פורום הורים לתינוקות, הורים לפעוטות - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• הודעה חשובה מ- 17/6 שלא נענתה
    אמא
    21/06/2009

שלום, תודה מראש על התייחסות ענייננית!

אני אמא לפעוט בן שנתיים ושמונה חודשים ולתינוק בן 7 חודשים, אשר יחסו של בני הפעוט אליו הוא אמביוולנטי, אם-כי ניכר שיפור קבוע עם הזמן (משחק עימו, צוחק עימו, אך לעיתים קרובות מקנא בו ולעיתים רחוקות מנסה "להכות" אותו לכאורה).
    פנייתי נובעת מכך שאני סבורה שבני הפעוט, כאמור בן שנתיים ושמונה חודשים, מגלה סימנים שיש לעודדם לדעתי, וברצוני לגמול אותו מטיטולים. (בעבר חשבנו לעשות זאת אך נמנענו בגלל הולדת התינוק). רכשנו לבני כמה סירים (חלקם בצורת חיות), וכן ישבנון המונח על האסלה, רוב הזמן.
    בני הפעוט מגלה התעניינות בסיר / באסלה רק לעיתים. לעיתים מתלהב ומבקש לשבת על האסלה או על הסיר ולהיות כמונו. כמו כן, לאחרונה, קיימים ארועים בהם מסרב ללבוש טיטול, והולך בלי טיטול , ערום, בתוך הבית. עם זאת, נוטה לומר שעשה את צרכיו, לאחר שכבר עשה אותם. כלומר, הוא אינו אומר יש לי קקי ומבקש סיר/אסלה, אלא מדווח לאחר שעשה, ומאוד לא אוהב שמחליפים לו טיטול, ומסוגל להישאר עם הקקי בטיטול אפילו יותר משעה (לעיתים מוכן שיחליפו לו טיטול ולעיתים לא). אני סבורה שהוא בגיל שמזמן היה "צריך להתחיל" כמאמר הפתגם. אני שוב בהריון ולא רוצה לדחות שוב את נושא הגמילה (כי אז יבוא בע"ה תינוק חדש ושוב יידחה - והפעוט כבר גדול!!!

מה עצותיכם: אנא תנו לי המלצות כיצד לגרום לבני הפעוט להיגמל - בטוחני שהגיע הזמן, גם נוכח הסימנים שמגלה והתרבות המקרים בהם מסרב ללבוש טיטול ומאלצים אותו.

כמו כן, בעבר הגננת טענה שגמילה מטיטולים זה בשלות של המוח וסירבה לשתף פעולה.
    בכוונתי לפנות אל הגננת לשיחה ב- 4 עיניים בימים הקרובים בבקשה שתסייע בתהליך הגמילה . מה עצתכם? מה לומר לה?

תודה!! חשוב לי מאוד!!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• גמילה מחיתולים

אודט בוקאי
    23/06/2009

נשמע שעד כה היה חלקכם כהורים בעניין הגמילה פסיבי למדי-הסיר והישבנון מוכנים ונראה שאתם ממתינים שבנכם יעשה את הצעד הראשון, אך בניגוד לציפיות-הוא לא עושה-לא מבקש לפני ללכת לשירותים אלא מתריע אחרי. מוריד מדי פעם חיתול אבל לא הולך עם זה עד הסוף. אלו הם סימנים טובים מספיק להתחלה של התהליך.
    אם אתם מעוניינים לגמול את בנכם (והסיבות שמניתם אכן משמעותיות)מאוד חשוב שאתם תעברו למצב אקטיבי לגבי הגמילה: צריך להיות כעת אקט ברור של עשייה מצדכם, שמלווה בהצהרה-עכשיו נפרדים מהחיתול, אנחנו מרגישים שאתה כבר יכול , מתחילים ללבוש תחתונים, פיפי וקקי עושים רק בשירותים/ישבנון/אסלה.שאו באחריות לקחת את בנכם לשירותים בטווחי זמן קצרים-הודיעו לו שכעת הולכים לבדוק אם יש פיפי/קקי, אל תשאלו אותו אם הוא רוצה/אם יש לו. שבחו אותו על עצם ההליכה והניסיון, אבל פרס הוא יקבל רק אם הוא באמת יעשה את צרכיו בשירותים. בהדרגה העבירו את האחריות להליכה לשירותים אליו, על מנת שילמד לקשר בין התחושה הגופנית המקדימה(הלחץ) לבין ההתנהגות המצופה (הליכה לשירותים להתרוקן).

קיץ הוא זמן מצויין לתחילת גמילה. עדיף להתחיל בסופשבוע, להשתדל להשאר סביב הבית, להמנע מאירוחים על מנת שמלוא תשומת הלב תהיה בתזכורות להליכה לשירותים. גלגלו כל שטיח שיש בבית.
    ברגע שתרגישו שיש אפילו רק התחלה של למידה (גם אם ההצלחות מועטות בהשוואה לפספוסים הרבים, אבל חשוב שתהיינה הצלחות, אחרת אין טעם להתחיל בגן) בקשו מהגן לשתף פעולה וציידו את בנכם לגן עם בגדי החלפה רבים.

בהצלחה
    אודט

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בני בן שנתיים ומרביץ
    יהודית
    21/06/2009

אני חושבת שהוא מרביץ לי יותר ממה שהוא לאחרים.
    הנקודה היא שמידי פעם אני מאבדת שליטה ומתעצבנת (זה קורה הרבה הנשיכות, שריטות וצ'פחות)
    ואני לא מצליחה לגרום לו להבין שזה לא בסדר.
    כמה זמן לוקח לזה לעבור, איך אני צריכה להתמודד עם זה?
    אני לא מענישה אותו, כל שאני עושה הוא (צורחת מכאבים אם הוא נושך)
    אומרת לו שזה לא בסדר (והלא נעים לי הזה שנראה לא רלוונטי כי זה הרבה יותר מלא נעים)
    ומספיק עם זה וזה כואב וכו' וכו'... אני משתדלת לשנות נושא מהר כדי שלא ירגיש שאני "יורדת" עליו יותר מידי. אבל בתוכי אני כועסת עליו. ואני יודעת שזה לא בסדר. כי הוא בסך הכל פעוט.
    אני הייתי שמחה לקבל איזו שהיא הכוונה בנוגע למה לאמר או מה לעשות? (איך להעניש אותו ניסיתי לשים אותו באיה שהיא נקודה בבית כדי ש"ירגע" אבל הוא בוכה ונעלב ממני וזה הורס אותי.
    help אני ממש צריכה הכוונה.

לקביעת תור
    סגירה
    בני בן שנתיים ומרביץ

הוספת תגובה

• פעוטות שמכים הורים

מיכל דביר קורן
    21/06/2009

בדברייך אני שומעת הרבה כאב, תסכול וחוסר אונים. את אומרת: "הוא רק פעוט" אבל ממשיכה לשאת את ההתנהגות שלו ובנתיים צוברת עליו כעס שבוודאי צובע את כל היחסים ביניכם ומעכיר את האווירה. אין שום סיבה בעולם שפעוט בן שנתיים ירביץ לאימו!! זה לא משהו שצריך להמתין 'עד שיעבור' אלא צריך להתמודד עם זה מוקדם ככול שניתן. מדובר בעצם בנושא מורכב וכאוב שהוא הצבת גבולות. לא ציינת כמה זמן זה נמשך, אבל אני מבינה מדברייך שאת אומנם 'הקורבן' הראשי, אבל ישנם נוספים (ילדים? מבוגרים?) שזוכים גם הם. לא ציינת האם ישנם תחומי-תפקוד נוספים בהם עלייך להציב גבולות לבנך וכיצד את מתמודדת עם זה (הרגלי אכילה? שינה? איסוף החפצים? יחס לאחרים?), וכן האם האלימות מופנית כלפייך בתגובה לתסכול (למשל, כשאת מונעת ממנו משהו) או באופן אקראי. בנוסף, האם ישנם מבוגרים נוספים בבית שמסייעים לך בגידולו (אבא, סבתא, מטפלת)?
    מנקודת מבטו של בנך, הוא בעצם מצליח לגרום לאימו כאב (והרשי לי להוסיף) גם מעורר בך רגשות קשים נוספים כמו דחייה ואף פחד מפניו. אלו הן תחושות קשות ביותר עבור ילד אשר עבורו החוויה הנחוצה ביותר היא להמשיך להיות ילד קטן ולא להפוך למבוגר מאיים. לצווח מכאב זה בוודאי לא הפתרון, נדרשת גישה ברורה ואסרטיבית היוצרת סמכות ברורה לגבי מגוון החוקים בבית, ביניהם עיניין האלימות. אני מסכימה אותך שאולי לא קל לשמוע את הבכי או את העלבון שלו אבל אני מציעה לך לבדוק עם עצמך למה זה כל כך קשה עד בלתי אפשרי עבורך. זה הרי לא לטובתו....את מוזמנת לקרוא דיונים קודמים בפורום שלנו בנושא הצבת גבולות לפעוטת (יש הרבה......)
    ומכיון שאת מתארת חוויה של אובדן שליטה ושל כעס, אני ממליצה לך לפנות לקבלת סיוע מקצועי בהקדם. אוכל לנסות הפנות אותך לגורם מתאים באיזור מגורייך.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תלישת שערות אצל פעוטות
    נעם בן מויאל
    21/06/2009

שלום רב,
    בננו הינו בן שנה ושמונה חודשים והבחנו בזמן האחרון בתופעת תלישת שיער.
    על פי קריאה בפורום שלכם הבנתי שמדובר בתופעה שנקראית טריכוטילומניה, ואכן הסימפטומים אצלו מתאימים. הוא תולש את השערות ומכניס אותן לפה יחד עם מציצת האצבע ובנוסף נוצרה לו קרחת קטנה באמצע הראש.
    האם ניתן לעשות משהו בגיל כה צעיר כדי להפסיק את התופעה?
    אם נספר אותו קצוץ, האם הדבר יעזור?
    בברכה,
    נעם בן מויאל

לקביעת תור
    סגירה
    תלישת שערות אצל פעוטות

הוספת תגובה

• תלישת שיער אצל פעוטות

מיכל דביר קורן
    21/06/2009

נעם שלום,
    תלישת שיער (או, כאמור בשפה מקצועית - טריכוטילומניה) הינה תופעה פסיכולוגית המוכרת אצל ילדים ומבוגרים כאחד ומיוחסת להפרעות חרדה. לא ציינת כמה זמן נמשכת התופעה אצל בנך, או כיצד החלה ומתי מתרחשת (גם מבחינת התדירות וגם מבחינת סדר היום), אבל אצל תינוקות ופעוטות הנוהג לרוב מתחיל להתפתח בניסיונותיהם להרגעה עצמית, כמו למשל סביב ההרדמות. העיסוק בשיער נעים ומרגיע, הם לומדים כך להרגיע את עצמם ולהפחית את המתח ובהמשך העיסוק הופך לתלישה של שיער: אקט שבו הכאב הופך למרגיע ומנחם. חלקם גם לועסים את השיער שהם תולשים ולעיתים תלישת השיער גורמת להתקרחות באיזורים ספציפיים.
    מכיון שמדובר באקט של הרגעה ו-ויסות עצמי חשוב לדעת כיצד בנך מווסת את רגשותיו אונרגע באופן כללי: איזה מזג יש לו, האם מצליח להתנחם גם בדרכים אחרות, כיצד נפסקו הרגלים אחרים שלו (למשל, האם משתמש במוצץ לצד מציצת האצבע?) וכדומה. לעיתים ההפרעה מייצגת קשיים התפתחותיים או רגשיים נוספים, ואצל ילדים גדולים יותר מקובל לטפל בתופעה בטיפולים התנהגותיים, לפעמים גם בליווי טיפול תרופתי. לעיתים הפתרון הוא פסיכותרפיה נרחבת יותר כיוון שתלישת השיער הינה סימפטום של קושי גדול יותר.
    אך אצל פעוטות צעירים כל כך זה לא תמיד ככה: השיטות האלה אינן רלוונטיות עדיין, ולמרות שלפעמים הנוהג פוסק מעצמו בהחלט ניתן לקבל ייעוץ והדרכה שיתמקדו בניסיון להחלפת שיטת ההרגעה-העצמית הזו באחרות באופן הדרגתי שמותאם לתינוק ולהוריו. אפשר בתור התחלה לנסות לסייע לו להתרגע בזמן תלישת השיער בליטופים, בשיער של בובות, בבגדים נעימים וכדומה. הפתרון של קיצוץ השיער הוא אכן אופציה (שמעתי גם על שימוש בפיאה אצל ילדה גדולה יותר!) אבל צריך להכין אותו לקראת זה ולעזור לו ליצור חלופות קודם לכן כדי שהעדר השיער - בהנחה שזו דרך הנחמה היחידה - לא ישאיר אותו "לבדו"....
    וכמובן שאם השיטות ה"בייתיות" לא עוזרות תוך פרק זמן קצר יש לפנות לעזרה מקצועית.
    בהצלחה,
    מיכל
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התקפי זעם
    שרית
    19/06/2009

שלום
    בתי בת שנתיים והיא עוברת תקופה לא קלה ואני איתה, יש לה התקפי זעם נוראיים שמגיעים משום מקום, היא מושכת לעצמה בשיער חזק, היא מושכת לעצמה את האצבעות ברגליים ובידיים, היום היא גם הגדילה לעשות והרביצה לעצמה בחזה בצורה חזקה שממש נשארו סימנים, אני לא יודעת איך להתמודד עם זה, באותו הרגע אני מפסיקה אותה ומחבקת אותה, אבל לפעמים היא מתנגדת לזה ובורחת לי מהידיים.
    היא מסתובבת כל היום ומקטרת, היא עדיין נמצאת בבית ולא בגן, היא לא רוצה להתקרב לילדים שהיא משחקת איתם כל יום בשנה האחרונה, היא בוכה ורוצה רק לעגלה וללכת, הילדה שלי השתנתה מקצה לקצה ואני מודאגת בטרוף וחסרת אונים מול זה, אשמח לקבל עזרה.

תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    התקפי זעם

הוספת תגובה

• התקפי זעם

דפנה תייר
    20/06/2009

את מתארת התנהגויות מדאיגות של ביתך. יתכן שזה ענין חולף, יתכן ומדובר בילדה עם טמפרמנט מאתגר שמתקשה להתמודד עם מצבי תיסכול. יתכן וזה קשור ליחסים ביניכן ויתכן והיא משקפת גם משהו רגשי שעובר עלייך ושאותו היא קולטת.
    כיוון שלא ניתן לאבחן את הסיבות לכך בהתכתבות שכזו, נכון יהיה לחכות זמן מה ולראות אם חל שיפור בהתנהגות ואם לא אזי לפנות לייעוץ.
    בברכה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גיל שנתיים והצבת גבולות
    דורית
    19/06/2009

שלום,

יש לי בת אחת בת שנתיים. היא התחילה את שלב המרידות וההתנגדויות : היא עושה כמעט כל העולה על רוחה, כולל דברים שמסכנים אותה, כמו ריצה על ספות, עלייה על סולם וכו'. גם בבית וגם בגן כשמעירים לה, או מבקשים ממנה להפסיק את ההתנהגות, היא איננה מפסיקה וצוחקת (אפילו כשממש מרימים את הקול וכועסים). נראה שהיא עושה דברים בהתרסה.

לצד זה , הרבה פעמים אני מסבירה לה למה יש דברים שאני לא מסכימה או אומרת לה שעליה, למשל: לצייר על דף ולא על הקיר והיא מבינה ומקבלת.
    אני לא יודעת איך לנהוג במצבים האלה, ובאופן כללי איך נכון להתנהל במצבים של בדיקת גבולות, איך עליי להגיב ולהתייחס , והאם יש "סנקציות כלשהן".

תודה, דורית

לקביעת תור
    סגירה
    גיל שנתיים והצבת גבולות

הוספת תגובה

• הצבת גבולות הלכה למעשה

דפנה תייר
    19/06/2009

כמובן שלא ניתן לתת כאן כל התורה של הצבת גבולות, לכן אסתפק בתמצית של העיקר:
    בגיל הרך הצבת גבולות חייבת לבוא לידי ביטוי במעשה של ההורה ולא בסבר שלו בלבד.
    כשביתך רצה על הספות, עולה על סולמות וכיוב' - אל לך להסתפק בהערות ו בקשות. עלייך לגרום לכך, הלכה למעשה, שההתנהגות הזו שלה תיפסק לאלתר- בזמן שאת מעירה את הערותייך גשי אליה והפסיקי, פיזית, את מעשיה.
    סביר להניח שתצטרכי לחזור על כך שוב ושוב, אך בסופו של דבר יתחיל להיווצר
    במוחה הקשר בין מה שאמא דורשת לבין מה שאכן קורה איתה במציאות, וכך היא תפנים את סמכותך ותתחיל לשמוע בקולך.
    בהצלחה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אמא או מטפלת?!
    מיכלי
    18/06/2009

שלום!

בני המקסים בן שלושה חודשים וקצת ועד היום הייתי איתו בבית כמובן. אני מתחילה לעבוד, במשרה מלאה בין השעות 0800 ל-1530. אני מתכוונת לקחת מטפלת אבל כל הזמן מלווה אותי החשש שבני "יתבלבל" ביני לבין המטפלת ובגלל שהיא תהיה איתו יותר שעות במהלך היום, הוא ייקשר אליה ויראה בה את "אימו". האם זהו חשש הגיוני? האם עדיף לשים אותו במסגרת עם יותר ילדים, כדי לא ליצור לו דמות נוספת, משמעותית? אשמח מאוד לעצה!

תודה!

לקביעת תור
    סגירה
    אמא או מטפלת?!

הוספת תגובה

• טיפול אימהי תחליפי

דפנה תייר
    19/06/2009

לא, אין זה חשש הגיוני. זאת משום שההגיון הוא למצוא עבור בנך את הטיפול התחליפי היחידני הטוב ביותר שאת רק יכולה, משום שזה מה שהוא צריך וזו חשיבה הורית שרואה את טובתו מול עינייך.
    אוכל רק לקוות עבורך שתימצא לכם אותה מטפלת שתאהב אותו מאוד, תטפל בו בחום וברגישות, כך שהיא תהפך עבורו לדמות התקשרות משמעותית. דבר זה רק יתרום לבנך לצמוח כבעל עמדות חיוביות כלפי העולם והחיים.
    בהנחה שגם אם תהיה מטפלת, את תמשיכי לאהוב אותו ולטפל בו במסירות רבה - אל לך לחשוש: אמא יש רק אחת.
    בברכה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת שנה וארבע זורקת אוכל כל ארוחה
    yb
    18/06/2009

שלום,
    בתי בת שנה וארבעה חודשים. אוכלת כבר מגיל חצי שנה על כסא עם מגש. אולם לקראת סף השובע שלה היא מתחילה לזרוק את האוכל על הרצפה. ניסיתי כבר הכל כדי למנוע זאת -
    החל מלקחת לה את המגש ולהורידה ולומר לה שהיא לא רעבה וסיימה את הארוחה (אבל אז היא הולכת ואוכלת את מה שזרקה על הרצפה פעמים רבות). דרך שנייה היא לומר לה שאני לא יכולה לשחרר אותה מיד מן הכסא, כי קודם עלי לנקות את מה שהיא בלגנה, אבל זה לא משפיע. אפילו ניסיתי לשים אותה בלול לדקה, אבל נראה לי מסובך להוציא אותה עם החגורות והלכלוך שיש עליה בסיום כל ארוחה ולשים אותה בלול עם כל הברדק שעליה בלי לנקותה, ואם אנקה אותה זה כבר לא יהיה קרוב לעונש שהטלתי עליה והיא לא תעשה את הקישור ותחשוב ששמתי אותה שם סתם.
    האם זה עניין של גיל ויש להשלים עם הגזירה או שיש מה לעשות בנושא?

הוספת תגובה

• מניעת זריקת אוכל

דפנה תייר
    19/06/2009

כן, זה גם ענין של גיל ולא, לא חייבים להשלים עם רוע הגזרה.

במצבים כגון זה שאת מתארת הדבר הטוב ביותר שאת יכולה לעשות הוא לא להגיב (אחרי שהיא כבר זרקה) אלא למנוע (רגע לפני).
    את הרי כבר מכירה את הריטואל שלה, ואת יודעת מתי היא זוממת להתחיל לזרוק את האוכל. לכן היי ב'כוננות עליונה' ברגעים אלו, ובשניה שהיא מנסה לזרוק את האוכל תיפסי במפתיע את ידה ואימרי לה "לא!!!" בטון תקיף שאינו משתמע לשתי פנים. קחי ממנה את מה שתיכננה לזרוק. אפשרי לה להמשיך בארוחה (אם כי בשלב זה את יכולה לצמצם את כמות האוכל שמונחת לפניה), אך אם היא מנסה שוב לזרוק - הפעם אחרי ה"לא" הורידי אותה מן הכסא. היא סיימה לאכול (הרי היא כבר כנראה שבעה).
    בהצלחה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שואלת שוב בהודעה נפרדת שלא ילך לאיב
    תמי
    18/06/2009

לאיבוד!
    יש לי תאומים שיהיו בספטמבר בני שנה וחודשיים.

אני מתלבטת לגבי גן ששמעתי עליו הרבה דברים טובים. יש בו כמה שכבות גילאים (שנה עד גיל 4), באותו מבנה אך בכיתות נפרדות.

בקבוצה של גיל שנה לוקחים עד 12 ילדים, למרות שהם אף פעם לא הגיעו למספר הזה..
    בדרך כלל הם מתחילים עם 4-6 פעוטות, ולקראת סוף השנה מגיעים ל-8-10.
    שמעתי דברים מאד טובים על המטפלת, היא נראית אשה טובה וחמה. יש גם סייעת מאד אנרגטית, חייכנית וחמה, אבל היא מסתובבת בין הקבוצות ועוזרת היכן שצריך - היא נמצאת הרבה עם הקבוצה של גיל שנה, אך לא רק.

הפחד שלי הוא מהכנסה למסגרת כל כך "רועשת" ולא ביתית, ממש גן אמיתי, עם כל כך הרבה ילדים - למרות החלוקה לכיתות... ממש כואב לי הלב על כך שאני לכאורה מכריחה אותם להתבגר כל כך מהר.. מצד שני חיפשתי יחסית הרבה, אין היצע גדול של משפחתונים והטובים כבר מלאים.

אני לא יודעת אם כדאי להמשיך לחפש - אולי משפחתון, אולי מטפלת.. אשמח לעצה טובה!
    תודה רבה!

הוספת תגובה

• דילמות בבחירת מסגרת חינוכית

דפנה תייר
    19/06/2009

אין ספק שבחירת מסגרת טיפולית-חינוכית לילדינו אינה משימה פשוטה. אני מפנה אותך לדיונים קודמים בפורום בענין זה.
    ניכר שעשית עבודת שטח יסודית ובדקת את האפשרויות שישנן. תמיד תרצי את הכי טוב עבור ילדייך אך לרוב הוא לא בנמצא. לכן אין לך ברירה ואת תאלצי להתפשר.
    עלייך להגדיר לעצמך על מה את מוכנה להתפשר ועל מה לא ובהתאם לבחור את הגן הטוב ביותר שאפשרי (או את הרע במיעוטו).

אם יש באפשרותך הכלכלית להשאירם עם מטפלת טובה - אין ספק שזו אפשרות שעשויה להתאים לתפיסתך יותר ולהיות מועדפת עלייך.
    בהצלחה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחדים אצל ילדה בת שנתיים
    לילך
    18/06/2009

שלום אני אמא לילדה מקסימה בת שנתיים, כיום הילדה נמצאת במסגרת (מעון), היא מאוד אוהבת את הצוות והילדים ונהנת להגיע בבוקר למעון, הילדה מדברת ממש טוב לבני גילה ויודעת להתבטא יפה, בתקופה האחרונה לילדה יש פחדים מאנשים מסוימים בין אם היא מכירה אותם (לדוגמא אחי הבכור, או חברים של בעלי- שאותם היא גם מכירה בשמם) או אנשים שהיא לא מכירה (עוברי אורח ברחוב), הפחדים מתבטאים בכך שהיא ישר בוכה ומבקשת שנרים (אני או בעלי) אותה על הידים, כשאנו מרימים אותה היא שמה את ראשה על הכתף שלנו ומחבקת אותנו חזק, לאחר "שהאדם המפחיד" הולך היא אומרת שלא בוכים ושואלת איפה הוא ורוצה שהוא יבוא. (לרוב היא מפחדת מגברים אך גם מנשים היא מפחדת)
    שאלתי את הצוות בגן והם אומרים שהכל בסדר ואולי זה קשור למעבר דירה שעשינו לא מזמן (למרות שהיא מאוד אוהבת את הבית ואת חדרה היפה), או לעובדה לכך שאני בהריון (הסברתי לה רק שאני עוד מעט אביא לה תינוק והיא תעזור לאמא ולאבא).
    אני ממש משתגעת ולא יודעת מה לעשות? איך להגיב? ממה זה נובע? תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    פחדים אצל ילדה בת שנתיים

הוספת תגובה

• חרדת זרים/ביישנות אצל פעוטה

דפנה תייר
    19/06/2009

עצה ראשונה: אל תשתגעי :)
    התנהגות ביתך הינה נורמטיבית לגילה, וכמו שהופיעה מן הסתם כך גם תחלוף. איני חושבת שיש קשר בין הסיבות שמנית לבין התנהגותה. זו פשוט התנהגות שאופיינית לחלק מהילדים בגילה.

היי סובלנית כלפי תגובותיה אלו. אל תתרגשי מה ואל תכעסי. תני לה את ה"תידלוק" לו היא זקוקה בחיבוק ממך או בהחזקתה מספר דקות בידיים. נסי בעדינות ובמתינות לעודד אותה לשוב לעיסוקה טרם הופיע אותו אדם.
    כל טוב, דפנה.
    .

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לא רוצה את אמא? :-(
    שיר
    16/06/2009

הילדון של בן שנה+10 חוד'.
    לאחרונה כאשר אני מגיעה לאסוף אותו מהגן הוא פורץ בבכי קורע לב, מסרב לבוא אלי ונדבק בחוזקה למטפלת אותה הוא מאוד אוהב. גם את הגן נראה שהוא אוהב.
    אני ממש נאלצת לקחת אותו בכח והוא לא מפסיק לבכות גם בדרך הביתה באוטו ונרגע רק בבית.
    אציין שבבוקר הוא מגיע ראשון או שני לגן ואני אוספת אותו ב-16 ולרוב הוא אחרון (מדובר בקבוצה קטנה של 8 ילדים), אין לי אפשרות להגיע יותר מוקדם וגם אין לנו סבא סבתא ליד שיכולים לעזור.
    כמו כן, לאחרונה החל להיות רגיש מאוד לרעשים, אם ילד צועק לידו הוא מיד פורץ בבכי. זה קרה גם כשהיה יותר צעיר ועבר אך פתאום לאחר מס' חודשים זה החל שוב.
    כשאנחנו יוצאים לגינה ונפגשים עם אמהות וילדים מהגן הוא לרוב נדבק אלי ולא הולך לשחק עם כולם ואם כבר מתחיל לשחק לא עומד על שלו ולא חוטף צעצועים, פשוט מוותר לכל הילדים. בגן משחקים הוא מעדיף רק את הנדנדות ומסרב לעלות על המגלשות, אני מנסה לעודד אותו ועד שזה מצליח והוא גולש ונהנה אם מגיע ילד אחר ועולה איתו על המתקן הוא מיד נרתע ולא רוצה לעלות יותר.
    אני קצת מודאגת מההתנהגות הזו שלו ומאוד חוששת מאיך יתמודד בשנה הבאה בגן כשיהיה עם 20 ילדים.
    היום אבא שלו הוציא אותו מהגן והוא הלך אליו בשמחה ולא בכה, רק כשאני מגיעה הוא בוכה.
    אתמול בבוקר נכנסתי לחדרו כשהתעורר, הוא קם והושיט לי ידיים ואז אבא שלו נכנס והוא מיד הושיט אליו ידיים ולא רצה אותי.
    אני לא מבינה מדוע הוא מתנהג איתי ככה, אני אוהבת אותו מאוד ויודעת שהוא אוהב אותי כי בכל זאת יש לנו המון רגעים של כיף וחיבוקים ונשיקות ואפילו נשארתי בבית לטפל בו עד שהיה בן שנה והנקתי אותו עד גיל שנה וחצי......
    אני ממש מבולבלת ולא יודעת כיצד עלי לנהוג כשאני מגיעה לגן וכיצד לנהוג בגינה.
    אשמח לעצתכם.

לקביעת תור
    סגירה
    לא רוצה את אמא? :-(

הוספת תגובה

• שלום שיר

אודט בוקאי
    21/06/2009

דברייך העבירו אליי באופן עוצמתי את תחושת הפגיעות שלך, ללא ספק תחושה קשה לאם (טרייה?).
    אני מניחה כי בנך גם חש את פגיעותך ולעתים זה רק עלול לחזק עוד יותר את ההתנהגות שהוא מפגין כלפייך, ללא קשר לסיבה הראשונית בעטייה היא הופיעה. מכאן שקודם כל חשוב שתחושת הבטחון שלך בקשר עם בנך תתחזק וחשוב שתמנעי מלהעלב או לפרש את ההתנהגות של בנך כלא רוצה אותך/לא אוהב אותך. בכל פעם שבנך מסרב לבוא אלייך, תצהירי את באופן ישיר-אתה לא רוצה לבוא אליי עכשיו, אני דווקא מאוד רוצה לחבק אותך, אני מאוד אוהבת אותך/התגעגעתי אלייך (אם אכן זו הרגשתך באותו רגע).בנוסף, את יכולה לשקף את אהבתו לגן "אני שמחה שאתה נהנה בגן" "אני שמחה שכייף לך עם ..(שם המטפלת)". על מנת שלא לייצר אצל בנך תחושת אשמה על כך שהוא יצר קשר טוב עם המטפלת, שזה בכל אופן משהו רצוי(האם את יכולה לשמוח בשמחתו?). כאשר את פוגשת אותו ואת מתוחה/לא רגועה/חסרת בטחון, ודאי יהיה לך קשה להרגיע אותו.

חשוב להבין מה קרה לאחרונה והאם קודם לכן הקשר ביניכם היה אחר וחשת יותר בטוחה באמהות שלך?
    לגבי הגינה, יתכן וההתמודדויות שמספקת הגינה הן יותר מדי עבור בנך שהתמודד יום שלם עם קבוצה של ילדים בני גילו על מקומו ועל צעצועים ומתקנים בגן. אפשר להבין אותו שבנדנדה הכי טוב לו-שם אין לו מתחרים כי את נמצאת איתו ושומרת על מקומו והוא מקבל ממך יחס אישי-את מנדנדת אותו, אולי גם משוחחת איתו ושרה לו שירים. עלייה למגלשה היא שוב התמודדות על מקום, על תור, עוד דחיפות או התקלויות לא מתוכננות.
    נסי ללכת אחרי הגן ישר הביתה עם בנך, להקדיש לו זמן איכות אחד על אחד, זמן של רגיעה אפילו בצפייה משותפת בתכנית אהובה עליו בטלויזיה, בהכנת מאכל שאהוב עליו או בכל דבר אחר שמהנה את שניכם. בנך לא ממש זקוק אחרי שעות הגן להמשך אינטראקציה עם בני גילו, אלא יותר לזמן יחד ולזמן רגיעה. האם ההליכה לגינה היא סוג של המנעות (לא מודעת ) ממפגש בבית עם בנך? של חוסר בטחון ביכולת שלך לעניין אותו?
    לסיום, איני מכירה מספיק את הקשר ביניכם אך לפי תיאורייך נשמע שהיה בסיס טוב לקשר וחשוב להבין מה ערער את בטחונך בקשר שלך עם בנך. האם באופן לא מודע את כועסת עליו על קשרים שלו עם אחרים (אבא/מטפלת) מאחר שאת מפרשת אותם (באופן שגוי) כמאיימים על הקשר הטוב איתך?כיצד נחוותה עבורך ועבורו הגמילה בגיל שנה וחצי? האם יצאת לעבודה בשמחה ושלחת אותו לגן בתחושה שלמה? יתכן ותוכלי להעזר בשיחות עם איש מקצוע על מנת לדון בשאלות מהותיות אלו שעולות לא אחת אצל אמהות בראשית דרכן.

בברכה,
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לדפנה ילד לא רגוע תגובה....
    עינב
    15/06/2009

תודה דפנה . רציתי לשאול עוד מספר שאלות .... המצב הכלכלי שלנו בנתיים כל עוד אני לא מצאת עבודה לא מאפשר לנו ללכת לקורס או משהו שיכול לעלות בכסף כך גם לגביי גן לילד. אני מחפשת עבודה המון המון זמן ולא מצאת המצב בשוק לא טוב ואת זה כולם יודעים לצערי אני לא מצאת ועושה מאמצים רבים ומרובים אך ללא תוצאות . מה כן יש את חמתי שהוא אוהב ללכת לשם מידיי פעם נחמד לו שם יש שם ילדים בגילו .... לשם זה אפשרי פעם בשבוע לקחת אותו? ומה לגביי יעוץ והכוונה זה אפשרי דרך קופת חולים (ללא עלות )? יש לך אולי איזה ככה רעיון או דרך לתת לי איזה סדר יום מומלץ לעשות עם הילד כל עוד אנחנו במצב הזה?ולגביי המריבות שלי ושל בעלי יכול להיות שזה מה שגורם לילד גם להרביץ ? אשמח אם תעזרי לי ....

לקביעת תור
    סגירה
    לדפנה ילד לא רגוע תגובה....

הוספת תגובה

• העסקת פעוט

דפנה תייר
    19/06/2009

מומלץ שבבניית סדר יום יהיה איזון בין סוגי ומיקום הפעילויות:
    קצת בבית וקצת בחוץ, קצת בחברת ילדים אחרים וקצת לבד, קצת פעילות אקטיבית וקצת פעילות רגועה יותר/פסיבית (כגון טלוויזיה), קצת טיול בעגלה וקצת ברגל, וכמו כן שהות מתחלפת איתך אך גם עם אביו או סבתו, ותוך כדי כל אלה לשלב הפסקות לאוכל, שינה, מקלחת.

נסי לבדוק באזור מגורייך אם ישנן מסגרות מוזלות כגון של קופ"ח או של המתנ"ס.

אין ספק שהמריבות בינך לבין בעלך לא תורמות לתחושת רוגע ושלווה בבית, ויתכן מאוד שהפעוט שנחשף לאגרסיות ולמתחים בינכם מושפע מכך.

סופ"ש רגוע, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה מחיתולים- קקי
    זהבה אדטו
    15/06/2009

היי.
    שמי זהבה ואני אמא של גל המתוק בן 3 ,
    גל נגמל לאחרונה מטיטולים ,עם הפיפי היה קצת קשה עד שהוא קלט שעושים בשירותים ולא בתחתונים ונכון להיום לאחר כחודש אינטנסיבי הוא עושה פיפי רק בשירותים ואני רוצה לציין כי הגמילה הינה גם בלילה.

אנחנו עושים פיפי לפני שהולכים לישון וברוב המקרים אין פיספוסים במשך הלילה ( אני לא קמה איתו במשך הלילה והוא גם לא קם לבד) למעט אחת לשבוע או שבוע וחצי יש בריחה במשך הלילה.
    אך הבעייה היא עם הקקי הוא אינו מוכן בשום פנים ואופן לעשות קקי בשירותים רק בתחתונים.
    הוא מבין ויודע מיכוון שאייך שהוא עושה את הקקי הוא ניגש אלי או למטפלת ואומר : עשיתי קקי תעשי לי דוש ותחתון נקי.
    ניסתי ל"שחד" אותו ע"י פרסים ( הוא מאוד אוהב מכוניות ומנופים אז כל פעם אני אומרת לו שאם הוא יעשה בשירותים אני אקנה לו אבל זה לא עוזר).
    כשאני רואה שהוא מתחיל אני אומרת לו בוא מהר נלך לשירותים והוא מסרב ואז עוצר ומתאפק ולא עושה קקי.
    וכשאני שואלת אותו איפה עושים קקי אז הוא אומר בשירותים לא בתחתונים כי זה מסריח
    אנו אימרו לי מה עלי לעשות בכדי לעבור שלב זה
    לעזרתכם אודה.
    תודה מראש זהבה 054-7289274

לקביעת תור
    סגירה
    גמילה מחיתולים- קקי

הוספת תגובה

• חינוך לניקיון

מיכל דביר קורן
    16/06/2009

שלום זהבה,
    בנך משתמש בתחתונים לצורך עשיית קקי בתור שלב ביניים לקראת גמילה. זה מאפיין תהליכי גמילה חלקיים ולא מוצלחים, חלק מהילדים מתעקשים להמשיך להשתמש בטיטול לשם כך, וחלק מסרבים להגיע לשירותים למרות שהם כבר מזהים את התחושה הגופנית ויודעים מה עליהם לעשות כשזה קורה (כמו בנך שיודע לדקלם את העיניין).
    מבלי להכיר את בנך, קשה לי לומר מה הסיבה שהתהליך נתקע: האם זה קשור בקושי שלו להיפרד? האם בבעיה תחושתית? האם בצורך בשליטה? עשויות להיות סיבות רבות. ישנם ילדים אצלם השלב הזה חולף במהירות ואצל אחרים הוא נתקע ואף מסתבך בעצירויות וכו'.
    על מנת לעזור לו נדרש אימון לתהליך הניקיון: איתור המועד שבו עושה (אחרי הארוחה?), הובלה שלו לשירותים או לסיר (יותר מומלץ!), ישיבה ממושכת עד להצלחה. החוויה צריכה להיות נעימה ולא מאיימת. אפשר להיעזר בפרסים אם את מרגישה שזה נכון ומתאים.
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קקי בתחתונים

ירדן
    10/06/2010

ביתי התחילה גמילה לפני כ-3.5 שבועות ובשבוע הבא תהיה בת 3. היא הבכורה ובאופייה מאד פרפקציוניסטית.היא מעוניינת בגמילה ומוכנה לזה מבחינה ריגשית ומוטורית. שלבי הגמילה אצלנו (בתיאום עם היועצת של הגן והגן) הם: הורדת החיתול במהלך היום בלבד.
    כיום היא כמעט ולא מפספת פיפי כולל בשנת הצהריים.
    בעיה שהיא עושה קקי בתחתונים ולא מודיעה על כך מראש. לעיתים היא מודיעה שיש לה קקי ואז יוצ פיפי או שזה"עובר לה". ניסינו להושיב אותה אחרי הארוחה עם צבעים והיא מוכנה לצייר לנו ציורים או להקשיב לסיפור וכך נשראת יותר זמן על האסלה... אבל לא יוצא לה קקי. לעומת זאת, 5-10 דקות אחרי שהיא קמה יוצא לה קקי.
    מה לעשות? לא מפריעה לה התחושה של הקקי (למרות שידיים מלוכלכות מפריעות לה) כך שהיא רואה את הקקי כחלק ממנה.
    אין לה בעיה תחושתית אבל יתכן וקשה לה להיפרד או שזה צורך בשליטה. כשמחליפים חיתול לאחיה הקטן היא מתעניינת ורוצה לראות את הקקי שלו. אבל ברור לה שלא נוגעים וזה מסריח.
    אמנם הגמילה התחילה לפני מספר שבועות וזה לא אומר כלום לגבי העתיד אבל אינני רוצה להיכנס למערבולת בנושא זה, מה גם שאני רוצה להתקדם לשלב הבא זה הורדת החיתול בלילה (אולי זה עדיין מוקדם כי היא מתעוררת עם חיתול רטוב אבל לדעתי עד שלא ירד החיתול היא לא תפסיק לעשות בו פיפי).
    מה לעשות?

תודה רבה
    ירדן

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמילה מטיטולים
    אתי
    15/06/2009

שלום,אני אמא לתינוק בן שנה וארבעה חודשים,בזמן האחרון הוא מוריד את הטיטול מתכופף לריצפה ועושה את צרכיו,כאשר אני מחליפה לו ,הוא נלחם בי ומסרב לטיטול ,כמו כן הוא מזיע נורא בטוסיק ,כשהוא עם טיטול,ויש לציין,כי בתקופה האחרונה הוא גילה את הבולבול שלו,ונוגע בו.
    לפיכך,חשבתי לנסות וניסיתי לשים אותו בסיר ובישבנון,אך איננו מוכן,הוא רואה אותי ואת אבא שלו עושים פיפי בשירותים ומבין זאת ,כשאני חוזרת מהעבודה ,אני מורידה לו את הטיטול(הוא אצל מטפלת) ואתמול התחלתי לקחת אותו לאמבטיה לפיפי ויצא לו קצת,לאחר מכן,עשה בריצפה
    מה עלי לעשות? האם הוא מוכן לגמילה?אנא עזרו לי,אני מבולבלת

לקביעת תור
    סגירה
    גמילה מטיטולים

הוספת תגובה

• שלום אתי

אודט בוקאי
    21/06/2009

מתיאורייך נשמע יותר כי התנהגותו של בנך מעידה על בדיקת גבולות ולאו דווקא על בשלות לגמילה. לפני שאמשיך אציין כי ישנן מספר גישות בנושא גמילה מחיתולים, אחת מהן מיוצגת על ידי דפנה תייר-ממנהלות הפורום הנוכחי. את מוזמנת לקרוא באתר שלה מאחר והיא מתייחסת לגמילה בגילאים צעירים, כמו הגיל של בנך.
    מרבית הילדים נגמלים בין גיל שנתיים לשלוש שנים. ישנם מספר סימנים המעידים על בשלות לתחילת גמילה בחיתולים, הורדת הפעוט את החיתול אינה בהכרח אחד מהם. ראשית,נדרשת מודעות לעשיית הצרכים, כך שפעוט שעושה פיפי או קקי אמור לסמן באופן כלשהו (גם עם ג'סטה, אם עדיין אין לו מילים)כי החיתול שלו מלא וכי הוא מבקש להחליף אותו. כך, חוסר רצון ללבוש חיתול או רצון להוריד את החיתול כשאינו מלא בהכרח, אינו חלק מן התהליך. השלב הבא הוא כשהפעוט מסמן לסביבה עוד לפני שהוא עושה את צרכיו-"יש לי פיפי/קקי" (מספיק שיאמר מילה שמסמנת פיפי). בהמשך הפעוט ילמד להבחין בין תחושה של לחץ לפני פיפי ולפני קקי, אך זהו שלב מתקדם יותר.
    הבעת עניין בהרגלי הניקיון של המבוגרים היא גם שלב משמעותי בדרך לגמילה, מאחר שהיא מעידה על מודעות חברתית שיהא חלק משמעותי בגמילה.
    מהמעט שתארת, אני הייתי מחכה תקופה עד שהייתי מתחילה תהליך גמילה עם בנך. אפשר כמובן להמשיך עם תהליך הגברת המודעות-לעשיית הפיפי באמבטיה, הקראה של ספרים בנושא, הליכה משותפת לשירותים עם המבוגרים, אך לא בהכרח הורדת החיתול.
    בינתיים, הייתי מקפידה בכל נושא הצבת הגבולות ומטפלת בנושא ההזעה על ידי משחות שונות או אמבטיות תכופות. לנושא גילוי איבר המין על ידי בנך והנגיעה בו-מדובר בשלב התפתחותי נורמלי, אם נראה כי הוא מלווה בהנאה את יכולה לדבר על כך איתו "זה נעים לך לגעת בבולבול, זה מדגדג " וכו'.. כמובן, כל עוד לא מדובר בעיסוק בתדירות גבוהה לאורך היום.

בהצלחה
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• נעליים המשך -לא ענו לי... תודה!
    גלי
    15/06/2009

שלום
    לאחר שהתכתבתי איתכן בפורום לגבי התנגדותו של בני (בן שנה ושבע) לחלוץ נעליים , סמוך לכניסתו לגן.
    קיבלתי תשובה שאולי מדובר בתבינתיות ושגרה אצל פעוטות (אני שללתי רגישות תחשותית על סמך הכרות עם בני) אבל התחברתי יותר לסדר והשגרה שהקטנצ'יק אוהב.
    עכשיו כחודשיים לאחר כניסתו לגן חל שיפור משמעותי בחליצת הנעליים , אבל כמובן רק כשהוא מחליט. ואני מכבדת זאת ונותנת לו את החופש לבחור בתחום הזה
    ז"א כשהוא נמצא בחול הוא חולץ ובבית כשבא לו וקורה די הרבה ,
    על הדשא ועוד כל מיני מצבים שאני מופתעת שהוא חולץ אותם , קודם זה היה נראה שהוא בכוננות מתמדת :-)
    קניתי לו עוד סוג של סנדלים והוא גם אימץ אותם ונועל אותם בחפץ לב ומתמרן בין שני הזוגות

כיוון שזה התחום היחיד המשמעותי שצצו איתו בעיות , הוא ילד מאד נוח ושמח.
    האם אני יכולה להסיק שהתבנית נשברה ? האם עלי לצפות עוד תבנית מסוג זה בהמשך?

תודה גלי

הוספת תגובה

• מרחב בחירה אצל פעוטות

מיכל דביר קורן
    16/06/2009

גלי שלום,
    אני שמחה לשמוע על העדכון, נראה שבאמת קל לו יותר בעיניין הזה וכך גם לכם: זה יכול להיות מאוד מתיש העיניין הזה עם מאבקי הנעליים. יתכן שהגן באמת תרם לכך, בהרבה מסגרות שאני מכירה מקובל לחלוץ נעליים ביציאה לחצר וכך הוא למד את השגרה של התמרון, אפשר עם ואפשר בלי, שני המצבים נוחים ומקובלים.
    אז התבנית הזו כנראה פסקה, אך לגבי תבניות אחרות אין לדעת...ילדים (או מבוגרים...) שנוטים לתבניתיות עושים זאת בהקשרים שונים ומגוונים, ולא תמיד נוכל לצפות את העיניין, לעיתים זה קצת כמו "נדידת התבנית" - בכל פעם יופיע בתחום אחר, נוקשה יותר או פחות.
    מה שבטוח זה שאתם תהיו כבר פחות מבוהלים כשזה יקרה שוב ואף תוכלו להזכיר לו את עיניין הנעליים - משהו כמו "אתה זוכר שפעם אהבת רק רק להיות עם נעלים ואז זה עבר? אז אולי גם עכשיו זה משהו שחשוב לך אבל כבר קצת פחות?...."
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לדפנה תייר
    שירלי
    15/06/2009

שלום
    קראתי את מאמרך ואני רוצה להודות לך על החיזוקים בתהליך הגמילה של ביתי שלי הוא לא קל ובטח גם לה.
    ביתי בת שנתייים ושלושה חודשים והתחלנו את הגמילה לפני כמה ימים היא כבר מודיעה על פיפי וקקי הבעייה שהיא מסרבת לשבת בסיר או בישבנון אולי תוכלי ליעץ לי איך לגרום לה להתיידד עם הסיר?

לקביעת תור
    סגירה
    לדפנה תייר

הוספת תגובה

• הגישה הסמכותית בגמילה מחיתולים

דפנה תייר
    15/06/2009

ברשותך אשאיר לך להיות יצירתית ולחשוב על רעיונות שיעזרו לה להתידד עם הסיר. אין לי ספק שתמצאי דרכים שונות.
    אני דווקא אקדיש את תשובתי למקרה בו לא תצליחי לידד אותה בדרכי נועם עם הסיר ותאלצי לעבור לגישה ברורה יותר של סמכות ודרישת התנהגות ברורה:
    כשאת רואה שבתך צריכה לעשות את צרכיה, גם אם היא מודיעה וגם אם לא, את פשוט לוקחת אותה לסיר או לאסלה, ואם אינה מוכנה לשבת מרצונה (בדרכי נועם כאלו או אחרות) את מושיבה אותה על אף התנגדותה. את עושה את זה ל ל א כל תוקפנות או כעס, אך עם הרבה תקיפות (גם גופנית, אם אין ברירה) , סמכות ובטחון.
    אם אינך מתורגלת בלהיות הורה סמכותי, ואולי אף אם את מתורגלת, זה עשוי להיות לך מעט קשה, אך עלייך לדעת ולהאמין שזה הדבר הנכון לעשות במקרה זה וזו הדרך להתקדם בתהליך הגמילה.
    בהצלחה, דפנה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה