פורום זאבת, לופוס - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• חשד לפיברומיאלגיה/תשישות כרונית
    שירלי
    30/10/2008

ד"ר אבלין שלום רב, ראשית כל - כל הכבוד על הפעילות המבורכת בפורום. אני בת 29, עד לפני שנה בריאה כשור ופעילה בכל תחומי החיים - עבודה, ספורט, תחביבים. לפני כשנה החלו אצלי בעיות שינה חמורות אשר בעקבותיהן התחלתי נטילה סדירה של תרופות שינה. לאחר גרידה במרץ השנה וטיפול הורמונלי אחריה שלווה בתקופה מאד לחוצה נפשית התחלתי לחוש ירידה חדה ביכולותיי הגופניות והקוגנטיביות: עייפות ותשישות שהלכו וגברו ולא חלפו גם לאחר שינה מרובה, ירידה חדה ומדאיגה בזכרון ובריכוז, אליהן נלוו כתוספת מיוחדת עם הזמן גם כאבים בשרירים, תחושות נימול ברגליים, קפיצות שרירים וכמובן הקשיים בשינה שרק החריפו. ביצעתי MRI ו-CT שיצאו תקינים (מלבד מיקרואדנומה בהיפופיזה שהתגלתה ב-CT אך משום מה לא ב-MRI), פרולקטין גבוה (1500 שירד ל-800, אם כי אני חושדת שהרמה הגבוהה קשורה לכך שביצעתי את הבדיקה כשעה לאחר שינה...) וחוץ ממנו היו שיירים קלים לוירוס. כל שאר בדיקות הדם הסטנדרטיות היו תקינות. אחרי הצלבת מידע רב באינטרנט אני חושדת שאני סובלת מפיברומיאלגיה/עייפות כרונית. מה עלי לעשות בשביל לאושש (וכולי תקווה שלא) את חשדי או להפריכו? על אילו עוד בדיקות אתה ממליץ ומה המשך המסלול צריך להיות? אילו עוד בדיקות דם/מעבדה עלי לעשות כדי לדעת שאני בודקת את כל האפשרויות הקיימות? הבנתי שאתה מנהל מרפאה בתחום באיכילוב אך נמצא בחו"ל, האם יש ראומטולוגים דרך מאוחדת או רואפים אחרים באיכילוב שעשויים לסייע לי בקבלת אבחנה? אני חייבת לציין שהסימפטומים המדאיגים ביותר מבחינתי הם חוסר הריכוז, בעיות הזכרון והתשישות הקשה. עם הכאבים אני יכולה להתמודד נפשית ופיזית, שכן הורגלתי לכאבים כאלו כשהייתי פעילה גופנית (קיקבוקסינג וכיו"ב). הבנתי שתרופות כמו אפקסור יכולות לסייע בעניין הריכוז - האם זה נכון? כנ"ל סימבלטה ואיקסל, אך הבנתי שאם לא אאובחן כחולת פיברו' תרופות אלו לא יאושרו. סליחה על ההודעה ארוכה ובתודה מראש, אנונימית.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• תשובה לאנונימית

ד''ר יעקב אבלין
    31/10/2008

אנונימית יקרה!
    מכלול התלונות שאת מתארת בהחלט עשוי להתאים לפיברומיאלגיה. למעשה, קרוב לודאי שאינך זקוקה עוד לבדיקות מעבדה או בדיקות הדמייה. כפי שכנראה קראת כבר, אין בדיקות מעבדה ספציפיות לאבחון תסמונת הפיברומיאלגיה. כיוון שאת סובלת מכאב מפושט, המלווה הפרעות שינה הפרעות ריכוז וכו', וכיוון שלא נמצאה מחלה אחרת שתסביר את מצבך, קיימת סבירות גבוהה שאכן מדובר בפיברומיאלגיה. כמובן, כדי לאשש את האבחנה את צריכה להבדק על ידי רופא שבקי בבעייה זו, רצוי ראומטולוג. בעקרון האבחנה יכולה להקבע על ידי כל ראומטולוג ובהחלט יש ראומטולוגים טובים גם בקופ"ח מאוחדת וגם באיכילוב היכולים לאבחן ולטפל בבעייה זו (חלק אגב עובדים בשני המקומות גם יחד). הטיפול בפיברומיאלגיה כולל בין היתר טיפול תרופתי, לרבות סוגי התרופות שהזכרת, אשר מעלות את רמת הסרוטונין והנוראפינרין במערכת העצבים המרכזית. תרופות אלו אינן מאושרות בארצנו לטיפול בפיברומיאלגיה, אלא לטיפול בדיכאון (וכן לטיפול בכאב על רקע פגיעה עצבית סוכרתית במקרה של סימבלטה). בארה"ב הסימבלטה מאושרת כטיפול בפיברומיאלגיה, האיקסל אמורה להיות מאושרת בקרוב והאפקסור איננה מאושרת.
    תרופות אלו עשויות לעזור למכלול הסימפטומים של פיברומיאלגיה, בין היתר גם לריכוז, אם כי רק חלק מהחולים מגיבים היטב לכל תרופה ספציפית וצריך לעיתים קרובות לנסות כמה תרופות ומינונים עד שמגיעים לצרוף הנכון.
    נוסף על כך חשוב להדגיש את חשיבות הטיפול שאינו תרופתי הכולל פעילות גופנית, טיפולי מים למינהים וטיפול קוגנטיבי - התנהגותי.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ועוד משהו

ד''ר יעקב אבלין
    31/10/2008

בכתובת הבאה
    http://www.knowfibro.com/pdf/GKFBook.pdf
    אפשר למצוא שפע של מידע שימושי לגבי אופן התתמודדות עם פיברומיאלגיה. למען השקיפות יש לציין שהחוברת הוצאה על ידי חברת תרופות אבל המידע הכלול בה מסודר ומועיל, ביחוד בנוגע לטכניקות של התמודדות עצמית. ( החוברת היא באנגלית)

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הכחלה בציפורניים ובשפתיים
    שני
    29/10/2008

היום הייתי אצל רופא גסטרו בגלל בעיות בקיבה, וסיפרתי לו שגם קר לי בצורה קיצונית ואני מכחילה בציפורניים,בשפתיים ובכפות ידיים ולעיתים גם נרדמות לי הרגליים, הוא אמר לי להתייעץ עם ראומטולוג וקבעתי תור לעוד הרבה זמן כי אין תורים, האמת שאני כבר קרוב ל 3 שנים סובלת מקור בצורה קיצונים ונהיית כחולה,עשיתי בדיקות דם דרך קופ"ח חורף שעבר והכל יצא תקין .. מה זה יכול ליהיות ? יש טיפול לתופעה ?

הוספת תגובה

• לשני

ד''ר יעקב אבלין
    30/10/2008

שני שלום
    ראשית הייתי מבקש שתעייני בתשובה שלי ללימור מה - 30.10 לגבי תופעת רינו. לגבי המקרה שלך, אם באמת מדובר בתופעת רינו (וזה לא ודאי) אזי השילוב עם בעיות קיבה ראוי לציון. ישנן מחלות אוטואימניות שעלולות לפגוע בוושט ולגרום הפרעות בליעה וגם לגרום לתופעת רינו. מצד שני יכול להיות שמדובר בצירוף מקירם (גם לא ציינת איזה סוג בעיות יש בקיבה). בכל אופן אכן נשמע סביר לחזור על הבירור הראומטולוגי כולל ביצוע בדיקות דם חוזרות כדי לשלול מחלה מסוג זה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לתשובתך

שני
    30/10/2008

לפני כ 3 שנים גילו אצלי דלקת בקיבה + הליקובקטר פירולי קיבלתי טיפול והטיפול כניראה לא עזר אני צריכה לעשות שוב גאסטרוסקופיה כדי לבדוק מה זה כי עדיין לא יודעים .. בקשר לרינו , הרופא שהייתי אצלו העלה את האפשרות אבל הוא שאל אותי אם האצבעות שלי אדומות ולבנות ואמרתי לו שלרוב לא , ואז הוא אמר לי להתייעץ עם ראומטולוג גם שכחתי לציין שזה קורה לי רק בחורף \ שקר לי ואני גם מחווירה , אם אכן זאת הבעיה הטיפול הוא תרופתי או שאין מה לעשות ?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ועוד משהו ששכחתי

שני
    30/10/2008

לפעמים גם הרגליים (עד הברך) מסגילות מעט , והשפתיים ממש סגולות , יש מקרים קיצוניים שמרוב שקר לי אני מגיעה לממש בכי מרוב סבל .. ולכן אני בקושי יוצאת מהבית בחורף אגב אני בת 17 , תודה על התייחסותך..

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לשני

ד''ר יעקב אבלין
    31/10/2008

שני שלום
    לא נראה שיש קשר בין ההליקובקטר לבין התופעות של ההכחלה באצבעות. לפי מה שאת מתארת אכן לא בטוח שמדובר בתופעת רינו אבל כדאי להבדק על ידי ראומטולוג ולעבור הערכה מסודרת. כפי שציינתי, אם בכל זאת מדובר ברינו הטיפול הוא קודם כל חימום והמנעות מחשיפה לקור, ורק אם זה לא עוזר ניתן לנסות גם טיפול תרופתי מקומי או סיסטמי (כלומר בכדורים).

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה על תשובתך ..

שני
    31/10/2008

איך בודקים אם זה אכן זה ? על סמך הסיפור של החולה או בבידקת דם ?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לשני

ד''ר יעקב אבלין
    03/11/2008

האבחנה אם מודבר ברינו מתבססת קודם כל על הסיפור של החולה ועל הבדיקה הגופנית (חיפוש פצעים אופייניים בקצות האצבעות). לעיתים מועיל לבצע מבחן פרובוקטיבי כלומר לטבול את הידיים במים קרים למשך מספר דקות ולראות אם מופיעים השינויים האופייניים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שבר במרפק
    שרון
    29/10/2008

שלום רב, אצל בתי בת השנה ושבעה חודשים אובחן שבר בקונדיל הלטראלי של המרפק, היד הושמה בסד גבס (למשך שבועיים) שהוסר היום, היד עדיין לא מצליחה להתיישר אולם לא הפנו אותנו לפיזיוטרפיה. מה עלינו לעשות בשלב זה? האם להתעקש על פיזיוטרפיה? האם לעשות משהו בבית?

לקביעת תור
    סגירה
    שבר במרפק

הוספת תגובה

• העברת הודעה לפורום אחר

מערכת BeOK
    30/10/2008

לקבלת תשובה רחבה ומקיפה, יש להציג הודעה זו בפורום: [a href=SelectedForum.aspx?ForumID=198 id=link]אורתופדיה ילדים[/a].

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה לפני ניתוח קיבוע מתני
    עוזי שחר
    29/10/2008

שלום לך ד'ר !!! אני בתקופה הקרובה מאד יעבור 2 בדיקות, MRI ומיפוי עצמות,ע'מ לדעת אם לקבע רק את חוליה L-5 או גם את חוליה L-4 הניתוח לפי מה שכתוב לי בהפניה ל MRI נקרא: ניתוח L5-S1 FUSION הניתוח ע'פ מה ששמעתי מהרופא הוא ניתוח "גדול",ורציתי לשאול איזה מידע יש על הניתוח מהסוג הזה. מצבי הנוכחי: כאבים בלתי פוסקים בעיקר בבוקר,שעולים למעלה הגב בזמן החמרה במהלך היום,עם כאבים וחולשה ברגל שמאל מתחת לברך באזור הקידמי. ברגל ימין חולשה בלבד,והרבה פחות כואב. אני חולה כרוני משנת 1981....וההתקפים הנ'ל באים לתקופה של מספר חודשים כל שנה,ובשאר החודשים,עדין אין לי איכות חיים,אלא כואב וכואב,...אני חי עם כאבים שזה דבר מאד מתסכל,ושגורם לי גם להיות במצב רוח בהתאם. שאלתי: 1.האם הכאבים בעקבות הניתוח עלולים להחמיר? מה הסבירות שזה יקרה? 2.האם יש מידע על הניתוח SPINAL FUSUN,ואם כן האם אפשר להפנות אותי למאמר בעברית? 3.כיצד מנתחים היום בדרכ,בגישה אחורית? 4.קראתי מחקר שקבע שלא חייבים להוסיף משתל בניתוח,האם מוסיפים משתל בניתוח ה'ל? אני מודה לכם על תשומת הלב יישר כח,עוזי שחר

הוספת תגובה

• העברת הודעה לפורום אחר

מערכת BeOK
    30/10/2008

לקבלת תשובה רחבה ומקיפה, יש להציג הודעה זו בפורום: [a href=SelectedForum.aspx?ForumID=172 id=link]ניתוחי גב, כאבי גב, עמוד שדרה[/a].

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בדיקת dna ds ab
    אתי
    28/10/2008

שלום רב אני בהריון בשבוע 18, זהו הריוני השני לאחר הפלה טבעית בשבוע 6 (טרם התגלה דופק). אני סובלת מלופוס (המחלה רדומה כבר 6 שנים). על כן אני עוברת בדיקות תקופתיות של תפקודי כבד, כליות, קרישיות דם, c3 u c4,... אני נוטלת פלקווניל מזה כשש שנים. לאחר ההפלה שעברתי ויעוץ עם מומחים ראומטולוגיים הוחלט לא לתת לי קלקסן אלא ליטול אספירין במינון נמוך (75 מ"ג). עד כה הכל תקין, הבדיקות טובות וההריון מתקדם כמצופה ע"פ כל הבדיקות שנעשו. בבדיקת הדם האחרונה שעברתי, תוצאת ה- DNA ds ab יצאה שלילית וזאת לאחר שצוין שהבדיקה נעשתה פעמיים. בכל הבדיקות הקודמות התוצאה הייתה חיובית. מה הדבר אומר? האם יש בעיה? האם חלילה הדבר עלול לפגוע במהלכו התקין של ההריון? מהם הצעדים שעליי לנקוט? בתודה מראש, אתי

לקביעת תור
    סגירה
    בדיקת dna ds ab

הוספת תגובה

• אתי שלום

ד''ר ג'יזל גודארד
    28/10/2008

אישה הרה הסובלת מזאבת זקוקה למעקב הריון במרפאת הריון בסיכון גבוה. רצוי הריון רק כשהמטופלת בהפוגה וללא עדות למחלה פעילה בעיקר בכליות. לפי התאור שלך את סובלת ממחלה קלה על פי הטיפול התרופתי שאת מקבלת. לא ידוע לי אם את גם סובלת מתסמונת נוגדי פוספוליפידים (APLA ).
    זאבת מתאפיינת על ידי יצירה של נוגדנים רבים ביניהם נוגדנים ל-DNA. בחולים שיש להם רמה גבוהה של נוגדנים מסוג זה - ירידה ברמה או אפילו העלמות של נוגדנים ל-DNA מצביע על שיפור או אפילו הפוגה במחלה. כמו כן עליה חוזרת יכולה לנבא התלקחות במחלה.
    יש להפסיק לקיחת אספירין כ-6 שבועות לפני תאריך הלידה המשוערת.
    רצוי להיות במעקב קפדני של פעם בחודש אצל הראומטולוג ואצל רופא נשים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינוי צבע באצבעות
    לימור
    28/10/2008

הראומטולוגית שלי אבחנה אצלי סקלרודרמה או זאבת. בכל מקרה, עכשיו כשהתחיל להיות קר בחוץ אצבעות הידיים שלי משנות את צבען לכחול-סגול. האם זה נורמאלי? יש מה לעשות בנדון או שככה אני אשאר כל החורף?

לקביעת תור
    סגירה
    שינוי צבע באצבעות

הוספת תגובה

• גם אצלי זה ככה,וגם בשפתיים ..

שני
    29/10/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ללימור

ד''ר יעקב אבלין
    30/10/2008

שינוי בצבע האצבעות בחשיפה לקור יכול להיות בטוי של תופעת רינו -
    Raynaud's phenomenon
    תופעה זו עשוייה להופיע לבדה, ללא מחלות נוספות אך בחלק מהמקרים היא מהווה חלק ממחלות אוטואימוניות כמו סקלרודרמה ולופוס. התופעה מתבטאת בשינוי צבע של חלק מהאצבעות, בדרך כלל לא כולן, עם מעבר דרך מספר צבעים - לבן, כחול ואדום. מדובר בהתכווצות קיצונית של כלי דם קטנים באצבעות אשר גורמת תחילה לחוסר זרימת דם בעור, אחר כך לכחלון כתוצאה מירידה בריוויון החמצן ולבסוף להתרחבות כלי דם תגובתית עם זרימה מוגברת. התופעה מופיעה בקרך כלל בחשיפה לקור (גם מתח נפשי יכול להשפיע) ומלווה כאבים.
    יש לציין שלא כל שינוי בצבע של האצבעות מהווה תופעת רינו. יש מקרים של אקרוציאנוזיס - הכחלה של האצבעות בצורה הומוגנית (כולן ביחד) וללא מעבר בין הצבעים, שאיננה מהווה תופעת רינו של ממש ואיננה מלווה מחלות אוטואימוניות.
    עוד יש לציין שתופעת רינו לכשעצמה מופיעה בשכיחות ניכרת אצל נערות ונשים צעירות ובחלק גדול מהמקרים איננה מלווה במחלה. אם אכן אובחנת כסובלת מאחת המחלות שציינת יש להניח שקיימות עדויות נוספות לקיומה של מחלה (נוגדנים אופייניים, דלקת מפרקים וכו').
    לגבי הטיפול ברינו: הדבר הפשוט ביותר הוא להמנע מחשיפה לקור... זה כולל שימוש בכפפות בחורף ומניעת מגע עם מים קרים. אם זה לא מספיק (ובעיקר אם מופיעים פצעים מכאיבים בקצות האצבעות כסיבוך) אפשר לנסות להוסיף תרופות שמרחיבות כלי דם כולל תרופות המורידות לחץ דם, מדבקות של ניטראטים (כמו שנותנים לחולים עם תעוקת חזה) ובמקרים קשים ערויים של תרופות מרחיבות כלי דם חזקות כמו אילאופרוסט.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שינוי צבע באצבעות

אסתיזו
    12/11/2008

יש בהחלט מה לעשות בנדון. ראומטולוג יכול לרשום כדורים כגון DILATAM, או יש רופאים שמעדיפים OSMO ADALAT. אם זה לא עוזר, יש אפשרות לקבל עירויים שתפקידם להרחיב את כלי הדם, בחומר שנקרא ILOPROST , או ILOMEDIN. וחוץ מזה, צריך לשמור על חום הידיים - ללבוש כפפות בלי בושה, ובכלל להתלבש חם מספיק. אפשר גם לטפל בעזרת פראפין מותך (אמבט פרפין).

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לדר' יעקב אבלין אני רוצה להודות לך
    אפרת
    27/10/2008

על כך שעזרת לי מאוד עם הבת שלי. הייעוץ שלך דרך הפורם ,גרם לי לפנות לרופא שוב ולהפנות את תשומת ליבו לכך, שניתן להוריד את המינון של הסטרואידים בקצב של 5 מ"ג ואכן הוא קיבל זאת. תודה תודה יישר כח

הוספת תגובה

• לאפרת

ד''ר יעקב אבלין
    30/10/2008

תודה על העדכון. רפאוה שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• זיהוי בכטרב
    אודי
    27/10/2008

אני בן 35 וסובל מזה שנים מכאבי גב תחתון לעיתים עם הקרנה לרגל שמאל. יש תקופות בהן אני לא מצליח אפילו לקום מהמיטה עקב הכאבים ויש תקופות שהכאב עמום באגן בלבד. לאחרונה ביצעתי CT ללא ממצאים מיוחדים מלבד ציון של 6 חוליות מותניות ושינוים ניוונים קלים במפרקים פצטרים. מיפוי עצמות בוצע ללא ממצאים. כל האורטופדים שאליהם פניתי לא זיהו דבר וחצי דבר. לאחרונה התברר לי כי דוד שלי זוהה כלוקה בבכטרב. מה עלי לעשות כדי לבדוק אם אני חולה במחלה זאת? כמו כן האם נכונה הטענה שזיהוי המחלה מתבצע ע"י ראמטולוג בלבד ולא ע"י אורטופד? רוב תודות

לקביעת תור
    סגירה
    זיהוי בכטרב

הוספת תגובה

• לאודי

ד''ר יעקב אבלין
    30/10/2008

אודי שלום,
    ראשית, המונח מחלת בכטרב הוא מונח היסטורי שאינו מקובל יותר בספרות הרפואית הנוכחית (לא שיש בו משהו רע, הוא פשוט לא מעודכן). המחלה נקראת היום Ankylosing spondylitis ומי שרוצה לכנותה בשם עברי למהדרין יכול לנסות את הצרוף הנחמד "קדחת מקשחת".
    מדובר בסוג של דלקת מפרקים, בעל רקע גנטי חזק, הפוגע בחוליות, במפרקי האגן ובמידה מסויימת גם במפרקים גדולים אחרים כמו כתפיים וירכיים. המחלה יכולה לערב גם איברים מחוץ למערכת השלד לרבות כלי דם גדולים ועיניים. הבטוי הקלאסי ביותר הוא דלקת של מפרק הסקרו-איליאק (המפרקים בחלק האחורי של האגן) עם אחוי של מפרקים אלו.
    לגבי המקרה שלך: אם אכן יש סיפור משפחתי של מחלה זו מצד אחד וכאבי גב ממושכים אשר חמורים יותר בשעות הבוקר, מצד שני, אכן האבחנה אפשרית. כדי לאבחן, צריך קודם כל בדיקה גופנית שמכוונת לנושא, כולל בדיקות להפקת רגישות ממפרקי הסקרו איליאק ולהערכת התנועתיות של עמוד השדרה. מבחינת הדמייה, השאלה היא על מה הסתכלו. בדרך כלל צריך הדמייה מכוונת למפרקי האגן. לפעמים צילום רגיל מספיק, ואם לא צריך CT (או MRI) מכוון למפרק הסקרו-איליאק. כדאי גם לבצע בדיקות דם להערכת מדדי דלקת (CRP ושקיעת דם) למרות שאינם ספציפיים. (אפשרות נוספת היא לבצע בדיקה של HLA-B27 - סמן גנטי שקיים אצל רוב החולים - אבל גם בדיקה זו אינה ספציפית כיוון שתהיה חיובית גם אצל אנשים רבים שאינם חולים. )
    המחלה יכולה להיות מאובחנת על ידי כל מי שמכיר אותה וחושב עליה - ראומטולוג, אורטופד או רופא משפחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רוב תודות!

אודי
    30/10/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דלקת פרקים
    נלי
    27/10/2008

יש לי דלקת פרקים אני לוקחת פנקווניל בוקר וערב ובבוקר פרדניזון 5 כדור וחצי השאלה שלי כשאני ירד לגמרי מהפרדניזון ואשאר רק עם הפלקווניל אז גם אז לא ארגיש כאבים ואוכל לקום בבוקר נורמאלי ועוד שאלה איך אני ארגיש בלי הפרדניזון הגוף יחזור לעצמו ואם כן כמה זמן זה לוקח והאם בכלל אני אוכ לתפקד כמו לפני הדלקת המעצבנת

לקביעת תור
    סגירה
    דלקת פרקים

הוספת תגובה

• לנלי

ד''ר יעקב אבלין
    30/10/2008

נלי שלום
    אם אכן הפלקווניל יבצע את מה שהוא אמור לעשות, כלומר ידכא את הדלקת, יש לקוות שתוכלי להפסיק את הפרדניזון ולא להזדקק יותר לטיפול מסוג זה. במקרה זה בדרך כלל לא צפויות בעיות מיוחדות מהפסקת הפרדניזון.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לד"ר גודארד
    ע
    27/10/2008

שלום לך אני בת 28 מאובחנת עם לופוס SLE כבר 10 שנים ונמצאת זמן רב במינון של פלקוניל אחד ביום (200) וקורטיזון (5). המחלה התבטאה בכאבי פרקים, עייפות וחום.כיום אני מאוזנת. ברצוני להתייעץ לגבי השתתפות בשיעורי ביקראם יוגה. הייתי בשיעור נסיון בו משלבים פעילות יוגה בתוך חדר מחומם לטמפ' 28 מעלות וכל מהלך הפעילות נעשה בחום זה. רציתי לדעת האם עבור חולת לופוס החדר המחומם הוא טוב או שעלול להזיק, אני יודעת שישנם המלצות רבות לגבי יוגה אך אנני יודעת האם הפעילות בחום עלולה לפגוע. אשמח לתשובתך. בנוסף רציתי להתחיל להוריד מינוני כדורים געת שאיני נמצאת במצב לחץ של לימודים. בעבר הצלחתי לשחק עם מינון הקורטיזון אך רציתי לדעת לגבי הפלקוניל האם אפשרי בכלל לנסות להוריד מינון? תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    לד"ר גודארד

הוספת תגובה

• ע שלום

ד''ר ג'יזל גודארד
    29/10/2008

כל דרך להקטין מידת הדחק בחולי זאבת מומלץ. לכן יוגה מומלץ. אין מניעה מיוגה בחדר מחומם.

לגבי מינון וטיפול רצוי להחליט לאחר בדיקה ע"י ראומטולוג.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סיוגרן
    טליה
    26/10/2008

שלום רב, אימי סובלת מתסמונת סיוגרן וסובלת מיובש מציק בפה. היא סובלת גם מבקע סרעפתי. לאחרונה היא טוענת שלא משנה מה היא עושה, יש לה תחושת חמוציות בפה, כל אוכל הופך לחמוץ וזו הרגשה נוראית. האם סביר יותר שזה מהיובש בשל הסיוגרן או מהרפלוקס בשל הבקע. המצב בילתי נסבל ואף רופא, אף אחד לא מצליח לפתור את הבעיה. מה עושים? למי פונים ? איכות החיים גרועה מאוד ואין מושיע ! תודה, טליה

לקביעת תור
    סגירה
    סיוגרן

הוספת תגובה

• לטליה

ד''ר יעקב אבלין
    30/10/2008

אכן בעייה לא נעימה...
    לאמיתו של דבר בהחלט יתכן שמדובר בשילוב של הבעיות שציינת. אין ברירה אלא לטפל בשניהם גם יחד. מבחינת הרפלוקס - שימוש בתרופות המפחיתות הפרשת חומצה (כמו אומפרדקס), הרמת מראשות המיטה, המנעות ממאכלים המחמירים את התחושות. ומבחינת היובש - שימוש בג'ל להרטבת הפה, שטיפול פה ואפילות תרופות להגברת הפרשת הרוק כמו פילוקרפין.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה ויום נעים !

טליה
    30/10/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סיורגן
    שירה
    25/10/2008

רק לאחרונה אובחנתי כסובלת מסיורגן אינני מוצאת חומר מספק על המחלה האם מישהו יכול להפנות אותי למקור שאדע יותר חשוב לי לציין שאני דיסלקטית באנגלית ואלמד רק מחומר הכתוב בעברית בלבד

לקביעת תור
    סגירה
    סיורגן

הוספת תגובה

• שאלות לד"ר יעקב אוולין

שירה
    25/10/2008

הייתי רוצה לדעת על השלבים בהתפתחות המחלה? ומה הטיפול המומלץ מעבר לפעילות גופנית מתונה? בברכה ובתודה שירה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לשירה

ד''ר יעקב אבלין
    30/10/2008

שירה שלום
    תסמונת סיוגרן היא מחלה אוטואימנית בה נוצרים נוגדנים הפוגעים בבלוטות הרוק ובבלוטות הדמעות. הסימפטומים הראשונים הם לכן יובש בעיניים ובפה. בנוסף תיתכן פגיעה באיברים אחרים. חולים רבים סובלים מכאבי מפרקים. פגיעות נדירות יותר כוללות פגיעות בעצבים ובמערכת העצבים. יש גם מקרים בהם בזמן הריון יש העברה של נוגדנים לעובר אשר גורמת בעיות שונות לרבות חסם בהולכה של הלב (אצל העובר).
    הטיפול תלוי בסימפטומים. מעבר לטיפול מקומי וסימפטומטי, כמו טיפות עיניים, ניתן לנסות טיפול שמשפיע על מערכת החיסון על ידי תרופות כמו פלקווניל (הניתנות גם בלופוס ובדלקת מפרקים שגרונתית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה מקרב לב על התייחסותך

שירה
    31/10/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך שאלה?
    גיא
    25/10/2008

שלום ד"ר ראשית תודה על התשובה עניתה לי : לפעמים מפתח מצב של "אצבע הדק" - אצבע שקשה לכופףף אותה ולבסוף הגיד משתחרר והאצבע מתכופפת בבת אחת (כמו ההרגשה כשלוחצים על הדק). סיבות רבות יכולות להוביל לכך, לפעמים בגלל שימוש יתר ביד (עבודה ידנית שחוזרת על עצמה) אך גם בגלל מחלות מפרקים דלקתיות או מחלות אחרות (לדוגמא - סוכרת). בפועל זה בדיוק מה שיש לי בנוסף ביצעתי תפקודי כבד שהיו גבוהים מהנורמה השאלה : איזה מחלקות יכולות לגרום לתוצאה מלבד סכרת? האם יש לדעתך קשר בין תפקודי הכבד לתופעה ? והאם יש מצב שהאטופן גרם לעליה בתפקודי הכבד ? תודה מראש גיא

לקביעת תור
    סגירה
    המשך שאלה?

הוספת תגובה

• לגיא

ד''ר יעקב אבלין
    30/10/2008

גיא שלום
    אצבע הדק עלולה להתפתח מלבד סוכרת אצל חולים הסובלים מדלקות מפרקים ומזיהומים כרוניים בכף היד אבל לעיתים קרובות הסיבה אינה ידועה. לגבי ההפרעות בתפקודי הכבד תיאורטית יתכן קשר בין הדברים (מחלות כבד כרוניות יכולות לגרום עבוי של רקמת החיבור בכפות הידיים) אבל בכל מקרה צריך לבדוק למה קיימת ההפרעה בתפקודי הכבד. שימוש ממושך באתופן ובתרופות דומות אינו מומלץ ועלול לגרום סיבוכים שונים, כולל לכליות ולכבד.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פיברומיאלגיה והקשר לבלוטת התריס
    דורון
    24/10/2008

שלום ד"ר אבלין,

בהמשך לשאלתי הקודמת רציתי לשאול לגבי בלוטת התריס.

בסקירה שפורסמה הוסקו המסקנות הבאות:
    1. כל הסימפטומים של פיברומיאלגיה זהים לסימפטומים של תת-פעילות בלוטת התריס (כולל הפניות ל-18 עבודות בנושא).
    2. פיברומיאלגיה נובעת מהתנגדות פריפריאלית להורמון בלוטת התריס, כלומר התאים לא קולטים כנדרש את ההורמונים גם אם רמתם בדם תקינה, כולל הרבה תימוכים מחקריים.
    3. מחקרים רבים הראו בכל מיני דרכים שאכן קצב המטבוליזם בפיברומיאלגיה נמוך מהרגיל (כצפוי בתת-פעילות בלוטת התריס).
    4. מצוטטים 12 מחקרים בהם טופלו בהצלחה חולים בפיברומיאלגיה בהורמוני בלוטת התריס. בין השאר בטיפול ב-77 חולות פיברומיאלגיה בהורמון T3, דיווחו 75% על שיפור ומתוכם 40% החלימו לגמרי מכל הסימפטומים.

לכן רציתי לשאול לאור התוצאות מדוע אתה ואחרים ממשיכים לחקור אטיולוגיות אחרות לפיברומיאלגיה?
    דרך אגב גם הגילוי שפיברומיאלגיה היא מחלה גנטית תומך בתיאוריה כי ידוע שהפרעות בבלוטת התריס הן גנטיות.

אשמח לשמוע תשובתך.

בברכה.

הוספת תגובה

• לדורון

ד''ר יעקב אבלין
    30/10/2008

דורון שלום
    אף כי קיימת חפיפה מסויימת בין הסימפטומים של פיברומיאלגיה לבין אלו של תת פעילות בלוטת התריס המצבים אינם זהים כלל ועיקר. אצל רוב החולים בפיברומיאלגיה פעילות בלוטת התריס תקינה. התיאוריה לפיה מדובר בתת פעילות פריפראלית או תת קלינית של בלוטת התריס אינה מקובלת וגם הטיפול בהורמוני בלוטת תריס אצל חולים עם פעילות תקינה של הבלוטה אינה מקובלת ועשוייה להיות מסוכנת. יתר על כן, הקביעה החד משמעית כי תת פעילות בלוטת התריס היא מחלה גנטית איננה קביעה מבוססת. אני שב וממליץ להסתמך על שיטות טיפול מקובלות ומבוססות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

אבי
    31/10/2008

שלום ד"ר אבלין,
    בנוגע להתנגדות פריפריאלית לבלוטת התריס, מדובר במחלה תורשתית גנטית אוטוזומית ברצפטור של הורמון בלוטת התריס (בטא רצפטור), והמוטציות המדוייקות (או חלקן) כבר זוהו לפני כ-30 שנה על ידי Refetoff. העובדה שכיום לא "נהוג" לאבחן את הסינדרום ורוב האנדוקרינולוגים אינם מכירים אותו, אינה אומרת שהוא אינו קיים ולא צריך לטפל בו.

כל הודעתך מלאה במילים "נהוג" ו"מקובל", לא פניתי אליך לשם כך, אלא כדי להראות לך עדויות משכנעות מאוד לאטיולוגיה הנכונה לפיברומיאלגיה, שלמרות שהיא אינה "מקובלת", הרי שהיא בעלת סימוכים מדעיים מבוססים מאוד, ואולי אתה בתור חוקר רציני בתחום תוכל לדחוף אותה כך שכן תהיה מקובלת ויוכלו לעזור לחולים בעזרתה.

בתודה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לדורון

ד''ר יעקב אבלין
    03/11/2008

דורון היקר
    העובדה שהתנגדות פריפראלית להורמוני בלוטת התריס הודגמה אינה מוכיחה שזו האטיולוגיה לפיברומיאלגיה! הקשר בין שתי התופעות הוא בדיוק הדבר שלא הוכח, אלא הועלה, כהשערה מסקרנת, במאמר משנת 2003 של חוקר בשם Garrison מארה"ב. צר לי לקבוע שהקביעות שלך מידי נחרצות ואינן מבדילות בין תיאוריות, שעשויות להיות מעניינות מאד, לבין עובדות מוכחות שאפשר להתבסס עליהן כדי לטפל בבני אדם. אדרבא: יכול להיות מעניין לבדוק את שכיחות המוטציות האחראיות לעמידות להורמוני בלוטת התריס בקרב חולי פיברומיאלגיה ולהשוות שכיחות זו לשכיחות בקרב אנשים שאינם סובלים מפיברומיאלגיה. אם ימצא הבדל משמעותי בשכיחות של מוטציה מסויימת (או צירוף של סמנים גנטים) ניתן יהיה להתקדם הלאה ולחשוב איך לבצע נסוי שיבדוק את יעילות הטיפול בהורמוני תריס בחולי פיברומיאלגיה, או בחולי פיברומיאלגיה שאצלם נמצאה המוטציה. כל הרעיונות הללו יפים ומעניינים, אבל ביצועם אינו פשוט וכרוך במאמצים והוצאות כספיות ניכרות. עד שמישהו יבצע נסיונות כאלו, לא ניתן לקבוע, כפי שאתה טוען, שקיימים סימוכים מדעיים מבוססים לכך שהאטיולוגיה של פיברומיאלגיה קשורה לתנגודת להורמוני בלוטת התריס ובודאי לא ניתן לטפל בחולים בטיפול, שעלול להיות מסוכן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה

אבי
    05/11/2008

כתבתי תגובה ובה הבאתי מקורות לכך שכבר כעת אלפי רופאים בעולם מאבחנים בתת-פעילות בלוטת התריס ללא התבססות בלעדית על ה-TSH (שיעילותו הופרכה במחקרים רבים), ולכן בעצם מטפלים בכל חולי ה"פיברומיאלגיה" אשר תסמיניהם דומים (לפחות לתקופת ניסיון כדי לראות אם מועיל). קיים גם ארגון גדול של אלפי רופאים שאלה הקווים המנחים שלו. אוכל להביא שוב את המקורות, אך אני חושש שהם יצונזרו, אשמח לדעת מדוע דברי מצונזרים בפורום זה וכיצד אוכל להימנע מכך בעתיד.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לדורון

ד''ר יעקב אבלין
    06/11/2008

דורון שלום
    המטרה העיקרית של הפורום היא לענות לשאלות של חולים ולנסות לעזור למתמודדים עם מחלות מפרקים. ככל שאני מבין, אתה אינך מעוניין בעזרה אלא מעוניין להביע את דעתך לגבי תסמונת הפיברומיאלגיה והטיפול במחלה זו. הבעת את דעתך, שהיא מעניינת, אך כפי שכבר ציינתי בעבר, הדעות שאתה מביע אינן מקובלות והטיפול שאתה מציע אינו מומלץ על ידי הרופאים המטפלים בפיברומיאלגיה. יחד עם זאת, זכותך המלאה להחזיק בדעתך, ואם יש לך רשיון לעסוק ברפואה זכותך גם לטפל בחולים על פי שיקול דעתך. אם אינך רופא (ולא הזדהת כרופא) הייתי מציע שתימנע ממתן עצות נחרצות לציבור החולים על סמך מסקנותיך, כי אתה עלול להטעות חולים, וחבל. אשמח לענות על שאלות כנות בנוגע לטיפול בפיברומיאלגיה או מחלות ראומטיות אחרות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אוקיי

אבי
    06/11/2008

אני בכל מקרה מודה לך על ההתייחסות והמענה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מבנים ציסטיים סבכונדרליים
    א.צ.
    23/10/2008

בראש הירך ובאצטבולוים האם זה ANA ? אפשר לתקן את הציסטות האלה על ידי חזרה לפעילות גופנית ופיסיותרפיה ?

הוספת תגובה

• לאצ

ד''ר יעקב אבלין
    24/10/2008

אני חושב שהתכוונת לשאול אם זה AVN. AVN הוא מצב בו איזור מסויים בעצם אינו מקבל את אספקת הדם הדרושה לו והאזור עובר נמק. לכך יש סיבות שונות כמו למשל טיפול בסטרואידים או מצבים של קרישת דם מוגברת. הביטוי הקליני הוא כאב עז ופתאומי במקום המעורב, לעיתים קרובות בראש הירך. הממצאים שתארת (בבדיקת MRI אני מניח) אינם ספציפיים. לדעתי צריך לבקש פענוח של רנטגנולוג המתמחה ברנטגן של עצמות בשאלה הספציפית של AVN (כאלו ניתן למצוא לרוב במכוני רנטגן של בתי חולים גדולים).
    אם מדובר ב - AVN פיזיותרפיה ופעילות גופנית הדרגתית עשויים לעזור אבל בחלק מהמקרים נגרם נזק בלתי הפיך לעצם עד כדי צורך התערבות ניתוחית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• זה מצילום רנטגן

א.צ.
    24/10/2008

צריך מיפוי עצמות ?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לא היה טיפול בסטרואידים ולא ארוע

א.צ.
    24/10/2008

קרישת דם או משהו כזה. יש שחיקת סחוס שמתקדמת עם השנים. בציסטות האלה יש נוזל ?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לא.צ.

ד''ר יעקב אבלין
    30/10/2008

המשך הבירור מאד תלוי בתמונה הקלינית. אני ממליץ להבד על ידי אורטופד ולראות אם יש צורך בהדמייה נוספת של הירך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה