך תתרגל שאמא הולכת אבל גם חוזרת. לאחר שבתך התרגלה מעט, בזמן הפרידה ממנה ניתן לעשות טקס של חיבוק ונשיקה, אולי לשיר שיר מיוחד של פרידה ולצאת. לא להישאר זמן רב מדי מאחר וזה עשוי לבלבל אותה ולגרום לבכי ממושך יותר.
    אם את נמצאת בשכנות או מכירה ילדים שעומדים להיות עם בתך במעון, את יכולה לנסות וליצור מדי פעם מפגשים איתם אולי בשעות אחה"צ , על מנת שחלק מהילדים יהיו מוכרים מעט לבתך.
    כאשר היא במעון אפשרי לה לקחת חפץ שהיא קשורה אליו ואוהבת שמרגיע אותה. אם זה חיתול, בובה או כל דבר אחר מהבית.
    חשוב כי את תרגישי שאת סומכת על צוות המטפלות במעון מאחר ואילו הדמויות המשמעותיות אשר יהיו עם בתך. אם את תחושי בטחון הדבר יעבור גם לבתך ויקנה לה בטחון רב יותר.
    שתפי את צוות המטפלות בהרגלים של בתך, בדברים שהיא ואהבת, בהרגלי השינה שלה וכו'.

בכל מקרה זכרי כי בטחון ורוגע מצידך יאפשרו לך ולה לעבור את התקופה בצורה טובה יותר.
    בהצלחה
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד עצבני
    אולה
    02/12/2008

שלום, אני אימא לילד בן שנה ו3- חודשים, בזמן האחרון התחלתי לדאוג מאוד - מזה כ-3 שבועות הילד שקודם היה רגוע ושמח נהיה עצבני, כל דבר שלא לרוחו מעצבן אותו מאוד, שמתי לב שהוא מתוח מאוד במיוחד כשקילחתי אותו באמבטיה - פתאום כל נגיע מדגדגת לו, אני לא עושה שום דבר חדש, אבל עכשיו כשאני לוקחת יד שלו לסבן - זה מדגדג לו - הוא מתחיל לצחקק ולהצמיד יד לגוף, כשנוגעת בבטן - גם. וצריך להגיד שהילד אוהב אמבטיה, ומשחק ונהנה במים. כך ראיתי שבני מתוח מאוד - שכל נגיעה מדגדגת לו. בנוסף הוא התחיל להתעצבן מהר על כל דבר, אם משהו לא מצליח עם צעצוע - הוא ישר צועק ומשליך אותו ורץ לכיוון אחר, או מקמץ אגרופים ומכווץ שגירי גוף כשרוצה להשיג משהוא ולא מצליח. זה מדאיג אותי נורא שהוא כל הזמן במצב מתוח כזה ועצבני. בזמן האחרון לא היו שינויים בבית, הוא התחיל ללכת לגן לפני 3 חודשים, כחודש לקח לו להיתרגל, עכשיו בא לגן עם חיוך ולא בוכה. מבחינת ההתפתחות - הכל תקין וללא איחורים. אשמח לקבל עזרתכם, או הכוונה לאן לפנות לעזרה. המון תודה, אולה.

לקביעת תור
    סגירה
    ילד עצבני

הוספת תגובה

• תגובה לאולה

מיכל לופו-שדה
    03/12/2008

אולה שלום
    אני מבינה שאת מוטרדת ומודאגת לגבי השינוי בהתנהגותו של בנך. עם זאת, מתיאורך אני מתרשמת כי לבנך התנהגויות אופייניות מאוד לגיל זה. ראשית, באמבטיה בסה"כ נשמע לי שהוא לא כועס או צועק מהמגע אלא מגיב לכך בצחוק , דבר שלא מסמל על מתח כי אם על הנאה. אם המגע היה מפריע לו הוא היה בוכה או צועק.
    ביחס לשינוי בהתנהגות שאת מתארת, למשל הכעס כאשר דברים אינם מצליחים לו כפי שהוא רוצה למשל, זהוו דבר נורמטיבי בגיל זה. סביב גיל שנה וחצי ילדים מתחילים לנסות ולבצע יותר ויותר דברים בעצמם. עקב כך, לא פעם נוצרים יותר תסכולים עבורם הגורמים גם לכעס המופנה לרוב כלפי חפצים ואנשים סביבם. חשוב לתת לכעס מילים שלבנך עדיין אין כדי לבטא את מה שהוא מרגיש. לכן הוא מבטא את הכעס באמצעות הגוף על ידי כיווץ ואגרוף הידיים. במצבים אלו הרגיעי אותו, חבקי אותו וחשוב כי תעודדי אותו לנסות שוב לשחק ולחזק אותו ולעודד אותו כשהוא מצליח ולשמוח יחד איתו.
    בנוסף, חשוב לי לציין כי יתכן ובנך עדיין מסתגל לגן החדש. לכן, את יכולה לדבר עם הגננת שלו בגן ולשאול אותה כיצד הוא מתפקד בגן, האם יש לו חברים האם הוא נהנה ושמח בגן או שהיא גם מבחינה במצבי מתח. חשוב לבדוק כי הוא ישן ואוכל טוב בגן, מאחר וחוסר בשינה גם עשוי ליצור יותר מתח במהלך היום.
    אם בכל זאת, את מרגישה שהכעס מתעצם ואת מרגישה חוסר שקט, את יכולה לפנות להדרכת הורים.
    בהצלחה מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה