מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- הליכהמורן12/10/2008
בני החודש בעזרת השם יהיה בן שנה הוא זוחל על שש נפלא ועומד בכל מקום שיש לו איפה לאחוז הוא התחיל לעמוד כמה שניות בכוחות עצמו וליפול רציתי לשאול לגבי תרגילים שיעזרו לו לעמוד לבד באופן יציב יותר ולגבי תרגילים לעידוד הליכה ואם בכלל כדאי לעודד או שיתפתח בכוחות עצמו???
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הליכה
שירי קאשי12/10/2008הי מורן,
התרגילים לא נועדו לזרז או ללמד הליכה אלא לתרגל מיומנויות מוטוריות הנחוצות לצורך ההתפתחות הטבעית של ההליכה. ככאלו את בהחלט יכולה להתחיל ולעבוד איתו על כך. הוא בהחלט בגיל המתאים.
לצורך שיפור יכולת ההליכה אני ממליצה לתרגל:
1. שיווי משקל - על ידי תנועה במרחב, נדנדה, בישיבה על כדור פיזיו תנועה לכל הכיוונים. להושיב על מזרון ולתת לו משיכות קלות שמוציאות מעט משיווי משקל וכו'. הכל מתוך משחק והנאה.
2. כיפוף ויישור של הרגליים - בזמן העמידה ליד רהיט, להגיש צעצוע או בועת סבון ליד אחת מלמטה. התרגיל נועד ללמד לנתק יד אחת, לעשות רוטציה של האגן ולכופף ברכיים על מנת להגיע לבועה. אתו הדבר לעשות גם ליד שנייה. באופן דומה לאחר שיש כיפוף (לא ישיבה מלאה) להגיש בועה מלמעלה כדי לתרגל את ההתרוממות לעמידה מתנוחה זו. השיפור בשיווי המשקל והשליטה בכפיפה והתרוממות ללא נפילה ישפרו רבות גם את הבטחון העצמי שהוא חשוב ביותר לצורך התקדמות להליכה עצמאית. וכן הרוטציה של האגן משפרת את התנועתיות הדרושה לשלב זה.
3. עדיף להמנע מלהוליך אבל לא תמיד ניתן לעמוד בזה כיוון שהילדה בודאי כבר דורשת שיוליכו אותה. כשאת מוליכה אותה, הוליכי עם תמיכה כשהיא אוחזת רק באצבעך, הקפידי לתת לה אצבע קרוב לאגן שלה ולא מגבוה. התמיכה מגבוה מביאה לכך שהיא בעצם נשענת קדימה או נתלית עליך וכך היא הולכת מבלי שממש מפעילה את מערכת שיווי המשקל שלה (דבר שנחוץ להליכה עצמאית). ברגע שהתמיכה נמוכה וקרובה לגופה, הרי שהיא חייבת לייצב עצמה טוב יותר באופן עצמאי, וזה יעזור לשפר את יכולתה וגם את בטחונה לקראת הליכה עצמאית.
4. בנוסף את יכולה לשים לה שני חפצים קרובים כך שהיא תוכל לעבור בינהם תחילה על ידי הושטת יד (בזמן זה גם נבנה הבטחון שהיא יכול לעזוב את התמיכה וללכת לבד) ולאט לאט מרחיקים כך שהיא תעשה צעד לבד בכדי לעבור מאחד לשני.
5. תרגיל לאבות (אבל גם אמהות יכולות): להושיב אותו על הכתפיים, לאחוז באגן ולרקוד. מידי פעם לעצור ולהטות את הגוף מעט קדימה, אחורה ולצדדים. הטיית הגוף שלנו תביא אותו לתרגול של מערכת שיווי המשקל וכן תעזור לפתח את התנועתיות הנחוצה לשמירה על אזון.
בכבוד רב,
שירי קאשי
מדריכת התפתחות תינוקות – מכללת "צעד ראשון"
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אוטוטו בן שנהמורן12/10/2008
בני אוטוטו (החודש) בן שנה ויש משהו שקצת מטריד אותנו הוא נותן לעצמו מכות בראש לפעמים גם אגרופים בהתחלה זה הי שהוא עייף ועכשיו זה קורה שהוא מתלהב או שהוא שמח או עצבני בקיצור כל פעם כאילו הוא מראה את הרגש שלו ככה אני מודאגת בקשר לזה ואני לא יודעת אם זה נורמלי בבקשה תענו לי מהר
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מכות בראש
שירי קאשי12/10/2008הי מורן,
הכאת הראש היא דרך התבטאות שחוזרת אצל הרבה תינוקות. חשוב להגיב בטון ברור ונחרץ לגבי כל שזה מעשה שלא עושים. אם הבעיה היא חמורה כדאי לפנות לפסיכולוג התנהגותי על מנת לקבל הדרכה כיצד להתייחס.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בת 5 חודשיםשירי11/10/2008
בתי בת 5 חודשים והחלה להרים את ראשה די הרבה . מה היא מנסה לעשות? (היא כבר מתהפכת).
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לשירי
דבי גרוס דולב11/10/2008הי שירי
אני לא בטוחה שאני מבינה את שאלתך, האם את מתכוונת לכך שהיא מנסה להרים את ראשה בעת שכיבה על הבטן? כי אם כן זה חלק מההתפתחות המוטורית הנורמאלית, תינוק חייב להרים את ראשו בשכיבה על הבטן.
אם לא לכך כוונתך, אשמח לשמוע ולהמשיך ולהתייחס לשאלתך
בברכה
דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלא
שירי15/10/2008התכוונתי שכשהיא על הגב היא מרימה את הראש. כמובן שעל הבטן היא מרימה ממזמן וזה משמח אותי מאוד
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך שירי
דבי גרוס דולב15/10/2008הי שירי
אוקי, עכשיו אני מבינה את שאלתך. הרמת ראש בשכיבה על הגב איננה חלק מההתפתחות המטורית של תינוק והיא גורמת למאמץ יתר של שרירי הגב, הצוואר והבטן, בד"כ היא באה ממתח יתר בשרירים הקדמיים ומקיצורם. בכל פעם שביתך מנסה להרים כך את ראשה הרימי את פלג הגוף התחתון שלה כלפי מעלה וכך גרמי לה להוריד את הראש. במקביל אני ממליצה להמעיט את השימוש בטרמפולינות למיניהן שמעודדות מאוד התרוממות דרך שרירי הבטן ובמשטחים מוטים בכלל כמו טיולון (מומלץ עגלה ב180 מעלות) והושבה עליכם.
בנוסף תרגלי איתה תרגילי התעגלות אשר ישברו את התבנית התנועתית המשובשת:
1. בעת שכיבה על הגב הרימי את רגחיה ואת הטוסיק לכיוון הראש כך שהגב יתעגל ויתאררך, הלוך ושוב.
2. הרבי לערסל אותה לידי כדרור והוסיפי תנועה או קפיצה על כדור פזיו כדי להקל עליה את הערסול
3. השכיבי אותה על פוף או בתוך משטח שוקע אחר בתנוחת ערסול מעוגלת על מנת לעגל ולהרפות את השרירים.
שיהיה בהצלחה
בברכה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- איך לזהות שלשןליוליה11/10/2008
שלום !איך להבדיל בין שלשול לבין קקי רגיל אצל תינוק בן 3 שבועות
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה למודאגת
דבי גרוס דולב11/10/2008שלום
זו שאלה שצריך להפנות לרופא ילדים, אין זה תחום התמחותינו.
בברכה
ינוקט* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מדוע התינוקת שלי בקושי מחייכת אלי?אמא מודאגת10/10/2008
בתי התינוקת בת חודשיים וחצי, מחייכת לזרים בקלות ומחייכת לאבא שלה ללא הפסקה. על כל פרצוף או צליל מצחיק שאבא עושה לעברה היא מיד מגיבה בחיוך רחב. אלי לעומת זאת היא בקושי מחייכת. אני ממש צריכה להתאמץ כדי לסחוט ממנה חצי חיוך וזה לא תמיד מצליח... מה משמעות הדבר? האם יתכן כי יש בעיה כלשהי בתקשורת שלי עם התינוקת ?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לאמא מודאגת
דבי גרוס דולב11/10/2008שלום לך
העובדה שביתך מחייכת היא כבר הוכחה לכך שהכל בסדר. אם את מרגישה שאין לך שום בעית תקשורת מולה הרי שאין בעיה ואני מאמינה שעם הזמן היא תחייך גם אלייך, הכי הרבה מכולם..
בברכה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהעוד שאלה קטנה
אמא מודאגת11/10/2008תודה רבה על התגובה המהירה. שאלה קטנה נוספת - האם יתכן כי העדר החיוכים של התינוקת כלפי נובע ממתחים או אולי מתסכול ודכדוך שחוויתי בשבועות הראשונים שלאחר הלידה?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- זחילת גחון.ג'ני10/10/2008
שלום ביתי בת 9 חודשים. התחילה רק עכשיו לזחול גחון ומידי פעם מתנדנדת על 6 ועומדת למספר שניות. זה נורמאלי לגיל שלה? אני שמה לצעצועים רחוק מגרה אותה והיא מתקדמת עם הידיים ודוחפת עם הרגליים זה משהו שממש קרה בפתאומיות. אני למדל בתור תינוקת לא שחלתי התחלתי ללכת מוקדם בגיל 8 חודשים כבר עמדתי ו- 10 הלכתי לבד. היא מאוד אוהבת להיות על הבטן. איך אפשר עוד לעודד זחילה....? לשבת היא יושבת כבר רק כשאני מושיבה אותה היא מנסה להתיישב מהצד לא כל כך מצליח לה אני עוזרת לה מידי פעם (אני יודעת שזה לא טוב אבל קשה לי למנוע ממנה כי מנסה וקשה לה) הילדה מתהפכת לשני הכיוונים מגיל 4 חודשים. כשהיא יושבת ואני לידה היא מחזיקה בי ומנסה לדחוף את עצמה לעמידה זה נורמאלי ככה?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מחכה לתשובה
ג'ני11/10/2008* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתגובה לג'ני
דבי גרוס דולב11/10/2008הי ג'ני
זה בסדר שביתך התחילה לזחול זחילת גחון בגיל 9 חודשים ושהיא במקביל מנסה לעמוד על 6.
זה פחות טוב להושיב אותה מכמה סיבות ואחת מהן היא שהדבר עלול להוריד את המוטיבציה לזחול ולהתיישב עצמאית, מעבר לכך שאם אינה מתיישבת לבדה הרי שגופה עדיין לא מוכן לזה.
נשמע לי שביתך בדרך לזחילת 6 אבל כדאי מאוד שתממש היטב את הזחילה בטרם תיעמד לכן נסי למנוע ממנה בעדינות היעמדות ולראות בפורום זה תרגילים שונים שנתנו לאורך הזמן לעידוד זחילת 6.
בברכה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהזחילה וישיבה
שירי קאשי12/10/2008הי ג'ני,
בגיל של בתך ובמיוחד כיוון שהיא כבר מנסה להתיישב לבד, ניתן לעזור לה. העזרה לא צריכה להיות על ידי הושבתה כיוון שזה עלול לעצור את התפתחות התהליך הטבעי וכן לפגוע בהתפתחות הזחילה אלא לכוון אותה ללמידה עצמאית. כשהיא עולה על שש את יכולה להטות את הטוסיק שלה מעט אחורה והצידה רק כדי להראות כיוון לישיבה. כמו כן לצורך התרגיל את יכולה להושיב אותה על כדור פיזיו ולהטות את הכדור לכל הכיוונים באופן איטי כך שהיא תתרגל שיווי משקל וחיזוק השרירים לצורך ישיבה. מעבר לכך רצוי להמנע מהושבה עד כמה שניתן. לגבי הזחילה על שש את יכולה להעזר בתרגילים הבאים:
1. להניח אותה על משטח שלא כל כך נעים לה. למשל (ביום נעים) על הדשא. ישנם ילדים שהמגע עם הדשא מציק להם מספיק עד כדי יצירת תגובה של הרמת הגחון על מנת לנסות להקטין את המגע איתו.
2. לשים אותה במרכז של הר כריות ושמיכות. המשטח הלא יציב שנוצר יכול להביא לסוג תנועה חדשה המצריכה התרוממות מסויימת על מנת להחלץ משם, תוך כדי מאמץ ניכר וחיזוק השרירים (עשוי לתרום גם לזחילת הגחון).
3. שיפור שיווי המשקל - שיווי משקל זה מרכיב חשוב ביותר לצורך התרוממות מהקרקע. כל תנועה של הראש במרחב תתרום לכך: הנפות, שינויי תנוחה, גילגולים וכו'.
4. הורדה של גרביים ומכנסיים על מנת לשפר את האחיזה של כף הרגל והברך.
5. על כדור פיזיו להשכיב על הבטן. להכניס יד אחת מתחת לבית החזה שלה ובשניה לאחוז את הקרסוליים צמודים. להטות את הכדור אחורה. כשהכדור מוטה כח הכובד ימוש אותה להתרומם. האחיזה של הרגליים תשאיר את הרגליים במקום כך שההתרוממות תהיה על שש. עם היד תחת בית החזה את יכולה לעזור לה מעט בהתרוממות. אם את חשה שאינך מחזיקה מספיק טוב היעזרי במישהו נוסף כדי שהילדה תהיה יציבה על הכדור ולא תיפול. כשהיא יציבה על שש על הכדור ניתן להטות את הכדור באיטיות לכל הצדדים על מנת ללמדה להעביר משקל על שש.
6. להניח אותה על הרצפה כשבית החזה מונח על משהוא גבוה (גליל, שמיכה, כרית הנקה...) והידיים מהצד השני. בכדי לצאת משם היא תצטרך להרים מעט את החזה.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה על התשובות
ג'ני12/10/2008אני עושה את הדברים שאתם כותבים היא לא עומדת הרבה זמן על 6 לכמה שניות ואחר כך חוזרת לשכב על הבטן. היום הייתי בטיפת חלב התפתחות 9 חודשים הרופא שאלה אם היא עושה כפיים או שלום אמרתי לא אנחנו מלמדים אותה אך היא לא עושה עדיין. מתי אמורים לעשות את כל זה... והרי שכל ילד מתפתח שונה. לא כולם הולכים לפי הספר. כמו כן היא ממלמלת הרבה הברות בהבה מהמה תאתא דהדה..... הילדה פשוט אצליינו שומעת שתי שפות בבית חצי יום רוסית עם המטפלת וחצי יום עברית.... זה משהו שיכול להפריעה לה בעדית מבחינת דיבור? אנחנו פשוט רוצים שהיא תדע שתי שפות. תודה ג'ני
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך
שירי קאשי12/10/2008הי ג'ני,
נסי לתרגל כמה שניתן ולאט לאט תראי התקדמות. לגבי מחוות הידיים, הן יתחילו להתפתח יותר כאשר היא תהיה יציבה יותר ותוכל להתיישב. גם אם ישנם תינוקות רבים אשר בגיל זה עושים יותר הרי שצריך גם להתחשב בשלב ההתפתחותי המוטורי בו התינוק נמצא ולכן יש לצפות שזה יקח לה עוד זמן מה. לגבי המילמולים זה נשמע לי תקין.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מה השלב הבא?רינת09/10/2008
שלום בני בן 7 חודשים ובוא כבר מתגלגל מהבטן לגב ומהגב לבטן בשני הכיוונים רציתי לדעת מה השלב הבא? הוא לא מראה סימנים לזחילה.. אך הוא כל הזמן מנסה להתיישב לפעמים הוא ממש מתרגז ונרגע רק כשאני מושיבה אותו, אני יודעת שזה לא נכון לעשות זאת אך אין לי ברירה גם בעגלה הוא לא מוכן לשבת אלא אם כן המשענת מורמת אחרת הוא מרים את עצמו לישיבה. מה עליי לעשות וגם איך לעודד זחילה?? תודה רינת
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מה השלב הבא?
שירי קאשי10/10/2008הי רינת,
השלב הבא אמור להיות זחילת הגחון. חלק מהבעיתיות שמושיבים תינוק טרם למד זאת לבד היא הדרישה ההולכת וגוברת שלו להיות במצב זה ולכן הוא מפסיק להתאמן על השלבים הרלוונטיים. המנעי עד כמה שניתן מהושבתו. בעגלה זה מעט יותר בעייתי לכן המעיטי עד כמה שניתן שהיה בעגלה. בנוסף יש לקדם את זחילת הגחון:
1. להוריד את הגרביים (וגם מכנסיים). הגרביים גורמות לילד להחליק ומקשות את הזחילה. ככל שיש לילד יותר מרחב ואחיזה ברצפה הוא יצליח לזחול.
2. על הגחון לתרגל מספר רב של פעמים סיבוב סביב ציר לשני הכוונים (סביר להניח שתראי אצלו קושי בצד אחד הנגזר מאותו קושי להתהפך לשני הצדדים).
3. על הכדור על הבטן – על כדור פיז'יו להשכיב על הבטן ולהגיש צעצוע מקדימה על הרצפה. תפיסת צעצוע מהרצפה – פועל על הזקיפה של הגב.
4. העברות משקל על הכדור - להשכיב על הבטן על הכדור ולהגיש לו צעצוע מהצד ולראות אם מעביר משקל לצד הנגדי ומושיט יד. חשוב לראות שהרגל הנגדית מתכופפת בזמן העברת המשקל. ניתן לעשות תרגיל זה גם על כדור פיזיו תוך הטייתו לצד. זהו תרגיל העובד על העברות משקל.
5. דחיפה עם כפות הרגליים - להשכיב על הגב ולהצמיד כפות רגליים לרצפה (רוחב האגן, לא קרוב מדי לטוסיק) ולחכות שהוא ידחוף כלפי מעלה. אם אין דחיפה, מעט ניעות מהברכיים לכיוון כפות הרגליים והקפצות אגן וחזרה על הצמדת הרגליים. תרגלי זה מאפשר לימוד דחיפה עם הרגליים. המוח יודע לתרגם זאת לדחיפה עם הרגליים על הבטן.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בן 5 חודשיםהדס08/10/2008
הי, בני בן 5 חודשים ושלושה שבועות אני לא יודעת אם ישנה סיבה לדאגה אבל אשמח לקבל דעתכם אציין כי הוא ילד בריא ומקסים אבל כמה דברים שנראים לי כמשהו לתשומת לב 1. הוא לא נוטה לחייך ז"א צריך ממש להביא את ליצן החצר וגם הוא לא בטוח יקבל חיוך 2. כאשר הוא על הבטן הוא לא לאורך זמן (גם ע"י גירויים) מצליח להחזיק את הידים קדימה וכתוצאה מכך גם את הראש. הוא בעיקר פורש את ידיו לצדדים. 3. מתהפך מהגב לבטן חופשי ולהפך לעיתים רחוקות, וכאשר "נתקע" על הבטן מאבד את סבלונותו במהירות ומתחיל לבכות 4. יונק יניקה מלאה, מתעורר בלילה לפחות 2-3 פעמים, ובמהלך היום הוא ישן 2-3 שינות נוספות לא יותר מ- 45 דקות בכל פעם. האם 4 הדברים נורמליים? המון תודה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה להדס
דבי גרוס דולב08/10/2008הי הדס
1. עניין החיוך שייך לטמפרמנט ואם כל שאר התחום הקוגניטיבי טוב אז הכל בסדר וגם זה יכול להשתנות עדיין.
2. שכיבה על הבטן חשובה והכרחית ובגיל זה אנו רוצים לראות שכיבה נינוחה וממושכת על הבטן.
מה שאת מתארת הוא תנוחת "אווירון" בה הידיים פרושות לצדדים ולא מאפשרות שכיבה על הבטן. צריך לבדוק האם הילד יודע לחזור מתנוחה זו ולראות את שכיחותה, לעיתים שכיחות גבוהה שלה עלולה להצביעה על מתח בגב, קיצור הרירים שם ולכן קושי בשכיבה על הבטן וקושי להתהפך מבטן לגב.
3. בנך עדיין בטווח הגילאים שבו מתרחשת התהפכות אבל ראי בסעיף2, אם יש שרירי גב מקוצרים הרי שזה מקשה וצריך לתרגל.
4. נשמע לי נורמלי. בעניין שינה ביום- כדאי לעשות מה שניתן על מנת לתת לו שנת יום ממושכת אבל אם הוא לא מראה סימני עייפות קשים ביום ואת עושה כל שביכולתך על מנת להעניק לו שינה הרי שזה אופיו וזה בסדר גמור.
בברכה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אני מתחילה לדאוג....חנית08/10/2008
בני בן ששה וחצי חודשים, הוא מתהפך בקלות מהבטן לגב, את ההפך (מהגב לבטן) הוא עושה רק את חצי הדרך ונשכב על הצד. הוא לא זוחל, כן זז סביב עצמו, קרה פעם שהוא היה במיטה עם ראש לצד אחד ומצאתי אותו עם הראש בצד השני. נראה שהוא לא מחזיק היטב את ראשו וגם לא נעמד על הרגליים. אני טיפוס מאוד רגוע ועכשיו קצת מתחילה לדאוג.... אנא עזרתכם/ייעוצכם
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לחנית
דבי גרוס דולב08/10/2008הי חנית
אתחיל מהסוף- בגיל חצי שנה אנחנו ממש לא מצפים לראות היעמדות על הרגליים, בטח לא לפני זחילה. אי זחילה בגיל זה גם היא איננה עיכוב בהתפתחות, וכמו קודם, רצוי קודם לראות התהפכות לשני הצדדים. נשמע שבנך ממש נמצא רגע לפני התהפכות מלאה. כדי לעודד אותו להמשיך משכיבה על הצד עד היפוך מלא החזיקי לו את הברך שפונה לרצפה כנגד הרצפה וגרי אותו עם צעצוע מעט מרוחק לסיים את ההתהפכות. בנוסף הפכי אותו מגב לבטן בעזרת כיפוף הברך והובלתה עד הפיכה, כך הלוך ושוב לשני הצדדים.
בד"כ אחרי השלמת תהליך ההתהפכות מגיעים סימני הזחילה הראשונים, אותם את כבר רואה בצורת סיבוב סביב ציר.
לגבי החזקת הראש- האם בעת שכיבה על הבטן הוא מרים את ראשו בנינוחות תוך השענות של המרפקים לכמה דקות? זהו הבסיס להמשך ההתפתחות, כדאי לבדוק זאת ולחזור אלינו להמשך יעוץ.
בברכה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- איחור רב תחומילי08/10/2008
שלום. רציתי לדעת מהו איחור רב תחומי בגיל שנה ו-3 חודשים ואילו סימנים יש לאיחור כזה בגיל הנ"ל? תודה וגמר חתימה טובה!!!
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לשי
דבי גרוס דולב08/10/2008הי שי
אני לא מכירה את המושג איחור רב תחומי אבל אני מניחה שמדובר באיחור שכולל תחומים שונים.
מה שאנו רוצים לראות בגיל שציינת מבחינה מוטורית זה כמובן זחילה חופשית על 6, היעמדות עם בעזרת חפצים ועד גיל שנה וחצי- הליכה עצמאית. מבחינה קוגניטיבית אני מונעה מלהגיד לך כי זה לא התחום שלי. שאלתך מאוד כללית, אשמח לשמוע אם יש לך שאלות ספציפיות יותר.
בברכה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אגרופיםדנה07/10/2008
השבוע ימלאו לבני 4 חודשים. הוא נולד בשבוע 34 במשקל 2.750. בני חייכן, סקרן ומצליח לתפוס חפצים. כשהוא מתחת לאוניברסיטה הוא מושיט את ידיו ומנסה לגעת בבובות התלויות, ולפעמים מצליח לתפוס אותן ומושך אותן, אך כשהוא שוכב על הגב ואני מראה לו צעצוע - הוא מושיט את ידיו עם אגרופים קפוצים, נוגע לפעמים בצעצוע באגרופיו אבל לא פותח אותן לתפוס. האם זה תקין? בנוסף, כשאני מרימה אותו לאוירון ידיו וראשו שמוטים מעט לכיוון הרצפה - האם זה תקין?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לדנה
דבי גרוס דולב07/10/2008הי דנה
מכיוון שאני נותנת הרבה מקום לגיל המתוקן הרי שזה לא חריג שבנך עדיין עם ידיים קפוצות לפעמים.
את אומרת שלפעמים הוא מושיט את ידיו לבובות באוניברסיטה ותופס אותן אז הוא לא כל הזמן קפוץ ידיים. כדי לעודד את המשך פתיחת הידיים נסי לעסות את כפות ידיו בעדינות, לפתוח את האצבעות ולעסות בפנים כף היד וגם בגב כף היד, דבר הגורם לפתיחה של היד. שימי בידיו צעצועים שונים בעלי טקסטורות שונות, כדור רך מבד, חיתול בד וכו. שימי את ידיו פתוחות על פנייך תוך תנועת ליטוף.
בעניין האווירון- בעת הרמה לאווירון אנו רוצים לראות בגיל זה התחלה של התנגדות לכח הכובד, הדבר מעיד על טונוס שרירים מאוזן. אם הידיים והרגליים מעט שמוטות יש סיכוי לטונוס מעט נמוך,
כדאי להמשיך ולתרגל אווירות באופן קבוע כדי לחזק את הטונוס ובמקביל לתרגל "אווירון הפוך" בו הפנים של התינוק כלפי חוץ ואת מטה אותו לזווית של כ- 45 מעלות לכמה שניות וזאת על מנת לאמן את השירים הקדמיים ולחזק את הצוואר. עכבי אחרי התפתחותו ואם עוד חודש עדיין יהיה רפוי את מוזמנת לחזור אלי.
בברכה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאגרופים
שירי קאשי07/10/2008הי דנה,
באזור גיל 3 חודשים מתחילים להעלם הרפלקסים הפרימיטיבים (בינהם גם כף היד הסגורה) ומתחיליםפ לפנות מקום להתפתחות רפלקסים בוגרים כמו רפלקסים של שיווי משקל. גם על פי הגיל הכרונולוגי של בנך זה עדיין במסגרת הנורמלי שהוא לא השתחרר לחלוטין מכף היד הסגורה ושהוא עדיין לא תומך באופן מלא בגופו (תוצאה של עבודת שיווי משקל) וכמובן שצריך לקחת בחשבון את גילו המתוקן ואז יש לו עדיין טווח סביר להמשיך ולהתפתח בקצב הנכון. השאיפה היא כמובן שהוא ידביק את הפער ולכן נכון לעבוד איתו על מיצוי הרפלקסים הפרימיטיבים ופיתוח רפלקסים של שיווי משקל. כדאי לגרות אותו לאחיזת חפצים בכפות ידיו. ניתן לעשות זאת על ידי גירוי פנים כף היד על ידי צעצוע או על ידי הפנים שלך ולעורר את הרצון לתפוס. כמו כן ניתן לגרות גם את צידי הפה כך שירצה להביא את הצעצוע לכיוון הפה. כדי לעבוד על פיתוח רפלקסים של שיווי משקל יש להניע אותו במרחב. לרקוד איתו, לשנות תנוחות אחיזה, להניף באויר (באיטיות וזהירות), להשכיב על כדור פיזיו ולהניע את הכדור באיטויות לכל הכיוונים וכו' (כל תנועה המביאה לשינוי מיקום הראש במרחב מכניסה לפעולה את מערכת שיווי המשקל).
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- החזקת בקבוקשני נ07/10/2008
שלום, הבת שלי בת 9 חוד', היא לא מחזיקת את הבקבוק לבד. ראיתי שבגיל הזה תינוקות אחרים מחזקים את הבקבוק לבד. חשבתי לקנות לה ידיות לבקבוק. השאלה , האם הידיות האלה יכולות להזיק?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לשני
דבי גרוס דולב07/10/2008הי שני
אין שום סיבה שידיות של בקבוק יזיקו במשהו, המשיכי חעודד את ביתך לאחיזה של הבקבוק ושל חפצים בכלל ובסוף היא תאחוז בבקבוק ,אל דאגה.
בברכה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בת 7 חודשיםשני07/10/2008
שלום, הבת שלי בת 7 חודשים מתהפכת לשני הצדדים אבל לא זוחלת.. כשאני שמה אותה מעל מכשולים היא ישר מתהפכת... עשיתי לה את התרגיל שמשכבים על הגב עם כפות רגליים על המזרן ומקפיצים את האגן אבל היא לא מגיבה... כשהיא על הבטן היא בועטת את הרגליים באוויר ולא כנגד המזרון/ריצפה.. אני אשמח אם תוכלו לעזור לי, תודה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לנטע
דבי גרוס דולב07/10/2008הי נטע
ביתך אמנם לא נמצאת בעיכוב רציני אבל את מתארת משהו שבכל זאת עלול להקשות עליה את התחלת הזחילה וזה הבריחה משכיבה על הבטן והקשתת הגוף בזמן שכיבה על הבטן, אם הבנתי נכון. שתי התופעות עלולות להעיד על קיצור של שרירי הגב ובשל כך הקשתת יתר וקושי בכפיפה,
כל הנ"ל מקשים על התחלת זחילה. אשמח לשמוע פרטים נוספים על מנת לתת לך תרגילים
ואשמח לשמוע האם נסיון האבחון שלי מתאים למה שאת רואה אצל ביתך.
בברכה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתשובות
שני07/10/2008היי דבי, תודה על העזרה, היא לא בורחת משכיבה על הבטן אין לה בעיה עם זה אם אני שמה לה משחק שהיא תגיע אליו אין לה בעיה להיות על הבטן ולשחק הרבה זמן.. זה אבל אם אני שמה לה צעצוע רחוק ממנה היא מנסה להגיע אליו בהושטת יד וכשהיא לא מגיעה אליו היא מרימה את הגב כאילו להיפוך (מקווה שהצלחתי להסביר..) כשאני שמה לה מכשולים לעבור מעליהם היא כאילו לא יודעת איך לזחול ישר היא מנסה להושיט יד ישר וכשלא מגיע לצעצוע ואז שוב "משתמשת בגב" ומתהפכת היא כאילו לא יודעת איך להתקדם ישר.. היא גם לא בועטת ברגליים כנגד המזרון רק באוויר היא כאילו מנסה להגיע רק אם הידיים וכשזה לא הולך היא מתהפכת.. איזה עוד פרטים אני יכולה לספר לך? אני פשוט לא יודעת מה רלוונטי לספר עוד... מקווה שיצא לי ברור אם לא אני טנסה להסביר אחרת.. המון תודה על העזרה, נטע.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך נטע
דבי גרוס דולב07/10/2008הי נטע
מכיוון שביתך עדיין צעירה ובטווח הגילאים בדרך לזחילה לא הייתי דואגת. בפורום זה תוכלי למצוא תרגילים רבים לעידוד זחילה, נסי אותם ןאם לא תראי שינוי או התקדמות תוך חודש חיזרי אלי.
בברכה
דבי גרוס דולב
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תינוקת בת חצי שנה - עומדתLora06/10/2008
היי. התינוקת שלי בת חצי שנה השבוע עומדת על הרגליים כבר מעל שבוע. היום היא התחילה להתקדם בעמידה במיטה כשהיא מחזיקה במעקה. כמובן שכל רגע היא רוצה לעמוד ומנצלת כל הזדמנות למצוא איזה הגבהה על מנת לטפס עליה. היא זוחלת יפה מאוד על שש (כבר כשלושה שבועות ובהמשך לזחילת גחון) ועומדת על ארבע. שלוש שאלות: 1. היא בכלל לא מנסה להתיישב. כאילו זה לא מעניין אותה. המטרה העליונה היא לעמוד על הרגליים ואז היא משמיעה קול הניצחון כמו של טרזן. האם אני אמורה לקדם את ההתיישבות שלה? האם יש חשש שהיא תדלג את השלב הזה? 2. למרות שזה נשמע מצחיק אבל אני מפחדת שיהיו לה רגליים לא עקומות כי היא נראת לי קטנה ולא חזקה לעמוד על הרגליים. כמובן שהיא נעמדת בכוחות עצמה ואף אחד לא מעמיד אותה. היא יכולה לעמוד במיטה כדקה וזה נראה לי המון המון זמן. האם יש סיבה לדאגה? 3. איך משכיבים אותה לישון? אני משכיבה - היא נעמדת, אני משכיבה - היא נעמדת. זה יכול לקחת גם 40 פעם... תודה רבה. לורה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה ללורה
דבי גרוס דולב07/10/2008הי לורה
קודם כל זה טוב שביתך הספיקה לזחול גם גחון וגם 6 לפני שנעמדה, אבל..
זה אכן מאוד מוקדם ואת מתארת שתי עובדות שעלולות להצביע על מתח יתר בגב :
הקושי להתיישב וההיעמדות המוקדמת. שניהם "הולכים" בד"כ יחד עם גב זקוף ומתוח יתר על המידה שכמו מושך את הגוף מעלה ומקשה על התיישבות שדורשת מידה של כפיפה ורכות בגב.
גב תנועתי ופחות מתוח חשוב ליציבה ולשיווי המשקל ולכן על אף התפתחותה המהירה של ביתך יש לתת את הדעת על השלבים שבדרך ועל מימושם.
זהו כמובן אבחון מרחוק וללא היכרות עם ביתך. כדאי לך לשקול מפגש עם מדריכה להתפתחות תינוקות שתיתן מענה ותרגילים מדויקים יותר. דרך אגב- אותם הדברים שציינתי משפיעים גם הם על הקויש למצוא מנוחה במיטה ולהירדם.
אשמח לתת לכם גם מענה טלפוני להתייעצות או לקביעת שיעור פרטי.
בברכה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה. אשמח לקבל תגובה של שירי.
Lora08/10/2008שלום, הינו כבר באבחון אצל שירי כך שהיא מכירה את הילדה. שירי, הינו ביועץ בתל אביב, רחוב פרישמן. תודה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתוספות
שירי קאשי09/10/2008הי לורה,
את הנטייה לעמוד קשה מאוד לעצור אך בהחלט חשוב לדעת שאינה מומלצת. ראשית השתדלו להמעיט גירויים לעמידה בסביבה שלה. כמובן במגבלה של מה שניתן לעשות, ברור שלא ניתן להעלים את כל הגירויים. אם יש בבית כסאות קטנים, בימבה או כל דבר דומה שמעודד העמדות וניתן להסתירו אז עדיף. אם הי זוחלת לכיוונכם ומיד מנסה לטפס ולהעמד אתם יכולים כל פעם להתרחק מעט ובכך למשוך מעט יותר את הזחילה ולהפחית את נסיונות העמידה. צאו החוצה לפארק או גינה בה יש פחות גירויים לעמידה ולאפשר לה לזחול בשטח פתוח (כל עוד מזג האויר מאפשר. במהלך היום רצוי לשהות יותר על הרצפה/מזרון ולא בלול שגם הוא מעודד עמידה. כמובן שבשינה אין דרך להמנע משהיה במיטה אך את יכולה לנסות ולתת לה עיסוי במיטה בכדי לעזור לה להרפות ואולי להמשיך לשכב במקום להעמד.
לגבי הישיבה:
1. מעמידת שש להטות את הטוסיק אחורה והצידה על מנת להראות לה את הכיוון להתיישבות. יש סיכוי שהיא תתחיל להתנסות בכך בכוחות עצמה.
2. ממצב של עמידה, לתת לה שתי ידיים (בגובה נמוך) ולדחוף את אזור בית החזה שלה עם הראש שלך. הטייה זו גורמת לכפיפה שלה תוך כדי הוצאת הישבן החוצה וכפיפת הברכיים. תרגיל זה מלמד אותה לרדת לישיבה ממצב של עמידה.
3. על כדור פיזיו להושיב אותה בתחילה עם שתי רגליים קדימה ובהמשך בישיבה משוכלת ולהטות לכל הכיוונים על מנת לשפר את היציבה שלה ואת שיווי המשקל.
באופן כללי היא צריכה גם להמשיך ולעבוד על תרגילים של כפיפה והתעגלות הגב. בגילה כבר קשה מאוד לערסל אבל את יכולה לנסות בשכיבה על הגב להרים רגליים לכיוון בית החזה, תוך משחק "קוקו" מאחורי הרגליים שלה ולודא שהגב מתעגל. להמשיך בעיסויים בכלל ובגב והשכמות בפרט.
את מוזמנת ליצור גם קשר טלפוני אם לא הכל מספיק ברור.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התפתחותצביה06/10/2008
שלום הבן שלי בן 9 חודשים וקצת, מגיל 7 חודשים זוחל זחילת גחון מושך את עצמו עם יד שמאל ודוחף את עצמו עם רגל שמאל, רגל ימין פשוט ישרה ויד ימין סוגר לאגרוף. לעמים עולה על 6 מיתנדנד כמה שניות ונופל. לפני שבוע התיישב באופן עצמאי ומאז מאוד אוהב לשבת (גילה עולם חדש) השאלה שלי האם הוא קפץ על שלב הזחילה על 6 ועבר לישיבה? או שאולי יש סיכוי שעוד יזחל גם על 6? אני עושה לו את כל התרגילים שהמלצתם לי כדי לעודד זחילה על 6 אך אין שום שינוי תודה מראש
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר התפתחות
שירי קאשי06/10/2008הי צביה,
הזחילה הלא סימטרית של בנך מעידה על חוסר איזון בין הצדדים בגוף המתבטא בהתפתחות תנועה אסימטרית וכן יכול להקשות על התפתחות השלבים השונים בצורה תקינה. מסיבה זו ייתכן שבנך כבר עובר לשלב של ישיבה כיוון ששם נוח לו יותר והוא פחות צריך להתמודד עם חוסר הסימטריה. במקרה שלו תרגילים כלליים לזחילת שש אינם מספיקים ויש צורך לעבוד על האיזון המוטורי בין השלבים. איזון זה יותר חשוב מעצם הזחילה עצמה כיוון שהוא גם משפיע על התפתחות יתר השלבים בהמשך ועל הסרבול המוטורי בכלל. בעזרת מדריכה תוכלו אולי לחזור לשלב הזחילה (זה עדיין לא מאוחר) או לפחות להקנות לו את המרכיבים המוטורים שליהם דילג תוך טיפול באסימטריה.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהבירור
צביה06/10/2008שלום, תודה על התשובה המהירה. אני גרה באיזור הצפון בקריות. האם אתם גם מגיעים לפה?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתגובה לצבייה
דבי גרוס דולב07/10/2008הי צבייה
אני מגיעה גם לצפון ובעצם לכל חלקי הארץ, את מוזמנת ליצור איתי קשר ל 052-8240914
ואתן לך פרטים נוספים על מהלך האבחון והשיעור.
בברכה
ינוקט* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמדריכות
שירי קאשי07/10/2008את יכולה ליצור קשר עם מרכז "צעד ראשון" ולקבל המלצה על מדריכה באזור.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
האם אתם טיפוסים חברותיים?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)

.jpg)
(1).jpg)