מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- 2 שאלות...ניצנית11/02/2008
שלום...
בני בן 5 שבועות ורציתי לשאול -
1. הוא מתחיל למצוץ את הידיים, ואני קוראת פה בפורום שזה שלב התפחתותי חשוב. השאלה היא, איך להבדיל מתי זה סימן שהוא רעב ומתי סתם בא לו לנשנש את הידיים?
2. שאלה נוספת - לאחרונה צצים לו פצעונים בפנים. כשזה היה בסנטר חשבתי שזה מהחלב שנוזל מהבקבוק (אני לא מניקה) ואולי אני לא מנקה לו טוב, אבח עכשיו צצו גם במקומות אחרים בפנים. יש סיבה לדאגה?
תודה מראש על תשובתכם.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ידיים בפה ופצעים
שירי קאשי12/02/2008הי ניצנית,
הידיים בפה כפי שכבר הבנת זהו שלב טבעי וחשוב. תינוק שכבר רעב לא ימצוץ את ידיו להנאתו אלא ידאג להראות עוד סימנים כמו חוסר שקט ועד בכי היסטרי. גם כחלק מתהליך ההתפתחות רצוי לתת לתינוק לבטא את עצמו ולחכות לכך שינסה להביע עצמו ולהעביר מסר לאמא שהוא רעב. כמובן שלא צריך לחכות לבכי היסטרי אבל באותה מידה גם לא צריך לרוץ לתת בקבוק בכל פעם שהילד מכניס ידיים לפה. תשמחי על האינטואיציות האמהיות שלך על מנת לראות מתי התינוק מרגיש חוסר שקט ומתי הוא נהנה, נרגע או חוקר את ידיו בפיו.
בכבוד רב,
שירי קאשי
מדריכת התפתחות תינוקות – מכללת "צעד ראשון"
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתוספת לפצעים
שירי קאשי12/02/2008לגבי הפצעים אני ממליצה לפנות לרופא הילדים.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שינה+אוכלשגית11/02/2008
הילד שלי בן 4 וחצי חודשים, תמיד היה אוכל טוב אך בשבועיים האחרונים כול פעם שרואה את הבקבוק הוא מתחיל לבכות ומעיף אותו עם הידיים , אנחנו עושים כמיטב יכולתנו שיוכל כמה שאפשר על ידי הסחת דעתו אך זה עדיין מעט מדי, מה אפשר לעשות?
בנוסף בתקופה האחרונה בכול פעם ששמים אותו לישון בלילה במיטה הוא מתחיל לבכות ואז אני מרימה אותו והוא עדיין בוכה או יותר נכון צורח , גם אם הוא ממש עייף ואפילו נרדם עלי כאשר הוא עדיין בוכה..במהלך היום הוא בסדר גמור, מה יכולה להיות הסיבה לכך?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר בן 4 וחצי חודשים
שירי קאשי12/02/2008הי שגית,
ייתכן שבנך פשוט חולה (למשל מחלה ויראלית של בחילות שאינה מלווה בחום) ראשית אני ממליצה לך לפנות לרופא הילדים על מנת לברר את הנושא. אם אכן חולה אזי גם התאבון יחזור לו וגם השינה תשתפר. אם אין שינוי בהתנהגות את מוזמנת להפנות שאלה נוספת עם עוד פרטים לגבי ההנתהגות הכללית שלו ותאור התפתחותו המוטורית.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תינוקי בן 3 שבועותיולי11/02/2008
תינוקי בן 3 שבועות עד לפני כמה ימים היה רגוע ישן רוב היום והלילה ומתעורר כל 3-4 שעות אוכל וחוזר לישון. לפני כשבוע וחצי החל להיות עירני יותר בלילות, בימים האחרונים מתעורר בערך כל שעה ובוכה לאוכל ביום ובלילה ורוב הפעמים כשלא נרדם עמוק בתום הארוחה, מתחיל לבכות ברגע שמניחים אותו בלול ונרגע רק עם ציצי. האם טבעי/הגיוני האם לתת לו לאכול כמה ומתי שרק רוצה ? (אני מניקה)
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הנקה
שירי קאשי12/02/2008הי יולי,
אני מאוד בעד הנקה לפי דרישת התינוק. יחד עם זאת חשוב לשים לב האם לא מפרשים כל בכי כרעב. ייתכן מאוד שההתעוררויות בלילה הן דווקא כתוצאה מגזים (המתחילים בדרך כלל בגילו) ולא מרעב. תינוק מסוגל להמשיך לאכול גם כשאינו רעב בשל רפלקס היניקה המפותח אשר גם תורם להרגעתו. אם את חשה שהוא מתעורר ליותר מידי ארוחות בלילה, תנסי קודם להרגיעו על הידיים בערסול (שגם תורם להרגעת הגזים) ולהחזירו לשינה. אם הוא באמת רעב הרי שלא יוכל לחזור לישון וימשיך לדרוש את האוכל. קשה לייעץ לגבי הדקויות שבין רעב לסתם בכי, זה משהו שכל אמא וכל תינוק צריכים ללמוד ביחד.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חיוךשגית11/02/2008
בני בן 4 וחצי חודשים מחייך בלי סוף לי ולבעלי אך ברגע שמצטרפים אלינו אנשים הוא לא מחייך אליהם בכלל ואלי ואל בעלי הוא מחייך רק אם אנחנו עושים מאמצים רבים.
