פורום זאבת, לופוס - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• הסבר בדיקה של ראומטולוג ואורטופד
    מתן
    24/12/2008

שלום קוראים לי מתן אני חייל חצי שנה בן 20 היו לי כאבים בברכים ובכפות הרגלים עקבים וקרסולים עם התגייסותי לצבא הכאבים התגברו הפנו אותי למיפוי עצמות ותוצאות המיפוי היו : טנו סינוביטיס דיפוזית בשתי הברכיים,קרסולים וכפות הרגלים .בולטת בעיקר טנדוניטיס פטלרית דו צדדית. ברוסטיס (plantar fasciitis) . ללא ממצעים פתולוגיים נוספים במיפוי. לאחר מכן הלכתי לאורטופד ד"ר אלברט אשרף מב"ח הלל יפה והוא המליץ לי על נעלים רכות עם מדרסים והפנה אותי לבדיקה של ראומטולוג השאלה הראשונה שלי היא מה זה נעליים רכות ? ואם יכול להיות שהכאבים היא מהנעל הצבאית? והאם אני צריך לנעול נעליים צבאיות עם מדרסים או נעלי ספורט אזרחיות עם מדרסים? אחרי זה הלכתי לראומוטולוג ד"ר רוזין אלכסנדר מב"ח רמבם הוא רשם לי באבחנות את הדברים האלה: arthralgia mult joints tendinitis flexor ankles והמליץ לבצע את הדברים האלה: crp, ese, hla b27, hla b51. ופיזותרפיה על ברכיים וקרסולים השאלות שלי הם מה אומרות האבחנות מה אומרות ההמלצות ? דרך אגב אם יש דבר כזה hla b51 כי בצבא לא מצאו אותו ובקשר hla b27 אמרו לי לעשות את זה ברמבם וברמבם אמרו לי שלא עושים את זה שם אולי אתה יודע באיזה מחלקה אני צריך לעשות את זה בבקשה להתייחס ברצינות לשאלות כי הרופאים של הצבא מזלזלים תודה מתן...

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• תשובה למתן

ד''ר יעקב אבלין
    24/12/2008

מתן שלום,
    הממצאים שאתה מתאר במפוי מראים שקיימת דלקת המערבת מספר גידים בגפיים התחתונות. מפוי עצמות היא בדיקה רגישה מאד, כלומר היא קולטת גם דלקות קלות ובעיות מסוגים שונים, אך איננה בדיקה ספציפית. כלומר, מהממצאים במפוי לא ניתן לקבוע את הסיבה המדוייקת לממצאים. הממצאים עלולים להיות תוצאה של מחלה דלקתית כללית, כלומר סוג של דלקת מפרקים או גם קשורים למאמץ יתר, לחבלות וכו'.
    הנעליים הרכות כשמן כן הן כלומר נעליים צבאיות רכות וגמישות יותר ועל פי רוב הן נוחות יותר מהנעליים הרגילות. השאלה לגבי מדרסים תלוייה במבנה כף הרגל. כך למשל אם קיימת בעייה של רגל שטוחה או בעייה אחרת במבנה כף הרגל, שימוש במדרסים יכול לעזור. את זה צריך לקבוע האורטופד אשר בודק את צורת כף הרגל.
    הבדיקות אליהן נשלחת על ידי הראומטולוג מטרתן לנסות למצוא סימנים למחלת מפרקים דלקתית אשר עשוייה להסביר את דלקות הגידים. ESR ו - CRP הן בדיקות כלליות המראות על פעילות דלקתית כלשהיא (שוב - בדיקות רגישות אך לא ספציפיות) ואם הן תקינות לגמרי זה מפחית את הסכוי שמדובר בדלקת מפרקים. שתי הבדיקות האחרות הן בדיקות גנטיות אשר מחפשות סמנים גנטיים אשר אופייניים למחלות מפרקים ספציפיות. HLA-B27 הוא סמן גנטי אשר שכיח אצל חולים הסובלים ממחלה הנקראת Ankylosing spondylitis (בעברית צחה - קדחת מקשחת). זוהי מחלה דלקתית המערבת את עמוד השדרה, האגן, מפרקים גדולים וגידים. אגב הסמן הגנטי הזה אינו מופיע אצל כל החולים ומצד שני לא כל מי שיש לו את הסמן חולה במחלה. אפשר לבצע את הבדיקה במספר בתי חולים לרבות איכילוב ותל השומר. HLA B51 הוא סמן גנטי אחר אשר אופייני למחלה דלקתית הנקראת מחלת בכצ'ט - מחלה רב מערכתית הגורמת לכיבים בפה, פריחות שונות ופגיעה במפרקים, עצבים וכו'. (ממה שסיפרת אבחנה זו לא נשמעת סבירה במיוחד.) גם אותה אפשר לעשות בבתי החולים שהזכרתי.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• למתן

ד''ר יעקב אבלין
    02/02/2009

מתן שלום
    כאמור בדיקת HLA-B51 היא סמן גנטי אשר מופיע בשכיחות מוגברת במחלות מסויימות כמו במחלת בכצ'ט. מצד שני לא כל מי שנושא את הסמן הזה חייב להיות חולה. להיפך: רוב הנשאים אינם חולים כלל. לכן עצם העובדה שמצאו סמן כזה אינה מוכיחה שאתה סובל ממחלה זו או אחרת וחשוב מאד להתייחס לממצא במסגרת הסימפטומים מהם אתה סובל. אם למשל אתה סובל מפצעים חוזרים בפה, פריחות שונות, כיבים באיזור איברי המין, דלקות עיניים קשות ועוד - אז לממצא יש חשיבות רבה. אם שום דבר מאלה אינו קיים אצלך - רוב הסיכויים שאין לממצא חשיבות. בכל מקרה כדאי לשוב אל הראומטולוג אשר הזמין את הבדיקה (ומן הסתם חשב שהיא רלבנטית עבור המקרה שלך) ולהתייעץ איתו לגבי המשמעות במקרה שלך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פרופ' בוסקילה בתכנית בריאות 10
    אביבית
    22/12/2008

שלום ד"ר אבלין, בתכנית הסביר ד"ר בוסקילה שרק 10 אחוז באוכלוסיה סובליפ מתסמונת הכאב הכרוני ו20 אחוז מתוך העשרה סובלים מפיברומילגיה. ז"א שאחוז הנפגעים בתסמונת{מחלה} הוא מזערי. האם כולן כולם נפגעו מאותו הטריגר מסויים של אירוע חיצוני? וכולןם לא יודעות להסביר מה גרם לפרוץ המחלה? ולרופאים אין מושג ממה נגרמת המחלה ומעי. אין לך מושג עד כמה אני כועסת. יש הבדל בין להיות הדובר שאוחז בסכין לבין הדובר שנמצא מתחתיו. האין זאת? ועד מתי ימשכו מחקרים על חשבונם של תמימים ללא אמצעים? כשמתארים את הדמות האידיאלית המתאימה להיות חולה בתסמונת, ע"פ פרופ' רכס, היא תהיה גרושה, חיה בנגב, השכלה בינונית דלה ובמצוקה כלכלית. כמה שזה יהיר מתנשא ומקומם. אפקט המראה. את מי אני רואה כשאני מביט על עצמי במראה? תגיד, מה יהיה?

הוספת תגובה

• לאביבית

ד''ר יעקב אבלין
    22/12/2008

אביבית שלום
    נשמע כאילו את מאד כועסת. אני רק יכול לציין שאכן מתבצעים מחקירם רבים על פיברומיאלגיה בארץ ובעולם ומחקרים אלה מקדמים את ההבנה שלנו בקשר למהות התסמונת ומעלים את הסכוי למציאת טיפולים יעילים יותר בעתיד. אני חושב שמחקרים אלו גרמו לנו להבין טוב יותר את התסמונת וחשוב להמשיך ולחקור. יש הרבה סטראוטיפים לגבי חולי הפיברומיאלגיה וחשוב להפריך אותן ולשפר את ההכרה של התסמונת על ידי הציבור ובכלל ועל ידי רופאים בפרט.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האם ליריקה הוא הכדור היחידי לפיברלג
    מירי
    21/12/2008

כי יש לי תיאבון נורא ושמתי גם בפנים . הגדורים שאני מקבלת הם פריזמה 2 ביום 2 ךלמיקטל . ומטטרוקסטאט 15 מיליגרם נימאס לי מהתיאבון מוגבר . אבל יש לי גם תופעות תיאבון בלבול בדיבור בעיה בזיכרון מעכשיו לעכשיו . סחרחורות מעט חוסר שיוי מישקל .הולכת ליפול .אבל לבנתים הורדתי את הליריקה כי ראיתי שלאה התופעות שהיה רשום בליריקה .אז מיום שישי לא לוקחת ליריקה . אבל יש לי כאבים בצואר כאשר אני יושבת במחשב איזה רצון לישון ואיזה חולשה . וכל כמה זמן יש לי פיטריה גרוד בוגינה מה יהיה .אני צמאה למתוק

הוספת תגובה

• למירי

ד''ר יעקב אבלין
    22/12/2008

מירי שלום
    כמובן שליריקה אינה התרופה היחידה לפיברומיאלגיה. ישנן תרופות רבות היעילות לתסמונת זו לרבות אלטרולט, סימבלטה, איקסל ונוירנטין. אגב, מהתיאור שנתת לא ברור אם את סובלת רק מפיברומיאלגיה או ממחלה דלקתית כיוון שמטוטרקסאט היא תרופה לדלקות מפרקים ולא לפיברומיאלגיה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אני סובלת גם מדלקת פרקים שגרונית וג

מירי
    22/12/2008

וגם פיברלגיה האם קיים מצב כזה של כל התרופות סימבלטה הרופאת מישפחה אומרת שלא ניקח כי יש לי את המטטרוקסאט . אני כבר לא מבינה אז אמרו דלקת פרקים ב9 מקומות בגוף שיגרונית . עכשיו הכאבים בכל הגוף והרופאה בדקה פרופסורית .אז מה יהיה מה יקל עליי. גם אין לי מצב רוח גרוע אין לי חשק לעשות כלוםדיכאון . גם הקשיים של תיפקוד עייפות נורא והיום . ומקבלת פריזמה ולמיקטל . אני מתה לצאת לעיבוד אבל איך עם עיפות כזאת איך אפשר מגיע שעת צהריים חיבת שעתיים לישון . מה קורא לי איך אפשר ככה .יש לי מישפחה ילדים ומפונקים איך אפשר. אני מתיאשת לגמרה מהחיים איך אח שלי סבל מסרטן ובסוף מת .אין לי כוח סבל בכלל . היה חזק וגיבור

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• למירי

ד''ר יעקב אבלין
    23/12/2008

כאשר סובלים גם מדלקת מפרקים וגם מפיברומיאלגיה (וזה לא נדיר) צריך לטפל בשני המצבים. מטוטרקסאט היא תרופה יעילה לדלקות מפרקים אך אם אינה עוזרת ניתן להחליפה, או לשלבה עם תרופה אחרת. במקביל צריך לטפל בפיברומיאלגיה - וליריקה היא תרופה בהחלט יעילה לצורך זה - אך אם קיים גם דיכאון משמעותי עדיף לנסות תרופה שמשפיעה גם על כאב וגם על דיכאון כמו סימבלטה איקסל או אפקסור (ליריקה משפיעה רק על כאב ולא על מצב הרוח).

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אלרגיה לפרקווניל
    מירב
    21/12/2008

בת 36 ,חולת לופוס מגיל 20 לערך,כרגע בהיתפרצות,מטופלת בסטרואידים ובפרקווניל שהופסק לפני כשבוע בעקבות אלרגיה חזקה שבאה לידי ביטוי בפריחה נוראית בכל חלקי גופי המלווה בגירוד נורא,כרגע נוטלת ארוס לאלרגיה(מזה שבוע)והמצב רק היום מתחיל להשתפר,מטריד אותי מאוד שיש לי יובש נוראי בשפתיים ובחלל הפה המלווה בפצעים שבאים והולכים,יובש בעניים ונפיחות באצבעות הידיים והרגליים,האם זה קשור להיתפרצות או לאלרגיה מהפרקווניל?

לקביעת תור
    סגירה
    אלרגיה לפרקווניל

הוספת תגובה

• מירב שלום

ד''ר ג'יזל גודארד
    23/12/2008

במחלת לופוס מעורבות העור שכיחה וקיימים סוגים שונים של תפרחות. על מנת לקבוע חד משמעי אם מדובר באלרגיה או התפרצות של לופוס כדאי לעבור בדיקה של מומחה במחלות עור ואם התפרחת לא חולפת-לעשות ביופסיה של העור.
    יחד עם זה, הופעת תפרחת, גרד, נפיחות סביב העיניים יכול להיות ביטוי של אלרגיה.
    הוכח שפלקווניל מהווה טיפול רצוי לכל חולי זאבת אבל אם פתחת אלרגיה אפשר לבחור טיפול תרופתי אחר על פי התסמינים.
    רצוי לגשת למומחה בלופוס בהקדם.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לאלרגיה מפרקווניל

מירב
    23/12/2008

ד"ר ג'יזל שלום רב ראשית תודה רבה לתשובתך.כרגע האלגיה כבר ממש בסיומה,הפריחה כמעט ונעלמה לחלוטין.כרגע נוטלת 20מ"ג סטרואידים ביום ובהרגשה הכללית לא חל שינוי ואף החמרה:תחושת יובש נוראית בפה,השפתיים,העניים.פצעים בחלל הפה וע"ג הלשון שבאים והולכים,תחושת עיקצוץ(כמו נמלים)בקצות האצבעות של הידיים והרגליים והרגשה כללית של עייפות וחולשה.האם יתכן שזאת החמרה בהיתפרצות למרות נטילת הסטרואידים?האם יתכן שיש צורך להעלות את מינון הסטרואידים( לדעתך)?איך יתכן שהמצב שוב מחמיר למרות הטיפול בסטרואידים?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד משהו קטן

