מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- חצים קלים בחזהקרן08/02/2014
הנני בת 27 בחודש האחרון יש לי תחשות ולחצים רגעיים בחזה שעוברים וזה לפעמים גם בבטן, הייתי בחרדה שזה תקף לב הייתי במיון שם לא מצאו לי התקף לב ושוחררתי באותו לילה שטענה שאני רק בחרדות ולחץ הדם שלי תקין מה עליי לעשות כדי להשתחרר מהחרדה שיש בי ולפעמים נדמה לי שקצב הלב בנוסף אני לא מעשנת וירדתי במשקל יותר מ-20 קילו האם זה יכול לגרום אצלי לתגובות קיצוניות ללב מבחינת הקצב?
תודה ושבוע טוב* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לקרן
ד``ר רפי ביצור09/02/2014ודאי תבני כי לא ניתן לאבחן בפורום אינטרנטי וללא בדיקה.
חרדה עלולה לגרום לתסמינים שתיארת, אם כי יכולות להיות גם סיבות נוספות.
ממליץ בחום לפנות לבדיקת רופא המשפחה.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מיץ רימוניםהרצל30/01/2014
שלום ד"ר.
לאחרונה פורסם מחקר בנושא יעילות מיץ רימונים שמכיל נוגדי חימצון גורם להקטנת התפתחות טרשת עורקים בשילוב ססטינים .
האם מומלץ לקחת גלולות כאלה שמכילות את המיץ ובאיזה מינון .
אני יודע שמיץ רימונים גורם לעצרות ומעלה את רמת הסוכר בדם כך שמצד אחד יתכן וזה יקטין את התפתחות הטרשת ומצד שני יגרום לטחורים ועליית רמת הסוכר בדם .
אשמח לקבל את דעתך .
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לגיא
ד``ר רפי ביצור30/01/2014מיץ רימונים אכן עשוי להביא לעליית ריכוז הסטטין בדם ובכך להגדלת יעילותו בהורדת כולסטרול, אך כאן גם נעוצה הבעיה: העליה יכולה להיות גדולה מדי ולהביא לתופעות לוואי של הסטטין.
זאת ועוד - התגובה לתוספת של מיץ רימונים לסטטין הנה אינדיבידואלית (משתנה מאדם לאדם) ואינה ניתנן לחיזוי מראש.
יעילותו של מיץ רימונים בהפחתת הסיכון לתחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם לא נבדקה.
מסיבות אלה אני סבור שיש צורך בזהירות גדולה אם מחליטים לשלב מיץ רימונים וסטטינים.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- כמה כולסטרול ושומנים רווים בתזונה ?משה09/01/2014
ד"ר נכבד,
לאחרונה נמדד לי כולסטרול כללי בערך של 295, כול. רע 193,כול. טוב 61.
לחץ דם 150/90 גילי הוא 62, ואני עוסק בספורט כמעט כל יום.
בעקבות זאת קיבלתי מירשם ל-20 מ"ג ליפיטור ולאחר המשך מעקב אחרי לחץ הדם ייתכן שאקבל גם 2.5 מ"ג רמיפריל.
שאלתי היא: כמה מ"ג ליום של כולסטרול וכמה של שומנים רוויים עלי לצרוך ביום ?
האם יש לצרוך מינימום ככל האפשר מהנ"ל, או שיש רמת צריכה ממוצעת ליום שאין טעם יותר לרדת ממנה, מאחר ואז לא תתרום לירידה נוספת בערכי הכולסטרול ?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר למשה
ד``ר רפי ביצור09/01/2014מומלץ מאד לקבל יעוץ אישי מתזונאי(ת) שיותאם אליך ולצרכיך.
ככלל מומלץ:
1. הגבלת שומן רווי לפחות מ- 7% מסך הקלוריות
2. הגבלת שומנים שעברו הידרוגנציה (שומן טרנס, "שומנים מוקשים") למינימום, ולא יותר מ-1% מסך הקלוריות (רצוי מאד 0)
3. הגבלת כולסטרול לפחות מ – 300 מ"ג ליום
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- האם דרוש טיפול תרופתירוני22/12/2013
שלום רב,
רקע:
אני בת 63. סובלת משילשולים בלתי פוסקים. עברתי בירור מקיף אך כל התוצאות היו תקינות ולא נמצאה סיבה לשילשולים.
אציין כי אני אוכלת רק מוצרים דלי שומן, ואיני אוכלת שום דבר מטוגן או מתוק. איני אוכלת כלל מוצרי חלב עקב אי הסבילות ללקטוז.
בשנה שעברה עברתי ניתוח כריתת רחם בשל סרטן הרחם (לא היתי צריכה לעבור הקרנות או כימוטרפיה לאחר הניתוח).
ב 2010 הוסרו 2 בלוטות היפרפלסטיות עקב היפרפרתירואידיזם ראשוני ואוסטיאופורוזיס.
בדיקות דם:
לאחרונה עשיתי בדיקות מעבדה ( התוצאות בהמשך ) ועקב תוצאות חריגות של כולסטרול, רופא המשפחה שלי רשם לי LITORVA 10MG.
התוצאות הן:
Glucose (B) 94
Cholesterol 216
LDL-Cholesterol 119.2
HDL-Cholesterol 57
Non-HDL Cholesterol 159
Triglycerides 197
Albumin (B) 4.4
ALKP-Alkaline Phosphatase 78
ALT (GPT) 29
Ca-Calcium (B) 9.1
Creatinine (B) 0.73
K+ Potassium (B) 4.7
Na- Sodium (B) 142
Protein Total (B) 7.2
Urea (B) 22
Vitamin D 25 (OH) 15
Vitamin B12 244
Fe - Iron 97
שאלות:
1.האם אכן תוצאות אלו מחייבות לקחת כדורים להורדת הכולסטרול או שניתן להסתדר גם בלי הכדורים?
2. אם יש לקחת כדורים, האם יש כדורים ללא לקטוז ? אם כן מהם, ואיזו מינון יש לקחת?
3. אם אין צורך לקחת תרופות, מה יש לעשות כדי שמצבי לא יחמיר?
תודה רבה,
דנה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לדנה
ד``ר רפי ביצור22/12/2013אני חייב לומר שעל סמך הנתונים שמסרת, לא ברור לי מדוע חשב הרופא שיש צורך בטיפול תרופתי להורדת רמת הכולסטרול.
אם הבנתי נכון, תוצאות המעבדה שציינת היו ללא טיפול תרופתי. רמת כולסטרול "רע" (LDL) של 119 מצריכה טיפול תרופתי רק כשיש גורמי סיכון משמעותיים למחלות לב וכלי דם - קיומה של מחלת לב, סוכרת או הצטברות גורמי סיכון כגון יתר לחץ-דם, עישון, סיפור משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר וכיו"ב - גורמים שאת כולם לא ציינת.
מומלץ לפנות לרופא המשפחה על מנת לקבל הסברים בדבר נחיצות הטיפול לפי גורמי הסיכון. אם ישארו שאלות - ניתן לפנות למרפאת ליפידים.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מתן סטטיניםזהבה כהני21/12/2013
שלום,
בת 71, גובה 171, משקל 94 ק"ג. סובלת מהיפותירואידיזם (האשימוטו) מזה כ-20 שנה. ומטופלת ביוטירוקס. קרטיה ותוספי סידן, מגנזיום וויטמין D. בנוסף, יש לי כבד שומני.
בעברי סרטן שד (פעמיים) מלפני 23 שנים ומלפני 10 שנים. כתוצאה מהניתוחים שעברתי סובלת מכאבי שרירים באיזור הצלעות והגב.
בחודשים האחרונים התחלתי לסבול מיל"ד ומטופלת באנלפריל 5 מ"ג, פעמיים ביום.
בשנים האחרונות רמות הסוכר שלי בדם נמצאות במגמת עלייה, אם כי לעתים אני מצליחה להוריד אותן מעט עם תזונה מתאימה.
בדיקות הדם שערכתי בשבוע האחרון מראות:
Glucose 117
HbA1C 6.8
Cholesterol 199.3
Triglycerides 81
HDL Chol. 59
LDL Chol. (calc) 123.8
Non-HDL Chol. 140
Got (AST) 36
GPT(ALT) 57
CRP 0.6
ESR 34
Rheumatoid Factor <10.10
DNA(ds) Ab <1
שאר הבדיקות של תפקודי כבד בגדר התקין , כמו גם שאר הבדיקות לבירור גורמי דלקת בגוף תקינות. יש לציין שבגלל הכבד השומני תפקודי הכבד שלי עולים לעתים קרובות לרמות יותר גבוהות ולאחר מכן יורדות.
רופאת המשפחה שלי החליטה שעלי להתחיל בטיפול תרופתי לסוכרת והמליצה לי על גלוקופג' 850 מ"ג, פעם ביום.
בנוסף קבעה כי הפרוטוקול קובע שעלי להתחיל בטיפול להורדת הכולסטרול ורשמה לי סימבאסטטין 20 מ"ג.
אני צורכת שומנים חד רוויים והרבה ירקות עליים ירוקים ונוגדי חמצון כמו כורכום, חמוציות וויטמין C.
מאחר ואני חוששת מתופעות הלוואי של הסטטינים שפוגעות בתפקודי הכבד (שגם ככה הוא בעייתי), שגורמות לכאבי שרירים (שאני סובלת כבר מספיק מהם ואיני רוצה עוד) וגם גורמת לפגיעה בזכרון ולבלבול, ברצוני לדעת, אם אסתפק בכדור ליל"ד וגלוקופג' ואנסה להוריד במשקל, האם באמת חובה עלי לקחת, לדעתך, גם סטטינים?
