פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• בת שנה ו 9 חודשים
    לילך
    28/07/2009

בתי בת שנה ו 9 חודשים וממש כועסת עליי כשאני נוגעת בבעלי [ אבא שלה] אם אני מנשקת אותו היא בוכה וצועקת די. נוגעת בו למשל היא מזיזה לי את הידיים ובאה כאילו להרביץ לי.
    רציתי לשאול אם זה נורמלי בגיל זה? האם זה יחלוף? מה לעשות? או שמא לא לעשות כלום.
    בברכה
    לילך

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    בת שנה ו 9 חודשים

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• נסיונות שליטה של ילדים בעולם

ד''ר שירי שדה שרביט
    28/07/2009

לילך שלום,
    ילדים בגיל של בתך נמצאים בקונפליקט התפתחותי עצום, שאנסה לתאר אותו בקצרה בדרך הבאה: מצד אחד הם מגלים את העולם, מסוגלים ללכת ולרוץ, ולהביע את רצונותיהם במלים. בנוסף, גם יותר ברור להם מבעבר מה הם רוצים, והם מעוניינים להשיג זאת. מצד שני, הילדים מודעים יותר גם למגבלותיהם, ולעובדה שהם בסהכ ילדים די קטנים, והעולם מנוהל על-ידי המבוגרים. התגובה של ילדים בסביבות גיל שנתיים להבנה המכאיבה הזו, היא נסיונות שליטה/שתלטנות, והתקפי זעם כשרצונם אינו נענה. זהו כאמור שלב התפתחותי טבעי שכל הילדים עוברים. גם כמבוגרים אנחנו מגלים שרידים של הקונפליקט הזה, כשאנחנו מתוסכלים מול דמויות סמכות/מוסדות שאינם נענים לבקשותינו.
    לעניין בתך, התגובה ההורית המתאימה צריכה להיות גמישה, ומותאמת לבקשותיה ודרישותיה של הילדה. אפשר לומר לה משהו בסגנון של אמא ואבא אוהבים ולכן הם מתנשקים, ולעבור הלאה, אפשר לצחוק לפעמים איתה ולמשל לנשק אותה שניכם, אולם חשוב להציב גבולות להתנהגויות תוקפניות כלפיכם. התסכול של בתך מובן, אולם חלק מההתפתחות הוא ללמוד לקבל גם את המגבלות שלנו בסיטואציות מסוימות. במקביל, כדאי גם שאת ובן זוגך תבדקו בינכם לבין עצמכם באיזו מידה בתכם נהנית ממספיק זמן בלעדי איתו וכמה הוא מעורב בחייה.
    בהצלחה
    שירי

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אכילה
    אמא לילדה
    28/07/2009

שלום,
    יש לי בת אחת בת 5. לצערי הרב היא עברה הרבה טראומות. אני חולה כמעט שנה וחצי והיא ראתה שלוקחים אותי באמבולנס, אושפזתי הרבה פעמים ובעצם האשפוז זה היה הפעם הראשונה שעזבתי אותה בלילה. במקביל, אמא שלי, שגידלה אותה והיא קשורה אליה מאוד, חלתה בסרטן וגם היא אושפזה בבית חולים זמן רב. הילדה כל הזמן משחקת במשחקים של רופא וחולה, נוסעים לבית חולים וכו'.
    בחודשיים האחרונים שמתי לב שהיא מבקשת לאכול בכל פעם שהיא נמצאת בתחושה של פחד, מבקשת לאכול בשעות מוקדמות מאוד למשל 6:30 בבוקר רק בשביל להעיר אותי שאהיה איתה, כאילו היא בורחת מהמציאות בעזרת אוכל. (זה מה שאני חושבת).
    לציין שהילדה סובלת מהשמנה, כמו הוריה.
    אשמח אם תוכלי לומר לי מה עלי לעשות?
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    אכילה

הוספת תגובה

• הרגעה ע"י אוכל

ד''ר שירי שדה שרביט
    28/07/2009

לאמא שלום,
    ראשית נגע ללבי סיפורך, ואני מתארת לעצמי שבוודאי השנה וחצי האחרונות הן לא קלות עבורך, עבור אמך ועבור בתך. נהדר שגם במקביל להתמודדות שלך עם מחלתך, את עדיין משקיעה בילדתך, חושבת עליה, ומתייעצת עם מומחית לגביה.
    השימוש באוכל לשם הרגעה הוא תכונה אנושית שכיחה, דבר שכולנו עושים. כל עוד הדבר נעשה במידה, רובנו מצליחים לווסת זאת. כדאי כרגע להשקיע אצל בתך בפיתוח מנגנונים נוספים להרגעה - חיבוק חיית פרווה, לצייר מה שמרגישה, לשמוע בטייפ שיר אהוב, להתקשר אלייך או למבוגר אחר זמין כשהיא מרגישה ברע וכדומה. כדאי לנסות לשיים לה את מה שהיא עושה ובכך להסביר - אולי את מרגישה פחד/דאגה/את מבוהלת (או כל ניסוח אחר שיתאים לה לפי הבנתך), והאוכל משמח אותך. כך היא מרוויחה גם הבנה של הרגש שהיא חשה, גם לגיטימציה להרגיש אותו, וגם הזדמנות לחשוב איך היא יכולה להרגיע את עצמה בדרכים נוספות.
    בזמן הקרוב, כשלילדה יש כ"כ הרבה התמודדויות, לא הייתי מונעת ממנה את השימוש באוכל, עד שהיא לא תפתח מספיק דרכים אחרות להרגעה עצמית, או לחילופין שהמצב הבריאותי שלכן ישתפר. כדאי לחשוב גם איך לבנות את הסביבה של הילדה שתהיה מורכבת מדברים נוספים מלבד תכנים של בית חולים - למשל חוג מעניין כמו "טרום כלי", פעילות ספורטיבית או אחה"צ קבוע עם בייביסיטר נחמדה. כדאי שיהיו מספיק חוויות חיוביות שיאזנו במעט את החרדות והדאגה המציאותית.
    בהצלחה ורפואה שלמה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גן משולב
    מיכל
    27/07/2009