מאיזה סיבה זה יכול לנבוע? האם אפשר לעשות משהו בנידון?
נ.ב.
איזה משחקים קוגנטיבים מתאימים לגיל שלו?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר בן 4 וחצי חודשים
שירי קאשי12/02/2008הי שגית,
לכל תינוק יש אופי משלו. מה שחשוב זה שהוא אכן מחייך. בנוסף חשוב לשים לב האם רק לא מחייך לאחרים או שהוא גם מגיב בבכי או מרגיש בהלה וחוסר בטחון בסביבתם. אם אתם לא רואים התנהגות כללית מחשידה הרי שה"קשיחות" שהוא מפגין לא מלמדת על כלום.
לגבי משחקים: בגילו רצוי לשכב כמה שיותר על הבטן. לתת לו לשחק עם צעצועים במרקמים שונים, צעצועים קטנים שיוכל להחזיק ולהרים.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שינה גרועהל10/02/2008
שלום, אני אמא לתינוק בן 10 חודשים, מההתחלה היו לו הרגלי שינה גרועים, היינו מרדימים אותו על ידי נדנודים בעריסה וזה המשיך עד לפני זמן זה, ואז הוא עבר להרדם אך ורק על הידיים, ומתעורר בהמהלך הלילה כמעט כל שעה, אנחנו מרימים אותו שוב על הידיים והוא נרדם וחוזר לישון וכך הלאה
מה עושים???? אני יודעת שזה לא בסדר אבל לא יודעת איך להפטר מההרגל הזה
אנחנו מנסים ללטף אותו שהוא במיטה, לדבר אליו שאנחנו איתו ולידו אבל שום דבר לא עוזר הילד פשוט צורח
אנא עזרתכם
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הרגלי שינה
שירי קאשי12/02/2008הי,
ראשית השינוי צריך לבוא מכם. אתם צריכים לרצות מספיק על מנת להצליח לעבור תהליך לא קל של גמילה. השינוי יהיה איטי והדרגתי ומלווה בהמון סבלנות ועייפות. תנסו להתחיל את ההרדמה על הידיים וכשבר כמעט נרדם להעבירו למיטה. בתחילה זה יעורר אותו מיידית. קחו אותו שוב על הידיים עד שנרגע והניחו אותו שוב וחוזר חלילה. כאשר אתם מרגישים שאפשר, להקדים את מועד ההנחה במיטה. כמובן להשאר על ידו, ללטף אותו. רצוי לא לדבר אליו ולא לעשות כל דבר שהוא מעורר. להשאר עם אור כבוי, ורק להרגיע ולהחזיר למיטה.
בהצלחה,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מציצת אצבעותאודליה10/02/2008
שלום!
בתי בת 3 חודשים והיא התחילה להכיר את האצבעות שלה ומכניסה את היד לפה והגיעה לשלב שהיא מביאה את הידיים למרכז.
היא לא מוצצת מוצץ וכעת היא למדה למצוץ גם את האגודל בלבד.
האם להוציא לה את האגודל ואת הידיים מהפה או שזה יפריע להתפתחות שלה??
אני לא רוצה שהיא תמצוץ אצבע..
מה לעשות?
בברכה,
אודליה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לאודליה
דבי גרוס דולב10/02/2008שלום אודליה
תינוקות אוהבים וצריכים להכניס ידיים לפה, זהו איבר החישה הדומיננטי ביותר שלהם ואם תוציאי לה את היד מהפה זה עלול ליצור תיסכול.
צר לי להגיד לך אבל אני עוד לא פגשתי תינוק שהוריו הצליחו למנוע מציצת אצבע שהיא לדעתי עדיפה על מוצץ מכמה בחינות. אני לא מאמינה שצריך לנסות ולמנוע זאת, ביתך מצאה משהו שירגיע אותה והוא חלק בלתי נפרד מגופה. אם תוציאי לה את האצבע, היא תשוב ותמצא אותה בהזדמנות אחרת..
מקווה שעזרתי מעט
בברכה, דבי גרוס דולב
מדריכה להתפתחות תינוקות
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הרגלי שינהחני08/02/2008
שלום רב יש לי תינוקת בת חודשיים שרוצה לישון רק בידיים או על הבטן כבשני המצבים אני מעבירה אותה למיטה שלה היא מתעוררת ובוכה איך אני מפסיקה את ההרגל הזה איך אני יכולה להרדים אותה ישירות במיטה בלי שהיא תבכה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שינה
שירי קאשי10/02/2008הי חני,
הצורך להרדם על הידיים בגיל הזה הוא טבעי. בתך רוצה להרגיש קרבה ובטחון וזה מאפשר לה להרפות את גופה ולהגיע לשינה נינוחה. המעבר למיטה צריך להיות בתנועה בטוחה ומהירה ולא איטית ומהססת. אם זה לא קורה מספיק מהר היא תספיק להבין שמשהו השתנה. במיטה אם היא על הבטן לטפוח על הישבן לכיוון הראש כך שתהיה תנועה לאורך כל עמוד השדרה. אם על הגב להמשיך בשפשופים של בית החזה. המשך התנועה לאחר המעבר למיטה יאפשר לה לחזור מהר לשינה העמוקה.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה על התגובה
חני10/02/2008שירי תודה על התגובה ניסיתי את מה שייעצת לי זה עבד לי בנתיים פעמיים מתוך שלושה פעמיים ואני מה זה שמחה שמחתי מאוד שעניתי לבעייתי מהר תודה רבה חני שמח
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- פחדרויטל06/02/2008
שלום רב !
יש לי תינוקת בת 7 חד' , מגיל צעיר מאוד הראתה פחד מפני זרים ( בכתה מהסבתות ) היום כשאני מכינה לה מרק הרעש של הממחה מפחיד אותה וגורם לה לבכות וכן המעבר מאמבטיית התינוק לאמבטיה הגדולה , אני מושיבה אותה בתוך הגיגית שלה שמוכנסת לאמבטיה זרם המים מרתיע אותה , מה לעשות על מנת לגרום לה להרגיש יותר בטוחה גם עם אורחים וגם באמבטיה בנתיים ויתרתי על השימוש עם הטוש .
תודה מראש , רויטל
יש לציין שהאתר שלכם נפלא ומהפורום שלכם לקחתי כמה עצות לגבי השינה רציתי להוסיף , מתי יודעים שהתינוק סובל ממתח בשרירים ? ובאיזה גיל זה עובר להם ?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לרויטל
דבי גרוס דולב06/02/2008ערב טוב רויטל
תינוקות נולדים עם טמפרמנט מסוים, פחדים הם חלק מהטמפרמנט. יש תינוקות שיותר נבהלים מרעשים ושינויים מתינוקות אחרים. הורים לתינוקות כאלה לא צריכים להמנע משינויים אבל יחד עם זאת להיות מספיק רגישים ולא לכפות על ילדיהם התנסויות שגורמות לפחד. לחשוף במנות קטנות ולדעת לקחת לידיים ולהרגיע כשקשה לתינוק.
לעיתים מתח גוף גבוה יכול "ללכת" יחד עם האלמנטים הנ"ל ואפשר לזהות אותו ע"י מגע בגוף התינוק,
תינוק בעל מתח גוף גבוה יהיה נוקשה למגע," שרירי" ,בעל התנגדות גוף גבוהה וקפוץ. בד"כ מתח לא עובר מעצמו וכדאי לטפל בו בהקדם. אשמח לתת לכם תרגילים אם אתם חוששים שזהו המצב.
בנתיים תני לביתך ברבה ביטחון ע"י הרבה מגע עמוק, עירסול, שימוש במנשא והתנסויות חדשות אבל הדרגתיות.
שיהיה בהצלחה
דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
ינוקט- איבחונים ושיעורים פרטיים
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהבהלה ומתח
שירי קאשי07/02/2008הי רויטל,
רפלקס הבהלה הוא מולד ומראה אותותיו באופנים ועצמות שונות אצל כל תינוק ותינוק. להורים, בדרך כלל עם ילד ראשון אבל לא רק יש נטיה לעטוף ולהגן על התינוק, להלבישו בבגדים הכי רכים ונעימים, לא להרעיש לידו יותר מידי וכו'. הנטיה הזו היא טבעית ואינסטיקטיבית אבל חשוב לזכור שתפקידנו כהורים להכין את הילדים לחיים וזה כולל בין השאר לחשוף אותם באופן הדרגתי לדברים שונים. אצל תינוק בגיל של בתך חשוב מאוד להיות קשובים לפחדים שלה אבל יחד עם זאת להתחיל לחשוף אותה בהדרגה ובעדינות לדברים להם היא לא רגילה:
אני ממליצה תחילה לעבוד איתה על פיתוח מערכת החושים: מגעים שונים על ידי מרקמים שונים ועצמות שונות. הפתעות במגע - למשל תיפוף על בית החזה והפסקה. להתחיל שוב בהפתעה
קולות בעצמות שונות - במקום שבו היא מרגישה בטוחה, למשל על הידיים, לשיר לה בעצמות שונות, לעשות הפתעות בקול.
שינויי תנוחות - להניע אותה במרחב. לרקוד איתה על הידיים ולהפתיע אותה מידי פעם בכפיפה פתאומית.