מירב
    24/12/2008

בנוסף לכל מה שכתבתי יש ליחום שעולה ויורד במשך היום,לא גבוה אבל מטריד

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מירב שלום

ד''ר ג'יזל גודארד
    24/12/2008

בעניין כיבים או פצעים בפה יש יותר מסיבה אחת לכך בחולי זאבת. כמובן זה יכול להיות ביטוי של זאבת, אך יתכן תהליך זיהומי נגיפי או פטריאתי, או מחלה אחרת בשם ליכן פלנוס.
    במקרה הזה חשוב להיבדק ע"י מומחה בזאבת על מנת לבחור את הטיפול הנכון.
    כמו כן אם קיימים מספר נגעים יתכן וצריך בדיקה של מומחה בפה ולסת לקחת משטח או ביופסיה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המרפאה באיכילוב
    שירלי
    21/12/2008

ד"ר אבלין שלום, אני מאובחנת פיברומיאלגיה טריה. נפגשתי עם רופא בקופת החולים ולא הייתי מרוצה-הוא אינו מאמין בתסמונת וטוען ש"הכל בראש". התרשמתי מתגובותיך ושמעתי המלצות עליך. הבנתי שאתה פועל ומקבל במסגרת המרפאה לפיברומיאלגיה באיכילוב. רציתי לדעת האם המרפאה פעילה (הבנתי שאתה בחו"ל וחוזר בקרוב) - לפני כחדשיים ניסיתי לקבוע תור אך נאמר שעקב נסיעתך לחו"ל לא מקבלים כרגע. כיצד ניתן לקבוע תור להפגש עימך או עם רופא אחר מהמרפאה? תודה, שירלי.

לקביעת תור
    סגירה
    המרפאה באיכילוב

הוספת תגובה

• תשובה לשירלי

ד''ר יעקב אבלין
    21/12/2008

שירלי שלום,
    אכן חזרתי לא מכבר משהייה בחו"ל במסגרת מכון למחקר של כאב כרוני באוניברסיטת מישיגן. המרפאה תחזור לפעילות בחודש ינואר.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כאבים
    הוד צפורה
    20/12/2008

שלום ד"ר, אני סובלת מכאבים ברגלים שמופיעים לאחר כמה שעות שינה בלילה לאורך כל הרגל, בזמן שאני קמה ומתהלכת זה עובר, הכאבים בלתי ניסבלים שמעירים אותי מתוך שינה. בכללי האם זה שייך לתחום הרפואי שלך, באחת מתוכניות הבריאות בטלויזיה דובר על תופעה כזו והומלץ לפנות לראומטולוג כמו כן הומלצו התרופות - ארקוקסיה או מטרוטקסט. יש לציין שהובחנתי ע"י נאורולוג ונקבע שאני סובלת מרגלים עצבניות, אני מקבלת קלונקס וסרוקסט לתופעת הדיכאון שאני סובלת. השמח לקבל את תשובתך בנדון וכמו כן לאיזה רופא לפנות. תודה ציפי.

לקביעת תור
    סגירה
    כאבים

הוספת תגובה

• לציפי

ד''ר יעקב אבלין
    20/12/2008

ציפי שלום,
    ישנן סיבות שונות לכאבים ברגליים וצריך לדעת איזה סוג של כאב רלבנטי במקרה שלך כדי לקבוע איזה סוג של טיפול יכול להועיל. ארקוקסיה ומטוטרקסאט הן תרופות נוגדות דלקת - הראשונה בעלת טווח פעילות קצר ומהיר, השנייה בעלת טווח פעילות ארוך ואיטי. לכן תרופות אלו באות בחשבון אם יש עדות לכך שהכאב נגרם על ידי מחלה דלקתית כלומר אם קיימים מפרקים נפוחים ואדומים ו/או עלייה במדדי דלקת בבדיקות המעבדה. במקרים כאלו הטיפול הוא על ידי ראומטולוג.
    סיבה נוספת לכאבים עלולה להיות בעייה עצבית כמו נוירופטיה - פגיעה בעצבים בגפיים התחתונות בעקבות סוכרת או מחלה אחרת. פגיעה כזו יכולה להיות מאובחנת ומתועדת בבדיקת EMG והטיפול הוא על ידי תרופות אחרות כמו למשל נוירנטין, ליריקה וסימבלטה. בעייה כזו מטופלת לרוב על ידי נוירולוג.
    רגליים עצבניות ודיכאון עשויים להתקיים במקביל ולעיתים מלווים בפיברומיאלגיה - מצב בו קיימים גם כאבים בכל חלקי הגוף. מחלה זו מטופלת על ידי ראומטולוג.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עזרה
    מיכל
    18/12/2008

שלום מזה כחצי שנה אני סובלת מחולשה מאוד גדולה שמשפיע באופן קיצוני על התפקוד שלי ועל איכות החיים שלי. במרץ האחרון אושפזתי בפנימית בתסמינים של חום לא גבוה 37.5-8 אחת אותה חולשה WBC 3200 אחת מבלוטות הלימפה מאוד כאבה והתנפחה. במשך שבועיים נערכו המון סוגי בדיקות כולל ביופסיה ולא הגיעו לשום דבר. לאחר שהחום פסק והיתה עלייה מסוימת בכדוריות הלבנות שוחחרתי ללא אבחנה.מאז יש לי באופן כמעט מתמיד דם בשתן (בדיקות של פעם בחודש) וליקוציטים- משתנה. העניין הוא שהדבר מלווה בכאבים נוראים באזור הבטן התחתונה. עברתי עשרות בדיקות שכולן יצאו שליליות(כולל רופא נשים, ואורלוג, ציסטוסקופיה). כרגע, יש לי התקף כאבים נוראי של כפעם בחודש- לו אין תרופת הרגעה מלבד אוקסיקוד וכאבים נסבלים ביומיום.מלבד זאת עייפות מאוד גדולה, לפעמים אני לא מצליחה לקום מהכסא, נשירת שיער מזה כשנה, כאבי גוף כללים לפעמים ספציפיים- ברכיים, ידיים, כתף. בבדיקות האחרונות שוב, הכל יצא בתחום הנורמה מלבד בדיקות אלו:POSPHORUS 4.7 ANTINUCLEAR AB POSITIVE 2.0 DNA ds AB 8 BILIRUBIN-U STRI 1.0 SPECIFIC GRAV-U STRI 1.0330 WBC 3.8 החריגה היא מאוד גבולית והשאלה אם זה אומר משהו, או שמא הבדיקות לא מוסיפות אינפורמציה חדשה. רופא המשפחה שלי אומר שנגלה מה יש לי אבל בייחוד לאחר הציסטוסקופיה אני מרגישה שהוא די חסר אונים. כל "כיווני חקירה" חדשים יתקבלו בברכה תודה מיכל

לקביעת תור
    סגירה
    עזרה

הוספת תגובה

• למיכל

ד''ר יעקב אבלין
    18/12/2008

מיכל שלום,
    הממצאים באמת אינם ספציפיים. במקרה שלך ניתן לחשוב על מגוון של מחלות פריודיות כלומר מחלות התקפיות. FMF היא דוגמא קלסית למחלה התקפית המלווה חום וכאבי בטן ובדרך כלל באה לידי ביטוי כבר בילדות (לא ציינת את גילך).
    כיוון שקיימת בדיקה חיובית מסוג ANA יש צורך בביצוע בדיקות ד נוספות אשר יראו אם קיימים סימנים נוספים לקיומה של מחלה אוטואימונית, כמו למשל בדיקת anti Sm, רמת משלים (C3,C4), anti Ro / anti La. הייתי ממליץ גם על בדיקתc-ANCA
    ו - p-ANCA. דבר נוסף שצריך לבדוק הוא אם קיימת עליית חום (כולל חום לא גבוה) על ידי ביצוע מדידות מסודרות מידי ערב. אם יש חום צריך לבצע בירור מלא של חום ממקור בלתי ידוע - בירור אותו כדאי לעיתים לבצע במסגרת של אשפוז.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פיברומיאלגיה ופוסטינור...דחוף...
    חן
    18/12/2008

שלום שמי חן ואני בת 17. אני חולת פיברומיאלגיה ורציתי לדעת אם אוכל לקחת פוסטינור. משום שאני לא נוטלת גלולות בגלל המחלה והמצב שלי. אז רציתי לדעת אם פוסטינור אני יכולה לקחת? ואם לא ייקרה לי כלום ולא ישבש לי שום דבר בגוף? אם אפשר לענות לי בהקדם האפשרי אני אשמח. תודה !

הוספת תגובה

• תשובה לחן

ד''ר יעקב אבלין
    18/12/2008

חן שלום
    אין שום מידע לגבי קיומה של בעייה כלשהיא בלקיחת פוסטינור אצל חולי פיברומיאלגיה. במילים אחרות - ככל הידוע, אפשר להשתמש בתרופה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אנקילוזינג ספונדיליטיס והיריון
    אפי
    17/12/2008

שלום אני בהתחלת היריון, שבוע 12, התחילו לי פתאום כאבים חזקים באיזור המפרק הסקרואיליאקי אך רק בצד אחד. הכאב חמור במיוחד לאחר פעילות גופנית ולו קלה (הליכה). מה אפשר לעשות?

הוספת תגובה

• לדורית

ד''ר יעקב אבלין
    18/12/2008

דורית שלום,
    השלב הראשון הוא להבדק על ידי ראומטולוג ולנסות להתרשם בבדיקה אם הכאבים אכן קשורים למפרק הסקרואיליאק או לאזורים אחרים סמוכים. אמנם כדי להמשיך באבחון יתכן שיהיה צורך בצילום מכוון לאיזור וכמובן שצילומים אינם מומלצים בהריון ובייחוד בשליש הראשון. במקביל ניתן לבצע מספר בדיקות דם כדי להעריך את פעילות הדלקת ולהתרשם אם אכן יש צורך בטיפול נוגד דלקת לטווח ארוך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איזה סוג של דלקת פרקים
    נטלי
    16/12/2008

שלום רב, לפני כמה שנים התנפחה לי ברך ימין (נפיחות רצינית עם חום מקומי) עם שקיעת דם 114 ו CRP גבוה. עשו לי ברור מקיף שלא העלה כלום ובסוף החליטו על ארתרוסקופיה. הניתוח לא העלה כלום אבל הוא פתר לי את הבעיה של הדלקת. היום לאחר 12 שנה של שקט וללא בעיות ולאחר הלידה השניה התחילה להתנפח ברך שמאל. כעבור חודש התנפחה קרסול ימין כאשר הנפיחות לא התחילה בקרסול אלא בכף הרגל ורק אחר כך התיישבה על הקרסול. לפני שבוע החלו שוב כאבים הפעם בכף רגל שמאל מתחת לכף הרגל שעברו למעלה של כף הרגל והיום יש שטח אדום נפוח וכואב מאוד. אני מתארת לעצמי שהנפיחות תעבור בקרוב לקרסול. הכאבים הם בלתי נסבלים אני על קביים כבר 4 חודשים, לוקחת פלקווניל והמתוטרקסט שעדיין לא מראים סימני שיפור, וארתופן ואטופן לסירוגין 3 פעמים ביום. שקיעת דם 85, CRP 7.8 ANA שלילי, RF שלילי, אני מחכה לתשובות של FMF ו CCP . אפטות בפה לעיתים קרובות. אני מבינה שרוב הסיכויים שזה דלקת פרקים אבל מאיזה סוג? ממה ?

לקביעת תור
    סגירה
    איזה סוג של דלקת פרקים

הוספת תגובה

• לנטלי

ד''ר יעקב אבלין
    18/12/2008

נטלי שלום,
    ממה שאת מתארת די ברור שאת אכן סובלת מדלקת מפרקים פעילה שאינה מגיבה לטיפול הנוכחי. לגבי הסוג המדוייק של הדלקת קשה לקבוע על סמך הנתונים הללו. בין היתר ניתן לחשוב על דלקת המפרקים המלווה פסוריאזיס (אם יש לך איזשהם ממצאים בעור המתאימים לפסוריאיזיס או אפילו אם יש פסוריאזיס במשפחה), על דלקת המפרקים המלווה מחלת מעי דלקתית (אם יש לך תלונות מצד מערכת העיכול כמו כאבי בטן או שלשול) על מחלת בכצט (המלווה באפטות חוזרות בפה) או אפילו על דלקת מפרקים שגרונתית (Rheumatoid arthritis) אשר במקרה הזה התפתחה ללא הנוגדן האופייני - RF (מה שקורה בערך ב - 15% מהמקרים). את כל האופציות הללו (ואחרות) צריך לשקול יחד עם הראומטולוג שלך, וכמו כן צריך לשקול שינוי בטיפול התרופתי. ראשית, ניתן לעלות במינון המטוטרקסאט עד 20-25 מ"ג לשבוע ואולי לעבור למטוטרקסאט בזריקות. אם זה לא מספיק אפשר לחשוב גם על מעבר לאחת התרופות החדשות יותר, כלומר לתרופה ביולוגית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך ....

נטלי
    19/12/2008

ד"ר אבלין שלום, אין לי או למישהו ממשפחתי שום בעיות בעור אין לי בעיות במערכת העיכול כלל פרט לאפטות, בכצט שללו לי באמצעות רופאת עיניים אז מה שנשאר אני מניחה זה דלקת פרקים שגרונית שרופאה אחת אמרה לי שהיא לא כל כך מתאימה כי אף פעם לא מופיעים לי הסימנים ב 2 מפרקים יחד (סימטרי). תשובות ל FMF ולCCP אני יקבל עוד חודש. בנוסף היום יש לי נפיחות בכף הרגל שלא קשורה לשום מפרק. היה לי אותו דבר בכף רגל השנייה רק שאחרי זמן מה זה התיישב על גיד אכילס וכיום 3 חודשים אחרי האודם והחום מקומי נעלם מכף הרגל ונשאר רק הכאב והנפיחות באיזור גיד אכילס. האם למרות שהכדורים הם ניסיוניים ולמרות שהם לא משפיעים כלל אתה ממליץ לעלות את המינון? לא כדאי אולי לנסות תרופות שלא קשורות לדלקות מפרקים כמו סטירואידים, אנטיביוטיקה (כמו מינוציקלין)? הייאוש שלי נובע בעיקר מזה שאני מקבלת תרופות ולא בטוחה באיזה סוג דלקת פרקים מדובר. אני רק מנסה תרופות ומרגישה כמו שפן ניסיונות. האם יש עוד בדיקות שאני יכולה לעשות כדי לבדוק באיזה סוג מדובר? תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לנטלי

ד''ר יעקב אבלין
    20/12/2008

נטלי שלום,
    למרות שהתסכול שלך בהחלט מובן, צריך לציין שבמחלות ראומטולוגיות לא פעם האבחנה המדוייקת הולכת ומתבהרת עם הזמן ולעיתים חולף די הרבה זמן עד שברור איזה שם מתאים למחלה. יחד עם זאת צריך להתחיל ולטפל עוד לפני כן וזה מה שקורה במקרה שלך. אני ממליץ לנסות למצות את הטיפול במטוטרקסאט, כלומר לנסות להגיע למינון שפועל ביעילות, אלא אם מתפתחות תופעות לוואי. לא הייתי ממליץ על טיפול ממושך בסטרואידים (למרות שאפשר להעזר בתרופות אלו לטווח קצר) עקב תופעות הלוואי הרבות. מינוציקלין היא תרופה שבאה בחשבון במקרים שאינם מגיבים לטיפולים אחרים אבל בהחלט איננה תרופה של "קו ראשון". אינני חושב שאת צריכה לחשוב על עצמך כעל שפן נסיונות. אמנם קשה לצפות מראש איזה חולה יגיב לאיזו תרופה בצורה הטובה ביותר ולכן במקרים רבים צריך לנסות תרופות שונות אבל ברוב המקרים התהליך הזה מסתיים בטיפול יעיל המאפשר שליטה טובה בדלקת ואורח חיים נורמאלי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקת LAC בהריון
    חסוי
    15/12/2008

האם בדיקת LAC בהריון אפקטיבית? או שיש לדחות את הבדיקה לאחר ההריון? תודה

לקביעת תור
    סגירה
    בדיקת LAC בהריון

הוספת תגובה

• לחסוי

ד''ר יעקב אבלין
    18/12/2008

ניתן לבצע את הבדיקה גם בזמן ההריון.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פיברומיאלגיה ופרוזאק
    טל
    15/12/2008

שלום רב, מדוע מומלץ לחולה פיברומיאלגיה לקחת פרוזאק באם אינו בדיכאון כלל? בברכה טל

לקביעת תור
    סגירה
    פיברומיאלגיה ופרוזאק

הוספת תגובה

• תשובה לטל

ד''ר יעקב אבלין
    18/12/2008

טל שלום
    שאלה טובה...
    התשובה היא כזו: ישנם מספר מחקרים המעידים על כך שבפיברומיאלגיה קיימת ירידה ברמה של סרוטונין במערכת העצבים המרכזית (במוח ובחוט השדרה). סרוטונין הוא נוירוטרנסמיטור, כלומר חומר כימי המופרש במערכת העצבים ומשמש להעברת אינפורמציה מאזור לאזור. בין היתר הוא משתתף בנושאים הקשורים לכאב, למצב רוח, תיאבון ועוד ועוד. אצל חולים הסובלים מדיכאון גם כן קיימת ירידה ברמת הסרוטונין במערכת העצבים ומסיבה זו פותחו תרופות כמו פרוזק אשר מעלות את רמת הסרוטונין במערכת. משום כך ניסו לעשות שימוש בתרופה זו גם אצל חולי פיברומיאלגיה. בהמשך התברר שבפיברומיאלגיה ישנם נוירוטרנסמיטורים נוספים כמו נוראפינפרין אשר חשובים לא פחות (כנראה יותר) מהסרוטונין. לכן כיום המגמה היא להשתמש בתרופות המעלות לא רק את רמת הסרוטונין אלא גם את רמת הנוראפינפרין, כמו סימבלטה. יחד עם זאת יש חולים אשר עדיין מקבלים פרוזק, בשילוב עם תרופה המעלה את רמת הנוראפינפרין, כמו אלטרולט.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה ושאלה נוספת -

טל
    19/12/2008

האם רמת נמוכה של סרוטונין גורמת גם לכאבי הראש, סחרחורות, עייפות מאוד גדולה ? אם לא, האם ניתן לומר כי לקיחת כדורים כמו סימבלטה, אלטרולט יעילה בעצם רק בהפחתת הכאבים ו/או דכאון ? אם אכן יש קשר בין רמה נמוכה של סרוטונין לבין כאבי הראש, בעיות שיווי המשקל והעייפות כיצד יתכן שתרופות כמו סימבלטה ואלטרולט פותרות הבעיה כאשר בין תופעות הלוואי שלהן נמנות גם סחרחורות וישנוניות יתר ?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לטל

ד''ר יעקב אבלין
    20/12/2008

טל שלום,
    קשה לדעת בוודאות איזה מהסימפטומים של פיברומיאלגיה קשורה במישרין לסרוטונין. כאמור הסרוטונין איננו השחקן היחיד במערכת. הטיפול בתרופות כמו סימבלטה מביא לשיפור כללי בסימפטומים של פיברומיאלגיה, לרבות כאב ועייפות ובנוסף יעיל כטיפול בדיכאון. יחד עם זאת לכל תרופה יכולות להיות תופעות לוואי רבות ובחלק מהחולים עלולה להגרם סחרחורת. האמת היא שבני אדם מאד שונים באופן בו הם מגיבים לתרופות ומה שמקל אצל אדם אחד יכול להחמיר סימפטום אצל אדם אחר. יתכן שבעתיד, בזכות התקדמות בהבנת הגנטיקה של פירוק התרופות בגוף, ניטיב לצפות מי יגיב לאיזו תרופה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מתמחה UCTD
    ויטה
    15/12/2008

לצוות שלום
    אני מבקשת את עזרתכם,מי בארץ מתמחה UCTD .
    ואיך ניתן ליצור קשר איתו.
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    מתמחה UCTD

הוספת תגובה

• לויטה

ד''ר יעקב אבלין
    18/12/2008

ויטה שלום
    בעיקרון כל ראומטולוג אמור להיות מסוגל להתמודד עם הנושא - אם מדובר במקרה מסובך כדאי להתייעץ במסגרת של מכון גדול בבית חולים בו ניתן להעלות מקרים לדיון ולקבל מגוון של דעות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פיברומאלגיהובעיות ראיה
    סמדר אונה
    14/12/2008

שלום אני חולת פיברומאלגיה במצב לאטובעתה. השבוע קרה לי שהתעוררתי ומחצית היום ראיתי מטושטש והראיה חזרה לעצמה אחרי כמה שעות

לקביעת תור
    סגירה
    פיברומאלגיהובעיות ראיה

הוספת תגובה

• לסמדר

ד''ר יעקב אבלין
    18/12/2008

סמדר שלום,
    תלונה כמו שלך מחייבת בדיקה בהקדם על ידי רופא עיניים ואם אין הסבר בבדיקת העיניים - בדיקת נוירולוג. עקרונית פיברומיאלגיה איננה אמורה לגרום לטשטוש ראייה אם כי יתכן שתרופות שונות משפיעות על הנושא.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה ושאלה נוספת
    מיקי
    14/12/2008

תודה על תשובתך. כל הבדיקות שללו שזו דלקת פרקים , הבעיה CRP=1.2 שלדעתי אינה מצדיקה את הכאבים החזקים. כאבי הפרקים באותה עוצמה,ובנוסף מיגרנה חזקה, ראיה עם קושי התמקדות, לפעמים גרדת. בוצעו בדיקות מקיפות ללא תוצאות. השאלה אם הסמפטומים מתאימים יותר לפיברומאלגיה מאשר לדלקת פרקים?

לקביעת תור
    סגירה
    תודה ושאלה נוספת

הוספת תגובה

• המשך

מיקי
    14/12/2008

זו אינה דלקת פרקים שגרונית. כך שהסיכויים לעוותים נמוך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• למיקי

ד''ר יעקב אבלין
    18/12/2008

קיימת אפשרות שמדובר בפיברומיאלגיה ולא בדלקת מפרקים אך גם קיימת אפשרות לקיומן של שתי הבעיות גם יחד. הראומטולוג המטפל בך צריך להחילט אם יש מספיק עדות אובייקטיבית לקיומה של דלקת מפרקים מבחינת בדיקת המפרקים, בדיקות הדם והממצאים בצילומים. כמובן שאם מדובר "רק" בפיברומיאלגיה ללא דלקת מפרקים אין טעם להמשיך בטיפול בסלזופירין או בתרופות אנטי - דלקתיות דומות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה