פורום שומנים בדם, מחלות לב - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• רק האמת
    ראובן
    01/12/2009

ד.נ. ראשית, חלילה לי מלייצג יצרן תוספים כלשהוא, ויתר על כן, אינני חסיד שלהם. כל ענייני הוא ללמוד את הדברים האמיתיים. איני מעוניין בתעמולה, ומאידך אינני מתלהב מהתחמקויות. עוד נראה לי - בעיקר בהיותי בא בימים - לא ראוי לזלזל בדבריהם של בעלי ידע אחר ודיעה אחרת כד"ר פרנקלין לורנס רוזנפלדט, שהוא משתיל לב בכיר מבי"ח אדלר במלבורן - בי"ח גדול, ותיק ומפורסם, הפועל מזה כ- 140 שנה (הוקם ב-1871). בין השאר קראתי תקציר של מאמר שלו שפורסם בכתב העת J Hum Hypertens , 2007 ( הנראה לי רפואי, מכובד וכשר למהדרין). כל שאר המידע מוצג ברשת, ממנה אני משתדל כהדיוט (אף כי השכלתי גבוהה, לא בתחום הרפואי) להרחיב את אופקיי בנושאים שונים, כפי שנהגתי בשאלתי בפורום זה. ראובן

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    רק האמת

הוספת תגובה

• ראובן

ד''ר אבישי אליס
    01/12/2009

ראובן היקר,
    צר לי אם נפגעת ולא הייתה לי כוונה לפגוע בך אישית.
    אך נראה שאתה חסר נסיון בעינייני רפואה.
    - כדאי לקרוא מאמרים במקור ולא תקצירים שלהם.

F L Rosenfeldt1,2,3, S J Haas4,5, H Krum4,5, A Hadj1,3, K Ng1, J-Y Leong1,3 and G F Watts6
    Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trials
    Journal of Human Hypertension (2007) 21, 297–306
    המאמר הוא סקירת המאמרים (מטא אנליזה - שטיבה כשיטת מחקר הוא נמוך ) בנושא Q10 ויתר לחץ דם ומצביע על האפקט החיובי של התכשיר בהורדת לחץ דם , ובלשונו על הפוטנציאל הצפוי. אין כל התיחסות לסטטינים, לאי ספיקת לב או שרירים,

- העובדה שאיש מכובד (והעובדה שהוא משתיל לב מבי"ח וותיק באוסטרליה - אינה מדד לכך שדבריו הם אמת צרופה) כתב משהוא אינה הופכת להיות אוטומטית תורה מסיני. יש ברפואה , שהיא אינה מדע מדוייק, חילוקי דעות והם לגיטימיים.
    מה לעשות, בנושא ה Q10 ישנה תמימות דעים הבאה לביטוי בכל הכנסים הגדולים בקרדיולוגיה (הכנס הארופאי ECS האמריקאיים ACC ו AHA כמו גם בכנסי הטרשת הארופאי והעולמי IAS ן EAS ) ובהנחיות לטיפול בהיפרליפידמיה הן האמריקאיים והן הארופאים שהאפקט של הוספת Q10 הוא כשל פלצבו והוא שמור למקרים חריגים בלבד של כאבי שרירים עקב סטטינים.

באשר ליתר לחץ דם- התכשיר מצטרף לשורה שלמה של תכשירים שישנם דווחים כאלה ואחרים על יעילותם. הוכחה ליעילות אינה נמדדת המטא אנליזה ולא על עשרות חולים, אלא במחקרים מבוקרים היטב על אלפי חולים.

אני מוחה על כך שדברי המפורטים הוגדרו על ידך כהתחמקות,
    ומבקש כאן ועכשיו לסיים את הדיון!!!!!!!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• משמעויות ההשפעות
    ראובן
    30/11/2009

דוקטור נכבד שלום, האם החמרת התפקוד הדיאסטולי ברוב מטופלי הסטטינים, כפי שצוין ע"י ד"ר רוזנפלדט בכנס הקרדיולוגי אשתקד, מהווה השפעה משמעותית של טיפול בסטטינים? והאם שיפור תפקוד דיאסטולי, כאמור, באמצעות התוסף Q10, כפי שגם הוא צוין ע"י הנ"ל, מהווה תרומה חשובה של התוסף האמור? ראובן

לקביעת תור
    סגירה
    משמעויות ההשפעות

הוספת תגובה

• ראובן

ד''ר אבישי אליס
    01/12/2009

אני סבור שנןשא ה Q10 נידון בהרחבה ודעתנו על התוסף ואי הצורך בו הובהרו שוב ושוב.

הציטוטים המובאים על ידי הכותבים אינם ניתנים לתגובה רצינית - איזה כנס קרדיולוגי? מי הוא ד"ר רוזנפלדט?
    כעיקרון, לא כל ציטוט ואמירה של זה או אחר בעיתון או כנס כלשהוא חייבים לגרום לשינוי הדיעה והמקובלות.

סטטינים אינם מחמירים קלינית אי ספיקה דיאסטולית.

אני חוזר ומפנה למאמר שהומלץ עי דר ביצור בתשובה קודמת.

כמנהל הפורום אני מבקש לסיים בכך את נושא ה Q10 בפרום זה.
    איני יודע האם השאלות האחרונות "יזומות" על ידי "בעלי עניין " כאלה ואחרים אך שאלות והערות בנושא לא יענו.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רפואה היגינה לפי ד,רהי של ערן אשחר
    דשא
    29/11/2009

מה דעתכם על נושא רפואה היגינה טבעית שמקדם ד"ר ערן אשחר

הוספת תגובה

• דשא

ד''ר אבישי אליס
    29/11/2009

יש להתיחס לנושא זה כאל לא מוכח ע"פ הסטנדרטים הרפואיים הקליניים המקובלים

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד בנושא "תרומה שולית"?
    לימור
    29/11/2009

ד.נ. ברצוני להוסיף לשאלתי בנדון שמסקנות דומות ביותר לאלו שציינתי בפנייתי הקודמת פורסמו במאמר רפואי שפורסם ב-J. Cardiol., 2004 על השפעת אטורווה-סטטין על תיפקוד דיאסטולי של left venticular ויכולתו של Q10 להתגבר על דיספונקציה זו. לימור

הוספת תגובה

• לימור

ד''ר אבישי אליס
    29/11/2009

ראי תשובתי הקודמת

אני סבור שיש להסתפק בתשובות אלה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תרומה שולית?
    לימור
    29/11/2009

ד.נ. בכתב העת Mitochondrion פורסם (2007) מאמר שבסיכומו כותב צוות החוקרים:There is promising evidence of a beneficial effect of Q10 when given in standard therapies in hypertension and in heart failure. Q10 can be considered a safe adjunct to standard therapies in CV disease האם סיכום כזה מתאים להגדרת תר ומתו כ"שולית"? אודה על תשובתך. בברכה, לימור

לקביעת תור
    סגירה
    תרומה שולית?

הוספת תגובה

• לימור

ד''ר אבישי אליס
    29/11/2009

ראשית, הפורום אינו במה להתנצחויות. הפורום משמש מקום לקבלת תשובות וברור סוגיות בנושא ליפידים וטרשת עורקים, כשהתשובות ניתנות על סמך הידע שלנו והספרות המקובלת.

באשר להערותיך,
    כאשר מצטטים מאמרים כדאי לתת את מראה המקום המלא שלו ולהתייחס לכל מה שנכתב.

Mitochondrion הוא עיתון במדע בסיסי , והציטוט שלך הוא promising evidence of a beneficial effect כלומר תועלת תאורטית, שכן מה שנכון תאורטית, במבחנה ועל חית מעבדה אינו נכון תמיד בבני אדם. ואכן אין ולו מאמר אחד גדול ומבוקר בה הודגמה יעילותו וחשיבותו של ה Q10.
    והאפקט שלו נותר אפקט פלאצבו או כנסיון אחרון לטיפול בכאבי שרירים כתוצאה מסטטינים.
    הוא הדין גם באשר למאמר השני שהבאת (לא ברור לי מה שם העיתון)

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לכולסטרול
    תחיה
    27/11/2009

סליחה, עוד תוספת: הערכים של הכולסטרול עומדים על 190
    הבעיה היא בLDL HDL

לקביעת תור
    סגירה
    לכולסטרול

הוספת תגובה

• כולסטרול

ד''ר אבישי אליס
    27/11/2009

ראי תשובתי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כולסטרול בעליה
    תחיה
    27/11/2009

אני עוסקת בפעילות גופנית מידי יום (הליכה מהירה של שעה) ברוב ימות השבוע. אוכלת מזון בריא - עושה דיאטה שוקלת כרגע 74 (גובהי 1.70) הפחתתי 8 ק"ג בחודשים האחרונים. למרות כל זאת - הכולסטרול שלי במגמת עליה ! לפני חצי שנה ה - LDL עמד על 141, עכשיו 149 ולעומת זאת הHDL במגמת ירידה לפני חצי שנה 39, עכשיו - 33.
    אני מקפידה על פירות ירקות וכו' ופעילות גופנית במאמץ סדירה
    מה עוד אפשר לעשות?
    האם ערכים אלו מסוכנים ומומלץ על תרופות ?
    אציין כי יש לי התקן תוך רחמי מסוג מירנה ואני נוטלת כדור אלטרוקסין 100 מ"ג מידי יום במשך שנתיים (תת פעילות הבלוטה) האם יש קשר ?
    אודה לך על התשובה
    תחיה

לקביעת תור
    סגירה
    כולסטרול בעליה

הוספת תגובה

• כולסטרול בעליה

ד''ר אבישי אליס
    27/11/2009

אנסה לענות אחת לאחת על השאלות:
    -הגוף אינו מכונה או נוסחה מטמתית. LDL 141 ו 149 הם זהים ובתחום השונות הטכנית בין בדיקה לבדיקה. ככלל דיאטה משפיעה מעט על רמת הכולסטרול.
    -HDL - קרוב לוודאי שהדיאטה הקפדנית גרמה גם לירידה ב HDL
    - חוסר איזון בבלטת המגן עשוי להעלות ערכי LDL- וודאי שהתפקוד מאוזן

מה לעשות: להמשיך בהקפדה על דיאטה מאוזנת ופע גופנית סדירה וודאי שבלוטת המגן מאוזנת על הטיפול באלטרוקסין.
    העזרי ברופא שלך להערכת הסיכון, קרוב לוודאי שהוא נמוך ולכן אין צורך בפעולות נוספות פרט לנ"ל.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האם דלקת פרקים עוברת בתורשה?
    רחלי
    22/11/2009

ד"ר ביצור רפי שלום רב!

אני בת 36, אחרי 2 לידות. מיזה מספר חודשים אני קמה בבקרים עם כאבים ברגליים, כל הגוף מנוון ורק אחרי מס' פסיעות הגוף "חוזר לעצמו" והכאבים מפסיקים.
    אני רוצה לציין שמיזה כחודש וחצי אני עושה פילאטיס, אך אני לא רואה איזה הבדל בתופעה הזאת שקורית לי בבקרים.
    אני בקושי מצליחה להתיישר בבקרים, אני מתיישרת לאט לאט ואז כשאני מתחילה בפעולות שיגרתיות הכאבים נעלמים.
    אני רוצה לציין שאימי סובלת מדלקת פרקים כרונית/שיגרונית ומטופלת בתכשיר הומאופטי (אמזונאס), לאחר שבעבר קיבלה עירויים שונים בבי"ח מידי שלושה שבועות.
    התרופה היחידה שאני נוטלת הינה ציפרלקס אך אני לא חושבת שיש קשר כלשהו.
    אני משתדלת בנוסף לפילאטיס לעשות הליכות כדי לרדת במשקל (גובה 162 ומשקל 80 קילו).
    האם יתכן ומדובר בדלקת פרקים?

תודה,

רחלי

הוספת תגובה

• לרחלי

ד``ר רפי ביצור
    22/11/2009

שאלתך אינה בתחום עיסוקו של הפורום,ובכל מקרה לא ניתן לאבחן דרך האינטרנט.
    התמונה שאת מתארת יכולה להתאים לדלקת פרקים, אך לאבחון וטיפול מומלץ לפנות לראומטולוג.

בריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מכשיר לבדיקה עצמית של כולסטרול/שומנ
    יגאל
    21/11/2009

האם קיים מכשיר ביתי לבדיקת עצמית של כולסטרול, טריגליצרידים, LDL ועוד?

תודה

אלה

הוספת תגובה

• מכשיר לבדיקה עצמית של כולסטרול/שומנ

ד''ר אבישי אליס
    21/11/2009

למיטב ידיעתי ישנו מכשור לבדיקה מהירה, אך איני יודע את מידת האמינות.
    אגב, לשם מה הדבר נחוץ? אין בבדיקה כל דחיפות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מכשיר לבדיקת שומנים בדם קרדיוצ'ק

יגאל
    15/01/2010

ד"ר תודה

רכשתי מכשיר לבדיקת כולסטרול אשר נקרא קרדיוצ'ק ואני מרוצה מאוד ממנו, השוותי נתונים מול הבדיקה בקופה והסטייה קטנה מאוד

אלה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אלה

ד''ר אבישי אליס
    17/01/2010

בהצלחה
    לא ברור לי מה תעשי איתו ביום יום
    בכל אופן בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עושה שימוש למעקב - בערך פעם החודש

יגאל
    17/04/2010

גם אני רכשתי מכשיר ביתי למדידת הכולסטרול אצל פי-מדיקל ואני חייב לציין שהוא חשוב ולדעתי מהווה נדבך די הכרחי במערך שלי והמעקב אחר הפחתת ערכי השומן

ממליץ בחום

יגאל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הסננה שומנית של הכבד
    אייל
    21/11/2009

מכובדיי,
    האם הסננה שומנית בסונר בטן והפרעה קבועה בתפקודי כבד (נגיד פי 2 מהתקין) הם התווית נגד לטיפול בסטטינים? אני שואל כיוון שאין המלצה להפסקת סטטינים אם עלייה בתפקודי כבד עד פי 3 ובכלל ההנחה היא שגם אז מדובר בפלוקטואציות בתפקודי הכבד שחולפות מעצמן. מה בעצם הפחד? שאנזימי הכבד יהיו יותר גבוהים עם סטטינים? הרי בהסננה שומנית בהרבה מיקרים האנזימים גבוהים פחות או יותר ואף אחד לא נלחץ מכך.
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    הסננה שומנית של הכבד

הוספת תגובה

• הסננה שומנית של הכבד

ד''ר אבישי אליס
    21/11/2009

שלום רב,
    הסננה שומנית והפרעה מתונה בתפק כבד אינם מהווים התווית נגד למתן סטטינים.
    נהפוך הוא, בחלק ניכר מהמקרים תפקודי הכבד אף מתנרמלים.יחד עם זאת יש לזכור שאין הוכחה שההסננה השומנית בכבד חולפת עם סטטינים.

ולסיכום: ניתן לתת סטטינים כשיש הסננה שומנית בכבד עם הפרעה מתונה בתפק כבד

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• q10 ומדלי דם
    תמרהNNN
    20/11/2009

האם אדם שנוטל כדורים לדילול דם כמו פלויקס יכול ליטול כדורי Q 10
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    q10 ומדלי דם

הוספת תגובה

• לטליה

ד``ר רפי ביצור
    20/11/2009

אפשר לקחת ללא חשש.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סטטינים וכאבים
    תמרהNNN
    20/11/2009

בעלי צורך סטטינים וסובל מכאבים בשרירי הרגלים הוחלפו לו מספר פעמים ושום כדור לא טוב לו , יש לו עכשיו הסננה שומנית קשה בכבד
    הרופאה אינה יודעת מה לעשות איתו מאחר וניסה כמה כדורים אנו חברי מכבי למי עלינו לפנות
    בתודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    סטטינים וכאבים

הוספת תגובה

• zzz

ד''ר אבישי אליס
    20/11/2009

הבעיה כואבת ומטרידה, אך ניתן למצוא פתרון למרבית החולים.

