מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- פחד מאמבטיהטל29/06/2009
שלום
בני, בן שנה ארבע חודשים, החל לאחרונה לפחד מהאמבטיה, הוא פשוט צורח ובוכה כשמקלחים אותו.
סביר להניח שזה קשור לכך שכמה ימים לפני כן הוא חווה טראומה באמבטיה. בזמן שסיבנתי לו את הרגליים הוא ניסה לעמוד והחליק אחורה ובלע קצת מים. מיד שלפתי אותו מהאמבטיה והרגעתי אותו
.
אנחנו מנסים להרגיע אותו לפני שמקלחים אותו, אני שרה לו ומביאה לו את הצעצועים שלו, אך הוא לא מספיק לצרוח ונראה שהוא ממש פוחד.
איך חוזרים לשגרה???* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר חזרה לשגרה אחרי טראומה
מיכל דביר קורן30/06/2009שלום טל,
החלוויה שתארת אכן הייתה כנראה טראומתית עבורו ומשפיעה על תגובותיו כעת. חשוב לדעת: כמה זמן חלף מאז אותו אירוע? האם התגובה ההיסטרית מופיעה בעיקביות מאז או לסירוגין? האם מתרחשת גם כאשר מתקלח במקומות אחרים: אצל סבתא? חדר-מקלחת אחרת בבית? גיגית? כניסה למים אחרים כמו בריכה או ים? הוגם - אם הוא מטבעו ילד חששן וחרד?
כפי שהתחלת לנסות בעצמך , חשוב מאוד ליצור אווירה נעימה ורגועה על ידי שירים וצעצועים, וגם באמצעות הכנה רבה מראש, גם למשל להיכנס לתוך האמבטיה כשהוא עם בגדים וללא מים, ולהוסיף את המים בהדרגה, תוך כדי שאת נותנת לו לשלוט בקצב ההתמלאות של המים. אם לא היו ניסיונות רחצה אחרים מאז, כדאי גם לנסות זאת, למשל בגיגית או בחדרי מקלחת אחרים, בבית ומחוץ לבית, למשך תקופת-מה.
חשוב מאוד לדבר איתו על המקרה, משהו כמו :"לפני כמה ימים החלקת באמבטיה ומאז אתה מפחד שזה יקרה שוב ולכן אתה בוכה, אבל אימא ואבא שומרים שזה לא יקרה עוד פעם ואנחנו נעשה יחד מקלחת נעימה" .
אם הדברים לא נרגעים תוך זמן-מה מומלץ לפנות לייעוץ.
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- גמילה מטיטוליםשיר29/06/2009
ביתי בת שנתיים וחודשיים גמולה כבר שבוע הבעייה היא שהיא לא מבקשת פיפי או קקי אני פשוט רואה שהיא מחזיקה שם למטה ואז אני מבינה שהיא צריכה לשירותים
איך לגרום לה לבקש?
שאלתי השנייה היא לגבי גמילה מטיטולים בלילה איך מתבצע התהליך?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר אחריות הפעוט בגמילה מטיטולים
מיכל דביר קורן30/06/2009שלום שיר,
בתהליך הגמילה האחריות לגבי הדאגה לכל פירטי עשיית הצרכים בעצם מתחילה אצל ההורה ועוברת בהדרגה אל הפעוט. את כתבת שבתך 'לא מבקשת' , אבל להצביע או להחזיק באיזור הטיטול ולהסתכל עלייך זה בעצם סוג של 'סימון', שימוש בתקשורת לא-מילולית. אם כך היא מכוונת לרצונה ללכת לשירותים, הרי שבהדרגה תוכל ללמוד את הקישור בין האחיזה לבין ההתרוקנות ולהתחיל לרוץ בעצמה. החידוש יהיה בכך שהיא לא תצטרך את עזרתך על מנת ללכת, אלא רק תודיע על כך שיש לה פיפי ושהיא הולכת.
לגבי גמילה בלילה: מבחינה פיזיולוגית יש הבדל מהותי בין גמילה בזמן עירות ביום לבין גמילה בלילה, ולעיתים עוברים שבועות וחודשים רבים עד שמושגת שליטה גם בזמן שינה. אל תדרשי זאת ממנה, ורק כאשר השליטה ביום מלאה, וישנה תקופה ממושכת של טיטולים יבשים גם בלילה, ולאחר תקופה של שנת-צהרים ללא הרטבה, הצעי לה גם להיפרד מהטיטול בשינה. ישנם ילדים שכשלב מעבר עדיין זקוקים לקימה לשירותים מתוך שינה (אפשר שההורה יקח לשירותים שעות ספורות לאחר ההירדמות, למשל לפני שהוא-עצמו הולך לישון, חלקם עדיין מנונמנמים).
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תינוקת זורקת אוכל על הרצפה - המשךyb28/06/2009
לפני מספר ימים התייעצתי אתכם לגבי בתי בת השנה וחמש עוד מעט, שזורקת אוכל על הרצפה כשהיא שבעה. כשפניתי אליכן אמרתן לי ש1. זה גיל, ו-2. אם רוצים לנסות לעצור את זה, בפעם הראשונה שהיא עושה את זה להחזיק לה את היד ולומר לה שלא זורקים אוכל על הרצפה ופעם שנייה, להוריד אותה למטה ולהפסיק לה את הארוחה.
העניין הוא שניסיתי את זה כמה ימים, וכשאני מחזיקה לה את היד היא מחייכת אלי ומיד ממשיכה לזרוק על הרצפה, ואז אני מורידה אותה. אבל עכשיו , היא זורקת אוכל גם כשהיא רק משועממת כבר מלשבת על הכסא, כי היא יודעת שבגלל זה אוריד אותה למטה. ואז היא ממשיכה לאכול, לעיתים מהרצפה (שזה גם לא להיט, ואיך עוצרים את זה?) ולעיתים פונה לאבא שלה, והוא לא יכול לעמוד בפני זה שהילדה רעבה ונותן לה אוכל, כמו שהיה אתמול, או אלי. כשהחזרתי אותה שוב לכסא אחרי שאמרתי לה שאנחנו לא זורקים על הרצפה והיא עשתה לי לא עם הראש, ישר אחרי זה היא שוב זרקה על הרצפה ושוב הורדתי אותה ,ואז היא הלכה "לקבץ נדבות" אוכל אצל אבא שלה ולא היה לי ממש מה לעשות עם זה, כי היא הייתה ממש רעבה.
דיברתי איתו שאנחנו צריכים לעשות חזית אחידה לטיפול בבעיה, אבל כיוון שלא היה לי פתרון חלופי, לא ידעתי מה לעשות.
בקיצור, מהו פתרון יותר יעיל מזה? ומה עושים עם זה שהיא זורקת אוכל על הרצפה? ושהיא אוכלת אחר כך מהרצפה?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הרגלי אכילה נימוסי שולחן אצל פעוטות
מיכל דביר קורן30/06/2009שלום נועה,
התשובה שניתנה לך יצאה מנקודת מבט של חינוך להרגלים, כלומר, הרגלי אכילה ונימוסי שולחן צריך ללמד, ומדובר בתהליך של חינוך, שהוא כידוע, איטי, חזרתי ורצוף תהפוכות. בתך כנראה פעוטה סקרנית ונלהבת, קולטת בחושיה המפותחים את עמדתך לגבי העיניין ונהנית מכל חוויית האכילה שלכן. ועכשיו השאלה היא עד כמה העיניין מפריע לך, וזה כתלות בהרגלי הניקיון והאכילה של הבית והמשפחה, ולשם כך עלייך להיות עירנית לרגשותייך-שלך: אם מדובר בחוויה שהיא אולי גם משעשעת, כיפיית במובן מסויים, הרי שאפשר לפתור את העיניין בחיוך, להראות לה מתי היא עוברת את הגבול ולצאת מנקודת הנחה שבעוד מספר חודשים העיניין ייפסק. אם הסיטואציה היא בלתי נסבלת עבורך ואת מרגישה שהארוחות איתה הופכות לסיוט, שאת מאבדת סבלנות ואת החשק להאכיל אותה, הרי שאת מוכרחה להציב גבולות הרבה יותר ברורים ונוקשים גם במחיר של סיום הארוחה כשהיא עדיין רעבה (מצטערת...).
בשני המקרים מומלץ כמובן ליצור חזית אחידה בין שני ההורים, עד כמה שניתן.
ולגבי האכילה מהרצפה...בהנחה ששוב מדובר בחינוך להרגלים ההמלצה היא דומה, אבל אולי כדאי שהדגש יהיה להתעקש לא לאכול מהרצפה מחוץ לבית ואילו בתוך הבית אפשר פחות להקפיד...
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- עצירות התנהגותיתטל28/06/2009
בני בן שנתיים ושבעה חודשים. מזה כשנה סובל מעצירות התנהגותית- מתאפק כל זמן שהוא יכול עד שאין לו ברירה והוא עושה קקי. שימוש שוטף בשמן פאראפין מנע יצירת אבני צואה. לפני כחודש עבר גמילה מוצלחת למדי מחיתולים. נגמל מפיפי מהר ובהצלחה, כאשר אפילו העצירות השתפרה, והיו מספר ימים רצופים בהם לילד היתה יציאה תקינה ונורמלית בשירותים אן בסיר מספר פעמים ביום. לצערי למרות החיזוקים החיוביים הוא חזר להתאפק, שוב היה שיפור לימים ספורים ובימים האחרונים הילד שוב מתאפק. הילד האומלל פשוט מבלה שעות בשכיבה על הבטן ובפוזות אחרות בהם נוח לו יחסית להתאפק. בשעות ההתאפקות אי אפשר לעניין אותו בכלום ושום קקי פרס למיניהם לא מזיז לו. גם כעס על ההתאפקות או התעלמות ממנה (שהיא כמעט בלתי אפשרית לנוכח הסבל שלו) לא משנים. לאחר שהוא עושה קקי הוא מרוצה לזמן קצר ואף מנסה לעשות שוב בשירותים אבל אם זה לא מצליח בקלות ומייד הוא חוזר להתאפקות..
כיצד ניתן לעזור לו?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר עצירות וחינוך לניקיון
מיכל דביר קורן30/06/2009טל שלום,
לא ציינת מה עשיתם עד כה בניסיון לסייע לבנך בהתאפקות, או מדוע החלה (האם סובל מרגישות תחושתית? מקשיים בוויסות?) אך נשמע שמדובר בעצירות קשה ביותר שרק הפכה נוקשה יותר כעת, כאשר הצטרפה הדרישה להפסיק את השימוש בטיטולים. תארת סיטואציה קשה, עבורו ועבורכם ההורים, אשר רואים אותו סובל כל כך ובעיקר כה טרוד עד שאינו מתפנה למשימות רגילות של משחק ולמידה ככול ילד בן גילו (האם התפתחותו תקינה?).
אני ממליצה לכם לפנות בהקדם לייעוץ מקצועי שייסייע ביצירת תוכנית התנהגותית לגמילה תוך העמקת הבירור הרגשי לגבי מקורם של קשיים אלו.
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- רכושנותהדס27/06/2009
שלום,
בני בן שנה ותשע ולאחרונה הוא מאד מאד רכושן. הוא בננו הראשון ואחרי הצהריים אנחנו לא מרבים להיפגש עם ילדים אחרים- הוא עם ילדים בגן כל היום וזה זמן האיכות שלנו איתו :-)
רוב הזמן הוא רק צועק ובוכה- שלי, שלי, שלי אפילו כשרוצים להקריא לו סיפור הוא צועק כשלוקחים את הספר, באמצע משחק מסירות הוא מחבק את הכדור וצועק "שלי" ולא מוכן לזרוק אותו, כשאני מטאטאת את הרצפה הוא צועק שהמטאטא שלו ואני אומרת לו שזה של אמא וכשאני אסיים הוא יכול לשחק גם מה שגורר בכי ארוך מאד.
כל זאת לפני שהזכרתי את עניין האוכל שחס וחלילה אם ניגע לו בצלחת או נבקש ביס.....
איפה עובר הגבול? זה בסדר שהצעצועים הם רק שלו וכל השאר לא רק שלו? להתווכח איתו? לתקן אותו?
אשמח להכוונה,
הדס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר רכושנות אצל פעוטות
דפנה תייר27/06/2009תיאורך את התנהגותו הרכושנית של בנך מעלה חיוך, אם כי אני מניחה שיתכן שאתם רוב הזמן לא מוצאים אותה מבדחת במיוחד.
לבטח את יודעת שזוהי התנהגות האופיינית לגיל בו נמצא ילדיכם, ומהבחינה הזו היא לא מדאיגה. יתכן שבאופיו בנך טיפוס רכושני/טריטוריאלי במיוחד - מה שמגביר את ההתנהגות הזו. אגב - האם הוא מזכיר בתכונה זו מישהו מכם?
אני חושבת שניסחת יפה איפה עובר הגבול: מה ששלו - שלו, ומה ששלכם - לא שלו. הוא אמנם רוצה שהכל יהיה שלו, אך המציאות ואתם תעזרו לו להבין שאין זה כך. העולם לא סובב סביבו.