שלום רב!
    בתי עולה לגן חובה. ליד הבית שלנו יש גן משולב עם ילדים עם לקויי שמיעה. השאלה שלי איך זה יכול להשפיע על ילדה בת 5. אני מבינה שמבחינת דברים חשובים כמו קבלת השונה ואמפטיה זה מועיל. אך יכול להיות גם שילדים עם ליקויי שמיעה מתנהגים קצת שונה וידוע שילדים נוטים לחכות אחד את השני. אני גם חושבת, אולי מתוך בורות ואני מתנצלת מראש, מה לגבי הכנה לכיתה א'. האם מדובר ברמה שווה? אודה על התייחסותכם

לקביעת תור
    סגירה
    גן משולב

הוספת תגובה

• מיכל שלום,עניתי לך קודם, ראי תשובתי

ד''ר שירי שדה שרביט
    28/07/2009

אם יש לך שאלות נוספות, או שתשובתי לא היתה ברורה, את מוזמנת לפנות שוב.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תאומים בני 7 בלי גבולות
    אתי
    27/07/2009

אני אם לילדים והקטנים הם תאומים בן ובת שאינם מקבלים מרות עושים ככל העולה על רוחם ,מתחצפים ,מקללים ,חוסר משמעת ,מאוד עצמאים במיוחד הבת ,התעלמות מוחלטת מצד האב לגבי החינוך והצבת גבולות אני מתמודדת לבד ובהתמוטטות נפשית מבקשת הדרכה

לקביעת תור
    סגירה
    תאומים בני 7 בלי גבולות

הוספת תגובה

• סמכות הורית

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/07/2009

אתי שלום,
    לאור תיאורך, מומלץ לפנות להדרכת הורים אצל פסיכולוג.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחד מזרים
    ליה
    27/07/2009

יש לי ילדה בת שלוש אשר יש לה פחד מזרים וגם מאנשים שהיא פגשה רק פעמים ספורות בחייה.
    היא ידידותית וחמה עם אנשים שהיא מכירה כגון הורים וילדים מהגן ומהמשפחה .
    אני ואבא שלה אנשים נחמדים ובד"כ ידידותיים לכולם .
    דוגמא למצב של פחד:
    הלכתי לברית של זוג חברים אשר זה ילדם השני .הבכור הוא חבר טוב של הבת שלי מהגן.
    פגשתי חברות אשר לא ראיתי זמן מה אנו נפגשות בעיקר בארועים ולא תמיד עם הילדים.
    את רובם היא פגשה בעבר בכל מיני הזדמנויות .
    בכל זאת היא נצמדה אליי ובחרה לשבת עליי ולא על כיסא משלה ולא איפשרה לי לשוחח איתם או לאכול היא סירבה לאכול ולתקשר.
    היא ביקשה שנזוז מהמקום בו ישבנו כמובן שגם לא ענתה לפניות אליה לרבות ליטוף או מגע כלשהוא .
    היא נרגעה רק כאשר עברתי לשולחן בו ישבו מספר הורים וילדים מהגן
    זה קורה לנו די הרבה אני חושבת שזה נורמלי אך יש לי ספק שאולי זה קצת מוגזם.
    באילו פעולות עליי לנקוט על מנת לגרום לה לפחד פחות בשעת אמת
    איך אפשר להכין אותה ומה עליי לעשות על מנת לחזק את בטחונה מול אנשים זרים ?
    האם ישנו משהו שאני עושה לא נכון ובגלל זה היא תמיד מפוחדת יותר מאשר ילדים אחרים ?
    יש לציין גם שהיא מאד זהירה ושומרת על עצמה .לוקח לה זמן להתחבר לסיטואציה עם הרבה אנשים (כגון ימי הולדת של ילדים )והיא בוחנת את סביבתה לפני ששועטת לתוך הפעילות.מצידי אני לא לוחצת עליה להתחבר ומאפשרת לה להתרגל למצב החדש .
    היא סלקטיבית בבחירת חברים .כאשר היא בגן היא משחקת עם שניים או שלושה קבועים .אך אם אנו נפגשים מחוץ לגן עם ילדים אחרים היא מייד משחקת איתם בלי שום בעיה.
    אשמח לעצה.

לקביעת תור
    סגירה
    פחד מזרים

הוספת תגובה

• פחד מזרים

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/07/2009

ליה שלום,
    פחד מזרים הוא תכונה שהיא אדפטיבית בסך הכל, כל עוד היא ברמה הגיונית - הרי היית מאוד מוטרדת אם בתך היתה רצה לכל אדם זר ומתקרבת אליו ללא שיפוט. זו תכונה שבני האדם (וגם מינים אחרים) שמרו עליה במהלך האבולוציה, שכן בוודאי שמי שהיה יותר זהיר, שרד.
    פחד מזרים או ביישנות הם תכונות אישיותיות, ואנשים נבדלים זה מזה בעוצמת התכונה. כנראה שבתך נוטה יותר מאחרים לסקור טוב טוב את הסיטואציה לפני שהיא משתלבת בה. אולם כתבת שהיא "שועטת פנימה" וציינת שיש לה חברים, ובמסגרת אנשים מוכרים היא מתפקדת היטב. לפיכך לדעתי זו לא בעיה חמורה, והיא לא פוגעת בתפקוד היומיומי שלה באופן שמדאיג או מחייב התערבות. סביר להניח שהנטייה הזו תלווה אותה כל חייה, אך היא עדיין תיצור קשרים חברתיים תקינים.
    את יכולה לעזור לה לפני האירוע, בהכנה לקראתו באמצעות הסברים מי יהיה שם, אלו אנשים חדשים יהיו ומה יהיו הפעילויות. אפשר לשחק איתה בדמיון של האנשים שאת מכירה והיא לא (מה יהיה צבע השיער של החברה שלך, מה היא תלבש, כמה ילדים יש לה וכדומה), לספר לה עליהם, לספר לה איפה תשבו ומה תעשו וכדומה. כל המשחקים הללו מאפשרים לה התנסות בדמיון, שהופכת את הלא-מוכר ולא-ידוע, למעט יותר מוכר וידוע. אולם באירוע עצמו עדיף להניח לה לנפשה, לתת לה לסקור את הסיטואציה בלי לחץ ואז לבחור כרצונה מה לעשות, במיוחד משום שהיא לא נותרת בודדה ומתבודדת בסופו של דבר.
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחד מזרים

לילי
    27/07/2009

שלום דר' שדה,
    אני נוהגת להכיו את מיאל לפני כל חוויה חדשה ולעולם לא מלחיצה או דוחפת אותה להשתלב
    אני מבינה ומאמינה שדרוש לה זמן הסתגלות בשונה מאחרים ,אני מכבדת מאד את רצונותיה ומעניקה לה את כל החופש הדרוש לה לבחור ולהיות עצמאית.
    הצעתך להשתמש בדמיון לתאור מפורט של הסיטואציה תורמת לי לשכלל את כלי הדמיון שברשותי.
    זה אנחנו ההורים שחוששים וזקוקים מדיי פעם להכוונה. הילדים פועלים נכון על פי האינסטיקטים הבסיסיים והמולדים שלהם.
    אני מודה לך על תשובתך ועצתך
    בברכה,
    ליה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לליה

ד''ר שירי שדה שרביט
    28/07/2009

ליה שלום,
    אחד הדברים החשובים ביותר עבור ילדים הוא שהוריהם יקבלו אותם כמות שהם, ויעזרו להם בעדינות ולא בחודרנות להתמודד עם היבטים פחות טובים ולפתח את אישיותם. נשמע שכך את עושה עבור בתך. לטעמי אווירה פתוחה ומקבלת, מספקת את ההזדמנות הכי טובה מבחינת הילד לפתח את אישיותו ולהתנסות במצבים חדשים ובהתנהגויות שאינו רגיל אליהן.
    המשיכי להיות קשובה ורגישה כך לבתך, ובמקביל לעודד אותה לחזק את החלקים היותר חלשים בה.
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• זוגיות עם גרוש+2
    אירית
    27/07/2009

אני גרושה מס שנים עם ילדה בת 8 , יש לי בן זוג קבוע 3 שנים גרוש +2 (8,12) שלושתן בנות.
    בן הזוג שלי אבא למופת יותר מהרבה אמהות שאני מכירה, אבל ישנה בעיה בחיבור בן הבנות שלו לבת שלי, הן לא מסתדרות עם הבת שלי, הן תואנות שהיא מפונקת ומעצבנת. מעבר לכך שקשה להן להתמודד עם היחס שהיא מקבלת מאבא שלהן, שהוא ממש לא מוחצן, הוא הרבה פחות מהיחס שלו כלפיהן, אבל קשה להן לקבל את זה שהוא כמו אבא שלה.
    איך צריך לטפל בעניין? הבעיה הזו משפיע על היחסים שלי עם בן זוגי עד כדי כך שאנחנו עלולים להפרד בגלל זה. זנ נכון לתת לילדים שלנו כוח כזה?

לקביעת תור
    סגירה
    זוגיות עם גרוש+2

הוספת תגובה

• משפחה מורכבת

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/07/2009

יפית שלום,
    ניתן להבין בקלות את בנותיו של בן זוגך - תארי לעצמך כיצד את היית מרגישה, אם במקום העבודה של בן זוגך הוא היה צמוד לעובדת שהיא בדיוק בת גילך, יוצא איתה לאירועים , מבלה איתה בשבתות, ישן אצלה לעתים ומשקיע בה. הקנאה שלהן היא מובנת וטבעית, והיא קשה עוד יותר כיוון שמדובר גם בבת שהיא "מתחרה", לעומת אם היה לך בן.
    אולם על אף כל זאת, ועם כל האמפתיה לקשיי כל הילדות (אני בטוחה שגם לבתך לא פשוט שהן שתיים והיא תמיד אחת בלבד מולן, ואיני יודעת גם מה טיב הקשר שלה עם אביה לעומת בן זוגך שהוא אב נהדר) - הקשיים שלהן במצב המשפחתי המורכב שלכם לא יכולים לפגוע בזוגיות ובקשר שלכם. אני ממליצה לפנות להתייעצות אצל פסיכולוג, שיוכל לתת לכם הדרכת הורים מול הדרישות של הילדות והאשמה שייתכן ואתם חשים.
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פרידה מהילד ל- 3 ימים לחופש
    צביה
    27/07/2009

הי, יש לי תינוק בן שנה ועשרה חודשים ילד פעיל מפותח אוהב וחם אשר קשור אלי ואל אביו, אולם הולך לגן עד 16:00 , גדל את סבתות ורגיל להיות עם הסבתות מפעם לפעם בתדירות גבוהה.
    אני ובעלי רצינו לצאת לנופש ליומיים שלושה ובכוונתו להשאיר את הילד אצל סבתא שלו שהוא אוהב מאוד ואף לדאוג שישן בלילה במיטה שלו בבית שלו על מנת שלא לזעזע את סדר יומו
    האם הדבר נכון לעשות או שמא הפרידה תגרום לו נזק?
    האם יש לפרידה מעין זו השלכות עתידיות על נפשו של הילד?
    אנחנו מאוד חוששים והיינו רוצים לשמוע דעה מקצועית..

בתודה ובברכה,

הוספת תגובה

• פרידה מהילד

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/07/2009

צביה שלום,
    התפתחות הילדים מושפעת מאירועים רבים מאוד, ולא מאירוע אחד של פרידה. כל עוד המסגרת היומית של הילד לא נפגעת, והוא מכיר את הסבתות ולא נדיר עבורו לשהות במחיצתן, נראה לי שהערך שבאוורור שלכם ובחיזוק הזוגיות, הוא גבוה בהרבה מהמחיר האפשרי של הקושי של בנכם.
    סביר להניח שהילד יתנהג באופן מעט שונה לאחר בואכם, ייצמד אליכם יותר או לחילופין יכעס (לרוב התגובות הן "גם וגם") , אולם במרבית המקרים זכרון הפרידה חולף במהרה. אגב, ייתכן שעבור הילד יהיה יותר קל להיות בבית הסבתא, ולא להיות בבית שלכם בלעדיכם. תוכלו גם לשוחח עמו בטלפון במהלך החופשה ובכך להקל עליו.
    בהצלחה וחופשה נעימה
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גן חובה
    מיכל
    27/07/2009

שלום רב!
    בתי עולה לגן חובה. ליד הבית שלנו יש גן משולב עם ילדים עם לקויי שמיעה. השאלה שלי איך זה יכול להשפיע על ילדה בת 5. אני מבינה שמבחינת דברים חשובים כמו קבלת השונה ואמפטיה זה מועיל. אך יכול להיות גם שילדים עם ליקויי שמיעה מתנהגים קצת שונה וידוע שילדים נוטים לחכות אחד את השני. אני גם חושבת, אולי מתוך בורות ואני מתנצלת מראש, מה לגבי הכנה לכיתה א'. האם מדובר ברמה שווה? אודה על התייחסותכם

לקביעת תור
    סגירה
    גן חובה

הוספת תגובה

• גן משולב

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/07/2009

מיכל שלום,
    ככל הידוע לי, בגני/כיתות שילוב, יש השקעה טובה מאוד גם בילדים שאינם סובלים מלקות. גם אם בתך תפגין סקרנות רבה לגבי הילדים עם לקויות השמיעה, עדיין קצת קשה לחקות אי שמיעה. אולי היא תתנסה במשחקים של מה המשמעות של לא לשמוע, אך הדבר במסגרת משחקי הדמיון התואמים לגיל. לגבי נושאים ספציפיים כמו הכנה לכיתה א', כדאי ורצוי מאוד לשאול את הגננת והצוות החינוכי בגן.
    בהצלחה, ושנת לימודים טובה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הצבת גבולות
    דנה
    27/07/2009

שלום ליאת, בהמשך לתשובתך לגבי "הצבת גבולות, ומכיוון שלא עונים לי על השאלה השניה, אודה לך אם תתייחסי ותוכלי לפרט:
    איך ילדה בת 5 שנכנסת לכריזה (בכי היסטרי וממושך שאי אפשר להפסיק אותו), יכולה להרגיע את עצה או איך אני אמורה לעזור לה? בין אם זאת הצגה מול האנשים, ובין אם זאת בקשה מוגזמת לקבל ממתקים, למשל?
    אינני יודעת איך להוציא אותה מהמצב של בכי היסטרי, כי היא לא נרגעת בשום צורה שהיא: לא הסברים, לא כשעוזבים אותה באותו הזמן, ולא עונש, שרק מחמיר את המצב.

שלום. אני מאודה מודה לך על התשובה המפורטת (בשני סעיפים).
    אודה לך אם תסבירי לי מה היא שיטת הרגעה עצמית ואים ללמד אותה את הילדה, כי היא ילדה חכמה ונראה לי שזה יעזור לה מאוד אם היא תדע איך עושים זאת.
    לגבי הגבולות, סתם דוגמא, לפעמים היא דורשת המון ממתקים ואני לא מסכימה. היא נסנסת לכריזה, ולבסוף אני נותנת לה איזשהו ממתק, אבל תחליף - לא מה שביקשה. כלומר אני נכנעת לה, או שזה מין הסכם נכון (הוא פשוט פחת משמין או משהו כזה...היא ילדה שיש לה נטיית השמנה).
    אזאשמח אם תעייצי לי לגבי הרגעה העצמית, כי ברוב המקרים היא עושה "הצגות" מול כום ופשוט נכנסת לזה.
    וגם בבקשה לגבי בעיה עם הממתקים. איך להגיד "לא" נכון, ההסברים לא עוזרים.
    בתודה רבה,
    ליאת.
    , סתם דוגמא, לפעמים היא דורשת המון ממתקים ואני לא מסכימה. היא נסנסת לכריזה, ולבסוף אני נותנת לה איזשהו ממתק, אבל תחליף - לא מה שביקשה. כלומר אני נכנעת לה, או שזה מין הסכם נכון (הוא פשוט פחת משמין או משהו כזה...היא ילדה שיש לה נטיית השמנה).
    אז אשמח אם תעייצי לי לגבי הרגעה העצמית, כי ברוב המקרים היא עושה "הצגות" מול כום ופשוט נכנסת לזה.
    אודה לך על התשובה.
    ליאת.

לקביעת תור
    סגירה
    הצבת גבולות

הוספת תגובה

• הצבת גבולות

דנה
    28/07/2009

שלום. למה כבר פעם שניה מדלגים על שאלתי?
    אשמח אם תענו בהקדם.
    בתודה, ליאת.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• למה מדלגים על שאלתי פעם שלישית?

דנה
    29/07/2009

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הצבת גבולות

ליאת גרוס
    30/07/2009

הצבת גבולות חשובה אבל לא תמיד קלה. ראשית במצב הנוכחי כדאי שתגדירי מעט תחומים עליהם את מתעקשת ותחומים נוספים שאת מחליטה מראש שאינם מצדיקים מאבק. במקרים אותם הגדרת מראש כקו אדום חשוב להתעקש. גם אם כל העולם מסתכל. בנושאים שאינם כאלו כדאי לא להתחיל את הויכוח מלכתחילה.
    לגבי הרגעה עצמית. נסי לחשוב איתה במצבים בהם היא רגועה, מה יוכל לעזור לה להרגע כשתתעצבן. תנסי שזה יבוא ממנה. את יכולה להציע רעיונות למשל לחשוב על דברים טובים כמו בריכה או יומולדת, לספור, לנשום עמוק, להתחבק וכו'. אם היא לא עושה עלייך מניפולציות אלא באמת קשה לה להרגע היא תשתף פעולה, וזה עשוי לעבוד.
    לגבי הממתקים נראה לי שיש כאן נושא רגיש, עבור שתיכן. אפשר שלא יהו ממתקים וחטיפים בבית ואז תהיה הגבלה טבעית ומצד שני לא להגבילך אותה במסיבות, סבתות וכו'. בסופר אפשר להגדיר שהיא יכולה לבחור דבר אחד (או שניים).
    מקווה שעזרתי
    בהצלחה
    ליאת

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התקף זעם
    אתי
    27/07/2009

בני בן השנתיים החל לאחרונה לפתח התקף זעם בכל פעם שהוא לא מקבל משהו או שלוקחים לו משהו שאסור ההתקף מתבטא בצעקות ובכי הוא מרביץ לעצמו ודופק את הראש על השולחן או בדלתות או על הרצפה מושך לעצמו בשיער וממש נעשה עצבני ותוקפני
    מה עליי לעשות , האם להרגיע אותו או לנהוג אחרת?

לקביעת תור
    סגירה
    התקף זעם

הוספת תגובה

• התקף זעם

ד''ר שירי שדה שרביט
    27/07/2009

אתי שלום,
    התקפי זעם הם תופעה מאוד שכיחה ונורמטיבית שמתרחשת בסביבות גיל שנתיים - כאשר לילדים חשוב הרבה יותר מבעבר לקבוע כיצד דברים יתנהלו בסביבתם, והם מאוד כועסים כשהם מגלים שהם בעצם קטנים ולא יכולים לשלוט בסביבה באופן מוחלט.
    הרבה פעמים הורים מגלים בניסוי וטעיה מה הדרך הטובה ביותר להרגיע את הפעוט הספציפי שלהם. התגובה המתאימה צריכה לכלול גם הרגעה של הילד (באופן פיסי ובמלים) תוך הצבת גבולות ואי מתן אפשרות לפגוע בעצמו או בזולת. כשילדך בהתקף זעם, רצוי שתתכופפי לגובה שלו, תחבקי אותו חיבוק אמיץ ותסבירי לו בקצרה ובאופן שמותאם לגילו מדוע בקשתו לא נענתה. במידה והוא לא נרגע תוך זמן סביר, כדאי לשלוח אותו להירגע מספר דקות בחדרו או במקום אחר בבית, ולהסביר לו שכאשר יירגע ויחדל לבכות ולצעוק, הוא יוכל לחזור לפעילות הקודמת. חשוב לא להתנצל בפני הילד, וגם לא להאריך בהסברים שקשה לו להבין. קחי בחשבון, שההפנמה של היכולת להרגיע את עצמנו, היא תהליך ארוך, וגם לנו המבוגרים יש מצבים בהם אנחנו מחזיקים את עצמנו מאוד חזק לא לנהוג כילדים רכים בשנים (תחשבי למשל על סיטואציות בכביש).
    בהצלחה,
    שירי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אי השתתפות במסיבות הגן
    שרית
    27/07/2009

שלום,

יש לי ילדה בת שנתיים וחודשיים .בספטמבר הכנסתי אותה לראשונה לגן שבמשך הזמן גיליתי דברים כמו שמרביצים בגן, שמתחלפת מטפלת כמו גרביים, שמשתפים רק את הגדולים,מושיבים אותם הרבה מול הטלויזיה. ביומהולדת שנתיים הילדה לא רצה להיות בגן ולא רצתה להשתתף כלל במסיבה ושהגננת לא תרקוד איתה ולא תיגע בה בכלל.הוצאתי את הילדה מהגן. היום היא בגן חדש שבו אני רואה שיש שיפור במצב היא לא קמה בלילה וצועקת שהיא לא רוצ ללכת לגן, משתתפת בגן, לומדת דברים חדשים,אבל אתמול הייתה מסיבת סיום שאת כל השירים שלה הילדה יודעת ושרה בבית אבל שהגענו למסיבה הילדה פשוט נדבקה אלי ואל בעלי ולא רצה להשתתף?

זה כאב לי מאוד. השאלה היא האם נוצרה לידלדה בעיה ואם כן מה הדרך לטיפול?

לקביעת תור
    סגירה
    אי השתתפות במסיבות הגן

הוספת תגובה

• אי השתתפות במסיבה בגן

ליאת גרוס
    27/07/2009

שלום שרית
    התשובה היא - כנראה שלא נוצרה בעיה שמחייבת טיפול. תמיד יש בכל גן כמה ילדים שמתביישים במסיבת הסיום ולא ורצים להשתתף. בעיקר בגיל זה. ממש לא להתרגש ולא לחייב. בחוג בלט בגיל 5 היא כבר תשתתף.
    אם מעבר למקרה המסיבה, היא אינה מראה סימני מצוקה - מצבה טוב ואפשר להרגע.
    מה דעתך?
    ליאת

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אי השתתפות

שרית
    27/07/2009

היי ליאת

אני חושבת שמה שמפריע לה להשתתף זה שאנחנו נמצאים שמה ואז היא "נדבקת" אלינו.כי כאשר אני שואלת את הגננת אם היא משתתפת בימי ההולדת היא עונה שהיא משתתפת יפה.
    בקרוב יש יומהולדת לילדה של חברים שנמצאת בגו וביקשתי מהם שישימו לב אם היא משתתפת.
    ואז אני ידע את התשובה.
    הגננת אף הציעה לי לשלוח מצלמה ושהיא תצלם לי.

תודה על העצה המהירה,

שרית

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אי השתתפות

ליאת גרוס
    27/07/2009

כפי שאמרתי, ילדים רבים לא משתתפים במסיבות סיום בנוכחות ההורים. באמת לא הייתי עושה מזה עניין. זו התנהגות נורמלית. תאמיני לגננת ותראי שזה יסתדר עם הזמן...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    אורלי
    27/07/2009

שלום
    אני מורה של ילד כבן 11 , ילד נבון שניכרת בו הפרעת קשב שלא באה לידי ביטוי בתחום הלימודי אלא החברתי, הילד מרגיש שחבריו לא אוהבים אותו ומגלה קשיים בסיטואציות חברתיות.
    הילד בא ממשפחה נורמטיבית ומודעת , תומכת ומסייעת לו במה שניתן, בסוף השנה בשיחה עם האם דווח לי שבחודשיים האחרונים במהלך וויכוחים בבית הילד אמר בשתי סיטוציות "אולי אני אתאבד"? אמירה זו הדאיגה מאוד את האם ולכן פנתה לייעוץ שלי, כמו כן האם ראתה שהילד כתב שני שירים בהם הוא כותב שהוא בודד ועצוב (השירים נכתבו לאחר ויכוח בבית) כשהילד נשאל מדוע כתב זאת ענה שסתם, ללא סיבה. גם בנושא ההתאבדות אמר שצחק ולא התכוון לזה.
    מה עושים לאן מפניםאת האם? האם פסיכולוג ילדים טוב ייתן את המענה ? האם ע"י שיחה עם פסיכולוג ילדים ניתן לדעת האם הילד התכוון לדבריו?

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• מאיים בהתאבדות

ליאת גרוס
    27/07/2009

שלום אורלי
    בלי קשר לשאלה האם התכוון לכך או לא, אין ספק שהילד במצוקה ויש צורך בהתערבות טיפולית מקצועית. סביר שהילד לא מתכוון להתאבד (עובדה שלא הסתיר את כוונותיו) אלא זועק לעזרה ואומר "אני כבר לא יכול יותר - אני זועק לעזרה". גם אם אומר שצחק ולא התככון - הוא זועק לעזרה. כדאי לברר עם יועצת בית הספר שמות של פסיכולוגים מהאזור (רצוי פסיכולוג חינוכי) ושההורים יפנו בדחיפות.

ליאת גרוס
    מודיעין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בכיין
    דריה
    26/07/2009

בני בן 3.5 כל דבר אצלו זה בבכי אנחנו מנסים כל הזמן לומר לו שאפשר לדבר ולא כל דבר צריך לבכות,אפילו בדברים שהם ממש קטנים שאין צורך לבכות הוא בוכה מהרגע שהוא מגיע מהגן הביתה הוא רק בוכה ,עוד דבר ששואלים אותו שאלות הוא לא עונה כלל כמו איך עבר עלייך היום ?מה אכלת וכו...הוא לא מתייחס כלל אליי ויותר לאבא שלו כששנינו נמצאים לידו הוא פונה רק לאבא ,אבא תראה ,אבא תביא לי, כאילו אני כלל לא קיימת...יש לציין שהתנהגות זו נמשכת כבר תקופה(בערך בחצי שנה האחרונה) אנחנו מאוד מתוסכלים ולא יודעים כיצד לפעול ועם מי להתייעץ ,אשמח מאוד באם תעזרו לנו.

לקביעת תור
    סגירה
    ילד בכיין

הוספת תגובה

• בכיין

ליאת גרוס
    27/07/2009

שלום דריה
    בכי תכוף של ילדים יכול לנבוע ממצוקה, מרגישות יתר, או כמניפולציה על מנת להשיג דברים. קשה להעריך מדברייך מה הסיבה. מהי לפי דעתך?
    העובדה שאינו משתף אינה מדאיגה אותי. ילדים רבים לא מספרים או שעונים במילה אחת וזו. השאלה היא מה קורה בקשר בינכם. האם יש אוירה של חום , אהבה, הנאה, מגע,וכו'. כמה זמן טוב לכם ביחד ?
    לא ברור לי למה מעדיף את האב אך נשמע שיש איזושהיא מורכבות ביחסים בינכם שדורשת התייעצות מעמיקה יותר. בגיל 3.5 עוד אפשר לתקן כמעט הכל. פני לייעוץ פסיכולוגי.

בהצלחה

ליאת גרוס
    מודיעין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התחלות מדומה
    אורית
    26/07/2009

אני בחודש שביעי להריון השלישי שלי , יש לי ילד בן 7 ובת בת 4, הבעיה שלי עם בתי הקטנה, לאחרונה קימים מספר מצבים שבו היא מתחלה כמו כאבי גרון, כאבי בטן וזה מגיע למצבים שאינה מוכנה לאכול, כאשר אני מסיחה את דעתה היא פתאם שמחה וצוחקת והכאבים עוברים כאילו לא היו ולאחר רבע שעה ואפילוי יותר היא נזכרת בכאבים וחוזרת למצבה שבו כואב לה .
    לפני חודשים היא נפלה על היד ובכתה התייחסנו אליה כמובן שמנו לה קרח פלסטר חיבקנו נישקנו ובאותו היום עברתי בדיקת מי שפיר ולא יוכלתי לזוז כל כך מהמיטה ובכל זאת היא שכבה לידי וחיבקתי ונשקתי אותה אך היא הייתה בשלה שכואבת לה היד ולא הסכימה להזיז אותה, בכל זאת למען להסיר ספק הלכנו למיון לפנות בוקר וכאשר נכנסה הילדה לרופא טענה שהכל עבר ולא כואבת לה היד. ויש מספר מקרים נוספים .
    אנו במקרים כאלו נותנים לה יחס מפנקים מחבקים אבל נראה לי שזה לא הפיתרון
    במקרה של היד כעסנו אליה מאוד והסברנו לה שיקרה לך משהו באמת אננו לא נאמין לך .
    איך אנו יכולים לפתור את הבעיה ? האם זה קשור איך שהוא להריון?האם יש צורך לפנות לטיפול פסיכולוגי ?
    אודה לתשובתך

לקביעת תור
    סגירה
    התחלות מדומה

הוספת תגובה

• התחלות מדומה

ליאת גרוס
    27/07/2009

שלום אורית
    סביר שהתנהגותה של ביתך קשורה ללידה ולחששותיה שמקומה עומד בסכנה. לא במקרה התלוננה על היד בדיוק כשעברת בדיקת מי שפיר. עם זאת אם היא תראה שהשיטה עובדת היא עלולה להמשיך גם אחרי שתתרגל לתינוק.
    היא רוצה תשומת לב וזה בסדר. אבל אם כל פעם שמתלוננת על כאב תפנקו ותחבקו, היא תלמד שזה יעיל ותמשיך. החוכמה היא לתת את תשומת הלב והאהבה לא כאשר מתחלה או מתפנקת באון שלילי אלא בזמנים אחרים. תקבעי איתה שעתיים בשבוע (ימים נפרדים) שאת רק איתה ובנוסף הקדישי לה 5-10 דקות כל ערב לפני השינה. אל תסבירי לה למה ואל תקשרי את זה להתנהגות שלה או לתינוק.
    כאשר מתחזה לחולה חשוב להגיב באופן עינייני וקצר. לא להגיד לה שלא מאמינים לה, אבל גם לא לצאת מגדרכם. לשים פלסתר או לאמר בהומור שעד החתונה זה יעבור וזהו.לשדר נגמר ועסקים כרגיל.
    רק במידה וזה לא יעזור והתופעה תחזור על עצמה בתדירות גבוהה מומלץ לפנות להדרכת הורים (לא לטיפול פסיכולוגי עבורה).

בהצלחה
    אשמח להתעדכן

ליאת גרוס
    מודיעין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טראומה לילד
    סמדר
    26/07/2009

שלום רב,
    הייתי רוצה את עזרתכן...
    בני בן השש שיחק הבוקר עם האוגר שלו, יש לו אותו כבר שלושה חודשים והוא מאוד קשור אליו, במהלך המשחק נפל על האוגר צעצוע של הילד והאוגר מת , בעלי נכח עימו בעת שזה קרה , הילד קרא לו והוא ראה את האוגר על הרצפה מלא בדם הוא ביקש מהילד לצאת ושהכל בסדר על מנת לנקות את הדם. לאחר מכן הוא הסביר לו שהאוגר מת ושהוא יקנה לו אוגר חדש. אכן הוא קנה לו אוגר חדש, רק אחרי הקניה של האוגר התקשר בעלי וסיפר לי על המקרה , הוא לא רצה לספר לי בנוכחותו של הילד, אני התעקשתי שעליו לשקר לו ולומר לו שהאוגר לא מת אלא נפצע ואמא לקחה אותו לוטרינר והכל יהיה בסדר, אכן כך אמרנו, הבעיה היא שהוא כבר בכה פעמיים לפני ה"שקר" ואמר שהוא לא רוצה את האוגר החדש אלא את הישן ומאז השקר הוא נרגע מעט, האם זה נכון מה שעשיתי או שמא צריך לומר את האמת, הוא מרגיש נורא שזה קרה בגללו.

האם אני צריכה לעשות עוד משהו , כי המחזה של האוגר עם הדם זה טראומתי למדיי.

מה עלי לעשות אני דיי לחוצה..אני לא רוצה שהדבר ישפיע עליו הוא ילד מאוד רגיש ודיי מופנם.

תודה.

לקביעת תור
    סגירה
    טראומה לילד

הוספת תגובה

• אובדן

זהורית אסולין שמחון
    26/07/2009

לסמדר שלום

אני מבינה את הצורך להגן על בנך מהצער והכאב הכרוך באובדן של חיה אהובה, ואולי אף מתחושה שהוא אחראי למותה. איני יכולה לומר לך אם נכון ששיקרת או לא. כיוון שזה תלוי בערכים שברצונך להנחיל לבנך. אם ברצונך לגדל את בנך על ברכי האמת ושגם הוא יספר לך דברים גם אם הוא חושב שיהיה לך קשה לשמוע, ואם את רואה את ההורות שלך כמיטיבה לא רק ביכולתך להגן על בנך, אלא כחלק מתפקידך לתווך לו את החיים והמציאות ולהכינו למצבים עתידיים הרי שמעשה זה מפספס את המטרה. יכולתו של בנך לעבד את האובדן תלויה במידה רבה ביכולתכם ללוות אותו בתהליך. בנך כבר בגיל שהוא מבין מוות מהו, הוא גם בגיל שנחשף דרך אמצעי התקשורת לסיפורי אובדן לא מעטים. בכך ששיקרתם העברתם לו מסר שהוא חלש מידי מכדי לשאת צער זה, שאין בכוחותיו להתמודד ולהתגבר. ניסיתם למנוע ממנו את חוויה זו דרך החלפת האוגר הישן בחדש ,ובעצם אולי בלבלתם אותו במסרים כיוון שהוא קלט את המציאות היטב. אובדן בע"ח הוא הזדמנות טובה להיכנו לחיים ולהתמודד עם כאב שכזה. אפשר לשוחח איתו על כך לראות איך מרגיש, לשתף אותו בכיצד אתם התמודדתם עם דברים יקרים ללבכם שאבדו. כיצד אפשר להנציח ולזכור את האוגר והיחסים עימו. לגבי האוגר החדש אפשר לומר לו את מה שאמרת פה בכנות שנורא רצית שלא יצטער ולכן קניתם חדש אך אין תחליף לאוגר שהיה לו. ואת האודר הזה אפשר לכנות בשם חדש. בכי הוא ביטוי טבעי ובריא לצער שכזה, גם סיפורי נוסטלגיה ורצון להנציחו בדרכים שונות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה