מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- רץ ונופלחגית29/10/2008
שלום רב! בני בן ה2 וחצי החל ללכת כבר מגיל שנה וחודש .. ילד חכם ופיקח ,אך מתעכב בדיבור לגיל שלו מדבר המון מילים וכמה משפטים יודע לחבר .. שמנו לב שהוא רץ או הולך מהר מהר הוא מועד תמיד ,אני יודעת שבגיל כזה כבר לא צריך למעוד כול הזמן .. היינו פעמיים אצל אורטופד בבדיקה שעברה תקינה .בעוד חודש קבעו לנו בדיקת שמיעה ,אודה לתשובתך בנושא .בברכה חגית
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תשובה לחגית
איתן לרנר29/10/2008חגית שלום ,
לא ברור לי מדבריך האם הוא מועד רק כאשר הוא רץ או הולך מהר. האם הוא הולך לאיטו לפעמים? .יתכן שמאיזו שהיא סיבה שיווי המשקל שלו אינו מאורגן בצורה מיטבית ואולי הריצה או ההליכה היא דרך להתמודד עם נטייה ליפול . עבדתי עם פעוט עם מקרה דומה אך לו היו גם רגלי קשת ובמקרה שלו הספיק שיעור קצר אחד על מנת שהוא "יעשה את העבודה" בעצמו ושיווי המשקל התארגן והשתפר.
על מנת לדעת יותר ולעזור אצטרך לפגוש אתכם .
בברכה
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהללכת ולא ליפול
דורית דינור29/10/2008שלום נירית
טוב ששללת מיני בעיות והלכת עם בנך לבדיקה של אורטופד. ישנם תחומים, הקשורים להליכה וריצה שבהם אורטופדים אינם מתמחים. מותר לילד בן שנתיים וחצי ליפול לפעמים. חשוב אפילו שהוא ידע איך ליפול. בגדול, אני ממליצה לעודד את הילד ללכת יחף על משטחים שונים כמו: חול, אבנים, דשא, על גדר, ועוד. טוב שאת שואלת ורוצה לעזור לבנך לשפר את ההתפתחות שלו. עליך לדעת כי באמצעות האתר הזה ובלי לראות את בנך, אי אפשר להגיד הרבה. אני מוכנה כמובן לראות אותו כדי להגיד כיצד ניתן לעזור לו, או כל מורה מנוסה אחר לשיטת פלדנקרייז. מומלץ.
דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהנירית26/10/2008
שלום רב, האם פילאטיס ופלדנקרייז הן שיטות מאוד דומות? מה דומה בהן ומה שונה? תודה רבה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר כיצד לעשות פילאטס בצורה טובה יותר
איתן לרנר26/10/2008שלום נירית
איני מכיר מספיק את שיטת פילאטס אך ממה שראיתי ושמעתי אין קשר ודימיון לשיטת פלדנקרייז .
מהכותרת שהצעתי את יכולה להבין להבין שיש דרך לשפר את מה שאת עושה בין אם זה פילאטס , יוגה או לרוץ ,ללכת , לרקוד ,לצייר , לשיר ולמעשה כל פעולה אנושית שהיא - והדרך היא דרך ההקשבה והמודעות שאותה מציעה שיטת פלדנקרייז .
פלדנקרייז היא הבסיס שמלמד אותך כיצד לעשות כל מה שתרצי אבל טוב יותר , נוח יותר , ללא פגיעות ועם מקסימום הנאה מעצמך - גופך.
שיעורי השיטה מכוונים לאיכות התהליך והפניית הקשב אל עצמנו . כיצד אנו עושים את מה שאנו רוצים לעשות ? האם אפשר לעשות זאת בדרך שונה ואולי בדרך נוספת ? האם יש אלטרניטיבות או שאני מוכרח לנוע או לפעול כפי שאני פועל ? האם אפשר לנשום בקלות גם תוך כדי פעולות ותנועות מורכבות ומאתגרות? . אלו חלק מהשאלות ששיעורי פלדנקרייז יעוררו בך במידה שתחליטי ללמוד ואז , גם הפילאטס שלך יהיה יותר מהנה ויעיל .
ערב טוב ,
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההשוואה בין פלדנקרייז ובין פילאטיס
דורית דינור29/10/2008שלום נירית
את שואלת שאלה גדולה מאוד. ישנם הבדלים מהותיים בין שתי השיטות ובמיוחד תלוי מי מלמד. חשיבות הנוכחות של המורה היא קריטית. שיעורי פלדנקרייז אצל מורים שונים ייראו אחרת וכנראה כך גם פילאטיס. בכל זאת ישנם כמה הבדלים.
בשיטת פלדנקרייז אנו שמים דגש על מנוחות בין פעילות אחת לשניה. תפקיד המנוחה הוא לאפשר זמן לשים לב לשינוי שנוצר בעקבות מה שעשית. ההתבוננות, ההקשבה לעצמך שבעקבותיה מתעצמת המודעות וההיכרות עם עצמך, היא אחד העיקרים של השיטה. תפקיד המנוחה הוא להכיר את שני המצבים של פעולה ומנוחה ואת הדרך אליהם. זה חשוב במיוחד בחיים המודרנים, בהם נדמה לנו שאפשר רק לעבוד ולהתאמץ כל הזמן. אני מאמינה שבפילאטיס, נושא זה אינו קיים. בהצלחה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- יעילות הפלדנקרייז בחולי בכטרב ?? ?עוזי שחר21/10/2008
ערב טוב, יש לי ידיד בן 52 שהוא חולה בכטרב וקומתו כפופה עקב המחלה מכיוון שאצלי יש הטבת מה לאחרונה,הבטחתי לו שאבדוק עבורו האם השיטה עשויה להועיל לחולי בכטרב(אנקילוזינג ספונדליטיס) יש לציין שהוא אינו סובל מכאבים בשלב זה תודה רבה וחג שמח
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר פלדנקרייז לחולי בכטרב
איתן לרנר21/10/2008עוזי שלום וחג שמח
תודה על שאלתך .
ראשית , אני שמח שחברך לא סובל מכאבים בשלב זה כיוון שהדבר עשוי להועיל לו להקשיב ביתר נוחות אל גופו ותנועותיו בשיעורי פלדנקרייז , דבר שהוא בסיסי ביכולת ללמוד ולשנות את דרכי פעולתנו. מכאן אתה יכול להבין שהשיטה בהחלט מומלצת על ידי .
במחלת בכטרב בין אם יש הקשחה והלחמה של עצמות מפרקים וחוליות ובין אם לאו, נוצרת הגבלה תנועתית המשפיעה בהמשך על חלקים שונים של הגוף .
חשוב מכך, כיוון שחוליות עמוד השדרה (לפחות בחלקן) עלולות להפסיק להיות תנועתיות כבעבר , חלק מהעומס ייפול על מפרקי הירכיים ועל מפרקים אחרים אשר עוזרים לעמוד השדרה לשאת את הגוף במצב זקיפה וישיבה ולהניעו במרחב ודבר זה עלול לגרום מצבים דלקתיים ובכל מקרה הגבלות בתנועה .
שיעורי פלדנקרייז בנויים כך שאינם מאתגרים את האדם בצורה הדורשת מאמץ , מלמדים את התלמיד למקד את תשומת ליבו על תהליך התנועה , על נשימה קלה וקולחת, ועל נוחות התנועה ובכך עוזרים ביצירת דפוסי תנועה חדשים ורפרטואר תנועתי חי משתנה ומורחב המאפשר לאדם המוגבל ( והפחות מוגבל ) למצוא את החופש שלו לנוע ולהפוך את חיו קלים יותר.
יתכן וחברך ייצא נשכר משיעורים פרטניים בתחילה או משילוב עם שיעורי קבוצה ובכל מקרה כדאי לערוך תוכנית עם המורה .
אתה מוזמן לשאול שאלות נוספות ולהפנות את חברך על פי הפרטים המופיעים באתר מתחת לתמונה.
ושוב , חג שמח
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאיך פלדנקרייז יעזור לחולה בכטרב
דורית דינור22/10/2008שלום עוזי.
שיטת פלדנקרייז לא יכולה לרפא את המחלה ולשנות את גורמיה. אך בשיטת פלדנקרייז ניתן לשפר את התפקוד גם עם מחלת הבכטרב. השיפור יקרה כתוצאה מלימוד של האדם החולה איך להשתמש בעצמו כך שיהיה לו יותר קל לעשות כל דבר שירצה. מדובר על השימוש הבסיסי בעצמנו, כלומר, ללכת, לעמוד, להתיישב להסתובב ועוד. התפקודים האלו כרוכים בשימוש בעמוד השדרה שאותו ניתן לשכלל גם עם המחלה. אני מצטרפת לדעתו של איתן, וממליצה על פלדנקרייז כשיטה לשיפור ולמניעת בעיות בהמשך.
מעניין לדעת גם מה התהליך שקרה אצלך, שהוביל לשיפור.
בהצלחה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תינוקת בת 8 חודשיםבר18/10/2008
שלום, בתי בת 8 חודשים. באופן כללי מאחרת בהתפתחותה, בעיקר במוטוריקה גסה: לא מתהפכת מגב לבטן, מבטן לגב התהפכה רק פעמיים לפני שבוע ומאז לא חוזרת על כך, לא זוחלת, לא יושבת עצמאית. אנחנו במעכב במרכז להתפתחות הילד, מקבלים טפולים פיזיותרפיים אחת לשבוע-שבועיים ומתחילים הידרותרפיה. האם פלדנקרייז יכול לעזור במקרה שלנו, נוסף על שאר הטיפולים? מה אתם ממליצים? תודה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר פלדנקרייז לטיפול בעיכוב התפתחותי
איתן לרנר18/10/2008בר ערב טוב ,
עיכוב או איחור בהתפתחות כמו זה שאת מתארת יכול לנבוע מסיבות וגורמים שונים . בשיטת פלדנקרייז העבודה עם ילדתך תהיה כזו שתגרה אותה ותעורר את היכולת הטבעית שלה להמשיך ולהתפתח בכיוון הרצוי והמיטבי . למבלי לראות את ילדתך איני יכול כמובן לקבוע כלום אך לאור ניסיוני ומתוך אמונה וידיעה שהתהליך עובד הייתי ממליץ לך לפנות למומחה בשיטת פלדנקרייז .
אם תחליטי שכך ,את יכולה כמובן ליצור קשר על פי הפרטים המופיעים מתחת לתמונותינו.
בהצלחה
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאיחור בהתפתחות - מה עושים
דורית דינור18/10/2008שלום רב לך בר
כל הטיפולים שאת מתארת יכולים לעזור. השאלה היא האם ראית שינוי אחרי פיזיוטרפיה? האם ראית שינוי אחרי הידרותרפיה? מניסיוני עם תינוקות, האמהות ראו שינוי זמן קצר אחרי התחלת העבודה איתי וזה מה שקובע. נכון שהטיפוליעם שאת מקבלת נכללים בסל הבריאות ופלדנקרייז לא. לכן זהו בכל מקרה השיקול שלך. להזכירך, שיטת פלדנקרייז מבוססת על הבנה מעמיקה של תהליכי התפתחות ומעברים. מוטוריקה גסה, כפי שאת מכנה אותה, כרוכה בתפקוד של עמוד השדרה, בתנועות העיניים, והפה, בתפיסת המרחב, בדימוי העצמי של ילדתך ועוד מרכיבים שאני יודעת לזהות ולהפעיל. לצערי הרב, במרכזים להתפתחות הילד, ישנם רופאים ואחיות שהידע הזה לא ידוע להם. אני ממליצה לך לא לחכות הרבה. בהצלחה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- לא הולך עדיין!!!אחת15/10/2008
שלום רב , בני בן השנה ושמונה חודשים עדין אינו הולך באופן עצמאי , הוא לא נעמד לבד ,רק בתמיכה ,זוחל על ארבע במהירות והולך בתמיכה של אדם אחר ,באופן עצמאי הוא הולך מסביב לרהיטים ובעזרת הליכון . יש בו מאין חוסר יציבות וביטחון עצמי .אחיו החל ללכת בגיל שנה ושלושה חודשים. אורטופד מומחה שבדק אותו לא מצא שום בעיה אורטופדית ! 1 .איזה מומחה אני צריכה לחפש - פיזיטרפיסט או מומחה אחר ? 2.איך יש אפשרות להגיע למומחה בתחום ולא לעבור את טלאות הניירת והזמן של מכוני התפתחות הילד. אודה לתשובתך
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הפתחות ילדים ושיטת פלדנקרייז
איתן לרנר15/10/2008לאחת שלום ,
עיכוב בהליכה עצמאית יכול לנבוע מהמון גורמים כמו ארגון שיוי המשקל ועוד . מומחה לשיטת פלדנקרייז הוא האפשרות המתאימה ביותר למטרתך ולצרכיו של בנך מאחר ששיטתנו עוסקת בהתפתחות התנועתית של התינוק הילד והבוגר ובאמצעות מגע ומשחק וגרייה אנחנו מעוררים בילד את היכולת הטבעית להמשיך ולהתפתח . ככל שאנחנו מתחילים בגיל יותר מוקדם קל יותר לשפר וללמוד במהירות גבוהה מאוד וזאת בגלל הגמישות הגבוהה של המוח בינקות ובילדות המוקדמת.
לצורך בירור עמוק יותר את מוזמנת ליצור קשר טלפוני.
בהצלחה
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלעמוד וללכת אלו שלבים בתהליך למידה
דורית דינור15/10/2008שלום רב
המורים לפלדנקרייז עוסקים בתהליכי התפתחות ויודעים לעזור במעברים מישיבה לעמידה ומעמידת שש לעמידה על שתים. זה השלב שנראה לי חסר כרגע אצל בנך: היכולת להיעמד בעצמו. אינני יודעת איך פיזיוטרפיסטים עוזרים. בשיטת פלדנקרייז, מכירים את כל הפרטים של המעברים לעמידה. מה צריך לקרות במפרקי הירכיים, בקרסוליים, בגב ובעמוד השדרה, במנח הראש והעיניים ועוד. בלי לראות את בנך, אי אפשר להגיד שום דבר , כי מה שאת כותבת הוא כללי מאוד. בפלדנקרייז איננו עוסקים באיבחון אלא במתן גירויים ללמידה עצמית, כדי שילדך יעשה את מה שהוא אמור לעשות בעצמו ותוך כדי משחק. הרבה מורים לפלדנקרייז, וגם אני ביניהם, עובדים באופן פרטי ולא דרך מכונים להתפתחות וקופות חולים. מה שצריך הוא רק להתקשר ולהגיע. לא כדאי להתמהמה. בהצלחה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- עמידות ראשאיל10/10/2008
איך מתבצעות עמידות הראש בפלדנקרייז ? האם נכנסים לתנוחה על הראש ושוהים כך מספר דקות ? ולאיזה בעיות זה יכול לתרום ? מה המטרה של עמידות הראש בפלדנקרייז ? האם יש סוגים שונים של עמידות ראש ? אשמח אם תפרטו... שבת שלום
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר עמידת ראש בשיטת פלדנקרייז
דורית דינור10/10/2008שלום אבי. אפשר לענות על שאלתך בכמה אופנים. עמידת ראש איננה מטרה בפני עצמה אלא תהליך למידה. בתהליך הזה, לומדים ליפול, למצוא שיווי משקל בהישענות על הראש, מסתכלים על העולם הפוך ונושמים הפוך. זה רק חלק מהתהליכים הנלווים לעמידת ראש. כל אחד יעמוד אחרת על הראש ולכן הלמידה היא אינדיבידואלית. איך להתיישר ולהיות מאונך לרצפה, האגן מעל לראש והרגליים מעל האגן, זה לא פשוט. מי שזה מעניין אותו, מוזמן ללמוד. בדרך כלל, בשיעורי פלדנקרייז לא מתאמנים במטרה זאת. בן גוריון, שלמד לעמוד על הראש ממשה פלדנקרייז, הגיע עם בקשה מפורשת ללמוד לעשות את זה, בגיל 80. כפי שכולם יודעים, לקח לו שנה והוא הצטלם עומד על הראש בחוף ימה של תל אביב.
בהצלחה לך, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהעמידת ראש כאמצעי לעמידה על הרגליים
איתן לרנר10/10/2008אבי שלום ,
לא אחזור על מה שדורית כתבה לך באשר לתהליך אך אוסיף שבגלל המיקוד בתהליך ובאופן הפעולה ולא במטרה ( עמידת ראש) ,בין אם אתה עומד לבסוף על הראש בשיעור ובין אם לאו , התהליך מאפשר לך לארגן את התנועה והגוף בצורה יותר ויותר חופשית ולבסוף עמידתך על הרגליים הופכת להיות משהו קל , נוח וללא היערכות מיוחדת מאומצת של הגוף.
בן גוריון רצה לעמוד על הראש אבל למד לעמוד טוב על הרגליים בדרך למטרתו .
המוטו שלי כפי שאני רואה את שיטת פלדנקרייז הוא : "אמור לי מהי מטרתך ואעזור לך ללמוד ולהגיע אלייה בקלות וללא מאמצים מיותרים".
בהנעה
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהרובי05/10/2008
היי, האם ישנם שיעורי פלדנקרייז למבוגרים בתל אביב? אם כן, היכן? חשבתי לקחת את אימי בת ה-70. תודה רבה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר פלדנקרייז בתל אביב
דורית דינור07/10/2008שלום רובי
גם לי [דורית דינור] וגם לאיתן לרנר יש קבוצות פלדנקרייז למבוגרים בתל אביב. ניתן להתקשר אלינו, לכל אחד לחוד, ולתאם. שנה טובה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ספריםיואב27/09/2008
שלום, א. היתי מעונין לקרוא מעט אודות השיטה בה התחלתי להתענין. לצערי לא הצלחתי לרכוש ספרים בעברית (השפה המועדפת עלי לקריאה) אולם באנגלית ראיתי שניתן לרכוש ספרים בשיטה. האם בכל זאת יש דרך לרכוש ספרים בעברית ? ואם לא אודה להמלצות לספרים מומלצים באנגלית. מעניין אותי גם קצת על הפילוסופיה שמאחורי התרגילים וגם אם יש ספר ובו תרגילי פלדנקרייז שאפשר להעזר בו בנוסף לשיעורים. ב. שאלה כללית המענינת אותי להיא גבי השיעורים הקבוצתיים. האם קיימים שיעורי פלדנקרייז למתחילים ולמתקדמים ? האם קיימות למשל סדנאות למתקדמים במהלך השנה (לא רק למורים) בהם אפשר ללמוד ולהתקדם ? תודה מראש, וחג שמח !
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ספרים של פלדנקרייז
דורית דינור29/09/2008שלום רב לך יואב
לאחרונה יצאו מחדש לאור שני ספרים שכתב משה פלדנקרייז בעברית. הספרים הם "שכלול היכולת" ו "פרקים בשיטתי". המוציאה לאור הינה אגודת המוסמכים לשיטת פלדנקרייז.
תוכל לפנות דרך האתר של האגודה ולהזמין את הספרים לביתך. כתובת האתר הינה
www.feldenkrais-israel.org
לגבי שאלתך על קורסים למתקדמים. בשיטת פלדנקרייז כל אחד עובד על פי הבנתו. השיעורים הם אותם שיעורים. ישנם מורים המקיימים סדנאות לפי נושאים וישנם מורים המקיימים שיעורים בקבוצה באופן רציף. אם אתה מרגיש מתקדם, כדאי לך להצטרף לקבוצות אצל מורה מנוסה. הקורסים המתקדמים הם להכשרת מורים. בהצלחה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה על התשובה וחג שמח !
יואב29/09/2008* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהפלדנקרייז לרמות שונות
איתן לרנר29/09/2008הי יואב ,
למרות שפלדנקרייז היא שיטה אישית בה כל אחד מתמודד בשיעורים עם האתגרים והלמידה בדרכו הייחודית , ישנם שיעורים או אפילו רמות שונות לשיעורים שונים . איני מכיר מורים שמלמדים דווקא מתקדמים אך אם אתה מוצא מורה עם כיתה שעובדת תקופה ארוכה כדאי להתייעץ איתו ולברר את הרמה והאם היא מתאימה לצרכייך .
דרך נוספת היא ללכת לסדנאות שאינן סדנאות היכרות . אם תרצה , אני עורך אחת לתקופה סדנאות שונות ולעיתים ברמה מתקדמת יותר ותוכל להתייעץ איתי בנושא .
לאחר שאמרתי כל זאת אני מסייג ואומר שוב שככל שמודעותך והבנתך את עצמך גבוהה יותר תוכל להפיק מהשיעורים הרבה יותר וברמות ועומקים שמתאימים לך גם אם סביבך יש מתחילים .
שנה טובה ובהצלחה
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- יציבה לקויהאחת24/09/2008
איך אפשר לתקן יציבה לקויה? האם יש תרגילים מיוחדים שניתן לעשות לשיפור המצב? אני הולכת מאד כפוף וזה נורא. תודה!
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר יציבה לקויה
איתן לרנר25/09/2008לאחת שלום ,
בשיעורי קבוצה ובשיעורים אישיים בשיטת פלדנקרייז תלמדי תהליכים של תנועה המלווה בהקשבה התבוננות ומודעות שישפרו קרוב לוודאי את יציבתך ואני מתכוון ליציבה במובן הרחב : כיצד את נעה ממקום למקום ומתנוחה ומצב לתנוחה ומצב אחרים ובקיצור תלמדי לנוע בצורה נוחה ומהנה . במידה שהכפיפה שלך היא תלויית הרגל ואופן שימוש בגופך אזי מאוד ייתכן שתלכי גם זקוף יותר
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהפלדנקרייז ויציבה
דורית דינור29/09/2008שלום אחת
הפנייה שלך היא התחלת השינוי של יציבתך. אני ממליצה לך לחפש מה יעזור לך לשפר אותה. באופן עקרוני ישנם תרגילים שיכולים לעזור להליכה זקופה. את כותבת שאת הולכת כפופה ושזה נורא. מה מפריע לך, זאת השאלה. האם זה מפריע לך גם בישיבה או בעמידה? אי אפשר לתת לך תרגילים בלי לראות אותך ולהבין למה את מתכוונת. בשיטת פלדנקרייז לא מתקנים את היציבה אלא משפרים אותה בתהליך לימודי. היציבה צריכה להיות דינמית ולהתאים לחיים שלך ולמעשייך. אני ממליצה לך לפגוש במורה לפלדנקרייז ולהתייעץ. יתכן שמתאים לך שיעור אישי או קבוצתי או אפילו מפגש אחד שבו תקבלי תרגילים. בהצלחה לך, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- כמה שאלותלילך20/09/2008
1. מה הייחוד של שיטת פלנדקרייז לתינוקות? 2. במה שונים טיפולי פלנדקרייז מטיפולי פיזיותרפיה? 3. מהי מסגרת הטיפול של שיר"ם באסף הרופא- האם זה חוג בקבוצה, האם זה טיפול אישי, למי שייכת המסגרת הזו- רפואה משלימה באופן פרטי או שאפשר להגיע עם טופס 17? תודה רבה ושבת שלום
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מהי שיטת פלדנקרייז ?
איתן לרנר22/09/2008לילך שלום ,
שיטת פלדנקרייז מבוססת על ההתפתחות האנושית התנועתית - חושית - קוגנטיבית שמתחילה כמובן ברחם ומסתיימת במותנו. למרות ההתפתחות הארוכה שמייחדת את היצור האנושי , השלבים הינקותיים והילדותיים של התפתחות זו הם הקריטיים ביותר כיוון שאז מוחנו פלסטי ונכון לשינוים במהירות ולעומק. בעבודה עם התינוק ניתן לראות היכן הוא מתקשה ומה חסר בהתפתחות שלו ובעזרת הצעות שמועברות באמצעות מגע או משחק מגרים את התינוק ומכינים לו את המצע שיאפשר ללמידה להתרחש וכך למשל אם הוא לא למד להתגלגל ניצור מצבים שיאתגרו אותו לללמוד ולחבר את חלקי הפזל התנועתי - חושי כך שגלגול או כל תפקוד ופעולה אחרת ייעשו וייעשו בקלות
. מכאן את יכולה להבין שאין קשר ודמיון בין סוג וכיוון עבודה מסוג זה לבין פיזיותראפיה ותראפיות גופניות למינייהן . התהליך הוא תהליך של למידה מתוך הקשבה והבנה שהתנועה על אופניה הם ביטוי של מי ומה שאנחנו ומכיוון שהיא הדבר הברור והבסיסי ביותר בחיינו קל להגיע אל עצמנו ( או אל התינוק ) באמצעותה ולאפשר המשך התפתחות רצוי ותקין. איננו מתעסקים עם שרירים ואברים אלא עם האדם שהגוף הזה שייך לו ומבטא אותו.
לגבי שיר"מ :אם את מדברת על עבודה עם מבוגרים דורית תוכל לענות לך יותר כיוון שהיא עובדת שם ,כמי שעובד בקופת חולים אני מאמין שזו מסגרת כמו רפואה משלימה של קופת חולים וללא צורך בטופס 17 . אם את מדברת על עבוד עם תינוקותבשיר"מ , איני יודע האם מדובר על שיטת פלדנקרייז או שיטת חוה שלהב שמבוססת על שיטת פלדנקרייז אך אינה באמת פלדנקרייז לתינוקות ומטפליה יכולים להיות גם ללא הכשרה כמורי פלדנקרייז.כדאי שתבררי .
שנה טובה
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשלוש תשובות
דורית דינור22/09/2008שלום לילך
בדרך כלל, תינוקות רגילים לא זקוקים להתערבות בהתפתחות. אם מתעוררת בעיה או ספק, מומלץ להתייעץ.
בשיר"ם באסף הרופא מתקיימים שיעורי פלדנקרייז למבוגרים בקבוצות וגם ליחידים. כמו כן מתקיים שם קורס למדריכים בשיטת שלהב. במסגרת הקורס, המתלמדים עובדים עם תינוקות.
לא ברור לי למי את מתעניינת, לך או לתינוק? אם את מתעניינת עבור עצמך תוכלי להגיע לשיר"ם לאבחון ומשם לבקש פלדנקרייז. לא צריך טופס 17, אלא כמו ברפואה משלימה בקופת חולים. אין קבוצות לתינוקות. לגבי עבודה עם תינוקות תוכלי להגיע לקורס של שיטת שלהב בשיר"ם ושם לבקש לקבל הדרכה לטיפול בתינוקך, או להגיע לשיר"ם ולבקש עבודה עם תינוקך. ניתן להגיע גם באופן פרטי, אלי או לאיתן.
ההבדל בין פלדנקרייז לפיזיוטרפיה הוא כי בפלדנקרייז המגע עדין ביותר, ללא כאב, תוך כדי משחק. המחשבה היא לעניין את התינוק, לתת לו או לה תחושה טובה של עצמה. אשמח לפרט יותר אם תתקשרי ואבין את סיבת הפנייה.
בברכה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהחנן10/09/2008
האםפ פלדנקרייז משפיע רק על הגוף או גם תורם לשלווה וכדומה ומשפיע על הנפש? תודה רבה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר משפיע , השאלה למה קוראים שלוות נפש
איתן לרנר11/09/2008היי חנן ,
כיוון ששיעורי השיטה עוסקים בלמידה בה מעורב המוח -הגוף ומערכת העצבים הרי שכל שינוי מורגש גם פיזית ( תחושות) ועשוי להיות מלווה בתובנות ( שכלתני) ורגשות. אנשים יוצאים משיעורים בשיטה לרוב בתחושה אחרת של שקט , העיניים פקוחות לרווחה , קצב המחשבות איטי יותר והטונוס השרירי מאורגן ומוכן לכל פעולה בקלות רבה מאוד . הרבה פעמים אנשים קמים משיעור כמו אחרי שינה עמוקה ובריאה . אז כן , בהחלט , יש השפעה. עם זאת ההסתייגות שאתה קורא בכותרת קשורה לכך שאני מאמין ששלוות נפש תמידית ועמוקה מצריכה גם עבודה עמוקה על המקור הרגשי בעבר של חוסר שלוות הנפש בהווה . יחד עם זאת , כפי שכתבתי , השינויים בשיעורי השיטה בהחלט מתבטאים גם בתחושות של שקט קלות ורווחה תחושתית ותנועתית.
מקווה שאני בהיר לך
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהפלדנקרייז לגוף או לנפש?
דורית דינור11/09/2008שלום חנן. ההפרדה בין גוף ונפש התחילה במאה ה-17. עד אז לא חשבו כי קיימת הפרדה. כיום אנו חוזרים יותר ויותר למחשבה כי הגוף והנפש הם אחד, או שתי פנים של אותה "מטבע". שלוות נפש מתבטאת בגוף, בטונוס מאוזן, בתחושת חופש בתנועה, בנשימה קלה ועוד. לכל תחושות הנפש יש ביטוי בגוף, כי רק באמצעות הגוף אפשר לדעת מה מרגישים.
בשיעורי פלדנקרייז מפנים תשומת לב לעצמנו. תשומת הלב ניתנת לכאורה לגוף אך משפיעה על רבדים נוספים של עצמנו. כדאי לנסות, כיוון שכל אדם מוצא לעצמו דרך אישית להשפיע על הנפש של עצמו. בהצלחה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אולי לא מאוחרגלית07/09/2008
האם פלדנקרייז יכול גם בגיל 42 להפוך אותי לזקופה יותר? יש לי גב כפוף ואפילו בליטה קטנה בעורף. תודה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לא מאוחר ללמוד ולשנות .
איתן לרנר07/09/2008היי גלית ,
בשיעורי השיטה תלמדי ללכת ולנוע בצורה משוחררת ממאמצים מיותרים . כתוצאה מכך גם אם לא ישתנה מבנה עמוד השדרה והגב , תוכלי להיות זקופה ללא מאמץ וללמוד לשמור על כך בתפקוד היומיומי שלך ולהנאתך . בנוסף ולא פחות חשוב תוכלי להתכופף בצורה שמנצלת יותר מהיכולת של גבך לעשות זאת ולפעול באופן שמתאים ויעיל יותר לצרכים שלך . גבנו יכול להיות במבנה יותר או פחות כפוף ואין צורה אחת שמתאימה לכולם . בעיניי החשוב יותר הוא האם אפשר להשתמש בגופנו בצורה מלאה ולממש יותר מהפוטנציאל שלנו לחיים נמרצים ומלאים . כמורה אני נפגש עם אנשים עם מבני גוף וגב שונים ולא פעם מגלה שאנשים עם מבנה פחות " מושלם " למדו להשתמש בגופם בצורה הרבה יותר נוחה ויעילה מאנשים עם מבנה גוף זקוף .
בהצלחה ובהנעה
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בעית מפרק בגיל 40חסוי01/09/2008
נולדתי עם מפרק ירך (שמאל) "מפורק" . בתור תינוקת, סידרו לי את זה ומאז מעולם לא הרגשתי שום דבר, עד....ליומולדת 40, לפני כמה חודשים. התחילו לי כאבי-תופת וצליעה. הפסקתי כל פעילות למשך זמן מה, ולאט לאט הכאבים פחתו. מאוד חסרה לי הפעילות. כמו כן נאמר לי שעלי לחזק את השרירים סביב המפרק. עשיתי קצת תרגילים וזה עזר במידה רבה. לפני כשבוע חזרתי לפעילות. ההרגשה נהדרת, אך הכאבים במפרק הירך חוזרים, בייחוד לאחר הפעילות אך גם תוך-כדי, וכמובן גם הגמישות בצד השמאלי פחותה בהרבה מצד ימין. (למרות שכל החיים, כאמור, לא היתה לי שום בעיה!!!) אני חוששת שאני מזיקה לעצמי ע"י היוגה, אך מצד שני אני ממש ג'אנקית של תנועה ונורא קשה לי עם המחשבה על לוותר עליה לגמרי... ושאלתי....: האם יש אפשרות שרק תנוחות מסויימות מזיקות לי, ושלעומת זאת תנוחות אחרות עשויות אפילו לחזק ולהיטיב עם תופעת "המפרק המפורק"
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תנועה עם מפרק פגוע
איתן לרנר01/09/2008שלום לך,
ראשית , למרות הרגשתך שמדובר במשהו שרק עכשיו החל , סביר יותר שבמשך השנים המפרק "הפרוק "( האם אכן מדובר במפרק פרוק ?) השפיע על האופן בו את משתמשת בכל גופך .הכאב וההגבלה הם לא הבעיה אלא התסמין לאופן השימוש שלך בגופך ולכן תשובתי מתייחסת לא לתנוחות כאלו או אחרות ( אף על פי שיתכן מאוד שתנוחות מסויימות בעיקר אם תיעשנה ללא הקשבה אמיתית אל גופך ואל יכולותייך , אכן יזיקו לך ) אלא לאופן הארגון התנועתי בהקשר למפרק הפגוע .
במידה שתלמדי לנוע ולבחון את התנועה בכלים של מודעות עצמית והקשבה לקשר בין המפרק לרגל ולאגן ולידיים ולשאר התנועה ייתכן מאוד שהבעיה תיפתר או לפחות תפחת ובכל מקרה תלמדי לנוע בצורה כזו שהמפרק הפגוע לא יעורר בעיה מיוחדת. כך תוכלי לנצל את הפוטנציאל המלא ואת ההנאה שלך מהתנועה .
עבודה עם מורה למודעות באמצעות תנועה בשיטת פלדנקרייז תוכל לעזור לך לארגן את התנועה ואת עצמך באופן קל ונוח וללמוד כיצד לנוע עם המפרק בצורה שמשתפת אותו ובכל מקרה לא מעמיקה את הפגיעה.ובכלל , כיוון שאת מכורה לתנועה כהגדרתך ,את עשויה מאוד להינות משיעורי פלדנקרייז בקבוצה - אלו שיעורים מרתקים הכוללים מאות תהליכי תנועה החוקרים את כל היקף היכולות התנועתיות האנושי וההרגשה כתוצאה מהם , נפלאה .
את מוזמנת להמשיך ולברר עם מי מאיתנו כאן או בשיחה טלפונית
בהצלחה
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמפרק הירך כואב - מה לעשות
דורית דינור11/09/2008שלום רב
מפרק הירך אמנם כואב לך ואת מתמקדת בו. יחד עם זאת כדאי לזכור כי מפרק הירך מחובר מצד אחד לרגל ומצד שני לאגן ולעמוד השדרה. כך שהפעלת המפרק כרוכה בהפעלה של כל החלקים המחוברים אליו. ניתן להתאמן וללמוד כיצד להפעיל את המפרק הפגוע בלי כאב על ידי התאמות של השכנים ושיתוף פעולה ביניהם. אני ממליצה לך לנסות כי זה מה שעושים בשיעורי פלדנקרייז.
בהצלחה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- כתפיים שמוטותסיגי27/08/2008
מה עושים עם ילד בן 3 שכתפיו שמוטות, והליכתו וריצתו מוזרות למראה - אין קשר בין תנועת הרגליים לבין תנועת הידיים: כל הגוף מתפתל מעט, הידיים מכופפות וצמודות לצידי הגוף.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תשובה לסיגי
איתן לרנר27/08/2008היי סיגי
האם בדקת אצל רופא אם יש בעיה התפתחותית או נוירולוגית כלשהיא ? כמובן קשה לי לדעת מבלי לראות אותו האם יש בעיה ומה ניתן לעשות ולענות על כך בכתב . בהנחה שמדובר בבעיה מוטורית הקשורה לדימוי עצמי או התפתחות ניתן לעבוד איתו בפגישה אישית ולברר מה חסר לו בדימוי ובהתפתחות על מנת שיוכל ליצור קשר בין הידים והרגליים ועל מנת שתנועתו תהיה מאורגנת יותר.
את מוזמנת להתקשר ולהמשיך את הבירור בשיחה טלפונית ללא התחייבות מצידך
בברכה
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההליכה מוזרה
דורית דינור11/09/2008שלום סיגי
את מתארת הליכה וריצה מוזרות. יש סיכוי שאנשים וילדים נוספים רואים זאת ואולי גם מעירים לבנך. רוב הסיכויים שגם הוא מרגיש את הקשיים בהליכה וריצה כאלו. לכן, חשוב שאת שמה לב כעת וכדאי לעזור לו כך שההליכה והריצה שלו תהיינה יותר מאורגנות. בשיעורים בשיטת פלדנקרייז אפשר לעזור בנושא הארגון של הגוף בהליכה וריצה. לפני שאת מגיעה לפלדנקרייז, כדאי להתייעץ גם עם רופא. בהצלחה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בן 10 חודשיםנועה24/08/2008
יש לי תינוק בן 10 חודשים, שהתחיל עכשיו במעין הלכיה תוך כדי דחיפת חפצים כמו כסאות או קופסאות. שמתי לב שכפות רגליו מאוד מכווצות, האצבעות מקופלות פנימה במאמץ רב. האם זה חלק מההתפתחות הנורמלית, או שכדאי איכשהו לעזור לו להרפות?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר כפות רגליים מכווצות
איתן לרנר24/08/2008נועה ערב טוב ,
קשה לדעת מהתיאור אם קיימת בעיה או לאו . האם הוא עומד כבר תקופה ארוכה ?, ז"א שאז היה
לו זמן להסתגל חלקית לפחות ללחץ שיוצר הגוף על כפות הרגליים ? אם את חשה שיש שם מאמץ
רב וגם אם אין כאן בבירור משהו המעיד על בעיה ייתכן שהוא אכן מתקשה להסתגל והוא יכול לקבל
עידוד במפגש אישי בו תוכלי גם את לקבל הדרכה מה ניתן לעשות ( לא תמיד צריך) איתו בבית .
בגילאים אלה מספיק לעיתים גירוי קטן אך מכוון באופן מכון על מנת לשפר ולהביא במהירות ללמידה ושינוי .
את מוזמנת להתקשר אליי ולפרט יותר ולהתייעץ ללא התחיבות מצידך .
לילה טוב
איתן* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהכפות רגליים מכווצות - מה עושים
דורית דינור11/09/2008שלום רב לך נועה
את מתארת, כיווץ ,או כפיפה, של כפות הרגלים עם הבהונות פנימה תוך מאמץ. כיווץ כזה איננו חלק מתבנית ההתפתחות התקינה. אם אכן זה המצב הרגיל של בנך, אפשר לעזור לו להרפות, ללמד אותו עוד אופנים להשתמש ולהחזיק את הבהונות. לפעמים, כיווץ מאומץ במקום אחד, עלול להיות חלק מתבנית כללית של כיווץ. הרבה פעמים כיווץ זה נעלם עם ההליכה, כי אי אפשר ללכת עם הבהונות פנימה. בהצלחה, דורית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
האם אתם פרפקציוניסטים?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)

.jpg)