אתם תעשו זאת באמפטיה, באהבה ובהבנה, אך עם זאת תהיו חד משמעיים. את יכולה, לדוגמה, לטאטא ואם הוא רוצה את המטאט או טוען שהוא שלו את תקפידי להבהיר לו שאת מבינה שהוא רוצה את זה אבל זה לא שלו וכעת את מטאטאה. כשתסיימי לטאטא תהיי מוכנה לתת לו את המטאטא (ובכך תדגימי לו את ההתנהגות הרצויה).
שקפי לו את רגשותיו כשהוא מביע רכושנות, והוסיפי תיאור קצר של האמת האובייקטבית אם החפץ שהוא רוצה אינו שלו. כשהחפץ כן שלו - הסכימי איתו לגבי העובדות ושקפי לו שהוא עכשיו רוצה את החפץ לעצמו, אך נסחי גם משפט אופטימי על האפשרות שלמרות שזה שלו אולי עוד מעט הוא יסכים לתת את החפץ קצת למישהו אחר.
אל תקחי ממנו בכוח את מה ששלו ואל תאלצי אותו לוותר או לחלוק במה ששלו אם אינו רוצה בכך. לכשיתבגר מעט יהיה מקום כן לדרוש ממנו לחלוק ולשתף, אך לעת עתה הניחי לו למצות את שלב ההתפתחות הזה עד תומו.
כל טוב, דפנה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הנקה ומעבר למזון מוצקמיכלי26/06/2009
שלום!
בני המקסים בן 7 חודשים. עד גיל חצי שנה הוא ינק באופן מלא (כאשר אני בעבודה הוא עם המטפלת ומקבל פעמיים ביום חלב שאוב). לפני כחודש וחצי התחלתי לתת לו טעימות של מזון מוצק. הוא מאוד נהנה, אהב את כל הטעמים ואכל בשמחה. החל מלפני שלושה שבועות הוא אוכל שתי ארוחות מוצקים מלאות: פירות בבוקר וירקות ועוף בצהריים ( שאר הארוחות הן הנקה, כרגיל). כאשר המטפלת או בעלי מאכילים אותו הוא אוכל בשמחה, אבל הבעיה מתחילה כאשר אני מנסה להאכיל אותו. מזה כשבועיים הוא לא מוכן לאכול ממני. כל פעם שאני מנסה הוא ממש מתחיל לבכות ולא עוזר אף טריק או תעלול. בסופו של דבר אני מניקה אותו, כדי שלא יישאר רעב. יש לציין שגם כאשר בעלי מאכיל אותו ואני בסביבה הוא לא מוכן לאכול. הוא כאילו "נעלב" שאני שם ואני לא מניקה אותו.
אשמח לשמוע מה דעתכן. האם זהו מצב זמני, ובסופו של דבר הוא יפסיק לצפות ממני להנקה ויסכים לאכול ממני? האם אני שוגה כאשר אני מניקה אותו בסופו של דבר? האם יש משהו שאפשר לעשות כדי להקל עליו? אני לא רוצה להכריח אותו לאכול בכוח...
תודה!
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר יחסי האכלה בין אם ותינוק
דפנה תייר27/06/2009בשעה טובה בנך החל לאכול מוצקים, ונראה שהוא עושה זאת בתיאבון בריא (טפו, טפו, טפו :)
עם זאת מתעוררות אצלך תהיות לגבי סירובו שאת תאכילי אותו. לשאלה אחת משאלותייך יש לי מענה חד משמעי:
כן, בודאי שאת שוגה כשאת מניקה אותו בסופו של דבר. מעשה זה שלך נוגד את מטרתך ובדרך זו את בעצמך מכשילה את המהלך. ללא ספק הוא מעדיף שאת תניקי אותו ולא תאכילי אותו, וברור שהוא למד מהר מאוד שהוא יכול לגרום לכך - אם פשוט יסגור את פיו ויחכה שתישברי.
עלייך לקבל החלטה ברורה ועקבית:
או שאת מאכילה אותו תוך ידיעה שלך אין סיכוי שתניקי אותו, לא משנה מה, או שאם את סבורה שלא תעמדי בכך - הניקי אותו ודי. חבל על המשחק המיותר שאתם מנהלים.
אם אינך יכולה לעמוד בהחלטתך לא להניק אותו יתכן ולא תהיה ברירה ובתקופה הקרובה תאלצי לתת לאחרים להאכיל אותו את שתי הארוחות האלה. אפשרות אחרת היא שתתחילי את הארוחה במעט הנקה, דווקא כדי שלא יהיה מאוד רעב, ואז תפסיקי אותה ותנסי להציע לו את האוכל האחר.
ולבסוף - נסי לפנות לפורום העוסק בהאכלת תינוקות, יתכן ושם תקבלי רעיונות נוספים לפתרון הבעיה.
בברכה, דפנה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ילד בן שנה ו-8 חודשים נושךאילנית26/06/2009
שלום,
יש לי תאומים, בן ובת, בני שנה ו-8 חודשים.
בחודשיים שלשה האחרונים הבן שלי נושך את אחותו לא מעט. לפני חודש הם התחילו ללכת לגן, והיום הגננת אמרה שהוא נשך שתי ילדות בגן ללא ריב, הוא פשוט ניגש ונשך במהלך משחק. בבית יכולתי לומר שהסיבה לכך היא גם ריב בין התאומים, גם צמיחת שיניים מאוחרת (צומחות לו 5 שיניים בבת אחת) וגם דרך מהירה לקרוא לי. מבחינת שפה, שניהם מדברים באותה המידה, אך היא יותר חברותית ממנו ונראה כאילו יש לה יותר אוצר מילים, אז אולי הוא מתוסכל?
אני מאד כועסת עליו כשהוא נושך, מסבירה לו שזה כואב לה ומיד מחבקת את ביתי הננשכת ומרגיעה אותה. אני לא יודעת אם הוא מבין ואני לא יודעת איך מפסיקים את זה.
אשמח לשמוע את דעתך,
תודה
אילנית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הפסקת נשיכות בקרב פעוטות
דפנה תייר27/06/2009את מונה מספר סיבות אפשריות בהחלט לנשיכות של בנך, ועליהן ניתן מן הסתם להוסיף עוד כמה. אולי זה שילוב של מספר סיבות ואולי לא נדע אף פעם מדוע הוא נושך.
מה שאת כן יודעת הוא שעלייך להביא להפסקת התנהגות זו, ולא משנה מה הסיבה לה.
הדרך להפסיק התנהגות זו, כמו כל התנהגות שאיננה רצויה, היא להפוך אותה לבלתי כדאית או אפשרית לבעל המנהג. במצב הדברים כיום לבנך יש ללא ספק רווח כלשהו מההתנהגות, ועלייך לשנות את מאזן הרווח וההפסד על ידי העלאת ההפסד.
ניסית כבר את שיטת ההסברים, ונוכחת במה שידוע - הסברים אינם דרך להצבת גבולות בגיל הרך.
מעשים הם הדרך להצבת גבולות בגיל זה. מעשים ומילים בודדות אשר ביחד משדרים מסר ברור, קצר וחד משמעי.
לפיכך, כשבנך נושך עלייך להגיב בכעס ולומר בטון מתאים: "לא!" אסור!", תוך שאת מרחיקה אותו פיזית ממקום הארוע ומבודדת אותו לדקה-שתיים (גם פינה אחרת בסלון מספיקה לשם כך). חיסכי את ההסברים והטפות המוסר לשלב מאוחר יותר והתפני לנחם את ביתך. אם הוא יבכה כתוצאה מתגובתך, מה שאפילו רצוי - תהיה זו הוכחה טובה לכך שהוא מתחיל להבין שלא כדאי לו לנשוך.
בנוסף, הדבר הטוב ביותר שאת יכולה לעשות הוא להשקיע במניעת ההתנהגות: נצלי הזדמנויות שאת נמצאת עם ילדייך וחכי לרגע שהוא זומם לנשוך. היי זריזה יותר ממנו ותיפסי אותו שניה לפני שהוא מצליח לבצע את זממו ופעלי בדיוק על פי ההנחיות בפיסקה הקודמת. אפקט ההפתעה ומניעת ההתנהגות חזק יותר מאפקט התגובה שאחרי ולכן אם את באמת רוצה להכחיד את הנשיכות שווה להשקיע מאמץ בכך.
בהצלחה, דפנה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהנשיכות
dolly29/10/2009הי
דמי דולי אני אמא לארבע ילדיםת בני האחרון בן שנה ושמונה חודשים גם הוא נושך את הילדים בגן ואני כבר ממש בדיכאון מנהלת הגן המליצה לי לפנות לריפוי בעיסוק.לציין שאין לו שום בעיית היתפתחות ההפך הוא ממש מבריק ומיתקדם מייתר בני הכיתה אבל הוא נושך סתם בלי התראה
אציין עוד שאנו גרים בארה"ב.אצלינו יש את השירות הזה בחינם דרך קופת החולים אשמח לשתף אותך כשהם יבואו וייתנו לנו הצעות ייעול נישמע שילדינו די דומים בהיתנהגות
GOOD LUCK* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- גמילה בן 4יעל25/06/2009
בני בן ה-4 סובל מליקוי שפתי (לאחר שנשלל PDD), החל תהליך של גמילה רק לפני כחודשיים. כיום, במהלך היום עושה פיפי בשירותים (מבקש אבל גם מזכירים לו). כאשר צריך קקי, מודיע, אבל מסרב לעשות בסיר או בשירותים ועושה בתחתונים או על הרצפה. גמילת לילה טרם התחיל.
אני מחפשת יעוץ והדרכה. אני מניחה שאחת משלושתכן היא כתובת טובה. אודה אם תוכלו לענות לי למי לפנות.
תודה מראש.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ייעוץ והדרכה בגמילה מחיתולים
דפנה תייר26/06/2009היעיד הנחתום על עיסתו? :)
את מוזמנת לבקר באתר שלי ולבחון אם גישתי וניסיוני נראים לך.
אשמח לעזור.
בברכה, דפנה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- נסיעה והשארת פעוט בן 2.5 בביתאביבית24/06/2009
שלום,
אני ובעלי רוצים לנסוע לחופשה בת 5 ימים בחו"ל. יש לנו בן מקסים בן שנתיים וחצי שמא-וד קשור אלי , ורציתי לדעת האם זה יכול לפגוע בו באיזו שהיא דרך שנשאירו עם הסבא והסבתא? אני בעיקר מפחדת מתסמינים של חרדת נטישה ופגיעה נפשית של הילד...
קצת נתונים כלליים:
אנו גרים בבית עם הסבא והסבתא, והסבתא היא גם הגננת שלו בגן הפרטי בבית (עם 9 ילדים נוספים וגננת נוספת שהיא קרובת משפחה)
הוא בדיוק נגמל מטיטולים - לילה ויום
אני בהיריון בחודש שישי
הוא ישאר בבית עם הסבא והסתבא , יהיה בגן כל יום, ישן במיטה שלו, השיגרה תיהיה רגילה רק ש....אנחנו נהיה בחו"ל ..
מה המלצתכם?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שלום אביבית
אודט בוקאי25/06/2009נשמע שזהו הזמן האידיאלי לחופשה זוגית-אוטוטו יוולד תינוק וזו תהיה משימה קשה פי כמה!
אין אפשרות לדעת מראש כיצד יגיב בנך לנסיעתכם, אך מתיאורייך המעטים נשמע כי בנך הוא ילד בעל התפתחות נורמטיבית, המסתגל יפה לשינויים (נגמל ביום ובלילה). שיגרתו תשמר כמעט ללא שינויים, ומדובר בחופשה לא ארוכה במיוחד.
עד לנסיעה, מה שניתן לעשות על מנת לנסות להקל על העדרותכם, להשאירו להשגחת סבא סבתא ללילה אחד(אתם לא חייבים לנסוע לשם כך, מספיק שתחזרו הבייתה אחרי ההשכבה), על מנת לתרגל את כל הטיפול הכרוך בסוף היום (מקלחת, ארוחת ערב, השכבה). בכך גם תסייעו לסבא/סבתא לרכוש בטחון בהדרגה. בנוסף, מאחר שסבתא היא גם הגננת במהלך היום וגם תהיה בתפקיד ההורה במחצית השנייה של היום, כדאי להקל עליה את האינטנסיביות שכרוכה בטיפול הרציף בבנך, ולארגן לשעה שעתיים בייביסיטר מוכרת, דודה/חברה וכו'..
נסיעה מהנה!
אודט* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התנהגות מרדנית - כמעט בן שנה וחציאילנה24/06/2009
שלום,
בני בן שנה ו-5 חדשים ,החל ללכת בחודש האחרון. הוא ילד מלא שמחת חיים, סקרן וחכם. לאחרונה, אני לא יודעת אם זה קשור לעצמאות שבהליכה או שזה אופייני לגילו - הוא נעשה עקשן מאוד ואם לא מקבל מה שרוצה הוא מפעיל סנקצית בכי והשתוללות. זה קורה בעיקר מחוץ לבית - כאשר הוא מסרב להכנס לעגלה, או כשבורח ואני מנסה להחזיר אותו למקום אחר, או שמצא משהו בחנות ואני מאלצת אותו להחזיר. אבל זה קורה גם בבית. בדר"כ הייתי מצליחה להסיח את דעתו אבל זה נעשה קשה יותר. אם אני לא מרשה לו לעשות משהו - ואומרת לו בתקיפות (אך לא בצעקה) שאני לא מרשה - הוא עושה זאת שוב ושוב וזה ממש מצחיק אותו....
האם זה לא מוקדם לחנך אותו להפסיק וכיצד עושים זאת??
תודה רבה
אילנה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר עצמאות והצבת גבולות
אודט בוקאי25/06/2009שלום אילנה
ראשית מזל טוב על רכישת הליכה עצמאית של בנך-שלב משמעותי ביותר בהתפתחותו!
את שואלת אם זה לא מוקדם מדי לחנך את בנך להפסיק ולא ברור לי מה בדיוק את שואלת-האם את חוששת שבנך קטן מדי מכדי להבין מה שמבקשים ממנו, או שאת חוששת מלדרוש ממנו להפסיק משהו שהוא רוצה/נהנה לעשות, משום שהוא קטן מדי וכדאי לאפשר לו להנות מחופש פעולה?אולי את חוששת מלגרום לו נזק נפשי באיסורים ובהגבלת רצונותיו?
בכל מקרה, ממה שאת מתארת את כן מנסה להפסיק אותו שוב ושוב, אך ללא תוצאה. בגיל בו בנך נמצא, מסר מילולי מצידך אינו מספיק ונדרש גם אקט מעשי. למשל, אם הוא נוגע בחפץ שאסור לו, חשוב להעביר לו מסר תקיף וקצר "אני לא מרשה לגעת ב..." אפשר להוסיף בהתאם למקרה הסבר קצר "זה מסוכן"/"זה לא שלך" ולבסוף לקחת את החפץ מידיו ואם יש צורך- להרחיקו. מובן שעדיף למנוע מראש נגיעהבחפץ /לקיחה של החפץ, אבל זה לא תמיד אפשרי.
ללא ספק הצבת הגבול תלווה בבכי מר או בהשתוללות, ואין זה אומר שעשית את הדבר הלא נכון. התסכול הוא שלב הכרחי בלמידה, וככל שתתמידי להגיב באותו אופן בכל פעם, כך תרד מידת התסכול והאיסור ילך ויופנם. זכרי כי בדיקת הגבולות היא שלב טבעי והכרחי בהתנהגותו של בנך ובלמידתו כללי התנהגות, בייחוד כשמדובר בילד סקרן. זה דורש ממך כהורה סבלנות רבה אך בעיקר אמונה כי את עושה את הדבר הנכון שבסופו של דבר לא רק שלא מזיק לבנך אלא מקנה לו בטחון..
ללא ספק עצמאותו המוטורית של בנך תורמת לבדיקת הגבולות. במעבר משלב התפתחותי אחד לשני, על ההורים לבצע התאמה מחדש לתפיסתם את ילדם-כך יתכן כי בנך דורש ממך כעת "לעבור פאזה" ולהפסיק להתייחס אליו כתינוק שמתנייד בעגלה מרבית הזמן,אלא כאל פעוט עם רצונות משלו וביניהם הצורך במרחב לתנועה והתנגדות להגבלתה. מציאת האיזון בין הצבת הגבולות לעידוד העצמאות-היא אמנות בפני עצמה..
אם תרגישי שהזמן חולף ואת מתקשה להתמודד עם הצבת הגבולות-מומלץ לפנות להדרכה הורית.
בהצלחה
אודט* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- יחסים בן אחיםאורית22/06/2009
שלום רב
יש לי שלושה ילדים: גדול בן 4 אמצעי בן 2.4 וקטנה בת 8 חודשים.
שני הגדולים משחקים בדרך כלל מאוד יפה יחד אבל הקטן יותר כל הזמן מתגרה בגדול בכך שהוא מרביץ לו, חוטף צעצועים, ואפילו נושך. הגדול הוא ילד רגיש ומופנם לעומת הגדול שיותר שובב ויותר דומיננטי.
תגובת הגדול היא לרוב בכי "אמא הוא הרביץ לי..."
אגב במקרה של נשיכות או כל אלימות בוטה אחרת אני מענישה בפסק זמן (דקה על כל שנת גיל) אבל זה לא כ"כ אפקטיבי כי התופעה חוזרת על עצמה
מה עושים איך מתמודדים?
אני רוצה לציין שמלבד הענין של האלימות שני הילדים הם ילדים טובים, משחקים (שוב לרוב..) יפה מסדרים את החדר, אוכלים יפה ואין עוד איזה בעיה אחרת.
תודה רבה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר יחסי אחים קרובי-גיל
מיכל דביר קורן23/06/2009שלום אורית,
ראשית הרשי לי להתפעל מהעובדה שאת מצליחה "לתפעל" שלושה קטנטנים בצורה המאפשרת להם, גם אם רק 'לרוב' לשחק יפה יחד!!! זה כלל לא מובן מאליו כשמדובר בילדים כל כך צעירים ביניהם מפרידים רק 20 חודשים....בגידול של כזו 'קבוצה' יש כמובן הרבה מאוד יתרונות (ובעיקר גאווה!) אבל המחיר הוא שלכל אחד מהם דפוסי התמודדות קצת אחרים והתימרון הוא קשה...
אין לי פתרונות 'קסם' ואני לא חושבת שיש: ילדייך יאלצו ללמוד להסתדר יחד ולהוציא מקרים בהם הפגיעה משמעותית (כפי שציינת - נשיכות, אלימות מילולית או פיסית קשה) כדאי לא להתערב ולרק לעזור להם להתפייס.
אני ממליצה לנסות להימנע מלעשות את החלוקה (האינטואיטיבית) של גדול/קטן כי שניהם קטנים, וגם לא את החלוקה מופנם/דומיננטי. דפוסי מזג שמופיעים בשלב כזה נוטים להתקבע ולהקצין כשההורים מחזקים אותם, כלומר, אחד יגדל להיות מופנם עוד יותר בעוד שהשני ליותר דומיננטי, זה בא האחד על חשבון השני. כאשר אחד מהם פוגע בשני יש להוקיע את ההתנהגות הזו, ולעודד את שניהם להתחשב האחד בצורכי השני, בלי קשר לגיל. כלומר, בן ה 4 לא צריך לוותר לבן ה 2:4 בגלל שהוא קטן יותר. כמו כן כדאי לנסות, במידת האפשר, לעזור להם להיפגש עם בני גילם - ילדים מהגן שבאים רק לאחד מהם. כמובן שכדאי גם - שוב, עד כמה שניתן במציאות שלכם, למצוא זמן עם כל אחד מהם בנפרד.
יחסי אחים מטבעם כוללים התמודדות רגשית אינטנסיבית של כל מנעד הרגשות וזה מלווה לכל החיים, לטוב ולרע...חשוב לנסות ליצור אוירה ומסר שיגבש אותם כקבוצה, ככוח, שיהיו תמיד האחד בשביל השני - זאת המתנה שאת נותנת להם להמשך החיים...איך זה היה בבית בו את או אבא שלהם גדלתם? עם האחים שלכם?
בהצלחה,
מיכל
מיכל
בהצלחה,* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הנכד שליחיה22/06/2009
שלום
הנכד שלי בן שנה וארבעה חודשים ...האמא לא עובדת היום ועוסקת בגידול הילד בנתיים.
בזמן האחרון שמנו לב שהילד נהיה אלים...סוחב שערות נושך וחונק.(בגינה או בג'מבורי או בבית).
האמא דואגת וגם אני ...איך לטפל בבעיה.
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר פעוטות תוקפניים
מיכל דביר קורן23/06/2009שלום חיה,
לא תארת את דפוסי המזג של הנכד, את מהלך ההתפתחות שלו, או את המועדים בהם התנהגויות אלה מופיעות. וגם בעקבות מה: האם זוהי תגובה לתסכול? האם מדובר בהתנהגות אקראית? האם מופנה לילדים או למבוגרים? האם עוצמת הכוח שמפעיל מתאימה?
כפי שאת מבינה אין תשובה אחת וזה מאוד תלוי..., אך בהנחה שמדובר בפעוט המתפתח בהתאם לגילו, הרי שהתנהגות זו עשויה להצביע על ניסיונות שליטה או על קשיי ויסות. אך מעל הכל, פעוטות שנוקטים באלימות ובתוקפנות זקוקים להצבת גבולות עקבית ותקיפה על מנת ללמוד חוקי התנהגות. בנוסף, ישנה השפעה לסדר היום ולפעילויות וכן לדמויות אליהן חשוף. אני מבינה שמתחנך בבית, אך האם פוגש באופן תדיר ילדים אחרים? מי הן הדמויות המטפלות המעוררות אצלו קושי? בכל מקרה, חשוב מאוד להגיב מיידית ובאופן אסרטיבי בכל פעם שהוא מנסה להכות - פשוט להרחיק אותו ולומר בפירוש 'לא!' או 'אסור!'. זה עשוי לקחת זמן, אבל כמו בכל תהליך חינוכי, היישום וההבנה ישקעו בהדרגה.
אני מזמינה אתכן לקרוא עוד בפורום שלנו בנוגע להתנהגות תוקפנית של פעוטות ועל הדרך להצבת גבולות.
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התלבטות לגבי עיתוי הכניסה לגןדפנה22/06/2009
בתי בת שנה וחודש,בת יחידה, ואני מתלבטת לגבי המסגרת בה תשהה החל מחודש ספטמבר הקרוב (תהיה בת שנה וארבעה חודשים).
החל מגיל ארבעה חודשים הילדה מטופלת ע"י מטפלת בביתנו והנטיה הראשונית שלי היתה להשאירה עם המטפלת עד חודש אפריל הבא (כמעט עד גיל שנתיים).
יש לציין שהילדה מאוד אוהבת את המטפלת,הן יוצאות כל יום לגינה ושם נפגשות במשך כשעתיים עם ילדים רבים אחרים שמגיעים עם מטפלות או אמהות.
המטפלת היא מטפלת טובה,נענית לצרכי בתי אבל היא לא מהמטפלות המשקיעניות בהיבט החינוכי והלימודי ועל אף שאני מבקשת שתשב עם בתי על הצעצועים ההתפתחותיים שקנינו לה,תקריא לה סיפורים ותלמד אותה דברים אני חושבת שזה נעשה מעט מאוד ורוב הזמן הילדה מעסיקה את עצמה. בשעות שאנחנו איתה (החל מחמש אחה"צ ובסופי שבוע) אנחנו מנסים למלא את החסר.
מעט פרטים על בתי: ילדה מאוד חברותית,אוהבת מאוד חברת אנשים וילדים,אומרת לפחות 15-20 מילים,מבינה הרבה מהנאמר לה,יודעת את כל חלקי הגוף,מצביעה על חיות וחפצים,עושה הרבה ג'סטות. בביקורת של טפ"ח נאמר שמפותחת לגילה.
נדיר שבוכה כשאני או בעלי עוזבים אותה עם המטפלת,סבא-סבתא וכו',כמעט תמיד מוכנה ללכת לכל אחד. עדין לא הולכת ולא נראה שזה יקרה בקרוב.עדין לא אוכלת לבד עם כפית ודי בררנית באוכל.
ההעדפה שלי היא להכניס אותה לגן לא בספטבר אלא מספר חודשים אח"כ ואולי אפילו רק לחצי יום בחודשים הראשונים.
הבעיה היא שקיים סיכוי סביר שברוב הגנים הטובים כבר לא יהיה מקום באמצע השנה ובנוסף קיימת בעיה לוגיסטית שהמטפלת תוציא את הילדה באמצע היום מהגן (גני הילדים מרוחקים מעט מביתנו דבר שיוצר בעיה בעיקר בימי החורף הגשומים).
יש לציין שאני מנטרלת את השיקול הכלכלי לצורך קבלת החלטה בנושא זה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר חינוך בייתי או חוץ-בייתי לפעוטות
מיכל דביר קורן23/06/2009שלום דפנה,
נדמה שבתיאור שלך את בתך כללת בעצם את כל השיקולים העומדים בעד ונגד ההחלטה לגבי המסגרת החינוכית. המטפלת מעניקה טיפול אישי, חום קרבה והגנה, שגרת יום מובנית והקשר עימה משמעותי וטוב. אלה הם דברים חשובים ומשמעותיים ביותר ולדעתי בגילה הנוכחי ערכם עולה על התועלת שבשהות במסגרת חינוכית. לקראת גיל שנתיים הצרכים מעט משתנים כיוון שלצד הצורך בטיפול רגיש וזמין, יש יותר צורך בחברת ילדים קבועים ובהעשרה חינוכית.
ציינת כי אינה הולכת ולא נראה שזה יקרה בקרוב (למרות שעד ספטמבר זה יכול לקרות!) בגילה זה עדיין בגדר הנורמה, אך ברור שזה מגביל את העצמאות שלה ועל כן השהות במסגרת, בה ההיענות אליה נמוכה יותר, פחות מומלצת (האם מהלכת סביב רהיטים או עם בימבה? האם זוחלת על שש?).
אני חושבת שהפשרה לשלבה במסגרת לקראת נובמבר ("אחרי החגים") שמקובלת בהרבה מקומות, או ליום חלקי-קצר היא פתרון טוב, אך כמובן שעליכם להיערך לפרטים הטכניים שציינת (למשל מי יוציא אותה בימי גשם ואיך).
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בעיות שינה- בבקשה עזרו לילירן22/06/2009
בני בן 7.5 חודשים. עד לפני כשלושה שבועות היה ישן מצוין בלילה. לילות רצופים, מבלי שהייתי זקוקה לקום אליו, מקסימום ל"דחוף" מוצץ שנפל. אולם לאחרונה חל שינוי דרסטי והלילות הפכו לסיוט. הוא מתעורר פעמים רבות מאוד ולא נרגע אלא עם אני מרימה אותו ומדובר על התעוררויות כל 15 דקותבערך למשך זמן רב. עלי לציין כי חזרתי לעבוד די ממזמן (לפני כחודשיים) לכן זה לא נראה לי העניין. כמו כן, במהלך הבוקר היום שומרות עליו הן מטפלת שהוא מאוד אוהב והן סבתא (אמא שלי) ובסה"כ הוא במהלך היום ילד מאוד חייכן, חיוני, פעיל וזוכה להמון אהבה ותשומת לב מכל המשפחה. עוד אציין כי מאז גיל חודש וחצי, חודשיים אינו אוכל בלילה. האם יתכן שהוא פתאום נהיה רעב בלילות? מסביבי הרבה חברות אומרות לי שאולי הוא רעב ושעלי לנסות להאכיל אותו בלילה, אולם אני מתעקשת לא לעשות זאת ואינני יודעת אם אני פועלת נכון. על כן אני בדר"כ נותנת לו מעט לבכות לנסות להרגיע עצמו ומדי פעם ניגשת אליו, נותנת מים, מוצץ, מלטפת ולעיתים כשהוא ממש לא נרגע מרימה בידיים. אבל כל זה לא עוזר והוא ממשיך להתעורר כל לילה ולוקח לו המון המון זממן עד שנרדם. מה עושים? מיואשת. הפכתי לאמא מותשת, עצבנית וקשה לי לתפקד. כיצד עלי לפעול? האם אני טועה כשאני מתעקשת לא להאכילו בלילה?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שכחתי לציין כי...
לירן22/06/2009עוד אוסיף כי בסה"כ אני מאוד מקפידה על סדר היום שלו וההירדמות - ישן שנת בוקר וצהריים טוב מאוד- אפילו נרדם במיטתו לבדו. גם בערב יש טקס של מקלחת, בקבוק (עדיין לא אוכל ארוחת ערב של "גדולים") כאשר לצערי לעיתים אינו מחזיק מעמד ונרדם לי בידיים תוך כי אכילה (אני מאכילה אותו בסלון ואז משכיבה אותו במיטתו). אבל אני משתדלת שלא ירדם ולהניח אותו במיטה רגע לפני שנרדם. אתמול אף הנחתי אותו במיטתו ער והוא מצליח להרדים עצמו יופי, אבל זה לא עזר להמשך הלילה. מה לעשות?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשינויים בהרגלי השינה
מיכל דביר קורן23/06/2009שלום לירן,
ישנן מגוון סיבות הגורמות לשינויים בהרגלי השינה אצל תינוקות. החל בגורמים 'שגרתיים' כמו צמיחת השיניים, טמפ' החדר שהינה חמה/קרה מיידי, עקיצות יתושים, בהלה מהחשכה וכדומה, ועד לסיבות יותר משמעותיות ועמוקות יותר הקשורות למשל ביחסים הורה-תינוק. הבשורה הרעה היא שלצערנו, במרבית הפרעות השינה לא יודעים מה היא הסיבה האמתית. אבל הבשורה הטובה היא שמרבית התינוקות להם הרגלי שינה כללים טובים, מזג נוח, התפתחות תקינה, סדר יום קבוע וקשר רגשי משמעותי עם הוריהם הכולל זמן משחק משותף, חוזרים דיי מהר להרגלים שלהם, גם אם לאחר תקופת-מה.
מהדברים שכתבת קשה לי להעריך מהי הסיבה להתעוררויות הפתאומיות שבוודאי יכולות להתיש מאוד, אבל אני מבינה ששנת הצהריים והבוקר לא נפגעו, כלומר, מדובר בקושי שמופיע ספציפית בלילה. ההשערה שאולי הוא רעב אומנם אינה חסרת-שחר, אך קשה לי להאמין שתינוק שזמן רב כל כך לא אוכל בלילה ושהרגלי האכילה והשינה שלו בסך הכל קבועים (ועל כך כל הכבוד לך!!), באופן פתאומי דורש ארוחה. על כן, למרות שכמובן אפשר לנסות להציע לו לאכול או לשתות, אני מניחה שזה לא יהיה הפתרון אלא רק יגרור מסכת השערות ולבטים נוספים שמו האם הוא אכל מספיק....
מכיוון שהוא עצמו לא מתנהג אחרת בשבועות האלה בגלל חוסר שינה, הרי שאת המחיר הכבד בנתיים רק את משלמת. האם יש מבוגרים נוספים בבית שיכולים לקום אליו - אבא, סבתא, מטפלת?באופן מעשי, נראה לי שדווקא קימה מיידית אליו (ולא אחרי שנותנים לו לבכות קצת ולהרגע לבד) עשויה אולי להועיל כיון שאז לא 'יתעורר' לגמריי ויהיה קל יותר להרגיעו בפרק זמן קצר יותר.
אם הדברים לא משתנים בפרק זמן של 6-8 שבועות, כדאי לפנות לייעוץ מקצועי .
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמיכל תודה, אשמח להנחייה נוספת...
לירן23/06/2009אכן גם בעלי נמצא בבית וכעקרון יכול לקום אליו, אלא שלעיתים יותר קשה להעיר את בעלי מאשר לקום בעצמי. וממילא ככל אמא גם אם איני קמה אליו אינני מסוגלת לישון כשהוא בוכה ופשוט יושבת במיטתי בדריכות. בכל מקרה מתשובך לא ברור לי האם כדאי להציע לו לאכול בלילה או לא- כפי שציינתי כעקרון תזונתו מאוד מסודרת "לפי הספר" ולכאורה לא צריכה להיות סיבה שיהיה רעב (כאמור אני גם פוחדת שיפתח כתוצאה מזה הרגל רע של קימה בלילה לאכול ואת זאת אינני רוצה). עלי לציין כי הלילה האחרון באופן מפתיע ישן מצויין. הדבר היחידי שהשתנה זה שהפעלנו מאוורר ולכן אינני יודעת אם זהו הגורם בכל מקרה אנסה גם היום. ובהמשך לעצתך- ניסיתי לקום אליו באופן מיידי אלא שגם זה לא עזר הוא פשוט ישב במיטתו ובכה עלועל אף שניסיתי להשכיבו בעדינות, ללטפו, להשקותו לעיתים במים ולתת לו מוצץ זה לא עזר והוא שוב התיישב והמשיך לבכות. השאלה האם עלי להרימו בידי ולהרגיעו- האמת שאני יודעת שלא ממליצים לעשות זאת מחשש שיפתחו תלות בהירדמות בידיים. אני פשוט צריכה חיזוקים. אם כן, כיצד עלי להמשיך לפעול, האם ליישם פחות או יותר את שיטת 5 הדקות?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההבהרות...
מיכל דביר קורן23/06/2009לירן,
כוונתי הייתה אכן לא להאכיל ולנסות להימנע מלהרים - עד כמה שניתן. כדאי לנסות להרגיע במיטה בליטופים ולנסות להשכיב שוב כאשר מתיישב או קם. מכיון שהיכולת לישון טוב יותר כבר הושגה בעבר, אני מניחה שבהדרגה הוא יצליח שוב, ומדובר רק בעיניין שיחלוף.
מאוד יתכן שלמאוורר ישנה השפעה: כפי שכתבתי אתמול לגבי הפרעות 'פשוטות': קשה מאוד למצוא תנוחה כשחם, תינוקות נוטים להזיע, ומאוורר גם מסייע בהרחקת יתושים...אני מקווה שזה יהיה פטנט מוצלח.
בכל מקרה, לדעתי את נוהגת נכון מאוד!
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התמודדות עם כעסיעל21/06/2009
שלום רב, הקטן שלנו בן 2.4. מאז שהיה קטן אנחנו מתמודדים עם וריאציות שונות שבהן הוא מכאיב לנו (כמובן בהתאם לגיל) משיכת שיער, נשיכות וכו' כל פעם מסיבה אחרת (בדיקת גבולות, משחק וכו') ותמיד המסר אחיד "זה לא נעים לנו, אסור ל....(מה שעושה)" ולימדנו חלופות כשהיה מקום (בעיקר כשזה היה ממשחק או מצומת לב וכו'), ובהתאם לגיל גם הגבנו אם לא הפסיק- להוריד אותו מהידיים, להתרחק ממנו, להפסיק את המשחק וכו... ותמיד אחרי תקופה מסויימת זה אכן עזר והפסיק. לאחרונה נתקלנו בתופעה שבה כאשר אנחנו לא מרשים משהו או לוקחים משהו, מתוך כעס (אף פעם זה לא היה כתגובה כועסת) הוא מרביץ- צובט או נותן מכה, זה לא מאוד חזק אבל עצם הרעיון שזו התגובה שלו- אנחנו מסיבירים לו שמותר לו לכעוס אבל אסור לו להרביץ והפעם אנחנו לא מוצאים דרך להגיב כאשר הוא לא מפסיק. אנחנו תופסים את היד אומרים שאסור מסבירים שיכול ללכת להרגע אבל בד"כ זה לא עוזר וגם אם מתרחקים ממנו הוא בא ונותן את המכה. בפעמים האחרונות אמרנו לו שאם לא מפסיק הוא ילך להרגע בחדר וכשהמשיך הכנסנו אותו לחדר וסגרנו את הדלת (כי אחרת יוצא) לדקה- שתיים. הוא בכה, ואז פתחנו והסברנו לו שוב.... הבעיה היא שאני לא שלמה עם לסגור אותו בחדר, משהו בזה מאוד קשה לי באקט של סגירת הדלת ולשמוע אותו בוכה (למרות שזה ממש לא יותר מדקה שתיים), אני פוחדת שזה מעליב מידי. מצד שני אנחנו לא מוצאים דרך אחרת וכן חשוב לנו להבהיר שזה לא מתקבל גם אם כועס. האם יש דרך חלופית לעשות זאת? האם יש דרכים חלופיות להציע לו כהתמודדות עם הכעס? אשמח לרעיונות!
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הצבת גבולות בגיל הרך
מיכל דביר קורן21/06/2009שלום יעל,
ראשית ברצוני לחזקך על הגישה הברורה שלכם לפיה 'מותר לכעסו אבל אסור להרביץ'. זה מסר מרכזי וחשוב שמסייע לפעוטות לבטא את הרגשות שלהם במילים ולא במעשים, וכמובן שמדובר בשיעור חשוב לכל החיים ולא רק בעיניין של ביטוי כעס או תסכול. מכיון שמדובר בתהליכי חינוך, זה עשוי לקחת זמן, ונדרשים הסברים חוזרים ונשנים עד להפנמה מלאה.
את מעלה התלבטות לגבי מתכונת רצויה של ענישה. הגישה של הרחקה ("פסק זמן", "פינת המחשבה" וכל יתר הוואריאציות של זה) היא גישה יעילה שעשויה מאוד להתאים עם פעוטות, אם כי אני מסכימה שזה לא פשוט ליישם את זה: שתי דקות של פעוט צורח מעבר לדלת סגורה זו חוויה קשה ביותר שאינה מתאימה לכל משפחה. בעצם לא ציינת האם זה עבד אצלכם...: מה היה לאחר שהוא הוצא מהחדר חזרה: האם הייתה התפייסות? האם ההתנהגות חזרה על עצמה בתוך פרק זמן קצר שוב?
אני מניחה שיהיה לכם קל יותר לבצע את זה אם יהיו מספר 'דרגות' קודמות של ענישה, עד להרחקה הסופית. כלומר, העונש מוכרח להתאים ל'גודל העבירה' - צריך לשמור את ההרחקה להתנהגות חמורה במיוחד (ולהכות את אימא זו התנהגות חמורה!), או למקרים בהם דרכים אחרות לא עזרו. אפשר לא לסגור את הדלת אם זה קשה לכם מידיי, אבל לעמוד על כך שהוא יישאר בתוך החדר גם אם עליכם לשמור על דלת הכניסה בגופכם ולחסום את דרכו גם אם הוא בוכה. המסר צריך להיות: "אימא כועסת עכשיו על מה שעשית ואני שומרת עליך בתוך החדר כדי שתבין שאסור לעשות את זה!". חשוב שאם נוכחים שני ההורים באותו אירוע, ההורה המעניש הוא גם ההורה ה'מחלץ' (שלא אחד יהיה הרע והשני הטוב), וכן שפרק הזמן בו נמצא בחדר יהיה קצר (מקובל להגיד - דקה על כל שנת חיים...). חשוב מאוד בסיום הסצינה להתפייס: לחבק אותו ולהגיד - אימא כבר לא כועסת יותר.
מבחינת החלופות, אפשר לנסות להשתמש בכל אותם אמצעים לפירוק אנרגיה שלילית כמו שקי איגרוף וכפפות, נחום תקום למיניהם, מרבץ כריות וכו': מקומות בבית בהם כן מותר להשתולל מבלי לפגוע באחרים.
בהצלחה,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
האם אתם שמרנים במיטה?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)