מציע:
    -הרופאה יכולה לקבל יעוץ בנושא במע היעוץ הממוחשב של מכבי
    -תוכלו לפנות אל אחד מאיתנו עפ מקום המגורים ושקולי הקופה לקבלת יעוץ וטיפול
    -יש במכבי במס מקומות מרפאות ליפידים אשר גם בהן תוכלו להעזר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לטליה

ד``ר רפי ביצור
    20/11/2009

הסננה שומנית בכבד מעידה בדרך-כלל על מה שאנחנו מכנים "תסמונת מטבולית", המלווה בהשמנת יתר מרכזית, נטיה לסוכרת ויתר לחץ-דם וסיכון מוגבר ללקות במחלת לב. הטיפול החשוב ביותר במצב כזה הוא שינוי אורח החיים - שמירה על תזונה נכונה (ברך-כלל מוגבלת בפחמימות) ומשקל גוף תקין, פעילות גופנית אירובית סדירה והמנעות מעישון. בנוסף, יש, בדרך כלל, צורך בהורדת רמת הכולסטרול. סטטינים הם התרופות הטובות ביותר להורדת רמת הכולסטרול, וחשוב מזה - להורדת הסיכון למחלת לב.
    יש לבדוק תחילה האם יש צורך בטיפול תרופתי, או שניתן להסתפק בשינוי אורח החיים.
    אם יש צורך בטיפול תרופתי, יש לנסות ולהעריך האם כאבי הרגליים נובעים מהסטטינים. האם ניסו להפסיק לגמרי את הטיפול? ואם כן - האם הכאבים חלפו?
    אם הכאבים אכן נובעים מהסטטינים, יש לבדוק האם אכן נוסו כל האופציות, כולל במנינונים נמוכים.
    לבסוף, ניתן לשקול טיפול בתרופות ממשפחה אחרת - אופציה פחות עדיפה, אך לפעמים אין ברירה.

לסיכום - סביר להניח שיש מה לעשות, אך לא ניתן לפתור את הבעיה באינטרנט, ומומלץ לפנות למרפאת ליפידים להערכה מסודרת. מס' הטלפון לקביעת תור במרפאת הליפידים בתל-השומר הוא 03-5304582.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שומנים
    עודד
    16/11/2009

שלום אני בן 36 לפני כמה חודשים היה לי 306 טרצלגדים עכשיו ירד אחרי 4 חודשים 187 האם זה נורמלךי וכמה צריך להיות לבחור בגילי אצין 200 כולסטרול יש לי

לקביעת תור
    סגירה
    שומנים

הוספת תגובה

• לעודד

ד``ר רפי ביצור
    16/11/2009

1. ישר כח על הורדת רמת הטריגליצרידים. רמה של 187 הנה סבירה. חשוב להקפיד על תזונה מוגבלת בפחמימות (רצוי בהנחיית תזונאי/ת), משקל גוף תקין, פעילות גופנית סדירה והמנעות מעישון.
    2. לערכי הכולסטרול לא אוכל להתייחס - חשוב לדעת את ערכי הכולסטרול ה"טוב" (HDL) וה"רע (LDL), כמו גם את שאר גורמי הסיכון (עישון, לחץ דם, רמת הסוכר, סיפור משפחתי של מחלת לב ועוד)