חשוב לעשות הכל בהדרגה ובאיטיות, ההפתעות בהתחלה צריכות להיות קטנות וכשהיא מתרגלת להעצים אותן. התהליכים הללו ילמדו אותה לקבל דברים חשדים, שונים, מפתיעים ובכך להיות פחות מפוחדת ובעלת סף גירוי נמוך יותר.
לגבי המתח השרירי - תינוק שסובל מבהלה בדרך כלל יהיה בעל מתח שרירי גבוה כיוון שהבהלה מביאה להקשחת הגוף (כיווץ פתאומי של כל הרירים) כתגובת התגוננות מהדברים מהם אנו מפחדים (ממש כמו אצל מבוגר). לכן חלק מהתהליך איתה צריך גם לכלול עבודה על נינוחות והרפייה. תקצי כל יום זמן בו את נמצאת איתה (אפשר שהיא תשכב עליך) שבו אין גירויים (כמו צעצועים, אור חזק, קול חזק) ובזמן הזה לתת לה מגע שיביא אותה לנינוחת ורגיעה (תינוק במצב כזה קשוב מאוד לעצמו וגם רעש פתאומי לא יבהיל אותו).
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מספר שאלותיריב06/02/2008
שלום לך שירי, שמי יריב ובני כבן שבועיים.
1) מאיזה גיל מומלץ להתחיל להשמיע מוזיקה לרך הנולד? ( האם ג'ז רך טוב גם כן?)
2) האם נכון לדחוף מוצץ כל פעם שהילד מכניס יד לפה?
3) אילו פעילויות ניתן לעשות עם הילד כדי לפתח אותו בגיל זה מבלי להעמיס עליו יותר מדי?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה ליריב
דבי גרוס דולב06/02/2008שלום יריב, כאן דבי
אפשר להשמיע לתינוק מוזיקה כבר מהבטן ובטח בגיל שבועיים בתנאי שהיא בווליום סביר. אני מאמינה שאפשר ורצוי להשמיע לתינוק כל מה שנשמע לך נעים ולא רק גז, קלאסי או שירי תינוקות,
הבט בתינוקך וראה מה עושה לו טוב.
מוצץ- הכנסת אצבעות לפה אצל תינוק היא טבעית, התפתחותית ואף הכרחית, זהו האיבר הדומיננטי אצל תינוקות והם ממש "רואים" דרך העניים. אין צורך להכניס ( ובטח לא "לדחוף") לתינוק מוצץ לפה בכל פעם שמכניס את הידיים. ואם כבר החלטתם להשתמש במוצץ עשו זאת כשהתינוק באמת לא רגוע וזקוק לזה, לפני שינה, כשעייף או מאוד לא רגוע. בנתיים תנו לא להינות מהאצבעות בפה.
אין צורך לפתח את התינוק בגיל זה- מה שתינוק הכי זקוק לו הוא מגע חם ואוהב, ערסול, תנועה , קולות ובכלל דברים חושיים, תחושתיים. טיול, מוזיקה, קצת מובייל מעל המיטה ושוב- הרבה מגע,רך ועמוק גם כן.
שיהיה לכם הרבה מזל טוב ובהצלחה
בברכה, דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהבן שבועיים
שירי קאשי07/02/2008שלום יריב,
התפקיד של ההורה לתינוק בין יומו, הוא להיות מתווך בין הסביבה אותה הכיר ברחם לבין הסביבה מחוצה לו. התינוק נולד עם כפיפה פיזיולוגית השומרת אותו במצב מעוגל כך שהוא סגור ומוגן מעודף גירויים. כשאנו משכיבים את התינוק על הגב אנו למעשה פותחים את הכפיפה שאמורה לשרת אותו עד לגיל 3 חודשים לערך. לכן תפקיד ההורה לעזור לתינוק להשאר בכפיפה זו למשל על ידי שהיה על הבטן (בה התינוק מערסל את עצמו) במשך היום ובהשגחה. על ידי החזקתו בתנוחת ערסול בה הוא חש סגור, מוגן וקרוב אל אמא/אבא.
בנוסף על ההורה גם לחשוף את התינוק באופן הדרגתי לעולם בחוץ. לחשוף אותו למגעים שונים, מרקמים ועצמות שונות, קולות שונים (גם מוזיקה שונה). תינוק שרגיל רק למגע עדין ורק לשירי ערש רכים יתפתח עם סף גירוי נמוך מאוד, יהיה בעל נטיה להרתע ואפילו להבהל מכל דבר שהוא מעט שונה מהמוכר לו.
בנוסף ממש כשם שהתינוק זקוק למזון כדי להתקיים, כך הוא זקוק לתנועה, מגע וקול. תפקיד ההורה לספק לו גירויים אלו כיוון שאינו יכול לעשות זאת בעצמו. התנועה הכרחית על מנת לאפשר לתינוק לשחרר מתחים המצטברים בגוף ולהיות נינוח יותר, המגע אף הוא משחרר וכן מלמד את התינוק על קיום אברי גופו והקול מהווה תיקשורת עם הסביבה. הגירויים הויזואלים בגיל זה אינם משמעותיים עדיין כיוון שהתינוק עדיין לא רואה כל כך טוב.
לגבי הידיים בפה: זהו שלב התפתחותי חשוב ביותר. התינוק חוקר כל דבר דרך הפה. בתחילה את ידיו ולאחר מכם חפצים. התינוק רואה משהו, מושיט אליו את ידו ומביאו לפה. כך נוצר קשר עין-יד שהוא הכרחי ביותר להמשך התפתחות תקינה.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תינוקת בת ארבעה חודשיםיודפת06/02/2008
בתי בת ארבעה חודשים רגילה לישון רק על הגב, כאשר אני מניחה אותה על הבטן היא תמיד במצב מתוח - ראש מורם, כאשר היא מתעייפת היא זורקת ידיים לצדדים ובוכה, אינה מוכנה להניח את הראש במצב זה ולנוח, אפילו לא לרגע. ניסיתי להרפות אותה ע"י ניענועים באגן וברגליים, בהתחלה זה עבד, אבל היום כבר לא. היא נוטה לקשט את הגב ("להוציא את הבטן") גם כאשר היא על הידיים ובעיקר כאשר היא לא רגועה. כאשר היתה בת שבועיים בערך, התחלנו להשתמש במנשא זהה ל"תינוכיס" והיא לא אהבה להיות בתנוחת עירסול אז הייתי הולכת איתה בטן לבטן, בהתחלה רק לזמנים קצרים וכשגדלה אז אפילו הייתה כך במשך מס' שעות. אולי זה גם השפיע עליה לקשט את הגב? כולם אומרים לי "איזה יופי היא מחזיקה את הראש" אבל הייתי רוצה שהיא גם תלמד להרפות את הגב והכתפיים, נראה לי שזה חשוב. אשמח לחוות דעתכם. תודה.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תיקון טעות- לקשת ולא לקשט...סליחה
יודפת06/02/2008* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתגובה ליודפת
דבי גרוס דולב06/02/2008שלום יודפת
את צודקת, תינוק באמת צריך לדעת להניח את ראשו בעת שכיבה על הבטן ורצוי מאוד גם לדעת לכפוף את הגב. הקשתת גב אצל תינוק הוא לא מצב רצוי מפני שיש לזה השלכות בהמשך וכרגע זה מצביע על מתח גבוה בשרירים הזוקפים וכדאי לטפל בזה.
התרגילים המומלצים הם בעצם ליצור תבנית תנועתית הפוכה מזו הקיימת.
1. השכיבי את ביתך על הגב והרימי את רגליה והישבן לכיוון הראש, עד כמה שניתן ולא יותר, חיזרי על פעולה זו ככל האפשר.
2. ערסלי אותה,( בהתחלה היא תתנגד) שבי איתה על כדור פזיו וקפצי במונוטוניות כדי להרפות ולהקל עליה את התנוחה.
3. השכיבי אותה על הצד תוך הקפדה שהיד העליונה תהיה לכיוון הרצפה פנימה.
4. השקיעי אותה בתוך פוף רך על הגב כדי שתרפה בתנוחה זו.
בקיצור כל דבר שיעגל וירכך אותה. אני ממליצה לנסות את התרגילים הנ"ל ואם לא יועילו לבקש עזרה ממדריכה להתפתחות תינוקות כדי למנוע קשיים בהמשך ההתפתחות.
שיהיה בהצלחה
ינוקט- איבחונים ושיעורים פרטיים
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההקשתה
שירי קאשי07/02/2008הי יודפת,
אני רוצה לחזק את ידייך במאמצים לגרום לשינוי. השכיבה הנינוחה על הבטן חשובה מאוד להמשך ההתפתחות המוטורית. ככל שהתינוק גדל נהיה קשה יותר ויתר להוציאו מהדפוס התנועתי שייצר במקרה שלכם ההקשתה בגב. אני מניחה שבשל גילה כבר תתקשי לערסל אותה ולהביאה במצב ערות לערסול בידיים או במנשא. אני ממליצה לך כתהליך קודם להביאה לרגיעה והרפייה מוחלטים (אפילו שינה) במנשא בתנוחה של בטן לבטן (על ידי תנועה, טפיחות מונוטוניות)ורק אז להעבירה לתנוחת ערסול. כאשר כל גופה רפוי, גם השרירים המוחזקים מאוד בגב יהיו רפויים יותר ואז תתאפשר התארכותם בתנוחת הערסול. המעבר מתנוחה לתנוחה חייב להיות מהיר ומיד להתחיל בתנועה על מנת להחזיר אותה כמה שיותר מהר לשקט שלה. אם את כבר נתקלת בקושי רב להכניסה לערסול במנשא את יכולה לנסות להעבירה לערסול בתוך פוף גדול (זה עם הבד הנמתח) ולהשקיע היטב את אזור החזה. ניתן להרים את הפוף משני צידיו ולהניע אותו. תהליך זה יכול להביאה לנינוחות ואפילו שינה. כך תרוויחו שינה שהיא על הגב אבל בכל זאת הגב מעוגל, הכתפיים פנימה והידיים בקו האמצע (כל מה שלא קורה בשינה רגילה על הגב.
בהצלחה,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התפתחות בן 9 חודשיםדניאל04/02/2008
שלום,
בני בן 9 חודשים ועדיין אינו זוחל. עומד עמידת 6 ומתנועע סביב נקודה זו. כמו כן מחליק את עצמו אחורה ומסתובב סביב צירו סיבוב מלא. מצב זה נמשך כבר כחודשיים ועדיין לא מצליח לזחול.
האם המצב תקין? מה טווח הנורמה לתחילת זחילה? האם יש צורך בבדיקה כלשהי?
יש לציין שבגלל שאנחנו בחורף הוא לבוש לפחות ב-2 שכבות + גרביים עבות. האם הדבר מעכב ואם כן מה ניתן לעשות?
תודה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לדניאל
דבי גרוס דולב04/02/2008הי דניאל
בנך עדיין בטווח הנורמה אבל יש מספר דברים שאפשר לעשות כדי לעודד אותו לזחילה:
1. ראשית, את צודקת לגבי הבגדים- כדאי אולי מידי פעם לחמם את החדר לטמפרטורה גבוהה ולתת לו להיות עירום.
2. לתת לו לשחק ולעבור הרבה מכשולים: כריות, הרגל שלך, הגוף שלך וצעצועים גליליים.
3. העמידי אותו על 6 על כדור פזיו והניעי אותו קדימה ואחורה לחיזוק היציבה על 6.
4. תני לו הרבה חוויות של תנועה במרחב כדי לחזק את שיווי המשקל שלו- הנפות, ריקוד באוויר ותנועה בכלל.
5. כשהוא על 6 גרי אותו עם צעצוע בגובה הכתף , כך שיעזוב בכל פעם יד אחרת וכך יעבוד על העברות משקל.
שיהיה בהצלחה ואשמח לשמוע איך הולך
בברכה, דבי גרוס דולב, מדריכה להתפתחות תינוקות
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התהפכות גב- בטן וזחילהורד04/02/2008
יש לי תאומים בני 7 חודשים כמעט. הראשון- מתהפך בטן-גב מסתובב על המזרן יפה ומגיע אפילו לרצפה, מנסה למשוך עצמו קדימה כדי לגעת בצעצוע מסוים אולם ללא הצלחה. השני- מתהפך בטן-גב וכאשר רוצה להתבפך בחזרה הוא עושה חצי משימה ונעצר ממש על הציר כשהוא נשען על הצד והרגליים למעלה. גם הוא מסתובב וזוחל לאחור על הגחון, נכנס מתחת לשולחן וכו'. בנוסף הוא מנסה לזחול בכך שהוא מרים את הישבן למעלה ומנסה להכניס את הרגל פנימה ואז הוא פשוט מרים את כל החלק של הישבן והרגל הימנית או השמאלית למעלה . רציתי לדעת אילו תרגילים ניתן לעזור להם להתהפך לבטן בחזרה ואיך לעזור להם להתחיל לזחול? אשמח לקבל תשובתך בהקדם.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה לורד
דבי גרוס דולב04/02/2008הי ורד
אכן חשוב ללמוד להתהפך מגב לבטן לפני שמשתכללת הזחילה.
1. בשכיבה על הגב הגביהי את הרגליים של התינוק ועשי נהברות משקל מצד לצד.
2. חברי יד ורגל של אותו צד, כך ששתי ידיים ושתי רגליים מוחזקות בידייך וגלגלי את התינוק מצד לצד על הרצפה.
3. השתמשי במוטיבציה כדי לגרום התהפכות: השכיבי את התינוק על צידו, החזיקי את רגלו העליונה עם ברך לכיוון הרצפה ועם צעצוע אהוב נסי לגרות את היד העליונה כך שתוביל להתהפכות.
4. גלגלי הרבה מגב לבטן ע"י קעפול של הברך והובלה של בגוף הצידה עד התהפכות.
לגבי זחילה, לא הייתי מעודדת זחילה עד שלא תהיה התהפכות חופשית לשני הצדדים כדי שיעברו כל שלב בהתפתחות בצורה טובה ויסודית.
שיהיה בהצלחה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמהגב לבטן
שירי קאשי05/02/2008הי ורד,
אני רוצה רק להוסיף לך דגש נוסף שיכול לעזור בהתקדמות המוטורית. בשל ימי החורף הקרים הילדים בדרך כלל לבושים שכבות רבות, רגליהם וכפות רגליהם אינן חשופות מספיק. אם גם אצלכם כך הוא המצב, אני ממליצה לחמם ולאפשר להם להיות עם רגליים חשופות. המגע של הרגל (כולל ברכיים וכפות רגליים) עם מזרון תורם להתפתחות התנועה. ראשית הילד פחות מסורבל, שנית הוא לא מחליק ובנוסף הוא חש את הרצפה ולומד שדחיפה שלו יוצרת תנועה (בניגוד למצב בו הוא מחליק).
דבר נוסף, כשהוא מתחיל התהפכות מהגב לבטן נין להמשיך עבורו את התנועה עם פלג הגוף התחתון וללחוץ אותו מעט לרצפה. ניתן להוסיף לכך גירוי של המבט והושטת היד לכיוון של ההתהפכות. הגירוי הזה יגרום לו להשלים בעצמו את ההיפוך, להרים את הראש ולשחרר את היד שמתחת לבית החזה.
בהצלחה,
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אצבעות הידייםשירלי03/02/2008
בני בן 3 חודשים, אינו מיישר כמעט את אצבעות הידיים. הוא מותח את האצבעות הקפוצות לאחור. אורטופדית שבדקה טענה שמדובר ברפלקס עוברי ושה יעבור לבד. אנא עצתכם.
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר רפלקסים
שירי קאשי04/02/2008הי שירלי, תנוקות נולדים עם מספר רפלקסים עובריים שבדרך כלל נעלמים סביב גיל 3 חודשים. האצבעות הקפוצות זה אחד מאותם רפלקסים. יש תינוקות אשר אצלם הרפלקסים הללו נשארים זמן ממושך יותר. אם בנך הוא תינוק לא רגוע, הסובל מבהלה ופחד מזרים הרי יכול להיות שזה מה שגורם לרפלקס עדיין להתבטא בצורה חזקה. אם אין זה המצב הרי שסביר להניח כי תתחילי לראות שחרור של כף היד והתחלה של העלמות הרפקס. מעבר לכך את יכולה לתרגל פתיחה של כף היד על ידי גלגול של כדור בתוך כף היד ולהגיע לפריסה של האצבעות (לא הכח, רק כמה שהוא מאפשר).
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התהפכותרוני03/02/2008
שלום רב,
בתי נולדה 20/8 אתמאול התחילה להתהפך מהגב להבטן האם יש משמעות האם מתהפכים לראשונה מהגב לבטן או מהבטן לגב,
כאשר היא שוכבת על הגב היא מרימה את הראש מעין כפיפות בטן מה לכדאי לעשות כדי למנוע זאת
היא מאוד סקרנית ומסתכלת לכל הכיוונים אבל גם ילדה מאוד נוחה ומתעהיינת הרבה זמן במשחק מסויים* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר התהפכות
שירי קאשי04/02/2008הי רוני,
אין חשיבות לסדר התהוות ההתהפכות, גב-בטן או בטן-גב, כל תינוק עושה אחרת וזה תקין.
לגבי הרמת הראש בשכיבה על הבטן - מצב זה גורם להפעלת עומס גדול על שרירי הבטן וגם על הגב. כדי להמנע ממצב זה על הגב ניתן להגביה מעט את האגן שלה עד שתניח את הראש. אם אתם נוהגים להשתמש בבית בטרמפולינה או בעגלה שהיא מוגבהת זה גם תורם להיוורצות הבעיה. המשטחים המוטים מעודדים התרוממות מסוג זה כיוון שהתינוק שואף להיות גבוה ולראות עולם. תשתדלו כמה שיותר להיות על משטח ישר ועל הבטן.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- התפתחותאורלי03/02/2008
שלום
בני בן 6 וחצי חודשים אינו מתהפך או זוחל או יושב, על הבטן הוא לא מוכן להיות תוך דקה הוא ממש בוכה חזק ובשבועות האחרונים הוא גם כל הזמן רוצה ידיים הוא נורא אוהב לשבת בסלקל או שמושיבים אותו אבל אני פוחדת שזה אסור ומשתדלת לא לעשות זאת אית אפשר לדעת אם יש לו בעיה או שזה ענין של זמן , עד לפני חודשיים בערך הוא היה מתהפך מהבטן מגיל חודש ואמרו לי שזה לא רציונלי מה לעשות* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תינוק בן חצי שנה
שירי קאשי03/02/2008הי אורלי,
תינוק בגיל של בנך כבר אמור שכב בנוחות על הבטן ולהיות לפחות בהתחלה של התהפכויות. לגבי התיישבות וזחילה זה עדיין לא עיכוב. תינוק בגיל הזה שעדיין לא שוכב על הבטן, קיים אצלו קושי תנועתי אשר מונע ממנו את השכיבה על הבטן ובכך מעכב גם את שאר ההתפתחות המוטורית כיוון שהיא קורית בעת השהיה על הבטן.
בגלל שהתינוק שלך כבר יחסית גדול סביר להניח שתתקלי בקושי רב לערסל אותו ולתרגל איתו כמו שעושים עם תינוק קטן יותר, ולכן אני ממליצה בחום לעבוד צמוד עם מדריכת התפתחות תינוקות שהיא מנוסה ותדע לתת את המענה הנכון ולמצוא את הפתרונות לקושי שלו מבלי שהוא יצטרך להגיע לבכי שאת מתארת.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשירי ודבי תודה על התשובה
אורלי04/02/2008היי שירי ודבי תודה רבה על התשובה שלכן אבל נראה לי שאולי לא ממש הסברתי את החוסר רצון מלהיות על הבטן לדעתי הוא פינוק של התקופה האחרונה בה חלה בני והיה הרבה על הידיים ולכן הוא בוכה גם על הגב אבל שהוא נמצא על הגב הוא כן מסתובב לצדדים אך בלי להתהפך ועל הבטן הוא מרים ראש יפה אבל לא מוכן להיות יותר מכמה דקות וגם שם הוא נשכב על הצד ומניח ראש יפה לצד האם יש איזה שהם תרגילים שאוכל לעשות איתו תודה על העזרה אורלי
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך לתגובתי - אורלי
אורלי04/02/2008אתם לא מאמינות בזמן שאני רושמת לכן את התשובה בני התהפך בפעם הראשונה מהבטן לגב תודה רבה לכן על העזרה ואם תוכלו לומר לי על איזה תרגילית לעבוד איתו שוב אשמח תודה אורלי
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההתהפכויות
שירי קאשי04/02/2008הי אורלי,
ראשית מזל טוב !!!
בשלב זה חשוב שחוויות ההתהפכות יהיו טובות כדי שימשיך בתהליך ועדיין חשוב לעבוד על השכיבה על הבטן (כאשר הגעה לנינוחות על הבטן תתרום גם להתהפכויות ולכל המשך ההתפתחות המוטורית).
בינתיים כדי לעזור לשכיבה על הבטן חשוב ללמד אותו לעגל את הגב ולהרפות את בית החזה. את יכולה כשהוא שוכב על הגב, להגביה את אגנו על השוק שלך ובתנוחה זו לתת לו המון מגע עמוק (שפשופים, טפיחות) באזור בית החזה. בנוסף את יכולה להניח את כפות ידייך על הצלעות ולהניע אותן מעט למעלה ולמטה וכן באלכסון. בנוסף בתנוחה זו כשהרגליים למעלה לתת לו לשחק עם צעצוע כך שידיו יהיו בקו האמצע וגבו יתעגל עוד יותר.
היכולת להרים את הרגליים חשובה גם ליכולת להתהפך מהגב לבטן.
בנוסף מספר תרגילים לשיפור התנועתיות לצורך התהפכויות:
1.חוויות של תנועה במרחב. תוך כדי משחק איתו, לשנות את האופן בו מחזיקים אותו בקצב מהיר, להרים לאווירון, לרקוד איתו.
2.גלגול ג'ודו - התינוק שוכב על הבטן. רוכנים מעליו מכניסים יד אחת מתחת לבית השחי ואוחזים בזרוע הנגדית. עם היד השנייה מכופפים את הרגל הנגדית ליד שאוחזים ולאט מתחילים גלגול עד לחצי שכיבה. לשים לב שהראש לא נופל אלא מונח על הרצפה. לתת מעט שהות שהתינוק ישלים את הגלגול בעצמו.
3.גלגולים במזרון-התינוק במרכז המזרון מרימים משני צדדים וכל פעם על ידי הרמת צד אחר מגלגלים את התינוק מבטן לגב ומגב לבטן. יש לשים לב שהראש נתמך ולא נופל וכן שהידיים קרובות לקו האמצע כך שהן לא מפריעות לגלגול.
4.בשכיבה על הבטן נגרה עם צעצוע את היד ונרים את הצעצוע כך שתנועת היד המושטת אליו תוביל להעברת משקל ולהתהפכות.
בכבוד רב,
שירי קאשי
054-5652502* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשירי תודה
אורלי08/02/2008היי שירי
תודה רבה על העזרה והיעוץ אני אנסה איתו את התרגילים מקווה שזה יעבוד ושוב תודה על הכל
אורלי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתגובה לאורלי
דבי גרוס דולב03/02/2008הי אורלי ושבוע טוב
בגילו של בנך אנו כבר רוצים לראות שכיבה נינוחה על הבטן, הרמת ראש ולפחות סימנים של התהפכות. אם אין עדיין את כל הנ"ל, סביר להניח שיש משהו שגורם לעיכוב, אפילו תבנית תנועתית משובשת שנטמעה בגוף ושיש צורך בהכוונה.
ישיבה מרובה בסלקל איננה מומלצת כי היא גורמת לתינוק לרצות ולהתרוממם דרך שרירי הבטן להתיישבות.
מכיוון שיש עיכוב "מצטבר" ומכיוון שכל שלב התפתחותי קשור לזה שלפניו, הייתי ממליצה על איבחון ושיעור לקבלת כלים לסייע לבנך לעקוף את הקשיים ולקבל כלים נכונים להתפתחות.
אשמח לעזור ביעוץ טלפוני או בפגישה פרטית
בהצלחה רבה
ינוקט
052-8240914* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
האם את/ה טיפוס בוגדני?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)