תודה עבור תשובתך,
זהבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לזהבה כהני
ד``ר רפי ביצור22/12/2013ראשית - כמה עובדות:
1. הסטטינים אינם פוגעים בכבד! זאת ועוד - יש עדויות שבמקרים של כבד שומני יש להם אף השפעה מיטיבה. לאור מידע רב בנושא הסיר ה- FDA לפני כשנה לחלוטין את הדרישה לעקוב אחר תפקודי כבד במטופלים בסטטינים.
2. סטטינים עלולים לגרום לכאבי שרירים בכ- 10% מהמטופלים. במלים אחרות: 90% לא יסבלו מכאבי שרירים. זאת ועוד - הכאבים חולפים עם הפסקת הטיפול ואינם גורמים לנזק בלתי-הפיך.
3. לגבי פגיעה בזכרון ובלבול - נושא זה שנוי במחלוקת. מעטים מדווחים על כך, הקשר בין תופעה זו לבין הטיפול בסטטינים אינו מוכח, ובכל מקרה - התופעה חולפת עם הפסקת הטיפול.
וכעת למקרה שלך:
ראשית - הטיפול הראשוני והחשוב ביותר הוא הקפדה על אורח חיים בריא מבחינת תזונה ופעילות גופנית.
מכיון שעם HbA1C 6.8 יש שהיו מגדירים אותך כבר בשלב זה כסוכרתית - הטיפול בגלוקופאז' הגיוני.
לגבי הטיפול בסטטינים - גם כאן ההמלצה הגיונית. ניתן גם לנסות ולשפר את הערכת הסיכון למחלות לב וכלי דם ע"י בדיקות נוספות (המותאמות לכל מטופל לפי מאפייניו) במסגרת מרפאת ליפידים.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתגובה לתשובתך
זהבה כהני22/12/2013תודה עבור תשובתך, אך עד כמה שאני מבינה כשצריך לקחת סטטינים זה לכל החיים (כמו טיפול ללחץ דם ולסוכרת). כלומר, תופעות הלוואי אולי חולפות כשמפסיקים את הטיפול, אך כשיש לקחת אותו לתמיד? האם יש פתרון לתופעות לוואי אלו?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהת. לוואי
רונן22/12/2013את משתייכת לקטגוריית האנשים שלא תקח את התרופה מהסיבה הפשוטה שאת סומכת יותר על ״סיפורי שכנים״.
תתחילי פעילות פיזית, תפסיקי לתקוע אוכל ותרדי במשקל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלזהבה כהני
ד``ר רפי ביצור22/12/2013את מחפשת פתרון לתופעת לוואי שטרם לקית בה, לתרופה שטרם לקחת ושיש 90% סיכוי שלא תלקי בה גם אם תקחי את התרופה...
ובכל מקרה - ברוב המקרים בהם יש תופעת לוואי עם תרופה מסוימת ניתן למצוא פתרון עם תרופות אחרות.
אם יש צורך בהן, את התרופות יש לקחת לכל החיים (או עד 120 - מה שבא קודם) מאחר וכשמפסיקים לקחת אותן הגוף חוזר לייצר את הכולסטרול העודף.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- משפחה ומחלת לברונן19/12/2013
בהמלצות החדשות האמריקאיות סיפור משפחתי של מחלת לב לא נכלל כגורם סיכון כלל וכלל. מה ההסבר לכך? האם כל מה שהרופאים המליצו עד כה בנושא היה טעות?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לרונן
ד``ר רפי ביצור19/12/2013ממש לא.
קשה לתת ערך כמותי לסיפור משפחתי לצורך הכנסתו למשוואות של המודלים להערכת הסיכון. לכן, במודלים המוצעים החדשים, כמו גם בקודמים להם, סיפור משפחתי אינו נכלל. אבל, מכיון שברור שסיפור משפחתי הוא משמעותי, נאמר במפורש בהמלצות החדשות כי במקרה של סיפור משפחתי יש לשקול את הכללת הנבדק בקבוצת סיכון גבוהה יותר:
If, after quantitative risk assessment, a risk-based treatment decision is uncertain, assessment of … family history may be considered to inform treatment decision making.
Family history of premature CVD …support revising risk assessment upward
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהמשפחה ולב
רונן19/12/2013בכלל לא קשה. ניתן להגדיר קרוב משפחה דרגה ראשונה שניה או אחד, שניים. לסיגריות לא קשה ההערכה הכמותית? 40 סיג/יום שקול כנגד 3 סיג/ שבוע?
אבל, דר׳ ביצור, נתת תשובה דיפלומטית יפה ועינינית (פחות או יותר כמו הקרדיולוג שלי)
כנראה שאין תשובה אחרת להמלצות האמריקאיות ההזויות מלפני חודש
תודה רבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בדיקת דםשני18/12/2013
שלום
בן 38 עם עודף משקל, ולא מעשן.
עשיתי בדיקת דם שגרתית, סוכר תקין.
טריגלצרידים וכולסטרול כללי וכולסטרול רע יצאו מוגברים
כולסטרול כללי - 220 (הנורמה עד 200)
כולסטרול רע - 140 (הנורמה עד 130)
טריגלצרידים - 194 (הנורמה עד 170)
האם תוצאות ברמות כאלו מצריכות טיפול תרופתי או שמרני? מה מידת החומרה בעצם?
כמו כן, האם העובדה ששתיתי תה צמחים (בלי סוכר) בשעות המאוחרות של הלילה עלולה היתה לשבש את התוצאות?
וכן, האם יש הבדל משמעותי אם הצום לפני כן הוא 12 שעות או קצת פחות?
כמו כן רציתי לשאול בקשר לספירת הדם, כל הערכים תקינים, מלבד חריגה קלה מעל הנורמה של WBC ו - HEMATOCRIT
האם יש לזה משמעות כלשהי ?
תודה רבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר למני
ד``ר רפי ביצור18/12/2013לגבי הטריגליצרידים: הטיפול ברמות גבוהות של טריגליצרידים מתבסס קודם כל על תזונה דלת פחמימות, פעילות גופנית סדירה, שמירה על משקל גוף תקין ואיזון סוכרת (אם יש). מומלץ לפנות לתזונאי(ת), לעסוק בפעילות גופנית (לאחר קבלת אישור מרופא המשפחה),
לגבי הכולסטרול: הצורך בטיפול נקבע עפ"י הערכת הסיכון למחלת לב. הערכת סיכון זו מתבססת על מכלול הנתונים הכוללים גיל, מין, עישון, לחץ-דם, סוכרת, ערכי שומני הדם השונים, סיפור משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר ועוד - נתונים שאת חלקם לא ציינת. לעתים, כאשר המצב "גבולי", אנו נעזרים גם בבדיקות נוספות. ככלל, אצל אלה הנמצאים בסיכון גבוה (כאשר יש כבר מחלת לב או סוכרת) - יעד הטיפול הוא רמת LDL של פחות מ- 70. אצל אלה הנמצאים בסיכון בינוני, יעד הטיפול הוא רמת LDL של פחות מ- 130, ולעתים פחות מ- 100. אצל אלה הנמצאים בסיכון נמוך, יעד הטיפול הוא רמת LDL של פחות מ- 160.
אם אין לך כל גורמי סיכון - הרי שיש צורך בשינוי אורחות החיים כנ"ל ללא טיפול תרופתי.
מומלץ לפנות לרופא המשפחה להערכת סיכון מסודרת. אם יישארו שאלות - ניתן לפנות למרפאת ליפידים.
לגבי ספירת הדם - הדבר תלוי בהקשר הקליני (האם יש סימפטומים כלשהם? ממצאים בבדיקה הגופנית?), במידת החריגה ובהשוואה לבדיקות קודמות. שוב - רופא המשפחה הוא הכתובת.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הולטר לחץ דםמתן02/12/2013
ערב טוב
הופניתי להולטר לח"ד עקב מדידות מוגברות ו/או גבוליות במרפאה.
בן 39, לא מעשן.
יש לציין שאני הולך לישון בשעות המאוחרות של הלילה, וקם בהתאם.
מצ"ב סיכום הפענוח, אודה אם הרופא יוכל להסביר לי את הממצאים ומשמעותם.
תודה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר למתן
ד``ר רפי ביצור06/12/2013הבדיקה מרמזת על יתר לחץ דם קל.
מומלץ בשלב הראשון לטפל ע"י שינוי באורח החיים - פעילות גופנית סדירה (באישור הרופא המטפל), שמירה על משקל גוף תקין, תזונה בריאה (רצוי בהנחיית תזונאי/ת) והפחתה בצריכת המלח.
במקביל, מומלץ לפנות לרופא המטפל שישקול את הצורך בביצוע בדיקות נוספות (להערכת נזק לאיברי מטרה כמו הלב והכליות ובשאלה של סיבה ליתר לחץ הדם) ובטיפול תרופתי.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- ליפיטורא.02/12/2013
ערב טוב,
בת 67 שנים. מטופלת בליפיטור 20 מ"ג לשומנים בדם+אנדלקס 10 מ"ג להורת לחץ דם, +אלטרוקסין לבולטת התריס, מזה 3 חודשים. לא טוב לי עם הליפיטור: עושה לי כאבי ראש, עירנות, פיהוקים ממושכים, עייפות לא מוסברת.
אפשר לקבל המלצה לתרופה מקבוצה אחרת עם תופעות לוואי מועטות ? ( אני ללא כיס מרה ו)
בתודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ל-ל
ד``ר רפי ביצור03/12/2013בהנחה שאת זקוקה לטיפול להורדת רמת הכולסטרול, התרופות היחידות לגביהן הוכח כי הן מורידות את הסיכון למחלות לב וכלי דם הן ממשפחת הסטטינים.
אם יש לך תופעות לוואי מתרופה אחת ממשפחה זו, ניתן לנסות תרופות אחרות מהמשפחת הסטטינים. ברוב המקרים תרופות אלה לא יגרמו לתופעות לוואי. תרופות אחרות מהמשפחה כוללות סימבסטטין, פרבסטטין ורוזובסטטין.
מומלץ לפנות לרופא המשפחה, ואם ישארו שאלות - ניתן לפנות למרפאת ליפידים.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהוגם - ליפיטור עדיף על קרסטור? תודה.
מתייעצת07/12/2013* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלמתייעצת
ד``ר רפי ביצור07/12/2013אין עדיפות לאחת על השניה. שתיהן טובות.
שבת שלום ובריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- לדר ביצור היקרמתייעצת28/11/2013
שלום ד"ר
ראשית חג חנוכה שמח!
התייעצתי איתך בעבר וחזרתי שוב.
בן 77 חולה בס.ערמונית. היה מאוזן מבחינת הכולסטרול והשומנים עד לפני שלושה חודשים. נטל רק 10 מג סטטור כשהכולסטרול עמד של בין 70-90 תחת טיפול זה. שומנים בדם היו בנורמל והכולסטרול הטוב מעט נמוך - 20-40.
ראוי לצין שהכולסטרול הרע מעולם לא עבר את ה130, וירד מגובה זה תחת 10 מג סטטין.
בשלושת החודשים האחרונים כולסטרול רע מעל 200, כך גם שומנים בדם. כולסטרול טוב - 33.
הסטטינים הופסקו בתקופה זו והתזונה לא כל כך השתנתה (מלבד סוכריות מציצה שהחליפו צימוקים כנשנוש לאורך היום).
חזרנו לסטטין השובע, מינון 10 מג קריסטור.
שאלותי:
אנחנו מעוניינים להישאר במינון קטן ככל האפשר. הוא סובל מאוד מתופעות לוואי של מיליון תרופות ובראשן הטיפול ההורמונלי, תרופות ליתר לחץ דם ועוד. כמה זמן לאחר חזרה לסטטין ניתן לבדוק שיפור והאם לדעתך מינון זה מספיק?
שאלה שניה - התחיל לשתות מיץ רימונים כוס ליום בגלל הרבה המלצות לעניין הערמונית והעורקים. הבנתי שיש בעיה לקחת זאת עם סטטינים, תוכל לספר מהידע שלך?
-כמו כן כדאי לקחת אומגה 3 - נוטל גם אספירין ואני חוששת משילוב. עד כמה מג אומגה 3 ניתן לקחת בשילוב עם אספירין 100 מג?
הוא נמאצ בסיכון מוגבר עכב הטיפול ההורמונלי (מעלה סיכון למחלות וסקולריות) בעברו ארוע מוחי, רק עכשיו הצלחנו לייצב לחץ דם גבוה שסבל ממנו שנה וחצי ועכשיו הכולסטרול וכו'. אם יש המלצה נוספת לדעתך שכדאי לבצע אשמח לשמוע.
תודה רבה :)* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר למתייעצת
ד``ר רפי ביצור28/11/20131. ניתן לחזור על הבדיקות 6 שבועות לאחר חידוש הטיפול בסטטור.
2. מיץ רימונים עלול לעכב את פירוק הסטטין ולגרום לתופעות לוואי כגון כאבי שרירים. עדיף להימנע.
3. אין הוכחות לתועלת במתן אומגה 3 במטופלים הנוטלים סטטינים.
חג שמח ובריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאני מבינה
ש29/11/2013אני רוצה להמשיך עם מיץ הרימונים בגלל נושא הערמונית ויש לו גם סגולות בתחום כלי הדם ולחץ הדם.
כמה מסוכן עבורו (עבר של ארוע מוחי, קשיש) לנסות את המיץ רימונים כחודשיים לפחות במקום סטטינים?
כלומר האם מדדי הכולסטרול חמורים עבורו או שאפשר לנסות את מיץ הרימונים לחודש חודשיים?
תודה רבה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאני מבינה - תגובה
ד``ר רפי ביצור29/11/2013הסטטינים לא ספק חשובים יותר במצבו
שבת שלום ובריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהסטטינים
מתייעצת07/12/2013אז אנחנו חוזרים לסטטינים. 10 מג ביום קרסטור.
בפעם הקודמת זה הוריד מ90-100 ל-60 את הכולסטרול הרע.
שאלותי:
1. זה מוריד גם טריגילצרידים?
2. כרגע הכולסטרולה רע וטריגילצרידים מעל 200, כדאי להתחיל מ-20 מג קרסטור בהנחה שה-10 מג הוריד בתקופתו מעט (אבל זה המ שהיה צריך) או 10 מג ולחכות לתגובה?
3. אם מוסיפים ל20 מג - צריך בהדרגה?
4. מה דעתך אל היוגורטים עם הפיסטוליטים או מה שזה לא יהיה שאמור לעזור לכולסטרול?
5. האונקולוג אמר שכולסטרול יכול לגרום לעליית טסטסטרון שהיא אסורה אצלו - אבל זה תאורטי, אתה מכיר באמת השפעה כזו ממחקרים?
6. האם תחת טיפול בסטטינים אפשר פחות או יותר להמשיך לאכול כרגיל? משתדלים לאכול יותר ירקות וכו' אבל הוא לא אכלן ובמצבו נראה לי מבאס למנוע את המזונות העיקריים שהוא אוכל/אוהב (גבינה צהובה פעם ביום, סוכריות נטולות סוכר, פירות יבשים בעיקר צימוקים, לחם, ומנה בשרית אחת ביום - זהו) או שבמצבו חשוב גם משטר קפדני לפחות זמני? כלומר האם הוא במצב מסוכן מאוד ולכן אין מקום להמתנה לפעולת הסטטינים?
תודה רבה וסופש נפלא ד"ר ביצור.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלמתייעצת
ד``ר רפי ביצור07/12/20131. זה מוריד גם טריגילצרידים?
- יתכן, אבל גם אם כן - לא בהרבה. עיקר הורדת הטריגליצרידים היא באמצעות הפחתת פחמימות בתזונה
2. כרגע הכולסטרולה רע וטריגילצרידים מעל 200, כדאי להתחיל מ-20 מג קרסטור בהנחה שה-10 מג הוריד בתקופתו מעט (אבל זה המ שהיה צריך) או 10 מג ולחכות לתגובה?
- הייתי מתחיל ב- 10 מ"ג שכן מינון זה נתן את ההורדה הרצויה בפעם הקודמת.
3. אם מוסיפים ל20 מג - צריך בהדרגה?
- הייתי מתחיל ב- 10 מ"ג ובודק שוב לאחר כחודשיים
4. מה דעתך אל היוגורטים עם הפיסטוליטים או מה שזה לא יהיה שאמור לעזור לכולסטרול?
- יכולים להוריד את הכולסטרול בכ- 10% אך במטופלים בסיכון גבוה (למשל לאחר אירוע מוחי) אינם תחיף לסטטינים. אפשר לצרוך אותם בנוסף לסטטינים.
5. האונקולוג אמר שכולסטרול יכול לגרום לעליית טסטסטרון שהיא אסורה אצלו - אבל זה תאורטי, אתה מכיר באמת השפעה כזו ממחקרים?
- אכן קיימת השערה כזו, הנתמכת בעדויות מחקריות מסוימות. הוכחות חד משמעיות עדיין אין.
6. האם תחת טיפול בסטטינים אפשר פחות או יותר להמשיך לאכול כרגיל? משתדלים לאכול יותר ירקות וכו' אבל הוא לא אכלן ובמצבו נראה לי מבאס למנוע את המזונות העיקריים שהוא אוכל/אוהב (גבינה צהובה פעם ביום, סוכריות נטולות סוכר, פירות יבשים בעיקר צימוקים, לחם, ומנה בשרית אחת ביום - זהו) או שבמצבו חשוב גם משטר קפדני לפחות זמני? כלומר האם הוא במצב מסוכן מאוד ולכן אין מקום להמתנה לפעולת הסטטינים?
- כעקרון תזונה כפי שאת מתארת היא בסדר. אם רמת הטריגליצרידים מאד גבוהה (400-500 ומעלה) הייתי נמנע ממזונות עשירים בסוכר כמו פירות יבשים וצימוקים.
שבת שלום ובריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהכתמיד, אכפתי מקצועי ויסודי! תודה!
מתייעצת07/12/2013* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלדר ביצור
מתייעצת24/12/2013שלום
3 שבועות מהחזרה לקרסטור 10 מג - הכולסטרול LDL ירד מ158 ל-81.
הכולסטרול הטוב עלה מ28 ל-36. טריגליצרידים עלו מ130 ל185. והכולסטרול הכללי ירד מ235 ל152.
הירידות דרסטיות ל 3 שבועות. האם להמשיך באותו מינון או להוריד ל- 5 מג לדעתך?
ושאלה נוספת - ערכי הPHOSPHORUS ירדו דרסטית מ3.4 ל2.6 כזה מתחת לטווח המינימלי (המקסימלי 4.5) הקריאטנין נמוך כמו תמיד.
הוא החל לנטול החודשדיזותיאזיד, חזר לקרסטור וקיבל העלאת מינון של ציפרלקס. האם משהו מאלה קשור לירידת זרחן? וכשאומרים לבדוק אלקטרוליטים בגלל תרופות לחץ דם מתכוונים לזרחן בין היתר או רק לסודיום ולאשלגן (שהם תקינים כרגע).
תודה רבה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלמתייעצת
ד``ר רפי ביצור24/12/2013לגבי הקרסטור - התוצאות מצוינות. אם אין תופעות לוואי הייתי ממשיך באותו המינון וחוזר על הבדיקה בעוד כחודשיים.
הירידה בערכי הזרחן יכולה להיות קשורה לדיזותיאזיד. איני בטוח שיש לכך משמעות קלינית - האלקטרוליטים החשובים למעקב הם הנתרן והאשלגן.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה רבה. סופשבוע נפלא!
ש26/12/2013* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- תוצאות בדיקות דם GGTמיכאל26/11/2013
שלום.
אנא,את עזרתכם אני צריך.
ערכתי בדיקות דם אתמול.
וקיבלתי תוצאות :
GGT 157 (צבוע באדום) מזה זה אומר/צריך להיות.
תודה.מיכאל.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר למיכאל
ד``ר רפי ביצור26/11/2013רמה גבוהה של GGT מעידה על הפרעה קלה בתפקודי הכבד. להפרעה זו יכולות להיות סיבות רבות - כבד שומני, תופעת לוואי של תרופות מסוימות ומחלות כבד ודרכי מרה אחרות.
מומלץ לפנות לרופא המשפחה להמשך בירור.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהיישר כח לד"ר רפי.
מיכאל26/11/2013ד"ר רפי.
תודה גדולה על התייחסותך המהירה לשאלתי.
יישר כח גדול.
מיכאל.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אשלגןמתן18/11/2013
שלום
בן 38, במדידות לחץ דם במרפאה יש לי תוצאות מוגברות או גבוליות (לפעמים יורד).
לאחרונה קראתי על הקשר בין אשלגן ללח"ד.
שמתי לב שבבדיקות דם כלליות, רמת האשלגן שלי די קרובה לגבול התחתון של הנורמה.
האם יש לזה משמעות/קשר? או רק מתי שזה מתחת לנורמה?
והאם יש תועלת כלשהי על לחץ הדם בנטילת תוסף אשלג במצב שכזה?
תודה רבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לאילן
ד``ר רפי ביצור19/11/2013שילוב של יתר לחץ דם ורמה נמוכה של אשלגן (גם אם לא מאד נמוכה) יכול לרמז (אם כי לא מחייב!) על מצב הנקרא היפראלדוסטרוניזם, שיכולות להיות לו כמה סיבות.
אם אכן יאובחן מצב זה - יש טיפולים יעילים המותאמים לפי הסיבה.
מומלץ בחום לפנות למרפאת יתר לחץ דם לבירור.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- בדיקות דםטובה18/11/2013
שלום רב לך ד"ר.
אני סובלת מפברומיילגיה עשיתי היום בדיקות דם ויצא לי ערכים גבוהים לדעתי טריגליצרידים 234 כולסטרול רע 167.20 crp 6.70 אינני יודעת מדוע יוצא לי ערכים גבוהים של כולסטרול ירדתי במשקלי 12 ק"ג ולא אוכלת מטוגנים רק לעיתים האם ישנן עוד בדיקות שעליי לעשות כדי למנוע בעיות בעתיד גם כך מספיק מה שיש.
אודה על תשובתך המהירה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לטובה
ד``ר רפי ביצור18/11/2013חסרים לי פרטים, אבל במגבלות היעוץ האינטרנטי אנסה לתת כיוון ראשוני.
1. איני יודע בת כמה את, והאם יש גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (עישון, יתר לחץ דם, סוכרת, סיפור משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר וכו'). אם את צעירה וללא גורמי סיכון - המצב קרוב לודאי אינו מצריך טיפול תרופתי כעת. אם יש גורמי סיכון, צריך לטפל בהם ובמקביל - צריך לשקול את הצורך בטיפול תרופתי.
2. איני יודע אם את לוקחת תרופות. תרופות מסוימות (למשל גלולות למניעת הריון, תרופות מסוימות ליתר לחץ דם, סטרואידים ועוד) יכולות לגרום לעלית ערכי הכולסטרול ושומני הדם.
3. אם לא נבדקו, כדאי לבדוק גם את רמת הסוכר (גלוקוז) תפקודי בלוטת המגן, תפקודי הכבד והכליות ושתן לחלבון.
4. במקביל מומלץ לקבל יעוץ דמותאם אישית מתזונאי/ת
5. ולא פחות חשוב - פעילות גופנית (לאחר קבלת אישור מרופא המשפחה). אני יודע שפעילות גופנית הנה ענין לא פשוט בפיברומיאלגיה, אבל כפי שאולי הסביר לך הרופא שלך, יש לה השפעה מיטיבה לא רק על שומני הדם אלא גם על הפיברומיאלגיה עצמה. מומלץ להתחיל "בקטן" ולעלות בהדרגה את התכיפות והעצימות.
לסיכום - מומלץ לפנות לרופא המשפחה להערכה מסודרת, ואם ישארו שאלות - ניתן לפנות למרפאת ליפידים.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מדידת לח"ד 24 שעותרוני14/11/2013
שלום
בן 39, עם עודף משקל, לא מעשן.
במדידות במרפאה יש לי לחצי דם גבוהים יחסית בסביבות 140-145/89-92 (לפעמים אף יותר מזה) על פי רוב במדידות חוזרות זה יורד קצת.
הרופא הפנה אותי לבצע מדידת לח"ד 24 שעות.
יש לציין שגם במדידות בבית במכשיר אוטומטי נמדדים לחצי דם גבוליים או מוגברים מעט, ובמדידות חוזרות חלה התמתנות יחסית (לעיתים זה יורד ללחץ דם תקין של 122-82).
כנראה הסטרס מהמדידה גם תורם את חלקו לתוצאות.
יש לציין שאני סובל מחרדה ומטופל בלוסטרל, אך כנראה זה לא מושלם.
בעבר ביצעתי הולטר לח"ד, ובכל ניפוח חשתי לחץ וסטרס, וזה הביא לתוצאות כמעט גבוליות, לכן החשש שלי שההולטר שאבצע כעת לא יהיה אובייקטיבי.
1.מה הפתרון לזה ?
2. והאם כדאי לקחת כדור הרגעה או שזה יגרום לכך שהתוצאות לא יהיו אובייקטיביות ? (הרי אני לא יודע אם הסיבה היחידה למדידות מוגברות וגבוליות זה רק בגלל החרדה, וגם אם זה מהחרדה, עדיין זה אומר שאני חי עם לחצי דם מוגברים)
3. אותה שאלה לגבי כדור שינה ללילה, שיעזור מעט לשינה עם ההולטר .
אשמח לקבל מענה על התהיות והשאלות הנ"ל.
תודה רבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לנתי
ד``ר רפי ביצור15/11/2013לפי מה שציינת, אתה סובל מחרדה בלי קשר לביצוע הבדיקה.
לכן, נראה לי שכדאי לבצע את הבדיקה בתנאים דומים ככל האפשר ל"חיים האמיתיים": לקחת את התרופות שאתה נוהג לקחת אך לא תרופות נוספות רק בשביל הבדיקה.
שבת שלום ובריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אחרי צנתור לפני שנתייםשוני14/11/2013
שלום רב
באוגוסט 2011 עברתי התקף לב במהלושמו ל צונתרושמו לי סטנד
קיבלתי את הכדורים
קרדילוק 2.5
קרטייה 100
פלאוויקס75
לפיטור 80
בדיקות דם מאז תקינותכולסטרול שמור 70
עשיתי לפני שבועיים בדיקות דם יצא טריגליצרידים 230 ו לדל 130
הקרדיולוג אמר כי ייתכן שאצטרך תוספת של איזיטרול
רציתי לדעת מה המינון המקובל של האיזטרול בשילוב עם התרופות שאני מקבל והאם זה אמור להוריד שומנים בדם
אבא שלי עבבר מעקפים ושני צנתורים והוא מקבל את האיזטרול וזה עזר לו
שאלה נוספת האם הרופא מששפחה שלי שהוא גם אנדוקרונולוג יכול לתת לי את האיזטרול למצבי או רק הקרדיולוג
תודה על תשובתכם
שוני* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לשוני
ד``ר רפי ביצור14/11/2013לפני שמגיעים להוספת תרופה, נשאלת השאלה מדוע עלה ערך ה- LDL מ- 70 ל- 130. האם הופחת מינון הליפיטור? האם אתה מקפיד לקחת את הליפיטור מדי יום? אם המינון לא השתנה ואתה מקפיד לקחת את התרופה - הייתי חוזר על הבדיקה לוודא שאין טעות מעבדה, ואם התוצאה תחזור על עצמה, הייתי מבצע כמה בדיקות (תפקודי תריס, תפקודי כליה, שתן לחלבון ועוד) על מנת לנסות ולמצוא את סיבת העליה.
בנוסף, ערכי הטריגליצרידים הגבוהים מרמזים על כך שיש מקום לשיפור התזונה והפעילות הגופנית. כדאי להתייעץ בתזונאי/ת ולהקפיד על פעילות גופנית (לאחר קבלת אישור מרופא המשפחה).
אם רמת ה- LDL נשארת 130 בבדיקות חוזרות תחת טיפול בליפיטור במינון זה, ניתן להוסיף אזטרול. המינון הוא 10 מ"ג (יש רק מינון אחד). תרופה זו יכולה להוריד את ערכי ה- LDL כולסטרול בכ- 20%. רופא המשפחה יכול לרשום את התרופה, אך בד"כ עליו לקבל אישור מקופת החולים.
בריאות שלמה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
האם את נשמרת מפני דלקת נרתיקית?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)

.jpg)