מאחר והמלצות לטיפול אינן יכולות להינתן באינטרנט, מומלץ לפנות לרופא המשפחה לקבלת טיפול מתאים, ואם עדיין יהיו ספקות - ניתן לפנות לייעוץ מרפאת ליפידים. מס' הטלפון לקביעת תור במרפאת הליפידים בתל-השומר הוא 03-5304582.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• TG וכולסטרול בבחורה צעירה
    בת 21
    15/11/2009

שלום!
    אני בת 21 ונוטלת גלולות (יותר נכון טסעת ווגינלית). בבדיקות דם שביצעתי היום נמצאו TG גבוהים (241) ואני לא כלכך מבינה מדוע. אני נמנעת ממזון עתיר שומן ויחסית מקפידה על דיאטה. יש לציין שיש לי גם בדיקה קודמת- לפני 3 חודשים בה נצפו ערכי TG נורמליים (בערך אמצע טווח הנורמה)- האם בהכרח הסיבה היא הדיאטה ואני צריכה להתחיל להקפיד עוד יותר?
    עוד שאלה שמאוד מדאיגה אותי היא צניחה יחסית ברמות ה-HDL. אני יודעת שלבחורה צעירה בגילי אמור להיות HDL מעל הנורמה וכך היה לי ב2 בדיקות קודמות. הפעם משום מה הערך ירד ל49 בלבד ואין לי מושג מה יכולה להיות הסיבה. נהפוך הוא, ב3 חודשים האחרונים אני עוסקת בספורט יותר משאי פעם עסקתי ונראה משום מה שיש דווקא צניחה בערכי ה-HDL.
    אני לא יודעת מה לעשות ואני מאוד מבולבלת- תודה!

לקביעת תור
    סגירה
    TG וכולסטרול בבחורה צעירה

הוספת תגובה

• ל- light spark

ד``ר רפי ביצור
    15/11/2009

1. ראשית, יש לזכור שהחריגה הנה מינימלית, כך שודאי שאין צורך בטיפול תרופתי, ביחוד כאשר מדובר באישה צעירה ללא גורמי סיכון.
    2. אם לא הקפדת על צום מלא לפני הבדיקה - זו יכולה להיות הסיבה לעליה בטריגליצרידים
    3. התזונה המומלצת להורדת טריגליצרידים הנה תזונה דלת פחמימות, ולאו דווקא שומנים. פני לתזונאי(ת) להדרכה.
    4. אם החלפת אמצעי מניעה - גם זו יכולה להיות סיבה.

מאחר והמלצות לטיפול אינן יכולות להינתן באינטרנט, מומלץ לפנות לרופא המשפחה לקבלת טיפול מתאים, ואם עדיין יהיו ספקות - ניתן לפנות לייעוץ מרפאת ליפידים. מס' הטלפון לקביעת תור במרפאת הליפידים בתל-השומר הוא 03-5304582.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה על תשובתך, אך מה לגבי הצניחה

בת 21
    15/11/2009

בערכי ה-HDL? מה יכול להיות הגורם?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ל- light spark

ד``ר רפי ביצור
    15/11/2009

רמת ה- HDL נמצאת פעמים רבות ביחס הפוך לטריגליצרידים. טיפול בגורם לעליה בטריגליצרידים מביא, לעיתים קרובות, גם לעליה בערכי ה- HDL

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד שאלה על קיו עם סטטינים
    אלי
    12/11/2009

ד"ר אליס הנכבד שלום רב, מסקרנת אותי במיוחד התייחסותך למחקרים שהראו השפעה שולית בלבד לשילוב קיו עם סטטין. מתי ובאיזה כתבי עת פורסמו מחקרים מעניינים אלה (3-2 מהם, בכל אופן), כדי שאוכל לעיין בהם (או בתקציריהם)? שוב תודה. אלי

הוספת תגובה

• לאלי

ד``ר רפי ביצור
    13/11/2009

מסוכם היטב כאן:

Effects of ubiquinone (coenzyme Q10) on myopathy in statin users.
    Schaars, Carel F; Stalenhoef, Anton FH Current Opinion in Lipidology. 19(6):553-557, December 2008.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה